Prikaži potpunu verziju : Predrag Bećirić - prevara u igrama na sreću...
Danas na sajtu Blic-a pročitam tekst o prevari u nagradnim igrama (http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/180123/Uzeli-tri-stana-i-20-automobila-za-samo-mesec-dana). I privuče mi pažnju ime u tekstu - Predrag Bećirić.
Oni koji su pratili SK 80-ih i 90-ih sećaju se imena Predrag Bećirić. Dečko, koji je u to vreme "cepao" Spektrum i zajedno sa još par članova tadašnje redakcije SK napravio igricu Mindtrap (http://en.wikipedia.org/wiki/Mindtrap), pisao je i objavljivao tekstove u SK. Recimo: Hakerski Bukvar (http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/Galaksija/MagScans/SK8701/SK8701-31.png) i još jedan (http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/Galaksija/MagScans/SK8802/SK8802-23.png)
Ako se dobro sećam, taj dečko bi sad trebalo da ima baš negde oko 40 godina. Da li neko zna da li je ovo samo koincidencija ili je (nadam se da nije), ipak, u pitanju isti Predrag Bećirić?
Pozdrav.
A zašto ne ? Ako se dobro sećam ovo je IT forum, a ovde se upravo radi o navodnoj prevari izvršenoj uz pomoć hi-tech alata, a kao jedan od organizatora "kriminalne grupe" (saće još da izmisle novi termin "računarska mafija" ili "hakerska mafija") se navodi Predrag Bećirić koji je (ako se radi o onom Predragu Bećiriću) veoma poznat u IT krugovima, jovbranko je već naveo po čemu, a ja bih dodao još i da je poznat i kao autor softvera za neke popularne domaće kvizove i igre, tipa Misija za Izija, Buga Banga Re, Kešolovac i druge... Tako da, ne vidim šta je problem sa ovom temom.
Što se tiče same "prevare", ne postoji dovoljno informacija da bismo mogli da sudimo, a novinari kao po običaju pišu o materiji u koju se ič ne razumeju, pa se pominje neki ultra hakerski softver koji jede malu decu i slične gluposti. U svakom slučaju, biće interesantno ispratiti ovaj slučaj.
Sobzirom da lično znam kako se to "igralo" mogu da kažem samo dve stvari
Ovo je totlana glupost i nema veze sa zdravim razumom
Ovo i inače nema smisla jer uopšte sve ono nije potrebno...
jovbranko
10.3.2010, 11:18
Mislim da ste pogrešno shvatili zašto sam pokrenuo ovu temu.
Da li neko zna da li je ovo samo koincidencija ili je (nadam se da nije), ipak, u pitanju isti Predrag Bećirić?
Dakle, mene zanima da li je to Predrag Bećirić koji je bio član redakcije SK. Ne verujem da postoji bolje mesto da to pitam od foruma SK. ;)
Pozdrav.
Hajde onda objasni sta je u stvari tacno :)
Mali Mrav
10.3.2010, 11:55
WTF? Has anyone really been far even as decided to use even go want to do look more like? Otprilike isto zvuce tvoja i moja poruka:confused:
Daj objasni malo, kako se igralo?
Zvanicno, 10minta pre kraja roka su "bruto force" metodom slali gomilu brojeva (na hiljade, koliko sam razumeo), pa na taj nacin dobivali namjanji unikatni broj.
Ne kapiram pa sta i ako to jeste isti covek, to moze da bude samo zanimljivost. Ako je nekada bio clan redakcije SK i pisao tekstove, kakve veze ima sa redakcijom to sto je otisao na tu stranu?
Ma zanima ljude dal je ista osoba, nista vise. Da nije samo slucajnost u imenu (ima i toga).
NjegovaWisost
10.3.2010, 13:19
Kad je papak i kao što u narodu kažu zinula mu g****a.
Da je uzeo recimo dva stana i dva automobila i stao sa tim kraj bi bilo. Ovako, veliki broj ljudi je uključen u lažno predstavljanje dobitnika, i naravno priča se širi, dođe do novinara, kad dođe do novinara dođe i do tužioca...
A ovako, lik je prekršio jedno 5 zakona mislim, ako izuzmemo dobijanja automobila uopšte (za koje stvarno nemam pojma kako će da ga okarakterišu; KZ ima članove o tome ali nisam siguran koliko su pogodni).
To je bilo toliko prošireno, i sam sam znao djevojku koja će za 200 pred kamerama da glumi dobitnika.
Ne kapiram pa sta i ako to jeste isti covek, to moze da bude samo zanimljivost. Ako je nekada bio clan redakcije SK i pisao tekstove, kakve veze ima sa redakcijom to sto je otisao na tu stranu?
Ovo me podsjeća na one filmove kada se neko odmetne od družine i postane negativac xD
water wizard
10.3.2010, 13:24
Meni je samo žao onih što su učestvovali pošteno a nagrde nisu dobili. Ustvari mislim da i korišćenje softa nije nelegalno jer nije bilo ograničenja koliko smsova može da se pošalje..
Nagrade se oduzimaju, a lutrija zadržava pare, ili ih vraća ostalim učesnicima?
NjegovaWisost
10.3.2010, 13:30
Meni je samo žao onih što su učestvovali pošteno a nagrde nisu dobili. Ustvari mislim da i korišćenje softa nije nelegalno jer nije bilo ograničenja koliko smsova može da se pošalje..
Nagrade se oduzimaju, a lutrija zadržava pare, ili ih vraća ostalim učesnicima?
Vidi ovako, svi se pitaju šta je tu nelegalno. Kada su dobili prvi automobil/stan - oni su trebal ida se jave. Kada su dobili drugi - opet su oni trebali da se jave. Tada bi ovi skontali da nešta nije u redu i ispravili bi sistem.
Ali oni su to nastavili - neko reče preko 5 stanova i 50tak automobila. Osnovni problem je LAŽNO PREDSTAVLJANJE, na koje su, za novac, navodili druge ljude da su kao oni dobitnici.
Time su pokrenuli lančanu reakciju - ovi nikako ne mogu da skapiraju da nešta ne valja, a da ostali narod koji je pošteno igrao je nikako nije mogao da dobije.Kapiraš? Da ti napraviš softver, i šalješ, dobiješ auto, stan, i javiš se - t isi pobjednik. I drugi i treći i četvrti put. Ali da platiš nekome 200e da niko ne vidi da si ti - neće moći. A oni alavi...
Koliko sam ja shvatio, "presretali" su SMS-ove sa ponudama. Samim tim imali su uvid u sve ponude, a softver im je olaksavao pronalazenje najnize i verovatno generisanje nove najnize. Znaci, prevara je u tom presretanju ponuda, to je kao da si gledao svima karte u pokeru.
EDIT: A mzoda je i sam softver koristen za "presretanje", jbga ne razumem se :D
water wizard
10.3.2010, 14:46
ja koliko sam juče čuo nije bio umešan nikakav insajder, kako su mogli da presreću svaku poruku :eek:
Videćemo za šta će da ih optuže...
water wizard
10.3.2010, 14:51
ovo me podseti na film hakeri, gde lik provali kako da koristi besplatno telefoniranje
pivonroll
10.3.2010, 15:38
Ja bi nalazenje tog broja radio binarnom pretragom u poslednjih 10 minuta ili kad je vec ona emisija. Valjda je moglo i pre te emisije, bem li ga nisam gledao pa ne znam, nagadjam.
Recimo lupis dva broja jedan 100 a drugi 10000.
Ako je trenutna najmanja ponuda veca od 100 a manja od 10000 znaci da treba da gadjas izmedju 100 i 10000. Uzmes polovinu, tj. 5000 i sada gadjas sa 5000. Ako ti kaze da treba da snizis ponudu ti radis opet binarnu pretragu izmedju 100 i 5000, itd. Naravno ovo ti je grub algoritam i nije savrsen , jer zahteva da se ponuda popravi ako nije najmanja, ili u slucaju da je neko posle tebe licitirao istu vrednost i time tvoja ponuda vise nije najmanja.
Cenim da je nesto ovako radio.
Cheers!
Nikola16789
10.3.2010, 18:13
Ja ne vidim sta je ovde prevara..., osim ako nisu presretali poruke (sto mi deluje nemoguce, mada kad bolje razmislim, mozda im je baza poruka bila dostupna...)
Vidim, u tekstu pise da je zabranjeno "organizovano igranje" Sta to zapravo znaci? Da ti ne smesh da napravish sistem po kome igrash? Glupost...
A to ko je preuzimao nagrade isto ne vidim kao problem, sta njih boli uvo ko ce da preuzme nagradu ako "poseduje" broj telefona sa kog je poslat taj dobtni broj?
Neverovatno...
Zar nisu sve igre na sreću same po sebi prevara? :icon_stud :boodala:
Ovom čovjeku treba čestitati što je uspio da razbuca idiotariju i da im uzme sve što je uzeo,svaka mu čast.
Lutrije i igre na sreću su ionako zabava za masu siromaha koji se nadaju nečemu a ne dobiju ništa,ili eventualno 99.9% ćoravih koka ne ubode ništa,a samo 0.1% ubode nešto.
Nikola16789
10.3.2010, 18:41
pivonroll je savrseno objasnio kako se ovo radi, i nema greske, dobitak je zagarantovan... A ako je dobitak zagarantovan, onda to nije igra na srecu, samim tim treba biti zabranjena.
A ljudi, budale salju datume rodjenja, to mi je najsmesnije...
Zaphod Biblbroks
10.3.2010, 19:27
Najveci lopovi upravo vode te prevarantske igre na srecu, a ostali su sitna riba.
Nadam se da ce nam stariji clanovi redakcije najzad otkriti tajnu da li je u pitanju isti covek? Ako uopste znaju.
Najveci lopovi upravo vode te prevarantske igre na srecu, a ostali su sitna riba.
Nadam se da ce nam stariji clanovi redakcije najzad otkriti tajnu da li je u pitanju isti covek? Ako uopste znaju.
Skoro je sigurno da je on, 40 godina starost, hakerski genijalac iz 80-ih, još pamtim njegove rutine za učitavanje na Spectrumu.
Kakvi su to dani bili. :)
Mislim da je imao rubriku Hakerski bukvar u SK, zajedno sa Nikolom Popevićem, koji je kasnije radio na više domaćih TV stanica kao prevodilac (ako se ne varam).
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=9&status=jedna&vest=173081&title_add=Umre%C5%BEeni%20u%20prevari&kword_add=igre%20na%20srecu,%20lutrija%20srbije
S jedne strane mi je drago što su prevarili sistem. Ove "igre na sreću" su mnogo veća prevara. Navlakuša za naivne. Ljudi su lakomi a ne shvataju da je bojkot najbolji lek za igre na sreću ovog tipa. Kad se malo bolje razmisli, ove igre su najviše igrali ljudi koji su već puni love, pa im nije problem da spiskaju 1000-2000 dinara samo na SMS-ove. Takve su pošteno ošišali.
S druge strane, izvisila je sirotinja koja se polakomila misleći da nešto mogu da dobiju. Da su sve te dobitke podelili ljudima kojima stvarno trebaju, umesto da su zadržali sve za sebe, mogao bih samo da pozdravim ovaj poduhvat. Ispali bi narodni heroji, ovako su ispali samo još jedna bagra koja se obogatila na grbači napaćenog naroda.
Hephaestus
10.3.2010, 20:30
Postupak dobijanja tacnog broja koji je opisao pivonroll mogu ja i iz glave da izvedem. Takodje, ne volim da se slikam i snimam, pa bih poslao nekog druga da to odradi umesto mene. I sta onda, jel bi i mene u aps stavili da kojim slucajem osvojim dva automobila. Po meni, kao prvo, te igre treba ukinuti, a kao drugo ti ljudi su se potrudili i osvojili i nemaju za sta da ih krive. Nisu kucali poruke rucno i sami pogadjali brojeve, mo's misliti.
To je taj Predrag, bili smo generacija koja je išla u Teslu 87 i 88 godine. Čovek nije nikakav kriminalac, već pametan i iskusan programer. Pored navedenog njegovo ime ste mogli pročitati na špici za TV igru IZZY i LORA. Koliko sam iz pročitanog razumeo, nije bilo nikakvog presretanja SMS-ova (što su izmislili pojedini novinari) već je korišćenjem kompjuterske snage uspevao da pobedi sistem tzv. BRUTE FORCE. Kriminalac je koliko i oni koji broje karte na black-jacku u kazinu itd.... Jedini problem je što je pobedio sistem tj. nesavršenost sistema, a kadija te tuži -kadija ti sudi. Još će na kraju ispasti vođa organizovanog kriminala u klasi Spasojevića i Šarića.... Da nije tužno bilo bi smešno....
kad se malo bolje razmisli, ove igre su najviše igrali ljudi koji su već puni love, pa im nije problem da spiskaju 1000-2000 dinara samo na sms-ove.
Ноуп. Човек који ради у фирми у којој и ја радим скрљао је на „најнижу понуду“ факинг 45.000 (четрдесет-пет-хиљада-динара) претпрошлог месеца! А пази, нема куче за шта да га уједе.
Дакле, те игре са СМС-овима су само за наивне будалетине.
water wizard
10.3.2010, 21:15
kaži mu da traži pare nazad :D
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Urke na korisnoj poruci:
Beagle
A tek oni telefonski kvizovi. E to tek izaziva salvu atributa.
Ноуп. Човек који ради у фирми у којој и ја радим скрљао је на „најнижу понуду“ факинг 45.000 (четрдесет-пет-хиљада-динара) претпрошлог месеца! А пази, нема куче за шта да га уједе.
To je po mojim kriterijumima bogat čovek. Kad može da spiska tolike pare, makar ne imao za šta kuče da ga ujede, znači da ima para i ne zna pametnije da ih potroši. Neko nema toliko da spiska i da hoće.
Naivna budaletina, naravno, zato sam rekao da je bojkot najbolji lek za ovakve "igre na sreću".
A nisu samo oni naivni. Državna lutrija ispade još naivnija što je uopšte organizovala nešto ovako "bušno". Šta su mislili? Da su ljudi glupi i da se neće naći neko ko može da prevari sistem? Ovo treba da bude dobra lekcija svima.
Manite se ćorava posla.
Hephaestus
10.3.2010, 21:37
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Urke na korisnoj poruci:
Beagle
Dodaj i mene. :D
Mislim da nam fali jos jedan telefonski/sms kviz koji bi se zvao, Zelite li da postanete moron? On bi imao neku vrtuelnu nagradu kao i dosadasnji, recimo, stan u Dubaiu. A dole bi sitnim slovima pisalo, sa cenovnikom zajedno naravno, ne brinite se, samim ucestvovanjem u ovoj igri ste pobednik, vec ste moron.
water wizard
10.3.2010, 21:41
čini mi se da se malo smanjio i sms spam koji dobijam
Najveci fazon je to sto su uspeli da nadju 156 ljudi koji su "dobitnici" da izadju pred kamerama... :facepalm
A i oni kvizovi sto su bili na bivsem 3. RTS-u... svaki dan je bilo u novinama o tome kako su im stizali racuni od 50.000 din. nakon pozivanja kojekakvih brojeva 0780/...
Najgore je to sto stalno to pise u novinama, a opet postoje ti kvizovi na nekim regionalnim televizijama (recimo Cajetinska) i ljudi zovu...
Zaphod Biblbroks
10.3.2010, 23:22
Zanima me ko su ovi ljudi koji su aktivni u ovoj temi, a ukupno imaju 0 ili 1 poruku :D da nije Predrag Beciric medju nama? :Freddy:
pivonroll
10.3.2010, 23:23
Sta cete, ovce treba sisati ;)
Zanima me ko su ovi ljudi koji su aktivni u ovoj temi, a ukupno imaju 0 ili 1 poruku :D da nije Predrag Beciric medju nama? :Freddy:
I meni je zanimljiva ova nagla pojava novih članova :D Inače te SMS igre kao i one u kojim je potreban poziv na neki broj da bi dobio nagradu su tolika glupost i navlakuša, da čovek mora da se zapita koliko to ovaca u Srbiji ima...I koliko je njihova "vuna" vredna... Pobedili smo Australiju i Novi Zeland po prihodima od "ovčarstva" :D
NjegovaWisost
11.3.2010, 1:07
A to ko je preuzimao nagrade isto ne vidim kao problem, sta njih boli uvo ko ce da preuzme nagradu ako "poseduje" broj telefona sa kog je poslat taj dobtni broj?
Neverovatno...
Ja opet jedno, a ti opet drugo :D
PA u tome i jeste problem, ti ljudi su plaćeni da SE LAŽNO predstavljaju, to nije njihov broj. Ajde sad, nego lažu i lažu. A što nije sam se prijavio kada je dobio nagradu?
Pa javni tužilac nije budala jbt, misliš i da bi pokretao slučaj da nije KD? Da nije prevara, onda bi svi brujali kako su ovi ispali naivčine.
A sam se uopšte i nikad ne kockam, čak ni kladionicu... Ponekad volim da uzmem grebu, čisto radi zabave =) ALi i to 3 puta godišnje.
A SMS navakuša ima mnogo, počev od onog mobi špijuna pa nadalje.
Steta sto je svoj talenat i znanje na ovaj nacin iskoristio (da ne kazem zloupotrebio). Sad ce imati mrlju za ceo zivot i odlezace zatvor mozda a sumnjam da je lik koji moze psihicki to da podnese. Razloge samo on zna ali sam siguran da je mogao i na bolji nacin da "naplati" svoje znanje.
NjegovaWisost
11.3.2010, 2:08
steta sto je svoj talenat i znanje na ovaj nacin iskoristio (da ne kazem zloupotrebio). Sad ce imati mrlju za ceo zivot i odlezace zatvor mozda a sumnjam da je lik koji moze psihicki to da podnese. Razloge samo on zna ali sam siguran da je mogao i na bolji nacin da "naplati" svoje znanje.
Да је само узео једно ауто и један стан. Човече, шта ће му више од тога?
А вама осталима, памет у главу и не играјте глупе игре.
Nikola16789
11.3.2010, 3:29
Ma ne igram ja nishta od toga. Jedino po nekad poker na FB :D
Pa imao je tuzilac svojih momenata, recimo ona tuzba predsednnika C. Zvezde zato sto je nosio majicu sa nekom pesmom ispisanom na njoj :paranoia:, tako da ko zna shta sve mozemo da ocekujemo.
A ti pitash zasto sam nije otishao. Pa shta mislish shta bi se desilo da je 2 puta za redom otishao po nagradu, a tek da je 20 puta otishao. Pa pola drzave bi popizdelo, i pocelo da ga juri, samo zato sto je pamtniji/snalazljiviji (nazovi kako hocesh) od njih. Ovako je poslao nekog, dao mu kesh, ili mu cak dao nagradu, nemam pojma shta je tacno bilo i sve Ok, dok neko od istih koji su pomagali nije rekao komsiji a komsija prijavio (dajem ruku da je tako bilo)
Zasto da uzme jedan auto kad moze sve, nigde ne pise da ne smesh da dobijesh vise od jedne ili dve nagrade.
Covek je sagledao mogucnosti, video da se isplati da posalje toliko poruka koliko je poslao i da nagarada otplacuje ono sto je ulozio, i igrao po tome. Koliko sam skapirao sve poruke je platio, tako da nema tu sta da je nelegalno osim sto je slao druge ljude da to preuzmu, shto je ponovo sasvim logicno. Verujem da ce bilo koji normalan advokat ovo odbraniti...
U novinskom clanku je pisalo "presretali SMS poruke sa ponudama". Taj deo je nelegalan a ne sto se on setio kako da posalje najmanju ponudu. A ovi sto kazu da znaju "pravu" istinu nek se izjasne...
Inace i brojanje karata je samo sposobnost pa ce vas sutnuti iz kazina samo tako :)
Nikola16789
11.3.2010, 4:00
kako se prerecu SMS poruke ??? :confused: Iskreno ne verujem da su to radili, jer i bez toga imaju dobitak, zasto bi radili nelegalno, kad legalno mogu da dodju do nagrade...
Osim ako nemas insajdera kod mobilnog provajdera, nikako. Cak i da zelis da presreces poruke dok su "u vazduhu" morao bi da pokrijes celu Srbiju, jerbo je mreza provajdera razgranata po celoj zemlji. A to presretanje poruka koje su nasi nepismeni i neobrazovani novinari naveli nije nista drugo nego dezinformacija koja prolazi kog isto tako neobrazovane i neuke mase. Sta mislite da su ludi da kazu kako je to stvarno radio. Oooo brother ...
Ovde postoji nekoliko mogućih varijanti. Prva, da su nekako upali u sistem i imali uvid u sve pristigle ponude, ali i sam javni tužilac kaže da nije bilo upada u sistem, tako da ovo otpada. Drugo, da su imali insajdera koji im je dojavljivao trenutne najniže ponude ili im pak pružio uvid u SMS-ove, ali u tom slučaju im ne bi trebali oni silni računari i telefoni, već bi sve mogli da obave sa 2-3 telefona, tako da i ovo otpada. I treća i najverovatnioja varijanta je da su na osnovu povratne informacije od svakog poslatog SMS-a, sužavali izbor i tako pokrivali sve moguće "rupe" (što bi objasnilo onoliki broj računara i mobilnih telefona). Jedini problem je što ovo treće ne bi trebalo da bude ilegalno, jer je u pitanju čista matematika. Kršenje pravila igre jeste, jer u pravilima lepo stoji da je zabranjeno koristiti računare za slanje SMS-ova (mada su i mobilni telefoni danas računari), kao i mobilne telefone sa menjanim softverom ili nekom third party aplikacijom i tako neke stvari. Sve u svemu, ako je ovo treće slučaj, onda samo mogu da ih diskvalifikuju zbog kršenja pravila i nagradu dodele sledećem igraču koji je bio najbliži dobitku. No, koliko vidim, već ih nazivaju opasnom kriminalnom grupom, što je po meni preterano. Jedino ako nije u pitanju neka četvrta varijanta koja mi još nije pala napamet.
Hm da, ako je tako onda zaista nema nista nelegalno tj. mogu samo da oduzmu nagrade. Mada ako se dobro secam, slicna je bila i ona situacija u Engleskoj kada su napravili spravicu tj modifikovali mobilni i pomocu njega i racunara izracunavali gde ce zavrsiti kuglica na ruletu. Ne secam se kako se to zavrsilo.
Kad su poceli organizovano da varaju ljude i samu lutriju sa kvazi dobitnicima, kao nacin da prikriju propust u igri, i jos vise se obogate, to je postala kriminalna grupa.
Da toga nije bilo, mozda bi i sa nekim simpatijama gledao na ovo (kao "probijanje" lose koncipirane igre na srecu), dok ovako, to je cist kriminal, prevara radi zgrtanja novca.
Inace, jel se seca neko reklamne nagradne igre za Coca-Colu, gde su delili PS3 onome koji posanje najvise kodova (sa flasa) u tokom jednog dana? Sto je najveca fora, rezultati su bili vidljivi na samom sajtu, gde si mogao jasno da vidis, da je sve vreme nekoliko likova danima slala preko hiljadu kodova, i uvek grabila nagrade.
