PDA

Prikaži potpunu verziju : Kablowski,wireless ili ADSL ?

Sizzlym
1.3.2006, 0:30
Ne mogu da se odluchim shta da uzmem??
Pa ako neko moze da mi pomogne...
bitno mi je da je mesechna pretplata ispod 1500 din.
i da ne mere protok....
dakle....?

piskoonline
1.3.2006, 0:44
Pa, ADSL. Bar ne može neki golub da ti prilikom *****a otkine antenu.:D

NenadN
1.3.2006, 0:56
Onda kablovski kod SBB. Imas FlatLight 1000din @ 128kbs ne znam koliki je upload ali na ovom paketu ne mozes da koristis p2p programe(dc++,emule,kazza), zatim FlatHome 1500din @ 128kbs takodje ne znam koliki je upload ali mozes sve da koristis. i FlatLight 1400din @ 256kbs upload ne znam koliki je ali kao prvi bez p2p. Ugradnja ce da te kosta 1500dinara. Sve u svemu ces morati da spremis 3000din.

E sad ne znam sta ti treba za bezicni koja oprema tj da li imas neku opticku vidljivost sa nekim acess pointom. Ali ta ugradnja ima da te kosta 2000 kod Verat Net-a jer bi samo njih preporucio. ali zato mesecno ces morati da izdvojis 1700 sto tebi ne odgovara protok 256kbs (1:1) znaci da je i upload 256. E sad jos dodatni trosak imas za antene i ostale gluposti ovo ti se definitivno ne isplati.

ADSL stvarno ne znam cene ali mislim da je ugradnja nesto dosta skupa i da nema neke bog zna dobre Flatrate pakete. Necu da gresim dusu ali stavrno ne znam nista oko adsl kako se krecu cene.

Night Hawk
1.3.2006, 1:31
Moze li mi neko objasniti kako funkcionise Wireless internet i sta je sve potrebno ?

Miloš
1.3.2006, 1:48
Moze li mi neko objasniti kako funkcionise Wireless internet i sta je sve potrebno ?

Od opreme ti je potrebno: antena, koaksijalni kabal, access point, i UTP kabal.
Da bi se povezao treba da imaš optičku vidljivost sa nekim predajnikom (access pointom) preko koga ćeš se povezati na internet. Sva oprema košta oko 150 evra.:)

Night Hawk
1.3.2006, 2:15
Pa toliko kosta i satelitski net..... ili se varam ?

Miloš
1.3.2006, 2:17
Pa toliko kosta i satelitski net..... ili se varam ?
...Otprilike...

SSgrunf
1.3.2006, 3:10
ADSL stvarno ne znam cene ali mislim da je ugradnja nesto dosta skupa

Ugradnja nista ne kosta, a opremu dobijas na koriscenje bez nadoknade dok si njihov pretplatnik

Johny Atos
1.3.2006, 4:10
Wireless bih odma' eliminisao jer je prekomplikovano a i oprema mozhe da koshta dosta.
E sad cable kod SBB imash za 1500 din 128kbps, dok za iste pare mozhesh imati duplo brzi adsl tj 256/64 za 1500 din kod neobeeja.
SBB ima jednu prednost, a to je lokalni DC hub u kojem ti je brzina 512kbps, poznajem neke koji naprave 40 gb protoka u lokalu a samo 5-10 preko neta mesechno. Pa ako cesh da shareujesh ovo je veliki plus. Neobee ne naplacuje opremu ni prikljuchenje, za SBB ne znam.

Sizzlym
1.3.2006, 12:27
hwala swima....
widecu onda verat i neobee....
pa se jawljam....

a shto se tiche golubowa koje je neko spomenuo....nema frke imam cale dwocewku :mrgreen:

NenadN
1.3.2006, 12:37
Posto si u Bg ja neznam da u BG ima neobee. Najbolje SBB ili adsl posto kako kolege kazu uvodjenje besplatno. SBB za uvodjenje trazi 1500 ali dobijes svu opremu i kablove.

Sizzlym
1.3.2006, 12:57
al ja sam sad pogledala sbb i ne moze kod mene...
poshto je kod mene waljda kds Bezanija (ja mislim)....
shto znachi da bi mi trebao potpis 50% stanara u zgradi za uwodjenje nowog ks a to sigorno nece hteti niko....
a kakaw je owaj neobee adsl?ima ga u Bg-u sad sam pogledala...samo ne znam da li walja neshto?

