Prikaži potpunu verziju : Napajanje za kompjuter - da li je dovoljno?
Display driver stopped responding ?
Ako vec imas garanciju, nema dileme sta da radis...
Ili ako mozes kod nekog druga da je isprobas da vidis da li se ista stvar desava. Ako ne, onda je nesto drugo u pitanju.
EDIT: Pitanje:
Da li napajanje moze vremenom da oslabi, konkretno mislim na kondenzatore od recimo nekoliko desetina situacija nestanka struje, klokovanja i opterecenja prilikom testiranja i slicno ? Recimo da imam ovo OCZ napajanje oko 6 godina otprilike pa uzimajuci u obzir sve ovo sto se desavalo koliko mu to steti i koliko tu snage moze da ode realno ?
Napajanje ima dva tipa slabljenja outputa: tzv fading koji se javlja prilikom zagrevanja napajanja, kad ono gubi efikasnost i snagu, ali sve je to relativno malo. Kvalitetna napajanja imaju zapravo vecu snagu od deklarisane, tako da je fading prakticno neprimetan. E, pored toga, napajanje slabi vremenom i samo od rada, cak i ako je radilo u idealnim uslovima. Sto je starije napajanje, to je vece slabljenje. Kako god, s obzirom da imas OCZ, koji je kvalitetniji proizvodjac, mislim da je najvisi maksimum slabljenja 30-50 W. Dakle, od maksimalne snage oduzmi ovo, i ja verujem da je to prava vrednost. Ovo radi cisto iz bezbednosti, mada nije iskljuceno da OCZ i dan danas ima skoro punu snagu
Nepotpisani Čitalac
19.1.2013, 11:08
Starenjem napajanje gubi kvalitet izlaza, ne maksimalnu snagu. Razlika je što napajanje od 500W na 50°C posle 6-7 godina rada, usled degradacije elektrolita u kondenzatorima, oksidovanja lemova, termalnog cikliranja trejsova na štampi itd. više ne postiže suzbijanje šuma i regulaciju napona koje je moglo "u mladosti". I dalje ono može dati 500W i "preživeti", ali pitanje je da li će isporučena struja (tj napon) biti unutar specifikacije. Kvalitetna napajanja neće "ispasti" iz okvira zadatih ATX standardom sve dok su funkcionalna, dok bi ona lošija pri maksimalnoj snazi mogla biti daleko izvan propisanih vrednosti...
Za "fading" se slažem, mada je "(head induced) de-rating" ustaljeniji izraz :)
Pojava nastupa usled promene karakteristika (smanjenja maksimalne izlazne struje) ispravljačkih poluprovodnika pod uticajem teplotnog kretanja nosioca naelektrisanja u zakočnoj zoni.
Ok sad mene konkretno sve to zanima za moj model odnosno uslove koje je prezivljavalo, malo cesce nestanke struje, OC i slicno. Kako da znam da li treba da se obezbedim sa novim ili da ovo drzim i dalje ?
Pa, jedan od najboljih nacina da se uveris da li je sve u dobrom stanju je koriscenje posebnog uredjaja za testiranje napajanja, PG signala i ostalog
To nemam a nemam od koga ni da nadjem. Mada s obzirom da mu je vec 6 godina ne bi bilo lose uzeti prinovu. :P
Neki iole bolji servisi bi trebalo da ga imaju, s obzirom da nije ni konj ni vo, a verujem da testiranje rade besplatno
O tom potom, ako nadjem vremena. A sad neka pitanja:
1. http://itsvet.com/proizvod/seasonic-ss-660km-x-660-x-series/comp_comp_powersupply/725/657
2. http://itsvet.com/proizvod/chieftec-nitro-88+-sps-850c-850w/comp_comp_powersupply/48/667
3. http://itsvet.com/proizvod/seasonic-ss-850am/comp_comp_powersupply/725/755
Nesto od ta 3 ili neka cetvrta opcija za slicnu sumu ?
Samo zbog snage ili je bolje iz vise razloga ? Prava razlika izmedju njega i 660 X serije, posto je ovo Bronze a X verzija Gold ? Nekako mi se vise svidja sto je X full modular u odnosu na jacu verziju koju si predlozio :icon_scra
Kokretno, zbog snage. E sad, vidi, ne mogu da ti pricam o snazi, vidi ti sam koliko ti je snage potrebno. Ako ti je 650 W dovoljno, uzmi Seasonic 650X. Ako ti je nedovoljno, onda uzmi Seasonic 850AM. A SeaSonic ti preporucujem zato sto je renomiran, i zato sto s njim u globalu nema greske. Sacekaj Nepotpisanog da ti javi tehnikalije, posto nije iskljuceno i da je tj Chieftec ustvari neki rebrendirani SS
Nzm samo kome je 650W nedovoljno.. Tu opusteno mozes da stavis i7 na 4.5GHz i Crossfire HD7970 OC.
Mozda ima mnogo HDD-ova... mozda ima 3x ili 4x CF... milion stvari, ja rekoh da on vidi kakve su mu potrebe, ja ne ulazim u to sta ima u kompu...
water wizard
20.1.2013, 0:54
možda ima neku stariju grafičku koja jede 300W :p
Mnogo vam tesko da kliknete na profil... :P
Nemam mnogo hardova, to sigurno, niti planiram da ih imam... Za sada samo jedna GTX 670 a ubuduce cemo da vidimo sta i kako... Znaci pitam samo informativno da li se isplati vise 660X Gold od 850 Bronze... i koje bi bile glavne prednosti, odnosno mane izmedju ova dva modela.. ili onaj Chieftec odozgo..
Nepotpisani Čitalac
20.1.2013, 3:17
Prvo, na lošoj struji "stradaju" isključivo loša napajanja. Drugo, iole kršteno napajanje sa propisnim in/out filterom (tzv. EMI - ElectroMagnetic Interference - filter) i APFC (Active Power Factor Correction) sklopom upijaju najveći deo padova napona i naponskih "spajkova", koji bi bili loši po primarne kondenzatore. Kondike na sekundaru savršeno boli uvo za svu ovu priču, dok struja dođe do njih, prošla je APFC i primarne switchere, primarne kondike, glavni trafo i sekundarne ispravljače. Tu je već svaki trag "prljave struje" sa ulaza očišćen.
6 godina nije mali radni staž, i ako ti je napajanje puno prašine veći deo vremena, verovatno je elektrolit u filter kondenzatorima sekundara barem delom degradirao. Da li u dovoljnoj meri da treba da menjaš napajanje? Verovatno ne, ali bez mernog instrumenta ne dam da me držiš za reč. U principu, ako ne primećuješ neku nestabilnost u radu, i ako računar iole održavaš čistim, mislim da ne treba još da se trošiš na novo napajanje.
Što se tiče pitanja o najboljoj kupovini, pomenuti Chief je ipak klasu ispod Seasonic-a, u pitanju je CWT PUQ platforma, i u suštini je ok (ista je u Thermaltake Smart Modular 650/750/850 i recimo Corsair TXM). Jedino što mi se ne sviđa je što se Chief odlučio za SamXon kondenzatore, koji nisu baš reprezentativni... SS-xxxAM je ok platforma, i po mogućnostima je u klasi sa Chiefom, ali po kvalitetu (izrade i komponenata) je iznad. SS-xxxKM (odnosno X-series) je opet još korak (ili dva) iznad po svemu, ali valja uzeti u razmatranje i G-series (SS-xxxRM). G-series je cost-down verzija KM3 platforme (X660 je KM2), i barem je egal sa "starom" X-serijom. Novopristigli SS-650KM (X-650) je KM3. U pitanju su nijanse, ali ja bih uzeo SS G-650.
Da li je to dovoljno za eventualni GTX 670 SLI OC i jakim OC-om procesora ?
Nepotpisani Čitalac
20.1.2013, 14:03
To bi bilo taman preko onoga što OCZ koji sad imaš može da ponudi. Ali sva od navedenih napajanja koja bi ga mogla naslediti mogu to da isteraju.
Imam trenutno ovo napajanje... LC Power 500W... LCH500H-12 V2.2
I sad me zanima da li je ovo napajanje: Be Quiet 650W... BQT E5-650, bolje od ovog mog... i ako jeste, koliko je bolje? Hvala unapred...
Aman bre Joco sta si zapeo za tim Be Quiet 650W BQT E5-650, ako hoces dobro napajanje uzmi Seasonic ovo napajanje http://www.itsvet.com/proizvod/seasonic-ss-400et-400w/comp_comp_powersupply/725/622 i bices prezadovoljan. I po kojoj si ceni nasao to Be Quit 650W napjanje?
LC napajanja sasvim korektno rade posao..Uz to su i vrlo tiha..
Drugar ima 650w oko 1 god ja lc 550w evo treća godina..
Ima i boljih napajanja naravno al nema potrebe bacati pare..
Pola ljudi koji preporučuju neka masna napajanja znaju onoliko kolko
su pročitali o njima na netu..A uživo ih nisu ni videli niti znaju koje komponente (prigušnice ,elektrolite i stabilizatore napona) ima u njima..
Tako da...;)
Upravo tako ! Ko je rad da ima besno napajanje za velike pare, koje ce mu istina pruziti fenomenalnu platformu, nenormalan radni vek, sigurnost u radu i dusevnu satisfakciju da ima azdaju u kucistu, neka ide na SS, TT, CHFT, Recom i ostalo veselo drustvance iz vise klase. Svima kojima treba napajanje da radi na obicnom, prosecnom kompu, i nista vise, slobodno LC, nema greske...
water wizard
24.1.2013, 20:26
pa ono.. bolja napajanja imaju zaštite od skokova napona itd.. ima ga i LC u skupljim napajanjima.. kvalitetno napajanje čuva komponente :) tako da je to ipak investicija koja se isplati
Aman bre Joco sta si zapeo za tim Be Quiet 650W BQT E5-650, ako hoces dobro napajanje uzmi Seasonic ovo napajanje http://www.itsvet.com/proizvod/seasonic-ss-400et-400w/comp_comp_powersupply/725/622 i bices prezadovoljan. I po kojoj si ceni nasao to Be Quit 650W napjanje?
BESPLATNO! Napisao sam bio sve tamo u temi...
Ako ne mozes ti da mi das odgovor, u vezi tog napajanja, ne moras... ja pitam, jer se nadam da neko moze... ne pitam samo tebe, i ne trezim od tebe da mi das odgovor... ne znas, i ja ne znam, i to je ok... ali mozda postoji neko na ovom forumu ko moze, valjda imam pravo da pitam, i da se nadam da mogu da dobijem odgovor?
Ja nisam pitao koje je napajanje najbolje, znam da je seasonic odlican... ali ja ne pitam za seasonic, nego sam pitao da li je ovo bolje od mog, i ako jeste za koliko...
Ljudi, bez uvrede, i ja cenim dobra napajanja, i jasno mi je da je SeaSonic odlican proizvodjac. Ali, moram da kazem, je*o vas SeaSonic. I svi ostali. Kad vas neko pita za LC, odgovorite mu za LC, mozda nema para za vise, ili prosto ne zeli da da para za vise.
Nepotpisani Čitalac
24.1.2013, 22:12
Previše je star pomenuti BeQuiet da bi ga "uzeo za ozbiljno". Sâm električni dizajn je bio osrednji i kad je bio nov, a sada ga ja lično ne bih koristio bez da zamenim sve kondenzatore i obnovim opterećene lemove. LC-500H je taman toliko iznad uobičajenih kineština da može da se kaže da je bezbedan. Ali nešto više od toga... Može samo da priželjkuje. I ne mislim naspram "svevišnjeg" Seasonic-a, već naspram daleko prizemnijih stvari, tipa CM GX Lite 500W.
