PDA

Prikaži potpunu verziju : Cene grafičkih kartica

Strane : 1 2 3 4 5 6 [7]

Johnny-24
18.1.2023, 15:37
Thermaltake Smart SE530w, nije raidmax, to je kućište. Nisam znao da nisam napisao u profilu koje napajanje imam.

water wizard
18.1.2023, 15:42
Slabo
https://forum-en.msi.com/faq/article/power-requirements-for-graphics-cards-20

MARE GSX R
18.1.2023, 16:09
I ja mislim da ti je bolja opcija da ostanes na rx 580 dok ne budes mogao nesto osetno bolje da uzmes po meni previse cimanja oko vege...

Послато са SM-A315G помоћу Тапатока

SAJEVAC
20.1.2023, 4:58
Drzi se ti tog rx gpu i kada skupis fino novca,uzmi nesto znatno bolje i isplativije....Ja nikada nesto se nisam cimao oko toga da li cemi grafa crci ili ne,rizikovao sam puno puta,kupovao i od rudara,uzimao i sa Madjarskom garanciom,ali sada kada pogledam svo to iskustvo,nikada vise....Neka je i polovna i izrabljena,ali fiskalni racun je sigurica.Ne rizikuj...Ta tvoja grafa je i dalje fino sposobna ako ne preterujes sa detaljima,a ako se izivljavas veruj mi da ti ni rtx 3090 nece biti dovoljna,s obzirom kako su danas igre optimizovane....Kada skupis novca onda kupis nesto krsteno....Do tada gejmaj sa vec postojecom i zaobidji tu furunu.

zexns73
23.1.2023, 0:54
pretpostavljam da je ta rx 580 sa 8gb memorije.Vega garficke se nisu ni proslavile,veliki potrosaci struje sto se kaze i kad su izasle tresla se gora a rodio se mis.rx je i dalje dobra karta cuvaj je mazi i pazi dok ne skupis novaca za 3060 ili od amd rx 6600 ili 6650 a sad mala verovatnoca mozda se dotle i pojavi neka nova u tom rangu od amd ili nvdie al da ne baksuziram da skupis novce sto pre i za neko jace krsteno napajanje.Moj savet novo i garancija.Po steamovoj statici rx 580 jos uveliko se nalazi u velikom broju racunara a nedavno je na pobednicki tron sela nvdia 1650 tako da zasad bolje u racunaru rx 580 dok je ne penzionises nego tamo neka vega

Johnny-24
23.1.2023, 9:01
pretpostavljam da je ta rx 580 sa 8gb memorije.Vega garficke se nisu ni proslavile,veliki potrosaci struje sto se kaze i kad su izasle tresla se gora a rodio se mis.rx je i dalje dobra karta cuvaj je mazi i pazi dok ne skupis novaca za 3060 ili od amd rx 6600 ili 6650 a sad mala verovatnoca mozda se dotle i pojavi neka nova u tom rangu od amd ili nvdie al da ne baksuziram da skupis novce sto pre i za neko jace krsteno napajanje.Moj savet novo i garancija.Po steamovoj statici rx 580 jos uveliko se nalazi u velikom broju racunara a nedavno je na pobednicki tron sela nvdia 1650 tako da zasad bolje u racunaru rx 580 dok je ne penzionises nego tamo neka vega

Tako ce i biti najverovatnije, samo mi nije jasno za koje krsteno napajanje, ovaj TT sto imam je prva liga, od kad ga imam nikad jedan jedini problem sa njim i vrlo rado bih uzeo opet TT bez razmisljanja, kada se ovo predsvati gospodu na istinu.
Sto se tice grafe, merkam RX6600 ili 6650 pa cemo videti, a obe moje napajanje moze da gura bez problema, tako da se ono menja u slucaju samo da crkne. Pa vise RX trosi nego one, pa radi super heheh.

water wizard
23.1.2023, 9:13
Pa da, nije loše, bronza, budžetsko ali i polumodularno, teraće ono neku mid range ali nije za te vurune nekadašnje high end.

Andyui
4.2.2023, 21:58
Drzi se ti tog rx gpu i kada skupis fino novca,uzmi nesto znatno bolje i isplativije....Ja nikada nesto se nisam cimao oko toga da li cemi grafa crci ili ne,rizikovao sam puno puta,kupovao i od rudara,uzimao i sa Madjarskom garanciom,ali sada kada pogledam svo to iskustvo,nikada vise....Neka je i polovna i izrabljena,ali fiskalni racun je sigurica.Ne rizikuj...Ta tvoja grafa je i dalje fino sposobna ako ne preterujes sa detaljima,a ako se izivljavas veruj mi da ti ni rtx 3090 nece biti dovoljna,s obzirom kako su danas igre optimizovane....Kada skupis novca onda kupis nesto krsteno....Do tada gejmaj sa vec postojecom i zaobidji tu furunu.

Koliko je zapravo ok kupiti polovnu rx580 ako je rudarila? Vidim da ih ima i za stotinak evr, sto zvuci solidno ako je to nesto sto jos uvek radi. Kakva su iskustva s takvim kartama?

water wizard
4.2.2023, 22:12
svaka kupovina je različita, ako ima slike testova, kaže da je tiha i ima puno pozitivnih ocena ja bih verovao prodavcu, ali naravno nema garancije ako ti crkne posle 3 meseca, sve te grafičke iz rudnika su izmučene, ali par sati igranja dnevno neće da im bude neki problem mislim...

MARE GSX R
4.2.2023, 23:09
Svaka iole upotrebljiva grafika za igranje je koriscena i za mining nemoj to neko da te laze po oglasima da nije... moje iskustvo kupljena jedna msi r9 380 4gb pre neke dve i po godine koriscena za mining i dalje radi kao sat u sek racunaru.. trenutna gigabyte 1070 isto koriscena par meseci u miningu radi kao sat sve testove prolazi bez problema pazim da ih redovno cistim i da ne prelazi preko 67 stepeni i to je to... Lakse ti je da se pomiris sa cinjenicom da su sve iz rudnika i onda gledas da je platis sto manje malo obratis paznju da se ne pregreva pa ako i rikne da ti ne bude zao jer nisi neke velike novce dao...

Послато са SM-A315G помоћу Тапатока

DeCoy
5.2.2023, 1:16
UFytB3bb1P8

galebns
5.2.2023, 10:20
1070 kupljena polovna pre 5 godina, isto rudarila, i danas radi ok.

water wizard
5.2.2023, 12:45
gledam reviewe intel grafičkih sa novim drajverima kidaju konkurenciju a kao nisu ni skupe padaće još cene i novim i polovnim..

ogisha
5.2.2023, 15:58
Ja sam trenutno stava da čekam kraj Q2 kao prvu priliku za razmatranje kupovine. Danas svi otvoreno priznaju da nemaju nameru da šire proizvodnju u Q1, a cene neće drastično padati...

SAJEVAC
6.2.2023, 5:34
Koliko je zapravo ok kupiti polovnu rx580 ako je rudarila? Vidim da ih ima i za stotinak evr, sto zvuci solidno ako je to nesto sto jos uvek radi. Kakva su iskustva s takvim kartama?

Macka u dzaku,a i ne mora da znaci...Ako si vican,a za to ti ne treba neko preterano znanje,rasklopis je,promenis paste,trake,ubodes i gejmas dok ide...Za 100e ne ocekujes cuda.

el_corona
6.2.2023, 14:06

Kod mene na poslu iskrcmili jedan rig sa RX580 jos pre 3 godine, nesto pre korone, svi koji su uzeli kartice nista nisu menjali, ni padove ni pastu, temperature sve ok, svima kartice radile ok za ovaj period. Polako i menjaju vlasnike a rade i dalje sasvim ok. To je u neku ruku kao kladionica na siguricu, mala kvota ali moze da te *****e :D

Ja sam kupio GTX 1060 sa oglasa za 100 evra sto je bilo 50 evra jeftinije u odnosu na prosecnu cenu od 150, u decembru 2018. navodno od lika koji je drzao u muzickom studiju, kasnije sam video da je prodvao isti model jos par komada :D evo je kartica radi i dan danas kod mene u kompu u fabrickoj specifikaciji bez problema.

U principu sve se svodi na ono - kupi karticu koja je majnovala samo ako si spreman da izgubis taj novac, u suprotnom kupi slabiju a novu sa garancijom u radnji a eventualno i skuplju.

ogisha
24.2.2023, 16:58
Izgleda da su počeli da guraju lager RTX 3070 Ti. Na nekim mestima je cena identična sa 3070, a ponegde i jeftinija...

DeCoy
12.3.2023, 12:49
Kineska 100% domaća gaming kartica. Kad će brat Si da nam pošalje?

YGhfy3om9Ok

M.C.
12.3.2023, 15:45
Ja sam konačno rešio problem grafičke, nahvatao PowerColor 6800XT ispod cene, nova za 500 novčanica. Do 2025. sam miran. :)

filpan
12.3.2023, 15:51
E to je dobra kupovina.

Laskaris
13.3.2023, 9:28
Jeste, gde to ako nije tajna? Moze i na PM.

M.C.
13.3.2023, 10:17
Na KP, nema više.

NastyB
14.3.2023, 20:48
Jeste, gde to ako nije tajna? Moze i na PM.

Za par meseci ja prodajem Powercolor 6800 ( ne XT ) Ryzen 5 3600, Aorus X570 Elite, 32 GB Corsair Vengeance PRO RAMa, Esports Duo 34 cooler, Corsair RM 850 i HDD od 2 Tb za 100.000 ako hoćeš. ;)

filpan
14.3.2023, 23:02
A sta ces onda, Gadni?

Laskaris
15.3.2023, 0:08
@NastyB: hvala, trazim samo karticu a ni to mi nije hitno.

Pretpostavljam da ce na Intel + nVidia :) (iako je AMD grafa u gornjem cenovnom rangu po meni trenutno bolja kupovina). nVidia je sa serijom 4xxx u bunaru.

NastyB
15.3.2023, 0:23
A sta ces onda, Gadni?

Već sam uzeo 32GB DDR 5 Corsair Vengeance na 6000, čekam da vidim kako će se pokazati 7800 X3D i u junu ( kada cene budu "stabilnije" ) uzimam neku Asus X670E matičnu i dvoumim se između Ryten 9 7900 (bez X) i 7800X3D. Onda ću da utopim sve što mi je višak (ono što sam nabrojao) i da dodam za 4070ti ili 7900XTX u zavisnosti od love.

Bar sam sve potrebne kablove i ekstenzije nabavio, a sledećeg meseca ortak iz Nemačke treba da mi uzme Seasonic Vertex ili Corsair Shift ( šta mi dune ) da sve bude potaman. :D ;)

ogisha
15.3.2023, 1:24
Ako se neko odluči za 3070 Ti, koji može da se nađe i jeftinije od 3070, mali heads-up jer postoji verovatnoća da dolazi sa GA102 čipom, što znači da može da vuče i 320W. Pisano je ranije da GA102 dolazi samo na Zotac i Colorful verzijama 3070 Ti kartica ali ja zakačih i na Asus-u. Moguće i da ostali proizvođači danas slično rade jer se nVidia oslobađa tih čipova ubrzano. Guram je sa napajanjem od 650W i za sada nije prelazila tih 320W pod punim opterećenjem. Javljam ako nešto pregori ili izgori u budućnosti :D

Remedy
15.3.2023, 3:25
... nVidia je sa serijom 4xxx u bunaru.
Koliko sam ja shvatio, oni trenutno te kapacitete koriste za stancovanje gpu-ova za data centre (AI hajp) i bas ih briga za gaming publiku. Ako AMD nastavi da se slepa uz njih (mada oni nemaju ovu opciju), ne verujem da cemo videti povoljnije cene.

bojanh
15.3.2023, 7:43
za ogisha: Undervoltuj to na na jedno 0.850-0.900v.
Ja moju drzim na 0.875v i core clock oko 1850-1875mhz, skinuo sam ~10c temperaturu i ~100w potrosnje, a fps isti.

za moderatore/admine: citati vam ne rade, kad se klikne na Citiraj, nista se ne desava.

DeCoy
15.3.2023, 9:23
za moderatore/admine: citati vam ne rade, kad se klikne na Citiraj, nista se ne desava.

Rade, do tebe je, probaj ovo...

https://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=2270534&postcount=69

DeCoy
23.5.2023, 18:36
Pošto nema dedicated Lovelace teme...

Y2b0MWGwK_U

_B6vtMa-US4

Remedy
23.5.2023, 20:24
Evo i HU: https://www.youtube.com/watch?v=WLk8xzePDg8

Hogwarts i TLOU, 3060TI brza cak i u 1080p, Plague Tale Requiem ne moze da se igra 1080p high sa RT-om. Nice :D

ogisha
24.5.2023, 0:00
Bukvalno svaka kartica iz nove generacije je imala neki wtf momenat.

Stenmark
24.5.2023, 0:10
NVIDIA GeForce RTX 4090 runs The Lord of the Rings: Gollum with 48fps at Native 4K with Ray Tracing (https://www.dsogaming.com/news/nvidia-geforce-rtx-4090-runs-the-lord-of-the-rings-gollum-with-48fps-at-native-4k-with-ray-tracing/)

https://i.imgur.com/JFWMhCmh.png
https://i.imgur.com/dluxN7Lh.png
https://i.imgur.com/c0PpFUqh.png
Sa 4090 renderujete tunel u 69 frejmova. :tapsh:

nexexcalibur
24.5.2023, 9:15
Zato se ovakvi naslovi jednostavno ignorisu, kao da ne postoje

polarnimeda
24.5.2023, 9:46
na ovim skrinovima jos izgleda UZASNO. teksture kao da je rezolucija 360p.
i iskreno nemam pojma koga uopste privlaci ideja da igras kao golum...

Vlad Cepesh
27.5.2023, 14:54
Zadnje 2-3 godine covek da ne zna sta je gore, neoptimizovana djubrad od igara koja dobijamo ili proizvodjaci grafickih kartica koji zive sa glavom u pesku. Ili nisu svesni kako ljudi reaguju ili iz zabole mesto gde sunce ne sija.

Osim u klasi 500$ i vise, zadnje 2 generacije su meh... Nvidia posto dominira nudi isto ili malo bolje, i naplacuje papreno. AMD ih prati iz neke distance, i nudi malo bolje cene da bi imao "bolji imidz".

4060ti je smesna kartica. ~10% bolje performanse od 3060ti za istu cenu. RX 7600 iste performanse kao 6650XT, za istu cenu. Meh.... 4060ti 16GB 500$.... A 8GB GDDR6 memorije je oko 25$ na veliko. Dakle naplacuju 75$ 8GB memorije. To je profitna margina od 300%. I Baja Patak bi bio zavistan.

Jedina dobra stvar sto su AMD 6000 serija grafickih, i donekle Nvidia 3000 serija, pale sa cenom, pa su pristupacne te graficke kartice. Inace to kada se rasproda i povuce, ne znam na sta ce ovo da lici na trzistu.

Aibo
27.5.2023, 15:06
Nvidia koliko vidim po vestima očekuje da razbije sa zaradom na Ai tržištu koje je buknulo. Mislim da njih ne dotiče puno što se gejmerske karte slabo prodaju. AMD sa druge strane ni sam nije ništa bolji i manje alav. Raduje me samo što se igrači ne ponašaju kao ovce pa je i prodaja ovih modela loša. 4060Ti već spuštena ispod MSRP na nekim mestima.

polarnimeda
27.5.2023, 15:10
dati 500 za 4060 ti sa 16 gb vram-a je jos vece ludilo nego dati 400 za model sa 8 gb. bolje da su 16 gb stavili na 3080/4070 ti...

u svakom slucaju, ako si spreman da platis 500 + sto se nasi ugradjuju, onda uzmes nesto tipa rx 6800.

ali sve su to tako sumanute cene... ranije smo kupovali kompletan mid tier gaming pc za taj novac.

sto kazes, najbolje uzimati nesto od starije generacije kad su cene malo spustili, s tim sto se nasi cak ni tu ne daju. nisu ni za 20% smanjili cene u odnosu na proslu godinu. mada i sto bi, kada napretka u novoj generaciji i nema, ako ne racunamo DLSS 3 koji je "koristan" tek kada i bez njega mozes da izvuces barem 60-ak frejmova. sto je najgore, tu opciju imas i na TV-ima, pa ko hoce moze da nakaci komp i generise frejmove nezavisno od kartice. isto je input lag prihvatljiv za single player (non shooter) naslove.

imam utisak nekad da ce prodavci radije baciti nesto nego da ti daju povoljno i zarade makar nesto. kao kad prodaju hranu na dan kada joj istice rok. maksimalno ce smanjiti cenu 50%, a i to retko. pa kad se zavrsi radno vreme, bacaj. ali nisu ludi... znaju da u vecini slucajeva ko ne kupi nesto jeftino, kupice skupo.

ja mislim da je komp koji sam uzeo prosle godine poslednji koji kupujem za gaming. nek potraje jos 3-4 godine kako ume, pa se prelazi ili na konzolu ili na cloud gaming.

