PDA

Prikaži potpunu verziju : Flight simulator X

Strane : [1] 2 3 4

miksajlo
29.10.2006, 14:27
Dakle, da li je neko probao ? Ja jesam, i utisak je sledeci : preglomazno,prezahtevno, i nisam siguran da li ima smisla instalirati nesto sto pojede sve resurse bez ikakvog unapredjenja. Inace video sam da masina od 3,8 dual core, 1,5 gb ram-a i 7800 gt stuca sa 10-ak fps na medium podesavanjima! Sta da kazem tek ja sa prosecnom masinom ! No comment.

Erdeljan Boris
30.10.2006, 19:40
Mogu samo da zamsilim koji hardver moze da pokrene tu igru sa svim ukljucenim detaljima.:dedica:

Renee
8.11.2006, 21:50
Sta mislite o ovoj igri?

Minimalna Zahtevnost:

2GHZ
256MB RAM
Direct 3D/32MB

Poželjno:

Intel Core 2 Duo E6400+
2+ GB RAM
2x GeForce 7900 u SLI modu.

Neverovatna Zahtevnost.

Demo mozete skinuti ovde (http://www.download.com/Flight-Simulator-X-demo/3000-7545_4-10570926.html)

screenshots:

http://www.flightsimulator10.com/customimages/fsx/full/27.jpg

http://www.flightsimulator10.com/customimages/fsx/full/1.jpg

http://www.flightsimulator10.com/customimages/fsx/full/4.jpg

Freeloader
8.11.2006, 22:15
Kakav slon od igre!Na 2 DVD-ja.Ali svaka im cast,ovo je space simulacija broj jedan!:tapsh: Ali, zbog ove zahtijevnosti,nebi je uzeo nema sile.:kreza:Mogli su to da isprave nekako.

tool.keenan
10.11.2006, 14:32
da li vredi pokretati igru sa 7600gt i giga rama?

Loodi
10.11.2006, 14:47
Kako cene kofiguracija i komponenti sa vremenom padaju doci ce vreme uskoro da ce nam i to biti neka prosecna mashina tako da vredi uzeti igru i strpeti se malo za posteno ganjanje, a dok to ne bude, dotle ili je kako-tako igrati ili http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=4495 :) pa uzivajte. Uzevsi da je "Intel Core 2 Duo E6400+, 2+ GB RAM, 2x GeForce 7900 u SLI modu." verovatno je to uzeto kao uslov za max performansi u igri ali mislim da sa nekim CPU na 3000+ i 1GB Ram-a,6600gt ili nekim 7*** (sto je danas neki standard) ce moci da se igra sasvim lepo na mediumu.

BigBadVuk
11.11.2006, 11:59
Dok PMDG,Flight One i Level-D ne izdaju svoje dodatke nema sile da se ja premestim sa 2004 na FSX.Dakle ja tipujem na period s kraja decembr..kad idu pratnici i počinje potrošačka groznica...:ciao:

Loodi
11.11.2006, 19:19
Dok PMDG,Flight One i Level-D ne izdaju svoje dodatke nema sile da se ja premestim sa 2004 na FSX.Dakle ja tipujem na period s kraja decembr..kad idu pratnici i počinje potrošačka groznica...:ciao:
...ili mozda ni tad.
Ja tipujem da ce to biti tek sledece godine, mozda pocetkom.

Deusdies
12.11.2006, 3:43
Iskreno, ja sam ocekivao da ce kokpit aviona u FSX biti kao u PMDG za FS2004...al hmmmm.....nista od toga ;) a

a pogledajte Fly! 2 ...

BigBadVuk
12.11.2006, 12:57
Ma kakvi...PA seti se samo koliko ti je trebalo da pohvataš sve i da od "cold&dark" PMDGa popališ sve sisteme,programiraš FMC i kreneš...e sad zamisli prosečno "umišljenog"(da ne spomenem nešto gore) američkog derana,koji "zna da leti" i sedne za tako nešto....HAHAHAHAHA.
O 747 i LEVEL D 767 i ostalom da i ne govorim...Dakle što se čika Bilija tiče dovoljno je 2-3 prekidača i ode ti nebu pod oblake,jezdeći kao voz da voziš po šinama a ne avion od 100 tona koji i neće uvek baš tamo gde bi ti hteo :D

nighthawk
12.11.2006, 22:36
Nadam se samo da ce ih FlightGear preteci u buducnosti. Ovolika hardverska zahtevnost je cist bezobrazluk.

Snipe
13.11.2006, 11:01
Skinuo sam demo verziju i probao juce, na mojoj masini (P4 3.0Ghz; 1024 RAM; 6600GT) igra lici na kolaz od papira a kad namestim vremenske uslove tipa sneg ili kisa postaje ne igriva, u pitanju su medium podesavanja. Najvise opterecenja se oseti kada je pogled van aviona, dok je u unutrasnjosti podnosljivo.
Po mom misljenju trebala bi nesto jaca masina za komotno igranje na medium podesavanjima.

BigBadVuk
19.11.2006, 14:47
Tačno..ali u ovoj Srbiji ne postoji takva makina :D na žalost ( il i ako postoji ne koristi se za FSX)

P.S. možda nege u podrumčetu NASA-e ima!:rofl:

Deusdies
21.11.2006, 2:25
Hmmm....da zamolimo Cray da nam ustupi superkompjuter? Ili IBM-ov Terra? :D

I onda da ga ubacimo u neku zgradu i da se svi mi sa SCGvACC okupimo, dobijemo svoj monitor i džojstik iiiii.......vooooooooziiiiiiiii Miškoooooooo :) :) :)

Renee
21.11.2006, 16:05
Stvarno su preterali sa zahtevnoscu. Malo je onih koji će igrati ovu igru baš zbog zahtevnosti, i biće slabije prodavana od svog prethodnika.

Renee
21.11.2006, 16:11
Probaj. Radice bar na 800x600 na medium details na oko 30fps.

mitrovskiigi
29.11.2006, 17:51
Probaj. Radice bar na 800x600 na medium details na oko 30fps.
Nece.
Najmanja rezolucija koju igra podrzava je 1024x768. Imam punu verziju igre i jeste malo prezahtevna. Moja konfiguracija je Sempron 2300+@1900MHz, Epox 8RDA6+pro, 1GB RAM-a, 9800pro i tako radi na medium detaljima na odprilike 10-15fps sto je sasvim dovoljno za igru ovog tipa gde je cilj da podignes avion na neku visinu i da ga pustis da leti.
Inace, grafika je FENOMENALNA!!! Pogled sa visine od 10km je izvanredan a osecaj kontrole nad avionom odlican. Na HDD-u igra zauzima citavih 13GB ali kad se uzme u obzir da je reljef cele zemaljske kugle uradjen veooooma detaljno to i nije tako mnogo. Lagano se prepoznaju neka sela u okolini Nisa i to bas tamo gde treba da budu. Imas izbor od citavih 15773 aerodroma a u Srbiji i Crnoj Gori celih 13 komada (nisam znao da ih imamo toliko).

mitrovskiigi
29.11.2006, 17:55
I te kako vredi. Nije toliki potrosac RAM-a koliko izgleda. Zauzima oko 650MB kada se pokrene. Na mediumu ce ti raditi vrlo lepo.

Deusdies
6.12.2006, 21:21
Ako bi neko mogao da mi pomogne, da vidi dal` ce da radi na ovom mom kompu, Uroshe ti bi mogao :)

AMD Athlon64 2800+
MSI K8N Neo3
512MB DDR
160GB Western Digital S-ATA
MSI GeForce 6600LE 256MB PCI-Ex

?

markoca
7.12.2006, 3:02
Koja razlika izmedju minimalne i preporucene konfiguracije..... :)

B@NE
7.12.2006, 9:50
Pa sa minimalnom konfiguracijom za neku igru ces igru moci da je pokrenes ali uz minimalne rezultate, a moze da se desi i da koci, dok uz preporucenu konfiguraciju ces se drugacije osecati nece da secka,koci...cim je preporuceno znaci da ju je neko testirao i da radi lepo;)

Loodi
7.12.2006, 22:07
Ako bi neko mogao da mi pomogne, da vidi dal` ce da radi na ovom mom kompu, Uroshe ti bi mogao :)

AMD Athlon64 2800+
MSI K8N Neo3
512MB DDR
160GB Western Digital S-ATA
MSI GeForce 6600LE 256MB PCI-Ex

?
Samo "nabaci" jos 512 rama i ne bi trebalo da imas preteranih problema da je przis ko zmaj :)

@big bad vuk: ja jos ni onaj pmdg nisam savladao 100% :boodala: , a kao sto ti kazes mo's misliti kako ce neki "deran" to da savlada. Mada mogli su da ubace jedan ili dva profi odradjena ili da naprave neki sistem izbora tezine (kao sto se podesava realnost simulacije) pa tako i avion tj. panel da se ucita prema tome (easy,medium,hard...klasika a najbolje samo dva nivoa tezine npr. hobby i pro...) ili da urade isti avion sa tri verzije panela u tom fazonu (eto ti nesto o cemu ces da izmeditiras :icon_scra sa Danilom posto ste vas dvojica programeri ;)

Deusdies
7.12.2006, 23:55
a ako vam kazem da ja ni nemam PMDG?

Svejedno, znate svi da Bogdan<=>LYBE_TWR :)

Leeroy Jenkins
25.1.2007, 20:19
Kako ce ovo cudo da radi na mojoj masini ? AMD 64 3000 +, 6600 GT 128 mb i 1,7 giga ddr.

PeTkO
25.1.2007, 21:09
Pa trebalo bi solidno

Loodi
26.1.2007, 15:25
a ako vam kazem da ja ni nemam PMDG?

Svejedno, znate svi da Bogdan<=>LYBE_TWR :)

Onda ne znas sta propustas :boodala:
nabavi PMDG 737 pod obavezno videces koja je razlika u odnosu na druge, definitvino NAJBOLJE ODRADJEN AVION za FS 2004.

masteri
28.1.2007, 23:28
Flight Simulator X je napravljen za VISTU. A iz majkrosofta kazu da ce da radi bolje.I na visti ce se poboljsati fps.

Nergal
29.1.2007, 0:27
"Vista will unlock the potentials of your PC!" kaže se u jednoj reklami. A po stranim forumima se diskutuje kako je verzija FS X za XP namerno neoptimizovana da bi ona za Vistu izgledala bolje. Kao, igra se na istoj konfiguraciji na XP-u vuče ali na Visti ide ko' zmaj. Nije nego... :a_whistli

Na GameSpotu (http://www.gamespot.com/pc/sim/microsoftflightsimulatorx/review.html?sid=6159886&q=flight%20simulator%20x&page=1) su povodom zahtevnosti rekli:
The power of this software package is mind boggling. But that power comes at a price. On a system with an Athlon XP 3400+, 2GB RAM, and an Nvidia 7800 video card (certainly not cutting edge but also not unreasonable, particularly for the broader market to whom Microsoft is trying to reach out with Flight Simulator X), with performance options all set fairly low, frame rates averaged about 8 to 14 frames per second.

Puki
5.2.2007, 0:31
A ja da pitam-Imam doticnu igru na 2 dvd-a ali na prvom u .cab fajlu ima error.Jel neko imao ovakav problem.O, da igra nece da se instalira!!!!

Gaci
5.2.2007, 0:34
Lose ti je narezana ili ti citac nesto brljavi...Imam igru ali dzaba kad mi lose radi bez obzira sto imam solidnu masinu:kreza:

Puki
5.2.2007, 21:56
Ma disk je ok nego je jedan odredjeni fajl u samom .cab-u ostecen;svi ostali se extraktuju samo on osporava stvari!!!

cTaHk0
25.2.2007, 16:30
"Vista will unlock the potentials of your PC!" kaže se u jednoj reklami. A po stranim forumima se diskutuje kako je verzija FS X za XP namerno neoptimizovana da bi ona za Vistu izgledala bolje. Kao, igra se na istoj konfiguraciji na XP-u vuče ali na Visti ide ko' zmaj. Nije nego...

tako je !, a i Kuzma je to spominjao u svom osvrtu na ovu "igru", posto po meni FS nikad nije ni bio igra.. on je nesto mnogo mnogo vise:n_klanja:

masteri
25.2.2007, 19:04
Meni cale oce da kupi jos 1 gb rama i DX10 karticu i Vistu da bi mogao da igra FSX:kreza: :aplauz:
Osecam ni sa 2 gb ram-a i dx10 i vistom da necu moci da voizm ka fs9

Milan-
26.2.2007, 14:22
Naime ovo mi je prvi post i trebam pomoc za fsx konfiguraciju. Sta mislite da li je na ovu konfiguraciju (dole navedenu) bolje da dodam 2 GB rama, ili da promenim moj celeron 2,8 GHz na Intel core 2 Duo E6400? I da li je za fps u fsx-u bitniji jaci procesor ili memorija, uzevsi u obzir moju konfiguraciju?

Intel Celeron 2,8GHz box s755
PQI 1GB DDR 533
MSI ATI Radeon RX 1600PRO 256MB

Molim Vas pomagajte!:(

PeTkO
26.2.2007, 14:36
Naime ovo mi je prvi post i trebam pomoc za fsx konfiguraciju. Sta mislite da li je na ovu konfiguraciju (dole navedenu) bolje da dodam 2 GB rama, ili da promenim moj celeron 2,8 GHz na Intel core 2 Duo E6400? I da li je za fps u fsx-u bitniji jaci procesor ili memorija, uzevsi u obzir moju konfiguraciju?

Intel Celeron 2,8GHz box s755
PQI 1GB DDR 533
MSI ATI Radeon RX 1600PRO 256MB

Molim Vas pomagajte!:(

Po meni ova konfiguracija je dovoljna da tera FSX na Meduim detalja cak mislim da moze i na High.Ali ipak bi bilo najbolje da dodas jos 1gb RAM-a ali ako imas para za "bacanje" tepni mu 2GB

Milan-
26.2.2007, 15:16
Ok, hvala. Znaci memorija bi bila vise dobrodosla.
Ma koliko se kod cinilo da je ova moja konfiguracija ok za fsx i nije bas tako. Mnogo secka kada sam u cessni kada je sve podeseno na high, recimo kada se leti iznad Beograda ili tako vecih gradova jer mora mnogo da cita. A kod jetova je mrka kapa. Podnosljivo je jedino na Medium High, a po defoltu posle instalacije mi je sam namestio na medium low. Interesantno.

BigBadVuk
26.2.2007, 17:44
Ljudi..i posle sve ove priče i nagvaždanja..ja i dalje nisam našao NI JEDAN razlog da ostavim FS9,i pređem na FSX..ali ni jedan!
Nije problem u hardweru,INTEL 3.5,3GB,7900GT(otegao sam se ko crnac 6 meseci da kupim ovo,nemam tetku u nemačkoj!) nego u dodacima i principima:

ZA fsx nema ničega dobrog što bi moglo da priđe devetci i njenim dodacima:Active sky6,Flight Enviroment,Ground Enviroment,Avion,Voice PAck,Ultimate traffic..mogu da nabrajam još 10 dana..

O VATSIMU neću ni da počinjem!

P.S. nemojte da me pogrešno skontate,FSX nije "CRAP" ali dok se ne pojavi hardwer za njega i dodaci itd..samo će džabe da mi skuplja paučinu!NEMAM nameru da prelazim na vistu samo zbog njega!

bobanf
14.3.2007, 21:10
Dobra je to simulacija. Ja imam celeron na 2,2, radeon 9250, 512 rama, i radi ok ali na nizim nivoima detalja, i dovoljno je za igru. Zdere prostor na disku ali je prilicno realna /bavio sam se letenjem na lakim letelicama/.
Problem je u reklami, covek ocekuje bog zna sta, ali ne mogu oni da smisle nista vise od ovoga. Ono sto je dobro to je odlican tutorijal. Mnogo se nauci ko hoce da pazi i da uci, ovo nije igra, vec dobar udzbenik. Dostigao se vec jedan maksimum i bolje od toga je samo pravo letenje

masteri
15.3.2007, 17:14
A jel neko ima Vistu pa da uporedimo kako radi na Visti a kako na WINDOVSU XP

Snipe
2.2.2008, 12:15
Ljudi ja vec duze vremena planiram da pocnem sa nekom od simulacija letenja, ali sam totalni n00b za iste.
Mislim da imam odgovarajuci hardware za neku simulaciju: c2d6750, 7900, 2gb rama.
Mene interesuje koje periferije koristite za simulacije odnosno joystick, rudder itd jer ja sam probao LockOn na nekom krs joystick-u i nema sanse da upravljam letelicom dok je u slobodnom letu.
Ovaj flight simulator bilo koja verzija bi mi odgovarao jer bih ga igrao online s tim da osnove savladam offline.
Predlozite mi flight simulator za online igranje i periferije za upravljanje letelicom pa se vidimo na netu.
Hvala!

genius
2.2.2008, 12:25
A jel neko ima Vistu pa da uporedimo kako radi na Visti a kako na WINDOVSU XP

Imam ja ali nisam instalirao FSX posto neznam da upravljam avionom a FS je valjda hardcore simulacija. Ako je nekome bas mnogo bitno instaliracu pa cu da je testiram...

