Prikaži potpunu verziju : Knjige
Strane :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
10
Preporučite mi neke dobre naslove S-Fi,dosada sam pročitao Dinu i odlična je.
Šta kažete za Isaka Asimova ili Hiperion.
Ja sam za Hitchhikers guide to Galaxy.Mada nije cist sf.
Preporučite mi neke dobre naslove S-Fi,dosada sam pročitao Dinu i odlična je.
Šta kažete za Isaka Asimova ili Hiperion.
Nastavi sa Dinom, ako si pročitao samo prve tri knjige.
Nastavi sa Dinom, ako si pročitao samo prve tri knjige.
I smori se sa unutrašnjim psihološkim rastrojstvom the chosen one-a u sve tri knjige. :D
Mario Pavićević
16.2.2007, 9:58
I smori se sa unutrašnjim psihološkim rastrojstvom the chosen one-a u sve tri knjige. :D
Nemoj preterivati skinuce te neko snajperom zbog takve izjave;) Ne bih rekao da psiholoske dileme koje Pol Atreid ima mozes nazvati smaranjem...
Pročitao sam i druge 3 knjige Dine,i nije me smorilo.
I Hitchhikers guide to Galaxy je odličan.
Something else?
Mario Pavićević
16.2.2007, 14:16
Pročitao sam i druge 3 knjige Dine,i nije me smorilo.
I Hitchhikers guide to Galaxy je odličan.
Something else?
Prva tri dela su super,cetvrti je vec ovamo i onamo ali peti i sesti su kulminacije celog serijala i oni najvise ulaze u samu srz onoga sto he Herbert hteo da kaze.Knjige koje su izasle posle ovih sest poput hronologije i onga ara dine i sl.mi nisu interesantne.Vidis recimo na mene Autostoperski vodic i nije ostavio neki preterano pozitivan utisak.
Meni se film Autostoperski v. k. g. nije posebno dopao(knjiga je bolja) ,a one knjige posle dine mislim da je pisao Herbertov sin ali nisam siguran!
Ja sam jako veliki knjigofil.Procito sam sve od Zila Verna,i Branka Copica.I od dosta pisaca bar po jednu.:icon_stud
Vuckovic Veljko
16.2.2007, 21:54
Uff.Mislim vidio sam u ranijim postovima dobre preporuke,ali nigdje nisam vidijo preporuku za Morelovu trilogiju Bratstvo ruze,Ocinstvo kamena,Liga noci i magle ovo su jedne od najboljih knjiga koje sam ikad procitao,a ko je citao(mada ih je malo jer je knjiga stara)slozice se.
Highlander
16.2.2007, 22:07
Može li neko da mi preporuči knjigu koja se bavi pesničkim formama i vrstama i uopšte poezijom?:icon_stud
Mario Pavićević
17.2.2007, 9:43
Uff.Mislim vidio sam u ranijim postovima dobre preporuke,ali nigdje nisam vidijo preporuku za Morelovu trilogiju Bratstvo ruze,Ocinstvo kamena,Liga noci i magle ovo su jedne od najboljih knjiga koje sam ikad procitao,a ko je citao(mada ih je malo jer je knjiga stara)slozice se.
U koji zanr ovo spada daj malo informacija;)
FooFighter
17.2.2007, 14:13
Vidim da se do sada u ovoj temi nezasluženo malo pominje remek delo genija Džordža Martina- serijal "Pesma Leda i Vatre". Iako su svrstane u fantasy žanr, knjige su za svaku preporuku i mainstream publici. U njima nema onih detalja, za koje znam da "klasične" čitaoce odbijaju od epske fantastike, dakle nema mračnih gospodara (kopije Saurona), nema dobrih čarobnjaka (kopije Gandalfa), nema tajanstvenih crnih jahača (kopije Nazgula), neke "izabrane" družine koja kreće u avanturu (kopije Družine prstena), nema Orkova, Vilovnjaka, fireball-ova, lightning bolt-ova itd...
Da se razumemo, sve knjige u kojima se spominju čarobnjaci, orkovi i vilovnjaci ja gutam kao lud:D (a LoTR sam pročitao tri puta), samo hoću da naglasim neviđenu originalnost koju je Martin postigao sa Pesmom leda i vatre.
U njoj ne postoji klasična podela na dobro i zlo već je ta granica maglovita, porozna i promenljiva u zavisnosti od situacije. Naravno postoje pozitivni i časni likovi nasuprot đubretu i ološu, baš kao i u realnom životu (kao što je neko već rekao, zbog nekih likova i scena mi je došlo da plačem od besa i da porazbijam kućni inventar- crvena svadba, Džofri, Teon Grejdžoj...).
Džordž Martin je pre nego što je počeo da piše Pesmu leda i vatre godinama proučavao srednjevekovnu istoriju, običaje, viteštvo, način života itd. i sve to besprekorno implementirao u knjigu.
Jedino "loše" u celoj stvari je to što je Martin nas ovisnike ostavio da grickamo nokte nad cliffhangerima do izbacivanja svake sledeće knjige u serijalu :n-cc2:
Većina fanova epske fantastike je ovo već smazala, a za one koji taj žanr nešto i ne gotive- SVAKA PREPORUKA !! :alealeee:
@FooFighter
http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=5507
Govori se uglavnom o tome.
Poceo sam da citam knjigu Ispod cekica izvesnog Kasa Penanta.Knjiga govori o zlodelima cuvene huliganske grupe Inter City Firm(West Hemovi navijaci).Dosta zanimljivo,makar dokle sam ja stigao.Na pocetku Kas kaze kako nije neka slavna licnost,nije glumac,nije bokse-ali je ucestvovao u vise nereda nego neki ljudi za 100 zivota...:alealeee:
Vuckovic Veljko
18.2.2007, 10:09
U koji zanr ovo spada daj malo informacija;)
Pa ovdje se radi o svjetskim obavestajnim sluzbama(CIA,Mosad,KGB)i njihovim agentima.Naime americka vlada(u prvom dijelu)pod svoje uzima dvoje djece(Glavni likovi Sol i Kris)i u njihovu obuku ulaze velike pare.Oni nisu jedini ove sudbine.Njihova sifrovana imena su Romul i Rem.Kako se dalje prica razvija morate procitati knjigu.A koliko je realisticna svedocito da su njenog pisca(Dejvida Morela)posjetili predstavnici CIA-e i pitali ga ko mu daje informacije o tajnim manevrima i planovima vlade.:dedica:
Izvini,Veljko,o kojoj se knjizi radi,da li mozes da ponovis posto nisam bio u toku?Cini mi se kao da je interesantno stivo...
Vuckovic Veljko
18.2.2007, 20:30
Izvini,Veljko,o kojoj se knjizi radi,da li mozes da ponovis posto nisam bio u toku?Cini mi se kao da je interesantno stivo...
Naravno da mogu.U pitanju je Morelova trilogija "Bratstvo ruze","Ocinstvo kamena" i "Liga noci i magle"
Knjige govore o obuci agenata CIA-e jel?
Vuckovic Veljko
20.2.2007, 22:31
Knjige govore o obuci agenata CIA-e jel?
Jednim dijelom da.:D :D :D
To mi vec zvuci zanimljivo...
Vuckovic Veljko
21.2.2007, 21:04
To mi vec zvuci zanimljivo...
Pa i jeste zanimljivo.li ponavljam da je knjiga poprilicno stara,(mada sam na internetu vidio neko novo izdanje)pa ces je tesko naci.:(
Sto se tice istorijskih romana-moja preporuka su svi romani od Nastasijevica,lik je najveci car za istorijske romane na nasim prostorima!Tematika-srednji vek(ima knjige o caru Dusanu,o despotu Stefanu...)
Vuckovic Veljko
22.2.2007, 21:04
Zavrsih sa citanjem vrlo dobre knjige "Tajna vecera"Havijera Sijere.Bavi se tematikom Tajne vecere sa veoma cudnog aspekta.Ako procitate ovu knjigu nikad vise necete gledati na Tajnu veceru istim ocima.
demiurgos
22.2.2007, 23:05
Sistem transcendentalnog idealizma od Schelling-a i Osnovne crte filozofije prava od Hegel-a...literatura za fax! :( Znaci ono: :n-hang:
E,de to nadje da preporucis...:D Daj neshto od lakse literature...
E,de to nadje da preporucis...:D Daj neshto od lakse literature...
Ma kakva crna preporuka,...smajliji govore sve. :)
Al' nesto da preporucim...hm, pa recimo poslednje pristojno sto sam procitao bila je knjiga Drakula od Bram Stokera (iscrpeo sam sve filmske verzije pa sacuvao knjigu za kraj:D ). To i Junaci antickih mitova od Zamarovskog (il' nesto tako) koja je prilicno opsirna enciklopedija mitoloskih likova stare Helade i Rima. To redovno pred spavanje par tekstova iscitam nadajuci se da cu reprodukovati neku Afroditu u snovima...al' za sada nista - samo neki polu-jarci i troglave dzukele. :n-cc2: :D
aerochivija
23.2.2007, 2:04
Preporučujem sva dela poljskog antropologa Zenona Kosidovskog, posebno "Biblijske legende" i "Kad je Sunce bilo bog". Izuzetno zanimljivo edukativno štivo, a istovremeno lako za čitanje. Pravi primeri kvalitetne naučno-popularne literature.
hm, pa recimo poslednje pristojno sto sam procitao bila je knjiga Drakula od Bram Stokera
Dosta dobra knjiga,oba dela sam procitao u jednom dahu,bilo leto neko tesko smaranje,pa je knjiga dosla kao preporucena...;)
Preporučujem sva dela poljskog antropologa Zenona Kosidovskog "Kad je Sunce bilo bog".
Iz ove knjige sam procitao text o desifrovanju hijeroglifa za potrebe istorije...:D
Istoricarka nam stalno nesto zadaje od pomocne literature,recimo i za zimski raspust smo imali da procitamo 10 mitova po izboru...Pa je Kunova knjiga,Mitovi i legende Stare Grcke radila...:to_care:
Dosta dobra knjiga,oba dela sam procitao u jednom dahu,bilo leto neko tesko smaranje,pa je knjiga dosla kao preporucena...;)
Koja dva :confused: Ja sam citao izdanje koje se dobijalo uz Vijesti i tu je bila samo jedna knjiga.Na kraju,koliko se sjecam,ubijaju Drakulu i gine onaj Amerikanac.
demiurgos
24.2.2007, 17:17
Koja dva :confused: Ja sam citao izdanje koje se dobijalo uz Vijesti i tu je bila samo jedna knjiga.Na kraju,koliko se sjecam,ubijaju Drakulu i gine onaj Amerikanac.
Da, stvarno, koji drugi deo? Mislim da Stoker pored romana ima i jednu kratku pricu koja je bila izbacena iz originala pa se moze posmatrati kao zaseban deo ali ne i deklarisati kao nastavak.
Da li neko moze da mi preporuci dobru knjigu o srednjem veku
Da, stvarno, koji drugi deo? Mislim da Stoker pored romana ima i jednu kratku pricu koja je bila izbacena iz originala pa se moze posmatrati kao zaseban deo ali ne i deklarisati kao nastavak.
Nije u pitanju nikakva nova knjiga,vec je original podeljen u dva dela,pa sam ja procitao obe knjige da tako kazem,eto to su ta dva dela.:D
Vuckovic Veljko
24.2.2007, 17:54
O srednjem vijeku ili da se radnja desava u srednjem vijeku?
Uzmi Nastasijevica,njegova dela Stefan Dusan i Despot Stefan ostavljaju bez daha,a ima i jos dosta drugih.Odlican pisac
Marko Belsak
1.3.2007, 20:40
Slazem se sa huliganom. Nastasijevic ima lepe romane o srednjevekovnoj srpskoj istoriji. Moze nesto da se nauci iz istorije, a opet nisu istorijske knjige vec su vise pustolovni romani.
Slazem se sa huliganom.
