Prikaži potpunu verziju : Zoo vrt peticija
Razmislite i prosudite
http://www.petitiononline.com/rasha/petition.html
Ako vam je toliko stalo do zoološkog vrta, organizujte neki skup pa kažite šta mislite. Ovako teško da ćete učiniti nešto.
Razmislite i prosudite
Nema šta tu da se razmišlja... već se zna... političari su zlo.
Ipak, online peticije nikada nisu bile ozbiljno shvaćene, bolje krenite sa "realnim" stvarima
Ako vam je toliko stalo do zoološkog vrta, organizujte neki skup pa kažite šta mislite. Ovako teško da ćete učiniti nešto.
Bolje išta, nego ama baš ništa.
Stvarno sramota sta im sve smeta. Unistili bi oni sve zarad nesto kesa.
Beogradski zoo vrt je odavno na tapetu za prodaju. Poslednja priča koja je izašla u javnost bila je ta da će se prodavati deonice, što znači da većinski vlasnik ima prava da sa kupljenom lokacijom radi šta hoće. Znači, prodaje se parče zemlje u centru grada, bez ikakve klauzule šta će na njemu biti. Svako ko misli da će na tom mestu ostati za grad neprofitabilan zoo-vrt, taj pojma nema šta se sve isprodavalo but-zašto, a da nikom nije jasno zašto se to nije malo pametnije odradilo.
Incident sa nesrećnim momkom je dobro došao da se ta priča malo baci u zapećak, a da se izgura prodavanje lokacije na kojoj stoji Vrt dobre nade. Slažem se da ne možemo mnogo toga da uradimo, ali to ne znači da treba da gledamo i ćutimo. Ko nije probao, taj nije uspeo. :)
da ali sta uraditi, i kako?
Sramota,ja kao ljubitelj zivotinja tako mislim.Eto videli ste kako je to Jagodina to resila.Za Beogradski ZOO koji je tu bio i pre dr.sv. rata nemam sta dodati,nego se za njega treba boriti do kraja.Legalno,sa peticijama.Ali tako nesto treba da pokrene neko udruzenje za zastitu zivotinja kao ova ORKA ili neka druga.
freeminder
29.8.2007, 21:46
Sramota je ili veoma neozbiljno, da ljudi koji se bore za ZOO vrt da skupljaju potise na netu ..... ne, te peticije nije da nikad nisu shvacene ozbiljno, te peticije nikad nece biti shvacene ozbiljno niti su relevantne .... evo ja mogu da odem na sajt i potpishem se kao Petar Petrovic iz Petrovca ( unapred se izvinjavam ljudima koji se ovako zovu, samo sam naveo ka primer ) iako ja to nisam niti sam iz Petrovca !
Shto bi iko proveravao IP adrese, da se utvrdi da li je to tachno, pa ako nije da juri nekog shto se tako potpisao .... jednostavno, mozda za 30,40 ili 50 godina, kada sve bude bilo integrisano u ifnromacionim sistemima i bazama podataka, onda ce se moci govoriti o tome!
Zato, ako zeliteda odbranite Zoo Vrt, ustanite i izadjite na ulice i brze ce te definitivno sakupiti potpise!
A shto se tiche onog momka, stvarno je to strashno, medjutim ..... ako nije ubistvo u pitanju ( da li ga je neko gurnuo ili bacio kod njih, shto je moguce ako se zna da je odeca uredno skinuta i bachena u kavez, a potom je mladic gurnut ili pao u kavez ) onda je kriv on i samo ON!
P.S.
www.orka.co.yu nije adresa ORKE, udruzenja za zashtitu zivotinja nego samostalna zanatska radnja za elektro uredjaje. A i shto se tiche ORKE oni su najveci zasutpnici ideje da se zooloski vrtovi trebaju zatvoriti, jer su mesto, gde zivotinje nisu u svom prirodnom stanishtu,ogranichen prostor, shto je za same zivotinje muchenje, a ORKA se protivi pogotovo muchenju zivotinja.
Sramota,ja kao ljubitelj zivotinja tako mislim.Eto videli ste kako je to Jagodina to resila.Za Beogradski ZOO koji je tu bio i pre dr.sv. rata nemam sta dodati,nego se za njega treba boriti do kraja.Legalno,sa peticijama.Ali tako nesto treba da pokrene neko udruzenje za zastitu zivotinja kao ova www.orka.co.yu (http://www.orka.co.yu) ili neka druga.
Orka ne može tu ništa pametno da uradi, kao uostalom, ni jedna druga organizacija na ovim prostorima. Kao prvo, naš ogranak Orke nema podršku internacionalne organizacije Orka, baš zbog toga što ništa ne uspeva da uradi na ovim prostorima. Ljudi su, jednostavno, previše zaokupljeni egzistencijalnim problemima da bi razmišljali malo dublje o nekim globalnijim stvarima.
Tužno, ali istinito.
Ne znam koliko ste upućeni, ali mi nemamo ama baš nikakav zakon za zaštitu životinja. Pre par godina, Italijani su hteli da otvaraju farme diljem Srbije u kojima bi uzgajali merino ovce. Svi znamo zašto, da ne ulazim u detalje. Postojala je neka peticija, ali ništa se nije postiglo, jer para vrti gde burgija neće. Jednostavno, svest o takvim stvarima u ovoj zemlji je otprilike na istom nivou kao i svest o očuvanju životne sredine. Niko tome ne pridaje pažnju; svi su zaokupljeni svojim ličnim problemima.
freeminder
29.8.2007, 22:00
Orka ne može tu ništa pametno da uradi, kao uostalom, ni jedna druga organizacija na ovim prostorima.
