Prikaži potpunu verziju : Smanjen broj uvoznika i prodavaca...
NjegovaWisost
1.3.2012, 2:31
Jesam li ja lud ili mi se samo čini? Obično ne pominjemo imena prodavaca, ali to ove ništa ne znači, samo konstatujem da je kriza i njih pogodila.
Win Win nije više u onom ogromnom prostoru u Balkanskoj već u onoj "prodavnici za cipele". Gigatrona nema kod Vuka (iskreno, više ga i ne uzimam u obzir, ona prodavnica u Ušću im je slaba). Par prodavnica u ulici kod Mašinskog je nestalo. Ne znam ni gdje bih komtrejd našao sem u Ušću, nemaju više prodavnicu kod vuka... Prodavnica Pakoma u Balkanskoj je nestala. Malih više nema nikako. Možda su mnogi ranije veliki uvoznici nestali, otkud znam.
BTW, ne znam je li ko od vas bio u čuvenom i najjefitnije EMMiju.. Poštujem ih, posluju skoro samo preko neta.
Kakva su iskustva po drugim gradovima i drugim dijelovima BGD?
U Kg-u je slična stvar.
Pakom zatvorio prodavnicu odavno, skoro 8 meseci ima. Pet malih prodavnica takođe zatvoreno, koje su radile prodaju i servise, među njima i moja gde sam radio, tako da od Januara kuliram.
Takođe mi i još dva ortaka koja rade u još dva različita servisa/prodavnice isto pričaju da će do kraja Marta ostati bez posla, jer gazde zatvaraju radnje..
Izgleda da je stislo sa svih strana.
NjegovaWisost
1.3.2012, 3:20
U Kg-u je slična stvar.
Pakom zatvorio prodavnicu odavno, skoro 8 meseci ima. Pet malih prodavnica takođe zatvoreno, koje su radile prodaju i servise, među njima i moja gde sam radio, tako da od Januara kuliram.
Takođe mi i još dva ortaka koja rade u još dva različita servisa/prodavnice isto pričaju da će do kraja Marta ostati bez posla, jer gazde zatvaraju radnje..
Izgleda da je stislo sa svih strana.
Tuga... Tako meni u Pljevljima crkla grafička. I nigdje nisam našao ništ osim 6450 AMD :mad: A obišao sam cio region usput. Da bih morao da dođem u BGD da naručim. Najgore što ovi ekonomisti i ne predviđaju kraj krize...
Zaboravih - čak su i u samom Ušću uzeli lošije poslovne prostore. Big Bang se preselio u 3x manji prostor, i ne prodaje više toliko računarske opreme, a Com Trade na sprat u isto manji prostor.
Pakom je u stečaju -_- BS procesor proglasio bankrot...
BS proglasio bankrot? To sad čujem...au, j8t, oni su bili jedan od najvećih uvoznika za HP, al' će sad da nastane pometnja oko rezervnih delova i reklamacija...
A što se tiče Pakoma, oni su počeli da ''pucaju'' još sredinom 2010, u jednom momentu je radnja u kojoj sam radio imala više robe na lageru nego oni.
NjegovaWisost
1.3.2012, 4:09
BS proglasio bankrot? To sad čujem...au, j8t, oni su bili jedan od najvećih uvoznika za HP, al' će sad da nastane pometnja oko rezervnih delova i reklamacija...
A što se tiče Pakoma, oni su počeli da ''pucaju'' još sredinom 2010, u jednom momentu je radnja u kojoj sam radio imala više robe na lageru nego oni.
To za BS sam još ranije pročitao negdje, ne znam. Evo ni sajt nemaju. Možda je do sada i završen proces stečaja. http://www.bsprocesor.com/
Generalno, i van Srbije, PCiju se ne piše dobro. Apple je sve oduvao. Pitam se kada će napraviti ipad za poslovnu upotrebu :D
edit: Evo, zaista su u stečaju http://www.rating.rs/sr/bonitet/BS-PROCESOR
Mora da propadnu ako udjes u prodavnicu i trazis nesto a oni nemaju. O bezobrazluku vidjenom preko cena da i ne govorimo. Ma jednostavno ostace oni koji rade kako treba. Uostalom prodaja se polako seli na net poput Emmi-a. Ali kao sto sam rekao ne svidja mi se ostavljanje celokupnih podataka kod njih.
Interesantno u Francuskoj kad sam trazio da mi kupi drugar jedan aparat. Posto mu je bilo blizu kuci, hteo je direktno da kupi proizvod. Medjutim oni su mu rekli da je iskljucivo kupovina preko neta i placanje internet karticom. Nema kesa, nema dolazenja i prdenja u radnji, nema namrgodjenih prodavaca...
NjegovaWisost
1.3.2012, 15:46
Mora da propadnu ako udjes u prodavnicu i trazis nesto a oni nemaju. O bezobrazluku vidjenom preko cena da i ne govorimo. Ma jednostavno ostace oni koji rade kako treba. Uostalom prodaja se polako seli na net poput Emmi-a. Ali kao sto sam rekao ne svidja mi se ostavljanje celokupnih podataka kod njih.
Interesantno u Francuskoj kad sam trazio da mi kupi drugar jedan aparat. Posto mu je bilo blizu kuci, hteo je direktno da kupi proizvod. Medjutim oni su mu rekli da je iskljucivo kupovina preko neta i placanje internet karticom. Nema kesa, nema dolazenja i prdenja u radnji, nema namrgodjenih prodavaca...
Jeste, ali neke stvari ne možeš kupiti preko interneta - npr notebook računare. Tj. možeš, ali onda uzimaš mačku u džaku. Što se PCija tiče, nema razloga za drugačiju kupovinu.