Loodi
2.2.2008, 19:11
Ljudi ja vec duze vremena planiram da pocnem sa nekom od simulacija letenja, ali sam totalni n00b za iste.
Mislim da imam odgovarajuci hardware za neku simulaciju: c2d6750, 7900, 2gb rama.
Mene interesuje koje periferije koristite za simulacije odnosno joystick, rudder itd jer ja sam probao LockOn na nekom krs joystick-u i nema sanse da upravljam letelicom dok je u slobodnom letu.
Ovaj flight simulator bilo koja verzija bi mi odgovarao jer bih ga igrao online s tim da osnove savladam offline.
Predlozite mi flight simulator za online igranje i periferije za upravljanje letelicom pa se vidimo na netu.
Hvala!

Ovako, verovatno si video moju temu vezanu za ovo. Bez obzira koju konfiguraciju imas ja bih ti preporucio FS9 tj 2004. Iz prostog razloga sto u svakom slucaju bolje radi a iz drugog sto za njega ima gomila dobrih addonova koji ga prosiruju i poboljsavaju a listu samo profesionalno odradjenih aviona za fs2004 da ti i ne nabrajam. Sto se tice ucenja o letenju i svim vezano za to preporucio bih da odes na www.scgvacc.net na forum i da nadjes JAT VA Flight Academy, obuka je na veoma visokom nivou jer je rade iskusni ljudi i sto je najvaznije koji su i pravi piloti i kontrolori. Tako da i kad se spojis online ako vidis nekog jatovca slobodno ga kontaktiraj jer svi su vise nego raspolozeni da pomognu a cak dosta puta kad primetimo nekog novog uzmemo ga pod svoje da ne luta i ne pravi probleme jer ne zna. A ne znati nije strasno jer sve se nauci. I ja kad sam se spojio prvi put nisam bio ekspert ali sad osim sto sam pilot za JAT VA polozio sam i za TWR(toranj) pa mogu da radim kontrolu na vatsimu. Dakle nije strasno. Sto se tice svega ostalog, periferija,softvera i bilo cega drugog tamo na forumu ti je mala enciklopedija svega u vezi letenja, videces vec.

Pozdrav.

Loodi
2.2.2008, 19:15
Imam ja ali nisam instalirao FSX posto neznam da upravljam avionom a FS je valjda hardcore simulacija. Ako je nekome bas mnogo bitno instaliracu pa cu da je testiram...

Sa default avionima nije nikakav hardcore veruj mi, probaj da pokrenes Flight1 ATR, PIC 737 ili PMDG 737 pa ce ti default avioni biti ko decija igra :)

Sto se tice neke bitne razlike izmedju ova dva FSX i FS9, mi koliko smo primetili, u FSX je odradjeno da proracunava trenje o podlogu(sneg,kisa itd) sto u FS9 nije bilo i malo bolja grafika u principu nista revolucionarno tako da je mogu slobodno da kazem nas 90% je na FS9 i dalje.

Snipe
3.2.2008, 0:26
Hvala na odgovoru, bio sam danas tamo na forumu, malo posetio TD sobu ali sto zbog slabog poznavanja terminologije i licnih obaveza nisam se bas snasao i dugo zadrzao. Procitao sam jedan kompletan post vezan za let BG-PG mislim da je tema imala ime voice... tako nesto.
Elem znaci treba da kupim FS9 par periferija i polako pocnem sa ucenjem i uhodavajem, ja mislim da je ovo za pocetak dovoljno a posle vatsim i globalna mreza jel' tako?
:alealeee:

Loodi
3.2.2008, 6:24
Hvala na odgovoru, bio sam danas tamo na forumu, malo posetio TD sobu ali sto zbog slabog poznavanja terminologije i licnih obaveza nisam se bas snasao i dugo zadrzao. Procitao sam jedan kompletan post vezan za let BG-PG mislim da je tema imala ime voice... tako nesto.
Elem znaci treba da kupim FS9 par periferija i polako pocnem sa ucenjem i uhodavajem, ja mislim da je ovo za pocetak dovoljno a posle vatsim i globalna mreza jel' tako?
:alealeee:

Otprilike ali ti preporucujem da ostanes malo vise tamo na forumu i ukljucis se u celu pricu oko JAT VA Flight Academy. Tj da se javis kao student i sve ce da ti pokazu ikusni ljudi. FS9 mozes a kupis i da "kupis" :) a sto se tice periferija bice ti dovoljne neke solidne slusalice sa mikrofonom tj headset i Genius F23u koji kosta cca 900 kinti. Ako hoces i mozes uvek ima saiteka i Logitecha, pogledaj tamo pod pilots->hardware.

jelenko
11.3.2008, 23:36
Kupio sam Flight Simulator X Deluxe Edition i mogu reci da sam jako zadovoljan igrom, jako je realna. Imam 2gb rama, 2,51gHz i 8600GTS na XP i igra na ultra high radi ko podmazana, samo jos da kupim joystick i bice potpun dozivljaj

Loodi
12.3.2008, 0:26
Kupio sam Flight Simulator X Deluxe Edition i mogu reci da sam jako zadovoljan igrom, jako je realna. Imam 2gb rama, 2,51gHz i 8600GTS na XP i igra na ultra high radi ko podmazana, samo jos da kupim joystick i bice potpun dozivljaj

Da i update-uj FSX na SP1, izbegevaj SP2 jer su se neki zalili cak da im malo losije radi nego sa SP1 . Dalje sto se tice online letenja kad za to dodje vreme...dalje VATSIM itd....vidi nabavi neki profesionalno odradjen avion za FS(PIC/Wilco,PMDG, Flight1, Level D, PSS, LAGO, IRIS,CAPTAINSIM, Commercial Level Simulations DC-10...i drugi) naravno za FS X ako ces sa njim da letis. Opet, kazem ja FS 9 je jos uvek majka sto se tice addonova i zahtevnosti.

http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=4495

jelenko
12.3.2008, 1:33
Da i update-uj FSX na SP1, izbegevaj SP2 jer su se neki zalili cak da im malo losije radi nego sa SP1 . Dalje sto se tice online letenja kad za to dodje vreme...dalje VATSIM itd....vidi nabavi neki profesionalno odradjen avion za FS(PIC/Wilco,PMDG, Flight1, Level D, PSS, LAGO, IRIS,CAPTAINSIM, Commercial Level Simulations DC-10...i drugi) naravno za FS X ako ces sa njim da letis. Opet, kazem ja FS 9 je jos uvek majka sto se tice addonova i zahtevnosti.

http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=4495Aha, hvala sto si mi rekao posto sam vec upadovao na SP1 a na SP2 nisam. Jel znas mozda kakav joystick je dobar posto planiram da uzmem sledece nedelje, a ne razumem se bas u to

Loodi
12.3.2008, 7:56
Aha, hvala sto si mi rekao posto sam vec upadovao na SP1 a na SP2 nisam. Jel znas mozda kakav joystick je dobar posto planiram da uzmem sledece nedelje, a ne razumem se bas u to

Pa recimo imas za male pare Genius F23u koji je oko 900 kinti a imas i za 2-3 hiljade saiteke i logiteche a i za vise para neke koji su specijalno za FS radjeni. Sve zavisi koliko imas.

Kova27
12.3.2008, 9:33
Sto se tice joystick-a, nedavno sam kupio speedlink cougar za 1.600 din. u Metrou. Posto nemam neka iskustva sa tim, mislim da je solidan i da radi posao. On ti dodje kao neka sredina izmedju genius-a i logitecha i cenovno i po kvalitetu

jelenko
12.3.2008, 11:54
Pa mislio sam da uzmem neki kvalitetan, mozda onaj Saitek Cyborg Evo cuo sam da je dobar ali ima vise verzija tog joysticka sa Force Feedback i bez, samo ja ne znam sta je Force Feedback :confused:

Loodi
12.3.2008, 20:02
Pa mislio sam da uzmem neki kvalitetan, mozda onaj Saitek Cyborg Evo cuo sam da je dobar ali ima vise verzija tog joysticka sa Force Feedback i bez, samo ja ne znam sta je Force Feedback :confused:

Evo da ne pisem puno na tu temu posto moje kolege imaju mnogo vise da ti kazu kad se sabere sve sto su napisali u ovom topicu http://www.scgvacc.net/forum/index.php?showtopic=209

Samo ono sto cu da ti preporucim u vezi joysticka je da gledas da ima rudderi throttle obavezno a pozeljno je da ima i POV hat i sto vise dodatnih programabilnih dugmadi zbog nekih drugih stvari koje moraju da se odrade brzo pri sletanju, izbacivanje tockova,izvlacenje flapsova,izbacivanje spoilera(vazd. kocnica) itd.

Ja sam moj Genius koji ima 8 tastera, throttle, rudder pov hat lepo podesio u FS i veoma mi pokazao praktican, a jeftin.

InCorrect
4.5.2008, 16:59
Da vas pitam nesto? Jel mogu da igram ovu igru na moj komp bar sa minimum detalje:

AMD Athlon XP 2000+ 1.66 Ghz
256 DDR
160 GB ATA
nVidia G-force 4 64 MB

MareZinjo
4.5.2008, 20:57
Tesko da ces moci ja igram sa 1gb rama sa detaljima na srednje i jos uvek pomalo secka.Probaj da snimis ali ce izgledati stvarno lose tako da ti preporucujem FS2004 ja mislim da je 2004 cak i bolji ima vise aviona na netu da se skine za njega itd.

Loodi
10.5.2008, 0:21
Da vas pitam nesto? Jel mogu da igram ovu igru na moj komp bar sa minimum detalje:

AMD Athlon XP 2000+ 1.66 Ghz
256 DDR
160 GB ATA
nVidia G-force 4 64 MB

Mozda ces i moci na medium low ili low da je igras a u vek mozes i FS2002 da instaliras pa ce da ti radi solidno a i ne izgleda toliko ruzno.

Ghost
10.5.2008, 0:26
Да ли је неко пробао убацити Г2 Галеб и Утва-75 у Fsx?
Колико знам нема Fsx верзије тих авиона.

Loodi
11.5.2008, 9:28
Да ли је неко пробао убацити Г2 Галеб и Утва-75 у Fsx?
Колико знам нема Fsx верзије тих авиона.

Evo probaj ovo http://library.avsim.net/download.php?DLID=118320

Pise da je samo repaint ali isto tako da radi i na FSX sto i nije nemoguce samo avion treba lepo ubaciti u aircraft folder FSX-a, znaci kopirati ceo direktorijum u kom se nalazi avion u aircraft dir kao sto sam vec i opisao gore.

Inace na AVSIMU ima svega za one koji ne znaju, u searchu samo kucajte JAT ili moze i malim slovima jat i vidite sta ce sve da vam izbaci.

http://www.avsim.com , registracija je besplatna kao i ostalo pa uzivajte a nema spama i reklama whatsoever.

Ghost
19.5.2008, 12:31
Један проблем:

Имам FSX Acceleration, на неким addon авионима или фале текстуре или имају проблеме и багове.

На пример Captain Sim-ов C-130 без икаквог разлога крене да избацује flare-ове (има анимацију где избацује дотичне као прави авион), неке од текстура су скроз забрљане и има проблема са одсајом прозора.

IRIS F-14 је скроз бео тј. нема ниједну текстуру...

Ови авиони су намењени баш за FSX.

Галеб и Утва немају уопште текстуре (авиони су провидни), када сам ставио текстуре које ми је Loodi дао, оне су се виделе, али кабина, точкови, пилоти, све то је идаље било провидно.

Са друге стране два RealAir-ова авиона (опет за FSX) функционишу без проблема.

Је л' имао неко сличних проблема?

Iceman_37
2.8.2008, 21:46
Ja imam istu konfiguraciju i jedva radi na high. Core2duo 2,13 8800GTS 320 i 2GB. Igra ne da je zahtevna nego kad igrate osecate da vash komp plache koliko se muchi. I neee memorija nije bitna za FSx nego procesor!!!. Ja bi rekao da je quad core minimum ali bash minimum i to onaj najbolji a shto se tiche graficke moze i 7xxxx i nize geforce ( nije uopshte bitna). Procesor pokazuje scenery, auto gen, i traffic a to su milijarde operacija a svi ti modeli su low poligon chak i na ultra high tako da tu grafichka moze samo malo da smanji stres na procesor. RAM koliko toliko da ti ne secka nishta vishe...

Loodi
2.8.2008, 23:56
To su samo jos neki od razloga zasto smo nas 99% na FS 2004 iliti FS9....radi besprekorno. A i spisak addonova za njega je poduzi a opet sve radi kako treba.

FS2004 rulez sto se toga tice.

nikola87
3.8.2008, 0:15
ja bih hteo da se bavim malo avionima ali je problem sto stvarno nista ne znam o njima pa ako neko moze da mi preporuci neke virtuelne knjige da malo procitam o nekim osnovama ili makar da mi da link za neki sajt sa slicnom tematikom.

Inace kako pocetnici krecu da igraju ovu igru(ako je ovo u opste igra:confused:)?
Na cemu prvo da ucim, kako, sta, sve mi deluje mnogo komplikovano???

Ghost
3.8.2008, 1:03
Inace kako pocetnici krecu da igraju ovu igru(ako je ovo u opste igra)?
Имаш тренинг мисије за упознавање основа.

masteri
3.8.2008, 14:05
ja bih hteo da se bavim malo avionima ali je problem sto stvarno nista ne znam o njima pa ako neko moze da mi preporuci neke virtuelne knjige da malo procitam o nekim osnovama ili makar da mi da link za neki sajt sa slicnom tematikom.

Inace kako pocetnici krecu da igraju ovu igru(ako je ovo u opste igra:confused:)?

Imas u misijama Tutoriale a imas i Akademiju(Valjda se tako zove) koja je bila u FS2004.
To je bolje uradjeno nego Misije i samim tim je i teze.

Loodi
3.8.2008, 14:47
Dobre su te lekcije u FS za upoznavanje osnova ali najbolje je kad imas zivog instruktora a to mozes da se raspitas na sledecoj adresi.

http://www.scgvacc.net/forum/index.php?showforum=31

Sto se tice "literature" tj gde da nadjes informacije o onome sto te zanima od procedura tj kako se i sta radi onda

http://www.scgvacc.net/forum/index.php?showforum=2

i takodje

http://www.scgvacc.net/forum/index.php?showforum=12

Loodi
23.8.2008, 20:42
Evo jedne lepe novosti za sve one koji lete na FS X.

pogledati ovaj link.

http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=4495&page=23

La.Prestige
24.8.2008, 16:33
uskoro ja dolazim da letim s vama,samo da mi stigne original DVD,sve sam uradio kako je loodi rekao da nema njega,nebi bilo Flight Simulatora na forumu...:D

Borislav Vuckovic
25.8.2008, 12:36
Da li je bolje podesiti frame rate na Unlimited, pa nek vuce koliko moze ili ga ograniciti na 25-30 i slicno?

Loodi
25.8.2008, 14:34
Da li je bolje podesiti frame rate na Unlimited, pa nek vuce koliko moze ili ga ograniciti na 25-30 i slicno?

Bolje ga je ograniciti da vuce manje resursa jer sve preko 60 frejmova je gubljenje resursa zbog same cinjenice da ljudsko oko ne vidi vise od toga.

Iceman_37
27.8.2008, 22:18

Ako recimo tvoj komp moze da pokaze 20 fps u fsx ti da ogranichish na 30 to ti je isto kao di si mu stavio unlimited.
Znachi uzmesh stavish unlimited i vidish in game koliki ti je frame, izvuchesh neki prosek, pa ga ogranichish na tu vrednost.

Iceman_37
27.8.2008, 23:01
http://img167.imageshack.us/my.php?image=lightbloomks6.jpg
Prelepi DX10 Light bloom na CRJ 700 avionu.
ne znam kako ovde sliku da ubacim neshto nece, pa evo link.

Borislav Vuckovic
28.8.2008, 12:13
Ako recimo tvoj komp moze da pokaze 20 fps u fsx ti da ogranichish na 30 to ti je isto kao di si mu stavio unlimited.
Znachi uzmesh stavish unlimited i vidish in game koliki ti je frame, izvuchesh neki prosek, pa ga ogranichish na tu vrednost.

Zavisno od scenarija frejm ide izmedju 20-50. Probao sam da ogranicim na 30 u scenarijima gde moze dosta vise da izvuce, i od oka ne vidim da "lakse dise", pa je zbog toga i nastala dilema, ograniciti ili ne.

