Prikaži potpunu verziju : Da li nosite naočare?
Naravno mislim na naocare za vid.
Evo moje su danas stigle, pa ponesen ovim dogadjajem postavljam temu.
Svi govore da se od kompa gubi vid pa da vidimo dal je to tacno:)
Buljim ispred televizora/monitora otkad znam za sebe, ali kad god odem na pregled, lekari se zaprepaste koliko ostar vid imam.
Da i ja bas dosta buljim u komp ali hvala bogu još mi je vid OK, kažu da kompjuterske igre izoštravaju čulo vida i reflekse:Freddy: Mada lepo uzmeš jedan TFT, i lepo gledaš:D
sasha vukelic
30.8.2006, 18:26
Buljim ispred televizora/monitora otkad znam za sebe, ali kad god odem na pregled, lekari se zaprepaste koliko ostar vid imam.
ista stvar kod mene
Vidim da su ovde sve sami sokolovi:D
Ne nosim naocare mada ako nastavim ovoliko da buljim u komp mozda cu biti prinudjen da pocnem da ih nosim:kreza:
Gledacu da se to ne desi:cool:
ne nosim djozluke :D , mada sam bio izlozen opasnim eizo monitorima (dok sam isao u skolu) sa refresh rate-om od 43 Hz (nisam ni znao da je to moguce, do tad).:boodala:
101st Airborne
30.8.2006, 19:30
Ne. Buljim u kompove i TV od malena, ali zasad bez tezih posledica. Onaj poslednji red na testu vida mi je malo cupav, ali sve ostalo ok.
Ne nosim naocare niti primjecujem neke probleme sa vidom,uglavnom mi je vid slabija strana cula,mnogo slabija od sluha :qliranje:
kolko god da sam ispred monitora uvek sam na nekih 50cm ispred njega. Vid mi je i dalje perfektan. kuc,kuc,kuc :)
Buljim u monitore jo od XT-a, tj. davne '91! I pre toga sam buljio u TV (C64 i AGA). Vid mi je, hvala Bogu, savršen. Svake godine idem na VMA na sistematski pregled (pošto se bavim padobranstvom) i uvek prođem najrigiroznije testove bez frke!
Psychon@ut
30.8.2006, 20:45
Šta kakve naočare?:paranoia:
:eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:
phoenix[illusion]
30.8.2006, 21:51
Nosim, mada kada igram komp uvek ih skidam.
Inace ovakvu temu sam ja daaaaaavno postavio, i moderatori su izbrisali:n-cc2:
Pa recite molim vas razlog zbog cega?
U bre, a ja ocekivao da su svi sa teglama.:D
Sad se osecam usamljeno:( :D :D :D
Ja ih nenosim,nemam potrebu,OKO SOKOLOVO!!!
Nosim od pete godine i to mi ne smeta kao sto je bilo ranije.
Da,nosim od prvog osnovne,nasli mi da ne vidim dobro na sistematskom...
Znaci nije od kompa...
More sve sami sokolovi.Ja sam vala corav, nosio sam u cetvrtom razredu skoro godinu dana ali sam za to vreme slomio 5 ramova:eek: :eek: .Od tad me smorilo vala da stalno idem kod lekara.U zadnje vreme bas osecam zamaranje tokom gledanja Tv ili dok sam na kompu duze od 4sata.Shvatam da polako coravim ali mi coroskopi nesto i ne stoje najlepse.
E sta mi se desilo u skoli.Pita mene profesorka posto sam pricao s drugom u klupi nesto u vezi lekcije koju smo tada ucili.Svi me guraju i pricaju mi da vidim na tabli sta pise i to da joj kaze,.Ali jbg nisam mogao nista da procitam jer sam u zadnjoj klupi.Od tada me neki drugovi zezaju "cora".Za sve je kriva j..na DOTA kojoj sam posvetio pola svog zivota.Kada izadjem iz igraonice na svetlo posle se osecam kao sismis.Treba mi da progledam sat vremena.
Да, већ мало мање од 2 године, управо сам их данас донео били су ми ставили јачу диоптрију :p јесте да од кад знам за себе буљим у ТВ/монитор, ал' с обзиром на искуства других контам да је утицај генетике далеко већи.
ал' с обзиром на искуства других контам да је утицај генетике далеко већи.
I to je naučno dokazano! Evo još jednog primera :imam komšu, koji svaki dan cepa basket, ide na trčanje, nikad ništa sem tetrisa nije odigrao (a nema ni TV na gajbi)...živi zdravo (ništa, pljuge, alkohol) a ima dioptriju preko 6! I to je +, znači kratkovidost! Da buljenje u TV i monitor u tolikoj meri kvari vid, dobar deo nas veterana bi nosio teleskope umesto naočara! A oni koji bulje preko 20god...ne smem ni da zamislim tu skalameriju!
101st Airborne
31.8.2006, 0:38
I to je naučno dokazano! Evo još jednog primera :imam komšu, koji svaki dan cepa basket, ide na trčanje, nikad ništa sem tetrisa nije odigrao (a nema ni TV na gajbi)...živi zdravo (ništa, pljuge, alkohol) a ima dioptriju preko 6! I to je +, znači kratkovidost! Da buljenje u TV i monitor u tolikoj meri kvari vid, dobar deo nas veterana bi nosio teleskope umesto naočara! A oni koji bulje preko 20god...ne smem ni da zamislim tu skalameriju!
Ne zaboravimo uticaj redovnog jedenja sargarepe:D
DorianGrey
31.8.2006, 1:38
Jos uvek ne, hvala Bogu...vidim odlicno :D
Da,nosim od prvog osnovne,nasli mi da ne vidim dobro na sistematskom...
Znaci nije od kompa...
Ja oд 15 године, а требало је да их носим од 4 основне, кад се није знало за компјутере, то су гени и ништа више !
I ja nosim naočare... od trećeg osnovne. Dioptrija nije mnogo velika i naravno - je. :P
Wile E. Coyote
31.8.2006, 9:22
Da, od pete godine. :icon_evil Pa da ne krivimo kompove zbog toga. :dedica:
Imao sam velikih problema, svi su me za******li zbog toga (kako vec klinci znaju da budu :Freddy:), dioptrija mi je rasla (-3,5), pa sam presao na sociva. Od tada ne da mi vise nije rasla dioptrija, nego mi se i malo smanjila. Medjutim, prestao sam davno da nosim sociva i vratio sam se na cvikere kad sam poceo da radim od nekog nenormalnog vremena u koje mi oci nisu mogle da istrpe sociva...
Da i to cvike za diooptirjom od -0.75.Naravno nije sve od TV/kompova, ja sam los vid imao i u 2-3 godine.Jaa bih reko da je to genetski jer mi i cale nosi naocare samo mnogo vecu dioptriju -3.75.
Ne zaboravimo uticaj redovnog jedenja sargarepe:D
Hehe!:D
Ja sam sok: Golf Vitalis, pio svakodnevno!:p :D
To vam je onj sa sargarepom i jos necim, mlooogo lep!;)
A inace ja imam dobar vid (stavise odlican - pu pu pu da ne urocim :D ), i nisam nnosio naocare nikada (mada su mi uvek bile simpaticne)!:)
Neznam da li su tu geni u pitanju (:paranoia: ), ali ako jesu onda sam odlican vid nasledio od mog oca!;)
Shlaymara
31.8.2006, 11:15
Trebalo bi da ih nosim, ali posto je sminkersa dioptrija(0.5) batalio sam. Nisam naviko jer mi smetaju na nosu:D . A verovatno je zbog kompa, posto od malena buljim u ekrane/monitore i imao sam odlican vid. A sad bi trebalo da ih nosim:(
a ima dioptriju preko 6! I to je +, znači kratkovidost!+ dalekovidost, - kratkovidost... :dedica: Ja sam + od svoje 3-ce godine zivota, ali ispravljam polako vid buljenjem u monitor... :D Inace, mala dioptrija...
+ dalekovidost, - kratkovidost... :dedica: Ja sam + od svoje 3-ce godine zivota, ali ispravljam polako vid buljenjem u monitor... :D Inace, mala dioptrija...
U pravu si, ja sam se za'ebo! Lik ima -
101st Airborne
31.8.2006, 12:28
Hehe!:D
Ja sam sok: Golf Vitalis, pio svakodnevno!:p :D
To vam je onj sa sargarepom i jos necim, mlooogo lep!;)
A inace ja imam dobar vid (stavise odlican - pu pu pu da ne urocim :D ), i nisam nnosio naocare nikada (mada su mi uvek bile simpaticne)!:)
Neznam da li su tu geni u pitanju (:paranoia: ), ali ako jesu onda sam odlican vid nasledio od mog oca!;)
Mali off topic - jeste lep, ali ima secera poprilicno, ne bi trebalo svaki dan da se pije.;) :D
bone_collector
1.9.2006, 0:49
Nosim naocare od svoje pete godine, ali sada koristim sociva tako da naocare redje stavljam.
Ne nosim naočare. Nemam problema sa vidom, a mislim da neću ni imati (nadam se). To za kompjutere da slabe vid je greška, a evo i bilo je primjera. A i meni nisu neki ekstra monitori (prije neki CRT LG-ov, ekran mu je k'o lopta; a sad Samsung 793DF).
Moj stric je kupio komp prije nekih 4-5 godina i po čitav dan je igrao one igrice što dođu uz Win. Posle nekog vremena je i oslepio, ali totalno! Onda je pauzirao malo i vid mu se povratio i onda je batalio te "gluposti". :) Sad ne nosi naočare ali mu trebaju kad hoće da čita nešto.
Bilo je neko istraživanje i rečeno je da igrači (PC, naravno, šta drugo) se bolje snalaze u prostoru, npr. prije će u nekoj gomili stvari da nađu ključeve od auta, i da monitori kvare vid uopšte nije tačno. Samo kako se to desi mom stricu, i dan danas se pitam... :icon_scra
Samo kako se to desi mom stricu, i dan danas se pitam... :icon_scra
nije jeo šargarepu... :)
da su istinite neke narodske predrasude vezane za ''buljenje'' u monitor ja bih sada odavno imao beli štap i kuče koje me vodi po ulici...
ovako dioptrija mi je u rasponu od -0.75 do -1 tako da nosim naočare -1 po savetu očnog lekara...
monitor mi je udaljen od 50 do 70 cm od očiju pa nikada ne nosim naočare kada sam pred njim jer mi smetaju...