Dalje, i oni masu stvari nemaju, tako da po tom pitanju nisu ništa bolji od ostatka... Jedino što su jeftiniji =)
Smanjen broj uvoznika i prodavaca... Jesam li ja lud ili mi se samo čini?Ne znam da li si lud ili nisi :D, ali fakat je da je sve manje prodavnica IT opreme. Tako je i u Nišu: "Pakom" je iziškan iz centra (dobro, nisu ni bili bogzna šta), sada je u tom lokalu "Win Win" (ili kako se već zovu), "Millhouse" (kod kojih sam pazario laptop) je u večnim lovištima (imali su dve prodavnice u Obrenovićevoj i dobar servis u Jug Bogdanovoj, prilično velika firma), zatvorene su prodavnice u ul. Nikole Pašića i Janka Veselinovića (oni su pukli ranije), nema više odlične male radnje blizu Sinđelićevog trga gde sam kupovao jeftinu mrežnu opremu (sada se tamo prodaju bicikli) itd.
Hvala Bogu da se još drže "Virtikom" (kod muzičke škole) i Freškov "Computer Service Center" na Vizantijskom bulevaru! :)
Evo sta ja znam:
WW se preselio iz onog velikog lokala zbog nekih problema sa zgradom (cuo sam objasnjenje, ali ne mogu sada da se setim tacno o cemu je rec. Uglavnom, nije ekonomske prirode). Outlet im je sada u Admirala Geprata.
Komtrejd ima u Prizrenskoj, a za druge lokacije sigurno moze da se nadje na sajtu. Inace, prodata je komtrejd fransiza na par godina nekoj stranoj firmi, a komtrejd se sada bavi iskljucivo softverom (ovo je neka insajder informacija, ne mogu da tvrdim da je i 100% tacna).
Pakom i BS su prsli.
Igor Petrovic
1.3.2012, 17:16
U Kg-u je slična stvar.
U kojem si servisu radio, ako nije tajna? :)
KG je oduvek bio rupa za takve stvari. Jedan od problema je velika cena u maloprodaji, koja je postala nekonkurentna kod manjih lokalnih dilera, kada su u pricu usli Metro, Roda, winwin, online prodaja, itd. Metro npr ih potpuno ubija sa nekim cenama, primera radi, ja sam pre tri godine u Metrou uzeo philips 220e 22" ful HD monitor za 8.700,00 (13.500,00 tada najmanja cena u radnjama).
Mine, alka, pit pucaju potpuno.
Master se jedino drzi jos uvek, ali njega vade prodaje na kredit i prodaje preko sindikata vecim firmama, inace i oni imaju tendencija da puknu. Veoma je losa situacija.
Jednostavno ih ubija mali rabat, velike fluktuacije cena komponenti, odsutnost pracenja trendova u prodaji ove vrste robe, losa usluga kupcima, itd...
Gigatrona nema kod Vuka (iskreno, više ga i ne uzimam u obzir, ona prodavnica u Ušću im je slaba).
Sto se tice Gigatrona, uopste nije crno.
Kad sam pre godinu dve kupovao opremu, bili su na samo 3 lokacije. A sada ih u Beogradu ima 7 (nova lokacija kod Vuka tek traba da se otvori, a 2 lokacije sa spiska su brend radnje za Asus i HP).
http://www.gigatronshop.com/kontakt
Jeste, ali neke stvari ne možeš kupiti preko interneta - npr notebook računare. Tj. možeš, ali onda uzimaš mačku u džaku.
Pa i ovako uzimaš mačku u džaku. Nijedan notebook nije u operativnom stanju, ni u jednoj prodavnici koju posetiš u Beogradu, ako zamoliš da ga vidiš kako radi, gledaju te kao sa Marsa da si pao... a tek opcija da po ugovoru 15 dana imaš pravo na korišćenje pa ga zameniš ako ti ne odgovara, kao što je norm u nekim drugim zemljama - na to možeš odmah da zaboraviš. Da ne govorim o tome kako je izbor veoma mršav, svi vrte 3-4 firme u krug, i to u najboljem slučaju.
Zato ću radije kupiti notebook u inostranstvu, hvala lepo.
A sta kazete za Apple :-)? U istyle uvek krcato :-)
prodata je komtrejd fransiza na par godina nekoj stranoj firmi
Zar nije Gigatron kupio Komtrejd, tj. njihov deo koji se bavio maloprodajom?
Inače, ja sam prilično zadovoljan i Gigatronom i WinWinom, u manjim prodavnicama sam retko kad kupovao.
Da uvjek postoji iznimka govori slucaj da sam svoj laptop kupio preko weba .
I to licno od Stevana Radoholika. :)
U Somboru i dalje ima WinWin i desetak samostalnih, od kojih barem 60% posluje već godinama, ako ne decenijama. Kontam da rade sa firmama, ne vidim kako drugačije opstaju, s obzirom na to da neki ni pošten izlog nemaju, a rade.
@ Igor Petrović
U King Computersu sam radio..
@Starface
Pa naravno da će u Appleovim radnjama biti uvek krcato kad svaki šabanoti kod nas smatra da je uspeo u životu ako nosi iPhone...
Такође и у Новом Саду је Паком шоп у распаду, ако већ није и пукао. Пи си практик се држи али цене су им високе. У комтрејду нема ништа. Окитили страницу производима, у рафовима један процесор и по који лап топ. Вин вин се за сада држи. Остале продавнице нису вредне помена.
Zar nije Gigatron kupio Komtrejd, tj. njihov deo koji se bavio maloprodajom?
Inače, ja sam prilično zadovoljan i Gigatronom i WinWinom, u manjim prodavnicama sam retko kad kupovao.
Kupljena je fransiza (tacnije iznajmljena), ali ne bih znao ko je to kupio.
Ja nisam zadvoljan ni sa jednom od tih radnji zbog nabijanja cena. Kod njih su stvari uglavnom skuplje u odnosu na konkurente uvidu Emmija i Atoma. Kod G je jedina dobra stvar sto mogu da ti dovuku sta god ti treba sa CaseKing i slicnih onlajn sopova.
