PDA

Prikaži potpunu verziju : Napajanje za kompjuter - da li je dovoljno?

Strane : 1 2 [3] 4 5 6 7

Red_Devil_89
10.4.2011, 20:12
To napajanje moze da izdrzi tu graficku i taj procesor odredjeni vremenski period, ali opet ne bi bilo lose da uzmes neko kvalitetnije napajanje od 50e pa navise.

Cyber8
10.4.2011, 20:15
Ok , mislio sam da nece moci ... Tnx :)

aconi
10.4.2011, 20:18
Moze Lc power 6650 gp3 ,nije nista losiji nego AXP cak i...., a SS je bolji

Picard
10.4.2011, 20:22
Ovako imam pitanje da li napajanje iz LC power pro 914 kucista moze da izdrzi i5 2300 i 5850 ? Koliko ja mislim nema teorije pa jel bi moralo da se menja za neko AXP 630W ili neki Seasonic ?

Možda bi i radilo nekako, ali zaista nije preporučljivo.
Seasonic od 500W ili taj AXP bi bili dobar izbor.:)

nikola1903
13.4.2011, 21:54
E kad smo kod tog LC-a da li ce moci da izdrzi pomenutu konfiguracija evo ja sam naleteo na jedan zanimljiv sajt sa gotovim konfiguracijama http://www.markosoft.si/pc/pc.htm. Obratite paznju na masine od 900 do 1200e. Ko je ovde lud:confused:

Picard
13.4.2011, 22:00
To što su oni ubacili LC nije nikakvo merilo kvaliteta.
Niko normalan neće staviti LC od 50e (ili bilo koje drugo napajanje te cene) u mašinu od 1200e.

aconi
14.4.2011, 21:07
Hahaha izgleda da imaju viska ovih Lc napajanja.da su stavili barem 6650 ili Metatron pa ajde

Kidja
17.4.2011, 17:26
Nesto sam pricao sa bratom oko napajanja pa se malo uplasio jer je uzeo gotovu konfiguraciju i sumnja na nekvalitet napajanja e sad ni sam ne zna on koje je napajanje ali ima one tabele rekao su mu da vidi koliko ampera ima na 12v i on mi je rekao da mu pise

12v1 23A 12v2 19A jer valja to? pise kao 500w na koliko to radi zapravo?

Ima athlon II x3 450
MSI 880GM-E41
Ne znam koji mu je hdd ali 500gb je ima 1 samo i 1 dvd rw.
Koristi ovu integrisanu graficku na ploci.

water wizard
17.4.2011, 17:30
ne mora mnogo da brine dok ne stavi grafičku, ali ono, neka kvalitetna napajanja imaju zaštitu da ne spale komponente, tako da je to jedino što bi moglo da ga brine ako je napajanje loše.

Kidja
17.4.2011, 17:32
ne mora mnogo da brine dok ne stavi grafičku, ali ono, neka kvalitetna napajanja imaju zaštitu da ne spale komponente, tako da je to jedino što bi moglo da ga brine ako je napajanje loše.

Mislis li na neku graficku sa dodatnim napajanjem (6pin) ili cak i one koje koriste samo 75w od pci-e?

water wizard
17.4.2011, 17:36
zavisi koje sad napajanje ima, ali moglo bi valjda d gura ATI rADEOn 5670 maks

Kidja
17.4.2011, 17:38
zavisi koje sad napajanje ima

Pa pretpostavljam da je neki kinez cim ne moze ime da nadje :D
Boji se samo da ne rikne ploca ili procesor nije planirao nikakvu graficku da stavlja jer ova integrisana je sasvim solidna.

water wizard
17.4.2011, 17:41
ima garanciju..

aconi
17.4.2011, 18:51
Cudno da ne moze da nadje ime proizvodjaca,a po amperazi ne bih rekao da je Kinez

water wizard
17.4.2011, 18:53
takozvano No-Name napajanje :D

aconi
17.4.2011, 18:56
Jaka mu je amperaza za No Name napajanje ,jedino ako lazu i to dosta

Kidja
17.4.2011, 19:16
To i mene buni dosta lepa amperaza za takvo napajanje.Pise samo ATX i to je to :D

Belphegor
22.4.2011, 22:00
Eh, konačno skupih nešto para (10,000 din) pa sam mislio da pazarim neko napajanje, a pošto je i kućište u veoma lošem stanju (nema "stranicu" a i seckao sam ga malo da bih uglavio grafiku) uzeo bih i njega pa rek'o da vas pitam za savet.
Imate moju (trenutnu) konfu u profilu. Planiram posle ove kupovine da kad opet skupim pare da kupim i neku bolju grafiku pa posle procesor...itd
Zanima me šta bi bilo najbolje za ove pare od napajanja uzeti i vasa iskustva sa istim.
Kućište ne treba da bude "na oko" lepo mada bih voleo da ima transparentnu stranicu da bih video da li se nakupilo prašine da je ne skidam svaki čas.

Red_Devil_89
22.4.2011, 22:11
Za te pare ti je najbolji izbor Seasonic 500W SS-500ET(60e) i kuciste Cooler Master 430 Elite(40e), ima providnu stranicu.

Benedikt
2.5.2011, 12:52
Planiram od drugara da pazarim:
GIGABYTE GA-M57SLI-S4
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4400
NVIDIA GeForce 8600GT Gold Edition 256mb
Ubacio bih 2 Gb rama,pa me interesuje neko dobro napajanje sa razumnom cenom,tipa 450-500w do 50e
Koje bih mi sluzilo i kasnije sa nekim nadogradnjam

Picard
2.5.2011, 13:12
1. Seasonic SS-400ET
2. AXP od 500W

Dovoljna za quad i grafe od ~150e.

Red_Devil_89
2.5.2011, 13:18
Planiram od drugara da pazarim:
GIGABYTE GA-M57SLI-S4
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4400
NVIDIA GeForce 8600GT Gold Edition 256mb
Ubacio bih 2 Gb rama,pa me interesuje neko dobro napajanje sa razumnom cenom,tipa 450-500w do 50e
Koje bih mi sluzilo i kasnije sa nekim nadogradnjam

Do 50e Chieftec APS 450W, Seasonic 400W 400ET, Chieftec GPS 450W, AXP Simple Power 500W, LC Power Titan2 LC6600T 600W, LC Power LC6600GP 600W.

Ne mozes da ocekujes nesto preterano od ovih napajanja sto se tice buduce nadogradnje, radice ok sa nekom mid range masinom, ali ako hoces da se obezbedis sa napajanjem na duze staze, onda skupi jos 25e i uzmi Chieftec 600W CFT-600-14CS.

mica1709
2.5.2011, 19:28
Koja snaga napajanja bi bila dovoljna za sledeću konfiguraciju:
-Matična ploča - Asus M2N-XE (3 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
-Procesor - DualCore AMD Athlon Black Edition 7850, 2800 MHz (14 x 200)
-Grafička kartica - NVIDIA GeForce GT 430 (1024 MB)
-Sistemska memorija 2x2048 MB(Dual channel) (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
-Hard disk 1- WDC WD64 01AALS-00L3B SCSI Disk Device (596 GB)
-Hard disk 2 - WDC WD50 00AAKS-00A7B SCSI Disk Device (465 GB)
-Optički uređaj 1 - HL-DT-ST DVDRAM GH22NS50 SCSI
-Optički uređaj 2 - HL-DT-ST DVDRAM GSA-H44N ATA
Operativni sistem - Microsoft Windows 7 Ultimate x64
Mogu da nabavim "TRUST 520 W Low Noise Big Fan" ali neznam dali ce biti dovoljno. Što se kvaliteta tiče ne bi trebalo da bude loše jer košta negde oko 45 eura. Ipak bi želeo da čujem i vaše mišljenje. Trenutno koristim neko jeftino napajanje od 400 w i na njemu mi prilikom igranja nekih zahtevnijih igrica napon pada ispod dozvoljenih vrednosti. Pretpostavljam da zbog toga dolazi do seckanja.

(http://allegro.rs/trust-520w-low-noise-big-fan-i1584575717.html)

Thaedass
2.5.2011, 19:41
^ seckanje dolazi usled slabe graficke kartice i vremesnog procesora,nije do napajanja. Inace napon ti sigurno neopada ispod minimalne vrednosti jer bi ti se u tom slucaju komp restartovao/ugasio - batali softverski monitoring napona :)

Kakav je taj Trust nemam blage jer ga prvi put vidim,ali da 45e mozes uzeti ovo (http://www.gigatronshop.com/napajanja/seasonic_ss-400et_400w_bulk-1647)

mica1709
2.5.2011, 20:23
Znači ti misliš da je 400 w dovoljno za moju konfiguraciju? Inače nemamo svi mogućnosti da imamo računare kao što je tvoj i da svakih nekoliko meseci menjamo komponente. Mislim da je i ova moja konfiguracija sasvim solidna za vreme u kojem živimo a i igrice koje moj sin igra su otprilike i primerene njoj. Karakteristike napajanja koje sam pomenuo mogu da se vide ovde www.itsvet.com/proizvod/trust-pw-5550-520w.../123.
Hteo bih da čujem i misljenje još nekog.

Doomche
2.5.2011, 20:37
Thaedass ti je lepo rekao, ta grafichka kartica, koliko god bila nova, nije preterano jaka i do seckanja ce doci kad na zahtevnim igrama odvrnesh detalje, pogotovo Anti Aliasing i Anisotropic Filtering. Procesor bi vec trebalo da je OK.

400W jeste dovoljno za takvu konfiguraciju, a to Trustovo napajanje teshko da mozhe da izgura i ljudskih 400W, a kamo li deklarisanih 520W i zaobidji ga. Predlog napajanja ostaje - Seasonic SS-400ET je najbolje za te pare.

E sad, ako seckanje nije uslovljeno vishim detaljima, mozhe da bude mali milion softverskih i hardverskih razloga zbog chega se to deshava. Varijacija napona to mozhe da izazove teoretski, mada ja to nikada nisam video u praksi, pa se mozhe desiti i da zamena napajanja ne reshi problem (mada je preporuchljivo da to odradish ako vec mozhesh).

Mozhe da bude i do drajvera, pregrevanja nechega, neodrzhavanja operativnog sistema itd.

Picard
2.5.2011, 20:39
Mogu samo da se složim sa onim što je napisao Thaedass, tvoja grafička je suviše slaba za zahtevnije igre i zato dolazi do seckanja, a to Trust napajanje bih iskreno zaobišao, možda i nije loše, ali za te pare ima sigurnijih kupovina u svakom slučaju, Seasonic od 400W je više nego dovoljan (ne gleda se samo ono što piše na nalepnici "400W", "500W" itd, već i kvalitet izrade samog napajanja), mada realno tebi je dovoljno i neko napajanje od ~30-35e za tu mašinu (LC600H, LC5550 ... tako nešto).

Thaedass
2.5.2011, 20:48
Znači ti misliš da je 400 w dovoljno za moju konfiguraciju?

Procesor koji imate ima deklarisanu potrosnju manju od 100W,graficka kartica jedva da povuce preko 70W i neka ostatak racunara povuce jos 50W (mada realno nema sta da povuce toliko) dodjemo do cifre od ~220W potrosnje pod punim opterecenjem. Napajanje koje sam linkovao je sasvim ok i mislim da je jedno od najboljih u kategoriji do 45e,pritom ce taj racunar nositi bez ikakvih problema jer realno velikih potrosaca i nema,zato i kazem da je tih 400W dovoljno.

Inače nemamo svi mogućnosti da imamo računare kao što je tvoj i da svakih nekoliko meseci menjamo komponente. Mislim da je i ova moja konfiguracija sasvim solidna za vreme u kojem živimo a i igrice koje moj sin igra su otprilike i primerene njoj.

Ja ni ne menjam komponente svaka dva meseca,ovo sto je kupljeno stoji tako od kad je kupljeno.. Nisam ni spomenuo da je vasa konfiguracija losa vec sam dao objektivno misljenje onako kako jeste. Ako sinu odgovara za njegove potrebe onda je racunar dobar

Karakteristike napajanja koje sam pomenuo mogu da se vide ovde www.itsvet.com/proizvod/trust-pw-5550-520w.../123.
Hteo bih da čujem i misljenje još nekog.

Nemojte gledati samo specifikacije na ITSvetu jer cesto znaju da grese,a komentari cesto nemaju veze sa mozgom.. Nije mi toliko bitan "proizvodjac" cija se nalepnica nalazi na napajanju vec nisam mogao da nadjem ko je OEM tom napajanju (samim tim ne znam koja je platforma u pitanju niti koje su komponente ubacene unutra) i zbog toga ne mogu da kazem da li je napajanje ok ili je lose za date pare. Na zalost moje iskustvo sa Trust-ovim proizvodima mi ne uliva poverenje..

Pritom ste dobili jos dva misljenja

Obtainer
2.5.2011, 21:20
Ja sam bio korisnik Trust napajanja od 570w i bilo je plaćeno pre ~3 godine 42-3€. To napajanje od 520w je bilo aktuelno i tada, znači stariji je model napajanja i ne vredi tih 45€. Bolje uzmite ovaj Seasonic ili malo uštedite kupovinom LC power napajanja koje je predložio cap'n Picard.

FrankRibery
2.5.2011, 22:01
Koliko sam cuo Trust je Nemacka firma i solidnog su kvaliteta.

Thaedass
2.5.2011, 22:07
Koliko sam cuo Trust je Nemacka firma i solidnog su kvaliteta.

^ Just like a LC Power :dzavo: :p

aconi
2.5.2011, 22:08
Sto si onda uzeo Chiefteca ,a nisi kupio Trust

mica1709
2.5.2011, 22:36
Nisam ni rekao da cu za njega da platim 45 eura vec samo da toliko kosta.Jedan prijatelj mi ga nudi za 15 eura a kako je došao do njega neznam a nije mi ni toliko bitno.Pretpostavljam da je sigurno bolje od ovog koje imam. Pre desetak dana mu se bio ukočio ventilator pa sam ga otvarao. Video sam da mu je jedan elektrolitski kondezator bukvalno eksplodirao i da se njegovi delovi nalaze po celom napajanju. Za divno čudo napajanje im dalje radi ali se plašim da mi zbog njega ne nastrada nešto drugo.

Koju bi ste mi grafičku preporucili ali da ne bude preterano skupa i da naravno odgovara mojoj matičnoj ploči? Neznam koliko sam dobro informisan ali mi se čini da moja matična ploča ne podrzava procesore sa više od dva jezgra pa mislim da bolji procesor od ovoga što imam ne mogu da stavim. Ispravite me ako grešim?

Thaedass
3.5.2011, 4:20
Nisam ni rekao da cu za njega da platim 45 eura vec samo da toliko kosta.Jedan prijatelj mi ga nudi za 15 eura a kako je došao do njega neznam a nije mi ni toliko bitno.Pretpostavljam da je sigurno bolje od ovog koje imam. Pre desetak dana mu se bio ukočio ventilator pa sam ga otvarao. Video sam da mu je jedan elektrolitski kondezator bukvalno eksplodirao i da se njegovi delovi nalaze po celom napajanju. Za divno čudo napajanje im dalje radi ali se plašim da mi zbog njega ne nastrada nešto drugo.

Koju bi ste mi grafičku preporucili ali da ne bude preterano skupa i da naravno odgovara mojoj matičnoj ploči? Neznam koliko sam dobro informisan ali mi se čini da moja matična ploča ne podrzava procesore sa više od dva jezgra pa mislim da bolji procesor od ovoga što imam ne mogu da stavim. Ispravite me ako grešim?