Da ste citali prethodne postove u ovoj temi http://www.sk.rs/forum/showthread.php?p=1683877#post1683877 sve bi vam bilo jasno, lepo sam mu rekao u toj temi da mu je LC Power odlican i da ne baca pare na drugo napjanje, al ja reko ajd kad je zapeo da kupuje novo da mu preporucimo nesto sto vredi, ustvari se ispostavilo da nece kupovati novo vec ima za besplato to gorepomenuto napajanje, e sad ako je besplatno onda daj neka mu neko kaze kakvo je to gorepomenuto napjanje. Da si rekao u startu da dobijas to napajanje besplatno ne bi ovoliko pisali bezveze. :)
Previše je star pomenuti BeQuiet da bi ga "uzeo za ozbiljno". Sâm električni dizajn je bio osrednji i kad je bio nov, a sada ga ja lično ne bih koristio bez da zamenim sve kondenzatore i obnovim opterećene lemove. LC-500H je taman toliko iznad uobičajenih kineština da može da se kaže da je bezbedan. Ali nešto više od toga... Može samo da priželjkuje. I ne mislim naspram "svevišnjeg" Seasonic-a, već naspram daleko prizemnijih stvari, tipa CM GX Lite 500W.
Stoji to da je to napajanje lose, i sve sto kazes, posto imas iskustva vise nego svi mi zajedno verovatno. Samo mi smeta preporucivanje SS kad neko pita nesto o LC-u
Ljudi, bez uvrede, i ja cenim dobra napajanja, i jasno mi je da je SeaSonic odlican proizvodjac. Ali, moram da kazem, je*o vas SeaSonic. I svi ostali. Kad vas neko pita za LC, odgovorite mu za LC, mozda nema para za vise, ili prosto ne zeli da da para za vise.
E bas ti hvala Strider! :D :)
Hvala svima, resio sam da ne menjam moj LC... :)
Nemoj da bude da ja nesto zagovaram LC, nije to neki proizvodjac, barem ne u nizoj klasi. Ipak, nudi relativno pristojnu stabilnost i snagu po vrlo popularnoj ceni, a ako krene da brljavi, lakse ces ga promeniti. E sad, uvek postoji mogucnost, kao sto kazu, da napajanje prozukne i odnese sa sobom nekoliko skupih komponenti. To je ipak malo verovatno. Ja sam vozio Frontiera (sta je to uopste?) 6 godina, i radio je odlicno. kad je konacno crkao, pokazivao je znake slabljenja i crkavanja, i kad je konacno totalno odbio poslusnost, nije sa sobom odneo nista. To je samo moje iskustvo, mozda sam jedan od srecnih, ali verujem da su vrlo male sanse da nesto podje katastrofalno naopako, uz posledice od vise stotina evradi
Treba mi mala pomoć ljudi, kupujem uskoro po oglasima polovnu/repariranu grafičku kartu,pa mi treba odgovarajuće napajanje. Grafička bi bila neka kojoj je potrebno bar dva 6+2 PCI-E konektora, neka karta do koje bih išao sa najvećom potrošnjom je 5830 koja troši oko 180W maksimalno, ali će najverovatnije biti 6850. Budžet je 4000 dinara, naišao sam do sad na sledeća:
LC Power Silent LC5550
Raidmax RX-500AF BlackStone
Chieftec GPA-500S8
Thermaltake LT-500
Ostatak konfigracije je Athlon 750K (100W), 1xSSD, 1xHDD, 1XDVD i par ventialtora.
Ne očekujem vrhunski kvalitet, samo da odradi posao.
Šta da kupim?
thebluephoenix
28.1.2013, 22:12
500AF
6850 ima 1 6pin konektor (75W). 2*6+2pin=300W
500AF
6850 ima 1 6pin konektor (75W). 2*6+2pin=300W
Hvala za info. Mislio sam da je 6+2 konektor isporučuje 75W, a u stvari je 150W. a 6 pinski konektor isporučuje 75W ≠ logika.
Budimir_Trajkovic
19.2.2013, 13:34
Sutra mi stiže nova grafička (http://www.tomshardware.com/reviews/tahiti-le-7870-7930-benchmark,3401.html) i prilično sam zabrinut da li će Raidmax 500W uspeti da je izgura jer je Powercolor 7870 Myst prilično veliki potrošač. Po testovima vuče mnogo više od stare 7870 Sapphire. Čak više i od 7950:confused:
http://www.tomshardware.com/reviews/tahiti-le-7870-7930-benchmark,3401-6.html
Ostatak konfiguracije je:
Intel i5 3350p, Asus P8B75 M LX, 4GB ram Kingston CL9 1600 MHz
Nepotpisani Čitalac
19.2.2013, 20:10
Nije čudo što vuče više struje, jer to je zapravo 7950 čip sa određenom količinom isključenih GCN-ova. Konkretno, Tahiti LE čip koji je upotrebljen u toj kartici ima 1536 šejdera, naspram 1280 koliko ima regularan 7870 (Pitcairn). To, u kombinaciji sa ne preterano kvalitetnim i sofisticiranim VRM-om ove kartice (slika (http://www.techpowerup.com/reviews/Club_3D/HD_7870_jokerCard_Tahiti_LE/images/front_full.jpg) - kartica je Club3D ali je PowerColor bukvalno identičan) znači nešto višu potrošnju od svih 7870 i nekih 7950.
Konkretno, VRM ove kartice je izveden kao 2 (ulaz) -> 4 (izlaz) + 1 (ulaz) -> 2 (izlaz). Prva putanja vodi sa dva dodatna PCI-E konektora na GPU, druga vodi sa PCI-E slota na VRAM. Mali heatsink-ovi na MOSFET-ima GPU sekcije govore o tome koliko su (ne)efikasni, tako da se ne bih bavio naročitim OC-om ove kartice.
Što se tiče ukupne potrošnje, tvoja mašina neće prebaciti nekih 300-320W u apsolutno najgorem slučaju (IBT + Furmark). Raidmax koji imaš, premda nije šampion kvaliteta, moći će to da napaja bez većih problema. CF ili OC ne dolaze u obzir, doduše.
Planiram nesto ovako za pocetak
Intel i3 3220
ASRock B75 PRO3
2x 4GB Kingston HyperX DDR3 KHX16C9X3K2/8X
250 HDD
bez graficke.. da li smem prikopcati na
BLUEBERRY PSB500-14 500W..to napajanje trenutno koristim.
Moze... Ali ipak skupi novca pa kupi nesto normalnije, ustedeces i na elektricnom racunu. Na primes ako je napajanje od 500W a efikasnost 70% to znaci da je 70% struje koju povuce iskorisceno, dok se onih 30% neiskoriscene struje pretvara u toplotu. Taj Bluebarry ako ima i 70% efikasnost bice dobro.
Dodatak: Da dopunim samo da bi bilo jasnije za one koji ne znaju. Posto ja ne znam koliko to Blueberry moze da isporuci vati za primer ce posluziti Chieftec CTG-550C 550W 80Plus Bronze koje ima 85% efikasnost pri 100% opterecenju a moze da isporuci 456W ili 38A. Pa da izracunamo koliko mu vati treba da bi isporucilo 456W dakle (456W / 85)x100 = 536W.
Da li je corsair od 550 W dovoljno za dve AMD kartice, obe MSI HD6770 na AM2 ploči?
Da li je ova konfiguracija moguca i da li bi mogla da radi na napajanju FRONTIER 500W ATX 12cm?
CPU: AMD athlon II x2 240 2.8GHz Sockeet AM3
graficka: MSI NVidia GeForce GT 220 1GB 128bit N220GT-MD1G
HDD: Western digital 500GB WD5000AAKS SATA2
Monitor: Asus 19"
Opticki uredjaji: LG DVD/+RW/-RW
MB: Gigabyte GA-870A-UD3 (Rev 3.0)
Memorija:Patriot DDR3 (2x2GB kit) 1600MHz
Hvala unapred.
Radice, samo pitanje kako i koliko dugo,
Znaci nije pametno da prikljucim ovu konfiguraciju na napajanje od 500W?
Od koliko W da uzmem napajanje da mi komp radi stabilno?
cane.prebranac
25.3.2013, 1:13
Ma radice na tom napajanju samo bi trebalo da uzmes neko kvalitetnije.
nije fazon u vatima vec u proizvodjacu!
primer. seasonic/chieftec od 400w su mnogo bolji (kvalitetniji) od frontier/codegen/blueberry/ms industrial od 500/600w
La.Prestige
25.3.2013, 1:33
Da li je ova konfiguracija moguca i da li bi mogla da radi na napajanju FRONTIER 500W ATX 12cm?
CPU: AMD athlon II x2 240 2.8GHz Sockeet AM3
graficka: MSI NVidia GeForce GT 220 1GB 128bit N220GT-MD1G
HDD: Western digital 500GB WD5000AAKS SATA2
Monitor: Asus 19"
Opticki uredjaji: LG DVD/+RW/-RW
MB: Gigabyte GA-870A-UD3 (Rev 3.0)
Memorija:Patriot DDR3 (2x2GB kit) 1600MHz
Hvala unapred.
Skupi ~2800 din i uzmi lc500h (ili za 500 din vise lc600h?)da te glava ne boli. Radice na tom frontieru bez brige ali lepo je kada se osiguras i ne mislis kasnije ako budes hteo ubaciti jacu graficku ili jaci procesor.
Iskoristiću momenat da (opet) prenesem šta u praksi znači loše napajanje.
Konfig:
AMD 7750
Biostar TA785 ploča
IGP Radeon 4200
RAM 1GB DDR2, 1 modul
HDD 160GB S-ata II
DVD-RW
2x120 case fan
Sve novo,smešna potrošnja i nakačeno na nov Frontier 500 Wati. Radilo je lepo ali je izdržalo jedva 9 !! meseci kad je Frontier samo počeo da cvrči i krči a komp samo da vrti kulere po uključenju.
Epilog:
Mrtav Frontier sa pola pogorele elektronike u sebi, HDD sa manje od 50 radnih dana oštećen sa 10 BS :boodala: i 20€ za novo LC 420H-12 .
Drugi primer je 4 godine star Thermal Master 420 Wati koji je pre par dana imao u sebi mini exploziju :eek: po uključenju On/Off prekidača na njemu. Vozio je isto malog potrošača:
AMD X2 4400+ (Sempron 140 UnLocked)
Asus 760G ploča
IGP Radeon 3000
RAM 2GB DDR3, 1 modul
HDD 160GB S-ata II
DVD-RW S-ata
2x120 case fan
Ovaj put je srećom zveknulo samo napajanje :n_klanja: (HDD ima samo 36 dana) a kad sam ga juče otvorio vidim da je 1 tiristor bukvalno pukao na pola :eek:,tranzistor do njega ugljenisan i suvi kondenzator pored raspadnut :kreza: .
Objektivno,sva ta napajanja od 10-15€ (za novo) mnogima žive mnogo duže i na nešto jačim mašinama ali,sve je to na rizik i pitanje je dana kad će zveknuti i koliku štetu će napraviti po celoj mašini tako da ...
Izbegavati maximalno kupovinu jeftinih i nepouzdanih PSU !!
...
water wizard
25.3.2013, 10:53
haha i mene stra stanaru da stavim grafičku na taj frontier pa tera na integrisanu.. jedno smo već menjali nije htelo da upali.. evo mi ga skuplja prašinu čeka da počupam kablove iz njega...
Sad i ja da pitam za stručnu procenu :D
Čime zameniti pokojni Thermal Master iz gornjeg posta ??
Mašina bi se u budućnosti eventualno pojačala još jednim DDR3 modulom i grafikom bez dopunskog napajanja (maximalno 6570,GT 430 isl.).
Pitanje je da li postoji nešto jeftinije od LC 500H-12 a da ima dovoljan nivo zaštite,koji nemaju jeftini kinezi a ni LC420H,ako sam dobro pratio na času :kreza: ??
water wizard
25.3.2013, 11:50
ja kolko znam ti jeftiniji modeli LC nemaju zaštite, tek oni skuplji imaju, jedino što su kao kvalitetnije urađeni od ovih frontiera.. mada mogu da teraju tu konfiguraciju, nije to problem, ali nemaju te zaštite..