U Somboru i dalje ima WinWin i desetak samostalnih, od kojih barem 60% posluje već godinama, ako ne decenijama. Kontam da rade sa firmama, ne vidim kako drugačije opstaju, s obzirom na to da neki ni pošten izlog nemaju, a rade.
Pre ce biti da se prosetaju do Madjarske pa kupuju tamo na veliko.
alexandar87
2.3.2012, 0:59
Dodjite u Leskovac da vidite sta je rupa i servisi...
Jeste, ali neke stvari ne možeš kupiti preko interneta - npr notebook računare. Tj. možeš, ali onda uzimaš mačku u džaku.
Ako ćemo tako onda je sve što se kupuje preko neta mačka u džaku.
Kao što je već rečeno ništa od fleš drajva do laptopa ne možeš da "probaš" u prodavnici, tako da je po meni internet shopping daleko bolja solucija i za nas i za prodavce.
Osim kada ti je neki deo ili periferija hitno potreban, mada neke firme rade i ekspresne isporuke danas za danas tako da i to postaje sve manji problem...
NjegovaWisost
2.3.2012, 1:29
Ako ćemo tako onda je sve što se kupuje preko neta mačka u džaku.
Kao što je već rečeno ništa od fleš drajva do laptopa ne možeš da "probaš" u prodavnici, tako da je po meni internet shopping daleko bolja solucija i za nas i za prodavce.
Osim kada ti je neki deo ili periferija hitno potreban, mada neke firme rade i ekspresne isporuke danas za danas tako da i to postaje sve manji problem...
Ne, nisam mislio, na ispravnost. Već, kad se laptop kupuje, mora se pogledati kako "leži" u rukama, kakav je za nošenje i sl.
A procesor k'o procesor, svaki isti kad ga ubodeš u matičnu.
Majko, uspeo sam u zivotu !!! :D
Majko, uspeo sam u zivotu !!! :D
Ishit user pretpostavljam? :P
Sent from my HTC HD2 using Tapatalk
Kao što je već rečeno ništa od fleš drajva do laptopa ne možeš da "probaš" u prodavnici
Šta ja znam... U ovim većim prodavnicama imaju uključene mnoge laptopove, tako da možeš da ih malo isprobaš. S druge strane, uzmeš, i onda imaš 7 dana fore da kući, na miru, vidiš kako to radi i izgleda. Ako ne odgovara, možeš da vratiš (ja sam tako uradio za jedan monitor).
1. Ni u jednoj prodavnici u Beogradu nisam videla niti mogla da isprobam notebook u periodu od poslednja 3-4 meseca, računajući i one u Ušću. Nijedan nije ni bio uključen u struju.
2. Odakle ti to da "imaš 7 dana fore da kući vidiš kako to radi i izgleda"? Ako si u jednom slučaju imao sreće, to ne znači da je to poslovna praksa kod nas... moje je iskustvo da neće da prihvate ni uređaj koji ne radi, a kamoli da ti dozvole da se igraš u kući danima pa proizvod tek tako zameniš...
1. Iskreno, od kad sam kupio laptop nisam baš mnogo obraćao pažnju :) Znam da u Ušću Asus laptopovi rade na onom njihovom štandu, tamo sam poslednji put gledao. Čini mi se da su u Gigatronu neki radili (verovatno oni koji se prodaju sa Win-om), mada ne smem da garantujem ovako napamet. Takođe, neki (mnogi? svi?) laptopovi rade u Big Bangu.
2. Tako su meni rekli kad sam uzeo svoj laptop. Isto su mi rekli i kad sam uzeo monitor, koji sam i vratio posle par dana i uzeo pare nazad (ne znam da li je to slučajnost). Koliko mi je poznato, to isto važi i u Big Bangu i Metrou, npr. Ako je neko probao da vrati, a nisu mu prihvatili, neka kaže - ne tvrdim da sam u pravu. Samo znam da ne bih kupovao laptop u inostranstvu, iako bih to mogao lako da uradim (zbog garancije, slovnog rasporeda na tastaturi i još nekih takvih sitnica). Mada, može to da bude finansijski isplativo...
1. Evo, ja sam prošlog ili predprošlog vikenda bila u Ušću, ni u Gigatronu ni u Big Bang-u nijedan komp nije bio uključen, niti ih je moguće isprobati na licu mesta, pitala sam... u Asusovoj radnji doduše nisam bila, pošto me taj brend nije interesovao.
2. U Gigatronovoj radnji na Vračaru svojevremeno nisu hteli da mi zamene mp3 plejer koji su mi prodali kao nov, a na njemu su zatečena dva albuma grupe Negativ! Kao glavni razlog toga da zamena nije moguća su naveli to da je od kupovine prošlo desetak dana - za to vreme ga nisam ni otvorila jer je bio namenjen kao poklon. Najsmešnije je što su probali da me obrade, kao, na plejeru su sigurno pesme koje proizvođač stavlja na uređaj kao promociju :boodala: Tek kad sam zapretila tržišnom inspekcijom, u roku "od odmah" su ga zamenili za identični model.
Što se mene tiče i treba da bude što manji broj ovakvih prodavnica, ko im je kriv kad nisu ni sposobni da posluju.
Ishit user pretpostavljam? :P
Sent from my HTC HD2 using Tapatalk
Drze poprilicno cenu s obzirom da su shit,mogu tek da zamislim ostali kako tek drze :-D
Jel zna neko kakvo je stanje u Hr i Hu? Ranije je tehnika obicna bila jeftina u hrvatskoj jos povracaj poreza na grani... Jedino garancija... Majku mu boziju ako je zaista ovakvo stanje kod nas, ne bi mi bio problem da odem negde vani kad budem uzimao komp za koji mesec, a zaista mi treba sad...