Evo zashto ne zeli ishta da uradi po tom pitanju....
A i shto se tiche ORKE oni su najveci zasutpnici ideje da se zooloski vrtovi trebaju zatvoriti, jer su mesto gde zivotinje nisu u svom prirodnom stanishtu,na ogranichenom prostoru, shto je za same zivotinje muchenje, a ORKA se protivi pogotovo muchenju zivotinja.
Organizujte se goddamnit i iznesite prijedlog,dosadjujte im dok vam ne udovolje!;)
Orka ne može tu ništa pametno da uradi, kao uostalom, ni jedna druga organizacija na ovim prostorima. Kao prvo, naš ogranak Orke nema podršku internacionalne organizacije Orka, baš zbog toga što ništa ne uspeva da uradi na ovim prostorima. Ljudi su, jednostavno, previše zaokupljeni egzistencijalnim problemima da bi razmišljali malo dublje o nekim globalnijim stvarima.
Tužno, ali istinito.
Ne znam koliko ste upućeni, ali mi nemamo ama baš nikakav zakon za zaštitu životinja. Pre par godina, Italijani su hteli da otvaraju farme diljem Srbije u kojima bi uzgajali merino ovce. Svi znamo zašto, da ne ulazim u detalje. Postojala je neka peticija, ali ništa se nije postiglo, jer para vrti gde burgija neće. Jednostavno, svest o takvim stvarima u ovoj zemlji je otprilike na istom nivou kao i svest o očuvanju životne sredine. Niko tome ne pridaje pažnju; svi su zaokupljeni svojim ličnim problemima.
Zakon postoji,koji je vise blag nego sto bi trebao da bude.Sto se ORKE tice to je tacno (ja sam dao primer ko bi mogao da pokrene peticiju,ima i drugih)da ne rade nista i da sluzbenici dolaze na poso samo da bi dolazili na poso.I tacno je da su nam sve druge:vladine i nevladine organizacije vise nego budjave.
Master Neo
29.8.2007, 23:23
E ovako: kao prvo, veliki sam ljubitelj zivotinja, i najveci protivnik toga da se zivotinje drze u zatocenistvu. Ono sto se desava na Kalemgdanu je sramota u kakvim uslovima zive one zivotinje... Da se ja pitam, sve bi ih oslobodio, ali znam da te zivotinje posle toliko godina u zatocenistvu nisu sposobne da prezive u divljini, tako da mislim da je najbolje da se nadje neki bolji prostor za zivotinje, i to samo pod uslovom da taj prostor bude bar 3x veci nego sadasnji zooloski vrt, ne bi li se te zivotinje oporavile. Uh o ovoj temi i zivotinjama bih mogao do sutra da pricam...
Inspirisan postovima ove dvojice gore,mislim da su obadva u pravu.Stvarno je jadno samo mesto zoo vrta.Sve same zidine.Gledajuci zivotinje u oci (za to sam strucnjak ne samo za njih)vidim jednu veliku tugu za slobodom.To bi im se moglo nadomestiti da vrt bude veci,siri i zeleniji.Mada je priroda bez konkurencije.
Kao da nas nisu dosta krali,Ne verujem da bi pocrkali od jednog zoovrta.Nek ga barem renoviraju pa kolko god da kosta.I nek bre kupe vec neku anakondu ili tako nesto, ovako ne privlace paznju.
Ono je sve samo ne "Vrt dobre nade" kako ga nazivaju.Sve se smorim kad vidim one slonove na 2 ara a imaju 6 hektara zemljista.Pa njih cuvaju ko lavove jbte koji su X puta manji:(.
Ma znam otprilike kako je... ali zabole njih za zivotinje, oni bi da zgrnu pare u tome je poenta.
Sta je najbolje raditi ne znam niti me zanima trenutno ali ono sto je sigurno je da su planirali da se omaste i to dobro.
E mora i jos nesto da dodam.Sad sam citao nesto i vidim:
... Уђеш у Зоолошки врт и животиње уопште не смрде, све је чисто као у апотеци, а то је већ чудо за овдашње околности и начин живота и размишљања. Вук је направио чудо...
Ko bi reko drugi neko Bora, Vukov pajtos iz kafane.Tamo je sve samo ne kao u apoteci.
Ili:
... Никада Зоолошки врт није тако лепо и успешно вођен као сада од кад њим управља племенит, паметан и пре свега добронамеран човек...
Mica Popovic, covek sirokih vidika.Ocigledno on tamo vide sire od mene.Ja stvarno ne znam koga oni farbaju....
Master Neo
30.8.2007, 0:09
Da i tamo su isto zivotinje bolesne i utucene i depresivne kao i ljudi u Srbiji, pa ih non stop kljukaju nekvalitetnim i lekovima ciji je rok trajanja istekao, kao u toj famoznoj cistoj apoteci...:boodala:
aerochivija
30.8.2007, 0:32
Neću da branim ni napadam nikoga u konkretnom slučaju.
Postojanje Zoo vrtova pravdaju očuvanjem ugroženih vrsta... A niko ih drugi nije ugrozio nego ljudi... I sad jedni očajnički i iskreno pokušavaju da spasu što se spasti da, a oni drugi da još ućare.