Ne znam, ali u poslednje vreme mi se dešava da me oči i glava baš jako zabole ako provedem više od 3,4 sata za kompjuterom. Napolje nakon toga ne smem da izađem bez naočara za sunce, u suprotnom niti mogu da gledam niti šta vidim...:)Inače, naočare ne nosim (za sada), ali izgleda da ću uskoro morati a to mi se ni malo ne dopada:icon_scra
Ne znam, ali u poslednje vreme mi se dešava da me oči i glava baš jako zabole ako provedem više od 3,4 sata za kompjuterom. Napolje nakon toga ne smem da izađem bez naočara za sunce, u suprotnom niti mogu da gledam niti šta vidim...:)Inače, naočare ne nosim (za sada), ali izgleda da ću uskoro morati a to mi se ni malo ne dopada:icon_scra
I ja sam imao slican problem,mozda to nije zbog toga, ali od kako imam TFT problem je nestao.
hacker_aca
1.9.2006, 17:34
Jao, sad se sjetih... Jednom mom drugu iz starog odeljenja majka poznati očni lekar u Budvi, i on jednog dana stavio sočiva, ali ne za vid, nego samo ona sočiva što mijenjaju boju očiju. Stavio neka vampirska sočiva, nije smeo niko da ga pogleda u oči čitav dan... :D
da... ja bih trebala... cesto ih zaboravim na stolu ili TV-u...
Ali da!!!:eek:
Ne, ne nosim naočare.
Očaran sam temom, by the way. :)
GoranKostic
1.9.2006, 20:09
Nosim naocare, odnosno sociva, kako kad, -3.5 dioptrija, od treceg razreda osnovne, ne bih rekao da je to samo zbog kompjutera, nego nasledno, ali verujem da su i kompjuteri uticali na veliku dioptriju. Doduse razmisljam o operaciju skidanja diopstrije u klinici Sveti Vid, vrlo je moguce da odem na tu operaciju i skinem dioptriju, pa se vidimo posle toga :eek:
Ne nosim naočare iako bih i ja trebao. Dioptrija mi je oko 1 i stalno se smanjuje ( u 7 osnovne bila je 2). Izgleda da sam medicinski fenomen.
Highlander
2.9.2006, 19:24
Da, od pre skoro godinu dana. Dioptrija mi je -0.75 ali izgleda da ću ubrzo morati da nosim -1.
Nosim naocare od prvog gimnazije, -0.5
GoranKostic
5.9.2006, 17:58
Ne nosim naočare iako bih i ja trebao. Dioptrija mi je oko 1 i stalno se smanjuje ( u 7 osnovne bila je 2). Izgleda da sam medicinski fenomen.
Nisi medicinski fenomen, plus dioptrija se popravlja, minus ne.
Ja bih trebao da nosim ali to ne radim zato što mi loše stoje:) Možda ako nađem neki lep model okvira počnem da ih nosim ali samo ako nađem...
Ja bih trebao da nosim ali to ne radim zato što mi loše stoje:) Možda ako nađem neki lep model okvira počnem da ih nosim ali samo ako nađem...
Sve sto vishe odlazes nosenje naochara, tezish ka vecoj dioptriji.... nemoj se zezati sa tim...
Zbog ovih naochara za vid ne volim da nosim i naochare za sunce...
Ja nosim od 6 osnovne.Mada genetika ima veliki uticaj kod mene je fora sto od malena buljim u TV i Komp\monitor.Trenutno stavljam nova stakla ali se dioptrija nije pogorsala vec ostala ista sa promjenom cilindra(ostrina neka).Sa naocarima najdonji red vidim lijepo a bez njih samo prvih 7 mozda 8.Za daljinu ih koristim.
ne,imam suvise dobar vid :D
Lord_Master
8.10.2006, 18:18
Ja sam nosio, pa prestao jel mi je bilo mrsko nositi :) i ako su mi svi pricali da sam ozbiljni i lepsi za cvidzama :) ... Ali po svemu sudeci moracu o5 nositi jel u skoli me zabolise oci buljeci na tablu iz zadnje klupe :)
Wolverine
8.10.2006, 20:01
Isto!A takodje imam njuh mogu da nanjusim na nekome sta je jeo pre 4h!(Nije zbog karakterizacije lika Wolverine-a)
Ne nosim naočare, ali buljim u kom od 1999. godine :eek:
lake_bolt
9.10.2006, 14:31
uf,nosim ih od ranog djetinjstva,valjda mi je u genima kratkovidost ili shta vec:cool:
Bojan Savnik
9.10.2006, 22:19
Da i + i -.:(
Lucic Nemanja
17.10.2006, 12:06
Ne bih ti ja nosio naocare i da ocoravim.Pre bih stavio sociva.Naocare smaraju.
aerochivija
22.10.2006, 3:00
Ako je genetika u pitanju, moj otac i rođeni brat i sestra su kratkovidi i nose naočare, a inače po obe roditeljske linije u porodici je mnogo više onih koji nose naočari.
A ja, od 1983. sedim pred TV ekranom i monitorom gotovo po ceo dan (jasno, comp-maniac), mnogo čitam (često i pod svetlom neadekvatnim prema mišljenju stručnjaka), ali srećom mi još uvek nisu potrebni đozluci.
King Arthur
22.10.2006, 9:53
Od kada znam za sebe buljim u TV, monitor itd po ceo dan, zavrsna godina ETF-a sam i... guess what? ne nosim djozle (stvarno, ono sto pricaju da deca ne treba da gledaju u TV mnogo, monitor mnogo da ne bi ostetio vid - lazu bre skroz, just keep the distance i sve je ok) :odoK:
Ne nosim naocare i nadam se da nikad i necu!:cool:
Da, od 5. godine zivota :(. Inace, vid mi se nije pogorsao od kad se bavim racunarima...
Mr. Garrison
24.10.2006, 22:48
ne nosim i jako sam srecan zbog toga...
ne nosim i jako sam srecan zbog toga...
Same here.:)
Nosicu ih kad pocnem da coravim,valjda zato i sluze.:icon_stud
GrimReaper
30.10.2006, 0:27
Ne, u kompjutere buljim od 7. godine (shto tje retji - 9 godina), i na zadnjem sistematskom sam imao prilichno oshtro oko. :D
Primetio sam da mi se periferni vid povremeno muti, mislio sam da je od kompa, kad ono posle citanja knjige par sati isto. Hvala bogu ne nosim naocare (jos), ali sam primetio da zadnja dva-tri reda na sistematskom... ne idu mi od ruke! Nadam se da ovo nece pogorsati i prerasti u nesto ozbiljnije. Mislim (ali nisam uan handrid persent siguran) da, ako je sve lepo namesteno (osvetljenje, kontrast itd.) monitor ne moze da naskodi.
hacker_aca
3.11.2006, 13:19
Čitao sam da igrači (oni što mnogo bulje za monitorom) imaju veću sposobnost da nalaze stvari. Npr. rađena su istraživanja i igrači su prije nalazili ključeve u gomili stvari od neigrača.
A kažu da se ćoravi od kompova. Jes, jes.... :)
Master Neo
4.11.2006, 3:37
Posto mnoooogo vremena provodim ispred ove droge, postao sam kratkovid... Na desno slabije vidim, na levo ok. Bio sam na pregledima na desnom je 0.5 dioptrija a to je vrlo malo.Ma samo da skupim koju kintu, eto meni tft-a... A ne ova kanta.
NightWolf
8.11.2006, 22:44
Igram komp od kad znam za sebe:D i sve mi je uredu sa okicama:)
monitor mi je star,ali je kostao tada, ko sada 500eur,i super je nikad se nije pokvario imao problema ili sta vec.....hvala mu nije mi pokvario oci
REDisLAW
16.11.2006, 19:11
Naravno da ne nosim... E, stvarno, tema je baš....... pa ne znam.... malo glupa al ajde sad... :kreza:
Nosim od 2. razreda (8-9. godina). Ot tada mi se dioptrija povecavala malo po malo pa sad nosim oko -2.0.
Evo ja nosim i dioptrija mi konstantno raste, poceo sam da ih nosim pre nego sto sam poceo da se zezam sa kompom.
Grabulja
29.11.2006, 13:12
Mislim da to ima veze sa genetskim predispozicijama...
Ja blejim za kompom bar 3-4 sata dnevno, citam knjige k'o blesav i nista. Zadnji red kod ocnog - bez problema! Verujem da CRT vise steti (MNOGO vise), ja imam TFT zadnjih 6 godina, tako da i to verovatno ima udela...
Mislim da to ima veze sa genetskim predispozicijama...
Ja blejim za kompom bar 3-4 sata dnevno, citam knjige k'o blesav i nista. Zadnji red kod ocnog - bez problema! Verujem da CRT vise steti (MNOGO vise), ja imam TFT zadnjih 6 godina, tako da i to verovatno ima udela...
Pa zar i ovde CRTvsTFT?!:n-cc2: A ja ću ti reći da ne šteti ništa više od TFT-a (bar ne samim očima). I šta ćemo sad? Ja buljim u CRT 15+ godina pa mi ništa ne fali.:rolleyes:
Nosio sam ih od malena ali zato sto mi je bezalo oko dok sam bio mali pa sam morao na operaciju i onda sam morao da ih nosim da ojacam zivac kod oka. I sada bi trebao da ih nosim ali vec bi trebao da prestanem ( nisam bio kod ocnoga vec 2 gd.). Inace dobro vidim:eek: . LCD nekvari oci za razliku od onih prastarih monitora od 20 cm.
Nosim sociva...i super mi je...:qliranje:
YellowDog
20.1.2007, 13:22
Ne nosim al pošto malo lošije vidim na levo oko, moraću uskoro da počnem!
Ja sam od skoro poceo da nosim sociva,sto mu dodje isto...Znaci-DA!!!
meni smeta svetlo....ovih dana pocele su i da mi zamagljuju oci negde oko 3 ujutro dok igram warcraft...moja preporuka je da svetlo (neko slabije) da bude ukljuceno i da sija u ledja (da ne sija u oci) oci ce manje boleti garantujem vam...
btw....plasim se mraka :kreza:
Ne nosim naocare i mislim da vidim ok...al kada ugasim svetlo i zatvorim levo oko i kada pogledam prema neonkama na kucistu imam utisak da na desno puno jasnije vidim svetlost neonki dal treba nesto da preduzmem u vezi toga ili svako na neko oko vidi jace ?
Pa mogao bih da proveris to...nije na odmet...
Ja npr. imam razlicite dioptrije na socivima(desno-1.5,levo-0.75)...
A moja rodjaka recimo perfektno vidi na desno oko,ali na levom mora da nosi dioptriju cak 3.5!!!!
Kazem bolje proveri...
Crusader88
20.1.2007, 21:28
ja ne nosim naocare i valjda(da kucnem u drvo) necu ni morati, najgore je sto slusam razne gluposti od nestrucnih ljudi "ne sedi toliko za racunarom, nosices naocare" E PA BAS NIJE TAKO. vec 4 godine sedim za racunarom, za istim monitorom barem 8 sati svkodnevno!!!! I vid mi je nikad bolji, to su mi rekli i na sistematskom (da su zadivljeni mojoj moci opazavanja)
toliko od mene:ciao:
priest (of_the_moon)
21.1.2007, 19:16
Ne nosim ih, i sve one priče o super vidu (vidim bolje od ortaka koji nisu kompjuteraši, čitam na 100km :), vidim kroz zid :)) važe i za mene. Za onoga ko je odgovoran za to: :n_klanja:, :).
pa, još ne, ali mi se ponekad "pomuti" pred očima posle višečaspvnog gledanja u monitor... :eek:
Da nosim od 7 godine tada sam imao +1 a sada sa 13 imam +0.25
Samo sam redovno nosio naocare i smanjio dnevnu dozu PC-a sa neprekidnih 8 sati na 5 sati sa pauzama nakon sata igranja. otvorim prozor 5min gledam u daljinu i onda opet igram. Kazu da bi za godinu dvije mogo da imam +0.00 i - 0.00
Ne nosim...barem ne za sad. Na lijevo oko vidim odlicno, a na desnom imam dioptriju od 0.5 ili 0.7 (+ or -, don't know). To mi je rekao ocni ljekar, ali nije nista pominjao da treba da nosim naocare...