Pomenuli ste cifru od 45e pa sam odmah i povezao datu cifru sa budzetom. Realno za te pare pomenuti Seasonic SS-400ET je najbolje sto se moze dobiti. Sto se intervencije na datom Trust napajanju tice,popravka je vise nego jeftina (ako imate lemilicu i znate da lemite cifra je ~200 dinara). E sad,sto se kvaliteta tice stvarno ne znam sta bih mogao da kazem o njemu.. Polovna napajanja nikada nisam voleo da preporucujem jer se sa njima nikad ne zna,pogotovo kada je rec o nepreverenim modelima. Tih 15e mozda jeste fer cena,ali bih ja vise tezio ka necem novom i kvalitetnijem. Uostalom vi odlucujete da li cete uzimati novo i sta cete uzimati,bas kao i budzet

Sto se grafikce kartice tice opet sve zavisi od budzeta. Za recimo 7800 dinara se moze uzeti MSI Radeon HD5670 OC verzija za 1GB GDDR5 memorijom. Ona ne zahteva nikakvo dodatno napajanje (struju vuce samo iz PCI-E slota) te bi se uklopila i uz ovo napajanje koje imate. Razlika izmedju ove kartice koju sada posedujete i pomenute HD5670 nije preterano velika,ali se moze reci da bi se osetila. Za nesto vise para,8500 dinara da budem precizan,se moze uzeti PowerColor Radeon HD5770 512MB GDDR5 koja je drasticno brza,ali zahteva dodatno napajanje (jedan 6-pin konektor na sebi ima) te bih ga preporucio samo uz neko malo bolje napajanje. Mada opet,niste rekli koje napajanje imate sem da je od 400W

Sto se procesora tice,na vasu maticnu plocu mogu da idu i cetvojezgarni Phenom procesori,ali vam to ne bih savetovao jer su ovi procesori poznati kao grejalice i da zahtevaju jaku naponsku sekciju na maticnoj sto ovde nije slucaj. Uostalom prva serija Phenom procesora nije bila tako sjajna te ne vredi ulagati novac u njih. Procesor koji imate je sasvim ok i za danasnje standarde te nije potrebno menjati ga

mica1709
3.5.2011, 7:06
Oko napajanja se ponovo nismo razumeli, Elektrolit je puko na ovom napajanju koje sada koristim (neko kinesko od 11 eura), a ovo Trust je potpuno ispravno bez vidljivih tragova korišćenja ili je možda dobro očišceno? Jedan moj prijatelj koristi ovakvo napajanje i kaze da je prezadovoljan (tiho je i ne greje se mnogo).
Što se tiče grafičke kupio sam je pre nekoliko meseci (koštala je blizu 7000 dinara) jer mi je stara (256mb) bila izgorela. Ova nova je od 1 gb i mislio sam da je to najbitnije ali očigledno da nije tako pa bih te zamolio da mi malo poblize objasniš na sta da obratim pažnju prilikom izbora grafičke ako se odlučim da je menjam.

mica1709
3.5.2011, 7:11
Ja sam bio korisnik Trust napajanja od 570w i bilo je plaćeno pre ~3 godine 42-3€. To napajanje od 520w je bilo aktuelno i tada, znači stariji je model napajanja i ne vredi tih 45€. Bolje uzmite ovaj Seasonic ili malo uštedite kupovinom LC power napajanja koje je predložio cap'n Picard.
Jeste li bili zadovoljni sa njim i zašto ste ga promenili?

Thaedass
3.5.2011, 9:29
Oko napajanja se ponovo nismo razumeli, Elektrolit je puko na ovom napajanju koje sada koristim (neko kinesko od 11 eura), a ovo Trust je potpuno ispravno bez vidljivih tragova korišćenja ili je možda dobro očišceno? Jedan moj prijatelj koristi ovakvo napajanje i kaze da je prezadovoljan (tiho je i ne greje se mnogo).
Što se tiče grafičke kupio sam je pre nekoliko meseci (koštala je blizu 7000 dinara) jer mi je stara (256mb) bila izgorela. Ova nova je od 1 gb i mislio sam da je to najbitnije ali očigledno da nije tako pa bih te zamolio da mi malo poblize objasniš na sta da obratim pažnju prilikom izbora grafičke ako se odlučim da je menjam.

Aha,nisam najbolje razumeo :) Moguce je da ga je ocistio posto se napajanje posle jednogodisnje upotrebe prilicno napuni sa prasinom ma kakve filtere u kucistu imao. Ako ga je ocistio kako prilici nikakav problem,naprotiv.

Bitna je i kolicina memorije koja se nalazi na grafickoj kartici,ali je mnogo bitnije koji graficki cip se nalazi na stampanoj ploci,bas kao i sirina magistrale. One dve graficke kartice koje sam pomenuo gore su najbolji primeri za vas slucaj. Prva (Radeon HD5670) donosi ok poboljsanja,trosi struje otprilike isto kao i ova koju sada koristite i pritom su prilicno hladne (i tihe) kartice. HD5770 koju sam spomenuo drugu je recimo neki maksimum koji bi parirao sa procesorom koji imate. Sa njom bi dobili drasticno poboljsanje u performansama,ali ona zahteva dodatno napajanje te bi valjalo neko solidnije napajanje za nju. Recimo da bi trebalo sve normalno da radi sa pomenutim Trust napajanjem,ali ne mogu da tvrdim jer nisam imao dodira sa istim. U principu bi trebalo da bude ok kombinacija

arki
3.5.2011, 10:07
Ako je rec o Trust Napajanju,nebih se slozio da su tiha i necujna napajanja,imao sam prilike da koristim prosle godine, mesec dana sam koristio rec je o modelu od 570w,koji ima dva venta.Stvarno su prebucna:kreza:

FrankRibery
3.5.2011, 10:54
Sto si onda uzeo Chiefteca ,a nisi kupio Trust

Zato sto je Trust napajanje iz srednje klase, znaci do 50e i dobra je kupovina ali sam uzeo Chieftec-a jer je to napajanje iz visoke klase i bolje je od Trusta. Covek kupuje napajanje do 50e ima ponudu OK pa za 30e bi bila odlicna kupovina tog Trusta. Bolje Trust bar znas da je Nemacki nego LC600H koji zna da zakaze i nije pouzdan:dedica:

Thaedass
3.5.2011, 11:09
Zato sto je Trust napajanje iz srednje klase, znaci do 50e i dobra je kupovina ali sam uzeo Chieftec-a jer je to napajanje iz visoke klase i bolje je od Trusta. Covek kupuje napajanje do 50e ima ponudu OK pa za 30e bi bila odlicna kupovina tog Trusta. Bolje Trust bar znas da je Nemacki nego LC600H koji zna da zakaze i nije pouzdan:dedica:

Chieftec APS-500S je napajanje iz visoke klase? Right...

Ja da sam na tvom mestu spakovao bih usi i odjavio se od teme dok ne nakupim elementarno znanje potrebno za bilo kakvu ljudsku konverzaciju o napajanjima..

Shvatili smo da je LC-600H njesra te ne moras vise da se trudis.. Btw premotaj temu nekih 20-ak strana unazad pa lupi jos koju zahvalnicu svakome ko je bilo sta lose rekao o pomenutom napajanju ;)

FrankRibery
3.5.2011, 11:14
Chieftec APS-500S je napajanje iz visoke klase? Right...

Ja da sam na tvom mestu spakovao bih usi i odjavio se od teme dok ne nakupim elementarno znanje potrebno za bilo kakvu ljudsku konverzaciju o napajanjima..

Shvatili smo da je LC-600H njesra te ne moras vise da se trudis.. Btw premotaj temu nekih 20-ak strana unazad pa lupi jos koju zahvalnicu svakome ko je bilo sta lose rekao o pomenutom napajanju ;)

Dovoljno mi je to sto je meni eksplodiralo u kucistu i sto laze 100W na kutiji jer nema pravih 600W. Neka firma koja ima kvalitet me sme da laze ni 1W a ne 100W. Sramota je sta vi ljudima preporucujete do 50e

Thaedass
3.5.2011, 11:21
Dovoljno mi je to sto je meni eksplodiralo u kucistu i sto laze 100W na kutiji jer nema pravih 600W. Neka firma koja ima kvalitet me sme da laze ni 1W a ne 100W. Sramota je sta vi ljudima preporucujete do 50e

Kao prvo to napajanje nema ni 500W realnih kao sto pises,a ti mi reci sta je to kvalitetno za 3000 dinara.. Ne moras da se trudis reci cu ti ja - nista..

Inace koji smo to MI koje stalno spominjes? Hm? Da li si mene ili nekog sa dve cuke o napajanjima video da preporucuje LC-600H tamo gde mu nije mesto?

FrankRibery
3.5.2011, 11:24
Red Devil ga preporucuje skoro u svakoj konfiguraciji. Izvinjavam se Red Devil-u ako sam ga mozda uvredio, nije mi bila namera samo mi je zapao za oko. Svaka prosecna konfa do 500e preporucuje te LC600H koji laze minimum 100W a mnogi pricaju kako je to kvalitet...

A koji ste to VI..... pa iskreno ima vas dosta, mrzi me sad sve da vas nabrajam

Luka Filipovic
3.5.2011, 11:28
http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1308963&postcount=3
http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1304227&postcount=2

FrankRibery
3.5.2011, 11:32
http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1308963&postcount=3

Ne kazem da Red Devil uvek preporucuje LC600H ali u vecini slucajeva ga preporucuje. To sto njemu radi super nije bas neka garancija da je kvalitet. Ja toliko problema imam sa tim napajanjem, jos ga nisam dobio iz servisa nazad, placam brzu postu i jos sam u minusu :mad:

Thaedass
3.5.2011, 11:37
Red Devil ga preporucuje skoro u svakoj konfiguraciji. Izvinjavam se Red Devil-u ako sam ga mozda uvredio, nije mi bila namera samo mi je zapao za oko. Svaka prosecna konfa do 500e preporucuje te LC600H koji laze minimum 100W a mnogi pricaju kako je to kvalitet

Onda treba da kazes: Ljudi preporucujete LC-600H gde mu nije mesto i samim tim rizikujete necije komponente,navedes neki primer,ostatak se slozi i potvrdi i kraj price. Takav stav treba da zauzmes..

A na ovaj nacin samo navlacis "gnev" mase koja je uvek raspolozena za raspravu..

Opet cu ponoviti pitanje: koje napajanje nudi kvalitet,a da kosta 3k dinara? None.. LC-600H pruza pristojan kvalitet za svoju cenu ako ga uklopis uz odgovarajucu konfiguraciju

Ne kazem da Red Devil uvek preporucuje LC600H ali u vecini slucajeva ga preporucuje. To sto njemu radi super nije bas neka garancija da je kvalitet. Ja toliko problema imam sa tim napajanjem, jos ga nisam dobio iz servisa nazad, placam brzu postu i jos sam u minusu :mad:

Nisam pratio njegove postove,ali verujem da ga preporucuje gde moze. Ako je drugacije onda mu vredi skrenuti paznju. Tvoj problem sa tim napajanjem pocinje onog momenta kad si pomislio da je LC-600H dovoljno za X4 procesor i 9800GT..

FrankRibery
3.5.2011, 11:44
Ja iskreno ne volim da se raspravljam ali mi je glupo da citam neke budalastine na ovom forumu koji vazi za ozbiljan forum. Ja pravim razna napajanja vec dugo godina i mogu samo da kazem da be 100e minimum nema kvalitetnog novog napajanja

ivanza
3.5.2011, 11:45

Chieftec APS od 500W je realno niža srednja klasa. Chieftec CFT-750W-14CS je realno viša srednja klasa. Corsair TX i HX 750W su niža viša klasa. Corsair AX 1200W i Enermax Revolution 85+ 1250W su vrh vrhova napajanja.

Ja iskreno ne volim da se raspravljam ali mi je glupo da citam neke budalastine na ovom forumu koji vazi za ozbiljan forum. Ja pravim razna napajanja vec dugo godina i mogu samo da kazem da be 100e minimum nema kvalitetnog novog napajanja

Napajanja za računare koja koštaju preko 100e vrede svaku paru uloženu u njih.

FrankRibery
3.5.2011, 11:48
Rekoh ja bez 100e MINIMUM, nema kvalitetnog napajanja a kad se daju vec tolike pare treba uzeti Seasonic, Corsair ili Enermax ostalo ne bi ni gledao ;)

Iskreno, ja nemam 100e da dam za kvalitetno napajanje zato kupujem krseve. Jedva skupim 150e za polovnu graficku... :(

Mr.Simpson
3.5.2011, 11:49
Zato sto je Trust napajanje iz srednje klase, znaci do 50e i dobra je kupovina ali sam uzeo Chieftec-a jer je to napajanje iz visoke klase i bolje je od Trusta.

Trust nije napajanje iz srednje vec iz niske klase, a Chieftec (bar taj koji si ti kupio) nije iz visoke vec iz srednje/srednje-nize klase (manje-vise)...

mica1709
3.5.2011, 11:56
Ako je rec o Trust Napajanju,nebih se slozio da su tiha i necujna napajanja,imao sam prilike da koristim prosle godine, mesec dana sam koristio rec je o modelu od 570w,koji ima dva venta.Stvarno su prebucna:kreza:
Za razliku od tog ovo koje ja hoću da kupim ima samo jedan ventilator 120x120 i sasvim je normalno da stvara manju buku.

FrankRibery
3.5.2011, 11:59
Za razliku od tog ovo koje ja hoću da kupim ima samo jedan ventilator 120x120 i sasvim je normalno da stvara manju buku.

Tacno, mada iskreno, za tvoju konfiguraciju Trust ce biti i vise nego dovoljan. Drzao bi cak i neki malo kvalitetniji Frontier to bez problema ali bolje uzmi Trust-a.

arki
3.5.2011, 12:01
Tacno,ja sam taj model imao sa dva venta od 570w.:)

Mr.Simpson
3.5.2011, 12:16
Ja iskreno ne volim da se raspravljam ali mi je glupo da citam neke budalastine na ovom forumu koji vazi za ozbiljan forum.

Ako mislis da je ovaj forum ozbiljan zasto onda ostavljas ovakve postove?

mica1709 (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=38322) ako budes slusao FrankRibery (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=30019)-a neces daleko dogurati, believe you me...

flamingos
3.5.2011, 12:34

pa nije samo zbogh toga,buku stvaraju i zavojnice kao i opterecenje napajanja. Ako oces da nema buke a ti onda kupi fanless napajanje.

Red_Devil_89
3.5.2011, 13:04
Red Devil ga preporucuje skoro u svakoj konfiguraciji. Izvinjavam se Red Devil-u ako sam ga mozda uvredio, nije mi bila namera samo mi je zapao za oko. Svaka prosecna konfa do 500e preporucuje te LC600H koji laze minimum 100W a mnogi pricaju kako je to kvalitet...

A koji ste to VI..... pa iskreno ima vas dosta, mrzi me sad sve da vas nabrajam

Hah. Pa sto mislis zasto se preporucuje to napajanje?? Aj zapitaj se malo.:dedica: Je li to mozda zato sto volimo to napajanje pa ga preporucujemo???:confused::facepalm

Pogledaj u svakoj temi kojim se budzetom raspolaze, pa onda vidi sta se predlaze za tu sumu. Ti hoces da kazes da ja preporucujem to napajanje za i5 2500k i GTX570???:facepalm:facepalm

Kad skapiras sve, znaces da je to napajanje preporuceno jer je budzet bio tesan. A najvise je taj LC isao u kombinaciji sa kucistem.

I masa ljudi je kupila bas taj LC600H, pa ne vidim da su se zalili na to napajanje osim tebe...

Napajanje nije kvalitet, ali je za klasu bolje od kung fu napajanja Frontiera, KME, Vite, zita, ;,.,....itd..:dzavo:
Bolje je to da se preporuci nego ova druga pomenuta, jer za malu razliku u novcu imas bolje napajanje u odnosu na kung fu napaajanja.

I prestani vise da smaras sa napajanjima, pametnije ti je da nista ne pises.:dedica:

Red_Devil_89
3.5.2011, 13:24
Rekoh ja bez 100e MINIMUM, nema kvalitetnog napajanja a kad se daju vec tolike pare treba uzeti Seasonic, Corsair ili Enermax ostalo ne bi ni gledao ;)

Iskreno, ja nemam 100e da dam za kvalitetno napajanje zato kupujem krseve. Jedva skupim 150e za polovnu graficku... :(

Znaci po tebi Seasonic 620GM-GB, 520GM-GB, Chieftec CFT serija nisu kvalitetna napajanja jer ona kostaju manje od 100e.:facepalm:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl: :rofl::rofl:

FrankRibery
3.5.2011, 13:56
Znaci po tebi Seasonic 620GM-GB, 520GM-GB, Chieftec CFT serija nisu kvalitetna napajanja jer ona kostaju manje od 100e.:facepalm:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl: :rofl::rofl:

Jesu kvalitetna naravno ali nisu vrhunski kvalitet, mislio sam na to. Samo komponente kada bi kupovao posebno pa te izadje vise od 100e. Ova napajanja preko 100e su vrhunski kvalitet a ja sam o tome pricao. Upravo pravim napajanje od 500W za pojacalo i samo trafo me izneo oko10000 din a gde je jos ostalo? Znam o cemu pricam ;)

Obtainer
3.5.2011, 14:31
Jeste li bili zadovoljni sa njim i zašto ste ga promenili?