Da je drugo vreme, verovatno bi po Africi satirali slonove zbog kljova i pravili od njih ukrase i kugle za bilijar, a domaće stanovništvo onako usput, da im ne smeta dok "love".
Ili bi u Americi iz čiste zabave pobili milione bufala, a njihovo bezumno uništavanje je bio jedan od najvažnijih razloga Indijancima da se suprotstave kolonizatorima. Na kraju, i bufala i Indijanci su završili u rezervatima, a oni koji su ih uništavali nabili su se uz obale dva okeana, i onoliku teritoriju ostavili praznu.
Niko ne shvata da smo tolikim ugrožavanjem prirode mi postali najugroženija vrsta. Vrste izumiru, led se topi, a kad se dovoljno otopi, onda će "The Day After Tomorrow" biti igra za ono što će nas stvarno snaći.
To je "logika"...
Ja nisam toliko pristalica ideje Zoo vrtova, ali ako ih vec imamo, red je da ih odrzavamo kako treba, da tim zivotinjama pruzimo maximalni moguci konfor(ili komfor, sad vise ne znam:confused:) i ucinimo ih atraktivnim.
Nedavno sam bio u Zoo vrtu u Berlinu. Kako to sve izgleda, kako je svim tim zivotinjama udobno! I 90% njih uopste nije u kavezima.Kavezi ne postoje!
Posto im se tih dana rodio mali polarni medved(Knut), pobrinuli su se da ceo grad sazna za to! Pa i cela Nemacka. I ljudi naravno dolaze, i Zoo vrt naravno posluje dobro.
I pitam se kada ce takva situacija biti kod nas...I ne treba mi puno...
Master Neo
30.8.2007, 0:57
Ja nisam toliko pristalica ideje Zoo vrtova, ali ako ih vec imamo, red je da ih odrzavamo kako treba, da tim zivotinjama pruzimo maximalni moguci konfor(ili komfor, sad vise ne znam:confused:) i ucinimo ih atraktivnim.
Nedavno sam bio u Zoo vrtu u Berlinu. Kako to sve izgleda, kako je svim tim zivotinjama udobno! I 90% njih uopste nije u kavezima.Kavezi ne postoje!
Posto im se tih dana rodio mali polarni medved(Knut), pobrinuli su se da ceo grad sazna za to! Pa i cela Nemacka. I ljudi naravno dolaze, i Zoo vrt naravno posluje dobro.
Upravo to! pa secam se ko klinac, kad su se rodila dva tigrica, kako su to objavili na vestima, pa je zoo vrt bio pun ljudi samo da bi njih video... A sad?! Em sto se ne reklamiraju, em sto se vrt toliko raspada, da se vise i ne radjaju mladunci...
Taj film neces gledati, psi od moga caleta imaju bolje boksove<kaveze> od nekih zivotinja u zoo vrtu, stalno su cisti itd, itd...
hacker_aca
30.8.2007, 4:05
Bio sam samo jednom u Zoološkom vrtu u BG-u i pre 3 godine i svidelo mi se što ima dosta zanimljivih životinja (koje do tad nisam uživo viđao) ali uslovi stvarno nisu neki.
Master Neo, pošto vidim da ćeš da uzimaš psa uskoro pogledaj ovaj sajt (http://www.carski-cuvar.co.yu/index.htm) da vidiš šta je SOP (Srpsko Odbrambeni Pas). Možda ime i nije nešto puno kreativno ali sam slušao o njemu a sada i pročitao i mogu reći da nije loše imati jednog ovakvog.
Projekat stvaranja/pravljenja/kako_god ove rase je počeo 1981. godine a završeno 1990. U stvaranju ove rase su kombinovani geni 4 psa: tornjak, rotvajler, napuljski mastif i americki staford terijer i + vuk! Ma, da ne odugovlačim previše samo pogledajte ovaj sajt što sam ostavio, ima sve o ovoj rasi a tu je i galerija.
Slika:
http://www.carski-cuvar.co.yu/images/big/02.jpg
BTW, i ja obožavam životinje. Imao sam vučjaka i dve mačke. Ova jedna mačka je bila pravi lovac (donosila polumrtve zmije kući da se hvali :)) dok druga mačka, tačnije mačak, sin od prethodne je bio pravi lenjivac ali je zato znao uvek da me oraspoloži... Društvo mi se uvek čudi kako toliko volim životinje kad krenem na ulici da mazim neku pitomu mačku... :)
Pls nemojte ulaziti u off topic, vodite normalnu diskusiju u okviru ove teme... Hvala:)
Mozda pomogne sledece:
Sad sam primio neki mail od drugarice sledece sadrzine.
Vuk vec sedmi dan strajkuje gladju, zatvoren u Vrtu. Gradske vlasti, na celu sa Goricom Mojovic i Radmilom Hrustanovic, bacile su oko na to zemljiste, (inace veoma skupoceno)hoce da isele Vrt van Beograda posto su fabriku Beko (preko puta Vrta) prodali nekom tajkunu koji na tom prostoru hoce da zida hotel pa mu Vrt smeta! Poceli su vec da mu ruse objekte, najpre prodavnice igracaka a na redu su restorancici...
Izvini sto sam konfuzna ali puno mi je tesko!
Ako hocete da pomognete, popunite doc i posaljite Vesni
vesna radovic <vesnarr@yahooTAČKAcom>
+
Postovani prijatelji, poznati i nepoznati,
Molim Vas potpisite peticiju u attachmentu i potpisanu posaljite natrag na moj e-mail.
