Prikaži potpunu verziju : Medieval II Total War
Strane :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
Geronimo
29.11.2007, 13:40
Odigrao sam ranije kampanju sa venecijom i prilicno je zanimljiva, ne bi ti savetovao da na istok ides dalje od carigrada, cisto da ne bi imao posla sa mongolima. Evropske nacije je lako pobediti na otvorenom polju sa kombinacijom jedinica koje venecija ima.
I meni se sad igra M2TW ili kingdoms al ne znam koju naciju da uzmem. Imate li neki interesantan predlog?
Odigrao sam ranije kampanju sa venecijom i prilicno je zanimljiva, ne bi ti savetovao da na istok ides dalje od carigrada, cisto da ne bi imao posla sa mongolima. Evropske nacije je lako pobediti na otvorenom polju sa kombinacijom jedinica koje venecija ima.
Nisam ni mislio da idem dalje od Carigrada Da se posle nebi borio pre svega protiv mongola i ostalih aziskih zaemalja.
I meni se sad igra M2TW ili kingdoms al ne znam koju naciju da uzmem. Imate li neki interesantan predlog?
Probaj sa dancima u M2TW.
:)
Ako neko ima link ka nekom modu u kome je moguce igrati sa Srbijom neka mi javi
Koliko se meni čini trenutno nema, ali check this out (http://forums.totalwar.org/vb/forumdisplay.php?f=227)!
Nego, može li neko da mi preporuči neki dobar mod, naravno osim ovog koji sam naveo?:)
:ciao:
http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=354
Mada, osim toga sto moze da se igra sa Srbijom, mod po meni nije vredan pomena... Plus su 90% jedinica za Srbiju preslikane ruske. Tip sada je kao nesto posvetio veliku paznju Srbiji i bice bolje za sledece izdanje ali...
Koliko se meni čini trenutno nema, ali check this out (http://forums.totalwar.org/vb/forumdisplay.php?f=227)!
Nego, može li neko da mi preporuči neki dobar mod, naravno osim ovog koji sam naveo?:)
:ciao:
To je malo zastarelo. Sad smo na http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=539
A ima raznih modova koji su vec gotovi, pogledaj na http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=211
luka borovic
4.12.2007, 16:58
Glupo je sto u originalnoj igrici nema Srbije,a osim toga, mapa Balkana je lose uradjena. Zagreb je glavni grad za citavu Slavoniju, Hravatsku, Bosnu, Srbiju i Makedoniju!:confused:
_Maximus_
8.12.2007, 21:50
Eto svi se mi nadamo tom novom modu... Svi su zeljni Srbije vise neko hleba da jedu... Ali mora da se ceka, nadam se ne dzabe, a ja vec dugo cekam...
Navikao sam se...
zidan grobar
12.12.2007, 22:37
Kako da u medievalu 2 da otkljucam ostale nacije.
Braveheart
12.12.2007, 23:01
Kako da u medievalu 2 da otkljucam ostale nacije.
Ides u data/world/imperial c... i prebacis frakcije koje se otkljucavaju u igrive..
Koby_88_KV
22.12.2007, 5:47
Kada bi trebalo da se pojavi TSARDOMS-TOTAL WAR mod ?
Pozdrav ljudi,nov sam na forumu i ocekujem malu pomoc.
1.Mozete da mi objasnite onaj BigMap mod,kako funkcionise,i ako moze da mi date link odakle da ga skinem.
2.Ako moze par linkova odakle se skidaju modovi,posebno ako ima neki mod sa Srbijom,uz objasnjenje kako da aktiviram modove.
Hvala
Koby_88_KV
25.12.2007, 19:56
Zanima me cemu uopste sluzi princeza u igrici, da li nekako mogu da ozenim mojie generale protivnickom princezom i kako ? Takodje me zanima da li ja mogu da biram ko ce mi naslediti presto posle smrti kralja ?
Kada bi trebalo da se pojavi TSARDOMS-TOTAL WAR mod ?
Vise informacija mozes naci:
u
SK temi (http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=20753)
na
TW Center subforum-u (http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=539)
I
na
Guild subforum-u (http://forums.totalwar.org/vb/forumdisplay.php?f=227)
Pozdrav ljudi,nov sam na forumu i ocekujem malu pomoc.
1.Mozete da mi objasnite onaj BigMap mod,kako funkcionise,i ako moze da mi date link odakle da ga skinem.
2.Ako moze par linkova odakle se skidaju modovi,posebno ako ima neki mod sa Srbijom,uz objasnjenje kako da aktiviram modove.
Hvala
1.Pogledaj na TWC Wiki-u (http://www.twcenter.net/wiki/Main_Page) i na TWC forum-u (http://www.twcenter.net/forums/index.php).
BigMap ti je ustvari sve isto sem sto je veca map.
2.Pogledaj ovde (http://www.twcenter.net/forums/index.php) i ovde (http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=419).
U prvom linku su ti veci modovi a u drugom manje modifikacije.
Zanima me cemu uopste sluzi princeza u igrici, da li nekako mogu da ozenim mojie generale protivnickom princezom i kako ? Takodje me zanima da li ja mogu da biram ko ce mi naslediti presto posle smrti kralja ?
1.Princeza sluzi za diplomatiju i za sklapanj brakova.Da bi uradio bilo sta klini na generala ako zelis da se prinzesa uda ili da udje u neke pregovore.Takodje mozes da kliknes i na gradove i na diplomate ako zelis da ponovo udje u neke pregovore.
2.Ne nemozes da boras ko ce naslediti presto.
Ima jedna stvar koja mi se ne svidja ni u RTW a ni ovde: bitke su prekratke. Ovo posebno uvidjam igrajuci RTR, gde su stvari bile poooprilicno sporije i glomaznije.
Da ne mlatim, Tevtonci su keva. :D
Ritterbruderi su stvarno zlo, posebno konjica.
Zdravo ljudi, pade mi nešto napamet, pa rek0 da Vi priupitam...
Elem, na onom in-game političkom skrolu gde su poređane sve države, i koji sadrži podatke o eventualnim trgovinskim pravima, savezu, ratnom stanju između vaše i drugih frakcija, nalazi se i stavka "reputation" (trustworthy, mixed, very untrustworthy etc.). E sad, ja kontam da je ta reputacija vezana za takve stvari kao što je nenapadanje saveznika itd (da ne kažem - "držanje reči") međutim, bez obzira da li sam ja "lawful" ili "chaotic", meni reputacija ide naniže. Gotovo svaki put kad sa nekim zaratim, ja postajem sve gori i gori (a diplomata nema opciju objave rata pre nego što mu pošaljem vojsku da ga džara). Postoji li neki fazon da osvajam i da širim svoju teritoriju, a da kroz nekih 70ak turnova ne postanem "despicable" ? Mislim, ne smeta to meni (nije mi prvi put :D ali opet, perfekcionisti kakav sam ja :a_whistli to nekako bode oči...
@Achtung> slažem se da su Ritterbruderi sjajni, ali nikako da se otrgnem utisku da si maaaalkice pristrasan.... :a_bleh:
_Maximus_
30.12.2007, 14:53
To ti nista ne znaci i nebitno je...
Sve zavisi u kom okruzenju se nalazis... Recimo ako igras sa Vizantijom tvoja reputacija ne vredi kod Otomana, i svih ostalih...
Samo se drzi svojui politike i udri... Tesko je imati odlicnu reputaciju, a i kad je imas opet neces biti nikome omiljen. :kreza:
Despotaca
30.12.2007, 19:50
Mozete da mi kazete koje su min konfiguracije za ovu igru???Malo sam ne upucen???!!!
:):D
Mozete da mi kazete koje su min konfiguracije za ovu igru???Malo sam ne upucen???!!!
:):D
The MINIMUM SYSTEM REQUIREMENTS are as follows:
- English version of Microsoft® Windows® 2000/XP
- Celeron 1.5GHz Pentium 4® (1500MHz) or equivalent
AMD® Athlon 64
- 512MB RAM
- DVD-ROM Drive
- 9GB of uncompressed free hard disk space
- 100% DirectX® 9.0c compatible 16-bit sound card and latest
drivers
- 100% Windows® 2000/XP compatible mouse, keyboard and latest
drivers
- DirectX® 9.0c
- 128MB Hardware Accelerated video card with Shader 1 support
and the latest drivers. Must be 100% DirectX® 9.0c
compatible*. The Nvidia® GeForce 4 Ti 4400 or the
ATI Radeon® 9600 SE is the recommended minimum video card.
- Monitor must be able to display 1024x768 resolution or
above
The RECOMMENDED SYSTEM REQUIREMENTS are as follows:
- English version of Microsoft® Windows® XP
- Pentium 4® 2.4GHz (2400MHz) or equivalent
AMD® Athlon 64
- 1GB RAM
- DVD-ROM Drive
- 9GB of uncompressed free hard disk space
- Sound Blaster Audigy or equivalent
- 100% Windows® 2000/XP compatible mouse, keyboard and latest
drivers
- DirectX® 9.0c
- 128MB Hardware Accelerated video card with Shader 2 support
and the latest drivers. Must be 100% DirectX® 9.0c
compatible*. The Nvidia® GeForce 7300 or greater, or the
ATI Radeon® X1600 or greater is recommended.
- Monitor capable of displaying 1280x1024 resolution or
above
Kad smo kod zahtevnosti, bas sam danas igrao bitku gde sam se ja branio sa 1100 ljudi, a napadale su me 3 armije od isto toliko ljudi... I to sve u gradu...
Lele lele ala je seckalo! :D
Kad smo kod zahtevnosti, bas sam danas igrao bitku gde sam se ja branio sa 1100 ljudi, a napadale su me 3 armije od isto toliko ljudi... I to sve u gradu...
stavis strelce na zidine i gotovo....
nikad nisam izgubio grad u kome sam imao najmanje 4 grupe strelaca, 3 konjice i 2 katapulta, naravno sve to praceno zidinama.
strelce na zidine, i samo udri.
njegov je cij da udje u grad, moj cilj nije da mu popijem sve za 30 minuta, ali ako se to desi, ne moze da skodi.
Znam taj fazon, i meni ume da štucne kada su bitke sa po 2,500+ ljudi (1200x1024, full). Mogu da ga zakoljem kao kad sam igrao na starom računaru sa 9600/1gb ram, ali to jednostavno nije to.. Ali kad pogledaš teksture, bloom i sve ostalo (i to na mapi sa po par hiljada vojaka), dolaziš do zaključka da je sjajno optimizovana..
Btw, zna li se kada izlazi sledeći TW? (i kakva će biti "fabula radnje")
P.S: Od M2:TW rešio sam da apgrejdujem mašinu isključivo po principu da mi TW ide glatko..
director
31.12.2007, 13:08
To možda pali u malim bitkama ali bez pešadije sa tim jedinicama nemaš šanse da odbraniš grad kad neka jaka armija napada .
P.S: Od M2:TW rešio sam da apgrejdujem mašinu isključivo po principu da mi TW ide glatko..
:tapsh: totalno se slazem sa tobom
Kada mene napadaju obicn stavim 3 ri jednince streljasa na zidine i nekoliko jedinica pesadije zavistnosti jacina jedinice koja me napada i broja jedinica.
A ostale jedinice stavim ispred kapijke i cekam da mi je probiju.Kada probiju kapiju sve jedinice koje su ispred kapije naguram ih u prolaz i pocinje klanje.:dzavo::dzavo:
To možda pali u malim bitkama ali bez pešadije sa tim jedinicama nemaš šanse da odbraniš grad kad neka jaka armija napada .
kompjuter je predvidiv
pesadiju retko kada imam u mojim gradovima, i ako je imam nema je vise od 4 jedinica.
uzdam se u strelce, katabulte, trabasutere i konjicu, uz podrsku kula
pesadija je na bokovima strelaca, tako da ovaj i ako se popne na zid, ne moze nesto da uradi.
taktika koja je palila jos u doba RTW, samo sto je tmao najveci bag bio milion izlaska u jednom krugu iz grada i "razbijanja" (oslabim ih strelcima toliko da nema cime da osvoji grad makar ja imao samo generala u gradu) opsade.
kompjuter je malo glup, uvek znas odakle dolazi i gde da posatvis strelce.
Veruj mi da taktika pali.
Kada mene napadaju obicn stavim 3 ri jednince streljasa na zidine i nekoliko jedinica pesadije zavistnosti jacina jedinice koja me napada i broja jedinica.
A ostale jedinice stavim ispred kapijke i cekam da mi je probiju.Kada probiju kapiju sve jedinice koje su ispred kapije naguram ih u prolaz i pocinje klanje.:dzavo::dzavo:
Stavljas ih u obrnuti klin ili ?
ja tu koristim 2 taktike u zavisnosti od moje i njegove snage, kao i od izdrzljivosti vojske na zidinama i municije strelaca.
ili u obrnuti klin pa kad udje u sredinu zatvaram sa svih strana ili makljaza i jurnjava generala.
Uglavnom imam konjicu koja presrece generala i vrsi pokolj.
uvek izbacujem konjicu na vrata koja nisu pod napadom, da mu sa boka predstavlja opasnost, juri generala, udara sa ledja ako probiju, i juri jedinice koje beze.
_Maximus_
31.12.2007, 19:17
Bravo majstore. Ja to isto radim. Nabijem tesku pes. i kopljanike na vrata, i kad svi dolete zapusim ih sa druge strane kapije teskom konjicom. Covece. Jos da ima boiling oil gradovi bi sa ovom taktikom bili neosvojivi, ma kolika sila da je u pitanju. :kreza:
Jos da ima boiling oil gradovi bi sa ovom taktikom bili neosvojivi, ma kolika sila da je u pitanju. :kreza:
totalno se slazem. Sa ovom taktikom i da si slabiji, ukoliko udaris na vreme na njegovog generala, gotov je, ovi iz centra beze ko osureni, a nemaju gde, jer cim ubijem generala ja konjicu na vrata. Neces ti meni pobeci ziv :):icon_evil
Sve je to lepo, ali mene su napale 3 armije, svaka sa po jedne strane, sa brdom strelaca, konjice i artiljerije. Jednostavno nisam smeo da izadjem iz grada... Plus, nisam imao nikakve strelce. Taj grad sam osvojio u potezu pre toga, a odgovor kompjutera je bio strasan. Ali je izgubio. :D
Nabio sam sve na trg, sa onim pokretnim krstom u sredini. Uvek bih trpreo napade dok ne bi pao moral napadaca, a onda bih poslao svezu konjicu u kontra-napad. Bitka je trajala 45 minuta a mozda i jace i ja sam izgubio skoro celu vojsku, ostala samo konjica, ali sam pogazio preko 2700 napadaca...
U RTW je bilo lakse - zabarakadiras se na trgu sa falangama i gledas kako se napadac nabija. :D
director
31.12.2007, 21:43
kompjuter je predvidiv
pesadiju retko kada imam u mojim gradovima, i ako je imam nema je vise od 4 jedinica.
....
A šta se desi kada ti probiju kapiju i po četiri "Puka" kopljanika i vitezova nagrnu unutra . Sve da imaš i 3 Generala pregaziće te bez pešadije .
4th Dimension
31.12.2007, 22:08
Sve je to lepo, ali mene su napale 3 armije, svaka sa po jedne strane, sa brdom strelaca, konjice i artiljerije. Jednostavno nisam smeo da izadjem iz grada... Plus, nisam imao nikakve strelce. Taj grad sam osvojio u potezu pre toga, a odgovor kompjutera je bio strasan. Ali je izgubio. :D
Nabio sam sve na trg, sa onim pokretnim krstom u sredini. Uvek bih trpreo napade dok ne bi pao moral napadaca, a onda bih poslao svezu konjicu u kontra-napad. Bitka je trajala 45 minuta a mozda i jace i ja sam izgubio skoro celu vojsku, ostala samo konjica, ali sam pogazio preko 2700 napadaca...