:D huli je uvek u pravu...:qliranje:
salim se naravno,no ljudi nabavio sam Besnilo od Borislava Pekica,reko doslo je vreme i da se to procita,pokusavao sam par puta al mi nije islo,a sad sam vise nego uporan
Mario Pavićević
2.3.2007, 9:26
no ljudi nabavio sam Besnilo od Borislava Pekica,reko doslo je vreme i da se to procita,pokusavao sam par puta al mi nije islo,a sad sam vise nego uporan
To sam procitao pre par godina i smtram da nije losa ideja i cak sta vise veoma realna.Mada bih pre takav dogadjaj ocekivao kod nas:)
Sto bas kod nas?Meni i lokacija i prica deluju kao dosta moguce...;)
Mario Pavićević
3.3.2007, 9:19
Sto bas kod nas?Meni i lokacija i prica deluju kao dosta moguce...;)
Pa kod nas ce lakse da nadju besnog psa...ili pre besnu svinju:)
U svakom slucaju opet bi neko bio besan...:D
Milan Maunic
3.3.2007, 20:19
Ja licno volim da citam sve sto spada u :Epska fantastika, misterije, naucne publikacije, avanturisticki romani, horor, SF, komedije i romane sa istorijskim elementima.Takvu literaturu preporucujem svakome.E sad, pitanje:
gde mogu da nabavim edicije Dzin Volf-a: Knjiga novog sunca i Knjiga dugog sunca.Zna li neko gde ima tako nesto da se kupi.THNX.
Ja cu poceti da citam IME RUZE,roman po kome su Maideni napravili pesmu SIGN OF THE CROSS
Ja cu poceti da citam IME RUZE,roman po kome su Maideni napravili pesmu SIGN OF THE CROSS
Umberto Eko napisao,sjajno dijelo.Prvi put sam je procitao kad se dobijala uz Vijesti i odusevio se.
Umerto Eko napisao,sjajno dijelo.Prvi put sam je procitao kad se dobijala uz Vijesti i odusevio se.
Knjiga je predivna. Detaljno opisane lokacije, likovi i verska borba vas teraju da je pročitate više puta. Mada, znam da je neke to i odbilo od ove knjige. Neki delove zahtevaju da se dobro udubite kako bi stekli pravu sliku o nekim temama. Za mene je to veliki plus.
Shang Tsung
18.3.2007, 19:01
Ne znam da li je vec pominjano, ali...
"Tesko je biti Bog"- najtoplija preporuka.
jel zna neko mozda sva imena torinove druzine iz hobita? znam da imaju sve neka imena dori, nori, oin, gloin,... :kreza:
jel zna neko mozda sva imena torinove druzine iz hobita? znam da imaju sve neka imena dori, nori, oin, gloin,... :kreza:
Dvalin, Balin, Kili, Fili, Dori, Nori, Ori, Oin, Gloin, Torin, Bifur, Bofur i Bombur. Hm... zasto te zanima? :)
eh, a bilba zaboravi :)
ma da se podsetim, davno sam citao, onako. :D
steta sto se prica sa bilbom nije duze nastavila u gospodaru.
:D
Bilbo clan Torinove druzine? Ne bih rekao... :)
Sve preporuke za knjigu "Reklamokratija".
Ko zna, mozda i dodje dotle, kao u knjizi, nije nemoguce...:Freddy:
Shadowfax
18.3.2007, 23:22
Evo procitao Pilule od Benedikta.
Kao i svaka njegova knjiga, govori o religiji, Bogu, ljudskom zastranjivanju itd.
NjegovaWisost
19.3.2007, 2:02
Jel ko čitao preobražaj od kafke?
FooFighter
20.3.2007, 23:50
Jel ko čitao preobražaj od kafke?
Imam tu knjigu i to u nekim fensi koricama, ali.. nikad je nisam procitao:o Valjda zato sto me je u gimnaziji 'proces' jako smorio:(
...Valjda zato sto me je u gimnaziji 'proces' jako smorio:(
Meni je Proces baš prijao. :D To je bila 1997, demonstracije na ulicama, a mi u detaljnu analizu i to pune dve nedelje. Na kraju smo povukli paralelu između događaja iz knjige i naše realnosti. Profa je bio eXtra lik. :tapsh:
Evo procitao Pilule od Benedikta.
Kao i svaka njegova knjiga, govori o religiji, Bogu, ljudskom zastranjivanju itd.
A ne... Benediktove knjige imaju mnogo viši cilj i mnogo više govore od suvih činjenica, čudnih sudbina i interesantne priče... Čovek je genije za pretakanje najkonfuznijih ljudskih razmišljanja u reči... Btw, pročitaj "Milenijum" od njega. Ne bih želela da je komenatrišem ovde, jer tema kojom se bavi ta knjiga je previše opširna i verujem da bi bila interesantna samo užem krugu ljudi ;) You know what I mean...;)
♥ Da li ste se uključili? (http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=12858)
Procitao sam Milenijum, Paralelni Svet, Pilule, Plemic, Prica o Karmi, i Operater od Benedikta.;)
Svrha mog opisa gore je bila cisto da priblizim sustinu knjige nekome koga bi takva tema zanimala.
Mislim da koliko-toliko razumem svrhu njegovog pisanja.
Ok, jasno mi je sada :) Btw... ako imaš nešto od njega u pdf formatu...:icon_scra :D
Pomozimo deci!!♥♥♥ (http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=12858)
Mislim da imam, javljam ti na pp.
Dakle ovako:
1. Stevan Jakovljević - Srpska Triologija
2. Filip Pulman - Njegova mračna tkanja (Phillip Pulman - His dark materilas)
- Severna svetlost (Northern lights)
- Čudotvorni nož (The subtle knife)
- Ćilibarski durbin (The amber spyglass)
3. Robert Džordan - Točak vremena (Robert Jordan - Wheel of time)
- pročitao prvih 5 delova izašlih kod nas od ukupno 12 koliko ih za sada ima
4. Vikas Svarup - Pitanja i odgovori
5. Marija Semjonova - Vukodav (Мария Семёнова - Волкодав)
Pulman ima dobre knjige,citao sam od njega Severnu svetlost.;) :cool:
Dakle ovako:
1. Stevan Jakovljević - Srpska Triologija
2. Filip Pulman - Njegova mračna tkanja (Phillip Pulman - His dark materilas)
- Severna svetlost (Northern lights)
- Čudotvorni nož (The subtle knife)
- Ćilibarski durbin (The amber spyglass)
3. Robert Džordan - Točak vremena (Robert Jordan - Wheel of time)
- pročitao prvih 5 delova izašlih kod nas od ukupno 12 koliko ih za sada ima
4. Vikas Svarup - Pitanja i odgovori
5. Marija Semjonova - Vukodav (Мария Семёнова - Волкодав)
U vezi Dzordana, mislim da je upravo u Laguni izdat prvi deo seste knjige, a i za Pulmana se slazem, imam Severnu Svetlost, a ovih dana cu uzeti i Cudotvorni noz, lagano kompletiram serijal!:)
Genijalan serijal, i jako tuzan kraj :(
Genijalan serijal, i jako tuzan kraj :(
Da, slazem se, ali da je napravio happy end izgubio bi mnogo na snazi price!
Naravno, ne moze sve uvek da bude savrseno. Cak je zbog ovakvog kraja knjiga i bolja.
George R.R. Martin >>>>>>>>>>>>> all
M.Silenus
29.3.2007, 10:20
Eh, izvinjavam se na malom off-topic-u, nisam hteo da otvaram novu temu, treba mi pomoć, a čini mi se ovde ima ljudi koji poznaju filozofiju.
Naime, uzeo sam ( kao poslednji idiot ) kao temu za seminarski iz filozofije Okamovu britvu.
Eh, sada, ako bi neko mogao da mi preporuči neku literaturu, bio bih veoma zahvalan...
Uobičajeniji naziv je Okamova oštrica.
Čovek o kome je reč je engleski jezuitski filozof iz, recimo, 13. ili 14. veka po imenu Vilijem od Okama. U pitanju je filozofsko načelo po kojem je najbolje objašnjenje neke pojave ono koje je najjednostavnije. Sve komplikacije i neverovatne mogućnosti treba "odseći kao oštricom", odakle i ime načela.
Probaj da pojuriš po Internetu, sigurno ima mnogo toga da se nađe. Samo pogledaj kako se Okamovo ime i prezime tačno piše u originalu.
Ako si gledao film ili čitao roman "Ime ruže", tu se mnogo pominje Okamovo ime i delo.
Mario Pavićević
29.3.2007, 12:57
O njemu mozes procitati nesto osnovno kao i spisak dela ovde (http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%92%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BC_%D0%9E% D0%BA%D0%B0%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8).
beatoperator
29.3.2007, 13:32
dve knjige Patricka Neate-a koje su izdate kod nas: Musungu Dzim i veliki poglavica Tuloko i Bluz Šema... originalno, duhovito, osvezavajuce, svakako preporuka...
uvek sam imao problema sa domacim autorima, ali nadje se i ponesto zanimljivo...:) Mirjana Djurdjevic npr, njeni "detektivski" romani... iznenadjujuce duhovito, meni je prijalo (npr prvi,drugi,treci covek)...
hm, koliko vidim niko do sada nije pominjao Bila Brajsona...kratka istorija bezmalo svacega... lepo napisan vodic kroz nauku. sjajna knjiga... http://www.laguna.co.yu/naslovi.php?id=327
jel citao neko Robot City? ja sam svojevremeno, 90-tih kupio prvi deo, bio mi je zanimljiv, a ostale vise nikad nisam video, nabavio, citao, nazalost...
http://en.wikipedia.org/wiki/Isaac_Asimov's_Robot_City
freeminder
31.3.2007, 21:27
Ako zelite bas da procitate neko "lako" stivo onda preporucujem
od Vendi Norktat "Darvinove Nagrade" .... knjiga je :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: .... kao sto i sam smajli pokaza :ciao:
Evo sam slučajno naletio na knjigu Henri Turtldova za koju ne znam je li prevedena na srpski, ali znam da je zanimljiva. Naziv bi valjda bio: Svjetski rat - U ravnoteži. Radnja romana počinje početkom 1942 godine sa svemirskim brodom koji ulazi u zemljinu orbitu. Rasa, kako sebe zovu ovi vanzemaljci, dolazi da pokori Zemlju i pridoda svom carstvu četvrtu planetu. Informacije o Zemljanima su im, na žalost, malo zastarjele i potiču iz Srednjeg vijeka. Na hologramu vojnicima prikazuju viteza krstaša kao primjer ratnika sa Toseva 3 (Zemlje, je l da?). Kako je njihovoj rasi bilo potrebno oko 50 000 godina da sa tog stupnja tehnološkog razvoja dosegne neki nivo sličan onome u kojem je Zemlja sada, pretpostavljaju, normalno, da je to neki standard za inteligentne rase širom svemira. Naravno, kad uhvate radio talase i radarske zrake koji dolaze sa površine zabezeknu se i suoče sa odlukom: napasti ili vratiti se? Osim toga, da li su Tosevljani razvili nuklearno naoružanje? Ono što svakako ne očekuju je da je cijela planeta u ratnom stanju i da se čitav svijet upravo naoružava.
Ovo je na prvih 20-ak strana, a dalje neću da pričam da ne kvarim užitak onima koje ovo možda zainteresuje.