Otherside
14.9.2008, 13:31
Pozdrav Imam 1 Pitanje :(

Da li za igru terba joystic ili može da se upravlja preko miša ??? Pozdrav

Toce
14.9.2008, 16:01

Mozes preko tastarature, ali mnoooogo je lakse i lepse leteti sa joystick-om.

Loodi
14.9.2008, 17:35

Zaboravi tastaturu i mis, samo joystick je prava stvar za ovo..

Borislav Vuckovic
15.10.2008, 14:26
Videh na www.flightsim.com besplatan St Louise PhotoReal Scenery. Sastoji se iz 30 delova (2GB) i po slikama izgleda odlicno. Je l' probao neko?

Loodi
15.10.2008, 17:28
Videh na www.flightsim.com besplatan St Louise PhotoReal Scenery. Sastoji se iz 30 delova (2GB) i po slikama izgleda odlicno. Je l' probao neko?

Ja nisam, uglavnom letim po evropi a i ako je za FSX samo necu ga ni probati dok ne nabavim jacu masinu od ove sad.

MareZinjo
15.10.2008, 18:47
Ma probaj i sad fsx ionako neces nastaviti da ga igras posto i nije nista posebno isto ko 2004 samo sto su misije bolje uradjene imas virtualnog kopilota koji prica sve vreme pa je malo zanimljivije a ostalo je sve isto .

Borislav Vuckovic
16.10.2008, 12:55
Ja nisam, uglavnom letim po evropi a i ako je za FSX samo necu ga ni probati dok ne nabavim jacu masinu od ove sad.

FSX jeste zahtevan ali ne toliko koliko je "nabedjen" ;). Na danas sasvim prosecnoj konfiguraciji sa krs grafickom karticom kakva je moja, sasvim pristojno radi na Ultra High. Naravno, nemam 70-100+ frejmova kao kod FS9, ali 30-tak u proseku izvlaci. U odnosu na FX9, FSX je unapradjen u SVIM segmentima i to znacajno, MNOOOGO vise u nego sto je bio prelazak sa 2002 na FS9.
Skoro sam instalirao FSX South Califirnia Mega Scenary (16GB - 4DVDa) koji obuhvata kompletnu juznu Kaliforniju od LA pa na jug do San Diega i to izgleda neverovatno dobro, kao da si zaista tamo, fantasticno! :). Najvaznije je sto je scenario dobro optimizovan, pa nije zahtevniji od originala.

Bez zelje da navijam za bilo koju verziju, ipak FS9 polako odlazi iako je jos na mom racunaru, zajedno sa FSX, pre svega zbog dodatnih scenarija koje za FSX jos nisu uradjeni. Cim malo poboljsas comp. obavazno probaj.

atlantis
16.10.2008, 18:19
Da li je ovaj simulator namenjen siroj populaciji odnosno koliko bi mi vremena trebalo da savladam osnovne komande jednog tipa aviona? Od simulacija sam igrao Lock On pa ako neko moze da napravi poredjenje te dve igre, naravno rec je o civilnoj i vojnoj sim ali ako ste me shvatili pomocicete mi.

I takodje i mene zanima moze li se igrati bez joysticka?

Borislav Vuckovic
16.10.2008, 21:06
Da li je ovaj simulator namenjen siroj populaciji odnosno koliko bi mi vremena trebalo da savladam osnovne komande jednog tipa aviona? Od simulacija sam igrao Lock On pa ako neko moze da napravi poredjenje te dve igre, naravno rec je o civilnoj i vojnoj sim ali ako ste me shvatili pomocicete mi.

I takodje i mene zanima moze li se igrati bez joysticka?

Cinjenica je da skoro svaki taster na tastaturi ima svoju funkciju, ali to se vremenom savladava. Ono osnovno, uzletanje, let i sletanje, nije preterano tesko pogotovo na malim avionima, pa ces za par dana to lako savladati. Kasnije, ako ti se svidi, mozes polako da "ulazis" u ostale drazi ;) U FS imas skolu koja te postepeno uci.

Da, moze se leteti sasvim dobro i samo preko tastarute, ali kao sto su voznje automobila lepse ako imas volan, tako je i ovde.

Iceman_37
14.12.2008, 12:03
Da li će postojati SP3 za FSX ili je ovaj performance gain od SP2 kraj?

Borislav Vuckovic
31.12.2008, 23:01
Do skora sam FSX igrao sa 7300GT 256MB 128bit grafickom karticom i uspevao da izvucem 30+ frejmova na ultra high. Sada sam promenio graficku, uzeh 9800GT 1GB 256bit i nisam dobio, bukvalno, ni jedan frejm vise!!! Znao sam da FS forsira procesor, ali da graficka bas nista ne znaci...:(
Isti je slucaj i sa FS2004. Ni tu nijedan frejm vise nisam dobio, ali posto sam i ranije imao 70+ frejmova, svejedno mi je.

Prvo sam pomoslio da nesto nije uredu sa novom grafickom karticom, ali kako u svim testiranjima i drugim igrama radi savrseno :) takva mogucnost je otpala. Dakle, ako vam je stalo do boljeg rada FS menjajte procesor a ne graficku.

BigBadVuk
1.1.2009, 8:39
Samo jedna upadica..FSX je Đubre koje je Microsoft isforsirao pre vremena i sa samo njima svojstvenom arogancijom da bi ,naravno,promovisali jadnu Vistu...
No comment!
Sad valjda kada su shvatili da im ništa neće pomoći i da je taj OS propala investicija i da moraju da izbace nešto novo ,možemo ( nadam se) da se nadamo i nekom novom FS-u ili bar nekom UBER patch-u koji će da ga prilagodi tom novom sistemu odnosno da ga osposobi da radi normalno i na XP-u
UAaa FSX!

La.Prestige
4.1.2009, 14:44
Treba mi mala pomoc,nasao sam igricu original za 3000 din.E sad me zanima da li je to puno ili malo para da se da?
Hvala unapred

Metodija
17.1.2009, 21:34
Treba mi scenery za lybe za fsx mogu da koristim ovaj za 2004 ili ima za fsx,
neko sa vise iskustva molim.

Loodi
18.1.2009, 2:49
Treba mi scenery za lybe za fsx mogu da koristim ovaj za 2004 ili ima za fsx,
neko sa vise iskustva molim.

LYBE v3.1 za FS2004 sa scgvacc.net ce ti raditi ok i u FS X. Drugi se nisu zalili jos. A drugi i nema jos. v3.1 je zadnja verzija jos uvek.

Metodija
18.1.2009, 16:17
LYBE v3.1 za FS2004 sa scgvacc.net ce ti raditi ok i u FS X. Drugi se nisu zalili jos. A drugi i nema jos. v3.1 je zadnja verzija jos uvek.
Hvala Loodi instalirao sam i radi odlicno

Dr Zoidberg
24.2.2009, 22:10
E jel zna neko kako da se resi ovaj problem, kad startujem igru samo mi izbaci ovaj error

The MSXML4 SP2 component is not installed. Please reinstall Flight
Simulator to restore or repair this missing component

E sad, ja taj file imam, cak sam i manuelno instalirao vise puta, vise ne znam sta da radim. Koristim XP SP3 ako nekog zanima :P

Loodi
25.2.2009, 1:36
E jel zna neko kako da se resi ovaj problem, kad startujem igru samo mi izbaci ovaj error

E sad, ja taj file imam, cak sam i manuelno instalirao vise puta, vise ne znam sta da radim. Koristim XP SP3 ako nekog zanima :P

Skini sa Microsoftvog sajta ovo MSXML4 SP2 pa ga rucno instaliraj i vidi kako je kompatibilan sa SP3, mislim da je to jedini problem.

Mozda ti ovo resi problem.
msxml 4 sp2 error with xp sp3 (http://forums1.avsim.net/index.php?showtopic=243115)
MSXML 4.0 Service Pack 3 (Microsoft XML Core Services) Beta (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=186e0a23-022d-49ac-a7af-a618269ede8f&displaylang=en)

Dr Zoidberg
25.2.2009, 4:18
Na zalost, nece ni da mrdne :P Izgleda da mi je sudjeno da ne igram FSX :D

Deusdies
25.2.2009, 4:31
Mali off topic, ali načuo sam da je Microsoft prestao da radi na razvoju Flight Simulatora, odnosno, da je otpustio ceo razvojni tim.

Loodi
25.2.2009, 5:11
Mali off topic, ali načuo sam da je Microsoft prestao da radi na razvoju Flight Simulatora, odnosno, da je otpustio ceo razvojni tim.

Kako kazu u "Malom Mekanom",raspustili su ACES tim koji je bio zaduzen za MSFS seriju ali planiraju da ga i dalje rade tj da ne napustaju serijal. Tako ce biti dok ne odluce u kom ce pravcu dalje krenuti FS (verovatno pod njihovim novim LIVE imidzom i servisima) pa ce onda dalje da ga razvijaju itd.

BTW FS je iako npr 2004 vec vremesan ali ima pun i neiscrpan potencijal 1. Za modovanje i dodatke a tako i novi FSX; 2. I dalje gura i dosta ga ljudi leti; 3. Nikad ne moze da nam dosadi jer u svetu postoji hiljade destinacija koej coveku treba dosta vremena da bi odleteo a da ne spominjem druge stvari kao sto su posebni fly-innovi itd.

Dakle mozda je dosao microsoftov "post" sto se tice FS-a na neko vreme ali ce FS svakako jos dugo ziveti, a dotle ce izaci vec neka nova verzija valjda.

JBG recesija i njih pogodila.

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2339520,00.asp
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7874937.stm

stepanov
7.3.2009, 12:01
jel ima ikakve sanse da ja to teram na minimumu sa 512 rama AMD sempron 1.41 ghz 2500+ i Nvidia fx 5200?:confused: help... svi kazu da je slon i da je spora ali trazi samo 256 rama npr...?

Loodi
7.3.2009, 14:06
jel ima ikakve sanse da ja to teram na minimumu sa 512 rama AMD sempron 1.41 ghz 2500+ i Nvidia fx 5200?:confused: help... svi kazu da je slon i da je spora ali trazi samo 256 rama npr...?

Ako ces da ti radi u 640x480 u minimumu podesavanja i sa jedva 20fps....teraj brate :)

dallyborr
7.3.2009, 16:15
Ako ces da ti radi u 640x480 u minimumu podesavanja i sa jedva 20fps....teraj brate :)

He...moram da se umesam, kad je izasao FSX ja sam imao giga memorije i 7600GS AGP i bas sam fino gledao "slide show". Sad, neznam dali ce sa 5200FX i 512 memorije moci da gledas i "slide"...ako ne bude bilo "static":D

stepanov
8.3.2009, 22:48
pa za sta onda sluzi ono u zahtevnosti: potrebno 256 rama 128 vrama itd???:confused:

Iceman_37
8.3.2009, 23:07
pa za sta onda sluzi ono u zahtevnosti: potrebno 256 rama 128 vrama itd???:confused:

Pa da ljudi sa lošijim konfama kupe....Proširivanje tržišta, marketing.........Microsoft

cope05
8.3.2009, 23:10
Pa da ljudi sa lošijim konfama kupe....Proširivanje tržišta, marketing.........Microsoft

Gresis momak,duboko gresis...Isti taj Sempron sam imao,ATI 9550GE,i 1GB ram,sto nije mnogo bolje od onoga,isao je na 1024x768 na medium oko 40 fps...;)

Loodi
9.3.2009, 0:14

To sluzi orijentaciono da bi ljudi znali da li ce igra raditi kod njih ili ne. A sto se tice igrivosti to je sasvim druga prica. FS X pati od ozbiljne neoptimizovanosti tako da je na mnogo mnogo jacim masinama od te igra radila nekorektno. Doduse evo neko moje iskustvo. Sempron 2800+ S754, 1GB DDR400 RAM, nVidia Ti4200, ASUS K8n (nForce3) je radila u 1024x768 sa jedva 15-20fps u boljem slucaju na mediumu podesavanja. Znaci da taj njihov minimum nije bas najmerodavniji. Sto rece iceman_37 ima istine u tome. Vremenom igras ti igre svakakve, i tako tece vreme sve dok jednog dana ne dodjes do takve igre kojju si zarko iscekivao i koju hoces da igras posto-poto. I naravno kupices jacu graficku,vise rama, jaci procesor...da ne nabarajam. X puta je o tome(onako usputno) pisano i u SK.

Iceman_37
9.3.2009, 0:15
Gresis momak,duboko gresis...Isti taj Sempron sam imao,ATI 9550GE,i 1GB ram,sto nije mnogo bolje od onoga,isao je na 1024x768 na medium oko 40 fps...;)

Fenomen...a sa kojim to SP? Kad je FSX izašao na tržište nije imao zakrpe koje su se posle stvorile...a koliko je ljudi kupilo FSX po njegovom izlasku....Tada su se ljudi enormno žalili dok MS nije izbacio SP1 pa posle SP2....

dallyborr
9.3.2009, 16:01
Sto rece Loodi, FSX je "zesce" neoptimizovana igra. Cak i sa SP1 i 2 i jos nekom "extra" jakom masinom, opet ima da laguje i da stuca, pitaj boga zbog cega. E sad, Microsoft "kaze", da igra radi na directX9 ali da je predvidjena za directX10...sacuvaj boze. U svakom slucaju bez "tweak"-ovanja FSX.cfg fajla i ostalih podesavanja, zaboravi na smooth play, pa kakvu god masinu imao. Prvo sto bi mogao da uradis je da u samim podesavanjima stavis limit na FPS. Na nekih 20-25 i smanji oblake, pojavljivnje/vidljivost na nekih 40 milja. Jer ako nesto "ubija" frame rate, bilo u fs9 ili fsx, su oblaci, koji prosto jedu FPS. Ja recimo igram fs9 i kod mene fps pichi do 80, cim naidjem na nevreme ili overcast, iz momenta padne na 30-35.

stepanov
9.3.2009, 21:20
hvala ljudi.. . znaci ne kupujem ni pod razno...

Ghost
10.3.2009, 1:47
Да ли се код вас дешава да када летите кроз кишу или снег изгледа ко да летите кроз тунел?
То прилично квари утисак, па нисам сигуран да л' је до мене или је то дизајнерска глупост.

Loodi
10.3.2009, 12:01
Да ли се код вас дешава да када летите кроз кишу или снег изгледа ко да летите кроз тунел?
То прилично квари утисак, па нисам сигуран да л' је до мене или је то дизајнерска глупост.

Kod mene ne.

Ghost
10.3.2009, 12:06
Онда изгледа мени неке проблеме прави.

dallyborr
10.3.2009, 15:38
Онда изгледа мени неке проблеме прави.

Pa pazi, ako vozis "default" avione, i desi se, sto mi licno nikad nije smetalo. Posto su default avioni odradjeni "super", nemoj nista da te cudi. PMDG, Wilco, Ariane, CLS... nemaju te probleme.

Iceman_37
10.3.2009, 16:03
hvala ljudi.. . znaci ne kupujem ni pod razno...

Svejedno meni je FSX duplo bolji od FS 2004. Znači ukoliko igraš FSX i onda pređeš na FS 2004, kao da sam proleteo 500 godina unazad.

Loodi
10.3.2009, 16:29
Svejedno meni je FSX duplo bolji od FS 2004. Znači ukoliko igraš FSX i onda pređeš na FS 2004, kao da sam proleteo 500 godina unazad.

Dobro, to je normalno. FS X jeste napredniji malo sto se tice nekih stvari. Lepse izgleda i malo mu je bolja grafika, fizika u igri je drugacija tj ima dodato u odnosu na FS2004 samo jos to da dodatno proracunava trenje o podlogu itd sto u FS2004 nije uradjeno npr. pa tako u FSX mozes da letis u orbitu sa satlom npr sto u FS2004 ne b trebal da moze al sad vidim na avsimu da se pojavio neki addon sa tim i za FS2004 i FS2006. Ima nekih razlika naravno. Ali poenta je da je FSX strasno neoptimizovan, sto me cudi kako se poklapa skoro sa Vistom koja je isto tako neoptimizovana bila kad je izasla. Mozda je Microsoft malo pozurio sa oba da ih izbaci sto pre na trziste. Ali zajednicki pate od toga. Cak je jedan nas pilot mislivsi da ce bolje da mu radi FSX na Visti instalirao FSX na nju i kako kaze nije nista dobio sa tim pa se vratio na XP gde mu sve lepo radi i bez bagova.