LC 500H-12 ima a 420H nema.
Bar se tako pisalo u ovoj temi ;)
water wizard
25.3.2013, 15:39
vidi stvarno.. http://www.lc-power.de/index.php?id=16&L=1
active pfc :)
Gde ćeš jeftinije, to je već cenovni rang u koji i Thermal Master upada :D.
Vidi ove ultra jeftine Cheifteche od 350-400W, mada nemam predstavu šta je unutra.
Gde ćeš jeftinije ...
Pa ono jeste i to :kreza: ... Al ko pita ... može svašta da ga strefi :D
Padalo mi napamet prvenstveno Thermaltake Lite Power 400 Wati ili tako nešto ...
water wizard
26.3.2013, 1:31
pa i ne ishvališe nešto taj Thermaltake.. sad koje je bolje LC500W ili TT400...:confused:
imao sam ja chiftek od 400W.. dobro je preživelo i jednu grmljavinu čak je i varnica izletela odnegde kad je puklo .. :kreza: srećom bez posledica..
Da li je ovo kućište i napajenje (http://www.lc-power.de/index.php?id=315) dovoljno dobro za neku FM2 konfiguraciju sa A8-5500. Bez grafičke i bez DVD rezača. Računam da daje bar 150w, a da sve komponente ne bi trebalo da vuku više od 80-90W ukupno.
Da, trebalo bi bez većih problema da napaja takvu konfiguraciju sa A8-5500.
Eto...sta sad za 3000din od napajanja uzeti i gde (BGD)? KONF. je slicna mojoj (graficka ista).. Hitno mi
Za te pare ne verujem da ima "bolje" od LC Power LC600H-12 (http://itsvet.com/proizvod/lc-power-lc600h-12-600w/comp_comp_powersupply/204/539)
3300 din u prvoj radnji na listi
Edit: Zapravo ne verujem da ima ista drugo.
Jel vredi doplatiti za http://www.itsvet.com/proizvod/raidmax-rx-500af-500w/comp_comp_powersupply/1172/845
I jel bucan LC 600? Jel bolje no 500w...msm ne uzimajuci u obzir snagu..
Vredi, bolji je taj Raidmax.
Da li Chieftec gps-500a8 500W moze da pogura intel core2quad q8200,ati hd 4870,4gb rama ddr2 i 500gb hdd?
Hvala na odgovoru
Da li Chieftec gps-500a8 500W moze da pogura intel core2quad q8200,ati hd 4870,4gb rama ddr2 i 500gb hdd?
Hvala na odgovoru
Ako se radi slucajno o MSI 4870 ,za koju sam ti vec rekao da ce biti ok :), dodaj jos 500 din i uzmi http://www.thermaltake.com/products-model.aspx?id=C_00001964 Napajanje je modularno i bice ti u kucistu vise prostora pre svega za protok vazduha koji je u kineskim kucistima uvek deficitarna stavka.
Hvala na odgovoru
Moze. 4850 trosi 150w u max slicno kao moja 5850,q8200 95w isto kao moj fx 4100 ostalo je jako malo da bi pricali znaci ti imas mnogo prostora na tom napajanju za jos jednu graficku kartu!;) ja gotovo istu potrosnju imam na na napajnju od 400w be qutet..:ciao:
Ako se radi slucajno o MSI 4870 ,za koju sam ti vec rekao da ce biti ok :), dodaj jos 500 din i uzmi http://www.thermaltake.com/products-model.aspx?id=C_00001964 Napajanje je modularno i bice ti u kucistu vise prostora pre svega za protok vazduha koji je u kineskim kucistima uvek deficitarna stavka.
nije msi...gainward je. o ovoj grafici se radi
http://www.itsvet.com/proizvod/gainward-radeon-hd-4870-512mb-gddr5-hd4870-512-tv-dd-dp-gs/comp_comp_vga/245/1382
Moze. 4850 trosi 150w u max slicno kao moja 5850,q8200 95w isto kao moj fx 4100 ostalo je jako malo da bi pricali znaci ti imas mnogo prostora na tom napajanju za jos jednu graficku kartu!;) ja gotovo istu potrosnju imam na na napajnju od 400w be qutet..:ciao:
hvala na odgovoru. :)
Stella Rossa
11.6.2013, 16:06
Nek mi potvrdi neko da ce GTX 660 SLI raditi lepo na SS S12D 750w
http://www.seasonicusa.com/S12D.htm
Stella Rossa
11.6.2013, 16:29
Nisam bio siguran zbog prikljucaka nadam se da ima sve sto mi treba za sli 660
Stella Rossa
11.6.2013, 17:35
Ok hvala na odgovorima.Pitam za ovo napajanje jer mi ga nudi neki lik za 90e sa jos 3 godine garancije pa kontam da nije losa ponuda.Sta vi mislite da mu dam 90e za ovo napajanje ili moze nesto bolje za ove pare ?
Pogledajte jos jednom :)
http://www.seasonicusa.com/S12D.htm
Nepotpisani Čitalac
11.6.2013, 23:02
S12D je fantastičan, i apsolutno vredi 90€.
virtuoz pavle
12.6.2013, 0:55
da li je LC6650 (650W) dovoljno za SLI GTX660 ?
procitao sam da cela konfiguracija koja sadrzi jedan GTX660 zahteva min 450W.
Nepotpisani Čitalac
12.6.2013, 2:12
To napajanje je sposobno za oko 420W na 12V, dok jedna GTX 660 (non-Ti) povlači od 130 do 180W, zavisno od opterećenja. Dve zajedno neće vući preko 300-320W, što uz dodatu potrošnju procesora znači da zaboraviš na overclock... Ali radiće. Vodi računa i o prašini, tj. redovno je čisti ako misliš da ti napajanje potraje, jer će u produženim sesijama igranja, i po dolazećim letnjim temperaturama, biti važno da može dobro da se ohladi.
virtuoz pavle
12.6.2013, 12:51
okej, vidim da nemam pojma o napajanjima. Ako pise da ima snagu od 650W, otkud 420W na 12V ?
Od napajanja trazim da bude tiho i da nema muke sa i5(3570k) i SLI GTX660.
Kuciste?
water wizard
12.6.2013, 13:02
pa ako imaš to napajanje, kaže da će da izdrži uz malo pažnje, a ako kupuješ novo napajanje mislim da bi se složio da je bolje neko kvalitetnije tipa seasonic
okej, vidim da nemam pojma o napajanjima. Ako pise da ima snagu od 650W, otkud 420W na 12V ?
Od napajanja trazim da bude tiho i da nema muke sa i5(3570k) i SLI GTX660.
Kuciste?
Baci pogled na nalepnicu na napajanju...postoje i grane od 3,3 i 5V, ne samo 12V. Tako da od tih 650W, najveći deo ide 12V grani, ostatak je za 3,3 i 5V. Takođe, dobro napajanje ne određuje samo vataža, ona nije preterano bitna, mnogo je bitnije koliko ampera daje, pogotovo na 12v, zatim kvalitet komponenti, kondenzatora i sl., razne zaštite...
Kućište...koji je budžet? Gledaj samo da ima dobro rešeno vetrenje i da možeš 5udski da ugradiš ono šta imaš i posle organizuješ kablove...pože5no je i da ima filtere za prašinu na odgovarajućim mestima.
Stella Rossa
12.6.2013, 18:03
S12D je fantastičan, i apsolutno vredi 90€.
Ja dok se skanik da li da uzmem ili ne covek ga prodade drugome i sad moram neko drugo napajanje traziti :(
Nepotpisani Čitalac
12.6.2013, 20:44
pa ako imaš to napajanje, kaže da će da izdrži uz malo pažnje, a ako kupuješ novo napajanje mislim da bi se složio da je bolje neko kvalitetnije tipa seasonic
650W je peak rating, napajanje se nakon otprilike jedne minute davanja tolike snage ugasi. 550W je kontinualna snaga, i ona je dobijena sabiranjem maksimalnih snaga na 12V, 5V, 3,3V, 5VSB, i -12V granama. A i tih 420 nije preporučljivo ako misliš da ti napajanje doživi duboku starost.
Jel se ne bih zeznuo kada bih uzeo ovo (http://www.raidmax.com/psu/rx_630ss.html) napajanje? Ili ipak da uzmem ovaj model (http://www.raidmax.com/psu/rx_730ss.html)
water wizard
13.6.2013, 14:28
mislim da je Slađan85 uzeo to napajanje i da je zadovoljan...
water wizard
13.6.2013, 14:38
mislim da je ovo slabije od 630W.. valjda je spominjao u ovoj temi, ili još bolje pošalji mu PM sa pitanjima
Kakvo je ovo napajanje? --- COOLER MASTER GX RS650-ACAAD3-EU 650W--- Citam po netu kazu da je dosta glasno ne znam sta drugo da stavim u istom cenovnom rangu za ovu konfu?
- CPU LGA1150 Intel® Core™ i5-4670K - 23790din
- MB LGA1150 Z87 Gigabyte GA-Z87X-D3H - 15890din
- HDD SATA3 7200 1TB WD Blue WD10EZEX - 6450din
- SAMSUNG SSD s840 120GB - 10140din
- KINGSTON 2x4GB KHX1600C9D3B1K2/8GX - 6790din
- GIGABYTE GV-N66TOC-2GD GTX660Ti 2GB - 29950din
- COOLER MASTER GX RS650-ACAAD3-EU 650W - 8870din
- ASUS DRW-24B5ST - 1900din
- RAIDMAX Agusta 606 B/W - 7490din
- CM Hyper 412s
Uzmi ThermalTake SPS-530M umesto CM. Solidno napajanje velike snage i niske cene. Modularnost dolazi kao bonus na glavne odlike. Generalno, CM napajanja su losa kupovina.
Stella Rossa
15.6.2013, 21:53
jel ovaj chiftec ok za 660 sli ?
http://www.chieftec.eu/en/psus/smart-series/gps-700a8.html
Uzmi ThermalTake SPS-530M umesto CM. Solidno napajanje velike snage i niske cene. Modularnost dolazi kao bonus na glavne odlike. Generalno, CM napajanja su losa kupovina.
Uzeo sam Sesaonic SS520GM
MitraljezaC
23.6.2013, 11:54
Jel mislite da je Thermaltake SPS-530M dovoljan za:
ASUS M4N68T-M LE V2
AMD Athlon II x3 450 (ili klokovan ili sa 4 jezgrom otljucanim)
Kingston HyperX DDR3 2x4GB 1600MHz (klokovan na 1600)
AMD Radeon 7870 Powercolor MYST ili AMD Radeon 7850 Sapphire
Cooler Master Hyper 212 EVO sa 2 fan-a
Jel mislite da je Thermaltake SPS-530M dovoljan za:
ASUS M4N68T-M LE V2
AMD Athlon II x3 450 (ili klokovan ili sa 4 jezgrom otljucanim)
Kingston HyperX DDR3 2x4GB 1600MHz (klokovan na 1600)
AMD Radeon 7870 Powercolor MYST ili AMD Radeon 7850 Sapphire
Cooler Master Hyper 212 EVO sa 2 fan-a
Dovoljan je
Stella Rossa
26.6.2013, 11:13
Evo malo da se pohvalim konacno sam se ponovio.Jes da nije seasonic ali dobro zadovoljan sam nije se imalo za bolje. :)
http://www.dodaj.rs/f/31/G2/4Q52go4D/img0102.jpg
http://www.dodaj.rs/f/1M/gt/21s5Azs2/img0103.jpg
http://www.dodaj.rs/f/i/8D/23AjPTBE/img0104.jpg
Editovao sam
E mogao si i vece slike.:kreza:
Stella Rossa
26.6.2013, 11:50
E mogao si i vece slike.:kreza:
Sorry :) editovao sam
Ma nema frke, nego mozes i resize ako ti zatreba picresize (http://www.picresize.com/).