P.S.
Inace. razlog vise da se ne veruje ikakvim rezultatima SMS anteka na televiziji, posto isti softver moze da se koristi sa friziranje glsanja.
Iz prve ruke sam video kako funkcionisu TV i radio kvizovi...
Sto bi iko dao nagradu ako ne mora...
Sve te stvari su samo porez na budale i naivcine...
U sustini, jedina stvar gde vas nece moci prevariti su kladionice, tj kladjene na tekme... licno nista ne igram
NjegovaWisost
11.3.2010, 15:10
Ma ne igram ja nishta od toga. Jedino po nekad poker na FB :D
Pa imao je tuzilac svojih momenata, recimo ona tuzba predsednnika C. Zvezde zato sto je nosio majicu sa nekom pesmom ispisanom na njoj :paranoia:, tako da ko zna shta sve mozemo da ocekujemo.
A ti pitash zasto sam nije otishao. Pa shta mislish shta bi se desilo da je 2 puta za redom otishao po nagradu, a tek da je 20 puta otishao. Pa pola drzave bi popizdelo, i pocelo da ga juri, samo zato sto je pamtniji/snalazljiviji (nazovi kako hocesh) od njih. Ovako je poslao nekog, dao mu kesh, ili mu cak dao nagradu, nemam pojma shta je tacno bilo i sve Ok, dok neko od istih koji su pomagali nije rekao komsiji a komsija prijavio (dajem ruku da je tako bilo)
Zasto da uzme jedan auto kad moze sve, nigde ne pise da ne smesh da dobijesh vise od jedne ili dve nagrade.
Covek je sagledao mogucnosti, video da se isplati da posalje toliko poruka koliko je poslao i da nagarada otplacuje ono sto je ulozio, i igrao po tome. Koliko sam skapirao sve poruke je platio, tako da nema tu sta da je nelegalno osim sto je slao druge ljude da to preuzmu, shto je ponovo sasvim logicno. Verujem da ce bilo koji normalan advokat ovo odbraniti...
Nagradne igre su na donosioca - ako je on plaćao nekome da ih preuzme, onda bi naknadno morao sa svima njima da zaključuje ugovor u poklonu, što bi opet bilo sumnjivo i neko bi vidio da je neko primio 30 i kusur vrijednih poklona.
A to za majicu CZ - bilo je KD po novom zakonu.
Pobogu ljudi, ja i dalje ne kapiram kako ovde neko i dalje tvrdi da čovjek nije učinio ništa loše?
Prekršio je ne jedan, nego ko zna koliko zakona...
U sustini, jedina stvar gde vas nece moci prevariti su kladionice, tj kladjene na tekme... licno nista ne igram
I tu se vara odavno, nameštanje utakmica u korist kladionica a i pojedinaca je uobičajena praksa kako kod nas, tako i u svetu (Italija pogotovo, čuvene 3 za 3 boda šeme, inače koriste se za opstajanje u ligi i lakše dobijanje bodova, a i za prevare ujedno).
water wizard
11.3.2010, 18:52
Nagradne igre su na donosioca - ako je on plaćao nekome da ih preuzme, onda bi naknadno morao sa svima njima da zaključuje ugovor u poklonu, što bi opet bilo sumnjivo i neko bi vidio da je neko primio 30 i kusur vrijednih poklona.
A to za majicu CZ - bilo je KD po novom zakonu.
Pobogu ljudi, ja i dalje ne kapiram kako ovde neko i dalje tvrdi da čovjek nije učinio ništa loše?
Prekršio je ne jedan, nego ko zna koliko zakona...
Ma kojih zakona? Čak i lažno predstavljanje nije lažno jer su ljudi pokazivali svoje a ne tuđe ili falsifikovane lične karte.
Svaka mu čast, znanjem je razbio ove prevarante u lutriji i sad im je krivo što im je sve uzeo a oni se nadali da zadrže 2/3...
vasiljevic
11.3.2010, 19:03
Znam jednu firmu koja je tu sigurno zaradila i koju ništa ne pogađa: Telekom. 50% od svake poruke njima u džep, pa puta koliko hiljada ....
Ma kojih zakona? Čak i lažno predstavljanje nije lažno jer su ljudi pokazivali svoje a ne tuđe ili falsifikovane lične karte.
Svaka mu čast, znanjem je razbio ove prevarante u lutriji i sad im je krivo što im je sve uzeo a oni se nadali da zadrže 2/3...
A sta je on to njima uzeo? Oni bi svakako te automobile i stanove dali nekome, stvar je u tome sto je ON uzeo od nekih potencijalnih dobitnika koji su REGULARNO ucestvovali u nagradnoj igri.
water wizard
11.3.2010, 19:25
Ali koji je zakon prekršio? :confused:
Nemojte tako lako da osuđujete ljude
Ja i dalje tu vidim organizovano lazno predstavljanje ljudi kao dobitnika nagrade. nebitno dal su dali tacno ime ili ne, oni nisu dobitnici.
water wizard
11.3.2010, 20:09
trebali su da stave limit od 30 sms po broju telefona a oni alavi nisu hteli da ograničavaju broj smsova samo da bi narod što više slao poruke. Sami su krivi organizatori igre, i svako ima pravo da traži odštetu
Ali koji je zakon prekršio? :confused:
Nemojte tako lako da osuđujete ljude
Krađa
član 203.
(1) Ko tuđu pokretnu stvar oduzme drugom u nameri da njenim
prisvajanjem sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.
Prevara
član 208.
(1) Ko u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku
korist dovede koga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem injenica u zabludu ili ga
održava u zabludi i time ga navede da ovaj na štetu svoje ili tue imovine nešto učini
ili ne učini,
Neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge
pogodnosti
član 209.
(1) Ko lažnim prikazivanjem činjenica ili njihovim prikrivanjem dobije
za sebe ili drugog kredit, subvenciju ili drugu pogodnost iako za to ne ispunjava
propisane uslove,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.
Poreska utaja
član 229.
(1) Ko u nameri da potpuno ili delimično izbegne plaćanje poreza,
doprinosa ili drugih propisanih dažbina, daje lažne podatke o zakonito stečenim
prihodima, o predmetima ili drugim injenicama koje su od uticaja na utvrđivanje
ovakvih obaveza ili ko u istoj nameri, u slučaju obavezne prijave, ne prijavi zakonito
stečeni prihod, odnosno predmete ili druge injenice koje su od uticaja na utvrđivanje
ovakvih obaveza ili ko u istoj nameri na drugi način prikriva podatke koji se odnose
na utvrđivanje navedenih obaveza, a iznos obaveze čije se plaćanje izbegava prelazi
stopedeset hiljada dinara,
kazniće se zatvorom do tri godine i novčanom kaznom.
Pranje novca
član 231.
(1) Ko izvrši konverziju ili prenos imovine, sa znanjem da ta imovina
potiče od krivičnog dela, u nameri da se prikrije ili lažno prikaže nezakonito poreklo
imovine, ili prikrije ili lažno prikaže injenice o imovini sa znanjem da ta imovina
potiče od krivičnog dela, ili stekne, drži ili koristi imovinu sa znanjem, u trenutku
prijema, da ta imovina potiče od krivičnog dela,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.
Računarska prevara
član 301.
(1) Ko unese netačan podatak, propusti unošenje tačnog podatka ili
na drugi način prikrije ili lažno prikaže podatak i time utiče na rezultat elektronske
obrade i prenosa podataka u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu
imovinsku korist i time drugom prouzrokuje imovinsku štetu,
Neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskoj
mreži i elektronskoj obradi podataka
lan 302.
(1) Ko se, kršeći mere zaštite, neovlašćeno uključi u računar ili
računarsku mrežu, ili neovlašćeno pristupi elektronskoj obradi podataka,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.
Neovlašćeno korišćenje računara ili računarske mreže
član 304.
(1) Ko neovlašćeno koristi računarske usluge ili računarsku mrežu u
nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri meseca.
Dogovor za izvršenje krivičnog dela
član 345.
Ko se sa drugim dogovori da izvrši određeno krivično delo za koje se
može izreći pet godina zatvora ili teža kazna,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
Zločinačko udruživanje
član 346.
(1) Ko organizuje grupu ili drugo udruženje koja ima za cilj vršenje
krivičnih dela za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna,
kazniće se zatvorom od tri meseca do pet godina.
Pa ti biraj...
^ Clan 302 nema osnova, jer nije nikome nije upadao u racunare, nego su brute force metodom birani dobitni brojevi.
... neovlašćeno pristupi elektronskoj obradi podataka
Imao je insajder informacije o tome kako el. obrada igre na sreću funkcioniše. Prema tome neovlašćeno je iskoristio to znanje.
Ako je i imao insajder informacije, sam akt nije dovodio do neovlascenog uzimanja informacija preko racunara. Racunari su samo sluzili da se sto vise poziva da uradi za kratko vreme (sto spada pod 304).
Možda se dobijanje informacije o najnižoj jedinstvenoj ponudi može tumačiti kao neovlašćeno dobijanje informacije?
U svakom slučaju, za 304 se slažemo.
Marti Misterija
11.3.2010, 21:13
Prosto ne mogu da verujem da se ovde postavlja uopste pitanje da li je neko zaradio tih 4 ili koliko vec stanova i 50+ automobila legalno ili nelegalno.
Da je dobio dva puta to bi bila sreca, da je dobio tri puta to bi moglo mozda da se podvede i pod slucajnost ali to sto je dobio, jbt, 60 puta vec nije ni sreca niti slucajnost vec cista i neporeciva prevara.
Da bi mogao toliko puta da posalje bas najnizu ponudu morao je da ima podatke o tome koja bi to ponuda mogla da bude, definitivno nije to slucajno pogadjao slanjem 7 ili 8 SMS-a, a da bi dosao do tih podataka morao je da ima pristup bazi podataka sa svim do tada prispelim ponudama. A ako je imao pristup podacima kojima se zna ko je ovlascen da pristupi, onda to sigurno ne moze da bude legalno, bez obzira sto mi je drago sto je bar na taj nacin - indirektno zaustavio ovu posast, glupih i totalno bez veze igara (cuj) na srecu. Pa makar i na kratko, jer koliko vec sutra drzava ce izaci sa nekom novom slicnom igrom kojom ce se namlatiti para od jadnih naivcina. Nasem narodu samo treba dati hleba i igara (na srecu) i svi ce oni biti srecni i zadovoljni.
water wizard
11.3.2010, 21:20
znači da je morao da bude insajder, za šta odgovornost ima i lutrija, i sad ja sumnjam da je i lutrija tu bila umešana, pa su se posvađali oko podele plena...
za šta nisam čuo na tv...
NjegovaWisost
11.3.2010, 21:21
Ajde koliko od vas je položilo Krivično pravo ovde? :p
Da je imao 10 insajdera, opet će da odgovara.
Da bi mogao toliko puta da posalje bas najnizu ponudu morao je da ima podatke o tome koja bi to ponuda mogla da bude, definitivno nije to slucajno pogadjao slanjem 7 ili 8 SMS-a, a da bi dosao do tih podataka morao je da ima pristup bazi podataka sa svim do tada prispelim ponudama.
Stvar je u povratnojn informaciji koju sama igra daje. Npr. posaljes broj, a igra ti vrati imate npr. najmanju ponudu, ali nije jedinstvena ili tako nesto. Uz takve podatke i spamovanjem stotina poziva (tako sam skapirao, citajuci o ovome) koristeci optimalan algoritam 10 minita pred kraj igre, prilicno je moguce ubosti najbolji rezultat.
vasiljevic
11.3.2010, 21:30
Sad, taj član 304 bi značio da postoji zabrana korišćenja dotične mreže ili računarskih resursa nje za takav posao, a to bi povlačilo da mora da postoji neki pisani dokument koji se odnosi na dotičnu mrežu i koji je vezan za vlasnika mreže jer jedino vlasnik mreže može da postavi neka ograničenja na toj mreži. Bez toga neznam kako će da to uvedu u postupak. Jednostavno, organizator neke ogre nema prava da ograničava neku nepoznatu mrežu kojoj nije vlasnik, pitanje privatnog vlasništva.
Član 301 odnosi se na netačne podatke, na neunošenje tačnih podataka i sl, ne na unos tačnog podatka. I to je klimava postavka.
Zadnja dva direktno zavise od tačke da se dokaže da uopšte postoji krivično delo na prvom mestu.
Prva tri: niko nije nikome nešto teo, nije se lažno predtavio, nije nikoga obmanuo predstavljanjem, niko nije uzimao kredit ....
Poreska utaja: ako se ne varam porez je na sve to već plaćen.
Pranje novca: jedino ako uspete da dokažete postojanje prvog krivičnog dela, ostalo će biti vrlo teško.
Jednostavno, nema nijedne tačke koja direktno govori o ovakvom delu. Imam utisak da će ovde biti kreatvnog tumačenja zakona sa svih strana. Biće interesantno gledati ovo do kraja :).
Marti Misterija
11.3.2010, 21:33
...spamovanjem stotina poziva (tako sam skapirao, citajuci o ovome) koristeci optimalan algoritam
Pa zar to ne spada u domen prevare. Koriscenje tehnickih pomagala za sticanje dobiti i to od igre koju si ti sam napravio i za koju znas u prste kako radi... Svejedno, bila prevara ili ne, neka rade ako hoce, meni ni u dzep, a sto je jos vaznije ni iz dzepa.
NjegovaWisost
11.3.2010, 21:33
Sad, taj član 304 bi značio da postoji zabrana korišćenja dotične mreže ili računarskih resursa nje za takav posao, a to bi povlačilo da mora da postoji neki pisani dokument koji se odnosi na dotičnu mrežu i koji je vezan za vlasnika mreže jer jedino vlasnik mreže može da postavi neka ograničenja na toj mreži. Bez toga neznam kako će da to uvedu u postupak. Jednostavno, organizator neke ogre nema prava da ograničava neku nepoznatu mrežu kojoj nije vlasnik, pitanje privatnog vlasništva.
Član 301 odnosi se na netačne podatke, na neunošenje tačnih podataka i sl, ne na unos tačnog podatka. I to je klimava postavka.
Zadnja dva direktno zavise od tačke da se dokaže da uopšte postoji krivično delo na prvom mestu.
Prva tri: niko nije nikome nešto teo, nije se lažno predtavio, nije nikoga obmanuo predstavljanjem, niko nije uzimao kredit ....
Poreska utaja: ako se ne varam porez je na sve to već plaćen.
Pranje novca: jedino ako uspete da dokažete postojanje prvog krivičnog dela, ostalo će biti vrlo teško.
Jednostavno, nema nijedne tačke koja direktno govori o ovakvom delu. Imam utisak da će ovde biti kreatvnog tumačenja zakona sa svih strana. Biće interesantno gledati ovo do kraja :).
Ama čoveče, ljudi koji su uzimali nagradu su se lažno predstavljali kao dobitnici? :)
4. put pišem... To je najobičnija prevara.
Da nije varao, nije trebao tražiti ljude i davati im 200 eura i telefon da oni budu ti.
water wizard
11.3.2010, 21:35
Čista matematika, gde je tu krivično delo. Nažalost izgleda da kod nas više ne važi nevin dok se ne dokaže krivica već ako imaš sigurno si kriv, pa da ti mi to oduzmemo, još imaš i kompjutere, aha i 100 telefona ccc, kriv si sigurno, imamo spisak krivičnih zakona, pa ćemo da nađemo nešto..
NjegovaWisost
11.3.2010, 21:42
Čista matematika, gde je tu krivično delo. Nažalost izgleda da kod nas više ne važi nevin dok se ne dokaže krivica već ako imaš sigurno si kriv, pa da ti mi to oduzmemo, još imaš i kompjutere, aha i 100 telefona ccc, kriv si sigurno, imamo spisak krivičnih zakona, pa ćemo da nađemo nešto..
Nije baš, to se takva atmosfera stvara u medijima, nažalost. Recimo jedna naša TV je redovno za najčuvenijeg haškog bjegunca govorila "zločinac" dok neko nije intervenisao...
Naše sudstvo je u vrlo dobrom stanju, samo što se iz ko zna kog razloga stvara privid da je užasno. I zbog toga mrzim nepismene novinare, pišu svašta.
A da ne pričam skoro, u jednim novinama, moj profan komentariše kakvu CEZURU imaju govornici na našoj političkoj sceni.
Pisalo je da V. Koštunica ima najbolju CENZURU! I onda priča u vezi cenzure, a da je cezura zastajanje u govoru i privlačenje publike time, to nije bitno.
Trebalo bi Udruženju novinara Srbije dati malo šira ovlašćenja, da upozoravaju na nepismenost, i sl. Ne zovu ih džabe sedma sila...
vasiljevic
11.3.2010, 22:00
Lažno predstaviti znači dati lažne podatke o sebi, a oni su dali ispravne podatke o sebi, dakle nisu se lažno predstavili.
Slažem se ja da jeste prevara, samo u ovim članovima zakona je teško naći to bez kreatvnog tumačenja. Tako nešto treba da je u zakonu o igrama na sreću, gde treba da se nalaze i zaštitne mere i ograničenja. Ovako, ja sam dobio kola, meni ne trebaju i ja ih dao tebi kao poklon. Šta ja i zakon možemo što si ti baš simpatična osoba pa te svi vole :). Ili možda nevoliš publicitet pa su oni tu zbog tvoje anonimnosti. Ko zna, nije zabranjeno zakonom.
Svaka mu čast na sofisticiranosti , nisam znao da ima tako pametnih ljudi u Srbiji. A da pojednostavim neke stvari, iz tri ili četiri pokušaja sa 500 do hiljadu poruka može ladno da se uzmu kola. Kako?! pošalješ npr. svaki parni broj od nule do 2000 nekoliko puta i za 2 do 3000 evra verovatno postoji mogućnost za dobitak.
water wizard
11.3.2010, 22:07
jeste i kad svi počnu da šalju po 500 - 1000 smsova ko zarađuje?- Lutrija, a pobeđuje onaj koji pošalje najviše ili pametno raspoređene ponude... a našo se jedan pametan
Klasično licititranje, za to postoji soft i za internet licitacije, nisam znao i čuo da je nelegalan, a nisam ni nešto informisan
NjegovaWisost
11.3.2010, 23:12
Lažno predstaviti znači dati lažne podatke o sebi, a oni su dali ispravne podatke o sebi, dakle nisu se lažno predstavili.
Slažem se ja da jeste prevara, samo u ovim članovima zakona je teško naći to bez kreatvnog tumačenja. Tako nešto treba da je u zakonu o igrama na sreću, gde treba da se nalaze i zaštitne mere i ograničenja. Ovako, ja sam dobio kola, meni ne trebaju i ja ih dao tebi kao poklon. Šta ja i zakon možemo što si ti baš simpatična osoba pa te svi vole :). Ili možda nevoliš publicitet pa su oni tu zbog tvoje anonimnosti. Ko zna, nije zabranjeno zakonom.
Pa nije prestavljanje:
Ja sam Marko Marković. Nije to bukvalno predstavljanje. Oni su naveli druge ljude da se LAŽNO PREDSTAVE.
Dakle, ti drugi ljudi, predstavili su se kao dobitnici, sa tuđim telefonom.
5. put xD
Naravno, tužilac će ići na prevaru vjerovatno...
water wizard
11.3.2010, 23:45
ovo me sad podseća na erepublik kad banuju nekog Rusa pa kad pišemo peticiju da ga odbanuju i onda se javljaju Amerikanci i pišu cheater is cheater, ban cheater
Napravio je previše multija :rofl:
NjegovaWisost
11.3.2010, 23:49
ovo me sad podseća na erepublik kad banuju nekog Rusa pa kad pišemo peticiju da ga odbanuju i onda se javljaju Amerikanci i pišu cheater is cheater, ban cheater
Napravio je previše multija :rofl:
Tako nekako =)
vasiljevic
12.3.2010, 1:05
Dakle, ti drugi ljudi, predstavili su se kao dobitnici, sa tuđim telefonom.
Znači kod nas je sredstvo identifikacije telefon a ne lična karta :). Shvatam šta želiš da kažeš, i to bi trebalo da bude tako ali je to opet neko tumačenje zakona koje može ali i ne mora da prođe kod suda. Sredstvo identifiakcije je lična karta i podaci u njoj. Dosta grubo tumačenje ali to je to. Nije telefon i vlasništvo nad telefonom. Ja kad dođem i na osnovu tvojih pravila donesem dotični telefon, za tebe sam ja dobitnik, e kasnije, šta ja radim sa dobitkom, to je moj problem zar ne? I lično, pred sudom bi se branio da jeste moj telefon, jer ako kažem da nije biću saučesnik, i krivično ima da odgovaram, a ako slažem, a zakon kaže da mogu i da me za to ne mogu da gone pri odbrani, biće moja reč protiv reči tužioca. A to su pata karte. Razmišljanje sa strane optuženog, čisto to. Jeste da te malo nerviram , ali ajd sad, valjda ćeš da mi oprostiš :).
Šta da ti kažem, slažem se da je krivično delo ali mene interesuje kako će oni sve ovo da objasne i protumače. To je ono što mene interesuje. I posledice kasnije. Jer ako kažu da je telefon sredstvo identifikacije, dali će to da znači da ja kad me policajac pita za identifilacioni dokument, mogu da mu dam telefon da me identifikuje? :) Mislim, biće mi lakše u budućnosti, ionako svuda nosim telefon, mogu LK da ostavim kod kuće jer mi neće trebati.
A svega ovoga ne bi bilo da je Perica lepo napisao zakon o igrama na sreću kako treba i sve lepo regulisao, i da nije ostavio onolike rupe za neke druge jer to tako treba. Ali pošto je i Perica bio alav, a i danas je, pa mu se ne sviđa što njegovu rupu koristi neko drugi imamo ovo što imamo.
water wizard
12.3.2010, 1:21
čovek potrošio ko zna koliko para na to i još ga hapse, tako vam je to u igrama na sreću
NjegovaWisost
12.3.2010, 2:32
Ne znam eto, vidjećemo. Ali ako baš ideš tom logikom, koja je vrlo moguća - onda su izmišljeni dobitnik i PB posle dobitka morali da zaključe ugovor o poklonu jer su u pitanju vrijedne stvari - čak i po tom osnovu možeš da ih goniš.
Ne možeš ti da dobiješ stan i tek tako - samo nekome daš ključeve i kraj. A garant je neko umješan iz lutrije, jer ova drugarica koja je trebala da se pravi da je dobila automobil, i ništa više - niti da ide da preuzme auto, niti bilo šta drugo - samo da glumi pred kamerama.
Naravno, po pravilu, i ove "glumce" bi trebalo optužiti zbog lažnog predstavljanja (dakle ne čovjek sa brojevima, nego glumci). A on ih je naveo na to.
A za Predraga - sigurno neki oblik prevare.