U RTW je bilo lakse - zabarakadiras se na trgu sa falangama i gledas kako se napadac nabija. :D
Meni falange najviše nedostaju iz RTW-a. Nekatakva prešadija koja je dobra za odbranu i može izdržati konjički juriš.
Iilija64
31.12.2007, 22:16
Falange su mi najobičnije *****e. jedna rimska kornjača može fazbiti zalangu s lakoćom. da ne govorimo o odredu strijelaca. mtwII je zakon
A šta se desi kada ti probiju kapiju i po četiri "Puka" kopljanika i vitezova nagrnu unutra . Sve da imaš i 3 Generala pregaziće te bez pešadije .
Ne probiju je! :to_care:
Ukoliko vidim da je armija koja se krece ka gradu prejaka, onda gradim ili u grad ubacujem pesadiju.
Mozda sam lose objasnio, imam 2-4 jedinice koje cuvaju strelce, sve u zavisnosti od jacine wallsa.
On gubi mnogo vojske dok dodje do mene od strane strelaca, katapulta i trabsa, kule su zanemarljive ponekad.
I ako probije kojim slucajem, onda konjica koja je odma na pocetku borbe izasla sa istoka i zapada (kazimo da napadamo uvek sa severa), ta vojska juri njegovog generala ili mu odvlaci deo vojske, drzi ga pod konstatnim pritiskom. Izvlacim mu jedinicu po jedinicu, najcesce volim kad pusi strelce ili laku konjicu. kule i strelci odrade posao. ****** je samo kad nestane strela. smara cekanje do kraja kruga.
Falange su mi najobičnije *****e. jedna rimska kornjača može fazbiti zalangu s lakoćom. da ne govorimo o odredu strijelaca. mtwII je zakon
kakvi strelci?
zgazice ih konjica :Freddy:
covek je pricao o pesadiji. ne zaboravi da su tu i katapulti, trebsi, laka i teska konjica.
Ukoliko gresim, 4th Dimension nek ispravi, ali mislim da je govorio samo o jedinicama koje se koriste za borbu prsa u prsa i nemaju konje.
E to je već drugi padež . Iz one prve poruke mi se učinilo da ti bez pešadije (ne računajući strelce) uvek odbraniš grad .
PS : srećna nova godina
Ma ja i jedan prijatelj se uvijek svađamo u stvarnosti tko bi dobio. makedonska falanga ili rimska kornjača. Sretna nova.
moja obrana je strelci potpomognuti lakom konjicom za bočne napade dok teška služi za ostrel generala
4th Dimension
1.1.2008, 13:51
Falanga dobija ukoliko Rimljani nemogu da ih napadnu sa boka. Zato su palanxi u gradovima nenadjebivi. Samo se ukopaju i čitavu armiju će zaržati.
PS : srećna nova godina
Srecna i tebi.
Sretna nova.
moja obrana je strelci potpomognuti lakom konjicom za bočne napade dok teška služi za ostrel generala
ja pored dosta strelaca (4-8),4-8 konjice (1-4 teske 3-4 lake), 2 jedinice katapulta + 2 trebsa i 4-8 pesadinaca. sve u zavisnosti za sta mi treba vojska.
Negde imam samo 2 katapulta i 4 jed strelaca, 6 konjice a ostalo razni pesadinci. to mi je generalova vojska i za odbranu i za napad. Jednom sam izgubio borbu, i to zbog gluposti, ne paznja, potcenjivanje. :boodala:
Nisam video da jos 2 njegove jake vojske ulaze u borbu. S tim sto je prva usla malo posle pocetka bitke i to mi dosla sa ledja.
:n-cc2:
MTW2 definitivno vise stavlja akcenat na tesku konjicu i jedinice koje ispaljuju projektile, nego na tesku pesadiju, sto ja bas i ne gotivim. OK, mozda je i to bio tada trend, ali ja jednostavno mnogo vise volim dobru staru tesku pesadiju kao osovinu svakog napada.
Nema bitke dok dvorucna sekira ne kaze svoje.:D
MTW2 definitivno vise stavlja akcenat na tesku konjicu i jedinice koje ispaljuju projektile, nego na tesku pesadiju, sto ja bas i ne gotivim. OK, mozda je i to bio tada trend, ali ja jednostavno mnogo vise volim dobru staru tesku pesadiju kao osovinu svakog napada.
Kako mu se ova rec provuce kroz svaki post :paranoia: :D
Tesko tom generalu i sklopu cija je osovina za napad teska pesadija.:to_care:
Dok dodje tako teska do najblizih neprijateljskih jedinica bice desetkovana.
Delimicno se salim. neces ni ti pustiti samo pesadiju, zar ne?:eek:
Ja volim da cuvam vojsku, da sto manje vojnika izgine, tako da i kad idem u napad idem sa dosta strelaca.
pesadija koja ce zaustaviti njegov napad, kako konjice tako i pesadije, sa bokova te pesadije su teski pesadinci za napad. Drugi red cine strelci, kojima bokove cuva konjica, laka i teska. i u trecem redu, katapulti i trebsi. broj jedinica, kao i postojanje trebsa u generalovoj vojsci, diktira neprijatelj. U zavisnosti od toga sta on ima zavisi i broj jedinica koji vodim.
Ali bez strelaca ni u wc ne idem. Strelci i konjica su mi svuda.
tako da dok tvoja pesadija stigne, ukoliko nema podrsku strelaca...
Ma ja i jedan prijatelj se uvijek svađamo u stvarnosti tko bi dobio. makedonska falanga ili rimska kornjača.
Podelite bojno polje, on samo falange ti samo kornjace. pa da vidimo, i obavesti nas o ishodu bitke. Mozes i ceo post da posvetis toj bici, zamerke, slabije strane, jace strane. Kao sto su to "naucnici" uradili za borbu samuraja i musketara.
ja periferiram konjicu i strelce dok mi pješaštvo čuva strelce. obično volim ostaviti koji odred konjice za samoubilački napad na generala.
Srecno bilo svakoj kornjaci koja se zaleti na ostra koplja. Covece tu cak ni teska konjica ne pomaze... Bok im je jedina slabost, kao i manevrisanje jer im svako moze pretrcati iza ledja. Svaka konjica, tako da na bojnom polju same, falange mogu vredeti kao jedna nula.
Jedina ali fatalna slabost...
Srecno bilo svakoj kornjaci koja se zaleti na ostra koplja. Covece tu cak ni teska konjica ne pomaze... Bok im je jedina slabost, kao i manevrisanje jer im svako moze pretrcati iza ledja. Svaka konjica, tako da na bojnom polju same, falange mogu vredeti kao jedna nula.
Jedina ali fatalna slabost...
Upravu si. Zato ne treba da ostavis mesta da im neko pridje sa boka.
2-3 falange jedna do druge ili 5 a sa boka im stavi tesku pesadiju.
Opet kazem, uglavnom igram odbrambeno, cak i kad ja napadam. Pridjem, namestim armije, i deljem katapultima i trebsima, strelcima. ukoliko ima mnogo strelaca, onda prilazim strelcima, koji izvlace njegove isturene jedinice (pesadiju) ali vodeci racuna da njegovi strelci ne dobace. Uglavnom ili komp posalje konjicu ili pesadiju.
Sta god da pusti, strelci beze iza redova a ovi nalecu na :Freddy: zid smrti.
Lokigodofirendlies
2.1.2008, 3:10
Ma ja i jedan prijatelj se uvijek svađamo u stvarnosti tko bi dobio. makedonska falanga ili rimska kornjača. Sretna nova.
Slicna situacija se dogodila u RL u bici kod Pidne(mislim). Stvar sa nekoliko hiljada ljudi je to sto ih nije lako opkoliti pa su Makedonci poceli da kolju Rimljane koji su samo padali.Ali kad su se povukli na rough teren falanga koja ih je jurila raspala se i Rim je postao najvece carstvo sveta.
PS.Ovo je bilo pre Marijeve reforme i stvaranja legija
Slicna situacija se dogodila u RL u bici kod Pidne(mislim). Stvar sa nekoliko hiljada ljudi je to sto ih nije lako opkoliti pa su Makedonci poceli da kolju Rimljane koji su samo padali.Ali kad su se povukli na rough teren falanga koja ih je jurila raspala se i Rim je postao najvece carstvo sveta.
PS.Ovo je bilo pre Marijeve reforme i stvaranja legija
"...Rimski konzul nije želio ništa rizikovati, pa je svoje legije posstavio u bojni položaj na brdovitoj levoj obali rečice Mauroneri (Eson) na oko 20 km južno od grada Pidne. Rimski položaj bio je u potpunosti defanzivan. Bitka je započela sudarom rimske predstražne i makedonske falange u prethodnici, na samom levom krilu gde su bili Tračani. U početku bitke makedonske falange postigle su početne uspehe, ali samo do trenutka kada nisu zagazile na ispresecano zemljište. Na tom zemljištu makedonska glomazna falanga izgubila je svoj bojni položaj i podelila se na nekoliko zasebnih falangi. Time je makedonska falanga izgubila svoje glavne karakteristike, a to su kompaktnost i silina udara – po Athumanunhu. U nastale pukotine (praznine) hitro su uleteli rimski veliti (laki pomoćni pješaci) i napali falangu bočno i u pozadini. Sudarom legija kohorti i manipula s makedonskim falangama razvila se strašna bitka koja je završila pobedom Rimljana."
Hvala Lokigodofirendlies sto si mi dao glavnu rec za pretragu.:)
Kao sto vidite, Rimljani se nisu oslanjali samo na kohorte. Kao sto se Aleksandar nije oslanjao samo na falange. Ali su u oba slucaja bila glavno oruzje.
BTW, u RTW-u je falanga preterano dobra (udar sa boka konjicom cesto ne znaci kraj), zato je cesto mnogo privlacnija od kohorti.
Kao sto vidite, Rimljani se nisu oslanjali samo na kohorte. Kao sto se Aleksandar nije oslanjao samo na falange. Ali su u oba slucaja bila glavno oruzje.
BTW, u RTW-u je falanga preterano dobra (udar sa boka konjicom cesto ne znaci kraj), zato je cesto mnogo privlacnija od kohorti.
"Strele su skupe, posalji irce"! - BRAVE HEART
Slazem se da su preterali sa jacinom falange, zato napad iskosa je dobor prolazio, to jest sa ledja u bok.
Pa sta mislite zasto su Grci imali peltaste? Skirmisheri i archeri su odgovor na falange. Onako fino zbijeni i spori, predstavljaju idealnu metu... Treba ih izbegavati u borbi prsa u prsa. Rimska vojska se nije pokazala superiornom u odnosu na falange zato sto je bila jaca u direktnoj borbi, vec zato sto je bila mobilnija... A falange jako lose reaguju na pilume...
Falange nisu prejake, u stvari upravo su onakve kakve trebaju da budu. Spore i glomazne, izuzetno jake u frontalnom sudaru, osetljive na napad s boka i iz daljine... Doduse, udar na bok bi trebao malo vise da ih poremeti...
Sto znaci da dolazimo do zakljucka da su falange preslabe:kreza:
Salim se.Ali stvarno udarac sa boka ili leda je smrt za njih...a da ne govorim o auxilama i archerima...BTW Horse archers rulez:dzavo:
Falange jesu za gradove za formiranje neke vrste zastitnog stita,dok su na otvorenom preslabe...
Igram Crusader kampanju sa Jerusalimom (ironicno zar ne? :D), i sad sam skinuo Mongole sa vrata... Kakvi su to skotovi, nece da napadaju gradove, samo se šetaju u čoporu po mojoj teritoriji...
Puno dobre konjice pogibe moje, dok ne pogazih sve strelce i poklah sve horse archere, Bog da im dušu 'prosti. :kreza:
..., dok ne pogazih sve strelce i poklah sve horse archere, Bog da im dušu 'prosti. :kreza:
Sreca tvoja pa Karla ode.
U HAG BIH JA TEBE. ZLOTVORE. GENOCID SI IZVRSIO.:n-cc2:
KARLA EVO GA MLADIC. OCU MOJE PARE, necete da me prevarite.
Ja cu svedok da budem, meni je pricao kako ih je klao, i konje. Gde je orka ili neko drugo drustvo za zastitu zivotinja.
:rofl:
Ti Mongoloidi su uzasno dosadni, samo se setaju okolo. Nikako da napadnu.
Glupost. Neki njihovi archeri su toliko zaznuti i cak jaci od nekih teskih pesadija. A o konjici da ne pricam.
Ja sam morao da zrtvujem jednu armiju (doduse, nije bila prvostepenog kvaliteta), čisto da vidim sa kime imam posla... I to bas u prvoj bitki mi zapao onaj skot od generala (zvezde do kraja). Jos bolje, imao sam samo jedan odred strelaca i sve ostalo pesadija sa dve jerusalimske konjice. Kada sam video njihovu formaciju, odmah sam se oprostio od pobede. Oni teski horse archery (mogu da se obracunaju sa teskom konjicom pod izvesnim uslovima) su bili da bokovima i to jako daleko postavljeni. U sredini celo jedno mongoloidno Smederevo strelaca i konjicom iza njih. Uštekao sam se na vrhu brda i molio da njihov general krene u napad. Pajser je to uradio i odma sam ga zaklao. Ali sam zato izgubio celu vojsku i bitku. Ali bar vise nece biti mali skotova da se kote. :D
Posle sam razvio taktiku - rush (da ne kazem nemački izraz :p). Brdo teške konjice što pre zabijem u njegove strelce, povučem kada stigne teška pešadija, a konjicu pošaljem na njegovu sa leđa (kada Mongolu koljete strelce, to je ko da ste mu opsovali i kevu i maćehu - odma šalje svu konjicu). Mislim da nisam osetio nikada veće zadovoljstvo nego pri gaženju oni zlih stvorenja sa strelama. A posle najslađi deo - biranje da li ću da pustim zarobljenike ili sečem glave. Malo ih držim u neizvesnosti, ali je kraj uvek isti- "Ova glava mnogo dobro rukuje strelom, odsecite je".:D
Ja sam samo jednom dijelio megdan sa mongolima, i zgužvali su me k'o pitu:kreza:. Pošto u igri favorizujem tešku pješadiju, bilo je tako i ovdje. Postrojeni moji vojnici, sve junak do junaka, a kod njih neki odrpanci sa jadnim lukovima, malo teške konjice ali dobro... Uz zloban osmjeh pošaljem sve jedinice u frontalni napad, i taman da udarim na strijelce, kad đubrad povadi mačeve i pretvori moje junake u konzervisano mljeveno meso :(
E da Vas pitam da li bi MTW2 radio na 1.6 GHZ, 512rama i Nvidia GeForce FX5200(naravno bez sijenki)???Da li da overklokujem 1.6 na 2.0???(nadam se da je uredu ovo pitanje uvezi overklokovanja).Hvala unaprijed
Gde mogu da skinem neki mod za MTW2 da mogu da igram sa mongolima?
E da Vas pitam da li bi MTW2 radio na 1.6 GHZ, 512rama i Nvidia GeForce FX5200(naravno bez sijenki)???Da li da overklokujem 1.6 na 2.0???(nadam se da je uredu ovo pitanje uvezi overklokovanja).Hvala unaprijed
Ja igram na Celeronu 2.4, 512 mb ddr1 (sad sam upgrejdovao na 768), 5500fx, na low detaljima. Sve minimum. I secka kod velikih bitaka, da poludis.