Evo sam slučajno naletio na knjigu Henri Turtldova za koju ne znam je li prevedena na srpski, ali znam da je zanimljiva. Naziv bi valjda bio: Svjetski rat - U ravnoteži. Radnja romana počinje početkom 1942 godine sa svemirskim brodom koji ulazi u zemljinu orbitu. Rasa, kako sebe zovu ovi vanzemaljci, dolazi da pokori Zemlju i pridoda svom carstvu četvrtu planetu. Informacije o Zemljanima su im, na žalost, malo zastarjele i potiču iz Srednjeg vijeka. Na hologramu vojnicima prikazuju viteza krstaša kao primjer ratnika sa Toseva 3 (Zemlje, je l da?). Kako je njihovoj rasi bilo potrebno oko 50 000 godina da sa tog stupnja tehnološkog razvoja dosegne neki nivo sličan onome u kojem je Zemlja sada, pretpostavljaju, normalno, da je to neki standard za inteligentne rase širom svemira. Naravno, kad uhvate radio talase i radarske zrake koji dolaze sa površine zabezeknu se i suoče sa odlukom: napasti ili vratiti se? Osim toga, da li su Tosevljani razvili nuklearno naoružanje? Ono što svakako ne očekuju je da je cijela planeta u ratnom stanju i da se čitav svijet upravo naoružava.
Ovo je na prvih 20-ak strana, a dalje neću da pričam da ne kvarim užitak onima koje ovo možda zainteresuje.
Gde bi mogla da se nabavi knjiga, tj. gde si je ti nabavio?
Gde bi mogla da se nabavi knjiga, tj. gde si je ti nabavio?
Molim odgovor na ovo pitanje,jer sam jako zaintersovan...:boxing:
Pa, poslala mi je tetka iz SAD. Čuo sam da se može naći i preko nekih programa za razmjenu fajlova, ali to je nelegalno, tako da to ne treba da radite. Ime knjige na engleskom je: Worldwar - In the balance, a autora: Henry Turtledove.
Jim Bravura
1.4.2007, 15:53
Онима који воле да читају о тајним друштвима, њиховом огромном утицају на светска збивања, масонерији, тајни коју крију од обичног света, па чак и од сопствених чланова на нижим степенима хијерархије, топло препоручујем да набаве књигу: "Масонерија - завера против хришћанства" Ралфа Еперсона (Ralph Epperson). То је оно што тренутно читам, а од истог аутора препоруку имају: "Невидљива рука" и "Нови светски поредак" и "Тајна судбина Америке".
Svim ljubiteljima SF-a i EF-a preporucujem serijal Mracna Kula od Stivena Kinga.
Ja sam bas sad zavrsio prvi deo i knjiga je odlicna, i pomalo cudna... procitajte, pa cete shvatiti.
Svim ljubiteljima SF-a i EF-a preporucujem serijal Mracna Kula od Stivena Kinga.
Ja sam bas sad zavrsio prvi deo i knjiga je odlicna, i pomalo cudna... procitajte, pa cete shvatiti.
Neko je vec preporucivao ovo...;)
Malo bolje prati temu...:D
Carl Jonson CJ
3.4.2007, 13:26
А што препоручујете у овој теми СФ, ЕФ и Х књиге, кад већ постоји засебна тема за то :opanachke
Ajde mi recite neku dobru knjigu o WW2 ili posle invazije na Normandiju.
aerochivija
14.4.2007, 17:23
Ajde mi recite neku dobru knjigu o WW2 ili posle invazije na Normandiju.
Paul Kennedy: "Pobjeda na Pacifiku",
Izdavač: Alfa Zagreb, 1976, prevod: Damira Kraljević i Zlatko Juranić
Gordi Albion
Ne secam se imena pisca,odlicna knjiga o WW2 :)
Mario Pavićević
16.4.2007, 9:10
Ne zaboravite da je u toku sajam knjiga u domu sindikata do 28.04. pa ko je resio da nabavi neku knjigu sada je prilika da iskoristi popuste!
Upravo pročitah fenomenalni non-fiction "Krstaški ratovi u očima Arapa",
koju je napisao Amin Maluf.
Beše mi žao što se završila, sad trčim u knjižaru da kupim
nešto drugo od istog pisca. npr. "Samarkand"
mad_skillz
16.4.2007, 18:52
od mene preporuka za Sofijin Svet od Justejina Gordera i Plime Rata od Stivena Presfilda..
Sto se tice knjiga, sad cu po 5. puta da citam Stiven Kingov "It". Au brate, sto zna da uplasi coveka, vise nego svaki film. Pilicar sam, sta mogu. :to_care:
Volim izdanja "Lagune", preporučujem bilo koju knjigu Nila Gejmena - ako niste upoznati sa njegovim delima počnite od knjige "Američki Bogovi", a ako jeste, kupite i najnovije izdanje, "Anansijevi momci".
Tu je i blentava "Kratka istorija traktora na ukrajinskom" od Marine Levicke. Nije "Lagunino" izdanje ali napokon sam se dokopala i njega, "Jevanđelja po Isusu Hristu" Žoze Saramaga koje je... well... dajte mu šansu.
Za one koje žele nešto drugačije uvek preporučujem jednu od mojih omiljenih knjiga: "Đavolov rečnik" Ambrouza Birsa.
:icon_stud :ciao:
Telepatic
16.4.2007, 23:51
Nije losa ona knjiga "Ljubavnik ledi Ceterli":D
aerochivija
17.4.2007, 0:45
Knjiga kojoj se uvek rado vraćam je delo Vladimira Vojnoviča, "Život i priključenija dobrog vojnika Ivana Čonkina".
Takođe, preporučujem satirične priče Jaroslava Hašeka (recimo iz zbirke "Razgovor s cenzorom" - biblioteka "Evergrin"), uz nezaobilaznog "Dobrog vojnika Švejka".
Kad smo već na istoku Evrope, obavezno čitajte poljskog nobelovca Henrika Sjenkjeviča (pisao i za omladinu i za odrasle): "Quo vadis", "Ognjem i mačem", "Kroz pustinju i prašumu"...
Ne znam da li je već spominjan Gabrijel Garsija Markes i njegovi legendarni "Sto godina samoće" i "Pukovniku nema ko da piše".
I obavezno, ali obavezno, pročitajte delo Erike Jong, "Strah od letenja".
Moje preporuke takođe! Drugi i treći deo trilogije "Ognjem i mačem" su "Potop" "Pan Volodijovski"...
Sjenkevic je odlican pisac,a Kroz pustinju i prasumu je fantastican roman!;)
zna li ko koju knjigu epske fantastike a da nije od tolkina?:confused:
Imas citavu temu o tome. :)
FRIghTMaN
23.4.2007, 23:53
Interesuje me gde bi mogao da kupim knjigu Texas chainsaw massacre....da li to ima uopste u NS-u...
Carl Jonson CJ
24.4.2007, 12:40
Moje preporuke takođe! Drugi i treći deo trilogije "Ognjem i mačem" su "Potop" "Pan Volodijovski"...
Некако је квалитет опадао током романа :/ "Пан Володивојски" је некако најлошији, мада је завршетак фантастичан :) Није то ништа... није то ништа... шмрц. :/
FRIghTMaN
24.4.2007, 16:24
Da li neko zna gde bi mogla da se nabavi knjiga "Texas chainsaw massacre"...
Atena Palada
25.4.2007, 3:12
En Mekafri
Hm nikako da se nakanim da prochitam zlatnu krv od lucijus sheparda, pre koji mesec prochitah stokerovog drakulu (knjiga sushta suprotnost od filma, bolja i 2gachija (preporuchujem fanovima filma da prochitaju))
pre koji mesec prochitah stokerovog drakulu (knjiga sushta suprotnost od filma, bolja i 2gachija (preporuchujem fanovima filma da prochitaju))
Drakula je odlicna knjiga,takodje sve moje preporuke :)
Drakula je ok knjiga, mada sa pomalo neubedljivim krajem.
A ja od vas trazim preporuku za neke kratke price, koje se citaju za par sati, po mogucstvu SF ili EF.:)
Nikola Grbic
1.5.2007, 22:40
Ljudi el neko citao serijal knjiga "Pesme Leda i Vatre" ja sam danas procitao prvi deo i krenuo drugi i jednostavno nemogu da ostavim knjigu:D
Ljudi el neko citao serijal knjiga "Pesme Leda i Vatre" ja sam danas procitao prvi deo i krenuo drugi i jednostavno nemogu da ostavim knjigu:D
Ljudi, stvarno treba da citate i ostale postove:) !
Joooooj, blago tebi ! :)
Mi koji smo procitali sve do sada, cekamo novi deo ko ozebli sunce...
Uzivaj!
Atena Palada
2.5.2007, 11:04
A ja od vas trazim preporuku za neke kratke price, koje se citaju za par sati, po mogucstvu SF ili EF.:)
Verovatno se stoker smorio na kraju pa reshio da je skrati :)
Možda da probaš sa Harmsom, nije baš fantastika, ali može da prođe kao fantazija.:D U svakom slučaju je beskrajno zabavan.
Uf, ako mislimo na istog onda sam njegova celokupna dela koja sam mogao da nadjem u e-verziji procitao za 10 min.:to_care:
Daniil Kharms?:D
Meni treba nesto kao npr. od Wellsa "The door in the wall and the other stories".
Nađi nešto od Ray Bredberija, čini mi se da je on pisao brdo takvih malih priča.
Inače bi ti rekao da pročitaš naše serijale iz 80-tih, naučno fantastičnih priča: Alef ,Sirius, Znak Sagite... samo ne znam gde da ih nađeš. Bilo ih je na sajmu knjiga kod antikvara...
PopMilo, hvala.
Nasao sam nesto od njega, a usput sam skinuo ceo serijal Jedi Apprentice, takodje kratke knjizice.:) :D
Gordon Freeman
3.5.2007, 20:33
E bas sam juce procitao 2. deo (Sudar kraljeva) , sad cu da pocnem 3.:).
Po meni daleko prevazilazi Gospodara prstenova i Harry Pottera al' Dzordz Martin ima da zavrsi serijal tek negde do 2015. godine kako je poceo.
Ajde da ne mesamo babe i zabe.
Harry Potter nikako ne moze da se uporedi sa "velikom dvojkom".
Meni je licno Tolkien bolji iz mnogo razloga, ali to je vec stvar ukusa.:)
Ne znam zašto svi uporno porede svaki EF serijal sa Tolkinom. On je čovek van vremena i prostora koji je uzdigao EF na viši nivo. I tačka. Fantasy je toliko nedefinisana oblast, da svako sa malo mašte može da nabrlja par stotina strana čiste fikcije sa ili bez literarnih vrednosti. Pa uzmite samo Murkoka za primer sa svojim čuvenim rečenicama tipa: "I on uđe u odaju. Tamo vidi sto. Na stolu stoji mač. On uzme mač. Ubije neprijatelja. Izađe napolje." Uprkos njegovoj neporecivoj glagoljivosti i bogatstvu rečnika, ja ne znam ni jednog ljubitelja EF-a koji nije pročitao bar Elrika od Melnibonea. Da ne pominjem gomile romana "mi igrali frp pa zapisivali dogodovštine". I sad ajde sve to da izvagamo u poređenju sa Tolkinom. Tolkin je bio lingvista i veoma obrazovan i načitan i svoj celokupan opus je ostavio u amanet svojoj zemlji koja osim jednog Beowulfa i arturijanskih legendi nema svoju mitologiju. Pa ljudi, jedan Turin Turambar ne bi bio ono što jeste da nije bilo Volsunga sage! Svi Patuljci redom preuzeti su iz nordijske mitologije. Noldori pričaju jezikom koji je inspirisan finskim. Sindari jezikom koji je inspirisan Cro-gaelachom. Itd itd. Dakle, Tolkinov opus možemo nazvati mitologijom koja je rezultat godina iskustva i obrazovanja i nema potrebe da je poredimo sa svakom knjigom u kojoj se pojavljuju elementi fantastike. To je kao kad bismo poredili sve fiktivno sa Žil Vernom!
I da ne idem više u off-topic, evo linka za sve ljubitelje EF-a da malo "bace pogled" i shvate zašto je Tolkin jedan jedini; čovek bez konkurencije i van vremena i prostora.
http://www.sacred-texts.com/ring/index.htm
Kad već pomenu Murkoka, preporučio bih njegov "Ecce Homo"
http://en.wikipedia.org/wiki/Behold_the_Man
Odličnu... mada kratku priču u kojoj će vas sve iznenaditi
( a možda i uvrediti )
Svim "mini diktatorima" koji vole da vršljaju po forumima
i izigravaju "ruku zakona" bih preporučio da pročitaju
nešto od Sigmunda Frojda i Alfreda Adlera.