Nadam se da ce se situacija stabilizovati inace cene odose u pm
Oskar_Vajld
2.3.2012, 13:39
^Plus, izbegneš harač muzičkog dinara.
U Temišvaru su mi rekli da je porez na tehniku kod njih 24%, koji ti vrate kao stranom državljaninu ;) Vredi otići do Rumunije i kupovati, samo su na par sati odavde...
Problem je samo sto za povracaj poreza moras jos jednom da odes tamo.
2. U Gigatronovoj radnji na Vračaru svojevremeno nisu hteli da mi zamene mp3 plejer koji su mi prodali kao nov, a na njemu su zatečena dva albuma grupe Negativ! Kao glavni razlog toga da zamena nije moguća su naveli to da je od kupovine prošlo desetak dana - za to vreme ga nisam ni otvorila jer je bio namenjen kao poklon. Najsmešnije je što su probali da me obrade, kao, na plejeru su sigurno pesme koje proizvođač stavlja na uređaj kao promociju :boodala: Tek kad sam zapretila tržišnom inspekcijom, u roku "od odmah" su ga zamenili za identični model.
Kad sam Sestri pre par godina kupiuo bluebery Cat bio je album grupe Krvava Meri. Ali isao je i disk i naznaceno kao poklon.
Win Win daje probu uredjaja narocito ako je u pitanju monitor do sedam dana. Ima na forumu clan koji je tako zamenio monitor koji je imao probijanje pozadinskog osvetljenja.
Kad sam Sestri pre par godina kupiuo bluebery Cat bio je album grupe Krvava Meri. Ali isao je i disk i naznaceno kao poklon.
To je druga stvar. U mom slučaju, oba albuma su bila u mp3 formatu i to uploadovana na mp3 plejer, koji je navodno bio nov i u originalnom pakovanju :rolleyes:
No nema veze, bilo pa prošlo, izgubili su dve mušterije jednim udarcem :D
Pakom je u Zaječaru zatvorio jednu prodavnicu, a druga je čini mi se promenila vlasnika i radi i dalje. Pakomov servis je definitivno puk'o. Poslao sam im flešku koja je bila pod garancijom (hardverski kvar) još početkom avgusta i verovatno je više neću ni videti. Tokom jedne od uzaludnih poseta zaječarskom servisu video sam spisak komponenti koje su poslate u glavni servis u Nišu (valjda sam im dosadio pa su hteli da mi pokažu da nisam jedini) i za koje se još čeka odgovor, spisak je bio otkucan na tri strane. Ja sam davno prežalio tu flešku, ali na spisku sam video matične ploče, grafičke, monitore...
Po nekom pravilu reklamaciju treba da vršiš u ovlašćenom servisu koji je zaduzen za određeni brend.
Sto se ofucanog Čačka tiče, Pakom je odavno odlepršao iz grada. Win se preselio na novu dosta veću lokaciju. Počeli su da prodaju i veš mašine (renomiranih marki tipa neprikosnovene druzine fox-vox-weg tehnology) kao i ostalu belu tehniku. Dakle verovatno su spremni ako slučajno propadne IT sektor za preklavifikaciju. PC Praktik je relativno skoro otvorio radnju, tu je i Desk. Com trade... je pokojni i sve ostale No name radnje osim jedne koja radi sa Kimtekom. Da zaboravio sam i na Uspon koji se jos nekako drzi. Imaju povoljne cene za dobar deo artikla.
NjegovaWisost
4.3.2012, 19:38
1. Evo, ja sam prošlog ili predprošlog vikenda bila u Ušću, ni u Gigatronu ni u Big Bang-u nijedan komp nije bio uključen, niti ih je moguće isprobati na licu mesta, pitala sam... u Asusovoj radnji doduše nisam bila, pošto me taj brend nije interesovao.
Što se mene tiče i treba da bude što manji broj ovakvih prodavnica, ko im je kriv kad nisu ni sposobni da posluju.
Big Bang je u starim prostorijama imao uključene. Opet, ako ništa drugo moguće je vidjeti laptop kako uživo izgleda, što je po meni značajna prednost (kvalitet plastike je bitniji od procesora i sl).
Kriza je velika. Jedva sam našao kabl za DVI monitor O.o I to u nekoj zabačenoj radnjici... Ovi glavni nisu imali trenutno.
Da, da ..tolika je kriza da ja u NS nisam mogao da nadjem obican SATA kabli za hdd! Ej bre! Kakav WinWin, Comtrade, Pakom...da ti prodaju hdd, laptop, televizor ili graficku od 50.000 to mogu, ove "sitnice" ih ne zanimaju, i da nabiju duplo vecu marzu nego sto obicno koriste ne isplati im se. Roba koja ne donosi barem jednu crvenu novcanicu ciste zarade je nepotrebna, mlacenje prazne slame.
Sto se mene tice da Bog da svi propadnu! Ne brinem ja za njih, zadnjih 5-7 godina su se naprodavali kompjutera, ne brinem ni za njihove unuke.
NjegovaWisost
5.3.2012, 0:23
da, da ..tolika je kriza da ja u ns nisam mogao da nadjem obican sata kabli za hdd! Ej bre! Kakav winwin, comtrade, pakom...da ti prodaju hdd, laptop, televizor ili graficku od 50.000 to mogu, ove "sitnice" ih ne zanimaju, i da nabiju duplo vecu marzu nego sto obicno koriste ne isplati im se. Roba koja ne donosi barem jednu crvenu novcanicu ciste zarade je nepotrebna, mlacenje prazne slame.
Sto se mene tice da bog da svi propadnu! Ne brinem ja za njih, zadnjih 5-7 godina su se naprodavali kompjutera, ne brinem ni za njihove unuke.