Silent Otto
12.3.2009, 16:00
Znam da ovo možda nije pravo mesto ali...
Potrebna mi je pomoć-ne znam kako i uz pomoć kog programa mogu da kreiram i dodam top od 20 mm sa 130 granata na Yak 9p u CFS3 Korea, jer su ga tvorci moda "uredno" izostavili.

dallyborr
12.3.2009, 21:04
Znam da ovo možda nije pravo mesto ali...
Potrebna mi je pomoć-ne znam kako i uz pomoć kog programa mogu da kreiram i dodam top od 20 mm sa 130 granata na Yak 9p u CFS3 Korea, jer su ga tvorci moda "uredno" izostavili.

Zapocni novu temu, mozda se neko javi. Ovako tesko da ce neko da ti pomogne. Jer koga ne interesuje FSX ili FS9 i ne gleda ove teme. Ja bih ti pomogao ali nemam pojma niti koja je igra, niti kako se moduje.

Silent Otto
13.3.2009, 18:18
Zapocni novu temu, mozda se neko javi. Ovako tesko da ce neko da ti pomogne. Jer koga ne interesuje FSX ili FS9 i ne gleda ove teme. Ja bih ti pomogao ali nemam pojma niti koja je igra, niti kako se moduje.Radi se o "Combat Flight Simulatoru 3 Battle For Europe" i modu za isti "DPC Korea" a koji dele isti engine sa "Flight Simulatorom 2002".
Ceo serijal Combat Flight Simulatora se zasnivao isključivo na engine-ima Flight Simulatora (CFS1-FS98; CFS2-FS2000; CFS3-FS2002).
Iz tog razloga sam pitanje i postavio ovde, nadajući se da neko od vas ima iskustva sa modovanjem unutar novijih izdanja Flight Simulatora.

Ghost
25.3.2009, 12:26
Да ли могуће у free flight наместити да полећеш са носача авиона (мислим на оне које добијаш у Acceleration експанзији)?

vlajko3200
10.4.2009, 14:29
Cinjenica je da skoro svaki taster na tastaturi ima svoju funkciju, ali to se vremenom savladava. Ono osnovno, uzletanje, let i sletanje, nije preterano tesko pogotovo na malim avionima, pa ces za par dana to lako savladati. Kasnije, ako ti se svidi, mozes polako da "ulazis" u ostale drazi ;) U FS imas skolu koja te postepeno uci.

Da, moze se leteti sasvim dobro i samo preko tastarute, ali kao sto su voznje automobila lepse ako imas volan, tako je i ovde.

Ja jedva uspevam da letim i preko joysticka, nemogu nikako da konrtolisem recimo kretanje po pisti (taxi) jer avion poludi pa ne mogu da ga zaustavim. Sta treba da podesim mozda osetljivost joysticka ili?

dallyborr
10.4.2009, 21:13
Ja jedva uspevam da letim i preko joysticka, nemogu nikako da konrtolisem recimo kretanje po pisti (taxi) jer avion poludi pa ne mogu da ga zaustavim. Sta treba da podesim mozda osetljivost joysticka ili?

Probaj da stavis rudder na "automatic". I bolje se upravlja a i avion se prirodnije ponasa.

Loodi
10.4.2009, 23:08
Да ли могуће у free flight наместити да полећеш са носача авиона (мислим на оне које добијаш у Acceleration експанзији)?

Ima i dodatak za FS od Abacusa da simulira nosac itd. zove se Flightdeck. Ja imam v4.xx ali mislim i da podrzava FS X ko nema acelleration dodatak za FS X.

_Dusan_
11.4.2009, 12:04
Koliko vi imate aviona u igri???

Loodi
11.4.2009, 13:08

To je malo teze izbrojati...ima ih dosta.

dallyborr
11.4.2009, 14:29

Pa od svakog putnickog modela na svetu imam po jedan, pa u razlicitim varijantama (JAT, Lufthansa, KLM.....i.t.d ) tako da, neznam tacno, mnogo. Mislim da ce ti biti dovoljan podatak da mi folder sa avionima "trosi" nekih 30-ak GB.

_Dusan_
11.4.2009, 15:20
Ja sam ih na pocetku imao 20-ak,pa sam neke modele skidao sa interneta(Mig-29,Mig-33,Su-27,Su-33,Harrier,Space "Shuttel",i mnoge druge).

_Dusan_
11.4.2009, 15:24
A da li su vam gradovi u Srbiji detaljno uradjeni?

Iceman_37
11.4.2009, 15:34
A da li su vam gradovi u Srbiji detaljno uradjeni?

Pa ako misliš da je Microsoft pravio verni scenery za Srbiju. Ne. Mada ako ti je jaka konfa i staviš auto gen na very high ili čak extreme...biće full.

Inače ja pored default aviona imam još par. Carenado Cessnu 172N II Skyhawk (10-ka za ovaj payware addon), Bear Studios SU-27\30 Flanker, i avion koji mi je stvarno prirastao srcu Westland Wyvern S4.

Taman pitanje jel ima negde VC cockpit za SU-27 kao onaj u Lock On-u? :D

I Pogledajte REX tj Real Enviroment Xtreme, http://www.realenvironmentxtreme.com/
Ovaj addon ima čak 4 GB.

_Dusan_
12.4.2009, 22:42
Pa ako misliš da je Microsoft pravio verni scenery za Srbiju. Ne. Mada ako ti je jaka konfa i staviš auto gen na very high ili čak extreme...biće full.

Inače ja pored default aviona imam još par. Carenado Cessnu 172N II Skyhawk (10-ka za ovaj payware addon), Bear Studios SU-27\30 Flanker, i avion koji mi je stvarno prirastao srcu Westland Wyvern S4.

Taman pitanje jel ima negde VC cockpit za SU-27 kao onaj u Lock On-u? :D

I Pogledajte REX tj Real Enviroment Xtreme, http://www.realenvironmentxtreme.com/
Ovaj addon ima čak 4 GB.
:confused::confused::confused:...

Iceman_37
12.4.2009, 23:38
:confused::confused::confused:...

Šta ti nije jasno?

Ghost
12.4.2009, 23:53
Иначе, да ли неко ради на Утва-75 за FSX, тај авион ми се јако свидео, али не функционише у FSX Acceleration.

vlajko3200
13.4.2009, 15:00
Meni se avion cudno ponasa, cim malo dodam gas ne mogu da ga zaustavim na brake. Valjda treba pri manjem gasu da ukoci u mestu na pisti kad sam u taxi rezimu? Znaci kontrole na joysticku su poludele. Sta treba da podesim?

vlajko3200
14.4.2009, 13:47
Probaj da stavis rudder na "automatic". I bolje se upravlja a i avion se prirodnije ponasa.

Pa kod mene nema da se rudder postavi na automatic. Imam podesavanja kontrola za: elevator axis, rudder axis, throttle axis, ailerons axis znaci osetljivost i null zone. Moze li mi neko napisati koja su ovde podesavanja postavljena tako da moze normalno da se leti. Hvala :)

_Dusan_
14.4.2009, 23:29
Šta ti nije jasno?
Valjda ono pitanje!:n-cc2:

Iceman_37
15.4.2009, 21:07
Valjda ono pitanje!:n-cc2:

Nema to pitanje veze sa tobom...samo prva rečenica je odgovor na tvoje pitanje...

Avala
21.4.2009, 5:34
Ja bih probao malo taj FSX (nisam jos :D) sta bi mi predlozili da nabavim. Mislim, koju verziju od onih GOLD, DELUX i slicno.

Grafika me najvise zanima.

BigBadVuk
21.4.2009, 6:46
Deluxe + SP1 + Sp2 + Acceleration add on zatim:
active sky X
zatim SRTM global 2008 for FSX
a onda avione po želji od nekog renomiranog izdavača ( Flight1,PMDG,Wilco,PSS...)

naravno vista i neka jača konfiguracija pod obavezno ,inače drži se FS9 ako ne voliš slide show :)

Borislav Vuckovic
21.4.2009, 10:26
Za XP dovoljno je Deluxe + SP1

Ako si leteo na FS9 verovatno si koristio Active Camera. FSX u sebi ima nesto slicno, ali mnogo bolje je ako skines sa interneta Wheelcam 2.7 potpuno besplatan program velicine 1.7 MB.

MegaScenary: Southern California (4DVD)
KOMPLETNO uradjen scenario od LA, pa na jug do San Diega i meksicke granice. Fantasticno.

Iceman_37
21.4.2009, 14:54
Ako hoćeš acceleration uopšte ti ne treba SP1 i SP2. Samo instaliraš FSX i onda na to Acceleration...moja preporuka. Inače i ne možeš da instaliraš SP2 pa Acceleration...morao bi da ukloniš SP2. A acceleration sadrži u sebi SP1 i SP2.

A što se tiče tih addonova svi navedeni dole su super...možda još dodaš i REX ali ako imaš jaku mašinu baš.

Avala
22.4.2009, 16:14
Hvala svima na iscrpnim obavestenjima :) Pomaze mi.

Znaci:

Deluxe

SP1 i SP2

Acceleration (pa malo budziti dal oce od tih SP-ova, probati malo . . . )

Onda sarenisi i avioni renomiranih proizvodjaca :D

Nisam leteo ni jedan FS do sada. Jaka mi masina, mislim da moze da izvuce, jedino sto sam na Windows XP-u jos, nesto mi se ne petlja sa Vistom jos . . .

dallyborr
22.4.2009, 21:30
Hvala svima na iscrpnim obavestenjima :) Pomaze mi.

Znaci:

Deluxe

SP1 i SP2

Acceleration (pa malo budziti dal oce od tih SP-ova, probati malo . . . )

Onda sarenisi i avioni renomiranih proizvodjaca :D

Nisam leteo ni jedan FS do sada. Jaka mi masina, mislim da moze da izvuce, jedino sto sam na Windows XP-u jos, nesto mi se ne petlja sa Vistom jos . . .

I NEMOJ da prelazis na Vistu! Nema uopste potrebe da te boli glava, strpi se jos malo dok ne izadje Windows 7. Jer ta Vista ti je kao sto je onda bio raspali Windows Millenium.
Drugo, za sve to sto hoces, posto si rekao da te interesuje lepa grafika, MORAS da imas makinu ZWER!!!
Kako ces to znas? Pa lepo instaliraj FSX, pa zvizni SP1 i SP2, bez Acceleration, pa onda mu instaliraj REX (Real Environment Extreme). Kad sve to budes uradeo, udji lepo u FSX, postavi vremenske uslove na "overcast" a od oblaka stavi "thunderstorm". Ako dobijes konstantnih 20-25 frema, onda si na konju, ali ako ti se FSX "vuce" na nekih 8-10, pa i 12 frema, pa dovoljno ti je da dodas neki "payware" avion i dobices slide show i onda moz' da se slikas!

BigBadVuk
23.4.2009, 21:56
Ne secam se dal sam sklanjao koji SP ,jer sam ih instalirao redom kako je koji izlazio..Mozda i jesam..bese poodavno
A Dalibor je u pravu...Pored svih eye candy stvari koje nakacis na FSX frejm rejt ume da padne strasno u zavisnosti od toga sta koristis od aviona do aviona...

Moja preporuka ti je da POSLE SVAKE instalacije ( sp,add-on,itd..) pokrenes FSX i probas da vidis sta se desava ( ovo vazi i za FS9) onda je mnogo lakse da se utvrdi gde je usko grlo ( pa se mozda cak i odreknes toga ako ti bas netreba) nego da nakrkas 15 stvari bez pokretanja FSX-a i onda kad krene sec--sec--sec ili nedaj boze jos gore ( crni fontovi,izletanje na desktop,FSX te pita za neke module kojih nema itd..) nemozes da se iskobeljas.Mada je FSX po tom pitanju MNOGO udobniji i otporniji od svog prethodnika, ali opet djavo ne spava.

Sto se tice Viste..bezi od nje..ako BAS nije neophodna..cekaj malko bice bolje.. :)

Iceman_37
23.4.2009, 22:19
Ja se kajem što sam dao 140 evra za original Vistu umesto da sam te pare iskoristio pametno i kupio 8800gts od 640mb umesto ovih 320mb što imam. :n-cc2::n-cc2::n-cc2:
Baci Vistu u đubre, i nek microsoft pročita ovo veće jednom, ima ovakvih postova na milion :dedica:

Zoran_KS
24.4.2009, 19:28
Koristi li ko od vas Free-track ili TrackIR sa FS X-om?

dallyborr
24.4.2009, 21:17
Ja bih drage volje, ali se onda nebih skidao sa kompa, pa zato bolje spreciti nego leciti. A sta te interesuje, kako radi ili ga imas, pa ti pravi probleme?

Zoran_KS
24.4.2009, 22:11
TrackIr nemam,iako bih voleo ali 17000 din,koliko kod nas kosta je ipak mnogo.
Koristim freetrack koji sam napravio,3 point clip model,i inace radi odlicno,ali u FSX-u nesto nece.

Loodi
24.4.2009, 22:46
TrackIr nemam,iako bih voleo ali 17000 din,koliko kod nas kosta je ipak mnogo.
Koristim freetrack koji sam napravio,3 point clip model,i inace radi odlicno,ali u FSX-u nesto nece.

Ima ovde jedna tema vezana za to.
http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=20288

Zoran_KS
25.4.2009, 13:52
Da,ona tema se odnosi na pravljenje Free-track-a.
Ja ga imam napravljenog i to nije problem.Problem je njegovo koriscenje u FSX-u.

Zoran_KS
28.4.2009, 19:13
Problem je resen uspesno. :)

Ghost
15.6.2009, 19:30
Је л' зна неко где могу наћи квалитетне бесплатне авионе?

simets
15.6.2009, 20:43
Је л' зна неко где могу наћи квалитетне бесплатне авионе?

http://thepiratebay.org/torrent/4819039/FSX_-_Ariane_-_Boeing_737-800_X2
http://thepiratebay.org/torrent/4536294/Microsoft_Flight_Simulator_FSX_737_Pilot_In_Comman d_%5BEnglish%5D_%5BP

Evo ovi su ti "besplatni" ;)

Ghost
15.6.2009, 22:00
Е па сад, "то" већ дуго радим;), али неможеш све наћи тамо.

Са друге стране није ни бесплатан "сектор" за бацање. Ево ја сам нашо лепог Крагуја што је био бесплатан.
Па ме занимају да л' има још неко неке добре freeware авионе.

La.Prestige
16.6.2009, 0:02
http://www.fsdome.com/

ovde možeš naći dosta toga.

dallyborr
16.6.2009, 12:14
Pa posto je Avsim otisao "bogu na istinu", i ko zna kada ce ponovo da obnove bazu, probaj ovde. Jer sada svi tu kace freeware add-ove.

http://www.flightsim.com/

Moras da se registrujes, pet minuta posla.

...zatim
http://www.projectopensky.com/downloads-index.php

...na kome, mozda, ne rade svi linkovi jer su isto bili na Avsim-u, ali probaj. Ali mislim da su se i oni prebacili na flightsim.

E sad, sve su to lepi modeli, ali retko koji ima VC ( virtual cockpit ), pa ako ti to ne pravi problem, cepaj onda. Ja licno letim iskljucivo iz VC-a, jer iz 2d nevidim nista sem neba iznad mene, i malo neke delove zemlje, sto mi i nije neki feeling.

Denirulz
16.6.2009, 12:25
Ja ovu igricu igram bez ikakvih problema na maximalnim detaljima.
Konfiguracija mi je sledeca:

Ge Force 8800 GT
4 GB of Ram
4x 2.40 GHz Core 2Quad CPU

Ghost
16.6.2009, 13:10
E sad, sve su to lepi modeli, ali retko koji ima VC ( virtual cockpit ), pa ako ti to ne pravi problem, cepaj onda. Ja licno letim iskljucivo iz VC-a, jer iz 2d nevidim nista sem neba iznad mene, i malo neke delove zemlje, sto mi i nije neki feeling.
Прилично сам пробирљив по том питању, па ако нема VC или има неке проблеме, не летим га. Зато већином скидам ове payware, јер су комплетан пакет, а freeware само оне добре.

simets
17.6.2009, 14:35
E ljudi, jel se desava ovo jos kome? Kada napravim flight plan i stavim lokaciju LYBE i kada stavim za weather da mi bude "real world weather", Beograd mi je uvek na standardnim uslovima (alt 29.91, wind calm, visibility greater than 20 miles, temp 15 C i slicno) Cim odletim negde van nase zemlje vreme se updateuje pa ima i oblaka i vetrova i kisa i svega ostalog... Jesmo li mi to u nekoj crnoj rupi sto se Jepessena tice ili je problem samo kod mene?

A drugo, ima li ih, i koji su najbolji payware modeli za B747 i Airbus A380? Mislim ukljucujuci VC i ostalo...

Ghost
17.6.2009, 18:55
Хм, па ако Jepessen шаље податке по имену државе, онда јесмо у црној рупи јер СЦГ (како се зовемо у FSX) више непостоји. Тиме, лочигчно не би имао шта да пошаље. Али пошто незнам како систем функционише, то је само претпоставка.