Sta da ti kazem, probaj...:icon_stud
Gde mogu da skinem neki mod za MTW2 da mogu da igram sa mongolima?
http://www.twcenter.net/forums
Nadji na ovom forumu download odeljak, tu imas sve moguce modove pa odaberi koji ti se svidja... :dedica:
Rome:total war
3.1.2008, 23:14
nisam jos igrao medieval 2 total war,a ni ekspanziju kingdoms treba da nabavim za koji dan pa me zanima da li sa ovim konfiguracijama:
nvidia 7600 gs
intel celeron p4 2,667
1,5 gb rama
...mogu da igram bitke sa 3000-5000 ljudi a da ne secka recimo na medium detaljima.
igrao sam do sada samo rome pre 2-3 godine al tad sam imao geforce 5200 fx i 512 mb rama i seckao je kad se na bojnom polju naslo vise od otprilike 600 ljudi.
i dal ima neki lik sa ovog sajta koji moze da igra bitku sa 5000-6000 ljudi a da mu nimalo ne secka?
ovo pise kao optimalna konfiguracija:
Pentium 4 / 2,4 GHz, 1 GB RAM-a, GeForce 7600 / 128 MB ili ATI Radeon X1600+
ja sve ovo imam,to znaci da bi trebalo da radi na medium-maximum zar ne?
Overclock ti neće pomoći . Koče te RAM i grafička takođe .
nisam jos igrao medieval 2 total war,a ni ekspanziju kingdoms treba da nabavim za koji dan pa me zanima da li sa ovim konfiguracijama:
nvidia 7600 gs
intel celeron p4 2,667
1,5 gb rama
...mogu da igram bitke sa 3000-5000 ljudi a da ne secka recimo na medium detaljima.
igrao sam do sada samo rome pre 2-3 godine al tad sam imao geforce 5200 fx i 512 mb rama i seckao je kad se na bojnom polju naslo vise od otprilike 600 ljudi.
i dal ima neki lik sa ovog sajta koji moze da igra bitku sa 5000-6000 ljudi a da mu nimalo ne secka?
ovo pise kao optimalna konfiguracija:
Pentium 4 / 2,4 GHz, 1 GB RAM-a, GeForce 7300 / 128 MB ili ATI Radeon X1600+
ja sve ovo imam,to znaci da bi trebalo da radi na medium-maximum zar ne?
U stvari ne - sve zavisi od rezolucije / tekstura / senki koje staviš.
Na mojoj konfiguraciji iz profila koja je jača od preporučene u infoboxu primetno je da framerate malo opada tokom masovnih bitaka (3,000+). Inače, to je na 1280x1024, sve high/full. Na kraju krajeva, ti kreni od high setovanja, pa polako obaraj dok ne "ubodeš" ono što ti odgovara.
4.1.2008, 12:51
U stvari ne - sve zavisi od rezolucije / tekstura / senki koje staviš.
Na mojoj konfiguraciji iz profila koja je jača od preporučene u infoboxu primetno je da framerate malo opada tokom masovnih bitaka (3,000+). Inače, to je na 1280x1024, sve high/full. Na kraju krajeva, ti kreni od high setovanja, pa polako obaraj dok ne "ubodeš" ono što ti odgovara.
a jesi probao recimo da smanjis grafiku sve stavke senke,teksture i ostalo na medium i rezoluciju na 1024x768 pa da ti ne secka kad imas 5000 vojnika na bojnom polju?
Imam jedan veliki problem.
Nabavio sam expansiu Kingdoms i ne mogu da je instaliram. Kad sam pokrenuo instalaciju prvo mi se update-ovo MTW2 na verziju 1.02, a kad je krenula instalacija 1.03, prijavljuje mi grešku: "Error: invalid or missing target H:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War\packs\data_o.pack Update cannot be continued." i prekine se instalacija. Skinuo sam taj patch sa nekoliko sajtvoa ali uvak isto. Takođe primetio sam da fajlovi data_o.pack.df i data_3.pack.df veličine 60KB a data_1.pack.df i data_2.pack.df 170MB. U čemu je problem? Pomagajte molim vas!!!
a jesi probao recimo da smanjis grafiku sve stavke senke,teksture i ostalo na medium i rezoluciju na 1024x768 pa da ti ne secka kad imas 5000 vojnika na bojnom polju?
Oh, hvala na savetu ;) Tih nekoliko frejmova što bi se dobilo smanjivanjem detalja nedovoljno opravdava vizuelno sakaćenje onako sjajne grafike.
Imam jedan veliki problem.
Nabavio sam expansiu Kingdoms i ne mogu da je instaliram. Kad sam pokrenuo instalaciju prvo mi se update-ovo MTW2 na verziju 1.02, a kad je krenula instalacija 1.03, prijavljuje mi grešku: "Error: invalid or missing target H:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War\packs\data_o.pack Update cannot be continued." i prekine se instalacija. Skinuo sam taj patch sa nekoliko sajtvoa ali uvak isto. Takođe primetio sam da fajlovi data_o.pack.df i data_3.pack.df veličine 60KB a data_1.pack.df i data_2.pack.df 170MB. U čemu je problem? Pomagajte molim vas!!!
Rešio problem
Ali ima sledeće pitanje. jel je izašao neki patch za Kingdoms?
Na prethodnoj stranici mozes naci link, gde mozes naci modove i patch linkove. U download sekciji.
Instalirao juče igru i zanima me da li moram da imam 1.1 patch da bi instalirao 1.2?
Pročitao sam da za 1.3 mora da se ima 1.2 ali ne znam kako je za 1.1!?
EDIT: Sada sam video na twcentre da ima 1.2 bez 1.1, znači verovatno mi 1.1 ne treba. Nego da li mi treba Patch 0.1 for mod HARDGAME 1.3? Jbt pogubio sam se ovde mnogo, na kraju, suviše jbnh modova...
Ja samo hoću da su mi dostupni svi za kampanju...
Ako nema moda za igranje sa Srbijom, postoji li bar neki mod koji ispravlja mapu, da ne gledam one budalastine tipa Zagreba kao glavnog grada teritorije...?
Ako nema moda za igranje sa Srbijom, postoji li bar neki mod koji ispravlja mapu, da ne gledam one budalastine tipa Zagreba kao glavnog grada teritorije...?
Ne znam odakle ti da nema moda za Srbiju. Skini i instaliraj Sicilian Vespers 2.0, moći ćeš i Srbiju da igraš.. i Zagreb više nije glavni grad cele teritorije.... Kragujevac je :D
P.S: Šalim se ovo za KG...
Cekaj, a jel s tim modom i dalje imam glavnu kampanju ili? I jel Srbija odradjena ,,ljudski,, ili je samo kopirana neka frakcija? :rolleyes:
Cekaj, a jel s tim modom i dalje imam glavnu kampanju ili? I jel Srbija odradjena ,,ljudski,, ili je samo kopirana neka frakcija? :rolleyes:
Imas glavnu kampanju. Ali Srbija je prilicno lose odradjena, jako malo jedinica, tek poneka unikatna i dosta preslikanih ruskih jedinica. Uopste ceo Sicilian Vespers mod je prilicno lose odradjen po mom misljenju. Jedino vredno pomena je sto je ubacen UltimateAI mod koji znatno poboljsava AI i sto mozes da igras sa Srbijom.
Ovo prvo mozes da dobijes ako instaliras samo UltimateAI, a ovo drugo zasad nema nigde...
Medjutim, ja sam probao da igram sa Srbijom i smorio sam se posle nekoliko poteza, tako da ga ne preporucujem...
Uopste nema kvalitetnih modova za M2, za razliku od Rome-a, gde ih ima poprilicno...
Tri moda koja su jos u izradi a koja obecavaju za M2TW su Broken Crescent (ovo mislim da ce da bude zaista fantasticno), Basilea Total War i Dominion of the Sword (za koji je moje licno misljenje da je prenaduvan i preobiman projekat koga ce razdesiti sve te silne stvari koje pokusavaju da ubace i koji ce jednostavno puci po savovima, ali mozda i gresim).
Broken Crescent ce biti gotov uskoro, a ova dva nece skoro. Mislim da je bolje strpiti do Broken Crescenta nego igrati gluposti...
Dva moda koja su vec gotova a koja nisam probao su Clouds across Europe i Stainless Steel, ali nijedan nije dobio neku vecu paznju, mada mi se cini da je Stainless Steel za nijansu popularniji. Ova dva nisam probao, kao sto rekoh, ali mislim da ni oni nisu nesto...
7.1.2008, 18:40
@sarmatian
a jel ce biti srbije u ova 3 moda sto izlaze?
Mozda u Dominion of the Sword, ali sanse su minimalne...
@Sarmatian
A mapa brate, ono shto sam prvo pitao? :)
Ja nisam ni igrao vanilu. Samo Kingdoms cepam. Upalio skoro, video Zagreb i mnogo se smorio. Posle sam morao sa Ritterbruderima ceo dan da se svetim Litvancima, dusu da izlecim. :kreza:
Sto se tice Kingdomsa, najbolja kampanja mi je Americas, sa Spancima. E, pa ono je uzivanje. Posebno kad se iskrcaju mali zli Englezi, pa ih priteras uz obalu i... :D
Crusades je isto jako dobra, mada Mongloi baguju ko Kinezi kad su im roknuli ambasadu.
Teutonic je bas mracna kampanja, i malo teza nego sto sam mislio. Ona prasetina iz Novorodga se uvek smuva sa Litvancima pa me zajedno napadaju, a plus se obezbede pa sklope saveznistvo sa Danskom. Problem je sto u startu nema diplomate (zna se o kojoj frakciji pricam). :)
Britannia mi je opsti smor, ne mogu da je igram.
@Sarmatian
A mapa brate, ono shto sam prvo pitao? :)
Sta sa mapom?
Teutonic je bas mracna kampanja, i malo teza nego sto sam mislio. Ona prasetina iz Novorodga se uvek smuva sa Litvancima pa me zajedno napadaju, a plus se obezbede pa sklope saveznistvo sa Danskom. Problem je sto u startu nema diplomate (zna se o kojoj frakciji pricam). :)
Pretpostavljam o Tevtonskom redu, kao sto bi i svaki valjani kandidat za vodju cetvrtog, petog i sestog Rajha, cinio :D
Ha ha, meni su tevtonci bas "zli" pa nisam igrao mnogo. Ali imaju jake jedinice ko djavo:to_care: Ja preferiram Vizantiju. Sta mogu kad sam patriota....:alealeee:
Sarmatian
14.1.2008, 16:39
Izasao Broken Crescent (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=140857). Preporuka svima da ga probaju!
nikoladzambo
14.1.2008, 17:19
Posto sam nov na ovom forumu i mrzi me da pregledam stare stranice moze li neko da mi kaze koji mod treba da skinem da bih igrao sa Srbijom? Skinuo sam Sicilian Vespers, ali ne znam kako da pokrenem ovaj mod. Unapred zahvalan za pomoc!
Sarmatian
14.1.2008, 22:25
Posto sam nov na ovom forumu i mrzi me da pregledam stare stranice moze li neko da mi kaze koji mod treba da skinem da bih igrao sa Srbijom? Skinuo sam Sicilian Vespers, ali ne znam kako da pokrenem ovaj mod. Unapred zahvalan za pomoc!
Ajde posto te mrzi da pregledas, evo mene nece mrzeti da otkucam odgovor.
Nema veze sa tim koliko si platio igru, vec na koju verziju je patch-ovana.
Idi na Sicilian Vespers forum pa pogledaj. Ovo bi me vec mrzelo da ti kucam.
nikoladzambo
14.1.2008, 22:26
pa koja verzija patcha mi treba?
Ne znam napamet. Klik (http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=354) pa vidi.
Za Sicilian Vespers treba ti pec 1.2 ili 1.2+1.3.
Anaxander
16.1.2008, 10:58
Da li postoji neki .doc sa karakteristikama svih jedinica. U igri mogu da pogledam samo jedinice one nacije koje sam izabrao?
Izasao Broken Crescent (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=140857). Preporuka svima da ga probaju!
Naravno, samo kako da ga pokrenem bez ponovnog instaliranja kompletnog MTW2 :icon_scra
Sarmatian
16.1.2008, 16:32
Treba samo da ti M2TW bude patchovan na 1.2 ili 1.3 verziju i da kliknes dvaput na exe fajl koji skines. Parce torte, sto bi rekli englezi
Kad bi htelo tako prosto ne bih ni pitao:)
Svejedno,probacu sve nanovo sutra posle posla.
Jel je dobro odradjen?
Nisam igrao MTW2 nekoliko meseci, pa sad krecem ponovo, sta bi mi preporucio da skinem od patchova? Poslednje sto sam ubacivao je Kingdoms
Dobar je, ogromna mapa sve do indije, interesantno:)
Jedino sto kod mene fali nesto teksta u opcijama build,recruit, diplomacy...
nije strasno samo ne mogu da koristim diplomatiju:icon_scra
Ali to je retka pojava,uglavnom je kod vecine to u redu. Imas i patch BC 1.05, sto resava neke druge nedostatke.
Odlican je mod, kvalitat je na nivou ekspanzje. Da li neko zna postoji li neki slican mod (sa potpuno novom mapom) osim Tsardoms-a, koji je izasao ili je u izradi?
marinkom13
24.1.2008, 18:27
Treba samo da ti M2TW bude patchovan na 1.2 ili 1.3 verziju i da kliknes dvaput na exe fajl koji skines. Parce torte, sto bi rekli englezi
Ne mogu nikako da patchujem igru. skinu sam patch 1.3 ali mi izbacije gresku pri instalaciji(vidi sliku).
POkusavam da instaliram Broken Crescent (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=140857) pa mi reba instalcija patcha.
Igra mi je crack-ovana pa se pitam da li je to problem ili nesto lose radim?
please help!!!
Braveheart
24.1.2008, 18:37
Ne prijavljuje ti nikakvu 'gresku' , vec treba da imas instaliran 1.2 patch i posle njega instalirati 1.3...
Igra mi je crack-ovana pa se pitam da li je to problem ili nesto lose radim?
Reinstaliraj igru, i nemoj odmah da krekujes, vec instaliraj patch.
marinkom13
26.1.2008, 11:23
Reinstaliraj igru, i nemoj odmah da krekujes, vec instaliraj patch.
E sad vise nista ne radi. Reinstalirao sam igru instalirao patch 1.2
i tek onda krekovao i vise nece da pokrene igru. izbacuje mi sledece...
4th Dimension
26.1.2008, 11:51
Nemoj da krekuješ starim krekom.
marinkom13
26.1.2008, 14:15
Nemoj da krekuješ starim krekom.
Pa ja nemem drugi krek, gde da nadjem novi?
Ooooo vise sa tim krekovanjem!
www.gamecopyworld.com pa trazi igru koju zelis!
Cccc... sta bi Ritterbruderi rekli za tebe?:D
Ulazi Ritterbruder i trazi kredit za kupovinu novog Zweihandera. On nema mogucnosti za podizanje kredita, ali ako ste vi bankar, da li mu stvarno necete dozvoliti isti? :)
Oterao bi ga u p*** m*******. A on ne bi mogao da me stigne zbog 100kg oklopa na sebi :a_bleh:. A da budem siguran, pobegao bi kroz vrata, kroz koja on ne bi mogao da prodje jer ima 2m+rogovi, a i kad bi se sago ne bi mu ramena prosla :D
Ne znam kakvo iskustvo vi imate sa igrom ali sa podesavanjima koja su "skoro" sve na max (ponesto nisam stavljao, tipa senke koje su na cini mi se medium i jos mozda jedna dve stvari koje imaju i very high a ostale na "samo" high) i igra mi zaseckuje kada je velika bitka u pitanju. Naravno koristim huge armies, i kada se nadje vise od 3000-4000 vojnika pocne bas da secka. (aa i af su cini mi se iskljuceni skroz). Mislim, nisam ja bas sad toliko nezahvalan i da ne ispada da se pro**ravam ali ipak na ovoj konfiguraciji... :confused:
Ja definitivno ne bi mogao da igram bez AA i AF. Moze da sece koliko oce - ima da bude ukljuceno 8x AF i Quinix AA.