Pedja je kralj!!! :alealeee: A to sto majmuni pokusavaju da mu napakuju je chist odraz njihovog neznanja i nepoznavanja, na prvom mestu matematike, verovatnoce i statistike, pa posle toga pravnih nauka etc... Slazem se da je jedino donekle 'problematichan' deo o predstavljanju "srecnih dobitnika" pred kamerama, ali kazne za tako nesto su minorne u odnosu na ovo sto PB i ekipi pokushavaju da napakuju... Kako god, algoritam za uspeshno pogadjanje najnize jedinstvene ponude je vishe nego lako napraviti, potrebna je samo odredjena suma 'pochetnog kapitala'...
LM, da ne zivimo u zemlji Srbiji gde su polupismeni i mediokriteti u svim sferama vlasti (zakonodavnoj, sudskoj i izvrsnoj), nego npr. u nekoj normalnoj africhkoj ili azijskoj zemlji, taj isti 'Punto' ili nesto slichno bi bilo vishe neko prosto osvojiti: stotinu puta sam slushao & chitao, citiram, da se najmanja jedinstvena poruka mora poslati iskljuchivo kao CEO BROJ, bez tachaka, zareza, ostalih znakova interpunkcije i slichno... Voila, jedna obichna 0 (nula), i eto premije... Pa neka onda polupismeni experti sa RTS-a i Pinka (koji chisto sumnjam da znaju da postoji razlika izmedju N, Z, Q, I i R) pokushaju da dokazu da 0 (nula) nije elemenat skupa Z, prebrojivog skupa celih brojeva, u kojem izmedju ostalog figurishe i kao neutralni element za operaciju sabiranja, itd...
U normalnim, gorepomenutim afro-azijskim zemljama, prosechan advokat bi za svog klijenta ovakvu (hipotetichku) parnicu dobio dok kazes 'keks', a kod nas, em ne bi nishta dobio, em bi ispao strani placenik, domaci izdajnik, pripadnik ko zna koje kriminalne grupe, klana i slichno... :( Eh, Srbijo...
Inace, jel se seca neko reklamne nagradne igre za Coca-Colu, gde su delili PS3 onome koji posanje najvise kodova (sa flasa) u tokom jednog dana? Sto je najveca fora, rezultati su bili vidljivi na samom sajtu, gde si mogao jasno da vidis, da je sve vreme nekoliko likova danima slala preko hiljadu kodova, i uvek grabila nagrade.
Meni je konkretno ta igra bila čudna jer nemate šanse da pobedite nekoga ko je konobar na nekom prometnom mestu, pa on može da skupi 5000 kodova dnevno.
Inače, nikad ništa nisam dobio ni na kakvoj nagradnoj igri (možda zato što skoro nikad i ne učestvujem). Ako prst sudbine kaže da treba da dobijem sedmicu na lotou, onda je dovoljno da uplatim samo jednom. :p
water wizard
12.3.2010, 5:36
još je bilo gore kada se nalazila nagrada ispod zatvarača, konobar mi donosi coca colu i otvara i gleda dal ima nagrada :kreza:
Da li moze da se tek tako dokaze da su se ti ljudi lazno predstavljali prilikom preuzimanja nagrade ili ne, ostaje da se vidi.
Medjutim, mnogo mnogo ljudi je tu u igri. Sve ovo se i proculo tako sto su ljudi poceli da pricaju.
Ja sam nacuo za tu semu 300 evra da lazno preuzmes nagradu jos odavno, pre nego sto je "pukla" vest.
mozda ih ima nekoliko koji ce da svedoce na sudu da su lazno preuzeli nagradu (a za uzvrat da budu oslobodjeni svih sumnji itd)
Pedja je kralj!!! :alealeee:
U normalnim, gorepomenutim afro-azijskim zemljama, prosechan advokat bi za svog klijenta ovakvu (hipotetichku) parnicu dobio dok kazes 'keks', a kod nas, em ne bi nishta dobio, em bi ispao strani placenik, domaci izdajnik, pripadnik ko zna koje kriminalne grupe, klana i slichno... :( Eh, Srbijo...
Tačno ima da dobije spor. Njega će verovatno braniti neka vrhunska kancelarija. I na njegovom primeru država samo može nešto da nauči. Ovde što reče neko gore može samo da odgovara neko ko se lažno predstavlja
vasiljevic
12.3.2010, 11:24
Ne znam eto, vidjećemo. Ali ako baš ideš tom logikom, koja je vrlo moguća - onda su izmišljeni dobitnik i PB posle dobitka morali da zaključe ugovor o poklonu jer su u pitanju vrijedne stvari - čak i po tom osnovu možeš da ih goniš.
I opet se postavlja pitanje dali postoji neki zakon koji meni može da zabrani da raspolažem svojom imokvinom i koji kaže dali ja mogu ili ne mogu da je poklonim nekome. Jer ako se kaže da može neko da se krivično goni jer je poklonio svoje vlasništvo, tad to se primenjuje na sve ne samo tada. Koliko se sećam takvog zakona nema. Biće interesantno kažem ja. Ovo kako ja i ti gledamo, počinje da liči na američke serije, nigde zakona na vidiku, mi tumačimo ovako, oni onako, sudija nas bledo gleda, fale nam TV kamere i novinari, navijači pred sudom ....
Iskreno, ono što meni se ne sviđa je da mi ovde pravimo pretpostavke, pitamo se kako će se neko osuditi ovako ili onako, i jednostavno idemo ka tački presedana. Idemo da napravimo neko suđenje i presudu gde ćemo praviti nategnutu definiciju nečega, koja će kasnije da se ko zna kako koristi ko presedan na sudu. Dakle, ne po zakonu već po nategnutom tumačenju zakona koji to i ne pominje, polako pretvaramo sistem u nešto što gledamo na TVu u američkim filmovima, ja se pozivam na onu presudu, onaj na onu, pravimo svakakve ispade .... Mislim da nama netreba takav sistem cirkusa, iskreno. I to mi se ne sviđa nimalo.
Ja koliko sam informisan (a daleko od toga da sam ikada studirao, ili se bar zanimao pravima), stvari koje imaju neku vecu vrednost (koja je tacno granica, ne znam) ne mogu tek tako nekome da se poklone, odnosno, onaj ko primi takav poklon mora da plati porez, osim ako nije primio poklon od uze porodice.
e sad, mozda i ja gresim, ko ce ga znati, uopste i spominjem ovo samo zato sto kazes da nema zakon koji zabranjuje da poklonis nesto. nema, naravno, al nije ni tako lako, ko sto neko rece, nije "evo ti kljucevi, uzivaj"
Po meni ovo sto je on uradio je isto kao koriscenje dopinga u sportu.
Ali tu je jos jedna stvar. Ne moze Drzavna Lutrija ( pa samim tim ni drzava) da progleda kroz prste u ovakvim slucajevima bez obzira sta ko mislio da li je tu bilo nesto legalno/nelegalno. Zamislite sad situaciju da ovog ne bude nista tj. svi uhapseni budu oslobodjeni (ili jos gore vrate im nagrade). Pa niko ziv ne bi ovde vise igrao ni klikere... tj. lutrija bi ostala bez profita a samim tim i drzava bez jednog od izvora novca.
I ovde se vidi inteligencija sviju nas, a naročito države, čast policiji koja uspe da otkrije ovakve slčajeve. Nigdev u svetu, naročito u razvijenim delovima nema ovakve SMS igre jer baš zbog mogućih propusta. Ova igra je šuplja ko windows.
water wizard
12.3.2010, 14:28
ko zna koliko ima maloletnih sms kockara, stvarno treba da se uvede neki zakon protiv sms spamovanja i lutrija.
Morao sam da trošim kredit i da se svađam sa ovima iz telekoma da prestanu da mi šalju razne gluposti na telefon.
Evo i mog iskustva sa telekomom...
zovem, molim vas lepo da prestanete da mi šaljete poruke
operater: pošaljite stop na taj broj...
šaljem stop na taj broj, dobijam poruku hvala što ste učestvovali, što više poruka pošaljete imate veće šanse... šaljite još da biste ispunili nešto... kredit -40 din :nov_mad2:
Zovem ponovo.. operate mi kaže da sam trebao na drugi broj da pošaljem poruku stop, ja njemu kažem da mi vrate kredit. On kaže ne može, to je lutrija... bla bla bla
:nov_mad2::nov_mad2::nov_mad2: Ja im kažem ok, hvala neću nikad više da vam platim ni dinar:nov_mad2:
bećirić je našao rupu u sistemu, ali je izgubio osećaj za meru....
ja se pitam šta će biti sa parama ostalih učesnika u igri, a koji nisu imali šanse jer je ovaj sve osvojio?
da li će im lutrija vratiti pare, da li će zaplenjena vozila dati najbližem poštenom igraču, šta će biti s tim......
to je isto kao kad odeš na koncert a bend se ne pojavi, logično, vrate ti pare koje si dao za kartu.....
lutrija sigurno ima bazu svih brojeva i uplata igrača, i sada treba da im uplati kredit.... zaštitnik prava građana treba da se založi za ovo....
bećirić je našao rupu u sistemu, ali je izgubio osećaj za meru....
ja se pitam šta će biti sa parama ostalih učesnika u igri, a koji nisu imali šanse jer je ovaj sve osvojio?
da li će im lutrija vratiti pare, da li će zaplenjena vozila dati najbližem poštenom igraču, šta će biti s tim......
to je isto kao kad odeš na koncert a bend se ne pojavi, logično, vrate ti pare koje si dao za kartu.....
lutrija sigurno ima bazu svih brojeva i uplata igrača, i sada treba da im uplati kredit.... zaštitnik prava građana treba da se založi za ovo....
Da neko treba da se zalozi za ovo .... ali ne verujem da ce da vracaju pare ... ****** hteli su mnogo pa na kraju nisu dobili nishta ....
Bećirić je dakle provalio sistem tako što je slanjem gomile sms-ova i analizom povratnih informacija uz pomoć računara i adekvatnog softvera brzo sužavao izbor na najmanji jedinstveni broj. Sjajno osmišljeno i mislim da tu nema nikakvog kriminala niti prevare u klasičnom smislu reči. Čovek je pronašao rupu u sistemu i iskoristio je.
Slažem se da je krajnje logično pitanje koje se mora postaviti - ko će obeštetiti sve one nesretnike koji su ko zna koliko novca potrošili na uzaludno slanje poruka. Ako mene neko pita, odgovornost je pre svega na organizatorima igre koji su osmislili jedan šupalj i loš sistem.
Inače upravo čujem da je Bećirićev advokat izjavio da će uložiti kontratužbu i zahtevati ne samo oslobadjajuću presudu već i plaćanje debele odštete svom klijentu. Biće zanimljivo propratiti ovaj proces :)
Lich_king2
12.3.2010, 23:13
Ovakvi ljudi se u drugima zemljama cene. Samo su kod nas oni budale. Iskreno zasluzio je kad je nasao rupu u sistemu. Svi mi znamo da u mnogim zemljama SMS moze da dovede do brojnih prevara, a i bili smo svedoci kod nas, kao npr. glasanju za Evroviziju ili VB. SMS sistem je neprecizan.
Možda se dobijanje informacije o najnižoj jedinstvenoj ponudi može tumačiti kao neovlašćeno dobijanje informacije?
U svakom slučaju, za 304 se slažemo.
Sistem šalje poruku "Vaša ponuda je-nije najmanja i jedinstvena..." i druge varijante, to nije neovlašćeno dobijanje informacije. A već je rečeno da nije bilo "upada u sistem".
U novinskom clanku je pisalo "presretali SMS poruke sa ponudama". Taj deo je nelegalan a ne sto se on setio kako da posalje najmanju ponudu. A ovi sto kazu da znaju "pravu" istinu nek se izjasne...
Inace i brojanje karata je samo sposobnost pa ce vas sutnuti iz kazina samo tako :)
Pisalo i na tarabi...:eek:
Steta sto je svoj talenat i znanje na ovaj nacin iskoristio (da ne kazem zloupotrebio). Sad ce imati mrlju za ceo zivot i odlezace zatvor mozda ...
Можда му се посрећи као Кевину Митнику (http://en.wikipedia.org/wiki/Kevin_Mitnick)? Завидим му: комбинаторика + програмирање :n_klanja:
Neimastina i tezak zivot nateraju coveka a poveruje u deda mraza...:icon_conf
Bećirić je dakle provalio sistem tako što je slanjem gomile sms-ova i analizom povratnih informacija uz pomoć računara i adekvatnog softvera brzo sužavao izbor na najmanji jedinstveni broj. Sjajno osmišljeno i mislim da tu nema nikakvog kriminala niti prevare u klasičnom smislu reči. Čovek je pronašao rupu u sistemu i iskoristio je.
Ovakvi ljudi se u drugima zemljama cene. Samo su kod nas oni budale. Iskreno zasluzio je kad je nasao rupu u sistemu. Svi mi znamo da u mnogim zemljama SMS moze da dovede do brojnih prevara, a i bili smo svedoci kod nas, kao npr. glasanju za Evroviziju ili VB. SMS sistem je neprecizan.
Da li ovde nekome nekako pada na pamet koliko je sve to moralno?!?
Koliko je sistem vrednosti u našem društvu poremećen ako takav postupak (ne kažem čoveka) hvalite i podržavate.
Zaista mi nije jasno kako u njemu vidite nekakvog Robina Huda?
Nema tu nikakve bajke, to što je on radio je jednostavno nepoštena krađa i za to mora biti kažnjen. Čak ne vidim kako se može raspravljati oko moje prethodne rečenice.
NjegovaWisost
13.3.2010, 2:42
Pa sad, u vezi poklona, malo je čudna situacija. Nasmijaćete se ako vam kažem da se kod nas stvari u vezi poklona rešavaju po predratnim pravnim pravilima (onim prije 1941.) jer ih nema u Zakonu o obligacionim odnosima - iz prostog razloga što su republike u SFRJ to trebale da donesu, a svi znate za seperatizam posle 1974. koji je zavladao.
Promet nekretnina je u strogo pismenoj formi. Kako su to uspjeli da odrade, nemam pojma, vjerovatno je i neki opštinar umiješao svoje prste za koju banku...
Vidim da ste svi vi oduševljeni njime, jer ispade da je on zeznuo državu i lutriju. Malo sutra - prevareni su oni koji su pošteno igrali tu igru na sreću, a lutrija je i te kako na dobitku. Da nije, prekinula bi posle drugog auta. =) I to je prevara.
Kao što neko reče, nije imao osjećaja za mjeru...
Današnja vijest:
Profesor Goran Ilić, sa Pravnog fakulteta u Beogradu, objašnjava za „Blic“ da se osumnjičenima za prevare u nagradnim igrama na teret stavlja najteži oblik krivičnog dela prevare, za šta je zaprećena kazna od dve do 10 godina zatvora, kao i zločinačko udruživanje, za šta je zaprećeno pet godina, pa najveća kazna može da bude 14 godina zatvora. On napominje da će se osumnjičeni naći i na udaru Zakona o oduzimanju imovine.
A sad, da citiram samoga sebe od juče:
A za Predraga - sigurno neki oblik prevare.
Robija. Samo, žao mi je što nema načina da se obeštete ljudi koji su pošteno igrali igru. Možda bi i moglo, ali mislim da bi tada morao neko u ime igrača da podigne tužbu, ali ne vidim da to iko pominje.
water wizard
13.3.2010, 3:09
Mene taj Predrag nije ništa prevario za razliku od lutrije koja mi je skinula sa mobilnog 40 dinara, što sam niže objasnio. Tako da navijam za Robina Huda :alealeee:
NjegovaWisost
13.3.2010, 3:20
Mene taj Predrag nije ništa prevario za razliku od lutrije koja mi je skinula sa mobilnog 40 dinara, što sam niže objasnio. Tako da navijam za Robina Huda :alealeee:
Brale, nije on zeznuo lutriju, nego tebe što si igrao i sve one koji su igrali xD
Da nije on izvlačio jedinstvenu ponudu, izvukao bi nek odrugi, kapiraš? Narod je prevaren, a ne država...
water wizard
13.3.2010, 3:23
Nisam ja igrao lutriju nego su me zeznuli da pošaljem stop na taj broj i onda su mi skinuli kredit - spameri, slali su na celu mts mrežu poruke za lutriju
Samo, žao mi je što nema načina da se obeštete ljudi koji su pošteno igrali igru.
Ma nije mi ih žao uopšte, to su igre za budale. I moj ćale je poslao par poruka, ali šta očekivati od čoveka kome je televizor zakucan na Pink dok je trajala Farma... :o Ali takav je život, ne možeš starog konja naučiti novim trikovima.
Dakle, ne po zakonu već po nategnutom tumačenju zakona koji to i ne pominje, polako pretvaramo sistem u nešto što gledamo na TVu u američkim filmovima, ja se pozivam na onu presudu, onaj na onu, pravimo svakakve ispade .... Mislim da nama netreba takav sistem cirkusa, iskreno. I to mi se ne sviđa nimalo.
Pravnici kažu da, mada mi nemamo precedentno pravo, i kod nas je faktički sudska praksa izvor prava, naročito praksa Vrhovnog suda. Dakle, ako je u nekom slučaju Vrhovni sud presudio tako i tako, niži sud će često u analognom slučaju doneti istu presudu imajući u vidu raniju presudu Vrhovnog suda.
Ovo je najgora situacije jer se svodi na "može da bidne ne mora da znači". Ja sam bio tužilac u sporu gde je u identičnom slučaju Vrhovni sud Srbije presudio u korist tužioca, a u mom slučaju je sud presudio u korist tuženog. I od prakse Vrhovnog suda kod nas veću težinu ima neka budža, ili neka institucija, koja telefonira gde treba.
DragonSlayer
13.3.2010, 9:46
Ne moze Drzavna Lutrija ( pa samim tim ni drzava) da progleda kroz prste u ovakvim slucajevima bez obzira sta ko mislio da li je tu bilo nesto legalno/nelegalno.
Kako to misliš, i ako dokažu da nije uradio ništa ilegalno, ajmo ga ipak mi u ćorku, za primer?
Komunizam, welcome back ....
Po mom skromnom mišljenju, kriv je samo zato što je bio mnogo alav .... da je to radio malo redje , mogao je da radi mnogo duže, i da uživa .....
ako ja sad napišem program koji izračunava mogućnosti koji će brojevi da izaću na lotou, pa uplatim recimo 10 000 kombinacija, i za to puknem 400 000 dinara, i dobijem premiju, jesam li prekršio zakon?
Pa čekajte, kada neko traži posao, i ima 100 kandidata na jedno radno mesto, i dobije ga jedan čovek, onda ovi ostali treba da ga tuže, jer je znao više, bio bolji, bio pametniji, koristio svoja znanja i umeća, i onda automatski nisu imali šanse ostali da dodju do izražaja?
Pa svakom sa prosečnim IQuom je bilo jasno kako to može da se odradi, i to čisto na bruteforce, samo mnogo cimanja prstića .... ja sestra i buraz smo to mogli da odradimo sirovim kuckanjem, samo nismo imali keša za toliko SMSova ....
Gledaš nedelju dana, vidiš koji je raspon dobitnika, i onda kreneš izmedju da biješ .....
Neki mediji prenose da je Bećirić na saslušanju ispravio islednika i rekao da nije pokupio 20 automobila i 2 stana, kako glasi originalna optužnica, već oko 120 automobila i 7 stanova :alealeee:
Da prokomentarišem još nešto. Da li je ovo što je uradio moralno? Nije, naravno, ali na kraju krajeva to pitanje tužilac ni ne postavlja. Medjutim u državi koja se prva ponaša najblaže rečeno nemoralno i toleriše postojanje velikog broja očigledno nameštenih sms i raznih drugih kvizova i igara na "sreću" koje su čisto varanje i pljačka naivnog naroda, ono što je Bećirić uradio ima malo drugačiji prizvuk. Uspeo je da prevari prevarante, u tome je stvar, i verovatno mi je zato simpatičan (pored toga što je stari Spektrumovac čije sam tekstove čitao u SK još kao klinja :))
Ono što meni kao laiku deluje nesporno je to da je prekršio pravila igre koja je sročio organizator ali verujem da je to daleko beningnija stvar od ovoga za šta je optužen. Pored toga nije mi jasno da li su ta pravila bila jasno predstavljena igračima ili su sad iz naftalina izvukli neki interni dokument koji pre toga niko nikada nije ni video. A možda su sve to tek sada napisali i/ili doradili kad su shvatili da ih je Bećirić predriblao kao volove. Dakle da li je organizator igara na sreću u obavezi da na adekvatan način, jasno i nedvosmisleno upozna učesnike u igri sa svojim pravilima, da li je to učinjeno, i da li eventualno nepoznavanje pravila oslobadja igrače od odgovornosti za kršenje istih (tipa: "otkud sam ja znao da ne smem da koristim računar za analizu podataka?!"). Državni zakoni deluju bez obzira na to da li ih ljudi poznaju, da li je ista stvar i sa internim pravilima jedne igre na sreću?
Dalje... nisam nikada učestvovao u takvim igrama i zezalicama ali da jesam, i da znam da sam potrošio neke pare na slanje sms-ova verovatno bih se raspitao kakve su moje zakonske mogućnosti da tužim organizatore i tražim ne samo vraćanje tog novca nego i masnu odštetu. Jer npr. ja sam igrao "pošteno": ko može da tvrdi da -ako isključimo Bećirića- nisam imao najnižu jedinstvenu ponudu i da ne bih dobio stan/auto da nije bilo tamo nekog lika koji je iskoristio nesavršenost sistema i na nelegalan način pokupio većinu nagrada?
Nije on prevario prevarante, vec je prevario narod koji je ucestvovao u igri. I nije mi jasno zasto neki uporno brane ovog lika.
Neko je uporedio te nagradne igre sa konkursom za posao pa ko je sposobniji taj ce dobiti posao. E pa u ovom slucaju je onaj ko je imao "vezu" dobio posao a ostali su samo gubili vreme (novac).
DragonSlayer
13.3.2010, 12:56
Ja sam uporedio, i stojim iza toga ....
Kolega forumaš pre tebe je lepo napisao "da li su pravila bila lepo i vidno prezentovana?"
Tvrdim da nisu.Niti su ih ikada voditelji naveli. Sada možemo da skupimio , tvrdim, hiljadu ljudi koji su slali SMSove, i da ih pitamo:
1) Da li ste znali da ne smete da šaljete više od 1000 SMSova?
2) Da li ste znali da ne smete da koristite računar u slanju SMSova?
3) Da li biste (a da je pod 2 negativno) koristili računar , pod uslovom da umete, u slanju SMSova?
Mislim da su odgovori svima jasni, čovek je samo kriv jer je koristio alat koji drugi nisu, i ispao sposobniji, i voljan da uloži kapital i znanje (te kartice koje je kupio, pa te poruke nešto koštaju, i to njegovo znanje je nešto koštalo tokom godina, da se prikupi).
Ako neko koristi ručnu, a ja motornu testeru, nisam ja kriv što ću više drva naseći ....
Sada će svi pokušati **** u kraj, i sve da svale na njega .....
