Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : Početnički 3D radovi - galerija (WIP, tutorijali)

Strane : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9

kinteC
25.12.2006, 20:48
Na predlog bobija, ova tema je realizovana...A cemu sluzi...Pa, ovde treba postavljati proste 3d radove kojih u 3d galeriji ima i previse. Dakle, veci projekti idu u 3D galeriji, dok neki prosti renderi idu ovde. Ako imate neko pitanje tipa "kako da od ovog mog renedera napravim nesto", postavicete rad ovde. Razlog za pokretanje ove teme je to sto je tema "3d galerija" postala prenatrpana svim i svacim. (pocetnickim radovima, tutorijalima...babe, zabe...)

Pravila: Podrazumeva se da sve sto vazi za ostali deo foruma vazi i ovde, uz jos: Radove kaciti ne u vecoj rezoluciji od 800x600 (jpg, gif) (pozeljno je i manje) Isto tako treba paziti i na velicinu u kilobajtima -Ako je rad veci, neka se kaci kao link.

"Pocetnicki 3d radovi-Galerija (razni wip-ovi (work in progres), prostiji a dobri renderi; test renderi, kratki tutoriali)

3D Galerija (zavrseni 3D renderi i komentari)."
:rolleyes:

Highlander
25.12.2006, 21:14
Da počnemo...
http://i146.photobucket.com/albums/r246/Madjerac/Invid_Carrier_WIP_by_Madjerac.jpg

Prvi zadatak koji sam dobio od nesonjacc-a. Batalili smo taj projekat pa je model nezavršen. Sad kad pogledam, podseća me na neku hi-tech paštetu... :D

najzlijiji
26.12.2006, 1:31
evo i mene ovde.. ovo ja malo vezbao kompoziciju veliko-srednje-malo i evo sta je ispalo.. inace tamno je zato sto treba da bude kao neki sumrak... material za toranj nije neka ali nisam imao boljih ideja.. ako neko ima bolji predlog..:icon_scra hm.. a mozda bi mogli i volume oblaci da budu malo bolji... Šta vi mislite??
5090
pošto ovo nije ni blizu pro mislim da sam potrefio mesto posta... :)

Prvi zadatak koji sam dobio od nesonjacc-a. Batalili smo taj projekat pa je model nezavršen. Sad kad pogledam, podseća me na neku hi-tech paštetu...:D
mene više podseća na "Ninja Turtles komunikator" :icon_bigg :mrgreensa

Bevare of :dzavo: THE MOST EVIL ONE! :dzavo:

Lucic Nemanja
26.12.2006, 10:05
Eh napokon mogu da se osecam kao kod kuce:) .Mislim da je dobro sto si napravio ovu temu,kao sto kazes 3dGalerija je stvarno postala prenatrpana svime i svacime.

@najzliji Hm.Sta da ti kazem?Mogao bi za mapu tornja da stavis blend i d mixujes pesak i neke ciglice.Ako je vec sumrak mislim da nebo ne bi trebalo da bude toliko plavo.Eto toliko od mene.:dedica:

Highlander
27.12.2006, 21:18
A zašto "početnički 3D radovi"? Mislio sam da je bobi hteo temu za jednostavne 3d slike koje nisu završene ili koje ne spadaju u 3d galeriju...:confused:

bobi
27.12.2006, 21:30
evo i mene ovde.. ovo ja malo vezbao kompoziciju veliko-srednje-malo i evo sta je ispalo.. inace tamno je zato sto treba da bude kao neki sumrak... material za toranj nije neka ali nisam imao boljih ideja.. ako neko ima bolji predlog..:icon_scra hm.. a mozda bi mogli i volume oblaci da budu malo bolji... Šta vi mislite??

Za kakvu vrstu kompozicije pricas tacno? Sta si vezbao, bas me zanima, posto se i ja nesto interesujem za te oblasti?

Elem, materijal za toranj, stvarno nije nesto i ja bih ti savetovao da poslusas Nemanju. Znaci neki blend materijal, prva neka budu cigle, i za drugu sibnes mu neki korov, ili sta vec, i kao mix mapu stavis neku crno belu mapu, koja ce da razgraduje cigle a izmedju da se nalazi neki korov (mapu mozes da nacrtas i u PS-u).
Sto se volume oblaka tice, bolje ti je da ubacis neku sliku ili ako ih vec koristis, za tvoju sliku nije ni potrebno vise atmosoheric boxova, vec jedan (kao sto sam ja ucinio na mojoj slici dole).

Bilo kako bilo, danas sam imao nesto vremana na poslu, pa sam odradio moju varijantu zalaska sunca. Mrzelo me da kacim i max-file, posto je povelik zbog ovog maca (mac nisam ja modelovao, da ne bude zabune). Ako hoces okacicu ti i max file.
Rad ima (ako to nekog uopste zanima) po tri omnija (tri u jednom redu, tri u drugom (malo vislje)) slabog intenziteta, crvenkaste boje, tamo iza planina. Drugom redu omnija je ukljucen meki shadow map, kako bih dobio nesto mekih senki. To su u principu omniji koji simuliraju zracenje horizonta.
Zatim tu je jedan mocni, takodje crvenkasti direct gde je sunce, koji baca adv. ray traced shadows i jos jedan direct (bez senki) sa suprotne strane (samo vise odozgo i obojen u plavicasto).
http://img71.imageshack.us/img71/8829/maczaposlatidj0.jpg

PeTkO
27.12.2006, 23:08
Hej, pa ja tek sad video ovu temu.Ajde sutra cu nesto da uradim, da i mene ima ovde.Napravicu jednu novogodisnju jelku posto me "obuzela" novogodisnja "bolest"

najzlijiji
28.12.2006, 0:02
hm.. bas me zanima kako si uspeo sa jednim gozmom da dobijes onakve oblake.. max fajl mozes postavis bez maca ako ce mu to smanjiti velicinu.. mene vise interesuje kako si podesio volume fog za oblake..
a sto se te kompozicije tice mozes da procitas ovde (http://www.neilblevins.com/cg_education/primary_secondary_and_tertiary_shapes/primary_secondary_and_tertiary_shapes.htm)
a sto se osvetljenja kod mene tice koristio sam standardnu 3 point tehniku sa dodatkom skylight-a...

bobi
28.12.2006, 0:19
hm.. bas me zanima kako si uspeo sa jednim gozmom da dobijes onakve oblake.. max fajl mozes postavis bez maca ako ce mu to smanjiti velicinu.. mene vise interesuje kako si podesio volume fog za oblake..
a sto se te kompozicije tice mozes da procitas ovde (http://www.neilblevins.com/cg_education/primary_secondary_and_tertiary_shapes/primary_secondary_and_tertiary_shapes.htm)
a sto se osvetljenja kod mene tice koristio sam standardnu 3 point tehniku sa dodatkom skylight-a...
Postavicu max file sutra ili prekosutra (sada stvarno nemam vremena)
Oblaci su cist atmospheric tanki box, sa povecanim soften gizmo edges sa (cini mi se 0.2 po defaultu) na 1.0, kako ne bi dodirivali ivicu kocke.
Density je smanjen na 5.0 i dodao sam oblacima blago crvenkastu boju.
Takodje smanjio sam max steps sa 100 na 20 (rendaju se jedno 20 puta brze, a izgledaju isto)
Naravno, ukljucio sam turbulense noise i povecao mu nekoliko puta size (cini mi se da je 20 po defaultu size, a ja sam ga povecao na jedno 200-300 (mada to opet zavisi od scene)).
To je to ovako na brzinu...
Uostalom, bacicu ti scenu pa sam pogledaj
p.s. Jel' ti trebaju i teksture?

bobi
28.12.2006, 0:28
Vidis (po mojem misljenju) 3 point light nije uvek (cak sta vise, skoro uvek nije :) ) najpodesnija varijanta za namestanje scene.
Ona je tu, ukoliko zelimo da vrlo brzo osvetlimo scenu.
Sta ce ti skylight (jesi li ga koristio sa light tracerom ili bez?)?

DorianGrey
28.12.2006, 15:00
Pre svega da kazem da je tema odlicna kinteC, svaka cast :n_klanja:

E, sad, moja famozna lopta :rofl:

http://img226.imageshack.us/img226/3323/lopta4de6.jpg

Ovo je finalno, uradio sam i presijavanje parketa, senka je solidna. Bobi je trazio od mene, da uradim senke da izgleda kao da se nalazi u sportskoj dvorani, medjutim, posto jos nisam dobro savladao osvetljenja i senke, i ne zelim da se upustam u nesto sto jos uvek ne znam dobro zasada ce ostati ovako, sorry Bobi:). Eto, toliko:)

najzlijiji
28.12.2006, 23:16
sky light sam koristio sa mental ray renderom i ukljucenim final gatherom
a sto se 3 point svetla tice meni se svidja kako izgleda jedino ako mi obajsnis neku komplikovaniju tehniku koja daje dobre rezultate sa malim rendering vremenima...kad postavis taj max fajl videcu to kako si uradio.. pa cu da probam da iskoristim kod mene...
_______
Pozdrav!

bobi
29.12.2006, 17:13
.kad postavis taj max fajl videcu to kako si uradio..

Evo scene, ali bez tekstura (posto su bas velike).

Stevvan
30.12.2006, 1:23
Da se i ja prikljucim: http://d.turboupload.com/d/1377173/Movie.rar.html
Ovaj filmic sam pravio u blenderu a kasnije ga kompresovao u movie makeru. Izvinjavam se sto nisam mogao u vecoj rezoluciji. Kako vam se cini???
P.S. Da li bi neko mogao da odradi manju mapu, gde bih mogao da smestim ovog lika da radi fore. Nisam nesto vest u tome, a nemam ni materijale koje bih mogao da koristim za pravljenje mape.

Child_of_Bodom
30.12.2006, 22:04
Evo nasao sam na forumu tutorijal za "sklapanje" vojnickog slema. Posto imam 3ds max 7, nis od perjanice, ali uz malo improvizacije (pogledajte sami):

edit: slike su promenjene

Ovo je sledilo posle isto sam malo experimentisao i ispalo OK (moj prvi samostalni projekat u 3d "modelovanju"!!!:) :) :) )

edit: slike su promenjene

PeTkO
30.12.2006, 23:07
Pa za pocetak je dobro.Ali onaj slem je blagi uzas.I pokusaj da na onom jedrenjaku malo jedro zakrivis.

B@NE
30.12.2006, 23:19
Pa za pocetak je dobro.Ali onaj slem je blagi uzas.I pokusaj da na onom jedrenjaku malo jedro zakrivis.
Pa dobro takav je to model camca, mogao bi smao da dodas refleksije.

Child_of_Bodom
30.12.2006, 23:38

Za slem: blagi uzas jer: a) nije dobro uradjen
b) ne svidja ti se

Za jedro: pokusao sam, ali uvek se zakrivi u nekom sklj pravcu.

Refleksije, hmmmm:icon_scra , opet kazem da sam totalni pocetnik i refleksije neznadem da umecem. Jbg.
Ako ti se da, mozes mi objasniti!?

PeTkO
30.12.2006, 23:55

Ja koliko znam ti se nikada nisi bavio 3d grafikom i modelovanjem.Da si se bavio znao bi da je to vrlo delikatan posao i da za dobru refleksiju treba 150 peripetija kao i veoma dobro osvetljenje.

Za slem: blagi uzas jer: a) nije dobro uradjen
b) ne svidja ti se
Za jedro: pokusao sam, ali uvek se zakrivi u nekom sklj pravcu.

Slem je blagi uzas jer nije dobro uradjen.Ja nikad necu da kazem da nesto nije dobro samo zato sto mi se nesvidja.Naravno kada nije lepo uradjeno naravno da mi se nece dopasti.
A za jedro imam jednostavan savet: experimentisi i tako ces mnogo toga nauciti.

I jos nesto.Reko si da ti neko objasni kako da stavis refleksiju.To ces kasnije.Uzmi prvo radi tutorijale koji su dosli uz max

Child_of_Bodom
31.12.2006, 0:37
Uzmi prvo radi tutorijale koji su dosli uz max

E, tu ima jedan problem (ako su tutorijali na Help>Tutorials) ja to kliknem, ali desi se nista, tako i User reference:icon_evil

Slem je blagi uzas jer nije dobro uradjen

Pa reci mi sta sam pogresio da to ispravim. Ja mislim da je previse uzak i previse "coskast".

Stevvan
31.12.2006, 10:42
Zar nema niko nikakav komentar:(

Patton
31.12.2006, 11:27
Zar nema niko nikakav komentar:(
Simpaticno :)
Lik me podsetio na neku 2d platformu, jos kad bih se setio imena.

Stevvan
31.12.2006, 11:38
Da nije mozda Icy Tower:D Tek kada sam ga napravio izvalio sam da lici na onog lika iz njega

Child_of_Bodom
31.12.2006, 14:26
Evo jos jedan moj rad (kritikujte):

http://www.imagehosting.com/out.php/i147728_Bombarderpreview1.jpg

http://www.imagehosting.com/out.php/t147731_Bombarderpreview2.jpg

Highlander
1.1.2007, 21:33
Još jedna stvarčica iz moje kuhinje... :)
http://i146.photobucket.com/albums/r246/Madjerac/preview_all_01.jpg
Prva dva imaju po nešto više od 2000 poligona, dok donji ima nešto preko 20k...

Stevvane, sad skidam, posle komentarišem... :ciao:

Stevvan
1.1.2007, 23:03
A to je...

Highlander
2.1.2007, 13:26
A to je...
Piše u naslovu moje prethodne poruke... Neki vanzemaljski jurišni brodić, tačnije Brenilijanski. :D Ne pitajte odakle mi ideja za ime...

Ej, simpatičan filmić. Jednostavno i dobro. :) A o kakvoj mapi pričaš?

P.S. Ovde je izgleda neka zavera da se ne komentarišu moji radovi... :|

Stevvan
2.1.2007, 14:04
A kako leti:D Ne lici mi bas na svemirski brod vise na neke zvucnike:qliranje: , al to je cisto moje misljenje posto inace nepravim (niti sam mnogo vest) u pravljenju robota, svem.brodova... Kada sam rekao mapa, mislio sam na model nekog terena na kom bi se zezao ovaj moj lik(skace, baca se, skace sa krova na krov...)

bobi
3.1.2007, 17:52
@Child of Bodom.
Zasto ne bi koristio malo cesce bitmape. Oni procedurali koje koristis (poput celurara na vojnickom slemu) ne deluju nimalo dobro.
Znaci, vezbaj modelovanje i teksturisanje, pa cemo posle da se bacimo na svetlo.

@Stevan
E, meni se dojmi ova tvoja animacija. Naravno ima tu gresaka u samoj animaciji, ali poredpostavljam da si toga svestan.
Sto se tice terena, ja bih ti predlozio da ostane ovakav, sa ponekim dodacima.
Vidis, cela atmosfera me asocira na neku postapokalipticnu buducnost, i (nemam pojma sto) na neki basket, na neku kosarku (:)).
Znaci mislim da bi ladno leglo da onaj beton bude deo nekog terena za basket, dok se u pozadini vidi polomljen kosarkaski kos i neka burad i automobili koji gore, zatim iskrivljene zice od ograde i po koja izgorela limarija razbacana.

@Higlinder
Svidja mi se taj tvoj precizan modeling.
Samo... kamo ga neki isteksturisani model? :)

Highlander
3.1.2007, 19:09
A kako leti:D Ne lici mi bas na svemirski brod vise na neke zvucnike:qliranje: , al to je cisto moje misljenje posto inace nepravim (niti sam mnogo vest) u pravljenju robota, svem.brodova... Kada sam rekao mapa, mislio sam na model nekog terena na kom bi se zezao ovaj moj lik(skace, baca se, skace sa krova na krov...)
Leti ovako kako stoji, pogon su mu ova dva ovalna dela (mada ću to verovatno promeniti). Hteo sam da razbijem konvencionalne predstave o letećim brodovima. Svi liče na naše avione iako znamo da u svemiru krila ne bi ničemu koristila... :)
Što se mape tiče... hmm, gledaj TMNT(teenage mutant ninja turtles) :D , tu ima mnooogo skakanja po zgradama.

@Higlinder
:boodala:

kamo ga neki isteksturisani model?
Baš sam provalio kako nisam vičan teksturisanju i da mi Unwrap UVW i nije neki prijatelj... Uradio sam teksture sa strane, ali su spreda izbrljane. Kad otvorim edit prozor UnwrapUVW-a prikazuje mi brod samo sa strane, i nikako da sredim prednji deo... :(

bobi
3.1.2007, 19:20
Baš sam provalio kako nisam vičan teksturisanju i da mi Unwrap UVW i nije neki prijatelj... Uradio sam teksture sa strane, ali su spreda izbrljane. Kad otvorim edit prozor UnwrapUVW-a prikazuje mi brod samo sa strane, i nikako da sredim prednji deo... :(
Pa treba da selektujes taj prednji deo i isto da ga namestis da se spreda vidi. Huh... tesko je ovako objasniti. Uzmi imas u onim tutorialima dosta o unwrapu.

Nego cekaj, cini mi se da sam video sjajan tut za teksturisanje sci/fi stvarcica...

Evo ga :)
http://www.threedy.com/site/forum/showthread.php?t=44215

Highlander
3.1.2007, 19:29
Pa treba da selektujes taj prednji deo i isto da ga namestis da se spreda vidi. Huh... tesko je ovako objasniti. Uzmi imas u onim tutorialima dosta o unwrapu.