Dosao je i taj da moj Chieftec CTG-600-80P je otisao u vecna lovista :(
A ko za baksuza taman kad sam narucio novu grafiku :facepalm
Posto sam uzeo 7770 koja je mali potrosac oce li biti dovoljno za pocetak ovaj LC 500w dok se ne skupi za bolje... inace konfiguracija mi je u profilu.
Imam neko KME isto u rezervi kao pise na kutiji da daje 21V 19A ali ne bih ja rekao...
Kidjo 7770 je ko sto znas ionako smesan potrosac neces ni morati da menjas taj lc sa 7770, e sad ne znam procesor bese koliko ti trosi al bice to dovoljno i lufta bi trebalo da imas.
Edit sad sam pogledao taj procesor isto ne trosi puno, bice lc sasvim dobar ne znam samo model tog lc-a ?
Ma ipak necu da se igram, uzeo od brata jos neku kintu i uzecu LC Power LC600H-12, V2.31 nije ni ono prvoklasno ali za ovo bice ok.
Nemas potrebe al dobro nece da skodi.
7770 ne verujem da vuce vise od 70w max.
Referentni model 7770 pri max opterecejnu vuce do 80W.
Ortaku je izgleda upravo umrelo :kreza: PSU. Kasnije ću da proverim da li je najmrtvo :boodala: ili je nešto drugo prob, u šta sumnjam.
LC Power 6550 GP2 ,star neke 4,5 godine.
Pošto je zveknulo u finansijski nepovoljnom momentu, pitanje je čime ga zameniti što jeftinije a da mašina pouzdano nastavi sa radom ??
Konfa je:
Pentium DC E5200 (u planu lakši OC)
Biostar TP35D2 A7
Kingmax 2x 2GB DDR2 1066
Palit Radeon 3850 Sonic DDR3
160 GB S-ata II
250 GB S-ata II
DVD-RW S-ata
DVD-R/CD-RW P-ata
2x Case fan 92 mm
Cenim da će LC Power LC 500H-12 biti taman za ovu mašinu a pitanje je da li ima neke alternative za slične parice :D ??
Možda Chieftec GPA-450S8 bulk ili nešto treće ?
flamingos
16.7.2013, 11:14
ne bi tu los bio ni raidmax. I taj lc se vrsiti posao svakako. Jedini je malo zaheb ta grafa kao potrosac.
Zbog nje sam prvenstveno i pitao :D.
Dal je moguće da je 3850 ovoliki potrošač :eek: http://www.anandtech.com/show/2376/11 ???
Koji Raidmax konkretno ?
flamingos
16.7.2013, 11:52
Radimax 500Af,ili 600af..
Jedno pitanje. Da li napajanje od "600w" koje se nalazi u kucistu Pro-Line 933B moze da izgura fx8350 i gtx 650ti boost 2gb? Sve ce biti stock? Ostatak konfiguracije standardan... Hvala
Jedno pitanje. Da li napajanje od "600w" koje se nalazi u kucistu Pro-Line 933B moze da izgura fx8350 i gtx 650ti boost 2gb? Sve ce biti stock? Ostatak konfiguracije standardan... Hvala
Ta karta ima 110w i fx 8350 125w to "standard je gotvo nebitno" imas ti lufta dosta tu..moze bez problema..:ciao:
Ortaku je izgleda upravo umrelo :kreza: PSU. Kasnije ću da proverim da li je najmrtvo :boodala: ili je nešto drugo prob, u šta sumnjam.
LC Power 6550 GP2 ,star neke 4,5 godine.
Pošto je zveknulo u finansijski nepovoljnom momentu, pitanje je čime ga zameniti što jeftinije a da mašina pouzdano nastavi sa radom ??
Konfa je:
Pentium DC E5200 (u planu lakši OC)
Biostar TP35D2 A7
Kingmax 2x 2GB DDR2 1066
Palit Radeon 3850 Sonic DDR3
160 GB S-ata II
250 GB S-ata II
DVD-RW S-ata
DVD-R/CD-RW P-ata
2x Case fan 92 mm
Cenim da će LC Power LC 500H-12 biti taman za ovu mašinu a pitanje je da li ima neke alternative za slične parice :D ??
Možda Chieftec GPA-450S8 bulk ili nešto treće ?
Epilog u međuvremenu :rolleyes:
Napajanje je sa sobom povuklo i ploču i grafu !!
Mašina je gore stradala nego da se vozila na najgorem kinezu od 10-12€ :n-cc2:!
Najcrnje što je ovo PSU svojevremeno plaćeno skoro 50€ :mad:
^ :( Ne mogu da verujem... Lc power uglavnom odlazi sam u vecna lovista... Ipak ja necu da se igram sa ovim od 600w...
Ubica nije bio LC 500H-12 nego LC Power 6550 GP2 ,star neke 4,5 godine ;)
Moze jedna preporuka za napajnje do 6500 dinara.
Procesor i3, graficka GTX 650 2gb, videcu da li TI ili obicna.
Dva harda i to je to?
Hvala unapred!
Dovoljno ti je neko upola jeftinije napajanje (Chieftec GPS-400A8 recimo), ako bi da potrošiš malo više onda Seasonic SS-400ET.
Razliku u novcu prebaci na Ti grafu, čak i Boost ako možeš da dobaciš uz Chiefteca.
Ovde kod mene trenutno nemaju na lageru GPS Chieftec napajanja. Imaju od GPS 700A8, ali to mi je previse W.
Da li moze neko drugo Chieftec napajanje, u tom rangu/klasi da se preporuci jer ostlih modela Chieftec ima. Cena plafon do 6500 dinara.
Hvala jos jednom.
RexGrammer
27.9.2013, 10:43
Thermaltake SPS-530M
Ovde kod mene trenutno nemaju na lageru GPS Chieftec napajanja. Imaju od GPS 700A8, ali to mi je previse W.
Da li moze neko drugo Chieftec napajanje, u tom rangu/klasi da se preporuci jer ostlih modela Chieftec ima. Cena plafon do 6500 dinara.
Hvala jos jednom.
Mogu i GPA modeli.
Upravo dolazim iz radnje, imaju:
Thermaltake -530M smart -6800 dinara
Thermaltake SE-530M smart -6000 dinara
Koje od ova dva? To SPS nemaju???
Hvala unapred
edit: Picard, koji GPA modeli, i sta mislis o ovome sto sam napisao, cena mi odgovara, a snaga, posto cu kasnije, ali bas kasnije za godinu ili... uzeti na sve to umesto i3 procesor, i5 ili i7.
Naruči ti lepo online, mnogo ti je ta radnja mršava.
GPA-400, 500W ...
Thermaltake SPS-530M
U radnji na E je 530M 5500din, a 630M je trenutno na akciji 6000 din.
Ma jeste mrsava i malo skuplja, ali nemam kesa, pa mu dajem naredna tri-cetri meseca koliko imam?
U tome je fora, pa me interesuje koja je razlika izmedju tih Thermaltake SPS-530M, SE i bez ikakve oznake samo 530M?
http://www.thermaltake.com/psu-allseries.aspx
Na TT sajtu postoji samo jedno 530M napajanje, a to je SPS.
http://www.thermaltake.com/products-model.aspx?id=C_00001964
A ovo, sta je to, to postoji na lageru?
Da nije to u stvari SPS?
Pa onda cu to i da uzmem, posto se sada vodi kao SE 530M.
Hvala puno!
baltazar.vb
27.9.2013, 12:06
Ja bih ti preporučio da se isprsiš za SPS 630M pogotovu za ovu više nego povoljnu cenu na Ep..... .
Uzeo sam i GTX 650 ti boost 2gb...
pa me sada interesuje, da li kada menjam svoju staru grafu, da li moram da instaliram novi Windows ili samo deinstal starih drajvera, pa ubacim novu grafu, instal drajvera za novu grafu, ili?
Hvala unapred.
Ja kad zamenim neki hardver odradim i nov win, jer nekako volim da je sve čisto. Naravno ja to sam radim sebi i nije mi teško. Možeš da izbrišeš stare drajvere i instaliraš nove.
Koliko si platio tu grafiku?
JEl moze neko da mi kaze kakvo je ovo napajanje sudeci po deklaracijama dole navedenim : (deklaracija je sa nalepnice na napajanju ) :
Unipower 350W
VOLTAGE :
+3,3V-->28A (NA 3,3 I 5V isporucuje 200W MAX )
+5V-->35A
+12V-->16A ( 192W na +12V grani isporucuje max )
Deklarisano je na 350W a 200W+192W=392W
CURRENT: (4A)
-5V-->0,3A
-12V-->0,8A
+5VSB-->2A
Doduse , na dnu pise
MAX 200W for +3,3 and 5VDC output combinatiion
MAX 330W for +3,3 , +5 and +12VDC output combination ...
Svuda po netu gledam i ova napajanja daju znatno manje snage na +3,3V i +5V granama , dal deklaracija laze ili sta , i da li bih mogao da ga nakacim na konfu iz profila bez cimanja (pre sam ga koristio za pokretanje jos starije konfe sa celeronom i radeon 9500 karticom ) ?
hvala
Nepotpisani Čitalac
4.10.2013, 3:19
Staro ATX v1.3 napajanje. Verovatno ne lažu mnogo, možda 50ak W. Verovatno je staro par godina. Ja bih izbegao ako mogu.
Staro ATX v1.3 napajanje. Verovatno ne lažu mnogo, možda 50ak W. Verovatno je staro par godina. Ja bih izbegao ako mogu.
Hvlaa , jeste starije , i moje je , pre sam ga koristio...
Pitam zbog toga sto vidim da ima visoku amperazu za razliku od ostalih kineza pa zato ... :D
Nepotpisani Čitalac
5.10.2013, 20:24
Ironično, ali što je starije, to je bliže da bude iskreno na deklaraciji. Godinama su svi sve više uklanjali "višak" komponenata, i stavljali lošiji kvalitet onih koje su ostajale, a nalepnice se nisu menjale. Jedini problem kod višegodišnjih napajanja je upitno stanje kondenzatora, kao i upitno stanje trejsova (vodova) na štampanoj ploči, naročito kad su u pitanju neefikasna napajanja kakvo je tvoje (do 70% efikasnosti znači da napajanje solidno greje svoju štampanu ploču, vremenom vodovi i lemovi oksiduju i to ume da bude priličan problem ako se zakomplikuje).
Moglo bi da posluži nešto vremena, ali sad je dosta bliže otkazivanju nego stabsilnom radu, kako god okreneš. Pritom, ono je staro 5V-intenzivno napajanje (jer su ploče "hranile" procesore sa 5V grane od 1994. do 2001.), a danas je akcenat na 12V, sa čega se "hrane" grafičke i procesori, dva najveća potrošača u računaru.
Ironično, ali što je starije, to je bliže da bude iskreno na deklaraciji. Godinama su svi sve više uklanjali "višak" komponenata, i stavljali lošiji kvalitet onih koje su ostajale, a nalepnice se nisu menjale. Jedini problem kod višegodišnjih napajanja je upitno stanje kondenzatora, kao i upitno stanje trejsova (vodova) na štampanoj ploči, naročito kad su u pitanju neefikasna napajanja kakvo je tvoje (do 70% efikasnosti znači da napajanje solidno greje svoju štampanu ploču, vremenom vodovi i lemovi oksiduju i to ume da bude priličan problem ako se zakomplikuje).
Moglo bi da posluži nešto vremena, ali sad je dosta bliže otkazivanju nego stabsilnom radu, kako god okreneš. Pritom, ono je staro 5V-intenzivno napajanje (jer su ploče "hranile" procesore sa 5V grane od 1994. do 2001.), a danas je akcenat na 12V, sa čega se "hrane" grafičke i procesori, dva najveća potrošača u računaru.
Hvala druze :D ...
Zanimljivo , i Ja procitah negde da je pre bio akcenat na 3.3V i 5V granama i da je danas to prebaceno na 12V ....
To znaci da 12V grana generalno moze da isporuci vise snage ?