Procitao sam Besnilo od Pekica strasna knjiga!:tapsh:
Konacno sam kupila "Anansijeve momke" od Nila Gejmena. Jos da nadjem vremena da je i procitam... >_<
aerochivija
6.5.2007, 20:48
Procitao sam Besnilo od Pekica strasna knjiga!:tapsh:
Šta god budeš pročitao od Pekića biće :tapsh: Mislim da je "Besnilo" njegovo, kako se to kaže, najkomercijalnije delo, sva ostala su :n_klanja: (Vreme čuda, Atlantida, Godine koje su pojeli skakavci, itd).
Ja najtoplije preporučujem "Slobodnu decu Samerhila" Aleksandra Nila. (Ne znam zašto me Pekić asocirao na to :icon_scra)
Šta god budeš pročitao od Pekića biće :tapsh: Mislim da je "Besnilo" njegovo, kako se to kaže, najkomercijalnije delo, sva ostala su :n_klanja: (Vreme čuda, Atlantida, Godine koje su pojeli skakavci, itd).
Voleo bih to da procitam,samo ne mogu nigde da pronadjem...:icon_scra
Iron Maiden
9.5.2007, 21:36
Ognjena kapija (gates of fire(mislim))- Stiven Presfild
Otprilike cisto istorijska verzija filma 300, govori o decaku koji je nakon pogibije roditelja otisao u spartu kako bi postao stitonosa
Svaka preporuka za Huxleya i "Brave new world"(Vrli novi svet).Anti utopiska knjiga, snajno opisana posebno organizacija tog društva. Maideni su snimili album po toj knizi.:qliranje:
Skoro sam procitao roman "Brzi od zavjere" (The Ambler Warning,u originalu),od Roberta Ladlama.Knjiga se inace dobijala uz Pobjedu,u okviru edicije bestseler romana.
Izuzetno zanimljiv i uzbudljiv triler,sa neocekivanim veleobrtom na kraju.Poglavlja koja se zavrsavaju na najuzbudljivijim mjestima tjeraju citaoca na neprekidni boravak uz knjigu.Uprkos tome radnja nije mnogo originalna(tipicni americki "sam protiv CIA,FBI,vlada..." roman) i na pojedinim mjestima Ladlam dosta komplikuje opise i zamara citaoca nepotrebnim objasnjenjima.Takodje,glavni lik je neobicno srecne ruke u svim situacijama opasnim po zivot,sto se opet moze uzeti kao manji minus :)
Uglavnom,zanimljivo dijelo vrijedno citanja u predstojecem vrelom periodu.
Iron Maiden
19.5.2007, 0:34
@Guardian
Gde moze kod nas da se nabavi Brawe new world?
@Iron Maiden
Sorry ali stvarno neznam, ja sam knjigu uzeo iz lokalne biblioteke! Knjiga je bila u izdanju neke hrvatske izdavačke kuće!
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAa
Treba mi hitno interpretacija za sutra lektire "Narodni poslanik"-Branislav Nuschic, i "Zona Zamfirova" od Stevana Sremca. Pliz pomagajte, dajte neki link!!!
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAa
Treba mi hitno interpretacija za sutra lektire "Narodni poslanik"-Branislav Nuschic, i "Zona Zamfirova" od Stevana Sremca. Pliz pomagajte, dajte neki link!!!
http://x10portal.atspace.com/lektire.htm
@Guardian
Gde moze kod nas da se nabavi Brawe new world?
Knjiga je izasla u "Kentaur" ediciji....
"Vrli novi svet"
http://alef.netfirms.com/books/12478.htm
Ima ih po bibliotekama...
http://x10portal.atspace.com/lektire.htm
Tu nema ni Nusica, ni Sremca :(
Atena Palada
25.5.2007, 7:07
Hehehheeheh trenutno chitam En Mekafri - Let zmajeva
Tu nema ni Nusica, ni Sremca :(
Jbg,brate,onda guglaj,ja koristim dati link i za sada mi odg :alealeee:
Knjiga je izasla u "Kentaur" ediciji.... "Vrli novi svet"
Kentaur je Polarisova edicija, a Polrisa više nema :n-cc2: pa neznam gde može da se kupi kniga!
Iron Maiden
30.5.2007, 18:10
samo sam se razocarao kad sam video kako su nasi uradili naslovni... doslo mi da placem. samo kad pomislim na LP 'Brawe new world'...........
Atena Palada
30.5.2007, 19:22
samo sam se razocarao kad sam video kako su nasi uradili naslovni... doslo mi da placem. samo kad pomislim na LP 'Brawe new world'...........
heheheh pa kad naslove filmova loshe prevode ne treba da se chudish :boodala:
Mario Pavićević
31.5.2007, 8:40
To je jos i dobro prevedeno...Crna Ceta je uzasno prevedena...naziv je ok ali imena likova su prevodjena...primer: Soulcatcher-Duseguba,Croaker-Zloguk,Whisper-Potajnica....mislim nebulozno:confused:
Kentaur je Polarisova edicija, a Polrisa više nema :n-cc2: pa neznam gde može da se kupi kniga!
Pa vrteo se po komšiluku Polarisov CD sa jako puno knjiga na njemu... mislim da bi mogao da ga nađem ako ti treba?
Pa vrteo se po komšiluku Polarisov CD sa jako puno knjiga na njemu... mislim da bi mogao da ga nađem ako ti treba?
Mene bi to zanimalo...:)
phoenix[illusion]
12.6.2007, 18:42
Evo jedno pitanje za poznavaoce WW2. Da li postoji neka knjiga o Michael-u Wittmann-u? Veliki sam fan Wittmann-a i svega sto je uradio, zeleo bih nesto vise da procitam o njemu.
Upravo procitao Quo Vadis od Sjenkjevica. Ne volim nesto takve knjige, ali mi legla dobro. Preporuka.:)
Pred spavanje (po drugi put) citam price Roalda Dala (Roald Dahl "Completely Unexpected Tales" - zbirka koja objedinjuje dve njegove (verovatno) najpoznatije stare zbirke prica: "Tales of the Unexpected" i "More Tales of the Unexpected").:)
Mozda vam se ne cini poznato, ali siguran sam da ste videli bar jednu epizodu britanske TV serije "Tales of the Unexpected" radene po ovoj knjizi, a koja se i kod nas davala negde 1989. u nocnom programu nekog od ex-YU studija.
Da vam osvezim pamcenje: to su price koje pocinju sasvim obicno i bezazleno, dobijaju cudan tok, da bi na samom kraju (ponekad bukvalno u POSLEDNJOJ recenici!) doslo do totalno nepredvidivog preokreta.
Spica serije na TVu bila je vrlo "spooky" - mracna atmosfera, tarot karte, kosturi, lica u polusenci, brrrr.:paranoia:
Anyway, NAJTOPLIJE preporucujem. Sigurno je necete tako lako ispustiti iz ruku.
(Sa korica knjige: "Dahl couldn't be boring if he tried". ;))
Od skora, kao poklon koji sam dobio, citam price Oskara Vajlda. Knjiga je inace na engleskom jeziku, i obuhvata izmedju ostalog i njegove cuvene price The Happy Prince i The Nightngale and the Rose.
Jel zna neko gde da kupim knjigu Band of Brothers?:confused::n_klanja:
Ja sam bas mislio da procitam nesto od kliv barkera -sta mi savetujete????
Srlandand
28.6.2007, 22:11
Da li neko zna gde mogu da kupim (u Beogradu) knjigu "Nenasilni otpor u cetrdeset tacaka" od Srdje Popovica i da li neko zna koliko kosta?
Ja sam bas mislio da procitam nesto od kliv barkera -sta mi savetujete????
Sve. Knjige krvi 1-6, Utkani svijet, Velika i tajna predstava, Kradljivac vječnosti, Evervil, Igra prokletstva, Kabal... Ovo ti je zasad prevedeno, možda ima i još nešto, ali za početak će ti biti dovoljno.
Mario Pavićević
29.6.2007, 8:11
Mene utkani svet nije odusevio sak sam i prekinuo da ga citam na pola sto retko radim.
Mene utkani svet nije odusevio sak sam i prekinuo da ga citam na pola sto retko radim.
Pogriješio si.
Jeli pročitao neko "PLAMEN NAD PONOROM" Vernora Vindža.
Knjiga bi trebalo da bude SF! Izdavač je Laguna!
Dina me je oduševila, a ova knjiga mi deluje kao nešto slično, šta mislite koliko je bolj/slabija od Dine...
:ciao:
Jeli pročitao neko "PLAMEN NAD PONOROM" Vernora Vindža.
Knjiga bi trebalo da bude SF! Izdavač je Laguna!
Dina me je oduševila, a ova knjiga mi deluje kao nešto slično, šta mislite koliko je bolj/slabija od Dine...
Ima mnogo knjiga koje su nešto poput Dine. Ako je i ova jedna od njih, ja bih nagađao da je puno gora.
Inače, upravo sam završio Vukove Kale, petu u serijalu Mračna kula od S.K.-a. Odlična.
Evo ja bas juce uzeh da citam Dinu :)
Za sada mi se svidja :)
4th Dimension
8.7.2007, 19:21
Hmmm. Da vidimo. Generalno bilo šta vezano za fantastiku naučnu i epsku je moje štivo:
Znači:
Robert Džordan: Točak Vremena (Laguna izdato 5.5 na engleskom 11)
Frenk Herbert, sve knjige Dine. Nažalost autor je riknuo prije logičnog kraja.
Zelazni, Amber. Takođe serijal nažalost nije u potpunosti završen.
Pračet i njegove pripovetke o Disksvetu su must za svakoga ko voli parodije i fantastiku
Martin: Pesma Leda i Vatre. Većini će se svidjeti zbog brutalnosti i realno prikazanog stanja društva srednjeg vijeka, što meni baš i nije zanimljivo, ali svejedno serijal nije loš.
Tolkin: Sve njegovo što ima o Srednjoj zemlji sa tim da treba čitati redom (Hobit->Gospodar Prstenova->Simarilion->pa ostala djela koja popunjavaju praznine)
Semjonova: Vukodav. Neće biti zanimljivo onima koji očekuju čudo i nevole Slovensku mitologiju. Ali onima drugima kao meni će se svidjeti zbog toga i zbog odličnog prevoda.
Klark: Sve tri ili četiri odiseje (2001 20nešto 2071? 3001) i njegov nivi serijal (Olija sa Sunca, Oko Vremena)
Simons (valjda): Hiperion sva tri djela. Kažu da je njegov Olimp isto toliko dobar ali nisam ga čitao
E da umalo da zaboravim Adamsa zašto bi me trebalo stirjeljati. Od njega pored Vodiča, koji za mene umije nakada biti konfuzan, treba pročitati i još neke knjige.
Hmmm... I dalje sam siguran da sam nekoga nenamjerno zaboravio.
Poslije svega ovoga imali neko neku preporuku. Najbolje bi bilo nešto novije tako da mogu naći u knjižari, jer stare stvari je gotovo nemoguće naći.
Evo ja bas juce uzeh da citam Dinu :)
Za sada mi se svidja :)
Samo nastavi, oduševićeš se... Ja sam je pročitao oko 5x i mogu ponovo..
Simons (valjda): Hiperion sva tri djela. Kažu da je njegov Olimp isto toliko dobar ali nisam ga čitao
Hiperion ima 4 dela =Hiperion, Pad Hiperiona, Endimon , Uspon Endimona=
Slažem se sa tvojom listom knjiga, ali bih dodao i Narniju K.S.Luisa! Čitao sam je kad sam bio mlađi (imao sam 14/15 godina ) Sad imam 17:D:D:D
P.S. Nemoj da zaboraviš Tolkinove "Nezavršene Priče" ....
