PDA

Prikaži potpunu verziju : Cene grafičkih kartica

Strane : 1 2 3 4 [5] 6 7

water wizard
20.8.2022, 18:11
u suštini potrošnja kao i grafičke, u idle troši 15W, a kad radi više.. takozvana energetska efikasnost da ne troši kad ne treba.. sećam se pre grafičke radile na istom taktu, pa je razlika u temperaturi bila minimalna igrao igre ili surfovao web-om... verovatno su i klime napredovale, ali još uvek postoje zakoni fizike

player1
20.8.2022, 18:17
Narode, a sta mislite o tome da imamo novu temu za klima uredjaje? :kreza:

M.C.
20.8.2022, 18:21
Ja se slažem, ne znam ništa o tematici a ovde sam naučio par korisnih stvari. :)

water wizard
20.8.2022, 18:34
to je isto kao da je napisao moja gtx 3090 troši samo 30W a igram igre, evo merio sam.. pošto je napisao da mu je temperatura nameštena na 17.. :D

polarnimeda
20.8.2022, 19:05
ako smo vec u malenom off-u, mogao bi neko na brzaka i da mi pomogne i kaze sta bi npr. mogao da bude razlog da spoljna jedinica ponekad krene da vibrira tokom rada (i kada hladi, a pogotovo kada greje). i to tako da se cuje i dva sprata iznad/ispod.

neki put gasenje i paljenje klime prekine tu vibraciju, a inace moze da traje i po sat vremena.

inace se totalno ne razumem u klime.

DeCoy
20.8.2022, 19:37
Moguće da nije dobro pričvršćena za nosače ili se razlabavilo s vremenom.

DeCoy
20.8.2022, 20:50
Evo da ne bude sve offtopic, ETH navodno prelazi na proof-of-stake 14. septembra.

nexexcalibur
20.8.2022, 20:55
Takodje se suska o zvanicnom snizenju 3000 serije od strane Nvidije i to krajem avgusta...zivi bili pa videli.

Uglavnom nije momenat za kupovine kartice nikako.

1070 tera i spajdermena i dajing lajt 2

water wizard
20.8.2022, 20:58
klima vibrira jer ima veliki ventilator, vibriraju i ventilatori u kompjuteru pa stavljamo antivibracijske gume, u suštini majstor samo zašrafi bez tih gumica a i klima kinesko *****e nebalansirano.. isti slučaj sam imao dok mi je radila, kad počne da tandrče bilo mi glupo noću da je palim da ne smetam komšiluku.. a ni unutrašnja nije bila nešto tiha, dal od vibracija ili loše urađeno te i parče plafona mi je jednom otpalo...

evil_geko
20.8.2022, 21:47
Takodje se suska o zvanicnom snizenju 3000 serije od strane Nvidije i to krajem avgusta...zivi bili pa videli.

Uglavnom nije momenat za kupovine kartice nikako.

1070 tera i spajdermena i dajing lajt 2

Nvidia hoće, ali koliko će to ovi naši ovde da isprate, verovatno slabije. Možda malo nešto ali ne verujem previše, barem za ove stare stockove.

Ja uzeo 3070 i buću ok za 1440p nekoliko god, posle ću možda da uzmem 4070 ili tako nešto pred izlazak 5k serije.

polarnimeda
20.8.2022, 23:26
decoy
videcu da pritegnem, jedino sto mi se ne svidja da se penjem po limu od terase... pa ako uspem bez toga. :)

klima vibrira jer ima veliki ventilator, vibriraju i ventilatori u kompjuteru pa stavljamo antivibracijske gume, u suštini majstor samo zašrafi bez tih gumica a i klima kinesko *****e nebalansirano.. isti slučaj sam imao dok mi je radila, kad počne da tandrče bilo mi glupo noću da je palim da ne smetam komšiluku.. a ni unutrašnja nije bila nešto tiha, dal od vibracija ili loše urađeno te i parče plafona mi je jednom otpalo...

ma kapiram da mora da vibrira, ali sto ti kazes, nekada je tako bucna da moram da je gasim zbog komsiluka. a to je samo nekada. nekada u istim uslovima i sa istom snagom rada ne vibrira. bukvalno kao da je na nekoj klackalici...

a moram da istrazim te antivibracijske gume, posto mi komp stoji na podnozju koje je fiksirano za sto, pa se u maloj meri vibracije prenose do gore. mada toliko jedva primetno da nebitno, al ajde. mozda je i za komp bolje da ima manje vibracija (ili se samo smanjuje njihovo prenosenje).

NastyB
21.8.2022, 9:57

Sad kad vidim da je u Americi 3080 oko 700-750$ (koliko kod nas košta 3060 i to ne TI verzija) a da, na primer, 6800XT (https://www.microcenter.com/product/633196/powercolor-amd-radeon-6800-xt-red-devil-overclocked-triple-fan-16gb-gddr6-pcie-40-graphics-card) košta 600$ (kod nas je 660XT skuplja)...

Šalu na stranu, posle onih sumanutih cena za grafike ovo ljudskoj psihologiji konzumerizma ispada jeftino, ali nije. Sve dok je bilo koja grafička skuplja od jednog čitavog plejstejšna ili Iksboksa, to će biti previše. A evo, u tu igru se ubacuje i AMD pa, prema prvim najavama, najjeftinije X670 AM5 ploče će biti debelo preko 300 dolara/evra, dok će MSRP procesora biti (opet) za 50 dolara/evra viši u odnosu na prethodnu generaciju.

Mašala.

Pa ti posle kupi kompjuter...

DBrave
21.8.2022, 10:37
Ne znam sto stalno mora to najbolje/najnovije da se kupuje.
Uzmi neki i5 10400/11400 ili AMD 3600 i neku plocu za manje od 100e i ima da se igras godinama.

Laskaris
21.8.2022, 12:01
Svako bi voleo da su cene nize ali hajde nemojmo politiku u ovu temu. Ne kazem da ne treba poneki put i o tome pisati ali vec smo u debelom offtopicu bili i sa klimama. Cene grafickih kartica su vestacki na visokom nivou, to je vec svakom klenu jasno. Nestasice cipova su takodje veoma sumnjive. Ko i zasto to radi je zanimljivo pitanje. Kratak odgovor je: svako ko moze. Detaljan odgovor nazalost dotice i sferu (geo)politike pa cu ga precutati.
@polarnimeda. Razloga za vibriranje klime moze da bude podosta. Prenos od motora do kompresora, kompresor, oslanjanje klime na nosace tj neke konzole ili kako se vec drzi za podlogu-zid, leziste ventilatora. Ako je starija od 7-8 godina veoma je moguce da je nesto na motoru tj kompresoru. Princip je isti kao kod frizidera: s obzirom da su motor i kompresor u kucistu koje je hermeticki zatvoreno i sve unutra se kupa u freonu popravka je otezana i generalno neisplativa. Kad crkne motor-kompresor vreme je za menjanje klima uredjaja jer neki krsteni motor sa ugradnjom ce kostati kao ceo nov uredjaj. To je logika potrosackog kapitalizma: napravi se nesto da traje par godina (ako dogura do deset mashala) i kupuj opet..Rezultat je hiperprodukcija smeca. Nadajmo se da ce umiruci kapitalizam Zapada i, pre svega, strahovito visoke cene energenata bar delimicno promeniti taj trend pa ce se proizvoditi daleko manje ali izrazito kvalitetno.

alexthekid
21.8.2022, 12:21
Gomila inteligentnih ljudi, barataju tehnologijama, razumeju se u CPU, GPU, PSU, Android, CHLM, TOG, štaliveć, od kojih se običnim smrtnicima diže kosa na glavi, a još uvek očekuju da će cene da padnu. Ne razumem.

Laskaris
21.8.2022, 12:44
Gomila inteligentnih ljudi, barataju tehnologijama, razumeju se u CPU, GPU, PSU, Android, CHLM, TOG, štaliveć, od kojih se običnim smrtnicima diže kosa na glavi, a još uvek očekuju da će cene da padnu. Ne razumem.
Od pojeftinjenja nema nista. Visoke cene energenata, namerno izazivane nestasice cipova, maltene ratno stanje na pola planete. Ko je video da tada roba pojeftinjuje?
Neko napisa gore "pazari i5-10400 ili Ryzen 5 3600" - slazem se, odlicni procesori u oba slucaja..(i sam imam jednu masinicu sa i3-12100f a drugu sa Ryzen 5 1600af - to ce jos godinama biti ok racunari) . Ipak, ono sto ostaje ogroman problem su cene grafickih kartica a one nece ici znatno nanize. Obezbedite dobro hladjenje i napajanje svojim postojecim grafickim karticama, ne overklokujte. Nova graf. kartica kosta kao ceo ostatak racunara, i vise. Ja cak imam dve grafe u rezervi, zlu ne trebalo. Dodajte na svu muku nagovestaje da ce graficke karte trositi i do 1kW struje za mozda duple ili troduple performanse i videcete da je tehnologija u teskom bunaru cim se povecava potrosnja struje vise od pet puta za nesrazmerne dobitke.

Vlad Cepesh
21.8.2022, 14:00
Zapravo graficke kartice su u nekim delovima sveta pala na preporucenu cenu ili ispod preporucene cene. Dok u nekim delovima sveta su naduvane kao u Srbistanu. Zasto je to tako, to moze samo da odgovori Molder ili inspektor Radisa.

Laskaris
21.8.2022, 14:09
Ostaje cinjenica da je udeo cene graficke kartice u ukupnoj vrednosti racunara najveci u istoriji. Mozda je cena bila nesto visa kada su prvi put izasle graficke kartice sa 3D akceleracijom (3Dfx Voodoo 1). To sto je cena negde pala na preporucenu ne znaci da i ta preporucena cena nije veoma, veoma visoka.

DeCoy
21.8.2022, 14:36
Zapravo graficke kartice su u nekim delovima sveta pala na preporucenu cenu ili ispod preporucene cene. Dok u nekim delovima sveta su naduvane kao u Srbistanu. Zasto je to tako, to moze samo da odgovori Molder ili inspektor Radisa.

Zato što na manjim tržištima uvoznici imaju monopol i može im se da i dalje prodaju kartice po naduvanim cenama. Nije to endemska pojava u Srbiji, u Mađarskoj su cene istih modela po 200+ € više nego u Austriji/Nemačkoj.

Ostaje cinjenica da je udeo cene graficke kartice u ukupnoj vrednosti racunara najveci u istoriji. Mozda je cena bila nesto visa kada su prvi put izasle graficke kartice sa 3D akceleracijom (3Dfx Voodoo 1). To sto je cena negde pala na preporucenu ne znaci da i ta preporucena cena nije veoma, veoma visoka.

Zato što je grafička kartica ostala jedina komponenta čijom promenom na 3-4 godine možeš da osetiš (vidiš) razliku u performansama. Čim se nešto traži, raste mu i cena...

Laskaris
21.8.2022, 15:19
Zato što je grafička kartica ostala jedina komponenta čijom promenom na 3-4 godine možeš da osetiš (vidiš) razliku u performansama. Čim se nešto traži, raste mu i cena...
U prilicnoj meri tacno. Ipak, mislim da ce razvoj grafickih kartica uskoro znacajno da uspori. Ako se jos ostvare crne slutnje da ce graficke trositi i preko 1 kW struje (koje nema) ocekujem masovan prelazak na konzole za mainstream gaming iako je na njima piraterija nesto teza. Gaming PC ce da postane (jos veca) egzotika u tom slucaju.

