PDA

Prikaži potpunu verziju : Pirati???

Strane : 1 2 3 [4]

SirDuck
14.1.2007, 22:08
...Da nije bilo pirata ne bi imali ni ovo malo IT strucnjaka/kompjuterski obrazovanih ljudi sto imamo...

Sto kaze Metallica, moj dobar drugar:) :
Sad but true :(

LunaticRS
14.1.2007, 22:15
Dok se vi raspravljate Kinezi odradjuju posao.Mogu samo reci : "Hvala Bogu sto postoji Razor i slicni likovi"!
MarkoL bice da si ti mnogo posten pa ne koristis piratski softver.Fino je player1 rekao da nije isto da igra kosta 15% plate ili 1.5% i upravu je 100%.Znaci da su ovdje normalne plate 3000 evra i da je zakon kao na zapadu i ovdje bio procenat korisnika piratskog softvera bio kao tamo.:icon_evil
Iako nam se vec zbog duzeg niza godina koriscenja piratskog softvera sama piraterija uvukla pod kozu vjerujem da ce se to 100% ispraviti za 20 godina kad udjemo u EU i dostignemo zapadni standard...
'Ajd' sad zdra'o

Covenant
14.1.2007, 22:18
Pa ? Takvi servisi (tipa rapidshare) su namenjeni razmeni fajlova (kao i P2P uostalom) i sasvim su legalni. To što neko razmenjuje piratski materijal nije njihov problem, jer su se oni lepo ogradili ugovorom koji kaže da ti odgovaraš za legalnost materijala koji postavljaš, a koji moraš da prihvatiš ako nešto uploaduješ ili downloaduješ. Dakle, ne radi se o otvorenom promovisanju piraterije, već o običnim legalnim servisima.

A rapidshare puca od legalnog sadrzaja.Cak naprotiv 90% sadrzaja na njima je piratsko.Uostalom nisam ni mislio na njega nego na torrent servere u "privatnoj radinosti" kakvih je i najvise i na koje se doticni oglasi i odnose-sa njih moze da se skine sve odreda pride upakovano zajedno sa krekom i to za 30$ mesecno:)
Slabo se nesto postuje tu legalnost cim je RIAA digla tollku halabuku oko p2p-a:kreza:

Pa šta s tim ? I moj ortak iz Švedske (gde je piraterija takođe na niskom nivou) kad je poslednji put dolazio, poneo je nazad sa sobom 500 punih diskova piratskih igara, muzike, filmova... ali misliš li da on sme tamo da se hvali time i priča unaokolo šta je sve doneo. Ne brale, nego čim je stigao, spakovao je to pod krevet... čak ni najboljim ortacima ne reže ništa, jer ako i te ortake neko provali (roditelji, rođaci...), preko njih će doći do njega, a onda ga je ugasio.

Da,ali je ipak kupio piratski sofver;)

Mada za jedno si u pravu-sankcionisanje i pristak za legalizaziju mogu samo da pogoduju sirenju linux-a i popularizaciji istog-mada tesko ce to kod nas skoro,kao sto rekoh....

Marko_L
14.1.2007, 22:20
A ti treba da prestanes sa generalizacijama jer nije vecina populacije zaposlena u IT sektoru niti se bavi programiranjem i tome slicno,a pogotovu u Srbiji gde je takva struktura jos u svom zacetku ili pocetku-i to se ne odnosi na broj kompjutera,vec na neke druge stvari
Kad bude stiglo vreme za naplatu, neće niko da te pita u kom sektoru radiš. Nego će lepo da stigne dopis "Od države Srbije se potražuje toliko i toliko milijardi dolara na ime štete zbog korišćenja piratskog softvera", država Srbija će to da plaća iz budžeta, a u budžet kao što svi znamo ide keš naplaćen svim građanima, bez obzira da li rade u IT sektoru ili uopšte nemaju pojma šta je to računar.
Treba da me postedis(a i ostale ljude ovde)patetike-ispade da Srbija propada zbog softverske piraterije-ma ajde bre... Uostalom, ne mora ni da dođe do toga. Dovoljno je što će standard mnogo sporije rasti i što će se zemlja sveukupno mnogo sporije razvijati, a ionako smo u debelom zaostatku. [quote]Da nije bilo pirata ne bi imali ni ovo malo IT strucnjaka/kompjuterski obrazovanih ljudi sto imamo...
Pa niko ne brani bilo kome da nabavi piratski softver i uči da radi na njemu. To sam više puta naglasio u ovoj temi. Ali korišćenje piratskog softvera u firmama i bahatost su nešto što treba da se reguliše. Niko neće zameriti studentu ako uzme piratski 3Dsmax (iako postoje studentske licence koje su mnogo povoljnije) sa željom da nauči da modeluje, ali ako imaš firmu i radiš na piratskom softveru ili po svaku cenu hoćeš da igraš najnovije igre, a nemaš para za to, to je već bahatost, a zakonski gledano i kriminal.

Marko_L
14.1.2007, 22:32
MarkoL bice da si ti mnogo posten pa ne koristis piratski softver.Fino je player1 rekao da nije isto da igra kosta 15% plate ili 1.5% i upravu je 100%.Znaci da su ovdje normalne plate 3000 evra i da je zakon kao na zapadu i ovdje bio procenat korisnika piratskog softvera bio kao tamo.
Ne lupetaj. I na zapadu 3.000 evra spada u veoma dobru platu, i daleko je iznad proseka. A drugo, šta ti to radiš, pa da misliš da si zaslužio toliku platu ? Daj da vidimo tvoje reference, šta si do sada uradio, na čemu sada radiš... pa da vidimo da li to vredi 3.000 zelembaća. A što se tiče procenata, ajde reci mi da li kradeš struju ? Mislim, cena struje je uporediva sa onom na zapadu, a pošto tamo imaju mnogo veće plate, sigurno manji procenat iste odvajaju za struju nego ti.
ako nam se vec zbog duzeg niza godina koriscenja piratskog softvera sama piraterija uvukla pod kozu vjerujem da ce se to 100% ispraviti za 20 godina kad udjemo u EU i dostignemo zapadni standard...
Sa ovolikim procentom piraterije, teško ćemo u EU... Jedan od uslova za ulazak je upravo smanjenje piraterije na razumnu meru.
A rapidshare puca od legalnog sadrzaja.Cak naprotiv 90% sadrzaja na njima je piratsko.Uostalom nisam ni mislio na njega nego na torrent servere u "privatnoj radinosti" kakvih je i najvise i na koje se doticni oglasi i odnose-sa njih moze da se skine sve odreda pride upakovano zajedno sa krekom i to za 30$ mesecno
Pa i torenti su namenjeni legalnom sadržaju, tako da sama ta tehnologija, odnosno servisi koji rade na toj tehnologiji nisu ilegalni, pa se sasvim normalno smeju reklamirati. Da te podsetim, pričali smo o tome kako ljudi na zapadu kriju da koriste pirate i paze gde i kada pričaju o tome. Tvoj kontraargument je bio oglas u novinama, a ja samo pobijam tvoj kontraargumet time što ti kažem da to što se reklamira u novinama nije piraterija, već legalni servisi.

Marko_L
14.1.2007, 22:38
Da,ali je ipak kupio piratski sofver
Da, ali za sebe, što znači da će njegovi ortaci ili barem deo njegovih ortaka ipak kupiti tu igru, jer nije imao mogućnost da skokne do Srbije i kupi pirata, a nema mu*a da skine piratsku kopiju. Dok će ovde, svako ko dođe do pirata bez problema da iskopira celoj ulici i šire, jer jednostavno nema svest koliko je to kažnjivo, i time navesti nekoga ko bi kupio igru, da ipak istu ne kupi.
Mada za jedno si u pravu-sankcionisanje i pristak za legalizaziju mogu samo da pogoduju sirenju linux-a i popularizaciji istog-mada tesko ce to kod nas skoro,kao sto rekoh....
I šta je u tome loše ? Ima dosta firmi koje jedino što obavljaju na računarima jeste kucanje nekakvih memoranduma, izdavanje faktura, pravljenje tabelarnih kalkulacija, finansijski izveštaji... Sve se to može zbudžiti u Linuxu, uz pomoć OpenOffice-a i eventualno izrade neke aplikacija za knjigovodstvo koja će koštati manje nego kombinacija Windows + MS Office. Eto posla za Linux programere i administratore.

player1
15.1.2007, 0:14
Ako mene pitaš, nemam nameru sad da ti nabrajam nešto što se može lako naći na internetu. Primera radi Civ III košta manje od 10$ što je mnogo manje nego današnji AAA naslovi, imaš Grom Fandago za, čini mi se 15-tak dolara, možda i manje, a imaš i hit igre koje su sada džabe, recimo UFO: Enemy Unknown ili Transport Tycoon, a prepravljene su da mogu da rade na XP-u.

Ok, lepo, znaci onda 5 puta jeftiniji, a ne deset puta kao sto rece.

Mada i novi naslovi posle godinu dana znaju da padnu na 20tak evra.

player1
15.1.2007, 0:16
Naravno da ima, samo što to tamo izgleda ovako. Na jednoj stanici upadne crnja sa torbom punom DVD-eva u voz ili autobus ili šta već... snimi likove koji mu izgledaju kao potencijalni korisnici piraterije... priđe im i kaže "Hey bros, 5 DVD's for only 10$", uz rizik da ga neko nalupeta i izvrši građansko hapšenje, pa ako prođe prošlo je, i već na sledećoj stanici silazi i više ga niko ne vidi na tom mestu. A kod nas, jedan isti čovek mesecima, pa i godinama stoji na jednom istom mestu i niko ga ne hapsi.

Ovi sto prodaju filmove u Knez Mihajlovoj uopste nisu daleko od tog primera. Prolazi pandur, svi beze, ode pandur dolaze musterije.

Ono o "gradjanskom hapsenju" necu ni da komentarisem...

player1
15.1.2007, 0:23
Netacno!
Setimo se samo "srecnih Slobinih dana" kada si za 100 markica moga da ubijes coveka, a prosecna plata se vrtela oko 1 marke mesecno. Danas ti je prosek plata barem 200 puta veci (mada smo daleko od proseka EU) a piraterija je na istom nivou kao sto je bila i pre deset godina.

Nije tacno, stanje uopste nije isto.
Tada si mogao da napravis posao od piraterije, jer prvo, nije bila nelegalna (jer smo bili pod sankcijama), pa su nicale firme za prodaju softvera na CD ili floppy. Tj, tada je piraterija bila 99,9%. Dosta se promenilo od tada, sada su to samo "ala mucke" preprodavci na ulicama, i jos je bedniji posao, jer sam svaka susa ima kablovsi ili ADSL.

Takodje sad ljudi imaju neke pare, pa sa ima i kupljenih originala.

Nicolas
15.1.2007, 0:24
Ja sam vidjao dva puta kako mladji policajci dolaze kod jednog u Vojvode Stepe, pricaju s njim malo, uzimaju par komada free i svojim poslom dalje.

player1
15.1.2007, 0:30
Ja sam vidjao dva puta kako mladji policajci dolaze kod jednog u Vojvode Stepe, pricaju s njim malo, uzimaju par komada free i svojim poslom dalje.

Pa ima i toga.
Al oni sto bese daleko da fol beze.

Takodje sam primecivao, da nekim danima bas na lokacijama dge su obicno pirati se nadje 3-4 pandura u full opremi. Ne moram reci da tada nema pirata na ulici.

Marko_L
15.1.2007, 0:51
Ok, lepo, znaci onda 5 puta jeftiniji, a ne deset puta kao sto rece.
Ne znači. Te naslove sam lupio. Imaš i za 10 puta manje
Pogledaj recimo
http://www.5dollarsoftware.com/games1.html
Ima i nekih prošlih AAA naslova za 5$ kao što su Civilization 2, Rainbow Six, Panzer General 3 i još neki.

A ima kao što rekoh i besplatnih igara koje su beskonačno jeftinije od tih 50 evra koje pominjete.

nikola87
15.1.2007, 0:54
nasao sam i ja Star Wars Empire at war za 800din original ,ali je cinjenica da je tesko naci originalne igre po nekoj pristojnoj ceni i pod uslovom da nisu neke od pre 5g.

Marko_L
15.1.2007, 1:14
Pa onda igraj neke od pre 5 godina, šta im fali ? Znaš li koliko ljudi vozi automobile stare 10 ili 15 godina ili kupi neki lošiji auto novije proizvodnje, jer nema para za bolje. Ima gomila odličnih igara koje su izašle između 1998. - 2002. god., a ima i dosta jeftinih igara (nisu AAA ali Bože moj) koje su napravljene prošle godine.

nikola87
15.1.2007, 1:25
Pa onda igraj neke od pre 5 godina, šta im fali ? Znaš li koliko ljudi vozi automobile stare 10 ili 15 godina ili kupi neki lošiji auto novije proizvodnje, jer nema para za bolje. Ima gomila odličnih igara koje su izašle između 1998. - 2002. god., a ima i dosta jeftinih igara (nisu AAA ali Bože moj) koje su napravljene prošle godine.
Pogresnom si se coveku obratio za igranje igara,ja sam u 2006 god odigrao 2 igre(nba i pes) i obe su bile piratske stim sto ih nisam ja kupio.

E sad druga stvar.U glavnom se slazem sa tobom ali zar moras na svaku poruku da imas odgovor,ja stvarno mislim da smo svi mi koji pratimo ovu temu(mozda nas ima 50) shvatili o cemu govoris i nema potrebe za tolikim odgovorima koji zahtevaju razmenjivanje jos 100 poruka u prazno.Stvarno cenim to sto pokusavas da isteras neko svoje vidjenje ove teme ali sto je mnogo,mnogo je.

Ja ipak mislim da danas postoji odredjena svest o pirateriji , ipak od necega mora da se krene...

pozdrav....

