![]() |
![]() |
|
„Ja, igrač!” Da li se slažete sa Kuzmom? |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#161 | |
Član
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 44 puta na 21 poruka
|
![]()
I drago mi je da si pomenuo Hidea Kojimu jer mi to daje izgovor da citiram svoj sopstveni post sa četvrte strane u kome sam Kojima vrlo određeno kaže i argumentuje zašto po njeovom mišljenju videoigre nisu umetnost:
Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Član
|
![]()
Uzgred, da dodam kako sam srećan i zadovoljan što ovde imam priliku da diskutujem sa ljudima koji imaju veoma strasnu ljubav za videoigre i koji očigledo dele i moj ukus u igrama (Max Payne, MGS) a što se vidi po njihovim imenima.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#163 | ||
Član
|
![]() Citat:
Citat:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Član
Član od: 4.1.2006.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 39 puta na 30 poruka
|
![]()
Izvini ali LFS je umjetnost, onako napraviti simulaciju automobila to definitivno jeste.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ovako, prestaću sa citiranjem jer bi tako mogli u nedogled da se igramo rečima. Skratiću malo.
Mislim da igre nikada zvanično neće postati umetnost. Jedan od većih razloga za to može biti to što su igre relativno mlade. Drugo, igre nisu imale toliki uticaj u odnosu na filmove. Kada se prvi film pojavio, svi znamo koliko je to bilo značajno u svetu. Takođe, mislim da Kojima greši. Po njemu, umetničko delo je ono što, prosto rečeno, ne koristimo već samo posmatramo. Evo šta je rekao Henry Jenkins (Director of the MIT Comparative Media Studies Program and the Peter de Florez Professor of Humanities): "Computer games are art—a popular art, an emerging art, a largely unrecognized art, but art nevertheless... The time has come to take games seriously as an important new popular art shaping the aesthetic sensibility of the 21st century." Vreme je da se definicija umetnosti dopuni, prepravi, promeni.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#166 | |
Član
|
![]() Citat:
![]() Šalim se, ali, kako već rekoh više puta gore, ovakve izjave, bez trunke argumentacije, ne doprinose previše ovoj raspravi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#167 | |
Član
|
![]() Citat:
Razlika između citata Hidea Kođime I Henrija Dženkinsa koje smo naveli je u tome što Kođima daje i argumentaciju koja makar ostavlja prostora raspravi. Dženkins ne, pa je stoga njegova izjava mnog manje težine. I Kođima na nešto eliptičniji način kaže ono što ja pokušavam da obrazložim u ovom topiku: prezentacija NE ČINI igru umetnošću jer je srž igre interaktivno rešavanje problema. I bla bla bla... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Nisi me razumeo. Hteo sam da kažem da bi definicija umetnosti trebalo da se proširi, ali se to najverovatnije neće desiti i da igre zvanično neće postati vrsta umetnosti iako to zaslužuju.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#169 | ||
Banned
Član od: 30.10.2005.
Zahvalnice: 212
Zahvaljeno 87 puta na 63 poruka
|
![]() Citat:
Citat:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Novi član
Član od: 19.9.2006.
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Uzmite pricu iz Fallout - a, i pokusajte da je nekako "trasmutujete" na papir, naravno, uz odredjena uproscavanja.
Slazem se da se definicija umetnosti da menjati po odredjenim parametrima - ako vec spominjete Anu Karenjinu, ima jedan film gde Vronskog glumi debeljko sa smesnim brcicima. Da li bi to danas bilo sasvim u skladu sa svime oko nas? Mozda, u parodiji... (Nemam zelej da sirim temu sa nekakvim drustvenim normama, et, ionako cu dosta da natrabunjam...) Da se vratim na temu... Uzmite par igara koje su za vas vise nego reprezentativne, u ovom ili onom smislu. Uzmite par filmova koji su vam zbog necega umetnost. Par stripova, etc. Kao sto neko pomenu vec ovde:"90% SF - a je djubre, ali i 90% svega ostalog djubre." - T.Sterdzen Isto je i sa igrama, ali... Igre jesu umetnost. A poredjenje sa Anom Karenjinom... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Deo inventara foruma
Član od: 9.11.2005.