BigBadVuk
17.6.2009, 20:23
instaliraj Active SKy i problem ima da nestane...

dallyborr
18.6.2009, 13:06
Ko sto rece BBV, Active sky i resen problem. Ti default FS "realni" vremenski uslovi ne rade dobro, a i kad rade to je sacuvaj boze, kasne vremenski uslovi samo tako ili ih uopste i nema. Milion puta ima da ti se desi da letis, primera radi, iznad Frankfurta, ono lepo i suncano vreme, a onda skines METAR data, sa neta i vidis da pada kisa i oblacno, ustvari.
Prevedeno na Srpski, svi aerodromi u svetu salju vremenske uslove u vidu METAR data, sifrovane sto bi se reklo. E pa Active Sky, upravo skida te podatke sa neta, i obradjuje ih u vremenske uslove koje posle vidis u FS. Znaci ako je na LYBE trenutno kisa i grmljavina, tog trenutka ti je i u FS-u isto tako, iznad tog aerodroma ili kompletne oblasti.
Veruj mi, ja vise verujem Active Sky, nego prognozi na TV-u. Jednostavno nema greske.

Loodi
22.6.2009, 22:22
Хм, па ако Jepessen шаље податке по имену државе, онда јесмо у црној рупи јер СЦГ (како се зовемо у FSX) више непостоји. Тиме, лочигчно не би имао шта да пошаље. Али пошто незнам како систем функционише, то је само претпоставка.

Sto se avijacije tice jos smo na istom zato sto je CG suvise mala da bude airspace za sebe tj da bude poseban FIR. S i CG stim sto se odavde vodi glavna rec sto se tice procedura i airspace-a tj to radi SMATSA. Znaci nas CTR i dalje kontrolise i prostor iznad Crne Gore a i kontrolise se polovina prostora iznad Bosne iznad FL170. Tako da su nam aerodromi jos uvek na LYxx ICAO kodovima komplet. I da se kodovi promene i ostali to usklade saaktuelnim podacima i opet ce da ti radi vreme kako treba. Zato i postoji AIRAC Cycle svakog meseca sa svezim podacima pa NOTAM-i itd.

Ghost
23.6.2009, 0:37
Само нешто да питам, је л' Active Sky payware додатак?

BigBadVuk
25.6.2009, 1:35
DA,kao i skoro svi dodaci ovde ranije pomenuti...:D

Iceman_37
20.8.2009, 12:48
Ne znam stvarno kako vama radi tako dobro na high sa tom konfom. Kažete igrivo...

Ja imam Core2Duo na 3.00 GHz 3GB RAM-a 920MHz i 8800 GTS 320MB.

Instalirajte REX2 i onda Letite iznad NYC ili aerosoftovog addona San Francisco X ili London Heatrow sa thunderstorm kao weather... dobijam 8 FPS Max. Mada ja sve stavim na Ultra High sa Anti Alasing i anastropic filt i light bloom(1680x1050). No čak i kad stavim tako na medium - High dobijam sličan frejm. No koliko dobro izgleda FSX kad stavite ultra high jednostvano ne možete nazad. Meni je i cloud view distanice max :-p

Treba mi neki addon za Boeing 787. Ali da je baš realističan i payware :)

Inače REX2 ima sad odličan weather engine i avoidance system. Meni više Active Sky X ne treba.

Ko zna neki dobar Sound Addon?

Nikola16789
20.8.2009, 12:59
Ne znam stvarno kako vama radi tako dobro na high sa tom konfom. Kažete igrivo...

Ja imam Core2Duo na 3.00 GHz 3GB RAM-a 920MHz i 8800 GTS 320MB.

Instalirajte REX2 i onda Letite iznad NYC ili aerosoftovog addona San Francisco X ili London Heatrow sa thunderstorm kao weather... dobijam 8 FPS Max. Mada ja sve stavim na Ultra High sa Anti Alasing i anastropic filt i light bloom(1680x1050). No čak i kad stavim tako na medium - High dobijam sličan frejm. No koliko dobro izgleda FSX kad stavite ultra high jednostvano ne možete nazad. Meni je i cloud view distanice max :-p

Treba mi neki addon za Boeing 787. Ali da je baš realističan i payware :)

Inače REX2 ima sad odličan weather engine i avoidance system. Meni više Active Sky X ne treba.

Ko zna neki dobar Sound Addon?

Ti stvarno mislish da cesh naci realistican addon za avion koji josh nije poleteo...tako neshto nema shanse da nadjesh..mozda neki model, i improvzovani kokpit, ali to je sve za sada, mozda izadje za 15 godina...cak ni A380 josh uvek ne postoji kvalitetan, a nalazi se u redovnoj upotrebi...

Shto se tice FSXa, ima mashinu koja moze glatko da ga potera sa sve na high, i naravno addonima, ali ne pada mi na pamet da instaliram to mneoptimizovano sranie... do sledeceg FSa, ostajem na FS9, a i shto bi se ogranicavao na 30-40 fps kad mogu da letim na 80-100 na FS9

Iceman_37
20.8.2009, 13:53
Ti stvarno mislish da cesh naci realistican addon za avion koji josh nije poleteo...tako neshto nema shanse da nadjesh..mozda neki model, i improvzovani kokpit, ali to je sve za sada, mozda izadje za 15 godina...cak ni A380 josh uvek ne postoji kvalitetan, a nalazi se u redovnoj upotrebi...

Shto se tice FSXa, ima mashinu koja moze glatko da ga potera sa sve na high, i naravno addonima, ali ne pada mi na pamet da instaliram to mneoptimizovano sranie... do sledeceg FSa, ostajem na FS9, a i shto bi se ogranicavao na 30-40 fps kad mogu da letim na 80-100 na FS9

FS9 je odličan za instrumentalno letenje jer tad vam je svaki frame bitan.
FSX za vizualno divljenje. Koristim FSX sa manjim avionima da razgledam celu planetu. FS9 za ozbiljnije stvari, prava simulacija.

Nego imam ja model 787 koji teži čak 500MB, odlično odrađen sa dobrim flight dynamics i svojim zvukom, baš full, ali kokpit je odvrataaaaan :(

Inače i dalje stoji pitanje za neki dobar sound addon, ne mogu ni da čujem grom kad spiči munja.

Nikola16789
20.8.2009, 14:40
Nego imam ja model 787 koji teži čak 500MB, odlično odrađen sa dobrim flight dynamics i svojim zvukom, baš full, ali kokpit je odvrataaaaan :(

Inače i dalje stoji pitanje za neki dobar sound addon, ne mogu ni da čujem grom kad spiči munja.

Otkud znash da je flight dynamics dobar kad se letne karakteristike tog aviona ne znaju, tacnije, znaju ih samo inzenjeri koji rade na njemu, i tesko da bi to ikome rekli...mozda ti se svidja kako se ponasha u letu, ali tesko da to ima veze sa pravim 787...kao shto rekoh, treba sacekati josh mnogo godina dok ne izadje neki kvalitetan 787 addon, i za A380 isto mislim, onaj wilco (koji je kao najbolji A380 za FS) ne bih ni bacacem plamena dotakao...
Jedino sto mogu lepo da rade je kokpit to pod uslovom da znaju kako ce izgledati, a bilo je nekoliko slika na netu), poshto ti rece da je kokpit *****e, znaci da su nesposobni

Za sound nisam siguran dal postoji neshto, verovatno da al se nisam zaludjivao, obicno ne cujem shta ATC prica od zvukova, pa je onda obicno na minimumu, tek da se cuje neshto xD, mada sam sad namestio da mi ATC ide na slusalice a ostali zvukovi na zvucnike i ovako je mnogo bolje

Iceman_37
20.8.2009, 15:39
Otkud znash da je flight dynamics dobar kad se letne karakteristike tog aviona ne znaju, tacnije, znaju ih samo inzenjeri koji rade na njemu, i tesko da bi to ikome rekli...mozda ti se svidja kako se ponasha u letu, ali tesko da to ima veze sa pravim 787...kao shto rekoh, treba sacekati josh mnogo godina dok ne izadje neki kvalitetan 787 addon, i za A380 isto mislim, onaj wilco (koji je kao najbolji A380 za FS) ne bih ni bacacem plamena dotakao...
Jedino sto mogu lepo da rade je kokpit to pod uslovom da znaju kako ce izgledati, a bilo je nekoliko slika na netu), poshto ti rece da je kokpit *****e, znaci da su nesposobni

Za sound nisam siguran dal postoji neshto, verovatno da al se nisam zaludjivao, obicno ne cujem shta ATC prica od zvukova, pa je onda obicno na minimumu, tek da se cuje neshto xD, mada sam sad namestio da mi ATC ide na slusalice a ostali zvukovi na zvucnike i ovako je mnogo bolje

Eh sad šteta tako je....zalepio sam se za 787 jer stvarno je prelep avion i ekonomičan. A380 me ne interesuje, na to neću da uđem, čak i ako mi ponude u stvarnosti. Najveća želja mi je ako postanem pilot da sednem u 787 pa sam zato zapeo :D. Da ga naučim pre vremena :p

Borislav Vuckovic
20.8.2009, 16:32
FS9 je odličan za instrumentalno letenje jer tad vam je svaki frame bitan.
FSX za vizualno divljenje. Koristim FSX sa manjim avionima da razgledam celu planetu. FS9 za ozbiljnije stvari, prava simulacija.

I sa mailm avionoma (ako samo sa njima imas dobar frame) mozes instrumentalno da letis ;), a ako instrumentalno letis samo sa velikim avionima, smanji prikaz detalja kako preporucuju autori scenarija (ima u uputstvu za svaki scenario kako i sta podesiti da se izvuce najbolji odnos frame i vizuelnog) i uzivaj, jer i "osakacen" FSX vizuelno je bolji od FS9.

Imam instaliran (REX2 i dosta scenarija) i frame mi NE PADA ispod 20, a cesto ide i preko 50, osim u Aerosoftovom VFR London City (6-10 frejmova), pa sam ga obrisao.
Inace u 90% slucajeva kod FSX sve je podeseno na simulatorov ULTA HIGH, a dosta toga je doterano i preko toga, i na sasvim prosecnoj masini, kakva je moja, lepo radi.

Preporuka za Mallorca X za FSX. Sjajno odradjeno kompletno ostrvo uz odlican frame.

To sto neki nece da koriste FSX vec samo FS9 mi delije neozbiljno, jer samo oni gube. Ja uzivam koristeci oba simulatora, a povremeno i xPlane9 :)

Nikola16789
20.8.2009, 19:52
"osakacen" FSX vizuelno je bolji od FS9.

To sto neki nece da koriste FSX vec samo FS9 mi delije neozbiljno, jer samo oni gube. Ja uzivam koristeci oba simulatora, a povremeno i xPlane9 :)
To ne mora da bude tacno...moj FS9 izgleda mnooogo bolje nego FSX na medium settings...pri tom imam bolji FPS na FS9

Meni izdavanje softwarea koji ce hardware moci da podrzi posle 4-5 godina razvoja deluje neozbiljno

Xplane je sjajan, samo mu nedostaje ozbiljnih aviona, al nazalost, mislim da se nikad nece ni razviti takvi addoni...

Iceman_37
21.8.2009, 1:33
Sad se nazire nešto da MS pravi simulaciju od nule, tj. FS11 će biti sasvim novi engine i koncept. To bi stvarno hteo da vidim, jel Izgled autogena i drveća je odvratan i u FSX i u FS9 i razna druga ograničenja zbog same startosti simulacije...FSX je stvarno budzenje stare simulacije. Mislim naprave da možeš da staviš texture resolution na 7cm a ni ne naprave takve teksture.

REX je napravio autoputeve od 7cm..al opet i to dzabe jer procesor ne može da renderuje to kako treba zbog same tehnologije FS koja se koristi. Zato čim malo brže letite pa čak ako ste i ograničili frame i ako vam je konstantan desiće se da imate malo blura u tim texturama. Jednostvano je tako jer način na koji se to "crta" je prestar. Bolje rešenje sigurno postoji. Treba da krenu od nule.

dallyborr
24.8.2009, 10:23

Pa evo ja koristim samo FS9. I ne pomisljam da predjem na FSX. I sto je najbitnije, ja na nekim scenarijima, imam 50fps, a neko na ISTOM scenariju za FSX nemoze da izgura ni 10.

A vizuelno, ne vidim sta ovome fali. To na FSX nemozes da "izvuces" pa i da hoces. A da imas dobar FPS.
http://img39.imageshack.us/img39/273/82835365.th.jpg (http://img39.imageshack.us/i/82835365.jpg/)http://img196.imageshack.us/img196/4052/88815670.th.jpg (http://img196.imageshack.us/i/88815670.jpg/)http://img196.imageshack.us/img196/6217/39096763.th.jpg (http://img196.imageshack.us/i/39096763.jpg/)http://img19.imageshack.us/img19/9247/50643071.th.jpg (http://img19.imageshack.us/i/50643071.jpg/)http://img27.imageshack.us/img27/8749/81047379d.th.jpg (http://img27.imageshack.us/i/81047379d.jpg/)http://img41.imageshack.us/img41/1909/89886855.th.jpg (http://img41.imageshack.us/i/89886855.jpg/)http://img269.imageshack.us/img269/7577/90910463.th.jpg (http://img269.imageshack.us/i/90910463.jpg/)

Druga stvar, vise mi je deluje neozbiljno, da letim, recimo, LYBE-EDDF na FS9, pa onda mi se leti, recimo, LYBE-EGGL...auuu to moram na FSX. Ne vidim svrhu u tom letenju cas na jednom cas na drugom simulatoru samo zato sto je ovaj FS10 a ovaj 9. Glupost!!!
Cak i REX mozes da guras, bez problema na FS9, zna Iceman_37 o cemu pricam.
No hard feelings! Peace!

Borislav Vuckovic
24.8.2009, 18:07
Pa evo ja koristim samo FS9. I ne pomisljam da predjem na FSX. I sto je najbitnije, ja na nekim scenarijima, imam 50fps, a neko na ISTOM scenariju za FSX nemoze da izgura ni 10.

A vizuelno, ne vidim sta ovome fali. To na FSX nemozes da "izvuces" pa i da hoces. A da imas dobar FPS.
http://img39.imageshack.us/img39/273/82835365.th.jpg (http://img39.imageshack.us/i/82835365.jpg/)http://img196.imageshack.us/img196/4052/88815670.th.jpg (http://img196.imageshack.us/i/88815670.jpg/)http://img196.imageshack.us/img196/6217/39096763.th.jpg (http://img196.imageshack.us/i/39096763.jpg/)http://img19.imageshack.us/img19/9247/50643071.th.jpg (http://img19.imageshack.us/i/50643071.jpg/)http://img27.imageshack.us/img27/8749/81047379d.th.jpg (http://img27.imageshack.us/i/81047379d.jpg/)http://img41.imageshack.us/img41/1909/89886855.th.jpg (http://img41.imageshack.us/i/89886855.jpg/)http://img269.imageshack.us/img269/7577/90910463.th.jpg (http://img269.imageshack.us/i/90910463.jpg/)

Druga stvar, vise mi je deluje neozbiljno, da letim, recimo, LYBE-EDDF na FS9, pa onda mi se leti, recimo, LYBE-EGGL...auuu to moram na FSX. Ne vidim svrhu u tom letenju cas na jednom cas na drugom simulatoru samo zato sto je ovaj FS10 a ovaj 9. Glupost!!!
No hard feelings! Peace!

Opusti se i uzivaj :)

Nikola16789
24.8.2009, 18:14

No hard feelings! Peace!

Dalibore, na koliko si foruma postavio ove screenshotove? :D zezam se, reci cu ti ovde da su fenomenalni, mrzi me na 100 mesta da ti pishem

dallyborr
24.8.2009, 20:28
Dalibore, na koliko si foruma postavio ove screenshotove? :D zezam se, reci cu ti ovde da su fenomenalni, mrzi me na 100 mesta da ti pishem

Na SCGVACC i ovde, posto me je mrzelo da postavljam jedne ovde a druge tamo. Copy/paste je cudo!:D

Ghost
24.8.2009, 21:59
Лепо изгледа, стварно лепо. :)

Sad se nazire nešto da MS pravi simulaciju od nule, tj. FS11 će biti sasvim novi engine i koncept.

Па било би лепо ако праве нов FS.

Borislav Vuckovic
20.9.2009, 0:59
Wings of Silver Piper J-3 Cub + Expansion Pack.
4 tipa aviona su savrseno uradjeni a tu je i zanimljiv dodatak - putnici. Na prednje sediste (ako zelite) mozete ukrcati putnika (devojku) i u zavisnosti kako vozite ona ce reagovati Postoje 4 razlicita karaktera putnika: Silent, Calm, Nervous, Fun.
BTW, izasao kompletno funkcionalan ;) PMDG BAe JS4100. Odlican avion.