Sale013
15.1.2007, 1:25
Najlakse ce se pobediti piraterija podizanjem zivotnog standarda. Nikako drugacije! Mi iz ove drzave mozemo samo bledo da posmatramo svet koji ide na letovanja, vozi "skupe" automobile, uziva u zivotu.. I sta mozemo uraditi povodom toga? Pa za prve stvari nista, jer ne mozemo kupiti za jeftine pare piratskog BMW-a zar ne? :) Softver mozemo. Ja posedujem i originalnog softvera, npr imao sam piratski plan plus, pa mi se svideo i kupio sam ga :) eto.. Ali samo zato sto sam mogao da ga platim. Dajte nam malo *****, hleba i igara.. I narod se nece buniti..

nikola87
15.1.2007, 1:29
Najlakse ce se pobediti piraterija podizanjem zivotnog standarda. Nikako drugacije! Mi iz ove drzave mozemo samo bledo da posmatramo svet koji ide na letovanja, vozi "skupe" automobile, uziva u zivotu.. I sta mozemo uraditi povodom toga? Pa za prve stvari nista, jer ne mozemo kupiti za jeftine pare piratskog BMW-a zar ne? :) Softver mozemo. Ja posedujem i originalnog softvera, npr imao sam piratski plan plus, pa mi se svideo i kupio sam ga :) eto.. Ali samo zato sto sam mogao da ga platim. Dajte nam malo *****, hleba i igara.. I narod se nece buniti..
Pazi mozda ces ti da kupis originl plan plus(ja sam ga kupio) ali vecina ce reci "daj da kupim piratsku varijantu i da mi ostanu pare za neke druge stvari",razumes o cemu govorim.

Dokle god postoji traznja za piratskim diskovima ,piraterije ce biti.

Covenant
15.1.2007, 1:40
Samo sto 50% starijih igara nece ni da bekne na XP-u;)
Sa druge strane zasto da dajes 1000din za recimo Civ3 kada za te pare mozes na ulici da kupis naramak diskova,ili da kupis jednu najnoviju igru i da izvedes ribu u grad:)
Opet ogroman broj ljudi zahvaljujuci "popularnim" cenama vec ima piratske kopije pomenutih orginalnih starijih/jeftinijih naslova te im nije na kraj pameti da daju toliko za nesto,sto opet mogu da kupe na ulici ako nemaju i eto zacaranog kruga....
Nije ni cudo sto im je(stariji orginali) cena toliko niska(po sistemu "daj sta das,samo da nije dzabe" )jer ih skoro niko i ne kupuje...
Sto da dajes puno za softver ako ne moras(a u Srbiji definitivno ne moras)-o tome se radi,jer nista se ne mora u zivotu sem da se umre:D

player1
15.1.2007, 2:13
Ljudi, izglda da nama ni netrebaju novi racunari, vadimo pentiume1 iz podruma, pa onda kupujmo originalne igre.

pffft...

LunaticRS
15.1.2007, 7:31
Marko bratko kupuj ti te stare igre za 10 evra da te ne bi grizla savjest zbog koristenja ilegalnog softvera ako nemas bas kesa za nove originalne naslove, a mi ostali mozemo fino da se zahvalimo momcima iz DEVIANCEa...:kreza:

nighthawk
15.1.2007, 14:06
Kao sto Kuzma jednom rece, svi nasi kompjuterski eksperti su svoja znanja stekli na nelegalnom softveru. A sada su postali neki cistunci koje pece savest ako ne daj boze skinu jednu mp3 pesmu, a ne plate autorska prava.

Smetaju im ulicni prodavci (dobro i meni smetaju kad traze 200 din. za disk), a sta je sa torrentima i p2p programima. Zar se to ne svodi na isto. Znam jednog pirata koji je prodavao diskove za 60 din. sto je mnogo jeftinije nego skidanje 700 MB preko dial upa, a cak ni onih 200 din. nije previse.

DeCoy
15.1.2007, 15:10
@ Marko L & Covenant

Stvarno ne razumem poentu vasih prepirki na svakoj temi gde se susretnu vasa misljenja:(

I bilo koja teba je u pitanju sve se na kraju pretvori u Windows vs. Linux...

Covenant
15.1.2007, 17:42
Kao sto Kuzma jednom rece, svi nasi kompjuterski eksperti su svoja znanja stekli na nelegalnom softveru. A sada su postali neki cistunci koje pece savest ako ne daj boze skinu jednu mp3 pesmu, a ne plate autorska prava.

Smetaju im ulicni prodavci (dobro i meni smetaju kad traze 200 din. za disk), a sta je sa torrentima i p2p programima. Zar se to ne svodi na isto. Znam jednog pirata koji je prodavao diskove za 60 din. sto je mnogo jeftinije nego skidanje 700 MB preko dial upa, a cak ni onih 200 din. nije previse.

Lepo si ovo rekao :dedica:
Ti ulicni prodavci su najmanji problem i poslednja karika na vrlo dugackom lancu-mogu panduri da ih vijaju koliko hoce,ali time nece resiti nista jer su "velike zverke" tog posla prilicno nedodirljive(zakljucite sami zasto;) )i zadovljno greju svoje d(u)pe u nekoj udobnoj fotelji
Dobar primer "legalne" piraterije su oni DVD-ovi,pa i igre u Metrou za 100din-jbt toliko dvd i na ulici ne kosta(ulicna cena je oko 200-250din),dok u recimo IPS-u orginalni dvd-ovi idu i do par hiljada din,a kostaju minimalno hiljadarku i to neke losije edicije

@Marko_L
Svi ali svi u ovoj zemlji su koristili piratski softver godinama,a nisi ni ti nikakav izuzetak,jer oni u ovoj zemlji sto se toga tice-ne postoje;)
Tako da nam "propovedi" likova kao sto si ti,koji su do skora dolazili(ili jos uvek dolaze:p )do softvera na isti nacin kao i svi mi ovde,koji su kupili po koje parce orginalnog softvera(pa se na forumima predstavljaju kao neke postenjacine i krstasi legalnosti-vala zagovarao bi i ja kao bela lala legalnost da sam ispljunuo npr. 200$ za MS Office),ne trebaju....
Nemam nista vise da kazem....

Jim Bravura
15.1.2007, 18:10
Simptomatično je da se protiv piraterije bune likovi koji u svemu tome imaju lični interes, a svo vreme pokušavaju to da upakuju u navodnu brigu za opšte dobro, brzi ulazak u EU i sl. Šta sad, jel desetine, a možda i stotine hiljada igrača u Srbiji treba da se odreknu igranja zbog šačice domaćih programera??? Znate kad će to da prodje - nikad. Pogotovo kad imamo ovakvu "preraspodelu dobara" u Srbiji, gde 2% stanovnistva (tzv. političara i ostalih krimosa) ne zna šta će s parama, a ostali grcaju u siromaštvu. A i kad vidimo kakve suludo visoke profite ostvaruju proizvodjači i distributeri igara i ostalog softvera (barem oni poznatiji), stvarno se ne treba sekirati oko piraterije. Zapravo, kad čovek malo bolje razmisli to mu dodje dobro delo - po robinhudovskom principu :) .

Covenant
15.1.2007, 18:16
Zaboravio sam jos nesto:D

U casopisu The Gamer(iako je doticni louzy,bez uvrede za njegovu redakciju),koji sam kupovao jedno vreme,znalo je,i pored svega,da se nadje i veoma interesantnih tekstova
Pre par godina je bio(ne znam sad u kom broju,imam ga kuci,mogu da pogledam:) )odlican tekst Ranka Trifkovica o industriji kompjuterske zabave u par delova
Tu se iznose prilicno interesantne stvari o tome da jedan gigant kao sto je EA posluje sa znatnim gubicima na PC trizistu,a da troskove pokriva od prodaje igara za konzole i drugih izvora i da je kolicina para koja se ostvaruje mnogo manja nego sto to mnogi misle na osnovu hype-a koga forsiraju kompanije koje se bave izradom igara...
Takodje,cesto ankete koje su finansirane uglavnom do tih istih kompanija(toliko o objektivnosti)daju namerno drugaciju sliku nego sto ona jeste-treba se setiti i tekstica u SK-u oko onog spora u Australiji(zadnji ili predzadnji broj,rubrika hard/soft novosti)
Ne cvetaju ni soft industriji ruze,niti je ona nekakva stvar prestiza u razvijenim zemljama(mada ima potecijal da to definitivno bude)

Covenant
15.1.2007, 18:23
@Jim Bravura
Mada clanak iz Gamera daje jednu bitno drugaciju sliku na celu stvar u gaming industriji od opsteuvazene(i kao takav je dosta zanimljiv)-naravno nista ne treba generalizovati;)

Marko_L
15.1.2007, 20:14
Svi ali svi u ovoj zemlji su koristili piratski softver godinama,a nisi ni ti nikakav izuzetak,jer oni u ovoj zemlji sto se toga tice-ne postoje
Pa pre par hiljada godina je bio običaj da nađeš sebi suprugu toljagom. Do pre par stotina godina je bilo sasvim normalno da jedno selo zarati sa drugim i da ljudi međusobno odsecaju glave jedni drugima. Do pre par desetina godina je bilo sasvim normalno da veći deo stanovništva jedne zemlje bude nepismeno... A danas je to malko drugačije. To se zove napredak. To što je do pre par godina bilo sasvim normalno iskopirati igru ili program koji vredi mnogo, to ne znači da treba i danas da bude normalno. Naravno, pirata će uvek biti, kao što još uvek ima ljudi koji ženu traže batinom, i psihopata koji mogu da odseku čoveku glavu, a ima i nepismenih, ali u mnogo majnoj meri. Tako treba da bude i sa piraterijom. Nikada neće moći da se spreči da mi skinemo po koji mp3 ili film sa neta, pa i program ili igru, ali sve to treba da bude u mnogo manjoj meri.
Tako da nam "propovedi" likova kao sto si ti,koji su do skora dolazili(ili jos uvek dolaze )do softvera na isti nacin kao i svi mi ovde,koji su kupili po koje parce orginalnog softvera(pa se na forumima predstavljaju kao neke postenjacine i krstasi legalnosti-vala zagovarao bi i ja kao bela lala legalnost da sam ispljunuo npr. 200$ za MS Office),ne trebaju....
Nisu to propovedi, nego činjenice. Nisam ni ja skroz legalan, ali se barem trudim da budem i ne pravim kolekcije od terabajta softvera, filmova i muzike, i barem veći deo onoga što koristim platim. Za MS Office nisam "ispljunuo" pare, jer sam našao OpenOffice.org koji mi sasvim odgovara. Uopšte, za gotovo sve što mi treba, našao sam alternative... A besplatnih igara je sasvim dovoljno da ni njih ne moram da kradem. A da, od domaćeg softvera nemam nijednu piratsku kopiju, što se ne može reći za većinu ljudi ovde. Ne znam zašto ljudi vole da seku granu na kojoj sede.

Sale013
15.1.2007, 20:24
Nisu to propovedi, nego činjenice. Nisam ni ja skroz legalan, ali se barem trudim da budem i ne pravim kolekcije od terabajta softvera, filmova i muzike, i barem veći deo onoga što koristim platim.

Ne idu na stetu kompanijama oni koji drze kolekcije softvera vec oni koji koriste piratski softver, a pogotovu oni sto koriste skup piratski softver za zaradjivanje novca. Tako da ja ne smatram piraterijom ako imas na nekom CD-u neki piratski film koji nikad u zivotu nisi pogledao i neces ga pogledati :D

Marko_L
15.1.2007, 20:31
Simptomatično je da se protiv piraterije bune likovi koji u svemu tome imaju lični interes, a svo vreme pokušavaju to da upakuju u navodnu brigu za opšte dobro, brzi ulazak u EU i sl.
Verovatno misliš na mene, ali ja nemam tih problema. Zašto bi bio u pitanju lični interes ? Fala Bogu softver je elektronska roba, da ne kažem skup nula i jedinica, samo pravilno raspoređenih :), i za njega ne postoje fizičke granice, već se može distribuirati preko interneta širom sveta, što i radim već godinama. Tako da, meni ta piraterija ponajmanje šteti. Jeste, voleo bih da napravim nešto i za domaće tržište (već sam pokušao), ali to jednostavno nije isplativo, što me nimalo ne brine, jer ionako ne zavisim od 500.000 žitelja Srbije koji poseduju računar (ako i toliko), kad se nalazim na tržištu sa nekoliko stotina miliona potencijalnih kupaca. Dakle, vaša priča o tome kako ja branim lične interese, pada u vodu. Najviše ispaštaju ljudi rade za platu (kakvih je najviše u Srbiji) i kojima će ta ista plata i narednih par godina neće značajnije porasti.
Šta sad, jel desetine, a možda i stotine hiljada igrača u Srbiji treba da se odreknu igranja zbog šačice domaćih programera???
Stotine hiljada my ass :) U Srbiji postoji nekoliko hiljada u igrača i to jedva. I takođe se ne radi o šačici programera, već o oko 6-7 miliona ljudi koji su ili nezaposleni ili imaju bedne plate. Uostalom, niko ne priča o odricanju od igara, jer kao što rekoh imaš gomilu besplatnih i jeftinih igara koje svako može sebi da priušti.
Pogotovo kad imamo ovakvu "preraspodelu dobara" u Srbiji, gde 2% stanovnistva (tzv. političara i ostalih krimosa) ne zna šta će s parama, a ostali grcaju u siromaštvu.
Postajete dosadni i smešni sa tim izjavama o siromaštvu. Kako da ne, svi grcaju u siromaštvu, ali im je nekako prvo na umu kako da odigraju najnoviju igru. Ma kako da ne. Onaj ko grca u siromaštvu razmišlja kako da zaradi nešto i preživi, a ne kako će da se igra, osim ako nije totalni retardinjo.

Marko_L
15.1.2007, 20:38
U casopisu The Gamer(iako je doticni louzy,bez uvrede za njegovu redakciju),koji sam kupovao jedno vreme,znalo je,i pored svega,da se nadje i veoma interesantnih tekstova
Pre par godina je bio(ne znam sad u kom broju,imam ga kuci,mogu da pogledam )odlican tekst Ranka Trifkovica o industriji kompjuterske zabave u par delova
Tu se iznose prilicno interesantne stvari o tome da jedan gigant kao sto je EA posluje sa znatnim gubicima na PC trizistu,a da troskove pokriva od prodaje igara za konzole i drugih izvora i da je kolicina para koja se ostvaruje mnogo manja nego sto to mnogi misle na osnovu hype-a koga forsiraju kompanije koje se bave izradom igara...
A koji je pa moj taj gospodin Drpkovi... pardon Trifković, pa da zna tačno kako posluje EA. Pa ne rade u EA-u veverice, pa da ne mogu da vide da im nešto ne donosi profit. Da ne zarađuju pare na PC tržištu, ne bi ni radili igre za njega.