DeCoy
27.5.2023, 15:21
Domaći prodavac nema lager pa da će nešto da mu se "pokvari" od stajanja, ako nema izloženo u nekoj od prodavnica, prodavac naruči od uvoznika onda kad ti naručiš od prodavca, a uvoznici uvoze na kašičicu.

Kad sam video kako izgleda 4060Ti, uzeo sam 3060Ti, direktno od ASUSa - 470€, sad sam miran opet 3-4 godine...

Remedy
28.5.2023, 10:04
Nvidia koliko vidim po vestima očekuje da razbije sa zaradom na Ai tržištu koje je buknulo. Mislim da njih ne dotiče puno što se gejmerske karte slabo prodaju. AMD sa druge strane ni sam nije ništa bolji i manje alav. Raduje me samo što se igrači ne ponašaju kao ovce pa je i prodaja ovih modela loša. 4060Ti već spuštena ispod MSRP na nekim mestima.

Sto se tice nVidije, njih sigurno boli uvo sto se gejmerske karte slabo prodaju, ali izgleda ne bi voleli da izgube udeo u tom delu trzista (u prvom kvartalu su tu imali pad skoro 40%, AMD ispod 10% cini mi se). Twitter nalog techepiphany (ili tako nesto) objavljuje nedeljne statistike prodaje za nemacki Mindfactory, pa to povremeno pogledam. Osim sto je prodaja gpu-ova u globalu jadna (2-3 k karti nedeljno), udeo prodatih karti poslednjih nedelja je negde 50-50. Desavalo se da bude prodato vise AMD karti (npr ako je 6950xt na akciji). Koliko vidim po youtube kanalima koji se bave ovim stvarima, i u USA se ta ravnoteza pomera u istom pravcu, sto i nije cudno kad svi veci tech kanali na youtube preporucuju AMD maltene u svakom segmentu. Juce je bilo vesti o spustenim cenama nVidia karti u USA, videcemo da li se konacno nesto desava ili samo neko prazni lager. Inace, AMD AI cip se ocekuje u drugoj polovini godine.

Ono sto je sigurno, prodaja je svuda jadna. Nova generacija karti je skroz nezanimljiva (osim kome treba 4090). AMD je dobio 10-15% losije performanse nego sto su ocekivali i ne uspevaju da rese taj problem, zato jos ne izbacuju mid-range karte. Bar takve su nezvanicne vesti, najave za 7900 su tako ispale praksi, a i 7600 vise deluje kao 7500xt. nVidia ima dobar cip, ali su resili da pomere karte jedan segment navise (ovo bi bio sasvim pristojan 4050ti), malo iskasape memorijsku magistralu (pa u memorijski zahtevnim situacijama 3060ti bude brzi od 4060ti) i prodaju generisanje frejmova kao performanse. Niska potrosnja nije naroctno bitna za gejming, ako se igra 2-3 sata dnevno u proseku, ustedi se nekoliko kwh mesecno (meh). Nova generacija kad se pogleda P2P maltene deluje kao sastavni deo prethodne, sto verovatno i jeste namera posto valja rasprodati zalihe.

SAJEVAC
28.5.2023, 16:37
Ja sam definitivno resen da menjam grafu..Jedan od glavnih razloga je vram....Prodacu je i preci na amd....Uzeti grafu sa osetno vise vrama...

Vlad Cepesh
29.5.2023, 18:39
Ja sam definitivno resen da menjam grafu..Jedan od glavnih razloga je vram....Prodacu je i preci na amd....Uzeti grafu sa osetno vise vrama...

Instaliraj vise RAM-a preko net-a :)

polarnimeda
30.5.2023, 11:01
Ja i dalje smatram da 8GB nece biti znacajniji limitirajuci faktor makar za RTX 3060 Ti, ako ti je dovoljno 1080p sa high podesavanjima. Kada u tom scenariju 8GB bude premalo, vec ce i sama kartica biti preslaba za nove naslove, nezavisno od RAM-a.

Prevelika se buka oko VRAM-a podigla po izlasku The last of us i Jedi survivora, a posle dva meseca su tada neoptimizovano smece doveli u red. TLOU cak moze da se tera u 4k + high sa DLSS balanced, da frejmovi gotovo ne padnu nikad ispod 60.

Prelazak na AMD je gubitak DLSS-a, koji nije mali plus. za koplje je iznad FSR-a, tako da kad igre uz upscaling poravnas vizuelno, na kraju dobijes vise frejmova sa Nvidia. Naravno, lepo je imati i 4GB VRAM-a vise, prednost AMD-a je jasna kada se cilja ultra i 1440p, a bez DLSS/FSR. ali po meni, kad saberes i oduzmes... sve to ima svoje i dodje na dosta slicno.

drugo je ko se ispruzio za RTX 3070 ti, a dobio samo 8GB za nju. to je vec ozbiljna disproprcija za znacajno vise novca.

uglavnom, ako bih ja sada menjao moj rtx 3060 ti, uradio bih to uz doplatu tako da predjem bar na RX 6800, eventualno jos jace da se doda pa 4070 ti. ovo ostalo bi mi bilo maltene iz supljeg u prazno.

maxx
30.5.2023, 12:51
Ja sa 1080ti(11gb) prešao na 6900xt (16gb)......za 2160p gaming je odlično :D

Prvo sam mislio da uzmem neku 4080 i ostanem sa nvidiom,ali cene su previsoke...a tako će izgleda i ostati u narednom periodu iako više nema glupog rudarenja....

Medjutim ukalazala mi se prilika da dam 1080ti i doplatim oko 300 i kusur eura i uzmem pomenutu 6900xt koja je još uvek u garanciji.....pa ispada da sam sa 300 i kusur eura osposobljen za 2160p igranje,bar što se tiče grafičke :D

Markius
30.5.2023, 13:17
pa 1080ti nije zanemarljiv kusur..

maxx
30.5.2023, 13:20
Pa trenutno je cene oko 200-220 eura,ako su u odličnom stanju.....a sa tim karticama to je sve redje jer su ipak stare po 5-6 godina,mnoge su rudarile itd...

Vlad Cepesh
30.5.2023, 15:41
Skroz je "dobar" osecaj kada cekas mesecima da developeri optimizuju igru da mozes da je igras kako treba, ako nemas skroz nov hardver. Frka sa video RAM-om je ozbiljna, ne samo za The last of us i Jedi Survivor, vec i dosta novih naslova. I niko se ne bi zalio da lepo optimizuju igru, da moze da radi na 4,6 ili 8GB video RAM-a, a ne da na takvim grafickim karticama imas slide show, fps drop-ove i/ili muljave teksture kao iz doba PS keca. Primera radi Doom Ethernal je mogao da adresira do 12GB video RAM-a, a radio je odlicno na RX 570 ili GTX 1050ti sa 4GB.

I ta cela stvar sa DLSS, FSR i slicnim upscale metodama mi je u fazonu :confused:. Uvek je bilo lakse bilo staviti setovanja na High i terati tako igru, imati ostar nativni prikaz slike, nego se zezati sa time. Svi ti upscale metodi, manje-vise u zavisnosti od verzije ili implementacije imaju muljaviju sliku i artefakte na ekranu kao sto je ghosting. Po meni je to totalno neprihvatljivo za igranje. Ovo narocito vazi za 1080p i 1440p, dok je situacija sa 4k dosta bolja. Na 720p upscale raditi je retardirano.

Jos mi vise prevrcu oci na DLSS 3 i generaciju frejmova. Dokazano je da tim generisanjem frejmova se stvara lag, i objektivan osecaj je kao da se igra na manje FPS-a, i ako graficka izbacuje mnogo vise. Generacija frejmova je za ljude koji ima 60+ FPS-a i hoce da imaju 100+ zbog high refresh rate monitora. Drugu svrsishodnost ne vidim.

polarnimeda
30.5.2023, 17:22
DLSS je mocna stvar, ume da doda i po 30-40% vise frejmova, ponegde izgleda cak bolje nego native. i kad zamulja malo ili bude artefakta, gotovo uvek je (barem meni) vredno dodatnih frejmova ili podizanja po kojeg drugog podesavanja.

problem je sto se developeri oslanjaju na njega, izbacuju system requirements racunajuci na njega. nije ok platiti grafu 500+ evra i da svejedno moras da pravis kompromise te vrste.

ali stanje je takvo. svakako je prednost imati ga.

Za DLSS 3 se slazem da nije preterano koristan ako ne mozes bez njega da izvuces 60 frejmova. mozda dobro dodje ako se igra neki turn based rpg, ili nesto gde brzina reakcije nije tako vazna. ali i od njega napravise selling point. nece me cuditi da i njega u buducnosti uracunaju kad ciljaju zahtevnost po koje krs igre.

Narednih meseci bi trebalo da izadje i FSR 3, ali bi on trebalo da bude jos gori po pitanju dodavanja laga.

Sustina je svakako da su majneri i korona maksimalno i bestidno iskorisceni kao izgovor da se preko noci zauvek podignu cene grafa. Kupiti solidnu grafu za 200 evra je nazalost istorija.

zexns73
31.5.2023, 15:54
jos samo da bude jedan talas da majneri opet polude i onda mozemo da prekrijemo kucista sa nekom cipkom i drzimo cvece
Nema granice bezobrazluku ajd razumem nove serije pa takve cene al karte stare vise godina par generacija unazad e to nemogu shvatim te cene ,degradirace cipovi od stajanja al ne cene tako sporo idu nadole ko da se za njih svi otimaju

SAJEVAC
31.5.2023, 21:49
Ja i dalje smatram da 8GB nece biti znacajniji limitirajuci faktor makar za RTX 3060 Ti, ako ti je dovoljno 1080p sa high podesavanjima. Kada u tom scenariju 8GB bude premalo, vec ce i sama kartica biti preslaba za nove naslove, nezavisno od RAM-a.

Prevelika se buka oko VRAM-a podigla po izlasku The last of us i Jedi survivora, a posle dva meseca su tada neoptimizovano smece doveli u red. TLOU cak moze da se tera u 4k + high sa DLSS balanced, da frejmovi gotovo ne padnu nikad ispod 60.

Prelazak na AMD je gubitak DLSS-a, koji nije mali plus. za koplje je iznad FSR-a, tako da kad igre uz upscaling poravnas vizuelno, na kraju dobijes vise frejmova sa Nvidia. Naravno, lepo je imati i 4GB VRAM-a vise, prednost AMD-a je jasna kada se cilja ultra i 1440p, a bez DLSS/FSR. ali po meni, kad saberes i oduzmes... sve to ima svoje i dodje na dosta slicno.

drugo je ko se ispruzio za RTX 3070 ti, a dobio samo 8GB za nju. to je vec ozbiljna disproprcija za znacajno vise novca.

uglavnom, ako bih ja sada menjao moj rtx 3060 ti, uradio bih to uz doplatu tako da predjem bar na RX 6800, eventualno jos jace da se doda pa 4070 ti. ovo ostalo bi mi bilo maltene iz supljeg u prazno.
8gb je malo za tu karticu i tu nema sta da se debatuje na tu temu :) .Kartica je obogaljena sa 8gb,a dlss je samo nuznost koju koristis jer u native rezimu gpu nije dovoljan da neku igru isprati.Ko misli drugacije neka uziva u svojoj iluzijici,ne branim mu...Stace mi dlss kada igram igru i imam dovoljno snage u grafickom procesoru da izvucem 75 zakucanih fps,a memorija me limitira...Treba da ukljucim dlss i da se tesim sa upscaling metodama...Kao sto rekoh dlss je nuznost i nista drugo..Hvala im na toj velikodusnosti i jeste dobra stvar,ali kada je gpu limit,a ne kada grafa nema dovoljno memorije,pa treba iz tog razloga da ga palim...I nije u pitanju samo jedan naslov,nego vise komada i nazalost sve vise takvih dolazi...

polarnimeda
1.6.2023, 0:07
8gb je malo za tu karticu i tu nema sta da se debatuje na tu temu :) .Kartica je obogaljena sa 8gb,a dlss je samo nuznost koju koristis jer u native rezimu gpu nije dovoljan da neku igru isprati.Ko misli drugacije neka uziva u svojoj iluzijici,ne branim mu...Stace mi dlss kada igram igru i imam dovoljno snage u grafickom procesoru da izvucem 75 zakucanih fps,a memorija me limitira...Treba da ukljucim dlss i da se tesim sa upscaling metodama...Kao sto rekoh dlss je nuznost i nista drugo..Hvala im na toj velikodusnosti i jeste dobra stvar,ali kada je gpu limit,a ne kada grafa nema dovoljno memorije,pa treba iz tog razloga da ga palim...I nije u pitanju samo jedan naslov,nego vise komada i nazalost sve vise takvih dolazi...

pa nista brate, onda kupuj i budi srecan, do nekog sledeceg trenda bezidejnih youtube kanala. :odoK:

SAJEVAC
1.6.2023, 6:19
pa nista brate, onda kupuj i budi srecan, do nekog sledeceg trenda bezidejnih youtube kanala. :odoK:

Uopste se ne radi o yt kanalima nego o licnom iskustvu.

Lex987
1.6.2023, 7:04

Tako si isto pricao za GTX 1060 6GB, navodno obogaljena u odnosu na RX 480 8GB... Objasnio sam ti kako stoje stvari u realnosti, kasnije si i sam shvatio.. Nikada RX 480 nie docekao da tih 2GB "viska" donesu prednost u igrama gde su obe karte sposobne za ~60fps. Kada se pojave igre gde pomenute karte ne mogu ni blizu 40fps, ta prica tek onda postaje besmislena.
RTX 3060-Ti nema snage za zakucanih 75fps u najzahtevnijim naslovima, ti smatras da ima, to je tvoja prva zabluda. Mislis da ti fps pada zbog manje memorije a zapravo karta ne moze da drzi stabilno 75fps jer su novije igre ocajno optimizovane i dosta zahtevnije. Hoces da se uveris? Probaj negde da pokrenes iste igre na RTX 3060 12GB, videces da je situacija jos gora nego sa 3060-Ti 8GB.
RTX 3060-Ti 8GB vs RTX 3060 12GB (https://www.youtube.com/watch?v=ItRXBmbUOAY)
Tvoja xx60 karta je predvidjena za 1080p sadasnje naslove, nemoj da gledas to sto je jaca od nekih matorih flagship modela, zahtevnost se svake 2-3 godine drasticno povecava, tako da xx60 nikada ne bude "ultra kartica", pogotovo na rezolucijama iznad 1080p. Ne mozes sa xx60 kartom da odvrnes sve na ultra/hyper, kome bi onda prodavali 4070 i 4080..
Prelaskom na jacu kartu bi dobio vise fps-a. Jace karte bi lepo iskoristile i vise memorije ali to ne znaci da je 3060-Ti obogaljen jer nema 12-16GB VRAM-a. Recimo 4070-Ti ce da oduva 3060-Ti, i ne bi nista promenilo da 3060-Ti ima vise video memorije (12GB), jer je 4070-Ti znacajno brza karta, predvidjena da "zvace" sve u 1440p.
Trenutno imas 1080p VeryHigh kartu ali ti hoces da je koristis kao 1440p Ultra/Max, nece da moze..