A šta da sam to ja uradio? Da sam kupio 10 telenor kartica, napravio na sajtu njihovom portale za svih 10 kartica, i poslao 5000 SMSova sa ponudama od 1 do 5000 dinara, po 500 sa svake kartice, i to sa portala ....
A nemam programersko predznanje.
Da li bi se digla tolika hajka?
Opet kažem, samo je ispao glup, jer je bio toliko alav ......
Evo gejmerskim terminom receno...koristio je Aimbot :) Kad igrate MP, jel vi cestitate tom liku ili trazite da bude kikovan? :)
DragonSlayer
13.3.2010, 13:28
Mislim da su to neki izrazi za online gaming, a ja nisam taj .... sorry ....
Koristio je skriptu da racunar nisani (kod COD4 recimo) umesto njega i naravno 100% precizno. To apsolutno niko ne tolerise.
Ovo je prevara, a kriminalaca mi je pun qrac, coveka treba strpati tamo gde mu je i mesto. Svaka mu cast zaebo je sistem :facepalm, zaebo je i mnogo ljudi :rolleyes:
Zanima me jedno..
Šta je on to "ukrao" od naroda?? Novac od SMS-ova otišao je Lutriji u džep, a kola i stanovi su bili u vlasništvu Državne lutrije (posredno ili neposredno)... Tako da je on u ovom slučaju opelješio samo lutriju..
Sa druge strane, ta kola bi ovako ili onako otišla nekom od naših "poštenih" ministara (haračlija :D) a Lutrija sama koristi metod "lažno predstvljanje", tako da je Lutrija (država) ta koja krade od naroda.
Predrag je počinio krivično delo, opet je ukrao, ali od države, i treba da odleži u zatvoru, zato što će ta država da bi pokrila gubitak da nam podigne cenu vode ili tako nečega, ili da uvede pretplatu na sve televizijske stanice (ili mnogo kojekakvih apsurdnih poreza na "šuplje" i "prazno"), jer političari nemaju dovoljno para da prežive. :kreza:
Ili će da se zaduži kod nekih moćnijih evropskih država...
Da bi se lepo opisala naša politička situacija, tu je Crni Gruja i citat
".... Što ja sad lepo ne izađem ispred kuće i objavim da će za 192 godine, Srbijom da vladaju krmača Cveta i vepar Gedža sa sve prasićima..."
i
".. Ona je veoma cenjena među rajom.. - Cenjena, teško joj da bude cenjena, sjanu publiku ima, baci šaku pasulja, počne tu da kefće i da se bekelji, i taman kad svi popadaju od dosade objavi da će za 196 godina..." (ovo mi liči na govore naših ministara, samo obećavaju).
A ni narod ne voli kad im se ukaže na to koliko su glupi ispali, onda tog ko im je otvorio oči, pljuju rame uz rame sa tim istim ministrima koji ih pelješe. (to je ovaj slučaj, sa Predragom)
U Srbiji PAMETAN čovek ne može POŠTENO da zaradi..
Sorry za off topic, ali tako je. ;)
Da li ovde nekome nekako pada na pamet koliko je sve to moralno?!?
Koliko je sistem vrednosti u našem društvu poremećen ako takav postupak (ne kažem čoveka) hvalite i podržavate.
Zaista mi nije jasno kako u njemu vidite nekakvog Robina Huda?
Nema tu nikakve bajke, to što je on radio je jednostavno nepoštena krađa i za to mora biti kažnjen. Čak ne vidim kako se može raspravljati oko moje prethodne rečenice.
Moralno je prilično rastegljiv pojam, a pri tome nije kažnjivo... Inače, deo komentara sa jednog informativnog sajta glasi otprilike ovako: "Istraga se još vodi, ali je odmah rečeno da DLS i RTS nisu umešani...". Da li postoji logično objašnjenje zašto je neko nazvan kriminalcem pre istrage, a neko odmah amnestiran od bilo kakve odgovornosti (naročito ako je taj neko onaj koji je imao najviše koristi u celoj priči, jer za taj jedan punto dnevno, oni su zarađivali najmanja 5-6)?
EDIT: Šta ako bih koristio ovo (http://www.lutrija.rs/loto/loto-generator) i "ubo" sedmicu? Da li bih bio opasan kriminalac?
NjegovaWisost
13.3.2010, 16:47
Pravnici kažu da, mada mi nemamo precedentno pravo, i kod nas je faktički sudska praksa izvor prava, naročito praksa Vrhovnog suda. Dakle, ako je u nekom slučaju Vrhovni sud presudio tako i tako, niži sud će često u analognom slučaju doneti istu presudu imajući u vidu raniju presudu Vrhovnog suda.
Ovo je najgora situacije jer se svodi na "može da bidne ne mora da znači". Ja sam bio tužilac u sporu gde je u identičnom slučaju Vrhovni sud Srbije presudio u korist tužioca, a u mom slučaju je sud presudio u korist tuženog. I od prakse Vrhovnog suda kod nas veću težinu ima neka budža, ili neka institucija, koja telefonira gde treba.
Kod nas su značajna samo pravna načela i pravna mišljenja usvojena na sjednicama VS.
Vrhovni sud ne sudi ponovo - on samo gleda da li je primjenjeno pravo - dokazi i ostale, sve je to na osnovnom sudu.
Dalje, mišljenje i presuda Vrhovnog suda NE OBAVEZUJE ni po kojem osnovu niže sudove.
Zanima me jedno..
Šta je on to "ukrao" od naroda?? Novac od SMS-ova otišao je Lutriji u džep, a kola i stanovi su bili u vlasništvu Državne lutrije (posredno ili neposredno)... Tako da je on u ovom slučaju opelješio samo lutriju..
.........
.........
Sorry za off topic, ali tako je. ;)
Aman čoveče, kako opelješeio lutriju? PA da nije on dobio to auto, dobio bi neko ko je slao normalno poruke? JA ne mogu da vjerujem da svi koji ga brane ne vide ovo?!
Kapiraš, da je lutriji bilo neisplativo, prekinula bi posle prvog a ne pedesetog auta. Dobio bi neko ko je pošteno slao poruku, a ne on. Lutrija nije zeznuta - ona je automobil debelo otplatila smsovima prevaranta i ostalih građana.
Moralno je prilično rastegljiv pojam, a pri tome nije kažnjivo... Inače, deo komentara sa jednog informativnog sajta glasi otprilike ovako: "Istraga se još vodi, ali je odmah rečeno da DLS i RTS nisu umešani...". Da li postoji logično objašnjenje zašto je neko nazvan kriminalcem pre istrage, a neko odmah amnestiran od bilo kakve odgovornosti (naročito ako je taj neko onaj koji je imao najviše koristi u celoj priči, jer za taj jedan punto dnevno, oni su zarađivali najmanja 5-6)?
EDIT: Šta ako bih koristio ovo (http://www.lutrija.rs/loto/loto-generator) i "ubo" sedmicu? Da li bih bio opasan kriminalac?
Očigledno je novinar pitao da li su oni umiješani i onda na takav način sročio tekst. Nevjerovatno je koliko neke novine obrću činjenice u svoju korist, i kakva se atmosfera stvara. Ispada na kraju da su naši sudovi očajni (što nije istina). Isti slučaj je bio kada sam gledao reportažu o zatvorima kod nas, ispade kao da su u Africi. A baš obrnuto, u Švajcarskoj npr. imaju nešta što bih nazvao "noša za odrasle" koju prazne dva puta dnevno... Ali jok, prema našim novinarima, zatvorenici su u neljudskim uslovima. Iako, kada sam bio na studijskom boravku u Sremskoj Mitrovici, u ćeliji u koju su nas uveli, zatvorenik je imao ni manje ni više nego PS3...
water wizard
13.3.2010, 17:34
Meni je bilo nemoralno da svaki dan dobijam poruke za lutriju i kad sam tražio da prestanu da mi šalju oni me lepo isprže za 40 dinara, i kad sam tražio da mi vrate moj kredit rekli su da ne može, iako sam im naglasio da ja nisam kockar i da je krivica kod telekoma što sam doveden u zabludu da pošaljem sms stop na broj lutrije. Međutim, mene nema ko da brani iako sam ovde oštećen i prevaren od strane lutrije i telekoma.
Pravda treba da bude jednaka za sve, pa i za lutriju
Da li je legalno da lutrija šalje svim korisnicima mts mreže poruke za lutriju? Da li su koristili nedozvoljeni softwer za slanje sms poruka na milion brojeva ili je to legalno???
Zanima me jedno..
Sa druge strane, ta kola bi ovako ili onako otišla nekom od naših "poštenih" ministara (haračlija :D) a Lutrija sama koristi metod "lažno predstvljanje", tako da je Lutrija (država) ta koja krade od naroda.
Predrag je počinio krivično delo, opet je ukrao, ali od države, i treba da odleži u zatvoru....
@ Njegova Wisost
ne branim ga, nisi pročitao ceo post ;)
Jedino što je on uradio je to da je otvorio oči nekima od naših sugrađana koji su i poverovali u te SMS igre ;) i to sam naveo, na kraju posta.
Da li je legalno da lutrija šalje svim korisnicima mts mreže poruke za lutriju? Da li su koristili nedozvoljeni softwer za slanje sms poruka na milion brojeva ili je to legalno???
Nedozvoljen je kad se koristi za loše stvari ;)
Ovo sa Bećirićem je sad kao kad bi hvalio nekog destruktivnog hakera koji sruši sajt, forum koji si ti napravio sa tim istim znanjima. Tako ti je svuda, jedno je koristiti znanje za dobro, a drugo za loše, mada su u ovom slučaju i Lutrija i On loši i krivi, jedino što lutriju nema ko da tuži, jer bi to značilo tužba protiv cele države.... ;)
water wizard
13.3.2010, 18:12
Znači, to je sukob interesa, kadija te tuži, kadija te sudi
A i poređenje sa hakerom je smešno, nije on ništa srušio nego se kockao jadnik. Prava žrtva kocke, još treba lutrija da mu plati lečenje od kocke.
Ja bih se u svakom slučaju kao učesnik te igre osećao prevarenim, ali ne bih za to krivio čoveka koji je provalio sistem nego one koji su takav sistem organizovali, reklamirali i izvukli najveću dobit, a da pri tome nisu uopšte predvideli mogućnost da budu nadigrani na ovakav način, niti obezbedili bilo kakav sistem osiguranja uloga. Da stvari budu još gore, Bećirić i ekipa verovatno nikada ni ne bi bili locirani da neko iz njegove ekipe nije počeo da previše priča. Pa ljudi, tužilaštvo do danas nije imalo pojma koliko je tačno nagrada pokupljeno nego im je Bećirić rekao "ne, nisam uzeo 20 automobila nego 120, i ne dva stana nego sedam". Smešno! Znači svi su ovde na dobitku osim -da ih tako nazovem- "poštenih" igrača koji su bili apsolutno nezaštićeni od manipulacija i za to bi organizator po nekoj mojoj logici morao da snosi odgovornost.
Slazem se ali ne moze organizator da zna da neko od igraca koristi par stotina racunara itd. bar ne u toku same igre. A upravo zbog zastite igraca treba ovakve stvari sankcionisati iz prostog razloga da bi se pokazalo ostalima da to ne prolazi. I stvarno kako nekima nije jasno da Lutriju ovde niko nije pokrao ni zeznuo. Lutrija ce zeznuti sama sebe ako ovo prodje bez posledica po Becirica jer ce onda malo malo pa neki sa mrezom racunara i par pomocnika da izvlaci nagrade a narod ce sve manje i manje da igra.
Cisto da se zna da nit branim Lutriju nit podrzavam ovakve igre, samo gledam na situaciju iz vise uglova.
Lutrija i država će naravno svom snagom nasrnuti na Bećirića kako bi eskivirali sopstvenu odgovornost za puštanje u opticaj jedne slabo koncipirane i u osnovi idiotski osmišljene igre zbog koje je silan narod pukao pare bez ikakve šanse da dobije bilo kakvu nagradu. Ali opet kažem - po meni nije kriv onaj ko je shvatio da je sistem loš i to iskoristio, nego onaj ko je takav sistem osmislio. Na primer, recimo da ja na pumpi provalim da ako sipam benzin polako onaj cajger za merenje količine goriva zabaguje i izmeri 1 litar na svakih 5 koje stvarno prodju. Ko je tu kriv za štetu koju će neko da pretrpi: ja, ili onaj ko je zadužen za kontrolu ispravnosti aparata? Jesam li ja prevarant ili tu neko nije radio svoj posao kako treba?
A inače stvarno bih voleo da čujem da li su ta famozna pravila igre bila jasno i u celini predstavljena igračima, i ako nisu (a sumnjam da jesu), da li to oslobadanja odgovornosti nekoga ko je pravila prekršio a da pri tome uopšte nije znao da postoje i kako tačno glase?
Na primer, recimo da ja na pumpi provalim da ako sipam benzin polako onaj cajger za merenje količine goriva zabaguje i izmeri 1 litar na svakih 5 koje stvarno prodju. Ko je tu kriv za štetu koju će neko da pretrpi: ja, ili onaj ko je zadužen za kontrolu ispravnosti aparata? Jesam li ja prevarant ili tu neko nije radio svoj posao kako treba?
Hmmm, lepo rečeno. :tapsh:
Na primer, recimo da ja na pumpi provalim da ako sipam benzin polako onaj cajger za merenje količine goriva zabaguje i izmeri 1 litar na svakih 5 koje stvarno prodju. Ko je tu kriv za štetu koju će neko da pretrpi: ja, ili onaj ko je zadužen za kontrolu ispravnosti aparata? Jesam li ja prevarant ili tu neko nije radio svoj posao kako treba?
Hmmm, lepo rečeno. :tapsh:
Šta je tu lepo rečeno, alava stoka je i dalje lopov, ukrao je 4 litre goriva, i još tvrdi da nije prevarant, tj. da je neko drugi odgovoran što je on ukrao. Gospode dragi. Uza zid sa stokom.
E da, pozdrav svima :)
Viper, to što sam ja u mom primeru sipao 50 litara a platio 10 zato što pumpa nije ispravna i pokazuje pogrešnu količinu nije moj problem. Mogu na to da skrenem pažnju pumpadžiji ukoliko sam naročito dobre volje ali ako oćutim ko mene može da optuži za kradju, gde je tu MOJ prekršaj? Znači neka o tome misli onaj ko je za to plaćen, ja u takvoj situaciji zaista ne mogu da se osećam krivim zato što je neko drugi lenj, nekompetentan ili jednostavno - glup.
Viper, to što sam ja u mom primeru sipao 50 litara a platio 10 zato što pumpa nije ispravna i pokazuje pogrešnu količinu nije moj problem. Mogu na to da skrenem pažnju pumpadžiji ako sam naročito dobre volje ali ako oćutim ko mene može da optuži za kradju, gde je tu MOJ prekršaj? Znači neka o tome misli onaj ko je za to plaćen, ja u takvoj situaciji zaista ne mogu da se osećam krivim zato što je neko drugi lenj, nekompetentan ili jednostavno - glup.
Ali care, uzeti a ne platiti je ukrasti, i u radnji kada makneš nešto kriva je prodavačica, što te nije videla, i to se njoj odbija.
I ako moraju da uvedu one pištalice i plate obezbeđenje i kamere, to će dići cenu robe. Zato što neko hoće leba preko pogače, to je svačiji problem.
I upravo to što ne vidiš tako jasnu stvar govori o stanju našeg društva. Nisi ti kriv doduše, ali zapamti da i onaj koji tebi obije auto i uzme radio, po tvome, ne krade, i još si ti ovo gore navedeno, zato što ne sediš pored auta 24 časa.... kontaš. Pozdrav!
Upravo to sto Viper kaze. Po tvojoj logici lopovi ne postoje, samo nesposobni ljudi koji ne znaju da cuvaju stvari :)
water wizard
13.3.2010, 21:07
A šta ako ja izračunam kombinatorikom da ako uplatim 10 000 kombinacija dobijem sigurno, da li sam ja prevarant, ili ne?
Ne, al ako pocnes to da eksploatises organizovano, placajuci ljudima da glume dobitinike, onda jesi.
Pazi Viper ti sada u stvari pričaš o tome šta je moralno a šta ne a ta kategorija je zakonski pa ako baš hoćeš i socijalno i istorijski gledano relativna stvar i u krajnjoj liniji nebitna u slučaju Bećirić. On svakako neće robijati (ako bude robijao) zato što je postupio nemoralno, nego zato što je prekršio odredjene jasno definisane zakone. A inače drpisati u prodavnici ili čukati kola, i sa druge strane prećutati da pumpa ne meri tačno baš nikako ne može da se dovede u istu ravan. Moj primer ti je više u kategoriji pitanja: da li ćeš vratiti vlasniku pronadjen novčanik pun para ili ćeš ga zadržati. Ako ga vratiš, bićeš pošteni nalazač. A šta si ako ga zadržiš za sebe - lopov?
Bojim se da drugačije ne može.
water wizard
13.3.2010, 21:22
ako si imao nameru da mazneš gorivo onda si lopov, a ako nisi znao... e sad po zakonu neznanje nije opravdanje. Znači kriv si i ako slučajno sipeš neispravnim uređajem i ako te uhvate. Znači najbolje da proveriš da li je uređaj dobro podešen pre nego sipeš gorivo da ne bi bio lopov :facepalm
Hehehe, šta zna dete šta je dvesta kila logika, not bad, ali nismo deca.
Citiram nekog kolegu forumaša od gore.
"svega ovoga ne bi bilo da je Perica lepo napisao zakon o igrama na sreću kako treba i sve lepo regulisao, i da nije ostavio onolike rupe za neke druge jer to tako treba. Ali pošto je i Perica bio alav, a i danas je, pa mu se ne sviđa što njegovu rupu koristi neko drugi imamo ovo što imamo." ;)
I taj kolega je upravu, i zahvaljujem mu se..
Da smo mi iole neka normalna zemlja, tj da našom zemljom ne upravljaju vepar Gedža i krmača Cveta (sa sve prasićima), rupa u zakonu ne bi bilo (ustvari bi, jer svako može da se korumpira) i kad bi taj, koji bi upravljao ovom državom zabranio takve igre, onda ne bi bilo ni problema.. :rolleyes:
Mi sada možemo samo da idemo iz krajnosti u krajnost, a sudija će da odluči (možda sam, možda će neko da podmaže :kreza:)
A po pitanju šta je moralno.. iako nisam neki vernik, mislim da u 7 smrtnih grehova spada pohlepa (alavost), a u 10 božjih zapovesti, ne ukradi (na bilo koji način).. i onaj ko je našao novčanik, a zna ko je vlasnik, po sistemu pravosuđa (a i moralnom sistemu), je kriv, jer je prećutao, iako ne može da se poredi, to je kao da si prećutao da si video ubistvo (mislim na to da si neposredno kriv)...
Mogu samo da čestitam Predragu jer treba imati kefalo i smisliti način da se upadne u sistem (ja i nisam neki matematičar), ali uzeo je od drugog (bila to država, lutrija, ili neki tamo sugrađanin) i kriv je..
koliko god da ne volim onog ko upravlja našom zemljom, i koliko god mi je drago što je na neki način pokrao ovu lopovsku zemlju, on je opet ukrao i zbog toga je kriv..
stavljam tačku. ;)
Bojim se da drugačije ne može.
Teško da si u pravu prijatelju. Govorim o zakonu a ne o čovekoljublju ili o tome šta intimno mislim da je fer ili pošteno, niti je to važno u ovoj priči. Ja -neka me neko stručan ispravi ukoliko grešim- zaista nisam čuo da je neko krivično gonjen zato što je pronašao izgubljen novčanik i zadržao ga za sebe, ili zato što mu je recimo prodavačica na kasi greškom kucala 100 grama podriguše umesto kilograma njeguške, a ovaj se pravio lud. Dakle po kom zakonu, po kom propisu ćeš takve ljude da krivično goniš, kako će da glasi optužnica, kako ćeš da kvalifikuješ to delo?
Kao što rekoh, Bećirić će biti osudjen ako se dokaže da je prekršio zakon a ne zbog toga što nije u dobrim odnosima sa svojom savešću.
water wizard
13.3.2010, 22:07
hahaha, platiš račun, kreneš ka izlazu a prodavačica te juri držte lopova zato što nije dobro otkucala
Ma ne, ona će da te juri -"jao komšija pogrešila sam", a ako ti vidiš i ništa ne kažeš, šta si onda, nisi platio a nisi ukrao, u limbu si, naravno da ćeš tvrditi da si u limbu, ti ništa nisi kriv, sa neba palo, tako ti odgovara da se opereš. Ali to stvarno nije tako jednostavno. Nisam pravnik, nemam pojma da li bi ikako mogao da odogovaraš, ali kod mene u radnji više nikada ni žvaku ne bi mogao da kupiš. I suhomesnato će se plaćati tamo kod mesara, pa ćemo otvoriti novo radno mesto za kasirku tamo, i to će dići cenu svim suhomesnatim proizvodima za 30 dinara po kilogramu......e pa najeo se pršuta dabogda... :D
Nije ni zakon ni čovekoljublje, a ni moral, već najobičnije vaspitanje i kultura.
Nikako Voja da se pojavi i kaze jel taj covek pisao za SK ili ne.
otisli ste predalek ljudi....
Nije ni zakon ni čovekoljublje, a ni moral, već najobičnije vaspitanje i kultura.
U žargonu facebook-a; LIKE ;) Tako je, sve je u vaspitanju i kulturi :)
water wizard
13.3.2010, 22:39
Normalno da ne bih kupovao u takvoj prodavnici gde kasirka ne zna da radi. Minus za trgovca, a ne za mene.
:eek:
:aplauz:
Ti si faca.
Pričaćemo kada porasteš.
Marti Misterija
13.3.2010, 23:06
Mislim da su odgovori svima jasni, čovek je samo kriv jer je koristio alat koji drugi nisu, i ispao sposobniji, i voljan da uloži kapital i znanje (te kartice koje je kupio, pa te poruke nešto koštaju, i to njegovo znanje je nešto koštalo tokom godina, da se prikupi).
Citam ovo sto si napisao pa mi odjednom pade na pamet film The Real McCoy sa Kim Basinger i Val Kilmerom, gde njih dvoje plackaju banku koristeci najsofisticiraniju opremu.
Uporedjivanjem sa tvojim postom, analogno svim navodima iz istog dolazim do zakljucka da u citavoj toj prici njih dvoje iako su opljackali banku, nisu nacinili nikakav ozbiljan prestup za koji bi odgovarali tj. jedina njihova greska je sto su koristili alat koji drugi nisu, u koji je btw. ulozen kapital da se isti nabavi/napravi i koristeci znanje, tj svoju sposobnost (ispali sposobniji).
Takodje analogno tome ne bi trebalo da se sudi ni onima koji su na bankomatima kopiranjem podataka sa kartica/snimanjem kodova dosli do vece sume novca istovremeno ojadivsi masu ljudi koji su posteno dizali tesko zaradjen novac sa istog, kao sto su ljudi slali SMS-ove troseci opet tesko zaradjeni novac (jer najvise takvih i igra takve igre). I sta sad - oni su samo koristili svoje znanje i opremu u koju su, jel'te ulozili novac, bili su sposobniji od drugih tako da bi to trebalo da bude njihova jedina krivica, nikako prevara i sl.