Covenant
15.1.2007, 21:19
Pa pre par hiljada godina je bio običaj da nađeš sebi suprugu toljagom. Do pre par stotina godina je bilo sasvim normalno da jedno selo zarati sa drugim i da ljudi međusobno odsecaju glave jedni drugima. Do pre par desetina godina je bilo sasvim normalno da veći deo stanovništva jedne zemlje bude nepismeno... A danas je to malko drugačije. To se zove napredak. To što je do pre par godina bilo sasvim normalno iskopirati igru ili program koji vredi mnogo, to ne znači da treba i danas da bude normalno

A ovo je ja mislim vrhunac smejurije,ali zaista-kako si krenuo,uskoro ces krenuti da poredis softver sa dzakovima krompira:rofl:

A da, od domaćeg softvera nemam nijednu piratsku kopiju, što se ne može reći za većinu ljudi ovde. Ne znam zašto ljudi vole da seku granu na kojoj sede.

Nemam ni ja kao i jos dosta ljudi ovde-jedini domaci program koji sam ja imao je Plan Plus i to trial verzija
Mozda zato sto domaci programi ne vrede ni pisljiva boba(cast izuzecima kojih ima)
Nemoj da mislis da si neki izuzetak....

Tako da, meni ta piraterija ponajmanje šteti. Jeste, voleo bih da napravim nešto i za domaće tržište (već sam pokušao), ali to jednostavno nije isplativo, što me nimalo ne brine

Vidim da te se ne dotice-od 40 i kusur strana,70% tvojih(i to kilometarskih)postova-maltene kao neki sektas,ja se umorih posle nekoliko postova:paranoia:

Stotine hiljada my ass U Srbiji postoji nekoliko hiljada u igrača i to jedva. I takođe se ne radi o šačici programera, već o oko 6-7 miliona ljudi koji su ili nezaposleni ili imaju bedne plate. Uostalom, niko ne priča o odricanju od igara, jer kao što rekoh imaš gomilu besplatnih i jeftinih igara koje svako može sebi da priušti.

Postajete dosadni i smešni sa tim izjavama o siromaštvu. Kako da ne, svi grcaju u siromaštvu, ali im je nekako prvo na umu kako da odigraju najnoviju igru. Ma kako da ne. Onaj ko grca u siromaštvu razmišlja kako da zaradi nešto i preživi, a ne kako će da se igra, osim ako nije totalni retardinjo.

Upavo si kontrirao sam sebi u zadnja dva quote-a,sto i nasiroko radis u svojim postovima,koristeci banalne primere:a_whistli
Prvo ispada da nemamo softversku industriju,a onda sudbina cele zemlje izgleda treba da zavisi od neceg sto ne i postoji-mislim...

nighthawk
15.1.2007, 21:36
Neko je ovde vec nekoliko puta rekao da siromasni ljudi ne treba da se igraju ako ne mogu sebi da priuste tu igru.

To je velika glupost. Koliko kompjutera ima u Srbiji? Marko rece 500.000, 95% koristi nelegalni softver, uklonite ih, ostaje 25.000. Sto znaci da ako ne bi bilo nelegalnog softvera onda gotovo niko ne bi ni imao komp. Ovaj forum ne bi ni postojao.

A onda neko kaze da bi nam standard porastao kada bi svi poceli da koristimo legalan softver. Da ne treba mozda da se odreknemo i kazana za rakiju i sljivovice!?

Covenant
15.1.2007, 21:38
Simptomatično je da se protiv piraterije bune likovi koji u svemu tome imaju lični interes,a svo vreme pokušavaju to da upakuju u navodnu brigu za opšte dobro, brzi ulazak u EU i sl.

Lepo ti rekao covek-svako i uvek stavlja svoj licni interes u prvi plan,pa ni ti nisi izuzetak
Da nije licni interes u pitanju sigurno ne bi pisao ovoliko ovde-koliko ima moze da se sastavi i brosura:rofl:
Opste dobro my ass:p

A koji je pa moj taj gospodin Drpkovi... pardon Trifković, pa da zna tačno kako posluje EA. Pa ne rade u EA-u veverice, pa da ne mogu da vide da im nešto ne donosi profit. Da ne zarađuju pare na PC tržištu, ne bi ni radili igre za njega.

A koj moj si ti da nam kazes sta je dobro a sta lose?
Gospodin Trifkovic je jedno vreme bio i saradnik SK-a;)
A koliko EA-u znaci PC trziste,dovoljno govori to da svi veci hitovi prvo izlaze u verziji za konzole(ko je reako COD 3?)-toliko o tome...

Hteo sam da napisem jos dosta toga,ali pocinje da me smara-ionako sam rekao gore da nemam vise sta da kazem...

Nemesis
15.1.2007, 22:35
Simptomatično je da se protiv piraterije bune likovi koji u svemu tome imaju lični interes, a svo vreme pokušavaju to da upakuju u navodnu brigu za opšte dobro, brzi ulazak u EU i sl.

Ovo se odnosi i na mene, zar ne?

Naravno da branim licni interes!
Ne vidim da malinari traze da se smanji cena maline ili da se fizikalci bune sto imaju prevelike plate.

No, nije mi ovo prioritet, jer preko Interneta mozes da radis za strance i da te bude bas briga za ovako malo trziste kao sto je Srbija.

Ono sto mi zaista smeta je da se u ovoj zemlji i dalje ne postuje intelektualni rad, a to je zaostavstvina crvenih i druga Tita. Ja bih zaista voleo da jednom postanemo uredjena zemlja gde postoji red i elementrani nivo kulture. Znaci, da se ne baca djubre kroz prozor, da se ne pljuje po ulici, da ne resavamo svaku manju svadjicu vadjenjem nozeva i pistolja, pa i ... da marginalizujemo pirateriju. Sta fali tome? Ti si jedan od anarhista?

Po tebi, ja bih trebao da odem na pijacu i uzem namirnice koje zelim za dz. Ko, bre, j*be one seljake! Imaju onolike njive a sad ce da propadnu ako im uzmem kilo krompira. Isto tako sto ne bih otisao kod automehanicara i on mi lepo uradi generalku motora bez naplacivanja. On nije na gubitku, samo utrosi malo vremena (ali sta bi radio drugo) i malo prlja ruke, ali Boze moj!

Ne razumem tu vasu bahatost. Navikli ste da se igrate za dzabe i onda su krivi programeri sto traze svoja prava! Ako je cilj da se vratimo u Slobino bezakonje kada su kriminalci zarili i palili onda OK. Malo, malo, pa ti neko ukrade auto, naidjes na les na cosku, neobrazovanost i nekultura kao najveca vrlina. A o softveru da ne pricamo.

Zasto je toliko strasno da se drzimo zakona. Pa nece neki klinac propasti sto nije odigrao sve AAA naslove cim su izasli! Takodje, nasa omladina predjnjaci u neradu. Pogledaj zapadnjake. Mislis da im mame i tate kupuju igrice? Samo za Bozic! A ako hoce vise, onda cuvaju decu, setaju pse i sl. pa zarade 5-20$ mesecno i kad se nakupi, biraju da li ce da potrose na 'tike, igrice ili nesto trece.

Šta sad, jel desetine, a možda i stotine hiljada igrača u Srbiji treba da se odreknu igranja zbog šačice domaćih programera???
...
Zapravo, kad čovek malo bolje razmisli to mu dodje dobro delo - po robinhudovskom principu :) .
Zamisli da izadju bande da sa transparentima i da se bune sto se automobili vise tako lako ne kradu. Pa, zar oni da RADE da bi zaradili i to zbog nekih koji smatraju da samo zato sto su kupili auto on pripada njima??? :confused: Ko je jos lud da zeli da zivi od sopstvenog rada (tj. onoga sto posteno zaradi)?

A sto se tice tvojih Robin-Hudovskih nagona, opet se vracamo na vesele 90-te. Koliko smo imali (a jos imamo neke) "heroje" koji su pljackali po susednim bratskim drzavama i to davali ... sebi!!! To je tih 2% bogatih Srba o kojima pricas.

Jim Bravura
16.1.2007, 1:15
Ono sto mi zaista smeta je da se u ovoj zemlji i dalje ne postuje intelektualni rad. Ja bih zaista voleo da jednom postanemo uredjena zemlja gde postoji red i elementrani nivo kulture. Znaci, da se ne baca djubre kroz prozor, da se ne pljuje po ulici, da ne resavamo svaku manju svadjicu vadjenjem nozeva i pistolja, pa i ... da marginalizujemo pirateriju. Sta fali tome? Ti si jedan od anarhista?Nisam anarhista, poštujem red i sve to što si naveo, ali se mimoilazimo u mišljenju oko piraterije. Razlog je jednostavno to što domaći softver i igre gotovo niko i ne koristi, jer po kvalitetu ne može da parira ni na koji način stranim proizvodima. Pa stoga ne vidim razlog za tolike proteste i galamu, jer sve što domaćem tržistu treba, već postoji negde u inostranstvu. Tako da budite bez brige, neće vas ovde niko oštetiti :)
Po tebi, ja bih trebao da odem na pijacu i uzem namirnice koje zelim za dz. Ko, bre, j*be one seljake! Imaju onolike njive a sad ce da propadnu ako im uzmem kilo krompira. Isto tako sto ne bih otisao kod automehanicara i on mi lepo uradi generalku motora bez naplacivanja.Nije isto kada nekom otmeš (ukradeš) neku materijalnu stvar bez koje on de facto ostaje za sva vremena i sa druge strane "nabavke" :D kopije neke igre ili softvera, pri čemu vlasnik zadrzava svoj originalni primerak. Primećuješ li razliku? Takodje, vlasniku tog softvera je potpuno svejedno da li će neko nabaviti piratsku verziju ili će odustati od bilo kakve kupovine jer nema novca za tako nešto. Finansijski efekat je u oba slučaja isti.

Mislim da je potpuno nerealno i donekle bezobrazno (znajući kakva je situacija kod nas) da strane kompanije pokušavaju plasirati igre po ceni od recimo 50€ za neki AAA naslov. Sa takvim nediferenciranim cenama, uopšte ne treba da ih čudi piraterija u Srbiji. Biće nje jos dugo, dugo vremena nastave li sa takvom poslovnom politikom. Ako nisam bio dovoljno jasan, da, siromašne zemlje trebaju biti povlašćene, a cene prilagodjene situaciji na lokalnom tržistu. Tako bi barem nešto zaradili. Ovako gotovo ništa. Pa zato prst na čelo i neka malo razmisle o ovome.
Ne razumem tu vasu bahatost. Navikli ste da se igrate za dzabe i onda su krivi programeri sto traze svoja prava! Ako je cilj da se vratimo u Slobino bezakonje kada su kriminalci zarili i palili onda OK. Malo, malo, pa ti neko ukrade auto, naidjes na les na cosku, neobrazovanost i nekultura kao najveca vrlina. A o softveru da ne pricamo.Ja u potpunosti poštujem prava domaćih programera. Imam samo dva "domestic" proizvoda, neki rečnik i program za izmenu izgleda ikonica. Oba naravno freeware i savest mi je čista. A sad što će tamo nekom na zapadu i onako predebeo novčanik biti malo manje debeo, to nije razlog za sekiraciju - zar ne?

Jim Bravura
16.1.2007, 1:16
Zasto je toliko strasno da se drzimo zakona. Pa nece neki klinac propasti sto nije odigrao sve AAA naslove cim su izasli! Takodje, nasa omladina predjnjaci u neradu. Pogledaj zapadnjake. Mislis da im mame i tate kupuju igrice? Samo za Bozic! A ako hoce vise, onda cuvaju decu, setaju pse i sl. pa zarade 5-20$ mesecno i kad se nakupi, biraju da li ce da potrose na 'tike, igrice ili nesto trece.Neće propasti taj klinac koji obrni-okreni nema para za original, ali svakako nećete ni vi, malobrojni domaći programeri iz ranije pomenutih razloga i pogotovo oni prebogati izdavači na zapadu.
A sto se tice tvojih Robin-Hudovskih nagona, opet se vracamo na vesele 90-te. Koliko smo imali (a jos imamo neke) "heroje" koji su pljackali po susednim bratskim drzavama i to davali ... sebi!!! To je tih 2% bogatih Srba o kojima pricas.Pljačkalo se 90-tih, pljačka se i i sada jednakim tempom, samo što su maskirne uniforme i trenerke, zamenjene odelima i kravatama. U svakom slučaju, krajnje je neprimereno porediti takve stvari sa jednim bezazlenim hobijem i zabavom kakav je gaming.

voodoo_
16.1.2007, 1:49
A ako hoce vise, onda cuvaju decu, setaju pse i sl. pa zarade 5-20$ mesecno i kad se nakupi, biraju da li ce da potrose na 'tike, igrice ili nesto trece.
A kako maloletnik ovde da zaradi džeparac? Koje pse da šeta i koju decu da čuva? Naprosto ne znam odakle da počnem sa kritikom te misli ali ću to maksimalno sročiti: ovo nije Amerika.

I da, 50 dolara u odnosu na američku platu nije isto što i 50 dolara u odnosu na srpsku. Ovde maloletnik seče uši i krpi **** pola godine da sabere za neku low end grafičku, a tamo jači doručak košta ko 256 MB memorije.

Naravno ne računam decu domaćih novopečenih buržuja, al ljudi koji tamo rade prosečne poslove mogu da zarade dovoljno da priušte novu tehniku na redovnoj bazi, a ovde radiš za hranu i struju. Super život, jel da?

