![]() |
![]() |
|
Prenosni računari PDA, notebook, laptop i ostali prenosni računari, ne računajući tablete |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#21 |
Član
Član od: 19.1.2008.
Zahvalnice: 162
Zahvaljeno 222 puta na 117 poruka
|
![]()
Izvinjavam se na duplom post-u
Evo cini mi se identicne konfiguracije kao iz OP-a. U pitanju je MSI, 100 evra više, ali i 1 godina garancije duže sto nije za zanemarivanje. http://www.pakom.com/msi-cx500-0w2xe...-c162-view.htm |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Član
Član od: 5.7.2010.
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
update:
Brzinom zasad zadovoljan ... Instalirao NFS undercover ... jako lepo radi ... loading na otvaranju igre traje 3sec grafika: najveca rezolucija, detalji na max ... jedino kada ukljucim senke i kada picim autom na razdaljini (u igri ) se vidi stvaranje senke tj. kao da se senka produzuje ... to je jedina mana ... brzina kod ucitavanje trke ... pa prikaze samo one prve dve recenice (You are not good, you are not bad (tako nesto) .... uglavnom zadovoljan ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Novi član
Član od: 3.1.2009.
Zahvalnice: 23
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Dobar dan svima. Hteo bih da kupim laptop pa sam krenuo u potragu,pa sam svratio do Vas da mi date koji savet..
Ovako koliko sam uspeo da pretrazim i koliko sam dobro informisan ASUS i Toshiba su najbolje marke laptopova. (Ako nesto gresim samo me ispravite). Laptop je namenjen za igre,za filmove,net,muziku,znaci da ima komponente koje su dosta zavidne ali da i nije nesto astronomski skupo,za mene tako do 600e. E sada moja pitanja. Video sam kod vecine laptopova da se koristi Intel Core i3-330M 2.13GHz i graficka ATI Mobility Radeon HD 5145 512MB DDR3. To su valjda dve najvaznije komponente u laptopu,pa me zanima vase misljenje. Sad ono ostalo koliko memorije ima i ram memorija to bi i sam znao,ali za procesor i graficku bi trazio pomoc. Ako se ne slazete sa ovim gore navedenim(procesorom i grafickom) molim Vas pomozite mi i napisite sta je bolje od toga.. Nadam se brzom odgovoru.. Hvala!!! Edit: Da li je ovaj laptop dobar i da li neko ima iskustva sa slicnim.. http://www.pcpractic.rs/proizvodi/la...s-k52jb-sx058r Poslednja ispravka: markoso (13.9.2010 u 17:43) |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku LoneWolf na korisnoj poruci: | ||
markoso (13.9.2010) |
![]() |
#25 |
Novi član
|
![]()
Hvala @LoneWolf na odgovoru... Nadam se da ce mi i drugi pomoci ubrzo,a ne samo ti..
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Član
Član od: 10.5.2007.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 13 puta na 13 poruka
|
![]()
Prvo nije tacno da su to najbolje marke,nista nefali jednom Acer-u ili Dell-u sta vise mnogo bolje se prodaju u svetu dok je kod nas uvek druga prica!
Za 600 evra mozes da kupis odlican laptop za tvoje potrebe,recimo ja imam za 400 evra laptop koji je odlican osim integrisane grafike GMA4500M jer nemam ni nameru da igram igrice na njemu ali je sve ostalo odlicno,znaci treba ti dobra graficka po mogucstvu geforce imas ih raznih sve zavisi koliko se uklapas u cenu ali za razliku od 200 evra svakako mozes imati odlicnu grafiku srednje i vise klase,ako sam ti malo pomogao u odabiru onda se nemoj zaletati kod ASUSA i TOSHIBA pogotovo ovog drugog proizvodjaca jer su preterali sa cenom a mnogo bolje performanse ces naci za manje pare kod nista losijeg drugog brenda... Pozdrav! |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku gamer82 na korisnoj poruci: | ||
markoso (14.9.2010) |
![]() |
#27 |
Novi član
|
![]()
Treba mi brza pomoc..