Ja sad po prvi put citam neku od knjiga iz Discworld serijala Terryja Pratcheta, Piramide, i za sad mi se mnogo svidja. K'o da je pisao neki Pajtonovac :D Cak i dosta podseca na Vodic kroz galaksiju. Jedva cekam da stignem da odigram Discworld Noir, ako je humor bar slican kao u knjizi bice super :)
101st Airborne
8.7.2007, 21:09
Pred spavanje (po drugi put) citam price Roalda Dala (Roald Dahl "Completely Unexpected Tales" - zbirka koja objedinjuje dve njegove (verovatno) najpoznatije stare zbirke prica: "Tales of the Unexpected" i "More Tales of the Unexpected").:)
Mozda vam se ne cini poznato, ali siguran sam da ste videli bar jednu epizodu britanske TV serije "Tales of the Unexpected" radene po ovoj knjizi, a koja se i kod nas davala negde 1989. u nocnom programu nekog od ex-YU studija.
Da vam osvezim pamcenje: to su price koje pocinju sasvim obicno i bezazleno, dobijaju cudan tok, da bi na samom kraju (ponekad bukvalno u POSLEDNJOJ recenici!) doslo do totalno nepredvidivog preokreta.
Spica serije na TVu bila je vrlo "spooky" - mracna atmosfera, tarot karte, kosturi, lica u polusenci, brrrr.:paranoia:
Anyway, NAJTOPLIJE preporucujem. Sigurno je necete tako lako ispustiti iz ruku.
(Sa korica knjige: "Dahl couldn't be boring if he tried". ;))
Iako sam imao samo 4 godine, secam se te spice...inace mi je od Dala omiljena knjiga, inace sam je jedno 5 puta procitao kao mali - Deni, sampion sveta.
Sada citam Zovem se crveno Orhana Pamuka...izuzetno zanimljivo, nije covek dzaba dobio Nobelovu nagradu.
Pre toga sam procitao Paklenu pomorandzu Entonija Bardzisa. Tacno je da nijedan film ne moze da bude dobar kao knjiga po kojem je radjena. :)
101st Airborne
8.7.2007, 21:10
Ja sad po prvi put citam neku od knjiga iz Discworld serijala Terryja Pratcheta, Piramide, i za sad mi se mnogo svidja. K'o da je pisao neki Pajtonovac :D Cak i dosta podseca na Vodic kroz galaksiju. Jedva cekam da stignem da odigram Discworld Noir, ako je humor bar slican kao u knjizi bice super :)
To je totalna ludnica od knjige, ima par recenica koje su mi se urezale kao legendarne...:n_klanja:
To je totalna ludnica od knjige, ima par recenica koje su mi se urezale kao legendarne...:n_klanja:
Znaci, napravio sam pravi izbor sa Piramidama? Ako su mu i ostale knjige tako dobre, ocekuje me kratko leto :):(
Tacno je da nijedan film ne moze da bude dobar kao knjiga po kojem je radjena. :)
Svako pravilo ima izuzetke. Generalno si u pravu. Filmovi imaju tendenciju da promase sustinu knjige ili da izgube njen duh skracivanjem ili izbacivanjem pojedinih delova ili preteranom komercijalizacijom. Ali ako je neko, kao ja, prvo odgledao Foresta Gampa, a zatim uzeo knjigu misleci da ce doziveti jos lepse iskustvo, gorko se prevario. Jedan od retkih filmova koji je MNOGO bolji od knjige Vinstona Gruma.
A da ovaj post ne bude totalni off da pomenem i Praceta. Citao sam par njegovih knjiga i moram da kazem da nije los. Po mom misljenju malo konfuzan na momente, ali sve nadoknadi poprilicnom dozom humora.
Hm, meni su Piramide sledece na spisku za citanje od Praceta. Sta cu kad volim da idem po redu. Uzgred, Adams i Pracet zaista imaju slican stil pisanja. Neki bi mozda rekli i da je ovo sto Pracet pise cista kopija Vodica, ali meni su oba pisca podjednako zabavna.
101st Airborne
8.7.2007, 21:42
Znaci, napravio sam pravi izbor sa Piramidama? Ako su mu i ostale knjige tako dobre, ocekuje me kratko leto :):(
Pa pazi, razlicite su...neke imaju razradjeniju radnju, a negde je humor izrazeniji...ovde je humor, parodija i sve ostalo na nivou...
101st Airborne
8.7.2007, 21:43
Svako pravilo ima izuzetke. Generalno si u pravu. Filmovi imaju tendenciju da promase sustinu knjige ili da izgube njen duh skracivanjem ili izbacivanjem pojedinih delova ili preteranom komercijalizacijom. Ali ako je neko, kao ja, prvo odgledao Foresta Gampa, a zatim uzeo knjigu misleci da ce doziveti jos lepse iskustvo, gorko se prevario. Jedan od retkih filmova koji je MNOGO bolji od knjige Vinstona Gruma.
A da ovaj post ne bude totalni off da pomenem i Praceta. Citao sam par njegovih knjiga i moram da kazem da nije los. Po mom misljenju malo konfuzan na momente, ali sve nadoknadi poprilicnom dozom humora.
Vidis, ja nisam ni znao da je Forest Gamp radjen po knjizi. Naravno da ima izuzetaka, ali oni su tu da potvrde pravilo :)
Zaintrigirali ste me pričom o Teriju Pračetu pa hajde i ja nešto da pročitam ali neznam dali je radnja u romanima Discworld povezana, i kojim redosledom ih treba čitati. Mislim da je prvi deo BOJA MAGIJE.
Zaintrigirali ste me pričom o Teriju Pračetu pa hajde i ja nešto da pročitam ali neznam dali je radnja u romanima Discworld povezana, i kojim redosledom ih treba čitati. Mislim da je prvi deo BOJA MAGIJE.
Ja sam negde procitao/video/cuo da postoji 3 ciklusa:
1. o carobnjaku Rinsvindu
2. o nekim vesticama
3. o Smrti
E sad, izgleda da ima jos knjiga koje nemaju veze sa ovim ciklusima, pa ako te mrzi da cekas da ti ovde neko odgovori da li su povezane knjige u ciklusima, slobodno uzmi neku od ovih koje nemaju veze sa ciklusima, npr. Piramide.
Ove sve mozda nije tacno, ne znam, ja sam jos uvek laik za Discworld :o
To za cikluse je tacno, a sa prvim romanom ("Boja magije") pocinje prvi ciklus, tj. onaj o Rinsvindu. Sad, romane bi verovatno trebalo citati po redu, obzirom da su neki od njih direktno povezani (mada to i nije od sustinske vaznosti). Recimo, "Boja magije" i "Svetlost cudesnog" se direktno nastavljaju jedan na drugi.
4th Dimension
9.7.2007, 1:25
U osnovi moreš počet sa bilo kojom knjigom. Nije mnogo važno. Jedino je važno da ne nabodeš neku koja ti nije simpatična. Jer imaju različite teme i različit tempo. Meni su recimo neke dosadne, dok su neke urnebesne.
Inače imaš više ciklusa nego to. Imaš i ciklus o Noćnoj straži (jedan od urnebesnijih po meni). Jedino mjesto gdje imaš priliku da vidiš hapšenje zmaja.
@Guardian: NEzavršene priče ja podrazumjevam pod ostala djela jer ih ima mislim par.
Iako sam imao samo 4 godine, secam se te spice...inace mi je od Dala omiljena knjiga, inace sam je jedno 5 puta procitao kao mali - Deni, sampion sveta.
Moja omiljena "knjiga za decu" od Roalda Dala je "Matilda". Sigurno ste gledali film snimljen po njoj. Dal je napisao i knjigu "Charlie and the Chocolate Factory" po kojoj je snimljen istoimeni film sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi.
Preporučujem sve kjige R. Dala!:)
2. o nekim vesticama
3. o Smrti
E sad, izgleda da ima jos knjiga koje nemaju veze sa ovim ciklusima, pa ako te mrzi da cekas da ti ovde neko odgovori da li su povezane knjige u ciklusima, slobodno uzmi neku od ovih koje nemaju veze sa ciklusima, npr. Piramide.
To za cikluse je tacno, a sa prvim romanom ("Boja magije") pocinje prvi ciklus, tj. onaj o Rinsvindu. Sad, romane bi verovatno trebalo citati po redu, obzirom da su neki od njih direktno povezani (mada to i nije od sustinske vaznosti). Recimo, "Boja magije" i "Svetlost cudesnog" se direktno nastavljaju jedan na drugi.
U osnovi moreš počet sa bilo kojom knjigom. Nije mnogo važno. Jedino je važno da ne nabodeš neku koja ti nije simpatična. Jer imaju različite teme i različit tempo. Meni su recimo neke dosadne, dok su neke urnebesne.
Inače imaš više ciklusa nego to. Imaš i ciklus o Noćnoj straži (jedan od urnebesnijih po meni). Jedino mjesto gdje imaš priliku da vidiš hapšenje zmaja.
@Guardian: NEzavršene priče ja podrazumjevam pod ostala djela jer ih ima mislim par.
THX. Uzeću da pročitam nešto mislim da je Laguna izdavač za Srbiju...
P.S. Upravo sam završio sa čitanjem knjige "Najbolje Priče E.A. Poa"! Pisac je odličan nisam ni pomišljao da su u Romantizmu pisali ovako nešto, mislim u Poređenju sa Bajronom i Puškinom .....
P.S. Upravo sam završio sa čitanjem knjige "Najbolje Priče E.A. Poa"! Pisac je odličan nisam ni pomišljao da su u Romantizmu pisali ovako nešto, mislim u Poređenju sa Bajronom i Puškinom .....
Probaj sa Gogoljem. Možda se opet prijatno iznenadiš. :)
A btw. E.A.Poe se baš i ne ubraja u romantizam. :)
Shang Tsung
9.7.2007, 11:41
2. o nekim vesticama
3. o Smrti
Pored Disksvet serijala, postoji jos i serijal o Noumima. Cini mi se da tu ima tek 3 knjige (citao sam Kamionce).
Najsvezije sam procitao "Dusevnu muziku" (pominje se smrt, unuka smrti, pa cak i pacovska smrt).
Inace, Pracet numero uno. :)
EDIT:
Evo, ovde (http://www.electric-escape.net/pratchett/) mozete naci najpopularnije Pracetove citate.
Probaj sa Gogoljem. Možda se opet prijatno iznenadiš. :)
A btw. E.A.Poe se baš i ne ubraja u romantizam. :)
THX! Probaću
A btw. Zašto ga onda smatraju za vođu Američkog Romantizma (izvor Wikipedia i biografia pisca na kraju Knjige).
101st Airborne
9.7.2007, 13:42
Koliko me secanje sluzi, americki romantizam nije nastao kad i opsti pravac romantizma vec kasnije, slicno kao i kod nas, gde su knjizevni pravci stizali sa zakasnjenjem od jedne do dve generacije stvaralaca.
THX! Probaću
A btw. Zašto ga onda smatraju za vođu Američkog Romantizma (izvor Wikipedia i biografia pisca na kraju Knjige).
Zato što nemaju pojma. ;)
Kad horor priče počnu da se ubrajaju u romantizam, treba da se zapitamo kamo plovi ovaj brod.
Pošto vidim da je Edgar Alan Po (s pravom) uzburkao duhove i izazvao veliku pozornost i ovde, hoću da kažem da sam veliki zaljubljenik u njegovo delo. Taj čovek je čudo! Rodonačelnik je (po mnogima) bar tri književna žanra: detektivskih priča ("The Purloined letter", "The Murders in the Rue Morgue"), modernih SF priča ("The Unparalleled Adventure of One Hans Phaal", "The Facts in the Case of M. Valdemar") i modernih horor priča ("Berenice", "The Masque of the Red Death", "The Pit and the Pendulum", "The Cask of Amontillado") po kojima je i najpoznatiji.