Marko_L
16.1.2007, 3:11
Nisam anarhista, poštujem red i sve to što si naveo, ali se mimoilazimo u mišljenju oko piraterije. Razlog je jednostavno to što domaći softver i igre gotovo niko i ne koristi, jer po kvalitetu ne može da parira ni na koji način stranim proizvodima.
Pa ne može upravo zato što je piraterija razvijena i nikome se ne isplati da ulaže u razvoj softvera za domaće tržište. Kako bilo koji programer ili grupa programera sa budžetom od 0$ da parira nekome kome je budžet par miliona dolara. I tako će i biti dok ljudi ovde ne počnu da cene tuđ rad, pogotovo intelektualni i prestanu da kradu. Ti sad recimo ako ne možeš da kupiš 3DsMax za 3.000$, da je manje piraterije, postojalo bi domaće rešenje koje košta par hiljada dinara. Ali pošto isti taj 3dsmax može da se kupi za 100 dinara, nikome se ne isplati da pravi takvu alternativu. Dakle, piraterija ubija domaće tržište, pa samim tim i sveukupni standard. Meni nije jasno kako to ne možete da ukapirate. Jeste istina da je softverska industrija samo deo industrije jedne države, ali svakako nije zanemarljiv.
Nije isto kada nekom otmeš (ukradeš) neku materijalnu stvar bez koje on de facto ostaje za sva vremena i sa druge strane "nabavke" kopije neke igre ili softvera, pri čemu vlasnik zadrzava svoj originalni primerak. Primećuješ li razliku?
Pa ti i ne kupuješ softver, nego plaćaš licencu za njegovo korišćenje, inače igra ne bi koštala 50 nego 50 miliona dolara. Dakle, plaćaš uslugu. Isto tako, ti ako se švercuješ u gradskom prevozu, ti takođe nisi ukrao ništa materijalno, ali si oštetio kompaniju koja te prevozi i koja zbog takvih kao što si ti ne može da ima normalne autobuse, već voza krntije stare 30 godina, i to u nedovoljnom broju, pa ti em se voziš krntijom, em obično ne možeš da nađeš slobodno mesto, nego se guraš sa 100 ljudi. Primećuješ li razliku ?
A kad se priča o (ne)kvalitetu gradskog prevoza, obično su najglasniji oni koji su najviše i krivi za takvo stanje, tj. šverceri.

Marko_L
16.1.2007, 3:19
Takodje, vlasniku tog softvera je potpuno svejedno da li će neko nabaviti piratsku verziju ili će odustati od bilo kakve kupovine jer nema novca za tako nešto. Finansijski efekat je u oba slučaja isti.
Nije isti, zato što taj koji nabavi piratski softver ima da ga narezuje ortacima, među kojima sigurno ima onih koji bi možda kupili original. U tome i jeste razlika izemđu nas i normalnih država. Tamo onaj ko skine piratsku igru, lepo se pokrije ušima, ćuti, odigra je i posle je obriše sa harda, a ovde kad neko nabavi piratsku igru, prvo je nareže celoj ulici.
Mislim da je potpuno nerealno i donekle bezobrazno (znajući kakva je situacija kod nas) da strane kompanije pokušavaju plasirati igre po ceni od recimo 50€ za neki AAA naslov.
Pa i ja mislim da je bezobrazno da Porše u Srbiji košta nekoliko hiljada evra, a prosečna plata iznosi 200-300 evra. Smatram da treba da ga prodaju po ceni od najviše 600 evra, kako bi svako mogao da ga kupi. U suprotnom ne vidim prepreka da svi ukrademo po jedan.
Ako nisam bio dovoljno jasan, da, siromašne zemlje trebaju biti povlašćene, a cene prilagodjene situaciji na lokalnom tržistu. Tako bi barem nešto zaradili. Ovako gotovo ništa. Pa zato prst na čelo i neka malo razmisle o ovome.
Kao što rekoh, sve je to lepo i krasno, robinhudizam i te forice i biće tako neko vreme, dok se ne zavrne slavina. A kad bude došlo vreme da se plate računi, onda ćemo da se šutiramo in the ass, plaćajući i ono što jesmo i ono što nismo koristili. zar vi stvarno mislite da će neko nama, tj. našoj državi da oprosti milione i milione načinjene štete. Neće, brale, sve ćemo to mi i naša deca da plaćamo i ne treba niko da nam bude kriv kada tamo neke 2050. godine i dalje prosečna plata bude bila 200 evra.

Marko_L
16.1.2007, 3:37
Pljačkalo se 90-tih, pljačka se i i sada jednakim tempom, samo što su maskirne uniforme i trenerke, zamenjene odelima i kravatama. U svakom slučaju, krajnje je neprimereno porediti takve stvari sa jednim bezazlenim hobijem i zabavom kakav je gaming.
Samo imaj u vidu da hobi prestaje da bude bezazlen onda kada istim počne da se krši zakon. Evo i ja volim da bacam šurikene, to mi je hobi. Nacrtam metu na dasci i nabadam. I to je fin i bezazlen hobi. Međutim, ne bi bio toliko bezazlen da dasku zamenim živim ljudima, ne ?
A kako maloletnik ovde da zaradi džeparac? Koje pse da šeta i koju decu da čuva? Naprosto ne znam odakle da počnem sa kritikom te misli ali ću to maksimalno sročiti: ovo nije Amerika.
Ne treba sve shvatati doslovno. Možda ovde nema u ponudi toliko poslova tipa čuvanja dece, šetanja kučića ili pranja prozora kao u USA, ali ima nekih drugih. Mogu da se nose gajbice, da se peru sudovi po restoranima, da se kopaju kanali, prodaja na buvljaku... Ko hoće da radi, može da nađe posao bez problema.
I da, 50 dolara u odnosu na američku platu nije isto što i 50 dolara u odnosu na srpsku. Ovde maloletnik seče uši i krpi **** pola godine da sabere za neku low end grafičku, a tamo jači doručak košta ko 256 MB memorije.
A koliko maloletnika ovde radi nešto ? Daj, molim te. Ovde je maloletnik navikao da se za sve grebe od roditelja i da nema nikakvu radnu naviku, ali zato ne daj Bože da ne odigra neku najnoviju igru pre ostatka sveta. Zato mu uostalom i ne valjaju besplatne i jeftine igre, jer je prezasićen, pa mu ništa ne valja ili nije dovoljno dobro. A nije mu problem ni da se pose*e na tuđ rad, jer ga ne ceni ni malo.
Naravno ne računam decu domaćih novopečenih buržuja, al ljudi koji tamo rade prosečne poslove mogu da zarade dovoljno da priušte novu tehniku na redovnoj bazi, a ovde radiš za hranu i struju. Super život, jel da?
Pa upravo o tome se i radi. Život u Srbiji je očajan i umesto da se svi potrude da bude bolje, da se stvari srede, da postoji neki red i kultura, da intelektualni rad dobije vrednost koju zaslužuje... ljudi se zapravo trude da im bude gore. Svi gledaju kako da što manje rade, da ukradu šta god mogu, da prevare nekoga za keš... I posle kukaju kako je sve u ku*cu. pa i biće u ku*cu sve dok ljudi budu ovako razmišljali i smatrali da tuđ rad ne vredi ništa. Voleo bih samo da svi vi koji mislite da je ok ne plaćati softver doživite jednom kada budete radili nešto da vam mušterije upadaju u radnju i uzimaju šta im se dopada bez da išta plate, a vi ste u to uložili pare. Valjda će vam onda biti jasnije.

Dark Rider
16.1.2007, 10:37
@Marko_L

Koliko sam mogao da procitam u tvojim ranijim postovima ti se ovde zalazes da onaj ko nema para da kupi legalno da ni ne kupuje tj ako neko nema para da kupi legalan word,excel.... da nadje nesto drugo je li?
Citiracu jednu recenicu iz SK 11/2006 iz teksta Porazavajuca statistika koji se inace bavi internetom ali ima jedan zanimljiv podatak

.....Takodje je visoka cifra onih koji su naveli da ne umeju da koriste kompjuter odnosno da ne mogu sebi da ga priuste (24.9 odnosno 23.3%).......

Pa reci mi kako ti ocekujes da se ovi procenti smanje kad je ocigledno da sa prosecnom platom u Srbiji ljudi nemaju para da priuste sebi legalne programe?
Sta jel treba da 5% ljudi koriste racunar sa legalno kupljenim softverom a ostali jbg pisite na kucacim masinama ili zasto bi koristili adobe photoshop kad imamo papir i olovku pa sta ti se ne svidja obrisi gumom ili pocepaj rad...:dzavo:

Za kraj cu samo izdvojiti jedan odlican post...

Marko bratko kupuj ti te stare igre za 10 evra da te ne bi grizla savjest zbog koristenja ilegalnog softvera ako nemas bas kesa za nove originalne naslove, a mi ostali mozemo fino da se zahvalimo momcima iz DEVIANCEa...

Covenant
16.1.2007, 13:08
Isto tako, ti ako se švercuješ u gradskom prevozu, ti takođe nisi ukrao ništa materijalno, ali si oštetio kompaniju koja te prevozi i koja zbog takvih kao što si ti ne može da ima normalne autobuse, već voza krntije stare 30 godina, i to u nedovoljnom broju, pa ti em se voziš krntijom, em obično ne možeš da nađeš slobodno mesto, nego se guraš sa 100 ljudi. Primećuješ li razliku ?
A kad se priča o (ne)kvalitetu gradskog prevoza, obično su najglasniji oni koji su najviše i krivi za takvo stanje, tj. šverceri.

I sad ispada da zbog onih sto se svercuju(i kojih realno i nema bas toliko)propada GSP
Ne pricaj gluposti,a i primer ti je do mojega:opanachke

Nije isti, zato što taj koji nabavi piratski softver ima da ga narezuje ortacima, među kojima sigurno ima onih koji bi možda kupili original.Tamo onaj ko skine piratsku igru, lepo se pokrije ušima, ćuti, odigra je i posle je obriše sa harda, a ovde kad neko nabavi piratsku igru, prvo je nareže celoj ulici.

Vecina ljudi ovde piratski softver nabavlja za sebe,a ne za prodaju,niti ga kopira celoj ulici-koristiti piratski softver za sebe i prodavati ga nije isto i tacka....

Pa i ja mislim da je bezobrazno da Porše u Srbiji košta nekoliko hiljada evra, a prosečna plata iznosi 200-300 evra. Smatram da treba da ga prodaju po ceni od najviše 600 evra, kako bi svako mogao da ga kupi. U suprotnom ne vidim prepreka da svi ukrademo po jedan.

Porse kosta oko 100000 eura a neka igra 50e tako da skresati cenu Porsea na 70000e i skresati cenu igre na 30e nije nikako isto-to bi izgleda hteo softver da poredis sa svim i svacim-ne moze to tako brale;)

A kad bude došlo vreme da se plate računi, onda ćemo da se šutiramo in the ass, plaćajući i ono što jesmo i ono što nismo koristili. zar vi stvarno mislite da će neko nama, tj. našoj državi da oprosti milione i milione načinjene štete. Neće, brale, sve ćemo to mi i naša deca da plaćamo i ne treba niko da nam bude kriv kada tamo neke 2050. godine i dalje prosečna plata bude bila 200 evra.

Hahahaha-mi da placamo neki stranim kompanijama na ima stete od piraterije?
To ce biti samo u snovima MS-a i slicnih-ugovori(koji te jedino i obavezuju prema takvima)mogu da se raskinu u svako doba...
A da neka ekonomski jaka zemlja npr. Nemacka zvecka oruzijem i preti da se koliko sutra ukine piraterija je nevidjen bullshit koji prosipas ovde-boli njih briga za neke seljake u Srbiji,jer imaju oni svakako svojih problema,koji su im preci....

Samo imaj u vidu da hobi prestaje da bude bezazlen onda kada istim počne da se krši zakon. Evo i ja volim da bacam šurikene, to mi je hobi. Nacrtam metu na dasci i nabadam. I to je fin i bezazlen hobi. Međutim, ne bi bio toliko bezazlen da dasku zamenim živim ljudima, ne ?

Uh jos jedan biser-kupiti piratsku kopiju(povreda svojine)i spiciti nekog nozem(fizicki napad)na ulici nije bas isto:kreza:
Majke mi ovo je sjajno:rofl:

Covenant
16.1.2007, 13:25
Ne treba sve shvatati doslovno. Možda ovde nema u ponudi toliko poslova tipa čuvanja dece, šetanja kučića ili pranja prozora kao u USA, ali ima nekih drugih. Mogu da se nose gajbice, da se peru sudovi po restoranima, da se kopaju kanali, prodaja na buvljaku... Ko hoće da radi, može da nađe posao bez problema.

Ma nemoj-a zasto milioni ljudi u Srbiji sedi nezaposleno?Iz cefa?Zar ne bi bilo logicno bolje za njih same da nesto rade i priuste sebi nesto?Znaci lenji su toliko da im je to prece i od licnog interesa-ajde ne lupaj...
Samo sto se za pobrojane poslove u USA i placa adekvatno(koliko radis toliko i dobijes),a ovde kopas jarak ceo dan i dobijes 500din:kreza:
I naravno da ce neko ostati kuci,jer mu ne pada na pamet da rmbaci za lovu od koje moze da kupi dve kutije keksa....

A koliko maloletnika ovde radi nešto ? Daj, molim te. Ovde je maloletnik navikao da se za sve grebe od roditelja i da nema nikakvu radnu naviku

Ne rade nista zbog stvari koje sam rekao gore-drugacije(sem da uzmu neku sicu od matoraca),realno i ne mogu;)

Voleo bih samo da svi vi koji mislite da je ok ne plaćati softver doživite jednom kada budete radili nešto da vam mušterije upadaju u radnju i uzimaju šta im se dopada bez da išta plate, a vi ste u to uložili pare. Valjda će vam onda biti jasnije.

Samo zaboravljas da nije isto ukrasti nekom dzak krompira na pijaci i kupiti negde piratsku kopiju softvera...

Covenant
16.1.2007, 13:41
Vrlo interesantno...
Prvo kazes da ovde ne postoji softversko trziste,pa onda pominjes to trziste opet te od neceg sto ne postoji i fantomskog trzista treba izgleda da nam zavisi zivot,privreda i sudbina:kreza:
Sama po sebi je bila i odvala za broj gamera u Srbiji-pa samo u Loznici ih ima koliko hoces,tek da ne pominjem vece gradove....
Opet po tvojoj logici ako u Srbiji sveukupno postoji 500000 kompjutera,na skoro 10 miliona stanovnika,onda ispada da je steta od piraterije mizerna,sto je i istina....

Corwin
16.1.2007, 15:28
Simptomatično je da se protiv piraterije bune likovi koji u svemu tome imaju lični interes, a svo vreme pokušavaju to da upakuju u navodnu brigu za opšte dobro, brzi ulazak u EU i sl. Šta sad, jel desetine, a možda i stotine hiljada igrača u Srbiji treba da se odreknu igranja zbog šačice domaćih programera??? Znate kad će to da prodje - nikad. Pogotovo kad imamo ovakvu "preraspodelu dobara" u Srbiji, gde 2% stanovnistva (tzv. političara i ostalih krimosa) ne zna šta će s parama, a ostali grcaju u siromaštvu. A i kad vidimo kakve suludo visoke profite ostvaruju proizvodjači i distributeri igara i ostalog softvera (barem oni poznatiji), stvarno se ne treba sekirati oko piraterije. Zapravo, kad čovek malo bolje razmisli to mu dodje dobro delo - po robinhudovskom principu :) .
Sličan primjer sam skoro vidio u PG. Vlasnik jednog DVD kluba od kojeg sam iznajmio stotine piratskih filmova stavio se na čelo Udruženja za borbu protiv piraterije. I što je najsmješnije, novinari u tome nijesu našli ništa čudno, niko da mu postavi pitanje kako obraza ima kad je sve što ima zaradio na piratima. Lgično mi je da istu priču pričaju i IT-evci koji su, kao što je neko već rekao, na vrijeme se naučili na piratskom softveru, pa im je sad frka od djece kao konkurencije (zna se da klinci nemaju para za originalni softver). Razumijem motive državnih organa koji se bore protiv ovoga, ali debelo sumnjam u motive pojedinca koji se zbog "savjesti" bori protiv piraterije. Običnom građaninu je ovo "ni iz džepa, ni u džep".