Mislim da i ovo ima velike veze sa genima, jer mi se vid nije pogorsao u zadnje 3 god, a dosta vremena provod pored mog trulog CRT-a, koji ce uskoro da rikne, tj. brightness mu drzim na 0 a on ima nenormalno jako osvjetljenje, ali skoro kupujem TFT. :a_whistli
']Nosim, mada kada igram komp uvek ih skidam.
Inace ovakvu temu sam ja daaaaaavno postavio, i moderatori su izbrisali:n-cc2:
Pa recite molim vas razlog zbog cega?
Pametno,to je veoma dobro to je radio i moj prijatelj i sada ih vise ne nosi:ciao:
SFRJ-Forever [CG]
1.2.2007, 0:35
Super vidim :D
Komp imam od 1999godine, prije toga sam igrao Segu i od tada skoro svaki dan sam na kompu, u zimskom periodu dosta, ljeti veoma malo.
Monitor je uvjek na najvecem refresh rate-u, na starome 75, i sada na 85.
Uvjek gledam u monitor sa minimum 1 metar udaljenosti i naravno trepcem stalno.
Meni svi zivi u ufamiliji nose naocare od mladosti a ja vec 6 godina buljim u CRT po ceo dan i vidim lepo, znam neke koji po ceo dan bulje u monitor unazad 10 i vise godina pa ne nose naocare.
Vec nekoliko godina nosim -0.5, neko bi rekao nista strasno ali bez njih vidim kao kroz mokru soferku... Kod monitora je najbitnije da nije izgubio fokus, mislim da to najvise "krivi" vid... Veci refresh rate smanjuje umor ociju, kako smanjuje treperenje slike :ciao:
Još uvjek Hvala Bogu NE, ali s obzirom koliko sam vrenema počeo dnevno da provodim za računarom.................:eek: :eek: :eek:
SFRJ-Forever [CG]
8.2.2007, 19:08
Po ovome cudu, igranje igara, prvenstveno akcionih, poboljsava vas vid!
The researchers said their findings could help patients with several types of visual defects.
http://www.extremetech.com/article2/0,1697,2091435,00.asp
Hehe. Evo nama sa "šoferšajbom" utjehe:D :D :D
NjegovaWisost
9.2.2007, 1:58
Meni dioptrija 5.0 i 5.5 na drugo oko, mislim da sam najćoraviji na forumu, propisana su mi obavezno sočiva da nosim...
NjegovaWisost
9.2.2007, 2:12
Hm, svi govore kako PC ne utiče na vid, a trećina forumaša nosi naočare....
Hm, svi govore kako PC ne utiče na vid, a trećina forumaša nosi naočare....
Pa to je super, da ih je tako malo, tj. da nas je tako malo :D
Odlicni su rezultati :)
NjegovaWisost
10.2.2007, 2:18
Da, uvjek može gore...
Ja vidim savrseno iako visim za racunarom bar 4-5 sati dnevno, poslednjih 7 godina.
Probajte da uvuceti konac u najmanju iglu koju nadjete. Ko uspe iz prvog puta vidi dobro, ostali manje igrajte igrice. :)
Ljudi, uglavnom je genetski, ne zbog buljenja u monitor...nadam se....ne, tako je! Ja sam poceo da coravim mnogo godina pre nego sto sam uzeo komp...tako da to potvrdjuje moju trvdnju! :to_care:
NjegovaWisost
10.2.2007, 13:42
Genetski ili ne, ja sam jedini ćorav u mojoj široj porodici.
Vuckovic Veljko
18.2.2007, 15:45
ista stvar kod mene
I kod mene:dedica: :dedica:
Vuckovic Veljko
18.2.2007, 15:46
Ja vidim savrseno iako visim za racunarom bar 4-5 sati dnevno, poslednjih 7 godina.
Probajte da uvuceti konac u najmanju iglu koju nadjete. Ko uspe iz prvog puta vidi dobro, ostali manje igrajte igrice. :)
ja imam savrsen vid ali mi se tresu ruke;) vjerovatno zbog horor igara:paranoia: :paranoia: :paranoia:
Desno oko +0,50 i -2,25.....levo oko +0,50 i 5,75.............
Nosim i sociva i naocare.
Ne nosim ih... bar za sad ..... al ako nastavim ovoliko buljiti u monitor
postoji velika vjerovatnoća da ih počnem nositi.....
A sada odoh uživam u blagodetima perfektnog vida
uz neki FPS.......:)
Ja počeo da nosim pre 5 dana.Na levom -1.25 a na desnom -0.5!
Verovatno je genetski... a i ovo silno buljenje mi ne pomaze
D:-1 L:-0.75
Corav sam ko sova po danu!
Ti corav ko sova po danu? A sta ja da kazem: desno -2.25, levo -1,50? Dobro, ima i gorih od nas ;)
nisam nosio i nikad necu (nadam se ) :D
ko zna... od tolikog zracenja.... :kreza:
Dual pretop
7.3.2007, 22:08
Ne, iako obadva roditelja nose naočare.
Kaze se oba ili dva.Nemoze obadva
NjegovaWisost
8.3.2007, 0:25
А читао сам да се диоптрија може уклонити операцијом у Светом виду. Зна ли ко шта о томе? Дал је уклања потпуно?
hacker_aca
8.3.2007, 16:47
А читао сам да се диоптрија може уклонити операцијом у Светом виду. Зна ли ко шта о томе? Дал је уклања потпуно?
Imaš ovde: Sveti vid (http://www.svetivid.com/).
Pri dnu strane imaš dugme "Korekcija dioptrije" pa pročitaj. ;)
Ne nosim naocare za sad mada mislim da cu ih nositi u buducnosti jer svi iz familije imaju probleme sa vidom.
Shang Tsung
21.3.2007, 20:18
Samo cvike za sunce:cool:
:)
NjegovaWisost
28.5.2007, 2:51
Uf uzeo sam sočiva. Dva sata sam se mučio kod doktorke da ih stavim. I sad sam se vratio iz Beograda (a dala mi je probno sočivo, šta ću ja kad je doktorka rođena u Pljevljima :) ) i ne znam da ih stavim. Vježbam sa ovim probnim i šanse nema da držim kapak otvorenim. Ima li ko kakav savjet :( ili šemu na internetu :D
Ne stvarno me je frka uhvatila :mad:
Dr Zoidberg
28.5.2007, 3:47
Nenosim iako sam nad kompom 24/7 u poslednjih 8god.Genetika je cudo :)
Nenosim iako sam zadnjih tri godine dana non stop na kompu valjda zato sto mnogo igram FPSove kazu da poboljsavaju vid.:D
Daje rezultate, u retkim slucajevima je potrebno ponoviti jos jednom operaciju, s tim sto leci samo lakse slucajeve, ukoliko imas vise poremecaja vida (npr. cilindre) nemoj se nadati nicemu posebno iako ce oni reci mozda nesto drugo... uglavnom skupo je dosta !
Ja imam malu dioptriju, dosta iritirajucu, stalno se mrstim, ljudi misle da sam nervozan, imam i neke fancy naocare ali ih ne nosim, a razmisljao sam o laseru i odustao, jbes ti to, isto tako kako moze da se sredi ta dioptrija onaj lik za laserom moze i da me unisti za ceo zivot a imam iskustva sa takvima i znam kako prolaze studije i ko ih uci pa mi to uopste ne uliva poverenje, stavise cudi me kako znaju da nacentriraju stakla da se centar poklapa sa centrom zenice.
polarnimeda
28.5.2007, 6:35
Daje rezultate, u retkim slucajevima je potrebno ponoviti jos jednom operaciju, s tim sto leci samo lakse slucajeve, ukoliko imas vise poremecaja vida (npr. cilindre) nemoj se nadati nicemu posebno iako ce oni reci mozda nesto drugo... uglavnom skupo je dosta !
Ja imam malu dioptriju, dosta iritirajucu, stalno se mrstim, ljudi misle da sam nervozan, imam i neke fancy naocare ali ih ne nosim, a razmisljao sam o laseru i odustao, jbes ti to, isto tako kako moze da se sredi ta dioptrija onaj lik za laserom moze i da me unisti za ceo zivot a imam iskustva sa takvima i znam kako prolaze studije i ko ih uci pa mi to uopste ne uliva poverenje, stavise cudi me kako znaju da nacentriraju stakla da se centar poklapa sa centrom zenice.
heheee... ja sam uradio BAS TO! :)
imao sam dioptriju -8.0 na oba oka. sada imam na desnom 0.0, a na levom +0.25 :D 3 dana posle operacije video sam koliko i sa naocarima!
samo ja to nisam uradio u svetom vidu, vec u klinici milos koju su mi preporucili ljudi sa ocne klinike. ista cena, ali kazu nesto drugaciji sistem. a i covek koji radi je, kako kazu najveci strucnjak za ovo polje koji radi u nasoj zemlji, i to nas covek... mirko jankov.
jedino sto je skupa operacija.... kosta 1000e za oko! 5 godina smo skupljali te pare, od moje 18.... (sada imam 23) ali isplati se... mislim, to je velika para za nas, ali generalno mala, pogotovo za tako nesto....
operacija je gotova sa sve pripremama za 20 minuta, i sledeceg dana si vec maltene sposoban da sve radis bez cvikera :D ili sociva koje sam takodje jedno vreme nosio, ali su kasnije pocela da mi smetaju, iako su bila meka.
totalno je bezbolna, i jedini problem je imati mooda igrati se sa tako necim! imao sam strasne tripove da cu da oslepim, pa sam racunao kako ce mi ostati bar jedno oko sigurno.... ma ludnica!
a zapravo, nikada se nije desilo da je nekome vid posle operacije bio gori, cak sta vise- ono sto mozes kao najgore da ocekujes jeste da ti ostane +-0.75 sto je formalno dioptrija za cvike, ali ih niko sa tom dioptrijom ne nosi! ili da dobijes neku infekciju sto je jos manji nepozeljan efekat jer se resava kapima :)
a nisu imali ni jedan jedini takav slucaj od kada rade operacije. to vise stoji da se za svaki slucaj ograde, sto je i savrseno normalno zi njihovog ugla!
inace, danima sam se cudio- sve to mi je delovalo neverovatno...... najpametnije potrosene pare u mom zivotu. mada uglavnom i nisu bile moje...
rade sa dioptrijama do -10 i ne znam do koliko u plusu. naravno prvo ide pregled kojim potvrdjuju da 100% ne postoje sanse da dodje do komplikacije.
sve u svemu- woooow! znaci od 4. godine sam nosio naocare i samo cap.... unbelivable!
inace, imao sam i cilindre, ali nesto malo!