DBrave
1.6.2023, 7:50
Problem je u tim igrama koje su izasle u ocajnom stanju. Ne treba na osnovu njih donositi zakljucke.

water wizard
1.6.2023, 11:27
delimično je u pravu što se tiče stipsarenja pojedinih na memoriji
https://youtu.be/CQd_FzZe8qE

polarnimeda
1.6.2023, 17:00
ma niko nije rekao da ne bi lepo legao koji koji GB vise (jer BI), niti je iko pricao o DLSS-u kao ekskluzivnom pomagalu za nedostatak VRAM-a.

poenta je bila da konkretni model, RTX 3060 ti, ima i druge limite i da joj VRAM nece znacajnije skratiti vek (ako i uopste), ukoliko se koristi sa razumnim podesavanjima.

kada kazem razumnim, onda mislim na to da ne mozes od mid tier kartice prosle generacije ovekivati da u svakoj novoj igri tera ultra @1440p i to dve godine nakon sto je izasla. ona nije za to pravljena i ne bi to mogla da izvede ni da ima 128GB VRAM-a.

koliko para toliko muzike, a od svih nivida kartica iz poslednje 3 generacije (ne racunajuci najskuplje modele), rtx 3060 ti ima jedan od najboljih price/performance ratio-a. medju poslednjima je na koje se treba upirati prstom.

jeste, mozes za iste pare da uzmes AMD slicne snage sa 4GB RAM-a vise, ali gubis DLSS i svejedno ce i ona zastareti u slicno vreme. mozda ces dici koji slider u predelu tekstura vise i to je to.

ako si spreman da dodajes novac, to je onda nesto totalno drugo i za to nije kriva kartica.

water wizard
1.6.2023, 19:08
pa dobro, bila je dobra kad je izašla, SAJEVAC može da se osveži novom a ove da se reši na vreme dok još vredi dosta ako mu je malo. Još ako je u garanciji može da traži lepu cifru, za 2 god verovatno neće da vredi ni pola

Vlad Cepesh
1.6.2023, 21:38
Kao neko ko ima RTX 3060 12GB, mogu slobodno da kazem da tih 12GB i te kako znaci u modernim AAA igrama. Poredio sam direktno graficku sa RTX 2070 kod drugara, i ono sto sam primetio jeste da je prosecan FPS slican, dok je minimalni FPS veci kod 3060. Takodje ima manje pop-in tekstura, ili uopste tekstura nize rezolucije koje igra prikazuje na ekranu, i ako su setovanja ista. Kada se setuju teksture sa Ultra na High ili Medium, onda VRAM ne predstavlja nikakvu prednost za 3060, a kvalitet prikaza je isti.
Dodajem da je za ovakvu situaciju kriva i losa optmizacija igara, a ne samo manjak video memorije. Ali to je surova realnost u kojoj zivimo.
Iskreno, mogu da zivim sa losijim senkama, losijim refleksijama i post processing efektima, ali muljave teksture mi bodu oci, ali to je subjektivna stvar. Zato sam bio u pravu kada nisam menjao 3060 za 3060ti, a mogao sam uz 50e doplate.
Isto tako mi je nebuloza da ako placas 500+ evra/dolara za graficku, da moras da obaras detalje, palis DLSS ili FSR, zbog manjka video memorije. To je glupo i za midrage graficke, koje su sada 300 do 500 evra/dolara, ali je lakse svarljivo.

zexns73
2.6.2023, 0:13
Kao neko ko ima RTX 3060 12GB, mogu slobodno da kazem da tih 12GB i te kako znaci u modernim AAA igrama. Poredio sam direktno graficku sa RTX 2070 kod drugara, i ono sto sam primetio jeste da je prosecan FPS slican, dok je minimalni FPS veci kod 3060. Takodje ima manje pop-in tekstura, ili uopste tekstura nize rezolucije koje igra prikazuje na ekranu, i ako su setovanja ista. Kada se setuju teksture sa Ultra na High ili Medium, onda VRAM ne predstavlja nikakvu prednost za 3060, a kvalitet prikaza je isti.
Dodajem da je za ovakvu situaciju kriva i losa optmizacija igara, a ne samo manjak video memorije. Ali to je surova realnost u kojoj zivimo.
Iskreno, mogu da zivim sa losijim senkama, losijim refleksijama i post processing efektima, ali muljave teksture mi bodu oci, ali to je subjektivna stvar. Zato sam bio u pravu kada nisam menjao 3060 za 3060ti, a mogao sam uz 50e doplate.
Isto tako mi je nebuloza da ako placas 500+ evra/dolara za graficku, da moras da obaras detalje, palis DLSS ili FSR, zbog manjka video memorije. To je glupo i za midrage graficke, koje su sada 300 do 500 evra/dolara, ali je lakse svarljivo.

Sa ovime se slazem mnogo puta sam se zadesio u raspravi da nije vazna kolicina memorije nego brzina iz iskustva mnogo je losije bilo iskustvo kad zafali memorije,dzaba brzina i jacina,sad optimizacija igara je druga tema

polarnimeda
2.6.2023, 3:06
pa dobro, bila je dobra kad je izašla, SAJEVAC može da se osveži novom a ove da se reši na vreme dok još vredi dosta ako mu je malo. Još ako je u garanciji može da traži lepu cifru, za 2 god verovatno neće da vredi ni pola

kada ta karta ne bude vredela ni pola od sadasnje vrednosti, uporedo ce pasti i cene amd-ovih parnjaka. takva vrsta zamene je gotovo uvek na stolu.

a ako namerava da uzme prosto jacu grafiku, to je nesto drugo i dobice bolje performanse nevezano za sam VRAM. a opet, treba imati u vidu i koji CPU fura. u profilu mu stoji ryzen 5 3600x.

kako god, ako bilo koga nesto tako kopka, najbolje je da menja i gotovo. nije +-100 evra vredno da te nesto kljuca.

Lex987
2.6.2023, 8:24
mogu da zivim sa losijim senkama, losijim refleksijama i post processing efektima, ali muljave teksture mi bodu oci, ali to je subjektivna stvar. Zato sam bio u pravu kada nisam menjao 3060 za 3060ti, a mogao sam uz 50e doplate.

Bas suprotno, sve ostalo se uoci mnogo lakse ali obaranje tekstura sa Ultra na High ili VeryHigh u modernim igrama gotovo da nema uopste uticaj na kvalitet, tek spustanje na medium pravi razliku. RTX 3060-Ti je 20-30% jaci od tvoje 3060, i to ce uvek da se oseti u zahtevnijim igrama gde se cilja zakucanih 60fps, tako da nisi u pravu, 3060-Ti je bolja kupovina nego 3060, bez obzira na kolicinu memorije. Uvek ce 20+ % brza karta biti bolja kupovina, jer je kompromis sa teksturama mnogo bezbolniji nego da obaras ostalih 6-7 stavki u video podesavanjima. Smem da se kladim, da sada uporedo gledas u dva monitora gde su teksture na jednom setovane na Ultra a na drugom na VeryHigh, mogao bi samo da "lupis' koji je Ultra, jer nema sile bez nekog zuma i dublje analize da utvrdis razliku. Sa druge strane, kad oboris geometriju, teren, totalno iskljucis AA, to se vec lako uocava jer je razlika bas vidljiva.
RTX 3060-Ti 8GB vs RTX 3060 12GB (https://www.youtube.com/watch?v=3t-74LKWm6I)
RTX 3060 12GB cesto ne moze ni da dobaci do 60fps u modernim naslovima, minimalni fps je losiji nego na 3060-Ti bez obzira na VRAM, tako da je sve jasno koja je karta bolja kupovina.
3060 12GB vs 3060-Ti 8GB je dilema kao nekada izmedju R9 270X 4GB vs R9 280x 3GB, uvek je bila bolja R9 280x, tu nema mesta za raspravu.

SAJEVAC
2.6.2023, 10:08
ma niko nije rekao da ne bi lepo legao koji koji GB vise (jer BI), niti je iko pricao o DLSS-u kao ekskluzivnom pomagalu za nedostatak VRAM-a.

poenta je bila da konkretni model, RTX 3060 ti, ima i druge limite i da joj VRAM nece znacajnije skratiti vek (ako i uopste), ukoliko se koristi sa razumnim podesavanjima.

kada kazem razumnim, onda mislim na to da ne mozes od mid tier kartice prosle generacije ovekivati da u svakoj novoj igri tera ultra @1440p i to dve godine nakon sto je izasla. ona nije za to pravljena i ne bi to mogla da izvede ni da ima 128GB VRAM-a.

koliko para toliko muzike, a od svih nivida kartica iz poslednje 3 generacije (ne racunajuci najskuplje modele), rtx 3060 ti ima jedan od najboljih price/performance ratio-a. medju poslednjima je na koje se treba upirati prstom.

jeste, mozes za iste pare da uzmes AMD slicne snage sa 4GB RAM-a vise, ali gubis DLSS i svejedno ce i ona zastareti u slicno vreme. mozda ces dici koji slider u predelu tekstura vise i to je to.

ako si spreman da dodajes novac, to je onda nesto totalno drugo i za to nije kriva kartica.

Pa nije druze bas ni malo para...Kad vec spominjes muziku,placena je prosle godine u ovo vreme 80 000dinara...Ja ne kazem da igre nisu ocajno optimizovane,ali zar ocekujes da ce u buducnosti biti bolje?I da igram se iskljucivo u full hd rezi.Sad sam dosao u situaciju da pustim resident 4 i da mi igra radi na preko 80fps,a vram popunjen,gpu zabagovan na 100% i igra trza.Ja treba to da progutam kao normalno stanje...I skinuo sam je sa oglasa jer mi zao dati karticu u bescenje,ali da su limitiranje sa 8gb,cvrsto verujem u to.Nije isti primer kartica sad i u vreme pascala.....Tada je 8gb za rx480 bio cist overkil kao sto je sad 12gb za rtx3060,ali je 8gb svakako malo za rtx3060ti,3070 jos vise ,a 3070ti tek da ne komentarisem...

Aibo
2.6.2023, 10:13
Čak i da skoro sva podešavanja oboriš za jedan nivo od najvišeg to se vrlo, ali vrlo teško primeti. Evo baš mi jutros ovo YT izbaci:

LM2TaE6fVG8

Fenomenalna demonstracija koliko svi mi ponekad kolektivno sviramo onoj stvari oko potpuno nebitnih sitnica. Jedina igra u kojoj sam baš video jasnu razliku je bila Forza Horizon 5, a onda se auto pokrenuo i više teorije nije bilo da se skonta. TLoU koji je bio municija za celu ovu priču evo ga sad blista na High a izgleda odlično čak i na medium.

Da se razumemo, ja sam uvek za ispunjavanje ličnih hirova ako možeš da ih priuštiš. Po principu - što da ne, jednom se živi. Ali kad vidim da se neko istinski nervira što mu manjak RAM-a obara FPS, rage-quituje PC gejming i sl. Stani brate, udahni duboko, izađi na sunce dva min a onda se vrati i spusti *ebena podešavanja za jedan *ebeni nivo niže, pogotovo ako su samo teksture u pitanju. Sve i da na medium moraš, probaš i vidiš da se skoro ništa drastično po pitanju ukupnog izgleda igre nije desilo.

Ne ciljam ovim ni na Sajevca niti bilo koga posebno, važi sve ovo i za mene kad me uhvati manija. Jeste Nvidia ekstraprofiterska sisica i škrtari na memoriji konstantno iako naplaćuje karte debelo. Nije fer uopšte. Ali život nije fer, a ovo kad zaškripi sa RAM-om se toliko lako i bezbolno rešava da uopšte ne zaslužuje svu nervozu koju izaziva među PC gejmerima. Treba čuvati živce za realne probleme.

Markius
2.6.2023, 10:20
pa Sajevac ne igra igre, on igra MSI AB OSD. :)

ogisha
2.6.2023, 11:19
Bravo Aibo. A ako i nakon spuštanja detalja igra opet štuca i zeza, e pa takva igra ne zaslužuje da trošim vreme na nju. Backlog je, fala bogu, nepresušna stvar.

Aibo
2.6.2023, 11:29
Ma ja njega razumem. Ume tako neki sitan detalj da izludi ali problem je samo ako ne može da se reši bez velikih kompromisa. Npr. kada dođeš dotle da moraš da siđeš na neka low podešavanja koja baš jasno degradiraju izgled i stvarno ti kvare uživanje, a jedina alternativa ti je da trpiš loš fps što ti opek kvari uživanje. To je trenutak da se iznerviraš i počastiš novom kartom. Međutim borba da se uvek održiš na max podešavanjima je vrlo zahtevna, vrlo skupa za održavanje u svim igrama, a finalno ne donosi skoro ništa tvom uživanju u igranju jer je razlika u odnosu na ona niža mizerna. E to je školski primer uzaludnog trošenja i resursa i lične energije.

Ja sam par puta radio prijateljima nešto što je meni prvi put uradio burazer još dok sam student bio. Znači kad visite zajedno i taj neko ode van prostorije, uletiš u podešavanja i sve spustiš nivo ispod. Kad se vrati i nastavi da igra da vidimo da li primećuje bilo šta. Ja sam tako satima igrao dok se nisam zaglavio u zid i skontao mutnu teksturu... i to samo zato što je moj burazer preterao i spustio ih dva nivoa niže.

Mi hardveraši smo ponekad kao narkomani, kad nas uhvati high treba nam neko da nas spreči da ne pravimo gluposti - u redu je brate, može ta karta da gura još godinu dana, ne trebaju ti max teksture, sve je OK. Moramo da čuvamo jedni drugima leđa. :D

SAJEVAC
2.6.2023, 13:07
pa Sajevac ne igra igre, on igra MSI AB OSD. :)

Joj ti znas sta ja igram.Hajde prodji me se sa glupim komentarima.

SAJEVAC
2.6.2023, 13:21
Ma ja njega razumem. Ume tako neki sitan detalj da izludi ali problem je samo ako ne može da se reši bez velikih kompromisa. Npr. kada dođeš dotle da moraš da siđeš na neka low podešavanja koja baš jasno degradiraju izgled i stvarno ti kvare uživanje, a jedina alternativa ti je da trpiš loš fps što ti opek kvari uživanje. To je trenutak da se iznerviraš i počastiš novom kartom. Međutim borba da se uvek održiš na max podešavanjima je vrlo zahtevna, vrlo skupa za održavanje u svim igrama, a finalno ne donosi skoro ništa tvom uživanju u igranju jer je razlika u odnosu na ona niža mizerna. E to je školski primer uzaludnog trošenja i resursa i lične energije.

Ja sam par puta radio prijateljima nešto što je meni prvi put uradio burazer još dok sam student bio. Znači kad visite zajedno i taj neko ode van prostorije, uletiš u podešavanja i sve spustiš nivo ispod. Kad se vrati i nastavi da igra da vidimo da li primećuje bilo šta. Ja sam tako satima igrao dok se nisam zaglavio u zid i skontao mutnu teksturu... i to samo zato što je moj burazer preterao i spustio ih dva nivoa niže.