Vlad Cepesh
21.8.2022, 15:46
I ako ne sporim da postoji monopol pojedinih uvoznika na cene hardvera u Srbiji, postoji i cinjenica da ima mnogo vise faktora. Sticajem okolnosti dobar prijatelj mi je radio na sastavljanju racunara. Vecina hardvera koji je bio sastavljan je bio klase Athlona, A6 i A8 (jos uvek se prodaju kao novi), Pentium, Celeron, I3 i slicno, sa integrusom ili mozda nekom GeForce 1030 ili slicnom grafickom. To po prodavnicama ide masovno, dosta ljudi kupuje takve gotove masine. Cak i biznisi. Nema svako zivaca, vremena i znanja da se bakce sa sastavljanjem sistema. A mi hardverski entuzijasti smo manje od 10% trzista, pa komponente koje nas zanimaju idu mnogo sporije. I onda ima mnogo zaostalog inventara koji valja rasprodati, a uvezen po visim cenama.

DeCoy
21.8.2022, 15:59
Upravo tako, i onda uvoznika monopolistu boli uvo da smanjuje svoju maržu jer nemaš gde drugde da kupiš, držaće onu cenu po kojoj je zacrtao da proda, pa makar mu kartica stajala i godinu dana. Da postoji konkurencija koja je spremna da snizi cenu da bi prodala karticu, ne bi mogao tako da se ponaša.

water wizard
21.8.2022, 17:16
Zbog rudara i skupih telefona vraćamo se u vreme kada je posedovanje kompjutera bilo elitizam, što samo po sebi i nije loše barem za nas koji se bavimo raznim IT poslovima, nema više malog Perice iz komšiluka što zna sve da radi za kikiriki, kupio skup mobilni i sad nema pare za komp....:kreza:

Laskaris
21.8.2022, 18:55
vraćamo se u vreme kada je posedovanje kompjutera bilo elitizam
Ne kompjutera, samo mainstream graficke karte koje su papreno skupe. Ostatak konfiguracije je zapravo jeftiniji nego sto je bio.

voodoo_
21.8.2022, 19:27
Bukvalno, imaš 6 jezgara i 12 threadova (i to ultra efikasnih) za 200 evra, to je nekad bila serverska teritorija.

water wizard
22.8.2022, 8:45
Dok amd nije izbacio am4 intel nije imao konkurenciju preko 10 godina sa quad core i5 i7, da je amd radio bolje do sad bi imali bar po 20core procesore :D
Nije baš neki napredak kad posle decenije za iste pare koliko je koštao i5 tad dobiješ 2 jezgra više.. ali dobro bar su quadovi sad duplo jeftiniji..:D
A ima i polovno taj i5 što je nekad koštao 200 sad košta 20e sa poštarinom...
Ko hoće budžetski komp ne mora više da pukne 500e, i za 200-300 može da se sastavi polovni gaming komp, novi je ipak skuplji, grafičke još nema novih za 100-150e da vrede nešto, plus procesor 200, pa gde je ostalo ode čas 1000e eventualno da sečeš uši krpiš **** i monitor.. :a_whistli

NastyB
22.8.2022, 9:53
Zbog rudara i skupih telefona vraćamo se u vreme kada je posedovanje kompjutera bilo elitizam...

Kad sam ja kupovao svoj prvi PC sklapao sam ga više od 6 meseci trošeći celu platu (roditelji me izdržavali) na jedan deo računara. Tada iole bolji disk je bio 250 maraka. Koliko sam platio najjeftinije kućište tastatutu i miš. Procesor, naravno, Cyrix, Chaintec matična, TEAC CD, Quantuum Fireball disk, kasnije S3 Virge, pa Voodoo Banshee...čitav komp mi je bio sastavljen od modela kompanija koje su odavno bankrotirale. :) :)

A tadašnje cene sklopljenih mašina u Americi (računaj duplo kod nas) ...
https://cdn.neow.in/forum/uploads/post-4927-1222196958.jpg

Ili ovo : https://www.flickr.com/photos/kiwifrenzy_on_location/4099298606

water wizard
22.8.2022, 10:18
sećam se bilo je oglasa i u sk koga interesuje može da prelista arhivu iz osamdesetih, druga polovina.. tad još nisu kinezi pravili kompjutere :D
Nekoliko godina kasnije sam i ja kupio prvi PC ako ne računamo commodore, dvehiljadite p2 na 533 Mhz to me podsećalo na IMT 533 :D Oko 1000 maraka, integirsana grafička, hdd 12 gb, cd, miš sa kuglicom.. ali tad je već počela da se omasovljava pa su i cene bile normalnije, internet dialup ali to je bilo najveće čudo tehnike, ww bum, windows 98.. pre win95 PC me nije nešto interesovao da kucam u DOS-u, ali sam video da je to budućnost još 1991 kad sam probao da upišem za pc servisera srednju školu.. a i commodore sam imao već nekoliko godina..
Par godina kasnije izlazi i P3 i P4 koji još više omasovljava i tad i kod nas narod počinje masovno da kupuje kompjutere i igraju deca igrice, pušten je i uvoz polovnih, kao i pdv 10%
Eto, možemo da vidimo da je p1 radio na 133 Mhz a P2 na 533, što je ubrzanje 4X btw a ne ko sad na kašičicu 10-20%

DeCoy
22.8.2022, 10:22
tad još nisu kinezi pravili kompjutere :D

Tad je sarajevski Energoinvest pravio kompjutere :kreza:

https://www.klix.ba/scitech/tehnologija/proizvodnja-racunara-u-bih-ovo-je-prica-o-energoinvestovom-iris-u-pc-16/200903077

Koštao od sedam do osam hiljada današnjih KM

Znači 3.5k evra...

Laskaris
22.8.2022, 10:32
@Nasty:

U jednom mestu u unutrasnjosti Srbije (neki bi rekli u provinciji) na autobuskoj stanici coveku se ide u WC. Vidi on gde je WC i trk tamo, jer mu je prilicno hitno. Na vratima ga zaustavlja baba-sera.

- 150 dinara.
- 150?! Kakav je to nacin, pa u Beogradu je 100!
- E, ti idi u Beograd pa pi*aj.

Tako i vi sto se stalno, decenijama vec, zalite kako su cene visoke u Srbiji. Jesu, imate i pravo ali ne preterujte. Prvo, nisu cene visoke samo u Srbiji niti su najvise u svetu, drugo u USA su cene nize nego bilo gde u svetu i one nisu dobar reper za bilo kakvo poredjenje. Situacija je takva kakva je, svi to znamo ali stalna kuknjava po forumima nece ama bas nista promeniti. Ko moze neka kupuje u USA, ko ne moze..tako je kako je.
Budimo posteni, cene svih komponenti (osim grafickih kartica) su znatno, znatno nize nego ranije. Nasty je lepo linkovao cene od pre... Stavise, mislim da komponente nikada nisu bile jeftinije. Za ca. 400 eur (i manje) se kupuje sasvim solidna (budget) polukonfiguracija (CPU+MOBO+16 GB RAM) koja ce za udoban gaming uz solidnu graficku biti dobra godinama. E cena te graficke pocinje, nazalost, tek od 400 eur...
Cinjenica je da prodavci deru neobavestene kupce i uvaljuju im krs po duplo vecim cenama, cak i vecim. Ali to je tako, nazalost, svuda u svetu. Neznanje se placa. Pozovi vodoinstalatera da ti sajlom otpusi sudoperu. 3k dinara za manje od 3 minuta.

water wizard
22.8.2022, 10:36
Eto, možemo da vidimo da je p1 radio na 133 Mhz a P2 na 533, što je ubrzanje 4X btw a ne ko sad na kašičicu 10-20%

Posle se sećam da sam kupio kao student SK kad je naslovna bila da je probijena barijera od 1Ghz, amd čini mi a možda i intel, u svakom slučaju p3 neki, posle duplo brži p4 sa ddr1, pa su onda došli dual core koji su pokidali p4, bila su to uzbudljiva vremena..

Laskaris
22.8.2022, 10:41
Posle se sećam da sam kupio kao student SK kad je naslovna bila da je probijena barijera od 1Ghz, amd čini mi a možda i intel, u svakom slučaju p3 neki, posle duplo brži p4 sa ddr1, pa su onda došli dual core koji su pokidali p4, bila su to uzbudljiva vremena..
U vreme P2/P3 i AMD K7 (Duron, Athlon) bio je popularan test 10000! "faktorijel". Merili smo vreme za koje se izracuna proizvod cinilaca 10000x9999x9998x...x1 Secam se da se P2 na 466 MHz mucio bogami 5-6 minuta. Duron na 933 je to radio duplo brze.
edit: evo sad probao posle toliko godina opet...kalkulator windowsa sada i ne daje rezultat od 10k!. vraca overflow poruku tj i ne krece da racuna. 1k faktorijel vraca naravno trenutno.

Aibo
22.8.2022, 11:58
Sećam se školskog koji nas drugom polovinom 90-ih zove da vidimo njegov novi komp sa Cyrix CPU-om, okruženim svim najjeftinijim delovima i bez 3D grafike, a plaćenog nekih 1400 maraka. A ja uskoro posle toga nabavljam PS1 za tri puta manje kinte, vrtim igre koje taj PC ne može da pokrene i mislim - al je taj PC gejming skup. Pogledati čak i u ranim danima SK foruma kakvo je bilo prosečno kućište, napajnje, i bilo šta drugo. Stezali smo se za najjeftiniji LC power koji može da pogura grafiku koju smo odabrali i upinjali se da prosečnom novom članu objasnimo da je 500W napajanje od 10€ ustvari ni pola toga, a o kvalitetu same elektornike je bilo "čemu to služi".

Rekao bih da se danas na svaku sitnicu obraća mnogo više pažnje i da prosečan gejmer zahteva mnogo više kvaliteta u svakom detalju svoje mašine - od bitnih stvari kao što su matična i napajanje pa preko hladnjaka, ventilatora, kućišta i njegovog izgleda čak i iznutra. A kulminacija zahtevnosti su nam grafike koje se mere u kilogramima i zauzimaju 2+ slota. Inflacija, ekonomija, dostupnost čipova...sve to na stranu, GPU cene nikada nisu imale šanse da ostanu na nivou od pre 15 god. Ovo je bila nV 8600GT koju smo u to vreme smatrali midrange-om a koja realno nije mogla da pokrene dosta igara na high podešavanjima ni onog dana kada se pojavila.

https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1vb8.JpXXXXXfXFXXq6xXFXXXP/USED-Nvidia-GeForce-8600GT-1402MHz-32CUDA-GDDR3-128Bit-256MB-8ROPs-Graphic-Card-8600-GT-Very-good.jpg

A ovo je prosečan izgled današnjeg midrange-a koji vrti skoro sve živo u jako, ali zaista jako visokim podešavanjima:

https://img.gigatron.rs/img/products/large/image612cac90caad4.jpg

Sama količina materijala koja je u to otišla (površina čipa, elektronika, aluminijum, ventilatori) je 2-3x veća od one nekada. Danas kada nemaš backplate osećaš se kao da su ti nešto zakinuli. :opanachke Sve i da su celoj svetskoj ekonomiji i politici ruže cvetale svih ovih godina, teško bi bilo održati istu cenu karti koje su navodno dirketni naslednici i nose slične hierarhijske oznake.