Po književnim kritičarimama i teoretičarima književnosti Po spada u romantizam, ali je bio toliko ispred svog vremena da stvarno izgleda da tu ne spada.
@ Ulmawen: Nije Po pisao samo horor priče. Ono što ga pre svega svrstava u romantizam je njegova poezija.
O Poovim pesmama ne smem ni da počinjem. Uvek se naježim kad čitam "Gavrana" ("The Raven")!
Voleli su ga (da ne kažem "obožavali") Šarl Bodler, Alfred Hičkok, Džon Lenon i mnogi, mnogi drugi.
Za kraj, evo nekoliko linkova za sve ljubitelje E.A. Poa:
http://knowingpoe.thinkport.org/ (Knowing Poe - sve o njemu)
http://bau2.uibk.ac.at/sg/poe/Work.html (sva Poova dela)
http://www.poemhunter.com/ebooks/redir.asp?ebook=1588&filename=edgar_allan_poe_2004_9.pdf (knjiga Poovih pesama u PDF formatu)
Da li treba posebno da istaknem da nemam reči kojima bih ga nekome dovoljno preporučio?
Zato što nemaju pojma. ;)
Kad horor priče počnu da se ubrajaju u romantizam, treba da se zapitamo kamo plovi ovaj brod.
Grešiš! Tematika nema veze sa stilom. To što je Po pisao priče i pesme sa elementima strave, fantastike i groteske ne znači i da nije vodeći američki romantičar...
Zapravo, Po JESTE jedan od glavnih predstavnika romantizma u istoriji američke književnosti, a uticao je, direktno ili indirektno na Bodlera, Dostojevskog, Žila Verna, H. Dž. Velsa, Borhesa...
EDIT: Zoran me je pretekao :)
Ako ćemo pravo, Poova poezija i Poove priče su nebo i zemlja. Da je uticao na francuske simboliste i druge pisce koji su prvenstveno pisali fantastiku i SF, to nije sporno. A i na neke koji su pisali horor. H.P. Lovecraft-a u prvom redu.
A to što američka književnost nema baš mnogo veze sa evropskim pandanom, pa je Po najpribližniji romantizmu (po stilu) je potpuno druga tema. A uzgred, oko ove teme se vodila povelika debata među književnim kritičarima.
Eh, a kada je nešto američko imalo paralelu u Evropi?? I obratno? Osim možda Dž. B. Šoa i Marka Tvena ;)
Ipak, romantizam je teško zameniti za drugi stil, i u književnosti, i u muzici, slikarstvu...
E.A. Po
Zaista neponovljivi umetnik.
Od priča, najviše mi se sviđa njegova najkraća priča (bar u zbirci koju sam ja čitao bila je najkraća) i zove se Senka.
Fenomenalno. :Freddy:
Možda je malo off topic, ali da iskoristim jedinstvenu priliku da uvećam broj zainteresovanih za avanture: po delima E.A. Poa napravljena je (sjajna) avanturistička igra "The Dark Eye".
U njoj su korišćeni motivi priča "Berenice", "The Tell-Tale Heart", "The Masque of the Red Death", "The Cask of Amontillado", a kao posebnu poslasticu i retko zadovoljstvo valja istaći to što pokojni Vilijam Barouz (autor knjige "Goli ručak" i rodonačelnik bit pokreta) čita celu priču "Maska crvene smrti"!:tapsh:
Dakle, igra koju ljubitelji Poa NE SMEJU da propuste!:)
Šta se pročitali od Lovecrafta, a šta preporučujete, ja sam zasad pročitao sam The Outsider:(
Ko je izdavač u Srbiji, ja nemogu ništa da pronađem u biblioteci a mrzi me da odlazim negde u BG:D
Imam nekoliko njegovih priča na compu, ali nije to to kao čitanje iz knjige :icon_stud
P.S. Slažem se sa Bobijem da je E.A.Poe zaista neponovljiv umetnik....:tapsh:
:offtopic: Ovo mi je već peti-šesti post posle 82. poruke a brojač poruka uporno stoji na 83...:n-cc2::nov_mad2:
:offtopic: Ovo mi je već peti-šesti post posle 82. poruke a brojač poruka uporno stoji na 83...:n-cc2::nov_mad2:
This is Brbljaonicaaa!
Brojač poruka u njoj je isključen, tj. postovi u Brbljaonici ne ulaze u konačan zbir. ;)
Ko je izdavač u Srbiji, ja nemogu ništa da pronađem u biblioteci a mrzi me da odlazim negde u BG:D
Od Lovecraftovih dela, na srpski su prevedene samo 2 knjige: "Slučaj Čarlsa Dekstera Vorda" (izdao Bigz 1990) i "U planinama ludila" (izdala Gradina 1990). Postoji i zbirka priča pod imenom "S onu stranu sna" (koja originalno ne postoji na engleskom-odnosno, naš izdavač je napravio zbirku sa svojim izborom priča), koju je izdala biblioteka "Reč i misao", ne znam tačno koje godine, ali takođe negde početkom devedesetih. Sve tri knjige je veoma teško naći. Knjige na engleskom imaju da se nađu, tu i tamo, ali kod nas nisam videla u prodaji nikada kompletan opus ovog autora.
Vidim da mnogi ovde, kao i moja malenkost, vole dela EAP-a. Ukoliko bi voleli da imate u svojoj kolekciji neke audio zapise njegovih, a i dela drugih autora, skoknite na http://librivox.org/newcatalog/ (link je ka pretrazivacu).
Meni se Raven nalazi u playlisti i onog momenta kad pocne - prestaje sav rad...
Inace, jednom prilikom sam postovao i text ove poeme http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?p=249041&highlight=raven#post249041
pa ko voli...
Slozicu se sa vecinom koja je konstatovala da je Poe ziveo ispred svog vremena. Izmedju ostalog, verovali ili ne, dotakao se i astronomije! Tacnije, dao je misljenje na temu Olbersovog paradoksa (http://en.wikipedia.org/wiki/Olbers'_paradox) (tj. zasto je nocno nebo crno - nimalo naivno pitanje kao sto bi se na prvi pogled pomislilo)
Highlander
10.7.2007, 2:13
Neverovatno, ja baš sad u sobi imam zbirku svih priča i pesama od Edgara A. Poa koju čitam pomalo svakog dana. Uzeo sam je iz biblioteke i rok za vraćanje mi je istekao pre 10 dana, ali baš me briga, dok ne pročitam sve - ne vraćam... :)
Da li je neko čitao njegovu "Filozofiju kompozicije"? Ako imate link, baš bih voleo da ga ostavite ovde. Može i na engleskom... :)
Da li je neko čitao njegovu "Filozofiju kompozicije"? Ako imate link, baš bih voleo da ga ostavite ovde. Može i na engleskom... :)
Imam knjigu "Umetnost tumačenja poezije", u kojoj je i "Filozofija kompozicije", čitao odavno.:)
Evo ti link (http://en.wikisource.org/wiki/Philosophy_of_Composition), idem da spavam.:odoK:
101st Airborne
11.7.2007, 13:15
Zavrsio sam Zovem se crveno i mogu da kazem da sam zadovoljan sto sam deo tesko zaradjenog raspusta posvetio ovoj knjizi. Pored vrlo neobicne kompozicije i namah rasomonskog pristupa izlaganju price, u knjigu je utkano mnogo toga vezanog za islamsku umetnost (o kojoj stvarno nisam puno znao, pa je zanimljivo), pogled na zivot, osmansku Tursku, Persiju i Istok u principu. Tako se preplicu ljubavna i detektivska prica, umetnost i istorija, razmisljanja o ljubavi sa opisima scena u stilu Bukovskog...stvarno neobicna kombinacija. U svakom slucaju, knjiga je za preporuku, a sigurno je da svako ko procita nece moci da isto gleda na Istanbul i vreme Osmanlija u Turskoj, jer vecina nas taj period i tu drzavu poznajemo iz sasvim drugog ugla.
Meni su se nekako knjige smucile pored sve one strucne literature kojom sam zatrpan na faksu,pa mi malo odbojno u poslednje vreme da ih citam :paranoia:
Ipak ugrabio sam da procitam "Odiseju u Svemiru 2001"
Knjiga je fenomenalna,mnogo bolja nego film sa nekim kljucnim detaljima koje je mr Kjubik izostavio u filmu ostavljajuci gledaocima koji nisu citali knjigu da sami zakljuce :n_klanja:
Isto tako sam na pijaci za 50din :D kupio knjigu "Tesko je biti Bog" jednog od brace Strugacki,i iako je po formatu dzepno izdanje,nikako da se nakanim da je procitam :D
Isto tako sam na pijaci za 50din :D kupio knjigu "Tesko je biti Bog" jednog od brace Strugacki,i iako je po formatu dzepno izdanje,nikako da se nakanim da je procitam :D
Kad (ako) procitas obavezno javi utiske... Mene interesuje jer se pravi igra po toj knjizi koja mi deluje jako interesantno...
aerochivija
12.7.2007, 2:38
...Ipak ugrabio sam da procitam "Odiseju u Svemiru 2001"
Knjiga je fenomenalna,mnogo bolja nego film sa nekim kljucnim detaljima koje je mr Kjubik izostavio u filmu ostavljajuci gledaocima koji nisu citali knjigu da sami zakljuce...
Mr Kjubrik je izostavio mnoge detalje, jer ih prosečan (američki) gledalac ne bi razumeo.
Ako nekoga zanima Hari Poter 7 nek se javi, imam gi na kompu, na engleskom :D
Dal je to to, nisam siguran, ali ne znam ko bi se smarao da pise 400 i nesto strana lazne knjige...
S ozbirom da zadnji dio nije isao ispod sest stotina i kusur strana (da ne pominjem cetvrti i peti dio), tesko da je to original. A i kolko znam, tek za tri nedelje treba ocekivati izdanje na engleskom.
S ozbirom da zadnji dio nije isao ispod sest stotina i kusur strana (da ne pominjem cetvrti i peti dio), tesko da je to original. A i kolko znam, tek za tri nedelje treba ocekivati izdanje na engleskom.
Ma de znam, ja ovo svakako necu citati sada :)
Ali ne mora da zadnji deo bude jos duzi, sesti je kraci od petog :)
Samo da dodam, 480 i nesto strana, u wordu, kada se smanji na format kjnige ispadne daleko vise :)
:rofl::rofl:, ok, ok :D
nisam ja zaludjen nego sam naisaona ovo pa reko da podelim :)
devojka mi rece da je procitala zadnji pasus ovoga sto imam, Hari dobija sina :kreza:
Verovatno je laznjak, ma nema veze :)
101st Airborne
17.7.2007, 0:11
Gde ide ovaj svet, Hari Poter je poceo da dobija apokrifna jevandjelja :)
Ma vise ne znam da li jeste ili nije prava.
Da, Dadli zapravo postaje carobnjak:boodala:, ali ova moja kaze da je, ako je laznjak, mnogo dobro uradjen.
Kaze da su savrseno povezali pricu te je sasvim logicno da Dadli moze da bude carobnjak...secate se one tajne prepiske izmedju Petunije i Dambldora?
E fora je u tome sto je Dadli od pocetka trebao da bude carobnjak, ima dara ili sta vec treba, ali posto Petunija mrzi carobnjake, dogovorila se sa Dambldorom da ce da zadrzi Harija samo ako iskljuci Dadlija iz skole. Ima tu jos nekih stvari...
Ma nije mi vazno, ja sam to za nju skinuo, i vazno mi je da je njoj zanimljivo, bila to prava knjiga ili ne :)
I da, ako neko hoce sam da se uveri neka mi se javi, posto ne smem ovde da ostavljam RapidShare linkove, ilegala, jbg :)
Prva 3 pasusa:Chapter One
Secrets Unraveled
Harry slowly raised his head and stared morosely at the familiar visage
of number four, Privet Drive. What had already been a horrible day was
rapidly getting worse. Not only did he have to appear unannounced on
the Dursleys’ doorstep (something he knew they’d have no problem
expressing their displeasure over), but he’d also have to tell them
that two other freaks would be joining him this afternoon. The corner
of Harry’s mouth twitched humorlessly as he envisioned how they’d take
the news.