Генерално, мислим да је највећа зарада на продаји лаптопова. Кућни рачунар су сви набавили у оној златној ери прије скоро 10так година и мало га ко мијења- То и објашњава зашто стално сваку генерацију редом издају и даље АГП картице - због сервиса. А заиста сам се намучио да нађем најобичније ДВИ кабло... Огромна Техноманија, Вин Вин, нигдје О.о
Не вриједи се јадати на цијени - у ЦГ (а и у РС) све је скупље у просјеку за 20%. Исти лаптоп у ПГ кошта и 150е више. Мало тржиште и мала конукренција....
Кад већ помињете коришћене ствари које се продају као нове, да вам испричам један доживљај из локалног сервиса :d
Отишао ја у овом градићу да видим имају ли икакву графичку карту пошто ми је моја цркла (наравно имали су 5450). И док чекам да се други мајстор појави јер је нешторадио, овај први продавац вади асусов ЕЕЕ из кутије, једне фолије, можда и друге, пали га, иде на интернет, буде ту пола сата, и на крају га пакује у фолију, па у кутију и назад на полице :d Кад сам то видио...
O kakvom crnom AGP-u ti pricas? Ja od GeForce-a 7 nisam video AGP karticu.
Mozda i ima neki matori Radeon, ali njihova zastupljenost na trzistu je manja od marginalne (a na nasem verovatno i nepostojeca).
A desktop racunari itekako imaju svoje musterije i dan-danas. Pogledaj samo SDK sobu.
Pravi uzrocnik u propasti firmi ne treba traziti u smanjenoj potraznji, vec u nenormalnim zakonima nase drzave, koji su stvoreni da podsticu monopolizam, a da guse manje preduzetnike. Poslednji primer je "muzicki dinar".
Problem su veliki prodajni lanci (winwin, bang bang, tehnomanija i slicno), koji prodaju samo najsire koriscenu opremu (laptopovi, gotove konfiguracije, itd...), a uopste se ne bave sitnim stvarima. Zbog povoljnijih cena manji prodavci (koji imaju obuhvatniju opremu), propadaju, i ostaju samo ovi veliki.
To da li imaju sveobuhvatniju opremu je diskutabilno. Barem u ova 3 veća pomoravska grada, lokalne prodavnice mogu da se podele u 2 grupe.
Jedni na lageru imaju samo ono što se gotovo sigurno prodaje i/ili je jako jeftino pa nema nekog gubtika a sve ostalo se naručuje po potrebi, dok se drugi ko pijani plota drže onoga što imaju i hvale samo to, tipa kad ih pitaš da li može ako nema da se naruči taj i taj Samsung monitor oni te uporno ubeđuju da je Samsung krš i da treba da kupiš LG, jer oni jelte drže 10 LG monitora u radnji i treba da ih prodaju. I što je najčudnije mnogi opstaju po tim principima godinama.
NjegovaWisost
5.3.2012, 3:31
Mozda i ima neki matori Radeon, ali njihova zastupljenost na trzistu je manja od marginalne (a na nasem verovatno i nepostojeca).
A desktop racunari itekako imaju svoje musterije i dan-danas. Pogledaj samo SDK sobu.
Pravi uzrocnik u propasti firmi ne treba traziti u smanjenoj potraznji, vec u nenormalnim zakonima nase drzave, koji su stvoreni da podsticu monopolizam, a da guse manje preduzetnike. Poslednji primer je "muzicki dinar".
Ja ti kažem čovjek u servisu prodao 5-6 ovih 3450AGP a ti ništa. Osim toga:
Slažem se da je marginalno, ali opet ne žive svi u Beogradu :D Doduše, ova je stara barem 2 godine, ali ih ima po radnjama
GIGABYTE AGP - GV-R465D2-1GI
ATI Radeon HD 4650(AGP), 1GB GDDR2 128bit, RAMDAC 400MHz / Engine 600MHz / Memory 800MHz, Dual Link DVI-I,D-Sub, HDMI, HDCP, DX 10.1,Open GL 2.1, Windows Vista Ready 28.06 8.960
(80,60€)
Qbit Computers
Gde se nalazimo?
Pazite win winow sajt. za web kupovinu, sve je mnooogo jeftinije :eek:
Gledam jedan laptop, mp 70 000, web 53 000 :D Tačno se vidi prednost neplaćanja radnje sa kirijom od 5000 evra na terazijama/po strogom centru BGD
Slažem se da država otima. PDV od 8% jeste podsticaj, ali postoji niz drugih propisa i dažbina, da udaviše malo i srednje preduzetništvo... NAdam se da će se to pormijniti :/
Znaci ima zaostalih drotova od AGP kartica. I kada se to konacno rasturi (jer ih sigurno niko ne uvozi), onda ce i toj pesmi biti kraj. Nema veze Beograd sa dobavljivoscu takve opreme, jer se te kartice ne uvoze vec godinama.
Kakav sad muzički dinar?
Otimanje jbt.
Ja ove sedmice planiram da kupim dell u2412m, ali na ovu krizu baš ću početi da se dvoumim da li vredi kupovati išta od Pc opreme...
U loznici je bilo par radnji,neke su skoro propale:
Hardware, pre 10god su radili kao ok, sad ne znam da li su prodali jednog miša za godinu dana.
QP comp,oni su odavno ovde, radili su pre(par godina) slabije, msm bili su u malenoj radnjici,pa su posle malo ojačali,sad ne znam kakva je situacija, verovatno nit opadaju nit rastu.
BuenaVista(desk) ne bih da komentarišem puno,nemam nijedan pozitivan komentar. Odeš da kupiš nV karticu, a oni nemaju, imaju samo ati i bukvalno te siluju dok ne kupiš.
Neko vreme je bila BG radnja, PC4U,ne znam da li je radila 6 meseci, drugar je kupio 3650 za 2500dinara. Propali su odavno.
AS elektronik, prodavali komponente,servisirali...sad prodaju kompjutere i opremu,razne kartice,diskove,miševe...ali slabo je to. U radnji imaju Logitech mx518, kutija je skoro izbledela,Logitech x-530(ja mislim) koji je 9000din a stoji otkad sam ja završio srednju...Žive ok štampe i forokopiranja,punjenja kertridža....