Edit by mod: za sve informacije o klinici pitati polarnogmedu, ostavljanje linka ka sajtu klinike je reklama :)
....
totalno je bezbolna, i jedini problem je imati mooda igrati se sa tako necim! imao sam strasne tripove da cu da oslepim, pa sam racunao kako ce mi ostati bar jedno oko sigurno.... ma ludnica!
a zapravo, nikada se nije desilo da je nekome vid posle operacije bio gori, cak sta vise- ono sto mozes kao najgore da ocekujes jeste da ti ostane +-0.75 sto je formalno dioptrija za cvike, ali ih niko sa tom dioptrijom ne nosi! ili da dobijes neku infekciju sto je jos manji nepozeljan efekat jer se resava kapima :)....
;), znam ja sve to, znam i za jos jednu kliniku, cak bi u toj jednoj gde imaju najnovije aparate u celoj srbiji, najmodernije na balkanu a i sire imao popust ali nemam ja m00da za to, ne vid brate, nisam daleko ni ja od toga po buducem zanimanju da ne shvatam sve to ali neka, ako mi se bas pogorsa idem 100% ali sa ovih -1 i -1,25 cu izdrzati do tada. :D
Kad kupim neki dobar tft da ih ne mucim na ovom crt-u.:)
Uf uzeo sam sočiva. Dva sata sam se mučio kod doktorke da ih stavim. I sad sam se vratio iz Beograda (a dala mi je probno sočivo, šta ću ja kad je doktorka rođena u Pljevljima :) ) i ne znam da ih stavim. Vježbam sa ovim probnim i šanse nema da držim kapak otvorenim. Ima li ko kakav savjet :( ili šemu na internetu :D
Ne stvarno me je frka uhvatila :mad:
Vrlo je prosto...kad se naviknes. I ja sam imao problema kao i ti, plasio sam se da stavim u oko, ceo dan sam izgubio probajuci i probajuci...ali sam hrabro! Prosto ga stavi na prst i guraj u oko! Nema drugi nacin, dok se malo ne izvezbas, posle ce ti biti prosto ko pasulj. :cool:
Srlandand
28.5.2007, 17:02
Ja nosim naocare od decembra (-1,25 i -1,5). U pocetku su mi smetale, ali sam se navikao. Drugarice mi kazu da izgledam sexy sa njima.:to_care: :to_care: Usput, mislim da su sociva s****e i da samo unistavaju oci.
hacker_aca
28.5.2007, 23:39
Gadna su sočiva kada dođe do fizičkog sukoba. Zamislite da vas neki mišićavi odalami posred oka pa da vam se polomi sočivo... :paranoia:
Ma i naočare ako se ne sklone na vreme... :)
Gadna su sočiva kada dođe do fizičkog sukoba. Zamislite da vas neki mišićavi odalami posred oka pa da vam se polomi sočivo... :paranoia:
Ako ne pravis probleme misicavi te nece odalamiti. :dedica:
polarnimeda
29.5.2007, 2:42
Ako ne pravis probleme misicavi te nece odalamiti. :dedica:
ili ako si jos misicaviji. ili super sonic ninja! :D
Vidim ja z******i su ti Rusi.;) :D
Sociva su na bayi silikona, ona staklnena su proslost, a ova novija su savitljiva, ne lomi se to (verovatno ima nekih specificnih ali...), dok je s naocarima druga prica.
PixelTerror
29.5.2007, 8:33
Da, nosim sa 0 dioptrijom jer sam cool :cool:
I Matrix nas uči na to kako je to EMO na kvadrat i zatvore ti "ogleda duše" kako se kaže na oči, tj. čine te "EMOtionless" ;) ali me boli guza na to :D
Šalu na stranu, imam dobar vid, a nazad u ETŠ Pupinu me nastavnik prakse zvao Sokol! :D
Tamanim šargarepe "on daily basis" :rofl: Možda je na ovo uticao duško dugouško, car zečeva i naravno naš dragi "Rambo zec", Jazz Jackrabbit :D
Ja naocare nosi vec vise od 10 godina i sasvim sam se naviko na njih!:eek:
Naocare nosim preko 20 godina, a poslednjih 7 godina buljim u kompjuter i idem redovno na kontrole vida i nista se nije promenilo. Dioptrija je ostala ista. Znaci ne ide ni na bolje ni na gore. Mozda je razlog tome sto imam tzv. astigmatizam, iako ne znam sta je to, ali na receptu za naocare imam po dve dioptrije za svako oko.
O.D. +0.75 sph +1.50 cyl 18 step.
O.S. +0.50 shp +1.75 cyl 145 step. 67/65
Tako da mislim da buljenje u ekran nema nikakav uticaj na vid. Barem kod mene nije imao uticaja. Barem do sada...
alesandro
29.5.2007, 19:23
Hm... U anketi nedostaje: Ne nosim, ali bih trebao.
E, da, taj sam. Trebao bih, ali ne nosim. Nosio sam nekih pola godine (+0.25) ali mi dojadilo. Mozda sociva jednog dana. :D Ne znam kako je medicina napredovala sto se tice uklananja dioptrije operacijskim putem???
Čisto radi tvoje edukacije, da ti kažem da si ti dalekovid, plus imaš asigmatizam. Ono što ti piše na receptu je da na desnom oku (Oculus dexter, O.D.) treba da nosiš sferno staklo dioptrije +0,75 (to je korekcija dalekovidosti) plus cilindrično staklo dioptrije +1,50 okrenuto tako da osa cilindra zaklapa sa horizontalom ugao od 18 stepeni (to je korekcija asigmatizma).
Na levom oku (oculus sinister, O.S.) imaš kombinaciju od sfernog stakla +0.5 i cilindričnog stakla +1.75 čija je osa okrenuta tako da zaklapa ugao od 145 stepeni sa horizontalom. Ono 67/65 je razmak zenica u milimetrima. Ne znam tačno zašto su tu dve vrednosti, ali valjda je jedna vrednost u slučaju gledanja na daljinu, a druga u slučaju gledanja na blizinu (ako neko zna tačno o čemu se radi, neka me ispravi).
Što se tiče "buljenja u monitor", to nema veze sa tim kolika ti je dioptrija naočara, nego sa time koji je tip nedostatka oka u pitanju. Ako je u pitanju urođeni nedostatak, i stanje se nije promenilo mnogo godina, onda je verovatno da ti se vid neće mnogo pokvariti od preteranog gledanja na blizinu (tj. buljenja u monotor), ali to se nikad ne zna i zavisi uglavnom od genetike. S druge strane, ako očni poremećaj ima tendenciju da se menja (recimo, ja sam kao mali nosio naočare sa pozitivnom dioptrijom, onda jedno vreme nisam nosio naočare, pa sam onda počeo da nosim naočare sa negativnom dioptrijom), onda je velika verovatnoća da ta osoba ima oči koje su osetljive na naprezanje i previše gledanja u istu stvar (knjigu, kompjuter...) pa će mu preterano korišćenje kompjutera kvariti vid.
Vi ste još mladi, ali ćete tek videti ša vas čeka u starosti - negde između četrdeset pete i pedesete godine kod mnogih počinje kvarenje vida zbog lošeg rada mišića koji menjaju krivinu očnog sočiva (i omogućavaju "šaltovanje" između gledanja na blizinu i gledanja na daljinu), a takođe i samo sočivo prestaje da bude dovoljno elastično. Onda počinje zezanje sa dva para naočara, bifokalnim naočarima i slično...
Što se tiče uklanjanja "dioptrije" operacionim putem, to se radi, ali samo ako je u pitanju urođena kratkovidost (ne može za dalekovidost) i ako ne postoji nikakva tendencija ka kvarenju vida (u "plus" ili u "minus"). Laserom se istanji rožnjača na tačno određenim površinama čiji se položaj izračunava kompjuterom. Zbog očnog pritiska, očna jabučica se deformiše, tj. ispupči na tačno određeni način potreban da se ispravi urođeni nedostatak, jer je urođena kratkovidost izazvana prekratkom očnom jabučicom. To se radi na nekim očnim klinikama (mnogo siroviju varijantu tog zahvata izmislili su ruski očni hirurzi i sastojala se od pravljenja zrakastih rareza na rožnjači), ali samo za izuzetno velike urođene miopije (kratkovidosti) od preko -7 (recimo, nisam stručan za to).
Da, nosim sa 0 dioptrijom jer sam cool :cool:
Tamanim šargarepe "on daily basis" :rofl: Možda je na ovo uticao duško dugouško, car zečeva i naravno naš dragi "Rambo zec", Jazz Jackrabbit :D
Da, uostalom, ko je još video zeca sa naočarima :D:D:D
Ja nosim naocare od decembra (-1,25 i -1,5). U pocetku su mi smetale, ali sam se navikao. Drugarice mi kazu da izgledam sexy sa njima.:to_care: :to_care: Usput, mislim da su sociva s****e i da samo unistavaju oci.
Sočiva neki podnose lakše a drugi teže.
Neki nedostaci oka ne mogu se ispraviti sočivima.
U svakom slučaju, ona su jedini spas onima sa urođenom velikom kratkovidošću (-8, -10... znao sam jedog čoveka sa čak -20). Naočare tako velike dioptrije nije moguće napraviti, ili jeste, ali ih je strašno teško i neprijatno nositi. Onda preostaju samo sočiva...
Srlandand
29.5.2007, 20:04
Sočiva neki podnose lakše a drugi teže.
Neki nedostaci oka ne mogu se ispraviti sočivima.
U svakom slučaju, ona su jedini spas onima sa urođenom velikom kratkovidošću (-8, -10... znao sam jedog čoveka sa čak -20). Naočare tako velike dioptrije nije moguće napraviti, ili jeste, ali ih je strašno teško i neprijatno nositi. Onda preostaju samo sočiva...
Nisam znao da postoji tolika dioptrija.:icon_scra
Ja ne vidim na jedno oko. Ali mi naocare ne pomazu posto bukvalno ne vidim. Ne smeta mi. Normalno koristim komp... niko ne moze da provali da ne vidim. Doduse, primetio sam da boje vidim malo drugacije. Na primer u Windows paleti od 256 boja (mozda nije ta... neka starija paleta) ima jedna plava svetla koja mi izgleda belo i ne mogu da razlikujem zutu i zelenu iz te palete pa mi smeta u igrama tipa ono sa kuglicama kada sklapas boje i slicno. Ali zato mi u World of Warcraft ne smeta nimalo :D. I na primer one 3D naocare (ono sa plavom i crvenom bojom) kod mene ne radi :)
U svakom slucaju nikada nisam nosio nocare, normalno sam se bavio sportom, vozim auto... sve normalno. Urodjeno je tako da verovatno i deca ce to da imaju. Ali sto kaze Voja, sa 40-50 godina naocare postaju obavezne. Moj tata ima isto to sa okom i tek sad skoro je poceo da koristi naocare kada radi (mala slova na monitoru :) ) a nikada mu nisu trebale...
donator99
29.5.2007, 20:24
Ja poceo da nosim od proslog septembra naocare...ubi me ovaj moj CRT :(.