DA se nadovezem , i pitam , jel moze neko jeftinije napajanje da ide na konfu iz profila i koje ?
Znam da je LC POWER neki minimum kvaliteta kod nas i mnogi su mi njega preporucili , ali trenutno mi se ne daje 20E za to napajanje ....
Nepotpisani Čitalac
7.10.2013, 23:25
Nemaš ništa ispod toga a da išta valja.
pantelicdragan
9.10.2013, 20:04
mene zanima kakvo je ovo napajanje posto vidim da je se pojavilo kod nas.
Napajanje 500W Enermax NAXN ENP500AGT, 80PLUS Bronze/PFC/12cm fa
dali je u rangu
Napajanja 500W Chieftec CTG-500-80P
Nepotpisani Čitalac
9.10.2013, 23:08
Nešto je bolji, tačnije rečeno upotrebljiviji zbog dužih kablova i većeg broja konektora. Što se tiče električnih performansi, tu su negde... Taj Enermax je zapravo jednaka platforma kao i Chieftec GPS-500A8 i GPA-500S8, i Thermaltake Smart SE 530W (SPS-530M). U pitanju je CWT GPA (http://www.cwt.com.tw/Product/enus/Product_ThirdShow.aspx?Series=2E73C062DE0A456394BF 65AD2847EDE3&Category=ATX12V%20%20%20%20&Model=GPA%20Series) platforma. Chieftec CTG-500-80P koristi Sirtec/High Power HPC-500-G12S platformu, sa nekim cost-reduction opcijama...
psotavio sam isto pitanje u SDK grafici al ovde je pravo mesto mislim
I7 4770k
MSI z87 GD65 Gamining
2x4 gb kingston ebast 2400mhz
1xHDD 7200
1x Dvd/rw
graficka je gtx 770MSI gaming 4 gb
napajnje CM GX 650w bronze (52A)
sad dali to napajanje moze da izdrzi
SLI 2x gtx770 ? i to uz minorni overclock procesora na 4ghz procesora)
po raznim online calculatorima ovakav sistem trosi oko 600W(i7 hsw + SLI 2x 770 i ostalo sto ima)
drugo nvidia preporucuje za SLI 770 53 A napjanje ovo ima 52(sto nije problem) pa moze li ili je bas na granici da grune ?
Biće to OK, takva konfiguracija teško da će da prebaci 500-550W max opterećenja sa sve masnim overklokom. A max opterećenje sa tako jakom konfiguracijom nećeš nikad dostići. Pusti ti šta kažu online kalkulatori, nisu ni za šta.
Drugo je pitanje da li ti zaista treba SLI GTX770. Mislim da je besmislen, osim ako planiraš gejming na više od jednog monitora.
Biće to OK, takva konfiguracija teško da će da prebaci 500-550W max opterećenja sa sve masnim overklokom. A max opterećenje sa tako jakom konfiguracijom nećeš nikad dostići. Pusti ti šta kažu online kalkulatori, nisu ni za šta.
Drugo je pitanje da li ti zaista treba SLI GTX770. Mislim da je besmislen, osim ako planiraš gejming na više od jednog monitora.
cek znaci 500-550 w za sli 770gtx dobro smos e razumeli? posto racuno napamet ove maksimalne vrednosti 770 2x 230=(460)+ procesor na 4ghz (100 )+ periferija(50)=610 +-
da treba u pitanju su 2 x 24" monitora 1920x1200 eventualno i treci sporedni od 19" (1440x900)
Jedno je procenjen TDP, drugo je realna potrošnja. Treće je to što druga kartica u SLI nikada ne troši koliko i prva. Periferija sem motora HDD-a je taman tu da olakša crossload van 12V grane, ona ti sigurno neće predstavljati problem.
Pogledaj npr ovu potrošnju:
http://www.guru3d.com/articles_pages/geforce_gtx_770_sli_review,4.html
2x 100% opterećen GPU = 402W. Ovo se u realnom radu nikada neće desiti. Mislim da si sa preostalih 250W miran i sa overklokom, za ovu preporuku od 700-800W je Guru3D ostavio dosta rezerve. :)
Marsupilamy
21.11.2013, 20:16
Moze mala pomoc oko napajanja. Imam ok komp ali izgleda da su mi jos u startu uvalili krs napajanje pri kupovini. Prosledjujem konfiguraciju i molio bih za predlog nekog solidnog napajanja jer mi trenutno komp radi dosta sporije i mislim da je zbog toga.
procesor i5 760 2,80 ghz
graficka geforce 450 gts
ram 4gb ali cu verovatno podizati na 8gb
hdd1 WD 1tb
hdd2 WD 250gb
napajanje mi je made in china i nigde ne pishe marka :aplauz:
Vlad Cepesh
22.11.2013, 0:15
Nisi naveo kolko planiras novca da potrosis, ali ja bih isao na Seasonic SS-400ET. Kosta oko 5000din. Ako ti je to mnogo novca, imas nesto jeftinije Thermaltake i Chieftec modela za oko 4k ili eventualno minimum LC Power za oko 3k.
Marsupilamy
22.11.2013, 11:23
Pa do oko 50e.
A je li sigurno dosta 400w?
Vlad Cepesh
22.11.2013, 11:41
I vise nego dovoljno. Cak i za neke jace graficke kartice. Seasonic je jedna od retkih kompanija koja stavlja realnu snagu koja moze da se isporuci iz napajanja i imaju izuzetno visoku efikasnost. Cak i za ove "bazicne" modele.
postavio sam ovo isto pitanje u sekciji za grafiku jer nisam bas siguran gde mu je mesto
ovako napajanje mi je Coler master 650w GX brozne ima 2x 8 pin za graficku
medjutim ima samo 3x 4-pin prikljucaka a hteo sam da dodam jos jednu graficku ova druga graficka ima 2x 6 pin ulaze(znaci 2 moleksa 6-pin sa 4 izlaza-ulaza)
sad mene interesuje dali mogu da uparim ta 2 (6-topinska moleksa koji traze 4 prikljucaka na samo 3 prikljucaka? )
(hteo sam da dodam jos jednu 770 za sli medjutim danas kad sam hteo da probam kako to radi sa gtx 560-ti448(kao dedicated za fiziku) sam se zbunio kad sam video nedostatak prikljucaka)
i drugo dali postoje neki spliteri? ili cu moram da uzimam novo napajanje(a bas mi se ne daju pare i za to...)
inace sa gtx 770 su mi dosla 2 ovakva adaptera al ja kolko sam zavirivo u kuciste nisam mogo da nadjem prikljucak iz napajanja koji bih mogo da ubodem u ovo...
http://img.techpowerup.org/110920/PCIE-6-8_3853.jpg
treba mi mala pomoć oko napajanja i grafike - želim da promenim grafičku za neku bolju (recimo oko 20k dinara - GPU sa 2gb/192bit ili 256bit) ali ako bih morao da promenim i napajanje to mi ozbiljno ugrožava ideju
ovo je ono što imam:
CPU AMD FX-6100 Zambezi 32nm Technology
RAM 8,00GB Dual-Channel DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Motherboard MSI 760GM-P21(FX) (MS-7641) (CPU1)
Graphics DELL ST2220L (1920x1080@60Hz)
1024MB ATI AMD Radeon HD 7700 Series (MSI)
Storage 1397GB Western Digital WDC WD15EARS-00MVWB0 ATA Device (SATA)
465GB TOSHIBA External USB 3.0 USB Device (USB (SATA))
Optical Drives ATAPI iHAS122 C ATA Device
Audio Realtek High Definition Audio
i to radi na neko chieftec-ovo 500w napajanje
da li postoji način da poboljšam grafiku a da ne menjam napajanje ili će i ono morati da ode?
hvala
Nepotpisani Čitalac
9.12.2013, 4:34
Biće dovoljno to što imaš, osim ako planiraš neko nerazumno ludovanje sa overclock-om...
hvala!
pitanje sam postavio pošto sam upućen od strane raznih prodavaca hardvera da mi je za novu grafičku potrebno i novo napajanje (konkretno u pitanju je bila R9 270 Sapphire OC BF4 2GB/GDDR5, DDVI/HDMI/DP/11220-00-25G)
Nepotpisani Čitalac
9.12.2013, 18:28
Prodavci moraju da se ograde, jer ako ti mašina strada "zbog njihove grafike", imaće nepotreban problem. No, kažem ti, ne sekiraj se, radiće sve ok :)
Koje kućište sa napajanjem ili kućište+napajanje posebno, bi dobro išli uz ovu konfiguraciju? Bilo bi lepo da bude u nekom cenovnom rangu 5500-6500 din i da ne bude LCPower 925B/933B :D
CPU FM2 AMD Athlon X4 Quad-Core 750K
FM2+ A88X Gigabyte GA-F2A88XM-D3H
GeForce GTX650 Gigabyte OC 1GB
2x2GB DIMM DDR3 1333MHz Patriot
HDD SATA3 7200 500GB WD Blue
Vlad Cepesh
12.12.2013, 16:08
Ako neces LC Power, onda mozes da ides na obicno MS industrial kuciste za 1,500 din i ostaje ti dovoljno novca za neko krsteno napajanje. Npr. Chieftec GPS-500A8 ili Raidmax RX-500AF. Ima nekih CoolerMaster kucista u tom cenovnom rangu sa 460-500W napajanjima, ali ne bih isao na to. Ima mnogo falsh kineskih napajanja sa CoolerMaster nalepnicama kod nas.
Misliš na Thermal Master?
Vlad Cepesh
12.12.2013, 16:19
Ne, nego konkretno na CoolerMaster. Radio samo do skoro u centrali kladionice na prenosu tekmi. Narucili smo gomilu CoolerMaster napajanja i crkavala su na office masinama samo tako. Na kraju su tehnicari proverili snagu, i mesto deklarisanih vrednosti, imali smo efikasnost oko 50 posto... Nema razloga da ne verujem kolegama koji se bave time preko 15ak godina. Jednostavno CoolerMaster izbegavam.
water wizard
12.12.2013, 16:20
kako beše u cooler master kućišta stavljaju thermal master čini mi se..
Vlad Cepesh
12.12.2013, 16:24
Moguce da je i to stvar. Kako god bilo, gomilu takvih kucista i napajanja smo vratili iz firme i presli na chieftec. Procenat kvarova uzrokovanih napajanjem se sveo na sasvim razumnu meru.
markoni11
13.12.2013, 0:32
Pozdrav svima,
potreban mi je savet oko napajanja.
Moja konfiguracija je:
Motherboard: MSI B75MA-P45 ( MS-7798 )
CPU: i5-3450 CPU @ 3.10GHz
Memory Type: DDR3 SDRAM 2 x 4GB
Video Card: Gainward GeForce GTX 560 Ti
SSD: Mushkin 240GB
HDD: Seagate ST1000DM005 HD103SJ ( 1TB, 7200rpm )
DVD RW AD-7280S
Napajanje: CHIEFTEC GPA-500S8 ( 500W )
Planiram da ovu grafičku kartu ( GTX 560ti ) zamenim sa GTX 760. Interesuje me da li bi postojeće napajanje bilo dovoljno za novu grafiku? Po informacijama sa neta nova bi trebalo da troši isto koliko i ova postojeća. Obe imaju deklarisani TDP od 170W, to je podatak za toplotnu disipaciju, ali po tome zaključujem da imaju istu potrošnju.
Kompjuter je star oko 2 god. i do sada je radio bez ikakvih problema. Redovno ga otvaram i izduvavam prašinu iz njega i iz napajanja, tako da je napajanje uvek bilo cisto i nije se grajalo, ako to ima nekog uticaja.
Unapred hvala.
Vlad Cepesh
13.12.2013, 4:46
Nema razloga zasto ne bi radilo to kako treba, ako ti je sa starom sve radilo bez frke.
markoni11
17.12.2013, 0:54
Hvala na odgovoru.