Mi hardveraši smo ponekad kao narkomani, kad nas uhvati high treba nam neko da nas spreči da ne pravimo gluposti - u redu je brate, može ta karta da gura još godinu dana, ne trebaju ti max teksture, sve je OK. Moramo da čuvamo jedni drugima leđa. :D

Hvala prijatelju,ubedio si me,skidam je sa oglasa.Ali ozbiljno,ne salim se ni najmanje...

polarnimeda
2.6.2023, 16:34
Pa nije druze bas ni malo para...Kad vec spominjes muziku,placena je prosle godine u ovo vreme 80 000dinara...Ja ne kazem da igre nisu ocajno optimizovane,ali zar ocekujes da ce u buducnosti biti bolje?I da igram se iskljucivo u full hd rezi.Sad sam dosao u situaciju da pustim resident 4 i da mi igra radi na preko 80fps,a vram popunjen,gpu zabagovan na 100% i igra trza.Ja treba to da progutam kao normalno stanje...I skinuo sam je sa oglasa jer mi zao dati karticu u bescenje,ali da su limitiranje sa 8gb,cvrsto verujem u to.Nije isti primer kartica sad i u vreme pascala.....Tada je 8gb za rx480 bio cist overkil kao sto je sad 12gb za rtx3060,ali je 8gb svakako malo za rtx3060ti,3070 jos vise ,a 3070ti tek da ne komentarisem...

znam ja da nije malo para, nisam ni ja mnogo bolje prosao, niti su DANAS cene te kartice (kada se kupuje nova sa domacom garancijom) mnogo bolje.

ali to je nova realnost i ta cena je i dalje manja od cena grafickih kartica viseg ranga. ti da bi dobio mnogo vise od onoga sto imas sa RTX 3060 ti moras i da platis vise. a neoptimizovanog smeca ce biti i opet ce te kopkati da ides dalje.

ovo sto ti je aibo rekao je bila i moja poenta. smanjis malo podesavanja kada zatreba i furas. iskreno, rtx 3060 ti se i dalje vrhunski drzi. ja jos uvek nisam naisao na nesto sto ne moze da tera u 1440p sa high podesvanjima bez problema. jedini izuzetak je bio TloU DOK ga nisu popravili. ista prica je sa jedi survivor.

i ista prica je isla i kada je izasao cyberpunk. Siguran sam da se ponegde proivodjaci kartica umesaju, izdejstvuju ili bar budu srecni kada se izbaci neoptimizovano djubre, kako bi se stvorila anskioznost kod ljudi, frka da im je grafa zastarela. i to se u ovim primerima igara BAS polopilo sa periodima kada su nove serije kartica izbacene. to je jedna strana price, ali sa druge strane i dalje imas te iste developere koji, ako su normalni, to na kraju srede, jer nema ko da im igra igru koja je krs.

da si zamenio rtx 3060 ti za karticu slicne cene sa vise RAM-a i dalje bi morao da smanjujes podesavanja, jer bi pocele da te koce druge stvari, nije samo VRAM. bezveze je bilo sto pricas da mi koji se zadovoljavamo sa 8GB zivimo u "iluzijici". a evo, koji dan kasnije i tebi je dosta.

A i da nije, ima nas razlicitih. meni je pre rtx 3060 ti (dakle pre tacno godinu dana) dovoljno bilo da pikam igre koje mogu da pokrenem u 900p. na ekranu od 55 inca! i znas sta? nije ni to bilo strasno. ivice nisu bile tako krdzave kao sto bi pomislio, antialiasing je odradio svoje dovoljno da o grafici nisam morao da razmisljam. ali ne u fazonu da mi nije smetalo sto je ruzna. nego mi je sve bilo super. nije me sprecilo da uzivam, ali jeste ponestalo novih igara koje me privlace, pa sam uzeo novi komp, posle 8 godina sa 2GB VRAM-a. i sada treba odjednom da verujem da je veliki problem sto u 1440p, 2 godine nakon sto je kartica izasla, u najnovijim, najzahtevnijim i najneoptimizovanijim igrama moram da spustim najnebitniji slider sa ultra na high, ili da ukljucim DLSS koji cesto izgleda bolje nego native rezolucija? ma, vazi.

jeste, skupo je. i jeste, bolje je da ima vise malo vise VRAM-a. luft je dobar, ali nece VRAM tu karticu ugusiti mnogo pre nego sto njena snaga postane preslaba za igranje u ok podesavanjima.

i jos jednom, da li si 100% siguran da te ne koci cpu 3600x? ova neoptimizovana smeca imaju ozbiljne probleme sa procesorima i to sto ne dolaze do 100% upotrebljivosti ne znaci da te ne koce. ako imas taj procesor, onda bi ti za eventualnu jacu karticu dobro dosao i jaci procesor. onda bi uleteo u tu pricu verovatno, pa bi na red doslo nesto trece, cetvrto...

trenutno imas dobro izbalansiran komp i sve mu radi. ne vidim razlog da rizikujes sa trejdovanjem te kartice za neku slicnu. to uvek moze da podje po zlu, cak i kad je prodavac posten. opusti se i uzivaj sto imas privilegiju da igras igre, i to jos mozes najnovije naslove maltene u 95% njihovog punog sjaja da pikas.

ali ako i dalje ne mozes da se smiris, ti menjaj. nije ni to smak sveta. novac ode pa ode, bolje i on nego zivci. ima i izreka da ako ga ponekad ne potrosis na lepe stvari, otici ce na ruzne. nije da se potpuno slazem sa njom, ali jednostavno... ne moze niko ovde da te natera da ti budes srecan sa svojom kupovinom, niti treba da poslusas vecinu a da ti u glavi i dalje kipti. opusti se sa razlogom, ili ako nikako ne ide, ti brate skupi malo kesa i uzivaj kako umes. svakako je privilegija da se ovim temama uopste bavimo.

SAJEVAC
2.6.2023, 16:35
znam ja da nije malo para, nisam ni ja mnogo bolje prosao, niti su DANAS cene te kartice (kada se kupuje nova sa domacom garancijom) mnogo bolje.

ali to je nova realnost i ta cena je i dalje manja od cena grafickih kartica viseg ranga. ti da bi dobio mnogo vise od onoga sto imas sa RTX 3060 ti moras i da platis vise. a neoptimizovanog smeca ce biti i opet ce te kopkati da ides dalje.

ovo sto ti je aibo rekao je bila i moja poenta. smanjis malo podesavanja kada zatreba i furas. iskreno, rtx 3060 ti se i dalje vrhunski drzi. ja jos uvek nisam naisao na nesto sto ne moze da tera u 1440p sa high podesvanjima bez problema. jedini izuzetak je bio TloU DOK ga nisu popravili. ista prica je sa jedi survivor.

i ista prica je isla i kada je izasao cyberpunk. Siguran sam da se ponegde proivodjaci kartica umesaju, izdejstvuju ili bar budu srecni kada se izbaci neoptimizovano djubre, kako bi se stvorila anskioznost kod ljudi, frka da im je grafa zastarela. i to se u ovim primerima igara BAS polopilo sa periodima kada su nove serije kartica izbacene. to je jedna strana price, ali sa druge strane i dalje imas te iste developere koji, ako su normalni, to na kraju srede, jer nema ko da im igra igru koja je krs.

da si zamenio rtx 3060 ti za karticu slicne cene sa vise RAM-a i dalje bi morao da smanjujes podesavanja, jer bi pocele da te koce druge stvari, nije samo VRAM. bezveze je bilo sto pricas da mi koji se zadovoljavamo sa 8GB zivimo u "iluzijici". a evo, koji dan kasnije i tebi je dosta.

A i da nije, ima nas razlicitih. meni je pre rtx 3060 ti (dakle pre tacno godinu dana) dovoljno bilo da pikam igre koje mogu da pokrenem u 900p. nije me sprecilo da uzivam, ali jeste ponestalo igara. i sada treba odjednom da verujem da je veliki problem sto u 1440p, 2 godine nakon sto je kartica izasla, u najnovijim, najzahtevnijim i najneoptimizovanijim igrama moram da spustim najnebitniji slider sa ultra na high, ili da ukljucim DLSS koji cesto izgleda bolje nego native rezolucija.

jeste, bolje je da ima vise malo vise VRAM-a. luft je dobar, ali nece VRAM tu karticu ugusiti mnogo pre nego sto njena snaga postane preslaba za igranje u ok podesavanjima.

i jos jednom, da li si 100% siguran da te ne koci cpu 3600x? ova neoptimizovana smeca imaju ozbiljne probleme sa procesorima i to sto ne dolaze do 100% upotrebljivosti ne znaci da te ne koce. ako imas taj procesor, onda bi ti za eventualnu jacu karticu dobro dosao i jaci procesor. onda bi uleteo u tu pricu verovatno, pa bi na red doslo nesto trece, cetvrto...

trenutno imas dobro izbalansiran komp i sve mu radi. ne vidim razlog da rizikujes sa trejdovanjem te kartice za neku slicnu. to uvek moze da podje po zlu, cak i kad je prodavac posten. opusti se i uzivaj sto imas privilegiju da igras igre, i to jos mozes najnovije naslove maltene u 95% njihovog punog sjaja da pikas.
Hvala ti na iscrpnom tekstu..Odustao sam definitivno od prodaje..Iskreno i dalje tvrdim da bi joj vise vrama dobro doslo,ali ipak mislim kad se malo porazmisli da je isplativiie gurati ovo jos..Ne verujem da je cpu..Msm da 3600x nije jos za baciti i da je super izbalansiram sa rtx3060ti.

player1
2.6.2023, 16:36
Ja licno najvise postujem igre gde su graficka podesavalja podeljena na 3 grupe.

CPU intenzivna, GPU intenzivna, i VRAM intenzivna.

Onda mozes veoma lako da znas sta mozes da forsiras da bude jako a sta ne.

SAJEVAC
2.6.2023, 16:43
Sto se procesora tice tu nema zime...On je za sada okej i radi posao,a kada pocne da pravi problem,izletece iz kucista.

polarnimeda
2.6.2023, 16:46
Hvala ti na iscrpnom tekstu..Odustao sam definitivno od prodaje..Iskreno i dalje tvrdim da bi joj vise vrama dobro doslo,ali ipak mislim kad se malo porazmisli da je isplativiie gurati ovo jos..Ne verujem da je cpu..Msm da 3600x nije jos za baciti i da je super izbalansiram sa rtx3060ti.

ma 3600x je savrsen za 3060ti, ali em mozda ne bi bio dovoljan za osetno jacu karticu (i time ti umanjio smisao prodaje rtx 3060 ti), em je mozda on uticao da performanse TLOU i slicnih krseva ne budu na nivou. te igre prave probleme i duplo jacim procesorima. nista do tebe.

samo da nisi odmah krenuo TLOU skoro cim je izasao, danas bi imao vise zivaca i bolji utisak po pitanju svoje kartice. :)

SAJEVAC
2.6.2023, 16:53
ma 3600x je savrsen za 3060ti, ali em mozda ne bi bio dovoljan za osetno jacu karticu (i time ti umanjio smisao prodaje rtx 3060 ti), em je mozda on uticao da performanse TLOU i slicnih krseva ne budu na nivou. te igre prave probleme i duplo jacim procesorima. nista do tebe.

samo da nisi odmah krenuo TLOU skoro cim je izasao, danas bi imao vise zivaca i bolji utisak po pitanju svoje kartice. :)
Pa iskreno moram priznati da sam po pitanju iste krenuo sa prilicnim gardom otkada sam je kupio,ali ne mogu da kazem da se nisam naigrao sa njom...Sve sto sam hteo odigrao sam i vise nego pristojno na visokim detaljima,ali malo sam se nakostresio kada sam video prepunjavanje memorije cak i u resident 4....Posle par min sam je iskljucio i bacio kartu na oglase.....Doduse istina je,proslo me je.....Ne kazem da nisam preterao sa detaljima,ali zaista je igra radila na visokom fps,sa trzajima zbog prepumpane memorije...

Remedy
2.6.2023, 17:26
https://youtu.be/W6uaUHBNFOU?t=498

Evo resen problem, par minuta sa lemilicom :D . I bas na RE 4 testirali.

polarnimeda
2.6.2023, 18:49
ahah, video sam ovo na vise razlicitih mesta. :D

al oni tu urade sve da uguse igru sa VRAM-om i time dobiju znatno bolji 1% low. i onda jeste manji stutter, ali average fps u oba slucaja ide recimo oko 70. znaci, tu gde si nakrcao podesavanja da te 8 GB gusi, tu si vec i blizu limita po osnovu ciste snage kartice. blizu si da zbog ciste snage kartice moras svakako da spustas podesavanja. a kad ih spustis, onda i vram prestaje da gusi. :)

s tim da je ovo jos 3070, gde VRAM pravi vecu disproporciju u odnosu na 3060 ti. za rtx 3060 ti bi bilo super da je 10GB, za rtx 3070 da je 12...

ali tako bi onda za AMD bilo idelano da ima DLSS a ne FSR i da je bolji sa ray tracingom, da je jaci sa softverskom podrskom. sve ima svoje. guras i uzivas. :D

ali ne kazem. kul je modifikacija. imala bi svoje koristi. ako se neko doseti pa da ostavi oglas i ovo uzme da radi musterijama za do 50 evra, onda super. odnesemo mu kartice i nek nabudzi, malo lufta vise ne skodi. :)

Remedy
2.6.2023, 19:08
Bilo mi smesno sto je bas RE 4.
al oni tu urade sve da uguse igru sa VRAM-om i time dobiju znatno bolji 1% low...

Ne samo oni, svi klipovi koji prikazuju taj problem. Ja sam ih razumeo kao upozorenje za ljude koji kupuju nove karte, a ne da postojece sa 8GB treba spaliti na lomaci. Inace tih 8GB kosta 25-30$, al nVidijina ugradnja kosta jos 70-75$. Mislim na najavljenu cenu za 4060ti 16GB, nadam se da ce im se prodavati kao i ova sa 8GB :D

water wizard
2.6.2023, 19:18
upravo tako, 8gb grafičke se prave već 10 god a ovo je strateški potez da brže zastare, pa da narod potrči po nove u prodavnicu. Meni odgovara jer kupujem polovne a cene brže padaju :D

polarnimeda
2.6.2023, 19:56
Bilo mi smesno sto je bas RE 4.

Ne samo oni, svi klipovi koji prikazuju taj problem. Ja sam ih razumeo kao upozorenje za ljude koji kupuju nove karte, a ne da postojece sa 8GB treba spaliti na lomaci. Inace tih 8GB kosta 25-30$, al nVidijina ugradnja kosta jos 70-75$. Mislim na najavljenu cenu za 4060ti 16GB, nadam se da ce im se prodavati kao i ova sa 8GB :D

ma glupost. bolje da su dali da rtx 3080 ima 16gb umesto 10, njoj bi 2 puta vise znacilo.
a za 100e vecu cenu za 4060 sa 16gb imaju onda svakako dosta bolje kartice da se uzmu. pa cak i taj 3080 ahaah. fail.

Koreli A.
3.6.2023, 22:12
Jesu bolje cene od "age od ludilo" i ako ocigledno zbog psiholoskog efekta ne izgleda toliko skupo koliko jeste. Karte su neproporcionalno poskupele u odnosu na ostale komponente i odnos cena-rang u prosloj deceniji.
Ipak dovoljno su OK cene da sam ocekivao 4060 sa ili bez TI da bude zamena za 2060 6gb ali ovo mi nista nema smisla nit motivise da menjam .

Sve ispod 4070 koja je preskupa bice bezveze. Mozda naprave 50-icu nesto bolju i nadam se da hoce za one kojima bi trebala. Medjutim sa 2060 covek je prosto zakljucan. Cak i 3070 nema smisla i kad bude pojeftinila jer nije future proof zbog 8gb Vrama a i ne svidja mi se zbog malo vece potrosnje mada , sa tim bi se zivelo.;)

AMD mozda bolja varijanta ko nema uopste kartu ili ima preslabu ali ni oni zbog 10 razloga nisu resenje ako vec posedujete neku "srednju" kartu.

U zelji da osiguraju prodaju sledece serije , kompanije sahranise aktuelnu.

Mislim da su 3060 12gb i 3060TI najbolja vrednost kod nas , kao i 2060 SUPER ili 2060 12gb koje imaju odlicnu cenu .
Ova sto ja imam od 6gb nikako nova(polovna zavisi od cene naravno) jer uz malu ili cak nikakvu doplatu doplatu dobija se 8gb ili 12 gb verzija mada je ova od 12 cini mi se nesto skracivana.
Za kupovinu kartice srednje kategorije nije toliko lose a za upgrade u okviru srednje kategorije sve je obesmisljeno i neisplativo. Ako imate neku 60-icu ili 70-icu najbolje je drzati se iste za sad.

P.S
Ovo za 4060 8 i 16gb verziju.
Bas to , nema smisla. Jedna je prekracena da bi morao da juris ovu od 16 koja ima 16 samo da bi nabila cenu. Da su izbacili jednu 4060 od 10 ili 11 gb i makar 192bit i bandwit ipak malo vise od 288 GB/s. 2060 ima 336 GB/s . Verovatno ce vremenom doci ta "osakacenja" do izrazaja i verovatno je to i namera.

NastyB
6.6.2023, 13:21
A šta uraditi ako cena nije problem??
Da li bi uzeli 4090 ili nešto drugo?? I za igre i za video rendering.