Spasimo Beogradski zooloski vrt i dajmo podrsku Vuku Bojovicu!
Hvala Vam svima i molim Vas prosledite svim svojim prijateljima.
Vesna Radovic
Evo ovde su ti fajlovi:
Formular 1 (http://rapidshare.com/files/64236846/PETICIJA_FORMULAR_1_.doc.html)
Formular 2 (http://rapidshare.com/files/64237052/PETICIJA_FORMULAR2_1_.doc.html)
- Nisu mogli da stanu u attach SKa, dozvoljava samo 20kb, malo.
btw Ne znam da li se seca neko ali u Comandosima je bilo BG Zoo vrta i to onda u vremenu drugog svetskog rata.
ps Evo ih i u zipu jer rapid cesto zeza...
I ne samo to, već su i pojedine životinje već iselili sa lokacije u Zoo vrtu. :(
I ne samo to, već su i pojedine životinje već iselili sa lokacije u Zoo vrtu. :(
Stvarno?
To nisam znao.
Ne znam, meni realno svejedno (sada...). Ali osecam se kao da nam se neko iz nekog besnog duplexa bilo u Beogradu ili Londonu smeje i sprda s nama kako god mu naidje. + To je tradicija, koja je trajala koliko dugo i sada ce sve to nestati tako lako zbog nekog/ih glavonje/a.
Srlandand
22.10.2007, 10:25
Ja uopste ne volim Zoo vrtove, jer smatram da bi bilo korisnije potrpati neke ljude u te kaveze. Ako je zoo vrt bas toliko potreban trebalo bi ga smestiti dalje od grada, gde je vazduh cistiji i gde ima prostora da se smeste onolike zivotinje (kada vidim tigra u kavezu 2x3 metra dodje mi da placem).
Spawn BG
22.10.2007, 10:37
Ali treba i razmišljati koliko daleko od grada, jer neko ko dođe u Beograd i poželi da vidi ZOO, nisam siguran da će otići xx km od BG-a.
A lokacija koju su pominjali (Surčin) :confused: ravnica, kad Sunce prži, baš prži, a kad šibne vetar... Trebalo bi mnoooogo para da se to napravi da služi nameni.
Nicolas reče:
Unistili bi oni sve zarad nesto kesa.
Lokacija u centru grada nije baš NEŠTO keša... MNOGO keša! Zato se oni "brinu" za životinje. :mad:
Srlandand
22.10.2007, 10:40
To da ce biti daleko od grada jeste malo glupo, ali opet treba misliti na zivotinje. Dobra stvar je uradjena u Zoo vrtu na Palicu gde skoro i da nema kaveza, ali ipak je daleko od evropskog standarda.
Ah, zološki vrt.. Kad se samo setim lepih trenutaka tamo :rolleyes: eh..
Prvo moj stav, volim životinje, volim zoo vrt.. ALI
Ali mislim da ovo oko izmeštanja životinja i ne mora da bude toliko loša ideja. Naime ako se životinjama obezbedi više prostora i bolji uslovi (nema buke, festivala..itd), onda to može da bude korisno za obe strane. Vuk je već star čovek a svi znamo da se stariji teško odlučuju na bilo kakve promene makar bile i na bolje. Ukoliko tim nekih neutralnih eksperata utvrde da je bolje životinje ostaviti tamo gde jesu, trebaju ostati i trebaju se bolje obezbediti. Ako to nije slučaj, životinje dobijaju bolji prostor za život a grad Beograd dobija dobru lokaciju za izvor prihoda. Nije sve u parama, ali siguran sam da se u ovom slučaju niko ne bi bunio..
Spawn BG
22.10.2007, 10:46
Pa sad, što se tiče festivala... Taj momak je na Kalemegdanu mogao da padne pijan sa bilo koje zidine i da svakako strada (bar visokih zidina ima). To što je upao (ili nije upao, nego...) u kavez u ZOO vrtu je manje bitno. Bolje bi bilo izmestiti beer fest i ostale slične manifestacije, jer je valjda svima jasno da alkohol i velike visine ne idu zajedno.
Inuyasha
22.10.2007, 10:50
Ah, zološki vrt.. Kad se samo setim lepih trenutaka tamo :rolleyes: eh..
Prvo moj stav, volim životinje, volim zoo vrt.. ALI
Ali mislim da ovo oko izmeštanja životinja i ne mora da bude toliko loša ideja. Naime ako se životinjama obezbedi više prostora i bolji uslovi (nema buke, festivala..itd), onda to može da bude korisno za obe strane. Vuk je već star čovek a svi znamo da se stariji teško odlučuju na bilo kakve promene makar bile i na bolje. Ukoliko tim nekih neutralnih eksperata utvrde da je bolje životinje ostaviti tamo gde jesu, trebaju ostati i trebaju se bolje obezbediti. Ako to nije slučaj, životinje dobijaju bolji prostor za život a grad Beograd dobija dobru lokaciju za izvor prihoda. Nije sve u parama, ali siguran sam da se u ovom slučaju niko ne bi bunio..