KratkoCebe
28.12.2013, 14:39
Pozdrav ljudi,recite mi koje napajanje bi bilo dovoljno za moju konfiguraciju i da radi korektno.Budzet trenutni ne prelazi nekih 4000 dinara,ako uopste i ima nesto za te pare :).Unapred zahvaljujem.
Procesor-AMD FX6300 Black Edition
Matična-Gigabyte GA 970A-D3P
HDD-Seagate Barracuda 2Tb
Memorija-Kingston 4Gb ddr3 1333Mhz
Grafička-MSI GTX 550Ti Cyclone II
Neki minimum je LC Power LC600H-12 za 3.300, a preporuka ide za Raidmax RX-500AF koji je ravno 4000 dinara.
Ortak sastavlja konfiguraciju pa mu treba mala pomoć oko napajanja. Elem, šta preporučujete za ove komponente a da je do 6k dinara?
AMD FX 6300
Asus M5A97 R2.0
Asus 7790 Oc 1gb/ddr5
Seagate Barracuda 1TB sata3
Transcend DDR3 4GB 1600MHz CL11 x2
Thanks.
malo blesav
28.12.2013, 16:40
Seasonic ss400et
KratkoCebe
30.12.2013, 14:31
A kakvo je ovo napajanje u odnosu na LC600 sto ste mi preporuili?CHIEFTEC CTG-450-80P 450W Full A-80 series
Takodje za konfiguraciju iz profila.
water wizard
30.12.2013, 16:55
pa malo slabo em imaš FX6300 em 5600Ti a oni zahtevaju malo više struje
KratkoCebe
30.12.2013, 18:04
Imam 550ti i fx6300.Koliko sam gledao nesto ono bi moglo da ga gura bez problema pri 100% opterecenju i ima sve zastite koje lc napajanje nema.A svakako je bolje od mog ms pro550.Konfigruacija ne bi smela da prelazi 300w a chieftec to moze da izgura lako.
Hoce ako ti je ovo napajanje http://www.chieftec.eu/de/netzteile/a-80-serie/ctg-450-80p.html 550ti je smesan potrosac,ima da gura tu tvoju kompu ko iz sale,nema to da predje 250w pa da ga spalis.
Napajanje ne spada u neke "obecavajuce za duge staze" ali ovako je na neku god je dobro.
jozvan_Kg
30.12.2013, 21:31
Ja uzeh Chieftec CTG-600-80P po preporuci par clanova sa foruma ovde i prezadovoljan sam, tiho, hladno, i radi kao sat.
KratkoCebe
30.12.2013, 23:02
Bas to napajanje Karlos.Pa to i ja cenim a za godinu dana tri puta ima da ga zamenim samo sad trenutno nisam bas u mogucnosti za nesto bolje.Hvala svima na komentarima.
Bas to napajanje Karlos.Pa to i ja cenim a za godinu dana tri puta ima da ga zamenim samo sad trenutno nisam bas u mogucnosti za nesto bolje.Hvala svima na komentarima.
Nemoras da menjas na godinu zasto bi:) gurace ono lagano do nekih 320w od 350 koliko je deklarisano na 12v na tvoju konfiguraciju trebalo bi lagano da ide na "par" godina.Kasnije kada si u mogucnosti uzmi neki kvaliteni seasonic,enermax,be quiet koja su danas najkvalitenija na trzistu i imas naredne 10god da ne brines i to da mu vadis zadnji atom snage.:ciao:
Koliko je pouzdano ovo napajanje ??
http://www.emmi.rs/napajanja-i-dodatni-ventilatori-napajanje-550w-rhino-rx-550pa.11.html?productId=38724
Ne nalazim ga na Raidmax sajtu pa sam stavio link do trgovine.
Bolje ili lošije od LC420H-12 ??
koliko je pouzdano ovo napajanje ??
http://www.emmi.rs/napajanja-i-dodatni-ventilatori-napajanje-550w-rhino-rx-550pa.11.html?productid=38724
ne nalazim ga na raidmax sajtu pa sam stavio link do trgovine.
Bolje ili lošije od lc420h-12 ??
Не бих ја експериментисао са тиме. Lc420h-12 сам имао три године, радио је 24/7/365 и ту му је дошао крај. Али за те паре..
I to što kažeš ;)
Plus je i za pljesku jeftinije :D
I ja se slažem sa Rockstarom, nema skoro nikakvih informacija o tom napajanju na internetu. Interesantno je da ima 6-pinski priključak za grafičke kojima treba dodatno napajanje, ali za taj novac, ne verujem da se moglo nešto pristojno napraviti. Ni onaj nazad prekidač 110V/230V ne odaje puno poverenja, pretpostavljam da je neki stariji dizajn.
Uzimam LC 420.
Videću event ako bude moglo da se rastegne za LC 500H-12. Ne toliko zbog snage koliko zbog aktivnog PFC koji LC 420 nema.
Kakvo je LC600H-12? Ja ga imam godinu dana, to mi je prvo iole pristojno napajanje, i prvo kupljeno zasebno. Komp nije zahtevan, dva HDD-a, grafička doskoro 105w, sada 115. CPU 95W. Jedan štap memorije.
HUAWEI P6 via TT
Kakvo je LC600H-12? Ja ga imam godinu dana, to mi je prvo iole pristojno napajanje, i prvo kupljeno zasebno. Komp nije zahtevan, dva HDD-a, grafička doskoro 105w, sada 115. CPU 95W. Jedan štap memorije.
HUAWEI P6 via TT
Za te pare je ok...držaće tu mašinu. Sad, ako planiraš nešto da overklokuješ ili menjaš za jače, ne znam...
Pa nisam planirao, možda CPU jer je lak za to, FX6300 ima ona turbo jezgra ili kako već. Mada za to treba i da zamenim box kuler. Menjam sad i kućište pa ću do leta nadam se uzeti nešto ozbiljnije, čisto da imam da traje i da mu ne mislim.
HUAWEI P6 via TT
Ako ćeš da klokuješ FX6300 trebaće ti drugi cooler. Mislim da će ti taj LC raditi posao, mada, ne bi bilo zgoreg nabaviti nešto kvalitetnije...videćeš već, ako sve radi stabilno, neka ga...
Znam znam, gledam već šta da uglavim. Da ne idemo u širinu, koje PSU za ovu konf. za nekih 50€
HUAWEI P6 via TT
Koje što tiše napajanje za nekih 60ak evrića? Konfiguracija je iz profila.
Додај још мало и пазари ово (http://www.itsvet.com/proizvod/chieftec-ctg-550c/comp_comp_powersupply/48/783). Имаш и Раидмакс моделе, а имаш и ово (http://www.itsvet.com/proizvod/thermaltake-sps-630m/comp_comp_powersupply/49/872).
Раидмакс има три године гаранције. Мада, не би напајања овог ценовног ранга требало да "издају" након 3-4 године. Мој глас можда иде Thermaltake моделу, али је мање-више свеједно..
Ova modularna praktično omogućavaju da se smanji količina nepotrebni kablova? Prikačiš za njega samo one koji su ti potrebni? Jel ima još neke specifičnosti?
Jel moguća zamena ventilatora napajanja, da li je to generalno opcija, nevezano za tip i konkretan model napajanja?
ribolovac81
18.2.2014, 22:06
LJUDI molim vas da mi neko navede 3-4 vrste napajanja koje treba za ovu konfiguraciju::MB FM2 A55 Gigabyte GA-F2A55M-DS2 cpu je AMD X4 750K grafika sapphire 3780 i ram 8gb geil na 2100razne price slusam i nikako da shvatim koje je dobar izbor u normalnoj ceni do 50eura ako boga znate neka napise neko to i to napajanje je dovoljno za taj racunar neznam vise gde da pitam da dobijem vise odgovora pomoc ako moze (http://www.winwin.rs/racunari-i-komponente/racunarske-komponente/maticne-ploce/maticna-ploca-mb-fm2-a55-gigabyte-ga-f2a55m-ds2-pcie-ddr3-sata2-glan-7-1-usb2-0.html)
Ova modularna praktično omogućavaju da se smanji količina nepotrebni kablova? Prikačiš za njega samo one koji su ti potrebni? Jel ima još neke specifičnosti?
Jel moguća zamena ventilatora napajanja, da li je to generalno opcija, nevezano za tip i konkretan model napajanja?
HUAWEI P6 via TT
Da, modularni kablovi na napajanju znače da možeš da nakačiš samo one koji su ti potrebni, čime smanjuješ gužvu u kućištu i pobo5šavaš cirkulaciju vazduha u njemu...ja imam ThermalTake od 630W koji ti je preporučen i zadovo5an sam.
U globalu, moguće je zameniti ventilator na napajanju, ali se to radi u sopstvenoj režiji što, naravno, poništava garanciju, ako je imaš. Koji su ventilatori u pitanju zavisi od proizvođača i serije napajanja...verovatno bi morao da izgooglaš neki test u kome pominju kakav je vent u pitanju i nađeš sličan. Ima tih podataka po netu...
LJUDI molim vas da mi neko navede 3-4 vrste napajanja koje treba za ovu konfiguraciju::MB FM2 A55 Gigabyte GA-F2A55M-DS2 cpu je AMD X4 750K grafika sapphire 3780 i ram 8gb geil na 2100razne price slusam i nikako da shvatim koje je dobar izbor u normalnoj ceni do 50eura ako boga znate neka napise neko to i to napajanje je dovoljno za taj racunar neznam vise gde da pitam da dobijem vise odgovora pomoc ako moze (http://www.winwin.rs/racunari-i-komponente/racunarske-komponente/maticne-ploce/maticna-ploca-mb-fm2-a55-gigabyte-ga-f2a55m-ds2-pcie-ddr3-sata2-glan-7-1-usb2-0.html)
Grafička je matora i verovatno vuče najviše struje tu, RAM ne troši mnogo...uglavnom, za 50e ćeš sigurno naći napajanje koje će to držati bez problema (i jače od toga). U suštini, neko napajanje by Chieftec ili Raidmax cene oko 5000 (+/- 500 din.) će raditi posao...nema potrebe da se nerviraš oko toga.
Morca taj TT 630w košta skoro deset soma, ali mi se dopada jer ima auto regulaciju brzine venta, Što meni baš treba jer me nervira drndanje psua uveče u tišini, a tada ne radim ništa zahtevno pa bi mi značilo da bude što tiše.
Jel ima nešto malo jeftinije a da ima auto regulaciju i da je modularno?
Morca taj TT 630w košta skoro deset soma, ali mi se dopada jer ima auto regulaciju brzine venta, Što meni baš treba jer me nervira drndanje psua uveče u tišini, a tada ne radim ništa zahtevno pa bi mi značilo da bude što tiše.
Jel ima nešto malo jeftinije a da ima auto regulaciju i da je modularno?
Свако иоле нормално напајање је апсолутно бешумно. Мој Chieftec би тешко чуо нпр. Заправо, мени је најгласнија компонента хард диск, тако да, немој много да размишљаш о томе.. Било шта фирмирано ће ти одговарати. Мада, мени је и LC Power радио коректно.. Пре него што поставимо питање слуха, свирам гитару, тако да ћу приметити када нешто не буде у реду :)
water wizard
19.2.2014, 15:26
slažem se i meni se skoro ne čuje komp kad ništa ne radi a imam čiftec od 500w koji je duplo jeftiniji
Meni je sad taj LC ibedljivo najglasnija stvar u kućištu, i mnogo me nervira. Rešavam jednu po jednu stvar. Sad hoću da smanjim šumu kablova i da utišam računar.
ribolovac81
25.2.2014, 15:59
Da, modularni kablovi na napajanju znače da možeš da nakačiš samo one koji su ti potrebni, čime smanjuješ gužvu u kućištu i pobo5šavaš cirkulaciju vazduha u njemu...ja imam ThermalTake od 630W koji ti je preporučen i zadovo5an sam.