He’d left Ron and Hermione at King’s Cross station a little over an
hour ago. They were each going to make quick stops at their respective
homes before Apparating to Privet Drive. Harry smiled fondly,
remembering their show of solidarity. He hadn’t been expecting it; he’d
thought he’d be going on alone. Although he was desperately worried
about them and the remainder of their quest, he had to admit that the
thought of some support while facing his relatives was quite nice
indeed.
Harry had thought it would be better – or at least less embarrassing –
if he arrived at Privet Drive first and prepared his relatives for
their arrival. He’d wanted to get away from the Hogwarts Express and
the other students as quickly as possible…before he ran into Ginny.
Ginny.
Nego, ovih dana sam pazarila interesantnu knjigu - "Istorija sveta u 6 pića", izdanje Geopoetike. U pitanju je studija razvoja čovečanstva kroz otkriće i upotrebu različitih napitaka: piva, vina, žestine (viski, rum...), čaja, kafe i Koka-Kole :D
Mario Pavićević
17.7.2007, 11:45
Nema Pepsija nista od tih knjiga:)
A pretpostavljam da je na strani 17 scena kopulacije između Harija i Džini, koju Dadli posmatra kroz ključaonicu! ;) Da, biće da si naišao na pravu verziju. :D
Haha, Herm i Ron se vencavaju, Hari ima dete sa 17 (Dzini sa 16:opanachke), Petunija i onaj debeli umiru, LOL:D
Ma svejedno, zanimljivo je, bilo pravo ili lazno :)
Nema Pepsija nista od tih knjiga:)
Sramota! :D
Ali knjiga je ekstremno losa. Ocekivao sam da je Hitler bio neki umobolni genije ili nesto slicno. Medjutim, to je zaista jedan mediokritet koji se slucajnom igrom sudbine izbora za mesto prvog coveka Nemacke.
Sve savetujem da izbegavaju ovu knjigu jer je zaista, zaista losa...
Ja sam je isto kupio na Sajmu, u izdanju firme TEMA (BG) sa komentarima na kraju knjige. Covjek jeste bio opasno poremecen, ako trezveno pogledas njegove stavove i ideje (uprkos tome sto ih on vrlo jasno i detaljno obrazlaze), shvatas da nemaju veze sa mozgom i da su proizvod umobolnog covjeka. Ipak, vidis da ni on nije bio potpuno bez srca, negdje na pocetku jasno naglasava da je volio majku (oca postovao) i opisuje uzas sa kojim je podnio smrt majcinu. Nikad nisam do kraja procitao knjigu, ali i tih nekoliko poglavlja je dovoljno da steknes uvid u taj ludacki proizvod nacionalizma, u nedostatku boljeg izraza.
aerochivija
19.7.2007, 6:17
^Sarmatian, Dimo
Dobro je što ste ovo rekli, i niste podlegli kojekavim mistifikacijama, da ne kažem glorifikacijama pomenute knjige...
Genijalnost može biti posledica samo zdravog uma. Svaki um posvećen započinjanju bilo kakvog rata ili pogromu miliona ljudi pod bilo kojim izgovorom, sve je, samo ne zdrav. Kao i “umovi” onih koji ga slede.
Igra sudbine nije slučajna. Nemačka je teško, rekao bih suviše ponižena Versajskim ugovorom. Sve to je stvorilo uslove da “ološ dođe na vlast”, kako je to rekao Alan Balok http://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Bullock u knjizi “Hitler: Slika tiranije” (Alan Bullock, "Hitler: A Study in Tyranny"), jednoj od najboljih biografija/hronika Hitlera i nacizma.
U ovoj knjizi odlično je obrađena geneza i uspon Hitlera/nacističkog pokreta i još mnogo toga, tako da “Sliku tiranije” preporučujem za čitanje.
Film Ingmara Bergmana “Zmijsko jaje” je takođe na svoj, vrlo upečatljiv način, takođe predstavio stvaranje uslova za dolazak Hitlera na vlast.
Isto tako, scena iz filma “Kabare”, Boba Fosa, u kojoj razgovor prethodi pesmi “Tomorrow Belongs to Me” koju peva dečak iz Hitler Jugenda, pa mu se svi prisutni frenetično pridruže, i kratka opaska-zaključak Majkla Jorka odmah nakon pesme, takođe objašnjavaju kako se, u Nemačkoj 1933, dogodilo to što se dogodilo.
Ne treba smetnuti s uma da je Hitler bio odlikovani heroj I sv. rata, da je Gering bio pilot zavidnog ugleda u istom ratu, tako da je sve što su ponudili Nemcima, kolika god to bila demagogija, bilo podržano snažnom reputacijom pred svojim narodom.
Takođe, ne treba zaboraviti da je Hitler imao snažnu podršku mnogih uglednih (bogatih) sunarodnika, blagonaklonost pravosudnog sistema, kao i nesposobnu i razjedinjenu opoziciju.
Nije u pitanju nacionalizam, već najcrnji i najpatološkiji šovinizam.
Ako uspete da pronađete i pročitate knjigu Robera Merla “Smrt je moj zanat”, (Robert Merle, "La mort est mon métier") izuzetno detaljnu biografiju Rudolfa Hesa (Rudolf Höss), komandanta Aušvica, shvatićete kakvi su “bezumi” vodili Treći Rajh. Detaljnije o Hesu na http://www.courttv.com/archive/casefiles/nuremberg/hoess.html http://en.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Hoess http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=61279 .
Iako sam bio prilično off topic, i ako odgovorni procene da je veći deo posta erasable, ostaće preporuka za dve izuzetne knjige.
aerochivija
19.7.2007, 10:24
Za ljubitelje istorije, i one koji istoriju uče iz najvalidnijih izvora - dokumenata, preporučujem izuzetnu knjigu "Studija Pentagona" ("Pentagon Papers") http://en.wikipedia.org/wiki/Pentagon_Papers
Kod nas objavljena iste godine kad i u SAD, 1971, u izdanju "ICS - Izdavačko informativnog centra studenata" iz Beograda.
Prevod na srpski je urađen očigledno "na brzinu", ali ne kvari istinsku vrednost ove knjige.
Kad smo kod Hitlera i nacionalsocijalizma, najbolja knjiga o tom fenomenu (a koja nije ni stručna istorijska analiza, ni sociološka studija) koju sam ja čitao je knjiga "Razgovori sa dželatom" Kažimježa Močarskog, Poljaka koji je imao tu "sreću" da podeli zatvorsku ćeliju sa Jirgenom Štropom, jednim od najistaknutijih nacističkih glavešina, čovekom koji je uništio varšavski geto.
Prepričavajući životni put J. Štropa, Močarski je uspeo da običnom čitaocu bravurozno dočara genezu nacizma.
Kad pročitate ovo delo, biće vam mnogo jasnije šta je nacizam bio i kako je do njega došlo.
Svako od tri poljska izdanja "Razgovora sa dželatom" bilo je razgrabljeno u jednom danu.
Knjigu sam pročitao dva puta.
Kad pročitate ovo delo, biće vam mnogo jasnije šta je nacizam bio i kako je do njega došlo.
Bilo bi, samo kad bi još hteo da nam kažeš i ko je izdavač i otprilike godinu kada je knjiga izdata, neki ovde bi ti bili veoma zahvalni. :)
Za Ulmawen (i ostale zainteresovane):
Kažimjež Močarski, "Razgovori sa dželatom"
"Prosveta", Beograd
(biblioteka "Prosveta", knjiga 2, izdanje iz 1979.)
Naslov originala: Kazimierz Moczarski "Razmowy z katem"
Panstwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 1977.
Hari Poter vijesti
http://www.mtv.com/movies/news/articles/1565023/20070718/story.jhtml
Komercijala. :)
A ti preporuči neku bolju, koja nije komercijala. ;)
E stvarno u čemu je fora sa ovim Hari Poterom. Video sam na vestima da je bilo veliko obezbeđenje za te knjige! Jel to toliko kvalitetna knjiga ili jednostavno se to prodaje na zapadu? U suštini ja nemam mnogo iskustava sa knjigama, nit su one volele mene niti ja njih, ali imam veliku želju da pročitam prvu knjigu a da na to nisam nateran :D. Jel tog Hari Potera može napisati ko god hoće ili to sve piše jedan pisac?
BTW jedina knjiga(ako tako može da se nazove) koju sam pročitao i svidela mi se je "Blago Cara Radovana"
@Sale013:
Bilo je veliko obezbedjenje zato sto je Harry Potter postao fenomen u svetu (nesto kao rock zvezda :D). Moze to da napise ko god hoce, samo sto ce da zaglavi u zatvoru zbog krsenja copyrighta :D Naravno, to ne vazi za fan fiction (primer toga je dao SirDuck :p). Sve knjige je napisala J.K. Rowling, a zbog opste popularnosti uskoro ocekujem atentat na nju (sigurno postoji neki manijak koji hoce da ''ubije'' Rona :D)
@Sale013
Svaka cast za Ducica i "Blago Cara Radovana" mozes da nastavis sa njegovom "Jutra sa Leutara", u pitanju je isti princip.
Posto vidim da se interesujes za Garija Plotera bicu slobodan da ti preporucim i JRR Tolkina. Krenes sa "Hobit"-om pa nastavis sa "Gospodar prstenova". Nisam citao tog novokomponovanog malog carobnjaka, ali Tolkin i njegova dela su sa nama preko 50 godina sto je verovatno dokaz kvaliteta, a Poter je trenutno hit u svetu, sto moze biti, ali i ne mora da garantuje, odredjen stepen kvaliteta.
4th Dimension
20.7.2007, 22:13
Ma napalila se đečica na Epsku Fantastiku za debile. Za razliku od Tolkina, Džordana i Martina koje bi svakom preporučio.
Doduše ne baš Džordana i Martina zajedno. Jednostavno su im stilovi nekompatibilni.
Sve je to naravno ako voliš epsku fantastiku.
Doduše nisam čuo jeli ko još čitao Vukodava i jeli im se svidio. Meni se svidio najviše zbog Slovenske mitologije (koje nema mnogo u zapadnoj EF)
Highlander
20.7.2007, 22:42
Poter je trenutno hit u svetu, sto moze biti, ali i ne mora da garantuje, odredjen stepen kvaliteta.
Pa i Paulo Koeljo se dobro prodaje, iako je obično smeće...:dedica:
Mrka Kapa
20.7.2007, 23:03
Doduše nisam čuo jeli ko još čitao Vukodava i jeli im se svidio. Meni se svidio najviše zbog Slovenske mitologije (koje nema mnogo u zapadnoj EF)
Čitala sam prvi deo Vukodava, i odgledala film, i mogu reći da je knjiga za preporuku (kao i film). Drugačija atmosfera i novi detalji (što se mitologije tiče) u odnosu na Tolkina i ostale pisce epske fantastike, ali nikako nije smarajuće. :)
4th Dimension
21.7.2007, 8:55
Pa knjiga jes dobra. ali nešto nisam čuo dobre komentare na film
Vukodava je odličan! Odnosno prva knjiga je odlična, druga je malo zamorna, ali ne bih je osuđivao dok ne pročitam treći deo koji uskoro izlazi...
4th Dimension
21.7.2007, 21:22
Pa sad. NEmoj da očekuješ ipak nešto previše. I dalje će glavni junaci biti mrgodni Ven koji ispravlja krive drine makar ga života koštalo, i smotani učenjak.
Lord Elendil
22.7.2007, 23:22
Viktor E. Frankl - Zašto se niste ubili?