Ako ih presele na bolju lokaciju...slazem se da bi zivotinje trebalo odneti shto daje od grada i buke, ali opet, ako ih roknu na neku pustaru...josh daleko od grada...i to josh ne urede lepo, onda bolje da ne rade nishta. Ko zna dali ce imati para da srede novi lokal, a osim toga, ko zna koliko ce taj zoo vrt biti profitabilan, jer ako bude daleko od bg-a, slabo da ce imati toliki broj posetilaca ko sada (ma koliko ih sada uopshte ide u zoo vrt)...
@Spawn_BG
Tu si u pravu...samo traze razloge...
Spawn BG
22.10.2007, 10:57
Naročito zato što su ovi iz gradske vlade odmah skočili na ZOO vrt, a ne na organizatore beer fest-a.
Volim i ja pivo, ali?
Pa sad, što se tiče festivala... Taj momak je na Kalemegdanu mogao da padne pijan sa bilo koje zidine i da svakako strada (bar visokih zidina ima). To što je upao (ili nije upao, nego...) u kavez u ZOO vrtu je manje bitno. Bolje bi bilo izmestiti beer fest i ostale slične manifestacije, jer je valjda svima jasno da alkohol i velike visine ne idu zajedno.
Izmestiti festivale odande je po meni losa ideja. Pa šta da radimo sa tolikom omladinom u koju i ja spadam? Mislim fino je sve to, i meni nece trebati festivali kada ostarim i budem imao decu. Ali mislim da je beer fest postao poznat i zbog svoje lokacije i ne treba sad kvariti zabavu stotinama hiljada ljudi jer pojedinci vole da se igraju pijani po zidinama. Pijan čovek može da pogine i na parkingu, talenti su to.. A s obzirom da sam bio na svaki beer fest, mogu reći da su takvi talenti tamo retki ;)
Ako ih presele na bolju lokaciju...slazem se da bi zivotinje trebalo odneti shto daje od grada i buke, ali opet, ako ih roknu na neku pustaru...josh daleko od grada...i to josh ne urede lepo, onda bolje da ne rade nishta. Ko zna dali ce imati para da srede novi lokal, a osim toga, ko zna koliko ce taj zoo vrt biti profitabilan, jer ako bude daleko od bg-a, slabo da ce imati toliki broj posetilaca ko sada (ma koliko ih sada uopshte ide u zoo vrt)...
@Spawn_BG
Tu si u pravu...samo traze razloge...
Naravno, ako je bolja lokacija u stvari loša po životinje (ako se slože neutralni eksperti npr), ne treba da se sele i treba samo da se bolje obezbede gde su sad.
A finansije su nešto oko čega mislim da neće biti problema, tu je grad da pomogne ako treba (što je radio i do sad), a može zoo vrt i da "rentira" postojeću lokaciju za mnogo veće pare nego što je mogao sam zaraditi ;)
I tu se može desiti sledeće: Životinje imaju bolje uslove i više prostora, samo pravi ljubitelji životinja će dolaziti da ih obilaze a ne kreteni koji ih hrane, gađaju itd.. Biće manja gužva i svi će biti srećni...
Ali sve pod uslovom da se stvar odradi kako treba.
Mario Pavićević
22.10.2007, 11:06
Takodje smatram da bi druga lokacija mozda bila neprofitabilna.Ideja Vuka da se zoloski vrt izmesti na veliko ratno ostrvo je veoma dobra jer je povrsina veca samim tim je i zivotnjama bolje,posecenost bi verujem bila velika ali nazalost zbog zasticenih vrsta ptica koje tamo zive to nije izvodljivo.Izmestanje na surcin,avalu i slicne lokacije meni lincno ne deluje pametno.
Lokacija u centru grada nije baš NEŠTO keša... MNOGO keša! Zato se oni "brinu" za životinje. :mad:
Pa da, za nas mnogo vise nego za "njih", svejedno.
Ovolike godine nista i odjednom, i to znamo sta je bio povod za ovo, meni je sve ovo smesno jer se stvari odvijaju po scenariju kreiranom od strane ljudi koji zele da se izmesti zoo vrt. Jeste tamo malo zapusteno i ovako i onako ali tolike godine, decenije, sve to da se potre zbog cega.:icon_scra
Deathclaw
22.10.2007, 12:35
Pa da, za nas mnogo vise nego za "njih", svejedno.
Ovolike godine nista i odjednom, i to znamo sta je bio povod za ovo, meni je sve ovo smesno jer se stvari odvijaju po scenariju kreiranom od strane ljudi koji zele da se izmesti zoo vrt. Jeste tamo malo zapusteno i ovako i onako ali tolike godine, decenije, sve to da se potre zbog cega.:icon_scra
Hm, koliko ja znam ideja jeste da se sa Kalisa premeste samo velike zivotinje, a da se sadasnji ZOO vrt pretvori u neku vrstu "petting" vrtica, sto je po meni super ideja... Stvarno je tuzno videti slona u 50m2 i nilskog konja u bazenu u kome jedva moze i da se okrene, tigrovi i ostali predatori zive iskljucivo na kamenom tlu,a kanzde mogu da ostre jedino na celicnim sipkama.
Sa druge strane, ako bi se napravio dobar vrt pa i izvan grada, mislim da ljudi uopste ne bi imali poblem da udju u kola i provedu tamo ceo dan. Znam da ja ne bih.:)
Spawn BG
22.10.2007, 13:14
Ko ima kola... Ali nije problem meni ili nekome iz BG, svakako neko iz Zemuna ide na Karaburmu ili obrnuto, pa će otići i do ZOO čak i ako je malo dalje, ali turista koji dođe u BG i poželi da vidi ZOO, a ti mu objasni da opet mora da putuje xx km...