NenadN
1.3.2006, 13:03
Pa ako oces adsl moja preporuka je samo eunet. Stvarno ne znam za neobee. Pa ako imsa kablovsku zovi tog tvog provajdera i pitaj da li oni daju net.

Sizzlym
1.3.2006, 13:16
pitala sam...owi moji su retardirani....nemaju ni internet adresu.....
ako neko zna neshto o neobee josh nek mi kaze...poshto su oni bash powoljni...
kod euneta mi se ne swidja agregacija i ne swidja mi se shto mere protok...meni treba flat...
neobee ne meri protok....werowatno cu njih uzeti...
ako ima neki njihow korisnik da mi kaze swoje iskustwo bilo bi super....

Johny Atos
1.3.2006, 13:18
Neobee je dobar. ali ja sam kod njih tek dva meseca a ne znam da li je to dovoljno dugo da se pricha o kvalitetu. Imali su DOSTA problema u drugoj polovini januara ali sada je sve OK, zadovoljan sam. Mislim da su imali preveliku navalu korisnika zbog nekih loshih prorachuna pa im se bio zagushio link.
Sa SezamPro-om su svi koje znam zadovoljni. Flat kod njih je 700 din skuplji nego kod neobeeja, pa ti odluchi. ;)
Ali ja bih ti ipak preporuchio neobee. :)

vladale
1.3.2006, 14:00
Neobee je dobar. ali ja sam kod njih tek dva meseca a ne znam da li je to dovoljno dugo da se pricha o kvalitetu. Imali su DOSTA problema u drugoj polovini januara ali sada je sve OK, zadovoljan sam. Mislim da su imali preveliku navalu korisnika zbog nekih loshih prorachuna pa im se bio zagushio link.
Sa SezamPro-om su svi koje znam zadovoljni. Flat kod njih je 700 din skuplji nego kod neobeeja, pa ti odluchi. ;)
Ali ja bih ti ipak preporuchio neobee. :)

Ma uzmi SBB i toliko ! Najbolji je ;)

bojongo
1.3.2006, 14:41
Ma uzmi SBB i toliko ! Najbolji je ;)

Alo, b'e, sestriće ! :D

Pa kako da "uzme" SBB kad je u celoj zgradi KDS Bežanija !? Čitaš li ti pažljivo ? :)

Sizzlym
1.3.2006, 22:12
da....moj prwi izbor je bio SBB ....al to je otpalo zbog mojih tehnichkih (ne)moguchnosti.....99 % cu uzeti neobee....poslala sam im mail da widim da li me primaju :trep::trep:
HWALA SWIMA ! ! !

vladale
2.3.2006, 15:08
da....moj prwi izbor je bio SBB ....al to je otpalo zbog mojih tehnichkih (ne)moguchnosti.....99 % cu uzeti neobee....poslala sam im mail da widim da li me primaju :trep::trep:
HWALA SWIMA ! ! !

Neobee je super. Neces pogrešiti.

Alo, b'e, sestriće !Pa kako da "uzme" SBB kad je u celoj zgradi KDS Bežanija !? Čitaš li ti pažljivo ?

Ma nisam sve pročitao. Izvini. Mnogo gledaš Porodično blago. :D

drgonzo
9.3.2006, 17:23
Ako se odlucis za wireless, razmisli i o usluzi koju nudi bgwireless. Pazi, ja sam iz Novog Sada, i nisam njihov clan, ali znam kako to u principu funkcionise.
U pitanju je mrezna zajednica, a ne provider. Sta to znaci? To je skupina ljudi koja ne zivi od ovoga=niko se ne ugradjuje u cenu koju trebas da platis. Ono sto ces sigurno imati kod njih je DC hub (na kojem ces moci naci gotovo sve sto te interesuje, a za ono sto nema, posaljes molbu na njihovom forumu da neko stavi u share). Brzine koje se mogu postici pri ovakvom downloadu idu i do 400-500 KB u optimalnim uslovima (odnosno 4-5 Mb, provajderski receno ;) ). Znaci, skines film za pola sata. Najveci problem ce ti biti kako narezati sve sto skines :p . Zatim mrezne igre (verovatno se igraju igre tipa Call of duty 2, ali ne bi me cudilo da imas i lokalni World of Warcraft server. Igras WoW sa ekipom sa mreze i ne placas nista :) ). Chat naravno, a verovatno se uplacuje i nekakav net. Znaci ekipa sa mreze sakupi pare, zakupi odredjeni link kod provajdera, i imas net 24 sata dnevno, dobar za surf, dok download moze biti ogranicen (nemam podataka, raspitaj se kod njih ako si zainteresovan). I takav internet te verovatno kosta mnogo manje od predvidjenih 1500 din :p