Sad nosim -2.0 na jedno oko i -1.25 na drugo.
NjegovaWisost
30.5.2007, 14:17
Tih 1000 evra nisu problem... Al mi doktorka rekla da je to najbolje tek posle 25te:dedica:
Ne znam ko će čekati. Sočiva šanse nema da stavim. Treba mi vremena i vremena.
Ona su meka, tromesečna (i skupa, svakih pola godine po 50 evra).
Kad budem na toj operaciji, ima pištolj da ponesem, za slučaj da oslijepim:(
I ja bas nosim meka, tromesecna, ali kazem ti, naviko sam i sad mi je to 5 minuta ujutru kad stavljam...
alesandro
30.5.2007, 16:17
Daklem, ako si kratkovid (vidis samo predmete koji su relativno blizu???), nosis negativnu dioptriju? A, ako si dalekovid (vidis daleko, ne blizu???) nosis + dioptriju??? Sto onda dodjavola ja nosim + ako ne vidim daleko, a vidim super blizu? qq meni! :confused:
Game fever
30.5.2007, 18:33
Gledam u ovaj ubogi CRT od 2001 i naravno pokvario sam vid ali nije ni toliko do monitora nego do genetike keva mi nos cvike od svoje 4 godine a brat od 5 ja sam ih dobio pre 3 meseca.
polarnimeda
30.5.2007, 20:30
Tih 1000 evra nisu problem... Al mi doktorka rekla da je to najbolje tek posle 25te:dedica:
Ne znam ko će čekati. Sočiva šanse nema da stavim. Treba mi vremena i vremena.
Ona su meka, tromesečna (i skupa, svakih pola godine po 50 evra).
Kad budem na toj operaciji, ima pištolj da ponesem, za slučaj da oslijepim:(
ja koliko znam, najpozenjije je raditi operaciju izmedju 18-25.. mada kada dodjes do 30 i neke, onda ne vidim ni zasto bi se zezao sa tim.. treba mi sloboda dok sam mlad, za kvalitetnije zezanje :D
ne treba ti pistolj- niko na svetu nije oslepeo. rekoh vec- najgori slucajevi su infekcija koja se leci kapima, i to da ti ostane dioptrija od max +-0.75. i to je tako vec 5 godina, a tenolog ne stoji- moze samo bolje da bude! ;)
mada, moram da priznam da je itekako bila prpa i razmisljanja o slepilu pre nego sto cu ja otici na operaciju. sve sam racunao- dobro, valjda ce bar jedno oko da osane (izmedjuostalog i zato imamo 2) :rofl:
Da,skoro sam poceo da ih nosim,nekih 5-6 meseci.A dioptrija je L-1,-D0.5 plus neki cilindar.
Ako nemate para da kupite "brendirane" naočare za sunce,nemojte ni kupovati naočare za sunce.Bolje je da se po jakom suncu,šetate "žmirkajući".Sve ove jeftine naočare što se prodaju na svakom koraku, nemaju zaštitu od UV zračenja,tako da nošenjem istih,zavaravate sami sebe.Tada oči držite širom otvorene,što je neprirodno,jer je efekat isti kao da na jakom suncu držite širom otvorene oči.Time UBRZANO kvarite vid,a da to ni ne primećujete,za razliku od buljenja u TV ili Monitor,kada osećate peckanje očiju,bol u glavi,zamor,i sl..To sam sasvim slučajno čuo na TV-u kad je govorio neki doktor...
Sličan efekat UV zračenja je i kada se kupate leti u moru,voda vam je do guše,a nemate nanetu kremu protiv UV zračenja.Iako vam je lepo,sveže,vi zapravo gorite.Nisam stručnjak,ali imam iskustva iz detinjstva. :D
@aRTi
Ziva istina, jos ove jeftine naocare imaju i dioptriju pa jos dodatno kvare vid. Uzas!
Evo ja sad pokusavam da skupim pare za neke lepe original pandurke/aviatorke :)
Jesu skupe, ali kineze necu.
NjegovaWisost
31.5.2007, 17:53
Juče sam posle sat vremena uspio da stavim sočiva a jutros posle 15 min:aplauz:
Upalo mi sočivo negdje u lijevo oko ja se rastravio, trljao oči i ono se samo namjestilo:icon_scra
Ja naočale rijetko kad nosim. Imam dioptriju, ali sasvim dobro vidim i bez njih. Plus što mi je okvir neko nekvalitetno s***e, pa ih možda i budem nosio kad dobijem novi :)
OT: Za sve one koji se muče sa sočivima, preporučujem da pročitaju knjigu Ephraima Kishona, "Nije fer, Davide", gdje ima jedna pripovjetka koja se bavi tim problemom... :D
@SirDuck91
Da,plus što imaju dioptriju.
Imam jednog drugara koji je krenuo da nosi naočare za vid,negde u osmom razredu osnovne škole.A inače ove "krš" naočare za sunce je do tada nosio redovno.Kada sam saznao da su one veoma štetne,skontao sam da je on svoj vid tako i ukvario.On nije imao PC,konzole,commodore i sl.Ja sam imao sve to,commodore 64,PC (286 sa crno belim monitorom,pentium 133 sa Philips 14c,celeron 400 mhz sa monitorom Philips 105e),super nintendo.Naočare za vid ne nosim,ali "bolujem" od gojaznosti.A taj drugar koji je pokvario vid,nije debeo.
P.S. Verovali ili ne,ja nikad u životu nisam nosio naočare za sunce,iako su mi dobro stojale skoro svake koje sam probao. :cool: Možda je to ključ "zdravog vida". :rolleyes:
A,da! Obožavam i šargarepe da jedem. :kreza:
Ne nosim ih,a nadam se da necu morati da ih nosim kasnije.:dedica:
NjegovaWisost
1.6.2007, 18:27
P.S. Verovali ili ne,ja nikad u životu nisam nosio naočare za sunce,iako su mi dobro stojale skoro svake koje sam probao. :cool: Možda je to ključ "zdravog vida". :rolleyes:
A,da! Obožavam i šargarepe da jedem. :kreza:
Mislim da je ključ zdravog vida ne buljiti puno u komp. Rezultati ankete sve pokazuju...
@aRTi
Ziva istina, jos ove jeftine naocare imaju i dioptriju pa jos dodatno kvare vid. Uzas!
Evo ja sad pokusavam da skupim pare za neke lepe original pandurke/aviatorke :)
Jesu skupe, ali kineze necu.
Ma kineske su ti najbolje ako hoces da varis , jedva sunce vidis kad ih stavis:)
Mislim da je ključ zdravog vida ne buljiti puno u komp. Rezultati ankete sve pokazuju...
Rezultati govore da ima manje ljudi koji su coravi od onih koji vide dobro pored kompjutera..
NjegovaWisost
2.6.2007, 0:09
Rezultati govore da ima manje ljudi koji su coravi od onih koji vide dobro pored kompjutera..
Kako da ne, trećina forumaša je ćorava... dal u tvom okruženju svaki treći čovjek nosi naočare/sočiva?
Neki su otporni na komp, al dobar dio ljudi nije. Doktorka iz Beograda (gdje sam preje nekoliko dana uzeo sočiva) mi je to potvrdila. Dugotrajno buljenje u neku osvjetljenu površinu umara oči, onda ne trepću kapci, ne stvara se se tečnost za kvašenje očiju, čovjek počinje da žmiri i pritiska jabučicu, sočivo se iskrivljuje....
Ne znam, nisam stručan, al samo govorim što mi je ispričala.
Čak u lokalnoj "optici" imaju da se naruče stakla za naočare plus dodatno prskanje u fabrici sloja koji "pomaže pri buljenju u monitor". Mada mi nije jasno kako...
polarnimeda
2.6.2007, 0:14
Juče sam posle sat vremena uspio da stavim sočiva a jutros posle 15 min:aplauz:
UB]Upalo mi sočivo negdje u lijevo oko ja se rastravio, trljao oči i ono se samo namjestilo:icon_scra[/B]
da da- to je normalno. opusti se :D samo, bolje je da jako trepces nego da ga trljas ;)
i bolje ga svaku noc skidaj- iskuliraj svakoga ko ti kaze da opusteno mozes da ih nosis i po nekoliko dana!
inace, posle svakih pola sata koriscenja kompa, dovoljno je gledati u neku udaljenu tacku jedan minut da se oko koliko toliko oporavi i lakse prezivi eventualno daljnje terorisanje...
Ma kakvi to, nekoliko dana, nema sanse i jednu noc da prespavas sa njima. Meni se desilo jedanput da zaspim sa njima, i ujutru nisam mogao da trepcem, jer su se sva isusila i ocvrsla, nisam mogao ni da ih izvadim...
NjegovaWisost
2.6.2007, 0:20
Znači komp mi je izbacio 5,5 dioptriju, ona mi je dala 4,75 jer mora manja za sočiva, i dal je moguće da su mi prejaka?
Slabo vidim na blisku blizinu (recimo monitor). Nije da ne vidim, nego mi jednostavno smeta, il je zamagljeno ili ne umijem da objasnim! Možda mi se oko nije naviklo?
Pa stvarno ne mogu da vjerujem šta mi se dešava...
Znači komp mi je izbacio 5,5 dioptriju, ona mi je dala 4,75 jer mora manja za sočiva, i dal je moguće da su mi prejaka?
Slabo vidim na blisku blizinu (recimo monitor). Nije da ne vidim, nego mi jednostavno smeta, il je zamagljeno ili ne umijem da objasnim! Možda mi se oko nije naviklo?
Pa stvarno ne mogu da vjerujem šta mi se dešava...
Najverovatnije Ti se oko još nije naviklo. Sasvim normalna pojava prvih par dana. Ukoliko se nastavi... zna se... juri nazad da Ti vrate pare:to_care: .
biljim u komp od 95-e godine i ne nosim naočale :)
biljim u komp od 95-e godine i ne nosim naočale :)
Ja buljim još od 1989, a naočari nosim od 1981 :nov_explo . Genetika je čudo...
Ne nosim, ali je suha istina da refreš rejt od 60Hz (što je česta pojava pogotovo kod ljudi koji na 14-15-inču naguraju 1024x768 ili nemaju blage p.mamine) osetim u deliću sekunde pošto mi duplje prosuze momentalno.Mnogi mi i ne veruju da primećujem 60Hz r.r.-a:boodala:
Ne nosim, ali je suha istina da refreš rejt od 60Hz (što je česta pojava pogotovo kod ljudi koji na 14-15-inču naguraju 1024x768 ili nemaju blage p.mamine) osetim u deliću sekunde pošto mi duplje prosuze momentalno.Mnogi mi i ne veruju da primećujem 60Hz r.r.-a:boodala:
I ja primecujem refresh rate od 60Hz, razlika je uocljiva u odnosu na 85Hz koji trenutno koristim.