Bio sam zadovoljan sa tim Trust napajanjem. Radio mi je na njemu Athlon x2 5000+ BE, 4Gb ram-a, Ati 4830, 2 hdd-a, 1 DVD-RW i par kulera oko dve-dve i po godine skoro non-stop. Ali pod opterecenjem je izbacivalo topao vazduh tj. naprezalo se poprilicno, a i posto je radilo toliko dugo znaci da mu je vremenom opala snaga pa nisam hteo da rizikujem nista. Sad imam i jacu graficku i jaci proc i hdd i vise kulera i sve je OC-ovano pa sam uzeo LC6650GP3 kao neki minimum.

Vas kompjuter bi radio i sa tim Trustom, ali sigurnosti radi (posebno ako je polovno) bolje uzmite ovo Seasonic koje vam je predlozio Thaedass ili neki LC npr. LC POWER LC6460GP3 460W (http://www.itsvet.com/proizvod/lc-power-silent-green-power-lc6460gp3-460w/comp_comp_powersupply/204/550)(daje oko 390w i 16A na 12v) ima 140mm ventilator i tiho je. Ako napajanje crkne moglo bi da crkne uz osvetu pa da povuce i par drugih komponenti sa sobom, pa vam onda eto troska.

http://oi52.tinypic.com/21kbknb.jpg

Luka.
3.5.2011, 14:32
Jesu kvalitetna naravno ali nisu vrhunski kvalitet, mislio sam na to. Samo komponente kada bi kupovao posebno pa te izadje vise od 100e. Ova napajanja preko 100e su vrhunski kvalitet a ja sam o tome pricao. Upravo pravim napajanje od 500W za pojacalo i samo trafo me izneo oko10000 din a gde je jos ostalo? Znam o cemu pricam ;)
Nego sta je vrhunski kvalitet po tebi, ako nije Seasonic?

aconi
3.5.2011, 14:52
Znaci po tebi sad ispada da je Trust bolji od LC powera:n_klanja:
A sto se tice tih jeftinijih Chiefteca procitaj na jednom susednom forumu sta je napisao covek koji ima 9000 postova i br.1 tamo na forumu:Jeftiniji Chiftec je obicno smece.Nemoguce da ovde svi pricamo istu pricu a samo ti kontriras non stop.Ajde ako vec toliko znas o elektronici i pravis napajanja procitaj posle malo sta si dosad napisao

FrankRibery
3.5.2011, 14:55
Vrhunsko napajanje za danasnje uslove mora da ima 1000 W realne snage pa na vise . Na seasonic-a od 400W ne mozes da kacis 2 graficke od 500E i 6 jezgara procesor. Seasonic od 400W je odlicno napajanje ali za danasnje uslove mora imati minimum 1000W da bi bilo the best ako vec hoces da imas nesto sto nema niko ;).

Znaci po tebi sad ispada da je Trust bolji od LC powera:n_klanja:
A sto se tice tih jeftinijih Chiefteca procitaj na jednom susednom forumu sta je napisao covek koji ima 9000 postova i br.1 tamo na forumu:Jeftiniji Chiftec je obicno smece.Nemoguce da ovde svi pricamo istu pricu a samo ti kontriras non stop.Ajde ako vec toliko znas o elektronici i pravis napajanja procitaj posle malo sta si dosad napisao

Od tog LC Power-a Trust je sigurno bolji. Kod nas je Chieftec klasa a u Americi je to smece jer se za nase trziste i za Americko se pravi razlicito. Ovaj LC sto dolazi kod nas nije videlo Nemacku a kamoli da ga je Nemac sastavljao :)

aconi
3.5.2011, 15:15
Kakva crna Amerika sta je tebi.AChieftec je klasa tebi i nikome vise.Da je Trust bolji ,nije:rofl:.Ali sto je Devil rekao necu vise odgovarati na tvoje postove,posto ne prihvatas realnost:ciao:

FrankRibery
3.5.2011, 15:36
Ni ja necu vise da vas ubedjujem u nesto sto ne zelite da verujete niti cu se vise sa vama raspravljati ali imam dokaz da je LC600H gori od onog Frontiera sto ima 400W. Ko mi ne veruje da mi se to desilo sa explozijom moze opklada u 500e a vi i dalje preporucujte to budjavo napajanje od "600W'. Pozdrav

evanghelion
3.5.2011, 16:15
Corsair TX i HX 750W su niža viša klasa

:confused: Je l' su viša ili niža? :p

Luka.
3.5.2011, 17:23
Ni ja necu vise da vas ubedjujem u nesto sto ne zelite da verujete niti cu se vise sa vama raspravljati ali imam dokaz da je LC600H gori od onog Frontiera sto ima 400W. Ko mi ne veruje da mi se to desilo sa explozijom moze opklada u 500e a vi i dalje preporucujte to budjavo napajanje od "600W'. Pozdrav

Vazno je da Frontier nije budjav.

Partybreaker
3.5.2011, 23:36
...Ni ja necu vise da vas ubedjujem...

Odlično. Pozdraviš ovako publiku i završiš diskusiju o napajanima.

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2009/04/16/article-1170523-047333BD000005DC-706_468x399.jpg

Ne mora baš svaka tema da se svede na istu raspravu. :cool:

zax.n
5.5.2011, 6:05
i5-2500k, zasada 2x2Gb HyperX 1600Mhz, ali u planu je jos toliko, P67 ploca, MSI gtx 570 twin frozr, 3 harda, jedan ssd...
Koje napajanje mi preporucujete za ovo, naravno planiram da OC to :)

Red_Devil_89
5.5.2011, 12:19
i5-2500k, zasada 2x2Gb HyperX 1600Mhz, ali u planu je jos toliko, P67 ploca, MSI gtx 570 twin frozr, 3 harda, jedan ssd...

Ako imas para za Seasonic X-760 760W(oko 170e) bilo bi odlicno, mislim za takve komponente, mora i extra napajanje.:D

nerro7
5.5.2011, 12:39
Nego sta je vrhunski kvalitet po tebi, ako nije Seasonic?

Onda je Corsair-Silverstone. :icon_scra :a_whistli

nerro7
5.5.2011, 12:40

Čime se baviš?

Seo Hamilton u F1 bolid i kaže: Slabo ubrzava....

Doomche
5.5.2011, 15:10
Seasonic X serija jeste verovatno najbolje shto trenutno mozhe da se nadje kod nas, ali bi posao zavrshilo i X-660, koje je ~150e. Ne treba ti nishta jache od toga, osim ako planirash SLI u buducnosti, onda uzmi lepo Silverstone Strider Plus 1000W za ~190e i uzhivaj, ili chak Silverstone Strider Gold 1000W za ~210e, ali njegov review nisam video, pa ne mogu da garantujem kvalitet.

Najjeftinije shto bih predlozhio bi bio Seasonic SS-620GM od ~9500, za jednu karticu.

mica1709
6.5.2011, 15:22
Thaedass ti je lepo rekao, ta grafichka kartica, koliko god bila nova, nije preterano jaka i do seckanja ce doci kad na zahtevnim igrama odvrnesh detalje, pogotovo Anti Aliasing i Anisotropic Filtering. Procesor bi vec trebalo da je OK.

400W jeste dovoljno za takvu konfiguraciju, a to Trustovo napajanje teshko da mozhe da izgura i ljudskih 400W, a kamo li deklarisanih 520W i zaobidji ga. Predlog napajanja ostaje - Seasonic SS-400ET je najbolje za te pare.

E sad, ako seckanje nije uslovljeno vishim detaljima, mozhe da bude mali milion softverskih i hardverskih razloga zbog chega se to deshava. Varijacija napona to mozhe da izazove teoretski, mada ja to nikada nisam video u praksi, pa se mozhe desiti i da zamena napajanja ne reshi problem (mada je preporuchljivo da to odradish ako vec mozhesh).

Mozhe da bude i do drajvera, pregrevanja nechega, neodrzhavanja operativnog sistema itd.

Evo mene ponovo. Kupio sam ovo napajanje (Trust 520 w) i juce ga ugradio. Radi dobro, skoro da se i ne čuje i što je najbitnije ima baš primetnog poboljšanja prilikom igranja igrice (Call of Duty Black ops). Sad jedva da se ptimećuje da po negde malo prikoči, a sa starim napajanjem je to dosta više bilo izraženo. Za 1500 dinara mislimda bolje nisam mogao da nadjem. Nego kad sam se već javio da nešto pitam.Interesuje me koja je temperatura normalna za moju matičnu ploču (Asus M2N-XE).Instalirao sam program Asus PC Probe II V1.04.88 i on stalno alarmira kad prilikom većeg opterećenja temperatura ploče dostigne 45 stepeni. Neznam dali program ima mogućnost da prepozna matičnu ploču pa da prema njoj odredi maksimalnu temperaturu ili mi sami treba to da uradimo i ako treba na koju vrednost za moju ploču treba da podesim? Inače pri normalnom opterećenju temperatura ploče je oko 38 stepeni a procesora 48.

Thaedass
6.5.2011, 15:42
Evo mene ponovo. Kupio sam ovo napajanje (Trust 520 w) i juce ga ugradio. Radi dobro, skoro da se i ne čuje i što je najbitnije ima baš primetnog poboljšanja prilikom igranja igrice (Call of Duty Black ops). Sad jedva da se ptimećuje da po negde malo prikoči, a sa starim napajanjem je to dosta više bilo izraženo. Za 1500 dinara mislimda bolje nisam mogao da nadjem. Nego kad sam se već javio da nešto pitam.Interesuje me koja je temperatura normalna za moju matičnu ploču (Asus M2N-XE).Instalirao sam program Asus PC Probe II V1.04.88 i on stalno alarmira kad prilikom većeg opterećenja temperatura ploče dostigne 45 stepeni. Neznam dali program ima mogućnost da prepozna matičnu ploču pa da prema njoj odredi maksimalnu temperaturu ili mi sami treba to da uradimo i ako treba na koju vrednost za moju ploču treba da podesim? Inače pri normalnom opterećenju temperatura ploče je oko 38 stepeni a procesora 48.

Ako ima primetnog poboljsanja pri igranju onda je prethodno bilo na granici da crkne i verovatno jos nesto povuce za sobom.. U svakom slucaju bitan je napredak :) Inace za te pare niste imali da birate ama bas nista ni priblizno normalno tako da je ovo ispala dobra kupovina.

U vasu maticnu plocu se ugradjivao nForce430 cipset koji je poput svih nVidia cipseta poznat da se greje vise od konkurencije. Iskreno ne znam u kom rasponu bi trebalo da "trce" temperature cipseta,ali mislim da od 45 stepeni nije nista zabrinjavajuce. Meni je na prethodnoj maticnoj cipset sevao do 60 stepeni pri malo jacem overkloku (Intel P43 cipset) pa je izgurao 2 godine bez nekih problema. Uostalom javice se neko ko je imao dodira sa pomenutim cipsetom pa ce izneti informaciju koja vas zanima. PC Probe sam koristio sa pomenutom prethodnom maticnom i iskreno nisam bio nesto posebno zadovoljan - nekako mi nije bio bas ispeglan program. HWMonitor (http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html) je dosta dobar program za monitoring temperatura sa svih sondi u racunaru. Ako zelite da skinete koji stepen sa temperature cipseta uperite bilo koji ventilator ka malom crnom hladnjaku na maticnoj ploci i trebalo bi da upali

Belphegor
6.5.2011, 17:01
Narucio sam napajanje sto m je Red Devil preporucio samo sam drugo kuciste zahtevao: Seasonic 500W SS-500ET & Controlpoint CP-710B sa transparentnom stranicom, i rekli su 8900 dinara. Za jos 1000 sto mi ostane uzeo bih 2 sata kabla sto idu na 'Г' posto mi grafika ide preko tih ulaza :mad: i neki kuler sto se stavljaju na stranice za izbacivanje toplog vazduha ako ima nesto do 500 kinti i da li se isplati?:confused:
Da napomenem da nikad nisam a i nebi da OC-ujem bilo sta kod sebe, jer sam zadovoljan kako jeste.

Imam jednog drugara sto bi kupio od mene staro napajenje, uzeo sam ga pre 2 godine (bilo je 2800 din) koje je nosilo moju konfu, pa posto neznam koje je (ne razumem se) uslikao sam ga da vidite i kazete za koliko para da ga dam:
http://img823.imageshack.us/img823/3487/napajanjev.jpg

Jel moze bar 500 kinti? Jos uvek radi.

mica1709
6.5.2011, 19:29
Ako ima primetnog poboljsanja pri igranju onda je prethodno bilo na granici da crkne i verovatno jos nesto povuce za sobom.. U svakom slucaju bitan je napredak :) Inace za te pare niste imali da birate ama bas nista ni priblizno normalno tako da je ovo ispala dobra kupovina.

U vasu maticnu plocu se ugradjivao nForce430 cipset koji je poput svih nVidia cipseta poznat da se greje vise od konkurencije. Iskreno ne znam u kom rasponu bi trebalo da "trce" temperature cipseta,ali mislim da od 45 stepeni nije nista zabrinjavajuce. Meni je na prethodnoj maticnoj cipset sevao do 60 stepeni pri malo jacem overkloku (Intel P43 cipset) pa je izgurao 2 godine bez nekih problema. Uostalom javice se neko ko je imao dodira sa pomenutim cipsetom pa ce izneti informaciju koja vas zanima. PC Probe sam koristio sa pomenutom prethodnom maticnom i iskreno nisam bio nesto posebno zadovoljan - nekako mi nije bio bas ispeglan program. HWMonitor (http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html) je dosta dobar program za monitoring temperatura sa svih sondi u racunaru. Ako zelite da skinete koji stepen sa temperature cipseta uperite bilo koji ventilator ka malom crnom hladnjaku na maticnoj ploci i trebalo bi da upali

Evo koje mi temperature pokazuje Aida64:

Matična ploča 39 °C (102 °F)
1. CPU / 1. jezgra 31 °C (88 °F)
1. CPU / 2. jezgra 31 °C (88 °F)
MCP 64 °C (147 °F)
Aux 49 °C (120 °F)
GPU dioda 35 °C (95 °F)
WDC WD5000AAKS-00A7B0 36 °C (97 °F)
WDC WD6401AALS-00L3B2 38 °C (100 °F)
Koliko ja vidim posebno je prikazana temperatura matične ploče (Matična ploča 39 °C (102 °F) a posebno temperatura mikro čipa (MCP 64 °C (147 °F) koja je viša od 60 stepeni.

alexandar87
6.5.2011, 19:43
A jel dovoljan CORSAIR TX650 V2 za CF/(SLI),recimo 5850 i 5830?Danas sam ga narucio,znam da se nisam zaebo jer je kvalitetno napajanje,samo ne znam dal je "sposobno" za eventualni CF/SLI.

Doomche
6.5.2011, 21:26
Po broju PCI-E konektora i po tome shto nema sertifikate, napajanje nije predvidjeno da na njega bacash CF/SLI. Po snazi ce verovatno i izdrzhati tako neshto, ali bi morao da pravish dva dodatna PCI-E konektora, shto i nije bash preporuchljivo.

Za multi-GPU setup necheg takvog si realno trebao uzeti i neko napajanje predvidjeno za to, mozhda Chieftec CFT-750-14CS, Cooler Master Silent Pro M700 ili josh bolje SPS-750C iz Nitro serije ili Silverstone Element 650W/750W.