A rado bih video igru sa armijama postavljenim na huge. Obavezno zumiram kada musketari opale, pa se sve zatrese, a to bi tek bio dozivljaj u toj masi...
Nego - imaju li jedinice u MTW2 neki bug kad se brane? U RTW je bilo dovoljno da postavim falangu i ona bi sama busila protivnika koji naleti na nju. Ovde postavim one baje sa dugim kopljima, konjica se bukvalno zabije u njih spreda i vecina vojnika kulira. Tek kad naredim napad - tek onda pocinju da ih "guzvaju". Isto je i sa ostalim jedinicama. Je li to iskljucen neki auto-defense pa moram svaki put ja da im kazem da se brane?
Kod mene nema tog problema, sami se brane kad god ih neko napadne. Da li neko zna koji je najbolji nacin za ubijanje istocnjackih armija sa mnogo horse archera, osim upotrebom svojih? Znaju da budu prava napast za moju tesku konjicu i pesadiju, jedini spas (pored stekanja u tvrdjavi) je autoresolve!
Rush sa tvojom konjicom. Podrazumeva se da je imas koliko i protivnik. Time ces mu razbiti formaciju i sve ce se svesti na 1:1 duele, gde je teska konjica baja.
Provereno. ;)
4th Dimension
29.1.2008, 2:21
Kod mene nema tog problema, sami se brane kad god ih neko napadne. Da li neko zna koji je najbolji nacin za ubijanje istocnjackih armija sa mnogo horse archera, osim upotrebom svojih? Znaju da budu prava napast za moju tesku konjicu i pesadiju, jedini spas (pored stekanja u tvrdjavi) je autoresolve!
Štekanje sa dobrim strijelcima (engleski strijelci su odlični u tome)
Štekanje sa dobrim strijelcima (engleski strijelci su odlični u tome)
Dok ih konjica ne pregazi! :D
Nista ne moze pobediti horse archere, oni su alfa i omega, gog i magog, jahaci apokalipse itd... :D
Zapravo, meni je uvijek taktika bila da se zatvorim u gradove. Kada pokušaju da osvoje grad 4-5 dobrih četa kopljanika + strijelci na zidovima ih masakriraju. A na orvorenom su vjerovatno najgori protivnik u igri.
Ma ne treba ni toliko. 1-2 cete kopljanika na vrata i cao. I pozeljno je imati strelce ali ako konjanici krenu da trce u krug (ona njihova specijalka) strelci ih nece moci pogoditi.
Pitanje u vezi sa Broken Crescent (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=140857)
Javlja mi da imam unspesific error i ne mogu da igram... Skunuo sam onaj patch za fatal error/ vista korisnike ali ni to ne popravlja situaciju...
Imam "narodnu verziju" MTW II i Kingdomsa
Hmmmm, imam par pitanja.
Nabavih igru večeras (original, recimo, pošto je serial key sa originala :to_care:) i sad, igrao tutorial pošto nisam hteo kampanju da počinjem jer sam umoran i sad - da li se kamera stvarno kontroliše samo na numpadove, i da li je stvarno čačkanje pogleda da bude npr. iz avionske perspektive nemoguće? Da li su vojnici na tolikom stepenu idiotluka, da im ja 15 puta kažem da prođu kroz moju kapiju, samo da bi se oni 15 puta vratili nazad i zauzeli prethodne položaje? Još u RTWu je ovo bolje bilo. Jes' da se ne snađu uvek, ali barem su bili inteligentniji od ovih. Takođe, ja naredim juriš mojim kopljanicima, od toga njih 4 jurne a ostali stanu u borbeni stav i korak po korak se približavaju?! Da li neki patch ovo sređuje ili kako?
Instaliraj patcheve ,1.2 pa 1.3...
A za kameru ,idi u opcije i biraj koja ti se perspektiva svidja.
Ja instalirah 1.3 pa mi i dalje ne pomaže naročito.. vojska još uvek ima IQ kuvanog krompira.. a primetio sam i da obožavaju da se zaglavljuju oko kapije grada/tvrđave.
Baš primer od juče - igram ja lepo kingdoms americas campaign (kao španac), udarim svoje konkvistadore na njegove strelce koje je (glupo) poslao van grada da me džaraju, pobijem 70 (od 120 koliko ih u četi ima) a ostalih 50 podvije rep i počne da beži. Np reko, i pošaljem generala da ih zarobi - međutim neprijatelj se nabio kod kapije, ne ulazi unutra (iako još uvek routuje), a moj general galopom do njih na nekih 5 metara, pa onda stane, pa priđe samo jedan konjanik (od 44 koliko ih ima), pa zvekne jednog od ovih 50 mačem, pa cela četa otperja nekih 30ak metara, pa se opet vrati, pa uspori, pa opet onaj jedan zvekne/zarobi jednog njihovog.. i tako u nedogled.
Probao sam sa drugom grupom konjice i opet ista priča. Igra je sjajna, ali ovakve stvari baš ubijaju draž. Nadam se da će to srediti u Empire: TW.
Pitanje u vezi sa Broken Crescent (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=140857)
Javlja mi da imam unspesific error i ne mogu da igram... Skunuo sam onaj patch za fatal error/ vista korisnike ali ni to ne popravlja situaciju...
Imao sam taj problem. Totalna deinstalacija M2TW,cista instalacija,patch 1.2 pa 1.3, fixed exe sa neta za 1.3(ne za Kingdoms,vec za vanilu), zatim BC1.0 i na kraju BC patch 1.1:aplauz:
Nista ''prostije'':rofl:
Mogu da kazem da je ovaj Broken Crescent uradjen bolje nego ekspanzija za medieval. Vojnici vise nisu sarenih boja pa armije ne lice vise na fudbalske timove. Veci broj gradova na mapi izgleda realnije. Glavne trupe mogu da se regrutuju samo na "domacoj" teritoriji, pa je sad potrebno planirati ofanzivu, a ne samo usput graditi nove jedinice u novoosvojenim gradovima. Sve nacije su jedinstvene po jedinicama, osim milicije. Ovaj mod je ono sto je medieval trebao da bude :)
Igram kampanju sa kraljevstvom Makurja. Crnci su nesto kao engleska u obicnom medievalu po sastavu jedinica. Pravo je uzivanje kositi neprijateljske armije gomilom Longbowmana, a onda zaleteti neke ljudozdere na njih :)
Gordon Freeman
3.2.2008, 22:10
Mogu da kazem da je ovaj Broken Crescent uradjen bolje nego ekspanzija za medieval. Vojnici vise nisu sarenih boja pa armije ne lice vise na fudbalske timove. Veci broj gradova na mapi izgleda realnije. Glavne trupe mogu da se regrutuju samo na "domacoj" teritoriji, pa je sad potrebno planirati ofanzivu, a ne samo usput graditi nove jedinice u novoosvojenim gradovima. Sve nacije su jedinstvene po jedinicama, osim milicije. Ovaj mod je ono sto je medieval trebao da bude :)
Igram kampanju sa kraljevstvom Makurja. Crnci su nesto kao engleska u obicnom medievalu po sastavu jedinica. Pravo je uzivanje kositi neprijateljske armije gomilom Longbowmana, a onda zaleteti neke ljudozdere na njih :)
E podrzvam tvoje komentare ,sa ovim modom Medival je konacno postao ono sto je i trebao da bude;)...samo i dalje posoji najveca mana Total War-a a to su oni glupi,dosadni i besmisleni turnovi:mad:...
E podrzvam tvoje komentare ,sa ovim modom Medival je konacno postao ono sto je i trebao da bude;)...samo i dalje posoji najveca mana Total War-a a to su oni glupi,dosadni i besmisleni turnovi:mad:...
A kako bi sve funkcionisalo da nema turnova? Jedan monitor koji prikazuje mapu Iberije, drugi za Apenine, treći za Centralnu Evropu, četvrti za Balkan, peti za Istočnu Evropu, šesti i sedmi za Afriku, osmi i deveti za Malu Aziju itd.. i onda non-stop simultano pratiš dešavanja na svih 10ak monitora da ti neprijatelj ne dovuče vojsku i opsedne grad ?
Gordon Freeman
4.2.2008, 23:08
A kako bi sve funkcionisalo da nema turnova? Jedan monitor koji prikazuje mapu Iberije, drugi za Apenine, treći za Centralnu Evropu, četvrti za Balkan, peti za Istočnu Evropu, šesti i sedmi za Afriku, osmi i deveti za Malu Aziju itd.. i onda non-stop simultano pratiš dešavanja na svih 10ak monitora da ti neprijatelj ne dovuče vojsku i opsedne grad ?
Pa da strategic map bude kao u Knights of honor, real time i gras i pratis ,mnogo realnije i zanimljivije...ovo sa turnovima kao da igras sah il mice(nije da su to lose igre);)
pentraksil
4.2.2008, 23:12
Pa da strategic map bude kao u Knights of honor, real time i gras i pratis ,mnogo realnije i zanimljivije...ovo sa turnovima kao da igras sah il mice(nije da su to lose igre);)
Ne bih se bas slozio.....inace Star Wars:Empire at War ima slicni gameplay i da vam kazem stvarno je naporan....
Instalirao sam mod, i stvarno je super....puno frakcija jedinice su za svaku frakciju razlicite.....da prekratimo vreme do Tsardoms:Total War:dzavo:
Nije da se sad pravim pametan ali to je bilo u vec gomili modova, jos za RTW (mislim na taj deo da je realnije, da nije sve sareno i da se svoja vojska moze regrutovati samo u svojim teritorijama).
Inace BC po meni nije bas ispunio ocekivanja. Kolika se prasina digla oko njega, mislio sam da ce biti nesto bolje. Mada daleko od toga da nije dobro, zaista. Ali ocekivao sam one mod to rule them all varijantu...
...samo i dalje posoji najveca mana Total War-a a to su oni glupi,dosadni i besmisleni turnovi:mad:...
Hm, zar ne postoji opcija da iskljucis ono "Show CPU moves"?
Gordon Freeman
6.2.2008, 11:15
Hm, zar ne postoji opcija da iskljucis ono "Show CPU moves"?
Da al onda mores da gatas sta se sve desio il da bar 15 min gledas promene od proslog turna...
Nije bas tako lose. Mesi se dopada ta opcija a nikad mi nije nista promaklo.
Gordon Freeman
6.2.2008, 12:29
Nije bas tako lose. Mesi se dopada ta opcija a nikad mi nije nista promaklo.
Sa Vizantijom i nije tako lako pratiti sve odjednom...to samo sa frakcijama koje imaju malo neprijatelja...
mada ti malo pomazu one statistike i diplomatija na kraju turna.
Pretpostavljam da iole temeljniji igrači drže opciju za praćenje turnova uključenom (slažem se da ume malo da smori, pogotovu kada su granice zemlje velike pa treba po 5 minuta da izvrti svačije poteze i pokaže kretanje svih trupa i agenata). Međutim, isključivanje show turn opcije ima jednu veliku falinku - neprijatelj može dovući vojsku na vašu teritoriju i napraviti zasedu (da ne kažem "ambushovati se" ) i vi to nećete znati pošto nećete videti njegove trupe koje će biti sakrivene kada počne vaš turn! Ukoliko je opcija show turn uključena, bar će se videti kako neprijatelj dolazi na vašu teritoriju, tako da je relativno lako provaliti da se nešto sprema. Prema tome, moj savet: always on :alealeee:
Osim ako nisi Litvanac, a onda ti je sve dzabe.:D
Gordon Freeman
6.2.2008, 13:00
Pretpostavljam da iole temeljniji igrači drže opciju za praćenje turnova uključenom (slažem se da ume malo da smori, pogotovu kada su granice zemlje velike pa treba po 5 minuta da izvrti svačije poteze i pokaže kretanje svih trupa i agenata). Međutim, isključivanje show turn opcije ima jednu veliku falinku - neprijatelj može dovući vojsku na vašu teritoriju i napraviti zasedu (da ne kažem "ambushovati se" ) i vi to nećete znati pošto nećete videti njegove trupe koje će biti sakrivene kada počne vaš turn! Ukoliko je opcija show turn uključena, bar će se videti kako neprijatelj dolazi na vašu teritoriju, tako da je relativno lako provaliti da se nešto sprema. Prema tome, moj savet: always on :alealeee:
E zato je bolji knights of honour,sve lepo tece ti pratis i igras...
A ovako posaljes vojsku i neko ti samo iskoci niodakle...
E zato je bolji knights of honour,sve lepo tece ti pratis i igras...
A ovako posaljes vojsku i neko ti samo iskoci niodakle...
Ne iskoče ako pratiš šta neprijatelj radi tokom turnova :)
Ko normalan igra kao nedisciplinovan Litvanac sa lakim jedinicama kada su tu Tevtonci koji gaze sve pred sobom ? :D
Lokigodofirendlies
6.2.2008, 14:25
Onda prestane da bude strategija i pretvori se u survival horror.:Freddy:
Ok ja sam igrao Total War serial od pocetka znaci Shogun, Medievla 1, Rome , i onda i Medieval 2. Igra je dozivela dosta promena posle Rome Total war igre kada smo dobili novi interfejs na mapama sto se meni licno jako svidelo, grafika je napredovala naravno nogu pred nogu jedino usko grlo su postali nasi racunari. Mislim stvarno kada sam prvi put igrao bitku protiv Mongola to je bilo neverovatno na max broju vojnika po jedinici bitka je dostigla broj od 6.789 sto je dovelo moj pc do kraha. Ali dobro sto je bilo bilo je se nadam da cu do izlaska Empire da dobijem nov komp pa cu vas obavestiti kakav je naj noviji deo ovog EKSTREMNO dobrog serijala.
Ali dobro sto je bilo bilo je se nadam da cu do izlaska Empire da dobijem nov komp pa cu vas obavestiti kakav je naj noviji deo ovog EKSTREMNO dobrog serijala.
Ili ćemo obavestiti mi tebe.. sve zavisi ko ima bolje veze u "podzemlju" :p
Imao sam taj problem. Totalna deinstalacija M2TW,cista instalacija,patch 1.2 pa 1.3, fixed exe sa neta za 1.3(ne za Kingdoms,vec za vanilu), zatim BC1.0 i na kraju BC patch 1.1:aplauz:
Nista ''prostije'':rofl:
Mozda cete krenuti da lupate glavom o zid kada kazem da ste trebali da obrisete ova dva fajla:
data\descr_geography_new.txt
data\descr_geography_new.db
Tako sam resi problem sa Unspecified Error
Aha,hoce to, ali ne kod mene:D
Na kraju je najbrze i najbolje resenje bila nova instalacija. ;)
Jel izasao mozda neki patch ili mod, koji popravlja diplomatiju u igri.
Naime, ono tipa, kad sklopis primirje sa odredjenom nacijom, odmah sledeci turn vec moze da te izda, i onda se gubi smisao diplomatije u igri.
Ovo mi je najveca mana u igri, koja me i dalje odbija da nastavim da je igram...
Hvala unapred...
edit:slovo...
Ko jos vodi diplomatiju sa Litvancima? :D
Pa u ovom Broken Crescant nema Evrope???!!! Samo Azija i Afrika !