DeCoy
6.6.2023, 14:29
U suštini 4090 je jedino što valja u celoj 4xxx seriji.

nexexcalibur
6.6.2023, 14:42
4090 ima definitivno najbolju vrednost, ali ne vidim njegovu poentu za gaming osim ako si

-iskljucivo si gamer, sa mnogoo para
-koristis gpu da s njim pravis novac (animacija, rendering itd, ne kopanje kripta)

evil_geko
6.6.2023, 16:13
4080 je isto fantastična karta za pravu cenu. Recimo bih nju uzeo kao upgrade ako 50xx serija bude bzvz. Generalno ne bih uzeo 4090 nikada, jer uvek gledam da budem i koliko toliko power efficient. Kada bih dobio 4090, odmah bi je maksimalno undervoltovao! :kreza:

NastyB
6.6.2023, 17:03
U suštini 4090 je jedino što valja u celoj 4xxx seriji.

Ma kako glupo zvučalo i ja se slažem sa tim. Zbog par razloga.
1.) 24 GB GDDR će biti više nego dovoljno u doglednoj budućnosti. Ima ubedljivo najveći "futureproof"
2.) Svaka 4090 ima i preterano hlađenje, tako da problemi sa temperaturom ne postoje. A samim tim i dugotrajnost upotrebe. Pogotovo što mi je igranje u 1440p i više nego dovoljno.
3.) Za poslovne namene u Adobe programima je ubedljivo najbolja.

4090 ima definitivno najbolju vrednost, ali ne vidim njegovu poentu za gaming osim ako si

-iskljucivo si gamer, sa mnogoo para
-koristis gpu da s njim pravis novac (animacija, rendering itd, ne kopanje kripta)

- Jesam gejmer, ali bez mnogo para, samo sam imao sreću da naletim na neki poslić koji će mi doneti mogućnost da kupim i 4090. Sad i ko zna kad.
. Naravno da se nadam da ću je otplatiti poslom, onako kako sam i zaradio da je kupim. Ako Bog da. :)

Ne znam, naletelo je nešto što mi je pomoglo da zaradim dovoljno da je pazarim, možda se tako nešto neće više nikad desiti, možda hoće, ne mogu ništa da prognoziram, ali mislim da je što se i igranja i posla tiče mnogo bolji izbor od 7900XTX, na primer, iako je MNOGO skuplja.

I da je bolji "futureproof" od 4080.

ETR1
16.6.2023, 14:35
Nabavih i ja svoju prvu ikad Radeon karticu, Asus Dual RX 6750 XT. Testiracu je od nedelje. Dvoumila sam se izmedju nje i RTX 3070, nadam se da nisam pogresila. :o Osecam se kao da imam onu popularnu HD6750 :D

SAJEVAC
16.6.2023, 21:08
Nabavih i ja svoju prvu ikad Radeon karticu, Asus Dual RX 6750 XT. Testiracu je od nedelje. Dvoumila sam se izmedju nje i RTX 3070, nadam se da nisam pogresila. :o Osecam se kao da imam onu popularnu HD6750 :D
Nisi pogresila,uzivaj u gamingu...

Aibo
16.6.2023, 22:12
Dobrodošla na crvenu stranu. Meni je RX6600 treća AMD karta i mogu reći najbolja do sada. Skoro godinu dana radi glatko i pouzdano, o drajverima mislio nisam uopšte, čak i sa Adobe programima sve klizi... Prosto ne mislim o njoj, kao da je Nvidia. :D

water wizard
16.6.2023, 23:02
ja uzo rx 570 4gb za 35e :D

M.C.
16.6.2023, 23:09
Čestitam, uživaj u gamingu. Ja sam skoro uzeo 6800 XT i konačno mogu da opletem sve u punom sjaju. Al' sad treba procesor da se menja. :p

ETR1
17.6.2023, 17:45
Ajde nadam se da necu imati problema, da su sad i oni kao nV plug and play. :)

voodoo_
17.6.2023, 18:06
Samo stabilne drajvere (WHQL Recommended sa support.amd.com) i nema problema.

Cracked But Whole
17.6.2023, 18:46
Ray tracing jeste gimmick, ali suštinski očekujem u narednih par godina da zaista napravi pomak.
Da li AMD kartice iole rade okej sa RT-jem ili ne postoje šanse za to?
Pritom, kakav je FSR u poređenju s DLSS-om?

Imao sam rx 480 i žali bože bačenih živaca u radu s njom, stalno neki problemi. Otkad sam uzeo 2070S, konačno sam odahnuo. Naravno nisam vezan za brend, a pogotovo sad kad je Nvidia pustila m*da i misli da im niko ne može ništa :D Cene su katastrofalne za 30xx generaciju, i za 40xx takođe.
Tako da, menjao bih možda kartu ove godine, ali nisam siguran isplati li se čekanje, i šta je adekvatan izbor.

Vlad Cepesh
18.6.2023, 0:30
Raytracing u nacelu radi bolje na Nvidia grafickim karticama, narocito starijim raytracing naslovima. U novijim razlike su manje.
FSR je sto se tice kvaliteta, isto nesto losije resenje u odnosu na DLSS, ali opet zavisi od igre do igre.
Sto se tice upgrade-a, posto imas RTX 2070 Super, jedini smislen upgrade bio bilo da uzmes RTX 3080, 4070 ili RX 6800XT i jace graficke kartice. S'obzirom na cene grafickih kartica u tom segmentu, RX 6800XT se cini kao jedino isplativo resenje, ali na kraju taj odgovor zavisi od tebe i tvojih mogucnosti.

Cracked But Whole
18.6.2023, 1:47
Pa, mislim... u cenovnom rangu jedino mi 6700 XT deluje ok :D
Sve je pitanje da li bih prodavao trenutnu karticu ili bih ženi ostavio za njen komp, u prvom slučaju bih pokrio razliku u ceni i uzeo neku jaču, 4070 u performansama deluje ok, po pitanju cene, i ne toliko :)

S druge strane za video montažu već osećam s trenutnom karticom probleme pogotovo kad mi ulete 4k raw fajlovi od par stotina gigabajta. Doduše, Adobe programi su postali besmisleno gladni i proždrali bi koliko god rama i vrama imaš.
Po svemu sudeći, čekanje se i ne isplati kao nekad jer cene svakako ostaju prenapumpane. Fascinantno mi kad vidim 30xx seriju po radnjama i KP-u kako se prodaju za stotine hiljada dinara, kao da su od zlata. Besmislica.

water wizard
18.6.2023, 10:52
pa ubaci više ram to ti bar nije toliko skupo, meni 16gb samo za surf dovoljno :D

Exia
19.6.2023, 15:20
6700xt/6800xt su trenutno "best buy" opcija (performanse/cena) inače Radeon 6000 serija je ostarila kao "fine vine". Ja trenutno koristim 6800xt (polovnu pozajmio od kolege) i zaista sam zadovoljan rezultatima i to kao neko ko je posle tipa 12 godina prešao iz zelenog u crveni tabor. Takodje mi se svidja koliko im ui bolji i eye cancer free (pogotovu posle dugogodišnjeg gledanja geforce "experience" a). Trenutno "gradim" novu konfiguraciju oko am5 (7600x) i za sada je plan da zaokruzim sistem sa 7900xt (nije neki ogroman generacijski skok ali bih 6800xt trebalo da vratim lol) a kod zelenih jedino mogu da dobacim do 4070/ti (yea nou)

A kad već pominjem Nvidiu da citiram ujku Jensena sa zadnjeg Computex a "the more you buy the more you save" :)

pacsle
24.6.2023, 18:28
Čovek prodaje za 400€ polovnu sapphire 6800xt ali nije u garanciji,i nisam se usudio da uzmem.

DeCoy
28.6.2023, 15:48
Još failova...

O0srjKOOR4g

WS0sfOb_sVM

7ae7XrIbmao

Remedy
1.7.2023, 21:55
4060ti je bila toliko zanimljiva da sam zaboravio da i ovo treba da izadje. Koji je ovo momenat, kad je preporuka kupiti 6700xt ili 3060ti, eventualno 7600 za ove u USA koji mogu da je nadju po 250$.

SAJEVAC
3.10.2023, 20:04
Ja sam pre par dana narucio novu grafu rx7800xt.Treba da je za koji dan preuzmem,a mozda i vec sutra.Nekako sam u strahu bio da cene opet ne podivljaju,pa sam prelomio i pazario.Na prolece planiram najverovatnije i novi cpu.

Remedy
3.10.2023, 23:14
Aj napisi utiske kad stigne, i ja se nesto dvoumim oko nje.

Nekako sam u strahu bio da cene opet ne podivljaju...

Sto da podivljaju? Ovih dana vidim po amerikama neke akcije, 7700xt za ~410$, 7800xt ~450$, rtx4070 ~500$ ...

water wizard
3.10.2023, 23:30
pa kao skočio malo bitkoin a i sezona je za rudarenje, zimi se greješ na grafičke a leti moraš da ih hladiš...

Remedy
4.10.2023, 0:34
Zbog toga nece sigurno. Reko da se nije pojavila neka AI loznjava za siroke narodne mase...

SAJEVAC
4.10.2023, 7:04
Aj napisi utiske kad stigne, i ja se nesto dvoumim oko nje.

Sto da podivljaju? Ovih dana vidim po amerikama neke akcije, 7700xt za ~410$, 7800xt ~450$, rtx4070 ~500$ ...

Javljam svakako..Svakako bi trebao da bude ozbiljan skok u poredjenju sa 3060ti.Mislim da je grafa zverka....Isprobao sam kod prijatelja 6800xt na slicnoj konfi kao mojoj,a 7800xt je tu i tamo ista karta.

polarnimeda
4.10.2023, 10:00
Javljam svakako..Svakako bi trebao da bude ozbiljan skok u poredjenju sa 3060ti.Mislim da je grafa zverka....Isprobao sam kod prijatelja 6800xt na slicnoj konfi kao mojoj,a 7800xt je tu i tamo ista karta.

nisi uspeo da izdrzis. :D
nista, srecno, super je to grafa, naravno. kolko para tolko muzike (uglavnom).

3060ti ti je bio od nvidie najbolji price/performance ratio u mid range tier-u, meni i dalje skoro savrseno zavrsava posao u svim igrama i sigurno ce potrajati minimum do 5000 serije. ne gadim se od 1080p + high ako ponegde zatreba.

srecno.

SAJEVAC
4.10.2023, 10:33
nisi uspeo da izdrzis. :D
nista, srecno, super je to grafa, naravno. kolko para tolko muzike (uglavnom).

3060ti ti je bio od nvidie najbolji price/performance ratio u mid range tier-u, meni i dalje skoro savrseno zavrsava posao u svim igrama i sigurno ce potrajati minimum do 5000 serije. ne gadim se od 1080p + high ako ponegde zatreba.

srecno.
Nisam...Poklekao sam.Ne kazem da je rtx3060ti los..Odlican gpu,ali apetiti su se povecali...Sad se nadam da cu biti miran barem 3 godine.

polarnimeda
4.10.2023, 10:47
Nisam...Poklekao sam.Ne kazem da je rtx3060ti los..Odlican gpu,ali apetiti su se povecali...Sad se nadam da cu biti miran barem 3 godine.

u svakom slucaju, ovo sto si sada uradio je UPGRADE.

a da menjas 3060 ti za drugi GPU slicne klase samo zbog malo vise VRAM-a nije imalo smisla. taman si malo sacekao pa uzeo novu seriju. aj, uzdravlje.

ogisha
4.10.2023, 10:59
ne gadim se od 1080p + high ako ponegde zatreba.

Za ovo ne bi smelo niko da se gadi, ko ima mogućnost za ovakvo nešto je srećan čovek. Marketingom su uspeli da nas navuku da ako kartica ne može da gura 1440p + Ultra detalje na svakoj igri, onda nije dovoljno dobra. Ultra detalji su čist luksuz i apsolutno nebitna stavka ako neko želi normalnu karticu za gejming. High detalji umeju poprilično manje da opterete sistem, a razlika u odnosu na Ultra je maltene neprimetna tako da, što se mene tiče, tome bi trebalo težiti po defaultu.

M.C.
4.10.2023, 11:22
Isprobao sam kod prijatelja 6800xt na slicnoj konfi kao mojoj,a 7800xt je tu i tamo ista karta.

Ovo je mene totalno razočaralo kad sam video. Ja sam uzeo skorije 6800xt tako da mi je svejedno i da je 40% brža, neću je skorije menjati sigurno, ali samo 5-10% je stvarno bedno. Makar je cena ostala razumna, ali velika rupa između 7800 i 7900.

SAJEVAC
4.10.2023, 13:52
Ovo je mene totalno razočaralo kad sam video. Ja sam uzeo skorije 6800xt tako da mi je svejedno i da je 40% brža, neću je skorije menjati sigurno, ali samo 5-10% je stvarno bedno. Makar je cena ostala razumna, ali velika rupa između 7800 i 7900.

Razlika izmedju 7800xt i 6800xt je mizerna..Moja prva zelja i jeste bila 6800xt,ali za gotovo neprimetnu razliku u ceni narucio sam 7800xt....Videcemo da li ce se drajverski sta promeniti...

EDIT:Sto se tice rtx3060ti i dalje ostajem pri svojoj izjavi da kartica je memoriski obogaljena i da za taj gpu bi prijalo vise vrama...Ne kazem da je isplativo preci na mizerno jacu grafu zbog vise memorije,ali da bi joj prijalo vise vrama,to tvrdim...Graficka ma prostora po pitanju gpu snage za vecu kolicinu memorije..Jako me nervira ta skrtost kod nvidia karti,pogotovo kad je u pitanju adaptivna sinhronizacija koja je rezervisana samo za monitore sa displayportom.

evil_geko
4.10.2023, 17:55
Ja sam pre par dana narucio novu grafu rx7800xt.Treba da je za koji dan preuzmem,a mozda i vec sutra.Nekako sam u strahu bio da cene opet ne podivljaju,pa sam prelomio i pazario.Na prolece planiram najverovatnije i novi cpu.

Neka je sa srećom! :)

Mene će 3070 da pokrpi do 50 serije, a do tada cu prvo CPU, MOBO, RAM overhaul da odradim tamo negde na proleće.

SAJEVAC
4.10.2023, 19:09
Neka je sa srećom! :)

Mene će 3070 da pokrpi do 50 serije, a do tada cu prvo CPU, MOBO, RAM overhaul da odradim tamo negde na proleće.

Hvala druze.Ja jos uvek guram r5 3600x.Sa rtx3060ti je odlicno radio,videcemo kako ce se pokazati sa rx7800xt,ali da bi valjalo da cucne jaci cpu,to svakako.

polarnimeda
4.10.2023, 23:23
Za ovo ne bi smelo niko da se gadi, ko ima mogućnost za ovakvo nešto je srećan čovek. Marketingom su uspeli da nas navuku da ako kartica ne može da gura 1440p + Ultra detalje na svakoj igri, onda nije dovoljno dobra. Ultra detalji su čist luksuz i apsolutno nebitna stavka ako neko želi normalnu karticu za gejming. High detalji umeju poprilično manje da opterete sistem, a razlika u odnosu na Ultra je maltene neprimetna tako da, što se mene tiče, tome bi trebalo težiti po defaultu.

pa taj fazon. a upravo su 1440p + ultra testiranja napravila frku oko VRAM-a. do pre 1 godine sam igrao i u 900p sa medium detaljima, nije me ni to sprecilo da uzivam. nema sanse da sam sad odjednom gadljiv na bolje.