P.S. Ako cesh vec da kachish SLI/CF, a zafalice ti konektora, bolje ti je da nabavish adaptere i da postojece PCI-E konektore razdvojish na 2 nova, nego da molexe pretvarash u PCI-E konektore.

alexandar87
6.5.2011, 23:21
Ma pitao sam cisto onako da znam,nisam ja mnogo zahtevan korisnik,dovoljna mi je i jedna grafa,nego sam ga nasao za "male pare" (7900 din),a to je smesna cena za napajanje tog kvaliteta pa ga zato i uzimam.Hteo sam da znam da li je nekako moguce CF/SLI.Hvala u svakom slucaju :o

water wizard
6.5.2011, 23:26
ništa ne brini radiće igrice i na jednoj :)

alexandar87
6.5.2011, 23:31
Hahahahahah, da,a radice i na integrisanoj (FM) :D

water wizard
6.5.2011, 23:33
Hahahahahah, da,a radice i na integrisanoj (FM) :D
Mislio sam na 5850 ili 5830 :D

ivanza
7.5.2011, 0:12
:confused: Je l' su viša ili niža? :p

Da budem precizniji - donji deo više klase.:)

Ma pitao sam cisto onako da znam,nisam ja mnogo zahtevan korisnik,dovoljna mi je i jedna grafa,nego sam ga nasao za "male pare" (7900 din),a to je smesna cena za napajanje tog kvaliteta pa ga zato i uzimam.Hteo sam da znam da li je nekako moguce CF/SLI.Hvala u svakom slucaju :o

Tvoje napajanje može da izdrži dve Ati 6850 u CF ili dve Ati 6950 u CF dok može da podnese samo jednu Ati 6870 ili 6970.

Što se nvidije tiče prilično sam siguran da bi moglo da podnese jednu Nvidia gtx 580 ili dve gtx 460 u SLI.

Red_Devil_89
7.5.2011, 0:19
Da budem precizniji - donji deo više klase.:)

Tvoje napajanje može da izdrži dve Ati 6850 u CF ili dve Ati 6950 u CF dok može da podnese samo jednu Ati 6870 ili 6970.

Što se nvidije tiče prilično sam siguran da bi moglo da podnese jednu Nvidia gtx 580 ili dve gtx 460 u SLI.

Moze da izdrzi dve 6950, a ne moze 2 6870??:confused: 6870 manje trosi od 6950.

ivanza
7.5.2011, 0:25
Moze da izdrzi dve 6950, a ne moze 2 6870??:confused: 6870 manje trosi od 6950.

Onda može i 6870 u CF. One gornje podatke sam pročitao na Ati sajtu i izgleda da isti nisu baš u potpunosti tačni.:kreza:

Doomche
7.5.2011, 0:40
Ja ne znam na osnovu chega ti to uopshte rachunash (ukupna potroshnja? pa sad...), svi pouzdaniji sajtovi preporuchuju 800+ vati za dve 6950, jer takav overklokovan setup mozhe da povuche i po preko 550-600W (~480W bez overkloka vuche). Od toga vuche minimum 500W sa 12V grane, a TX650 ima 636W potencijalne snage na 12V, ali to je samo kada se 12V grana optereti do maksimuma (ne kada se i ostale grane opterete), shto znachi da je situacija prilichno gusta. Pored toga, opet nemash sve potrebne konektore, a oko toga se vec dizala raspravka.

Ako se josh uzme u obzir da je optimalno opterecenje napajanja ~60%, pa i starenje napajanja i potencijalni gubitak kapaciteta, onda su kalkulacije prilichno jasne, kao i razmishljanja o tome koliko je pametno ovo sklapati (koliko god ti voleo Corsair :D). Ljudi se uglavnom odluche za 1KW ili jache, ako ce sa tim da se igraju, sa razlogom.

Sa 5850 CF, situacija je malo drugachija. High-end sistem mozhe da povuche mozhda 450W overklokovan, shto znachi da bi sve bilo u nekim limitima dobrog, ali se opet dizhe pitanje konektora. Ovde bih se slozhio (shto retko radim) sa preporukom Guru3D sajta, oko napajanja:

A second card requires you to add another 170 Watts. You need a 650+ Watt power supply unit if you use it in a high-end system. That power supply needs to have (in total accumulated) at least 55~60 Amps available on the +12 volts rails.

Mozhe to da radi, ali za neki logichan crossfire (5770 ili jacha kartica), bez jedno 800W se ne bih zaletao na duzhi period.

ivanza
7.5.2011, 0:57
Ja ne znam na osnovu chega ti to uopshte rachunash (ukupna potroshnja? pa sad...), svi pouzdaniji sajtovi preporuchuju 800+ vati za dve 6950, jer takav overklokovan setup mozhe da povuche i po preko 550-600W (~480W bez overkloka vuche). Od toga vuche minimum 500W sa 12V grane, a TX650 ima 636W potencijalne snage na 12V, ali to je samo kada se 12V grana optereti do maksimuma (ne kada se i ostale grane opterete), shto znachi da je situacija prilichno gusta. Pored toga, opet nemash sve potrebne konektore, a oko toga se vec dizala raspravka.

Ako se josh uzme u obzir da je optimalno opterecenje napajanja ~60%, pa i starenje napajanja i potencijalni gubitak kapaciteta, onda su kalkulacije prilichno jasne, kao i razmishljanja o tome koliko je pametno ovo sklapati (koliko god ti voleo Corsair :D). Ljudi se uglavnom odluche za 1KW ili jache, ako ce sa tim da se igraju, sa razlogom.

Sa 5850 CF, situacija je malo drugachija. High-end sistem mozhe da povuche mozhda 450W overklokovan, shto znachi da bi sve bilo u nekim limitima dobrog, ali se opet dizhe pitanje konektora. Ovde bih se slozhio (shto retko radim) sa preporukom Guru3D sajta, oko napajanja:

Mozhe to da radi, ali za neki logichan crossfire (5770 ili jacha kartica), bez jedno 800W se ne bih zaletao na duzhi period.

Onda ispada da ovi iz Ati-ja mlate gluposti.:kreza:

http://support.amd.com/us/certified/power-supplies/Pages/details.aspx?item=547

Red_Devil_89
7.5.2011, 1:00
@ Doomche

A sta mislis koje bi napajanje trebalo za i5 2500k/Phenom X4 955 i crossfire 2 6850? Jel bi mogao Seasonic 620GM da drzi lepo takvu konfu ili bi trebao Chieftec CFT-750?

Doomche
7.5.2011, 1:07
@ivanza - pa ako pogledash Corsairov sajt, TX650V2 uopshte nema SLI/CF sertifikat, niti dovoljno konektora za ozbiljniji SLI/CF. Jedno uslovljava drugo, nisu ni ovo iz Corsaira glupi. Nije iskljucheno da konektore nema da bi se TX750V2 bolje prodavao, ali opet je to tako sa razlogom :).

@crvena sotona :D - pre bih ishao na Chieftec, iako Seasonic ima kvalitetniju izlaznu struju. Postoji jedno nepisano pravilo kod relativno kvalitentijih napajanja - koliko konektora, toliko muzike. Posebno se odnosi na PCI-E konektore, dok se recimo kod EPS12V konektora za matichnu plochu, odnosno procesor (ima i onih koje zahtevaju vishe od jednog) mozhe i preci preko njega malo lakshe.

alexandar87
7.5.2011, 1:21
Samo bez rasprave, molim vas :).Samo sam hteo informativno da znam da li može ili ne CF/SLI.Završiće mi posao ovo napajanje,bitno da može dobru grafu (single) da piči.

ivanza
7.5.2011, 1:28
@ivanza - pa ako pogledash Corsairov sajt, TX650V2 uopshte nema SLI/CF sertifikat, niti dovoljno konektora za ozbiljniji SLI/CF. Jedno uslovljava drugo, nisu ni ovo iz Corsaira glupi. Nije iskljucheno da konektore nema da bi se TX750V2 bolje prodavao, ali opet je to tako sa razlogom :).

Verovatno si upravu pošto npr. HX 650W ima 4 konektora za grafe a košta kao TX 750W. U pitanju je želja za profitom.

Samo bez rasprave, molim vas :).Samo sam hteo informativno da znam da li može ili ne CF/SLI.Završiće mi posao ovo napajanje,bitno da može dobru grafu (single) da piči.

Ma jok bre...ne raspravljamo se mi...to se tebi samo čini...:kreza: Samo smo malo zakomplikovali odgovor i ništa više.:kreza:

zvucnjak
8.5.2011, 11:28
Da li moje trenutno napajanje, Enermax Noisetaker AX EG495AX-VE (W)SFMA (http://www.cluboverclocker.com/reviews/power/enermax/eg495ax-ve/page2.htm), može da podrži ovako nešto recimo:

Asus M4A88TD-V EVO/USB3
Phenom x4 955 BE
Radeon 6950

?

P.S. staro je bar jedno 4 godine, ukoliko je to bitno...

Thaedass
8.5.2011, 11:38
Ja ne bih pravio takvu kombinaciju..

Picard
8.5.2011, 11:46
Ni ja.

FrankRibery
8.5.2011, 12:15
Da li moje trenutno napajanje, Enermax Noisetaker AX EG495AX-VE (W)SFMA (http://www.cluboverclocker.com/reviews/power/enermax/eg495ax-ve/page2.htm), može da podrži ovako nešto recimo:

Asus M4A88TD-V EVO/USB3
Phenom x4 955 BE
Radeon 6950

?

Moze ali ce ti biti na granici sve, mada kod mog drugara istu konfiguraciju drzi neki LC power silent green od 600W koji je slabija marka od Enermax-a i to dosta. Mislim da bi ovaj Enermax trebao da drzi to.

LoneWolf
8.5.2011, 12:23
Situacija je sljedeća : imam 3-4 napajanja različitih napojnih vrijednosti koja su radila na Pentium 3/4 kompjuterima.
Konfiguracija "problematičnog" kompjutera je sljedeća :

Intel single core Pentium 4 2.66 GHz
ploča MSI
512 MB RAM DDR1
flopi, CD ROM, VGA 32MB RIVA TNT, LAN + zvučna odvojeni, nisu integrisani
HDD 40 GB

Problem je sljedeći : kad palim kompjuter daje mi 1 dug beep (iz biosa, tačnije iz dubine kompjutera s obzirom da mi se ne pojavljuje ništa na ekranu).

Napajanja su od po 230V - 350 i 400 W.

Postavljao sam ovakav post i u temi za nemogućnost pokretanja računara.
I dalje ne znam koje napajanje da stavim unutra, s ova dva sam probao da napajam samo hdd i ploču kao osnovne komponente, i prvi put je uspjelo da pokrenem računar, došao sam do biosa i kad sam ga ugasio nije htio da se pokrene drugi put.

Šta može biti uzrok svemu ovome, kako da odaberem pravo napajanje?
Nelogično mi je da napajanja koja su ispravna na drugim računarima (Pentium 3 sa po 2 hdd-a i još dosta potrošača unutar samog kućišta) RADE NA NJIMA a NE RADE na ovom kompjuteru kad ga prikopčam samo na ploču i hdd...:confused:

Thaedass
8.5.2011, 12:31
Moze ali ce ti biti na granici sve, mada kod mog drugara istu konfiguraciju drzi neki LC power silent green od 600W koji je slabija marka od Enermax-a i to dosta. Mislim da bi ovaj Enermax trebao da drzi to.

Vidi ga opet :D Ko ovde prica o marci napajanja? Znas i Puma ima patike za 3k koje su ocaj pa se i dalje smatraju kao sam vrh sto se obuce tice.. Inace ja na sajtu LC-a vidim da oni imaju Silent Series i Green Power Edition seriju,nikako i "Silent Green",ali po deklarisanoj snazi vidim da je rec o LC6600GP2 V2.3 ciji je OEM Huntkey.

Iskreno ne znam kako kod tvog drugara PhII X4 955BE i HD6950 rade na tom LCP-u jer se pomenuto napajanje nije nesto proslavilo..

@LoneWolf: da li znas ciji BIOS je na ploci? Jedan dug Beep obicno oznacava problem sa memorijom ili grafickom

LoneWolf
8.5.2011, 13:10
@LoneWolf: da li znas ciji BIOS je na ploci? Jedan dug Beep obicno oznacava problem sa memorijom ili grafickom

BIOS je AMIBIOS, evo i 2 slike.
Prva je slika Ubuntua kad me pustio unutra (prvi put nakon instalacije koja je uspješno obavljena na istom kompjuteru prije 2-3 dana).

39598

Druga slika je BIOS i šta se vidi iz njega.

39599

P.S. Kad sam išao na Restart computer iz Ubuntua, dao je sve naznake da će se uspješno restartovati i ništa - signal na monitoru narandžast umjesto zelenog (stoji na standby kao da je sve pogašeno), nema slike na ekranu a hard disk i ostatak kompjutera navodno rade nešto.
Čistio sam ram memoriju gumicom, ne znam šta dalje da radim...

P.S. Nemoj da te zbuni datum i vrijeme, današnje je, uslikano prije par min.

aconi
8.5.2011, 13:35
Jedan dugi beep oznacava problem sa memorijom.Uglavnom kad nije dobro stavljena u slot

LoneWolf
8.5.2011, 16:02
Jedan dugi beep oznacava problem sa memorijom.Uglavnom kad nije dobro stavljena u slot

Mijenjao sam slotove i na sve jednom slotu se dešava isto - jedan dug beep.
Ne znam do čega je niti imam drugi DDR1 modul, ako nabavim javiću jesam li riješio problem.
Čudno mi je ovo sve...

EDIT : NISAM NIŠTA RIJEŠIO, mijenjao sam RAM, stavljao drugi, stavljao po različitim slotovima i NIŠTA.
Čak i kad izvadim ram potpuno i ne ostavim ništa u slotovima za ram memoriju beepa naprosto NEMA?! :mad:

aconi
8.5.2011, 22:08
Jedino ostaje da je problem u ploci

LoneWolf
9.5.2011, 1:44
Jedino ostaje da je problem u ploci

Kako i gdje da testiram ploču, nemam nijednu drugu koja podržava ddr1, sve druge su mi sa sd ramom i slabijim procesorima?

Nemam nikog ko bi mi mogao izaći u susret s tim, jedino da nosim u servis pa da vidim šta će da kažu, ili postoji još neka opcija?

flamingos
9.5.2011, 3:07
jedino da proveris napone po ploci dal provodi struju,moguce da je neki deo nje odapnuo,a mozda plcoa ima hladan lem.

zax.n
11.5.2011, 11:30
Danas idem da pokupim MSI GTX 570 OC. A posto kupujem komponente malo po malo imam jedno pitanje. Trenutno imam Chieftec GPS-550AB napajanje i na njega prikaceno E4500, 4Gb DDR-a, 3 harda. Pa me interesuje da li mogu na to da prikacim ovaj GTX 570?, cisto da mi ne stoji na polici dok uskoro ne stigne i ostatak komponenti za novu masinu?

Barni
11.5.2011, 11:46
trebalo bi da može, ostatak kompa troši < 100W a grafa 200W

Doomche
11.5.2011, 14:09
Svakako premalo snage na 12V za tu karticu, a i napajanje kao napajanje nije bash toliko kvalitetno. Pitanje je i da li imash dovoljno konektora. Pored tako slabog procesora, svejedno ne bi osetio mnogo chari GTX570, tako da mislim da ti je to previshe.

P.S. Mozhe sve ostalo da troshi manje od 100W, samo ako pod tim "ostalim" podrazumevash samo procesor, chiji je TDP 65W. Tu su 3 HDD-a koji mogu da povuku i po 15W svaki, 2 shtapa rama, plocha, ventilatori... sve to na defaultu.

ivanza
11.5.2011, 14:45
zax.n :
Ni ja se nebih zezao sa tom grafom pod tim napajanjem. Na 12V granama izvlači maksimalno 400W a za gtx 570 se preporučuje napajanje sa pravih 550W. Ono što mogu da potvrdim da je to napajanje dovoljno jako za npr. Ati 6870, Nvidia gtx 460 1gb, možda Ati 5870 i ništa jače od toga.

Imaj u vidu da nvidia gtx 570 povuče 70 do 80W više od tri gore pomenute grafe pojedinačno pa ukoliko hoćeš da se zezaš...:kreza:

Barni
11.5.2011, 15:23
Svakako premalo snage na 12V za tu karticu, a i napajanje kao napajanje nije bash toliko kvalitetno. Pitanje je i da li imash dovoljno konektora. Pored tako slabog procesora, svejedno ne bi osetio mnogo chari GTX570, tako da mislim da ti je to previshe.