Koje razocarenje :(
A ja se ponadao da su ubacili Srbiju u ovaj mod, prosirili mapu do Azije ali sa Evropom, kad ono...bedak...
Jel ima neki mod sa Srbijom? Sta bi sa onim sto su pravili ljudi sa foruma?
Jel izasao mozda neki patch ili mod, koji popravlja diplomatiju u igri.
Naime, ono tipa, kad sklopis primirje sa odredjenom nacijom, odmah sledeci turn vec moze da te izda, i onda se gubi smisao diplomatije u igri.
Ovo mi je najveca mana u igri, koja me i dalje odbija da nastavim da je igram...
Hvala unapred...
edit:slovo...
DarthMod (http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=293) i Ultimate AI (http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=301)
Pa u ovom Broken Crescant nema Evrope???!!! Samo Azija i Afrika !
Koje razocarenje :(
A ja se ponadao da su ubacili Srbiju u ovaj mod, prosirili mapu do Azije ali sa Evropom, kad ono...bedak...
Jel ima neki mod sa Srbijom? Sta bi sa onim sto su pravili ljudi sa foruma?
Pa zar ne mislis da ime Broken Crescent malo odaje o kojoj se regiji radi? ;)
Tsardoms (http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=539) se i dalje pravi, i potrajace jos dosta posto ce biti najbolji mod za M2TW
Nemam pojma sta znaci Crescent :opanachke
POgledacu u recniku :icon_stud
Ne moras, evo ja cu da ti pomognem. Moze da bude u konteksu fertile crescent, u smislu Tigar i Eufrat (kolevka civilizacije) itd... u kontekstu crescent moon, sto znaci polumesec odnosno simbol islama.
Ako uzmes u obzir ove dve varijante, na sta asocira ime Broken Crescent? ;)
Ne moras, evo ja cu da ti pomognem. Moze da bude u konteksu fertile crescent, u smislu Tigar i Eufrat (kolevka civilizacije) itd... u kontekstu crescent moon, sto znaci polumesec odnosno simbol islama.
Ako uzmes u obzir ove dve varijante, na sta asocira ime Broken Crescent? ;)
Na plodni mesec, naravno. Ili možda bolje reći "na plodne dane u mesecu" :cool:
Znaci slomljeni polumesec...u fazonu nasa religija rastura, muslimani su gadni i tako to.
krstasi = americka vojska
muslimani = rusi
Da razumu svi....:opanachke
Uvek moze da se igra sa vizantijom,pa da rasturas obe strane:D
Znaci slomljeni polumesec...u fazonu nasa religija rastura, muslimani su gadni i tako to.
muslimani = rusi
Bas naprotiv. Akcenat je na muslimanskim fakcijama. A Broken Crescent znaci razjedinjeni polumesec u ovom slucaju. Ima 5 hriscanskih, desetak muslimanskih i po jedna hindu i paganska fakcija...
U svakom slucaju, mod je pravo osvezenje u moru modova koji ce vecinom imati katolicke fakcije. Bez obzira sto nije ispao toliko dobar koliko sam ja ocekivao, zadovoljava potrebe dok ne izadje Tsardoms. Malo i da se pohvalim u ovom slucaju, prikljucio nam se nedavno jedan od najboljih skriptera na TWC-u, i vec smo odradili gomilu stvari. Bice maltene iznova odradjena ekonomija, gomila novih gradjevina - neke necete moci da gradite ako nemate odredjenje resurse na vasoj teritoriji ili ih ne uvozite. Bice gradjanskih ratova, raspad carstava, odmetnutih feudalaca itd... Da ne duzim, bice za M2TW ono sto su RTR, EB, IBFD zajedno bili za RTW (kakvo bestidno reklamiranje :D)
Dzabe sve to ako "ukinete" Ritterbrudere! :kreza:
Taj mod mora da izadje pre nego sto se pojavi Empire TW, mislim da vam je to jasno... Tada ce doci Prusija na red.:D
@ sarmatian
Pa dobro, mora da bude naglasak na muslimanima, bilo ih je ko kineza. To je njihova teritorija. I ja jedva cekam mod, jel ima novih informacija o zavrsetku?
Dzabe sve to ako "ukinete" Ritterbrudere! :kreza:
Taj mod mora da izadje pre nego sto se pojavi Empire TW, mislim da vam je to jasno... Tada ce doci Prusija na red.:D
Za tebe cemo posebno da napravimo mod koji traje od 1759 do 1762, pa ces moci da iskusis iz prve ruke sve Pruske bitke u tom periodu :rofl:
A sad mi promenite nick u Frederick II of Prussia :D
Ma neprirodno je da se borim sa Austrijancima, ipak cu ja da ispravljam Adijeve greske u HOI2 radije. :rofl:
Sta kazete na ovo:
http://img150.imageshack.us/img150/1710/medieval220080304140047gp8.th.jpg (http://img150.imageshack.us/my.php?image=medieval220080304140047gp8.jpg)
:D
Nije lose :) gde ima da se skine:opanachke
Nije lose :) gde ima da se skine:opanachke
Ma to ja cackao malo po fajlovima i naisao pa preveo.
Auuuuuuuuuuffffffffffff:n-cc2:...... blaga rec je pooloodeoooo sam:n-cc2:
znaci vec 2 dana citam komentare na svim mogucim forumima pokusavajuci da nadjem total realisam mode za mtw2:boodala:da bih nalete na ovaj forum i procitao sve,PONAVLJAM SVE stranice komentara nadajuci se da cu naci to sto trazim:n-cc2:da li iko zna kada ce izaci dugo ocekivani Feudalisam total war???bilo ko duke,sarmatian???inace djuskao sam sve total war-ove(cak i onu glupavu ekspanziju sa alexandrom jedino nisam igrao shogun....i nemam bas puno vremena da isprobavam razne modove....
inace u totalnoj sam stisci sa vremenom:n-cc2:zena+beba od 2.5 meseca,fakultet +aktivno trazenje posla tako i kada uspem da se izborim za sat-dva na kompu obicno igram championship manager 7 sezonu sa partizanom i nasom repkom:) poprilicno mi je dosadilo,a i bas davno nisam igrao total war......PLEASE ljudi pomazite:n_klanja:
Samo da ti kažem da je Faudalism Total War predvođen Dukeom propao, sad se pravi Tsardoms Total War, a o njemu imaš temu u ovom podforumu. :)
muslimani = rusi ?????????????
?:confused::confused::confused::confused::confused :?
Њет!
Крсташи = америчка војска
Муслимани = Муслимани
Руси = Руси
OK, Medival 2, ispachovan. Koji se modovi koji ne menjaju gameplay mnogo nego samo tvikuju i balansiraju igru preporucuju? (Kad nema Realisma :( )
Imao si vec otvorenu temu o MTW2....Al evo ti:
http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=211
http://medieval2.heavengames.com/
http://www.moddb.com/mods?filter=t&=Search&kw=&released=def&style=def&theme=def&game=231&type=def
Masu dobrih modova.
Hvala ali, ne hvala. Pitao sam kojih se PAR modova preporucuje za osnovnu igru, spiskove se desetinama gotovih modova sam i sam mogao da nadjem.
Onda to sto trazis moras naci sam jer ocigledno ovde nemamo odgovor na tvoje pitanje. Mislim ja mogu da ti ga dam ali ti verovatno nije potreban. :boodala:
Da dignem temu iz mrtvih
Danas sam konacno zavrsio nabavljanje ove igre, i na prvi pogled sam se zaljubio.
Ali me interesuje jedna stvar.Poceo sam da igram kampanju, sa Englezima, short, i ne znam kako da povecam zlato?Trenutno sam u minusu 7k zlatnika.Help?
Pa, više para ti donosi unapređenje poljoprivrede (naprednije farme), trgovine (bolji "marketi", veće luke), i veći porezi u gradovima (samo pazi da se ne pobune). Takođe pri zauzimanju nekog grada imaš opciju "sack", što tvojoj vojsci naređuje da popljačkaju što je više moguće, pri čemu gine jedan deo stanovništva (pošto se, jelte, građani ne odriču tako rado svoje imovine).
To što si ti u minusu je verovatno zato što imaš preveliku vojsku kojoj se svaki "turn" isplaćuju plate i to ti vuče previše iz državne kase. Idi na onaj ćup sa zlatom (dole desno), to ti otvara skrol na kome se vide prihodi/izdaci po stavkama, i tačno ćeš videti na šta ti odlazi toliko para.
Ta ekonomija je i najčupavija na samom početku igre. Ja sam baš na Britannia kampanji (ekspanzija) i na samom početku moji Velšani su imali nekih 20,000 u kasi, međutim kad napraviš farmu tamo, pijacu onamo, upadneš u škripac za tili čas. Zato nikad na samom početku igre ne treniram novu vojsku (za neka manja osvajanja dovoljne su trupe sa kojima startuješ), a sav raspoloživi novac ulažem u infrastrukturu koja će mi praviti pare u daljem toku igre. Sad sam zauzeo maltene celo Britansko ostrvo, istrebio Engleze i Škote (ostaše samo Norvežani i Irci), u kasi imam oko 250,000 a raspolažem golemom vojskom i svuda gradim ponešto. Planiranje, planiranje..
P.S: Možeš i diplomatu da pošalješ da nekome uvali savez ili trade rights, a ovi da mu plaćaju tribute određeni broj turnova. Hiljadarkica svaki turn sledećih 7-8 turnova ume da bude od pomoći :) u ranim fazama igre kad si švorc.
i na prvi pogled sam se zaljubio.
Potpuno opravdana ljubav ako mene pitaš :alealeee::love:
Poenta je da ti vojska ne stoji negde bezveze i ne radi nista,posto najvise para ide na vojsku. Koristi je da osvajas gradove i tako dobijas nove teritorije i nove prihode. Sack je dobar da izadjes brzo iz skripca,ali ti nece mnogo pomoci na duge staze. Farme,luke ,marketi to ti je za pare,kao i trgovci i trgovina sa ostalim drzavama (trade rights). U sustini balans izmedju vojske i teritorije koja je pod tvojom kontrolom (naravno i razvijenost tih teritorija).
PS posto si vec u minusu verovatno imas vise vojske nego sto ti treba (sem ako nisi poceo da gradis na sve strane),ili je raspusti (bar jedan deo) ili napadni nekog :)
E da, sad kad Cernobil reče ovo "da vojska ne stoji negde bezveze"...
cilj je ne držati profesionalnu vojsku u gradovima. Profesionalna vojska košta svaki turn, a gradovi besplatno podržavaju određeni broj milicije (town militia, archer militia, spear milita itd.) unutar gradskih zidina kojima plaćaš upkeep isključivo ukoliko napuste grad.
Koliko četa određeni grad podržava zavisi od njegove veličine, tj. vrste zida.
Najmanji gradovi (mislim da imaju wooden palisade) podržavaju 2 čete besplatno.
Oni sa wooden walls podržavaju 3 čete džabe.
Oni sa stone walls 4 čete. Itd...
Ovu mogućnost imaju samo gradovi. Tvrđave ne podržavaju "džabe" čete.
Steta sto nema neke pivnice da se gradi, da mogu da pocastim moje Ritterbrudere posle dobro obavljenog posla (citaj - masakr dok ne pocne gazenje po mrtvim Litvancima). :)
I posle je reklama za Holsten dosla tek tako... :D
Evo, pre pet minuta, posle pa ima 8h igranja, uspeo sam da sa englezima unistim Skote i Franzuce, i da imam 15 teritorija.Naglasavam da nisam koristio nikakve sifre i tome slicno, vec samo hladnu glavu i vruc mis!
Poceo sam kamapnju iz pocetka, i uspeo nekako na kraju da zavrsim kampanju.Ali zaintrigiralo me je nesto.Pobedio sam sa Englezima, i nadao sam se da ce mi se otvoriti nove frakcije, ali nazalost nistu.I dalje imam samo 5 ili 6 drzava koje mogu da upravljam i iste misije.Da li to tako treba ili sam ja negde pogresio?
P.S. Jel ima neke dobre expanzije za ovu igru (mrzi me da gledam unazad), koje su vredne paznje?
Pa ako jos nisi nabavio Kingdoms onda neznas sta propustas, evo ja sa poceo da igram MT2 samo zbog Crusader kampanje , zanci ona i Assassin's Creed zajedno.
Evo, pre pet minuta, posle pa ima 8h igranja, uspeo sam da sa englezima unistim Skote i Franzuce, i da imam 15 teritorija.Naglasavam da nisam koristio nikakve sifre i tome slicno, vec samo hladnu glavu i vruc mis!
Poceo sam kamapnju iz pocetka, i uspeo nekako na kraju da zavrsim kampanju.Ali zaintrigiralo me je nesto.Pobedio sam sa Englezima, i nadao sam se da ce mi se otvoriti nove frakcije, ali nazalost nistu.I dalje imam samo 5 ili 6 drzava koje mogu da upravljam i iste misije.Da li to tako treba ili sam ja negde pogresio?
P.S. Jel ima neke dobre expanzije za ovu igru (mrzi me da gledam unazad), koje su vredne paznje?
Da bi otkljucao sve igrive frakcije idI D:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War\data\world\maps\campaign\imperial_campaign
i nadji folder descr_start i otviri ga u notpedu i sve drzave koe je se napaze u unlockable prebaci u playable.
Evo, pre pet minuta, posle pa ima 8h igranja, uspeo sam da sa englezima unistim Skote i Franzuce, i da imam 15 teritorija.
I dalje imam samo 5 ili 6 drzava koje mogu da upravljam i iste misije.Da li to tako treba ili sam ja negde pogresio?
Čudno, čudno... kad završiš (kratku) kampanju otvaraju ti se maltene sve ostale frakcije - osim Vatikana, Timurida, Mongola i možda još neke.
Znam da je jedan od ciljeva za Engleze bio i zauzeće Jerusalima, ali to je valjda u "dugoj" kampanji.. u kratkoj bi 15 teritorija+istrebljenje Škota i Francuza trebalo biti dovoljno. Weird. Jel ti se uopšte otvorio onaj prozor sa onim trubama i fanfarama gde ti kaže da si "pobedio igru" ?
Zokocx ti lepo kaže - Medieval 2 Total War: Kingdoms ti je (zvanična) ekspanzija vredna igranja. Donosi 4 nove kampanje - Amerika (novi svet), Britanija, Krstaši i Tevtonci.
http://en.wikipedia.org/wiki/Medieval_2_Kingdoms
http://www.sk.co.yu/2007/10/siop04.html
Sad si provaljen da ne čitaš SK redovno, inače bi znao za Kingdoms iz qzminog opisa :a_bleh:
Čudno, čudno... kad završiš (kratku) kampanju otvaraju ti se maltene sve ostale frakcije - osim Vatikana, Timurida, Mongola i možda još neke.
Znam da je jedan od ciljeva za Engleze bio i zauzeće Jerusalima, ali to je valjda u "dugoj" kampanji.. u kratkoj bi 15 teritorija+istrebljenje Škota i Francuza trebalo biti dovoljno. Weird. Jel ti se uopšte otvorio onaj prozor sa onim trubama i fanfarama gde ti kaže da si "pobedio igru" ?