Nego cekaj, cini mi se da sam video sjajan tut za teksturisanje sci/fi stvarcica...

Evo ga :)
http://www.threedy.com/site/forum/showthread.php?t=44215
Ma selektujem ja taj deo, ali se on u onom Edit prozoru prikazuje kao linija... Nemam pojma kako da ga okrenem... :icon_scra

bobi
3.1.2007, 19:39
Ma selektujem ja taj deo, ali se on u onom Edit prozoru prikazuje kao linija... Nemam pojma kako da ga okrenem... :icon_scra
Pa ides valjda gore na mapping, pa na normal maping, pa ga on okrene po left, right, up and down (sta ti vec odgovara).

Probaj tako, pa ako ne ide, pitacemo Manijaka ili MadHattera (ili koga god, ko to poznaje dobro).

btw. jel' ti se svidja tut?

uros@3D
5.1.2007, 0:10
Evo mojih kolica broj dva:n_klanja: (prva je bila RX8 ako se ne secate) Model sam poceo 11. decembra (2006), nisam redovno pravio ali sam se sad za raspust dohvatio posla i evo negde sam pri kraju. Pravo da kazem potpuno sam se razocarao:( Kola nisu ni upola onoga sto sam zamislio, imao sam dosta problema sa modelovanjem, cak i vise nego kod prvih kola neznam zasto. Lepo sam poceo i vec posle pola sata sam se izgubio totalno u onoj sumi vertexa i linija. Verovatno nemam dovoljno iskustva sa modelovanjem, mislio sam da ce s ovim kolima biti bolje ali grdno sam se prevario. Necu se vise muciti sa ovim ipak je to preveliki zalogaj za mene, samo kad zavrsim ovo bacam se na vezbu! Ovo sto sada vidite nije zavrsni model ostalo je jos toga ali nemogu sad da nabrajam....

P.S. Ne, felne nisu moje...

Highlander
5.1.2007, 0:18
Pa ides valjda gore na mapping, pa na normal maping, pa ga on okrene po left, right, up and down (sta ti vec odgovara).

Probaj tako, pa ako ne ide, pitacemo Manijaka ili MadHattera (ili koga god, ko to poznaje dobro).

btw. jel' ti se svidja tut?
OK pokušaću sutra... :)
Tutorijal je sjajan, iako su mi ove stvari oko PS-a prilično jasne. Hvala. :)

Highlander
7.1.2007, 22:56
Provalio sam! Evo broda sa texturama...
Uklonio sam "motore" i "oružja" jer mi se ne svidjaju, dodaću ih posle kad smislim kakva će biti.
Vi sa tamnijim monitorima možda nećete videti lepo, ali verujte: tu su. :D

Lucic Nemanja
12.1.2007, 17:34
Evo malo sam se smarao pa reko aj da napravim nesto na brzaka:) .
Urose sta pricas super ti je auto..........a tek felne:) .

Highlander
12.1.2007, 19:30
Evo mojih kolica broj dva:n_klanja: (prva je bila RX8 ako se ne secate) Model sam poceo 11. decembra (2006), nisam redovno pravio ali sam se sad za raspust dohvatio posla i evo negde sam pri kraju. Pravo da kazem potpuno sam se razocarao:( Kola nisu ni upola onoga sto sam zamislio, imao sam dosta problema sa modelovanjem, cak i vise nego kod prvih kola neznam zasto. Lepo sam poceo i vec posle pola sata sam se izgubio totalno u onoj sumi vertexa i linija. Verovatno nemam dovoljno iskustva sa modelovanjem, mislio sam da ce s ovim kolima biti bolje ali grdno sam se prevario. Necu se vise muciti sa ovim ipak je to preveliki zalogaj za mene, samo kad zavrsim ovo bacam se na vezbu! Ovo sto sada vidite nije zavrsni model ostalo je jos toga ali nemogu sad da nabrajam....

P.S. Ne, felne nisu moje...
Modelovanje kola je stvarno težak posao. Ja sam pre nekoliko meseci počeo prema nekom tutorijalu, i odustao na polovini. Nisam imao strpljenja... :)

nesonjacc
13.1.2007, 0:39
E a uprkos tome svi pocetnici bi prvo to da rade.:D

PARADOKS:rofl:

Lucic Nemanja
13.1.2007, 17:06
Evo malo sam razmisljao i reko aj da napravim neku scenu malog gradica.Iz stecenog iskustva sa proslim scenama odlucio sam da ovog puta prvo uradim osvetljenje.
Pa kako vam se cini osvetljenje?Koristio sam jedan skylight sa ukljucenim light tracerom i jedan direct light sa adv.light traced shadows.
A da upitanju je dnevna scena letnjeg jakog sunca.

Lucic Nemanja
14.1.2007, 11:45
Sta je ovo?Niko nece da mi kaze da li mi je osvetljenje dobro?:confused:
Ajde ajde 3dasi,a nesonjacc:D .Znam da on najvise voli da kritikuje:) .

bobi
14.1.2007, 15:21
Pa dobro ti svetlo, ali koliko renda ovu scenu7 sa lightracerom? :)
Ako uspes da rucno sa direct lightovim-a namestis slicnu scenu, rendace ti ovakvu scenu, otprilike, jednu sekundu. :)
E to treba znati, a ne ukljuciti light tracer i jedan direct. To moze i moj deda. :)

3dM@niak
14.1.2007, 16:01
bobi je u pravu, nazalost presao sam na OMNI-light side (bobi, dobio si rat... crkni sad :D :p ) elem, pogledaj Toy story 1 ( a ako imas vremena pogledaj i 2 na kome se vec vidi napredak u osvetljenju ), i kako je tamo resheno osvetljenje, pre vishe od 10 godina... pojvaljuju se sva doba dana (sumrak, veche na prelazu u noc, noc, podne, zora, osvetljenje u sobi, mrak u sobi..., vestacko svetlo...) jako dobra osnova, koja se uz dovoljno znanja moze nadograditi da izgleda svetski, a renderuje se u treptaju oka :D ( na primer pogledaj opet onaj bobijev tut za onu sobu gde se GI fejkuje omnijima (sa prozorom i stolom) - odlican je tut, ja sam se odushevio... )

pozdrav :)

uros@3D
14.1.2007, 21:02
E a uprkos tome svi pocetnici bi prvo to da rade.:D

PARADOKS:rofl:

Znam, znam... Ali lako se primam, kada sam zavrsio sa mazdom rekao sam sebi: Sledeci tek za koju godinu! I posle 5-6 meseci gledam Fast & Furious i gotovo!!! Naprzim se k'o baba na postara i sednem za komp sav pun sebe i posle dva dana shvatim da nemam pojma!:boodala: Eto tako je u mom svetu:D

Nego jel ima jos neko nesto da kaze u vezi BMW-a?

Lucic Nemanja
15.1.2007, 18:31
Pa dobro ti svetlo, ali koliko renda ovu scenu7 sa lightracerom? :)
Ako uspes da rucno sa direct lightovim-a namestis slicnu scenu, rendace ti ovakvu scenu, otprilike, jednu sekundu. :)
E to treba znati, a ne ukljuciti light tracer i jedan direct. To moze i moj deda. :)
Pa shvatam ja to ali mislim da je to prevelik zalogaj za mene.Nisu to 4 zida i jedan sto ipak je jedan omanji gradic.

bobi
15.1.2007, 19:08
Pa shvatam ja to ali mislim da je to prevelik zalogaj za mene.Nisu to 4 zida i jedan sto ipak je jedan omanji gradic.
Manji gradic?:D
A ja mislio da su to cetiri box-a postavljena na plane. :)

Salu na stranu, ne bi uopste trebalo da ti bude problem da rucno osvetlis ovaj "gradic". Scena sa stolom i sobom bi, cini mi se, bila mnogo teza za osvetliti, nego neka outdoor scena iz prostog razloga, sto u prvom slucaju moras da simuliras blago opadanje svetla u prostoriji, odbijanje samih fotona, coskovi koji treba da gradijentno opadaju ka crnom, color bleeding i td.
U suncanim outdoor scenama, uglavnom imas jednako osvetljene objekte sa svih strana, plus jedan jaki direct koji simulira samo sunce.
Probaj da nadjes max script e-light, za spoljasnje scene. Mnogo olaksava postavljanje svetala u scenu, posto ih automatski postavi sa dobrim senkama.

Nemam nista protiv toga da koristis light tracer. Ali koliko bi se renderovalo ukoliko imas dobro izmodelovane zgrade, sa sve liftovima, pozarnim stepenicama, chamferovanim prozorima, nekim statuama, sa dobro izvedenim trotoarima, a na sve to nalepljene hi mape?
Ja sam se ranije zezao na ovaj fazon. Recimo, uzmem i radim osvetljenje unutrasnjosti prostorije. Lepo upalim mental ray, stavim jedan direct kroz prozor, malko optimizujem, pa onda pustim da mi izrenda scenu jedno satr vremena. Kada imam taj frame, uzmem i ubacim ga u ram player i krenem da scenu rucno osvetljavam u scanline-u. Cim uradim neki render, opet pod drugim kanalom ubacim sliku u ram playery i odmah vidim sta mi hvali.
Et, mislim da to nije losa fora. Mozes i ti tako sa light tracerom...

Opet ispisah tonu teksta...:D

GOKSIMASTER
15.1.2007, 20:03
Ne zaboravi da ti svetlo koje ide od sunca ima zutu boju a svetlo koje se odbija od neba znaci ono sto dolazi direktno odozgo i sto se vidi u senkama znaci suprotno od pravca primarnog svetla ima plavicastu boju. Ako pogledas neke zgrade vidjet ces da su sa osuncane strane zuckaste a sa druge strane plavicaste:)

A nije gi tako skup samo treba znati kako optimizovati a fg je skup

Lucic Nemanja
16.1.2007, 0:51
Probaj da nadjes max script e-light, za spoljasnje scene. Mnogo olaksava postavljanje svetala u scenu, posto ih automatski postavi sa dobrim senkama.
:confused: :confused: Kakve bre sad skripte?
Nemam nista protiv toga da koristis light tracer. Ali koliko bi se renderovalo ukoliko imas dobro izmodelovane zgrade, sa sve liftovima, pozarnim stepenicama, chamferovanim prozorima, nekim statuama, sa dobro izvedenim trotoarima, a na sve to nalepljene hi mape?
Da nisi malo preterao?Pa ti zaboravljas da sam ja jos apsolutni pocetnik.
Uzgred.....sta su to hi mape?
Kada imam taj frame, uzmem i ubacim ga u ram player i krenem da scenu rucno osvetljavam u scanline-u. Cim uradim neki render, opet pod drugim kanalom ubacim sliku u ram playery i odmah vidim sta mi hvali.
Et, mislim da to nije losa fora. Mozes i ti tako sa light tracerom...
Mislis da nisam radio tako nesto?Ali problem je u tome sto jednostavno nemam dovoljno iskustva sa osvetljenjem da bih uradio tako nesto.
Mozda imas neki dobar tut da mi preporucis (ne ne onaj sa sobom i stolom) za spoljnju scenu.Pokusavao sam i ono sa prstenjem ali ne ide:n-cc2: .

Ne zaboravi da ti svetlo koje ide od sunca ima zutu boju a svetlo koje se odbija od neba znaci ono sto dolazi direktno odozgo i sto se vidi u senkama znaci suprotno od pravca primarnog svetla ima plavicastu boju. Ako pogledas neke zgrade vidjet ces da su sa osuncane strane zuckaste a sa druge strane plavicaste:)
Oces da kazes da direct light za sunce ne treba da baca senke,a da napravim jos jedan plavicasti direct koji baca plavicaste senke?
A nije gi tako skup samo treba znati kako optimizovati a fg je skup
:confused: :confused: :confused: Sta bre?Jel ti to nesto meni?
Opet ispisah tonu teksta...:D
Sta ja sad treba da kazem:kreza: ?

GOKSIMASTER
16.1.2007, 2:54
Ne ono sto hocu da ti kazem za svetla je da ako imas jedno svetlo koje imitira sunce i imas drugo svtlo koje osvetljava drugu starnu objekta. To prvo svetlo treba da bude zuto a ono drugo plavo. Zamisli polje na polju imas jedan izduzen kvadrat i sunce koje puca direktno na kvadrat. Druga strana koja nije direktno osvetljena bit ce plavicasta posto je osvetljavju fotoni koji su dosli od neba. Znaci u sceni treba da imas svetla zute boje koje imitira sunce i druga svetla plave boje koje imitiraju odbijanje fotona od neba(recimo)
A ono za skripte sto ti je bobi rekao znaci uzmes jednu skriptu za osvetljenje.
A zamisli da je ceo max sastavljen iz skupa skripti kao jezika. Zatim otvoris skript editor ili sta vec kod vas i upises to jest copy/paste skriptu od svetla i enter program ce ti izbaciti osvetljenje ko da si ucitao neku svoju scenu sa postavljenim osvetljenjem koje kad ti treba samo ucitas. U skript editoru ti bukvalno mozes da programiras projekte i umesto da pokreces komande misim ti ih ucitavas. Skript editor moze biti jako koristan jer u mnogim situacijama stedi vrem. A najbolje za razumevanje je da ako zamislis rad u skript editoru kao programiranje webstranica. (A moja preporuka nemoj da se petljas u programiranje jos jedno 5 gosina)

bobi
16.1.2007, 9:00
:confused: :confused: Kakve bre sad skripte?

Da nisi malo preterao?Pa ti zaboravljas da sam ja jos apsolutni pocetnik.
Uzgred.....sta su to hi mape?

Kad sam rekao hi mape, mislio sam na teksture ogromne rezolucije.
Goksi ti je objasnio gore sta su tacno skripte i preporucio ti da za sada ne ucis script jezik, sto ti i ja preporucujem. Samo sam ti rekao da uzmes gotovu skriptu e-light.

Mislis da nisam radio tako nesto?Ali problem je u tome sto jednostavno nemam dovoljno iskustva sa osvetljenjem da bih uradio tako nesto.
Mozda imas neki dobar tut da mi preporucis (ne ne onaj sa sobom i stolom) za spoljnju scenu.Pokusavao sam i ono sa prstenjem ali ne ide:n-cc2: .

Nemoj da se uobrazis, ali prilicno si napredovao i ne bih ti pominjao sve te stvari da mislim da su preveliki zalogaj za tebe. Sto se tice tutorilala, vidim da si pogledao taj tutorial sa stolom u sobi, ali nisi na istom site pogledao tutorial koji tacno objasnjava kako simulirati GI. (a ima svega cetiri tutoriala za svetlo_
http://www.tutorials.michaelscholz.de/tut01_e.html
Obavezno ga predji i procitaj pazljivo sta kaze covek.

E, pazi sad. Skripta e-light te upravo lisava mukotrpnog postavljanja svih ovih svetla, vec samo jednim klikom dobijes gomilu spot lighta oko jednog objekta (kojima opet jednim klikom menjas boju, broj svetla (ponekad ti bas i ne treba 90 spot lighta oko objekta vec samo desetak), senke ili sta ti vec treba, ako ti treba...)
Mislim, dosta ubrzava postavljanje svetla na otvorenoj sceni, nista drugo.
Inace ni ja jos uvek nisam pisao skripte za max.

Ajde Nemanja, vec su radovi poceli da ti lice na nesto. Ponovicu da je super to sto si probao da scenu osvetlis sa lighttracerom i super je sto sada makar i ne uspeo da podesis rucno neku scenu, makar znas sa light tracerom.
Sada ti ostaje da samo osvetljavas sto vise i videces da ce scene sve bolje i bolje da izgledaju. Ipak je potrebno nesto vremena dok steknes osecaj.
Za sada ti odlicno ide.

bobi
16.1.2007, 9:20
By the way, kad sam vec ovde....

Evo i mojeg testa animacije uzburkanog mora, pa recite kako vam se cini...

2MB (*.mov)
http://www.mysharefile.com/v/2360274/More_test.mov.html

screenshot:
http://img217.imageshack.us/img217/2083/morehc4.jpg

uros@3D
16.1.2007, 17:15
Nemam vremena da skidam ali slika mi je dovoljna, nice job:opanachke

Lucic Nemanja
16.1.2007, 17:20
Ma idalje ne shvatam te skripte:confused: .Sta ja ustvari trebam da upisem u skript editor?Ma nije ni bitno.Zavrsicu taj tut i videcemo sta ce ispasti.

@bobi Lepo mi izgleda na screenshotu,ali pogledacu ga kasnije.

GOKSIMASTER
16.1.2007, 17:29
Ne znam da li ima ali posto sam video objasnjenje za oculision pas , probaj na wikpediji. Jednostavno nadji tu skriptu koju ti je bobi rekao.
I sada pazi ovo kada otvoris script editor i kliknes na kreiranje kocke. vidjet ces da je odredjena komanda ukucana u script editoru i sada recimo da ti iz te kocke odmodelujes celu glavu i da ti ona predtsavja standard glavu koju modifikujes da bi dobija sve druge oblike muskih ili zenskih glava koje modelujes. Ako pogledas vidjet ces jako puno komandi u script editoru e sad ti njih sve lepo prekopiras i sacuvas i kada sledeci put otvoris max otvoris script editor i pstujes sve te komande i max ponovi sve korake koje si ti uradio i izbaci ti glavi. Znaci posmatraja to kao da si skinuo scenu sa osvetljenjem i importovao je u max. Samo sto u script editoru imas mogucnost da pravis dugmice tako da na shelfu kliknes dugme koje si napravio i on ti izbaci gotovo osvetljenje

bobi
16.1.2007, 18:14
Ma idalje ne shvatam te skripte:confused: .Sta ja ustvari trebam da upisem u skript editor?Ma nije ni bitno.Zavrsicu taj tut i videcemo sta ce ispasti.