P.S. Mozhe sve ostalo da troshi manje od 100W, samo ako pod tim "ostalim" podrazumevash samo procesor, chiji je TDP 65W. Tu su 3 HDD-a koji mogu da povuku i po 15W svaki, 2 shtapa rama, plocha, ventilatori... sve to na defaultu.

how yes no

http://www.behardware.com/medias/photos_news/00/24/IMG0024933.gif

a evo i primera potrošnje sistema sa integrisanom grafom, jednim hardom i 2x2 GB RAM

http://media.bestofmicro.com/4/L/193269/original/psu_peak_power.png

toliko o tome da procesori troše ono što je intel ili amd napisao kao njihov tdp

Thaedass
11.5.2011, 15:35
how yes no

http://www.behardware.com/medias/photos_news/00/24/IMG0024933.gif

a evo i primera potrošnje sistema sa integrisanom grafom, jednim hardom i 2x2 GB RAM

http://media.bestofmicro.com/4/L/193269/original/psu_peak_power.png

toliko o tome da procesori troše ono što je intel ili amd napisao kao njihov tdp

Prime95 ti je dovoljan pokazatelj ukupne potrosnje ovoga sto si nabrojao? :rolleyes:

Btw TDP nije oznaka za potrosnju procesora..

ivanza
11.5.2011, 15:38
Barni :
Prime95 opterećuje procesor i memoriju ali ne i grafičku tako da taj grafikon ne prikazuje ukupnu potrošnju računara.:rolleyes:

Da bi rezultat bio precizniji potrebno je istovremeno pokrenuti i prime95 i Furmark koji siluje grafičku do iznemoglosti.

Thaedass
11.5.2011, 15:42
Prime95 moze dosta da varira sa temperaturama i potrosnjom jer retko ko obraca paznju da podesavanje programa...

Inace rec je o potrosnji racunara bez graficke kartice (zato je i okacio sliku testa sa integrusom (AMD i Intel integruse trose opasno razlicitu kolicinu struje))

Red_Devil_89
11.5.2011, 15:46
U svakom slucaju taj njegov procesor ne moze da izvuce max iz GTX570, a onda ta grafa nece moci max da optereti napajanje. Kad bude uzeo nov procesor onda ce morati i novo napajanje, za sad ce izdrzati ovako.

Thaedass
11.5.2011, 15:50
^ nemoj misliti da je tako :) Grafa moze da povuce svoju deklarisanu potrosnju (plus u peak-u i preko) bez potrebe da je procesor prati. Ti dobijas ogranicen FPS,a potrosnja nema veze sa time

Red_Devil_89
11.5.2011, 15:54
Po meni je bolje da umesto te grafe uzme procesor, plocu i ram. Pa da kasnije skupi pare za grafu i napajanje.

ivanza
11.5.2011, 16:00
U svakom slucaju taj njegov procesor ne moze da izvuce max iz GTX570, a onda ta grafa nece moci max da optereti napajanje. Kad bude uzeo nov procesor onda ce morati i novo napajanje, za sad ce izdrzati ovako.

Da bre :boodala: to ima logike jer ove jače nvidia kartice od gtx 460 pa naviše pate od low gpu usage boljke ako nemaš neki quad core proc sa radnim takvom od preko 3 ghz.

Sa toga razloga će gtx 570 imati manju gpu usage na dual core procesoru a samim tim verovatno i manju potrošnju.

Doomche
11.5.2011, 16:02
Btw TDP nije oznaka za potrosnju procesora..

Nije oznaka za potroshnju procesora, nego za termalnu disipaciju, odnosno koliko ce energije koju povuche da pretvori u toplotu i sam Intel je rekao da postoji samo da bi bila orijentacija prilikom kupovine kulera. Ova brojka bi trebalo da je priblizhno jednaka potroshnji procesora bez overkloka, jer se "korisna" energija, odnosno ona koju procesor u stvari utroshi ne pretvarajuci je u toplotu meri u milivatima. Bukvalno.

Kako god okrenesh, TDP pokazuje koliko ce garantovano procesor troshiti pri opterecenju, ako ne i vishe, shto je ovde sasvim dovoljno.

A GTX570 je posebna pricha, sa prosechnim overklokom lagano predje 250W potroshnje.

@Barni - ako pogledash diskusiju o tom chlanku (koji je vec nekoliko puta iznet ovde) i koliko je autor isflejmovan jer sasvim lep broj ljudi tvrdi da njegova merenja nemaju mnogo veze sa mozgom, razmislio bi o njegovom kredibilitetu.

Kako god, on opet ne pokazuje nishta. Svi procesori u testu imaju TDP od 65W, sem x2 5050e, kao i E4500 i konfugiracija troshi minimum 70W bez dodatnih 2 diska, optike(?) i USB uredjaja, shto opet znachi da ce troshiti vishe od 100W pri opterecenju, sa ovim uredjajima.

zax.n
11.5.2011, 16:09
U svakom slucaju stize uskoro (par nedelja, mesec dana) i novi procesor tj. komplet nov komp, a sa njim naravno i novo napajanje. Nego me je interesovalo da li da bodem ovo cudo unutra sada ili da cekam da stigne novo napajanje pa tek onda sa njim da probam. ne bih voleo da se nesto zezne ;) Inace stize i5-2500k P67 ploca, sada videcu da li ce biti Asus ili Gigabyte, kao i 4 GB DDR Hyper X 1600Mhz :))

Red_Devil_89
11.5.2011, 16:10
Pa kad ti vec ostatak komponenti uskoro stize, ostavi grafu, pa kad ti stigne novo napajanje i ovo ostalo onda sve sklopi.

zax.n
11.5.2011, 16:16
Pa kad ti vec ostatak komponenti uskoro stize, ostavi grafu, pa kad ti stigne novo napajanje i ovo ostalo onda sve sklopi.

Cekao bih ja da sam siguran da ce sve stici po planu. Ali nazalost moze da se desi da to ne bude bas tako, vec da cu cekati i par meseci. Pa sam mislio da onda mozda sada odmah da uzmem neko napajanje pa da njega zamenim, a onda da sacekam sve ostalo i posle sve to sklopim :))

Red_Devil_89
11.5.2011, 16:49
Ako imas sad para za napajanje sto da ne. Taman ne moras da rizikujes sa onim Chieftecom. Koliko para si planirao da potrosis na napajanje?

nerro7
11.5.2011, 16:58
iznemoglost.
Svidja mi se ova reč! :dzavo:

LM, ako vam nešto znači, C2D e7400 u idle(internet explorer) troši 3.7W, Intel burn test ga nategne na 32W, sa oc na 4GHz u idle troši 27.4W a u burn testu dodje do 81W. Kako je Intel naveo max potrošnju od 92W ja ne znam, možda na 5Ghz... :a_whistli

Doomche
11.5.2011, 17:01
A gde si uopshte video maksimalnu potroshnju od 92W? TDP tog procesora je isto 65W, a za idle je verovatno korishcen C1 Eist i Speedstep kako bi se oborila potroshnja... chime je sve to mereno?

nerro7
11.5.2011, 17:03
A gde si uopshte video maksimalnu potroshnju od 92W? TDP tog procesora je isto 65W, a za idle je verovatno korishcen C1 Eist i Speedstep kako bi se oborila potroshnja... chime je sve to mereno?
Na Intel sajtu, pre godinu i nesto dana. Tad sam krenuo da ga klokujem polagano, svaki mesec 100Hz.
Ako je to tačno i verodostojno, FLUKE instrumentom kod tetka u servisu.

P.S. da

Thaedass
11.5.2011, 17:04
E7400 na 4GHz trosi 81W uz IBT?! :kreza:

nerro7
11.5.2011, 17:05
E7400 na 4GHz trosi 81W uz IBT?! :kreza:

Šta se čudiš? Koliko bi po tebi trebalo da bude?
Još će ispast da nešto nije u redu... :confused:

Barni
11.5.2011, 17:06
Barni :
Prime95 opterećuje procesor i memoriju ali ne i grafičku tako da taj grafikon ne prikazuje ukupnu potrošnju računara.:rolleyes:

Da bi rezultat bio precizniji potrebno je istovremeno pokrenuti i prime95 i Furmark koji siluje grafičku do iznemoglosti.

a taj furmark je pokazatelj čega tačno :rofl:
- on veze nema sa realnim životom i zahtevima koje igrice postavljaju pred vga

@ doomche hajde nađi neki test sa takvom konfiguracijom pa onda da ti poverujem da optika i hardovi u kontinuitetu vuku tu struju o kojoj pričaš, do tada evo još jednog koji ne zna da izmeri potrošnju procesora

http://www.xbitlabs.com/images/cpu/intel-wolfdale/pcons-2.png

koji potvrđuje rezultate koje sam gore okačio

i još jedan geak video koji opet govori u moju korist, još jednom realan život ne iživljavanje programima koji nemaju dodira sa realnošću niti će 95% igrica ikada postići opterećenje sistema koje je ovde demonstrirano 3d markom

iKk2_1u26tg

nerro7
11.5.2011, 17:07

@ doomche hajde nađi neki test sa takvom konfiguracijom pa onda da ti poverujem da optika i hardovi u kontinuitetu vuku tu struju o kojoj pričaš, do tada evo još jednog koji ne zna da izmeri potrošnju procesora

http://www.xbitlabs.com/images/cpu/intel-wolfdale/pcons-2.png

koji potvrđuje rezultate koje sam gore okačio

i još jedan geak video koji opet govori u moju korist, još jednom realan život ne iživljavanje programima koji nemaju dodira sa realnošću niti će 95% igrica ikada postići opterećenje sistema koje je ovde demonstrirano 3d markom

iKk2_1u26tg
Narkoman, cim je nabio svike u zatvorenom prostoru...taj ne zna sta je W a kamoli nesto drugo

zax.n
11.5.2011, 17:19
Ako imas sad para za napajanje sto da ne. Taman ne moras da rizikujes sa onim Chieftecom. Koliko para si planirao da potrosis na napajanje?

Ne znam ni sam. Ali mi negde oko 100e zvuci kao razumna cifra??

Red_Devil_89
11.5.2011, 17:40
Ne znam ni sam. Ali mi negde oko 100e zvuci kao razumna cifra??

Za te pare Seasonic 620GM 620W. Bice ti dovoljno za GTX570 i 2500k.

Doomche
11.5.2011, 17:55
@Barni - ja stvarno ne uspevam da vidim shta ti dokazujesh. Dao si par testova na kojima neki procesori probijaju svoj TDP, neki troshe manje od njega, a ni na jednom od tih testova nema pomenutog E4500. Shta to tachno treba da znachi? TDP nije potroshnja procesora, to smo 10 puta pomenuli. Kako bi objasnio da moj rachunar u peaku, koji jeste nerealno opterecenje, vuche 290-310W, shto sam merio unimerom, uz karticu chiji je TDP ~115W, ako procesor vuche 30W? Kako bi izgledalo sa karticom chiji je TDP duplo veci, na ma koliko slabom procesoru?

Nigde nisam rekao da optika i hard vuku toliko kontinuirano, vec da mogu da povuku toliko. HDD je mnogo lakshe opteretiti do maksimuma nego procesor ili grafiku, shta ce se desiti ako dok igra Crysis igra povuche swap fajl sa jednog diska i u isto vreme pochne da fura pagefile na drugom?

Uostalom, chak i da je sve tako kako jeste, zashto gledash samo ukupnu potroshnju celog sistema? Da je tako, svima bi nam bilo lakshe, a ja bih furao na svojih 500W neki GTX560 SLI, jer troshi ~450W. Medjutim, to tako ne ide i ovo ne bi ni radilo kod mene.

Problem je njegova 12V grana koja ima celih 30A, shto je 360W i to samo u sluchaju kada je samo 12V grana opterecena, u sluchaju opshteg opterecenja poprilichno manje. GTX570 povuche >250W uz prosechan overklok i opterecenje u igri (izguglaj ako ti trebaju testovi). Shto znachi da ce verovatno moci lagano da probije nekih 300W sa 12V, sa koje pretezhno vuku struju. Sad, uzimajuci u obzir starost napajanja i nepouzdanost GPS serija Chiefteca, koja crkava kao nenormalna, da li bi ti konfiguraciju koja troshi >300W sa 12V stavio na napajanje koje mozhe da isporuchi 360W na njoj u peaku?

Thaedass
11.5.2011, 18:19
Šta se čudiš? Koliko bi po tebi trebalo da bude?
Još će ispast da nešto nije u redu... :confused:

To je meni nesto malo.. Koji napon ako nije tajna?

Barni
11.5.2011, 20:38
@Barni - ja stvarno ne uspevam da vidim shta ti dokazujesh. Dao si par testova na kojima neki procesori probijaju svoj TDP, neki troshe manje od njega, a ni na jednom od tih testova nema pomenutog E4500. Shta to tachno treba da znachi? TDP nije potroshnja procesora, to smo 10 puta pomenuli. Kako bi objasnio da moj rachunar u peaku, koji jeste nerealno opterecenje, vuche 290-310W, shto sam merio unimerom, uz karticu chiji je TDP ~115W, ako procesor vuche 30W? Kako bi izgledalo sa karticom chiji je TDP duplo veci, na ma koliko slabom procesoru?

Nigde nisam rekao da optika i hard vuku toliko kontinuirano, vec da mogu da povuku toliko. HDD je mnogo lakshe opteretiti do maksimuma nego procesor ili grafiku, shta ce se desiti ako dok igra Crysis igra povuche swap fajl sa jednog diska i u isto vreme pochne da fura pagefile na drugom?

Uostalom, chak i da je sve tako kako jeste, zashto gledash samo ukupnu potroshnju celog sistema? Da je tako, svima bi nam bilo lakshe, a ja bih furao na svojih 500W neki GTX560 SLI, jer troshi ~450W. Medjutim, to tako ne ide i ovo ne bi ni radilo kod mene.

Problem je njegova 12V grana koja ima celih 30A, shto je 360W i to samo u sluchaju kada je samo 12V grana opterecena, u sluchaju opshteg opterecenja poprilichno manje. GTX570 povuche >250W uz prosechan overklok i opterecenje u igri (izguglaj ako ti trebaju testovi). Shto znachi da ce verovatno moci lagano da probije nekih 300W sa 12V, sa koje pretezhno vuku struju. Sad, uzimajuci u obzir starost napajanja i nepouzdanost GPS serija Chiefteca, koja crkava kao nenormalna, da li bi ti konfiguraciju koja troshi >300W sa 12V stavio na napajanje koje mozhe da isporuchi 360W na njoj u peaku?

pa i sam kažeš da je to nerealno opterećenje, dalje tih 300W treba umanjiti za efikasnost napajanja itd, ovo oko realne potrošnje ne bih potencirao da nisam izmerio potrošnju moje kante i dobio 220W, za ono što je po meni realan peak, u crysis benchmark-u, znači 180-190W mi vuku komponente u realnom scenariju zato i verujem u verodostojnost ovog videa a ti i dalje veruj da ti mašina vuče > 300W kada ti nije uključen furmark i linx

Doomche
11.5.2011, 20:42
pa i sam kažeš da je to nerealno opterećenje, dalje tih 300W treba umanjiti za efikasnost napajanja itd
Pa nisam totalni idiot da ne urachunam efikasnost, ako sam struju merio "iza" napajanja. Sve je urachunato, nerealno samo zato shto je bio furmark + linx. Realna potroshnja je verovatno ~50W manja.

ovo oko realne potrošnje ne bih potencirao da nisam izmerio potrošnju moje kante i dobio 220W, za ono što je po meni realan peak, u crysis benchmark-u, znači 180-190W mi vuku komponente u realnom scenariju zato i verujem u verodostojnost ovog videa a ti i dalje veruj da ti mašina vuče > 300W kada ti nije uključen furmark i linx

Kako god, samo ti veruj, ja i dalje nigde ne vidim da si dokazao koliko E4500 troshi. Ja cu samo ponoviti da problem nije u 550W snage koje ima napajanje, vec bednih (i sada vec istroshenih) 30A na 12V. Uz to, napajanje nije neki uber-kvalitet. Misli shta god ti odgovara.

ivanza
11.5.2011, 22:48

Ovo što si napisao izmlatio si ga samo tako.:facepalm:boodala::kreza::rofl:

Furmark je program za testiranje grafičke koji maltene svaku grafičku masira do maksimuma u smislu da je optereti do maksimuma. Veruj mi da ni jedna igrica ne može da zagreje grafičku kao što to furmark može. U Furmark testu grafička je između 5 i 10 stepeni toplija nego u bilo kojoj igri.

http://www.ozone3d.net/benchmarks/fur/

Bilo je skoro aktuelno crkavanje Nvidia GTX 590 grafičkih kartica. Sve one su crkle u toku masiranja sa Furmark programom.