Zokocx ti lepo kaže - Medieval 2 Total War: Kingdoms ti je (zvanična) ekspanzija vredna igranja. Donosi 4 nove kampanje - Amerika (novi svet), Britanija, Krstaši i Tevtonci.
http://en.wikipedia.org/wiki/Medieval_2_Kingdoms
http://www.sk.co.yu/2007/10/siop04.html
Sad si provaljen da ne čitaš SK redovno, inače bi znao za Kingdoms iz qzminog opisa :a_bleh:
Da, istrebio sam Skote, i bukvalno unistio francuze, i kad sam sve to odradeo imao sam samo 13 teritorija.Napao sam Milan (tako se zove drzava, ne znam kako da kazem, "milanjane":) ) i uzeo im dve teritorije i onda mi se pojavio prozor sa fanfarama, na kome pise u stilu "cestitamo, pobedio si, da li hoces da nastavis ili da zavrsis?", ja sam naranvo zavrsio, i samo mi je izbacio onaj pocetni meni u igri i kraj.
Ih, necitam SK redovno?Ne, samo veoma malo citam opise igara, jer su me igre smorile kao puza na maratonu.Sve nesto isto, samo malo obrnuto, nema nista novo itd.
@shrafko, pogledaj PM :)
Ih, sad kad ti dodju Vikinzi i pokupe sve zene, da vidim kako ce da ti se razmnozavaju podanici. :D
Ovih dana igrao sam britania kampanju sa skotima. Iako sam igrao na VH VH bilo je previse lako. Nije mi jasno kako do skora nisam izvaljivao koliko je igra laka dok nisam poceo da obracam paznju na detalje u vezi ekonomije. Roknes odma rebelske gradove, cim to uradis pravo na norvezane, sve bez gradjenja vojske. Taman sam na vreme dobio vilijema volasa i sa njegovom vojskom sam lako potukao norvezane na ostrvima. Sve vreme u savezu sa englezima i imam trade rights sa svima. Sad se bijem protiv baronove alijanse i bez problema ih tucem uz samo mala pojacanja.
Fora je da imas samo 1 ili 2 zamka koje budzis do kraja a ostalo sve gradove sa besplatnim jedinicama da ih cuvaju da se ne pobune. Po mogucstvu da ti zamkovi budu blizu obale jer tako jedinice brodovima brze dodju do odredista skroz na drugom kraju ostrva.
Jel neko igrao Britannia kampnanju sa Ircima??? Oni su se meni nekako najvise svideli zbog polozaja...zauzmes ostrvo i prikupljas vojsku...razvijes ekonomiju i onda krenes na Skote....Engleze ostavim za kraj jer su najjaci i imaju najvise teritotija...pa volim da bude zanimljiva borba...inace uvek igram na VH/VH
Ih, sad kad ti dodju Vikinzi i pokupe sve zene, da vidim kako ce da ti se razmnozavaju podanici. :D
Eeee, pa zato ja igram kao Velšanin. Oni su poznati Sheepshaggeri (http://www.urbandictionary.com/define.php?term=sheep+shagger)i nemaju problema usled nedostatka ženskog sveta :rolleyes:
Eeee, pa zato ja igram kao Velšanin. Oni su poznati Sheepshaggeri (http://www.urbandictionary.com/define.php?term=sheep+shagger)i nemaju problema usled nedostatka ženskog sveta :rolleyes:
Citiram jednog lika iz South Parka: "Najssssssss". :D
dominik_456
17.5.2008, 23:12
Jel vise koristite dread-ove ili chivalry, kod generala? Sta je bolje? Kod chivalry je glupo to sto moras da oslobadjas zarobljenike i ne smes da sack-ujes i koljes u gradovima. Jel dread lose?
Meni je dread jedno 100 puta bolji od chivalry... em možeš komotno da tamaniš zarobljenike, em je velika šansa da neprijateljske trupe podviju rep i šmugnu kad u bitku upadne general sa visokim dreadom.. ma milina :D
Visok chivalry ti daje: tvoje trupe imaju bolji moral, i teže se routuju. Takođe ti frakcija teže postaje "despicable".
Visok dread ti daje: neprijateljske trupe se demorališu, lakše pucaju i routuju.
Ja znam šta meni više odgovara :)
ForceCommander
18.5.2008, 16:06
Meni je dread jedno 100 puta bolji od chivalry... em možeš komotno da tamaniš zarobljenike, em je velika šansa da neprijatelj podvije rep i šmugne kad u bitku upadne general sa visokim dreadom.. ma milina :D
Svi smo mi u duši zloće. Oslobađanje zatvorenika ili razmena istih za neku svotu novca se ionako ne isplati...
Isplati se ako si u skripcu...Kad ratujes protiv neke velesile bolje ti je da uzmes pare pa izgradis jos vojske da se branis nego da pobijes tu njegovu a on ce posle 5 poteza da dodje sa jos toliko a tebi ona vec oslabljena vojska nece puno izdrzati...Doduse svako ima svoju taktiku i zna kako da je primenjuje...to je vec stvar individualnog razmisljanja...
ForceCommander
18.5.2008, 18:47
Pa, tako je. Ja i kad izgubim neku bitku ne plaćam za oslobađanje svojih jedinica. A kada osvojim neki grad uvek idem na istrebljenje stanovništva(glupim seljacima treba pokazati ko je glavni) iako to devastira i mnoge značajne objekte. Jednostavno sam takav.
Ne samo sto devastira mnoge objekte, vec ti ostane saka stanovnika u gradu. A onda se pozdravi sa stvaranjem vojske iz njega, vec ces morati da dovlacis pojacanja iz drugih gradova, a to zna da bude pogubno.
Fakat, Dimo lepo kaže... zeznuto je pobiti 3/4 stanovništva... Ne samo zbog nemogućnosti dalje regrutacije (vojska se na kraju krajeva može regrutovati iz drugih teritorija), ali je najgore što takav grad/tvrđava jedan duuuug vremenski period neće moći da napreduje, tj. da se širi i razvija a samim tim i da donosi više para/trenira bolje trupe. Džaba ogromne teritorije ako vojno-ekonomski kaskaju za protivnicima.
Meni je ovde nekako najbolja opcija "sackovanja" gradova.. zlatna sredina između okupiranja i pokolja.. pomlatiš nešto stanovništva čisto da se ne pobune, a opet ih ostane dosta da se grad/država relativno brzo razvija.. i plus popljačkaš sve što je moguće :to_care:
Naravno, ovo je sve relativno i kao što mrki023 reče - stvar individualnog razmišljanja, ali treba obratiti pažnju i na faktore kao što je veličina grada - ako zauzimaš grad koji broji 30,000 ljudi sa nekom šakom jada, onda je najbolje pobiti što je moguće više stanovništva inače ti ne gine pobuna, ma koliko smanjio poreze. S druge strane, ako vojska od 2000 ljudi zarobi neku selendru sa 420 ljudi, onda nema neke prevelike potrebe pobiti ih ili sackovati - prvo, ne preti opasnost od pobune a drugo - opljačkaćeš jako malo. Najbolje ih je okupirati i maziti/paziti stanovništvo kako bi se takvo "zaostalo" naselje što brže razvilo u nešto konkretnije/korisnije.
dominik_456
22.5.2008, 20:56
Ja sam na pocetku uvek isao na istrebljenje stanovnistva, tako sam igrao u RTW-u, tamo je to najbolja varijanta, osim ako ima malo stanovnistva,medjutim ovde je drugacije, jer se time svasta unistava pa em sto moram ponovo da gradim, em sto moram da se cekam mnogo turnova da se gradi sve ponovo, tako da kao sto rece shrafko najbolje je "sackovanje" ;)
Sto se tice chivalry i dreadova, i kako da unapredite generala i druge korisne stvari, ovde imate dosta detaljno:) http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?t=87740
i http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?t=86130
Pozz
batakpudla
23.5.2008, 17:54
Прво поздрав свима на форуму СК, а поготово љубитељима стратегија.
За Total War серијал сам се залудео прво играјући Рим, а од кад сам инсталирао Medieval II просто не могу да се скинем са компа. Играо сам са Французима и Византијом и мало је рећи да сам фасциниран. Е сад, мене занима следеће, волео бих да ми неко од вас помогне, да ли да скидам печеве, или да купим експанзију Kingdoms?
Такође сам последњих пар дана као лудак прелиставао последњих 50ак страница и јако ми је жао што Duke of Serbia није са сарадницима наставио пројекат стварања оних модова (ваљда) са Србијом. Видео сам да се упућује на неке стране форуме и да се спомињу разни ти модови, за које у начелу ни не знам шта су:).
Тако да, ништа, да вас не смарам више, ако можете да ми препоручите шта да радим, а за остало ћу вас смарати касније, јер се надам да ћу бити активан овде.
У здравље!
Прво поздрав свима на форуму СК, а поготово љубитељима стратегија.
За Total War серијал сам се залудео прво играјући Рим, а од кад сам инсталирао Medieval II просто не могу да се скинем са компа. Играо сам са Французима и Византијом и мало је рећи да сам фасциниран. Е сад, мене занима следеће, волео бих да ми неко од вас помогне, да ли да скидам печеве, или да купим експанзију Kingdoms?
Такође сам последњих пар дана као лудак прелиставао последњих 50ак страница и јако ми је жао што Duke of Serbia није са сарадницима наставио пројекат стварања оних модова (ваљда) са Србијом. Видео сам да се упућује на неке стране форуме и да се спомињу разни ти модови, за које у начелу ни не знам шта су:).
Тако да, ништа, да вас не смарам више, ако можете да ми препоручите шта да радим, а за остало ћу вас смарати касније, јер се надам да ћу бити активан овде.
У здравље!
Pozdrav i tebi,
obavezno skini peceve jer poboljsavaju igru,a isto vazi i za ekspanziju.
Meni je mnogo bolja nego originalni M2TW.Imas cetri nove kampanje(Tevtonsku,Americku,Englesku i Krstasku) sa nekim novim jedinicama(nekima su samo promenili ime:n-cc2:).
Sto se tice modova Feudalism Total War je propao a trenutno je u izradi Tsardoms Total War.
Tema na SK forumu http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=20753
Tema na TWC(Total War Center)
http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=539
Najava na PC Igre:
http://www.pcigre.com/content/view/12283/78/
Intervju sa Sarmom:D
http://www.pcigre.com/content/view/12284/78/
Ako ima jos nekih pitanja pitaj.:)
Pozdrav:ciao:
Pozdrav i welcome dominik i batakpudla :ciao: (batakpudla.. xTra nick :D)
Što batakpudla reče koliko je TW fenomenalna igra.. meni posle Med2 bilo koja druga "blockbuster" strategija (CC, SupCom, itd) izgleda skroz neozbiljno i klinački. Ybg, nezgodno je kad se navikneš na ekstra igru kao što je Medieval2, posle ti svaka druga strategija ostavlja gorak ukus u ustima.
Što se patcheva tiče.. patchevi popravljaju neke stvari, ali ne sve što bi trebalo (nažalost). Ako se dobro sećam, Kingdoms automatski krpi igru na 1.3 verziju, a posle imaš mogućnost skidanja i novijih patcheva. (nisam siguran koja verzija je sada aktuelna). Ja i dan-danas imam problem sa konjicom koja se zaglavljuje kada chargujem neprijatelja (mahom strelce) koji neoprezno izađu i nameste se tik izvan gradskih kapija. :mad: Najbitnija stvar kod patcheva je što sređuje da igra ne puca kada se boriš protiv Timurida koji koriste slonove u glavnoj igri (nešto je zezalo prilikom iscrtavanja poligona u nekrpljenoj verziji).
batakpudla
24.5.2008, 15:14
Купићу експанзију и скинућу печеве за њу. Мислим да је то најбоље решење.
За Tsardom нећу ни да питам, јер видим да се очекује излазак за 6 месеци до годину дана. Само нека га ураде квалитетно, небитно кад.
Хвала на поздравима, а ја вас смарам после, вероватно у вези ,,наркотика'':).
Evo ovako da pitam nesto ako nije problem:)... Koju taktiku u bitkama koristite(podelite je sa nama osim ako nije tajna:D)...Koju vrstu vojske preferirate najcesce(spear,konjica:boxing:...) i kako ih uklapate sa ostatkom vojske... Da malo razmenimo misljenja:dedica::icon_stud...
Najmanje zrtava imam kad izgradim punu vojsku horse archera uz par jedinica teske konjice i generala. Tad samo obidjem neprijatelja i punim ih strelama dok oni idu ka generalu, koga povlacim kad mu pridju. Na kraju kad ih ostane malo jurnem celom vojskom na njih i oni po pravilu pobegnu. Ali ova taktika smori pa vise eksperimentisem sa nekim "realnijim" taktikama. Rusi su najpogodniji za ovo.
Anaxander
24.5.2008, 20:48
Ja forsiram po četiri odreda strelaca i teške konjice i ostalo mešano kompljanike i neku težu pešadiju. Opsadne sprave koristim samo pri napadu na utvrđenja, u bitkama su, bar meni, beskorisne, osim onoga što izbacuje komilu kopalja ili strela. Taktika čista klasika - konjica u flanking, pešadija i kopljanici u frontalni napad dok ih strelci pokrivaju. Najslađe mi je kad sa mojim Tevtoncima poteram neprijateljsku konjicu u beg a onda se vratim sa leđa na pešadiju. Kakav masakr onda nastane...
@geronimo
Kad naletim na neke koji koriste tvoju taktiku podelim vojsku na dva dela i juriššššš... u klinču nemaju šanse!
Dobro pitanje ovo za strategije koje se koriste...
Paaaa... pre svega greh bi bio ne koristiti prednosti jedinica određene nacije u pravom smislu - Englezi imaju fenomenalne strelce, Francuzi tešku konjicu a Vizantija ultra-korisne horse-archere. Znači stavite akcenat na adute vaše frakcije i probajte da nadoknadite raznorazne nedostatke (Engleska - slabija teška konjica, Francuzi - nemaju profesionalne strelce (osim crossbowmena), Vizantija - slabi topovi, itd.).
Dalje, iako će odred Feudal Knightsa uvek izgaziti četu bedne town militie, treba imati u vidu da FK (niti bilo koji drugi konjanici) ne mogu koristiti siege weapons (ram, tower, ladder). Znači, ako nemate katapulte, baliste ili topove koji će razvaliti zidine, pešadija/strelci su vam prosto neophodni (naravno, moguće je opsedati grad nekih 6 turnova, ali to naprosto smara). Prema tome, maltene svaki vojnik ima svoje prednosti i mane, samo ih treba iskoristiti na pravi način. Tu dolazi do kombinovanja vojske tako da sastav trupa odgovara datoj situaciji.
Npr, tokom ratovanja na otvorenom (ravnom) bojnom polju, dosta pešadije (spearmena npr) koji će headlockovati neprijateljske snage + 5-6 četa vitezova koji će flankovati neprijatelja ili ih napasti s leđa zvuči kao dobitna kombinacija. Eventualno par odreda strelaca koji će tamaniti neprijatelja dok ovi ne krenu da jurišaju.. naravno ako neprijatelj ima više strelaca ova taktika pada u vodu, pošto će vam naneti veće gubitke nego vi njemu - u ovakvim situacijama treba se nadati da će neprijatelj postati nesmotren i poslati svoje strelce da vas džaraju predaleko od glavnog dela svoje vojske, s obzirom da je to pravi trenutak za charge vaših vitezova i tamanjenje njegovih strelaca pre nego što archeri imaju fore da zbrišu :)
S druge strane, tokom odbrane mostova ili borbe u planinama strelci su od presudnog značaja, pogotovu ako zauzmu neko uzvišenje, nemilosrdno tamaneći neprijatelja dok ovi prelaze most / penju se uz brdo je fenomenalan potez. Takođe treba imati u vidu da strelci nanose dodatnu štetu ukoliko su na višem položaju od neprijatelja.
Kod opsade gradova/tvrđava, katapulti / topovi/ baliste su presudni + poneki mortar koji će prebacivati zidine i puniti neprijatelja izvan zidina i izvan domašaja njegovih kula stražara.