Deathclaw
22.10.2007, 13:27
Iskreno, nikada nisam pozeleo da kao turista posetim neki zooloski vrt, a uostalom za takve prilike postoje turisticke ture koje i imaju za cilj da pokazu i druge strane grada koji si dosao da posetis, a ne stogi centar u kome je neuvidjajni i turobni "vrt-bez-ikakve-nade".:odoK:
Ko ima kola... Ali nije problem meni ili nekome iz BG, svakako neko iz Zemuna ide na Karaburmu ili obrnuto, pa će otići i do ZOO čak i ako je malo dalje, ali turista koji dođe u BG i poželi da vidi ZOO, a ti mu objasni da opet mora da putuje xx km...
Upravo tako, ko je letos, tj dok je bilo toplijih dana imalo provodio vremena po Kalisu video je gomile i gomile turista, pretezno starijih ljudi u grupama koji su usput naravno svratili u Zoo vrt, dal bi isli u Surcin samo zbog toga ili gde vec, tesko.
Opet sve je to manje bitno koliko je bitno to sto je to tradicija bukvalno, vrt se nalazi na tom mestu dugi niz godina. S druge strane jeste malo tesno onim zivotinjama ali moze s sve to srediti ako bi se ulozilo malo kesa.
Predsednik Skupštine grada i v. d. gradonačelnika Zoran Alimpić sastao se juče sa direktorom Zoološkog vrta u Beogradu Vukom Bojovićem zbog aktuelnog problema u radu Zoološkog vrta.
Na sastanku je dogovoreno da će sve buduće odluke i planove koje grad bude donosio u vezi sa Zoološkim vrtom biti usaglašene i koordinisane sa rukovodstvom Zoološkog vrta i predstavljaće plod dogovora Uprave Zoološkog vrta i Uprave grada Beograda.
Na sastanku je predloženo da Uprava Zoološkog vrta napravi nacrt rasporeda privremenih objekata unutar Vrta na osnovu poznavanja potreba posetilaca. Taj predlog bi, u skladu sa važećim gradskim odlukama, bio dat na usvajanje nadležnim gradskim organima.(izvor Politika)
Andreja Mladenović, portparol DSS-a, nedavno je izjavio da bi o celokupnoj situaciji i o eventualnom premeštanju Zoološkog vrta trebalo da se izjasne građani na referendumu.
- Jedini način da se sazna njihovo mišljenje je raspisivanje referenduma koji bi mogao da bude zajedno s lokalnim izborima. Samo tako se Zoološki vrt može pomeriti s mesta na kojem je - rekao je Mladenović.
Vršilac dužnosti gradonačelnika Zoran Alimpić nije želeo da komentariše ni atmosferu sastanka, niti predlog Mladenovića.
- Ne želim da komentarišem ništa više o Zoološkom vrtu. Mislim da ima mnogo važnijih tema od toga - rekao je „24 sata" Alimpić.(izvor 24 sata)
Baš da vidimo šta će od ovoga da ispadne. ;)
Izjasnjavanje gradjanja putem glasanja predstavlja sasvim fer opciju.
Ali garant ako dodje do toga da ce se praviti sve veci i veci pritisak na gradjanje putem stampe (ispiranje mozgova).
Spawn BG
22.10.2007, 14:23
Naročito zato što su ovi iz gradske vlade odmah skočili na ZOO vrt, a ne na organizatore beer fest-a.
Volim i ja pivo, ali?
@Sale 013
Pošto je ova poruka izašla 2-3 minuta pre tvoje, verovatno je nisi imao u vidu kad si kucao tvoju...
Dakle, organizator bi trebalo da bude odgovoran za bezbednost posetilaca. Ako sad neko kaže kako organizator beer festa ne može da pazi na celu tvrđavu, onda to znači da treba da nađe lokaciju na kojoj može. Nemam ja ništa protiv beer festa ili bilo koje druge manifestacije, ali onda sve kako treba ili nikako. Mislim da ne možeš da porekneš da je tvrđava opasna i za trezne, a naročito za pijane posetioce (činjenica je da se danas mladi ljudi trude da se što više napiju, a ne što više zabave :(, a zabava je moguća i sa 2-3 piva a ne 2-3 dvolitarske flaše piva)
Odoh u :offtopic:...
Spawn BG
22.10.2007, 14:36
Izjasnjavanje gradjanja putem glasanja predstavlja sasvim fer opciju.
Ali garant ako dodje do toga da ce se praviti sve veci i veci pritisak na gradjanje putem stampe (ispiranje mozgova).
A tek TV emisije u kojima (po šablonu) učestvuju 2-4 zastupnika jedne ideje (+voditelj) i jedan zastupnik druge (baš onako fer borba :mad:).
aerochivija
23.10.2007, 2:42
Oni koji nisu zabrinuti jer ljudi nemaju šta da jedu, ne mogu me nikada ubediti da im je stalo i do životinja.
NjegovaWisost
23.10.2007, 13:02
Žao mi onih orlova :(
ozbiljno
nikola145
24.10.2007, 10:20
Nema šta tu da se razmišlja... već se zna... političari su zlo.