Sjajna knjiga, pisana iz licnog ugla jednog od logorasa Ausvica, u psiholoskom fazonu...
Da se pridružim preporuci Lorda Elendila, i da ga malo dopunim. V. Frankl je život Jevreja - logoraša u Aušvicu, predstavio na (za mene bar) neobičan način. Nećete tu pročitati mnogo opisa svakojakog (ultra)nasilja kakvi su karakteristični za knjige ovog tipa. Čovek je psihijatar po zanimanju i više se skoncentrisao (iz ugla svoje profesije) na traženje uzroka opstanka ili nestajanja čoveka/pojedinca u zastrašujućim logorskim uslovima, što se vidi i iz podnaslova knjige.
Pre no što se javi Ulmawen (:D):
Viktor E. Frankl "Zašto se niste ubili: Traženje smisla življenja"
Prosveta, Beograd, 1994.
(Biblioteka "Ružičasti plamen", knjiga broj 2)
Ako, pak, hoćete da vam se kičma zaledi od strave, i da vidite ono najgore lice nacizma, pročitajte knjigu Elija Vizela "Noć". Ko i posle toga bude voleo blještave nemačke uniforme i bude se i dalje divio savršenom germanskom egzerciru i disciplini,...:(
Eli Vizel "Noć"
Rad, Beograd, 1988.
(Biblioteka "Reč i misao", knjiga 412)
Samo da prijavim da sam pročitao novog Potera i da je knjiga vrh. Ulamwen, hvala još jednom.
Samo da prijavim da sam pročitao novog Potera i da je knjiga vrh.
Cekaj malo, neces tako lako da se izvuces :)
Za pocetak mi kazi kako je Dumbldor preziveo? Sta se desava sa Snejpom? Je l' se radnja i dalje odigrava na Hogvortsu?
Za pocetak mi kazi kako je Dumbldor preziveo? Sta se desava sa Snejpom? Je l' se radnja i dalje odigrava na Hogvortsu?
Ako želiš, mogu sve te odgovore da ti pošaljem na PM. AKO želiš.
Samo bez spoilera ovdje, hvala.
Ako želiš, mogu sve te odgovore da ti pošaljem na PM. AKO želiš.
Uh, tezak izbor... Ajde, molim te, kazi mi (preko PMa) samo sta se desava sa Dambldorom... i jel Hari prezivljava? Ima li nade (bar teoretske) za 8. deo?
Samo bez spoilera ovdje, hvala.
Ne brini se, nisam ni ja toliko sebican ;) Mislio sam da napise belom bojom, pa ko hoce nek gleda...
O, baš vam hvala što nema spoilera ovde. :kreza: Neki su tek počeli da čitaju novog Harija! :kreza:
Samo da prijavim da sam pročitao novog Potera i da je knjiga vrh. Ulamwen, hvala još jednom.
Nema na čemu Crowine. :D
Master Neo
26.7.2007, 17:10
Harry ne prezivljava, to je definitivno. Rekla mi J.K. Rowling ;)
Uh, tezak izbor... Ajde, molim te, kazi mi (preko PMa) samo sta se desava sa Dambldorom... i jel Hari prezivljava? Ima li nade (bar teoretske) za 8. deo?
Znaš šta? Neću. Eto, napraviću ovaj izbor ja za tebe.
Samo da prijavim da sam pročitao novog Potera i da je knjiga vrh.
Ne bih se baš složila. Nekoliko poglavlja zaista dominira ali sve se vrti u krug... k'o u latinoameričkim serijama ;)
Ne bih se baš složila. Nekoliko poglavlja zaista dominira ali sve se vrti u krug... k'o u latinoameričkim serijama ;)
Kako da ti odgovorim, a da ne pokvarim čitanje drugima? Evo, zasad ću samo reći, da se ne slažem sa tobom i da ima dobrih razloga što je to tako.
Uvek možeš da mi kažeš svoje mišljenje preko privatnih poruka :ciao:
Ajde neko meni na pm da kaze gde ja to da nadjem?:):)
edit: snasao sam se, samo da pitam da li je verzija na mircu prava?
1.15mb?
chapter1: The Dark Lord's ascending
chapter2: In Memoriam
Ajde neko meni na pm da kaze gde ja to da nadjem?:):)
edit: snasao sam se, samo da pitam da li je verzija na mircu prava?
1.15mb?
chapter1: The Dark Lord's ascending
chapter2: In Memoriam
Da, to je to.
Master Neo
30.7.2007, 11:54
Ljudi jeste citali Harry Potter and Deathly Hallows?:)
Mr. Garrison
3.8.2007, 3:52
trenutno citam "Parfem". za sada nije losa knjiga, a i dosta je originalna...
To beše ona knjiga o onom umetniku-psihopati? Ili sam nešto pomešala...:icon_scra
Ja citam "Harry Potter And Deathly Hollows", izdat od strane Bloomsbury Publishing Plc-a.
To beše ona knjiga o onom umetniku-psihopati? Ili sam nešto pomešala...:icon_scra
Pomijesala si. Radi se o jednom manijaku koji je zacrtao da napravi najbolji parfem na svijetu, a za to mu trebaju tjelesni mirisi djevojaka koje moze da dobije samo tako sto ih zadavi. Originalna knjiga, procitaj.
Parfem je stvarno dobra knjiga... bas mi se svidelo kako je opisivao mirise, a plus je i totalno otkacena :) Film od prosle godine joj nije ni do kolena :(
BTW, moze da se kaze da je glavni lik (Grezuj, valjda) umetnik, s obzirom ko su sve umetnici danas :)
Sjajna je, definitivno među top 25 knjiga koje sam ikada pročitala!
Parfem je stvarno dobra knjiga... bas mi se svidelo kako je opisivao mirise, a plus je i totalno otkacena :) Film od prosle godine joj nije ni do kolena :(
Ne bih baš rekla da je otkačena, više - čudovišna...
Zavrsio Potera, zao mi je zbog Lupina i Tonks.:o
Sad pocinjem Zamku za Snove od Kinga.
Zamka je odlicna knjiga, mada prilicno konfuzna u pocetku :o Ja trenutno citam "The Shining" (Isijavanje), takodje od Kinga. Sta reci, covek je genije :)
Vuckovic Veljko
4.8.2007, 15:40
Ja trenutno citam Gozbu za vrane a iz istog serijala(Pjesma leda i vatre)sam procitao igru prestola ,Sudar karaljeva, Oluja maceva...Moram reci da su knjige odlicne Martin stvarno jesto najveci sf majstor danasnjice
Vratimo se iz horor fikcije u horor svakodnevicu, gde nas čeka jedna mala, ali lepa publikacija.
Kupio sam danas (konačno) najnoviju knjigu našeg sjajnog novinara i publiciste Teofila Pančića, pod naslovom "Karma koma". Nisam puno odmakao sa čitanjem, ali mogu (na osnovu pročitanih njegovih prethodnih knjiga "Urbani Bušmani" i "Čuvari bengalske vatre") i "na slepo" da dam preporuku za bilo koju umotvorinu T.F., pa i za ovu.
Delo je zbornik članaka (51) koje je Teofil objavio u novosadskom "Nedeljnom Dnevniku" u toku prošle godine. Divna knjiga i za one koji ne shvataju šta nam se dešava (da malo otvore oči), a i za one koji su ukapirali - da uz (gorak) smeh lakše preguraju muke svakodnevne.
Znači: Teofil Pančić "Karma koma", izdanje biblioteke XX vek (one male, ali žestoke knjige), Beograd, 2007.
Za zainteresovane sugrađane: "Karma koma" se može kupiti (ili na drugi način nabaviti :dzavo:) u knjižari "Svetlost" kod tvrđavskog mosta.:)
Shang Tsung
4.8.2007, 18:44
King bi trebao da poseti jedno malo bolnicko odeljenje pod nazivom - Psihijatrija.
Trenutno citam Mracnu kulu (deo I)-Revolveras i evo jednog od mnogobrojnih nimalo ukusnih citata:
Dosao je na rasklimatanim kolima, preko cijeg sanduka je bila privezana nabrana cerada. Posmatrali su njegov dolazak i matori Kenerli, koji je lezao kraj prozora sa bocom u jednoj, a mlohavim, vrelim mesom leve dojke svoje druge po starosti kceri u drugoj ruci, resio je da ne bude tu ako ovaj bude pokucao.
zidan grobar
4.8.2007, 19:48
Ja sam malo pre pročitao HARRY POTTER AND ORDER OF THE PHOENIH
http://tifo.btj.se/data/5579108267882056
sada sam počeo HARRY POTTER AND HALF- BLOOD PRINCE.
http://www.danas.co.yu/20050723/img/knjiga1_1.jpg
Mr. Garrison
5.8.2007, 1:18
Sjajna je, definitivno među top 25 knjiga koje sam ikada pročitala!
interesantno, drugarici koja studira svetsku knjizevnost, je knjiga onako, nije losa ali ni nista specijalno. kaze da ima neku pricu, ali je kraj bezveze, kao nista se spektakularno ne desi na kraju, ako se dobro secam sta mi je rekla. ja sam na pola knjige pa cu uskoro doneti i svoj sud...
ideja je svakako originalna...
btw. nemoj da mi kazes kraj :D
Pomijesala si. Radi se o jednom manijaku koji je zacrtao da napravi najbolji parfem na svijetu, a za to mu trebaju tjelesni mirisi djevojaka koje moze da dobije samo tako sto ih zadavi. Originalna knjiga, procitaj.
Ma na tu sam mislila. Bio i film pre neku godinu. Ko kaže da parfemar nije umetnik? :D
btw. nemoj da mi kazes kraj :D
Mmmmm, hajde dobro, biću fina :D
PS. Doživljaj knjige ne mora da bude vezan za to da li studiraš književnost ili ne... ;)
Ko kaže da parfemar nije umetnik? :D
Slažem se! I za mene kažu da umetnički perem sudove! :D
Mr. Garrison
5.8.2007, 14:57
Doživljaj knjige ne mora da bude vezan za to da li studiraš književnost ili ne... ;)
znao sam da ces pogresno protumaciti ono sto sam hteo da kazem :p
dakle, kada rekoh da studira svetsku knjizevnost nisam to mislio da koristim kao argument da je ona kompetentnija od bilo koga, vec sam samo hteo da kazem da je devojka procitala dosta kvalitetnih knjiga i da i njeno misljene ima tezinu :)
pyost, pa i nije nesto konfuzna, a mozda sam se i ja navikao na Kingov nacin pisanja.
Shang Tsung, sta znam, meni je MK serijal poceo da bude jasan tek kad sam procitao drugi deo.
Shang Tsung
5.8.2007, 21:21
pyost, pa i nije nesto konfuzna, a mozda sam se i ja navikao na Kingov nacin pisanja.
Shang Tsung, sta znam, meni je MK serijal poceo da bude jasan tek kad sam procitao drugi deo.
Pa ortak koji mi je preporucio ovu knjisku rece da je prvi deo smor i da prave "lepote" krecu tek od druge knjige. Inace dosta toga se moze skontati iz onog prologa na kraju prve knjige, kao i iz argumenta na pocetku druge.
Sad sam naceo drugu (prvu zavrsio)...
Zavrsio Potera, zao mi je zbog Lupina i Tonks.:o
Sad pocinjem Zamku za Snove od Kinga.
Mrka Kapo, stvarno bi mogla izbrisati sve ove spoilere koji se odnose na novog Harija, knjiga još nije ni izašla na srpskom.
PS
Ima još u temi "Dambldor je mrtav".
Mrka Kapo, stvarno bi mogla izbrisati sve ove spoilere koji se odnose na novog Harija, knjiga još nije ni izašla na srpskom.
PS
Ima još u temi "Dambldor je mrtav".
Ja sam lepo predložio da se pod hitno otvori tema "Poterovanje" ili "Poteromanija", a moderatorke to pobrisale.:(
Stvarno postoji potreba za tako nečim.:)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.