Kad bi neko iskoristio svoje znanje i skupu opremu, uz pomoc nekog softvera koji je napisao i upao vam nekako u sistem i pokupio vam podatke koje bi iskoristio za sticanje dobiti, da li bi ga i tada tako zdusno branili ili bi okrenuli plocu i govorili da je kriminalac?
water wizard
13.3.2010, 23:21
@Viper.. Veliki sam ja, i gledam gde kupujem svaki dan... :rolleyes:
Ne skidam pare na bankomatima..nego u banci
Naprimer, idem u prodavnicu, i hoću nešto da kupim, ali nije jasno postavljena cena, ja to zaobiđem, ili eventualno ponesem pa vidim na kasi koliko košta pa uzmem ako hoću..
I koliko puta se desi kupim 10 stvari nešto sitno za 200 dinara i ne obraćam pažnju da li mi kuca sve kako treba.. moja je dobra volja da gledam račun da li je ispravan koliko piše toliko platim, a prodavačica ako je pogrešila može da mi se izvini i da kaže da je pogrešila..
Tako sam i ja četkicu za zube platio 260 dinara umesto 74. Cene bile zamenjene, a primetio sam tek kad je sve bilo završeno, :(tj. kad sam prekontrolisao račun. U taj market više ne ulazim.
water wizard
14.3.2010, 0:57
Ima jedna priča, otvorili su neki web sajt, i postavili cenu televizora za 1 dolar, greškom. :facepalm Robu su isporučili.. 200 televizora :D
Nikola16789
14.3.2010, 1:55
Ima jedna priča, otvorili su neki web sajt, i postavili cenu televizora za 1 dolar, greškom. :facepalm Robu su isporučili.. 200 televizora :D
Ja mislim da treba zatvoriti kupce jer nisu prijavili vlasniku sajta da je napisana pogresna cena :rolleyes:
@Viper, ja kod tebe ne bih ni zvake kupio jer ocigledno da preko puta ima hypermarket koji u startu ima 50din nize cene, a i kasirke umeju da rade svoj posao. :D
Što reče Viper, niste vi krivi. Jednostavno se moral promenio (po mom mišljenju na gore) u zadnjih 20 godina.
Zato i relativizujete i ne razumete zločin Bećirića.
Ja kada primetim nešto loše otkucano uvek prijavim, bez obzira u čiju korist to bilo. Da znam da mi je loše otkucano i/ili naplaćeno i/ili izmereno, osećao bih se loše. Verujem ako dobro činiš, dobro će ti se i vratiti.
NjegovaWisost
14.3.2010, 5:35
Evo odmah da ti kažem: ako ti se i to desi, odmah da ti kažem - ako si primjetio, i prećutao, bićeš kriv, morao si da mu ukažeš na grešku. Kapiraš? A ako nisi ni skontao, nikome ništa. Kako dokazati da li si znao? Užasan posao, dokazuje onaj ko tvrdi da si znao...
A nije mi dalje jedna stvar jasna, taj zakon o igrama na sreću? Kako nije u redu? Šta mu fali, ajde?
Prvo, nema šanse da se sve popuni zakonom ikad. Jer, društvo je toliko dinamično da se stvaraju nove i nove situacije.
Šta su trebali da urade, da napišu, nije moguće slati više od jednom SMS na lutriji? Da su to i napisali, to bi bilo a la Sjeverna Koreja sistem, kada Kim Džong Il naredi kako svi suknje da nose i koje pantalone da koriste...
Kao što neko reče, i taj post je genijalan, kod nas su se skroz izmijenile moralne vrijednosti.
Samim time što kažeš da bi prećutao litar goriva koji nisi platio, i time možda i prodavca doveo u opasnost od gubitka posla, sve govori. A možda taj pumpadžija ima djecu, žena mu ne radi, i sl. Posledice mogu biti užasne =) Uvijek sve gledajte - je li pošteno. I krivične norme se uglavnom poklapaju s time :D
Evo odmah da ti kažem: ako ti se i to desi, odmah da ti kažem - ako si primjetio, i prećutao, bićeš kriv, morao si da mu ukažeš na grešku.
Bio bih kriv? Po kom zakonu? Daj reci mi kako glasi ta fantastična odredba koja meni kao kupcu preti sankcijama ukoliko prodavcu ne ukažem na njegovu grešku?
Bla, bla, truć, truć .... Isprovocirali ste me da se učlanim na ovaj vaš forum, iako to nisam baš nameravao, ali pošto sam se načitao gomile budalaština, evo i mene. :ciao: Ako je neko pokraden, onda je to dotični PB. Čovek je napravio program za tu zaje-banciju i od njega ubirao lep procenat, dok se GP i LS nisu dosetili da im on zapravo i ne treba. Angažovali su nekoga da izmeni njegov program, naravno samo kozmetički, i rekli pa-pa PB. Elem, PB je kao i svaki pametan i oprezan programer (zna u kojoj zemlji živi), napravio i zaštićeni (skriveni) deo programa do koga ne može da dođe bilo ko, pogotovo ne neko ko se bavi kozmetikom, i kada su ga izbacili iz priče, jednostavno aktivirao taj skriveni program. A sistem funkcioniše otprilike ovako, izabereš jednu ponudu (naravno sa odgovarajućom šifrom) koju podprogram rezerviše kao ekskluzivnu, druge pristigle ponude za istu poziciju se preusmeravaju na neke druge pozicije a ti još treba da pošalješ barem po jednu ponudu za sve pozicije ispod tvoje da bi ostao ekskluzivan.
Dakle, sistem jeste lopovluk, koji je nastao kao odgovor na još veći. A pao je (PB), zato što je sputao organizatore da urade istu stvar. Dali vi stvarno verujete da nagrade na tim igrama dobijaju obični ljudi ?? Možda poznajete nekoga ?? Think about ...
NjegovaWisost
14.3.2010, 10:31
Bio bih kriv? Po kom zakonu? Daj reci mi kako glasi ta fantastična odredba koja meni kao kupcu preti sankcijama ukoliko prodavcu ne ukažem na njegovu grešku?
Pa ako baš hoćeš da idemo do te mjere, slušaj.
Izabrao si VEOMA lošu paralelu. Litar goriva nikako ne možeš upoređivati sa 100 automobila.
Ali ajde da riješimo i taj tvoj slučaj.
Krađa litar goriva predstavlja institut dela malog značaja - niko te neće tjerati krivično zbog ukradenih litar goriva.
Da je u pitanju krađa, i svakom laiku je jasno, jer ti taj litar goriva nisi platio.
I kada ne bi postojao institut dela malog značaja, moglo bi se desiti da odmah i ne primjetiš da si ukrao litar goriva.
KZ kaže:
Ako je učinilac bio u stvarnoj zabludi usled nehata, postojaće krivično delo učinjeno iz nehata kad zakon takvo krivično delo predviđa.
Dakle, slučajno si učinio krađu, stepen krivice je veoma nizak, zakon ništa ne prepisuje. Osim toga, da si pošten, rekao bi pumpadžiji da mu nije u redu sprava za točenje i da će brzo bankrotirati ako bude tako punio. A on, po zdravom razumu, vjerovatno bi trebao da ti se zahvali.
Ali ako zatraži svoj litar nazad, dužan si da sačekaš da ga nekim crijevom ispumpa. U svijetu kapitalizma, ti vjerovatno nikad više na tu pumpu došao ne bi, jer im je usluga nikakva, i zadržali su te previše... Ali to je jedna hipotetička situacija koja teško da se ikada u realnosti može desiti =)
Ali u slučaju PB, vidi sledeće:
Ko u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist dovede koga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga
navede da ovaj na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.
Htio je za sebe i drugoga imovinsku korist.
Ona je protivpravna jer je lažno prikazivao druge ljude lutriji kao da su oni dobitnici i prikrio činjenicu da je on to sve uzeo.
Isti član dalje kaže:
Ako je delom iz st. 1. i 2. ovog člana pribavljena imovinska korist ili je naneta šteta u iznosu koji prelazi milion i petsto hiljada dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina.
Tih 50 auta i 5 stanova sigurno vrijede više od toliko =)
Dalje, član 346
Ko organizuje grupu ili drugo udruženje koja ima za cilj vršenje krivičnih dela za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna, kazniće se zatvorom od tri meseca do pet godina.
To će da mu dodaju na ovo prvo =)
I samo mi recite da KZ ne valja, pa da vam tražim francuski Code penal ili njemački Strafgesetzbuch :P
Slučaj čist kao suza. Ali jok, novinari vole da pljuju po sudstvu samo tako. A o javnosti da ne pričam, ista ta javnost je vikala "Pravda za Uroša". On po meni dobio previsoku kaznu, ali to je vaša krivica - pred svake izbore, svi su za pooštravanje kazni. Eto vam ga sad. I treba tako kad hoćete. Odem na B92, Politiku, Blic ili neki drugi sajt, gledam, osuđeno lice koje je nekoga ubilo na 12 godina zatvora. Svi skočili - doživotna, smrtna, kakva sramota za sud i slično. Ali jok.
Da li ste vi svijesni koliko vam zatvor uništava život - gubite djevojku, familija vas se odriče i stidi, gubite posao i školu ako je do tad nise završili. Gubite sve prijatelje.
A bio sam na studijskom boravku u KP domu. Iako imaju i PS3 i sve ostalo, nemaju najvažnije - slobodu. Pa ustajanje u 5.45 i strogo ali strogo zabranjeno spavanje tokom dana. Ako se kojim slučajem upadate, a straža to primijeti, gotovo je, dobijate kaznu. Kao što nam je tada upravnik rekao, došli ste u zatvor a ne na odmor.
A druženje sa istetoviranim narkomanima koje traje više od 10 minuta postaje jako nepodnošljivo. A kamoli posle 10 godina.
Da je svoju pamet i znanje upotrebio za proizvodnju određenog softvera koji bi svi kupovali preko interneta i tako fino i dobro zarađivao, pa da mu skinem kapu. Ovako, ljeba bez motike, nema šanse.
Da napomenem, ovako gledam kao neutralno lice ili tužilac. Da sam devils advocate, našlo bi se tu i mnogo protiv argumenata xD
Po meni je najveci krivac ovde lutrija koja peljesi narod,i sam narod koji je toliko glup da veruje da moze na ovaj nacin da dobije nesto.
Po meni je najveci krivac ovde lutrija koja peljesi narod,i sam narod koji je toliko glup da veruje da moze na ovaj nacin da dobije nesto.
:aplauz: "Prevareni pošteni igrači koji su slali 50-ak poruka dnevno..." 50x50=2500 dnevno (+pdv), jadni oni...
Da je u pitanju krađa, i svakom laiku je jasno, jer ti taj litar goriva nisi platio.
Totalno mi je nelogično da se kradjom može okvalifikovati nešto što nisam izazvao svojim činjenjem. Pa čak i ako jesam kao u mom primeru (skapirao sam da ako sipam gorivo laganica onda pumpa greškom meri 1 litar na svakih 5), voleo bih da vidim tog majčinog sina koji bi na sudu mogao da me ubedi da sam to namerno uradio.
Inače slobodno zanemari institut dela malog značaja kao po mene olakšavajuću okolnost, govorimo principijelno. Evo, hajde da se gadjamo tonama umesto litrama benzina :D
Ali ako zatraži svoj litar nazad, dužan si da sačekaš da ga nekim crijevom ispumpa.
Izvini, a sa kojim pravom pumpadžija to može da traži od mene? Ili još gore - da me zadrži? Na koji način će on da dokaže da sam ja sipao 50 a ne 10 litara kao što je izmereno i odštampano na fiskalnom računu? Otkud on zna koliko sam benzina imao u rezervoaru pre dolaska na pumpu?
Ali u slučaju PB, vidi sledeće: Htio je za sebe i drugoga imovinsku korist. Ona je protivpravna jer je lažno prikazivao druge ljude lutriji kao da su oni dobitnici i prikrio činjenicu da je on to sve uzeo.
Dobro, ali kako tužilac može da dokaže da je P.B. lažno prikazivao druge ljude kao dobitnike? Da li se u toj igri prilikom slanja sms poruka igrač identifikovao svojim imenom, prezimenom i JMBG-om? Da li mobilni telefon može biti korišćen kao zakonsko sredstvo identifikacije osobe? Znači... ja pošaljem sms poruku i dobijem auto. Ne želim da idem po njega iz bilo kog razloga koji može da mi padne na pamet, recimo sramežljiv sam po prirodi ili me na primer muče čukljevi tih dana. Zato dam tebi telefon i kažem ti "daj leba ti druže idi uzmi taj auto umesto mene, častim te pivce". U čemu je problem?
Problem je u tome sto su ovde ljudi navikli da traze nacin kako da za*ebu sistem/zakon i da to iskoriste za licnu korist i to je skoro postala "prirodna" pojava u ovoj drzavi. Naravno, riba smrdi od glave tako da je to problem i naroda i vlasti.
Skoro da se moze reci da vecina ljudi ovde pokusava da prezivi kao Del Boj iz Mucki u manjem ili vecem obliku :D
@s-mart - ako je to zaista tako onda je PB izabrao glup nacin da im kontrira i sad ga mogu jos vize zeznuti ako ne poslati i u zatvor ;)
Totalno mi je nelogično da se kradjom može voleo bih da vidim tog majčinog sina koji bi na sudu mogao da me ubedi da sam to namerno uradio.
Na svu sreću ne mora tebe ništa da ubeđuje, no sud. Nadam se da nećeš ikada biti žrtva krađe ili prevare, jerbo bi morao progutati sopstveno stopalo zbog ovih šenenigans.
Zato dam tebi telefon i kažem ti "daj leba ti druže idi uzmi taj auto umesto mene, častim te pivce". U čemu je problem?
Aj ga ti posle nateraj da ti da taj auto :), i nemoj da se vadiš da ti je ortak i neće te zahebati, hoće, barem ako razmišlja kao ti.
Uzgred kod ovog lika, kako možete vući paralele sa Robinom Hudom, gde je onaj deo gde daje sirotinji?
Aj sad, :ciao:
Ne bih trebao pisati više ovde, škodi zdravlju.
water wizard
14.3.2010, 14:39
Da, celo društvo nam je trulo, političari, državne kompanije (mts i lutrija) sudstvo , privatnici, zdravstvo je katastrofa, školstvo nazaduje... takvi smo onda i mi :kreza:
Nadam se da nećeš ikada biti žrtva krađe ili prevare, jerbo bi morao progutati sopstveno stopalo zbog ovih šenenigans.
Heh za to ne brini, bio sam žrtva kradje i to one najklasičnije provalne. A bogami i na poslu mi se par puta desilo da sam kupce "častio"... npr. nedavno mi se zalepiše dve novčanice pa sam nehotice vratio kusur 2000 umesto 1000 din :facepalm Ali naravno da nisam mogao za to da krivim nikoga drugoga osim sebe... moja greška, moja odgovornost, moja šteta. Nije on to meni ukrao nego sam mu ja eto tako... poklonio. Prosto ko pasulj.
water wizard
14.3.2010, 15:35
Bio sam i ja žrtva provale pre nekoliko godina, budale su tražile pare u šporetu i skidali štekere :facepalm :rofl:
Bio sam i ja žrtva provale pre nekoliko godina, budale su tražile pare u šporetu i skidali štekere :facepalm :rofl:
Strašno :boodala: Bogami za razliku od tvojih ovi moji posetioci su bili totalno pro
water wizard
14.3.2010, 15:45
Ma znam i koji su mi drugovi tad koristili drogu, pa kad sve saberem tačno znam ko je bio ;)
I ja znam ko je meni pre devet godina opelješio kuću. Ali to nikom nije bitno, mislim društvu i policiji, mada sam ubrđen da ta policija zna jer bi u protivnom pukla velika bruka, između mene moje familije i tzv. drugara.:(
NjegovaWisost
14.3.2010, 20:02
4 СГ_И
А рецимо да ти кажем да се кривично дјело може извршити:
1. Чињењем,
2. Нечињењем
3. Пропуштањем дужног чињења
Чак и не само нечињењем, него и пропуштањем да нешта урадиш, постоји КД (нпр. ти знаш да твој комшија већ данима узима у руке неко своје оружје, мотају се неки сумњиви типови, видио си да често помињу неку јавну личност, чуо си једнога како говори да ће да пуца на некога...)
У овом случају из заграде, уколико исто не пријавиш полицији, и сам чиниш кривично дјело - непријављивање КД. Такође, и ови што су добијали по 200 е да глуме добитнике, вјероватно су видјели да нешто ту не штима. Мислим чак да би могли бити гоњени и по том основу :rofl:
Преваранте можеш ловити на милион начина. Па и оне који су хтјели хљеба без мотике. Може чак и постојати саучесништво =) Мада, с обзиром на добит, оно је занемарљиво, али је било и те како значајно са становништа откривања дјела.
А РТС ми је најјачи, требало им је пола године да провале после 100 аутомобила. Најјаче што су се поједини људи жалили, али никоме ништа. Могу да се закунем да је био неко умјешан из лутрије на неки начин, али ајде...
I ja znam ko je meni pre devet godina opelješio kuću. Ali to nikom nije bitno, mislim društvu i policiji, mada sam ubrđen da ta policija zna jer bi u protivnom pukla velika bruka, između mene moje familije i tzv. drugara.:(
Мене није нико пљачкао, али из искуства малог града знам о чему причаш =( Најгоре од свега ми је што је маса тих лопова из редова богатијих. Када сам ишао на ексурзију у Италију, 3. гимназије, било ме је срамота.
Невјероватно је колико су ови моји из генерације крали. Од нас 100. колико је ишло, барем 20так је харало бутике. И врхунац је био што су поједине и карабињери хватали.
И то - кћерку особе која има пар књижара и штампарију у Пљевљима, сина лика који има велико грађевинско стовариште и "разбија" се од новца... Итд итд. А неколико проваљивача у станове су брзо хапсили, и испоставило се да су то синови разних директора, у полу џанки фази...
dobro hoce li neko iz redakcije reci jel taj covek iz SK-a ili nije?
ili ja ovde ne razumem u cemu je stvar?
prvobitno pitanje nema veze sa raspravom.
NjegovaWisost
14.3.2010, 20:19
dobro hoce li neko iz redakcije reci jel taj covek iz sk-a ili nije?
Ili ja ovde ne razumem u cemu je stvar?
Prvobitno pitanje nema veze sa raspravom.
Није из редакције, одговорено је.
Па и нема потребе, види наслов, ово ипак стада у Хај тек криминал =)
Свиђа ми се што на овом форуму видим гомилу нормалних људи који могу непристрасно и нормално да закључе о чему се заправо ради =) За разлику од појединих сајтова... То даје наду сутрашњици =)
Nikola16789
15.3.2010, 0:09
^^Pa onda znaci da vidish i gomilu nenormalnih, barem po onome sto zastupash.
Koliko ljudi na ovom forumu ima bar jedan nelegalan software na PCu? Znaci svi oni/mi mogu biti krivicno gonjeni zbog kradje? A ko krade software ima potencijal da opljacka banku, zar ne? Znaci svi oni koji imaju bar jedan nelegalan software su nemoralni, pa samim tim njihovo misljenje o ovom slucaju postaje nerelevantno, a opet oni koji imaju nelegalan software a napadaju PB su nedosledni, jer i sami kradu, a sa druge strane napadaju lopova.
Koliko ljudi na ovom forumu ima bar jedan nelegalan software na PCu? Znaci svi oni/mi mogu biti krivicno gonjeni zbog kradje? A ko krade software ima potencijal da opljacka banku, zar ne? Znaci svi oni koji imaju bar jedan nelegalan software su nemoralni, pa samim tim njihovo misljenje o ovom slucaju postaje nerelevantno, a opet oni koji imaju nelegalan software a napadaju PB su nedosledni, jer i sami kradu, a sa druge strane napadaju lopova.Razlika je u tome što je on uhvaćen.
A po tvom postu dolazim i do zakljucka da su i oni koji su mu presudili nelikvidni da to urade, jer su i sami sigurno koristili ili imaju na svom racunaru neki piratski software ili su nekada nesto ukrali...Znaci pustit sve zatvorenike za slobodu jer i oni koji su im sudili su nekada napravili manje ili teze krivicno delo! :) Jos kad bi bilo moguce!
NjegovaWisost
15.3.2010, 1:59
Ajde, da vidim, koliko vas smatra da je najgori slučaj piraterije kažnjiv sa 7 godina zatvora isti kao i ubistvo kažnjeno sa takođe 7 godina?
=)
Osim toga, kakav zatvor pominjete, nikad vas niko (sem ako možda budete živjeli u S. Koreji) neće otjerati ni sekunde u zatvor zbog korišćenja nelegalnog softverea... Druga je stvar ako isti razbijate, pravite krekove i rasturate...
Da smo na zapadu, sa platom od 3k+ evra, sasvim sigurno bih kupovao orginale (dobro, možda ne PS i slične preskupe programe).
Nikola16789
15.3.2010, 2:00
Da se razumemo, ja ne mislim tako, ali je to moje vidjenje kako razmisljaju ovi moralisti na forumu kad je u pitanju pumpa ili pogresan racun.
Evo jos bolji primer, sigurno znate nekog ko ima nelegalan software na PCu, zasto ga ne prijavite? da li znate da ste i vi saucesnici samim tim sto cutite?
Evo NjegovaWisost je indirektno priznao da koristi nelegalan software, ali bi sigurno prijavio da mu je kasirka pogresno otkucala racun na stetu prodavnice.
Da li NjegovaWisost zna da programeri koji su napravili taj program koji on koristi nelegalno mogu da ostanu bez posla? A ti ljudi isto imaju decu, i vi mu uzimate hleb iz usta :rolleyes:
Nikola16789
15.3.2010, 2:18
A tek mp3, jeste, i siroti muzičari moraju nešto da jedu, a i glumci moraju da voze skupa kola...
Ne kapirash poentu:
Ljudi nam ovde pricaju kako je nemoralno precutati pogresan racun koji je izdala kasirka, a sami imaju na stotine mp3 pesama i nelegalnog softwarea u komp. :rolleyes:
NjegovaWisost
15.3.2010, 2:18
Da se razumemo, ja ne mislim tako, ali je to moje vidjenje kako razmisljaju ovi moralisti na forumu kad je u pitanju pumpa ili pogresan racun.
Evo jos bolji primer, sigurno znate nekog ko ima nelegalan software na PCu, zasto ga ne prijavite? da li znate da ste i vi saucesnici samim tim sto cutite?
Evo NjegovaWisost je indirektno priznao da koristi nelegalan software, ali bi sigurno prijavio da mu je kasirka pogresno otkucala racun na stetu prodavnice.