Što se katapulta u bitkama tiče... meni se često dešava da zapaljenom stenčugom skinem neprijateljskog generala dok mi se ovaj približava, što ima katastrofalne posledice na moral neprijateljskih trupa. Jedino što je katapult katastrofalno neprecizan protiv trupa :( ali gde udari tu trava ne raste :D
rista_the_man
25.5.2008, 11:31
Ok, mrsko mi je da citam proslih 55 strana zato cu da zamolim da mi neko da link gde mogu da skidam neke modove i tako to, i da li postoje serveri za medieval 2?
Odavde sam ja skidao mislim da bi trebalo da se tu nalaze svi patchevi...
http://www.gamespot.com/
Samo ides na search i ukucas Medieval 2 TW i izbacice ti sve sto ti treba.... Snacices se uostalom...
_Maximus_
25.5.2008, 14:54
Ljudi povezao sam 2 kompa kuci i zanima me da li mogu da igram kampanju preko lan mreze. Vidim da imaju bitke kao sto ih je uvek i bilo. Mada postoji i opcija u multiplejeru pod imenom "Hot seat campaign". Pokusao sam ali to izgleda vise dodje kao opcija da igras kampanju sa tri frakcije u isto vreme. :boodala:
Nisam vise pametan. ako neko zna nesto molio bih ga za komentar. :confused:
Ovo je stvarno dobro pitanje:tapsh:...To i mene muci vec duze vreme:icon_scra... Ne znam da li moze multi ali ako moze to ce zahtevati MNOGO vremena...pogotovo ako neko od saigraca igra bitku:n-cc2:...Mislim da ne moze jer nisu pravili igru po tom konceptu jer je to nesto sto se npr ne igra u igraonicama 2 na 2:D
Ljudi vidim da se vi razumete u sve to pa mi recite jednu stvar.Kampanje sam presao sa sledecim nacijama:Holy Roman Empire,Moors,England,Sicily,i ni u jednoj nisam uspeo da otkrijem Azteke:confused:.U ScreenFunu sam procitao da ima tih plemena ali nemogu da idem ka njima.Sta je kvaka:icon_scra? (Koje je nacionalnosti Kolumbo da znam da ne diram:boxing: njega i njegovu naciju!!!)
Lokigodofirendlies
31.5.2008, 13:54
Ljudi vidim da se vi razumete u sve to pa mi recite jednu stvar.Kampanje sam presao sa sledecim nacijama:Holy Roman Empire,Moors,England,Sicily,i ni u jednoj nisam uspeo da otkrijem Azteke:confused:.U ScreenFunu sam procitao da ima tih plemena ali nemogu da idem ka njima.Sta je kvaka:icon_scra? (Koje je nacionalnosti Kolumbo da znam da ne diram:boxing: njega i njegovu naciju!!!)
Njih mozes da "pronadjes" kad ti postanu dostupne karavele (prekookeanski brodovi). Posle sa njima plovis u pravcu Amerike.
Inace Kolumbo je bio Italijan u sluzbi Spanije. I nemoj da vise citas ScreenFun samo SK.
Lepo ti Lokigodofirendlies kaze SK je zakon...Nema veze da li si napao Spance ili Italijane...Treba bar jednu luku da upgrade-ujes do kraja da dobijes Karavele (prekookeanske brodove)... To ce se desiti pred kraj kampanje...Kada ti se mapa rasiri prema istoku onda posaljes jedno 2-3 karavele sa ljudima i videces kopno posle nekog vremena...Inace nemoj da se nadas da ces otkriti celu Ameriku vec samo deo primorja sto je i istorijski tacno...
Lokigodofirendlies
31.5.2008, 17:16
Koji debilan tekst u screen fun,cu ima ih ali nemozes do njih doci!:n-cc2:
Pa zasto ih onda ima?!!
Mislim da nisi razumeo sta je covek rekao, prvo ide izjava da u SF pise da ima Azteca, a onda izjavljuje da on licno nevezano za SF ne moze da dodje do njih.:)
batakpudla
31.5.2008, 18:22
Дајте људи помагајте! Играм са Русима сад, и не знам шта са Монголима и Татарима да радим. Чекам да ми нападну утврђење али не знам којим јединицама да их тучем јер су ипак надбројнији и само форсирају стрелце (Монголи бар).
Lokigodofirendlies
31.5.2008, 18:34
Дајте људи помагајте! Играм са Русима сад, и не знам шта са Монголима и Татарима да радим. Чекам да ми нападну утврђење али не знам којим јединицама да их тучем јер су ипак надбројнији и само форсирају стрелце (Монголи бар).
Nista pusti da ti uzmu SVE nevazne male gradove, a vazne gradove brani Kozackim musketarima, i nadam se da si razvio bar jedan castle zbog konjice koja jedino i vredi protiv njih.
batakpudla
31.5.2008, 19:07
Неважне мале градове немам. Једино недовољно развијену Москву и Ријазан. Два замка где ме нападају на истоку Шаркел и Булгар сам фино унапредио и ојачао али не коњицом толико:(. Занима ме којим јединицама најбоље могу да се одбраним?
Pozdrav svima. Samo da kazem da sam prije neki dan instalirao igru i od tada vise ne spavam:D ovo nije normalna igra uopste, stvarno je predobra. Moram jos da nabavim Kingdoms pa da se pozdravim sa zivotom jer me vjerovatno poslije toga niko nece vidjeti. Eto cisto da i ja bacim komentar, a sto se tice strategije ja sa francuzima samo koristim sto jacu konjicu i mnogo spearmena i vrlo rijetko strijelce posto ne valjaju ni za sta.
Ako igras 1. put nisi trebao uzeti Francuze...Lose stratesko mesto... Strelci su dobri kada vojska okrenuta bocno ili kad bezi...onda nanose najvise stete...Ovako spreda ne mogu od stitova nista...i da ne zaboravim DOBRODOSAO U SVET MEDIEVAL TOTAL WAR-a!!!!:to_care:
Ako igras 1. put nisi trebao uzeti Francuze...Lose stratesko mesto... Strelci su dobri kada vojska okrenuta bocno ili kad bezi...onda nanose najvise stete...Ovako spreda ne mogu od stitova nista...i da ne zaboravim DOBRODOSAO U SVET MEDIEVAL TOTAL WAR-a!!!!:to_care:
Pa pocetnik sta ces. polozaj im je katastrofa svi me napadaju. Hvala, hvala
A šta misliš o Nemcima? Milan i Venecija sa juga, Francuzi sa zapada, Danci sa severa i Poljaci sa istoka, + Papa ih ne voli. Navalim na Milan, ostane im još jedan grad i taman da ih dovršim kad Papa - Ne napadaj ekskomuniciraću te!... naravno, to ne sprečava njih da napadnu mene...
Što se tiče taktika nisam pomenuo jednu koju rado koristim. Ubacim jednu armiju u pozadinu protivnikove teritorije, pa osvajam gradove sa malim garnizonima ali se ne zadržavam u njima, eventualno jedan turn da obnovim vojsku, RUŠIM sve zgrade :boxing: (i uzimam pare ;)) pa napadam drugi...
Da znam dobra je to strategija:dedica:...Od ovolikog pricanja morao sam da ponovo ubacim ovo remek delo od igre:alealeee:...Krenuo sam sa Venecijom osvojio onaj prvi grad koji ti trazi "Council" pored Raguse...Odma me napala Vizantija:n-cc2: ali ja sam u savezu sa skoro svim drzavama tako da mi nista ne mogu:dzavo: ali od silnog napadanja opala mi je ekonomija tako da mi je sad to prioritet...Blokirao sam im vecinu luka tako da idem polako ali sigurno ka njihovom unistenju:boxing:... Molio bih vas da podelite svoja napredovanja sa nama (ako neko igra trenutno) da pomognemo jedni drugima...:n_klanja:
A šta misliš o Nemcima? Milan i Venecija sa juga, Francuzi sa zapada, Danci sa severa i Poljaci sa istoka, + Papa ih ne voli. Navalim na Milan, ostane im još jedan grad i taman da ih dovršim kad Papa - Ne napadaj ekskomuniciraću te!... naravno, to ne sprečava njih da napadnu mene...
Što se tiče taktika nisam pomenuo jednu koju rado koristim. Ubacim jednu armiju u pozadinu protivnikove teritorije, pa osvajam gradove sa malim garnizonima ali se ne zadržavam u njima, eventualno jedan turn da obnovim vojsku, RUŠIM sve zgrade :boxing: (i uzimam pare ;)) pa napadam drugi...
Nemoj da se cimas oko pape.I ako te izbaci iz crvke nece te vise smarati sa svojim misijama itd. drugim recima mozes slobodno da napadas katolicke frakcija a i oni tebe:D
Ekskomunikacija nije toliko strašna kao što se na prvi pogled čini. Gradovi vam postanu malo nezadovoljni, ali smanjenjem poreza + većim garnizonima se to lako rešava. Kad Papa koji vas je ekskomunicirao kljokne (ili pošaljete ubicu da mu ubrza odlazak na onaj svet), doći će novi koji će vas najverovatnije vratiti u jato katoličko ;)
Dobar sistem da vas Papa gotivi bez obzira na (zlo)dela je da držite stalno diplomatu kod papskog grada, i čim vam se ugled malo skljoka u papinim očima, diplomata mu tutne 500-1000-2000 zlatnika.. sve zavisi koliko je nadrndan. :D
Sistem rušenja neprijateljskih građevina (tzv. taktika spaljene zemlje) i daljeg nastavljanja pohoda sa vojskom ima mnogo više mana nego prednosti. Prvo, svi ti gradovi koje sada nemilosrdno rušite pre ili kasnije će završiti u vašim rukama, tako da morate izgraditi sve ono što ste prvobitno porušili (a rušenjem se dobija samo deo cene građevina). Ne samo da će vam ispasti skuplje, nego je za to potrebno i dosta vremena. Drugo, razrušeni gradovi/tvrđave neće biti u stanju da adekvatno podržavaju vašu glavnu vojsku tokom osvajanja. Zeznuto je biti 10 turnova "jahanja" u neprijateljskoj teritoriji bez ijedne tvrđave u blizini da istrenira nove trupe. Naposletku, nezgodno je što se razrušen grad vrlo lako može pobuniti, pa vam posle ne gine borba sa gomilom (iskusnih i gadnih) pobunjenika. Bolje zauzeti grad i dalje ga razvijati. Voditi gomilu milicije koja će popunjavati grad pošto glavna (profesionalna) vojska ode u dalje ratne pohode bar nije teško - uz dobro planiranje, naravno :cool:
Btw, Francuzi imaju fenomenalne strelce u kasnijim fazama igre - tzv. Scots Guard jedinice, koje se treniraju u gradovima. Ako upoređujemo statistike, Scots Guardsman je sličan Retinue Longbowman-u, koji je takođe vrstan (engleski) strelac. Jedino što, fakat, na početku igre Francuzi nemaju bog zna kakve strelce (neke bedne crossbowmene, pih), ali to bar nije teško kompenzovati dobrim spearmenima i teškom konjicom.
Btwx2, još jedna (korisna) specijalka Francuza je da su jedina frakcija koja u gradovima ima mogućnost izgradnje pozorišta, koja daju bonus na stepen zadovoljstva podanika.
Ekskomunikacija nije toliko strašna kao što se na prvi pogled čini.
Znam, ekskomunicirao me je posle 20-og turna, ali je mnogo dosadan, pa sam morao da ga ubijem :boxing:. I sledećeg, i onog posle njega... više ih nema.
Sistem rušenja neprijateljskih građevina (tzv. taktika spaljene zemlje) i daljeg nastavljanja pohoda sa vojskom ima mnogo više mana nego prednosti. Prvo, svi ti gradovi koje sada nemilosrdno rušite pre ili kasnije će završiti u vašim rukama, tako da morate izgraditi sve ono što ste prvobitno porušili (a rušenjem se dobija samo deo cene građevina). Ne samo da će vam ispasti skuplje, nego je za to potrebno i dosta vremena. Drugo, razrušeni gradovi/tvrđave neće biti u stanju da adekvatno podržavaju vašu glavnu vojsku tokom osvajanja. Zeznuto je biti 10 turnova "jahanja" u neprijateljskoj teritoriji bez ijedne tvrđave u blizini da istrenira nove trupe. Naposletku, nezgodno je što se razrušen grad vrlo lako može pobuniti, pa vam posle ne gine borba sa gomilom (iskusnih i gadnih) pobunjenika. Bolje zauzeti grad i dalje ga razvijati. Voditi gomilu milicije koja će popunjavati grad pošto glavna (profesionalna) vojska ode u dalje ratne pohode bar nije teško - uz dobro planiranje, naravno
Nisi dobro shvatio. Ja ne zadržavam grad, samo jedan turn ako mogu malo da obnovim vojsku pa napadam drugi a njima ostavljam stari pa neka rade šta hoće. Kada to koristim nemam nameru odmah da osvajam. Pustim njih da obnove gradove, a u međuvremenu ja dovučem svu vojsku i onda masakr :Freddy:
Ja na primer posto igram sa Venecijom i u ratu sam sa Vizantijom ocu da na taj nacin napadnem njihove gradove u Maloj Aziji jer ne planiram da ih osvajam... Planiram da osvojim Balkan i tu cu stati,nek ih Turci dovrse...Napao me Milan ali sam se odbranio...tako da cu morati da dovucem mali broj vojnika da mi brani Veneciju...Na koju tezinu obicno igrate???
Ja na primer posto igram sa Venecijom i u ratu sam sa Vizantijom ocu da na taj nacin napadnem njihove gradove u Maloj Aziji jer ne planiram da ih osvajam... Planiram da osvojim Balkan i tu cu stati,nek ih Turci dovrse...Napao me Milan ali sam se odbranio...tako da cu morati da dovucem mali broj vojnika da mi brani Veneciju...Na koju tezinu obicno igrate???
Medium,a u pocetku sam stavlja bitke na easy.Kad mi ocvajnicki trebaju pare, kad nisam popularan u nekom gradu i kad mi taj grad nije potreban ja ka razrusim i idem dalje.
Nisi dobro shvatio. Ja ne zadržavam grad, samo jedan turn ako mogu malo da obnovim vojsku pa napadam drugi a njima ostavljam stari pa neka rade šta hoće.
Shvatio sam ja dobro, ali izgleda da ti nisi shvatio ono što sam hteo reći u prethodnom postu.
Ako igraš domination (a trebalo bi, s obzirom da ti kratka kampanja uskraćuje ono što je najbolje u ovoj igri), onda ti je cilj da držiš nekih 40ak teritorija, što je ogromno prostranstvo, plus eventualno Jerusalim. Tih 40 teritorija ti obuhvataju celu Evropu sa Britanskim ostrvima, Severnu Afriku, i Malu Aziju. Znači pre ili kasnije moraćeš da zauzmeš gotovo svaku oblast. Ako ti uništiš grad i povučeš vojsku, happiness pada na 0. Kada se to desi, grad se puni iskusnim (minimum 2 bronzana ševrona) buntovničkim trupama, sa kojima ćeš kasnije morati da se natežeš. Neprijatelji uglavnom zaziru od napada na takve gradove, s obzirom da ovi imaju ekstremno jake garnizone. Poenta je u tome da kad se već cimaš da zauzmeš grad (da bi ga posle porušio), možeš već dodatno da se iscimaš i da ga zauzmeš ljudski, za stalno, pošto princip spaljene zemlje i sporadičnog osvajanja na duge staze ima više štete nego koristi (tj, umesto da se boriš protiv 2000 neprijateljskih vojnika neke frakcije sada, borićeš se protiv 8000 (iskusnih) buntovnika kasnije).
shrafko je u pravu.Na taj nacin nikad neces preci celu kampanju.Odigrao sam Medieval 2 cetiri puta i presao 4 kampanje ali nikako na taj nacin.Cuvaj svaki grad,trebace ti za income zlata ako niceg drugog.Sem toga on je sigurno veteran u toj igrici i zna sta radi.
