PDA

Prikaži potpunu verziju : Zamrzavanje baterije? (mit ili realnost)

bokela
2.10.2011, 22:20
Odavno sam čuo za foru da kada baterija na laptopu izgubi kapacitet i drastično smanji vreme rada na laptopu da je moguće povratiti kapacitet tako što ćete je zamrznuti u zamrzivaču i potom ponovo formirati punjenjem. Nekoliko ljudi je ovo radilo sa baterijama za mobilne telefone i kažu da ima efekta.

Lično sam skeptičan i nešto ne verujem u efektivnost ove procedure, pa sam hteo ovde da vidim da li je neko pokušao nešto slično?

Navodno taj proces zamrzavanja i ponovnog punjenja omogućava da se ćelije i elektroliti u bateriji ponovo "probude" ili "reaktiviraju" - šta god :D

PsyDuck
3.10.2011, 14:06
koliko je meni poznato - odlaganje baterije na hladno mesto samo može da produži vek 'držanja' struje u istoj dok nije u upotrebi [aka par meseci ako se ne koristi]...
e sad - Litijum-Jon i Nikal-Metal-Hidrid su drastično rešile taj problem [neupotrebe pune baterije] u odnosu na doba kada su se koristile NikalKadmijum baterije...

[ovo sve gore navedeno je lako dokazivo izlaganjem pune baterije visokim temperaturama, gde se baterija koja je puna 'isprazni' iako nije nakačena na potrošač...]

moj zaključak - mislim da se kapacitativnost baterije ne može vratiti čistim odlaganjem u frižider...