Prosto smo mi kao konzumenti postali vrlo razmaženi i zahtevni, a pošto tehnologija nije mogla da obezbedi napredak kakav smo želeli, nV i AMD su ga obezbedili brute force-om... veće, jače, više troši, teže se hladi, glomaznije, skuplje za proizvodnju, skuplje za transport, skuplje tačka. A ovo stanje u svetu sada je samo šlag na torti koja se mesila po željama sve probirljivijih korisnika već jako dugo.

water wizard
22.8.2022, 12:17
sećam se i gt8600 kad sam kupio, podržavala dx9 a jedan prodavac me ubeđivao da uzmem GT7600, ja imao ddr3 model a sad imam jednu rezervnu sa ddr2 mislim
Ono ništa ne fali ni zelenom pcb samo da radi... sve ostalo ide u cenu koja raste, taj gt8600 ne sećam se koliko je koštao ali ne verujem da je bio više od 100 maraka ili evra šta se tad koristilo.. tad je već izašao i win7 ako ne grešim, sledeći korak posle xp i viste...

Laskaris
22.8.2022, 13:03
Juli 2000. godine: Voodoo 3 2000 me je kostao 180 maraka. Cela konfiguracija (sa monitorom) 1600 maraka. Na monitor je otislo oko 250 maraka, dakle konfiguracija je kostala 1350 maraka a tek 180 maraka od te cene je bila grafika koja je za to vreme bila veoma, veoma solidna. TNT2 Pro su kostale oko 250 a ELSA TNT2 (Ultra) ViVo verzije oko 330 maraka tada. Geforce (nisam siguran da se vec bio pojavio) je bio izuzetno skup a Geforce 2 se pojavio nesto kasnije i kostao oko 700 maraka. Ipak, cena grafickim kartama je tada brzo padala pa se uz malo cekanja dolazilo do pristojne graficke za znatno manje novca nego sada. Geforce 2 MX graficke kartice su bile ispod 200 maraka a pruzale su sasvim solidne performanse.

Vlad Cepesh
22.8.2022, 14:18
Mislim da ljudi preteruju, i na jednu i drugu stranu. Sa jedne strane oko 2008-9te sa prelaskom sa DX9 na DX10 se desio ogroman skok u performansama, i graficke su postale kompleksnije dosta. Primera radi GeForce 5600XT sam uzeo 2004te, i za 150e sam imao graficku koja je tada bila odlicna za gaming, do Half-Life 2, FEAR-a i slicnih full DX9 naslova. Ali je bila nezahtevna po pitanju napajanje i potrosnje. Sledeca graficka mi je bila bas GeForce 8600, za slicnu cenu, i istina je da je bila nezahtevna po pitanju napajanja i potrosnje, ali i nije mogla da tera sve igra u maksimumu. Sledeca graficka 2011te Radeon 6950 1GB za 200e. To je bila jedna od najjacih grafickih tada, i godinama je terala sve na maksimumu. Ali je i bila zahtevna, 2x6pin, vukla preko 200W (Ta graficka mi je radila LC Power 600W napajanju, koje je zivo i danas u drugarevom kompu). Nije 3060ti kompleksnija i vise zahtevna od toga. Niko ne kaze da nije bilo inflacija u zadnjih 10ak godina, da su skocile cene svega, od proizvodnje, repromaterijala, itd. Ali da je inflacija bila 100% je laz. Realna cifra na zapadu bi bila oko ~50%, ako je verovati rodbini koji zivi u EU i SAD. Da je 3050 oko 200$, 3060 250-300$, a 3060 do 350$ ko bi se previse zalio? Taman bi bi bilo sve na nivou kako treba.

Aibo
22.8.2022, 14:24
Mislim da se pojam "solidne performanse" takođe menjao sa vremenom. Sigurno se svi sećate da ste u nekim igrama morali da obarate shadere, senke, teksture... do nivoa gde se to stvarno baš primeti. I kad kažeš solidno to je obično značilo neka fina sredina, nije onaj mutni low sa praznim teksturama i bez senki... ali može i solidno vizuelno bolje. Danas toliko često slušam kako neko drami o količini VRAM-a i ovom ili onom na Ultra ili Very High... a između Low i Ultra najčešće nema toliko razlike koliko je pre 15-20 god bilo između dva susedna podešavanja. :)

water wizard
22.8.2022, 14:29
ono pa jeste, grafičke sam kupovao samo da može da pokrene nove igre, medium na 30fps pre se nije toliko ni fps merio i gledao... gf460 nasledila fx5200, a nju 8600GT..

galebns
22.8.2022, 18:37
Tacno, ako ide 30FPS smatralo se odlicnim. Sada je 60FPS minimum zahtev. Verovatno ima veze i omasovljenje interneta i online FPS multiplejer (viseigrackih?) igara, gde se svaka mikrosekunda merila.

polarnimeda
22.8.2022, 21:02
mislim da je tu mnogo toga do ekrana. em sto je na crt monitorima 30 fps zaista tecnije, em sto su novi displeji veci, npr. televizori imaju gotovo instant pixel response time, sto sve cini da manji broj frejmova vise para oci.
apropo velicine, pogledajte neki youtube video od 24fps u fullscreenu, a onda i u prozorcicu i odmah se vidi razlika.

maxx
23.8.2022, 11:38
Nekoliko godina kasnije sam i ja kupio prvi PC ako ne računamo commodore, dvehiljadite p2 na 533 Mhz to me podsećalo na IMT 533 :D

2000te je vec uveliko bio aktuelan P3....P2 je bio poslednja rec tehnike tokom 1997/1998...

Inace bilo je P1 koji su radili i na 166 Mhz,pa cak i na 200Mhz (Pentium Pro)....a P2 je pocinjao valjda sa 266Mhz pa je na kraju dosao i P2 sa 450Mhz.....tako da su i onda ta ubrzanja bila relativna,tj zavisi koja dva modela su se poredila....(tj nije P2 na 266 bio 4x brzi od P1 na 166)

Ne znam da li sam prolupao,ali zadnjih dana me tako drma neka potreba da za par hiljada din sklopim neki retro PC (P1 ili P2 ili P3) iz druge polovine 90tih,sve sa CRT monitorom i da picim igre koje su tada bile aktuelne :)

Vec sam kupio "svetove kompjutera" iz 90tih i čitanje tih časopisa me tako vraća u prošlost,da je to neverovatno :to_care:

maxx
23.8.2022, 11:48
Kad sam ja kupovao svoj prvi PC sklapao sam ga više od 6 meseci trošeći celu platu (roditelji me izdržavali) na jedan deo računara. Tada iole bolji disk je bio 250 maraka. Koliko sam platio najjeftinije kućište tastatutu i miš. Procesor, naravno, Cyrix, Chaintec matična, TEAC CD, Quantuum Fireball disk, kasnije S3 Virge, pa Voodoo Banshee...čitav komp mi je bio sastavljen od modela kompanija koje su odavno bankrotirale. :) :)

A tadašnje cene sklopljenih mašina u Americi (računaj duplo kod nas) ...
https://cdn.neow.in/forum/uploads/post-4927-1222196958.jpg

Ili ovo : https://www.flickr.com/photos/kiwifrenzy_on_location/4099298606

Ovo su baš prenaduvane cene....ne znam iz koje su godine,ali pogledajte npr oglase iz sveta kompjutera za neku 1996 godinu,nbeka konfa sa P1 na 166 (kao najjači model te godine) je koštala oko 2000 DM...

http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/yu/magshow.php?auto=&page=6&all=SK_96_10

water wizard
23.8.2022, 13:28
2000te je vec uveliko bio aktuelan P3....P2 je bio poslednja rec tehnike tokom 1997/1998...

Inace bilo je P1 koji su radili i na 166 Mhz,pa cak i na 200Mhz (Pentium Pro)....a P2 je pocinjao valjda sa 266Mhz pa je na kraju dosao i P2 sa 450Mhz.....tako da su i onda ta ubrzanja bila relativna,tj zavisi koja dva modela su se poredila....(tj nije P2 na 266 bio 4x brzi od P1 na 166)

Hmm. Nije mi baš jasno ali sam sto posto siguran da je bio p2 a ne p3
533Mhz kupljen 2000-te, sad ispade da je to celeron p3 :eek:

galebns
23.8.2022, 14:43
2000-te sam pazario Celeron na 500MHz, ako nesto pomaze :D

maxx
23.8.2022, 16:39
Ja sam krajem 2000te dobio AMD Durona na 750mhz 😁

DeCoy
23.8.2022, 18:33
Ja sam krajem 2002. uzeo Athlon XP 1700+ na 1.4GHz, 256 MB RAMa i GF2 MX400.

polarnimeda
23.8.2022, 18:34
ja ne znam kako mozete da se secate tacno koja godina je bila kada ste to uzimali. :eek: :n_klanja:

Gadoguz
23.8.2022, 18:36
Moj prvi pračunar 2000-2001 P1 i Win 98, 2003-2004 Celeron 2.00Ghz, 256MB, MX440, 40GB Maxtor, P4V8X-X

water wizard
23.8.2022, 19:13
ja ne znam kako mozete da se secate tacno koja godina je bila kada ste to uzimali. :eek: :n_klanja:

pa to se ne zaboravlja, ajd to, nego i svako parče hardwera naovamo :D
Zadnja kupovina 32 gb ddr3 ecc 20e za zimsku mašinu

nexexcalibur
23.8.2022, 20:24
Prvi komp 2002. MB Soft u Brankovoj 22. Ubogi Celeron na 2ghz, zeznuli mi, mislio sam da mi pakuju pentium. Grafulja naravno nvidija MX440. Na tom kompu sam imao reklamaciju, morao da vracam masinu, ispada da je jedan stik rama bio falican sto sam i ja kao klinac izvalio preko memtesta. Monitor katodna cev samsung syncmaster 17", secam se da je imao flat screen. Gaming highlight kad je hard disk konacno proradio kako treba i pokrenu GTA SA u stabilnih 30 fps.

drugi komp 2008. Gigatron KIROVLJEVA OG lokacija. Idemo malo na AMD Athlon 7750 Black Edition (malo se i overklokovalo), grafulja naravno nvidija GTS 250. Na ovoj masini mi je isto crkao jedan stik rama, nisam se *****avao sa gigatronom vec direkt mejl kingstonu i braca su mi poslala novi iz UK cim im je stigao moj falicni. Monitor 22" neki samsung, imao par mrtvih piksela, zamenio i doplatio za u to vreme samsung T220 GOAT monitor, secam se da je kostao 22000 din.

Velika susa nakon toga, bilo je bitnijih stvari u adolescenciji i secam se da sam komp koristio samo za filmove i serije.
Treci komp 2016., pod velikim uticajem SK (verovatno ovde negde u arhivi ima i teme), odlucio preko madjarije i KP sam da sklapam masinu. Vracam se na intel sa i5 6600k, z170-a (overkloaking gas i dalje) i grafulja naravno nvidija GTX 1060 6 Giga varijanta (ubedljivo najbolja kupovina do sad u karijeri). Sa Paskalom je nvidija stvarno napravila pometnju. Nesto kasnije uzimam i AOC C24G1, VA panel, visok refresh rate.