Zanima me koliko dobro mogu da citam igre sa intel core i3 procesorom i sa grafikom Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD?? Fast help... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Veteran
Član od: 31.8.2010.
Zahvalnice: 48
Zahvaljeno 128 puta na 114 poruka
|
![]()
Vidi pri dnu stranice na koju vodi ovaj link :
http://www.notebookcheck.net/Intel-G...HD.9883.0.html "Igrice" i "Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD" ne idu nikad u istoj rečenici. ![]() Ako imaš 600e, možeš da kupiš odličan laptop za sve, pa i za igre. Gledaj da grafička bude : 4650, 4670, 5650, 5730... Može da se nađe i sa nvidia karticama, ali u toj cenovnoj klasi one ne mogu da pariraju atiju. Iz ugla tvojih potreba, najviše možeš da zažališ ako uzmeš slabu grafičku....Bolje slabiji procesor sa jakom grafom, nego obrnuto... A i3+integruša meni zvuči tužno, al ajde.... ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku zeuk na korisnoj poruci: | ||
markoso (25.9.2010) |
![]() |
#29 | |
Novi član
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Novi član
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#31 |
Veteran
|
![]()
Postoje dva modela o kojima mogu nešto da kažem, a da su dobri za te pare :
1) Lenovo y560 ( oko 60 hiljada ) Dobro : jak procesor, jaka grafička, brz harddisk.... igre bi radile fenomenalno. i najzahtevnije u sadasnjosti i skoroj buducnosti. Loše : garancija jedna godina, potencijalni problemi sa displayem gde ti ne bi prihvatili garanciju, nema instaliran OS što bi tebi moglo da predstavlja mali problem. 2) Toshiba L650D-125 ( 60.000 ) - ovaj sam ja kupio, pa o njemu najviše mogu da kažem Dobro : solidan procesor koji malo troši bateriju, odlična grafička - gotovo identična kao na Lenovo, 500gb hard disk...., dve godine garancija. Loše : sjajna plastika na kojoj se vide otisci. Inače, o ovom laptopu sam pisao još na nekoliko mesta : http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=62216 http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=62883 Pisao sam još negde, ali ne mogu da se setim gde ![]() U svakom slučaju, ne greje se, dugo drži baterija, sve igre koje sam probao rade fenomenalno... Jedini razlog zašto se nekom ne bi sviđao ovaj laptop je nešto slabiji procesor, ali to je gotovo nemoguće da ćeš ti ikad primetiti u realnom radu (osim ako se baviš renderovanjem ili sl. ) |
![]() |
![]() |
markoso (25.9.2010) |
![]() |
#32 | |
Veteran
|
![]() Citat:
Pa upravu je. Ali to što neki Ferari ima 500 konja, a Porsche 400, ne znači da je Porše ne valja ništa. ![]() Ukoliko imaš puno para, i ne pitaš za cenu, fala bogu da ćeš uzeti intel + neku opasnu grafičku. Ali za te pare koje ti imaš prosto je suludo uzimati slabu grafičku i i3 umesto kombinacije amd+jaka grafička. Amd je ima MNOGO bolji odnos cena/performanse nego intel. Ako recimo uzmeš kombinaciju i3+slabija grafička (npr.5470, onu integrušu neću ni da razmatram), neka moderna igrica kao što je ModernWarfare2 će ti recimo raditi na 15 frejma, što je za pucačine neigrivo. Sa druge strane, ako imaš kombinaciju turionII+5650, igra će na istim podešavanjima raditi 40-50 frejma u sekundi, što je sasvim OK. Pa ti vidi... A ko god ti kaže da ti je bolje da za laptop do 60.000 ( uzveši u obzir tvoje potrebe ) ići na kombinaciju i3+slaba grafička, ti mu traži da ti to argumentuje kroz praktične performanse, a ne neke cinebench, wPrime i ko zna koje još testovee... Ili još gore da se argumenti zasnivaju na komenarima : "intel je intel", "intel je zakon", "i3 je mnogo jači". Uvek traži praktičan odgovor! Frejm rejtovi u igrama? Rad u windowsu? Da li će muzika lepše da se čuje i brže da se pušta? Da li će internet brže da radi? Da li će filmovi da rade brže? Temperature? Štedljivost?... ako neko uspe da ti argumentuje, ja ću da pojedem sve ovo što sam rekao i da za avatar stavim šimpanzu. ![]() Poslednja ispravka: zeuk (25.9.2010 u 17:30) |