I ja primecujem refresh rate od 60Hz, razlika je uocljiva u odnosu na 85Hz koji trenutno koristim.
Koji refresh rate je, zapravo, optimalan?
To zavisi od mnogo faktora, ali mislim da je 70-72 Hz. Procitao sam to negde u skorije vreme.
To zavisi od mnogo faktora, ali mislim da je 70-72 Hz. Procitao sam to negde u skorije vreme.
72Hz je lekarski minimum uz preporuku da se na svakih 45 min. pravi pauza od 15 min. Nema optimuma, ali što više - to bolje! :dedica:
Aksic Srdjan
7.6.2007, 20:19
72Hz je lekarski minimum uz preporuku da se na svakih 45 min. pravi pauza od 15 min. Nema optimuma, ali što više - to bolje! :dedica:
A u slučaju 75Hz koje ja koristim nekih 4 godine?
A u slučaju 75Hz koje ja koristim nekih 4 godine?
Koristio sam i ja toliko osvežavanje pre 10-ak godina i to nekih 5 god., pa mi ništa nije falilo, ali zna da zaboli glava kad se dugo bulji. Za današnje standarde, sve ispod 85Hz je neprihvatljivo a 100Hz je otprilike neki standard (naravno, pričam o CRT monitorima). :dedica:
Aksic Srdjan
8.6.2007, 17:02
Koristio sam i ja toliko osvežavanje pre 10-ak godina i to nekih 5 god., pa mi ništa nije falilo, ali zna da zaboli glava kad se dugo bulji. Za današnje standarde, sve ispod 85Hz je neprihvatljivo a 100Hz je otprilike neki standard (naravno, pričam o CRT monitorima). :dedica:
Da... ni meni ništa (još) ne hvali, a to što zaboli glava si 100% upravu!
Black Arrow
9.6.2007, 1:23
Ne nosim naocare,a buljim vec dosta godina u komp.
Kad kod odem na sistematski,vid mi je odlican,a mislim da svakako komp deluje stetno po sam vid.
NjegovaWisost
9.6.2007, 1:32
Najverovatnije Ti se oko još nije naviklo. Sasvim normalna pojava prvih par dana. Ukoliko se nastavi... zna se... juri nazad da Ti vrate pare:to_care: .
Sad je sve u redu.
Ne mogu baš da jurnem do bgd, treba mi 7 sati s busom, a moji neće da me pušte kolima...
NjegovaWisost
9.6.2007, 1:39
Osjeća se i to debelo, posle 10 sekundi gledanja glava hoće da mi prsne.
teško da iko to poštuje :D
A možeš li mi reći šta je sa TFT monitorima? Meni je na 75 Hz...
Da... ni meni ništa (još) ne hvali, a to što zaboli glava si 100% upravu!
Dugotrajno buljenje itekako. Oči i mozak se umaraju. Mene zaboli glava kada gledam neke scene u igrama koje puno blješte (tačnije to se desilo samo u jednoj). Imao sam napad epilepsije dobiti (kuc kuc u drvo :) )
Ne nosim naocare,a buljim vec dosta godina u komp.
Kad kod odem na sistematski,vid mi je odlican,a mislim da svakako komp deluje stetno po sam vid.
Eh, na sistematskim u mojoj školi (osnovnoj i srednjoj) kao nešta gledaju vid, do zadnjeg nisu imali pojma da mi je dioptrija 5...
A možeš li mi reći šta je sa TFT monitorima? Meni je na 75 Hz...
To je već druga priča, tu je i 60Hz sasvim OK! ;)
DA, primeti se 65 vrlo jasno. 75 mi je max sto monitor moze da mi prikaze tako da - ebga :( i 75 se oseti doduse jako slabo - ali oseti se...
I ne, ne nosim cvike, mada sam siguran da cu jednog dana morati :( iam jakooo ostar vid, ali mnogo radim na kompu i dioptrija mi ne gine :)
Još će ne kraju ispasti da kvarcovanje pred monitorom popravlja vid:nov_explo.
Kako god bilo, uvek kada vidim čerku (sada je treći osnovne) kako sa ekipom ostavljaju otiske nosa na staklu monitora (pošto bolje igraš što bolje vidiš a najbolje vidiš na 10cm) dobijem mini-šlog pa ožežem litaniju tipa: ispašće vam oči, buljenje u monitor kvari vid i sl.Jednostavno proradi ti neki instiknkt direktaš iz prvog pršljena kičmenog stuba.Ujedno mi bude smešno pošto su i meni roditelji vikali isto i tačno se sećam koliko sam "zarezivao" takve savete (2min. u proseku).Pretpostavljam da će ova priča biti u opticaju i za npr. 10 godina, bez obzira što će tada monitori verovatno biti potpuno bezopasni sa tog aspekta.:)
DukeofSerbia
11.6.2007, 12:19
Meni je osvežavanje na 100 Hz, pa kad uđem u igre i smanjim na 85 Hz (dobro, ne uvek, zavisi od igre), nije mi sve jedno. A kad sednem za neki od 75 Hz ili ne daj Bože sa manjim osvežavanjem, odmah me glava zaboli.
NjegovaWisost
11.6.2007, 13:00
Još će ne kraju ispasti da kvarcovanje pred monitorom popravlja vid:nov_explo.
Kako god bilo, uvek kada vidim čerku (sada je treći osnovne) kako sa ekipom ostavljaju otiske nosa na staklu monitora (pošto bolje igraš što bolje vidiš a najbolje vidiš na 10cm) dobijem mini-šlog pa ožežem litaniju tipa: ispašće vam oči, buljenje u monitor kvari vid i sl.Jednostavno proradi ti neki instiknkt direktaš iz prvog pršljena kičmenog stuba.Ujedno mi bude smešno pošto su i meni roditelji vikali isto i tačno se sećam koliko sam "zarezivao" takve savete (2min. u proseku).Pretpostavljam da će ova priča biti u opticaju i za npr. 10 godina, bez obzira što će tada monitori verovatno biti potpuno bezopasni sa tog aspekta.:)
Ja sam se unosio i unosio u monitor dok nisam nosom lupio. Onda sam morao naočare...
Ne nosim naočare, inače imam drugara u odeljenju koji ima bukvalno dance od tegle na očima, i opet mora da se približi do papira očima kad piše, ili bilo šta drugo da radi..
Hvala Bogu, ne. I pored decenije blejanja u monitore, i dalje imam perfektan vid.
Ja imam urodjenu kratkovidost (ne vidim na daljinu) tako da buljio u monitor ili ne isto mi dodje :)
ivanxxxxxxx
29.10.2010, 17:47
Hvala Bogu, ne. I pored decenije blejanja u monitore, i dalje imam perfektan vid.
Da li si sto posto siguran,i ja sam mislio tako, i jos uvek mislim, ali cisto iz fazona odem kod ocnog kad imam sta i da cujem :paranoia:
Ne nosim niti cu nositi,nemam problema sa vidom,a kad sam slobodan,presedim i po 10-ak sati ispred kompa i to u zamracenoj sobi i tako vec godinama :)
Imam odlican vid i inace sedim na udaljenosti od 1m i blejim u 22" 1680x1050 default font,a mogu i da citam sa 2m.
Eto neko poredjenje,dakle sve okej sa ocima.
DonCorleone91
29.10.2010, 22:14
Nosim, mada sad kad izlazim napolje uvek stavim sociva, mada u kuci i dalje nosim naocare, na zalost imao sam tu nesrecu da se rodim sa kateraktom tako da ih nosim bukvalno od svoje nulte godine :)
pharaon.92.bc
29.10.2010, 22:20
Ja ih na srecu ne nosim,ali mi se otac rodio sa 76% ostecenim vidom tako da je postojala mogucnost da i ja to nasledim.:(
No idem na kontrolu kod ocnog na svaka 3 meseca jer je postojala sansa da se te mutacije dogode u pubertetu(iz kog srecom izlazim :D). I svakom bih savetovao da ide na redonve kontrole.:)
Da li si sto posto siguran,i ja sam mislio tako, i jos uvek mislim, ali cisto iz fazona odem kod ocnog kad imam sta i da cujem :paranoia:
Nisam isao kod ocnog, ali ako mogu da uocim i najsitnije detalje nekog objekta na udaljenosti od nekoliko metara i da prepisujem sa puskica font 5, onda verovatno nemam nekih problema sa ocima :). Takodje, amaterski se bavim i streljastvom, te kontam da bih tu primetio bilo kakav problem sa vidom.
anded zombi leš!
29.10.2010, 23:41
Meni je od rođena pošteno sje*ano desno oko - +4 dioptrija. :S
Dok mi se na levom vid nešto i popravio kroz pubertet (sad je +1), iako sam uveliko preterivao sa buljenjem u monitor. :D
DonCorleone91
30.10.2010, 0:46
Meni se na srecu dioptrija smanjuje iz godine u godinu za 0.1 odprilike godisnje, nekad manje nekad vise. Mada zadovoljan sam i ovako sto nisam imao vecih problema, kako je moglo da bidne dobro je, jeste da se ljudi malo zacude kad saznaju koju dioptriju imam(kad sam bio klinac bila je +15, sad je +11.75, sa razlikom od 0.25 jedno na drugo :D ), ali neshvataju da sa naocarima/socivima vidim isto kao i oni (ne bas isto, nisu mi zategnuti ocni misici, pa ne mogu mirno da drzim oba oka u jednu tacku)
hitmanneverdead
30.10.2010, 16:11
ne nosim, i posle 10 godina buljenja u monitor (inace, buljim od 386-ice, kad sam igrao danonocno cuvenog princa :D )
Maladikt
31.10.2010, 17:20
Nosim ih od šeste godine, mnogo pre nego što sam počeo da sedim pred kompjuterom. :opanachke
Nosim ih od 14. godine, kada sam imao omanju nesreću, i zamalo izgubio vid. Doduše, kako godine prolaze opada mi dioptrija ( sada sam na -0.75 na oba), i kroz par godina, nadam se, ću prestati da ih nosim.
NjegovaWisost
6.11.2010, 1:51
Nosim ih od 14. godine, kada sam imao omanju nesreću, i zamalo izgubio vid. Doduše, kako godine prolaze opada mi dioptrija ( sada sam na -0.75 na oba), i kroz par godina, nadam se, ću prestati da ih nosim.
Zar može minus da opada? Bez operacija?
Sad treba da uzmem nove naočare za po kući. Nosim sočiva odavno btw.
Zanima me debljina stakla - dipotrija mi je oko 5.5.
kako to ide? ima neki index prelamanja, tanje staklo - skuplje naočare... Nije mi cijena previše bitna, samo da uzem fine ćoroskope...