Covenant
16.1.2007, 16:12
Razumijem motive državnih organa koji se bore protiv ovoga, ali debelo sumnjam u motive pojedinca koji se zbog "savjesti" bori protiv piraterije. Običnom građaninu je ovo "ni iz džepa, ni u džep".

Licni interes je kod coveka bio na prvom mestu od pamtiveka-i sad neko treba da me ubedi(Marko_L)jos i u Srbiji da mu je na brizi licni,ovaj :D ,opsti interes gradjana....
Prosto cu se rasplakati-nista drugo do vrhunac licemerja

Covenant
16.1.2007, 16:24
Inace istu pricu vrte i Win system admini i oni koji imaju famozne MSCA sertifikate,te oni koji rade samo u razvojnim alatima za Win,te im od pisanja aplikacija za isti zavisi i profit/zarada
Samo sto oni diskredituju bilo sta u IT svetu sto nema veze sa MS proizvodima,jer kao sto sam rekao ako bi recimo drzavna administracija,a u vezi sa tim i male/srednje firme presli na npr. linux(sto realno i moze da se desi),vecina takvih koji se busaju u Win i legalnost(ne zato sto ga vole,vec im od toga zavisi posao),bi jos preko noci ostali bez tog istog posla a svoje sertifikatice koje su platili 500 i kusur eura bi mogli da okace macki o rep;)
Licni interes pokrece svet:)

Nemesis
17.1.2007, 12:20
Nije isto kada nekom otmeš (ukradeš) neku materijalnu stvar bez koje on de facto ostaje za sva vremena i sa druge strane "nabavke" :D kopije neke igre ili softvera, pri čemu vlasnik zadrzava svoj originalni primerak. Primećuješ li razliku? Takodje, vlasniku tog softvera je potpuno svejedno ...
Pre deset godina sam prisustvovao jednoj raspravi umetnika na temu da li je isto ukrasti pesmu ili sliku. I onda su bili isti argumenti, da kada piscu ukrades pesmu on nista ne gubi, dok slikar ostaje bez platna. U svakom slučaju reč je o zameni teza jer kako god bilo intelektualni rad nije naplaćen. A šta je medijum to je mnogo manje važno. (bar bi trebalo da je tako)

Mislim da je potpuno nerealno i donekle bezobrazno (znajući kakva je situacija kod nas) da strane kompanije pokušavaju plasirati igre po ceni od recimo 50€ za neki AAA naslov. Sa takvim nediferenciranim cenama, uopšte ne treba da ih čudi piraterija u Srbiji. ...
Nisam ja portparol ovih kompanija pa da branim njihovu politiku cena. I meni se čini da su cene visoke, ali ja na to nikako ne mogu da utičem.
Mada, već sam pomenuo da tome prilično dorpinose i domaći trgovci sa nerealno visokim maržama, koji po starom Srpskom običaju, nastoje da te oderu što više.

Nemesis
17.1.2007, 12:29
Ono što ovde pokušavam da istaknem je BAHATOST naših korisnika!!!

Dao sam primer Amerike zato što su ovde bili argumenti "dajte nam strane plate pa ćemo kupovati originale". Pri tom svi gube iz vida da se za strane, tj. zapadnjačke plate i zapadnjački radi. A sa takvim radom imaš mnogo manje slobodnog vremena. Ovo opet povlači za sobom da čak i da imaš para na bacanje nećeš igrati sve najnovije AAA naslove, već ćeš izabrati jedan ili dva i to gustirati nekoliko meseci.

BTW, kada smo ja i ortak još "srećnih 90-ih" naručili jedan original igrali smo na najtežem nivou samo da bi igra što duže trajala. Kod nas klinci moraju da nabave sve novo što je izašlo, zatim se napune raznim čitovima, trenerima i sl., pređu igru za dan - dva i onda im to nije dovoljno i traže još. I onda se pojavljuju izjave "kad bih kupovao originale ne bih imao leba da jedem".

Inače, BAHATOST se nikad nije vezivala za siromaštvo!!!

I još jedan kuriozitet. Dok sam radio kao saradnik na fax-u, nekoliko puta mi se desilo da nam profesori sa "zapadnjačih" fakulteta traže da radove koje im šaljemo prebacimo u neku stariju verziju (word, excel i sl.) jer oni još nisu upgradeovali svoj softver i ne mogu da ih otvore. Šta dalje reći...

Nemesis
17.1.2007, 12:36
Ovo je za medalju:
Lgično mi je da istu priču pričaju i IT-evci koji su, kao što je neko već rekao, na vrijeme se naučili na piratskom softveru, pa im je sad frka od djece kao konkurencije (zna se da klinci nemaju para za originalni softver).
:rofl: :rofl: :rofl:

Iznosiš ozbiljne optužbe a nemaš pojma o čemu pričaš. Softver koji pominješ je alata ne knjiga. Možeš ti da gledaš u Visual Studio do sutra, ništa ti se neće "samo kazti". Uporedi cenu jedne Maye i samo jednog kursa za Mayu.
O programiranju da ne govorimo. Kompajleri nisu mali elfovi pa da im dam spisak lepih želja a oni mahnu čarobnim štašićem i daju mi program. Uzgred, za svaki jezik postoje besplatni kompajleri koji sasvim lepo rade posao.

player1
17.1.2007, 12:57
Kada prestanu ljudi da kupuju krpice sa buvljaka (i tako upropascavaju domacu tekstilnu industriju ":dedica:"), tek onda ce imati ikakve sanse da se suzbije piraterija u drugim sektorima.

player1
17.1.2007, 13:01
Nisam ja portparol ovih kompanija pa da branim njihovu politiku cena. I meni se čini da su cene visoke, ali ja na to nikako ne mogu da utičem.
Mada, već sam pomenuo da tome prilično dorpinose i domaći trgovci sa nerealno visokim maržama, koji po starom Srpskom običaju, nastoje da te oderu što više.

Ali krajnji korisnici uticu, tako sto se, zbog tih istih cena, okrecu piratskom softveru, i posredno donose stetu. Stvar je u tome da politika cena uopste ne uzima u obzir nase trziste (sem modza majkrosofta). Prsto nasi trgovci kupe od zapadnoevropskog dobavljaca i dodaju jos malo. Da im je stalo da se probiju na ovu trziste, definitivno bi se zabavili politikom cena.

player1
17.1.2007, 13:03
BTW, kada smo ja i ortak još "srećnih 90-ih" naručili jedan original igrali smo na najtežem nivou samo da bi igra što duže trajala. Kod nas klinci moraju da nabave sve novo što je izašlo, zatim se napune raznim čitovima, trenerima i sl., pređu igru za dan - dva i onda im to nije dovoljno i traže još. I onda se pojavljuju izjave "kad bih kupovao originale ne bih imao leba da jedem".

Ovoga mnogo ima i u inostranstvu, i nije vezano za mentalitet. Ali zato oni svoji bahatost mogu da podupru parama ako treba.

voodoo_
17.1.2007, 13:29
Možeš ti da gledaš u Visual Studio do sutra, ništa ti se neće "samo kazti".
Pa sad ne znam, ja sam svojevremeno učio (i naučio) Visual Basic (za DOS i Windows) baš tako što sam "gledao" u njega :) Tj. čačkao po programu i helpu.
Istina Maya je druga stvar ali za programera ne trebaju kursevi nego samo vežba, vežba i vežba.

Nemesis
17.1.2007, 14:36
@player1
Nije sve u novcu. Jedan moj prijatelj je napravio svoj programski jezik kao alternativu za brže učenje đaka u O.Š. Program je bio potpuno besplatan, jedino je tražio da se preko sajta regitruješ da bi dobio ključ. I to samo da bi mogao da prati da li mu je i kako program prihvaćen.

Za neke dve nedelje na Internetu se pojavio crack!!! :n-cc2: A treće je već bio ispred SKC-a!!!

E vidiš, to je ultimativni bezobrazluk. Program je besplatan ali nekima je bilo teško da se registruju (i to je bilo samo user name i ništa više; nikakve adrese i sl.) pa su morali da crackuju! I kao vrhunac posle neko od toga zarađuje prodajući disk a autoru ništa!!!

@voodoo_nbg
A ja sam učio Basic na C64. Nije bilo nikakvog IDE-a, kompajlera i sl. Samo pritisneš ON SWITCH. :D
BTW, zato i kažem da je VISUAL STUDIO alat. Čekić neće stvoriti majstora, a uvek može da se zameni. Iskustvo se stiče radom. A da li je čekić MSV ili neka besplatna alternativa nema mnogo uticaja. Šta više, ja sam javu učio tako što sam pisao u notepadu-u i onda ručno kompajlirao sa javac. Da vidiš kako se brže nauči kad nemaš IDE da ti boji kod. :D

To je samo Corwin naleteo na neki članak koji mu se dopao i kao svaki "naš čovek" nekritički ga prihvatio kao univerzalnu istinu. I na kraju ispadne da ništa od škola, učenja, vežbanja, već lepo kupiš piratski disk i poput matrixa popiješ svo znanje sa njega.

Marko_L
17.1.2007, 15:08
A da pomenem i još jednu stvar koja je prilično zapostavljena. Pošto vidim da ima mnogo onih koji tvrde kako ne plaćaju softver, već koriste piratske verzije, ponajviše zato što su te kompanije "pune ko brodovi", pa da im kao napakoste. Zar ne mislite da je veća pakost ako ne koristite uopšte taj program, već nađete alternativu. Mislim, koristili original ili pirata, vi ste svakako korisnici tog softvera. Mnogo veća kazna za jednog proizvođača softvera bi bila da se isti ne koristi, već da se zameni nekim drugim. Na kraju, gotovo svaka piratska kopija će biti plaćena. Kao što je recimo MS došao, potpisao ugovor sa državom i fino naplatio licence od države, a država nek se zeza sa korisnicima. Dakle, vi ste (ili vaši roditelji ako niste zaposleni) svesno ili nesvesno platili svaki Windows, svaki Visual Studio, svaki Office... koji koristite preko poreza. Isto će da urade Adobe, Macromedia i ostale kuće čiji je softver ovde zastupljen, a ne plaća im se licenca. A kada bi ste našli alternativu, ne bi imao ko šta da vam naplati. A kao što sam rekao barem 100 puta do sada, alternative svakako ima, za sve.

nikola87
17.1.2007, 15:22
Mislim da bi se samnjio koriscenje piratskog ms officea kada bi se u skolama deca ucila da rade na open office-u a ne na ms officu.

koliko je veliki open office?

Corwin
17.1.2007, 15:48
To je samo Corwin naleteo na neki članak koji mu se dopao i kao svaki "naš čovek" nekritički ga prihvatio kao univerzalnu istinu. I na kraju ispadne da ništa od škola, učenja, vežbanja, već lepo kupiš piratski disk i poput matrixa popiješ svo znanje sa njega.
Ni na kakav tekst nijesam naletio, već samo slušam ljude koje poznajem šta govore. Ja nijesam IT-evac, ništa ne znam o programiranju niti o milionu programa sa kojima se mogu zaraditi pare, ali znam da ja sigurno ne bih znao ništa ni o Office-u ni o bilo kojem drugom programu da sam morao da kupujem legalan softver. Kažeš programi su alat? Jesi čuo ranije za izreku: "Bez alata nema zanata"? Džaba ti sve teorijsko znanje ako nemaš na čemu da vježbaš. E sad ću još jedmon da ponovim MOJ stav i samo MOJE mišljenje koje sam formirao razgovorajući sa IT-evcima kroz PG i posmatrajući kako teče "borba protiv piraterije": debelo sumnjam u motive svakog pojedinca koji se zbog "savjesti" bori protiv ove pojave. Vi gospodo vjerovatno imate interes da se piraterija uguši, ja i još par desetina hiljada imamo interes da ona i dalje postoji. I mi nemamo više o čemu da raspravljamo. A te priče o savjesti i interesima države i opštem dobru pričajte nekom drugom.

nighthawk
17.1.2007, 16:55
@Marko_L

To je ono sto sam ja pricao. Piraterija moze nestati samo potpunim prelaskom na open source (ne samo besplatne programe nego open source). To se nikada nece desiti (ili bar ne u bliskoj buducnosti) tako da je resenje koristiti sto vise besplatnih programa i operativnih sistema.

A to sto je drzava platila Microsoftu to je velika glupost, i o tome smo vec diskutovali, tada si zestoko branio microsoft i tvrdio da besplatna resenja nisu dovoljno dobra.

@nikola Open office ima oko 90 MB.

Covenant
17.1.2007, 17:05
Kao što je recimo MS došao, potpisao ugovor sa državom i fino naplatio licence od države, a država nek se zeza sa korisnicima. Dakle, vi ste (ili vaši roditelji ako niste zaposleni) svesno ili nesvesno platili svaki Windows, svaki Visual Studio, svaki Office... koji koristite preko poreza.

Tako je to kada se potpisuju sporazmi sa MS-om i slicnim-umesto da smo kao resenje uveli nesto drugo u administraciju(ko je rekao linux:D ),te bi lepo te iste pare mogle da se raspodele na mala/srednja preduzeca,ojaca domaci IT sektor/kadar i dobije nezavisna domaca baza koja bi se bavila tehnickom podrskom i pisanjem aplikacija za linux,umesto sto punimo d(u)pe parama mogulima iz Redmonda kao da ih vec nemaju dovoljno te zavisimo od njihove podrske:)
Moze svako da prica sta god hoce,ali sporazum sa MS-om je u startu unazadio i onako los domaci IT sektor-tako je to kada neko hoce da plese za djavolom....

koliko je veliki open office?