Barni
12.5.2011, 10:59
:facepalm
furmark je jedino dobar za nalaženje max oc vga, kao pokazatelj potrošnje struje vga je bezvredan jer nema te igre koja će do te mere uposliti grafu i to je moja poenta

@doomche
evo testa e4300, dovoljno je blizu e4500 da mogu da zaključim da on troži do 45W na def.

http://www.behardware.com/medias/photos_news/00/19/IMG0019149.gif

Picard
12.5.2011, 11:06
Ako je verovati ovom grafikonu (neki CF sistem sa techpowerup-a), Metro 2033 je na korak od Furmarka:

http://i1097.photobucket.com/albums/g353/melodiesofmonogram/powercomp.jpg

Belphegor
12.5.2011, 11:13
@Picard
Koja je konfa vazi za taj graf?

Picard
12.5.2011, 11:17
Ne znam, sliku sam pokupio sa drugog foruma.

Thaedass
12.5.2011, 11:18
Intel Core i7 920 @ 3.8 GHz
Gigabyte X58 Extreme
3x 2048 MB Mushkin Redline XP3-12800 DDR3 @ 1520 MHz 8-7-7-16
WD Caviar Blue WD5000AAKS 500 GB
akasa 1200W

Ovo im je test masina vec neko vreme

zvucnjak
12.5.2011, 11:52

Asus M4A88TD-V EVO/USB3
Phenom x4 955 BE
Radeon 6950

?

Ja ne bih pravio takvu kombinaciju..

Ni ja.

A sa nekom slabijom grafikom, recimo 6870?

ivanza
12.5.2011, 12:00
:facepalm
furmark je jedino dobar za nalaženje max oc vga, kao pokazatelj potrošnje struje vga je bezvredan jer nema te igre koja će do te mere uposliti grafu i to je moja poenta

Tačno je da nema te igre koja će do te mere uposliti grafu ali Furmark nije baš igra.:rolleyes: Furmark je takođe dobar za utvrđivanje stabilnosti grafičke kartice i bez njenog OC-a.:rolleyes:

Grafikon koji je priložio Picard upravo to dokazuje. Furmark izaziva najveću potrošnju grafe.

zax.n
14.5.2011, 5:25
Sveo sam izbor napajanja na dva komada pa me interesuje sta mislite koje je bolje uzeti: Seasonic X-660 ili TT Toughpower XT TPX-775M 775W?

A masina ce biti i5-2500k, asus ili gigabyte p67, 2x2Gb Hyper X 1600mhz, MSI gtx 570 OC, jedan HDD i jedan SSD.

Naravno planiram da OC taj procesor. Sta mislite koje od ova dva je bolje uzeti ili ako imate neki predlog za nesto trece u tom cenovnom rangu?

arki
14.5.2011, 8:31
Sveo sam izbor napajanja na dva komada pa me interesuje sta mislite koje je bolje uzeti: Seasonic X-660 ili TT Toughpower XT TPX-775M 775W?

A masina ce biti i5-2500k, asus ili gigabyte p67, 2x2Gb Hyper X 1600mhz, MSI gtx 570 OC, jedan HDD i jedan SSD.

Naravno planiram da OC taj procesor. Sta mislite koje od ova dva je bolje uzeti ili ako imate neki predlog za nesto trece u tom cenovnom rangu?
Bolje ti je da uzmes plocu sa z68 Chipsetom,mislim da je x-660 dovoljn:)

Cyber8
19.5.2011, 9:41
Da li ce moci da gura napajanje iz LC POWER ATX-914BII Pro 600W , AMD 955 i 5770 ? Naravno bez clockovanja :)

Pjanovic
19.5.2011, 10:23
Trebalo bi da bude dovoljno.

Doomche
19.5.2011, 13:47
Trebalo bi, ali napajanje samo po sebi nije neki kvalitet (unutra je LC600-H, ko zna koja revizija, a mislim da je ona ochajna najstarija). Ja se bar ne bih izhivljavao sa overklokom. Da je 6600GP2, drzhalo bi sigurno.

Nepotpisani Čitalac
19.5.2011, 14:10
LC600H-12 je interno proizvod firme RSY (Shenzhen RuiShengYua), i u pitanju je solidno 450W napajanje, te ga tako treba i posmatrati. Bez overclocka, slažem se, biće dovoljno za to za šta će biti korišćeno.

nerro7
27.5.2011, 11:56

Beži od tog tt-a k'o :dzavo: od (žašto nemamo popa smajlija? )

TO: cyber8

LC...nem pojma o njegovim podatcima, ali znam da je tsengtcung proizvodnja odnosno kungFuš.
Svakako ako se može, treba uvek uzeti lepo,kvalitetno,jako napajanje koliko se može. Lično bih pre uzeo nekog kineza, pa čak i par komada godišnje nego dao 5-6000 za malo boljeg kineza koji nije dobar...ako me razumete, posle oš bolju konfu, opet menjaj W

Nepotpisani Čitalac
27.5.2011, 20:21

Ne slažem se za Toughpower XT seriju. Ona je CWT DSA interno, a konkretno TPX-775 je iste topologije kao Corsair 750HX. Razlika je u tome što Tt malo štedi na kondenzatorima, pa su na sekundaru Teapo umesto NCC, ali to je otprilike jedina zaista bitna razlika. Dobro je to napajanje...

aconi
27.5.2011, 20:35

TO: cyber8

LC...nem pojma o njegovim podatcima, ali znam da je tsengtcung proizvodnja odnosno kungFuš.
Svakako ako se može, treba uvek uzeti lepo,kvalitetno,jako napajanje koliko se može. Lično bih pre uzeo nekog kineza, pa čak i par komada godišnje nego dao 5-6000 za malo boljeg kineza koji nije dobar...ako me razumete, posle oš bolju konfu, opet menjaj W
Ti si nesto pomesao,radi se o Thermaltake napajanju,dosta su kvalitetni,nije kinez

ozzytheking
27.5.2011, 21:22
Da ne otvaram novu temu... Stiglo mi napajanje SS-620GM i posto nemam sve komponente novog kompa odlucim da probam da li napajanje radi na starom kompu (AMD Sempron 2500+ i maticna (http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2275#sp)), prikacim onaj 24-pinski konektor na maticnu sa 20-pinskim i jedan od dva 4-pinska konektora na 4-pinski ulaz za CPU. Nista vise nisam povezivao jer bi napajanje za MB i CPU trebalo da je OK (trebalo bi da dogura do onog ekrana gde se ulazi u BIOS) i ukljucim komp ali posto je jedan kabl upao u ventilator od procesora u panici odmah iskljucim komp ali posle ovog je hteo samo jednom da se upali (posle mnogo stiskanja dugmeta za paljenje) ali se posle nekoliko sekundi ugasio. Je l' propustam nesto ili...

nerro7
27.5.2011, 23:49
Ne slažem se za Toughpower XT seriju. Ona je CWT DSA interno, a konkretno TPX-775 je iste topologije kao Corsair 750HX. Razlika je u tome što Tt malo štedi na kondenzatorima, pa su na sekundaru Teapo umesto NCC, ali to je otprilike jedina zaista bitna razlika. Dobro je to napajanje...

pomešao sam onda.jbg ovih dana sam mnogo napajanja proterao kroz glavu...

ozzytheking (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=22907):
ako imaš lampicu na napajanju pogledaj, ako sija crveno ili je kratak spoj ili je nešto crklo a to može značiti opet kratak spoj. kako da testiraš? izvadi napajanje procesora pa uključi. ako rade ventovi..pozdravi se. tako je meni isto bilo prošle god, samo meni nije upao kabl u kuler. a može biti da ti je vent na 12V, pa kad si ga zaglavio on je crkao i probio 12V na ploči i ostatak sistema, nezavisno jeli zakačen na ploču ili molex.

ozzytheking
28.5.2011, 8:10
Ma kabal je upao i culo se zujanje, ventilator (i ostatak sistema) ponovo rade sa starim napajanjem. Probao sam ovo (http://www.seasonic.com/support/a08.jsp#42) i ventilator na napajanju se vrti. Sad me bas zanima zasto ne radi na starom kompu. Doduse, na ovom SS napajanju nema jedan pin na onoj 24-pinskoj grani dok na starom napajanju ima.

Nepotpisani Čitalac
28.5.2011, 9:05
Ma kabal je upao i culo se zujanje, ventilator (i ostatak sistema) ponovo rade sa starim napajanjem. Probao sam ovo (http://www.seasonic.com/support/a08.jsp#42) i ventilator na napajanju se vrti. Sad me bas zanima zasto ne radi na starom kompu. Doduse, na ovom SS napajanju nema jedan pin na onoj 24-pinskoj grani dok na starom napajanju ima.

Pin koji fali je pin do kojeg dolazi bela žica, a ona nosi -5V napon. -5V je arhaičan, koristile su ga ISA zvučne kartice i modemi, i izbačen je još u ATX v1.2 standardu kao opcion, a već u 1.3 kao nepotreban. Trenutno je aktuelna verzija standarda 2.3, pa ti vidi. Moguće je da matična ploča očekuje -5V pin, ali retke su takve, i mislim davno izumrle.

zvucnjak
21.6.2011, 17:36
Odlučio sam se na kraju i uzeo ovo:

Asus M5A87
PhenomII x4 955 BE
Sapphire 6870
2x4GB Kingston (1600 valjda)

Jedino nisam napajanje rešavao, probaću na ovom mom (http://www.cluboverclocker.com/reviews/power/enermax/eg495ax-ve/page2.htm), šta mislite da li će izgurati? Bez OCa naravno...

Kakvo bi ste kvalitetno napajanje inače preporučili za ovo, da nije previše skupo (oko 60-70 evra), ali da je tiho (ovo moje ima 2 ventilatora i nije da se ne čuju...)

Doomche
21.6.2011, 17:46
Hm, to napajanje ima dve 12V grane od po 18A, koje verovatno istovremeno ne mozhesh da opteretish sa vishe od 15A svaku, odoka.

Na granici je to, ne bih se ja igrao. Takvo napajanje mozhesh da prodash za jedno 30e i da doplatish za npr. Seasonic SS-520GM (7300) i da uzhivash. Za 7000 se 520GB i ne isplati naspram 520GM za 300 dinara vishe.

aconi
21.6.2011, 17:50
ima i 620-ka za 7900,apsolutni best buy

zvucnjak
21.6.2011, 17:57
Znači ovo moje definitivno slabo? Oh well, back to the shop...
U tom slučaju uzeo bih minimalno 620, da duže traje...

btw video sam samo 620GB za 8000, 620GM je oko 8600... šta je bolje? to je valjda isto, samo što je ovo drugo modularno?

aconi
21.6.2011, 18:00
Da isti su ,samo sto je ovo drugo modularno.7940 kosta

Doomche
21.6.2011, 18:06
Da isti su ,samo sto je ovo drugo modularno.7940 kosta

Nisu isti, prvo je S12II, drugo je M12II. Ovo drugo ima minimalno bolju regulaciju napona i neshto vishu efikasnost, pored toga shto je modularno. Bolje je u svakom pogledu.

aconi
21.6.2011, 18:25
Mozebiti.Ja gledam na zvanicnom sajtu,razlike u specifikacijama nema

Nepotpisani Čitalac
21.6.2011, 23:01
O bre, polako. To njegovo napajanje je Enermax Noisetaker II (http://www.xbitlabs.com/images/other/psu-roundup/p3.jpg), i veoma je solidno. Taj dizajn je preteča Liberty Eco serije. Sposoban je za 384W (32A) kombinovano, i to jeste dovoljno za sistem koji zvucnjak planira da napaja njime. Istina, napajanje je 75-80% efikasno, ali to ne znači da nije kvalitetno...

Što se tiče razlike između S12II i M12II, ovaj drugi ima nešto niži ripple/noise i neeeznatno bolju regulaciju napona, zbog dodatnih filter kondenzatora na modularnoj ploči. Razlika je zanemarljiva.

Doomche
22.6.2011, 0:44
Aha, ne videh da je ono dvojka, toliko je konfuzno bilo na onoj tabeli da mi se uchinilo da je kec u pitanju. OK, to je 36W vishe na 12V nego shto sam mislio, vec mozhe da prodje, jedino ako mu buka smeta mozhe da razmisli o zameni.

zvucnjak
22.6.2011, 11:09
Evo slika sta pise na napajanju...

Sad sam u rebusu, ne znam da li da menjam... ne samo zbog buke vec i ako recimo budem hteo nesto da OCujem ili menjam u buducnosti...

MacGruber
22.6.2011, 11:25
Eh bre enermax da menjas.. sa cime? LC? Nemoj se zezati, produvaj ga malo samo ako je dugo korisceno i uzivaj :)

Nepotpisani Čitalac
22.6.2011, 12:40
Ma hej, taj tvoj procesor ne troši više od 60-70W ni u kom slučaju, čak i tako overclockovan.
I još 100tinak W za grafičku... Ne treba ti ništa novo.
Kad budeš kupovao ozbiljnije/gladnije komponente, onda ćeš misliti i o napajanju...
Ko zna, možda će izbor biti još bolji tada.

zvucnjak
22.6.2011, 13:17
Ma hej, taj tvoj procesor ne troši više od 60-70W ni u kom slučaju, čak i tako overclockovan.
I još 100tinak W za grafičku... Ne treba ti ništa novo.
Kad budeš kupovao ozbiljnije/gladnije komponente, onda ćeš misliti i o napajanju...
Ko zna, možda će izbor biti još bolji tada.

Ljudi citajte temu :) kupio sam ovo:

Asus M5A87
PhenomII x4 955 BE
Sapphire 6870
2x4GB Kingston (1600 valjda)

MacGruber
22.6.2011, 13:20
Radice bre opusti se.

Doomche
22.6.2011, 14:18
Evo slika sta pise na napajanju...

Sad sam u rebusu, ne znam da li da menjam... ne samo zbog buke vec i ako recimo budem hteo nesto da OCujem ili menjam u buducnosti...

To je Noisetaker II. Ono na 12V grani ima 384W, shto je apsolutno dovoljno za tvoju mashinu na stock podeshavanjima, ali nisam siguran koliko ce biti dovoljno za overclock, jer takva mashina mozhe da povuche izmedju 250 i 300W na stock podeshavanjima. Na ruku ti ide to shto 6870 ne mozhe bog zna koliko da se overklokuje, pa se potroshnja nece abnormalno povecati, ali zato procesor mozhe i potroshnja ce se itekako povecati.

Opet, verovatno je sve to dovoljno, ali ce ti napajanje biti josh buchnije jer ce se josh vishe grejati pri vecem opterecenju :).

Na tebi je da odluchish.

Nepotpisani Čitalac
22.6.2011, 14:52
Ljudi citajte temu :)

Izvinjavam se, moj propust. Pa ništa, za OC ti definitivno treba nešto novije/sposobnije, ali stock će da izvuče bez ikakvih problema. Šta da ti kažem, strpi se sa OC dok ne skupiš novce za nešto što vredi kupiti :)

plazmakeks
29.6.2011, 12:40
Konfiguracija:MB MSI K9N Platinum,Athlon 64 X2 3800+ 2GHz AM2,Gainward 9800 GT 512 MB,160+500 GB WD,Pioneer 111D,3 GB Kingston 800 MHz,2 vent. 80x80 mm-na MS industrial 450W BTX P4.Zamenio bih napajanje sa http://itsvet.com/proizvod/lc-power-silent-green-power-lc6650gp3-650w/comp_comp_powersupply/204/435.Da li je dovoljno,s obzirom da ću ovaj CPU zameniti sa 5600+ i dodatnim kulerom,i još 1GB kit?Ako nije,preporučite mi neko do 6000,6500 din.