Zahvalnice: 1.883
Zahvaljeno 999 puta na 620 poruka
|
![]()
Kao sto nije svaka slika umetnost, tako nije ni svaka igra.
Ali isto tako, neke od njih to svakako jesu! Nema dileme! ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku polarnimeda na korisnoj poruci: | ||
abrakadabra (25.3.2008) |
![]() |
#172 |
Član
|
![]()
A u tri procesora, a šta su oni koji prave 3D modele i texture, hmm da ni su slučajno... UMETNICI!
![]() Ni filmovi nisu bili umetnost nego zabava... skontajte umetnost jeste zabava... Pikaso je iz zabave crtao abstraktno... ![]() A kaži mi lepo, kada se vratiš kući poste 8-10 sati rada, da li radije ubijaš nešto u igrici ili voziš brza kola, yepeš žensku ili čitaš knjigu? Nemoj da se praviš velikim kulturićem... ne postoji tako nešto... ![]() Jeste, ima dobrih knjiga (Biblija, Tolkinove knjige, R.A. Salvatore, Elejn Kaninghem, itd...) ali i igre će biti priznati kao umetnost (barem neke ![]() p.s. Na ovo sam naišao kada sam Googleivao Kuzma SK: www.kuzma.sk ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Igre se ipak,priznali mi to ili ne,ne mogu smatrati umjetnoscu.Zasto?
Citaj dalje,samo ce ti se reci... Za razvoj igre zaduzen je citav tim : programeri,animatori,scenaristi,skripteri, audio i video tehnicari,promoteri,beta-testeri,modelari itd. E sad,umjetnost i pojam umjetnickog djela su 2 razlicite stvari. Individualno umjetnicko djelo je ono za koje je imenom i prezimenom odgovoran jedan covjek,autor tog djela. Igre,cak i da se svrstaju pod "umjetnost",morale bi da budu etiketirane kao kolektivna umjetnost,jer same po sebi ipak nisu djelo jednog covjeka. Idemo dalje.Umjetnicko djelo treba da je autenticno. Ako imate igru koja je "autenticna",ona ce to biti do casa prodaje,jer vec kod prvih 10 prodanih primjeraka pojavice se bar jedan pirat ili neovlastena kopija. Masovno kopiranje umjetnickih djela nije dozvoljeno niti normalno,pa stoga igre nazalost nikad nece postati umjetnost. LoneWolf je rekao.Haug. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku LoneWolf na korisnoj poruci: | ||
abrakadabra (25.3.2008) |
![]() |
#174 | |
Starosedelac
Član od: 3.3.2007.
Zahvalnice: 747
Zahvaljeno 779 puta na 353 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
Kind Of A Big Deal
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 344
Zahvaljeno 450 puta na 265 poruka
|
![]() Citat:
![]() Zakljucak igre su najveca umetnost koja postoji ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Član
Član od: 25.6.2007.