A o cenama da ne pričam. Monitor koji je u emmi 23xxx dinara, u Loznici je oko 30000 + procenat za radnju.
Kakav sad muzički dinar?
Otimanje jbt.
Ja ove sedmice planiram da kupim dell u2412m, ali na ovu krizu baš ću početi da se dvoumim da li vredi kupovati išta od Pc opreme...
U loznici je bilo par radnji,neke su skoro propale:
Hardware, pre 10god su radili kao ok, sad ne znam da li su prodali jednog miša za godinu dana.
QP comp,oni su odavno ovde, radili su pre(par godina) slabije, msm bili su u malenoj radnjici,pa su posle malo ojačali,sad ne znam kakva je situacija, verovatno nit opadaju nit rastu.
BuenaVista(desk) ne bih da komentarišem puno,nemam nijedan pozitivan komentar. Odeš da kupiš nV karticu, a oni nemaju, imaju samo ati i bukvalno te siluju dok ne kupiš.
Neko vreme je bila BG radnja, PC4U,ne znam da li je radila 6 meseci, drugar je kupio 3650 za 2500dinara. Propali su odavno.
AS elektronik, prodavali komponente,servisirali...sad prodaju kompjutere i opremu,razne kartice,diskove,miševe...ali slabo je to. U radnji imaju Logitech mx518, kutija je skoro izbledela,Logitech x-530(ja mislim) koji je 9000din a stoji otkad sam ja završio srednju...Žive ok štampe i forokopiranja,punjenja kertridža....
A o cenama da ne pričam. Monitor koji je u emmi 23xxx dinara, u Loznici je oko 30000 + procenat za radnju.
E o tome pričam, tako je u mnogim manjim sredinama. Jednostavno nema kapitala da može da prođe neka promocija, da može da se posluje sa gubitkom ako treba da bi se napredovalo kasnije, jednostavno idu na sigurno dok ne pošišaju ovo malo rundavih ovaca a posle šta će ko da radi videćemo.
E da, mnogi od njih ovde žive od saradnje sa firmama, institucijama, od šugavog Wireless interneta jer mnogi po selima ne mogu da imaju bolji sve i da hoće...
A do skora su prolazile i priče seljacima da im ne valja oprema za bežični net nego moraju novu i istestiranu da kupe, a neretko su po zatucanijim sredinama umeli da prodaju po 20 kompjutera od jednom, jer kao fol računari su buđavi pa zato skajpovanje sa ćerom iz Švice secka, a kad kupi jedan ostale sramota da ne kupe, da se ne priča da nema keša u kući...
NjegovaWisost
5.3.2012, 17:07
E o tome pričam, tako je u mnogim manjim sredinama. Jednostavno nema kapitala da može da prođe neka promocija, da može da se posluje sa gubitkom ako treba da bi se napredovalo kasnije, jednostavno idu na sigurno dok ne pošišaju ovo malo rundavih ovaca a posle šta će ko da radi videćemo.
E da, mnogi od njih ovde žive od saradnje sa firmama, institucijama, od šugavog Wireless interneta jer mnogi po selima ne mogu da imaju bolji sve i da hoće...
A do skora su prolazile i priče seljacima da im ne valja oprema za bežični net nego moraju novu i istestiranu da kupe, a neretko su po zatucanijim sredinama umeli da prodaju po 20 kompjutera od jednom, jer kao fol računari su buđavi pa zato skajpovanje sa ćerom iz Švice secka, a kad kupi jedan ostale sramota da ne kupe, da se ne priča da nema keša u kući...
Tužno :( Sreća pa je ovaj post ekspres skoro pa džabe...
Tužno.
Ali kad malo bolje razmislim, živeo sam u Nišu dok sam studirao, radio honorarno kao serviser, situacija je samo za nijansu bolja.
Wisost, obriši taj post. videće neko. ;)
PDV ide na 24%. Blago nama.:alealeee:
NjegovaWisost
6.3.2012, 19:05
Wisost, obriši taj post. videće neko. ;)
PDV ide na 24%. Blago nama.:alealeee:
Koji? Ne reklamiram ništa, nego konstatujem :D Eeeek, gdje ti je informacija da ide na 24%? osim toga skoro će izbori, ne vjerujem da će tako bitnu stavku mijenjati za kratko vrijeme
Aj sad meni vi recite pametno sta mi je raditi. Treba mi nov komp, desktop sklapao bih sam najverovatnije, i monitor npr dvajeskec. Razlozi su ti da ce mi trebati za fax na jesen i da mi se ova krsina s koje kucam vec na vr' glave popela.
Da cekam, ili da kupujem dok jos nije sve otislo u tri lepe?
Lich_king2
10.3.2012, 13:33
A svi zaboravise Imtel :kreza: Em imaju solidne cene em su preziveli skoro svaku krizu :kreza:.
Prdno i PC Practik u Cacku. Zeznuli me kad sam hteo da kupim jednu torbu Case Logic. Danas sve OK sutra kad sam otisao prazna prostorija i katanac na vratima. Zaista bedno!
Prdno i PC Practik u Cacku.
A u BGD otvaraju novu, modernu prodavnicu...
Shang Tsung
13.3.2012, 22:04
pc praktik (koliko sam primetio) ima nekoliko radnji u bgu > znaci mora da im ide OK :)
To što se se po iole manjim gradovima zatvaraju veće radnje nije čudo. Kad kažem veće mislim na prodajne lance, sve više prometa ide preko neta.
To što se se po iole manjim gradovima zatvaraju veće radnje nije čudo. Kad kažem veće mislim na prodajne lance, sve više prometa ide preko neta.
Cacak nije mali grad, mislim nije iole mali. Zato je Win-Win otvorio radnju pored Uspona. Medjutim u Usponu puno kupaca dok vamo samo prodavci.