Picard
29.6.2011, 12:45
Tebi posao komotno završava i Chieftec GPA-500S8 koji košta ~30-ak evra, uopšte ne moraš da daješ više para. Ako ipak želiš da potrošiš toliko Seasonic SS-500ET ili SS-430GB su najkvalitetnija napajanja u tom rangu, bolja od tog LC Powera.
I SS-400ET ili SS-380GB su sjajan izbor.

plazmakeks
29.6.2011, 13:47
Hvala za brz odgovor!
Pogledao sam na Net-u ovo što si preporučio.Prosto,zbunjuje me to,da ako je ovaj LC koji sam naveo,realno oko 450W,koliko su ova druga?Odlučio bih se za SS 400ET 400W,jel zaista on dovoljan za ovo što imam,i kada zamenim CPU i dodam još 1GB RAM-a?Možda SS 500ET 500W?Ne odbacujem ni onaj Chieftec,ali on me definitivno zbunjuje!?

Nepotpisani Čitalac
29.6.2011, 14:01
Nemaju svi proizvođači običaj da precenjuju svoja napajanja... Elem, pogledaš na deklaraciji deklarisanu snagu na 12V, ona ti je najbitnija u modernim konfiguracijama, jer se sa te naponske grane napajaju procesor i grafička, dva najveća potrošača, a osim njih motori hard diskova, dvd drajvova i ventilatori. LC-Power LC6650GP3 koji si planirao je deklarisan na 368W na 12V, i otprilike toliko i može stabilno da dâ. Seasonic SS-400ET je deklarisan na 360W na 12V (dakle isto), i njih provereno može stabilno da isporuči. Krajnji rejting snage se razlikuje za 250W, ali ti to ništa ne znači, jer mašina koju sklapaš ne traži više od 50-60W zbirno na svim ostalim granama zajedno (3,3V, 5V, Stand-By 5V, -12V). Potrošnja na 12V koju možeš da očekuješ od tvog sistema je nekih 200-220W na 12V apsolutni maksimum, i to samo ako "siluješ" komp sa sintetičkim testovima za procesor, grafiku, hard disk, sve istovremeno. Realna potrošnja u igrama očekuješ oko 160-170W na 12V + 30ak W na ostalim granama. Dakle, dovoljno je SS-400ET ihaj.

plazmakeks
29.6.2011, 14:22
Hvala obojici na iscrpnim odgovorima&savetima.Kupujem SS-400ET 400W.

Marko Radonjic
29.6.2011, 16:32
Da li napajanje Thermal take 500w moze da izdrzi core i7 950 + GTX 560?

Nepotpisani Čitalac
29.6.2011, 16:52
Zavisi koje i zavisi pod kojim uslovima. Dakle, daj tačan model/oznaku napajanja i tačan model/oznaku kartice. Takođe, reci planiraš li overclock, i ako da, čega (samo CPU, samo grafika, ili oba) i koliko intenzivan?

Nakon toga ću umeti da ti odgovorim. Ali preliminarno... Ipak bih uzeo nešto kvalitetnije.

Marko Radonjic
29.6.2011, 17:15
Za igranje uglavnom a kasnije za graficku obradu. Ne overclock.
Sta treba preciznije od i7 (http://www.itsvet.com/proizvod/intel-i7-950-3.06ghz-8mb-lga1366/comp_comp_cpu/46/349) 950 i neklokovani neki asus gtx 560? (http://www.itsvet.com/proizvod/asus-geforce-gtx-560-1gb-gddr5-engtx560-dc-2di-1gd5/comp_comp_vga/20/2663)

Doomche
29.6.2011, 17:18
Tek planirash da uzmesh i7 950 ili ?

Lepa kupovina bi ti bio Seasonic SS-620GB ili SS-620GM, ako bi mogao da dodash.

Picard
29.6.2011, 17:19
2 Marko:
Pa nisi dao tačnu oznaku napajanja, 500W je širok pojam kod TT-a.

Marko Radonjic
29.6.2011, 17:22
OK, izvinjavam se, evo :)
http://www.thermaltakeusa.com/Product.aspx?S=1172&ID=1539#Tab1

Doomche
29.6.2011, 17:26
TR2 0093 definitivno ne, em shto je Freshko (mislim) rekao da mu se jako veliki broj tih napajanja vraca na reklamaciju, em shto generalno nije preterano kvalitetno, a i snaga na 12V grani je prilichno mala (15A + 14A, kombinovano verovatno ne jache od 25-26A, shto je jako slabo za 500W napajanje).

Ne reche da li sad kupujesh i7 950? Ako da, on je prilichno besmislena investicija, uz i7 2600K i plochu bi verovatno proshao i jeftinije i snazhnije i otpornije na vreme, a da ne pricham o bolesnom OC potencijalu SB-a.

EDIT: Ipak je 29A kombinovano (pogledah nalepnicu), ali je to opet malo za 500W napajanje.

Picard
29.6.2011, 17:28
Ipak je pametnije da uzmeš nešto bolje, RU serija je prilično loša, Seasonic SS-500ET bi bio skroz dovoljan.

Marko Radonjic
29.6.2011, 17:29
Ovo je jako skupo za moj budzet. Jel necu morati onda dugo da ga menjam? Jedino bi mi se tad isplatilo...

Doomche
29.6.2011, 17:29
Mislish na napajanje? Sa 620W kod Seasonica si miran bar 5 godina po mom mishljenju. Verovatno i duzhe, ali je pitanje koliko je to zdravo :). A za Sandy Bridge kombinaciju... pomenuh, ona je chak i jeftinija.

Samo mala napomena, nema veze to da li je RU, RS ili RE, samo oznachava za koje je trzhishte namenjeno (RU = USA, RE = Europe, RS = Afrika), brojke su bitnije.

Red_Devil_89
29.6.2011, 19:11
@Doomche

Onda se za Americko trziste prave drugacija napajanja

Primer RU i non RU TR2 RX 550W

http://www.thermaltakeusa.com/Product.aspx?C=1247&ID=1536#Tab1

http://www.thermaltake.com/products-model.aspx?id=C_00001556

obrati paznju na amperazu na 12V grani. A razlika je samo RU u oznaci

Doomche
29.6.2011, 19:25
Hm, razlika je i to shto je jedno radjeno za ATX Standard 2.2, a drugo za 2.3 (vidi se sa nalepnice), shto znachi da nisu pravljena u isto vreme, odnosno da je ovo drugo novija revizija. U pitanju je stvar koja se redovno deshava, da proizvodjachi bez ikakvih indikacija promene napajanje (chak chesto i nagore) posle nekog vremena. Generalno, pogodilo se da je u ovom sluchaju i druga oznaka, za koju je sam predstavnik TT-a (sad koji je forum...ko zna) rekao da znachi ono shto sam gore naveo.

Naravno, napajanja jesu uvek drugachija, jer uz njih ide drugachiji kabal za trzhishte USA i Evrope, a i napon mrezhe je drugachiji :).

Primer, evo ti 0093RU i 0093RE, oba za ATX 2.0:

http://www.thermaltakeusa.com/Product.aspx?S=1172&ID=1539#Tab1

http://www.nix.ru/autocatalog/power_supply_thermaltake/Thermaltake_W0093RE_TR2_500W_46663.html

Red_Devil_89
29.6.2011, 19:34
^Ma dobro, to se podrazumeva da je drugaciji napon u USA, nego me je ta amperaza bunila, a nisam ni obratio paznju na oznaku 2.2 i 2.3.

Da, na ovim linkovim sto si postavio vidi se lepo da su napajanja istih specifikacija, samo je namenjeno za razlicito trziste.

Doomche
29.6.2011, 19:36
Ma ok, bolje i da se lepo razjasne stvari. Na primer, na ovom (http://forum.guru3d.com/showthread.php?t=205763%5C) topicu kod TT napajanja niko nije izvrshio klasifikaciju na RU/RE. Da su napajanja drugachija, to bi se desilo. Dodushe, ima ta lista nekih sitnih propusta na par mesta, uglavnom zbog obima liste nije ni moguce sve 100% ispratiti, ali bi ovo bila prilichno velika stavka :).

Nepotpisani Čitalac
29.6.2011, 22:46
Summa summarum, taj konkretan Tt je drek, mora da ide nešto kvalitetnije pod obavezno. LGA1366 je smislen samo za radne stanice/render farme/drugu profi namenu, LGA1155 je prava stvar za igranje, i sve preko i5 2500K je overkill u tom slučaju... Što se tiče predloga napajanja, neki CFT ili BPS Chieftec ako bi da uštediš koji dinar, a Seasonic ako bi da uštediš koji živac :)

Marko Radonjic
29.6.2011, 23:11
Mozes da izvuces sa neta neki model ako nije frka? :o
Upgradeovao bih na i7 920, 950. Graficka ostaje ista za sad.

Pjanovic
29.6.2011, 23:15
Covek ti daje odlican savet.
Ne znam sto si zapenio za taj i7, kad imas dosta ogranice budzet.

A u realnom radu neces dobiti nikakvu prednost u odnosu na i5.

Marko Radonjic
29.6.2011, 23:28
Ok, onda i5, 9800 gt sa mogucim upgrateom (nekada) na gtx560. Moze neko da mi kaze najbolje napajanje za to da sam miran sledecih x godina i to je to.

Doomche
29.6.2011, 23:40
Ako imash para, od najboljeg ka malo loshijim, pa izaberi shta ti najvishe odgovara:

Seasonic SS-620GM, cena ~9000 dinara
Seasonic SS-620GB, cena ~8500 dinara
Chieftec CFT-650-14CS ~7800 dinara
Chieftec CTB-650S ~6000 dinara
Seasonic SS-500ET ~5800 dinara

Sad vidi. Ja bih recimo zaobishao SS-620GB i skochio odmah na SS-620GM, modularno + minimalno kvalitetnije vredi 500 dinara, ili jednostavno uzeo CFT-650-14CS (svakako umesto CFT-600-14CS). Ostala dva modela su bash ako ne bi da se ispruzhish.

Pjanovic
29.6.2011, 23:40
A sto otpade GTX560 ?
Zbog manjeg budzeta kupovinom (potrebno) boljeg napajanja ?

Neces se usreciti sa 9800GT, pogotovo ne sa onom verzijom sto na PCBerzi pise da kosta 50e, to je osakacena verzija.

Gledaj da kupis bar Ati 5770, za ~ 90e.
I sa onim CFT-650-14CS ces biti miran 3-4 godine bez problema.
Ja ga imam.

Marko Radonjic
29.6.2011, 23:43
Ne, ja vec imam 9800GT :) (vidi na profilu)
Moj budzet je 300+nesto kusur e. Za to planiram da uzmem novu plocu i procesor. Al me napajanje sad ogranicava, i moram da ga uguram nekako. :p
A nova grafa ce doci drugi put.

Pjanovic
29.6.2011, 23:44
E pa onda zadrzi tu 9800GT, i kad sledeci put skupis pare, onda kupis GTX560 TI.

Doomche
29.6.2011, 23:48
Ne, ja vec imam 9800GT :) (vidi na profilu)
Moj budzet je 300+nesto kusur e. Za to planiram da uzmem novu plocu i procesor. Al me napajanje sad ogranicava, i moram da ga uguram nekako. :p
A nova grafa ce doci drugi put.

Jes da je offtopic, ali cu biti brz. Intel i5 2500K + Gigabyte Z68X-UD3H je oko 300e. Taman ako prodash procesor i plochu, imacesh za Seasonic SS-620GM. Prodaju 4gb DDR2 i kupivinu 2x2gb DDR3 (recimo Kingston HyperX 1600 CL9 je ~4000 dinara) i ne rachunam, dodje mu na isto. Knap si :).

Picard
29.6.2011, 23:50
Za ~7500 din navodno može da se kupi SS-520GM, ako ne može da dobaci za 620GM.

Marko Radonjic
29.6.2011, 23:51
Sjajno :) Ako imas nekog ko bi kupio komponente, posalji licnu poruku. :)

Pjanovic
30.6.2011, 0:53
Pa imas i to TT 500W da prodas.
Ono vredi oko 30e.

Chieftec veoma malo zaostaje za Seasonic SS-620GM, ali da ne idem u detalje, nastace III Svetski rat u temi :D.

Problem kod Chiefteca, u Srbiji, je sto ne daju punu garanciju, umesto 5 godina, daju samo 2.
Recimo Corsair daje punih 5-6 godina, i ako taj Seasonic isto ima 5-6 godina garancije, onda je bas zbog toga bolja kupovina od Chieftec CFT 650-14CS.
3 godine garancije vise, nije malo, a 1200din jeste neveliko :).

Plocu, procesor, memoriju i napajanje mozes prodati na limundu, ili recimo bench forumu.

MacGruber
30.6.2011, 8:33
Нико не даје 6 година гаранцију.

Corsair даје 5 година али га не увози више нико.

Seasonic две године чини ми се.

TearDrop
30.6.2011, 8:44

Khm....Corsair daje i 7 godina garanciju....vlasnik sam modela Corasir HX650 tako da ... :D

MacGruber
30.6.2011, 8:50
Сад сам прогуглао и видео, не могу да верујем :) То је сјајно онда, ја кад сам узео мој Корс пре 5 година, била је баш толико. Мислио сам да је за све моделе код Корса 5 година.. ал ово је стварно пуно.

TearDrop
30.6.2011, 8:54
Сад сам прогуглао и видео, не могу да верујем :) То је сјајно онда, ја кад сам узео мој Корс пре 5 година, била је баш толико. Мислио сам да је за све моделе код Корса 5 година.. ал ово је стварно пуно.
xexexe ja sam svoje ,,cedo" uzeo prosle godine ako se ne varam nakon sto mi je ,,kinez" sprzoljio graficku :kreza:....Eto nisam ni ja znao da ove nase gedze vise ne uvoze corsair(ako je istina) steta jer su stvarno strasna napajanja....:(

MacGruber
30.6.2011, 9:02
Нема већ неко време, ја сам хтео да наручим још једно за ортака ал нисам успео наћи. Зато Seasonicа има свуда.

Nepotpisani Čitalac
30.6.2011, 10:35
Priča se da G-radnja dovlači stvari sa caseking.de e-shopa, pa eto, vredi možda pokušati. Mada, ja sam pobornik XFX napajanja, jer kod njih garanciju od 5 godina dobijaš besplatnom registracijom na sajtu firme, i uvažavaju je od svugde :)

Inače XFX koristi isključivo Seasonic platforme za svoja napajanja, i to GB, AT i HT, a uskoro prelaze na KM i XP.

MacGruber
30.6.2011, 10:38
Ја сам мислио да ти фураш искључиво француски Фронтиер :)))))))

Има на секира форуму организована масовна куповина преко кејс кинга ал ту је опет питање гаранције, како је спровести у случају квара. Мислима да се Гигатрон не бави ситном буранијом.

Red_Devil_89
30.6.2011, 10:42

Seasonic daje 5 godina garanciju, ali kod nas mozes dobiti samo 3 godine.

MacGruber
30.6.2011, 10:47
Тако је било и за Корс на почетку па кад се отеглила расправа на бенчмарку на 20 страна пљувања по фирмама које ускраћују пуну гаранцију онда су променили политику.

Mr.Simpson
30.6.2011, 12:47
Nigde nema Corsaira, a? Hm, recimo da sam u poziciji da ubedim jednog lika, koji radi u jednoj od nasih najvecih firmi koja se bavi prodajom IT opreme (manje su poznati u masi jer uglavnom furaju veleprodaju, ali su "veliki igraci") i koji je brand manager za kucista i napajanja, da pocne da uvozi Corsair... Ili mozda neki drugi brend... Ima neko neke zelje, predloge? Mozda ce tako obe strane biti na dobitku: kupci imaju veci izbor, a prodavnice prodaju... :)

ivanza
30.6.2011, 13:22
Nigde nema Corsaira, a? Hm, recimo da sam u poziciji da ubedim jednog lika, koji radi u jednoj od nasih najvecih firmi koja se bavi prodajom IT opreme (manje su poznati u masi jer uglavnom furaju veleprodaju, ali su "veliki igraci") i koji je brand manager za kucista i napajanja, da pocne da uvozi Corsair... Ili mozda neki drugi brend... Ima neko neke zelje, predloge? Mozda ce tako obe strane biti na dobitku: kupci imaju veci izbor, a prodavnice prodaju... :)

Bilo bi stvarno dobro da ih ubediš da uvoze Corsair.:n_klanja:

Picard
30.6.2011, 13:39
Ako se radi o napajanjima bilo bi lepo videti i Enermax, Super Flower, XFX ...

Red_Devil_89
30.6.2011, 13:53
+1 za Picardov predlog i Corsair.