Već sam prešao, i to više puta. Meni funkcioniše odlično. Porušeni gradovi se ne bune, bar ne na medium težini, tako da oni nemaju problema da ga obnove.
OK, u principu nije ni bitno pošto svako ima neki svoj stil igranja (u AD&D ja npr ne mogu da zamislim da igram kao mage, a dobar deo ljudi koje znam su ubeđeni da je skroz bzvz da igraju sa bilo kojim avatarom koji nije 100% spellcaster). Samo kažem da meni lično takva taktika nije odgovarala (što ne znači da neće odgovarati i drugima), te sam se uvek trudio da mazim i pazim osvojene gradove, kako bi do nekog 70og turna imao preko 200k florina u šteku (a uvek sam gradio svuda gde je bilo moguće) + ogromnu vojsku i gomilu osvojenih teritorija.
Kad se igra na najteze ili bar na hard/hard ova taktika ti moze dobro doci jer nisi u mogucnosti da zauzmes i unistis:boxing: celu naciju tako brzo...To je bar moje misljenje:dedica:...Jer ti treba novac za sto bolju vojsku...Inace igra mi je jedna od omiljenih i od Medieval 1 je non-stop igram...Na Rome sam bio navucen od kad je izasao pa do kad nije izasao Medieval 2:n_klanja:...Koja vam je omiljena jedinica??? Koju najvise koristite??? Bas mi je drago sto je ova tema ponovo zazivela:alealeee:
Ja sam se tako spasao od Francuza. Rome sam batalio jer mi se miš presporo kretao po mapi sveta pa me je bolela ruka posle nekog vremena. Najviše volim Tevtonske vitezove, samo njih koristim od konjice, ostali su mi u lepom sećanju iz AoE2. Šta više radite - pustite komp da vodi bitku ili sami?
Ja sam se tako spasao od Francuza. Rome sam batalio jer mi se miš presporo kretao po mapi sveta pa me je bolela ruka posle nekog vremena. Najviše volim Tevtonske vitezove, samo njih koristim od konjice, ostali su mi u lepom sećanju iz AoE2. Šta više radite - pustite komp da vodi bitku ili sami?
Komp.Bitke smore,igram ih samo kad vidim da je njihov general bolji od mog,a da ja imam sanse.
Nikola ne bih se slozio sa tobom...bitke su moj omiljeni deo...jedino ih ne igram kada je 10:1 za mene il tako neke brojke ali kad smo 1:1 ili 2:3 e onda je to najbolji segment igre...Jednom sam sa Holly Roman Empire u bitci na Alpima pobedio 3 puta jacu vojsku a ja sam izgubio nekih 50 ratnika (300:900)... koristio sam planine na koje sam postavio strelce i spearmene da ih cuvaju a konjicom sam ih zaobisao...Kakav je to masakr bio... To mi je najveci podvig u bitkama,a igrao sam na hard...Nego jel vi igrate trenutno ili pisete iz secanja??
Omiljena jedinica - culverin. Obozavam kad ga doteram da dobije zlatan cin. Najvise sam koristio Kazake, samo sam njih gradio u Ruskoj kampanji i sa Novgorodom u kingdomsu.
Omiljena jedinica - Retinue Longbowmen:kreza:.Najjaci strelci u celoj igrici
Omiljena jedinica - Retinue Longbowmen:kreza:.Najjaci strelci u celoj igrici
Da dobri su zbog dometa ali po meni Dismounted Dvors su pez premca
Komp.Bitke smore,igram ih samo kad vidim da je njihov general bolji od mog,a da ja imam sanse.
pa ja bas mislim da su bitke najjaci dio svega, nijednu nisam propustio sve igram sam bez obzira na sanse jer uvijek idem na totalno istrebljenje protivnicke vojske tako da su mi skoro svi generali triranini,a narocito kralj. igram na normal i mislim da je ponekad prelako ali nekad me krenu svi napadati pa moze biti prilicno zjbn.
U bitke svaki put treba uci. Kada se dobro uvezbaju, uvek bolje prolazis kada sam vodis vojsku, nego da pustis kompu da on to uradi... Igrao sam na hard(kampanja)/very hard(bitke) i nekoliko puta je okrenuo. Racunajuci, naravno, i Kingdoms.
Ja sam prvi put poceo igrati sa Venecijom. Nije lose, al sto sve pljusti od inkvizitora i ubica. Ne mogu da nadjem lek za inkviziciju, pa to ti je. KAda se pojavi, pocne mi tamaniti sve generale. Smesno je kad 5 generala bezi po mapi od jednog sesirdzije. Ne znam kako da ih sredim, stvarno ih je tesko ubiti i kad assasin ima maximum ocene.:boodala:
Trebas biti dobar sa crkvom...Dokle si vec stigao??? Koliko osvojenih teritorija??? Ako imas dosta osvoji Papsku drzavu i nema vise inkvizicije!!!
... al sto sve pljusti od inkvizitora i ubica.
Naravno da pljušti kad je Venecija sused Vatikanu. Inkvizitor treba samo da pređe granu i kod tebe je.
Ne znam kako da ih sredim, stvarno ih je tesko ubiti i kad assasin ima maximum ocene.:boodala:
Podmićuj papu redovno (gledaj da ti je uvek puna ona skala) i treba da te ostave na miru (uglavnom.. ;)).
Trebas biti dobar sa crkvom...Dokle si vec stigao??? Koliko osvojenih teritorija??? Ako imas dosta osvoji Papsku drzavu i nema vise inkvizicije!!!
Srećno protiv Papal Guarda :kreza:
4th Dimension
7.6.2008, 10:26
Koliko ja znam Papska država je neuništiva. Čak i ako zauzmeš Rim, oni i dalje ostaju kao Horda a sa njima i Inkvizitori.
Da, ja sam zauzeo Rim odavno, ali je papa ostao i mene uništi sa inkvizitorima. Čak mi ubija i kardinale (?!), a generale i da ne pominjem. U svakom turnu pokušavam da ga ubijem sa tri assasina ali mi ne uspeva. When i catch him, i'll bite his head off and shove it up his ass :n-hang:
Izvinjavam se ako sam pogresio:o...Ja nisam dolazio u takve situacije ali se secam iz Rome TW da kad zauzmes senat(Rim) vise te ne smaraju...Ja sam uvek dobar sa crkvom...jednog diplomatu pored Rima i da vidis kako te papa voli:D
Ma to sa unistenjem Pape nija tako dobra stvar. Svi ce krenuti na tebe. Evo zale se ljudi da je nezgodno kasnije. Inace ja u rukavu drzim crkve koje gradim do predposlednjeg stadijuma, i kad zagusti izgradim Huge Catedral i onda skoci reputacija. Cekam nekji krstaski pohod pa da krenem dole. Necu sam da ga trazim, zanimljivije mi je kad ga traze velike zverke, pa ja onda krenem sa njima.
MIlanu sam oteo Djenovu, Nemcima Bolonju, usao sam u Firencu, a u buducnosti planiram da otmem Napulj Siciliji. Ali nikad prvi ne pocinjem rat. Drzim rec i dobijam reputaciju lepu. A kada me neko napadne ja ga kaznim oduzimajuci mu kljucan grad. I kada me lepo neko napadne, Papa ga odmah kazni. Hehe.:dzavo:
Ja uvek kada igram sklopim savez sa papom i svi su scerni i zadovoljni:D
Meni je sa Skotima islo dobro.Zauzeo sam cijelu Britaniju,primirio se i jedno 60 poteza samo buzdio gradove,pa krenuo u veliko ciscenje...
Sto se tice pape,imao sam diplomatu pored rima,ali sam mrzio kad umre,jer mi treba 13 poteza da posaljem novog,smor....
Ja sam sa Papom u savezu a plus je to sto su zadnja dvojica papi bili moji kardinali tako da me papa naprosto obozava. plus je to sto mozes da ubijedis papu da pocne krstaski rat protiv nekoga s kim se vec boris, tako da kad osvojis grad papa te naprosto obozava i ujedno si sje... neprijhatelja. tako sam ja uradio protiv Milana.
Nikola stavis ga u brod ide mnogo brze;)
Nikola stavis ga u brod ide mnogo brze;)
Pa i stavljao sam ga,ali skoti nemaju bas najbrze brodove.
Niti nemaju neki pogodan pomorski put. Sine kruzus oko pola Evrope.
Pa da...Ali brze je nego kopnom...Jel neko igra/igrao sa Holly Roman Empire??? Moze par taktika sto se tice koga da napadam il tako nesto??? Posle 56 poteza zauzeo sam Veneciju(grad),unistio Milan,imam Prag i u ratu sam sa Danskom...Njih hocu da unistim da bih izbio skroz gore da mogu da predjem na Englesku i da zauzmem Ostrvo...imam jos tu par manjih zauzetih,uglavnom beznacajnih gradova ...Ekonomija mi je solidna uvek imam po 20000 viska...mada sad cu imati malo manje jer hocu da opremim veliku vojsku...
Izgleda da tebi ne treba taktika jer si svojom vec dosta uradio. Ne znam kako stojis sa Poljacima niti koliki su, sa Francuzima takodje. Bilo bi lepo kada bi imao screen da nam nakacis da ispregledamo situaciju.:dedica: Mada ja bih ti rekao samo kako bih ja, a ja bih satro Francuze i Dance, sabio Poljake i lepo krenuo na ostrvo svom snagom.:D
E rado bih okacio sliku al ne znam kako se to radi:o...Sto se tice Francuza oni su slabi a Poljaci nisu preterano veliki a i u ratu su sa Madjarima i nadam se da ce ih Rusi napasti...Dance cu sad da unistim ako ne teritorijalno onda makar ekonomski da mi ne predstavljaju neki veci problem...Samo moram da se probijem do mora jer ne mogu da gradim flotu gore,samo onu iz Venecije i Florence i ostalih juznih gradova a smesno je da ih dovlacim gore...Aj pomozi mi oko slike,reci kako pa cu okaciti...
Aj sad nema veze za sliku (ako nisi na photobucket-u prica je duga i komplikovana). :rolleyes:
Inace ja tu dugu kampanju igram samo jedno, i kada je predjem igram sve one krace. Nekako mi je dosadno da svaki put osvajam svet.:dedica:
Uzmem lepo onu kratku i blejim do kraja svih krugova, budem jaka sila koja utice na svetsku politiku. I to mi je neka uzivancija i chiliranje u igri. Ovako kada mi se sve svodi na stancovanje i osvajanje igra brzo dosadi.:D
@mrki023
u vezi kačenja slike...http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=6499
Pa da...Ali brze je nego kopnom...Jel neko igra/igrao sa Holly Roman Empire??? Moze par taktika sto se tice koga da napadam il tako nesto??? Posle 56 poteza zauzeo sam Veneciju(grad),unistio Milan,imam Prag i u ratu sam sa Danskom...Njih hocu da unistim da bih izbio skroz gore da mogu da predjem na Englesku i da zauzmem Ostrvo...imam jos tu par manjih zauzetih,uglavnom beznacajnih gradova ...Ekonomija mi je solidna uvek imam po 20000 viska...mada sad cu imati malo manje jer hocu da opremim veliku vojsku...
Ja sam igrao sa Holly Roman Empire. Ako nisi uništio državu Veneciju drži garnizon u gradu napadaće te s'vremena na vreme. Dance obavezno uništi jer će da te napadnu ako ih ostaviš pošto nemaju gde da se šire. Što se tiče napada na ostrvo ja mislim da bi bilo bolje da prvo uništiš Francusku pa onda da kreneš na Engleze i Škote, nego da dovlačiš vojsku iz Danske.
Najbolja stvar za duge kampanje je da vi sami zamislite kako treba da izgleda evropa . A onda kada neka nacija pretera sa osvajanjima zaratite , zauzmete gradove koje ne želite da im date i onda diplomatijom date gradove onoj državi koju vi mislite da treba da drži tu teritoriju . Meni je ova varijanta zanimljivija . Samo morate u svakom delu evropu da imate po grad kako vam se nebi desilo da neka nacija nestane sa mape dok vi sa vojskom dodete da intervenisete .
_Maximus_
15.6.2008, 20:31
Kakvi su vam utisci sa princezama? Ono sto sam maximum postigao je da princezu udam za Danskog kralja ali koliko vidim nista ne dobijam za sada. Najmanje mi je poznato ovo oko princeza iako igrram ovo kao manijak..:icon_evil
4th Dimension
15.6.2008, 20:48
Najbolje je da ih udaješ unutar porodice za daleke rođake koje neželiš da ostanu bez poroda.
Kakvi su vam utisci sa princezama? Ono sto sam maximum postigao je da princezu udam za Danskog kralja ali koliko vidim nista ne dobijam za sada. Najmanje mi je poznato ovo oko princeza iako igrram ovo kao manijak..:icon_evil
Princeze sluze i kao pobojsani diplomati,ako su lijepe naravno...
Princeze mogu biti jako mocne...Prvo krenite sa njima kao sa diplomatama dok nedobiju vise sarma(ona srca) onda mozete ih udati za nekog od kljucnih ljudi u susednim zemljama...onda vas ta drzava nece napadati a ako imate srece mogu postati vasi vazali dok ste u jako dobrim odnosima...Uglavnom koristite ovo za neke jace drzave koje su vam susedi da vas ovi ne bi napali...bolje imati 1 dobrog saveznika nego vise nepoverljivih koji vas u svakom trenutku mogu izdati...to je bar moje misljenje...
_Maximus_
15.6.2008, 23:32
Hmm, to mi nikada nije bilo jasno kako unaprediti odnose toliko da dodje do vazalstva. Nikada nisam video tu opciju. Evo recimo ja sam je udao za Danskog kralja i sada se pitam sta da radim. Da li mogu nekako uraditi vazalstvo sa njima preko toga. Ja inace sada igram sa Venecijom.:dedica:
Koliko sam ja video, sklapanje savezništava udajom princeze za nekog prestolonaslednika je maltene identično kao i kada se taj isti savez ostvari preko diplomate. U početku je sve O.K, a onda vam saveznik iznenada zabije nož u leđa čim vam je neka pogranična teritorija nebranjena. Tako su mene moji nemački saveznici ispalili (dok sam igrao kao Francuz), pa sam posle od ćerke morao da pravim udovicu :Freddy:
Najveća korist od princeza je da se udaju za nekog neposlušnog generala koji ima nizak loyalty.. to mu daje +3 na lojalnost i smanjuje šanse da se pobuni i povuče dobar deo vojske sa sobom.
P.S: Ni ja nikad nisam video neku korist od vazalstva... zašto da strepim da će me izdati, što će se neminovno desiti kad-tad, kad se oslabljene države lako pokoravaju i samim tim jedna briga manje..
P.S: Ni ja nikad nisam video neku korist od vazalstva... zašto da strepim da će me izdati, što će se neminovno desiti kad-tad, kad se oslabljene države lako pokoravaju i samim tim jedna briga manje..
Živa istina. Ja mislim da je bolje biti saveznik sa nekom daljom zemljom, sa kojom se ne graničiš, neko sa komšijama jer čim staneš na put njihovoj ekspanziji napadaju te. Više mi se svidja sistem u Knights of Honor sa svim penalima ako prekršiš savezništvo.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.