BigBadVuk
26.9.2009, 8:36
Pa lepo je znati da PMDG radi,ali ipak jedino što mene zanima od njih je PMDG 737NG V2 .Dok to ne izbace....njah..opor ukus u ustima a da se oteglo ..oteglo se!
EDIT: STVARNO se oteglo kad pogledate kada je izbačen 747 za fsx

Nikola16789
26.9.2009, 12:30
Pa lepo je znati da PMDG radi,ali ipak jedino što mene zanima od njih je PMDG 737NG V2 .Dok to ne izbace....njah..opor ukus u ustima a da se oteglo ..oteglo se!
EDIT: STVARNO se oteglo kad pogledate kada je izbačen 747 za fsx
Pa 747 je zavrshen mnogo pre nego shto je FSX izashao, pa su ga onda doradjivali za X, shto je potrajalo, a do sada su radili MD11 za FSX i FS9 i onaj propelerac za FSX...jbg, ne moze brze ako hocemo da lici na neshto, pretpostavljam da ga sada rade. Najavili su da ce biti i FSX i FS9 verzija, tako da onda nemoraju da rade tu FSX

dallyborr
27.9.2009, 20:46
Stvarno ga dave sa tom novom verzijom 737. Mislim, imaju stari model koji uopste nije los, jedino sto stvarno treba da se odradi, je virtual kokpit. Koji je na starom modelu, bar po meni, blagi uzas.
Ajde MD11 smo cekali, jer su ga radeli od nule, mada i tu bas nisam zadovaljan virtual kokpitom, ali ajde, bolji MD11 nema.

Loodi
28.9.2009, 10:34
Wings of Silver Piper J-3 Cub + Expansion Pack.
4 tipa aviona su savrseno uradjeni a tu je i zanimljiv dodatak - putnici. Na prednje sediste (ako zelite) mozete ukrcati putnika (devojku) i u zavisnosti kako vozite ona ce reagovati Postoje 4 razlicita karaktera putnika: Silent, Calm, Nervous, Fun.
BTW, izasao kompletno funkcionalan ;) PMDG BAe JS4100. Odlican avion.

Ima jedan bolji dodatak, FS Passangers koji simulira rad kompanije i sve sto ide uz to, putnici, prtljag, cargo i sve sto ide uz to...a kompatibilan je sa svim avionima jer oni koji ne postoje u bazi tj. njihov payload lako moze da se doda.

Borislav Vuckovic
29.9.2009, 23:29
Ima jedan bolji dodatak, FS Passangers koji simulira rad kompanije i sve sto ide uz to, putnici, prtljag, cargo i sve sto ide uz to...a kompatibilan je sa svim avionima jer oni koji ne postoje u bazi tj. njihov payload lako moze da se doda.

Da, u obe verzije (FSX i FS2004). Posebno mi se dopada sto se u bazu imena mogu ubaciti i nasa, pa sve postaje mnogo realnije kad se leti po exYU prostorima.

BigBadVuk
1.10.2009, 18:21
Kad pogledate kakve je probleme taj FS passengers izazvao priliko letenja online ( pri eventima recimo sa Nikole Tesle) Pa ja to cudo nebih predlozio nikome..
Poleces ,dobijes neki SID, i OPAAAAAA nema jednog motora,nevalja ovo ,nevalja ono,pocinje freneticna komunikacija ,okej ti se luudo zabavljas ali pored tebe upravo si preopteretio kontrolu leta,APP i TWR i ima jos 10 ljudi koje si upravo poslao na hold...UZAS BRE!!!Tebi super ides u EMergency approach,a nas 10 sedi na gejtovima (A i C ) ako je guzva ,onda vala i B) i heklamo 45 minuta dok se ne prizemlji avion sa motorom manmjka...
G R O Z N O !

E SAD glavna stvar,znam da je bio SLICAN dodatak, sa slicnim imenom i namenom..NEmogu da se setim shta je..Ako sam pomesao u STARTU izvinjenje za glupost ali znam da je postojalo i to cudo a oba su slicnog naziva i namene koje nam je svima zagorcalo event!

Nikola16789
1.10.2009, 20:03
Kad pogledate kakve je probleme taj FS passengers izazvao priliko letenja online ( pri eventima recimo sa Nikole Tesle) Pa ja to cudo nebih predlozio nikome..
Poleces ,dobijes neki SID, i OPAAAAAA nema jednog motora,nevalja ovo ,nevalja ono,pocinje freneticna komunikacija ,okej ti se luudo zabavljas ali pored tebe upravo si preopteretio kontrolu leta,APP i TWR i ima jos 10 ljudi koje si upravo poslao na hold...UZAS BRE!!!Tebi super ides u EMergency approach,a nas 10 sedi na gejtovima (A i C ) ako je guzva ,onda vala i B) i heklamo 45 minuta dok se ne prizemlji avion sa motorom manmjka...
G R O Z N O !

E SAD glavna stvar,znam da je bio SLICAN dodatak, sa slicnim imenom i namenom..NEmogu da se setim shta je..Ako sam pomesao u STARTU izvinjenje za glupost ali znam da je postojalo i to cudo a oba su slicnog naziva i namene koje nam je svima zagorcalo event!

hahaha, da tad su se svi bili naljutili, al jbg, pokvario mi se motor :to_care:

U svakom slucaju ta opcija moze da se iskljuci... mada ja vishe ne koristim taj addon jer ima dosta nedostataka pa mi bzvz skida poene iako sam sve uradio po propisima... a random failures mi je ukljucen na svakom avionu koji podrzava isti...volim neizvesnost koju donosi ta opcija i isto tako obavezu da se gledaju instrumenti tokom celog leta, a ne da se ostavi avion da leti sam, a ja gledam TV ili igram fudbal napolju...

Loodi
2.10.2009, 10:19
hahaha, da tad su se svi bili naljutili, al jbg, pokvario mi se motor :to_care:

U svakom slucaju ta opcija moze da se iskljuci... mada ja vishe ne koristim taj addon jer ima dosta nedostataka pa mi bzvz skida poene iako sam sve uradio po propisima... a random failures mi je ukljucen na svakom avionu koji podrzava isti...volim neizvesnost koju donosi ta opcija i isto tako obavezu da se gledaju instrumenti tokom celog leta, a ne da se ostavi avion da leti sam, a ja gledam TV ili igram fudbal napolju...

Ma dobro, ne kazem da je za online najbolji, ali off moze lepo da se neko zanima, doprinosi nekoj realnosti, a ne samo ad letis rute bzvz, mada je samo letenje poenta ali kazem i ovako je zanimljivije malo.

BigBadVuk
8.10.2009, 19:58
Ok tu se slažem,Za off -line je ok,ali nedaj bože da te Darko vidi da sa tim letiš Event :dedica::D

Borislav Vuckovic
1.12.2009, 13:51
Ground Environment X Europe

Preporuka.
Autogen je bolje optimizovan u poredjenju sa default FSX, pa je FPS veci. Instalacijom menja (brise) se preko 2GB tekstura, pa OBAVEZNO uraditi backup tekstura kad program ponuditi.

http://gex.flight1.net/Index.htm

Borislav Vuckovic
11.12.2009, 18:59
Ako ima onih koji jos nisu doterali FSX evo korisnih saveta:

http://members.cox.net/spambait/FSXTweakGuide.pdf

simets
15.12.2009, 20:13
Dugo sam igrao FS9 pa me interesuje sta od dodataka treba ubaciti u FSX da bi izgledao vrhunski (da li je dovoljan REX npr. Performanse me ne zabrinjavaju previse ;)). Da li ima cega za nasu zemlju za FSX? (mesh, aerodrom Beograd i sl.) Unapred se izvinjavam ako je ovo negde vec objasnjeno :o

Nikola16789
15.12.2009, 20:24
Za svet ima dosta toga, za nashu zemlju slabo, mozesh da instalirash standardne scenarije LYBE i LYTV za FS9, ali umeju da prave probleme.
Jednostavno u nashoj zemlji se FSX jako slabo koristi, tako da niko nece da radi dodatke za njega, pa ni ja...

simets
15.12.2009, 20:32
Pa dobro, za svet onda, npr. REX i Activesky, jel to to?

Nikola16789
15.12.2009, 20:47
FS Global 2010

Ako zelish aerodrome, imash na www.aerosoft.com gomilu, naravno, placa se, ali su perverzno uradjeni

Borislav Vuckovic
16.12.2009, 1:40
Dugo sam igrao FS9 pa me interesuje sta od dodataka treba ubaciti u FSX da bi izgledao vrhunski (da li je dovoljan REX npr. Performanse me ne zabrinjavaju previse ;)). Da li ima cega za nasu zemlju za FSX? (mesh, aerodrom Beograd i sl.) Unapred se izvinjavam ako je ovo negde vec objasnjeno :o

REX 1.0 & Upgrade 2.0 (1DVD)
Active Sky X
Ultimate Terrain X for FSX - Flight1
Ground Environment X Europe - Flight1
Road V1.1 textures
FSPassenger X
Wheelcam 2.7 - Slicno kao Activ Camera za FS2004
FSX Shockway 3D Light Reduce

================================================== =======

SRBIJA:
Radi dosta toga sto je do sada uradjeno za FS2004 bez ikakvih, ili uz manja doterivanja.
Primera radi: LYBE 3.1 radi sasvim dobro na FSX SP1, ali ako imas SP2 (a imaces jer vecina novih scenarija to zahteva) onda dolazi do problema sa teksturama drveca oko muzeja na aerodromu. Jednostavno uklonis fajl sa drvecem i sve ostalo je OK. Ovo sam naveo kao primer jer se slicne sitnije ispravke mogu uraditi na aerodromima LYNS i LYNI.

Avalski toranj, Zapadna i Istocna kapija u BG, Beogradjanka, Soliter Usce, SIV, Arena rade OK

LYTV radi dobro jednio dva ostrvca u zalivu su vise linije nego reljef.

Slicno je i sa scenarijim u Hrvatskoj i BIH. Na primer lako se da srediti Dubrovnik, Zagreb, Split, ostrvo HVAR. Njih i u originalu ima za FSX ali govorim o scenarijima za FS2004 i njihovom ubacivanju u FSX.

Na kraju mozes i sam uz malo truda da napravis poneki objekat i ubacis u FSX. Ovde ne mislim da se maltretiras sa PRO programima (ako te to ne interesuje) i ako ti nije vazno da sve izgleda kao u prirodi, vec da koristis gotovu biblioteku MS objekata, (sklapas postojece i tako pravis nove) i onda ih ubacis u FS. Vrlo je jednostavno, uz ogradu da to ipak samo PODSECA na pravi objekat a nikako da je identican. Ja sam ponesto za sebe tako uradio.

Uskoro kad izadje Novi Beograd za FS2004 (a vidim de je pri kraju i da lepo izgleda) mozda ce ponesto od toga moci da se ubaci u FSX

Za FSX imas ogroman broj aerodroma, kompletnih ostrva, i drugih scenarija. To ces vremonom isprobavati i ostaviti ono sto ti se svidja. Evo nekih:

Australia FTX Complete - ORBX (2DVD)

Malloraca X - Aerosoft (1DVD)
Ibiza X - Aerosoft
Canary Islands X - FWI (GCRR, GCLP, GCHI, GCGM, GCLB)

Madeira X Aerosoft
Lisabon - Aerosoft

Southern California - MegaScenery (4DVD)
Cape Canavera X - Aerosoft
KBOS Boston v3 - FlyTampa
San Francisco - US Cities X - Aerosoft
Indianapolis - US Cities X - Aerosoft
Manhattan X - Aerosoft
US Cities X - New Orleans - Aerosoft

Nizze Cote d'Azur X - Aerosoft
Monaco X - Aerosoft

Luxembourg Airports v 3.00 - Aerosoft

Venice X - Aerosoft

EDDF Mega Airport Frankfurt X - Aerosoft
German Airports 2 - EDDK Cologne Bonn - Aerosoft
German Airports 2 - EDDV Hannover - Aerosoft
German Airports 2 - EDDP LeipzigHalle - Aerosoft
German Airports 3 - EDDW Bremen - Aerosoft
German Airports 3 - Hamburg X - Aerosoft
German Airports 3 - Berlin Tegel - Aerosoft
German Airports 3 - EDHL Luebeck X - Aerosoft

UK2000 Scenery - Belfast Xtreme
UK2000 Scenery - Birmingham Xtreme
Mega Airport London Heathrow X - Aerosoft
London City Airport X - Aerosoft
VFR LONDON X - Aerosoft

Monastir X DTMB - Aerosoft

MHTG Honduras - LatinVFR
MKJP Kingston - LatinVFR
Grenadies - FlyTampa
TLPL Hewanorra - TropicalSim

Tahiti X v.1.10 - Aerosoft

The Very Singapore X - Samsoft

================================================== ======

simets
16.12.2009, 14:13
Auh, alal vera na iscrpnom odgovoru :)

E sad, imam jedno pitanje, na FS9 sam koristio ariane 737ng i koristio sam prave zvuke CFM 56 7B 737NG. E sad u ariane za FSX zvucni fajlovi su drugacije imenovani i ne mogu nikako da instaliram ove stare koje imam. Da li neko ima, ili zna gde mogu da se "nabave" :) ovi zvuci za ariane 737NG za FSX?

dallyborr
16.12.2009, 23:29
Imas za FSX Ariane 737NG X2, koji ima takodje odlican zvuk. Navataj ga na netu ima ga...u Zalivu.

Borislav Vuckovic
21.12.2009, 5:26
Evo nekoliko gradjevina radjenih za FS2004 (Istocna kapija, Beogradjanka, Arena, Zapadna kapija, Soliter Usce, Avalski toranj itd) ubacenih u FSX:

http://img685.imageshack.us/img685/246/fsx2009122101.jpg
http://img189.imageshack.us/img189/9472/fsx2009122101a.jpg
http://img683.imageshack.us/img683/7180/fsx2009122102.jpg
http://img189.imageshack.us/img189/5264/fsx2009122103.jpg
http://img682.imageshack.us/img682/2628/fsx2009122103a.jpg
http://img189.imageshack.us/img189/2373/fsx2009122104.jpg
http://img682.imageshack.us/img682/7076/fsx2009122105.jpg
http://img685.imageshack.us/img685/9125/fsx2009122106.jpg
http://img682.imageshack.us/img682/1044/fsx2009122107.jpg

U blizini Tivta:
http://img685.imageshack.us/img685/5341/fsx2009122110.jpg
http://img683.imageshack.us/img683/3425/fsx2009122111.jpg

Nikola16789
21.12.2009, 5:35
Odakle si skinuo te objekte :) ?

Borislav Vuckovic
21.12.2009, 5:42
Odakle si skinuo te objekte :) ?

Gore nabrojani (pravi), vec vise puta vidjeni u FS2004 okruzenju, su sa SCGVACC :), pa evo da se vide kako izgledaju i u FSX-u.

Nekoliko koji se naziru u pozadini (mostovi, bivsa marina na Adi...) sam pravio od MS biblioteke, tek da se BG malo zasareni :).
Imam jos dosta toga: toplanu na NB, gradiliste na NB, pancevacki i ostruznicki most, Harm Sv.Save, Sajmiste, slepere na Savi, Politiku i jos neke ali nisam hteo da ih slikam, jer kao sto sam u prethodnoj poruci rekao oni samo podsecaju na prave gradjevine, pa su zato samo za licnu upotrebu.

Nikola16789
21.12.2009, 7:13
da li bi bio voljan da mi dash link ka scgvacc forumu odakle si skinuo

zahvaljujem

Borislav Vuckovic
21.12.2009, 14:20
da li bi bio voljan da mi dash link ka scgvacc forumu odakle si skinuo

Sve je sa njihovog foruma:
http://www.scgvacc.net/forum/
A vecina je iz ove teme:
http://www.scgvacc.net/forum/index.php?showtopic=3339

Prelistaj ovih 15-tak stranica. Ja sam skidao to pre vise meseci, valjda su jos uvek tu.

EDIT:
Sad odoh malo do njih i neke linkove koje sam pronasao nisam uspeo da aktiviram, a linkovi za Istocnu kapiju (Rudo) i Genex (Zapadna kapija) rade, sad proverih.
U drugoj temi je toranj na Avali:
http://www.scgvacc.net/forum/index.php?act=Attach&type=post&id=1610

Kazem bilo je davno, pa se vise ne secam tacno gde je sve, jer im je sajt za moj ukus dosta konfuzan, pa nije lako pronaci sve sto ti treba. Mozes njih pitati ako si clan. Ja nisam, pa ne mogu da ucestvujem u diskusijama na forumu.