Da li NjegovaWisost zna da programeri koji su napravili taj program koji on koristi nelegalno mogu da ostanu bez posla? A ti ljudi isto imaju decu, i vi mu uzimate hleb iz usta :rolleyes:
Nisam indirektno priznao, nego direktno:
1. Win mi je nelegalan
2. Photoshop
3. Adobe Illustrator.
4. Office
5. Jedno 15 igara na PSPu
6. Par sitnih programa.
Jednostavno, moralna shvatanja su takva da nelegalan softver i nije protiv zakona...
Nego, uopšte mi nije jasno šta hoćeš time da kažeš i kakve to veze ima sa prevarama u igri na sreću?
Nisam ja potezao priču oko litra goriva nego neko ko je pravio (pogrešnu paralelu). Ja sam samo reko da je PB najobičniji kriminalac, u najklasičnijem obliku, našao članove zakona na koje će se tužilac pozivati i kraj. :P
Može lock što se mene tiče slobodno.
Nikola16789
15.3.2010, 2:21
Procitaj moj post iznad tvog, nema veze sa igrama na srecu nego sa nekim moralistima ovde...
"moralna shvatanja su takva da nelegalan softver i nije protiv zakona..." Ne mozesh ovo reci, gde onda povuci granicu sta je moralno a sta ne? Neki smatraju da je OK imati nelegalan software, drugi da je OK uzeti zvaku u prodavnici, treci da je ok ubiti coveka. Ako je kradja nemoralna, onda je to svaka kradja, ako je ubistvo nemoralno onda je svako. Po tvom postu moze se zakljuciti da je nemoralno ubiti postenog coveka, ali je moralno ubiti kriminalca.
NjegovaWisost
15.3.2010, 2:38
Procitaj moj post iznad tvog, nema veze sa igrama na srecu nego sa nekim moralistima ovde...
"moralna shvatanja su takva da nelegalan softver i nije protiv zakona..." Ne mozesh ovo reci, gde onda povuci granicu sta je moralno a sta ne? Neki smatraju da je OK imati nelegalan software, drugi da je OK uzeti zvaku u prodavnici, treci da je ok ubiti coveka. Ako je kradja nemoralna, onda je to svaka kradja, ako je ubistvo nemoralno onda je svako. Po tvom postu moze se zakljuciti da je nemoralno ubiti postenog coveka, ali je moralno ubiti kriminalca.
Recimo da sam mislio da 99% ljudi baš briga da li im je softver nelegalan.
Takođe, 99% ljudi smatra da je ubistvo užasna stvar.
A moral nisam ja pomenuo, već neko ko je rekao da se sve obrnulo, i da ljudi podržavaju čovjeka koji je tipičan primjer kako nekog zeznuti i sa malo ulaganja i rada a malo više mozga zeznuti nedužne građane (koji po cio dan gledaju Pink, ali to je druga tema).
Nikola16789
15.3.2010, 2:44
Tvoj post je bio poslednji pa sam uzeo za primer, nisam rekao da si ti pricao o moralu...
Da se vratim na temu, negde sam procitao da su automobili prodavani za oko 5000E, znaci ispod realne cene. Ako gledamo realno, da su ti ljudi koji igraju SMS licitaciju kupili taj auto za upola manje novca, umesto sto su igrali SMS licitaciju i bacali pare, sad bi imali auto. Posto na SMS licitaciji nikad ne bi dobili jer je 99% namesteno na PB nacin ili neki drugi nije bitno, to bi bio dobro ulozen novac, a ovako su samo bacili isti, tacnije dali ga Popovicu, Tijanicu i ostalima...
Kod nas su značajna samo pravna načela i pravna mišljenja usvojena na sjednicama VS.
Meni ljudi iz pravosuđa kažu nešto drugo. Ne govorim o bilo kakvoj formalnoj obavezi nego o onome što je sudska praksa.
Vrhovni sud ne sudi ponovo - on samo gleda da li je primjenjeno pravo - dokazi i ostale, sve je to na osnovnom sudu.
Nije tačno. Vrhovni sud može presudu nižeg suda da ukine i vrati je na ponovno odlučivanje, može da odluči da sam donese presudu bez rasprave, ili da održi i raspravu. To što u bar 99% slučajeva Vrhovni sud radi ono prvo ne znači da je to jedino za šta je ovlašćen.
Dalje, mišljenje i presuda Vrhovnog suda NE OBAVEZUJE ni po kojem osnovu niže sudove.
Nisam ni rekao da obavezuje. To i jeste najgora situacija. Naše sudove često ne obavezuje ni zakon, pa zašto bi ih obavezivale odluke Vrhovnog suda.
U Zakonu o parničnom postupku je npr. uvedeno tzv. slobodno sudijsko uverenje, iz prostog razloga što ne postoji zakon koji je toliko kompleksan da može sasvim da pokrije svaku zamislivu situaciju. Kako taj član koriste naše sudije u praksi? Često tako što donose presudu direktno suprotnu vrlo eksplicitnom članu zakona. Eto, njihovo "slobodno uverenje" je da zakon puj pike ne važi. Pa da je zakonodavac hteo tako da se sudi, doneo bi zakon sa samo jednim članom: sudije sude po svom slobodnom uverenju. Ovakva praksa ima svoje ime u teoriji prava, zove se zloupotreba prava. A da smo mi pravna država ovakvim sudijama bi bar 20 godina bilo zabranjeno da rade ma šta vezano za pravosuđe (uključujući advokaturu).
Pre par godina, Lutrija Srbije je pokusala da se igra kladionice, nudeci takve kvote za prolaz (Svetsko prvenstvo, grupna faza) u sledeci krug da uplatom na bilo koji slucaj ti dobijas, manje ili vise. Ljudi su dobili pare koje im nikada nisu bile isplacene, sa zvanicnim obrazlozenjem da su oni koji su pravili kvote za lutriju to radili u dosluhu sa samim igracima. Da li je ikada ikome vracen novac od tih uplata? Da li je neko odgovarao za to? Da li je to po zakonu?
I hoce li onda biti vracene pare Beciricu, posto je neosporno on najvise uplacivao?
@ Njegova Wisost
Za tebe može da bude katanac, za druge ne. Ja i dalje tvrdim da je čovek nevin a da su same ovce krive što su ošišane. i ovo je valjda primer za u buduće da ne nasedaju na tako nešto. I dobro je što je taj primer vrlo drastičan.
Drugi deo priče:
Nije ni čudo i normalana je stvar da verovatno svi imaju softver koji je nelegalan. Kako to da jedan program koji je meni interesantan u inostranstvu košta oko 350 eura a ovde je i do 800? Pa ko koga ovde zaj.....:confused:
--ComputerBoy--
15.3.2010, 21:06
Poenta je u njegovoj nezasitoj gu*ici kojoj nije bilo dovoljno par automobila i par stanova, nego je (kao svaki Srbin) morao da pretera. A da nije, mozda nikad ne bi ni bio provaljen. ;)
NjegovaWisost
15.3.2010, 23:43
Nije tačno. Vrhovni sud može presudu nižeg suda da ukine i vrati je na ponovno odlučivanje, može da odluči da sam donese presudu bez rasprave, ili da održi i raspravu. To što u bar 99% slučajeva Vrhovni sud radi ono prvo ne znači da je to jedino za šta je ovlašćen.
Nisam ni rekao da obavezuje. To i jeste najgora situacija. Naše sudove često ne obavezuje ni zakon, pa zašto bi ih obavezivale odluke Vrhovnog suda.
U Zakonu o parničnom postupku je npr. uvedeno tzv. slobodno sudijsko uverenje, iz prostog razloga što ne postoji zakon koji je toliko kompleksan da može sasvim da pokrije svaku zamislivu situaciju. Kako taj član koriste naše sudije u praksi? Često tako što donose presudu direktno suprotnu vrlo eksplicitnom članu zakona. Eto, njihovo "slobodno uverenje" je da zakon puj pike ne važi. Pa da je zakonodavac hteo tako da se sudi, doneo bi zakon sa samo jednim članom: sudije sude po svom slobodnom uverenju. Ovakva praksa ima svoje ime u teoriji prava, zove se zloupotreba prava. A da smo mi pravna država ovakvim sudijama bi bar 20 godina bilo zabranjeno da rade ma šta vezano za pravosuđe (uključujući advokaturu).
Класично размишљање једног тоталног лаика. Лупити и остати жив.
Прво, погрешно си схватио англо-саксаксонско прецедентно право.
Одлуке њиховог (у Америци нпр) Supreme Court i District Coutrtova постају закон у смислу да се на будуће исте случајеве морају примјењивати таква правила.
Код нас тога нема, нигдје у континенталној Европи.
Кад и како Врховни суд одлучује и шта ради, разликује се од врсте ствари о којој се спори. Врховни суд само изузетно (не по правилу) одлучује у меритуму (дакле, чињенице).
Дакле, сад овај суд донесе одлуку којом проглашава кривим Предрага Бећировића. Ти се жалиш вишем суду (не вишем као називу институције, него оном који је изнад). Шта се дешава?
Тај виши суд ће гледати САМО да ли је судија правилно примјењивао право. Неће се опет изводити докази, неће опет звати сведоке... Капираш?
Да сумирам - виши суд може само поништи пресуду и да је да на поновно суђење, или изузетно сам да узме ствар у своје руке.
Али, опет, нижи суд, може поново донијети исту пресуду...
А ово да судије иду против закона стварно нећу коментарисати. Иди па то реци неком судији, да видим шта ће да ти каже. То ради и порота у Америци, на основу свог увјерења, крив/није крив.
@NjegovaWisost:
Stani, polako. Nemoj zameriti, ali malo ti ovde mrsiš. Ja sam takodje laik i kapiram da si pravnik ili studiraš pravo pa mi evo molim te pojasni. Kažeš da su zakonom predvidjene situacije u kojima svojim nečinjenjem (ili propuštanjem "dužnog činjenja") mogu biti posledično optužen u vezi dela koje je počinio neko drugi. Pa navodiš primer - čujem komšiju da priča okolo da će ubiti nekoga, ne prijavim ga nadležnima, on to posle stvarno uradi... i ja ću da odgovaram jer ga nisam prijavio? Okej, hajde sad ti meni reci iskreno da li se ta zakonska norma (ako već postoji u obliku u kojem si je prezentovao) sprovodi u realnom životu ili je to samo teorija, mrtvo slovo na papiru? Da li ja u tom scenariju imam uopšte mogućnost da se branim time što bih rekao da, ako i jesam čuo komšiju šta priča, nisam ga shvatio ozbiljno jer smatram da je lik jedna obična budaletina koja tako eto voli da trabunja gluposti? Pa smem li ja majku mu da sebi priuštim neko svoje slobodno mišljenje i procenu, nebitno da li se na kraju ispostavilo kao pogrešno...? Imam li pravo na grešku? Šta od mene kao običnog gradjanina taj tvoj zakon očekuje, da budem i pravnik i psihijatar i inženjer za benzinske pumpe, da sve znam jer ako slučajno ne znam a desi se neka tragedija/šteta u mojoj blizini, kriv sam jer "nisam činio". Reci da li je bilo ko od komšija, rodjaka, prijatelja... raznoraznih masovnih ubica u poslednjih nekoliko godina kod nas odgovarao zato što su znali, ali su ignorisali pojavu da taj-i-taj nosi svakodnevno sekiru za pojasom, pijan puca u tarabe i preti nekome da će ga skratiti za glavu?
Da li ovo može da se dovede u bilo kakvu vezu sa time što ti konkretno dobro znaš da kršiš zakon korišćenjem piratskog softvera i sa tim nemaš nikakav problem? Dakle ukrao si nekome nešto, svesno i sa umišljajem, pa čak možda na osnovu toga stičeš dodatnu protivpravnu korist jer npr. kuckaš seminarske u Wordu i prodaješ kolegama, pa opet izjavljuješ da te boli uvo jer jednostavno znaš da ti niko neće doći u stan da proverava, popisuje, zaplenjuje i udara packe. I još na to dodaješ rečenicu "moralna shvatanja su takva da nelegalan softver i nije protiv zakona"... e, ovo stvarno ne znam kako bih prokomentarisao. Klasična hipokrizija sa tvoje strane. Na kakva i čija moralna shvatanja se pozivaš i kakve to veze ima sa zakonom koji ili poštuješ ili ne, nema tu nikakve srednje opcije. Drugim rečima ili kradeš ili ne, ono legendarno Veljino "kraduckanje" ne postoji u rečniku pravnika, zar ne?
A moj primer sa benzinskom pumpom je bio u funkciji toga da kažem: kao što sam ja svesno ili nesvesno iskoristio grešku, nemar ili nekompetentnost onih koji su plaćeni za to da aparate drže u ispravnom stanju, tako je i P.B. uvideo nekompetentnost ljudi koji su osmislili i pustili u promet tu igru na sreću i razbio im sistem koji je ionako u startu bio pun rupa. Ko je kriv za štetu koju su pretrpeli obični igrači? Po meni, organizator. Šta će sud da utvrdi na kraju - videćemo.
vasiljevic
16.3.2010, 18:29
Vas dvojica baš ste se uhvatili oko toga dali je ovako ili onako, a kod nas je situacija negde između. Niti je situacija tako tragiučna kako je predstavljena, niti je ona knjiška. Po meni je mnogo bitnije da se vidi da mi imamo dovoljno podataka da kažemo da nešto tu nije uredu i da bi trebalo da se to bolje dafiniše, da se uvedu jasne kazne za one pojedince koji blate celu profesiju, da sudije shvate da onaj ko to radi nije njihov kolega već kriminalac i da ga shodno tome i tretiraju ... Mogli bi mnogo toga da pišemo. I to je nakraju tužna činejnica kod nas, imamo dosta toga što je dobro ali nedorečenosti koje postoje i koje koriste neki pojedinci nas ubiše do kraja.
Ovde sve neke špekulacije i brzo zaboravljanje činjenica.
Pa jel bilo presretanja SMS poruka ili ne? Jel Predrag pravio softver za Telekom pa im se svetio što su ga ispalili? Totalno sam zbunjen ovom silnom diskusijom.
Lutrija ce zeznuti sama sebe ako ovo prodje bez posledica po Becirica jer ce onda malo malo pa neki sa mrezom racunara i par pomocnika da izvlaci nagrade a narod ce sve manje i manje da igra.
Upravo se o tome i radi. Lutrija Srbije, RTS i Pink ce svim silama da se trude da PB u javnosti prikazu kao kriminalca i da nastave da uzimaju novac od SMS licitacija iako je Beciric pokazao da sistem ima rupe i da je skoro prakticno nemoguce obezbediti ravnopravne uslove igre za sve igrace.
PB jeste prekrsio pravila igre ali ne i ZAKON! RTS, Pink, DLS i ostali igraci mogu da pokrenu tuzbu protiv njega i sud tek onda moze da donese odluku da li do obestecenja treba da dodje i ako da onda i odluku o visini i nacinu nadoknade stete. Samim tim PB je protivzakonito u pritvoru i on ima sva prava da tuzi i RTS i Pink i DLS i MUP Srbije i gomilu dnevnih novina zbog kaljanja ugleda i casti.
Takodje, SMS licitacija uopste nije igra na srecu.
http://www.mfin.sr.gov.yu/srl/2760/
"
Pojam igara na sreću
Član 2.
Igrama na sreću, u smislu ovog zakona, smatraju se igre u kojima se učesnicima, uz neposrednu naplatu ili naplatu posrednim putem (preko obračuna dodatnih telefonskih impulsa i sl.), pruža mogućnost da ostvare dobitak u novcu, stvarima, uslugama ili pravima, pri čemu krajnji ishod igre ne zavisi samo od znanja ili veštine učesnika u igri, nego i od slučaja ili nekog neizvesnog događaja.
Kviz u kojem krajnji ishod zavisi od slučaja ili nekog neizvesnog događaja smatra se igrom na sreću u smislu ovog zakona.
Kviz u kojem krajnji ishod zavisi isključivo od znanja učesnika u igri na osnovu koga mu se pruža mogućnost da ostvari dobitak u novcu, stvarima, uslugama ili pravima, ne smatra se igrom na sreću."
S obzirom da je PB nasao nacin (verovatno je upotrebio algoritam za binarno pretrazivanje uredjenog niza brojeva) uz pomoc koga ces uvek da nadjes najamanju jedinstvenu ponudu, onda SMS licitacija nikako ne moze da se naziva igrom na srecu.
Napominjem jos jednom da DLS, Pink i RTS najvise boli to sto zbog PB mogu da ostane bez ogromnog izvora novca. Zato su i organizovali hajku protiv coveka i nazivaju ga kriminalcem, lopovom itd. Iskreno mislim i nadam se da ce to debelo da ih kosta.
A evi i nekih komentara advokata:
http://pressonline.rs/sr/vesti/hronika/story/105769/Slu%C4%8Daj+%E2%80%9EBe%C4%87iri%C4%87%22+-+prevara+ili+znanje.html
Nikola16789
17.3.2010, 16:05
Ok tekst, i solidni komentari na njega.
Moja procena: Svi ce biti pusteni kad se spusti prasina i to je to, cenim i da ce mu biti vracene nagrade, naravno, ispod zita i van znanja medija...
Ljudi ce igrati u nesto manjem broju, novac nece biti vracen (a zasto bi bio?)
Baš kao što je stepanz rekao... ako ćemo pravo to i nije bila igra na sreću već neka vrsta nadmetanja medju igračima. Donekle slično kao kad bih zamislio broj izmedju 1 i 100 i ponudio nagradu onome ko u nekom društvancetu prvi pogodi koji sam broj zamislio a na osnovu mojih odgovora tipa "veće-manje". Logično je da će tu brže da suzi izbor i najverovatnije pobedi onaj ko me u jedinici vremena više puta pita "da li je to broj xyz?" i od mene dobije odgovor. To je (kako izgleda) u principu ono što je Bećirić radio i tu nema nikakve prevare. S tom razlikom što u mojoj igri pogadjanja broja još uvek postoji faktor sreće za razliku od te sms licitacije :)
NjegovaWisost
19.3.2010, 6:22
Мрзи ме да пишем 100 пута исте ствари.
Само СГ Иу да одговорим: ако си искористио немарност радника на пумпи и заврнуо га за горво - то је кривично дјело крађе. И тачка. Ако ниси знао да ти је насуо више горива - онда он нема шта да тражи. Био си савјестан. Ниси крив, платио си му за 5 литара, ниси гледао у мјерач, он ти је насуо 6л. Ниси ни могао да знаш. Али ако си видио да ти је насуо много више горива него што си платио, те му ниси рекао, може тражити надокнаду и ти су дужан да му то вратиш.
RTS, Pink, DLS i ostali igraci mogu da pokrenu tuzbu protiv njega i sud tek onda moze da donese odluku da li do obestecenja treba da dodje i ako da onda i odluku o visini i nacinu nadoknade stete. Samim tim PB je protivzakonito u pritvoru i on ima sva prava da tuzi i RTS i Pink i DLS i MUP Srbije i gomilu dnevnih novina zbog kaljanja ugleda i casti.
А ово ми је баш смијешно. Нека твоја логика. =) Онда би свако суђење о једној ствари било два пута, кад би страна која је добила спор тужила другу због укаљане части.
Ви који браните Бећирића сте само модерна верзија оних из 1990. који су све своје идоле гледали у Аркану и локалним кримосима. Ево сад гледам и ову хајку на Медојевића, Бог те пита колико коментара сам прочитао да људи бране Суботића. Лик на црвеној интерпол потјерници, они га мртви ладни зову у студио. :rofl:
Сви само пљују државу и гледају да је зезну, јер су раније тако одрађивали друштвена предузећа. Сад их, на срећу, више нема.
Види, по овом закону, СМС лицитација и није игра на срећу. Али то њега не оправдава што је друге људе налазио и за 200 евра их правио глумцима пред камерама. Ајде, како објашњавате ово задње што сам рекао?
Nikola16789
19.3.2010, 6:55
Ma da li si normalan, kakv crni arkan? subotic?
Pa ti stavljash coveka koji je na igri na srecu uzeo nagradu u isti kosh sa ubicom?
Cek ovako:
-Covek je poslao 4-5 hiljada poruka. Da li je sve poruke platio? Jeste! Kao i svi ostali. To sto je imao novac da zapocne takmicenje a ostali nisu nije njegov problem.
-Slao je poruke sa telefona povezanih na kompjuter?Pa svi moderni telefoni danas su prakticno kompjuteri sa operativnim sistemom i mogu se instalirati vrlo mocni programi na njih. Da li to diskvalifikuje sve moderne telefone? Da li za SMS licitaciju treba da koristimo Nokiu 3310?
-Slao je druge ljude po nagradu? Pa nece covek ici po svaki auto kad ih je uzeo 120, to bi bilo svake nedelje po par puta da ides u studio da primish nagradu. Ovako, poslao je prijatelje i castio ih je za dobitak...
-Provalio je u sistem? To se nije desilo...vec smo zakljucili to...
Da li NLS treba da vrati novac igracima? NE, svi su imali iste uslove za igru, naravno da se sanse za uspeh povecavaju sa brojem poslatih poruka, a to shto ljudi nisu imali para da posalju 5000 poruka, pa ko im je kriv, shto nisu uzeli kredit?
U ovoj zemlji izgleda najgore prolaze pametni i uspesni, mi smo zavidan narod, da komsiji crkne krava i ostali fazoni. Kad vidish da je neko uspeo, potrudi se svim silama da ga blatish i omalovazavas...
Svim ljudima koji ga pljuju je samo jako krivo sto nisu imali znanja, novca i u krajnjem slucaju petlju da to urade. :Freddy:
"Prevareni građani u SMS igrama na sreću mogu da traže naknadu štete. Oni koji su učestvovali u tim igrama mogu da tuže Lutriju Srbije i televiziju i državu. Na sudu će biti da proceni kako su bili regulisani međusobni odnosi između njih i da, na osnovu činjenica, proceni ko je i koliko odgovoran – kaže za „Blic nedelje“ Dragana Boljević, doskorašnji sudija Okružnog suda u Beogradu i predsednik Društva sudija Srbije.
...
– Onaj ko zarađuje od tih nagradnih igara treba da ima i odgovornost ukoliko se nešto loše desi. Ovde govorimo o objektivnoj odgovornosti. Ako je to tvoj resor, ako si ti organizovao igru, ako ti iz nje profitiraš, onda si dužan i da odgovaraš za sve što se u vezi s tim desi. U skladu s tim, odgovorna je Lutrija Srbije, ali i država, odnosno Ministarstvo finansija, zato što su oni dužni da vrše nadzor nad sprovođenjem Zakona o igrama na sreću – dodaje Boljevićeva. "
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/180702/Prevareni-mogu-da-tuze-Lutriju-i-RTS
Koncano se i VREME o glasilo svojim vidjenjem slucaja:
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=920477
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=920481
Види, по овом закону, СМС лицитација и није игра на срећу. Али то њега не оправдава што је друге људе налазио и за 200 евра их правио глумцима пред камерама. Ајде, како објашњавате ово задње што сам рекао?
A jel ih on prisiljavao na to? Ako jeste onda neka ide u zatvor ali mislim da nije. Da je PB njima obecao 200 evra ako se pojave na TVu a onda uzeo i kola i tih 200 evra onda bi pocinio prevaru. Ovako, nisam bas siguran da tu ima bilo kakvih elemenata prevare s njegove strane. Glumci su bili ti koji su lagali da su dobitnici a ne PB.