Sto se tice rtx3060ti i dalje ostajem pri svojoj izjavi da kartica je memoriski obogaljena i da za taj gpu bi prijalo vise vrama...Ne kazem da je isplativo preci na mizerno jacu grafu zbog vise memorije,ali da bi joj prijalo vise vrama,to tvrdim...Graficka ma prostora po pitanju gpu snage za vecu kolicinu memorije..Jako me nervira ta skrtost kod nvidia karti,pogotovo kad je u pitanju adaptivna sinhronizacija koja je rezervisana samo za monitore sa displayportom.

uporedni testovi 4060ti kartica od 8 i 16GB u najnovijim i najzahtevnijim, odnosno najproblematicnijim naslovima je potvrdilo da vise VRAM memorije zaista znaci, cak i kartici ovog tiera, ali je to bilo u specificnim okolnostima i malom procentu.

evo ti sad starfield kao najnoviji primer da ce, ipak, nedostatak suve snage i brzine sahraniti 3060ti i slicne kartice pre nego sto ce vram. jeste bolje da su stavili 10 ili 12GB, ali sta je nvidia radila sa ostalim non top-tier karticama, ovo je bukvalno najmanje zlo. ali moze im se, izmedjuostalog i jer je DLSS 2 > FSR.

FSR 3 FG je dostupan i jednima i drugima, tako da "take that nvidia" u makar ovom slucaju.

po meni, u mid tieru je od 3060 ti malko bolja kupovina bio samo 6700 xt.

anyway, da se ne ponavljam dalje. uzivaj i nemoj da te kartica drzi samo te 3 godine. minimum 4-5. :D

SAJEVAC
4.10.2023, 23:52
pa taj fazon. a upravo su 1440p + ultra testiranja napravila frku oko VRAM-a. do pre 1 godine sam igrao i u 900p sa medium detaljima, nije me ni to sprecilo da uzivam. nema sanse da sam sad odjednom gadljiv na bolje.

uporedni testovi 4060ti kartica od 8 i 16GB u najnovijim i najzahtevnijim, odnosno najproblematicnijim naslovima je potvrdilo da vise VRAM memorije zaista znaci, cak i kartici ovog tiera, ali je to bilo u specificnim okolnostima i malom procentu.

evo ti sad starfield kao najnoviji primer da ce, ipak, nedostatak suve snage i brzine sahraniti 3060ti i slicne kartice pre nego sto ce vram. jeste bolje da su stavili 10 ili 12GB, ali sta je nvidia radila sa ostalim non top-tier karticama, ovo je bukvalno najmanje zlo. ali moze im se, izmedjuostalog i jer je DLSS 2 > FSR.

FSR 3 FG je dostupan i jednima i drugima, tako da "take that nvidia" u makar ovom slucaju.

po meni, u mid tieru je od 3060 ti malko bolja kupovina bio samo 6700 xt.

anyway, da se ne ponavljam dalje. uzivaj i nemoj da te kartica drzi samo te 3 godine. minimum 4-5. :D

Hvala.Minimum 3,a posle je sve gratis.I za 3600x kada sam kupio predvidjao sam 3 godine da ce da sluzi,pa evo ga i dalje se kotrlja.Sad cemo videti da li ce pokazati vece slabosti sa novom grafom,pa ako tako bude,vreme mu je za penziju.Preseo sam sa tim procesorom naslova,da se opisati ne moze.

water wizard
5.10.2023, 0:43
nvidia je škrtarila u zadnje vreme sa vram, ili ga natrpaju 24 gb u najjače modele, dok je amd radeon bio široke ruke i za ove sa jeftinijim ulaznicama

polarnimeda
5.10.2023, 1:15
najgore su prosli oni sa 3070 i ponajvise 3070 ti, 8GB na karti 50% jacoj od 3060 ti... pa onda i oni sa 3080, samo 10GB na tu cenu! donekle i 4070 ti, trebalo je 16 bar, a ne 12... zna nvidia sta radi. da nam slucajno kartice ne potraju duze od 4-5 godina, ako i toliko.

a amd polako prepisuje. mogli su bum da naprave sa 7600, nisu hteli da daju vise od 8gb. i generalno slab generacijski skok, mere svaki dolar, ko da su u ne znam kakvoj poziciji. bar da doteraju taj FSR, sve linije krenu da trepere kad se ukljuci, nekad se pitam dal je bolje prosto smanjiti rezoluciju direktno.

water wizard
5.10.2023, 1:29
pre sam uvek čini mi se kupovao graičke sa duplo više vram, 64,128,256 mb, 1gb,2,, i zadnja 4.. mogao sam i od 8gb da uzmem za 15e više, mada slabo i igram, možda sad zimi, nije da mi se ne igra nego ne znam samo mi ženske u glavu :D

SAJEVAC
5.10.2023, 10:58
najgore su prosli oni sa 3070 i ponajvise 3070 ti, 8GB na karti 50% jacoj od 3060 ti... pa onda i oni sa 3080, samo 10GB na tu cenu! donekle i 4070 ti, trebalo je 16 bar, a ne 12... zna nvidia sta radi. da nam slucajno kartice ne potraju duze od 4-5 godina, ako i toliko.

a amd polako prepisuje. mogli su bum da naprave sa 7600, nisu hteli da daju vise od 8gb. i generalno slab generacijski skok, mere svaki dolar, ko da su u ne znam kakvoj poziciji. bar da doteraju taj FSR, sve linije krenu da trepere kad se ukljuci, nekad se pitam dal je bolje prosto smanjiti rezoluciju direktno.

Meni ne treba bukvalno niko da prica da je 8gb malo za 3060ti kad sam se licno uverio i to na sopstvenom primeru.Za ovu godinu i par meseci koliko je imam,pregazio sam more igara i dosao do tog zakljuckam...Mogu misliti koliko su tek jace karte obogaljene..Sve to moze da se kompenzuje korekcijama raznim,ali zaszo bi to radio ako gpu ima dovoljno snage..Steta za tako jaku grafu sto su je tako obogaljili.

Љуша
5.10.2023, 12:27
Мене те картице које спомињете подсећају на ауто од 300+ коња са малим гепеком, или мањим простором унутра.

polarnimeda
5.10.2023, 14:02
Meni ne treba bukvalno niko da prica da je 8gb malo za 3060ti kad sam se licno uverio i to na sopstvenom primeru.Za ovu godinu i par meseci koliko je imam,pregazio sam more igara i dosao do tog zakljuckam...Mogu misliti koliko su tek jace karte obogaljene..Sve to moze da se kompenzuje korekcijama raznim,ali zaszo bi to radio ako gpu ima dovoljno snage..Steta za tako jaku grafu sto su je tako obogaljili.

steta je, ali nisu je bas nenormalno obogaljili (kao jace kartice sa 8GB).
tamo gde VRAM gusi 3060ti je vec teritorija na kojoj joj i ponestaje snage. jedno mora da zafali pre. istina, steta je da je to vram, jer je jeftiniji deo price za izradu, ali kakvih primera ima... bar joj je bus width na nivou i bar uz kompromise (pre svega sa rezoluucijom i teksturama) moze da tera jos neko vreme, da cuva atmosferu u igrama sto je po meni glavno.

u svakom slucaju, ti si sad miran sto se tice vram-a. samo ne daj da ti nesto drugo iskoci i kopka te. imas karticu koja ce minimum 3 godine lagano da ore kroz sve. :nov_explo odjavljujem se do daljnjeg, pocinjem da se ponavljam (opet). :kreza:

SAJEVAC
5.10.2023, 14:37
steta je, ali nisu je bas nenormalno obogaljili (kao jace kartice sa 8GB).
tamo gde VRAM gusi 3060ti je vec teritorija na kojoj joj i ponestaje snage. jedno mora da zafali pre. istina, steta je da je to vram, jer je jeftiniji deo price za izradu, ali kakvih primera ima... bar joj je bus width na nivou i bar uz kompromise (pre svega sa rezoluucijom i teksturama) moze da tera jos neko vreme, da cuva atmosferu u igrama sto je po meni glavno.

u svakom slucaju, ti si sad miran sto se tice vram-a. samo ne daj da ti nesto drugo iskoci i kopka te. imas karticu koja ce minimum 3 godine lagano da ore kroz sve. :nov_explo odjavljujem se do daljnjeg, pocinjem da se ponavljam (opet). :kreza:
Upravo su mi javili da je grafa stigla.Palim auto i idem u NS po nju.Javliam utiske :D .

Markius
5.10.2023, 15:35
Мене те картице које спомињете подсећају на ауто од 300+ коња са малим гепеком, или мањим простором унутра.

pa u slucaju auta je to bolje ako nemas potrebu za vecim, jer sto bi placao gorivo da vuces za sobom tezi auto ako ne mora..

SAJEVAC
5.10.2023, 22:38
Graficka stigla.Utisci za sada odlicni :D..Tiha,hladna,necujna,a prepuna snage....

Koreli A.
20.1.2024, 1:12
Sta mislite da li ce SUPER verzije pre svega 70 i 70TI spustiti cene obicnoj RTX4070 i posledicno i RTX 4060TI jer su jako blizu. Neke 4060TI i 4070 su svega par hiljada razlike , na ukupnu cenu ni 5% .
Kod nas i inace a naravno nas vise zanimamo mi:D

Ja ovako mislim . Cene bi pale sve jedno jer nema drugih sila na trzistu kao recimo majning bum pa bi i vec jesu pocele da padaju kako se blizi prirodno ocekivani nova serija i kako se polovno trziste popunjava sve novijim (sa garancijama ) karticama.

Ovako je Nvidia zapravo spasila cene . I umesto da 4070TI dodje na blizu RTX4070 povucen je iz prodaje i dobijamo RTX 4070 SUPER koja je slabija verzija od TI.
Performanse nisu ni bile problem. A ovako imamo dalju legitimizaciju cenovnog ranga i navikavanje na ekstremno visoke cene.
Sad se gura prica kako po istoj ceni dobijamo RTX 4070SUPER umeto RTX 4070 sa 15% povecanja performansi ali u vecini igara ni nema 15% .
Sad recimo na ULTRA podesavanjima u 1440p sa SUPER imate 78 umesto 69fps i to je na papiru oko 12% i vau a u realnosti isti djavo jer performansa nije ni bila problem. To je jedno podesavanje senki sa Ultra na medium .

RTX4070TI SUPER videcemo kad izadju testovi ali sve jedno velika je razlika sto se cekalo godinu dana na solidnu TI verziju . Dobili smo je da bi Nvidia cementirala cene.

Ja bih sve jedno uzeo RTX 4070 jer sam isprva hteo RTX 4060 za 1080p gajming ali posto su i 4060 i 4060Ti tuzne ( ok su ali preskupe za ono sto su) odlucih da dodam jos malo i uzmem RTX 4070 i poslednicno predjem na 1440p gejming sto ne bih uradio sad da su cene bolje a sad mi je drago da jesam jer makar svaki put kad upalim monitor znam zasto i gde je otisao novac .:D

Ne verujem da ce mnogo uticati na cene bilo gde sem u samoj Americi i to minimalno.

Graficka stigla.Utisci za sada odlicni :D..Tiha,hladna,necujna,a prepuna snage....
Kako sluzi 7800XT ? Sve sto citam od kupaca samo pohvale. Jedino to sto FSR zaostaje za DLSS a meni je to bitno , sem toga mozda najbolja karta srednje viseg ranga .Kazem to i ako imam 4070 jer ako se uzme sve RX 7800XT je MVP tj MVC (most valuable card) ;) mora se priznati. Kosta ko rtx 4060TI a neuporedive su karte cak i u RT moze da se meri .

Vlad Cepesh
20.1.2024, 13:26
Mislim da ako Nvidia ukine 4070 obicnu, da nista nije uradila na trzistu. 4060ti 8GB, 4060ti 16GB i 4070 treba da ostanu, ali da budu 50 evra/dolara jeftinije. Ili malo vise od toga. AMD ima ozbiljne alternative izmedju 300 i 500e. RX 6700XT i 7700XT. Cak i RX 6800 (nova) i RX 7800XT vredi uzeti u razmatranje. Ja sam skoro hteo da uzmem RX 7700XT za ~450e, ali sam na kraju uzeo RX 6800XT sa vazecom garancijom od skoro 2 godine za 400e. Uzgred, 350-500$ je sada mid-range po zadapu, kako su cene skorcile za graficke. 200-350 je entry level, a ispod 200$ je budzetski. Zato vidjam da je RX 6600 budzetska graficka... Sta reci.

MARE GSX R
20.1.2024, 14:04
Vidim neke testove da se intel arc a580 8gb dosta dobro pokazao bolji u dosta slucajeva i od 3060 i nekih amd kartica a cena mu samo oko 200e naravno nisu bez problema sa driverima ali dosta bolji nego sto su bili na pocetku realno i amd ima problema sa driverima i desi im se da omanu tu i tamo tako da mozda nije losa opcija pogledati i intel ponudu jer poenta je da dobijes najvise za najmanje para...

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

ognjen_ogi
20.1.2024, 14:56
Po meni je to gubljenje vremena,za gejming AMD ili Nvidia.
Da ne pricamo o kompatibilnosti sa starijim naslovima...

polarnimeda
20.1.2024, 17:48
ma da. nek vezba intel jos malo na nekom drugom.

Koreli A.
20.1.2024, 20:57
RTX 4070 ostaje i zvanicno joj pada cena za 50$ a 4080 i 4070TI se ukida.
Fora je u tome sto je u USA 4070 vec prodavana za 50$ ispod cene tako da nisu ni spustili nego samo ozvanicili de facto stanje.
Mislim da i RX 7800xt je spustio cenu zbog ovih novih izlazaka a kako ce to van USA da se reflektuje ce da vidimo. Ne bi me cudilo da bude sve obrnuto al interesantno je ispratiti bas kako se odvijaju stvari .

Evo u Gigatronu MIS GeForce RTX 4070 VENTUS 3X 12G OC i SUPER verzija iste karte 5.000 razlike, 95 i 100 hiljada.

Remedy
20.1.2024, 23:58
4070 super je "popravljena" na pogresnom mestu - tu se trazio vram i sira magistrala. Verujem da vecini nece biti zanimljiva, tj da ce ici na obicnu za manje novce.

4070 ti super bi mogla da bude zanimljiva, ali mislim da je previse kasno u odnosu na to kad je izasla 4000 serija i da ce ko ne mora cekati sledecu generaciju. U najavi nema novih djindjuva (tako ja zovem upscaling, raytracing, frame gen i ostalo sto nije raster), pa bi sledeca generacija morala da donese performanse. nVidiu bas briga za prodaju ali ne gubi im se udeo na trzistu u odnosu na AMD. Po tracevima AMD u sledecoj generaciji nece imati high-end karte, nego ce ici da ponudi performanse ranga 7900xt i xtx u cenovnom rangu od 500-600$. Sledeca generacija bi mogla biti interesantna.

4080 super - nacin da se spusti cena 4080 koja je najgore prodavana karta (u novijoj istoriji :D ), a da se ne prizna da su omasili 200$.

SAJEVAC
21.1.2024, 3:06
Sta mislite da li ce SUPER verzije pre svega 70 i 70TI spustiti cene obicnoj RTX4070 i posledicno i RTX 4060TI jer su jako blizu. Neke 4060TI i 4070 su svega par hiljada razlike , na ukupnu cenu ni 5% .
Kod nas i inace a naravno nas vise zanimamo mi:D

Ja ovako mislim . Cene bi pale sve jedno jer nema drugih sila na trzistu kao recimo majning bum pa bi i vec jesu pocele da padaju kako se blizi prirodno ocekivani nova serija i kako se polovno trziste popunjava sve novijim (sa garancijama ) karticama.

Ovako je Nvidia zapravo spasila cene . I umesto da 4070TI dodje na blizu RTX4070 povucen je iz prodaje i dobijamo RTX 4070 SUPER koja je slabija verzija od TI.
Performanse nisu ni bile problem. A ovako imamo dalju legitimizaciju cenovnog ranga i navikavanje na ekstremno visoke cene.
Sad se gura prica kako po istoj ceni dobijamo RTX 4070SUPER umeto RTX 4070 sa 15% povecanja performansi ali u vecini igara ni nema 15% .
Sad recimo na ULTRA podesavanjima u 1440p sa SUPER imate 78 umesto 69fps i to je na papiru oko 12% i vau a u realnosti isti djavo jer performansa nije ni bila problem. To je jedno podesavanje senki sa Ultra na medium .

RTX4070TI SUPER videcemo kad izadju testovi ali sve jedno velika je razlika sto se cekalo godinu dana na solidnu TI verziju . Dobili smo je da bi Nvidia cementirala cene.