Ma ne kazem ti ja da ucis max skript, nego samo skines tu gotovu skriptu (koju je vec neko napisao) i ucitas je.
Otvoris max script, ides na open, otvoris je, pa na evaluate all (pustis je u rad).
Tu gotovu skriptu jednostavno shvati kao neki plug-in koji automatski radi ono sto ces rucno da radis u tutorialu, nista vise, ali prvo zavrsi tut.

Evo ti link za skidanje skripte (sve hocete bre na gotovo :) )
http://home.wanadoo.nl/r.j.o/skyraider/e-light.htm

Lucic Nemanja
17.1.2007, 13:53
E bobi imam jedan problem u vezi ove skripte.Podesavanja spotova nisu kao u tutu,a nisu instane iskopirana.Meni ne pada na pamet da sve pojedinacno prepravaljam.Sta da radim?

bobi
21.1.2007, 9:21
E bobi imam jedan problem u vezi ove skripte.Podesavanja spotova nisu kao u tutu,a nisu instane iskopirana.Meni ne pada na pamet da sve pojedinacno prepravaljam.Sta da radim?
Jesu instance iskopirana, samo ih ne menjas u light podesavanjima, vec u onom prozorcetu u kojem si ih napravio.
Znaci, ne zatvaraj ono prozorce, vec ga samo spusti, a ako si ga zatvorio, slobodno ponovo ucitaj skriptu i ona ti nece dirati podesavanja koja si vec postavio.

Lucic Nemanja
22.1.2007, 21:45
hmmmmmm da vidimo:icon_scra :icon_scra ............pa ne bih rekao da ovako treba da izgleda:a_whistli .Nesto ovde definitivno ne stima:( .Uradio sam sve kao na tutu i opet ne valja.Aj bobi evo ti scena (http://www.mysharefile.com/v/2169604/s.max.html),pa probaj ti da vidis sta nije uredu pleeeeeease:n_klanja: :n_klanja: .

Black Arrow
22.1.2007, 22:24
Nesto si gadno pobrkao sto se tice svetala.Za skripte nisam neki strucnjak,pa ne mogu sigurno da kazem.

Ja sam nesto sam eksperimentisao,da mi scena bude sto jednostavnija i sa manje svetala,pa sam udario jedno omni i stavio jedan plane iznad za odbijanje refleksije (ili kako to vec ide).

Evo kako to izgleda (sa malo nabudzenijim materijalom,koji treba da bude neka farba za auto):

http://img293.imageshack.us/img293/790/render6ux.th.jpg (http://img293.imageshack.us/my.php?image=render6ux.jpg)

Lucic Nemanja
22.1.2007, 22:29
Nesto si gadno pobrkao sto se tice svetala.Za skripte nisam neki strucnjak,pa ne mogu sigurno da kazem.

Ja sam nesto sam eksperimentisao,da mi scena bude sto jednostavnija i sa manje svetala,pa sam udario jedno omni i stavio jedan plane iznad za odbijanje refleksije (ili kako to vec ide).

Evo kako to izgleda (sa malo nabudzenijim materijalom,koji treba da bude neka farba za auto):

http://img293.imageshack.us/img293/790/render6ux.th.jpg (http://img293.imageshack.us/my.php?image=render6ux.jpg)
Ma umeo bih ja da napravim nekako svetlo bolje od ovoga,ali sam pokusavao da uradim sve kao na tutorijalu i evo sta je ispalo.Da mozda nije previse spotova u skripti za razliku od tuta:icon_scra ???

AJ bobi de si pomagaj!!!:n_klanja: :n_klanja:

bobi
22.1.2007, 23:13
Nece da mi otvori scenu.
Nema veze, mislim da je problem u tome sto nisi ukljucio shadow map u tim instanciranim omnijima.

btw. Jesi li prvo tut zavrsio bez skripte?

Lucic Nemanja
23.1.2007, 10:31
Nece da mi otvori scenu.
Nema veze, mislim da je problem u tome sto nisi ukljucio shadow map u tim instanciranim omnijima.

btw. Jesi li prvo tut zavrsio bez skripte?
Ma ukljucio sam shadow map naravno!!!Nisam zavrsio bez skripte.Da probam?

bobi
24.1.2007, 15:26
Ma ukljucio sam shadow map naravno!!!Nisam zavrsio bez skripte.Da probam?
Pa rekao sam ti da prvo zavrsis tut rucno (bez skripte), pa tek onda da pogledas zasta sluzi skripta.

Ako imas ukljucen shadow map na svim instance svetlima, zasto se on ne vidi?

Lucic Nemanja
24.1.2007, 20:54
Pa rekao sam ti da prvo zavrsis tut rucno (bez skripte), pa tek onda da pogledas zasta sluzi skripta.

Ako imas ukljucen shadow map na svim instance svetlima, zasto se on ne vidi?
Pa to sam ja tebe hteo da pitam.Mada ja mislim da je svo ovo postavljanje svetala sasvim nepotrebno.Mislim mnogo je smaranja a i rendern se bas i nije porslavio sa brzinom u odnosu na skylight:kreza: .A mislim da za onaj grad je ovo ne potebno.Mislim da su dovoljna 2 directa i par onija za odbijanje svetla.

Psychon@ut
25.1.2007, 23:27
pozz:)
Nije me bilo ovde dugo
Evo našao sam neki cool materijal prema nekom tut-u
http://www.voidix.com/glasstube.html
http://i57.photobucket.com/albums/g201/Psihonaut/3dTubes_Low.jpg

bobi
26.1.2007, 4:14
Pa to sam ja tebe hteo da pitam.Mada ja mislim da je svo ovo postavljanje svetala sasvim nepotrebno.Mislim mnogo je smaranja a i rendern se bas i nije porslavio sa brzinom u odnosu na skylight:kreza: .A mislim da za onaj grad je ovo ne potebno.Mislim da su dovoljna 2 directa i par onija za odbijanje svetla.
Hehehe... :)
Pa probaj onda da ga sa nekoliko svetla osvetlis. U tome i jeste cela nauka. Samo, to nije bas tako lako.
btw. Ne da ce svi ti omniji t.j direct lightovi da se brze rendaju od skylighta sa light tracerom, nego ce da lete.
Uostalom, uradi neki test render. Za to test renderi i sluze.

@Psychon@ut
Kakav bre cool mat? :)
Pa mnogo bolji efekat ces da postignes ako das objektu modifier shell, zatim da ti mat bude raytrace, kome malko smanjis opacity (da bude malko providniji) i difusse mu obojis u malko plavicastu boju.

Cek, sad vidim i ovaj tut. Pa oni su samo uzeli standardni hrom materijal iz biblioteke, dali mu malo providnosti i stavili da reflektuje cuveni lakerem.

(Eh da... stavi fall off mapu u reflection slot, onome gore materijalu)

Ako imam vremena, uskoro cu da napisem neki kratak tut o tome kako vidim shadere (samim tim i materijale) i svetlo u max-u.

Psychon@ut
26.1.2007, 11:10
Hehe :)
Tnx, čekam to za šadere, materijale i osvijetljenje...;)

Lucic Nemanja
26.1.2007, 12:17
Hehehe... :)
Pa probaj onda da ga sa nekoliko svetla osvetlis. U tome i jeste cela nauka. Samo, to nije bas tako lako.
btw. Ne da ce svi ti omniji t.j direct lightovi da se brze rendaju od skylighta sa light tracerom, nego ce da lete.
Uostalom, uradi neki test render. Za to test renderi i sluze.
Pa ja sam to i rekao.Ovo sa stotinu spotlightova ne vodi nikuda.Em sto je rendern spor,em sto mrzim spot lightove:D ,em sto skylight sa light tracerom + dirct daje bolji efekat i rendern je isti.

@Psychon@ut Interesantno.Probacu i ja to.

Lucic Nemanja
26.1.2007, 13:02
Evo gotovo.Kako vam se cini:)

bobi
26.1.2007, 17:24
Pa ja sam to i rekao.Ovo sa stotinu spotlightova ne vodi nikuda.Em sto je rendern spor,em sto mrzim spot lightove:D ,em sto skylight sa light tracerom + dirct daje bolji efekat i rendern je isti.

Jeste otprilike isti render, ako mu nabacis 100 svetla, a rezultat je isti.
Ako light traceru smanjis quality, lako ces videti artifakte (razne noise po povrsini i dr.), a ako recimo u E-light smanjis na (ja sam bar tako probao) step 7, rezultati su sasvim zadovoljavajuci.

Uostalom, ako koza laze, rog ne laze :)
Light tracer (default)
render time: 1 min. 20 sek.
http://img248.imageshack.us/img248/7316/cajniklighttracerof0.jpg

scanline (E-light)
render time: 19 sek.
http://img45.imageshack.us/img45/4189/cajnikscanlinegs9.jpg

3dM@niak
27.1.2007, 1:26
au!!! bobi, gde se prijavljuje u tvoju "scanline forever" sektu? :D

ovo je odlicno :)

Psychon@ut
27.1.2007, 2:36
E pa ne možeš prije mene u tu sektu ako negdje postoji:dedica: .
Nego, pretekli me ovde svi u 3ds maxu, nisam od septembra ništa ozbiljno radio. Eh, čuvajte se sada, znoj i lopata(i wireless ako bude sreće). :D

GOKSIMASTER
27.1.2007, 3:42
Samo malo smanji intenzitet ovog levog svetla i dodaj mu vise plave. I daj covece pokazi kako si postavio svetlo...

Psychon@ut
29.1.2007, 23:19
Počeo sam neki tutorijal za sijalice:D ... mada smo se razišli(ja i tut:) ) kod dijela za vray(bar dok ga ne nabavim)...
Sada ću se mučiti oko light setup-a i onog plane-a što treba postaviti ispod ... :)
http://i57.photobucket.com/albums/g201/Psihonaut/sijalica_fase1.jpg

Eh da, evo link za tutorijal, znam da drug L.Nemanja obožava tutorijale.:)
Ligt Bulb tut (http://www.tutorialized.com/tutorial/-Making-of-a-light-bulb/21234)

Lucic Nemanja
1.2.2007, 20:47
He he:) .Obozavam tutorijale?Nisam znao:D .

Evo mog autica.Kako vam se cini.Vise sam se fokusirao na sam model nego na mapiranje i osvetljenje,tako da mi to ne zmerajte:) .

Lucic Nemanja
1.2.2007, 20:48
A evo i clay renderna...........

Highlander
1.2.2007, 21:09
Ti baš voliš MeshSmooth...:) Šta da ti kažem, nije loše... liči na igračku... :D

bobi
2.2.2007, 13:32
Cool Nemanja... baš mi simpatičan ovaj automobilčić. :)

3dM@niak
2.2.2007, 14:12
premda mislim da malo suvishe meshsmoothujesh - ovo mi se jako svidja :D :D

Lucic Nemanja
3.2.2007, 18:28
Pa naravno da cu da meshsmoothujem.....necu da mi model bude grub sa ostrim tankim ivicama:) .
@Highlander Pa i hteo sam da ispadne kao igracka:) .

Lucic Nemanja
4.2.2007, 18:34
Eh sada............naleteo sam na par problema u pokusaju da napravim jednu animaciju.Prvi je to sto mi je rendern malo poduzi.Ustvari nije sam rendern toliko dugacak nego onaj de preparing lights traje dugo.Pa bih vas pitao da li je moguce skratiti taj rendering.Drugo je pianje da li mi je osvetljenje dobro.
Zatim zeleo bih da napravim da u ovoj animaciji pada kisa.Da da znam da treba da upotrebim patricels,ali kako da napravim materijal kise.Nije meni problem da napravim kako padaju cestice koje lice na kisu vec kako da nacinim da te kapljice stvarno lice na kapljice.A uz ovo naravno kako da nacinim da put i zemlja izgledaju mokro?
A ova slika bi trebala da bude screenshot te animacije,naravno bez ovoga sto ne znam da uradim.

bobi
4.2.2007, 18:58
E ovo mi se dopalo još na prvi pogled.
Dobro je svetlo za sada, premda bi oni krugovi trebali da budu mnogo veći i blurovaniji.
Nego, šta si ono pitao... e da... to pripremanje svetla ti radi samo u prvom frejmu, tako da nemoj da se plašiš, svakiu sledeći frejm u animaciji radiće bez toga. Materijal ćeš najlakše učiniti vlažnim, tako što ćeš da u Bump ubaciš neku mapu ili teksturu i da se igraš sa glosines i specular parametrom.
Ne sviđa mi se ova plastični crveni materijal na automobilčiću, a i glow na sijalicama bi mogao da bude mnogo bolji.

Nego, da ne ke..am samo ja ovde, verovatno i drugi imaju nešto da kažu.

Lucic Nemanja
4.2.2007, 19:03
E da zamalo da zaboravim.Evo kako sam postavio svetlo.A taj glow na sijalicama..............ne postoji.....samo self ilumination mapa:D .

nesonjacc
4.2.2007, 19:24
Bravo Nemanja. Za kratko vreme si dosta napredovao. Bitno je da si izdrzao nase pocetne kritike :D -ali sta ces - C,est la vie

Elem - Svetla se daju popraviti( far atenuation Start - smanji na velicinu sijalice, a End -povecaj neka se slobodno preklapaju. ). To bi trebalo da dosta smanji ovu ostrinu koju svetla imaju.

Glow na sijalicama moze mnogo bolje da se uradi.( to treba da svetli - Ove sijalice tesko da ce nesto da osvetle)

Lucic Nemanja
5.2.2007, 12:36
Materijal ćeš najlakše učiniti vlažnim, tako što ćeš da u Bump ubaciš neku mapu ili teksturu i da se igraš sa glosines i specular parametrom.
Pa znao sam i ja da to treba da uradim ali koji bump........:confused:
Znam ja da ti hoces da ja malo eksperimentisem ali...........................:a_whistli
Mene interesuje kako da napravim dobar vlazni materijal za kisu.

GOKSIMASTER
5.2.2007, 21:27
Svidja mi se , kao sto bobi reko blur i veci obim treba da ti opada jacina svetla kako se udajava (ne znam kako vi to zovete) ali se moze imitirati tako sto stavis za boju svetla kruznu ramp textru i stavis u sredini zuto a ka spolja crnje i daj jedan direct da obuhvati celu scenu (tamne pave boje)

Highlander
6.2.2007, 1:48
Dobro je Nemanja, napreduješ...;)

Dodao sam motore... :)
Imam i jednu animaciju ovoga, jednostavno preletanje nekoliko ovih brodova kroz kadar, ali ne znam da li da je kačim...:icon_scra

bobi
6.2.2007, 20:02
Pa znao sam i ja da to treba da uradim ali koji bump........:confused:
Znam ja da ti hoces da ja malo eksperimentisem ali...........................:a_whistli
Mene interesuje kako da napravim dobar vlazni materijal za kisu.
Pa stavi mu turbulense noise, sa malom veličinom (1 ili manje).
U reflection slot ubaci raytrace (i eventualno mu uključi attuenation, kako bi opadao). I u basic parametars podigni specular na 90 ili 100. I podesi da glosines bude malo uži od default na nekih recimo 30%.

Evo sad napravih na brzinu.

Highlander... daj deder tu animaciju.

Highlander
7.2.2007, 1:31
Evo je... http://rapidshare.com/files/15269074/animation01_1_.avi.html
Pokušao sam da uradim camera shake, ali je ispalo očajno. Zato izgleda kao da ona planeta poskoči...
Nema ni zvuka, imam u jednoj animaciji i zvuk ali je teška 12mb a kad je kompresujem slika je užas.

Mišljenja?:)

btw, bobi, dobar materijal... :)

bobi
7.2.2007, 12:01
Mišljenja?:)

Pa imam nešto zamerki. :o

Kao prvo, kadar ti nije dobar. Neka ona planeta bude dosta bliže, daj joj neku bolju mapu planete (ovako mi pomalo liči kao da je od drveta) i neku jaču atmosferu. Brodovi ne prolaze pod dobrim uglom (bar se meni ne sviđa ugao), a ako već želiš da ostaviš isti ugao, pomeri malo target kamere u desno, kako bi se , kad brodovi prođu, videli u daljini.
E sad, i sam dizajn brodova je pomalo problematičan. Na stranu to što nisu aerodinamični, fali im neka referenca na osnovu koje bi se videla njihova prava veličina. I dalje ne znam da li su u veličini telefonske slušalice ili teretnjaka od stotinu metara. Stavi im neku kabinu, neke pucaljke.
Kad radiš animaciju, uvek stavi makar image motion blur i mnogo ćeš bolji osećaj brzine da postigneš. Za engine bi mogao da iskoristiš onaj KY trail plugin što sam ostavio.
Kamera shake i nije tako loš, samo ga ubrzaj. (selektuj sve key frameove na timelineu, prebaci se u režim skale, drži shift, i povuci ulevo kako bi ih skupio malko).

E sad izvini na ovoliko negativnih kritika, ali tu smo da se pomažemo (i kritikujemo do bola:D ).
Možeš ti to druže mnogo bolje.

Balan
7.2.2007, 12:19
Ko hoce da lupa bubnjeve nek izvoli!!!Znaci klasik modelovanje...