Od tog kompa je u ovom sad ostao samo sata ssd, hard disk i napajanje. Sve ostalo je zamenjeno ukljucujuci i monitor.

Jbt svega se secam iz glave (mnogo se sati i dana istrazivalo pre kupovine, nije ovde standard visok pa da menjas komponente kao carape)

Uzivajte u gamingu veceras i nek padnu cene ovih grafickih jos malo :D

voodoo_
23.8.2022, 20:51

Ja imam .txt fajl započet '99 u kome evo već 23. godinu redovno upisujem kada i šta je sve kupljeno i prodato. Trenutno ima 13 kilobajta :kreza:

DeCoy
23.8.2022, 20:59
Početkom 2000ih u Srbiji nije postojao drugi monitor do Syncmastera :D

Aibo
23.8.2022, 21:21
Ja imam .txt fajl započet '99 u kome evo već 23. godinu redovno upisujem kada i šta je sve kupljeno i prodato. Trenutno ima 13 kilobajta :kreza:Isto, samo je počelo u Excellu a sada je na Google Sheets. Svaka komponenta, a pišem isto to i za telefone i HiFi. 😊

polarnimeda
24.8.2022, 4:17
pa to se ne zaboravlja, ajd to, nego i svako parče hardwera naovamo :D
Zadnja kupovina 32 gb ddr3 ecc 20e za zimsku mašinu

pa ja ne znam ni onaj stari i5 sto sam stavio umesto starog i3 (ako se secas) dal je bilo ove ili prosle godine. bukvalno ne znam.
secam se uglavnom sta sam imao, ali jos kada... nema sanse.
za starije stvari ne bih znao ni sa luftom od +-3 godine.
a nije da ne uzivam i u imanju i u kupovini svakog parceta hardware-a.

Vlad Cepesh
24.8.2022, 5:40
Moj prvi komp koji sam sam kupio je bio 2004te (Athlon XP 2200, 256MB RAM-a i GeForce 5600XT 128MB). Brzo je bio nadogradjen do 1GB RAM-a i Radeon 9550GE 256MB. Radeon je imao mnogo bolje DX9 performanse u to doba od Nvidie 5000 serije.

Sledeca masina je bila bazirana na Pentium E2160 procesoru (2c, 1.8GHz, 1MB L2 kesh), ali sam obozavao taj CPU je je mogao da ide do 3.2-3.3GHz overkloka bez frke. :D

water wizard
24.8.2022, 6:04
takođe, athlon xp 2000, pa dual core e2140, posle e3400 nije baš toliko mogao da se klokuje, ali je legao na ddr3 matičnu, pa onda polovan q6600, tu matičnu i quad sam prodao prošle god po drugi put, prvi put 2015 stanarovom klincu, pa se praktično obnovio skoro za džabe sa i5-3570s kad smo je prodali... imao je u međuvremenu jedno 3-4 meseca i lga2011 xeon e5-1620 i x79-up4 ali je bila potražnja majnera za tim matičnim pločama pa sam mu predložio da to bacimo na oglas, uzmemo pare a njemu da sklopimo i5, bio je dobar za ssd kingston od 256gb a i ja naplatio dug.. plus meni kešback 1000 din od mastercarda za kupovinu online u domaćim radnjama tog ssd

NastyB
24.8.2022, 8:08
@Nasty:

U jednom mestu u unutrasnjosti Srbije (neki bi rekli u provinciji) na autobuskoj stanici coveku se ide u WC. Vidi on gde je WC i trk tamo, jer mu je prilicno hitno. Na vratima ga zaustavlja baba-sera.

- 150 dinara.
- 150?! Kakav je to nacin, pa u Beogradu je 100!
- E, ti idi u Beograd pa pi*aj.

Znam šta si hteo da kažeš, ali nije u tome stvar. Problem je što smo mi malo i politički zatvoreno tržište, pa tako imaš svega par firmi sa predstavništvima i njihove cene su kao i svuda u svetu ili neznatno viša. 98% ostalih komponenti se nabavlja na druge načine, uz ogromna državna zahvatanja u vidu poreza, PDV-a i carine. Raspitajte se zašto se SSPR sa EU ne primenjuje u Srbiji, pa će vam sve biti jasnije zašto je tako.

Moj prvi CPU je bio Cyrix P166 (samo deklarativno radio kao intel Pentium na 166), 1997 sam kupio Intel Pentium na 200MHz i razlika je bila nebo i zemlja. Nisam sto posto siguran, ali te 1997 su se tek pojavili P2 procesori i bili su papreni, pa je moja sledeća mašina čekala 1998 i pojavu K6-2 i moj prvi AMD procesor...

Pamtim odlično svoju prvu mašinu po tome što sam se tada zaposlio u jednom radiju i svu platu davao na kompjuter. I ko bi zaboravio svoj prvi PC, čežnjivo buljenje u kućište i Chicony tastaturu (gotovo da nije bilo drugih), Mitzumi flopi i miša, pa kućište dopunjeno sa matičnom, pa kućište sa matičnom i procesorom...i tako 6-7 meseci i deo po deo, dok nisam sklopio mašinu. Žalim jedino što se ne sećam modela i količine RAM memorije. To sam poslednje uzeo... :)

water wizard
24.8.2022, 9:09
kad smo već kod tih krševa imam nešto u kesi matičnu možda procesor ako treba nekom poklanjam, i izvinjavam se svima koji to gledaju sa nostalogijom što nazivam kršem iako je nekad bilo blago koje su retki mogli da priušte, naročito tokom krize devedesetih...

Laskaris
24.8.2022, 13:30
Postojao je nesrecni Hansol gde si morao da probas jedno pet monitora da bi jedan bio kako treba, i odlicni Philips i Sony koji su bili poprilicno skupi. Narocito mi se 17-ica od Philipsa tada dopadala. Negde od 2002 Syncmaster je apsolutno zavladao.
edit: e, bio je i LG. Setih se kada ga je dole pomenula ETR1. Imao sam cak jedan na poslu.
Znam šta si hteo da kažeš, ali nije u tome stvar. Problem je što smo mi malo i politički zatvoreno tržište, pa tako imaš svega par firmi sa predstavništvima i njihove cene su kao i svuda u svetu ili neznatno viša. 98% ostalih komponenti se nabavlja na druge načine, uz ogromna državna zahvatanja u vidu poreza, PDV-a i carine. Raspitajte se zašto se SSPR sa EU ne primenjuje u Srbiji, pa će vam sve biti jasnije zašto je tako.
SSP (ako na njega mislis) se, koliko znam, primenjuje u Srbiji i pravi probleme u nizu privrednih grana a najvise u poljoprivredi jer nam je trziste otvoreno. Cak se primenjivao i jednostrano dok ga EU nije ratifikovala. Srbija ima, iz politickog ugla gledano, verovatno najotvorenije trziste na svetu. Bitno je da imas pare da ulozis, odakle dolazis ama bas nikoga nije briga (sve dok ne ugrozavas neciji monopol na domacem trzistu naravno).
Problem je jedino malo trziste i bezobrazni monopoli na njemu. Ipak, nemojmo se zavaravati, i veliko trziste kao sto je nemacko je izdeljeno i monopolisano tj ima oligopole. Iza zilion nekih trgovackih lanaca kriju se samo dve velike firme-vlasnika. Afere sa cenom secera (koja je dogovorena vec duze od 50 godina), celicnih profila i mnoge druge robe su u poslednjih deset godina snazno potresale nemacku javnost, kod nas nije bilo ni pomena o tome.
Drzava ima prilicno problema da naplati porez. Ogroman novac se prosto utaji: PVC i ALU prozore 99 odsto prodavaca prodaje bez racuna i pravi fiktivne racune kao da su prodali profile na metar po nizoj ceni, renoviranje stanova je svo u Srbiji bez dinara poreza, rad zanatlija po kucama takodje, izdavanje stanova itd itd. Primera ima jos zaista mnogo. E, drzava onda resi da uzme novac tamo gde ga ima pa uvede akcize na robu koja se najvise trosi, npr na benzin. Akcize su zapravo u velikoj meri placanje poreza za nekog drugog ko ga je utajio. Ne bih da ulazim u pitanja visevekovne korumpiranosti drzavne uprave, efikasnosti, nenamenskog trosenja itd itd. Ipak smo na IT forumu :)

ETR1
24.8.2022, 13:47

E ja tad dobih LG Studioworks 700S, a nadala sam se tom Samsungu. :D

galebns
24.8.2022, 14:54
@Laskaris - Sve ce to da resi digitalni dinar :D

Miloš987
24.8.2022, 18:37
Postojao je nesrecni Hansol gde si morao da probas jedno pet monitora da bi jedan bio kako treba, i odlicni Philips i Sony koji su bili poprilicno skupi. Narocito mi se 17-ica od Philipsa tada dopadala. Negde od 2002 Syncmaster je apsolutno zavladao.
edit: e, bio je i LG. Setih se kada ga je dole pomenula ETR1. Imao sam cak jedan na poslu.

Hansol 510P :kreza:

Jos negde cuci u ostavi, ne da nam se da se rastanemo. Imao sam i onaj filter da umanji odsjaj.

Gadoguz
24.8.2022, 22:07
https://i.postimg.cc/bvQDQH2G/IMG-0974.jpg

jedva ga iskopah iz ostave, još ispravan :)

Miloš987
24.8.2022, 23:21
Ovakve jos imamo u skoli gde radim.

NastyB
25.8.2022, 9:20
jedva ga iskopah iz ostave, još ispravan :)

Kod mene u firmi ima jedno 3-4 ova koja rade 10+ godina.

water wizard
25.8.2022, 10:03
ja sve monitore što sam imao prodao dok su još vredeli nešto, počev od tog han sola
Inače monitor je jedna od najbitnijih stavki u konfiguraciji, kako zbog zdravlja očiju tako i produktvinosti, veća radna površina, veća produktivnost...

Gadoguz
25.8.2022, 10:32
Kada vać pričamo o retro hardveru, evo i moje kolekcije grafičkih kartica i retro mašine, koju sam sklapao za retro gaming al' zbog manjka vremena i prostora stoji u ostavi kao i monitor :(

https://i.postimg.cc/L5QFc6GG/IMG-0978.jpg
https://i.postimg.cc/cCnPbMMt/IMG-0979.jpg
https://i.postimg.cc/430LRH36/IMG-0980.jpg
https://i.postimg.cc/0NKGmW8S/IMG-0981.jpg
https://i.postimg.cc/T2JVrWXt/IMG-0982.jpg
https://i.postimg.cc/mDG99Tpx/IMG-0983.jpg
https://i.postimg.cc/WbfJnGYw/IMG-0984.jpg
https://i.postimg.cc/QMc9hR8f/IMG-0985.jpg

Može li neko pogodit koji su sve modeli na slikama :)

Porsche
25.8.2022, 12:40
Da vi meni lepo kazete da li ocekivati da ce cene karti padati?