Sass Drake
6.11.2010, 20:05
^Ja sam oćoravio u osamnaestoj i imam -1 na desnom i -1,25 na lijevom. Debljina sočiva na mojim ćoroskopima je oko 2mm, pa sam procijeni. Cijena naočala zavisi od okvira (kupi neki koji ti pristaje i koji nisu modni modeli) i samih sočiva. Najjeftinija su ti od stakla, a imaš i od PVC-a sa UV zaštitiom i antirefleksijom (ili kako se to već tačno zove).
Minus može da nestane s godinama, a može i da koegzistira sa plusem. :kreza:
NjegovaWisost
6.11.2010, 20:18
^Ja sam oćoravio u osamnaestoj i imam -1 na desnom i -1,25 na lijevom. Debljina sočiva na mojim ćoroskopima je oko 2mm, pa sam procijeni. Cijena naočala zavisi od okvira (kupi neki koji ti pristaje i koji nisu modni modeli) i samih sočiva. Najjeftinija su ti od stakla, a imaš i od PVC-a sa UV zaštitiom i antirefleksijom (ili kako se to već tačno zove).
Ma imam ja naočare nego treba da uzmem nova, pa se razmišljam, ejr mi je dipotrija 5, ko zna koliko to treba debelo da bude... Pa ne bih baš da nosim dna od tegle na glavi.
Imam ja 4.75 obična stakla, nisu nešto debela možda nekih 2mm.
King James
6.11.2010, 22:03
Nosim sociva vec 10 godina, a cvikere sam uzeo pre neke 3 godine, ali one su samo za po kuci i kad idem po lebac :) Inace, da su sociva na cvikerima staklena ja mislim da bi ih do sada razbio jedno sto puta :D A corav sam poprilicno, oko -5 do -7, tako nesto... :kreza:
Ma imam ja naočare nego treba da uzmem nova, pa se razmišljam, ejr mi je dipotrija 5, ko zna koliko to treba debelo da bude... Pa ne bih baš da nosim dna od tegle na glavi.
Nemoj da uzimaš naočare sa staklenim već sa plastičnim "staklima". Traži da ti urade tanka "stakla" (i za velike dioptrije postoje tanka stakla). Obavezno uzmi "fleksi" ram, zato što će ti duže trajati (neki tanji - lakši). Možeš da tražiš da ti stave i UV zaštitu na "stakla" (prepoznaje se po zelenkastom odsjaju kada pogledaš naočare pod odredjenim uglom). Ja sam se za to odlučila bez nekog posebnog razloga (valjda nije bilo nešto skupo...), ali se pokazalo da funkcioniše.
NjegovaWisost
7.11.2010, 1:19
Nemoj da uzimaš naočare sa staklenim već sa plastičnim "staklima". Traži da ti urade tanka "stakla" (i za velike dioptrije postoje tanka stakla). Obavezno uzmi "fleksi" ram, zato što će ti duže trajati (neki tanji - lakši). Možeš da tražiš da ti stave i UV zaštitu na "stakla" (prepoznaje se po zelenkastom odsjaju kada pogledaš naočare pod odredjenim uglom). Ja sam se za to odlučila bez nekog posebnog razloga (valjda nije bilo nešto skupo...), ali se pokazalo da funkcioniše.
E takav mi odgovor treba!
Highlander
7.11.2010, 1:23
Minus ne nestaje, samo se povećava (ili smanjuje, kako vam draže). Sa druge strane, plus može da se vrati u normalu.
Ja nosim naočare već pet godina, otkrio sam da ne vidim lepo još na regrutaciji. Nosim ih samo kada sam za kompom, kada čitam ili kada idem na faks (da bih lepo video tablu i koleginice), ali mogu lepo da funkcionišem i bez njih. Inače, imam -1 na oba oka, a kada sam počeo da ih nosim imao sam -0.75. S vremena na vreme uzmem i sočiva, ali me smara stavljanje, skidanje, stavljanje, skidanje... Ovako stavim cvikere i to je to.
NjegovaWisost
7.11.2010, 1:40
Minus ne nestaje, samo se povećava (ili smanjuje, kako vam draže). Sa druge strane, plus može da se vrati u normalu.
Ja nosim naočare već pet godina, otkrio sam da ne vidim lepo još na regrutaciji. Nosim ih samo kada sam za kompom, kada čitam ili kada idem na faks (da bih lepo video tablu i koleginice), ali mogu lepo da funkcionišem i bez njih. Inače, imam -1 na oba oka, a kada sam počeo da ih nosim imao sam -0.75. S vremena na vreme uzmem i sočiva, ali me smara stavljanje, skidanje, stavljanje, skidanje... Ovako stavim cvikere i to je to.
Pa za tako malu dioptriju ti sočiva i ne trebaju... Bre ja kad idem u grad a nemam sočiva u glavi, skoro pa za ruku treba da me vode :kreza:
Minus se sklanja operacijama (koje traju kratko i jednostavne su)
Meni se vid pokvario u pubertetu. Nosim cvikere od prvog srednje. Keva je bila uverena da mi se vid pokvario od citanja stripova u polumraku ispod nekog stola. :kreza: Na kraju je ispalo da mi se vid pokvario od naglog rasta u tom periodu. Inace cini mi se (prizaboravio sam) da mi je dioptrija -1 na levo i -3 na desno oko.
Matori me ganja da idem na operaciju da uklonim to, ali ja sam zavoleo moje cvikere i ne dam ih! Kad mi padne na pamet kakva masina bi se mogla sastaviti za cenu te operacije-da mi se jos i manje!:p Spasile su mi i oci par puta od NLO predmeta. :D
Jos uvek ne, Hvala Bogu.
Posle 22god. buljenja u monitore, u proseku 10tak sati dnevno
(skoro pa 100.000sati...:eek:) vid me i dalje sluzi, jedino sto se od pre godinu dana ponekad brze zamaram, pa moram da pravim pauze.
A evo, imam i savrsen recept za cuvanje vida, ciscenje i odmor ociju, provereno je i funkcionise:
Kupiti kvalitetan i proveren caj od Kamilice, najprakticniji su u filter kesicama,
U cistu kuhinjsku posudu (moze i manja serpica) sipati malo vode (oko pola cashe, tek da pokrije dno, a da ne uvri) prokuvati je, tek da prokljuca, skloniti sa vatre i ubaciti dve filter kesice Kamilice, kada se ohladi (odprilike na temperaturu koze, nikako skroz ladno) lezite i stavite kesice na zatvorene oci, ja ih drzim 5~10min.
Efekat se najbolje primeti, kada se ovo primeni posle dugog i napornog gledanja u monitor.
Mom sincicu koji se ne odvaja od kompjutera, povremeno ovo odradim.:)
Highlander
7.11.2010, 3:34
Pa za tako malu dioptriju ti sočiva i ne trebaju... Bre ja kad idem u grad a nemam sočiva u glavi, skoro pa za ruku treba da me vode :kreza:
Minus se sklanja operacijama (koje traju kratko i jednostavne su)
Ma par puta mi se dešavalo da ne prepoznam ljude na ulici. :D Za neke stvari mi naočare uopšte nisu potrebne, igram fudbal npr. bez njih, vidim gde hodam i trčim, vidim saigrače, ne saplićem se, ali detalji izostaju. Kad sam na ulici često ne mogu da pročitam neki natpis ili znak, većinu ljudi izdaleka prepoznajem po pokretima, ne zato što ih vidim kako treba. Ali to oni koji nose naočare verovatno već znaju. ;)
Je l' tebi + ili -5.5? Ako je + postoji mogućnost da se vrati bliže normali, znam da se mojoj drugarici vratilo u dva'es i nekoj... U svakom slučaju možeš sve rešiti operacijom, ja bih da sam na tvom mestu. Znam da ću se jednog dana operisati, ako baš postane za*ebana dioptrija.
@Zoranb007: Eh sad, savršen. :p Čitao sam da to pomaže, kao i sunčanje očiju na umerenom suncu (naravno, oči treba da budu zatvorene), ali ne verujem da sve to može da spreči deformisanje sočiva oka, skupljanje mišića ili štagod da izaziva slabovidost.
P.S. Postoje i neke naočare sa rupicama (guglajte pinhole glasses), neko mi ih je preporučivao nedavno, ali mi se sve čini da ne bi imale nikakvog efekta. Osim toga, izgledaju užasno glupo i ružno.
NjegovaWisost
7.11.2010, 5:48
Ma meni je ćoroskopski minus. Ali sam se toliko navikao za sočiva da mi to dođe kao odjevni predmet...
Jos mogu da izmedju 50 - 80 metara procitam registarsku tablicu. Pa ne znam, vec sam mator i ako bi sledile bilo kakve naocare nebi imao nista protiv.
p.s. Jos izludjujem okolinu citajuci novine u mraku.
p.s. Jos izludjujem okolinu citajuci novine u mraku.
Crni todose... izgubićeš oči :eek:
Imam drugi problem sa vidom, ne znam kako se na našem jeziku naziva taj poremećaj ali na engleskom je "eye floaters". To su tačkice i crtice koje se uvek vide a jasnije ako se gleda u nešto svetlo. I kako se pomeraju oči tako se i one pomeraju sa njima. To mi se pojavilo još kad sam imao 15 godina i vremenom sam se navikao na njih tako da ih skoro i ne primećujem, često i zaboravim da su tu. Za one koji se pitaju kako to izgleda evo primera ako se recimo gleda u nebo:x1hfeUrsxoY&feature=BF&list=QL&index=1
Imam drugi problem sa vidom, ne znam kako se na našem jeziku naziva taj poremećaj ali na engleskom je "eye floaters". To su tačkice i crtice koje se uvek vide a jasnije ako se gleda u nešto svetlo. I kako se pomeraju oči tako se i one pomeraju sa njima. To mi se pojavilo još kad sam imao 15 godina i vremenom sam se navikao na njih tako da ih skoro i ne primećujem, često i zaboravim da su tu.
Ja to isto imam. Navodno, "zdrave oči" ne vide te crtice, tačkice, končiće i ostalu žgadiju, dok "bolesne oči" vide. Šta to detaljnije znači nemam pojma, ali sam to pročitao nekad negde i ostalo mi u pamćenju.
Highlander
9.11.2010, 20:15
To sve neki paraziti. Gledao sam Hausa. :D
I ja nešto slično vidim s vremena na vreme, kao neki končići, što kaže Maladikt, ali mi nikada nije smetalo, niti sam to smatrao za neki problem.
Ja citav zivot mogu da vidim te "bakterije" kako mi plutaju po ocima. Samo sto ih ja vidim kada zatvorim oci na jacem svetlu, a ovako ih ne primecujem. Inace moze se upravljati pomalo sa njima, jer kuda gledas tuda ih mozes naterati da idu. Uvek sam mislio da to oci "hvataju" sitnu prasinu koja pluta u tecnosti na povrsini oka. A sad ovo! :eek:
Ja citav zivot mogu da vidim te "bakterije" kako mi plutaju po ocima. Samo sto ih ja vidim kada zatvorim oci na jacem svetlu, a ovako ih ne primecujem. Inace moze se upravljati pomalo sa njima, jer kuda gledas tuda ih mozes naterati da idu. Uvek sam mislio da to oci "hvataju" sitnu prasinu koja pluta u tecnosti na povrsini oka. A sad ovo! :eek:
Baš tako, izgledaju kao bakterije pod mikroskopom. :rofl: Ja se čak ponekad iz dosade igram sa njima dok ležim u krevetu i gledam u beo plafon, pokušavam da ih nacentriram tako da se poklope. :facepalm Najbolje se vide naspram belog plafona. Ne znam, koliko vidim uglavnom ne predstavljaju neki veliki problem, ali mogu da budu i pokazatelj nekog ozbiljnijeg očnog oboljenja tako da bi ipak trebalo otići na pregled, ali eto ne uspevam sebe da nateram.