I ja to kazem da dobar deo prodaje ide preko neta i daje se odredjeni popust na artikle kupljene preko neta.
Nije mali, daleko od toga, ali jednostavno nema dovoljno ljudi da veči broj radnji stalno ima posla.
Mada, ko zna da li je to razlog.
DragonSlayer
14.3.2012, 17:19
Tako je u svakoj branši .... nažalost ... kod mene se lokali zatvaraju nenormalno .. i kompova, i auto delova, i parfimerija, i sportske opreme.
Kirije su visoke, računi su sve veći, samo donose neke propise i nove namete, a prometi i marže sve manje .....
DragonSlayer
14.3.2012, 20:20
Ajd sad obrazloži svoj komentar.
Šta misliš, jedna mala prodavnica, 20ak kvadrata, da radi vlasnik i još jedan radnik u njoj, koliko misliš da ima maržu u proseku? U procentima?
I koliku maržu bi trebalo da ima po tvom mišljenju?
ma nije bitna marza, bitan je promet. Sto vise ljudi kupuje to ti manju marzu mozes da stavis zato sto rolas sve vise i vise proizvoda, i to je kljuc. U ovoj zemlji je realna kupovna moc ljudi sve niza iz meseca u mesec, kurs nestabilan, a proizvod koji prodajes je iz uvoza, tako da ti imas veoma male sanse da prezivis na trzistu.
Kupujem pre par godina procesor od dilera jednog naseg uvoznika koga znam i vidim onu listu cena. Uvoznik ga uzima za 54 evra, prodaje ga dilerima za 107 i preporucena maloprodajna cena (koje se vecina pridrzava) 152 evra.
Drugi primer. Prosle godine uzimam u Bg-u lap-top za rodjaka. Cena u prodavnici gde uzimamo 55000. Daju nam kutiju i na njoj nalepnica jednog drugog domaceg uvoznika koji se bavi i maloprodajom i ciju smo cenu gledali u njihovoj prodavnici ranije i koja je bila 61000.
Sad hoces da mi kazes da marza od skoro 50% cene nije velika? Ili da ovaj sto prodaje po 6 hiljada manjoj ceni prodaje sa gubitkom?
DragonSlayer
14.3.2012, 22:37
Možda i prodaje. ne znaš po kojoj ceni je nabavio i kada.
Koliko misliš da bi trebala da bude marža?
I nema šanse da uvoznici maržiraju 100 posto, a ti si upravo toliko naveo, sa 54 na 107 evra.
Da, to je i meni upalo u oci. Koliko sam ja shvatio, to je cena koju uvoznik placa proizvodjacu. On mora to da uveze u Srbiju (sto nije jeftino), ali da je i sa tim velika, jeste.
50% zarade na nesto je previse, negde je i vise. Nije to samo u racunarskoj industriji vec u svemu u Srbiji. Vecina zeli da se obogati preko noci, a onda kad pukne posao kriv djavo...
Na cenu utice sve od drzave, preko uvoznika ili proizvodjaca do prodavaca, tu dodas i razne posrednike i dobijes stanje u Srbiji.
Marža nije tolika sigurna, mada su mnogi pokušavali da uzmu mnogo više nego što bi trebalo. Nije da nije uspevalo po malim mestima dok net nije bio rasprostranjen kao danas i dok nije skoro svako dete znalo šta koliko može da košta od prilike.
Ja se pod trenutnim uslovima ne bi usudio da otvorim radnju/servis, a nije da nisam razmišljao, pritom imam svoj lokal u centru grada...
Tako je u svakoj branši .... nažalost ... kod mene se lokali zatvaraju nenormalno .. i kompova, i auto delova, i parfimerija, i sportske opreme.
Kirije su visoke, računi su sve veći, samo donose neke propise i nove namete, a prometi i marže sve manje .....
Ja sam narucio mali servis za dvoja kola preko neta. U startu jeftinije plus 5% popusta naruceno preko neta.
Mene drugo nesto zanima. Kad neki medij postavi pitanje da li kupujes preko neta, da li se i to podrazumeva pod net kupovinom? Da znam kako da odgovorim drugi put kad me pitaju!:D
42794
Pratim,neki postovi me prosto fasciniraju :)
50% zarade na nesto je previse, negde je i vise. Nije to samo u racunarskoj industriji vec u svemu u Srbiji. Vecina zeli da se obogati preko noci, a onda kad pukne posao kriv djavo...
Apsolutno tačno. Gomila artikala, od odeće, preko knjiga pa do robe koja se teško nabavlja u Srbiji nije samo 50%, već u nekim slučajevima i po 500% skuplja kod nas nego u okruženju. Konkretno, neki primerci minerala koji se po sajmovima u Mađarskoj i Rumuniji nabavljaju za manje od 10 evra, kod nas se prodaju po ceni od 7000 i više... To definitivno nema veze samo sa maržom, već sa željom da se u roku 'od odmah' povrati sav novac uložen u neki posao.
lijenština
22.3.2012, 15:25
Ko o čemu privatnici o porezima i državi. A duple knjige, radnici na crno rade za kikiriki, neplaćanje dugova, veze i vezice, stranke i strančice, fantomske firme, trange-frange, eksport-import šeme preko preče naokolo bliže, najnoviji mrcedes, naudi, j*bmv, a u firmi urnebes... :D
Ehm..zemlja ostala bez kredita, prezaduzena, spoljnotrgovinski deficit ogroman...nema svezih para, nema plata pa nema ni prodaje. Srbija ionako trosi daleko vise nego sto zaradjuje i "ovo sto je sada" u Srbiji opstaje samo zahvaljujuci prodaji firmi koje jos nesto rade i kreditima. Kako ni na Zapadu vise nema para za bacanje (spasavaju svoje banke) a Srbija ima jos jako malo toga da proda, logicno je da para ima sve manje. Najpre stradaju najmanji jer u IT biznisu i nema neke mogucnosti za prilagodjavanje - prodas robu i/ili servisiras i to je sve. Da ne pominjem da ima trgovina (uglavnom manjih) koje rade sa robom iz 3,4 ili cak pete ruke. Cak ni u Nemackoj nema vise ni jedne jedine male prodavnice hardvera - osim manjih elektronskih radnji a i oni se dovijaju na neverovatne nacine da bi preziveli.