Ja bih sve jedno uzeo RTX 4070 jer sam isprva hteo RTX 4060 za 1080p gajming ali posto su i 4060 i 4060Ti tuzne ( ok su ali preskupe za ono sto su) odlucih da dodam jos malo i uzmem RTX 4070 i poslednicno predjem na 1440p gejming sto ne bih uradio sad da su cene bolje a sad mi je drago da jesam jer makar svaki put kad upalim monitor znam zasto i gde je otisao novac .:D

Ne verujem da ce mnogo uticati na cene bilo gde sem u samoj Americi i to minimalno.

Kako sluzi 7800XT ? Sve sto citam od kupaca samo pohvale. Jedino to sto FSR zaostaje za DLSS a meni je to bitno , sem toga mozda najbolja karta srednje viseg ranga .Kazem to i ako imam 4070 jer ako se uzme sve RX 7800XT je MVP tj MVC (most valuable card) ;) mora se priznati. Kosta ko rtx 4060TI a neuporedive su karte cak i u RT moze da se meri .
Ja sam prezadovoljan.Hladna,mocna karta,lako izlazi na kraj sa svim sto stane pred nju.Danas sam ubacio i r7 5800x3d procesor i zamenio matori 3600x.Vreme je bilo....Sad cemo da vidimo prave perfomance i ono sto moze.

Koreli A.
23.1.2024, 19:11
Moram da uzmem procesor isto bas se vidi da I5-104000f davi karticu cak i na 1440p . Ne toliko u prosecnim performansama ali kad se intezivira zahtevnost ili ima mnogo toga sto se desava na ekranu karta ne moze da izvuce ni 70% bar u ovome sto sad vrtim. Ne znam sto cu jadan nisam navikao na AMD a razum govori R5-7600 . intelova 10. generacija nije ko AM4 pa da ima neki izbor sa i dalje brzom ram memorijom. Ostaje ispod 3000 MT/s a nema nista sem 10700/11700 koji je jako spor vec u odnosu na 12 generaciju a i dalje kosta. A voleo bi Intel , navikao sam . Karte sam imao od obe tri firme (jos ATI dok je bio) ali procesor samo Intel , igrom slucaja do duse ali ipak se stvorila navika da ce biti pouzdano . Ne znam sto me toliko nesto koci da uzmem AMD platformu. Nesto u vezi sa evoloucijom i ljudskom psihom 100%;)
Cak i kad u 90% slucajeva dovoljan neki osrednji procesor ipak mora da ima snagu u odnosu na karticu inace nije to to .Koliko god da kartica preuzima posao bice stalno slucajeva kad trazi jacu podrsku po mom laickom sopstvenom iskustvu.

A da nije uvek skuplji brend pouzdaniji evo bas dobar primer se desio:D
Napisao sam u proslom komentaru kako je MSI VENTUS 4070 SUPER samo 5000 dinara skuplja od regularne i ispada da nesto nije u redu sa tim modelima.
Jos jedan dobar primer kako se ne valja zaletati sa kupovinom dok makar 10ak dana od izlaska proizvoda ne prodje.

weedman984
23.1.2024, 23:10
Uzmi 11600K ako nađeš povoljno,uz prodaju starog možeš proći sa 100ak evra, ako menjaš sve a voliš Intel, 13400f je sweet spot...

SAJEVAC
24.1.2024, 1:02
Moram da uzmem procesor isto bas se vidi da I5-104000f davi karticu cak i na 1440p . Ne toliko u prosecnim performansama ali kad se intezivira zahtevnost ili ima mnogo toga sto se desava na ekranu karta ne moze da izvuce ni 70% bar u ovome sto sad vrtim. Ne znam sto cu jadan nisam navikao na AMD a razum govori R5-7600 . intelova 10. generacija nije ko AM4 pa da ima neki izbor sa i dalje brzom ram memorijom. Ostaje ispod 3000 MT/s a nema nista sem 10700/11700 koji je jako spor vec u odnosu na 12 generaciju a i dalje kosta. A voleo bi Intel , navikao sam . Karte sam imao od obe tri firme (jos ATI dok je bio) ali procesor samo Intel , igrom slucaja do duse ali ipak se stvorila navika da ce biti pouzdano . Ne znam sto me toliko nesto koci da uzmem AMD platformu. Nesto u vezi sa evoloucijom i ljudskom psihom 100%;)
Cak i kad u 90% slucajeva dovoljan neki osrednji procesor ipak mora da ima snagu u odnosu na karticu inace nije to to .Koliko god da kartica preuzima posao bice stalno slucajeva kad trazi jacu podrsku po mom laickom sopstvenom iskustvu.

A da nije uvek skuplji brend pouzdaniji evo bas dobar primer se desio:D
Napisao sam u proslom komentaru kako je MSI VENTUS 4070 SUPER samo 5000 dinara skuplja od regularne i ispada da nesto nije u redu sa tim modelima.
Jos jedan dobar primer kako se ne valja zaletati sa kupovinom dok makar 10ak dana od izlaska proizvoda ne prodje.
Ja sam davno prestao da favorizujem neku firmu i uzimam iskljucivo ono sto je isplativije i bolje na trzistu.Pojavom AMD ryzen 3000 serije pa na ovamo AMD je nacisto razorio intel po pitanju ulozenog,dobijenog.Pogotovo otkada su krenuli ovi po meni revolucionarni x3d procesori.Ako sam dobro pogledao tvoj profil,tvoj cpu i5 10400f je na nivou mog prethodnog r5 3600x procesora.Gotovo isti fps daju.Korektna je to prica za danasnji gaming,ali sa slabijim karticama,nikako za graficku kao sto je rtx4070 .Radice,ali neces dobiti pun potencijal,kao sto ni ja nisam mogao sa rx7800xt .Cak i kada gpu radi na 100%,problem su oni minimalni frejmovi...E tu se vidi snaga jaceg cpu,gde nema trzavica odnosno trenutnog pada fps.

Koreli A.
24.1.2024, 5:29
E bas to primecujem i to solidno. Ipak je dosta velika razlika . I sad u jednoj situaciji u igri sve OK a cim gune gomila detalja padne frejmrejt jer su podesavanja visoka za procesor. Jako su slicni bili 3600 i i5-10400f gotogvo isti. Onda je izasao 5600 i 11400 i AMD se odlepio . Nemam ja nesto kao vernost to mi je besmisleno samo navika da je radilo dobro i bilo pouzdano. Ja kupim Nvidia karticu i nervira me jos vise kompanija . :D
Sad je najbolje od novih 6/12 procesora uzeti 7600 jer je nova platforma pa se dvoumim ili 13500 intelov ili AMD 7600. Razmisljao sam dosta da idem na 8/16 ali ipak je nepotrebno jer zaista su dobri i I5 i R5 noviji. A I5-13500 mozda najbolji izbor sto se Intela tice jer sa cenom je blizu 13400F .

Uzmi 11600K ako nađeš povoljno,uz prodaju starog možeš proći sa 100ak evra, ako menjaš sve a voliš Intel, 13400f je sweet spot...
Losi su , mislim da je 13400f bolji od 11700K i to dosta . I spori im je RAM nije ko Rajzen pa stavis na 3600/16 . Jos je meni RAM knap 2666MT/s tacno za I5 10. generacije. Da mogu 12. generaciju da stavim na plocu to bi mislim bila jako dobra opcija ali 10. i 11. bas zaostaju .
Videcemo , obicno tako mozgam odvojim budzet ili odvajam sa strane i onda dodje neka igra i motivise me da obavim kupovinu jer ne radi bas najbolje:D
Naravno to kad je vreme da se unapredjuje , kad se poklopi da tako kazem.
Onda imas i onaj dozivljaj kako je radilo pre i kako sad.

weedman984
24.1.2024, 11:15
Naravno da je bolje ići na 13. ili 14. generaciju, 11600k je samo neko najbezbolnije rešenje .. Ja sam izbegao Intel skoro kad sam menjao platformu samo zbog toga što sledeća generacija menja soket pa nije baš future proof, dok AMD ostaje i sa 8. generacijom na AM5 a vrlo verovatno i sa 9. Ali trenutno, ne znam da li ima boljeg procesora za 22k din od R5 7600, prvi sledeći po meni su Inteli 13/14400f ali po meni nisu vredni doplate od 50ak evra. Opet kažem, sledeći apgrejd-nova ploča! Pravo je vreme za promenu platforme na ddr5 zbog najavljenog poskupljenja što ram memorije, što ssd diskova, a imaš da nađeš jako dobre ploče već za oko 150e. A polovnjaci drže cene pa možeš da prodaš to tvoje za finu svotu

SAJEVAC
24.1.2024, 11:30
U slicnoj si situaciji u kojoj sam ja bio pre par dana.Samo sto je kod tebe jos komplikovanije.Ako mozes da se strpis,skupi jos malo novca i izuj se za 7800x3d.Onda si zavrsio posao definitivno na duge staze.

weedman984
24.1.2024, 13:55
Ako ne planira 4080/4090 onda je 7800x3d apsolutno bacanje para.

SAJEVAC
24.1.2024, 15:18
Ako ne planira 4080/4090 onda je 7800x3d apsolutno bacanje para.

Zasto bacanje.Ako imas novca i kupujes sve od nule m,to je najbolja moguca kupovina.Rtx 4080,4090 su sada high end karte,ali procesor kada uzimas,uzimas za buducnost.Za dve godine mozda mu padne na pamet da kupi i jacu graficku nego sto je rtx4090.

Koreli A.
24.1.2024, 22:11
Sad trenutno jeste nepotrebno ali 78003xd bas zato sto je 3xd je strategijski odlicno ulaganje nije ni blizu da zastari bas zato sto 3xd , samo nije bas buzdet drugarski :) Zato sto je AMD stigao (pa i prestigao) Intel ipak imamo vise izbora nego kod kartica . Mada na Techpowerup kao druga najjaca kartica stoji AMD-ov sampion 7900XTX sto ne tako davno nije bio slucaj , Nvidia je imala prvih nekoliko mesta . Ostao bih na I5/R5 nivou ali videcu sve ima svoje za i protiv .
Tek sad zaista izlaze igre ove generacije pa da vidimo kako se ne nose sa hardverom. Dragon's Dogma 2 npr ima interesantnu zahtevnost za 30fps .

weedman984
24.1.2024, 23:32
Bacanje para jer je za 70% veću cenu (od 350e na KP) brži 10-15% (manje više) od 7600X (200e) i to u zavisnosti od igre do igre, na 1080p. Sa većom rezolucijom dolazi se do još manje razlike, tako da je tu razliku u novcu, ukoliko se već ima, najbolje uložiti u klasu jači GPU i dobiti masu frejmova više! Ako se uzme u obzir da mora i ozbiljnije hlađenje, dolazi se do još veće nepotrebne cenovne razlike. A ako novac nije problem (što ovde nije slučaj) onda se ide na 7950x3d, zašto da ne!? Ako si gejmer, ideš na najjaču moguću kartu koju možeš priuštiti i optimalni CPU koji to treba da isprati, prosto.

Koreli A.
25.1.2024, 1:16
Dobar je 7600X bas . Sad gledam kolje se sa 13600K i jedva ali odnosi prednost u igrama.

SAJEVAC
25.1.2024, 3:32
Ko ide i sklapa konfiguraciju od nule,a ima novca za 7600x,ne treba mu mnogo vise,da kupi 7800x3d,a razlika je vredna ulaganja,barem kada je buducnost u pitanju..Naravno ni najmanje ne potcenjujem 7600x koji je odlican cpu,ali ako vec kreces od nule i ulazes u hardver,a mozes da se izujes za 7600x,vredi dodati jos koji dinar i kupiti 7800x3d .

water wizard
25.1.2024, 3:55
pa dobro sve zavisi od budžeta, ali ako je razlika kao što kaže 150e ipak je bolje uložiti u jaču grafičku/monitor itd, e sad ako se ima za sve što da ne...
Nisam od onih koji savetuju ulaganje u budućnost nego kupovinu prema prema potrebama i mogućnostima za sadašnjost, tehnika brzo napreduje i zastareva... ok ne menja se sve istom brzinom, ako uzmeš najjači cpu i grafičku možda možeš još jednom da zameniš grafičku recimo za 2 godine. Zavisi od budžeta koliko možeš da se pružiš, ako si ograničen onda kupuješ za sadašnjost, a u budućnosti kupuješ ono što je tad aktuelno i dostupno budžetu, bolje da menjaš komp na 3 godine nego jednom u 10... tj ne sme kupovina kompa da bude prejak udarac na budžet

Koreli A.
25.1.2024, 19:35
Kome je nista , da ima smisla jer najbolje od najboljeg uvek ima prirodni uneverzalni " porez na luksuz/vrhunski kvalitet " . Da se ne prodaje ne bi ni pravili i da niko ne kupuje delove od preko 1000$ ne bi ni stavljali toliku cenu .
Pod uslovom da su cene stabilne koliko toliko cak je optimalnije za tzv budzetsku kupovinu da se kupuje cesce jer se vise izvuce ulozenog od polovnih delova.
Najgora kupovina u zivotu mi je RTX 2060 na vrhuncu ludnice sa cenama a 6 meseci posle kupovine poceo je pad pa sam opet posle dve godne koriscenja kartice izvukao 35% ulozenog jer je ostalo godinu dana garancije a svako ce dati malo vise za period garancije . I to kad je vec 4000 serija uveliko aktuelna .

Da sam je kupio po normalnoj ceni dobio bih nazad bar 60% .

A posle 4,5 godina nemas garanciju sto obara cenu i ljudi se boje da kupe koliko god pozitivnih imao na KP:) plus ne koristis karticu (u ovom slucaju) sa rezultatima za koje je kupljena .
Gledao sam na ljude koji menjau delove svake dve serije na kao igranje, kao nesto nepotrebno , kao kupovina zbog kupovine ali nije tako.
jbg to se ne vidi kad menjas jedan sklopljen entry level racunar za drugi ali kad pocenes da sam menjas delove i pravis svoji komp drugacije izgleda i naravno uci se na greskama i licno iskustvo je nezamenjivo jer nemaju svi isti pristup ni potrebu.
Najblize mi nekako postaje bas to da na oko 3 godine menjam delove .Nekako samo se namece.
Najekonomicnije i optimalnije ali ne samo to i sam komp bude ako ne najjaci ono najagilnji moguci :D

micja
26.1.2024, 10:21
Ja sam malo ispao iz ritma :)

Da li mi ukratko možete reći ekvavilente Nvidia / AMD grafičkih kartica?

Šta je pandam RTX 3060 u AMD taboru?

polarnimeda
26.1.2024, 11:07
Ja sam malo ispao iz ritma :)

Da li mi ukratko možete reći ekvavilente Nvidia / AMD grafičkih kartica?

Šta je pandam RTX 3060 u AMD taboru?

RX 6600 rekao bih, ali bih pre isao na 3060 zbog vise VRAM-a (iako ta kartica retko ima snage da bi mu to bilo od vece koristi za igre) i DLSS-a.
ako uopste neko bira. :D

micja
26.1.2024, 14:22
Aha, pa dobro, u odnosu na trenutno i ta RX bi bila dobar skok, uz promenu procesora naravno.

Vlad Cepesh
26.1.2024, 17:26
Do skoro sam imao RTX 3060, i ima nekih naslova gde tih 12GB moze da bude od kotisti. The last of us remake i Resident Evil 4 remake. Naravno da graficka nije da daje uvek jak fps sa svim setovanjima na maks, ali nesto podeseno na high, nesto na ultra, i stabilnih 60 FPS-a na 1080p, a pri tom sacuvas maks rezoluciju tekstura. Zato bi pre izmedju 200 i 300e isao na 3060, nego na 4060, RX 6600XT, 7600, i ako su te graficke na papiru nesto brze. Jedini izuzetak je kada se pojavi ispod 300e RX 6700XT.

weedman984
26.1.2024, 19:39
Ništa od 7600XT 16GB, preporučena cena je 330 zelembaća (čitaj 42k din minimalno kod naših) a karta je katastrofa, dakle 80 dolara skuplja od obične 7600 8GB a samo su duplirali ram, koji će sa maksimalno iskorišćenim i nategnutim RDNA3 imati benefita u par igara koje u 1080p traže nešto više od 8GB rama... Da su malo "osakatili" RDNA2 i stavili 12GB sa bržim protokom, iskidali bi nVidiu u tom cenovnom segmentu, ovako se ne isplati doplatiti taj novac u odnosu na 7600 8GB... Čekao sam mesec dana da izađe jer mi je delovalo zanimljivo i hteo sam da kupim, propustio priliku za 7700XT na novu godinu za 425e, i sad je naručio za 460e...