Nepotpisani Čitalac
30.6.2011, 14:47
Definitivno, XFX ima najbolji odnos cena/kvalitet, Super Flower kida (NZXT Hale90 serija, Kingwin Lazer Gold, Sentey Golden Steel...), Corsair je ok, malo skup, Antec pod obavezno (Seasonic, Delta) ako može da pruži konkurentne cene. Enermax i Be Quiet! (FSP, preći će na Seasonic za top-klasu) imaju dobre stvari, ali su preskupi za to što nude. Vredi doneti i FSP-ove... GHN i APN serije su ok budžetska rešenja. Hexa je isto podnošljiva.

Doomche
30.6.2011, 16:11
Eto, bedak, pre ~5 dana ortaku je crklo XFX 750W Black Edition koji je uzeo na moju preporuku, dok ih je josh bilo ovamo. Drzhao je Phenom II 955 na 3.6 Ghz i Sapphire 5870, ostalo sve standardno.

Zove pre 3 dana i kazhe napajanje crklo, power dugme jednostavno ne reaguje, ventilatori se ne vrte, a sve radi normalno na OCZ SXS od 500W. Rachunar ugasio 3 sata ranije. Odnese on to kod Chachana u Al.. i oni uzmu napajanje na reklamaciju.

Dva dana kasnije, vratili mu napajanje, kazhu popravljeno. On ga kachi na rachunar, kako je pritisnuo power dugme, po njegovim rechima je dobio prasak i veliku varnicu koja je izletela kod prekidacha na napajanju. Nishta, sve opet radi normalno, ovaj put proverio na nekom Silverstone napajanju, nije precizirao kojem.

Opet nosio u Chachak, posle malo ubedjivanja u kome su mu predlozhili da mu plocha nije ispravna (pa je zvao mene da potvrdi da mozhda nisu u pravu), prihvate nekako da napajanje nije ispravno i ponude mu u zamenu Seasonic X-760, poshto XFX-a nema ni na vidiku. Ja mu lepo kazhem da cuti i da uzme to, odlichno je proshao. Medjutim, fala bogu, ne ide to bash tako, Seasonica nema na lageru i na kraju on prodje sa Chieftecom CFT-750-14CS i kompenzacijom u vidu razlike u ceni, poshto nije mogao da cheka 2-3 meseca da se doveze sledeca tura Seasonica. Shta reci, a ne zaplakati :(.

MacGruber
30.6.2011, 16:13
Фелеричан модел дешава се.. можда му је стварно и прекидач на кућишту правио неки контакт.. а није ни тај Чифтек уопште лош, за ту машину и превише.

water wizard
30.6.2011, 16:19
važno da vrši posao:D

Doomche
30.6.2011, 16:27
Kako kome, kad platish napajanje 150e i dobijesh za zamenu loshije napajanje i ~2000 dinara (koliko su mu odobrili zbog troshkova rabacenja, chak su i to rachunali) sa kojim ne mozhesh da kupish otprilike nishta, normalno da se chovek nece osecati OK. Njihova je krivica shto su uvezli napajanje na kashichicu, pa sad ne mogu da isposhtuju garancije, nije tu nikakva krivica XFX-a, felerichnih primeraka je bilo i bice.

A ne verujem da je do prekidacha, lik je zavrshio elektrotehniku, nije duduk i kazhe da nigde kratkog spoja nije moglo da bude, ali nije hteo da otvara napajanje i da proverava zbog garancije. 2 napajanja rade, jedno isto napajanje 2 puta crkava, rachunica je jasna.

Thaedass
30.6.2011, 16:34
Losa karma? :kreza: Desava se,sta drugo reci.. A o Alt*YU necu trositi reci,bastards!

Mr.Simpson
30.6.2011, 23:09
Bilo bi stvarno dobro da ih ubediš da uvoze Corsair.:n_klanja:
Ako se radi o napajanjima bilo bi lepo videti i Enermax, Super Flower, XFX ...
+1 za Picardov predlog i Corsair.
Definitivno, XFX ima najbolji odnos cena/kvalitet, Super Flower kida (NZXT Hale90 serija, Kingwin Lazer Gold, Sentey Golden Steel...), Corsair je ok, malo skup, Antec pod obavezno (Seasonic, Delta) ako može da pruži konkurentne cene. Enermax i Be Quiet! (FSP, preći će na Seasonic za top-klasu) imaju dobre stvari, ali su preskupi za to što nude. Vredi doneti i FSP-ove... GHN i APN serije su ok budžetska rešenja. Hexa je isto podnošljiva.
Ok, preneto, pa ako bude nesto - javljam.

Picard
1.7.2011, 11:30
:eek: Sad gledam cene XFX-a na caseking.de, pa ono ne da je best-buy, nego je najbolja kupovina u svemiru. Core od 550W sa 44A na 12V i Seasonic built za 55e ... no comment.

Red_Devil_89
1.7.2011, 11:45
^Jos dobijes napajanje u crnom kucistu sa buziranim kablovima i vece snage, od Seasonic-a 500ET za istu cenu.:aplauz:

Luka Filipovic
1.7.2011, 11:47
Zanimljivo je da su tamo lc power lc6600gp i XFX Core PRO 550 Watt iste cene :D

Red_Devil_89
1.7.2011, 11:58
^Tek onda vidis koliki je bestbuy ono XFX napajanje. Bice dobro ako uvezu ova napajanja.:D

MacGruber
1.7.2011, 11:59
То док би дошло код нас рачунајте да би цена била око 75еур кад би се учукао пдв и остали трошкови.. Мојне се радујете безвезе.

Mr.Simpson
1.7.2011, 12:16
Plus koliko carina uzima na "Dobar dan". :opanachke

Picard
1.7.2011, 12:57
Koliko znam, stvari koje su naručivane sa casekinga su na kraju ispadale nešto minimalno skuplje nego kod samog casekinga, a ovo napajanje neka košta i 65e, ovde nema šta da mu priđe u toj klasi.

Luka Filipovic
1.7.2011, 12:59
То док би дошло код нас рачунајте да би цена била око 75еур кад би се учукао пдв и остали трошкови.. Мојне се радујете безвезе.

Behh..:a_whistli znam ja da kad bi to napajanje pocelo da se prodaje ovde,da bi njegova cena bila znatno veca,nego sam samo hteo da pokazem koliko je u Nemackoj sve jeftinije

La.Prestige
2.7.2011, 12:58
Smem li da pitam zašto mi je komentar obrisan, koji sam preključe stavio? Ako je zbog toga što sam stavio puno ime firme, umesto slova G, onda krajnje neprofesionalno od strane moderatora. Taj link što je obrisan, vodio je ka caseking sajtu, koji je dosta koristan, jer je pre svega mnogo povoljniji od ovih naših, a ima i puno korisnih stvari. :rolleyes:

Thaedass
2.7.2011, 13:22
Smem li da pitam zašto mi je komentar obrisan, koji sam preključe stavio? Ako je zbog toga što sam stavio puno ime firme, umesto slova G, onda krajnje neprofesionalno od strane moderatora. Taj link što je obrisan, vodio je ka caseking sajtu, koji je dosta koristan, jer je pre svega mnogo povoljniji od ovih naših, a ima i puno korisnih stvari. :rolleyes:

Nemam obicaj da se "pravdam" nekome zasto sam obrisao neki post,ali cu biti dovoljno fleksibilan da ti odgovorim :) Svaki vid reklamiranja je zabranjen,a navodeci direktan nacin kako se i preko koga nesto uzima spada upravo u to. Da li si ti stavio pun naziv firme ili samo prvo slovo nema nikakvog uticaja. Svestan sam da bi tvoj post nekome mozda i bio koristan,ali i ti moras biti svestan da postoje pravila o reklamiranju. Pritom je "neprofesionalno" od strane tebe da pored reklame pitas zasto ti je post obrisan,duze si od mene ovde valjda znas pravila.

La.Prestige
2.7.2011, 20:10
Ok, stvarno mi nije namera da spamujem i trujem temu nepotrebnim stvarima, a takođe ni da se raspravljam sa adminima/modovima jer ću gotovo uvek izvući deblji kraj. Zaista mi nije bila namera da reklamiram izvesnu firmu, jer sa istom nemam ništa... ali ti kao Moderator si to mogao odraditi na bolji način od brisanja cele poruke. Samo da si je editovao i umesto naziv firme napisao recimo "ime firme preko PM", i ja bih bih svima odgovorio ko god bi bio zainteresovan. Anyway, bilo pa prošlo... ;)

OnTopic:

Zaboravio sam napisati da ima još jedan dobar način kupovine kvalitetnih napajanja po povoljnijim cenama od naših... Segedin - Mađarska. http://www.edigital.hu/ i http://www.argep.hu/ su njihovi najpoznatiji sajtovi za tehniku. Cene su u forintama, a forinta je 270 puta manja od evra, tj. 1e ~ 270f. Dosta stvari sam računao, i sve je ispadalo drastično jeftinije. AFA(Njihov PDV od 25%) se vraća pri izlasku iz zemlje, i to samo ako se pređe cifra od 50.000f. Tako da, ko je na severu, može razmisliti i o tome jer ga to izađe najpovoljnije.

garmling
26.9.2011, 11:33
koje napajanje za ovu konfiguraciju?

mobo: Asus P8Z68-V
cpu: i-3 2100
gpu: Sapphire Radeon HD 6950 Toxic
ram: 3 x 2GB Kingston 1600MHz
hd: 2 x 160GB Maxtor

Red_Devil_89
26.9.2011, 11:36
^Za takvu konfu bi Seasonic 500ET bio dovoljan.

btw, zasto i3, kad si planirao i5? I ne bacaj pare na tu Toxic, nego uzmi Sapphire Twin Cooler 6950 1GB, slicne performanse kao ta Toxic(OC), a skoro 50e jeftinija. Memoriju uzmi, ili 2x4GB ili samo 4GB, jer radi u dual channelu, a ostace ti 2/3 slota slobodna.

garmling
26.9.2011, 11:42
pa i dalje planiram i5, tako da je i3 kao privremeno resenje zbog finansija...za i5 bi trebao dodati nekih 7-8000, a to bi me bas "iseklo po dzepu"...sad sam kao primarnu stvar odlucio uzeti jacu maticnu...il da ipak rizikujem bankrot, djavo ce ga znati...

dobar predlog...na kraj konca, naknadno cu moci uzeti jos jednu takvu karticu pa ih staviti u crossfire...

Red_Devil_89
26.9.2011, 11:47
^Eto ustedis 50e na grafi, uzmes nesto jeftiniju plocu Gigabyte Z68X-UD3(oko 120e), za pocetak samo 4GB rama(20e) i ostane kesha za i5 2500k tj 170e.:)

garmling
26.9.2011, 11:54
P8Z68-V sam podvukao pod obavezno, od nje ne odustajem...a razlika je samo 2000, tako da to nije toliko strasno...ali da, usteda od graficke ce biti i vise nego dovoljna za ovaj i5 procesor...veliko hvala! e da, gledam sad ovo neko napajanje http://www.emmi.rs/napajanja-i-dodatni-ventilatori-napajanje-550w-thermaltake-tr2-rx-modular.11.html?productId=16145 pa me interesuje kakv je taj thermaltake?

Red_Devil_89
26.9.2011, 11:58
^Nije lose napajanje, ali je SS 500ET bolji izbor, a pritom jeftiniji. Za slican novac(~7k) u istoj radnji imas Seasonic 520GM, koji je dosta bolji od tog TT-a.

garmling
26.9.2011, 12:02
ovo mi isto izgleda zanimljivo http://www.emmi.rs/napajanja-i-dodatni-ventilatori-napajanje-600w-silverstone-strider-80+.11.html?productId=17631...ima gomilu zastita...

da vidim sad taj seasonic...hm, dosta jeftino i izgleda ok...ali sad mi na pamet pada eventualni crossfire, da li uzeti jace, ili da privremeno ovo bude resenje...hm, hm, hm

i da, gledao sam sad taj SS-520GM, taj mi je prvi zapao za oko...

Red_Devil_89
26.9.2011, 12:13
^Ako planiras crossfire u skorijoj buducnosti, onda ces morati da izdvojis vise kesha za napajanje, bar za Chieftec CFT-750-14CS ili Seasonic 620GM.

garmling
26.9.2011, 12:20
pa i nije im toliko strasna cena...oko 90 evra...moce se to izgurati...

Red_Devil_89
26.9.2011, 12:32
Na kraju neces imati kesha za i5 2500k.:opanachke Ma kad 6950 bude prevazidjena, zamenis je za neku grafu iz istog cenovnog ranga i neces morati da uzimas skuplje napajanje.

garmling
26.9.2011, 12:44
hahaha ispada tako majke mu...kako god negde zakrpim rupu nova se otvori, tako da bez dobrog istresanja dzepa nema prave konfiguracije :) sad sam bas malo pregledao najbolje ocenjena napajanja na newegg i evo sta kaze lista po rejtingu...http://http://www.newegg.com/Store/SubCategory.aspx?SubCategory=58&name=Power-Supplies&Order=RATING...i eto tog Cooler Mastera (Silent Pro M600...tacno 9 crvenih) sto su mi ovi is shopa predlozili u samom vrhu, tako da ce verovatno to na kraju i biti kupljeno, jer ovde u Apatinu niko ne prodaje Seasonic...

a evo i review http://www.youtube.com/watch?v=C0JF6toNn8Y...nahvali ga chova :)

Red_Devil_89
26.9.2011, 12:59
^Ti poruci preko neta Seasonic iz E**i-ja(postarina je nesto malo oko 200din), bolje je napajanje od tog Cooler Master-a.

garmling
26.9.2011, 13:11
vidim ja da je taj emmi jeftiniji za sve komponente od ovih ovde lokalnih prodavaca...i5-2500K ovde preko 20000, a u emmiju "samo" 18000 din...samo sto imaju samo taj jedan Seasonic (zapravo bas su tanki sto se napajanja tice, jako mali izbor)...gledacu da preko prijatelja iz BG ugrabim taj neki Seasonic...

Nepotpisani Čitalac
26.9.2011, 15:27
Dosta dobro napajanje je i Thermaltake Toughpower XT 675W, koje sad ide po veoma privlačnoj ceni (~80 evra)... Topologija je modernija i od Seasonic SS-***GB/GM modela, napajanje je interno CWT DSG platforma, sa tom razlikom da Seasonic koristi kvalitetnije kondenzatore, ali ne toliko da to bude presudno u odluci.

garmling
27.9.2011, 13:19
malo sam potrazio artikle o tom Thermaltake napajanju...dobro je ocenjen i deluje mi pouzdano...b+ bronze certifikat, 12v/56A, SLI i Crossfire certified, topologija, gomila protekcija i naravno cena, a da bude jos bolje, imaju ga ovde u jednom shopu, tako da cemo preskociti Seasonic ovaj put, bar dok se ne oporavim od budzetnog shoka :) kupujem ovo + noctua cpu cooler!

weedman984
3.10.2011, 21:43
Uskoro uzimam konfu: i3 2100 (mozda i i5 2400),Gigabyte GA-Z68A-D3-B3,2x500gb WD hdd i neku gtx560 (msi ili leadtek,obicnu,ne Titanium)),Thermaltake V3 VL80001W2Z kuciste... e sad imam dve opcije za napajanje kod tog dilera: 500W Chieftec GPA-500S8 Bulk iArena ili 600W LC Power SuperSilent LC6600 V2.2B??? Vidim da je ovo LC nemacko,ne deluje mi lose,ali zelim jos necije misljenje...

Red_Devil_89
3.10.2011, 22:10
Sta god da uzmes od ta 2 neces pogresiti, mala prednost je na strani Chiefteca, najvise zbog toga sto je jeftiniji skoro 10e od LCP-a, a nista losiji.

Zokifcrs
30.10.2011, 23:05
Molim za pomoc!
Konfiguracija je:
Phenon II x4 925 2,8ghz
8 gb ram ddr3 1600mhz hyper
gts 250 1gb ddr3
WD 1,5 Tb +
Maxtor 160 gb
a ploca jos ne znan koja, posto se dvoumim.
Da li moze ovo napajanje
CHIEFTEC
GPS-350FB-101A 350W

Hitno mi treba odgovor!
Hvala vam unapred!
Nemam novaca za nesto skuplje!