Ipak, online peticije nikada nisu bile ozbiljno shvaćene, bolje krenite sa "realnim" stvarima
u pravu si ali i to je nesto
peticije na netu mozda nisu tako masovne zasada (300 potpisnik)
ali i to ce se promeniti ipak oni moraju da osluskuju sta se govori u "narodu"
ako hoce da dobiju i sledece izbore.
zoran845
24.10.2007, 10:38
... ipak oni moraju da osluskuju sta se govori u "narodu" ako hoce da dobiju i sledece izbore.
Nema logike da političari iole vode računa o tome šta se dešava na Internetu, zato što se tu oglašava mlađa populacija, a to je ona koja (uglavnom) ne glasa.:(
Nego im vi lepo zapamtite i ovo sa zoološkim vrtom (ima mnogo većih i po svakodnevni život pogubnijih brljotina), pa ne budite lenji i neodgovorni kad budu sledeći izbori.;)
Spawn BG
24.10.2007, 10:48
Nema logike da političari iole vode računa o tome šta se dešava na Internetu, zato što se tu oglašava mlađa populacija, a to je ona koja (uglavnom) ne glasa.:(
Nego im vi lepo zapamtite i ovo sa zoološkim vrtom (ima mnogo većih i po svakodnevni život pogubnijih brljotina), pa ne budite lenji i neodgovorni kad budu sledeći izbori.;)
I svakako izađite na izbore, pa makar ne glasali ni za koga. Veliki broj nevažećih listića bi ih naterao da se zamisle...
Sećam se da je pre par godina na velikom broju listića za izbore za predsednika pored 11 kandidata bilo dopisano 12. Vlade Divac (tada je bio 12 u Šarlotima)
Zao mi je zivotinja u losim uslovima koji vladaju na kalisu. Zao mi je sto sam ovo morao da kazem. Zao mi je sto sam do skora drugacije mislio. Ali zivotinje trebaju vazduha. Jednostavno mi objasnite kako funkcionise ZOO u Jagodini? Pa u surcinu ce deci sa roditeljima iz N. Sada biti sasvim OK.
I svakako izađite na izbore, pa makar ne glasali ni za koga. Veliki broj nevažećih listića bi ih naterao da se zamisle...
Sećam se da je pre par godina na velikom broju listića za izbore za predsednika pored 11 kandidata bilo dopisano 12. Vlade Divac (tada je bio 12 u Šarlotima)
mali off: to je pre bilo pre jedno deceniju.:D -Vlade u Sarlotima-
Ma ne sele Zoo vrt zato sto im je zao zivotinja i vazduha koje one disu, nego bi da otmu fino parce zemlje i zarade neki dinar na tome. Nije losa mozda ideja i cilj ali je motiv jadan...
Spawn BG
24.10.2007, 18:45
mali off: to je pre bilo pre jedno deceniju.:D -Vlade u Sarlotima-
2002 predsednički izbori, neću ti reći listu kandidata, snađi se... :)
Zao mi je zivotinja u losim uslovima koji vladaju na kalisu. Zao mi je sto sam ovo morao da kazem. Zao mi je sto sam do skora drugacije mislio. Ali zivotinje trebaju vazduha.
Ma ne sele Zoo vrt zato sto im je zao zivotinja i vazduha koje one disu, nego bi da otmu fino parce zemlje i zarade neki dinar na tome. Nije losa mozda ideja i cilj ali je motiv jadan...
Takođe mislim da to uopšte nije loša ideja. Životinjama je tesno na malom prostoru, okruženi su zarđalim kavezima i kamenjem... kako bi vama bilo da živite u zatvoru?? Pored toga, Kalemegdan je srednjevekovna tvrđava, nikad nije ni bila predviđena za ovakvu namenu. Kakav god da je motiv, divljim životinjama tamo nije mesto!
Koliko vidim, peticija kao zaključak navodi "zamislite da nakon setnje Knez Mihajlovom i Kalemegdanom,odete do Surcina, pa onda nastavite odatle ka Skadarliji" i "ne dozvolimo da oteraju coveka... koji je ceo svoj zivot posvetio dobrobiti zivotinja". Dakle, šta? Zadržimo zoo vrt gde je zato što nama tako odgovara, i omogućimo Bojoviću da nastavi da prima platu?? Nigde ne vidim da je ovo peticija koja je posvećena životinjama, peticija koja će im omogućiti minimum prostora i uslova za život, kada već moraju da budu zatočene (da se ja pitam, zoo vrta uopšte ne bi ni bilo, to je za životinje PONIŽAVAJUĆE i primorava ih da borave van svojih prirodnih staništa da bi vi imali koga da hranite kikirikijem! :mad:)
Predlažem da posetite sajt (http://www.zoopalic.co.yu/index.php) zoo vrta na Paliću, pogledajte galeriju slika, njihovo rešenje je najbolje koje postoji kod nas u državi... Tako nešto podržavam, ako uopšte mogu da podržim ideju zatočeništva jer životinje makar imaju slobodnog prostora, i jedino za slične inicijative ću dati svoj glas!
Ja sam mislio da je peticija da se spasu one jadne i izrabljene zivotinje koje jedva da imaju zajedicki vazduh da udisu kolki im je prostor... Iz NS-a sam tako da... :a_whistli
Pelagijska Argosija
24.10.2007, 20:14
U vezi izmeštanja Zoo vrta, dodao bih još samo da je ideja da se vrt izmesti u Surčin kako životinje ne bi patile zbog buke malo čudna i površna. Pa onda bi valjda bile u blizini aerodroma, zar ne?