Nikola16789
21.12.2009, 18:06
Prelistao sam svih 17 strana te teme, kliknuo na svaki link i nema...

Borislav Vuckovic
21.12.2009, 18:39
Prelistao sam svih 17 strana te teme, kliknuo na svaki link i nema...

Genex(Zapadna kapija):
Strana 3 post 54

Dodat sat na Genex-u
Strana 4 post 66 - genex clock
===================================
Rudo (Istocna kapija):
Strana 9 post 165
PROVERENI LINKOVI PRE MINUT I RADE

Avala opet proverena i radi

Menjaj naocare ;)

EDIT:
Istocna kapija (doradjena) i na postu 177

simets
22.12.2009, 14:36
Jel moze objasnjenje kako da ih tacno ubacim u FSX? Nikako da uspem, izgleda da se ubacivanje razlikuje od FS9.

Nikola16789
22.12.2009, 14:52
Genex(Zapadna kapija):
Strana 3 post 54

Dodat sat na Genex-u
Strana 4 post 66 - genex clock
Rudo (Istocna kapija):
Strana 9 post 165
PROVERENI LINKOVI PRE MINUT I RADE

Avala opet proverena i radi

Menjaj naocare ;)

EDIT:
Istocna kapija (doradjena) i na postu 177

A nema nikakav paket? E bash su seljaci ti shto prave :D

Loodi
22.12.2009, 15:32

Heeheh, bas vala :)
mislim...i taj Branko sto stavlja sve to na mediafire(u paketu)...mislim stvarno :P

Nikola16789
22.12.2009, 15:40
Heeheh, bas vala :)
mislim...i taj Branko sto stavlja sve to na mediafire(u paketu)...mislim stvarno :P

Ajd loodi, ako mozesh ubi taj link, ide mi na nerve :) To nije postavljeno da bi se delilo po netu :)

Borislav Vuckovic
22.12.2009, 15:45

Ma nisu svi, tek poneki ;)

Nikola16789
22.12.2009, 15:51
Ma nisu svi, tek poneki ;)

bash se pitam na koga mislish :rofl::D

Borislav Vuckovic
22.12.2009, 16:05
Jel moze objasnjenje kako da ih tacno ubacim u FSX? Nikako da uspem, izgleda da se ubacivanje razlikuje od FS9.

Vecina scenarija se instalira ISTO kao i u FS2004

Evo kako instalirati Istocnu kapiju - Rudo:

1.Napravis u Addon Scenery folder na primer: Beograd - Istocna kapija (ili ga krstis kako ti hoces)
2.U okviru tog napravis foldere Scenery i Texture
3.Sve .bgl fajlove prekopiras u Scenery folder
4.Sve .bmp prekopiras u Texture folder
5.Udjes u FSX i aktiviras scenario

Za Istocnu kapiju da bi izgledala kao kod mene (na slici) treba da imas sledece fajlove:
1.U folderu Scenery:
rudo.bgl (velicina fajla 155.722)
rudo_.bgl (velicina fajla 189)
rudo__A16N.bgl (velicina fajla 332)
rudo_A16N.bgl (velicina fajla 260)
rudo_smoke.BGL (velicina fajla 210)

2.U foldery Texture:
rd_2.bmp (velicina fajla 1.048.650)
rd_2_LM.bmp (velicina fajla 1.048.650)

To je sve, mozda je bilo jos nekih fajlova u originalu za FS2004 koje sam izbacio da bi radilo OK na FSX, ne secam se davno bese kad sam instalirao.

Na isti nacin se instalira i toranj na Avali i ostali scenariji

================================================== =====

Zapadana kapija (Genex) se malo drugacije instalira.

1.U folder: Microsoft Flight Simulator X\Addon Scenery\scenery
prekopiras fajl genex.bgl (velicine 511.056)

2.U folder: Microsoft Flight Simulator X\Addon Scenery\texture
prekopiras sledece fajlove:
genex(1).bmp (velicina 524.362)
genex.bmp (velicina 524.362)
genex_LM.bmp (1.048.650)

Mislim da u scenarijima (ne svim) ima i uputstvo kako se instalira.

Loodi
23.12.2009, 14:33
Ajd loodi, ako mozesh ubi taj link, ide mi na nerve :) To nije postavljeno da bi se delilo po netu :)

Koji bre link? Nisam stavio nijedan link, ispravi me ako gresim.

Nikola16789
23.12.2009, 16:18
Koji bre link? Nisam stavio nijedan link, ispravi me ako gresim.
Nisam rekao da si ti stavio link, nego ja ne mogu da nadjem odakle ljudi skidaju, a skidaju odnekud sigurno. Ako znash link na kom je podignut onaj beta paket, molim te, poshalji mi na PM :)

Loodi
23.12.2009, 18:00
Lose si onda srocio u formulisao pitanje nidzo....

Evo linka

http://www.mediafire.com/Branko-0201

A evo i jos jednog, mada nije za FSX ali ima da se nadje ponesto...
http://www.mediafire.com/stevann

Borislav Vuckovic
24.12.2009, 12:36
Letos odgledah dokumentarni film iz serije Pilots Eye TV o letu za Maldive. Evo sad ko hoce moze da leti u FSX-u na ovaj predivni arhipelag.

Maldives X - The Male Atolls (FSX only) - Aerosoft

http://www.aerosoft.com/cgi-local/re/iboshop.cgi?showd,,D11182

dallyborr
24.12.2009, 13:42
Maldivi manje vise, poteraj ti ovo moj bato.:dedica:

http://fullterrain.com/

http://www.windowlight.co.nz/

Jes da su Australija i Novi Zeland u pitanju, ali scenario je DO YAYA!!!

Borislav Vuckovic
24.12.2009, 13:46
Maldivi manje vise, poteraj ti ovo moj bato.:dedica:

http://fullterrain.com/

http://www.windowlight.co.nz/

Jes da su Australija i Novi Zeland u pitanju, ali scenario je DO YAYA!!!

Novi Zeland nemam, a Australiju sa sve 12GB na HD letim vec mesec dana :)

Borislav Vuckovic
9.1.2010, 3:24
Austria Professional X

Malo stariji (2008.) ali odlican scenario koji pokriva celu Austriju. Reljef je izvanredan, pa je milina VFR letenje malim avionom. Detaljno su uradjena 4 grada: Graz, Linz, Salzburg i Vienna. Frame je izmedju 30-50 (podsavanja na skoro maksimum uz koriscenje REX2.0) cak i u gradovima. Za korisnike FSX obavezan scenario.

http://secure.simmarket.com/aerosoft-austria-pro-x.phtml

Nikola16789
9.1.2010, 12:26
Preporucujem i Svajcarsku X. Ista stvar kao sa Austrijom samo josh bolja :) 16gb je velika instalacija i izgleda neverovatno dobro

moze se kupiti ovde
http://www.shop.aerosoft.com/eshop.php?action=article_detail&s_supplier_aid=10157&position=5&anzahl_treffer=15

screenshotovi ovde:
http://www.aerosoft.de/_php_projekte/_php_screenshots/screenshots.php?sp=fsx&p=switzerlandprox

Da napomenem da su oba scenarija dostupna i za FS2004 s tim shto je rezolucija reljefa i tekstura neshto manja, maksimalna koju FS2004 podrzava

Nesa43bgSRB
16.1.2010, 13:54
Molim ako mozete da mi pomognete i to tako sto ce te mi reci gde mogu da nabavi,kupim pro model aviona kao sto su PMDG ili ti Vilco.POOOOOOmagajte!!!!!!

Nikola16789
16.1.2010, 14:27
Molim ako mozete da mi pomognete i to tako sto ce te mi reci gde mogu da nabavi,kupim pro model aviona kao sto su PMDG ili ti Vilco.POOOOOOmagajte!!!!!!

pa na njihovim zvanicnim sajtovima. Kod nas nema da se kupi box verzija.
www.precisionmanuals.com
www.wilcopub.com
www.flight1.com
www.aerosoft.com

Loodi
18.1.2010, 0:36

Ili da upecas u zalivu...

Paladin
20.1.2010, 20:18
Prijatelja zanima koja od današnjih grafičkih kartica je potrebna da bi se Flight Simulator X mogao igrati kako treba na 19" monitoru? Ne bi uzimao neku skuplju nego što je potrebno.

A kakva treba za 17" monitor?

Borislav Vuckovic
21.1.2010, 0:25
Za najnovije scenarije preporucuje se 8800GT i bolje, sa 512MB. Vazniji je procesor, tu neka ne stedi ako kupuje novi.

Nikola16789
21.1.2010, 6:06
Prijatelja zanima koja od današnjih grafičkih kartica je potrebna da bi se Flight Simulator X mogao igrati kako treba na 19" monitoru? Ne bi uzimao neku skuplju nego što je potrebno.

A kakva treba za 17" monitor?
Potvrdjujem post iznad :)
batali graficku, dovoljna je 8800GT recimo, ali je mnoogo bitniji procesor. Bez ukupno 5ghz nece lepo raditi. Znaci sto jaci procesor, a za grafiku koliko kesha ostane. Isto tako bar 4gb rama ti treba

Zoran_KS
1.2.2010, 1:03
SAd sam instalirao ponovo FSX na Win 7 x64,al odbija da radi.
Izbacuje gresku da ne ispunjavam hardversku zahtevnost,valjda trazi najmanje 8500 grafu il nesto sl.
A sto je najgore vec je radio na ovom harveru i ovoj ver Win-a.
Probao sam sa update-om dravera za HD4870 al ni to nije pomoglo.Ni kompatibiliti mod ne pomaze.
Ima li neko resenja?

Nikola16789
1.2.2010, 2:49
Hm, to ne bi smelo da se deshava. Da li bi mogao da iskopirash shta tacno prijavljuje?

Zoran_KS
1.2.2010, 17:50
Hmm ovo je greska koju izbacuje.

http://www.fotorola.com/uploads/443d02addf.jpg

Ali sam primetio nesto drugo.Kad deinstaliram SP2 i primenim lek on radi,al kad instaliram SP2 i stavim lek koji provereno radi,tj vec je radio on izbacuje tu gresku.Tako da sticem utisak da je ili do SP2 instalacije,koja je napominjem vec radila il je do leka koji *****ava na W7 x64,al napominjem da je i on vec radio na ovom sistemu.
Nisam pametan.

Zoran_KS
2.2.2010, 18:32
Vidim da nema veze sa lekom ovo,jer sam deinstalirao komplet FSX,pa sam instalirao FSX+SP1+ Acceleration i nisam nista lecio i opet ista poruka.
Probao sam deinstalaciju drajvera,sve iz pocetka,instalirao ponovo Dx 9 ali sve je isto.
Ima li pomoci?
Leti li ko na w7 x64 operativnom sistemu?

Nikola16789
2.2.2010, 20:48
JA, i radi lepo, sacekaj josh koji dan, pokusavam da nadjem u cemu je problem :)

Nikola16789
2.2.2010, 21:50
Prelistao sam forume i vidiim da je izgleda do SP2 problem.

Prvo probaj da izbrisesh FSX.cfg fajl koji se nalazi u
C:\users\yourname\appdata\roaming\micorosft\FSX

To bi trebalo da obrise sva tvoja ranija graficka podesavanja za FSX i natera FSX da ponovo izgradi taj fajl sa default setovanjima.

Izgleda da drajveri imaju problema sa shaderima, a problem se desavao i kod nvidie i kod ATIa, tako da je stvar dosta zamrsena. Predlazem da probash da stavish neke malo starije, sigurne drajvere, novi drajveri obicno zabrljaju stvari koje su radile dobro (moje iskustvo).

Neko je napisao da ovo pomaze
Looks like some incompatibility between SP2 and the current Forceware (175.16) drivers. There's one workaround: disable Multiple Displays on the nVidia Control Panel. Select "Only use one display (Single)" and you'll be able to run FSX+SP2 /FSX Accel.
Ali problem je shto ti imash ATI a ne nVidia graficku

Problem se deshavao i zbog rezolucije kod nekih ljudi i prijavili su da su uspeli da ga pokrenu menjanjem rezolucije. (jako cudno). Kod nekih ljudi su 2 graficke karte u SLI rezimu terale FSX da prijavi ovu gresku (ponovo jako cudno)

To je ono shto sam ja pronashao, javi da li je uspelo neshto od ovoga :)

Ako nishta ne pomogne, probaj da izbrisesh ceo FSX, ali CEO, znaci i onaj folder FSX gde se nalazi FSX.cfg fajl, gore sam napisao putanju i egistre da ocistish, pa instaliraj FSX+SP1+ACC

Zoran_KS
3.2.2010, 0:42
Resio sam problem.
Verovali ili ne ali stvar je toliko banalna da je to strasno. :confused:
Probao sam ja i sa starijim drajverima i sa brisanjem deinstalacije FSX i celog foldera i svega i svacega.
Poceo sam da razmisljam sta sam to menjao od kad sam zadnji put instalirao FSX i setio sam se !
Zakacio sam TV na S-video graficke kartice.Disejblovao sam taj displej u CCC-u i pokrenuo FSX i on RADI !!! :n_klanja:
Znaci problem je bio samo u tome.

Nikola16789
3.2.2010, 2:44
Ocigledno da je MS napisao tu jednu poruku koja izlazi koja god greska bila u pitanju :D

sNip_92
3.2.2010, 16:00
ako moze neko na pp da mi dostavi link za skidanje fsx-a..

HVALA unapred..

PS:nikola,tvoj ide brzinom 20kb/s.

Nikola16789
3.2.2010, 16:08
ako moze neko na pp da mi dostavi link za skidanje fsx-a..

HVALA unapred..

PS:nikola,tvoj ide brzinom 20kb/s.

pa losh ti internet :D

BigBadVuk
7.2.2010, 15:43
Ja sam instalirao FSX + SP1 + SP2 plus samo lekic za SP2 bez acceleration dodatka i radi to sve ko sat.Plus naravno dodaci,kojie moras da pripitomis zasebno ali to je druga prica...
Sve to na Win7 Ultimate x64 i na win7 Ultimate x86. Dakle na sedmici radi sve kako treba ( ako izuzmemo stvar da sam osedeo pokusavajuci da nateram dzojstik da proradi i na ktraju kupio novi jer stari nije imao teoretske sanse)

Nikola16789
7.2.2010, 21:07
Josh jedan scenario za FSX, Germany VFR, podeljen u 4 dela, svaki deo izmedju 10-15gb. Reci cu samo da izgleda brutalno.

evo stranica za screenshotove VFR germany EAST
http://www.aerosoft.de/_php_projekte/_php_screenshots/screenshots.php?sp=fsx&p=vfrgermany_1

evo i stranice gde se moze kupiti
http://www.shop.aerosoft.com/eshop.php?action=article_detail&s_supplier_aid=10245&position=1&anzahl_treffer=8

Zoran_KS
9.2.2010, 0:41
Ja sam instalirao FSX + SP1 + SP2 plus samo lekic za SP2 bez acceleration dodatka i radi to sve ko sat.Plus naravno dodaci,kojie moras da pripitomis zasebno ali to je druga prica...
Sve to na Win7 Ultimate x64 i na win7 Ultimate x86. Dakle na sedmici radi sve kako treba ( ako izuzmemo stvar da sam osedeo pokusavajuci da nateram dzojstik da proradi i na ktraju kupio novi jer stari nije imao teoretske sanse)
Mislim da sam razjasnio da je bio problem do dual monitora a ne FSX-a.Inace FSX i meni na x64 radi bez problema.Acceleration nece preko SP2,trazi da se prvo on deinstalira.

Borislav Vuckovic
30.3.2010, 13:45
Evo jednog dobrog free scenarija za Toskanu (Italija)
Obuhvacene oblasti: Piza, Lucca, Mosa, Elba

Link za Review:
http://www.avsim.com/pages/0310/AussieX/Tuscany.htm

Velicina fajla za download je oko 1GB. Skinuti poslednju verziju 1.1, a ako neko vec ima prethodnu 1.0 moze se skinuti samo update na 1.1

Link za download:
http://aussiex.org/forum/index.php?app=downloads&showfile=790

Nikola16789
30.3.2010, 23:19
Bravo, imam ovo i mogu da potvrdim da je sjajan addon, sve preporuke

Borislav Vuckovic
23.4.2010, 17:28
Blizi se leto, pa ko ne moze da otputuje evo bar da u FS-u preleti ova ostrva :)

Spanija - Kanarska Ostrva:

Tri scenarija:
1.FWI - Canary Islands X GCRR, GCLP, GCHI, GCGM, GCLB (Obuhvacena ostrva: La Gomera, El Hierro, Gran Canaria i Lanzarote)
2.Sim Giants - GCXO - Tenerife North + Patch 1 (Tenerife - Jedno od Kanarskih ostrva)
3.Sim Giants - GCFV - (Fuerteventura - Jedno od Kanarskih ostrva)

Spanija - Balearska ostrva:

Tri scenarija (Aerosoft):
1.Ibiza X (1GB)
2.Mallorca X (1DVD)
3.Menorca X (1GB)

=================================================

Grcka- Rodos:
Live in FSX - Rhodes Extreme 1.0 & Rhodes Diagoras Intl Airport LGRP + (SP2, Accleration patch) (2GB)

Nikola16789
23.4.2010, 17:54
Da dodam josh malo,
neizostavni Flytampa St. Maarten princess Juliana
Flytampa Grenadines
Aerosoft Maldives
Aerosoft Haiti

Mich
21.5.2010, 17:06
Zdravo društvo,

Imam par nedoumica u vezi sa FSX pa molim za pomoć.