Highlander
8.2.2007, 2:09
Pa imam nešto zamerki. :o

Kao prvo, kadar ti nije dobar. Neka ona planeta bude dosta bliže, daj joj neku bolju mapu planete (ovako mi pomalo liči kao da je od drveta) i neku jaču atmosferu. Brodovi ne prolaze pod dobrim uglom (bar se meni ne sviđa ugao), a ako već želiš da ostaviš isti ugao, pomeri malo target kamere u desno, kako bi se , kad brodovi prođu, videli u daljini.
E sad, i sam dizajn brodova je pomalo problematičan. Na stranu to što nisu aerodinamični, fali im neka referenca na osnovu koje bi se videla njihova prava veličina. I dalje ne znam da li su u veličini telefonske slušalice ili teretnjaka od stotinu metara. Stavi im neku kabinu, neke pucaljke.
Kad radiš animaciju, uvek stavi makar image motion blur i mnogo ćeš bolji osećaj brzine da postigneš. Za engine bi mogao da iskoristiš onaj KY trail plugin što sam ostavio.
Kamera shake i nije tako loš, samo ga ubrzaj. (selektuj sve key frameove na timelineu, prebaci se u režim skale, drži shift, i povuci ulevo kako bi ih skupio malko).

E sad izvini na ovoliko negativnih kritika, ali tu smo da se pomažemo (i kritikujemo do bola:D ).
Možeš ti to druže mnogo bolje.
Hvala na ovome. :)
Tu mapu planete sam našao medju onim texturama od tebe, baš je namenjena za planete, meni liči na Saturn, samo bez prstena.
Znam za ugao, ali sam želeo kratku animaciju bez nekih suvišnih delova. Zamislio sam da prolete oni, pa onda veliki matični brod za njima.
Što se aerodinamičnosti tiče, zar su brodovi Borga aerodinamični?:D Pošto gore nema vazduha, nema ni otpora koji on stvara, tako da je svejedno koji je oblik broda. :) Eh da, i to oružje moram da smislim gde da stavim...
Pa koristio sam motion blur, ali se izgleda ne vidi dobro.
Probaću da ubrzam camera shake u sledećoj animaciji.
Još jednom hvala na kritikama, to je ipak bolje nego da si napisao samo "nije loše" ili nešto slično... :)
:ciao:

@Balan: Imaš problema sa poligonima na najvećem onom bubnju (ne znam kako se zove taj deo). Čini mi se kao da su izlomljeni, što se dešava kada vertexi nisu na svom mestu... Ili je to samo neka čudna senka... Ostalo je dobro. :)

Stevvan
8.2.2007, 9:56
Hvala na ovome. :)
Što se aerodinamičnosti tiče, zar su brodovi Borga aerodinamični?:D Pošto gore nema vazduha, nema ni otpora koji on stvara, tako da je svejedno koji je oblik broda. :)

Da, aerodinamicnost ne bi bila potrebna ako su brodovi gradjeni u svemiru. Ali ako su gradjeni na nekoj od planeta gde ima gravitacije ta aero dinamicnost bi bila potrebna kako bi brod mogao lakse da uzleti... Zar ne?

bobi
8.2.2007, 10:44
@Highlander
Motion blur se uopšte ne vidi. I baš me čudi, obzirom koliko se brodovi brzo kreću, trebalo bi i po default vrednosti da bude prilično velik.
Što se tiče teksture, mene i dalje podseća na neko drvo, daj deder malo bliže planetu. Ako ćeš već da povećaš brzinu camera shake-u, daj mu neka se drmusa sve dok brodovi ne prodju.
Inače, mislim da je problem kod Balanovih bubnjeva ono što mi u maxu zovemo smooth (ne mesh smooth, već smooth). E sad, ne znam kako se to zove u milkshape-u.

uros@3D
8.2.2007, 11:39
@bobi

Dobar ti onaj materijal :)

@Highlander

Kao sto bobi rece ne valja ti kadar, vidi se samo deo planete a brodovi su ti preblizu kamere. Camera shake ti je ispao takav zato sto se moze posmatrati samo u odnosu na planetu jer brodovi prebrzo prolaze a pozadina ti se ne pomera vec ostaje ista, te izgleda kao da se planeta pomera. Poslusaj bobija i probaj da stavis Shake kroz celu animaciju. Pozadinu probaj da stavis tako sto ces koristiti veliku sferu i na njoj upotrebiti taj materijal svemira, na taj nacin ce se i ona drmati (mozda postoji i laksi nacin, ali ja znam samo ovo). Kameru odalji malo da se lepo vidi planeta a brodovi nek prolaze na dosta razlicitim razdaljinama da dobijes bolji efekat.

@Balan

Probaj da povecas malo broj poligona. A jel ima neki render u tom programu ili moze da se gleda samo kroz screenshot?

bobi
8.2.2007, 12:18
A jel ima neki render u tom programu ili moze da se gleda samo kroz screenshot?
HAHAHA... :):alealeee: :dzavo:
Ovo je bilo nisko. :dzavo:

Balan
8.2.2007, 17:14
A jel ima neki render u tom programu ili moze da se gleda samo kroz screenshot?
Cisto modelovanje objekata,time se bavim,bez renderovanja i ostalih zezalica,nadam se da trenutni set Bubnjeva nije los,sada bi trebao neko od vas da nastavi sa modelovanjem ostalih instrumenata pa mozemo da odradimo neki Bend u fazonu ono 3D,pa ono animacija pa render pa na kraju kad sve to sklopimo odradimo muziku pa spot i ono budemo neki 3D Bend,mozda bi ispalo dobro,ajde pa da vidim vase stavove kakvi su!!!

bobi
8.2.2007, 21:27
Ma može što se mene tiče, ali mene mrzi, a i nemam vremena, da modelujem gitare. Izmodelujte vi sve to, isteksturišite, a meni dajte da izanimiram i osvetlim. (bar da probam, ako ništa drugo).

Highlander
8.2.2007, 21:57
A ti bubnjevi i gitare će same sebe da sviraju? :dzavo:

Balan
8.2.2007, 22:22
Ok ja cu da odradim istrumente,ti Bobi odradi animaciju i svetlo a nas drugar Highlander bi mogao da odradi likove i to je to!!!

kinteC
8.2.2007, 23:17
Mozete da se dogovarate na pm..sto se tice osnivanja benda :p
Bilo bi lepo kada bi ste stavili neku kvalitetnu texturu, to vazi za sve. Jos nisam video da se neko cimao oko izradjivanja texture za 3d model. (ne mislim na proceduralnu texturu, gde je bobi nenadmasan)

uros@3D
9.2.2007, 0:24
Mozete da se dogovarate na pm..sto se tice osnivanja benda :p
Bilo bi lepo kada bi ste stavili neku kvalitetnu texturu, to vazi za sve. Jos nisam video da se neko cimao oko izradjivanja texture za 3d model.

Kad si vec pomenuo evo jedne slike od ranije...

http://www.geocities.com/ukipictures/Lava_small.jpg (http://ukipictures.sitesled.com/slike/Lava.jpg)

Lucic Nemanja
9.2.2007, 11:28
a nas drugar Highlander bi mogao da odradi likove
:rofl: :rofl: Ono kao to je lako i nas drugar hignlander ce da se smara da nam pravi likove:rofl:
Ne zaboravite mene.
@bobi e ekstra ti je materijal.Probacu da uradim......
Kad si vec pomenuo evo jedne slike od ranije...

http://ukipictures.sitesled.com/slike/Lava.jpg
Iskreno bez uvrede da ti kazem ali ne svidja mi se bas.Lavu si dobro uradio,a verujem i da si se kod nje i najvise i trudio.Ali ove planine (ako su to uopste planine) mi lice..................ma ne lice na planine:) .
Ali lava ti je stvarno super;)

bobi
9.2.2007, 12:55
@Kintec
Baš se ovih dana majem sa izradom kvalitetne teksture, koja prelazi iz šumskog u potočić sa kamenjem. Meni je veći problem kako lepo postaviti teksturu na 3D model, nego kako je izraditi od bitmapa u Photoshopu.

@Highlander
Pa baš bi bilo cool da izanimiramo kako instrumenti sami sviraju. (kao ono fazon, možemo da očas posla da napravimo karaktere, ali to je provaljeno... :D )

@Uroš
Ono si ti odradio? Svaka čast. :tapsh: :tapsh:
Možeš li da odradiš neki kratak tut, ili u najmanju ruku da opišeš ukratko kako si dobio onakvu sliku?

bobi
9.2.2007, 18:16
Evo ga moj prvi tutorial u životu. :D

Fast Grass

Skill level: Beginer
Time to finish: 1 min. :)
(3dsmax 4, 5, 6, 7... )

http://img265.imageshack.us/img265/7035/primer2gw5.jpg

http://img231.imageshack.us/img231/9682/primer3lp3.jpg

Verovatno će mnogi primetiti da ima mnogo boljih načina da se trava uradi u 3d max-u,
ipak ja ne znam nijedan brži način, koji daje koliko-toliko prihvatljive rezultate.
Tehnika je pogodna pogotovo za košenu travu ispred kuće ili, što da ne, neki tepih ili tako nešto.

Let's Start

Počinjemo sa planeom veličine 1000x1000 (generic units), 100x100 segmenata, i što je najbitnije density 8.0
(density zapravo znači mnogostruko dupliranje segmenata, ali samo u renderu, ne i u viewportu).
http://img166.imageshack.us/img166/1231/tut1ww2.jpg

Tome planeu dodajemo noise modifikator, sa sledećim podešavanjima.
scale = 1.0
fractal on
Z = 30
http://img254.imageshack.us/img254/6472/tut2to9.jpg

Gotovo. :)
U principu to je to što čini osnovu tutoriala. Evo i rendera.
http://img20.imageshack.us/img20/7916/tut3vs8.jpg

Sada možete dodati još neki noise modifikator za brdašca (sa većom skalom naravno),
nekoliko ambijentalnih plavičastih omnija okolo, neki žuti direct, texturu i td.
http://img169.imageshack.us/img169/1434/primer1jp5.jpg

Nadam se da vam se sviđa. :)
Dole imate zakačenu scenu (max 7).

Lucic Nemanja
9.2.2007, 19:11
.................................................. ...............

Highlander
9.2.2007, 22:18
@Balan: Da, ja se razbih od pravljenja likova, kao i svi na forumu...:rolleyes:
@bobi: Pa mogli bi, ako ste voljni.:cool: btw, dobar tut. Ne mogu da ti dam rep, moram još nekog da ocenim. :)
@uros@3D: Dobra lava. Svaka čast...:aplauz:

uros@3D
9.2.2007, 23:17
Iskreno bez uvrede da ti kazem ali ne svidja mi se bas.Lavu si dobro uradio,a verujem i da si se kod nje i najvise i trudio.Ali ove planine (ako su to uopste planine) mi lice..................ma ne lice na planine:) .
Ali lava ti je stvarno super;)

:rofl: Ma nisu ono planine, to je..... lava! Cist lava materijal, a ono braon su ustvari poluistopljene/ohladjene stene

P.S. Ako cete da pravite bend u fazonu Gorillaz, posto vidim da su sva mesta sto se tice modelovanja zauzeta:a_whistli mogao bih da vam odradim muziku u FL-u, nisam bas neki strucnjak za gitaru ali uvek moze da se mazne neki project file:dzavo:

Child_of_Bodom
11.2.2007, 22:53
Evo i ja posle milion tutoriala sa interneta krenuo da nesto "ozbiljno" modelujem.
Da ne trabunjam mnogo, evo slike:

http://www.imagehosting.com/out.php/t207606_Gitarra.jpg

kritike dobro dosle :D :D :D

bobi
12.2.2007, 21:55
kritike dobro dosle :D :D :D
Postavi sliku u većoj rezoluciji i daj wire.
Inače, izgleda mi dobro.

Balan
13.2.2007, 12:10
Da ne trabunjam mnogo, evo slike:

Nije lose,Uzimam te u bend...

Child_of_Bodom
13.2.2007, 15:56
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA................... ...

Ne mogu da verujem sta mi se sad desilo, taman ja lepo modifikujem gitaru :

http://www.imagehosting.com/out.php/t214178_Gitarra2.jpg

i sacuvam fajl i resetujem komp (na dugme) i kad se resetovao, ja da otvorim taj isti fajl, kad ono, prc, nema, korumpiran i nece da ga otvori, a radim na gitari citav dan(skoro), a sad lepo sve ispocetka!!!

Steta.

bobi
13.2.2007, 16:43
, korumpiran i nece da ga otvori, a radim na gitari citav dan(skoro), a sad lepo sve ispocetka!!!

Steta.
Pogledaj u autoback folderu u 3D maxu. Trebalo bi da max snima na 20 minuta.
Ako ne, onda nađi neki program za recovery oštećenih fileova. Mislim da neće da mu bude problem da povrati file.

Child_of_Bodom
13.2.2007, 21:07
@bobi
Hvala, pogledao sam i nasao fajl, juupi!!!
Vecu sliku sam stavio, a evo ga i wire (bas je ... ... ... wire)

http://www.imagehosting.com/out.php/t214978_wireframe.JPG

@Balan
O kakvom bendu je rec???

bobi
13.2.2007, 22:14
@bobi
Hvala, pogledao sam i nasao fajl, juupi!!!
Vecu sliku sam stavio, a evo ga i wire (bas je ... ... ... wire)

A bre... ja nikako ne mogu da kliknem na te tvoje linkove/slike.
Uploaduj to na www.imageshack.us ko sav normalan svet u velikoj rezoluciji pa da ih vidimo kao ljudi. Ovako vidim sliku u nekoj bednoj thrumbnail rezoluciji.

P.S. Ne sekiraj se ako slike budu poveće, Kintec će da ih smanji i da da linkove. :kreza: :kreza: :dzavo:

Highlander
14.2.2007, 0:41
Kažite šta da ispravljam, ili da li uopšte idem u dobrom smeru. Ideja da ona drži nešto u ustima, neću još da kažem šta... :)
Treba još i zube da joj dodam, ali to ću sutra...

Psychon@ut
14.2.2007, 1:41
Super ti je rad ... posebno mi se sviđa textura.:) Još samo muvu da nađeš:D .

Child_of_Bodom
14.2.2007, 10:36
Evo vece slike

http://img226.imageshack.us/img226/9742/wireframetn9.th.jpg (http://img226.imageshack.us/my.php?image=wireframetn9.jpg)

ova je stvarno velika, ovo je kao wallpaper

http://img208.imageshack.us/img208/3174/biiiiigfi2.th.jpg (http://img208.imageshack.us/my.php?image=biiiiigfi2.jpg)

Child_of_Bodom
15.2.2007, 12:35
Evo skoro pa gotovo!
Imate li neke savete?
I treba mi pomoc da napravim senku!!!

http://img220.imageshack.us/img220/6707/biiiiigskorogotovagitarwy2.th.jpg (http://img220.imageshack.us/my.php?image=biiiiigskorogotovagitarwy2.jpg)

super_mario
15.2.2007, 14:09
Evo skoro pa gotovo!
Imate li neke savete?
I treba mi pomoc da napravim senku!!!

http://img220.imageshack.us/img220/6707/biiiiigskorogotovagitarwy2.th.jpg (http://img220.imageshack.us/my.php?image=biiiiigskorogotovagitarwy2.jpg)

Pokusaj da ih ne stavljas u jpg. jer ga zamuti, bolje idi na bmp. ili neki bitovaniji format... :kreza:

bobi
15.2.2007, 14:31
Pokusaj da ih ne stavljas u jpg. jer ga zamuti, bolje idi na bmp. ili neki bitovaniji format... :kreza:
Ma jok... Što bi ga stavljaoi u BMP od jednog megabajta, kad može u jpg od stotinu kilobajta. Ako hoće da pokaže detalje, može da zoomira sliku.

Child_of_Bodom
Dobro je. Pusti neki jaki direct neka piči ka gitari i uključi mu senku. Kod zidova bi mogao da staviš par fill omnija manjeg intenziteta u sličnoj boji kao i zidovi (bez uključenih senki) i da im odčekiraš specular.

mix_ts
16.2.2007, 20:04
Pocheo sam da tuniram model TT-a. Ima nekih nepravilnosti i bagova ali to je zato shto sam radio na brzinu. Nekih sat i po modelovanja: http://img409.imageshack.us/img409/8589/1copykx6.th.jpg (http://img409.imageshack.us/my.php?image=1copykx6.jpg) http://img409.imageshack.us/img409/2846/89656598gn3.th.jpg (http://img409.imageshack.us/my.php?image=89656598gn3.jpg)

Ovde gde su ovi otvori cu da napravim kao neke pregrade, rebra (kao ovo malo na haubi).

Kako vam se svidja?