Kao sto rekoh, PBu mozda moze da se stavi na teret da je prekrsio pravila igre ali ne i ZAKON i ako se neko oseca ostecenim on moze da podigne tuzbu protiv PBa i sud ce da proceni da li je tuzba opravdana ili ne. Koliko znam u istrazni zatvor se ide samo ako postoji OPRAVDANA SUMNJA da je taj neko prekrsio neki clan KZ. U ovom slucaju PBa i ekipu su MUP i javni mediji unapred proglasili kriminalcima, mafijasima, prevarantima, itd. Prave kriminalce, mafijase i prevarante poput Subotica, Karica i jos gomilu drugih su medjutim, proglasavali licima za koje se OPRAVDANO SUMNJA da su pocinili KRIVICNO DELO. Njih nisu nazivali mafijasima, kriminalcima i prevarantima iako su prevarili drzavu za PAR STOTINA MILIONA evra ako ne i vise i pri tome nisu proveli ni jedan jedini dan u zatvoru. Cik neka mi neko to objasni.
Zato mi sve ovo vise lici na linc pri cemu su organizatori linca ti koji su najvise krivi.
Mada, forumi na sajtu SK defintivno nisu mesto za politiku i ovakve rasprave pa cu zbog toga u par narednih dana na ovom forumu verovatno da ostavim kod za "SMS prevaru" (samo pseudo kod, naravno) i to onako kako bih ga ja napisao. Cak bi mozda bilo zanimljivo organizovati i malo takmicenje da vidimo koji od algoritama je najefikasniji u trazenju jedinstvene minimalne ponude, metoda grube sile ili binarno pretrazivanje ili nesto trece. Ziri ce biti gledaoci Pinka. Oni ce putem SMSa moci da glasaju za najbolji algoritam :rofl:
Ili jos bolje, organizovati SMS licitaciju u kojoj ce osoba koja posalje poruku sa najmanjom jedinstvenom ponudom postati vlasnik najboljeg programa za "busenje" SMS licitacija :rofl:
Realna vrednost takvog programa je upravo onolika koliko je automobila i stanova Beciric uspeo da izlicitira tj. 3 miliona evra.
Navali narode, salji salji salji ... :rofl: :rofl: :rofl:
Nikola16789
19.3.2010, 10:53
E vidish, mogli bi da napravimo program koji prihvata ponude preko nekog clienta, pa ko razradi najbolju semu dobije zahvalnicu. :kreza:
A da neki nasi iz DLSa, RTSa i Pinka ne bi ostali neinformisani evo i par zanimljivih linkova koji ce ih mozda inspirisati da malo unaprede svoje licitacije:
http://us.dubli.com/Unique-Bid__unique-bid_start.html?BArefno=4850532
http://us.dubli.com/How-does-it-work__do_howitworks.html?lang=us#UniqueBid
http://thespinfactor.com/thetruth/2008/09/25/dubli-another-complex-scam/
Gledao sam pre nekih par meseci dobitak nagrade nekog lika na TVu (cini mi se Pink). Kaze voditeljka cestitamo scecnom dobitniku, a sada cemo momentalno da se stvorimo kod njega, iako smo tek sada iz rezije dobili dobidtike. Sledeci kadar je "srecan dobitnik" u nekom salonu automobila kaze kako je poslao 200-300 poruka, kada ja primetim da je napolju, majku mu, dnevno belo svetlo. Pogledam napolje a ono mrkli krak, oko 20 sati!
Glumci su bili ti koji su lagali da su dobitnici a ne PB.
A on je organizator, cime je njegova odgovornost jos veca. Navodjenje i organizovanje grupe, radi njegove licne dobiti.
Nikola16789
19.3.2010, 14:30
A on je organizator, cime je njegova odgovornost jos veca. Navodjenje i organizovanje grupe, radi njegove licne dobiti.
Znaci ne smesh da otvorish firmu, jer ispada da radnici koji rade za tebe predstavljaju organizovanu grupu koja tebi ostvaruje licnu dobit :rolleyes:
Pa ako je cilj da zaposleni vrse krimilane radnje (u ovom slucaju prevaru, jer se predstavljaju ko dobitnici, i to samo u cilju da bi on zgrnuo jos vise para, ne znanjem nego obmanom), onda si ne samo poslodavac nego vodja krimilane grupe, i kao takav najodgovorniji.
P.S.
E sad, treba to bolje istraziti, jer ako je lutirja cista (a ne tvrdim da jeste), onda se nagrade vode na glumce, a on je morao na neki nacin njihovo vlasnistvo da prenese na sebe. Pa onda dolazi pitanje poreza, pa poklona itd... Sve u svemu, dok ne dobijemo nekog insajdera od glumaca, necemo biti sigurni sta se tu tacno radilo.
Pa ako je cilj da zaposleni vrse krimilane radnje (u ovom slucaju prevaru, jer se predstavljaju ko dobitnici, i to samo u cilju da bi on zgrnuo jos vise para, ne znanjem nego obmanom), onda si ne samo poslodavac nego vodja krimilane grupe, i kao takav najodgovorniji.
Ok, hipoteticki: ti mene posaljes u DLS sa tvojim tiketom za LOTO koji je dobio sedmicu i gde ja izjavim da sam ja vlasnik tiketa (a sve to jer ti ne zelis da se javno eksponiras), preuzmem nagradu umesto tebe, platim porez drzavi i za sve to ti meni platis rucak. Jesmo li mi kriminalci? Hocemo li da zaglavimo robiju?
Mislim da si i u tom slucaju prekrsio zakon. Na taj nacin mogu cak i pare da se peru (ako je onaj ko je izjavio da je dobio pare na taj nacin pokrio neke svoje druge pare).
P.S.
Sto se tice ove igre, mislim da u pravilima iste pise da je eksponiranje obazevno. Tj. odbijanje istog vuce povlacenje dobitka.
"(7)Učesnici „Grand licitacije“ se identifikuju preko broja mobilnog telefona sa koga su poslali SMS poruku sa ponudom.
...
(32)Pobednik „Grand licitacije“ je korisnik mobilnog telefona sa koga je po završetku licitacije ponuđena najniža jedinstvena ponuda, izuzev u slučajevima predviđenim ovim pravilima. Organizator pobednika „uživo“ uključuje u program i poziva da kupi nepokretnost, robu ili uslugu koja je predmet licitacije.
...
(35)Ukoliko se nijedan od učesnika ne odazove pozivu za zaključenje ugovora odnosno uplatu izlicititranog iznosa, licitacija za tu nepokretnost, robu ili uslugu se proglašava neuspelom.
(36)Ukoliko je nakon završetka licitacije nemoguće kontaktirati pobednika „Grand licitacije“ na broj mobilnog telefona sa koga je poslata najniža jedinstvena SMS ponuda (nedostupan, zauzet, isključen mobilni telefon ili se prosto ne javlja ili iz bilo kog drugog razloga ne može da se uspostavi veza sa tim brojem), za pobednika „Grand licitacije“ se proglašava učesnik sa sledećom najnižom jedinstvenom ponudom i ceo postupak oko zvanja pobednika se ponavlja."
http://www.grand.co.rs/download/GRAND_LICITACIJA.doc
Kao sto vidis, pobednik je duzan samo da se javi na telefon i nista vise. Doduse ovo je pravilnik za "Grand licitaciju" ali je i rts pravilnik isti.
Ako budes citao ovaj dokument obrati posebnu paznju na to da ovo nije ZAKON vec pravilnik igre u kome pise:
"(9)Na svaki pokušaj da se namerno načini šteta ili da se umanji legitimitet održavanja „Grand licitacije“, ogranizator ima pravo da preduzme sve potrebne mere kako bi zaštitio svoja zakonska prava i u slučaju potrebe tražio odštetu od počinioca tog dela preko nadležnih sudskih i drugih organa."
To ne znaci da nekog ko je preksrio pravilnik treba automatski hapsiti i nazivati kriminalcem.
Sto se tice onog pranja para, to sto si rekao nije tacno jer je u slucaju dobitka u nekoj nagradnoj igri, poreklo novca sasvim legalno (a i porez je placen).
A sta bi bilo kada bi stric dobitnika sedmice na lotou otisao u DLS sa dobitnim listicem i rekao "Znate sta, moj bratic je trenutno u Holandiji i ovlastio je mene da podignem dobitak."?
Ili recimo, sta bi bilo da ti nadjes dobitni LOTO listic na ulici, odes u DLS i kazes da je to tvoj listic?
Ako se ne varam, po pravilniku igara na srecu, za DLS je dobitnik nagrade donosilac dobitnog listica, sto znaci, ako ja dobijem sedmicu i izgubim listic a neko drugi ga nadje i odnese u DLS ko mi je kriv sto sam ga izgubio.
A sta bi bilo kada bi stric dobitnika sedmice na lotou otisao u DLS sa dobitnim listicem i rekao "Znate sta, moj bratic je trenutno u Holandiji i ovlastio je mene da podignem dobitak."?
Ili recimo, sta bi bilo da ti nadjes dobitni LOTO listic na ulici, odes u DLS i kazes da je to tvoj listic?
Ako se ne varam, po pravilniku igara na srecu, za DLS je dobitnik nagrade donosilac dobitnog listica, sto znaci, ako ja dobijem sedmicu i izgubim listic a neko drugi ga nadje i odnese u DLS ko mi je kriv sto sam ga izgubio.
Nista, onda da mu se pouzimaju nagrade i podele natrag glumcima, a on neka odna trazi onih 200e od njih nazad. :D
Sto se tice onog pranja para, to sto si rekao nije tacno jer je u slucaju dobitka u nekoj nagradnoj igri, poreklo novca sasvim legalno (a i porez je placen).
Osoba A ima neke pare dobijene neleganim radnjama. Osoba B, koje je dobila loto, daje pravo osobi A da se pojavi kao dobitnik i na taj nacin opere prihode osobe A, za koje nije imala legalno pokrice. Sad su prihodi osobe A oprani, tj. kao dosli su od lutije.
Naravno, kad posle dodje finansijska inspekcija osobi B, i pita otkud mu tolike pare, bice veselo.
P.S.
Jel si ti advokat doticnog. Posto vidim zanima te samo ova tema na forumu?
P.P.S.
Iz onog dokumenta (Grand):
(13)Svaki učesnik koji pošalje više od jedne sms poruke u vremenu od dva minuta (minimalni vremenski interval između dve uzastopno poslate ponude mora biti 120 sekundi) vrši grubu povredu Pravila „Grand licitacije“ pa će se smatrati neregularnim učesnikom „Grand licitacije“ i nijedna njegova do tada pristigla kao i svaka buduća ponuda kao i brojevi SIM kartica sa kojih su te ponude pristigle neće biti razmatrana.
(14)Organizator je ovlašćen da svakog učesnika odnosno SIM karticu učesnika koji pošalje više od jedne sms poruke u vremenu od dva minuta (minimalni vremenski interval između dve uzastopno poslate ponude mora biti 120 sekundi) diskvalifikuje (isključi) iz „Grand licitacije“ a sve njegove do tada pristigle ili buduće ponude odbaci.
(15)Poruke pristigle sa SIM kartice koja je u smislu napred navedenih pravila isključena iz daljeg učestvovanja u „Grand licitaciji“, biće tarifirane kao i sve druge poruke koje učestvuju u „Grand licitaciji“.
A zaboravio si i veoma vazan (37):
(37)Organizator „Grand Licitacije“ zadržava pravo da snimi, a kasnije montira i emituje u emisijama „Grand Production“ d.o.o. trenutak kada pobednik „Grand licitacije“ kupuje predmetnu nepokretnost, robu ili uslugu koja je bila na licitaciji. Pobednik licitacije je obavezan da bez ikakve posebne nadoknade učestvuje u ovim snimanjima. Ukoliko pobednik „Grand licitacije“ odbije ili iz bilo kog drugog razloga ne želi da učestvuje u ovim snimanjima, automatski gubi status pobednika, te se za pobednika proglašava učesnik sa sledećom najnižom jedinstvenom ponudom. Pobednik licitacije je takođe obavezan da na svaki naknadni poziv organizatora, bez ikakve nadoknade, učestvuje u snimanju priloga ili emisije i dozvoli i omogući organizatoru snimanje i emitovanje priloga ili emisije vezano za nagradu koju je osvojio.
Nista, onda da mu se pouzimaju nagrade i podele natrag glumcima, a on neka odna trazi onih 200e od njih nazad. :D
P.S.
Jel si ti advokat doticnog. Posto vidim zanima te samo ova tema na forumu?
Neka mu se oduzmu nagrade ako sud tako odluci ali neka ga onda i puste iz zatvora. Nisam njegov advokat nego strucnjak za IT u jednoj poznatoj firmi. Nije mi jasno zasto su njega toliko isprozivali na medijima dok su Subotica, Karica i ostale prave kriminalce i prevarante nazivali gospodom, uspesnim biznismenima i kada su konacno otkrili da su oni drzavu prevarili za STOTINE MILIONE evra, sve sto su uradili je bilo da ih pozovu na informativni razgovor. Pazi majku mu!
Nego nisam bio zaludan pa sam na brzaka napisao mali pseudo kod. Sada svi igraci SMS licitacije mogu da budu ravnopravni (doduse, fali tu jos dosta stvari ali kada bih ja pisao "busac SMS licitacije" pisao bih ga slicno ovome).
program SMS_PREVARA;
# "SMS prevara"
# Busac SMS licitacija - pseudo kod
#
# Pretpostavka je da su moguci SMS odgovori i informacije o promeni statusa ponude:
# 1. Ponuda je jedinstvena i najniza
# 2. Ponuda je samo jedinstvena
# 3. Ponuda nije jedinstvena
const MAX_VREDNOST_NAGRADE=800000;//Vrednost Punta
MAX_TELEFONA=200;//Ukupan broj umrezenih telefona sa kojih se salju poruke
var donja_granica:longint;
gornja_granica:longint;
vreme_poslednje_poslate_poruke:array[1..MAX_TELEFONA];
// Ovo je rekurzivna procedure koja metodom binranog pretrazivnja uredjenog niza brojeva trazi najmanju nepopunjenu (jedinstvenu) ponudu
procedure trazi_najmanju_ponudu(var p_donja_granica, p_gornja_granica:longint);
var najmanja_ponuda:longint;
i:byte;
begin
// Najmanja ponuda je uvek celobrojni deo od (donja_granica+gornja_granica)/2
// gornja_granica i donja_granica odredjuju u kom delu niza trazimo potencijalno najmanju ponudu koja nije pokrivena
najmanja_ponuda:=trunc((p_donja_granica+p_gornja_g ranica)/2);
if (p_donja_granica=najmanja_ponuda)
// U slucaju da je najmanja ponuda jednaka donjoj granici a jos uvek nismo nasli jedinstvenu ponudu onda moramo da nastavimo pretrazivanje
// u preostalom delu niza koji je veci od trenutne vrednosti najmanje ponude a manji od trenutne gornje granice niza za pretragu
exit;//Izadji iz rekurzije
endif;
// Izbor telefona sa koga ce ponuda biti poslata
// SMS se salje sa jednog od 200 telefona koji je slucajno izabran i pri cemu treba paziti da je
// poslednja poruka sa tog telefona poslata pre vise od 120 sekundi
repeat
rb_telefona:=1+randomize(MAX_TELEFONA-1);
until trenutno_vreme-vreme_poslednje_poslate_poruke[rb_telefona]>120;
vreme_poslednje_poslate_poruke[rb_telefona]:=trenutno_vreme;
// Posalji ponudu sa pretpostavljenom vrednoscu jedinstvene najmanje ponude
posalji_sms(najmanja_ponuda, rb_telefona);
// Sada cekamo SMS odgovor od organizatora igre
repeat
pristigli_odgovor:=read_SMS(rb_telefona);
until pristigli_odgovor<>"";
if (pristigli_odgovor="Ponuda je jedinstvena i najniza")
// Najmanje jedinstvena ponuda je pronadjena. Cekaj kraj igre ili promenu stanja ponude
repeat
pristigli_odgovor:=read_SMS(rb_telefona);
until (pristigli_odgovor<>"") or (kraj_licitacije=true);
endif;
if (kraj_licitacije=false)
if (pristigli_odgovor="Ponuda je samo jedinstvena") or (pristigli_odgovor="Ponuda nije jedinstvena")
trazi_najmanju_ponudu(p_donja_granica, najmanja_ponuda);// Prepolovi niz za pretrazivanje i nastavi pretragu
trazi_najmanju_ponudu(najmanja_ponuda, p_gornja_granica);// Prepolovi niz za pretrazivanje i nastavi pretragu
endif;
endif;
end;
BEGIN
donja_granica:=1;
gornja_granica:=MAX_VREDNOST_NAGRADE;
for i:=1 to MAX_TELEFONA do
vreme_poslednje_poslate_poruke[i]:=trenutno_vreme;
trazi_najmanju_ponudu(donja_granica, gornja_granica);
END;
Neka mu se oduzmu nagrade ako sud tako odluci ali neka ga onda i puste iz zatvora.
Inace, slazem se da povreda pravila igre sama po sebi nije krivicno delo.
Mada problem u celom slucaju je sto to nije jedina stvar ucinjena. Da nije bilo laznog predstavljanja "glumaca" kao dobitnika, stvar bi mnogo bila cistija (ali onda se ne bi mogao nahvatati stanova i kola).
I u tom slucaju je on "obmanuo" RTS, Pink I DLS ali ne i drzavne organe. Ponavljam, svi koji se osecaju ostecenim mogu samo da podignu tuzbu protiv njega i nista vise. Sve ostalo je na sudu koji u tom eventualnom sporu treba da donese odluku da li je neko ostecen ili ne sto opet ne znaci da je on unapred kriminalac, lopov, mafijas itd. Znaci, treba ih sve osloboditi, privremeno zapleniti sve nagrade i cekati odluku suda na potencijalne optuzbe potencijalno ostecenih ucesnika.
(13)Svaki učesnik koji pošalje više od jedne sms poruke u vremenu od dva minuta (minimalni vremenski interval između dve uzastopno poslate ponude mora biti 120 sekundi) vrši grubu povredu Pravila „Grand licitacije“ pa će se smatrati neregularnim učesnikom „Grand licitacije“ i nijedna njegova do tada pristigla kao i svaka buduća ponuda kao i brojevi SIM kartica sa kojih su te ponude pristigle neće biti razmatrana. Zar ovo nije šuplje kao švajcarski sir? On je slao te poruke veoma brzo, a ipak njegove poruke osvojiše nagrade? I sad organizator nije kriv? Meni baš ovo zvuči kao da je organizator prekršio pravilo koje je napisao, prihvatao je sve poruke, sve trljajući ruke dok gleda kako kaplje (čak lije) na račun, jer ako već daje "punto", zabole ga baš kome će dati ako je zaradio 5 "punta" tog dana...
Upravo tako. Negde gore sam naveo citat u kome se kaze da je orginazator "nagradne igre" odgovoran za sve sto se desi u toku odrzavanje iste. Znaci, pitanje glasi: ako su organizatori igre bili svesni (a sudeci po napisanim pravilima igre bogami jesu) da postoji mogucnost da neko od igraca bude "ostecen" od strane nekog drugog igraca (a u ovom slucaju recimo PB), zasto onda oni tu mogucnost (kao organizatori igre) nisu sprecili?
NjegovaWisost
20.3.2010, 7:48
I u tom slucaju je on "obmanuo" RTS, Pink I DLS ali ne i drzavne organe. Ponavljam, svi koji se osecaju ostecenim mogu samo da podignu tuzbu protiv njega i nista vise. Sve ostalo je na sudu koji u tom eventualnom sporu treba da donese odluku da li je neko ostecen ili ne sto opet ne znaci da je on unapred kriminalac, lopov, mafijas itd. Znaci, treba ih sve osloboditi, privremeno zapleniti sve nagrade i cekati odluku suda na potencijalne optuzbe potencijalno ostecenih ucesnika.
:facepalm
Jeste, lopov, lopuža, kriminalac. Nije mogao da otvori neku softversku firmu, bilo kakav proizvodni pogon, bilo čime drugo da se bavi, nego je uzeo baš ovo da igra i da se nadmudruje.
Ali problem je što nikakav zakon nije prekršio. Plaćao je porez za sms poruke. Ovce su naletele i one treba da odgovaraju. Takođe vi pravnici ili pravnici u naletu treba da znate da zakon koji nije dorečen može da posluži za takozvano probijanje ili zloupotrebu, ja bih rekao upotrebu u datom momentu.
Treba ja običan čuvar srednjoškolac da vam držim predvanja. U ostalom najbogatiji ljudi u zemlji su sa osnovnom školom.
Dal jeste il nije to ce se tek utvrditi (a ima argumenata na obe strane u ovoj temi). Kao sto rekoh mnogo bi bilo povoljnije da je samo prekrsio pravila nagradne igre (onda bi mogla da se vodi klasicna parnica, jer to nije krivicni delikt), a da nije bilo celog organizovanog "varanja" lutrije.
NjegovaWisost
20.3.2010, 11:07
Kao što reče Player1, ima argumenata na obje strane. Vidjećemo kako će na kraju ispasti =) Što se mene tiče, ja bih mogao da branim i njega (za novac, naravno :kreza: ) ali me nervira to opšte uvrženo mišljenje da je zeznuo lutriju (a nije, zeznuo je ove što igraju...).
Vrlo je moguće da će ga osuditi za prevaru. Ali ako se izvuče, garant će ga tužiti Lutrija, RTS i Pink zbog kršenja pravila igre (sad mogu da izmsile nešta...). Takođe, i svi učesnici ga mogu tužiti, a da li će, kako i ko to uopšte činiti, nemam pojma.
Kako misliš da zakon nije nedorečen? Šta fali odredbi o prevari? =) I što nije sam prijavio da je dobio auto? Ne ne, nije htio, da ga ne provale =)
Mali off, ali moram sa vama da podijelim jednu izjavu sa Pinka:
"Verujte mi da je Grand produkcija za kulturu ovog naroda uradila više nego bilo koje ministarstvo kulture ili ministarstvo sociologije" - izjava Saše Popovića
xD
Basa Mrkalj
20.3.2010, 11:13
Taj covek nije sam u ovoj igri, cela ekipa je upletena u prevaru. U prevaru su upleteni i lazni dobitnici koji su svesno uzimali pare i pojavljivali se kao dobitnici. Znaci ja nisam dobitnik a pojavljujem se na TV i obmanjujem javnost i navlacim ih na prevaru. Ako to nije krivicno delo ja onda ne znam sta je. Svi treba da odgovaraju i organizatori prevare i ovi koji su se pojavljivali kao dobitnici.
Da se ovo desilo u nekoj normalnoj zemlji, direktori obe televizije bi zavrsili iza resetaka.
turimtikitu
20.3.2010, 11:19
Jeste, lopov, lopuža, kriminalac. Nije mogao da otvori neku softversku firmu, bilo kakav proizvodni pogon, bilo čime drugo da se bavi, nego je uzeo baš ovo da igra i da se nadmudruje.