|
![]() |
![]() |
markoso (25.9.2010) |
![]() |
#33 |
Novi član
|
![]()
Hvala druze...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
V.I.P. Test Play
Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.762
Zahvaljeno 4.133 puta na 2.700 poruka
|
![]() Citat:
Zasto? Zato sto svi core i3/i5 procesori imaju u samom sebi integrisan GMA HD, koji je oko duplo jaci nenego budjavi GMA 4500M. . Sve u svemu, bitno je zasta koristis laptop. Ako je generalni rad, bitniji ti je jaci procesor, ako igre, bitnija ti je grafika. Bilo koja "integrisana" grafika, nije podesna za igranje (sem ako su neki stariji naslovi) i jak procesor tu nece pomoci. Poslednja ispravka: player1 (25.9.2010 u 18:37) |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku player1 na korisnoj poruci: | ||
markoso (28.9.2010) |
![]() |
#35 |
Deo inventara foruma
Član od: 2.2.2006.
Zahvalnice: 861
Zahvaljeno 1.729 puta na 992 poruka
|
![]()
GMA HD je podesan za igranje igara tipa PES i sl. i u rangu je sa najslabijim nvidija i AMD rešenjima. Opet, to je nedovoljno.
Kao što kolega player reče (kolega sa foruma ![]() Opet, svašta sam gledao i svakakvih kombinacija, tako da ne bi bilo zgoreg provjeriti isto... |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku NjegovaWisost na korisnoj poruci: | ||
markoso (28.9.2010) |
![]() |
#36 |
Veteran
|
![]()
Ali važno je napomenuti :
- Pri igranju, grafička kartica je isključiva, tj. ako nije dovoljno dobra totalno će pokvariti užitak i onemogućiti doživljaj, - pri "generalnom radu" ( office, filmovi, internet, muzika ) procesor nije isključiv, te 20% slabiji procesor neće napraviti ama baš nikakvu značajnu razliku u današnje vreme.To što će filmu trebati da učita 0,2 sekunde manje i to što će se Windows bootovati čak 5 sekundi brže nije razlog platiti ekstra 100e za laptop. Mala je šansa da će prosečan korisnik sa ograničenim budžetom i potrebama biti u prilici da se raduje nečim što mu i3 pruža u odnosu na neki AMD Turion. Za to što nazivamo "generalne stvari", dovoljan je procesor star 5 godina. Fraza "bolje jak procesor za generalne stvari" je previše ofucana, jer aplikacije koje se vode pod "generalno" su po zahtevnosti daleko ispod potencijala i mnogo slabijih procesora. Cela ta galama oko procesorske snage je rezultat dobre Intelove marketing kampanje, gde te prosto ubede da ti je nešto potrebnije nego što zaista jeste, i da to treba da platiš više bez obzira što od toga nikad nećeš imati koristi. Ali to je normalno : više skačem ako nosim AirMax patike, bolje igram basket u And1 šorcu, osetim radost jedino kad popijem Koka Kolu, moj veš lepše miriše uz Lenor, kupujem Kinder čokoladice pune mleka i naravno, Telekom - imam prijatelje. ![]() - Zaključak : ukoliko ne planiraš da se nikad igraš, u klasi do 60k, uzmi Intel sa slabijom grafičkom. Ukoliko planiraš da provedeš makar 10% vremena igrajući igre, bolje AMD+jaka grafika. |
![]() |
![]() |
markoso (28.9.2010) |
![]() |
#37 |
V.I.P. Test Play
Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.762
Zahvaljeno 4.133 puta na 2.700 poruka
|
![]()
AMD + jaka grafa je prilicno retka zverka na nasem trzistu.