pesoholichari
9.3.2006, 22:34
ne znam sta je najbolje, ali ja koristim wireless zato sto ne mogu adsl ni kablovski.
inace samo da se javim na temu posto je bilo diskusije oko cene opreme, pa da kazem da oprema zavisi od tvoje udaljenosti od AP.
Treba ti kartica koja je oko 2000 din, i i antena cija je cena promenjiva.
Meni je recimo AP veoma blizu i celokupna oprema me je izasla 4000 din.
Inace ako vec mozes da biras, uzmi ADSL, to ti je neka moja preporuka sad ti kako hoces...

Pantelija
10.3.2006, 0:09
Jedan moj prijatelj radi na web prezentaciji o internetu u Srbiji o svemu i svacemu pa koga zanima neka pogleda>>>> L I N K ! (http://www.geocities.com/p4nt0s/adsl.html).

bboy
10.3.2006, 0:59
ne znam sta je najbolje, ali ja koristim wireless zato sto ne mogu adsl ni kablovski...
Kod mene je isti slucaj... Ali ne preporucujem wireless ako ti nije access point bas blizu i u optickoj vidljivosti. Inace ces morati dosta love da das za opremu, a i onda ti nije bas zagarantovan uspeh. Bar po mojim iskustvima... Cekaj ADSL ( sto je po meni najbolje resenje - NE MOZE TO BEZ KABLA) ali cujem da je i kablovski dosta dobar. RASPITAJ SE, narocito u svojoj okolini!

Phr3ak
17.3.2006, 15:47
Wireless. Nema alternative.
Kao shto je kolega korisnik gore napisao, u wireless komuni dobijash mrezhu od
npr 100 korisnika, svaki od njih sheruje po npr 20giga...
U do the math. :cool:

SuperG
18.3.2006, 15:27
Wireless. Nema alternative.
Kao shto je kolega korisnik gore napisao, u wireless komuni dobijash mrezhu od
npr 100 korisnika, svaki od njih sheruje po npr 20giga...
U do the math. :cool:

Mozda ako izuzmes SBB.. :ciao:
Samo EliteHUB (Beogradski Hub) sada ima vise od 700 korisnika (56gb po korisniku), a takodje ne treba zaboraviti Hubove u Novom sadu i u Nisu... sto nas dovodi do cifre od preko 1500 korisnika... sto Wireless ne moze da ponudi ni u teoriji. :nov_explo

drgonzo
19.3.2006, 12:42
Dakle, razlike izmedju wireless komune i SBB korisnika:
1. znatno manja pocetna ulaganja za SBB u odnosu na wireless
2. znatno manji mesecni troskovi za wireless
3. veci broj korisnika SBB hubova
4. vece brzine downloada na wireless-u
5. veca "sigurnost" da ce sve da radi kako treba i da ce eventualni kvarovi biti brzo otklonjeni kod SBB-a

Utvrdite koji su vam prioriteti. Meni su npr. mesecni troskovi veoma vazni.

The Finest Serbian Since '82
19.3.2006, 14:49
I ako imam ADSL ipak bi ti proporucio SBB (iliti kablovski). Ovo kazem prvenstveno zbog DC++ i torenta. Ove dve vrste razmene fajlova rade mnogo bolje na kablovskom internetu (u odnosu na ADSL).