Zahvalnice: 53
Zahvaljeno 54 puta na 33 poruka
|
![]()
Pozdrav drugari
ovako se meni cini: Torment jeste jedno umetnicko delo, a vecina igara to nikako nije. I to ne zavisi od toga da li je pravljeno za trziste, za mase, da li je duga ili kratka, vec kakva joj je vrednost. Igra je kompozit dizajna, muzike, price, te ako su ovi elementi (i drugi, koji se mogu naci) pojedinacno vredni, i ako u celini tvore skladnu vrednost koja ih kao celina i nadilazi, onda imamo umetnicko delo. Torment, konkretno ima neverovatan literarni deo, jedan od retkih koji dostize vrednost knjizevnog dela, muzika je dobra dovoljno da te ubaci u taj svet, a dizajn tu imerziju salje na visi nivo. Uostalom, da Sigil izgleda kao Beograd, ili da je muzika u igri neki Dzez, to ne bi bilo to, iako dzez, npr, ima svoju umetnicku vrednost. Samo sto ne bi imao u toj celini. Torment kao celina ostavlja takav utisak da njegove mane u samoj izradi igre, pathfinding, i slicno, ni ne dolaze do izrazaja. Max Payne jeste umetnost, ali ne tog ranga, premda isto ima sjajnu pricu. On ipak ima vrednost odlicnih akcionih filmova, ali ne i vrhunske knjizevnosti. Fifa svakako nije umetnicko delo, kao sto to nije ni fudbal. Diablo, Grim Fandango, svakako to jesu. I da ne duzim, moj odgovor na to da li su igre umetnicka dela je da neke jesu, a ogromna vecina ne |
![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Guest
|
![]() ![]() ![]() Ovo je definicija umetnosti koja se uci u 1. razredu srednje skole/gimnazije. Na osnovu ove definicije, ja smatram da su igre umetnicka dela. ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Član
Član od: 25.6.2007.
Zahvalnice: 53
Zahvaljeno 54 puta na 33 poruka
|
![]()
Pa i klozetska solja kao tvorevina ljudskog duha moze kod nekog da izazove osecaj lepog pa nije umetnicko delo, kao ni kafa koju si napravio a takodje ne tvorevina tvog duha. ne valja ti ta definicija, presiroka je
|
![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |
Član
|
![]() Citat:
Za film necu ni da govorim... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Član
Član od: 23.11.2006.
Zahvalnice: 17
Zahvaljeno 14 puta na 12 poruka
|
![]()
Postoje keativni ljudi i umetnici.Svi umetnici su kreativni, ali svi kreativci ne moraju biti umetnici (dovoljan i potreban razlog).Zatim umetnost nikada nije stvarana namenski zarad komercijalne koristi.I naravno većina muzike i filmova (što se jel, po difoltu trpa u umetnost) sa njom nema tri blage.Za pravi film ili muziku je potrebno otići dalje od obližnje cedeteke.E-sada šta sa igrama? Činjenica je da u razvojnom timovima ima mnogo kreativnih ljudi, sigurno mnogi od njih za svoj groš i stvaraju nešto kvalitetno (poživeo ih bog), međutim na radnom mestu igraju kako to nalaže finansijer projekta i njegovi ljudi.Zato i postoji toliki broj izdegenerisanih igara gde čovek može da primeti "neku iskru" ali je ukupni rezultat loš.Najbolji scenario je da će u svetu kompjutera i kompjuterskih igara početi da se pojavljuje nakakva "alternativna" produkcija koja će bezkompromisno insistirati na tome da stvore umetničko delo(a) i na kraju i formalno etablirati igre kao "art".Cenim da je to vrlo težak put pogotovo u ovo vreme.Kompozitor od pre 200-kusur godina je bio zadovoljan parčetom leba i papira, a sada za ozbiljan posao i pravi "brejk-tru" je potrebno mnogo više hardvera.Teoretski je uvek moguće da se pojavi nekakav "mecena", ljubitelj pravih stvari koji bi podržao istinski dobar projekt mada malo je takvih.Puno zavisi i od igračke populacije pogotovo one koja plaća to što ima.Dokle god gejmeri gutaju razne bljuvotine i zadovoljavaju se sa polovičnim rešenjima dotle će im to biti i servirano.Trend omasovljenja (bez)ukusa je neverovatno agresivan u svom bezobrazluku.I dokle god veći deo igračke populacije pristaje na to vse je manja šansa da će se jednog dana mali dobri sprajtovi družiti sa teta Lizom u Luvru.Lično, voleo bih da dođe i taj dan
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
igre, umetnost |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Ultimate Fight igara - prva sezona | Patton | O igrama uopšte | 102 | 9.5.2009 0:08 |