Kupljena je fransiza (tacnije iznajmljena), ali ne bih znao ko je to kupio.
Ja nisam zadvoljan ni sa jednom od tih radnji zbog nabijanja cena. Kod njih su stvari uglavnom skuplje u odnosu na konkurente uvidu Emmija i Atoma. Kod G je jedina dobra stvar sto mogu da ti dovuku sta god ti treba sa CaseKing i slicnih onlajn sopova.
Pre ce biti da se prosetaju do Madjarske pa kupuju tamo na veliko.
Interesuje me kako funkcionise to dobavljanje sa Casekinga od strane Gigatrona?Hocu da kupim sebi kuciste ali ga kod nas na trzistu nema dok na Caseking-u naravno ima.
Shang Tsung
4.4.2012, 7:33
Interesuje me kako funkcionise to dobavljanje sa Casekinga od strane Gigatrona?Hocu da kupim sebi kuciste ali ga kod nas na trzistu nema dok na Caseking-u naravno ima.
Pa za pocetak, obratis se Gigatronu i pitas da li mogu da ti nabave :)
Nikako... Bilo koje normalnije kuciste je tesko,a postarina+carina+pdv mogu bez problema da te izadju vise nego samo kuciste. Bez da se G firma ugradi u krajnju cenu
Ne znam koliko zarađuju uvoznici i kolika im je marža, ali znam da moj rođak nabavlja od veleprodaje sa max rabatima od 10-15% (dao mi je pristup dilerskom servisu pa znam), što možda deluje dosta, ali ljudi kupuju najjeftinije konfiguracije, pa je to efektivno 2-3000 dinara. Možda to i ne deluje malo, ali radi se o malom mestu, gde svako svakog poznaje, pa on mora i da im sve to podesi (ako nešto zabrljaju pa raspričaju da prodaje falš robu, puk'o je), cimaju ga za svakakve gluposti (ne radi igrica kupljena na buvljaku), zovu nedeljom u 22h... Nije redak slučaj i da čeka za pare, ili da na kraju završi na robnoj razmeni, gde često izgubi i to malo što je zaradio (mogao je u Metrou da kupi jeftiniji kanc. materijal i sl.) ili uzima i nešto što mu ne treba samo da nekako naplati dug...
Sem prodaje bavi se i uslugama i naplata mu je (solidnih) 50-60%, za ostalo se nada.
Jeste, može da angažuje uterivače, ali je onda zauvek izgubio mušterije...
DragonSlayer
4.4.2012, 11:19
Ko o čemu privatnici o porezima i državi. A duple knjige, radnici na crno rade za kikiriki, neplaćanje dugova, veze i vezice, stranke i strančice, fantomske firme, trange-frange, eksport-import šeme preko preče naokolo bliže, najnoviji mrcedes, naudi, j*bmv, a u firmi urnebes... :D
Prijatelju, ti ovde pričaš o velikim, politički pokrivenim, kojima nikada inspekcija nije zakucala na vrata.
Ja pričam o malom, čoveku koji hoće svojom radnjom, svojim radom i svojim znanjem i zvanjem da izdžava porodicu, i da mirno spava.
Smatram da svaka radnja moze da posluje ali iskljucivo preko neta. Odaberete nekog proizvodjaca koji nije prisutan ovde, zaobidjete dezurnog nabavljaca i krenete u takvu prodaju. Malo po malo i ne juriti novac po svaku cenu.
Malo po malo i ne juriti novac po svaku cenu.
A ne moze odmah novi Mercedes? :(
:D
NjegovaWisost
10.4.2012, 8:39
Ne znam koliko zarađuju uvoznici i kolika im je marža, ali znam da moj rođak nabavlja od veleprodaje sa max rabatima od 10-15% (dao mi je pristup dilerskom servisu pa znam), što možda deluje dosta, ali ljudi kupuju najjeftinije konfiguracije, pa je to efektivno 2-3000 dinara. Možda to i ne deluje malo, ali radi se o malom mestu, gde svako svakog poznaje, pa on mora i da im sve to podesi (ako nešto zabrljaju pa raspričaju da prodaje falš robu, puk'o je), cimaju ga za svakakve gluposti (ne radi igrica kupljena na buvljaku), zovu nedeljom u 22h... Nije redak slučaj i da čeka za pare, ili da na kraju završi na robnoj razmeni, gde često izgubi i to malo što je zaradio (mogao je u Metrou da kupi jeftiniji kanc. materijal i sl.) ili uzima i nešto što mu ne treba samo da nekako naplati dug...
Sem prodaje bavi se i uslugama i naplata mu je (solidnih) 50-60%, za ostalo se nada.
Jeste, može da angažuje uterivače, ali je onda zauvek izgubio mušterije...
Joj, znam kako je tim mučenicima :D Najgori posao - biti račuanrski prodavac i serviser u malom mjestu :D
DragonSlayer
10.4.2012, 9:26
Malo po malo i ne juriti novac po svaku cenu.
To ako hoće da radi iz hobija.
Ako hoće da živi od toga, ništa od toga.
Nemanja NS
10.4.2012, 22:31
Joj, znam kako je tim mučenicima :D Najgori posao - biti račuanrski prodavac i serviser u malom mjestu :D
Misliš da je u velikom "mestu" bolje? :facepalm
Alkohol me odavno ne radi, sad kokam bensove:eek:
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.