Konkretno mislim na RTX 3080 i RTX 3070 Ti.

water wizard
25.8.2022, 12:50
ne verujem, sad počinje škola kupuju se kompjuteri, doduše uglavnom slabiji, ali hvata zalet za novu godinu kad se kupuju pokloni pa i gaming kompjuteri, a i bitkoin kako će da se kreće

maxx
26.8.2022, 7:10
kad smo već kod tih krševa imam nešto u kesi matičnu možda procesor ako treba nekom poklanjam, i izvinjavam se svima koji to gledaju sa nostalogijom što nazivam kršem iako je nekad bilo blago koje su retki mogli da priušte, naročito tokom krize devedesetih...

Ček,sta imas P1 na 533mhz ako sam dobro shvatio?....koju matičnu? :D

Ako je ispravno,ja bih oberučke udomio poklon:to_care:

water wizard
26.8.2022, 7:57
ne znam da li je ispravno, kućište stojalo u podrumu, ja uzo i rasturio mislio da može da se izvuče nešto korisno i na kraju sve to bacio u kesu i tako stoji, možemo na pm da se dogovorimo

DeCoy
26.8.2022, 8:19
Da vi meni lepo kazete da li ocekivati da ce cene karti padati?

Konkretno mislim na RTX 3080 i RTX 3070 Ti.

U Srbiji neće, naruči iz Nemačke ako nekako možeš, ali kad smo već čekali do sad možemo da sečekamo i 4xxx seriju.

U Nemačkoj je 3070 Ti skoro pa na MSRP (600€)

http://i.imgur.com/6VzKXsFh.png (https://imgur.com/6VzKXsF)

Laskaris
26.8.2022, 8:55
Ček,sta imas P1 na 533mhz ako sam dobro shvatio?....koju matičnu? :D

Ako je ispravno,ja bih oberučke udomio poklon:to_care:
Na tom taktu moze da bude ili P3 Coppermine ili neki Mendocino (P2) Celeron.

water wizard
26.8.2022, 9:03
ne to sam pričao o prvom pC koji je prodat dok je još mogao da se koristi, pa smo posle počeli da diskutujemo o retro kompjuterima pa sam se setio da imam neki krš kojeg bih se rado rešio, sakupljači sekundarnih sirovina pale i zagađuju pa bih radije dao nekom ko će da čuva...

maxx
26.8.2022, 9:34
Na tom taktu moze da bude ili P3 Coppermine ili neki Mendocino (P2) Celeron.

Da,naravno....moj lapsus......pentium1 je isao najvise od 200mhz....pentium2 do 450mhz

Remedy
26.8.2022, 15:55
...ali kad smo već čekali do sad možemo da sečekamo i 4xxx seriju.
Tako vec par godina odlazem kupovinu cele konfiguracije. Ne kupuje mi se po ovakvim cenama nego koristim to sto imam dokle god moze da zavrsava posao. Verovatno bi duplo cesce menjao hardver, ovako imam utisak da su mi troskovi za hardver isti kao da su cene normalne :D

polarnimeda
27.8.2022, 8:58
au remedy, ti se BAS drzis ako i dalje koristis tu konfu iz profila. :D
mislio sam da sam ja bio jedan od najupornijih sa doskorasnjim gtx 960 (pre nekoliko nedelja sam popustio (i ne zalim ni trunku sto jesam)). :)

Aibo
27.8.2022, 9:51
Ja jutros bacio pogled na cene i vidim da su moja karta i još neke koje su me zanimale tek 15ak evra jeftinije nego pre mesec ipo dana. Rekao bih da kod nas (uključujući HU) neće biti nekih naglih promena sve do novih modela. Možda čak ni tad jer novi će u početku verovatno biti nešto skuplji a ovi trenutni će još malo pojeftiniti da price/performance bude sličan kod nove i odlazeće generacije sve dok se ne rasčiste lageri. Tek kada se ta tranzicija završi će nove karte početi polako da spuštaju cenu. To će sve ići vrlo lagano i ko je izgoreo čekajući neki nagli pad cena... Mislim da će tinjati još neko vreme.

polarnimeda
27.8.2022, 18:10
To je bila i moja logika... Da se necu zeznuti za vise od 100-ak evra, a rizikujem da se nesto nepredvidjeno desi i ponovo posalje cene u nebesa (sto verovatno nece, ali svakako vreme prolazi i valja se koristiti sto bolje).

Mozda i najvise, na akciju me je pokrenulo to koliko su i dalje previsoke cene kartica iz RTX 2xxx i 1xxx serije, kao i to sto Madjari uopste nisu jeftiniji od prodavnica. Plus to sto znam da ce nasi radije nesto da bace nego da prodaju ispod cene po kojoj su to nabavili. Ne bukvalno, ali znate sta mislim.
Na primer, tona hrane se po prodavnicama baca, ali se ni dva dana pre isteka roka cena ne spusta vise od 30-40%. Taj mentalitet... Ili sta je vec.

edit: Mozda osetnije padnu tek ove najskuplje karte.

water wizard
27.8.2022, 20:38
verovatno im je logika ako kupiš pred istek roka napravićeš zalihe i posle nećeš da kupuješ po punoj ceni pa će opet da stoji..

real022
27.8.2022, 21:07
Sada je rtx 3060 TI oko 60.000 dinara na kupujemprodajem.

Manli, Zotac itd.modeli sa dva venta.

Nisam pratio mnogo posle 1060 serije, a tada nisam video mnogo loših iskustava sa tim markama/modelima.

Da li je i dalje to ok?

Remedy
27.8.2022, 21:14
au remedy, ti se BAS drzis ako i dalje koristis tu konfu iz profila. :D
mislio sam da sam ja bio jedan od najupornijih sa doskorasnjim gtx 960 (pre nekoliko nedelja sam popustio (i ne zalim ni trunku sto jesam)). :)

Nije bas kao u profilu, ta 660 je riknula pre nekoliko god, bilo je jos nekih izmena. Za posao koristim razvojni server, pa mi komp manje-vise sluzi kao terminal. Nije to toliko pitanje upornosti i ustede, nego dobro dodje kao izgovor jer me iskreno mrzi da se snalazim u ovom cirkusu od cena, raspolozivosti, zatvaranja prodavnica... Posto godinama ne pratim hardver ne znam unapred sta hocu, i onda kad krenem da istrazujem, dosadi mi. Npr pocetkom godine sam hteo da uzmem 1440p monitor, i neka ideja od ranije je bio Dell ultrasharp. E onda mi :dzavo: nije dao mira, krenem da citam po forumu i vidim da svi kupujete ove sa brzim osvezavanjem, adaptive sync, itd... Pa sam onda krenuo da gledam review-e, Hardware unboxed itd... I na kraju mi lakse bilo da citavu stvar ostavim za jesen, jer neki MSI koji su oni preporucivali ovde nije bio u ponudi, a nisam vise ni znao sta hocu :kreza:.

polarnimeda
27.8.2022, 22:50
@water
pa ne znam stvarno... kolke zalihe donekle snizene hrane sa isteklim rokom cu da kupim, pa da ih posle vise ostetim nekupovinom nego sto ce sami sebe bacanjem?

DeCoy
27.8.2022, 22:59
Sada je rtx 3060 TI oko 60.000 dinara na kupujemprodajem.

Manli, Zotac itd.modeli sa dva venta.

Manli kupiš samo ako si lud.

Gadoguz
28.8.2022, 10:38
Ja prvi put čujem za tog proizvodjača, a vidim da na officialnom site-u piše da su osnovani 1996.

nexexcalibur
28.8.2022, 10:52
Gledam onu leakovanu sintetiku za 4060 i 4060ti. Ti ce biti ozbiljna kupovina, naravno zavisno od cene, performanse tik ispod 3080. :aplauz:

DeCoy
28.8.2022, 11:20
Ja prvi put čujem za tog proizvodjača, a vidim da na officialnom site-u piše da su osnovani 1996.

Ma nema veze kad je osnovan, nego je prvenstveno brend za kinesko/azijsko tržište, kao Yeston ili Maxsun recimo, i uglavnom se uvoze sporadično, u manjim kontigentima, bez zvaničnog zastupnika, posle bude noćna mora za reklamaciju...

SAJEVAC
28.8.2022, 16:41
Meni GPU i CPU uspesno neutralisu klimu leti jer 10850k ide od 70-85 konstantno i sa DRP4 hladnjakom, a 2070S je opet pocela da dotice 68-70 i na max ventovima... Tko da sve ispod 20C na istoj me tera da se znojim ukoliko bilo sta igram (da ne spominjem ako je igra napeta tipa Siege). Carape su mi mokre makar stavio klimu i na 16C, jednostavno vreo vazduh ubija.

U svakom slucaju jos par dana i ove tropske temperature su gotove, tako da ce se moci igrati sa malo vise uzivanja.

Ja sa mojom karticom u full opterecenju,znaci da je gpu na 100% dva sata,ne predjem 65 stepeni.Sto bi se reklo hladna kao zmija.Neko me je iskustvo naucilo u zadnjih par godina,sa poslednjim serijama grafickih kartica koje sam imao,da su cak i perfomance bolje ako je grafa hladnija,a frekvencije i napon malo spusteni.Klokovanje je izgubilo svaki smisao jer kartice izlaze iz fabrike vec dovoljno urnisane od strane proizvodjaca.Neretko se desava da iste budu i nestabilne...Ventovi se apsolutno ne cuju...

DaniloNS
28.8.2022, 18:11
Ma nema veze kad je osnovan, nego je prvenstveno brend za kinesko/azijsko tržište, kao Yeston ili Maxsun recimo, i uglavnom se uvoze sporadično, u manjim kontigentima, bez zvaničnog zastupnika, posle bude noćna mora za reklamaciju...

Yeston, Maxsun,...Zaboravio si i kinesku kompaniju ''Onda'':). Da, da, ''Onda'', a ne japanska ''Honda''. Viđao sam i te kartice po oglasima pre par godina, istina sporadično:).

DeCoy
15.9.2022, 15:52
ETH i zvanično prešao na PoS...

https://www.sk.rs/clanak/3353/ethereum-presao-na-proof-of-stake-protokol-zvanican-kraj-kripto-mehura

Porsche
15.9.2022, 17:04
Sta recih :D

Da li ocekivati sad neki dodatni pad cena novih karti?

Blizu sam kupovine pa da znam sta je bolje ciniti.

DaniloNS
15.9.2022, 17:36
Sve oko nas je poskupelo, ono što je do nedavno koštalo 100 eur sad košta 150 eur, itd...

Ne verujem ni da će sa grafičkim kartama biti drugačije, što se tiče trenutnih cena, to je to, a pitanje da li je uopšte isplativo da se bilo šta više čeka, jer i ako dođe do pada cena to će opet biti zanemarljivo. Mislim, teško da će npr. cena jednog RX 6600 pasti sa 400 na 300 eur.

polarnimeda
16.9.2022, 19:31
@porsche
ja kupio pre skoro 2 meseca i cene grafi su dan danas iste. i da su pale za 100-ak evra u midrange klasi (kao sto nisu), ne bi mi bilo zao jer sam za tih 100e imao dva meseca lepog gejminga vise nego da sam cekao.

jedino ako hoces da cekas novu seriju kartica, ali sumnjam da ce to da donese epohalnu razliku u odnosu cena/performanse, pogotovo na tom midrange i nizem nivou (za koji kartice jos izlaze kasnije).

mojih 5 dinara je (bilo i ostalo): ako hoces neki high end, onda mozda sacekaj. ali ako ne planiras nista jace od rx3070, uzeti slobodno sada. i ako se zeznes, neces previse, a ne daj boze da izbije nesto novo nepredvidjeno, pa da se slika covek.