Izgleda da ti je malo krivo a??
Pazi samo sta govoris !!! :facepalm
Jeste, lopov, lopuža, kriminalac. .......
Jer ako ga slucajno oslobode moze da te sudi !
Nevin je dok se ne dokaze suprotno , znaci to sto sad radis je isto protivzakonito i zove se KLEVETA !!! Znaci i ti si kriminalac !!!
turimtikitu
20.3.2010, 11:21
..............
Mali off, ali moram sa vama da podijelim jednu izjavu sa Pinka:
"Verujte mi da je Grand produkcija za kulturu ovog naroda uradila više nego bilo koje ministarstvo kulture ili ministarstvo sociologije" - izjava Saše Popovića
xD
Da bre , sa dopicnjacima, silikonima i dr....
NjegovaWisost
20.3.2010, 11:45
izgleda da ti je malo krivo a??
Pazi samo sta govoris !!!
Jer ako ga slucajno oslobode moze da te sudi !
Nevin je dok se ne dokaze suprotno , znaci to sto sad radis je isto protivzakonito i zove se kleveta !!! Znaci i ti si kriminalac !!!
Ја сам и пас, много лајем, али не уједам :)
Da bre , sa dopicnjacima, silikonima i dr....
Ja tebi prije, posle ću da bežim.:D
Taj covek nije sam u ovoj igri, cela ekipa je upletena u prevaru. U prevaru su upleteni i lazni dobitnici koji su svesno uzimali pare i pojavljivali se kao dobitnici. Znaci ja nisam dobitnik a pojavljujem se na TV i obmanjujem javnost i navlacim ih na prevaru. Ako to nije krivicno delo ja onda ne znam sta je. Svi treba da odgovaraju i organizatori prevare i ovi koji su se pojavljivali kao dobitnici.
Da se ovo desilo u nekoj normalnoj zemlji, direktori obe televizije bi zavrsili iza resetaka.
I jos "dobitnici" govore kako su slasi po 200-300 poruka (1 poruka 25din X 250=6250 dinara :icon_evil).
Jedna poruka 62 dinara sa PDV.
water wizard
20.3.2010, 17:19
i ja sam već napomenuo da ne smemo da ga optužujemo pre nego se dokaže krivica, jer možete da budete tuženi za klevetu, što je isto krešenje zakona... svaki pravnik bar to treba da zna.. ako njegov advokat ukuca njegovo ime u google i krene redom sa tužbama...
NjegovaWisost
21.3.2010, 8:14
i ja sam već napomenuo da ne smemo da ga optužujemo pre nego se dokaže krivica, jer možete da budete tuženi za klevetu, što je isto krešenje zakona... svaki pravnik bar to treba da zna.. ako njegov advokat ukuca njegovo ime u google i krene redom sa tužbama...
Ako ideš tom logikom, onda i država treba sve vas da tuži što pljujete po njoj, sistemu i sl. Kao i RTS, Pink, Lutrija...
Kleveta mora biti iznesena u javnost da bi neko mogao da te tuži. Dakle, TV, internet portali sa mnogo posjetilaca (B92, Blic...), novine i sl.
A uz to, ne treba da je iznese neko anonimno (bez imena i prezimena), na forumu, jego javno. ;)
Evo i ja nesto da kazem:Lik je provalio sistem svaka cast ali sta sad da mu damo medaju?Nesporno da je genije ali je i prevarant da je igra bila koncipiranog tipa: provalite nas bedni sitem i osvojite auto bilo bi ok ali nije!Ucestvo je obican svet koji nije znao da je varan i da nema sanse da pobedi.Na stranu sto su ti prevareni ljudi ocigledne naivne budaletine ali i Predrag B. je ocigledni prevarant!
Evo situacija iz moga zivota:Strujomer se pokvario i redovno nam ucitavo jeftinu struju bez obzira da li je struja koriscena u jeftinoj ili skupoj tarifi!Moji to provalili i naravno cutali a imali su dosluha sa covekom iz elktro privrede srbije koji je ucitavo struju i sve je bilo lepo i krasno dok jednog dana nije dosao novi covek i otkrio prevaru zatim je dosao racun za neplacenu struju koji je bio ogroman i moji su u ratama morali da ga odplacuju.E sad kad su se moji zalili meni ja im kazem ko vas 'ebe kad ste varali/podkradali a na to ce moji:Nismo mi krivi sto se merac pokvario to su oni trebali da poprave ti si previse naivan i posten sta smo mogli.I onda sam im ja objasnio kao sin roditeljima(znam da je smesna i kontradiktorna situacija ali tada znas da su te ipak dobro vaspitali bez obizra kakvi oni nekad ispadnu)Da su trebali prijaviti kvar a ne cutati i nebi doslo do te situacije jeste da su teska vremena ali sto sejes to zanjes kasnije!
A moze jos jedan primer:Sportisti na olimpijadi se takmice svi su vredno trenirali ali se nasao jedan pametnjakovic koji je uzimao steroide i pobedio sve,naravno kasnije otkriven i izbacen...Ista situacija/prevara/popust ko sa ovom sms prevarom samo drugo pakovanje a svi biste osudili toga sto je uzimao steroide..
A vi mnogi sto se solidarisete sa PB razmislite da li bi stali na njegovu stranu da ste i vi ucestvovali u igri i pukli novac(znam da ce te reci nismo mi naivini)ali ovakve stvari se desavaju stalno.Na sopstvenom primeru sam se uverio jer sam i ja radio neke stvari tipa pametan sam pa cu prevariti druge medjutim na kraju dana uvek sam ja taj koji je prevaren!
water wizard
21.3.2010, 18:03
Meni pre neku godinu kad se sat za struju pokvario stao je na skupu struju koju sam redovno plaćao, i onda su mi rekli ovi iz eldisa da treba da popravim to, i ako dam pare da će da mi to sredi njihov majstor brzo, a ako pošaljem kod njih da ću da čekam 3 meseca.. I sada mi nije tačan sat, kasni žuri ko bi ga znao, čas sam jeftina preko dana čas noću, ali plaćam i skupu i jeftinu tarifu i ne mogu mi ništa. Nego sam hteo da kažem kako je nama kojima se pokvari sat na skupoj tarifi, ne vraćaju nam pare :ciao: i ako nećemo da popravljamo da ćemo da plaćamo i dalje samo skupu tarifu.
Kad bi država bila tužena za sve svoje failove opet bi to plaćali - mi a država bi nam ekonomski propala
Ucestvo je obican svet koji nije znao da je varan i da nema sanse da pobedi.Neznanje ne oslobađa odgovornosti, kao što je već navedeno... Svako je igrao na svoj rizik.
Dodatak br. 1: Poređenje sa steroidima ti nije baš najbolje... Evo zašto: sećaš li se vremena kad su samo pojedini plivači (naravno, oni iz bogatijih zemalja) imali odelo "ajkulinu kožu"? I ostavljali konkurenciju po pola bazena? A kada su i drugi nabavili i počeli da postižu rezultate (bio je baš slučaj kada se Felps žalio jer on nosi "stari", prošlogodišnji model, a naš Čavić novi, pa to kao utiče na rezultat?), pojavio se predlog da se to zabrani i da svi plivaju u kupaćim gaćama, zbog ravnopravnosti... Da li će u ime ravnopravnosti Torp, Felps (pa i naš Čavić...) vratiti medalje i za pobednike proglasiti prvog koji nije imao odelo? Ili kod atletičara, kad su počeli da nose isto one šortseve i majice uz telo (koje smanjuju otpor vazduha, prvo Ameri, dok su ostali i dalje nosili klasičnu opremu) Koliko je medalja tad osvojeno? Da li je neko vratio? I ovo liči na to... On je imao "ajkulinu kožu", a drugi nisu.
Dodatak br.2 Da se razumemo, Torp bi sa onim svojim stopalima broj 50 i nešto (kao peraja) verovatno i bez "kože" osvajao zlata, ali ne znamo da li bi ostavljao protivnike baš na pola bazena...
jezzillia
22.3.2010, 12:35
Joj, koliko moralisanja i 'pravne' polemike da morah i ja da se cujem u narodu...
Ja predlazem da svi kockari Las Vegasa tuze kockarnice jer su prevareni....
Kuca uvek dobija... cak iako pobednik ima IQ kao svi organizatori zajedno.
Nije poenta u tome da sva pravila imaju rupe koje je neko iskoristio, vec ako on prodje nekaznjeno, koja ce budala ikada da posalje ijednu kovertu, SMS, kod ili poklopac? Mada, mi Srbi imamo bizarnu naviku da bijemo izgubljene bitke....
Brojanje karata nije nelegalno, pobogu, imate dobro pamcenje :p, ali letite napolje kada vas provale. Da, kao i svakom matematicaru, odmah vam pada na pamet kako logicki da savladate prepreku i kroz par iteracija dodjete do tacnog broja - e pa, letite napolje! Jer ste suvise pametni.
Ako nemate IQ sobne temperature, ne trudite se. Bolje posaljite datum rodjenja...
Da li ste nekada zvali na TVu za neku knjigu ili nesto - po definiciji vas izbacuje telefon, a 2 minuta kasnije kazu vam da su nagrade dodeljene... kome? Zasto bi kozmeticki paket dobio neki anonimni dokoni penzos kad moze ona iz redakcije....
Zasto bi iko dozvolio zakonu verovatnoce da nas usreci, kad ovaca ionako ima dovoljno?
Evo slike naseg genijalca:
http://www.vesti-online.com/data/images/2010-03-10/41540_1_f.jpg?ver=1268214876
Nikola16789
24.3.2010, 6:17
A moze jos jedan primer:Sportisti na olimpijadi se takmice svi su vredno trenirali ali se nasao jedan pametnjakovic koji je uzimao steroide i pobedio sve,naravno kasnije otkriven i izbacen...Ista situacija/prevara/popust ko sa ovom sms prevarom samo drugo pakovanje a svi biste osudili toga sto je uzimao steroide..
A vi mnogi sto se solidarisete sa PB razmislite da li bi stali na njegovu stranu da ste i vi ucestvovali u igri i pukli novac(znam da ce te reci nismo mi naivini)ali ovakve stvari se desavaju stalno.Na sopstvenom primeru sam se uverio jer sam i ja radio neke stvari tipa pametan sam pa cu prevariti druge medjutim na kraju dana uvek sam ja taj koji je prevaren!
Primer ti je los. :a_whistli
Ja nisam igrao ovo, mada mi je padalo na pamet da uradim slicnu stvar kao on, ali nisam imao novca za to, a ni onu stvar da se upustim u tako nesto.
A da sam igrao? Pa sigurno bih mu cestitao, jer je bolje odigrao i posteno pobedio. :)
Vracanje novca ostalim igracima je totalna glupost, slanjem poruka su prihvatili ucesce u igri, pobedjeni su i to je to... ko kad bi trazio nazad novac koji si izgubio na pokeru :rolleyes:
A da nije i tebi malo krivo aaa? Ajd priznaj lepo :)
Nista nema postenog u laganju lutrije time da su drugi ljudi dobijali, a ne on. Bas nista. Dok u pravnom smislu moze da se polemise, nema tu ni p od postenja.
Marti Misterija
24.3.2010, 18:26
...posteno pobedio.
Prosto neverovatno koliko ti i ja imamo razlicito poimanje pojma posteno.
Nikola16789
25.3.2010, 5:38
^^
Pa ne znam mozda je u meni problem... covek nije hakovao sistem, nije presretao poruke, svoje poruke je platio.
Sad ako je neposteno ici na brute force, onda OK :)
Sve ostalo je cisto moralisanje, da li je u redu shto je bio alav ili nije, a to je vec samo njegova stvar...
DonCorleone91
25.3.2010, 10:35
I oni sami u reklami kazu "Sto vise posaljete, imate vise sanse" :D Covek je to bukvalno shvatio :)
I oni sami u reklami kazu "Sto vise posaljete, imate vise sanse" :D Covek je to bukvalno shvatio :)
Tačno tako :tapsh: i nisu rekli koliko više, nisu objavljivali pravila pre i u toku igre (kažu, ima na sajtu... a da li svi koji imaju mobilni telefon za slanje poruka imaju i kompjuter i internet i da li znaju da se time koriste da pročitaju pravila??? Da li je bar tada, a ne kad je sve puklo, bila informacija gde se možete upoznati sa pravilima?)
Primer ti je los. :a_whistli
Ja nisam igrao ovo, mada mi je padalo na pamet da uradim slicnu stvar kao on, ali nisam imao novca za to, a ni onu stvar da se upustim u tako nesto.
A da sam igrao? Pa sigurno bih mu cestitao, jer je bolje odigrao i posteno pobedio. :)
Vracanje novca ostalim igracima je totalna glupost, slanjem poruka su prihvatili ucesce u igri, pobedjeni su i to je to... ko kad bi trazio nazad novac koji si izgubio na pokeru :rolleyes:
A da nije i tebi malo krivo aaa? Ajd priznaj lepo :)
Pa posto je tebi to padalo na pamet tj da radis istu stvar nemamo sta vise da polemisemo
Ps.nije mi krivo veruj mi...
Nikola16789
27.3.2010, 2:53
Jok, nije ti krivo, sad pucash od muke shto se ti nisi prvi toga setio... :ciao:
Dok se nasa drzava juri sa Beciricem, pravi kriminalci kolo vode, a narod to podrzava...nema nam pomoci...
Jok, nije ti krivo, sad pucash od muke shto se ti nisi prvi toga setio... :ciao:
Dok se nasa drzava juri sa Beciricem, pravi kriminalci kolo vode, a narod to podrzava...nema nam pomoci...
Da upravu sam od silne muke izvrsio samoubistvo.Pisem ovo iz pakla jedva cekam da i ti umres da dodjes da se zezamo!Vajda neces otici gore?Sumnjam...
:ciao:
The Flying Dutchman
27.3.2010, 11:23
Разумем да постоји рупа коју би могао и дебил приметити, али да је само једном искористио тај алгоритам, чисто да укаже на ту рупу, било би све у реду. После га је привукао новац, почео је са пресретањима, инсајдерима или чиме већ. Преварио је државу (које ми није жао) и јадника који су слали поруке (којих ми је жао). Прекршио је закон, и треба бити кажњен. Иначе, не личи ми баш на хероја потлачене масе.
Nikola16789
27.3.2010, 16:36
Pa da, vama je Seselj heroj, Arkan vam je heroj, Legija je Heroj, verovatno je i onaj ko je hteo da otme devojcicu u autobisu pre neki dan isto narodni heroj, samo je covek koji je iskoristivisi matematiku zaradio, kriminalac.
Ja predlazem da se matematika i programiranje izbace iz skola i sa fakulteta, i da se zabrani njena upotreba. Dozvole za "nosenje i uoptrebu" matematike treba da izdaje MUP...
@Ekiman, na srecu ne odlucujesh ti, inace bi ovo drustvo vec odavno dotaklo dno dna, a i sada je veoma blizu toga, izgleda da si ti karika koja nedostaje u sistemu...
Zavist je odvratna stvar, okani se toga :)
Pa da, vama je Seselj heroj, Arkan vam je heroj, Legija je Heroj, verovatno je i onaj ko je hteo da otme devojcicu u autobisu pre neki dan isto narodni heroj, samo je covek koji je iskoristivisi matematiku zaradio, kriminalac.
Nije iskoristio matematiku, nego obmanu. Placao ljudima da izigravaju dobitnike, da bi mogao da se bogati na tudj racun. Prava "herojcina". Od same matematike bi mozda mogao da zaradi jedan auto, maksimalno.
P.S.
I tokom devedesetih smo imali "inteletualce", hakere, prave racunarske "strucnjake", koji su se bogatili od svog znanja, pa sad danas nece da nas prime u PayPal, zbog silcnih zloupotreba kreditnih kartica u ono vreme, kad su ih svi posmatrali ko heroje.
Nikola16789
27.3.2010, 17:08
Nije placao ljudima da izigravaju dobitnike nego je castio ljude da preuzmu nagradu :D
To za paypal nije sasvim tacno, al ajde, to je druga tema...
P.S. I ne, nisam Beciricev advokat :kreza:
Разумем да постоји рупа коју би могао и дебил приметити, али да је само једном искористио тај алгоритам, чисто да укаже на ту рупу, било би све у реду. После га је привукао новац, почео је са пресретањима, инсајдерима или чиме већ. Преварио је државу (које ми није жао) и јадника који су слали поруке (којих ми је жао). Прекршио је закон, и треба бити кажњен. Иначе, не личи ми баш на хероја потлачене масе.
A kakvim presretanjima? To je bila priča za naivne i tehnički nepismene mase. On je analizirao poruke koje šalje taj sistem njemu, kao odgovor na njegovu ponudu, i na osnovu toga slao sledeću ponudu. Ako ti sistem pošalje poruku "Vaša poruka nije najniža...", valjda nećeš biti debil da pošalješ ponudu sa još većom cifrom??? Dakle, presretanja, insajderi... su gluposti. A "jadnici" koji su slali više desetina poruka dnevno? Ima se, može se... češe se.:opanachke Možda da objasne zašto nisu slali npr. za decu sa Kosova, nego za "punto"?
N_i_k_o_l_a
27.3.2010, 19:34
šta je na kraju bilo sa dotičnim prevarantom? jel počelo suđenje?
The Flying Dutchman
28.3.2010, 11:56
A kakvim presretanjima? To je bila priča za naivne i tehnički nepismene mase. On je analizirao poruke koje šalje taj sistem njemu, kao odgovor na njegovu ponudu, i na osnovu toga slao sledeću ponudu. Ako ti sistem pošalje poruku "Vaša poruka nije najniža...", valjda nećeš biti debil da pošalješ ponudu sa još većom cifrom??? Dakle, presretanja, insajderi... su gluposti. A "jadnici" koji su slali više desetina poruka dnevno? Ima se, može se... češe se.:opanachke Možda da objasne zašto nisu slali npr. za decu sa Kosova, nego za "punto"?
Разумем. Али то што је слао ''срећне добитнике'' да покупе награду (јесте, прихватили су новац, знали су о чему се ради, и они треба да преузму део кривице) је ипак противзаконито, а да не помињемо да је цео подухват био крајње неморалан. Људи су наивни, очекују да ће им паре пасти са гране, али да пошаљу дневно 50 порука од по 62 динара (3100 дин. дневно) је равно лудилу. Додуше, сећам се чланка у новинама (пре него што је превара обелодањена) у коме један економиста (мислим чак да је у питању наш Пеђа) износи јавности ''сасвим сигуран и легалан начин за добијање Пунта'', који се своди на слање порука у вредности од око 2000 евра док вам не отпадну прсти. Чини ми се да наш херој није само ''зезнуо систем'' и брзо се обогатио, него и не само ошишао, него и одрао, овце којих у нашој земљи има много. Човек је књишки пример зла и покварености - треба га затворити. Хех, знате шта нам још фали? Штреберска расправа у који alignment да га сврстамо...:mad:
Хех, знате шта нам још фали? Штреберска расправа у који alignment да га сврстамо...:mad:
Neutral evil, po D&D-u. :D
Evil jer radi za svojui korist, na stetu drugih. Neutral (umesto lawful/chaotic), jer ga pitanje zakonitsti i reda samo zanimaju ako idu u njegovu koristi (rezon, sta je nelegalno u slanju vise SMSova sa jedne strane, i krsenje pravila igre sa druge strane).
Kao što već rekoh... moral je rastegljiva stvar. A nemoralno ne mora da znači i nezakonito. Uostalom, u toj igri su svi nemoralni, hoće auto od par hiljada evra za 62 dinara (poruka) i 500 (600, 352, 865...) dinara (ponuda)? E, dobili su... "srećno" im bilo. :n-cc2: Neka šalju i glasove za Farme, VB, Survajvere...
jezzillia
29.3.2010, 15:51
E, juce sam gledala ono 'Sesto culo' - cena poruke 66din + cena poruke + PDV!!!!!!!!!!!!!!!
Znaci, neka dileja je poslala poruku po ceni od 81 dinara da bi se na TVu emitovalo - Cakana je najbolja od svih sa Farme.... ili 'pa vidi se da je doktor ubica'.
Jadan napaceni narod, prosto mi krivo sto ja ne smislim nacin da ga osisam do glave.
vasiljevic
30.3.2010, 20:01
Malo nevezano za temu ali opet....
Ni jedan zakon na svetu pa ni kod nas, ne bavi se ljubavlju i moralom, nego mržnjom i nemoralom. E sad, što ponekad zakonodavac sa svojim definicijama šta je to nemoral i narod sa svojom definicijom šta je to nemoral se nalaze u koliziji, ili ne prate jedni druge, to je neka druga priča.
The Flying Dutchman
3.4.2010, 18:44
Верујем да закони треба да служе као средство ширења општег добра; наравно, да би тако функционисали, треба да буду релативно строги, али праведни, као и мудро и пажљиво осмишљени. Нажалост, чини ми се да у Србији, 2010. године, не испуњавају ниједан од наведених критеријума. :(
Hahahahaha, problem "bushacha SMS licitacije" se pojavio i na takmicenju programera :alealeee:
http://www.petdananajavi.com/Zadatak1.pdf
Sve ih treba pohapsiti! Svi su oni neprijatelji postenih igraca SMS licitacija :rofl:
Evo slike naseg genijalca:
http://www.vesti-online.com/data/images/2010-03-10/41540_1_f.jpg?ver=1268214876
Odakle ti njegova slika? U svakom slucaju evo kako je izgledao dok je pisao za SK. Fin momak, ako neko moderatori misle da nije lepo prikazivati necije slike, molim da obrisu post.
http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/yu/magshow.php?auto=&page=23&all=SK_87_12
E, juce sam gledala ono 'Sesto culo' - cena poruke 66din + cena poruke + PDV!!!!!!!!!!!!!!!
Znaci, neka dileja je poslala poruku po ceni od 81 dinara da bi se na TVu emitovalo - Cakana je najbolja od svih sa Farme.... ili 'pa vidi se da je doktor ubica'.
Jadan napaceni narod, prosto mi krivo sto ja ne smislim nacin da ga osisam do glave.
nije valjda da mislis da je to neko poslao? Na manjim stanicama npr, "rezija" tj baja za kompom pusta tako neke bezveze poruke da animira masu ;)
Odakle ti njegova slika?
Pravi novinar ne odaje svoje izvore ;)
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/180435/Lista-osumnjicenih-za-SMS--igru-nije-konacna
http://www.facebook.com/search/?q=Predrag+Be%C4%87iri%C4%87&init=quick#!/pages/Fan-club-Predrag-Beciric/405522330080?ref=search&sid=100000202941611.4257978940..1
Pocelo sudjenje (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=02&dd=16&nav_id=493114). Zanimljivo je da jos nigde ne pise za sta se oni to krivice, odnosno, pricaju samo o prevarama i zlocinackom udruzivanju, ali nigde ne pise sta je tu prevara pa je ovo zlocinacko udruzivanje...
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.