U globalu, moguće je zameniti ventilator na napajanju, ali se to radi u sopstvenoj režiji što, naravno, poništava garanciju, ako je imaš. Koji su ventilatori u pitanju zavisi od proizvođača i serije napajanja...verovatno bi morao da izgooglaš neki test u kome pominju kakav je vent u pitanju i nađeš sličan. Ima tih podataka po netu...
Grafička je matora i verovatno vuče najviše struje tu, RAM ne troši mnogo...uglavnom, za 50e ćeš sigurno naći napajanje koje će to držati bez problema (i jače od toga). U suštini, neko napajanje by Chieftec ili Raidmax cene oko 5000 (+/- 500 din.) će raditi posao...nema potrebe da se nerviraš oko toga.
da ali koje tacno da kupim koje bi vi stavili za ovo
Pošto su se stvari drastično promenile posle povećavanja pdv a
a i tradiconalne alavosti prodavaca više ne kupujem ništa odavde
jer je tužno kolko se cene razlikuju u drugim zemljama i kod nas ..
pogledajte samo jedan primer ovog napajanja..
http://www.gigatronshop.com/napajanja/cooler_master_thunder_600w_-_rs-600-acabd3-e1-20489?utm_source=eponuda.com&utm_medium=eponuda&utm_campaign=direct_link
http://www.mindfactory.de/product_info.php/600-Watt-CoolerMaster-B600-Non-Modular_841366.html
Nije cena samo za to sve ostalo je poskupelo drastično a i izbor robe
i komponenata se suzio na jadan i bedan..
Prodavci su iskoristili povećanje pdv a da još nalupaju cene na više..
water wizard
25.2.2014, 17:09
izgleda da si našao najskuplje :tapsh:
vidi kod ovih drugih možda ima jeftinije http://www.itsvet.com/proizvod/cooler-master-thunder-rs-500-acabd3-e1/comp_comp_powersupply/54/870 (http://www.itsvet.com/proizvod/cooler-master-rs-600-acab-d3/comp_comp_powersupply/54/868)
Jel vredi ovo za ove pare?
http://www.mindfactory.de/product_info.php/600-Watt-EVGA-600B-Non-Modular-80--Bronze_931863.html
Deluje ok za tih 50 i kusur evra...nego, zašto Nemački sajt? Pazariš u DE? Ako je to slučaj, pogledaj ima li neki Seasonic, Corsair ili XFX za 50-60e.
Prvo sam planirao ovde da kupim al sad kad su digli cene vidim da ne može
ništa pristojno da se nađe..Imam mogućnosti da kupim tamo..
Zato sam i bacio link ka ovom sajtu..Čisto da se vidi kolko nas deru ovde
i koje su normalne cene ..Inače onaj kuler master kji sam poredio je
kinez unutra..Znam sigurno za tu b seriju..Model b 500 je pre poskupljenja
bio u e firmi 4700 din..A sad ga nige skoro nema..
Ima ovaj silver
http://www.mindfactory.de/product_info.php/600-Watt-Silverstone-Strider-Essential-Series-Non-Modular_949701.html
Ako ćeš sa tog sajta, ja bih neko od ova 3:
http://www.mindfactory.de/product_info.php/520-Watt-Antec-High-Current-Gamer-Non-Modular-80--Bronze_687432.html
http://www.mindfactory.de/product_info.php/650-Watt-Corsair-CS-Series-Modular-80--Gold_942714.html
http://www.mindfactory.de/product_info.php/530-Watt-be-quiet--Pure-Power-L8-CM-Modular-80--Bronze_757838.html (ili 600W verziju, ako ćeš više snage, ali non-modularni kablovi)
How many watts does your power supply need? Wattage Guide (http://www.youtube.com/watch?v=ajiN9aVOv4A)
Jel postoji neka šema za naručivanje sa tog sajta? Gledam s telefona pa me mrzi da pretražujem.
Nepotpisani Čitalac
26.2.2014, 18:47
Ja bih uzeo ovo (http://www.mindfactory.de/product_info.php/450-Watt-Seasonic-S12G-Non-Modular-80--Gold_944849.html) i završio priču. Inače zabavan deo priče je da je ovo napajanje kod nas ~45% skuplje..
ribolovac81
26.2.2014, 21:33
ovo je strasno kakvi smo mi narod umesto da napredujemo pogotovo sa racunarima oni nas sve vise koce da nemoze covek sebi da priusti znanje da bi lakse upravljali nacijom tupavom:mad:
ribolovac81
26.2.2014, 21:41
sad sam se mnogo iznervirao odo da kupim neko polovno i ko svi srbi ko slepac opet da mi komp radi na low. hvala svima
ribolovac81
28.2.2014, 22:53
MB FM2 A55 Gigabyte GA-F2A55M-DS2 cpu je AMD X4 750K grafika sapphire 3780 i ram 8gb geil na 2100razne price slusam i nikako da shvatim koje je dobar izbor u normalnoj ceni do 50eura ako boga znate neka napise neko to i to napajanje je dovoljno za taj racunar neznam vise gde da pitam da dobijem vise odgovora pomoc ako moze ljudi aj mi kazite brzo da li je dovoljno ovo napajanje (http://www.winwin.rs/racunari-i-komponente/racunarske-komponente/maticne-ploce/maticna-ploca-mb-fm2-a55-gigabyte-ga-f2a55m-ds2-pcie-ddr3-sata2-glan-7-1-usb2-0.html)
(http://www.winwin.rs/racunari-i-komponente/racunarske-komponente/maticne-ploce/maticna-ploca-mb-fm2-a55-gigabyte-ga-f2a55m-ds2-pcie-ddr3-sata2-glan-7-1-usb2-0.html)SEASONIC SS-520GM 520W modularno!!!!!!!!!!??????????
Dovoljno je.
Mozes uzeti i ovo http://www.emmi.rs/napajanja-i-dodatni-ventilatori-napajanje-550w-lc-power-silent-lc5550.11.html?productId=17290
ribolovac81
28.2.2014, 23:38
cekaj da li je moguce sad da
SEASONIC SS-520GM 520W modularno i lc 550w sad isto kako sad a tolike price o kvalitetu?
malo blesav
1.3.2014, 0:05
Ko kaže da je isto. Seasonic ga šiša uzduž i popreko. Čovek hoće da kaže da je za tvoje potrebe taj LC puna kapa.
ribolovac81
1.3.2014, 22:53
malo sam zbunjen svi kazu da mi treba jace jer veliki potrosac grafika i cpu vise puta sam pitao na forumu vecina predlaze 600w kvalitetnije sad ispade da moze i LC 550
ribolovac81
1.3.2014, 23:35
sta mislite o ovom napajanju Super Flower 600W (SF600R-14A) modularno (http://www.kupujemprodajem.com/Super-Flower-600W-SF600R-14A-modularno-11057432-oglas.htm?filter_id=596)
Mani se polovnih,nego lepo uzmi novo.
Evo jos jednog predloga.
http://c1.neweggimages.com/BizIntell/item/17/152/17-152-049/004.jpg
http://www.duocom.rs/en/proizvod/raidmax-rx-535ap/38977
ribolovac81
2.3.2014, 0:13
A JOJ kako sam shvatio to je samo malo finiji kinez relativno kratko na trzistu i ima razlicitih iskustva pa sam kontao da mozda bolje uzeti za te pare neki brend jer kao u dobre srpske price svaki golf duze traje od novog yuga i sad sam zbunjen nacisto
Ja imam ovo
http://vosburgtechcenter.com/shopcart/image/cache/data/raidmax500-500x500.jpg
i gura 4 jezgra i 7750 oc,bez zagrevanja.
A JOJ kako sam shvatio to je samo malo finiji kinez relativno kratko na trzistu i ima razlicitih iskustva pa sam kontao da mozda bolje uzeti za te pare neki brend jer kao u dobre srpske price svaki golf duze traje od novog yuga i sad sam zbunjen nacisto
Uzmi Raidmax 500/600AF ili 535AP (ako ces modularno), imam oba i rade odlicno. Napojice bez problema tvoj racunar, cak i neku graficku koja zdere MNOGO struje. Previse se brines.
Ta prica sa napajanjima postaje previse naduvana.
Meni je sad taj LC ubedljivo najglasnija stvar u kućištu, i mnogo me nervira.
Imao, koristio i isto zaključio. Sa zadovoljstvom ga liferovao napolje :mad: i zamenio sa nečujnim CTG500-80P :D
Realno, LC600H-12 je prilično tiho ali daleko je od nečujnog, kakav je moj Chief ili Tt SPS-535M itd isl..
Ko je na budžetu, mora da kalkuliše tako da, slobodno LC. Daleko je tiše i bolje od gotovo svakog Brus Li izdanja :kreza:
p.s.
Mašina iz profila je tu (još uvek :boodala:) privremeno :kreza:
Nisam sad u prilici, a i da jesam pre bih uložio u SSD. Tako da ću da menjam ventilator, taman malo da se zezam, majstorišem, nije mi strano :-)
ribolovac81
2.3.2014, 13:04
Uzmi Raidmax 500/600AF ili 535AP (ako ces modularno), imam oba i rade odlicno. Napojice bez problema tvoj racunar, cak i neku graficku koja zdere MNOGO struje. Previse se brines.
Ta prica sa napajanjima postaje previse naduvana.
Da znas i jeste naduvana prica meni je surak veliki elektricar i kaze da mu nije jasno napajanje je napajanje i sta sad tu ima da se mozguje
Pa razumem da ne treba ici na najeftinije napajanje, ali ljudi precesto potcenjuju snagu napajanja. Vecina masina ne koristi ni 50% napajanja, a napravi se drama kako to napajanje nece gurati graficku ,kako nece gurati sve te komponente...
Nekada se nije ni brinulo o napajanjima. Danas malo brige nije na odmet, ali kad sam ja uspeo sa FSP od 350W da 2 godine peglam Quad Core overklokovani, GTX 560, 6 hard diskova, 2 rezaca, zasebnu zvucnu, zasebnu TV karticu, wireless karticu, 4 ram modula, ventilatore i 12 USB uredjaja i nista toj masini nije bilo, onda....
I ovaj raidmax sam uzeo radi predostroznosti, radi odlicno i imam malo lufta.
Kakav je LC7500 500W? Da li je modularno?
ribolovac81
5.3.2014, 9:45
E drugovi nadjem u winwin-u tj.drug bio ostavio za njega pa mi ustupio ovo napajanje sam uzeo pa sta mi bog da :n_klanja: paznja molim da mi se javi neko ko poznaje ovo napajanje da mi kaze sta misli ustvari sad je gotovo krecem sa njim pa cu da vam prenesem iskustvo ali kazite sta mislite o ovom napajanju
http://www.winwin.rs/napajanje-530w-raidmax-rx-530ss-hybrid-modular-13-5cm-fan-led-fan-1167485.html
http://cdn.winwin.rs/media/catalog/product/cache/5/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/1/1/1167485-2.jpg
Vlad Cepesh
5.3.2014, 12:52
@Uros TSI
To napajanje nije modularno (koliko se secam), ali je neka donja srednja klasa. Ako ne planiras neku azdaju od graficke (200+ W potrosnje), radice dobar posao.
@ribolovac81
Dobro je to napajanje. Nije to vrh ponude, ali nije ni krs. Srednja klasa. Radice dobar posao i imas garanciju 3 godine. Samo se nadam da imas providnu stranicu kucista, ipak napajanje svetli u mraku :D
ribolovac81
5.3.2014, 14:40
@Uros TSI
To napajanje nije modularno (koliko se secam), ali je neka donja srednja klasa. Ako ne planiras neku azdaju od graficke (200+ W potrosnje), radice dobar posao.