Mislim da bi u slučaju izmeštanja Zoo vrta na neku udaljenu lokaciju veoma loše uticalo na posećenost istog. Prema tome ako već hoće da ga izmeštaju onda bolje i da ga ukinu.
Prema tome ako već hoće da ga izmeštaju onda bolje i da ga ukinu.
A gde će onda te životinje ako "ukinu" zoo vrt? Nazad u prirodu, na žalost, ne mogu.
Spawn BG
24.10.2007, 20:45
Iris, ovde se ne radi o Bojovićevoj plati, poštujem to da ti se uopšte ne dopada ideja o ZOO vrtu, ali kad već postoji, onda treba da se kaže da je taj Bojović kao njegov direktor dosta uradio za taj vrt. Radi se o motivima zbog kojih neko "brine" o životinjama, a nikad ranije nije brinuo, što umesto tramvaja nudi avione itd...
Mrka Kapa
24.10.2007, 21:09
Ne bi trebalo da se radi ni o Bojoviću, ni o njegovoj plati, ni o tome šta je on učinio za vrt ni o gradskim vlastima koje su se tek sada zainteresovale za ZOO vrt.
Trebalo bi da se radi o životinjama.
Na žalost, sve vesti koje se mogu naći na Internetu o skorašnjim dešavanjima navode da je glavni problem u tome što je grad srušio neke "nelegalno postavljene kioske" od kojih je zaradu imao jedino ZOO vrt. Tu se provlače svakojake glasine, i kome treba verovati a kome ne, ne znam.
Ono što je bitnije je sledeće:
Beo zoo vrt osnovan je 1936. godine. Tada je pokrivao površinu od 14 hektara, na kojoj je bilo smešteno oko 1.200 životinja. Danas Vrt zauzima površinu od sedam hektara i u njemu živi oko dve hiljade životinja. Po evropskim standardima, zoološki vrt trebalo bi da zauzima najmanje 25 hektara.
Mislim da nije nimalo fer insistirati da sve životinje ostanu na tako malom prostoru, i da bi bilo najbolje nekako se izboriti za dobru lokaciju dela ZOO vrta gde bi bile smeštene velike životinje kao i za organizaciju povezivanja ta dva dela - verujem da bi se mogli naći privatni prevoznici koji bi obavljali ovakvu uslugu. Uz uslov da se sadašnja površina ZOO vrta nikako ne smanjuje.
Bas tako. Vece zivotinje bi trebalo izvesti, dok ptice ,gmizavci i ostale sitne pernate i druge zivotinje ostaviti.
Spawn BG
24.10.2007, 21:54
od kojih je zaradu imao jedino ZOO vrt
Slažem se sa ostatkom poruke, a za ovaj deo moram da kažem: naravno da je ZOO vrt imao zaradu, jer od nečega mora i da se izdržava... Nisu bili baš darežljivi prema njemu.
Uostalom, od svakog kioska zaradu ima i država i gradska vlast...
Ma grad nije radio nista za Zoo vrt. Sve se svodilo samo na Bojovica.
Mrka Kapa
24.10.2007, 22:16
Slažem se sa ostatkom poruke, a za ovaj deo moram da kažem: naravno da je ZOO vrt imao zaradu, jer od nečega mora i da se izdržava... Nisu bili baš darežljivi prema njemu.
Uostalom, od svakog kioska zaradu ima i država i gradska vlast...
Poznato mi je da je ZOO vrt veoma dugo imao finansijskih poteškoća, i sasvim mi je razumljivo da je kao rešenje za takve probleme usvojeno izdavanje površine vrta za takve objekte. Što je proglašeno nelegalnim.
Na žalost, to je Bojoviću donelo glas reketaša, mafijaša i još razne druge nezavidne titule zbog kojih viđam različite komentare u vezi sa njim i celim problemom. A to samo pogoršava situaciju - ne živim u Beogradu i ZOO vrt sam posetila možda dvaput, tako da ne znam puno o svim problemima sa kojima je Vuk morao da se bori - zato i kažem da se treba pobrinuti za životinje pre svega, a ako je Vuk pravi čovek za to, ima moju podršku.:)
Pelagijska Argosija
25.10.2007, 9:37
A gde će onda te životinje ako "ukinu" zoo vrt? Nazad u prirodu, na žalost, ne mogu.
Uvek mogu da ih daju drugim Zoo vrtovima. Vuk Bojović se uvek hvali kako ima odlične odnose sa drugim Zoo vrtovima po svetu.
Lično nisam za ideju izmeštanja Zoo vrta, ali nateralo me je da malo razmislim nakon što je nekoliko članova istaklo (ako se ne varam i ti među njima) da tim životinjama i nije mesto u kavezu. Pa bi možda neko postepeno ukidanje bilo najbolje rešenje...
Definitivno im nije mesto u kavezu. Ja sam prva za to da ime se obezbede dobri uslovi, a ako to znači da će Zoo vrt biti preseljen bogu iza tregera, so be it. Da preciziram: kad pričam o Beo zoo vrtu, mislim samo na životinje. Da li će Vuk ili neko drugi biti na čelu istog, sve jedno mi je sve dok životinje imaju sve potrebne uslove za normalno bivstvovanje. Ali malo je bezobrazno na ovaj način isterivati silu, samo da bi neko dobio dobru lokaciju u centru grada. Nema to veze ni sa životinjama ni sa mozgom, to je neka potpuno deseta priča, o kojoj se, na žalost, priča mnogo više nego o životinjama.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.