1. U settingsu nalazim opciju za "target frame rate"(npr.20),ali kako mogu da znam koliki frame rate stvarno dobijam za vreme igre?

2. Listajući ovu temu,video sam preporuke za "MegasceneryX" za J.Kaliforniju i skinuo sam ga sa neta i instalirao,medjutim ne znam kako da ga aktiviram?U Scenery Library se nalazi na prvom mestu na listi,checkiran je scenario,ali kad odem na free flight,kada otvorim "search add-on scenery" ,nema ničega?

3.Imam Acer Aspire 5520g notebook,sa procesorom AMD Turion 64, 2,0 GHz,Grafičkom NVIDIA Geforce 8600gs 512 mb vRAM i 2 GB RAM memorije.
Ako nadogradim memoriju na 4gb,da li ću dobiti značajno poboljšanje performansi(konkretno za FSX),ili to ipak više zavisi od procesora i gr. karte?Inace instaliran mi je FSX DeLuxe,posle sam dodao Acceleration pack,Active sky,i gore pomenuti scenario.
Bio bih jako zahvalan na odgovorima,kao i na bilo kojim drugim savetima u vezi sa FSX.

Pozdrav.

Nikola16789
21.5.2010, 17:43
Sa tom masinom tesko daces moci da uzivas u letu...

Frame rate mocesh da vidi kad u igri pritisnesh ctrl+z (ili shift +z, nisam siguran), mislim da je potrebno 2 puta pritisnuti da se u gornjem levom uglu pojavi crvenim slovima ispisano.

Ako si instalirao scenery i akitiviran je u scenery library, idi na freeflight, izaberi neki aerodrom u kaliforniji i to je to, nema potrebe da trazish u "search addon scenery"

Mich
21.5.2010, 18:18
Hvala!
(Još samo ovo:)) sta mislis o budzenju Ram memorije,hocu li imati koristi ako sa 2 gb nadogradim na 4?

Nikola16789
21.5.2010, 18:31
Hvala!
(Još samo ovo:)) sta mislis o budzenju Ram memorije,hocu li imati koristi ako sa 2 gb nadogradim na 4?

Pa da bi FSX koliko toliko dobro radio treba ti bar 5GHz zbirno na procesoru, 4gb rama i neka grafika tipa 8800/9800 GTX...
Sve ispod toga je mazohizam, veruj mi :(

Probaj sa memorijom, 2gb je jako malo za bilo koju noviju aplikaciju...

Mich
21.5.2010, 18:44
Hvala jos jednom na odgovorima, sad sam video,17 frames per second imam na medium low podesavanjima.
Pozdrav.

Loodi
21.5.2010, 21:00
A sta imas tacno? Go FSX? Sa SP1 ili SP2 ili Acceleration?

Primetio sam i licno se uverio u sledecu stvar.
Instalirao sam FSX jednom pilotu JATovom kako bi mogao da cepa covek PIC 737-300 i da lepo simulira otkaze i to. Na njegovoj masini a inace nije uopste slaba (QuadCore, 4GB RAM-a, ne secam se koja je graficka ali isto nije slaba, itd). Potvrdjuje se stara prica o neoptimizovanosti FSX-a.
Go FSX je jedva radio kako treba i na toj masini dok sa instalacijom Accelerationa se stvar skroz promenila i lepo je i tecno radilo u vecoj rezoluciji tipa 1600px u full podesavanjima.

Mich
22.5.2010, 0:45
A sta imas tacno? Go FSX? Sa SP1 ili SP2 ili Acceleration?

Izgleda da imam samo SP1 i preko njega Acceleration.Ali,ako se dobro sećam čitajući ovu temu,neko je pomenuo da FSX DeLuxe verzija (koju ja valjda imam) u sebi sadrzi oba SP-a,pa sam zato samo dodao Accel..?Da li može nekako da se vidi šta imam od svega instalirano?

Loodi
22.5.2010, 16:27
Nije tako. FSX i FSX DeLuxe su dve verzije iste igre, a SP1 i SP2 pa Acceleration su tri razlicita paketa, mada Acceleration sadrzi u sebi sve prethodno i ima cak i vise. A i mnogo je bolje optimizovan. Znaci kad se na prvi pogled videlo kako Acceleration radi brze i glatkije.

Borislav Vuckovic
22.5.2010, 18:51
Izgleda da imam samo SP1 i preko njega Acceleration.

To ti je dovoljno i neophodno, jer bez njih novi scenariji ne bi radili kako traba. Po raznim forumima se cak tvrdi da FSX sa njima gubi na brzini, ali to nije tacno jer oni, kao sto rekoh, omogucavaju korektan rad novim scenarijima koji su daleko zahtevniji od starijih, pa samim tim i FSX je optereceniji. Uz doterivanje FSX.cfg i dobro izbalansiranog podesavanja u FSX, zavisno od procesora i grafike, moze se dobiti veoma dobar frejm a ne izgubiti na vizuelnom kvalitetu.
FSX nece nikada lako raditi kao FS2004, ali daleko od toga da je neupotrebljiv, glomazan, da se ponasa kao slon u porcelanskoj radnji itd... kako se omalovazava. Sve je to vazilo pre 4 godine kad se pojavio, ali danas na prosecnoj masini moze sasvim OK da radi.

Najbolje je da eksperimentises sa raznim podesavanjima. Ono sto ti preporucujem da iskljucis, jer jede frejmove je:
Light bloom, Ground Scenery Shadows, Autogen Density stavi na Dense, a Land trafic ne vise od 20. Ostalo mozes i na maksimum :)

===============================

Posle dosta muka (16.5GB) dokopah se Switzerland Professional X za FSX. Posle par sati probe mogu reci da je dobar scenario iako malo stariji (2 godine). Isprobao sam i bolje (Australia FTX Complete - ORBX 2DVD, ORBX FTX NA Blue Pacific Northwest 1DVD, Tongrass Fjords... ima ih jos), ali Switzerland Professional X svakako treba imati.
Da ne bih ovde previse pisao, koga interesuje nek procita prikaz sa AVSIM-a. Covek je detaljno i po meni veoma korektno opisao scenario sa svim dobrim i losim stranama.

http://www.avsim.com/pages/1108/Aerosoft/Swiss.htm

Mich
23.5.2010, 21:47
ajbolje je da eksperimentises sa raznim podesavanjima. Ono sto ti preporucujem da iskljucis, jer jede frejmove je:
Light bloom, Ground Scenery Shadows, Autogen Density stavi na Dense, a Land trafic ne vise od 20. Ostalo mozes i na maksimum :)

Hvala,pokusacu pa cu javiti kako sam prosao. :)

Borislav Vuckovic
24.5.2010, 1:56
Hvala,pokusacu pa cu javiti kako sam prosao. :)

Evo ti polazne tacke za uporedjivanje.

Moja podesavanja za procesor Intel Core 2 Duo 2.53 i 9800GT OC 720/2000 (1GB)

SETTINGS - DISPLAY

GRAPHIC:
Target Frame rate: Unlimited - Kod FS2004 je mogo bolje fiksirati frejm a kod FSX je obrnuto.
Full screen resolution: 1680x1050x32
Filtering: Antisotropic
Anti-aliasing: ukljucen
Global Texture resolution: Very High
Advanced animations: ukljucen

AIRCRAFT:
3-D virtual cockpit: ukljucen
High-resolution 3-D virtual cockpit: ukljucen
2-D panel transparency: 0
Aircraft casts shadows on the ground: ukljucen
Aircraft landing-lights illumunate ground: ukljucen

SCENERY:
Level od detail radius:Large
Mesh complexity: 100
Mesh resolution: 2m
Texture resolution: 7cm
Water effects: High 2.x
Land detail textures: ukljucen
Scenery complexity: Extremely dense
Autogen density: Dense
Special effects detail: High

WEATHER:
Cloud draw distance: 60mi/96km
Detailes clouds: ukljucen
Cloud coverage density: Maximum
Rate at witch weather changes over time: Medium

TRAFFIC:
Airline traffic density: 16
General aviation traffic density: 16
Airport vechile density: medium
Road vechiles: 16
Ships and ferries: 16
Leisure boats: 16

Ovakva su mi podesavanja kod svakodnevnog letenja na default FSX i u Virtual Cockpit-u sa frejmom izmedju 30 i 70. Sa 2D instrument panel-om bilo bi jos desetak frejmova vise, ali njega ne koristim, a i noviji avioni nemaju 2D panel. Na frejm utice, i to bitno, koji avion se koristi.

E sad, kada se leti preko kupljenih scenarija koji pokrivaju velike teritorije kao Kompletna Australija, Austrija, Svajcarska, Zapadni deo USA i Kanade, Aljaska, Balearska i Kanarska ostrva itd, uglavnom najbolje je koristiti podesavanja koje autori preporucuju, i ako je potrebno izvrsiti male korekcije tako da frejm NIKADA ne padne ispod 20, sto je neki minimum za letenje.

Ima scenarija koji su neverovatno zahtevni kao Aerosoftovi London VFR X, Manhattan X i USCitiesX - San Francisco kod kojih frejm pada i ispod 10, pa su neupotrebljivi. Na srecu, samo za ovih nekoliko neophodan je racunar najnovije generacije.

================================================== ===

U drajverima za graficku ukljucio sam Vertical sync:Force on
Moze se tu jos dosta doterivati, slicno kao i kod FS2004 (ja nisam u FSX).

================================================== ===

Za eksperimentisanje sa FSX.cfg, pogledaj preko Googla, ima dosta foruma koji se time bave, a evo linka za jedan na nasem jeziku, mozda nesto povoljno na njemu nadjes:

FSX Tweaks, Kako naterati FSX da radi brze ...
http://www.scgvacc.net/forum/index.php?showtopic=3255

U vezi "petljanja" sa FSX.cfg da ukratko kazem pricu sa Aerosoftovog foruma od njihovog administratora. Zali mu se covek da je kupio Manhattan X i da na najnovijem racunaru frejm pada i na 5. I zaista je tako uverio se administrator a onda mu pade na pamet da je mozda FSX.cfg dosta "doterivan", pa posto su ga obrisali i vratili default, na istoj masini isti scenario proradi sa frejmom oko 25.

Na tom forumu bio je i tekst kako naterati FSX da radi na 50+ frejmova.

Al' sve su to price koje za nekoga vaze a za nekoga ne, od racunara do racunara ista podesavanja daju razlicite rezultate.
Zato sve isprobaj i sam se uveri sta ti je najbolje.

Srecno :)

E da zaboravih da kazem, da se sa SHIFT+O ukljucuje active kamera i letenju daje sasvim drugu dimenziju. Vazi samo u Virtual Cockpit-u. Mnoge mrzi da prouce komande, pa sam se uverio da dosta letaca na FSX nije culo za ovu osnovnu komandu.

Nikola16789
24.5.2010, 12:11
Noviji avioni nemaju 2d panel? :eek:
Kako bre nemaju, desi se po neki da nema, ali 95% addona ima 2d panel (hvala bogu) :)

Borislav Vuckovic
24.5.2010, 15:21
Evo na brzinu delimicnog spiska aviona koji imaju samo VC, pa oni koji lete iskljucivo sa 2D panelom, da im pomognem da ne gube vreme nabavljajuci sledece avionine:

Wilco Publisher - Tilt Rotor v1.4
Alphasim - Yak-52
PMDG - BAe JetStream 4100
Flight1 - Britten Norman BN2 Islander
A2A Wings of Silver Piper J-3 Club
Carenado - PA-28-181 ARCHER II
Carenado - Piper Saratoga SP
Carenado - PA28RT 201 Arrow IV
Carenado - Bonanza F33A
Carenado - C195F
Carenado - Seneca
IRIS Pro Series - Christen Eagle
IRIS Pro Series - Diamond Star XLS DA-40
Aerosoft - DHC 6 Twin Otter
Aerosoft - PBY Catalina
SibWings SAAB 91B Safir
Lotus Simulation - L39 Albartos
Flight Replicas - Messerschmitt Me-262A-1a
De hevilland Canada DHC-2
Curtiss P-40B
Curtiss Tomahawk
Grumman HU-16B Albartos
Lockheed LO49A "Constellation"
North American P-510-10
Piper Seminole

Bilo bi lepo kada bi letaci na 2D panelu napravili spisak novih aviona koji imaju dobar 2D panel a nemaju funkcionalan VC, pa da mi koji letimo iskljucivo u VC zaobidjemo te avione. Za stare avione se zna da im je VC neupotrebljiv. Naravno za FSX, u toj smo temi.

Nikola16789
24.5.2010, 16:06
Mislim da se nismo razumeli :) Ni jednog trenutka nisam rekao da je VC los, stvar je samo navike. Za VFR letove je VC sjajna stvar, koristim ga u kombinaciji sa freetrackom i osecaj je sjajan, ali za instrumentalne letove jednostavno nije to to, pogotovo kad mi treba da konstantno imam sve potrebne instrumente u vidnom polju. Isto tako ne mozesh reci da svi stari addoni imaju los VC, recimo
REALAIR - SIAI-MARCHETTI SF260 iz 2005. godine ima fenomenalan VC (nisam siguran da li postoj FSX verzija), a ima toga josh, pa i PMDG 744 koji nije bash tako nov, napravljen pre 2-3-4 godine, a ima sjajan VC koji je samo konverovan u FSX iz fs2004

Novi addon koji nema VC? recimo DA Fokker 100 :)

Znaci generalno kvalitet addona ne odredjuje da li ce biti VC ili 2d ili kombinacija oba. ConcordeX (trenutno najkompleksniji i najbolji addon za FSX ima 2D panel i VC).
Poenta, proizvodjaci ne odustaju od 2D panela, a moj prethodni post je odgovor na tvoju konstataciju da 2D pada u zaborav. To jednostavno nije tacno :)

Borislav Vuckovic
24.5.2010, 20:18
Meni je potpuno svejedno kako ce ko da leti (2D ili VC) i apsolutno nemam nameru a ni pravo da bilo koga ubedjujem sta je bolje. Svako prema ukusu i navikama neka uziva u FS :)

Do zakljucka da novi avioni nemaju 2D dosao sam iskustvom. Od 30-tak novih aviona koje sam isprobao ogromna vecina nije imala 2D, a to su firmirani avioni: Flight1, Aerosoft, A2A, Wilco Publisher, PMDG...a Carenado je cak i zvanicno saopstio da odustaje od daljeg pravljenja 2D panela sto je i pokazo u poslednjih 5-6 aviona.

Mozda je broj aviona koje sam uzeo kao merilo mali, pa ne predstavlja pravo stanje stvari, ali vreme ce brzo (godina-dva) pokazati kuda ide razvoj aviona za FSX. Voleo bih da svi avioni budu komletno opremljeni sa obe mogucnosti...ali...

==================================

OK, "a sad nesto sasvim drugacije" kako bi Monti Pajtonovci rekli ;)

Aerosoft - Santorini X

Prelepo, malo ostrvo na pola puta izmedju Iosa i Krita. Uradjeno je do najsitnijih detalja (suncobrani na plazi izmedju ostalog). Odlicno da se uzjase zmaj i zaviri u svaku uvalu. Frejm odlican.

Borislav Vuckovic
28.5.2010, 0:38
Evo sjajnih a besplatnih addonova za FSX :)

Divnih 8 malih aerodroma u Australiji od ORBX poznatih po kompletno uradjenoj Australiji, mozda najlepsim addonom za FSX do sada.

Od ostalog tu je i nekoliko HD tekstura za Carenado avione odobrenih od samog Carenada.
Posebno bih izdvojio HD C182 (Carenado C Skylane 182 RG II) aircraft Paints & VC. Tako je dobro uradjeno da originalni VC (koji je dobar) ovaj addon nadmasuje visestruko. Ko leti na ovom avionu OBAVEZNO mora imati ovaj VC.

http://www.fullterrain.com/freeware.html

Nikola16789
5.6.2010, 22:08
Probah malopre Santorini X, katastrofa kako je lose optimizovan. Mislim da bi momci iz Aerosofta mogli nesto da nauce od FlyTampe po tom pitanju... :)