@ribolovac81
Dobro je to napajanje. Nije to vrh ponude, ali nije ni krs. Srednja klasa. Radice dobar posao i imas garanciju 3 godine. Samo se nadam da imas providnu stranicu kucista, ipak napajanje svetli u mraku :D
ovao sam sve kupio :MB FM2 A55 Gigabyte GA-F2A55M-DS2 cpu je AMD X4 750K grafika sapphire 3780 i ram 8gb geil na 2100 (http://www.winwin.rs/racunari-i-komponente/racunarske-komponente/maticne-ploce/maticna-ploca-mb-fm2-a55-gigabyte-ga-f2a55m-ds2-pcie-ddr3-sata2-glan-7-1-usb2-0.html) cak razmisljam da zamenim grafiku sa nekom sto manje trosi posto vidim da ih sad ima dosta
ribolovac81
5.3.2014, 14:50
sta znam dosta se prodalo trnutno nema na stanju a vidim recenzije su pozitivne
Vlad Cepesh
5.3.2014, 17:32
Valjda je u pitanju Radeon 3870?:D Sala na stranu, masina je ok, graficka moze da tera dosta novih naslova. Kad skupis kintu uzmi neki GeForce 650ti, 750(ti) ili Radeon R7 260(x). Najbolja solucija je 750(ti) jer malo trosi, samo joj je cena naduvana u odnosu na ono sto pruza.
Обична 750-ица је отишла на 13-14 хиљада, а по перформансама је ту негде са 650ти. Мени то изгледа као одлична куповина!
Pozdrav,ovako stoje stvari kod mene...
Imao sam do skoro Chieftec Iarena 500w,ali posle 2 godine je zavrsilo svoj posao...
Konfa mi je sledeca:
Maticna:M5A78L-M LX3
Graficka:Asus Gtx650ti Boost OC edition 2GB DDR5
CPU:FX-6300
Ram:AMD Entertainment Edition 8GB DDR3 (2x4) 1600MHz
HDD: 750GB (nbt...)...
Legla plata,pa sam resio da odvojim 6000-7000,za napajanje.
Mene interesuje da li ima neko ovako nesto kuci,nije nista posebno ali bi hteo da cujem neku toplu preporuku? Hvala unapred
http://vosburgtechcenter.com/shopcart/image/cache/data/raidmax500-500x500.jpg
Uzmi ovo napaljanje raidmax 500 AF cena je 5000 u emmiju i najbolje je u ovoj cenovnolj klasi nije ni bucno ne treba ti nista jace od ovog ovo ce sasvim ok odraditi svoj posao :) ako ti treba nesto jace imas ovu verziju i od 600W mislim da je cena 5500-6000
water wizard
6.3.2014, 16:22
haha ja mislio sam sebi odgovaraš ono sličan nick
E drugovi nadjem u winwin-u tj.drug bio ostavio za njega pa mi ustupio ovo napajanje sam uzeo pa sta mi bog da :n_klanja: paznja molim da mi se javi neko ko poznaje ovo napajanje da mi kaze sta misli ustvari sad je gotovo krecem sa njim pa cu da vam prenesem iskustvo ali kazite sta mislite o ovom napajanju
http://www.winwin.rs/napajanje-530w-raidmax-rx-530ss-hybrid-modular-13-5cm-fan-led-fan-1167485.html
http://cdn.winwin.rs/media/catalog/product/cache/5/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/1/1/1167485-2.jpg
Pa ja imam 2 identicna takva i 1 RX600 i rade kao zmaj sva 3. Gore sam napisao vec sta gura u jednom postu. Dao bih ocenu tom napajanju 10 od 10. Tiho je, ima plavi led (i dugme da se iskljuci), napaja "Boga oca" i radi bez problema vec dugo. Mislim da neces imati nikakvih problema + modularno je u potpunosti.
haha ja mislio sam sebi odgovaraš ono sličan nick
I ja sam istripovao..:D Ja bi ipak ovako nesto http://www.itsvet.com/proizvod/cooler-master-thunder-rs-500-acabd3-e1/comp_comp_powersupply/54/870
Nije ni taj los al generalno cim dajes preko 5000 na napaljanje trebalo bi da valja :D
Razmislicu imam ceo vikend..ali u sustini vise 600w mi nije potrebno...
Shang Tsung
9.3.2014, 13:52
Trenutno best buy po meni je ovo:
Seasonic 520GM2 (http://www.emmi.rs/napajanja-i-dodatni-ventilatori-napajanje-520w-seasonic-ss-520gm2.11.html?productId=40446). Sa ovim nema greške.
http://static.emmi.rs/images/products/500/b1188393.jpg
Best buy je relativan pojam. Daj neki bi za do 7000din?
Best buy je relativan pojam. Daj neki bi za do 7000din?
Chieftec, Super Flower, Cooler Master.. Пошто Raidmaxa више нема, то је то..
malo blesav
9.3.2014, 16:56
http://www.itsvet.com/proizvod/thermaltake-sps-630m/comp_comp_powersupply/49/872
par stotina preko, al vredi
a lc-power?
Не знам какви су ти скупљи ЛЦ модели. Не кажем да нису добри, али кад већ иде човек 5к, нека узме проверен бренд.
ja kad cujem lc,samsung il lg kod kompijutera odma prvo sto pomislim da je kineska roba i da je losa :D
Teško da su Samsung i LG loši. Što se LC Power-a tiče, prošle nedelje sam uzeo jedno napajanje i iznenadio se kada sam na kutiji pročitao Made in Germany i na deklaraciji zemlja porekla: Nemačka. Mislio sam da se danas baš sve pravi po Kini.
Ljudi hvala puno :)))...Narucujem sutra http://www.itsvet.com/proizvod/thermaltake-sps-630m/comp_comp_powersupply/49/872 Hvala puno
ribolovac81
15.3.2014, 22:52
Pa ja imam 2 identicna takva i 1 RX600 i rade kao zmaj sva 3. Gore sam napisao vec sta gura u jednom postu. Dao bih ocenu tom napajanju 10 od 10. Tiho je, ima plavi led (i dugme da se iskljuci), napaja "Boga oca" i radi bez problema vec dugo. Mislim da neces imati nikakvih problema + modularno je u potpunosti.
jeste druze napajanje je vrh stvarno radi extra i jeste modularno da se zna posto neki kazu da nije i gura sve bez muke ja sam se odusevio napajanje 10 ++i ima sve vrste zastite iako nisu navedene pise na kutiji konacno nesto dobro da kupim posle tolike frke oko napajanja godinu dana sam ih proucavao i shvatio da je ta prica mnogo naduvana
ribolovac81
15.3.2014, 22:57
Chieftec, Super Flower, Cooler Master.. Пошто Raidmaxa више нема, то је то..
Raidmaxa vise nema prodao se ko alva jako dobro napajanje za te pare odlicno napajanje ja sam se odusevio
pantelicdragan
21.3.2014, 16:58
Napajanje 500W Chieftec GPA-500S8
zna li neko kakvog li je kvaliteta.prvenstveno me zanima dali je bučno.Tišina mi je presudna za kupovinu.
Napajanje 500W Chieftec GPA-500S8
zna li neko kakvog li je kvaliteta.prvenstveno me zanima dali je bučno.Tišina mi je presudna za kupovinu.
То је јефтинија Chieftec серија. Вероватно није лоше, ако можеш додај још мало за ово (http://www.gigatronshop.com/napajanja/chieftec_ctg-450-80p_450w_a80_series_bulk-31405) или ово (http://www.gigatronshop.com/napajanja/lc-power_600w_lc600h-12_v2.31_12cm_fan-30405).
water wizard
21.3.2014, 21:29
čiftek je dobar što se tiče tišine, ne čuje se uopšte osim kad se ugreje u igricama ali tada više zuje ostali ventilatori
pantelicdragan
21.3.2014, 23:40
CHIEFTEC CTG-600-80P 600W (http://www.duocom.rs/sr/proizvod/chieftec-ctg-600-80p-600w/35129) ja sam to hteo da kupim,ali 'em su cene skočile,'em ga nema nigde da se poruči.
Evo ja namontirao ventilatore na kucistu, sad je napajanje ladno kao spricer (CTG 500 model). Bez njih mislim da kupi sav topao vazduh u kucistu i bzvz se greje, taman je iznad graficke koja kod mene ode i na 70 stepeni.. Ali dva ventilatira koji kupe toplotu i sve je reseno. Samo sto sada racunar nije necujan kao ranije, ali navikao sam se :)
Sent from my ST21i using Tapatalk 2
pantelicdragan
22.3.2014, 9:43
Meni se napajanje samo cuje i zbog toga ga menjam.pod garancijom je,ali je codagen i nebi da se kockam vise.
Mislim da mi je vreme odavno proslo za zamenu napajanja. Komp je kupljen 2008. Ima puno sati rada od tada...
Pre neko jutro se restartovao sam od sebe, i kada sam ga danas cistio od prasine osetio sam miris kao paljevine iz napajanja. Hteo bih da zamenim samo napajanje.
Graficka je Ati 4850, 500gb hard, rezac, 4gb rama. To je sto se secam iz glave. Dodao bih jos jedan hard od 3tb, i novi rezac u narednom periodu jer ovaj cita ali pravi povremeno probleme sa rezanjem. Npr, dvd film secka kada se sa njim nareze dok audio cd radi npr bez problema.
U kompu je coolermaster napajanje od 350w.
Treba mi preporuka za napajanje, da nije preskupo a da je tiho i pouzdano, i da ima da se kupi npr u gigatronu ili nekoj drugoj krstenoj firmi gde ima servis i gde ga odmah mogu ubaciti u komp...
3 године гаранције и ОК квалитет. -линк (http://emmi.rs/napajanja-i-dodatni-ventilatori-napajanje-500w-cooler-master-b-series.11.html?productId=33366)-
Vlad Cepesh
23.3.2014, 0:28
Za tu masinu Chieftec GPS-500A8. Je bi izbegavao CoolerMaster kao djavo krst.
Nepotpisani Čitalac
23.3.2014, 1:25
Količina neznanja i dezinformacija koja se u poslednje vreme širi ovde me bukvalno obeshrabruje od učešća, ali ovo moram da ispravim.
CM B-series 500W (RS-500-ACAB-M3) i Chieftec Smart Series 500W (GPS-500A8) su interno POTPUNO IDENTIČNI (izuzev što CM farba štampanu ploču u crno jeftinom farbom). Ne verujte meni na reč: klik (http://www.computerbase.de/2014-02/preiswerte-500-watt-netzteile-test/4/).
Chief ima lošiji aranžman kablova i ružnije izgleda tako da je CM manje od dva zla u ovom slučaju.
Naravoučenije: Nikada se ne vezujte za jedan brend, uvek pojedinačno (i što temeljnije) proverite svaki model koji vas potencijalno interesuje!
@Nepotpisani citalac
Koje trece napajanje bi ti predlozio?
Vlad Cepesh
23.3.2014, 3:44
Moja preporuka da se izbegne dolazi iz toga sto sam licno video da se na domacem trzistu prodaje mnogo CoolerMaster napajanja koja dolaze sa prelepljenim nalepnicama. Stoga imam bojazan da uzimam njihova napajanja. Ovo sam uocio zato sto sam skoro radio u centrali kladionice (da ne reklamiram), i imali smo problema sa crknutim napajanjima CoolerMaster samo tako. Ostalo nije davalo toliko problema.
Ја сам препоручио Кулер Мастер јер људи дају гаранцију три године. Са таквом гаранцијом, мислим да је куповина безбедна. Исто важи и за онај румунски Njoy. За мене је то ипак доказ постојања некаквог квалитета, поред познатог имена. Фалсификована роба није ништа чудно на егзотичном тржишту попут нашег, али ни овде не бих успоставио то као правило, пре је изузетак, као твој случај са кладионицом.
Vlad Cepesh
24.3.2014, 1:06
Razumem sta kazes, ali se iskustva razlikuju kod ljudi na nasem trzistu. Npr. neko hvali MSI, a kudi Gigabyte ploce, i obrnuto. Svuda ima skarta, pa cak i slucajeva da se prodaje roba sa laznim deklaracijama, narocito kod nas gde je kontrola gotovo nepostojeca... No to je druga tema i nije mesto za ovakav tip rasprave.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.