Zauzima oko 150MB-ceo paket-odlican je,sve sto mozes da uradis u MS Office-u mozes i ovde...
Otvara MS Office dokumente bez problema,a potencijalni problem moze biti sto njegove interne formate glupavi MS Office(ne znam za verziju 2007)nece da otvara(kobojagi slucajno),cak i ako se sacuva kao odgovarajuci MS format-probao sam vise puta,ali uvek izbacuje neke hijeroglife....
Eh sta se zove monopolizam....

DeCoy
17.1.2007, 17:24
Lepo ti rekao covek-svako i uvek stavlja svoj licni interes u prvi plan,pa ni ti nisi izuzetak
Da nije licni interes u pitanju sigurno ne bi pisao ovoliko ovde-koliko ima moze da se sastavi i brosura:rofl:
Opste dobro my ass:p

Zaista ne mogu da razumem zasto se protivis kada se programeri bune protiv piraterije...normalno je da ce svako da se bori zbog svog razloga.

Evo recimo ti studiras istoriju...recimo sutra zavrsis i odlucis da napises neku knjigu/udzbenik i potrosis godinu dana svog zivota pisuci istu.Konacno tvoja knjiga izlazi iz stampe i ti naravno ocekujes da nesto i zaradis od tvog mukotrpnog rada(osim ako hoces da ti knjiga bude freeware;)) E sad ti dodje neki lik iz kopirnice i iskopira tvoju knjigu i prodaje je studentima za 100-200 dinara,a tvoja knjiga kosta recimo 1000.Ili jos gore,skenira knjigu,baci je u PDF i sve stavi na disk,koji ce,recimo,pirati prodavati na ulici.

Ti se onda ne bi bunio,ha? ...i ovo je piraterija

Problem je sto u ovoj drzavi nikada nije postovan intelektualni rad i intelektualna svojina:mad: i dok se to ne promeni nece se promeniti ni stav ljudi prema svim vidovima piraterije uopste...

Dobro,ja cu i dalje nastaviti da koristim piratski softver;)

Marko_L
17.1.2007, 21:25
Vi gospodo vjerovatno imate interes da se piraterija uguši, ja i još par desetina hiljada imamo interes da ona i dalje postoji. I mi nemamo više o čemu da raspravljamo. A te priče o savjesti i interesima države i opštem dobru pričajte nekom drugom.
Ti ili si glup ili nepismen ili jaaako bezobrazan. Ko je na ovih 30 i kusur strana ikad pominjao to da piraterija neće da postoji. Ona će postojati uvek. Ne postoji zemlja na svetu u kojoj nema piraterije. Cilj je da se smanji procenat piraterije sa 95% na neku prihvatljivu meru. Jel to toliko teško za "ukopčati" ? Da se smanji, razumeš, smanjiti, to je ono kad ima puno, ti malo smanjiš i onda ima manje. Razumeš sad ?
To je ono sto sam ja pricao. Piraterija moze nestati samo potpunim prelaskom na open source (ne samo besplatne programe nego open source). To se nikada nece desiti (ili bar ne u bliskoj buducnosti) tako da je resenje koristiti sto vise besplatnih programa i operativnih sistema.
Eto sad i ti. Ko priča o nestajanju piraterije. Ljudi, idete iz krajnosti u krajnost. Ne postoji na ovom svetu samo crno i belo... ima dosta sivih nijansi. Dakle, nije to ono ili da bude 100% piraterije ili da bude 0%, nego da se nađemo negde na 50% za početak to bi bilo idealno i za igrače i za one koji rade u IT struci. Jeste, gejmeri neće moći da odigraju baš svaki hit, isto kao što programeri neće moći da naplate baš svaku kopiju programa, ali bi barem bilo podnošljivo i za jedne i za druge.
A to sto je drzava platila Microsoftu to je velika glupost, i o tome smo vec diskutovali, tada si zestoko branio microsoft i tvrdio da besplatna resenja nisu dovoljno dobra.
Pa i dalje tvrdim to isto. Jednostavno Windows je bolji i zaokruženiji od bilo kog Linuxa, MS Office je bolji od OpenOffice-a, Photoshop je bolji od GIMP-a... ali ako nemaš pare za to bolje, onda brale uzmi lošije. U tome je poenta. Da ne navodim opet primere sa kolima... ako nemaš za porše ili ferari, kupićeš neku mečku ili opela, a ako nemaš ni za to, naći ćeš nekog fiću ili biciklu... Tako to ide.

Marko_L
17.1.2007, 21:30
Tako je to kada se potpisuju sporazmi sa MS-om i slicnim-umesto da smo kao resenje uveli nesto drugo u administraciju(ko je rekao linux ),te bi lepo te iste pare mogle da se raspodele na mala/srednja preduzeca,ojaca domaci IT sektor/kadar i dobije nezavisna domaca baza koja bi se bavila tehnickom podrskom i pisanjem aplikacija za linux,umesto sto punimo d(u)pe parama mogulima iz Redmonda kao da ih vec nemaju dovoljno te zavisimo od njihove podrske
Moze svako da prica sta god hoce,ali sporazum sa MS-om je u startu unazadio i onako los domaci IT sektor-tako je to kada neko hoce da plese za djavolom....
Izvini, ali ti ne radiš u IT sektoru i nemaš pojma o čemu pričaš. Kad budeš raspolagao konkretnim ciframa o tome koliko bi koštalo MS rešenje, a koliko neko drugo (uključujući izradu novih aplikacija, obuku radnika, instalaciju sistema...), onda možemo o tome da pričamo. A tvoje predpostavke da bi neko ne-MS rešenje koštalo manje ostavi za sebe, jer nijedan tvoj argument ne govori u prilog tome. Da se razumem ne kažem da ne bi, već da nemamo dokaze za to, pa je prema tome glupo pričati o tome.
Problem je sto u ovoj drzavi nikada nije postovan intelektualni rad i intelektualna svojina
Bravo Decoy. Upravo u tome je stvar, i ko to ne može da ukapira, jednostavno je retardiran. Intelektualna svojina (u šta spada i softver) ima svoju cenu kao i bilo koja materijalna stvar.

Covenant
17.1.2007, 22:34
Izvini, ali ti ne radiš u IT sektoru i nemaš pojma o čemu pričaš. Kad budeš raspolagao konkretnim ciframa o tome koliko bi koštalo MS rešenje, a koliko neko drugo (uključujući izradu novih aplikacija, obuku radnika, instalaciju sistema...), onda možemo o tome da pričamo. A tvoje predpostavke da bi neko ne-MS rešenje koštalo manje ostavi za sebe, jer nijedan tvoj argument ne govori u prilog tome. Da se razumem ne kažem da ne bi, već da nemamo dokaze za to, pa je prema tome glupo pričati o tome.

Ja sam vec rekao ono sto sam imao kada je ovo "pitanje" bilo u raspravi par strana iza,tako da necu da se ponavaljam:)
Medjutim,i da resenje zasnovano na linux kosta isto kao i ono koje se zasniva na MS-ovim proizvodima,ovo je nesumnjiva i velika prednost....

....te bi lepo te iste pare mogle da se raspodele na mala/srednja preduzeca,ojaca domaci IT sektor/kadar i dobije nezavisna domaca baza koja bi se bavila tehnickom podrskom i pisanjem aplikacija za linux,umesto sto punimo d(u)pe parama mogulima iz Redmonda kao da ih vec nemaju dovoljno te zavisimo od njihove podrske

Jednostavno Windows je bolji i zaokruženiji od bilo kog Linuxa, MS Office je bolji od OpenOffice-a, Photoshop je bolji od GIMP-a...

Nisam nesto siguran u ove "tvrdnje".Ja ne bi bas rekao da je MS Office bolji od Open Office-a-radio sam i u jednom i u drugom i nisam nasao nikakva ogranicenja u ovom drugom....
Izgleda da je jedini problem sto se Open Office ne zove MS Office:)
Sto se tice Gimp-a-jeste Photoshop je zakon,ali samo za profi upotrebu-u svakodnevnim poslovima,sto vecinu ljudi i interesuje,Photoshop(koji kosta kao dva cela kompjutera) nema apsolutno sta da trazi pored Gimp-a,kada se pogleda njegova cena(besplatan je)i sve sto nudi korisniku-a nudi dosta toga
E sad druga je stvar sto ovde svako ima na masini Photoshop koji je platio 200din i u kome koristi 5% funkcija...

Bravo Decoy. Upravo u tome je stvar, i ko to ne može da ukapira, jednostavno je retardiran. Intelektualna svojina (u šta spada i softver) ima svoju cenu kao i bilo koja materijalna stvar.

Da,samo sto ti imas tendenciju da intelektualnu svojinu poredis sa trupcima drveta koji se prodaju na pijaci-ne moze tako....
Nisu pijaca i softverska industrija iste stvari;)
Babe i zabe...

Marko_L
18.1.2007, 0:48
Medjutim,i da resenje zasnovano na linux kosta isto kao i ono koje se zasniva na MS-ovim proizvodima,ovo je nesumnjiva i velika prednost....
To bi bila prednost da Srbija ima više stručnjaka i više para. Ovako, to bi bila jedna neizvesna avantura koja bi dugo trajala. Koliko ti softverskih kompanija u Srbiji znaš koje mogu da izrade softverski sistem za Linux, odnosno koje imaju iskustva u tome i da mogu da daju punu garanciju da će to raditi bez grešaka ?
Sto se tice Gimp-a-jeste Photoshop je zakon,ali samo za profi upotrebu-u svakodnevnim poslovima,sto vecinu ljudi i interesuje,Photoshop(koji kosta kao dva cela kompjutera) nema apsolutno sta da trazi pored Gimp-a,kada se pogleda njegova cena(besplatan je)i sve sto nudi korisniku-a nudi dosta toga
To je nebitno u ovom kontekstu u kojem sam ja pomenuo te programe. Ne radi se o tome da li nekome treba ili ne treba, već o tome da taj Photoshop ima određenu cenu koja treba da se plati. Ako neko ima para da ga kupi i da koristi 5% opcija, to je njegova stvar. I ferari je profi sportski auto, i gotovo da ne možeš da ga voziš normalno van trkačke piste, pogotovo ne na našim putevima, ali ako neko ima para da ga kupi, bez obzira što neće da gazi iznad stotke nikad, što da ne ? Ali ako nema para, neće da ga ukrade, nego će da kupi lošiji auto. na to sam ciljao sa PS-om i GIMP-om... prvo košta, a drugo je džaba. Dakle, ako neko ima para neka kupi PS ako misli da mu treba, a ako nema, ne treba da ga ukrade, nego neka uzme GIMP, pa nek se snalazi sa njim... Postoji jedna izreka koje kaže "Kol'ko para tol'ko muzike" i smatram da ono treba da važi i za softver ako mislimo da budemo normalna država. Naravno, desiće se da neko sa manje para dobije više muzike, ali to treba da budu izuzeci, a ne pravila...
Da,samo sto ti imas tendenciju da intelektualnu svojinu poredis sa trupcima drveta koji se prodaju na pijaci-ne moze tako....
Može itekako. I jedno i drugo su roba. I u jedno i u drugo je neko uložio svoj trud da bi proizveo. I proizvođači i jednog i drugog žele i imaju pravo da taj trud naplate. To što je lakše ukrasti softver, nego trup drveta, ne menja ništa. Isto tako je lakše ukrasti ferari koji stoji otključan na parkingu, bez zaštite, nego neki koji ima lavlju kandžu, alarme i čudesa, ali ni jedno ni drugo nije u redu.

Covenant
18.1.2007, 13:32
To bi bila prednost da Srbija ima više stručnjaka i više para. Ovako, to bi bila jedna neizvesna avantura koja bi dugo trajala. Koliko ti softverskih kompanija u Srbiji znaš koje mogu da izrade softverski sistem za Linux, odnosno koje imaju iskustva u tome i da mogu da daju punu garanciju da će to raditi bez grešaka ?

U Hidrometeroloskom i seizmoloskom zavodu se koristi linux.Tako da ljudi i firmi,koji se bave pisanjem namenskih aplikacija i pravljenjem cluster sistema koji se tamo i iskljucivo koriste,i drugim ozbiljnim poslovima-ima;)
A koliko Srbija puca od Win "strucnjaka" i "eksperata" na sve strane ja sam video u Studentskom centru(drzavna ustanova dakle;) )kada su ljudi dva dana cekali u redu za studentske kartice(pao sistem-sto samo za sebe govori kako je doticni odrzavan,tako vam je to kada se koristi Win:p )da dodju ljudi zaduzeni za to,a kod moje mame na poslu(Republicki Zavod za trziste rada-opet drzavna ustanova:rolleyes: )evo vec mesec dana ceka se na sistem admina(dakle pricamo o ljudima kojima je to posao,a ne o nekoj susi)koji ce da umrezi nove kompjutere(jos sam cuo da je taj jedan jedini covek zaduzen za jos nekoliko firmi i ko zna koliko kompjutera:paranoia: )
Nisu ovo nikakvi izolovani primeri vec je tako u celoj Srbiji-tuzno,ali istinito...
Zato bolje linux sada kada je jos sve nedefinisano i u povoju,i dok vlada kaubojstina(toliko o IT Win ekspertima)

Može itekako. I jedno i drugo su roba. I u jedno i u drugo je neko uložio svoj trud da bi proizveo. I proizvođači i jednog i drugog žele i imaju pravo da taj trud naplate. To što je lakše ukrasti softver, nego trup drveta, ne menja ništa. Isto tako je lakše ukrasti ferari koji stoji otključan na parkingu, bez zaštite, nego neki koji ima lavlju kandžu, alarme i čudesa, ali ni jedno ni drugo nije u redu.

I sad udaras na drugu stanu pominjuci robu-dzak krompira i neka igra na cd-u nisu iste stvari i kao roba-cak stavise prednost dajem krompiru,jer je potrebno daleko vise truda da se on proizvede nego da se nazvrca neki softver za mesec dana ladjenja bulje u fotelji...
Mi pricamo o intelektualnoj svojini-nije isto napisati knjigu ili neku elektronsku enciklopediju i odseci drvo u sumi...
Kakve veze ima seca drva(kao fizicki posao)za bilo kojim intelektom koji je ulozen u pravljenje softver?
Nije isto i tacka...

player1
18.1.2007, 14:24
Razlika izmedju intelektualne svoine i meterijalne, je u tome sto se intelektualna more iskopirati veoma jeftino (CD + kutija + uputstvo).