Neke ideje za carpaint

Highlander
16.2.2007, 21:19
Super ti je rad ... posebno mi se sviđa textura.:) Još samo muvu da nađeš:D .
Hvala. Neće biti muva... :D

uros@3D
16.2.2007, 23:30
Za sat i po vremena!? Znaci ja odma' da se pakujem i :n-hang: Ajde majke ti opisi kojom metodom radis da se probam to jednog dana i ja, posto mi ovaj moj metod za pravljenje kola bas oduzima vremena meni je na primer trebalo mesec i po dana za BMW-a a opet je ispao hmmm.... onako kako je ispao:boodala:

uros@3D
16.2.2007, 23:39
Highlander dobar ti onaj "fikus", jel' to domace seme?:D

Slusajte ovako poceo sam da pravim neki avioncic i naravno kao i uvek iskrsne neki problem. Naime napravio sam jedno krilo pa na njega nastavio trup i zavrsio i sad hocu da to isto krilo iskopiram i na drugu stranu. Ja lepo napravim kopiju celog aviona, selektujem poligone krila inverzujem selekciju i obrisem sve poligone osim krila. Onda ih mirrorujem i attachujem na drugu stranu aviona i sad treba da weldujem vertexe ali nece!!! Ja selektujem target weld selektujem jedan vertex pa drugi i umesto da se welduju ne desi se nista:n-cc2: Uhhhh eto ako je neko ukapirao neka mi pojasni malo ovaj fenomen ili brisem sve u p.m.:n-cc2:

bobi
17.2.2007, 2:28
Obriši oba ta paralelna poligona na kojima se nalaze ti verteksi, pa onda na weld.

btw. Šta će ti miror? Imaš mnogo bolji (brži) i noviji simmetry modifikator.

mix_ts
17.2.2007, 3:31
Pazi, ja nisam pocheo od nule. Imam lep model TT-a (galerija) koji sam pravio, a sat i po sam taj model obradjivao. Uglavnom extrude ivica, cut i chamfer

mix_ts
17.2.2007, 18:26
Evo, popravio sam malo model i dodao carpaint. Uradio sam nekoliko test rendera:

http://img73.imageshack.us/img73/1912/tttune11ni7.th.jpg (http://img73.imageshack.us/my.php?image=tttune11ni7.jpg) http://img232.imageshack.us/img232/5505/tttune12to3.th.jpg (http://img232.imageshack.us/my.php?image=tttune12to3.jpg) http://img226.imageshack.us/img226/934/tttune13vv7.th.jpg (http://img226.imageshack.us/my.php?image=tttune13vv7.jpg) http://img69.imageshack.us/img69/3621/tttune14ny2.th.jpg (http://img69.imageshack.us/my.php?image=tttune14ny2.jpg) http://img74.imageshack.us/img74/419/tttune16ul5.th.jpg (http://img74.imageshack.us/my.php?image=tttune16ul5.jpg) http://img232.imageshack.us/img232/175/tttune17ls0.th.jpg (http://img232.imageshack.us/my.php?image=tttune17ls0.jpg)

Highlander
17.2.2007, 21:47
@uros: Izgleda da vertexi koji pripadaju različitim elementima neće da se weld-uju... I meni se to desilo sa ovom biljkom. I kao što reče bobi, bolje da koristiš simmetry modifier.
btw, hvala. :)

Child_of_Bodom
18.2.2007, 11:59
Evo finalna verzija, ako neko ima predlog sta da dodam, oduzmem ili prepravim neka kaze.

http://img62.imageshack.us/img62/2308/biiiiiggotovagitarawq4.th.jpg (http://img62.imageshack.us/my.php?image=biiiiiggotovagitarawq4.jpg)

Lucic Nemanja
18.2.2007, 15:52
Mozda bi mogao da tilujes te zidove i da bumpujes pod i zidove.Znam da je akcenat na gitari ali sto lepsa okolina to bolji utisak....veruj mi:dedica:

uros@3D
18.2.2007, 23:21
@Child_of_Bodom - Dobra gitara! :alealeee:
@ mix ts - Savrseno!!! Bas onako kako ja volim, glatko kao svila! U kom maxu si to radio i koji Vray koristis? Definitivno cu njega ubuduce da koristim za render kola. Jos jedno pitanje - Da li radis sa Poly, Mesh-om ili Patch-om?

Pokusao sam sa onim savetima sto su mi dali bobi i Highlander i nisam uspeo tako da sam morao da ponovo napravim/nadovezem isto krilo:boodala: Nije ispalo bas simetricno ali bolje ista nego nista! B.T.W. Stvarno sam se razocarao u max zbog ovoga sa vertexima:( to je izgleda neki bug...

bobi
19.2.2007, 0:20
Inspirisan Children of Bodomovom gitarom, reših da se malo okušam sa mental rayom...
Kako vam se čini?

http://www.imagehosting.com/out.php/t234037_gitarasvece01.jpg (http://www.imagehosting.com/out.php/i234037_gitarasvece01.jpg) http://www.imagehosting.com/out.php/t234044_gitarasvece02.jpg (http://www.imagehosting.com/out.php/i234044_gitarasvece02.jpg) http://www.imagehosting.com/out.php/t234050_gitarasvece03.jpg (http://www.imagehosting.com/out.php/i234050_gitarasvece03.jpg)

GOKSIMASTER
19.2.2007, 18:55
E ljudi ja mislim da se bobi zaljubio:D :rofl:

stavi sss shader za svecu i popravi to staklo inace kul atmosfera:)

uros@3D
19.2.2007, 22:30
Malo romantika, ovo ono...:D Samo sto za tu priliku vise lezi akusticna gitara ali nema veze ipak dobar render. Jesi li to ubacio blur ili je to zbog kvaliteta?

Highlander
20.2.2007, 19:20
Dobar render, bobi. :)

uros@3D
25.2.2007, 20:23
Secate se avioncheta? Evo mali update:
P.S. Zna li neko zasto Matte/Shadow nece da radi sa mental rayem? Stavim plane i ubacim mu matte i kad renderujem nema senke:confused: Moram da stavim beli plane da bi dobio ovo...

bobi
25.2.2007, 20:43
Secate se avioncheta? Evo mali update:
P.S. Zna li neko zasto Matte/Shadow nece da radi sa mental rayem? Stavim plane i ubacim mu matte i kad renderujem nema senke:confused: Moram da stavim beli plane da bi dobio ovo...

Nemoj se ljutiš na mene, ali ovo debelo avionče ti nikako ne valja.
Prouči malko sajtove koji se bave dizajnom i kolor šemama.

btw. U maxovom helpu lepo piše da matte shadow mat ne radi sa MR-om.

uros@3D
25.2.2007, 22:11
Neznam zasto ali izgleda debelo samo kad ga gledas iz perspektive a vidis ovako otpozadi ne izgleda, mada mogao si nesto vise da kazes sem da nikako nevalja:opanachke

btw nemam help file za osmicu:icon_scra

Evo nasao sam napokon onaj tutorial za koji si me zamolio (lava materijal, procedural shader)
Mada tesko ces ga uraditi bez "electric" mape koja mi je radila u petici ali skinuo sam za osmicu i nece da radi! :( kao i sto drugih pluginova ne znam zasto...

http://www.3dm3.com/tutorials/ps/

uros@3D
4.3.2007, 23:29
Dooobro... Evo danas mi pade napamet ova kreacija. Uzeo sam logo mog omiljenog NBA tima i napravio ovo. Renderovano MR-om bez ikakvih svetla i GI-a i FG-a i ostalih čuda samo čist 3D model:

mix_ts
4.3.2007, 23:42
Svidja mi se. Ajde uradi za boston ;)

uros@3D
6.3.2007, 23:27
Svidja mi se. Ajde uradi za boston ;)

khmm, khmm...

http://www.seiu888.org/images/celtics200.jpg

Nista lakse! :)

uros@3D
9.3.2007, 21:18
Poceo sam da pravim neku landscape scenu koja treba da podseca na Mars:D Elem, evo tri test rendera>

prvi je sa skylightom i ukljucenim GI i Final Gatherom
drugi je sam omnijiem i iskljucenim GI i FG
treci je sa omnijem i ukljucenim GI i FG

koje osvetljenje najvise odgovara ovoj sceni, posto hocu da napravim jos i neki tech city u "dolini"?

P.S. Lopta je cisto iz fazona

GOKSIMASTER
9.3.2007, 23:40
U ovo doista izgleda super moram priznati e sad ona srednja mi deluje najbolje ali moras malo jos definisati bolje svetla , nekako imam osecaj da osciliras ono savrsenog centra koji mozes da postignes sa osvetljenje:D Takodje ako bi mogao malo cistije texture nekako isgledaju zamuceno. I konacno probaj sledece ono sto ti fali je atmosfera probaj da napravis fulid kontejenr koji je skroz ispunjen i ima odjedjeni opacaty, to ti je za vazduh to jest atmosferu, ja sam ga koristio za moj sky city, i finalno pogleldaj neki dobar tut za prasinu (particles) i probaj da je napravis kako se kovitla i dize sa zemlje, znam da je zahtevno ali to ce dati tvojoj sceni pravi izgled marsa. u sustini to ti je dinamicka simulacija ti samo podesavas jacinu vetra i tako dalje:) Nadam se da te nisam uplasio. Ono sto ce ti jako pomoci jeste to sto cu ti reci da radis prasinu kao zaseban layer koji ces kasnije da uklopis u ps-u

uros@3D
10.3.2007, 18:53
...Nadam se da te nisam uplasio...

:paranoia: Pa dobro kako ti mislis da ja spavam veceras?:)

Slozili smo se oko svetla, i ja mislim da GI i FG nisu za ovu scenu...
Fulid kontejner? WTF je to? Lepo si ti sve meni to napisao ali treba to napraviti:kreza: Za taj vazduh ajd i da probam ali za vetar ne znam bas posto kao sto rekoh 'ocu da stavim neki "city" ali ne znam da li si primetio da sam ubacio fog, mozda da povecam malo density?

GOKSIMASTER
10.3.2007, 22:39
OK e sad pazi nisam te bas skapirao prvi put ali ovako

1. osvetljenje:
Uzmi ovu prvu sliku i iskoristi fg sa smanjenom vrednosti tako da bude mnogo mracnije zatim dodaj direct svetlo i stavi ostre crne senke. ne zaboravi da direct ima neku narandjasto zutu boju.

2. fluid kontejner

Ovako udjes tamo gde se prave fluidni efekti, ebes me ako znam kako je to i gde kod maxovaca:) (pitaj bobija mozda zna). E sada treba da napravis fluidni efekat , on se pravi u fluidnom kontejneru to jest ogranicen je time, napomena treba ti onaj koji u sebi vec ima fluidni efekat a ne onaj koji ima emiter u sebi. e kad si to napravio definisi mu boju i opacaty pomocu ramp shadera. Ako neznas kako se sve to radi mozda mozes i na sledeci nacin. mi u mayi imamo vec gotove primere za razne stvarcice. Ta atmosfera koju ti pokusavam objasniti se koristi kada pravis fluidne oblake tako da ako mozes da ucitas neke oblake u maxu i sacuvas samo taj kontejner za atmosferu samo ces boju morati da promenis i opacaty malo da doteras ako hoces:;

3.Grad rece, pa napravi ti prvo grad pa cemo onda da brinemo o prasini ,.

4. Ako hoces napravis jedno svetlo i stavis mu fog zatim odes na neki cvor tipa turbulenc ili neko cudo i stavis mu neki fractal ili tako nesto i igras se pola sata , rezultati ce biti fantasticni.

5. bila bi ti pametna ideja da zapeces to fg osvetljenje tako neces morati da koristis mr uopste :D

U svakom slucaju bilo bi dobro da se bobi javi i razjasni ti ovo da ne padnes u depresivnu komu ne uspeha .

uros@3D
11.3.2007, 16:51
Bobiiii uskaci!!!
OK nece biti grad bice neka kolonija (bliska buducnost):D
Probacu da uradim nesto od ovog sto si predlozio ali kad zavrsim scenu. Btw vratio sam se na good, old scanline. Ide mnogo brze i moze da renda Area shadows kako treba a mr ga renderuje u stilu raytrace-a:icon_scra

Nego evo dokle sam stigao...

3dM@niak
11.3.2007, 16:58
mental ray ima area omni svetla, a ono baca meke senke.... :)

bobi
11.3.2007, 17:26
Pa dobro ti je ovo, šta da ti kažem... :)
Ipak preporučio bih ti da prvo sve izmodeluješ, pa da onda isteksturišeš što bolje možeš, tako da ti scena izgleda dobro i sa maxovim default svetlom, i tek onda da se baciš na render. Doduše i ja nikada nemam strpljenja da sve radim po redu.
Što se ovog rendera tiče, kao što ti rekoh, sviđa mi se, samo se iz nekog razloga ono nebo ne čini da je pravo. Kao da si stavio sliku preko neke sfere. :D
Ozbiljno, čini mi se da je slika neba u nižoj rezoluciji nego što treba, a i sama slika mi se ne sviđa zbog prevelike količine žute boje (mada je to stvar ukusa i to ne uzimaj u obzir).
Oni mali glowčići, šta su? :) Hoću reći, ako imaš glow treba da bude i sijalice koje svetle.
Predlažem ti i jedno jezerce sa leve strane da uradiš.

Fog je dobar ukoliko blenduje malo horizont i doda na atmosferi, u tvom slučaju je render izgubio na kontrasnosti - postao je bleđi (mogao bi i efekat brighness and contrast da dodaš unutar efects menija)
Daj nam veći render bez foga.
Oće li da bude neka animacija?

uros@3D
11.3.2007, 18:31
Uhhh upravo sam sat vremena potrosio pretrazujuci 3d galeriju kada sam postovao onu sliku svemira i broda koji je inace imao glow i objekti-sijalice koji su ga pravili imali su self illumination, a onda je neko dosao (ne znam tacno ko zato sam i trazio) i olajao mi rad sa tim kako je osvetljenje uzas i da objekti koji prave glow TREBA da imaju opacity "0"! Pa se ja drzao toga ali opet... OK na ovoj sceni to su loptice koje se ne vide ali povecacu opacity.

Pa zar nije svrha fog-a da objekti u daljini budu bleđi? Posto je kamera poprilicno udaljena fog se vidi i na blizim planinama pa zato izgleda bleđe ali probacu da nabijem i taj kontrast. Jezerce? Koliko ja znam voda nije jos otkrivena na Marsu, ali ko zna sta ce biti u buducnosti... Svejedno na levoj strani predviđam jos neki objekat. Za animaciju ne verujem da ce biti.

Highlander
11.3.2007, 19:10
@uros@3D: Nije ti loša ova Mars scena, mada ja imam osećaj da svetlost dolazi sa pogrešnog mesta.:icon_scra

GOKSIMASTER
11.3.2007, 20:00
@uros@3D: Nije ti loša ova Mars scena, mada ja imam osećaj da svetlost dolazi sa pogrešnog mesta.:icon_scra

Da svetlost definitivno dolazi sa pogresnog mesta

bobi
11.3.2007, 20:18
Pa zar nije svrha fog-a da objekti u daljini budu bleđi? Posto je kamera poprilicno udaljena fog se vidi i na blizim planinama pa zato izgleda bleđe ali probacu da nabijem i taj kontrast. Jezerce? Koliko ja znam voda nije jos otkrivena na Marsu, ali ko zna sta ce biti u buducnosti... Svejedno na levoj strani predviđam jos neki objekat. Za animaciju ne verujem da ce biti.
Planeta bez vode, sa velikim oblacima i maglom. :rofl:

Ajde bre izanimiraj nešto. Greota da ovakva scena ostane still.

3dM@niak
11.3.2007, 20:42

HAhAHHAHa evo ti Hvala, ulepsao si mi dan :D

Highlander
11.3.2007, 21:43
Šta mislite? Meni se i ne svidja nešto, verovatno ću sutra raditi ispočetka...
P.S. Uvek imam problema sa kokpitom!:n-cc2:

uros@3D
12.3.2007, 21:06
Meni se svidja mada ima mali broj poligona za moj ukus ( mada sam ja retardiran sto se tice tog broja poligona, ja bi i u kocku nabio 99999999999 face-a samo da izgleda lepo:boodala: ) Zato mi komp prokuva svaki put...

Ha ha:a_bleh: Ala sitnicarimo... Mislio sam uopsteno da na Marsu nema vode.

Nece biti vode jer , kao sto vidis na slici, sa leve strane sam stavio neki facility koji putem ovog velikog creva crpi podzemne vode i time obezbedjuje zalihe glavnoj kuli (Bobi nadam se da je ovo naucno moguce i da nije u suprotnosti sa zakonima fizike ili prirode ili cega vec...:D kidding...)
P.S. Popravio sam osvetljenje (nadam se)
Evo dva testa:

prvi sa fogom i brightness/contrast

6681

druga u vecoj rezoluciji bez foga i b/c

slika:
http://img64.imageshack.us/img64/9496/test8xq9.jpg

Sto se tice animacije... hmmm pa jeste steta ali ne znam ja bre da animiram tj. bolje reci mrzi me da cekam. Mogu da izanimiram preletanje preko kompleksa u trajanju od 3 sec (100 frame-ova):to_care:

bobi
13.3.2007, 3:04
E... ovaj update je super...
Ne mogu da vidim drugu sliku (iz nekog razloga neće da je prikaže ni u Operi ni u FF-u), ali je ova prva, onako na prvi pogled (posebno pogled u thrummbnail), prilično obećavala.
E sad, nakon što sam otvorio sliku, uočio sam par stvari koje su meni lično zasmetale (ne kažem da li je to realno ili nije, samo su meni nelogične).
Kao prvo, planina-brdo sa desne strane...
Isuviše intenzivno crnih delova imaš u podnožjima te planine. Da li ono mora da bude baš toliko crno, uzevši u obzir sav taj sjaj onog popodnevnog neba? Ovo se odnosi i na prvu veću rupu sa leve strane. Mislim da bi po ovakvim vremenskim prilikama video slabašno osvetljeno, ali osvetljeno dno te rupe.
Refleksija na staklima je prevelika.
U pustinjskoj atmosferi poput tvoje, u kojoj se verovatno dižu svakog časa kovitlaci prašine, teško da bi stakla ostala 100% reflektivna. Predlažem ti da smanjiš refleksiju prilično i da im dodaš neku dirt mapu.
Ostalo je sve OK po meni.