Porsche
16.9.2022, 20:11
Kod mene je situacija trenutno takva da nemam nista sem kucista, HDDova i SSDova.
Znaci treba sve ostalo uzeti.
Dugo sam planirao i mislio da kupim 3070ti medjutim promenio sam da to bude 3080.
Ja iskreno ne zurim nigde ali samo se nadam da opet ne odu cene gde ne treba.
Jedino sto me mori ovo sa potrosnjom karte i koje napajanje odabrati i da li preci na DDR5 platformu.
Sto se tice izlaska nove serije grafika to ce da se oduzi poprilicno dok izadju ti neki modeli pa dok se cene normalizuju, verovatno pre marta onda nista.

Mobius
16.9.2022, 20:44
B_EPwEJd19o

polarnimeda
17.9.2022, 12:40
Kod mene je situacija trenutno takva da nemam nista sem kucista, HDDova i SSDova.
Znaci treba sve ostalo uzeti.
Dugo sam planirao i mislio da kupim 3070ti medjutim promenio sam da to bude 3080.
Ja iskreno ne zurim nigde ali samo se nadam da opet ne odu cene gde ne treba.
Jedino sto me mori ovo sa potrosnjom karte i koje napajanje odabrati i da li preci na DDR5 platformu.
Sto se tice izlaska nove serije grafika to ce da se oduzi poprilicno dok izadju ti neki modeli pa dok se cene normalizuju, verovatno pre marta onda nista.

ja se pitam i da li ce u slucaju osetnijeg pada cena grafi da skoce cene ostalih komponenti, jer ce masovno da im skoci potraznja. i da na kraju (sve i da ne bude nepredvidjenih okolnosti, kao sto valjda nece) dodje na isto.

ovo za ethereum majnovanje se manje vise znalo, ne verujem da ce zvanican datum prekida da donese drasticne promene, pogotovo kod nas, gde se gtx 1660 i dalje prodaje za 400e.

kao podvarijanta o kojoj sam i ja razmisljao jeste da uzmes solidnu osnovu, maticnu sa 4 slota za ram (popunis 2 sa po 8GB) i jaci procesor + rx6600 sa kojom bi mogao da premostis neke dve godine. i onda za 2 godine prodas rx6600 i uzmes neki dobar rtx 5xxx. i miran si sveukupno 7-8 godina.

DeCoy
17.9.2022, 13:19
Pa Intel je već najavio da će procesori da poskupe do 20% u Q4.

https://wccftech.com/intel-price-hike-to-affect-cpus-motherboard-chipsets-in-q4-up-to-20-percent-increase/

buraz
17.9.2022, 17:29
Ja cekam novu generaciju. 4080 ili 4070 na 1440p ne bi smeo da bude bottleneckovan sa 10850k i DDR4 3600 CL17, iako mi dosta njih tvrdi suprotno.

A da menjam platformu opet nema sanse, i dalje bi tu bio 9900k da me Chia nije odradila prosle godine pa je taj PC degradiran na farmovanje na kraju verovatno propalog coina. Oh well.

Jedino se plasim napajanja iako je 1000w Thermaltake, ipak je staro skoro 6 god.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Porsche
17.9.2022, 20:43
Ja sam planirao nesto ovako:

Asus PRIME Z690-A
https://www.asus.com/Motherboards-Components/Motherboards/PRIME/PRIME-Z690-A/

Intel i5 12600k

Gskill Trident Z5
https://www.gskill.com/product/165/371/1640228924/F5-5600J3636C16GX2-TZ5K-F5-5600J3636C16GA2-TZ5K

Be Quiet! Straight Power 11 1000W Platinum
https://www.bequiet.com/en/powersupply/1773

I naravno na sve to

RTX 3080
https://www.asus.com/Motherboards-Components/Graphics-Cards/TUF-Gaming/TUF-RTX3080-O12G-GAMING/

Tako nesto sam planirao da je ozbiljniji pomak u odnosu na ono sto sam imao.

polarnimeda
17.9.2022, 22:24
ja ne znam. mozda bih na tvom mestu i pricekao. ja vise nisam hteo jer sam imao gtx960 sa 2GB i bas nista novo vec neko vreme nije moglo da se igra, a uzeo sam 3060ti.

ti ako imas taj 1080 u boljoj si poziciji, plus ako si mislio da kod nas kupis 3080, onda ces verovatno dobiti vise od 4xxx serije za iste pare + ne bi trebalo da ces da cekas predugo (jace kartice izlaze prve). tako da kako hoces.

ako uzimas zbog igara i odlucujes da pricekas, reci sta volis. sigurno ima dobrih igara koje 1080 moze da gura a da ih nisi odigrao. :D

Porsche
17.9.2022, 22:29
Davno sam prodao 1080 dok je jos moglo da se uzme 500€ za nju koliko sam i uzeo. U medjuvremenu sam prodao i plocu, procesor i memoriju, a napajanje je izdahnulo. Vec dugo ne igram nista tako da bjce mnogo toga da se igra mada znajuci sebe igracu stare naslove 90%.

buraz
17.9.2022, 23:17
Davno sam prodao 1080 dok je jos moglo da se uzme 500€ za nju koliko sam i uzeo. U medjuvremenu sam prodao i plocu, procesor i memoriju, a napajanje je izdahnulo. Vec dugo ne igram nista tako da bjce mnogo toga da se igra mada znajuci sebe igracu stare naslove 90%.

This. Uzeo GoW i stao posle 30 min.
Ponovo presao Spideya na PCu.

80% gaminga na R6 Siege. Cekam 4080 a nisam jos naleteo na igru sem Cyberpunka koja mi je preteska za 2070S, cak i uz DLSS. Nadam se da cu nabaviti novu kartu pre RTX remastera Witchera, ali ovim tempom, pre ce izaci Witcher 4 nego najavljeni remaster.

Porsche
18.9.2022, 10:26
Jedino sto trenutno koristim 4kTV pa ce biti veoma zahtevno, ali posle je u planu da se kupi neki 2K monitor. Tako da sam u sklasu sa time podizao lestvicu sa 3070 preko 3070ti se stiglo do 3080.

filpan
18.9.2022, 10:31
Mene zanima zbog kojih to igara ljudi hoce da kupe nove graficke...ja ne vidim nista dobro sto treba da izadje i da izgleda mocno.

DBrave
18.9.2022, 10:39
Star Wars Jedi Survivor
Dead Space remake
Callisto Protocol
Diablo 4
Resident Evil 4 remake
Deliver us Mars
Hogwarts Legacy
Hellblade 2
ma ima igara koliko hoces....

I ne moraju da rade upgrade oni sa novijim kartama, serije 2xxx i 3xxx, ali na primer ljudi sa RX 470/480/580, zatim gomila ljudi sa 1060...

Prelazi se i na vece monitore tj vece rezolucije, ljudi kupuju i 4K televizore pa ih interesuje 4k 60fps gaming, itd itd..

Zar nije normalno ponoviti se jednom u 3-4-5 godina sa novom kartom ?

polarnimeda
18.9.2022, 11:15
@buraz za witcher remaster je pre nekoliko dana potvrdjeno da izlazi do kraja godine, valjda i hoce.

@filpan
ja sam npr uzeo grafu ne zato sto nove igre izgledaju mocno, vec zato sto kako god izgledale, ja nisam mogao da ih igram vec nekoliko godina. :D
sebe razumem :D, ali ne razumem ljude koji mogu da teraju nesto na high u 60fps sa 1080p i kesiraju lovu da bi to bilo 1440p, 120fps, ultra.

Rockstar
18.9.2022, 15:54
Star Wars Jedi Survivor
Dead Space remake
Callisto Protocol
Diablo 4
Resident Evil 4 remake
Deliver us Mars
Hogwarts Legacy
Hellblade 2
ma ima igara koliko hoces....

I ne moraju da rade upgrade oni sa novijim kartama, serije 2xxx i 3xxx, ali na primer ljudi sa RX 470/480/580, zatim gomila ljudi sa 1060...

Prelazi se i na vece monitore tj vece rezolucije, ljudi kupuju i 4K televizore pa ih interesuje 4k 60fps gaming, itd itd..

Zar nije normalno ponoviti se jednom u 3-4-5 godina sa novom kartom ?SW licencu ima EA? Da, to će biti dobra igra sigurno.
Rimejk Dead Space-a?
Diablo 4, od firme koja 10 godina nije napravila normalnu igru?
Rimejk Resident Evila?

Itd.

I to da platim 2000 EUR, ako uzimam novi računar, pa da igram u 4K/120Hz? Da uživam.

U Harry Potter igri???

Witcher rimejk?

Rimejk, rimejk, remaster, remaster.. E ako to ne proda grafičke karte od 1000 eur neće ništa.

Ovo sa EVGA je samo početak otreznjenja za nVidiu, brzo će karte na stari nivo kada shvate da je RTX fail-ovao.

Više me interesuju grafičke karte za video montažu nego za igre, ako će biti ovakve.

Čuj Harry Potter, ne želim nikoga da uvredim, ali ne vidim starije igrače koji kupuju skupe grafičke da bi igrali open world dečaka čarobnjaka niti roditelje koji to čine za svoju decu.

Kupiš Xbox S i igraš takve stvari, uživaš za 10x manje para.

2 godine nemamo visoko-profilnu skupu igru, još od Cyberpunka I ljudi ladno preporučuju Harry Pottera??

Kada kada bih rekao da nema neke moderne klasične muzike a neko mi predloži novi album Raste i Cobya.

To znaju i na oglasima pa vidim da se rudarske karte tipa RX580 prodaju za 150 EUR iako su svi ugasili rigove.

Ali još koji mesec i ide to na 75.

filpan
18.9.2022, 20:00
Nasmeja me covek sa listom. Kad uporedim za sta su se nekada kupovale graficke, odnosno za kakve naslove, ovo dodje kao vic. Sve sto vredi od igara danas maltene ni ne trazi jaku masinu. Takvo vreme doslo.

buraz
18.9.2022, 20:41
@buraz za witcher remaster je pre nekoliko dana potvrdjeno da izlazi do kraja godine, valjda i hoce.

@filpan
ja sam npr uzeo grafu ne zato sto nove igre izgledaju mocno, vec zato sto kako god izgledale, ja nisam mogao da ih igram vec nekoliko godina. :D
sebe razumem :D, ali ne razumem ljude koji mogu da teraju nesto na high u 60fps sa 1080p i kesiraju lovu da bi to bilo 1440p, 120fps, ultra.

Ne verujem im dok ne vidim, imajuci u vidu Cyberpunk fijasko, data leakove, to da je remaster trebao izaci 2021. i jos mnogo stvari… Ali nadam se da cemo konacno videti RayTraced Yen 😃

Aibo
18.9.2022, 20:43
Ma ko ima i može kupi novu grafu iz čiste dosade i obesti. Ne treba mu neki poseban razlog. Kao što je moj drugar ušao u trip da odličan i samo dve god. star auto proda i kupi novi 2022 model. A najžešće od svega je što radi preko puta svoje zgrade i vozi samo vikendom.