Imam drugi problem sa vidom, ne znam kako se na našem jeziku naziva taj poremećaj ali na engleskom je "eye floaters". To su tačkice i crtice koje se uvek vide a jasnije ako se gleda u nešto svetlo. I kako se pomeraju oči tako se i one pomeraju sa njima.
Hahaha pazi kad sam misio da odlično vidim, bez ikakvih poremećaja :D Ja sam mislio da je to neka nesavršenost površine oka, čestice prašine, nekakva sluz koja prekriva površinu oka (ili kako se već zove).
Doduše nije mnogo izraženo, samo kad gledam (buljim :D ) u nešto relativno jednobojno i malo svetlije, i kad se baš skoncentrišem na te "flekice".Inače ne obraćam pažnju na njih.
Baš tako, izgledaju kao bakterije pod mikroskopom.
Baš tako, i to mi je jednom palo na pamet :to_care:
Ponekad mi je zanimljivo da ih posmatram, stoje mirno pa kad brzo pomerim pogled u stranu one kreću sporo, pa dobijaju postepeno ubrzanje da bi "ispratile" pravac u kom su mi otišle oči :rofl: Znam, uvrnuto :D Vrlo visoki stupanj integracije video igara i ljudskog organizma :D
Inače, vid mi je odličan, ne nosim naočare niti sam ikada imao problema.Dok sad nisam saznao za ove "bakterije" :D
NjegovaWisost
9.11.2010, 23:02
Sad me istripovaste sa tim eye floaters, i ja tako ponekad vidim :confused: Nešto nas puno ispade...
Evo šta sam našao:
Are Eye Floaters serious?
Under normal circumstances, eye floaters are absolutely nothing to worry about. Everyone experiences them from time to time and they cause no ill effects.
... Ja se čak ponekad iz dosade igram sa njima dok ležim u krevetu i gledam u beo plafon, pokušavam da ih nacentriram tako da se poklope...
E svašta, mislila sam da sam jedina.:facepalm... :rofl:
jozvan_Kg
10.11.2010, 0:18
Uhh, pade mi kamen sa srca sada...Večito sam mislio da me neko potajno drogira kad viđam te tripove, al' sad sam video sve.
Kisr, imaš za ovo gajbu pive ako svratiš u Kg.
NjegovaWisost
10.11.2010, 1:14
Pa koliko nas to ima sa tim eye floaterom? Evo sad pokušavam da mi se pojave ali bezuspješno :D
Highlander
10.11.2010, 1:33
Ma verovatno je to prašina ili mali mehurići koji se formiraju na sočivu...
DavidovicN.S
10.11.2010, 1:35
I meni se to desava, a ne nosim sociva.
Highlander
10.11.2010, 1:39
Mislio sam na sočivu oka. :)
jozvan_Kg
10.11.2010, 1:43
Cija, snajka, cija...:D:D
DavidovicN.S
10.11.2010, 1:52
Mislio sam na sočivu oka. :)
Ni to ne nosim :D
Inace ja nosim naocare jos od pocetka srednje skole i pokvario sam vid zbog kompjutera, bar tako kaze doktorka
Sass Drake
10.11.2010, 2:24
^Plus ili minus (aka dalekovidan ili kratkovidan)?
NjegovaWisost
10.11.2010, 2:46
Ma nije :D Pa vidiš koliko se ljudi javilo da to ima.... Mada ja se možda tripujem ali ajde...
Ja ne,iako po ceo dan sedim za racunarom.Bio sam poprilicno iznenadjen kad sam na ocnom pregledu imao odlicne rezultate
DavidovicN.S
10.11.2010, 12:49
^Plus ili minus (aka dalekovidan ili kratkovidan)?
Kratkovid sam. Tj vidim izbliza, a na 50-tak metara ne raspoznajem lica. Ma ja mogu i bez naocara, retko ih i nosim.
Sass Drake
10.11.2010, 14:43
Kratkovid sam. Tj vidim izbliza, a na 50-tak metara ne raspoznajem lica. Ma ja mogu i bez naocara, retko ih i nosim.
Onda te je doktorka zeznuli. Kratkovidnost je genetska mana i kompjuteri nisu uzrok iste. To mi je potvrdio specijalista kod koga sam određivao dioptriju i profesorica biologije u gimnaziji. :D
DavidovicN.S
10.11.2010, 15:33
Onda te je doktorka zeznuli. Kratkovidnost je genetska mana i kompjuteri nisu uzrok iste. To mi je potvrdio specijalista kod koga sam određivao dioptriju i profesorica biologije u gimnaziji. :D
Pa to su ti kvazispecijalisti, cuju na televiziji da je kompjuter los za vid i odjednom svi imaju los vid zbog kompjutera... Sto je najgore jednog dana ce neki nesrecnik sa tumorom na mozgu da izadje iz ordinacije ubedjen da ga boli glava od kompjutera...
NjegovaWisost
10.11.2010, 23:14
... Onda ja nisam mamin i tatin, djedov i babin sa obje strane... :to_care: Meni su baš rekli suprotno... Kompjuterski ekrani loše utiču na vid... Kao i čitanje knjiga. A naročito čitanje u slabim svjetlosnim uslovima. Pri tom se misli na buljenje satima u ekran.
Zbog dugotrajnog naprezanja očiju prilikom učenja (čitanja, pisanja) kapci i spoljašni, pravi mišići oka, pritiskaju očnu jabučicu, što dovodi do rastezanja njenog zadnjeg dela. Dovoljan je i podatak da za jedan sat intenzivnog rada nastaje oko 25 000 trzaja oka. Ako se, uz to, uči pri slabom osvetljenju i uz nepravilan položaj tela (stalno sagnuta glava smanjuje dotok krvi u glavu, samim tim i u mrežnjaču oka), stvoreni su presudni uslovi za pojavu školske kratkovidosti.
Nikola95
10.11.2010, 23:17
Da, da, al' ako jedeš šargarepu, ima da sve bude u redu.:rolleyes:
Koliko sam se tih mudrosti naslušao...
Nutsbre@ker
11.11.2010, 0:00
Šargarepa ima u sebi hemijska jedinjenja koja utiu pozitivno na vid, ali daleko od toga da ćete videti kao supermen, ili da će vas spasti od kratkovidosti, ako stalno koristite oči (o bangavog li izraza:kreza:) u uslovima slabog osvetljenja, ili drugim uslovima koji mogu uticati na pojavu kratkovidost,
NjegovaWisost
11.11.2010, 2:12
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs975.snc4/76804_128284067227862_107570889299180_176243_68847 44_n.jpg
Samo za nas koji guramo tu ideju :D
Šargarepa ima u sebi hemijska jedinjenja koja utiu pozitivno na vid, ali daleko od toga da ćete videti kao supermen, ili da će vas spasti od kratkovidosti, ako stalno koristite oči (o bangavog li izraza:kreza:) u uslovima slabog osvetljenja, ili drugim uslovima koji mogu uticati na pojavu kratkovidost,
Ista fora kao sa spanacem. Pa i ostalo povrce samo kao jedinka nema ne znam kakvog efekta. Stvar je u umerenosti, raznovrsnosti i naravno genetici. Sama ishrana bi trebala biti organska. Ali opet mislim da je vecina stvari u toj famoznoj genetici.
Levčanin
23.11.2010, 20:32
ja ih ponekad nosim ponekad ne... nije velika dioptrija pa mogu... -0,5
mada nocu na daljinu po mraku ne vidim nifta... jer naravno mrak je :D
Packypfc
24.11.2010, 23:53
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs975.snc4/76804_128284067227862_107570889299180_176243_68847 44_n.jpg
Samo za nas koji guramo tu ideju :D
Nekad su tako govorili za drugu radinost. Khm... Nesto slicno kao i sa dlakama na dlanovima :P
water wizard
25.11.2010, 0:01
Isto pričaju i za gledanje u Sunce :cool:
Ipak, stariji monitori više zamaraju i oštećuju oči od novijih, zato je monitor jedna od važnijih stavki kod kompjutera
Levčanin
26.11.2010, 22:23
jeste , tacno... ne znam dal je neko od vas imao prilike da se susretne sa starim monohromatskim monitorima i hercules grafikom na 286ici... uh , kako to cudo zamara oci , a pikao sam 'Prince of Persia' po ceo dan... posle bude :eek:
Ja sam imao VGA monitor na 286 10 Mhz picio sam princa ko lud! Nisam imao problema sa vidom, ali bio sam klinac, sada vec imam manjih problema...
mali-genije
10.1.2011, 2:02
Da,ali ne za dioptriju (hvala bogu),već one sa nekim zaštitnim slojevima kad 'buljim' u kompjuter...
Lepo mi stoje,što da ne...
http://milankragujevic.iz.rs/wp-content/uploads/2011/01/ja2-150x150.jpg (http://milankragujevic.iz.rs/wp-content/uploads/2011/01/ja2.jpg)
^ kako je skroman, ljubi ga majka :D
Meni je ocni dao, ali meni bilo glupo da ih nosim. Nisam ih nosio ni citav sat...I posle 2 meseca odem na kontrolu i oni kazu da je odlicno:p .
Ja ponekad kad dugo gledam tv ili buljim u komp stavim one bez dioptrije inace kad god idem na pregled kazu da mi je super vid ali oci mi se ponekad umore pa su mi dali te sa obicnim staklima cisto kad osetim da mi svetlost bas zasmeta..:)
pera82zmaj
8.2.2011, 15:17
ne nosim,vid mi je kao u orla:D,a i nisu mi kompjuteri sav zivot.Smeta mi samo svetlost...
Nosim naocare...ali samo naocare za sunce;)
White Ripper
10.2.2011, 20:23
ne ali bi trebo
Verujte mi da pinhol naočare pomažu. Jednostavno odmaraju oči. Naročito meni idu u prilog s'obzirom da mi je ovaj mini netbook 10,1''. Kod 23'' monitora nemam tih problema. Vidim na daljinu, čitam bez naočara ali osećam zbog godine proizvodnje da ću morati uskoro da razmislim i o klasičnim naočarima. Međutim uočio sam poboljšanje i olakšanje koristeći ove rupičaste naočare. Problem je samo u kucanju ali za one koji to rade naslepo su idealne.
xp professor
22.1.2012, 2:35
Ne nosim naocare, vidim solidno.. :)
Samo leti,neke Police.:D
Idi bre šmeksi ;)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.