Mislim da više i nema mnogo smisla da me pitate za mišljenje, pošto su svi vaši radovi sve ozbiljniji, te da sa svojim skromnim znanjem i verovatno neću biti u prilici da vam mnogo pomognem.
Ipak, očekujem vaše kritike i sugestije o jednoj mojoj sceni koju ću uskoro da postavim.
Jedno pitanje pre toga...
Volite li Mortal Kombat? :)

Highlander
13.3.2007, 13:47

Obožavam! Pogotovu uz čaj... :D

uros@3D
13.3.2007, 20:15
E... ovaj update je super...
Ne mogu da vidim drugu sliku (iz nekog razloga neće da je prikaže ni u Operi ni u FF-u), ali je ova prva, onako na prvi pogled (posebno pogled u thrummbnail), prilično obećavala.
E sad, nakon što sam otvorio sliku, uočio sam par stvari koje su meni lično zasmetale (ne kažem da li je to realno ili nije, samo su meni nelogične).
Kao prvo, planina-brdo sa desne strane...
Isuviše intenzivno crnih delova imaš u podnožjima te planine. Da li ono mora da bude baš toliko crno, uzevši u obzir sav taj sjaj onog popodnevnog neba? Ovo se odnosi i na prvu veću rupu sa leve strane. Mislim da bi po ovakvim vremenskim prilikama video slabašno osvetljeno, ali osvetljeno dno te rupe.
Refleksija na staklima je prevelika.
U pustinjskoj atmosferi poput tvoje, u kojoj se verovatno dižu svakog časa kovitlaci prašine, teško da bi stakla ostala 100% reflektivna. Predlažem ti da smanjiš refleksiju prilično i da im dodaš neku dirt mapu.
Ostalo je sve OK po meni.

Mislim da više i nema mnogo smisla da me pitate za mišljenje, pošto su svi vaši radovi sve ozbiljniji, te da sa svojim skromnim znanjem i verovatno neću biti u prilici da vam mnogo pomognem.
Ipak, očekujem vaše kritike i sugestije o jednoj mojoj sceni koju ću uskoro da postavim.

Nemoj tako, pocrvenecemo :icon_redf
Hvala za savete uradicu to. Senkama sam ja mislim smanjio density (ili mozda nisam) pogledacu...

:D opasan si...

GOKSIMASTER
14.3.2007, 12:44
:) PS u ruke i zaprljaj texture (pored svega najbitnije je prasina) takodje obavezno stavi specular mapu

bobi
14.3.2007, 14:01
Sto se tice animacije... hmmm pa jeste steta ali ne znam ja bre da animiram tj. bolje reci mrzi me da cekam. Mogu da izanimiram preletanje preko kompleksa u trajanju od 3 sec (100 frame-ova):to_care:
Pa poenta je bre da se uči i napreduje... najlakše je reći ja ne znam to i to...

Nego, znaš šta mi sad palo na pamet i ne bi bilo teško da se izanimira. Izmodeluješ neki brod koji potseća na nekog skakavca ili neku tako krakatu bubu, dodaš mu dosta elisa koje se rotiraju. I napraviš preletanje oko baze (možeš i kameru da probaš da izanimiraš kao da je čovek drži) i na kraju kako ova buba sleće na ovaj heliodrom, prašina sve jača biva na zemlji ispod njega (što ne bi trebao da bude problem da izvedeš sa particlesima). Na kraju samo mali potres kamere kad sleti i polako sleganje prašine.
E, to bi bilo cool videti. :)

Mrmot
15.3.2007, 21:59
evo ja se nesto igrao u vray-u... tj pustio ovaj avioncic koji sam odavno radio kroz vray render O_o
nije lose?

3dM@niak
16.3.2007, 0:16
idi bre, pa de ovo stavi u Pocetnicke radove :D vth :)

galebns
16.3.2007, 0:32
Eheej bas je simpaticno :) Za crtace dushu dao :D

Mrmot
16.3.2007, 1:29
pa jeste pocetnicki ja sam pocetnik, juce sam prvi put koristio vray u zivotu a i ovaj avijon nije bas zavrsen O_o
'to ti nikada nece poleteti' :)

Dimke
16.3.2007, 16:22
Par WIP koji stvarno skupljaju prashinu:
http://img104.imageshack.us/img104/9449/golemgist4.th.jpg (http://img104.imageshack.us/my.php?image=golemgist4.jpg)
http://img517.imageshack.us/img517/8710/amazonkade8.th.jpg (http://img517.imageshack.us/my.php?image=amazonkade8.jpg)

:a_whistli

GOKSIMASTER
16.3.2007, 17:27
Mrmote svaka cast, tvoji radovi su uvek bili dobri a ovo je super samo da postavis malo kvalitetnije render opije i jacu rezoluciju sa 300 dpi i bilo bi san snova:D. Samo moram da pitam koliko je dugo rendovao

galebns
16.3.2007, 18:03
Dimke, extra je amazonka, jesi probao animaciju s njom?

uros@3D
16.3.2007, 22:06
Joooj bre ljudi sta vi stavljate u WIP... jel' to da malo nervirate nas prave pocetnike:D

Mrmote onaj avion je milina za oci, ne smem ni da pomislim koliko se to renderuje...

Dimke sve pohvale za Amazonku!

E sad malo opet ja...
Nisam jos zavrsio, ima jos nekih sitnih detalja, podesavanja rendera itd. ali glavna misao je tu - SAMSUNG 971p 19" (monitor za kojim balavim jos od kad sam ga prvi put ugledao...)

Mrmot
17.3.2007, 11:37
kao sto je goksi primetio, dosta su 'ubijeni' settingsi, nisam imao strpljenja da rendam milion godina (mozda nekad pustim komp da prenoci i renda) tako da je avion u stvari izrendan za dosta kratko vreme (<10 minuta) O_o

GOKSIMASTER
17.3.2007, 11:52
10 min zanimljivo.

Evo sta ti ja predlazem napucaj opcije i ostavi ga preko noci da drnda a ti prekri usi nekom krpom i moli se da se ne zapali:D

Jedino sto bi ja tu menjao jeste sto bi dodao neki hdri za refleksije ili obican jbg ako imas. Samo bi mu u ps-u jako smanji boje tako da vise izgleda ko da je crno beo da ne odudara od kompozicije, (nemoj boje skroz da ubijes samo ih stisaj):).Ako se suvise vide delovi u refleksiji probaj da ih blurujes. I konacno mozda bi stavio da ti neki plasticni ili sta god da su delovi nemaju cistu refleksiju vec blurovanu refleksiju cisto da vidim da li izgleda bolje. I konacno zadnji delovi krila izgledaju kockasto sto ce se definitivno primjetiti u boljem renderu. Koristi bevel opciju ako imas to ce brzo resiti problem:)

kinteC
17.3.2007, 13:51
Mislim da je suvisno komentarisati mrmotov rad, covek rastura kako radi. :) Sto se uros@3D tice, svaka cast, lepo se vidi kako si napredovao. Ja sam se nesto malo bavio 3d-om, a opet ne bih znao napraviti onaj monitor koji takodje sanjam... :o Cestitam :)

nesonjacc
17.3.2007, 16:10
Postoji na ovom svetu nekoliko podvrsta pocetnika. Obicni netalentovani pocetnici( koje jedino upornost spasava.) , oni malo talentovaniji, oni mnogo talentovani i oni tzv Mrmot pocetnici.

E ovim mrmot pocetnicima( citaj ultra mega giga talentovani) uopste nije
potrebno iskustvo
Iz ovoga se izvlachi sledeci zakljuchak - Kad bi Mrmot seo u kokpit f - 18 odmah bi znao da ga "vozi". :odoK: :

Bravo Mrmote svaka cast :D

Dodushe mrmot pocetnici imaju jednu manu( poveliku) - Ne da su Lenjiiiiiii

bobi
17.3.2007, 16:50
evo ja se nesto igrao u vray-u...

Zar i ti sine Mrmote...;)
Everybody use fu*king Vray! :n-cc2:

Nikako nisam pristalica ovog rendera, koji bi trebao po meni da se koristi samo za eksterijere i enterijere i to ako vam neko plati da napravite scenu koja će da izgleda fotorealistično.

Izuzetno tačan i precizan, ali vojnički uniformisan i dosadan render.
Render u kome sam samo par artističnih radova video. Za animaciju da i ne pričamo...

btw. Dobro ti je avionče... :)

Mrmot
18.3.2007, 0:47
prvo ljudi hvala, nisam ocekivao ovolike pohvale O_o
drugo, muka je sto mi je komp u sobi u kojoj spavam, a imam nekakav cudan kuler, a vray guta procesorsku moc tako da se kuler pritom cuje kao omanji usisivac, tako da ako se bas negde zapijem da ni top ne moze da me probudi, e onda cu da ostavim preko noci da renda :D
Avijonce je prilicno low-poly (s tim da su neki delovi ekstremno high-poly, jer sam isuvise lenj da ih optimizujem) tako da se kockaste stvari na njemu podrazumevaju :D
trece, obzirom da se u razne render endzine i ne razumem toliko (a hocu da se razumem, nekada) za sada mi se vray jako svidja, bas zbog te fotorealistike koju dobija za relativno kratko vreme -secam se na starom kompu mental ray i final gather i druga takva cudna imena kad sam isprobavao, jednu obicnu 'staklenu' sferu je drndao par sati- tako da je ovo pravo osvezenje :D

hadeeri mape jos uvek ne znam kako efektivno da stavljam, al i to cu valjda da pohvatam kako se radi :D

hvala jos jedared, boostovali ste mi moral (+2) pa cu sad da radim u 3dsu malo vise :)

*btw, jedan od razloga zasto sam poceo ove zafrkancije sa vray-om je onaj cajnik na naslovnoj strani martovskog SK... rekoh, 'ocu i ja ovako' :)

uros@3D
18.3.2007, 18:12
hadeeri mape jos uvek ne znam kako efektivno da stavljam, al i to cu valjda da pohvatam kako se radi :D

Ja znam da se to stavi u Envirnoment i u coordinates stavi se da bude u obliku sfere i onda se slika reflektuje na objektu pa izgleda lepo:kreza: tako ja radim...

*btw, jedan od razloga zasto sam poceo ove zafrkancije sa vray-om je onaj cajnik na naslovnoj strani martovskog SK... rekoh, 'ocu i ja ovako' :)

To je valjda rađeno sa MR-om...

btw Koji Vray korisits i za koji max? Hocu i ja da malo skocim na njega:D

GOKSIMASTER
20.3.2007, 20:09
E Bobi , realisticna fotka na novom svetu kompjutera 9i to sa cajnikom) pa bobi mislim da si dobio novi zadatak :D

uros@3D
20.3.2007, 22:48
Ljudi jel zna neko koja je zamena za matte/shadow sa mental ray-em? Ima li to da se skine negde za max 8-icu.

btw kupio sam prirucnik za max 8 pa se sad bacam na ucenje:icon_stud

Dru1D
20.3.2007, 23:10
Poceo sam da pravim neku landscape scenu koja treba da podseca na Mars:D Elem, evo tri test rendera>

prvi je sa skylightom i ukljucenim GI i Final Gatherom
drugi je sam omnijiem i iskljucenim GI i FG
treci je sa omnijem i ukljucenim GI i FG

koje osvetljenje najvise odgovara ovoj sceni, posto hocu da napravim jos i neki tech city u "dolini"?

P.S. Lopta je cisto iz fazona

Druga. :alealeee:

uros@3D
28.3.2007, 18:38
Danas napokon ugrabih vremena za novu scenu. Koristio sam planine iz scene sa Marsom i ono malo avionche sto sam pravio sa nekim izmenama...

Highlander
28.3.2007, 20:13
Planine su mnogo zaobljene, umesto da budu oštre i nepravilne. I menjaj avionce, misliš da to stvarno može da poleti? :a_bleh: Mnogo je nekako fat...:icon_scra

GOKSIMASTER
2.4.2007, 12:05
evo neki lighting chaleng sto radim za cg-talk. Skino sam scenu i radio maya softevr rezimom, naravno jos nije gotovo (tacnije prefektno) A da bi ste shavtili sta znaci maya softver e pa to vam je render sa onim bobijevim trulima forama:a_bleh:

Salim se naravno:D
http://i40.photobucket.com/albums/e217/goksimaster/TEST2.jpg
preporucljivo je gledati ga uvcece posto je scena danju preko monitora dosta crna a tek se nocu pokaze kako izgleda. :kreza:

uros@3D
2.4.2007, 21:40
Uuuuu covece ti si bas omasio temu! Bolje da si ovo stavio u 3D Galeriju nego onaj manijakov voz, ili to nesto pokusavas da budes skroman:a_bleh: Pretpostavljam da si pod "bobijevim trulim forama" mislio na "rucno" postavljanje omni-ja da se izlazira neki GI efekat. Ako si tako uradio ovu scenu onda je odlicno:aplauz: Samo si mogao da postujes render boljeg kvaliteta ili ti je ovo iskljucen AA? :ciao:

bobi
2.4.2007, 23:45
Pretpostavljam da si pod "bobijevim trulim forama" mislio na "rucno" postavljanje omni-ja da se izlazira neki GI efekat.
Pa ako je hteo da lažira bouncovanje svetla, kamo to bouncovanje svetla? :)
Ovde samo vidim da je ona glavna postavio.
Isuviše magle, volume lighta...
No, ovo je WIP, tako da čekamo update.

GOKSIMASTER
3.4.2007, 0:04
E pa ovako sva svetla su rucno postavljana a ima ih preko 25 i sta bre fali fogu magli u tome je poenta, umetnicka strana slike:boodala:

bobi
3.4.2007, 0:13
E pa ovako sva svetla su rucno postavljana a ima ih preko 25 i sta bre fali fogu magli u tome je poenta, umetnicka strana slike:boodala:

Ne ljuti se bre, babo! :)

Elem, evo ti prva nelogičnost.
Svetlo skroz desno...
Piči svim svojim intenzitetom na dole, a samo je asvalt osvetljen. Što nije i zid osvetljen? Čak bi i donji deo znaka onog "ENTER" morao da bude osvetljen bounce svetlom.
Postavi jedan omni (ne znam kako se to zove u mayi) malko iznad asfalta i malko dalje od zida. Omni koji će da simulira odbijanje fotona i kojem ćeš da smanjiš opseg, tako da osvetljava najdalje na par metra.

i tako sa svim ostalim svetlima za početak :)

GOKSIMASTER
3.4.2007, 0:48
Hvala bo bi korisno za znati ali kao sto rekoh nije gotovo. mada to ne bih primetio , tnx , mislimda mi nemamo omni ali imamo point i volume light koji bi trebalo da su slicni (isti)

U sustini ovo je staromodno postavljanje svetala koje je postajalo pre mr-a

uros@3D
5.4.2007, 21:40
Batalio sam ono sa planinama i avionom, mozda neki drugi put kad se malo vise potrudim oko aviona.

Danas sam poceo da pravim nesto sto sam vec odavno smislio i nacrtao. U pitanju je neka izmisljena mini-linija. Recimo da sam uradio veci deo posla sto se tice zvucnika. Glavni (plavi) nije trebalo da izgleda ovako jajasto ali mi to slucajno palo napamet dok sam pravio. Ova mrezica me malo zeza tokom rendera neznam zasto u pitanju je "standard" sa ubacenom opacity mapom. U closeup-u je nesto tamnija jer sam tu pojacao RGB level, takodje sam iskljucio da baca senke jer onda se ovo iza jedva vidi. Ovo na slici je desni...

7134
7135

P.S. Jel zna neko neki materijal koji se ponasa kao matte/shadow a da radi sa MR-om? Postovao sam vec ovo pitanje ali niko nije odgovorio...

3dM@niak
6.4.2007, 1:41
Zeleo bih podelim sa vama jedno bitno iskustvo koje sam stekao radeci na Steampunk konkursu... Posto sam radio jako detaljno, koristio sam mnogo primitiva, malo izdeformisanih, pogtovo kod srafova (uzmem hemisferu, pa je editujem da ima onaj krstic kao sraf) i instancirao te objekte stotinama puta...
medjutim, kada sam radio jedan od delova, trebalo mi je 6000 srafova, pa sam sraf iskopirao (kao instancu) 6000 puta, jeli... e sad tu sam naisao na problem koji mi ranije nije pao na pamet... elem, na kompleksnost scene ocigledno ne utice samo polycount, vec i broj objekata... dakle, posto sam probao posle da pomerim desno tih 6000 srafova - cekao sam 10 minuta da se pomere... sada sam ih sve pretvorio u 1 objekat i mnoogo je brzi i laksi rad...

Dakle, poruka je da uvek sto vise objekata spojite, ako je ikako moguce... to bi bilo to :)

GOKSIMASTER
6.4.2007, 3:33
E to je super samo si zaboravio da kazes jednu bitnu stavr, trebalo ti 45 minuta da se sve spoji u jedan objekat. ZAto ja predlazem da ih program automatski sklapa u jedan objekat kad ih duplira , ali ako max to ne moze onda ste naebali:D .