Koreli A.
26.1.2024, 20:24
Da se ne cicijase ovoliko sa VRAM ne bih presao na 1440p :D Sad mi je drago ta je tako.

A VRAM-ovski ucenjivacki potencijal je iskoristen savrseno u poslednje dve godine. Ili stave na salbiju kartu kojoj ni ne treba toliko ali lepo pravi izgovor za visu cenu ili naplate svoj PDV , samo sto nije porez na dodatnu vrednost nego porez na dodatni ram PDR :) ili te gurnu na klasu iznad .

weedman984
26.1.2024, 20:33
Jeste, problem je što za 1440p sad ostaje i monitor da se menja (kad izmenjaš sve ostalo) a izvršitelji već kucaju za neplaćene rate kredita :D:D Da, forsiraju svi prelazak na 1440p jer će tad moći da uvaljuju više skupljih karti, karte za 1080p su manje-više iste poslednjih 5 godina....

Vlad Cepesh
26.1.2024, 21:34
Mislio sam na 6700XT, ne na 7600XT. Sto bi se reklo "stamparska greska" :D

Ta preporucena cena za 7600XT 16GB je malo jaca nego sto bi trebalo da bude.

Generalno neke preporuke po meni 200e - RX 6600, 250-300e RTX 3060, 300-350e RX 6700XT.

weedman984
26.1.2024, 22:09
E to da, tek je 7600XT beskorisna dok 6700XT (pa i 6700 nonXT)postoji ali polako nestaje sa scene, bar novi modeli... A polovne bezobrazno skaču na 300+ evra i to bez garancije...

micja
27.1.2024, 14:09
Kada bi bilo 3060 12gb za 250 evra :) sve je preko 300 još uvek.

Hvala na odgovorima momci :)

SAJEVAC
30.1.2024, 1:10
NIjedna od tih kartica ne bi bile toliko beskorisne da su cene imalo normalnije i da postoji to nesto kao sto je nekada bilo,roba za svakog kupca.Sad jednostavno mnogo traze za neke modele koje ne opravdavaju tu cenu pa onda dolazi do nebuloznog jaza izmedju cena i perfomanci gpu.

Koreli A.
30.1.2024, 3:36
2019. mart mislim i ja uzimam tek izaslu GTX 1650 za 23.000 a bio je i jedan model za 1000 manje. Smatralo se skupo ali zbog toga sto nema dodatni prikljucak jer ima samo 75W odgovaralo mi je tad . A vec se govorilo kako je u odnosu na 1050TI skupa kartica i nerazumo podignuta cena.
5 godina kasnije ista kartica se prodaje u radnjama cak i skuplje nego 2019. a dok je pre 5 godina bila 1080p sprema karta za bilo koji igru i RDR2 i KCD , cak i CB2077 je radio jako dobro , ljudi nisu verovali , 30% podesavanja na HIGH i opet ne ide ispod 30fps u nativnoj 1080p .Danas se prodaje po istoj i visoj ceni kad ne moze ni da tera dobar deo novih igara u 1080p .

Gde je entry level karta od 150ak dolara koja bi kod nas nova na dan izlaska kostala 20ak hiljada i terala sve u 1080p bez problema ?
Karta na kojoj 80% sveta igra igre ne izlazi vise.

Sada polovne i starije karte zauzimaju to mesto kao sto RX 6600 moze da se poredi po ucinku i ceni sa novom GTX 1060 6gb ali nije to to. Jer da imamo novu kartu ekvivalent GTX 1060 bilo od AMD ili Nvidie ni RX 6600 ne bi kostala toliko nego duplo manje.
Nvidia prica kako treba da izbaci RTX 3050 6GB na 75W i to je bas potrebno ali po ceni od 150$ ne vise. A oni ce traziti vise , mnogo vise. Jer ako izbace sposobnu kartu za 150$ celo trsiste ce se pomeriti na dole sa cenama. Prosto bi se istopila masa koja trazi alternativu , ljudi su jednostavno gurnuti na skuplje segmente .

Pogotovu sad kad konzole predvidljivo zaostaju opet :D i tek ce u narednih 5 godiana . Jer i oni kojima mis i tastatura nisu primat , a PC im ne znaci mnogo sem kao pustac igara imaju razlog da ipak nekako sklempaju neki komp nego da predju skorz na konzole.

Nadam se da ovo sto pricaju da je prodaja losa promeni stvari malo.

water wizard
30.1.2024, 10:52
nekad za 200e si imao 256bitnu grafičku novu, kakav entry level

__UM__
30.1.2024, 11:55
nekad za 200e si imao 256bitnu grafičku novu, kakav entry level

Bas to, cene u odnosu na ono sto dobijamo su nenormalno skocile.

O tome sam nedavno bas pricao sa Flamingosom, on se namucio, mesecima trazi, da nadje odgovarajucu grafu za komp koji sastavlja. Te se malo nostalgicno setih kako sam pre 6-7 godina prodao item iz Dote i uz doplatu od oko 200e za grafu sam imao komp - koji je mogao bez problema da proprati igre i to skoro uvek max podesavanja. Tako da po mogucnostima koja su se pruzala, 200 je bar po mom pojmanju bilo daleko iznad entry levela, koji je bio od 100 do 150. Secam se da je cak ta grafa bila na losem glasu i da su ljudi savetovali da se uzme rx580 i ustedi dodatno, iako sam tada bio pred kraj studija i nisam hteo da se razbacujem parama, nesto me je vuklo da ipak odaberem RX 590 i bio sam zahvalan jer je terala sve, pored narativa da nije za 2k, cak je i to mogla.

Kontrast tome je ovo sto imamo danas, pitam se da li su i moji stavovi i razmisljanje postali izvrnuti, pa mi deluje normalno da tastatura kosta bar 200e, a graficka bar 1000e - sto bi recimo u proslosti bilo vecini neprihvatljivo.

ogisha
30.1.2024, 12:18
Nova realnost ili ne, rafovi su puni, brdo kartica će ostati neprodato. Verujem da je sve ovo bio test jer im se moglo, ispituju tržište sa ovim ludačkim cenama... nemoguće je da je cena rada, materijala i čega sve ne ovoliko povećala cenu. AMD ih stidljivo prati, nešto jeftiniji ali takođe bezobrazno skupi. Videćemo narednu generaciju, strategija može da se menja, cene mogu da se spuste, samim tim prodaja raste, niko nije gadljiv na veću zaradu. Sve ovo laički pričam, videćemo...

polarnimeda
30.1.2024, 13:22
fora je sto ce vecina gejmera platiti koliko mora da bi uzivala u svom hobiju.
bolje im je i da prodaju manje grafi za vise para, nego vise za manje.
to su izvalili i sjahati nece.

water wizard
30.1.2024, 13:31
a i majneri ih razmazili, pa sad navikli na visoke profite, ne bi me čudilo da malo zatalasaju i to tržište da se narod opet pomami

__UM__
30.1.2024, 13:47
Zar nisu izbacili LHR verzije bas zbog majnera? Nisam pratio koliko je to uticalo da se karte ne koriste za to, ali zanimljivo je i super bi bilo ako neko zna vise.

Inace, sto se tice premise da je bolje manje jedinica po vecoj ceni, iako sam totalni laik na tom polju, deluje mi da je racunica mnogo kompleksnija - po stranu to da u industrijskoj proizvodnji, recimo e.g. ako izbace milion jedinica odredjene serije, zarada je kada se napravi i usteda u centima - tako da je tu podjednako bitan i najjeftiniji i najskuplji model, ako pretpostavimo da mogu da se rasprodaju; a onda ako uzmemo u obzir i to da veci deo potrosaca nema kupovnu moc kao pojedine zemlje s visokim zivotnim standardom - namece se pitanje, da li oni mozda i ne zarade vise na prodaji ovih slabijih modela.

MARE GSX R
30.1.2024, 16:48
Koristili su sve cega su mogli da se dokopaju...

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Vlad Cepesh
30.1.2024, 16:51
2011te sam uzeo Radeon 6950 za 200e i koristio je kao gaming karticu do 2016te. Zamenio sam je u to doba, posto je 1GB video memorije postajlo malo. Tada su samo brze kartice bile Radeon 6970 i GeForce 470 i 480. Bilo je i nekih dual GPU resenja, ali je njihova upotrebljivost bila ogranicena i nisu zaziveli. Sada je to ekvivalent recimo kao da bi uzeo RX 7800 ili RTX 4070 za 200e.

Od tada do danas se svasta promenilo. Narocito zadnjih par godina. Ratovi, epidemija, kriza snabdevanja i slicno, pa je inflacija velika. Ali to ne opravdava ovoliko nabudzene cene. Da graficke kartice nove klase tipa RX 7700XT, 7800XT, RTX 4060ti, 4070 i slicne kostaju izmedju 300 i 400 evra/dolara, to bi bilo jos i okej. To se nece dogoditi osim da AMD postane jako agresivan sa cenama, ili Intel slicno uradi, pod uslovom da sredi drajvere skroz.

Mada fali neko resenje ispod 200$ za 1080p igranje na medium-high. Blize 150$. To sto su nekada radili GeForce 750ti ili 1050ti, neka Radeon pictrain resenja, itd.

Aleksandar Djurovic
30.1.2024, 17:26
Inflacija je velika. Sve je poskupelo.

water wizard
30.1.2024, 18:52
više ima i tranzistora, baš je bilo neko poređenje grafička od pre 10 god i sad ova nova duplo veća :D

micja
30.1.2024, 21:57
Bile su skupe i pre inflacije prouzrokovane ratom od 2022. godine. Ja sam ovu trenutnu kupio za 200-ak evra leta 2020. godine kada je bila neka kriza ili pauza u čupanju kriptovaluta, a i u korona virusu. Sećam se da da je cena ove kartice polovne išla i do 400 evra svojevremeno, a to je bilo pre tipa 2 godine. Nova je isto bila bezobrazno skupa 550 - 600.

Barni
30.1.2024, 23:08
ono što fali su grafe sposobne za 1080p high/ultra za 150€, kada bi rx 6600 pala na tu cenu ili još bolje da nova rx 7600 košta toliko moglo bi se reći da je dosledan naslednik ati 4850 iz 2008 ili 7850 iz 2012 ili r9 270 iz 2015, kartica koje su u svoje vreme imale pristojne performanse, danas za te pare ima samo rx 6400, ako su tačne cene sa eponude ili it sveta, naravno uz uslov da imate ploču koja podržava pcie 4.0, pošto će performanse na starijim pločama patiti, posebno se to odnosi na 1 i 0,1% low fps, koji su zaslužni za seckanje....

Koreli A.
31.1.2024, 0:20
I morale bi da imaju minimum memoriju koliki je maksimalni minimum na AAA igrama koje izlaze u narednih par godina sto 4 GB nije. 6 bi moglo . Ove kartice koje imaju 4 ne mogu da se racunaju ni kao entery level sad.
Vec je GTX 1650 2019 bila uzasno skupa u odosu na do tada kao i sve ostale karte a jeftina u odnosu na danas .

Inflacija nije glavni razlog cena jer bi onda to znacilo da drugi delovi i tehnika imaju isti odnos u posklupljivanju a nemaju.

Proizvodnja ?
Ko to zna. Nije sigurno jedino objasnjenje samo je pitanje koliko ima udela. Citao sam da su cipovi za 970 veci od 4070 ( doduse neki komentari nista zvanicno) i skuplje kostala da se proizvede karta ranije nego sad a ima i obrnuta prica. Nemamo te brojeve pa da kazemo sigurno.
Ali prozivodnja je i dalje deo cene toliko mali da nije opet to u pitanju .
Navodno da se RTX 4080 napravi treba 300$ za obicne smrtnike a koliko to izadje kompaniju koja pravi milione , sigurno manje.
Takodje je skoro sigurno da i ako proizvodnja nije jeftinija ukupno , u odnosu na cene jeste . Opet ne moze 100% da se kaze ali kompanije se ni ne brane nesto skupom proizvodnjom , verovatno jer ne pije vodu.

Kompanije moraju da imaju rast pa makar zaradili sto ziliona jedne godine , rast je bitan koliko i profit a mozda i vise. Kriva mora da ide navise.

Zbog ekspanzije gejming industrije i potreba za delovima u drugim sverama kompanije kao Nvidia su naduvane i prenaduvane a mora jos. Imali su prilike tokom bitcoin groznice da probiju sve granice i sad moraju to da zadrze.
Dobra stvar je sto im ne ide pa ce morati necim da opravdaju nadam se. Nesto kul kao DLSS na kvadrat ,nesto sto ce rec ljudima " Ok sad razumem zasto kosta toliko ".
Ako naprave suvise jake karte sami sebe su izbacili iz igre .

A kako tehnologija napreduje sve je teze praviti skokove i istrazivanja traze dosta vremena i ulaganja ali mnogo prozivedenih glava za tu delatnost.

A bas se kaze da u istrazivanje ide najvise ulaganja cak vise od marketinga .

galebns
31.1.2024, 11:12
Problem je hiperprodukcija kao i u svemu ostalome (automobili, telefoni, el. uredjaji). Deonicari hoce svake godine vise zarade nego prosle i vrse pritisak na proizvodjace, koji onda smisljaju trikove kako da opravdaju visoke cene iako nist revolucionarno nisu izmislili...I tako balon postaje sve veci dok za koju godinu ne pocne da puca na sve strane.

weedman984
31.1.2024, 14:06
Ljudi dobro je još uvek i da imamo GPU za igranje, verujem da će uskoro da batale istraživanja u tom području, to je sada jako tanko tržište, sve se ulaže u AI, ogroman broj čipova ide tamo kao i u mobilne telefone! To su tržišta koja su neuporedivo veća od PC segmenta. Zašto ne idu cene niže? Jednostavno, ponuda i potražnja, zašto bi spuštali cene ako se karte prodaju?! I ako baš uvide da su mnogo preterali, cena ode niže za 20-30e što je smešno. Kad će karta u rangu RX7800 XT da bude niže od 550e tj da dođe na realnu cenu od 350-400e? Nikada. O nVidiji da i ne govorim....

zexns73
5.2.2024, 0:26
dabogda nam plate rasle kao cene gpu-ova,to je jedino resenje:kreza:

Koreli A.
28.2.2024, 3:09
AMD Radeon RX 7900 GRE Golden Rabbit Edition
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-rx-7900-gre.c4166
8onGBVWxg1k

Mozda najbolja karta generacije 2024. dosla je sada u prvom kvartalu 2024.
Ili ne ?
Na listi Techpowerup-a je izmedju 4070 SUPER i RTX 3080TI sve tri u 1% razlike a samo 3% manje od RTX 3090 i 5% manje od RTX 4070TI .
Zauzima 11. mesto na rang listi isto mesto koje je RTX 4070 zauzimala pre izlaska SUPER verzija a kosta isto kao smanjena cena RTX 4070 tj 550$ u SAD-u .
Ovde bi mogla da se nadje i za 70ak hiljada sto nije malo ali cena/kvalitet odnos bi trebalo da je najbolji od svih.
Najvaznija stvar abog cega i jeste ovo najbolja karta od svih novih karata (?) je to sto se drzi jako dobro u RT performansu kao da je RTX karta.
Po ceni obice RTX 4070 dobijate i slicnu RT sposobnost ali klasicne snage jako blizu RTX 4070TI 12gb sa dodatnih 4GB

Ovo je velika stvar jer znaci da ce sledeca serija AMD biti konkurentna vise nego ikad , karte jace znacajno i za RT a cene u tom slucaju bi morale makar da ne luduju osim ako se AMD i Nvidia dogovore sto nije neubicajno za bilo koje trziste ali jeste tesko ako jedan konkurent zeli bolji polozaj i veci deo kolaca a ne dobija dogovorom.