A i što su igre nezanimljivije to je grafika bitnija. 😁

polarnimeda
18.9.2022, 21:11
to je dobar primer i negde sustina. a po mnogo osnova ovde ne vredi generalizovati.

tokom vise od dve godine ludih cena, nakupilo se ljudi koji su prosto odavno zreli za novu grafu. pitanje je sta su imali ili imaju.

npr. komp koji sam ja terao bukvalno do pre 2 meseca nije mogao da potera witchera 3 na 1080p sa medium podesavanjima (moralo je low ako hocu 60fps)!

nije isto kada za novu grafu kesu odresi neko sa gtx660 i neko sa rtx2080ti.
takodje, nova grafa moze da znaci rx6600 i rtx3090.
takodje, neko u igrama uziva vise, neko manje (neko ce npr. i radije imati novi iphone nego sta da jede).
takodje, neko mesecno zaradi 200, a neko 2.000 evra (to je to da neko ide busom na posao, a neko menja sjajna kola).
takodje, mnogi igre za komp ne kupuju, a igraju ih, pa im je 5x jeftinije da kupe preskupu grafu nego bilo koju konzolu.
takodje, ovo je nova stvarnost, nije nesto sto ce da se vrati na staro ako samo sacekamo jos koji mesec. ko hoce da igra ovo sto ima (slazem se da je manje masterpiece-ova), jednostavno mora da plati vise nego sto je ranije. isto vazi za hleb, mleko, struju.... dakle ili tako, ili se trazi drugi hobi.

DeCoy
18.9.2022, 21:30
Što, ja volim iz hobija da menjam skoro celu konfiguraciju na svake 2-3 godine, zanimljivije mi je da jurim komponente i sklapam, nego da se igram... Ali sam ipak preskočio 2022. jer nisam tolika ovca da me šišaju za grafiku.

Porsche
18.9.2022, 22:12
Jbg ja nemam nikakav komp tako da ja svakako moram bez obzira na neke druge stvari. Iskreno sad da imam komp koji sam imao do pre godinu dana nebi verovatno menjao nista jos uvek.

makiem
18.9.2022, 22:30
.... dakle ili tako, ili se trazi drugi hobi.

Ili igraš masu dobrih igara koje su izašle za pc u proteklih 20 god na kompu od 450 eur.
Ali ako neko hoće da juri ultra podešavanja, 60 fps minimum za single player igre, neki ne mogu da igraju multi fps bez 120 fps (šta li smo mi igrali u igraonicama pre 20 godina pitaj boga). Ja sam witcher 3 sasvim lepo igrao sa 960 gtx na oko 45 fps i high podešavanjima, jako je lepo izgledao.

PC gaming nije skup hobi, rođaci, nego mnogi od nas ne prave razliku između igranja igre i gvirenja u fps brojac, 0.1 % low, gledanja u refleksije. Ja da nikad ne kupim kompjuter jači od ovog, pod uslovom da novi OSevi i hardver podrzavaju igre koje već imam, ne mogu da stignem da odigram dok sam živ.

I bicikl možeš da platiš 5000 eur. Moja poznanica je kupila za oko 110 000 din, vozi ga po stazama, 4-5 puta mesečno, ne verujem da pređe više od 50 km za mesec. Ja sam kupio za 27 000 nov, za manje od mesec dana sam prešao 278 km, da me nije oborio kovid sigurno bih stigao do 350 km. I to sam išao i malo po brdima (ništa ekstremno).
I sad, biciklizam je skup hobi? Nije brate, 1 % ljudi stvarno koristi ono što nude high end bicikli (a često mu i život zavisi od kvaliteta rama recimo kod MTB), 25 posto će da kupe isto to iako će najveći izazov za taj bicikl da bude neasfaltirani put. A za 75 % nas hobista je bicikl od 15-40k din dovoljan. Ili mi ne znamo kako se vozi bicikl?

Razmaženi smo, i to mnogo.

water wizard
18.9.2022, 22:55
izgleda da su mnogi našli drugi hobi, tokom ovih godina mininga, već smo pričali mislim ovde da klinci samo mobilni arče, tako da trebaće vremena da se to tržište oporavi, mi matori ionako igramo te starije igre..
Ali trebaće novi hardwer kad izađe nešto u UE5 pa će svi da trče u prodavnicu.. :)
Verovatno će i proizvođaći malo da poguraju, uzeli su i oni dobre pare ovih godina pa to treba pametno uložiti..

buraz
18.9.2022, 22:55
Ili igraš masu dobrih igara koje su izašle za pc u proteklih 20 god na kompu od 450 eur.
Ali ako neko hoće da juri ultra podešavanja, 60 fps minimum za single player igre, neki ne mogu da igraju multi fps bez 120 fps (šta li smo mi igrali u igraonicama pre 20 godina pitaj boga). Ja sam witcher 3 sasvim lepo igrao sa 960 gtx na oko 45 fps i high podešavanjima, jako je lepo izgledao.

PC gaming nije skup hobi, rođaci, nego mnogi od nas ne prave razliku između igranja igre i gvirenja u fps brojac, 0.1 % low, gledanja u refleksije. Ja da nikad ne kupim kompjuter jači od ovog, pod uslovom da novi OSevi i hardver podrzavaju igre koje već imam, ne mogu da stignem da odigram dok sam živ.

I bicikl možeš da platiš 5000 eur. Moja poznanica je kupila za oko 110 000 din, vozi ga po stazama, 4-5 puta mesečno, ne verujem da pređe više od 50 km za mesec. Ja sam kupio za 27 000 nov, za manje od mesec dana sam prešao 278 km, da me nije oborio kovid sigurno bih stigao do 350 km. I to sam išao i malo po brdima (ništa ekstremno).
I sad, biciklizam je skup hobi? Nije brate, 1 % ljudi stvarno koristi ono što nude high end bicikli (a često mu i život zavisi od kvaliteta rama recimo kod MTB), 25 posto će da kupe isto to iako će najveći izazov za taj bicikl da bude neasfaltirani put. A za 75 % nas hobista je bicikl od 15-40k din dovoljan. Ili mi ne znamo kako se vozi bicikl?

Razmaženi smo, i to mnogo.

Standardi svega rastu vremenom. Ko sto rekoh davno jos, nekad su se ljudi kupali nedeljom i uplacivali net na sate, danas strimujes masu stvari za 10e mesecno ili torentujes sve za dzabe i igras pucacine u 144/240Hz. Nekad si ako imas para imao fensi zaprezna kola, danas si u A6ici ili nekom sportskom dvosedu ako ti se bas moze.

1080p je i dalje golden standard ali 1440p to u narednih par godina preuzima - za 5 god su 1440p 165Hz IPS paneli sa Free/GSyncom pojeftinili sa 900 na 300 do 400e za high end modele. A graficke ranga 3060ti+/2070/1070 (u vreme kad je izasla) su i pravljene za vece rezolucije.

Sad kad je GPU mining i zvanicno pukao, videcemo da li ce Nv i AMD moci toliko da se bahate sa cenama, pogotovo sto ce trziste da preplavi polovna 3xxx serija koju ce rudari da dumpuju.

Aibo
19.9.2022, 1:05
Nasmeja me lepo sa "nekad su se ljudi kupali nedeljom". 😊 Offtopic ali i fun fact - udžbenik iz Higijene na medicinskom fakultetu kaže da je higijenski gledano potrebno zimi se kupati jednom nedeljno a leti nešto tipa svaki drugi-treći dan. Sve preko toga dakle radimo jer nam se može i jer više volimo miris gela za tuširanja, dezodoransa i parfema nego ustajalog znoja.

Tako i za gejming, ima nekog nivoa koji je racionalan i dovoljan, a onda ima i onog gde se teži ka nečem više jer svi volimo sebi da ispunjavamo hirove kada možemo. 120fps gejming dok mirišeš na shea butter - bring it on!

polarnimeda
19.9.2022, 13:02
ispade da su ljudi razmazeni ako ne sede i igraju igre iz prethodnih 20 godina, nego hoce nove. ja vec dve godine eksperimentisem, isprobavam zanrove koje inace ne volim i igre koje me nisu prvilacile, a dobro su ocenjene, kako bih izvukao neku slast sa starim kompom, ali jednostavno ne ide.

nije to prosto da mi smeta zastarela grafika, odavno se ne lozim na nju. i witchera 3 sam odigrao isto kao i ti jer sam koristio istu karticu, ali sam ga dao kao poznati primer.

jeste da midrange komp danas kosta skoro duplo vise nego sto je pre 8, 9, 10 godina. ali sve je poskupelo, a da ne budemo baksuzi - nisu ni plate iste kao pre 10 godina. a i da nije tako, dokle odlagati? realno, ako komp menjas na 6 godina kao ja (a sada je bilo 8 zbog ovog haosa sa cenama), dovoljno je da izdvojis 167 evra godisnje i mozes da kupis komp od 1.000 evra svaki put. to je bukvalno oko 1.500 dinara mesecno za nesto u cemu mozes da uzivas svaki dan, koliko god vremena da imas. pa tolko ljudi potrose da dva puta izadju na kafu, popuse toliko za dva dana, odgledaju dva filma u bioskopu sa nekim itd... kada tako gledas, a tako se i igras, to nije neki novac, ali je problem sto ljudi ne skupljaju na vreme po mrvu, nego kada je vreme za novi komp - "otkud mi da iskesiram tolke pare".

nije sve crno i belo. nije ili" 240fps u 1440p", ili "drljaj igre od pre x godina, ima tu dobrih naslova". sigurno i ima, ali dok iskopas, isprobas i prodjes kroz gomilu naslova da bi dosao do skrivenog gem-a, smuci ti se i da ga krenes.
meni je dovoljno da sve mogu da furam na 1080p sa mid podesavanjima, da imam 60fps. ako je to preterano, onda bih voleo da dodjes da vidis kako na mom tv-u izgleda 30fps i 900p i kazes mi dal je razmazeno sto mi se ne svidja.

ko sto rece buraz, vreme gazi sve. ono sto mi je nekada bilo dovoljno vise nije, ne zato sto sam besan, vec zato sto je izgustirano. da nije tako i dan danas bih pikao varijacije tetrisa.