Mnogo cesce su varijante AMD + integrusa ili AMD plus slabija graficka. P.S. Generalna snaga procesora znaci, narocito ako ne planiras da menjas laptop dugo. Za 3 godine, tih 20-30% vise sto daje jaci procesor ce itekako znaciti kad sav osnovni softver bude zahtevniji nego danas. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku player1 na korisnoj poruci: | ||
markoso (28.9.2010) |
![]() |
#38 |
Veteran
|
![]()
Pa i nije baš da se ne može naći... bio je do skoro onaj Asus n60dp sa kombinacijom Turion+4670, i to za manje od 50 hiljada, što je bingo za te pare. Pa ima valjda neki Acer kome ne znam tačno ime, ali je i on kombinacija amd-a i dobre grafičke. I naravno, ova moja Toshiba, koja bi trebalo da je još na akciji u G-tronu.. moguće je da i MSI ima neki dobar dil, jer oni ipak stavljaju prilično jake komponente za malo para.
Jeste retko, ali može da se nađe tu i tamo. Uvek je bilo do 60k da se nađe neko kompromisno rešenje za igre, pa čak i iz Intelove kuhinje. Core2duo koji je sličan kao Turion, kao onaj l500-126(t6500+4650) koji sam hteo polovan da kupim. ako se ne varam, rekao si da je koštao oko 550e u svojim zadnjim trenucima u prodavnici, što je prilično dobar gejmerski dil. ![]() |
![]() |
![]() |
markoso (28.9.2010) |
![]() |
#39 | |
Veteran
|
![]() Citat:
Pa ja ne bih davao toliko značaja koliko i ti. Za osnovne aplikacije, mislim da neće biti problema ni za 4-5 godina. Pod uslovom da ja i ti imamo isti kriterijum za "osnovno", inače ovako možemo da se raspravljamo do Nove godine. ![]() ( ali nemoj molim te ko jedan moj drugar da kažeš da mu ne valja i3 jer snaga i5 procesora mnogo dolazi do izražaju pri obradi 15MP fotografija u CS4 Photoshopu, koji on inače koristi jednom u tri meseca, za slike sa telefona, i to od 3 megapiksela ![]() |
|
![]() |
![]() |
markoso (28.9.2010) |
![]() |
#40 |
Deo inventara foruma
Član od: 2.2.2006.
Zahvalnice: 861
Zahvaljeno 1.729 puta na 992 poruka
|
![]()
Složio bih se sa Zeusom. Bilo kakav, pa i najgori dvojezgarac plus jaka grafička je bolje nego obrnuto. Iz iskustva govorim =)
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku NjegovaWisost na korisnoj poruci: | ||
markoso (28.9.2010) |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Pesma/e koja vas najviše dirne? | Wolverine | Opšta kultura | 1131 | 5.9.2019 15:13 |
Laptop 400-500e. | BrutaLiS | ŠDK - Prenosni računari | 128 | 17.12.2010 18:41 |
hitno , novi laptop -system | Do@ OldSchool | ŠDK - Prenosni računari | 7 | 19.12.2007 14:11 |
Wireless ADSL Gateway -> Desktop + Laptop | stevan1986 | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 2 | 13.11.2007 19:12 |
novi LAPTOP | jonathan | ŠDK - Prenosni računari | 17 | 14.12.2006 16:44 |