Urose , ta mini linija je od neke glosy / difuzne plastike. Pazi sad smanji refletivnost objekta tako da bolje kontrolises boju. I dodavaj veoma jak blur refleksiji dok nisi hapy sa rezultatima:)

3dM@niak
6.4.2007, 3:42
pa znas kako, moze da se kopiranje vrsi direktno u 1 objektu, kao elementi da budu a ne objekti... to bi resilo problem... mada ako je vec klonirano bolje ostaviti komp pola sata da to sve attachuje nego na svaki move cekati 7- 10 minuta :)

uros@3D
6.4.2007, 9:29
Zeleo bih podelim sa vama jedno bitno iskustvo koje sam stekao radeci na Steampunk konkursu... Posto sam radio jako detaljno, koristio sam mnogo primitiva, malo izdeformisanih, pogtovo kod srafova (uzmem hemisferu, pa je editujem da ima onaj krstic kao sraf) i instancirao te objekte stotinama puta...
medjutim, kada sam radio jedan od delova, trebalo mi je 6000 srafova, pa sam sraf iskopirao (kao instancu) 6000 puta, jeli... e sad tu sam naisao na problem koji mi ranije nije pao na pamet... elem, na kompleksnost scene ocigledno ne utice samo polycount, vec i broj objekata... dakle, posto sam probao posle da pomerim desno tih 6000 srafova - cekao sam 10 minuta da se pomere... sada sam ih sve pretvorio u 1 objekat i mnoogo je brzi i laksi rad...

Dakle, poruka je da uvek sto vise objekata spojite, ako je ikako moguce... to bi bilo to :)

To sam i ja primetio kada sam u prvom pokusaju pravio RX8-icu. Imao sam uzasno puno objekata (hteo sam da sveki deo pravim posebno:kreza: ) i kada sam hteo nesto da premestim/rotiram komp bi skroz pobrljavio. Na kraju sam poceo da ih attach-ujem sve u jedan objekat i islo je znatno brze. Mislio sam da je to zato sto sam restartovao komp pa oslobodio RAM-a ali eto ipak je to broj objekata u pitanju. Od sada pa ubuduce...

btw 6000 srafova?! auuuu...

Urose , ta mini linija je od neke glosy / difuzne plastike. Pazi sad smanji refletivnost objekta tako da bolje kontrolises boju. I dodavaj veoma jak blur refleksiji dok nisi hapy sa rezultatima:)

Nemora uvek biti refleksija jako blur-ovana. Napr. ja imam liniju na cijim se obodima zvucnika nalazi plastika slicna onoj za pravljenje plasticnih maceva sa malo ostrijom refleksijom.

Thnx

WTF!? Kako se bluruje refleksija? Znam da mogu da blurujem HDR mapu koju koristim za envr. ali nemogu da blurujem plane na kome stoji tako da ce opet biti ostra refleksija. Gde se podesava taj blur?

3dM@niak
6.4.2007, 11:19
koliko se secam, ako koristish scanline u maxu, i stavis u reflection slor reflect/refract mapu, ona ima blur koji se moze ukljuci... za raytrace refleksiju ne verujem da moze...

kinteC
6.4.2007, 13:48
@uros@3D
Cisto da dodam, sto se oblika zvucnika tice, nije bas najsrecnije uradjeno. Prednji deo, (prednja maska zvucnika) trebala bi da je obla, ovako je sve suvise kockasto.

uros@3D
6.4.2007, 15:25
Obrisao sam slucajno zvucnik danas, pa sam morao sve iz pocetka:n-cc2: :boodala:

@kinteC
pa chamferovane su ivice napred, mozda treba jos?

Poceo sam da pravim i glavni stub, sad sam skoknuo na net da poskidam neke CD omote, posto planiram da pored linije stoji disk LP-a:nov_guita

GOKSIMASTER
6.4.2007, 18:38
KAD smo vec kod refleksija treba da jacina reflektivnosti i blura zavisi od ugla pod kojim kamera gleda objekat. ebes me kako to radite u maxu. Ali znam da dafinisete sa krivama ili tako nesto

A za ray trace refleksije treba da koristimr da bi mogao da blurujes. Imas te opcije verovatno u odeljku za mr kod materijala

bobi
6.4.2007, 18:40
KAD smo vec kod refleksija treba da jacina reflektivnosti i blura zavisi od ugla pod kojim kamera gleda objekat. ebes me kako to radite u maxu. Ali znam da dafinisete sa krivama ili tako nesto

Ma jok bre, to ti je u maxu automatski. Samo izabereš raytrace mat. :dzavo:

GOKSIMASTER
6.4.2007, 19:06
I vidis zato ja volim mayu sve rucno moze fino da se podesi koliko ,kad ,zasto. Primer kliknem opcije od komande extrude pa se zaebavam itd :dzavo:

mix_ts
7.4.2007, 17:19
Evo neki rad koji sam malopre uradio za threedy smc. Ogranichenje je bilo 90 minuta, a tema 2d platforma. Uradio sam Super Maria iz osamdesetih, i josh neke elemente iz te legendarne igrice

http://img237.imageshack.us/img237/9922/supermariofinal4webjg1.jpg

GOKSIMASTER
7.4.2007, 17:32
90 min a de je pozadina. Nije ti trebao fg za render

mix_ts
7.4.2007, 18:12
Ovo je slika kakvu sam poslao. Trenutno dodajem josh neke stvari, pa cu da je postavim kasnije (sa sve pozadnom)

uros@3D
7.4.2007, 23:03
Ovo je slika kakvu sam poslao. Trenutno dodajem josh neke stvari, pa cu da je postavim kasnije (sa sve pozadnom)

Zanimljivo.. samo u cemu je fora? Jel' treba da napravis neki klip?

Danas zavrsio veci deo scene sa mini-linijom. Ostalo mi je jos da sredim nekako te reflekcije, mada neznam kako (probao sam sa raytrace mat. i nisam uspeo da blurujem, sa metal/lume sam uspeo da blurujem samo sto render traje 10x duze a ispadne k'o da je zvucnik zardjao) i da eventualno doradim jos nesto oko modela. Imam i jedno pitanje. Zasto se stvaraju ove "fleke" oko pojedinih objekata? Mislim na ove svetle mrlje oko maske za CD player i jos ih ima ponegde oko zvucnika. Koristim skylight sa GI i FG (fg je na 200 sample-ova, sa max radiusom na 15 i min radiusom na 0,5 sta god to znacilo:kreza: )

bobi
7.4.2007, 23:28
Zanimljivo.. samo u cemu je fora? Jel' treba da napravis neki klip?

Danas zavrsio veci deo scene sa mini-linijom. Ostalo mi je jos da sredim nekako te reflekcije, mada neznam kako (probao sam sa raytrace mat. i nisam uspeo da blurujem, sa metal/lume sam uspeo da blurujem samo sto render traje 10x duze a ispadne k'o da je zvucnik zardjao) i da eventualno doradim jos nesto oko modela. Imam i jedno pitanje. Zasto se stvaraju ove "fleke" oko pojedinih objekata? Mislim na ove svetle mrlje oko maske za CD player i jos ih ima ponegde oko zvucnika. Koristim skylight sa GI i FG (fg je na 200 sample-ova, sa max radiusom na 15 i min radiusom na 0,5 sta god to znacilo:kreza: )

haha... Mental ray smrtnici. :dzavo:

Šta će ti za ovu scenu GI? Stavi mu samo jedan skylight u scenu (intensity 1 ili 1.5), uključi mu FG na nekih 350 - 500, samplove mu postavi na 1/16 ili 4/16, izaberi Lanchoss ili Michell filter.
To je sve što ti treba.

max i min radiusa FG-a računa u odnosu na piksele sa tvojom mernom jedinicom. Što si to uključio, ako ne znaš za šta služi?
Tako je to kada hoćete da učite max unatraške i da gubite vreme sa naprednim renderima, a osnovu svega ste zanemarili.

Ali setićete se vi dobrog Bobija! :dedica: :) :kreza: :dzavo:

uros@3D
7.4.2007, 23:47
haha... Mental ray smrtnici. :dzavo:

Šta će ti za ovu scenu GI? Stavi mu samo jedan skylight u scenu (intensity 1 ili 1.5), uključi mu FG na nekih 350 - 500, samplove mu postavi na 1/16 ili 4/16, izaberi Lanchoss ili Michell filter.
To je sve što ti treba.

max i min radiusa FG-a računa u odnosu na piksele sa tvojom mernom jedinicom. Što si to uključio, ako ne znaš za šta služi?
Tako je to kada hoćete da učite max unatraške i da gubite vreme sa naprednim renderima, a osnovu svega ste zanemarili.

Ali setićete se vi dobrog Bobija! :dedica: :) :kreza: :dzavo:

Yes, master... I understand!:n_klanja: :kreza:
Uključio sam zato sto sam to pokupio iz tutoriala za namestanje osvetljenja za kola, pa eto reko da probam...
btw vec je namesteno na 4/16 eto to sam ja sam naucio :) Drzim ga na 200 sample-ova zato sto hocu da ubrzam render dok se jos testira a 500 cu da namestim na kraju. Da se mozda ne stvaraju mrlje zbog toga?

bobi
8.4.2007, 0:07
Yes, master... I understand!:n_klanja: :kreza:
Uključio sam zato sto sam to pokupio iz tutoriala za namestanje osvetljenja za kola, pa eto reko da probam...
btw vec je namesteno na 4/16 eto to sam ja sam naucio :) Drzim ga na 200 sample-ova zato sto hocu da ubrzam render dok se jos testira a 500 cu da namestim na kraju. Da se mozda ne stvaraju mrlje zbog toga?

Haha.. :)

Pa uključi ga na 50, pa uporedi(imaš ram player baš za te namene) :)

GOKSIMASTER
10.4.2007, 12:12
Evo posle 20 min zezanja i po prvi put isprobavanja sun / sky sistema u mayi 8.5:)

http://i40.photobucket.com/albums/e217/goksimaster/proba-1.jpg

uros@3D
10.4.2007, 18:49
Eeee vidi blurovane reflekcije:kreza:
Evo i ja sam danas prvi put isprobao Hair & Fur;)

7252

A evo i re-modelovane fudbalske lopte. Prvi put sam je napravio kada sam pocinjao sam max-om, ali naravno nije ispala lepo i nisam umeo da stavim neku texturu na nju ali malo smo ucili i...

7253

btw Povecao sam sample na FG-u na onoj sceni sa linijom i sada je mnooogo bolje! Hvala bobi :)

bobi
10.4.2007, 19:43
Dobar ti ovaj čupko :) A i fudbalica je zakon. :)

@Goksi
Jel to refleksija u Mayi podešena na nula? :D
Dobar test. :)

Evo ja se zezam sa nekim karakterom iz jedne stare igre :)
http://www.imagehosting.com/out.php/i453762_BC01.gif

uros@3D
11.4.2007, 11:23
Hehe extra je:) Nesto mi je poznat ali nemogu da se setim. Jel' si ono namerno uradio da bude nagnut napred zbog nosa?:D

Nillaith
11.4.2007, 12:49
7252

Hehe, cakano! Podseca me na zivuljku koju imam na telefonu :D (od onih matorih telefona, tipa 3310)

@bobi
Jedino sto mi pada na pamet je "Gospodin Bogus," ali taj je bio neki zuti lik od plastelina... :P

uros@3D
11.4.2007, 16:25
Hehe, cakano! Podseca me na zivuljku koju imam na telefonu :D (od onih matorih telefona, tipa 3310)

@bobi
Jedino sto mi pada na pamet je "Gospodin Bogus," ali taj je bio neki zuti lik od plastelina... :P

Hvala, ima da je renderujem u 1024x768 i stavim za pozadinu:D

Eeee to! Mr. Bogus, na njega me podseca! Nisam dugo gledao Happy TV;)

bobi
11.4.2007, 18:48
Evo vam WIP, tu sam objasnio odakle karakter (a i desila se jedna jako čudna stvar u vezi sa poreklom ovog karaktera :paranoia: ).
http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=30529&st=0

Nillaith
11.4.2007, 22:49
Hvala, ima da je renderujem u 1024x768 i stavim za pozadinu:D

Moze jedan 1280x960 render za mene? :D

@bobi
Nazalost, nisam igrala tu igru... cini se luda :]

Dru1D
11.4.2007, 23:05
Hocete da vidite jedan pocetnicki rad? Ali STVARNO pocetnicki?

E pa, izvol'te! :D

bobi
12.4.2007, 3:38
Hocete da vidite jedan pocetnicki rad? Ali STVARNO pocetnicki?

E pa, izvol'te! :D
Dobro je, dobro je... ima super atmosferu :)
Kako si uradio glow?

Deder, priključi se i ti slobodno ovoj temi :)
http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=8625&page=2

uros@3D
12.4.2007, 12:45
Ja bi rekao da je ovo video post:confused:

bobi
12.4.2007, 14:01
Pećinko - rigovan :)

http://www.imagehosting.com/out.php/i461837_BC03.gif

uros@3D
12.4.2007, 14:58
Koja ludnica:) Pa ti bas sve umes u max-u;)

Meni sinoc padne na pamet da pravim triple X logo posto je jednostavno i na kraju zavrsim sa animacijom. Nije nista posebno, muzika je iz filma "300":D
malo je losijeg kvaliteta zbog dial-upa ali trebalo bi uskoro, ako Bog da, da instaliram wireless

http://img145.imageshack.us/img145/4395/logolh0.jpg

evo linka za download (751kb)
http://ukipictures.sitesled.com/klipovi/xXx.wmv

nesonjacc
12.4.2007, 15:45

Samo nemoj da mi kazes da je biped?( ciji sam veliki protivnik) Konstruisani rig je mnogo bolja stvar

GOKSIMASTER
12.4.2007, 18:26
E ja bi onom hromu gore stavio ramp mapu sa jakim prelazom izmedju crne i bele da predstavlj mapu refleksije , to jest boju refleksije. tako da dobijes neki loock ko da si radio u ps-u igraj se sa tim namesti je kako hoces:)

Highlander
12.4.2007, 19:58

Lepo, lepo, ali nešto definitivno nije u redu sa laktom leve ruke...;)

bobi
12.4.2007, 21:01
Samo nemoj da mi kazes da je biped?( ciji sam veliki protivnik) Konstruisani rig je mnogo bolja stvar
Pa kad nećeš da napraviš tutorial za rigovanje, iako te teram već mesec dana. :)
Ovo je biped, skinovan sa skin modifierom.

@Highlander
Hvala :)
Nemam pojma za lakat. Šta ti tačno smeta?

@Uroš
Ma nisam ni znao mnogo o tome do juče, nego sam uzeo i malo provežbao skining i animaciju bipeda.

GOKSIMASTER
12.4.2007, 21:12
Za lakat verovatno misli isto sto sam ti i ja rekao ja i drugi na dz-u pogledaj da ga potrefis ko ljudski lakat.

uros@3D
12.4.2007, 21:13
E ja bi onom hromu gore stavio ramp mapu sa jakim prelazom izmedju crne i bele da predstavlj mapu refleksije , to jest boju refleksije. tako da dobijes neki loock ko da si radio u ps-u igraj se sa tim namesti je kako hoces:)

OK, hvala. Jesi li pogledao klip? Anybody?

http://ukipictures.sitesled.com/klipovi/xXx.wmv

nesonjacc
12.4.2007, 21:20
Hehe, Ovaj da. Pa napisacu taj tutorial. Cim budem za to smogao vremena.
Svecano obecavam :D

@ uros@3D

Joooo - Kako mi samo onaj atmospheric bode oci u tom klipu. + Nesto nije u redu sa refleksijom. Nesto cudno to izgleda

uros@3D
12.4.2007, 21:26
Hehe, Ovaj da. Pa napisacu taj tutorial. Cim budem za to smogao vremena.
Svecano obecavam :D

@ uros@3D

Joooo - Kako mi samo onaj atmospheric bode oci u tom klipu. + Nesto nije u redu sa refleksijom. Nesto cudno to izgleda

Obican raytrace, beli plane postavljen ispred kao objekat koji se reflektuje.(radi brzeg rendera) Sta s atmospheric-om? sta smeta? budi malo jasniji.

bobi
12.4.2007, 21:54
Uroše evo sad sam pogledao klip i mislim da je odličan....

Par samo sugestija...

Napravi neki prelaz (mix ili bljesak) između crnila i prvog kadra. Zatim, kadrovi su odlično vezani, posebno prvi drugi i treći kadar i ostavljaju dubok utisak :tapsh: ali četvrti i peti imaju drugačiju kameru (posebno peti) jer nije linearno izanimirana kao prva tri (tekst nekako nepotrebno dolazi iz neke polurotacije, što ti uopšte nije potrebno).
Obavezno menjaj zadnji efekat sa atmosphericom, kao što ti nesonjacc reče, jer atmospherici su vrlo uniformni i linerani (npr. svi oblaci imaju isti phase i velocity).
Prava stvar za taj zadnji efekat bi bio volume light na nekom direct lightu pozadi, plus jedan omni napred koji bi osvetljavao slova. Izanimiraš ih da idu od bljeska ka sve manjem intenzitetu.
Za materijale nemam nikakve zamerke i za celokupno osvetljenje.

Bravo još jednom. :alealeee:

uros@3D
12.4.2007, 22:10
Uroše evo sad sam pogledao klip i mislim da je odličan....

Par samo sugestija...

Napravi neki prelaz (mix ili bljesak) između crnila i prvog kadra. Zatim, kadrovi su odlično vezani, posebno prvi drugi i treći kadar i ostavljaju dubok utisak :tapsh: ali četvrti i peti imaju drugačiju kameru (posebno peti) jer nije linearno izanimirana kao prva tri (tekst nekako nepotrebno dolazi iz neke polurotacije, što ti uopšte nije potrebno).
Obavezno menjaj zadnji efekat sa atmosphericom, kao što ti nesonjacc reče, jer atmospherici su vrlo uniformni i linerani (npr. svi oblaci imaju isti phase i velocity).
Prava stvar za taj zadnji efekat bi bio volume light na nekom direct lightu pozadi, plus jedan omni napred koji bi osvetljavao slova. Izanimiraš ih da idu od bljeska ka sve manjem intenzitetu.
Za materijale nemam nikakve zamerke i za celokupno osvetljenje.