Dok da napravis automobil, treba silno da se pomucis po svakom primerku.

Sto samo po sebi cini pitanje cene te intelektualne svojine fleksibilno (posle glavnog rada, svaka ekstra kopija kosta mnogo manje za proizvodnju).

Corwin
18.1.2007, 14:32
Ti ili si glup ili nepismen ili jaaako bezobrazan. Ko je na ovih 30 i kusur strana ikad pominjao to da piraterija neće da postoji. Ona će postojati uvek. Ne postoji zemlja na svetu u kojoj nema piraterije. Cilj je da se smanji procenat piraterije sa 95% na neku prihvatljivu meru. Jel to toliko teško za "ukopčati" ? Da se smanji, razumeš, smanjiti, to je ono kad ima puno, ti malo smanjiš i onda ima manje. Razumeš sad ?

Ne razumijem. Te "vaše" ciljeve nikako da razumijem, osim u kontekstu koji sam već pomenuo. Hajde ti to meni opet lijepo objasni, sa istorijskim osvrtom, od kamenog doba na ovamo.

Covenant
18.1.2007, 14:36
@player1

Sto ce reci da za materijalnu i intelektualnu svojinu ne vaze isti kriterijumi-ali izgleda da je tendencija nekih ovde da softver podvedu pod bilo koju kategoriju...
To je isto kao kad bi poredio bicikl i automobil-jeste,oba se krecu i imaju tockove :rofl:
Kao sto-rekoh babe i zabe...
Kao sto je rekao Mark Tven "Verovatno postoji neka veza izmedju nilskih konja i ruza,ali niko sigurno nece doci u iskusenje da svojoj devojci pokloni nilskog konja umesto buketa ruza"

Na sve banalne i advokatske primere Marka_L se u punoj meri moze primeniti ovaj lep citat(lepo bi bilo da cujemo i neki primer iz stvarnog zivota,umesto sto slusamo poredjenje Ferarija sa kompjuterskim softverom i suvu teoriju sa primerima iz glave tipa "Jovica i Andjelko" :rofl: )

DeCoy
18.1.2007, 15:14
Sto ce reci da za materijalnu i intelektualnu svojinu ne vaze isti kriterijumi

Opet te ne razumem:confused:

`Ajde sto ovi klinci ne mogu da skontaju,ali pred zakonom bi i materijalna i intelektualna svojina trebale da budu u potpunosti izjednacene,ali kao sto vec rekoh u ovoj drzavi je sve naopako...

I pred zakonom je potpuno isto da li si ukrao/prekopirao neciji program ili recimo posekao tudje drvo u sumi...

Nemojte da pomislite da sad ja kao napadam pirate i da sam neki legalista,samo hocu da kazem da razumem programere kada se bune protiv toga da njihov rad bude obezvredjen...

DeCoy
18.1.2007, 15:33
Evo ti i primera.Knjiga je takodje,kao i softver, intelektualna svojina...

Dakle izvod iz copyrighta u predgovoru knjige

Sva prava zadrzava autor.Nije dozvoljeno da ni jedan deo ove knjige bude reprodukovan ili snimljen na bilo koji nacin ili bilo kojim sredstvom,elektronskim ili mehanickim,ukljucujuci ali ne i ogranicavajuci se na fotokopiranje,skeniranje,magnetni ili bilo koji drugi vid zapisa bez prethodne pisane dozvole autora.

Razlika izmedju intelektualne svoine i meterijalne, je u tome sto se intelektualna more iskopirati veoma jeftino (CD + kutija + uputstvo).

Dok da napravis automobil, treba silno da se pomucis po svakom primerku.

Ne stoji ti poredjenje...

I dok napravis prvi primerak novog modela automobila(prototip) ima silno da se namucis dok uradis dizajn,da namestis sve da radi kako treba,a posle je sve samo mass production;)

Naravno,komplikovanije je napraviti automobil,zato je i jedinicna cena automobila daleko veca od cene nekog parceta softvera.

Covenant
18.1.2007, 15:34
Opet te ne razumem:confused:

`Ajde sto ovi klinci ne mogu da skontaju,ali pred zakonom bi i materijalna i intelektualna svojina trebale da budu u potpunosti izjednacene,ali kao sto vec rekoh u ovoj drzavi je sve naopako...

Ako nisi primetio ovde se izgleda zakonski aspekt prilicno neuverljivo spominje-daleko je izgleda bitniji "neciji rad i trud" (citaj-licni interes pojedinaca na ovoj temi) i neka navodna briga za opste dobro;)
Intelektualno i materijalno "jedino :o " zakon izjednacuje samo u odredjenim aspektima-a oni se itekako razlikuju i to dosta,sto je opet regulisano i zakonski...
Tako da porediti auto i softversku industriju nema uopste smisla....
No koliko vidim-izgleda da je softver vredniji i od ljudskog zivota,jer su kazne skoro pa iste za ubistvo-u Srbiji do 5 godina,a na Zapadu i vise

DeCoy
18.1.2007, 15:49
Pa i u autoindustriji intelektualni rad ti je glavni

Znaci rad dizajnera i inzenjera na prototipu novog automobila je daleko najtezi,a i najduze traje,a kada se to zavrsi samo poslajes instrukcije robotima na pokretnoj traci sta da rade i jos mozda desetorici likova koji opsluzuju pokretnu traku i koji fizikalisu...

Sta mislis zasto je plata dizajnera i inzenjera daleko veca nego obicnog radnika;)

A i rec inzenjer dolazi od latinske reci ingenio sto znaci dovitljivac:)

player1
18.1.2007, 16:55
Ne stoji ti poredjenje...

I dok napravis prvi primerak novog modela automobila(prototip) ima silno da se namucis dok uradis dizajn,da namestis sve da radi kako treba,a posle je sve samo mass production;)

Naravno,komplikovanije je napraviti automobil,zato je i jedinicna cena automobila daleko veca od cene nekog parceta softvera.

Razlika je u tome sto mass production moze da uradi jedan obican burner (i dobro jos pakovanje is stampanje). Cena mass produkcije je beznacajno mala kod intelektualne svojine.

P.S.
I naravno ja ovde ne govorim u pravnom aspektu, nego o aspektu politike cena.

Mr.Eco
18.1.2007, 17:42
Ljudi neznam kako vi gledate na to HD-DVD je probijena zastita za 8 dana jos treba da padne BD :D

a evo i dodatka koji sam nasao na internetu zanimljivo

Prvi piratizirani HD DVD film

SF film Serenity prvi je piratizirani HD DVD naslov koji se pojavio na BitTorrentu.

Prema članku na ArsTechnici, Serenity je dostupan u obliku .EVO datoteke koja se može reproducirati na većini softverskih DVD playera. Veličina datoteke kodirane u MPEG-4 VC-1 iznosi gotovo dvadeset gigabajta pa ako razmišljate o skidanju, pripremite se na čekanje...

Izdavanje piratskog Serenityja uslijedilo je jedva nekoliko tjedana nakon što je izvjesni Muslix64 predstavio alat koji olakšava piratiziranje novih formata.

nighthawk
18.1.2007, 17:57
Sve zastite padnu, pre ili kasnije. Ljudi nece da placaju bezvezne cene da bi gledali filmove ili koristili neki softver kad mogu dzabe.

Intelektualna svojina ne moze nikako da se poredi sa fizickom. Vlasnici programa nisu na direktnom gubitku kada neko koristi njihove programe nelegalno, mogu da budu cak i na dobitku - ako je program dobar ja cu ga svakome preporuciti, neko se mozda odluci i da plati.

Neko je ovde pominjao i knjige. Sve knjige se nalaze u bibliotece, tamo mogu da se citaju uz neku nadoknadu toj biblioteci. Takodje dozvoljeno je zakonom da se jedan deo knjige iskopira, sto znaci da prilikom kopiranja treba izbaciti poslednju stranu koja ionako nije vazna.

Poenta ove price je da je softver potpuno drugacija kategorija, ne moze se porediti sa materijalnim stvarima.

Marko_L
18.1.2007, 18:01
A koliko Srbija puca od Win "strucnjaka" i "eksperata" na sve strane ja sam video u Studentskom centru(drzavna ustanova dakle)
Pa ovime si sve rekao. U državnim ustanovama su poslove dobijali ljudi preko veze, rođaci, prijatelji, kumovi, i nažalost još uvek se tako radi... što je komunističko nasleđe. Od sistema koje održavaju takvi ljudi se i ne može očekivati da radi kako treba. To nema veze sa pričom o Linuxu i Windows-u. Daj tim istim ljudima da naprave sistem baziran na Linuxu, pa da vidiš belaja. Onda se na papire ne bi čekalo mesec dana već godinama. Pogledaj ti baćo koliko u Srbiji ima poslovnih i drugih aplikacija napravljenih za Windows, a koliko za Linux. Čisto primera radi, jedan moj prijatelj koji drži prodavnicu mi je skoro tražio da mu predložim rešenje za vođenje poslova preko kompa, a da ne potroši mnogo para. Ja mu rekoh za operativni sistem imaš Windows koji košta tolko i tolko i imaš Linux koji je besplatan, za ovo prvo imaš teh. podršku, za drugo nemaš, softver postoji i za jedno i za drugo. I njemu se naravno dopala ova druga ideja, dakle besplatni Linux. E ali njemu treba nešto za robno knjigovodstvo. I ja ajde da mu pomognem, potražimo mi neko softversko rešenje za Linux i posle 3 dana traganja nismo ništa našli. U međuvremenu, nađemo mi nekog linux programera koji nam je tražio 500 evra da napiše takvu aplikaciju. Mi se saberemo, a posebno oduzmemo, i kad smo sve stavili na papir, ispade da je Windows 100 evra, plus da kupimo jedno od mnogobrojnih ponuđenih rešenja za knjigovodstvo još 100 evra, izađe ukupno 200 evra, dakle više nego duplo manje nego da se odlučio za Linux. Tako da, mani te slobodarske priče.
I sad udaras na drugu stanu pominjuci robu-dzak krompira i neka igra na cd-u nisu iste stvari i kao roba-cak stavise prednost dajem krompiru,jer je potrebno daleko vise truda da se on proizvede nego da se nazvrca neki softver za mesec dana ladjenja bulje u fotelji...
Eto vidiš, ovim si upravo pokazao da nisi kompetentan sagovornik u IT diskusijama. Znači za tebe je pisanje softvera žvrljkanje i lađenje bulje u fotelji, što opet znači da o razvoju softvera ne znaš ama baš ništa. Sad me tek ne čude silne tvoje tupave izjave o "besplatnom" Linuxu i tvom omalovažavanju intelektualnog rada uopšte. A to što gajenje krompira može da se nauči za 2 sata, a programiranje ne znaš kako treba ni posle 10 godina, to nema veze, a ? Ovo je poslednji post na koji ti odgovaram u ovoj temi, jer jednostavno nisi kompetentan da pričaš o tome o čemu pričaš. EOD.

Marko_L
18.1.2007, 18:16
Sto samo po sebi cini pitanje cene te intelektualne svojine fleksibilno (posle glavnog rada, svaka ekstra kopija kosta mnogo manje za proizvodnju).
Pa i jeste tako. Ti igru možeš da kupiš za 50$, a u najvećem broju slučajeva i za manje, dok ne postoji nov auto (osim možda Juga :)) koji košta manje od 2000-3000$, upravo zato što su troškovi proizvodnje manji. S tim što je planiranje i dizajn softvera i automobila sasvim uporediva rabota. I za jedno i za drugo mora sve da se stavi na papir, i u jednom i u drugom moraš da vodiš računa da svi delovi finalnog proizvoda budu međusobno kompaktni i ne smetaju jedni drugima, moraju da se obavljaju testovi i kompjuterske simulacije kako će to da radi u praksi... itd.
Ne razumijem. Te "vaše" ciljeve nikako da razumijem, osim u kontekstu koji sam već pomenuo. Hajde ti to meni opet lijepo objasni, sa istorijskim osvrtom, od kamenog doba na ovamo.
Svako ko ima imalo mozga, mogao je da razume šta sam sve napisao na ovih nekoliko stranica, a koristio sam prost, narodni jezik.
Razlika je u tome sto mass production moze da uradi jedan obican burner (i dobro jos pakovanje is stampanje). Cena mass produkcije je beznacajno mala kod intelektualne svojine.
Stvarno misliš da to tako funkcioniše. Burner, pakovanje i štampa. A ko će da plati one koji su isplanirali, izdizajnirali i razvili taj program ? Ko će da plati marketing ? Ko će da plati distribuciju ? Ko će da plati tehničku podršku koju svaki kupac dobija kupovinom softvera ? Ko će da plati vodu, struju, telefon... koje svi ti radnici troše prilikom obavljanja posla ? Svašta. hebote, kompanije ulažu milione dolara u jedan softver (računajući troškove od razvoja do distribucije krajnjim korisnicima), a samo su trebali da pitaju plejera1 kako se to radi. Kupiš LG rezač za 20 evra, neki Canonov štampač u boji za 35 evra, nađeš neko ciganče da to pakuje za kilo 'leba i voila, eto softverske industrije. Eh što bi voleo da vidim neke od vas u tom poslu, pa da se slatko ismejem :)