NenadN
19.3.2006, 14:53
Meni su npr. mesecni troskovi veoma vazni.Normalno da su vazni. Ovo sto si naveo sve je do jednog tacno. Po meni se wireless isplati samo kada recimo provajder stavi AP na tvoju zgradu a ti se povezes kablom jer taj kabal ide u cenu prikljucka. Mislim ovo nije wireless ali je najbolja solucija i najeftinija.

drgonzo
19.3.2006, 15:00
Po meni se wireless isplati samo kada recimo provajder stavi AP na tvoju zgradu a ti se povezes kablom jer taj kabal ide u cenu prikljucka. Mislim ovo nije wireless ali je najbolja solucija i najeftinija.
Apsolutno. Ali takvi sretnici su, na zalost, malobrojni :)

Andross
20.3.2006, 20:01
Kablovski je najbolji samo ne mogu provajdera da navatam.

optikon
7.4.2006, 1:06
Koristim Wireless jer mi je to jedina solucija. Imam srece pa sam na nekih 100 m od AP provajdera. Sve mi radi savrseno. DOWNLOAD nekih 29-30 kb u paketu 256 full, neograniceno. A da, provajder TEHNICOM (Sinfonika).

DorianGrey
8.4.2006, 18:17
Posto ADSL nece doci kod mene u ovom veku, wireless mi je mnogo skup, a i nisam bas blizu predajniku, ostao mi je kablovski, i koliko vec sledece nedelje cu da ga ukljucim, dakle zbogom dial-up:aplauz:

janki
8.5.2006, 23:17
Ne mogu da se odluchim shta da uzmem??
Pa ako neko moze da mi pomogne...
bitno mi je da je mesechna pretplata ispod 1500 din.
i da ne mere protok....
dakle....?
najbolje da uzmes kvalitetni kablowski int. ali adsl....

janki
8.5.2006, 23:26
ja takode koristim wireless zbog toga sto nemogu da imam adsl ili kablovski...Ako imas mogucniosti za kablowski onda ka uzmi..

Panzer General
23.5.2006, 10:50
ja takode koristim wireless zbog toga sto nemogu da imam adsl ili kablovski...Ako imas mogucniosti za kablowski onda ka uzmi..

iako sam na ADSL-u.....kablovski bi bio moj prvi izbor...no...i ADSL je sasvim ok

Bug[Su]
23.5.2006, 19:49
mnooogo bolji je kablovski,a i wifi nije losh :)

Vladimiros
23.5.2006, 21:23
Kablovski moze biti veoma j***n ako ga uzmes kod pograsnog provajdera, tj. moj provajder(Ikom) je zavrnuo UDP portove, i iako sam na flat-u ogranicava download tako sto kada skines vise od 450MB u jednom cugu osakate(i to bas osakate) vezu da se meni na primer jedva otvorio ovaj forum u nekoliko navrata!

Sta trebas da znas kada biras provajdera:
-Da ne mere protok
-Da ne ogranicavaju protok
-Da ne blokiraju portove
-Da postuju tvoju privatnost
-Ukoliko koristis adsl da nije velika agregacija na tvojoj centrali
-Ukoliko koristis WiFi da nemas nekog komsiju sa nekom Uber-antenom i nekim ekstremnim pojacivacem koji moze da ubije tvoj signal

cosmo
23.5.2006, 22:18
Kablovski, definitivno.

SBB sad ima i vece gradove povezane u lokalu (BG, NS, NI...), postoji veci izbor paketa sada sa brzinama do 1mbit u lokalu. A i snizili su cene, tako da vec za 20eur mesecno ima 256/128 sa lokalom 512/384... sto nije lose - sve sto mi je ikada zatrebalo, nasao sam na lokalu (e-mule i slicno nijednom nisam startovao...)...

A i radi perfektno... I nikad nisam imao problem da mi provajder bilo sta ogranicava... Protok je uvek max - 31-32KB/s (na 256kbit), torenti rade odlicno, a u lokalu brzina zavisi od usera - ako imate barem nekoliko usera koji shareuju isti fajl - 60KB/s bez problema, ili vise ako imate pojacan lokal (768 ili 1024). A to vam omogucava i da skidate veci broj fajlova - ja na 512 u lokalu bez problema pustim 3 fajla uporedo i idu 20KB/s svaki...

PeTkO
23.5.2006, 22:42
Ako nemas uslova za ADSL (sto ti toplo preporucujem) onda uzmi kablovski!!!