Bravo još jednom. :alealeee:

Drago mi je da ti se svidja:) Videcu nesto za ta svetla na kraju a sto se tice kadrova, slazem se da peti dolazi iz polurotacije ali onako na brzinu samo da naglasi da je u pitanju 3d model ali cetvrti je isto linearan i nema nikakve rotacije:ciao:

bobi
12.4.2007, 22:15
slazem se da peti dolazi iz polurotacije ali onako na brzinu samo da naglasi da je u pitanju 3d model ali cetvrti je isto linearan i nema nikakve rotacije:ciao:

Nemoj to da naglašavaš, jer time praviš istu grešku kao nabeđeni kompjuteraši po lokalnim medijima, koji umeju da prozvedu samo kič.
Vidi se odmah da je 3D, nema potrebe za bilo kakvim egzibicijama. Seti se recimo Blizzarda. Na šta bi ličilo ono otvaranje slova ako bi ga izanimirali da se rotira bez ikakve potrebe?

uros@3D
12.4.2007, 23:56
Evo ga mali update, samo onaj zavrsni kadar sa direct light+volume fog.Lepo sam sve do onog frejma kad zasija direct light renderovao bez istoga, jer ide render 3x brze a posle sam renderovao sa direct lightom, tako da sad mogu samo da menjam bljesak po potrebi, ne moram da renderujem sve ponovo:D

http://www.sendspace.com/file/b8zi2u

Dru1D
14.4.2007, 22:58
Dobro je, dobro je... ima super atmosferu :)
Kako si uradio glow?

Deder, priključi se i ti slobodno ovoj temi :)
http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=8625&page=2

OMG Nije mi se jos desilo da pro trazi pomoc od mene.......
Radjena je u Mayi, Prosto u atributima materijala nadjes special effects i tu ti je jedina opcija glow....

nesonjacc
15.4.2007, 4:10
Evo ga mali update, samo onaj zavrsni kadar sa direct light+volume fog.Lepo sam sve do onog frejma kad zasija direct light renderovao bez istoga, jer ide render 3x brze a posle sam renderovao sa direct lightom, tako da sad mogu samo da menjam bljesak po potrebi, ne moram da renderujem sve ponovo:D

http://www.sendspace.com/file/b8zi2u

Sad je mnogo bolje. Samo spusti bljesak( tako da bude centriran iza slova) i povecaj ga.

Odlican je put kojim si krenuo. :). KOnacno da neko na ovom forumu pocne i da animira.

Ja vec neko vreme razmisljam da zapocnem skolicu animacije ovde. Ali neznam ima li zainteresovanih.

Inache ja bih ceo taj posao uradio u combustionu npr( autodesk combustion 4)

Psychon@ut
15.4.2007, 19:37
Uvijek spreman za školovanje :D

DarkNemos
15.4.2007, 21:23
Ja danas malo čačkao po max-u i posle 2 sata evo šta je ispalo...

Nisam samo znao kako mrežicu da uradim...

Predlozi, kritike, saveti, sugestije, ocena... Da vas čujem.

uros@3D
15.4.2007, 22:08
Hmmm na sta li me ovo podseca:D :dzavo:

Pazi ovako. Mrezicu radis (bar sam ja tako radio) tako sto napravis neki standard mat. i u diffuse mu namestis crnu boju (ili neku drugu posto vidim da si zvucnik obojio u crno tako da se mrezica nece ni videti, bolje je da ga obojis u neku drugu boju) i onda mu u opacity stavi ovu mapu:

http://img265.imageshack.us/img265/737/metalsornamentalmetalspli6.th.jpg (http://img265.imageshack.us/my.php?image=metalsornamentalmetalspli6.jpg)

Tile-uj je kako ti odgovara.

Mislim da si ove pregrade preko ovih manjih gore trebao da spojis ovako se vidi da su naknadno dodati, a i na onom trecem su nekako pretanke. Ovo sve ostalo je OK. Nije lose za pocetak

btw Ko je meni dao rep. za zvucnike? Pise samo "Odlicni zvucnici" i nista vise. Da nisi ti?

DarkNemos
15.4.2007, 22:28
Hmmm na sta li me ovo podseca:D :dzavo:
Eh... neko da mene kopira. Sta li ce to biti;)

Tvoja linija je totalno različita od moje a i uopšte mi nije bila namera da te kopiram. Ako je potrebno obrisaću post.

Mislim da si ove pregrade preko ovih manjih gore trebao da spojis ovako se vidi da su naknadno dodati, a i na onom trecem su nekako pretanke. Ovo sve ostalo je OK. Nije lose za pocetak

To sam razgledao po sobi i uzeo da modelujem moju aiwa liniju. Mislio sam da je uradim u originalu al mi ta mrežica stvara problem. Kako misliš da spojim one pregrade? Ovako su u originalu...

Nego kako da rotiram canavas u max-u? Ako je ikako moguće... Da nebi radio isti zvučnik 2 puta samo zbog onih malih gore...

btw Ko je meni dao rep. za zvucnike? Pise samo "Odlicni zvucnici" i nista vise. Da nisi ti?

Nisam ti ja dao rep al stiže ti jedan i od mene:)

uros@3D
15.4.2007, 22:37
Tvoja linija je totalno različita od moje a i uopšte mi nije bila namera da te kopiram. Ako je potrebno obrisaću post.

Taman posla! Covece, zezam se, evo ja sam obrisao to u vezi kopiranja, posto vidim da je pogresno protumaceno:)

To sam razgledao po sobi i uzeo da modelujem moju aiwa liniju. Mislio sam da je uradim u originalu al mi ta mrežica stvara problem. Kako misliš da spojim one pregrade? Ovako su u originalu...

Nego kako da rotiram canavas u max-u? Ako je ikako moguće... Da nebi radio isti zvučnik 2 puta samo zbog onih malih gore...

A zasto ti to treba? Ako hoces da ga preslikas samo na drugu stranu onda klikni lepo Mirror, onda izaberes Instance tako da sve promene koje napravis na jednom zvucniku budu vidljive i na drugom. pozzz :ciao:

DarkNemos
15.4.2007, 23:12
Mali update... Dodao sam mrežicu i sada izgleda realnije...

@uros@3D

Hvala na korisnim savetima... Dobio si rep.:D

Neki savet za pozadinu, okruženje...
Ako si ono ti radio na tvom sajtu onu flašu guarane, kako si uradio refleksiju na totalno crnom podu??? Lepi radovi...

uros@3D
16.4.2007, 22:15
Mali update... Dodao sam mrežicu i sada izgleda realnije...

@uros@3D

Hvala na korisnim savetima... Dobio si rep.:D

Neki savet za pozadinu, okruženje...
Ako si ono ti radio na tvom sajtu onu flašu guarane, kako si uradio refleksiju na totalno crnom podu??? Lepi radovi...

Hvala za rep!

Pa ko bi drugi radio slike na mom sajtu nego ja?:D Kako mislis kako? Za onaj vrh i dno limenke sam koristio cuvenu mapu lakerm.jpg A za ostalo je bez reflekcije. Ako bas mislis na pod to je obican crni materijal sa nekim specularom i glossinesom tako da se malo presijava a za mapu refleksivnosti sam stavio Flat Mirror kol'ko se secam. Ali prava prica je u tome da sam ja drzao dva dana razvijenu limenku pod foteljom da bi se ispresovala i onda skenirao, malo popravio u PSP i stavio u diffuse:D

Za pozadinu imas veoma sirok izbor. Moze biti neki obican, "studijski" render koji ja inace najvise volim. Moze i da ga stavis na neku policu. Napr. mozes da ga uklopis u onu scenu dnevne sobe koju je bobi objasnjavao, posto vidim da si i ti pratio. Tu lepo stavis Raytrace u ref. i onda imas dosta toga da reflektujes + lepo sve renderujes sa MR-om;)

mix_ts
17.4.2007, 16:46
Jel znate shta bi bilo cool: da animirate scene sa tim zvuchnicima i da ubacite neku pesmu, ali sa tim da se zvuchnici (tachnije boombox, valjda se to zove membrana... neznam tachno) pomeraju u ritmu.

mix_ts
17.4.2007, 16:58
Tutorial za boom box: Prvo, treba vam model zvuchnika, ali mozhete da ga napravite za par minuta> box i boolean (mada bi trebalo da se shto manje koristi). Onda kliknete na "motion" dugme (tochak), otvorite "assign controller", i onda na "position: Position XYZ". Onda klik na assign position i izaberete "audio position" sa liste. Onda izaberete zvuk, pesmu, neku sa dosta basa (npr: Marsh na Drinu). Sada bi trebalo da promenite "target point" za x y ili z (tj. pravac u kome treba da se pokrece, max i min). Bilo bi dobro da uradite ovo i za scale. Sledece, ubacite onaj zvuk u animaciju.

To bi bilo to... Ovaj tutorial sam video negde na netu dok sam bio u shkoli, tako da sam ga preprichao, a zaboravio sam da napishem Link... budala... Ako nadjem originalni link, postovacu ga.

P.S. Ako neko uradi ovu animaciju, neka je okachi, ja bash neshto i nemam vremena da pravim sve ovo... ali ko zna

DarkNemos
17.4.2007, 22:30
Evo ja donekle stigo sa izradom muzičke linije. Dakle kao i svaki početnik naleteo sam na tonu problema od kojih sam većinu uspeo da rešim al negde se zapelo...

Dakle da pojasnim problem. Problem je u onom delu gde se vide ona svetla i svetla ekvilajzera... Pokušao sam da napišem aiwa i da ubacim neku sliku ekvilajzera. Tačnije tu sam ubacio staklo pa iza stakla sam napisao text(neznam dal uopšte može da se doda textura na text) i postavio 5 plane-a i iza toga jednu kocku pošto sam tu iseko poligone. Na taj plane sam dodao material koji je plava boja sa specular level:100, Glossiness:20, Self-Illumination je svetlo plava boja. Pretpostavljam da je ovo tooootalno pogrešan princip pravljenja toga. Nije mi palo napamet nijedno drugo rešenje...

Sledeći problem je moje nepoznavanje mapovanja pa su dugmići ostali sivi a na njima je trebalo da ima znak stop,play i tako to... To ću valjda naučiti nekako...

Dakle saveti, predlozi, kritike,i ako mislite da sam nešto znao a da nisam primenio slobodno me:Battered:

uros@3D
17.4.2007, 23:08
@ mix_ts

Jooj bas mi je to trebalo! Thnx! Nisam znao kako da uradim to pa sam i odustao, inace zvucnike sam i poceo da pravim sa mislju da ih animiram, ali hmm... nije uspelo:) Probacu sada, mada sam zato sto je still, scenu napucao svakojakim efektima i jakim parametrima tako da bi render trajao citav zivot, ali ako ne budem koristio MR onda ce ici brze;) ih ima da tuce "numb" sve u 6!!!:kreza:

Evo ja donekle stigo sa izradom muzičke linije. Dakle kao i svaki početnik naleteo sam na tonu problema od kojih sam većinu uspeo da rešim al negde se zapelo...

Dakle da pojasnim problem. Problem je u onom delu gde se vide ona svetla i svetla ekvilajzera... Pokušao sam da napišem aiwa i da ubacim neku sliku ekvilajzera. Tačnije tu sam ubacio staklo pa iza stakla sam napisao text(neznam dal uopšte može da se doda textura na text) i postavio 5 plane-a i iza toga jednu kocku pošto sam tu iseko poligone. Na taj plane sam dodao material koji je plava boja sa specular level:100, Glossiness:20, Self-Illumination je svetlo plava boja. Pretpostavljam da je ovo tooootalno pogrešan princip pravljenja toga. Nije mi palo napamet nijedno drugo rešenje...

Sledeći problem je moje nepoznavanje mapovanja pa su dugmići ostali sivi a na njima je trebalo da ima znak stop,play i tako to... To ću valjda naučiti nekako...

Dakle saveti, predlozi, kritike,i ako mislite da sam nešto znao a da nisam primenio slobodno me:Battered:

Ovako. Svidja mi se kako si uradio glavni stub. Sto se tice mapiranja ja sam radio ovako ali mozda ima i jednostavniji nacin. Uzmes lepo napravis sliku kako bi trebao da ti izgleda displej i exportujes u .png format sa providnom pozadinom. Onda u maxu napravis composite material, u prvi sloj/karticu stavis materijal koji koristis za staklo na displeju, u drugi sloj ubacis standard material i u diffuse mu stavis .png sliku.(naravno self-illumination mu stavi na 100 ili mu ubaci neku svetlu boju). On ce automatski iskoristiti alpha (providnost) tvoje slike i primeniti je. Tako da ce se tvoja slika ponasati kao neki "layer" koji je dodat na onaj material stakla, naravno mozes da je pomeras i namestis kako ti odgovara. (uzmi i UVW mapu da ti bude lakse!)

Evo ti moj primer:

slika displeja:

7426

primena slike na displeju:

http://www.geocities.com/ukipictures/Beat_Machine_2_small.jpg (http://ukipictures.sitesled.com/slike/Beat%20Machine%202.jpg)

Isto to mozes i da uradis za dugmice. Mada ti je lakse da pomocu line-a iscrtas lepo sve simbole (dovoljno ti je play, pause, stop ovo ostalo se svodi na kopiranje i mirror-ovanje istih) i onda im ubacis modifier (extrude) stavis ammount na 1 i das im neki materijal po zelji. Jos jednom: Ovako sam ja radio, sto ne mora da znaci da je to jedini nacin. Stavise ni ja nisam nista do pocetnik:) :alealeee:

bobi
18.4.2007, 4:07
@Dark Nemos

Samo još jednom da te pohvalim da napreduješ stravičnom brzinom. Čoveče, ti si pre koliko kratkog vremena upalio max i gledaj šta već radiš.
Svaka čast. :tapsh:
Odličan je i kolega Dark Mesiah. :tapsh:

@Uroš3D
Odlično objašnjeni composite materijali. :tapsh:
Keep it up. :)

mix_ts
18.4.2007, 13:57
E, a shto se tiche zvuka za scenu, mozhesh da renderujesh bez zvuka (ali da ti animacija traje koliko i pesma, ili neki deo), a mozhesh i da ubacish naknadno preko Premiere-a ili Vegas-a. Sad... neznam koliko ce animacija da potroshi rendertime-a, ali bi trebalo krace da bude bez zvuka (neznam, nikad nisam radio tako neshto, mozhda max doda zvuk posle rendera, u postproduction)

nesonjacc
18.4.2007, 14:20
Ouch.:eek:. Pa ovo je vec biser. - Kako bi ga renderovao sa zvukom a ??????

Ne dodaje se zvuk u maxu( mozesh ga ubaciti na scenu kao guide pri animiranju).
Ali nikada( znaci nikada) ne renderujesh nesto sa zvukom u maxu(:rofl: :rofl: :rofl: ).

Max i ne moze da renderuje zvuk.

Nije mu to namena, nikada mu to nije bila namena a bogami niti ce ikada biti.

Isto kao sto ne renderujesh ceo npr film u maxu vec kadar po kadar pa onda skupish kadrove i montirash lepo to(Avid, premiere,vegas....), a svako ko je ista ikada montirao u nekom on nle programa koje sam pomenuo zna da postoje video i audio shine..... stoga :icon_stud

3dM@niak
18.4.2007, 14:58
u stvari, ako se renderuje kao avi, mislim da MOZE da ima zvuk... prilicno sam siguran...

Mada naravno, to se NIKAD ne radi :) svaki video se u Maxu u principu renderuje kao serija slika, a posle slike spajaju i dodaje zvuk, kao sto je nesonjacc vec rekao...

nesonjacc
18.4.2007, 15:12
Da ,moze da IMA zvuk. Samo ce ga prilepiti uz kadar koji si renderovao( ako je AVI).
\
Ali kao sto rekoh max tome ne sluzi. Opcija importovanja zvuka sluzi samo kao pomoc pri animaciji.
Max ne sluzi za dobijanje finalnog proizvoda( cak i ako iz njega sacuvate render kao JPG sa max kvalitetom nece biti ni blizu zadovoljavajuceg)

Moj savet - kada renderujete video uvek renderujte .PNG sekvence. - pa u ram player ili mnogo bolje u combustion.

za stilove BMP ili TGA ili PNG - pa u photoshop

bobi
18.4.2007, 20:16
Ali nikada( znaci nikada) ne renderujesh nesto sa zvukom u maxu(:rofl: :rofl: :rofl: ).

Mislim da je mix_ts mislio na nešto drugo.
Nisam ni ja još to probao, ali čini mi se da kontroler može da se stavi na z šinu, neki audio kontroler, koji gledajući wave sinusoide namešta vrednost gore ili dole. U ovom slučaju sa zvučnicima, mislim da bi interesantnije bilo da se da modifikator taper, pa onda na njegov strenght dodati taj audio kontroler.
Kažem, još nisam probao i nisam 100% siguran, ali takva opcija znam sigurno da postoji i u After effectsu.

mix_ts
18.4.2007, 21:16
^^ Bash tako, mislio sam da animaciju pravi direktno sa zvukom, upravo zbog tog audio controllera.

Zvuk animaciji sigurno mozhe da se doda preko Video Post-a. Znam, bolje je da se zvuk doda kasnije, ali zbog boombox tutoriala (na vrhu strane) mislim da je bolje da se radi direktno sa zvukom