Marko_L
18.1.2007, 18:34
Ljudi nece da placaju bezvezne cene da bi gledali filmove ili koristili neki softver kad mogu dzabe.
E pa stvarno ste... mislim ono :) Neće da plaćaju bezvezne cene kad mogu za džabe ? Pa zašto onda plaćamo bilo šta ? Zašto plaćaš struju kad možeš da prikačiš parče kabla (koje će btw manje da te košta od rezača i praznog medija na koji ćeš da narežeš igru) na banderu i eto besplatne struje ? Zašto plaćamo vodu, kad možemo lepo da nađemo neki izvor ili reku pa da se siti napojimo ? Zašto plaćamo telefon, kad možemo jednostavno da izađemo na terasu i da se dernjamo ? Zašto plaćamo hranu kad možemo da odemo u šumu i ulovimo neku divljač pa je bacimo na ražanj ? Zašto plaćamo hleb kad možemo lepo da nađemo neku njivu koju niko ne čuva, naberemo malo pšenice, sameljemo je da bi dobili brašno, vodu uzmemo sa istog onog izvora, a so izvučemo iz mora ? Zašto plaćamo šišanje kad možemo da kupimo mašinicu za šišanje kod Kineza ? Zašto plaćamo pivo u kafiću kad možemo da nađemo za mnogo manje para u prodavnici, a još bolje možemo da ga napravimo u kućnoj radinosti, šta treba malo ječma, pivskog kvasca... a da, a što bi devojci kupovao poklone i cveće kad hoćeš da se omastiš, lepo je onesvestiš kamenom u glavu, i onda je kresneš dok spava... Čudo jedno šta sve ljudi plaćaju, a ne moraju, ali kad dođe do filma ili softvera, onda daj da se ukrade. Debilizam.
Intelektualna svojina ne moze nikako da se poredi sa fizickom. Vlasnici programa nisu na direktnom gubitku kada neko koristi njihove programe nelegalno
I opet debilizam. Pa ti kad se nakačiš na banderu, elektrodistribucija nije na direktnom gubitku, jer ta struja tuda protiče pa protiče, pa opet svi plaćaju struju, a retko ko se odlučuje da pokuša da se nakači na banderu.
Neko je ovde pominjao i knjige. Sve knjige se nalaze u bibliotece, tamo mogu da se citaju uz neku nadoknadu toj biblioteci. Takodje dozvoljeno je zakonom da se jedan deo knjige iskopira, sto znaci da prilikom kopiranja treba izbaciti poslednju stranu koja ionako nije vazna.
I debilizan again. Pa i softver možeš da iznajmiš za određenu nadoknadu. Recimo imaš licence koje traju godinu dana, nisu trajne, ali koštaju manje. takođe, većina softvera ima trial verzije koje možeš da koristiš mesec dana bez ikakvog ograničenja (ekvivalentno iznajmljivajnu knjige). Neki drugi pak imaju ograničene demo verzije kojima fale određene stvari, recimo ne može da se snimi ono što je odrađeno, ali kao što rekosmo, zadnja stranica i nije toliko važna. I šta sad ?

player1
18.1.2007, 18:50
Stvarno misliš da to tako funkcioniše. Burner, pakovanje i štampa. A ko će da plati one koji su isplanirali, izdizajnirali i razvili taj program ? Ko će da plati marketing ? Ko će da plati distribuciju ? Ko će da plati tehničku podršku koju svaki kupac dobija kupovinom softvera ? Ko će da plati vodu, struju, telefon... koje svi ti radnici troše prilikom obavljanja posla ?

Kao sto rekoh, govorim o mass distribuciji, a ne o razvoju softvera koji u stvari najvise kosta.

Sto se tice same distribucije taj trosak nije nista veci od cene na primer originalnog muzickog diska, prepolovljenog na pola.

Mozda je moj primer banalan (sa rezacem), ali ako uzmes da na primer original muzicki disk kosta oko 10-15e mozes da predpostavis na distribuciju da ode oko 5e po komadu, nesto vise u slucaju profesionalnog softvera (da nije tako nikom se ne bi isplatilo da prodaje klasike za 10e).

Sve u svemu, hteo sam samo da naglasim da distribucija i umnozavanje ne prelazi 10% cene finalnog proizvoda.

Marko_L
18.1.2007, 19:31
A ja bih da naglasim da grešiš. Prva greška ti je u tome što si odokativno lupio taj procenat koji nije tačan. Umnožavanje, pakovanje i distribucija koštaju mnogo više. Kada se radi o hiljadama kopija, ne možeš ti da uzmeš jedan rezač i bilo koji kolor štampač, kažeš Lazi da ti na brzaka izrecka par hiljada diskova i odštampa omote za njih, i Miku kamiondžiju da preveze ta pakovanja. Kao prvo moraš da imaš ceo stroj za umnožavanje, profesinalnu štampariju, neko treba da odradi dizajn za pakovanje, pakovanje obično uključuje i kutiju sa odštampanim uputstvom, a ne samo omot i cd, distribucija se radi u celom svetu. Sve to zahteva radnike, a radnici zahtevaju platu. Dakle, sve to i svi oni utiču na finalnu cenu protivoda i mooraš da ih uključiš u računicu, od ekipe koja će da upravlja strojem za umnožavanje, pa sve do one obične prodavačice koja će taj softver prodavati u nekoj prodavnici u Zanzibaru. Druga greška ti je što ne shvataš da se priča ne završava na umnožavanju, pakovanju i distribuciji, jer ti da bi prodavao neki softver, moraš prvo da obavestiš ljude o njegovom postojanju, a to se više ne radi tako što poput Đenke u Maratoncima daš klincima za sladoled da trče kroz varoš i viču "Ponovo radi bioskop", već moraš da imaš marketing službu koja košta dosta i plaćene reklame na sajtovima, televizijama, časopisima... što takođe košta. Pored marketing službe, treba platiti i tehničku podršku, koja će da se javlja na telefon, odgovara na mejlove, rešava probleme... ni to niko neće da radi za džabe. Takođe svaki softver ima bagove, tako da čak i kada izdaš softver ti i dalje moraš da plaćaš programere koji su ga pisali da ispravljaju bagove i prave zakrpe (koje su 99% slučajeva besplatne za one koji su kupili softver). To takođe utiče na finalnu cenu. Tako da slobodno zaboravi na tih 10%. Od svakog softvera zarada je možda 10-20%, a 80-90% otpada na troškove. Da nije tako MS ne bi imao par tričavih milijardi, nego zilione i zilione dolara.

Denis
18.1.2007, 19:31
Microsoft sam zmuri dobrim delom na pirateriju. Kod nas samo firme progone pred zakonom. Sta vam to govori.

nighthawk
18.1.2007, 19:35
Pa ti kad se nakačiš na banderu, elektrodistribucija nije na direktnom gubitku, jer ta struja tuda protiče pa protiče

Opet poredjenje stvari koje ne mogu da se porede. Zakon o odrzanju energije kaze da se energija ne moze dobiti tek tako. Kad se neko prikaci na banderu i trosi struju elektrodistribucija to itekako oseca jer moraju da proizvedu i taj visak struje za koji ne dobiju pare.

Intelektualna svojina je jedno, materijalna dobra su drugo. Izmedju njih mogu da se povuku neke paralele, ali ove dve stvari nikako nisu iste.

EDIT
@Denis

Cudan smo mi narod. Pedesetih godina smo poklanjali zito Rumuniji, a nasi ljudi gladovali. Kriminal cveta na sve strane, krupni lopovi sede u foteljama, a ovi sitniji uvek nadrljaju. To sto se firme progone, to je samo dobar nacin za drzavu da uzme pare, briga mnogo ove politicare za legalnost softvera.

Covenant
18.1.2007, 19:46
Pa ovime si sve rekao. U državnim ustanovama su poslove dobijali ljudi preko veze, rođaci, prijatelji, kumovi, i nažalost još uvek se tako radi... što je komunističko nasleđe. Od sistema koje održavaju takvi ljudi se i ne može očekivati da radi kako treba.Daj tim istim ljudima da naprave sistem baziran na Linuxu, pa da vidiš belaja.

E ovo je super....
Tesko da ce ljudi koji se bave administriranjem i odrzavanjem Windowsa da uvode linux u drzavnu administraciju-jednostavno nisu strucni za tako nesto:p
Bas naprotiv takvi tutumraci bi onda i ostali bez posla-i to zasluzeno
Kazes da smo mi debili,a ova "konstatacija" je tek cist debilizam
Od coveka koji softver poredi sa elektro distribucijom nista drugo ne treba ni da se ocekuje...
Uostalom lepo sad i sam kazes kakvi su nasi "Win IT strucnjaci"
A kada je tako u drzavnim ustanovama mozes misliti kako je kod kurte i murte koja otvara kojekakve IT firme koje nicu kao pecurke posle kise...
Toliko o Windows ekspertima kod nas....

Pogledaj koliko u Srbiji ima poslovnih i drugih aplikacija napravljenih za Windows, a koliko za Linux.

Od para koje smo poplacali MS-u i dali za njihove licence(i koje cemo i nastaviti da dajemo)smo mogli da platimo linux admine i pisanje svih mogucih aplikacija koje su linux-u potrebne za drzavnu administraciju i ostalo i to 2x
Jos bi nam i preteklo:p

.....nađemo mi nekog linux programera koji nam je tražio 500 evra da napiše takvu aplikaciju. Mi se saberemo,i kad smo sve stavili na papir, ispade da je Windows 100 evra, plus da kupimo jedno od mnogobrojnih ponuđenih rešenja za knjigovodstvo još 100 evra, izađe ukupno 200 evra, dakle više nego duplo manje nego da se odlučio za Linux.

Uvek isti plasticni primeri,pa i brojke nalupani iz glave...
Aha-i sad treba neko da ti veruje:p

Eto vidiš, ovim si upravo pokazao da nisi kompetentan sagovornik u IT diskusijama. Znači za tebe je pisanje softvera žvrljkanje i lađenje bulje u fotelji, što opet znači da o razvoju softvera ne znaš ama baš ništa.

To isto moze da se kaze za coveka koji radi u Visual Studio-u umestu u C++ kao svaki normalan programer,te je lancima vezan za jednu jedinu razvojnu platformu koju non stop zagovara i istice jer mu od toga zavisi profit;)

Sad me tek ne čude silne tvoje tupave izjave o "besplatnom" Linuxu i tvom omalovažavanju intelektualnog rada uopšte.Ovo je poslednji post na koji ti odgovaram u ovoj temi, jer jednostavno nisi kompetentan da pričaš o tome o čemu pričaš. EOD.

A o kompetenciji coveka koji nema blage veze o open-source softveru i GNU licenci i koji misli da se u linux-u sve radi volonterski i za dz kao u nekom komunizmu,te koji je koristio linux 2 dana i nasao za shodno da govori o manama istog i prednostima Win-a tek ne bi trebalo nista da se kaze....

Izabrao si pogresno zanimanje-bolje da si bio advokat a ne programer:rofl:

Marko_L
18.1.2007, 20:35
Opet poredjenje stvari koje ne mogu da se porede. Zakon o odrzanju energije kaze da se energija ne moze dobiti tek tako. Kad se neko prikaci na banderu i trosi struju elektrodistribucija to itekako oseca jer moraju da proizvedu i taj visak struje za koji ne dobiju pare.
Pa ni softver se ne može dobiti tek tako. Prvo mora neko da ga proizvede. I počinješ da menjaš teze. Elektrodistibucija to neće da oseti, već tvoji sugrađani koji će dobiti nešto slabiju struju, isto kao što je slučaj i sa softverom.
To sto se firme progone, to je samo dobar nacin za drzavu da uzme pare, briga mnogo ove politicare za legalnost softvera.
Nonsens. Firme se kontrolišu zato što ih je lakše kontrolisati. U bilo koju firmu inspekcija može da uleti bez najave i izvrši proveru legalnosti softvera, dok za upade po kućama mora da se izvadi nalog, a da bi se izvadio nalog mora da postoji osnovana sumnja da je izvršeno krivično delo ili da je izvršavanje u toku. Dakle, to je normalan tok stvari. Prvo se sredi stanje po firmama, pa onda posle šta se od kućne piraterije reguliše, reguliše se, a šta ne, pa Bože moj, kućne piraterije ima svuda po svetu.

Corwin
18.1.2007, 20:43
Svako ko ima imalo mozga, mogao je da razume šta sam sve napisao na ovih nekoliko stranica, a koristio sam prost, narodni jezik.
Prema tome, ja nemam ni malo mozga? Evo, vidiš, ovo sam ukapirao (uz pomoć prijatelja, priznajem). Plaše me tvoja duhovitost i visprenost. Odavno, da ne pretjeram i kažem nikad, nijesam naišao na tako dovitljivog čovjeka. Nema, izgleda, svrhe da nastavljam raspravu sa tobom, jer očigledno neću dobro proći, samo će mi se smijati drugi ljudi na forumu.

Moje iskreno strahopoštovanje

Ne$A
18.1.2007, 21:01
']@svi
Ja mislim da vi ovo sve pišete zato što volite da čitate Markove postove :)
Tu se slazem..:eek:

Ipak, niko nemoze reci da nikada nije kupio ilegalan softwer jer smo to svi radili i prema tome svi trebamo u zatvor:D

Covenant
18.1.2007, 21:05

Svi tvoji primeri,poredenja i "biseri" su uvreda za bilo kog coveka koji razmislja svojom glavom,nevezano za ceo ovaj kontekst o pirateriji...
42 strane topic,jedno 70% tvojih postova i to kilometarskih(ja sam se kao svaki normalan covek umorio vec posle nekoliko;) )i to istih kao jaje jajetu-kao da hoces svima da isperes mozak i utuvis im da si ti u pravu-to je ponasanje karakteristicno za sektase...
Za kakve morone nas ti smatras kad koristis onakve nesuvisle primere i kad mislis da je potrebno 30 strana da nam se nesto objasni iako smo svi i vise nego svesni toga i pored cinjenice da koristimo piratski softver?
Jeste mi smo zli i naopaki,ti si dobar i ispravno razmisljas,a ja ponizno molim admine da zakljucaju vise ovu temu-zaista nema vise smisla slusati ove tvoje nebuloze....
Nemam vise nista da kazem,jer necu vise da gubim svoje vreme na ovu raspravu i koje mogu mnogo bolje da utrosim umesto sto se raspravljam sa jednim najobicnijm advokatom i demagogom,koji je izgleda strucan za sve sem za ono cime se zaista i bavi....

drgonzo
18.1.2007, 23:04
Neka se niko ne uvredi - priča o našim programerima koji se bore protiv piraterije i preporučuju drugima da igraju igre od pre 5 godina jer su jeftinije, a sami tvrde da su stekli znanje na legalnom softveru, je realna poput one Mirine priče da se narod puno žali i da je njen Marko prvi milion zaradio noseći gajbe kod privatnika :kreza:

Marko_L
18.1.2007, 23:34
Ja se ne borim protiv piraterije. Niti je to moj posao, niti me ko plaća za to. Ja samo navodim činjenice zašto je piraterija štetna i objašnjavam kako je moguće biti legalan uz malo ulaganja, pa i bez ulaganja. Onaj ko je izabrao da bude kriminalac, to je njegova stvar. Zašto bih se ja borio protiv njega, kada je to posao policije. Isto kao što ne idem da jurim onoga ko je ukrao kola i da se borim protiv njega, jer smatram da je to posao policije, ali imam pravo da komentarišem kako je loše krasti kola, i da bi prestupnici trebali da se hvataju i nateraju da nadoknade štetu.

Chivan
19.1.2007, 14:25
Kako bismo izbegli dalje svađe, ova tema je zaključana.