@makiem
koji komp ti imas i da li i kada planiras neki novi? ako je ovaj iz profila znaci da si vec menjao gtx960 od 2gb za rx580 GTS od 8gb, a ta kartica ipak moze da pogura vecinu naslova dovoljno dobro. sve zavisi od svega. sve je u balansu. :D sta menjas, cime, koliko volis da igras igre, koliko imas vremena, koliko imas para da mozes da potrosis itd itd, da se ne ponavljam. mada se ponavljam vec dugo. :D odmoricu malo. :D

water wizard
19.9.2022, 13:14
ja sam više za što da dam 1000e kad mogu i sa 100 da se zabavim, isto kao i za mobilni, mogu da uzmem na rate na godinu dana bez kamate po 2000 din mesečno ali to je na kraju opet 200e, plus moram da se mlatim sa novim telefonom..
Celo leto sa i5 i integrisanom grafičkom, jedva čekam da sklopim zimski komp i nastavim tamo gde sam stao, planirao sam dying light, the following, world war Z, i Tomb Raider, tu je i džojstik za pes... i nfs volim i vožnje.. previše igara premalo vremena...
Ali u svakom slučaju treba uložiti u igranje srazmerno potrebama željama i mogućnostima

polarnimeda
19.9.2022, 13:20
dying light je meni u top 5 igara ikada, uzivaces ako ga nisi odigrao. obavezno i bozak horde dlc da ukljucis tu, ako volis malo izazova. :)
da mi je ostalo nekoliko takvih igri neodigranih, ni ja ne bih zurio sa novim kompom. :D

water wizard
19.9.2022, 13:22
igrao sam ali sa slabijim kompom, sad ću da odvrnem detalje :D

Markius
19.9.2022, 13:44
ja sam više za što da dam 1000e kad mogu i sa 100 da se zabavim, isto kao i za mobilni, mogu da uzmem na rate na godinu dana bez kamate po 2000 din mesečno ali to je na kraju opet 200e, plus moram da se mlatim sa novim telefonom..
Celo leto sa i5 i integrisanom grafičkom, jedva čekam da sklopim zimski komp i nastavim tamo gde sam stao, planirao sam dying light, the following, world war Z, i Tomb Raider, tu je i džojstik za pes... i nfs volim i vožnje.. previše igara premalo vremena...
Ali u svakom slučaju treba uložiti u igranje srazmerno potrebama željama i mogućnostima

pa naravno, nije isto kad pikas single player igru pa mozes da se takmicis samo protiv sebe samoga. a kad ti trzne u presudnom momentu online partije normalno da ces ulagati.

makiem
19.9.2022, 17:17
@polarni
Jeste taj iz profila. 960 sam zamenio kad je puklo proslo mining ludilo 2018. Planirao sam da sad kupim full komp, al objektivno mi ne treba još uvek. Nemam trenutno mnogo vremena za gejming, a i kada igram, sve su to stariji naslovi koje sam propustio ili ih igram po n-ti put. Slažem se za Dying Light, pre nekoliko meseci sam igrao po drugi put (prvi put na 960 gtx, sada sa rx 580, sad oko 60-70 fps, pre oko 45, ali feeling je manje više isti bio kad me pojure noću volatajli :D). Sa ženom u co opu, ona na 750ti i fx 4300, ma razbija :D

White Ripper
19.9.2022, 20:51
Evo preko pet godina kako koristim konfiguraciju iz profila, stvarno ne mogu da se požalim. Svaku igru stariju ili noviju koju sam bacio na ovu konfiguraciju, radila je besprekorno na 1080p high detalji. Ne može ultra i iživljavanje sa AA i AF, ali meni je to sasvim dovoljno.
Ne znam da li bih uopšte razmatrao promjenu konfiguracije... Realno, slabo i ovih novijih igara, sve neke reciklaže, i ono što me naročito iritira jeste što sam svaka igra ima energiju protivnika iznad glave. Nije ko nekad, igraš vice city ili saints row, jedan metak i pada, sad moram da ih punim olovom do ujutru ne bi li ih oborio.

Sve u svemu, možda i postanem konzolaš konačno, mada i tu nema više igara, recimo PS5, još uvijek malo ekskluziva, a ove multiplatform splačine rade i na konfiguraciji iz profila. :kreza:

DeCoy
19.9.2022, 21:00
Meanwhile, in Serbia...

https://rs.n1info.com/vesti/uhapseni-osumnjiceni-za-provalu-i-kradju-grafickih-kartica-vrednih-300-000-evra/

nexexcalibur
19.9.2022, 21:20
Ja nisam izdrzao, posle 9 meseci od uzimanja novog cpu-a i 3 meseca od uzimanja 1440p monitora konacno sam zaokruzio pricu sa 3070. Jos samo da stigne

makiem
20.9.2022, 7:12
pa naravno, nije isto kad pikas single player igru pa mozes da se takmicis samo protiv sebe samoga. a kad ti trzne u presudnom momentu online partije normalno da ces ulagati.

Ali presudnom za šta? I koliko ulagati? A šta ako trzne internet (što je relativno često)? Ako mi od 10 potencijalnih štucanja dnevno, 4x posledica laga, a 6x štucne zbog slabijeg kompa, da li da dam 2 plate za nov komp? Ne kažem da ne treba dati, naročito ako nekome dve plate ne znače puno/plata mu je tolika da za jednu može da sastavi vrh komp/ tj. ne živi od prvog do prvog (ja sam kao student dao mesečni džeparac za mehaničku tastaturu pa dva meseca jeo majonez na 'leba, tako da se ne pravim da sam ja donosio samo finansijski pametne odluke).

Šta ja pokušavam da kažem nisam ni sam baš siguran... verovatno da pc gejming ipak nije toliko skup, tj. da se ne mora imati mašina od 1000+ eur da bi se igrale i najnovije igre. I uživalo u njima. Izroda koji će oboriti i komp od 3k eur će uvek biti (crysisi i slično) i mislim da ne treba prvi put kad se vidi da je igra štucnula, fps pao ispod 60/120 odmah gledati novu grafu/cpu i kmečati kako je sve skupo. Drugim rečima, kao i u svakom hobiju imaš tierove, ali iz nekog razloga dosta pc gejmera misle da bez kompa od par hiljada eur nema pc gejminga.

Bespotrebno se odbijaju gejmeri koji nisu upoznati dovoljno sa price/perf odnosom kad vide da bez grafičke od 600 eur ne mogu da se igraju na pc-u pa zato i ne pokušaju.

NastyB
20.9.2022, 14:16
Nasmeja me covek sa listom. Kad uporedim za sta su se nekada kupovale graficke, odnosno za kakve naslove, ovo dodje kao vic. Sve sto vredi od igara danas maltene ni ne trazi jaku masinu. Takvo vreme doslo.

Živa istina.

Zbog prvog Tomb Raidera sam, tamo početkom 1997, kupio S3 Virge, a i to me nije zadovoljilo pa je morao da padne Voodoo Banshee. Samo zbog Tomb Raidera. A onda sam se mučio sa prvom Mafia igrom i GTA 3, te sam morao dobro da se pomučim za 8800GT. (slikan sa Nokia 3310 :) )

I od onda nijedna igra da me natera da menjam hardver, sve do pojave Red Dead Redemption 2 tbog koje sam, posle GTX1060 (sa 6 GB) prešao na 5700XT, a zatim i na RX6800 i sad nemam ništa zbog čega bih radio upgrade grafičke sve do pojave GTA VI i Elder Scrolls VI a to će biti ko zna kad...

evil_geko
20.9.2022, 14:35
Ja se sećam da sam pazario 8800 GTS negde 2008 valjda za nekih 28k din novu, znači jedna od higher tier GPU-a za eto neku cenu koja danas jedva low tier pokrije.

Crkla mi je nažalost pa sam je zamenio sa Sapphire HD 5770 Vapor-X, za koju se i ne sećam koliko sam platio beše ali se sećam da je bio best buy tada.

polarnimeda
20.9.2022, 14:43
I od onda nijedna igra da me natera da menjam hardver, sve do pojave Red Dead Redemption 2 tbog koje sam, posle GTX1060 (sa 6 GB) prešao na 5700XT, a zatim i na RX6800 i sad nemam ništa zbog čega bih radio upgrade grafičke sve do pojave GTA VI i Elder Scrolls VI a to će biti ko zna kad...

Kakav upgrade graficke kada imas rx6800?

water wizard
20.9.2022, 15:00
nakupilo se dosta igara tj naslova u zadnjih 20 godina, pa eto može i na tim starim nekad high end grafičkim koje se sad prodaju za 10e da se odigraju ti stariji naslovi, pa eto i da imaš ne znam koliko tanak budžet možeš nešto da igraš :)
Hoću da kažem, nekad to nije mogao svako da priušti.. e sad što više para više i muzike.. :D

makiem
20.9.2022, 15:22
Ja se sećam da sam pazario 8800 GTS negde 2008 valjda za nekih 28k din novu, znači jedna od higher tier GPU-a za eto neku cenu koja danas jedva low tier pokrije.

Crkla mi je nažalost pa sam je zamenio sa Sapphire HD 5770 Vapor-X, za koju se i ne sećam koliko sam platio beše ali se sećam da je bio best buy tada.

Tada je to bilo oko 350 eur, a minimalac je bio ispod 200 eur, prosečna plata oko 350, ako se dobro sećam. Ako tako gledamo, i danas za "prosečnu platu" možeš da kupiš mid range kod nas (3060ti). Nije mnogo lošija situacija.

DeCoy
20.9.2022, 16:08
Koncept prosečne plate je toliko retardiran da ne treba ni ulaziti u raspravu oko toga.

Ja sam krajem 2008. kupio laptop sa solidnom diskretnom grafikom (recimo u rangu 3060 danas) za 850€, danas o tome možeš samo da sanjaš.

Aibo
20.9.2022, 17:23
Baš sam ovih dana jurio laptop za prijateljicu i 850€ ti taman kupi dobar CPU i 16GB RAM-a. Ne smem ni da gledam gde kreće dobra diskretna grafika. Oseti se inflacija jasno. Mada isto je recimo i u HiFi industriji potpuno. Poređenje cena uređaja "istih klasa" iz recimo 2008 i danas - sve je 50-100% skuplje, i to češće vuče ka ovoj strani od 100%.

Ali ono što kaže makiem stoji - ne vredi kukati i nije kraj sveta ako neko mora da igra u nižem tieru od proseka po zapadnjačkim forumima.

evil_geko
20.9.2022, 18:02
Ali ono što kaže makiem stoji - ne vredi kukati i nije kraj sveta ako neko mora da igra u nižem tieru od proseka po zapadnjačkim forumima.

Upravo tako, ja sam pazario GPU samo zato jer na onu 1060 3GB je čak i faking eFootball javljao error zbog niskog VRAM-a, a i krenula je malo čudno da se ponaša, da sam imao barem 1060 6GB model, najverovatnije bih sačekao sledeću godinu i 4k seriju bez problema.

buraz
20.9.2022, 18:07
DLSS 3.0 ekskluzivan za Lovelace, gde je 4080 (neosakaceni) 1500e!!!

Nek’ se Nvidia lagano napusi ku*ca. Cist bezobrazluk, jos 4070 prodavati kao 4080 12GB i to za 1100e…

Kako bih voleo da im se ovo razbije o glavu. Glavnu prednost novih karti (DLSS) su zakljucali iza 4xxx serije, znajuci da ce masa ljudi moci da kupi jeftine 3xxx zbog kraha rudarenja.

AMD i RDNA3, evo vam idealne prilike da povratite market share… ali imam osecaj da ce samo precutno ispratiti Nv sa cenama.

A RX480 i GTX1060 i zvanicno mogu da se zaborave. Te klase nema vise.

DeCoy
20.9.2022, 18:33
Baš sam ovih dana jurio laptop za prijateljicu i 850€ ti taman kupi dobar CPU i 16GB RAM-a.

A ja sam to isto uzeo 2020. pred kovid ludilo za 69k.

@buraz

Nije EVGA džabe rekla pa-pa Nvidia karticama.

evil_geko
20.9.2022, 18:42
Ček ček, jedno je što je DLSS3 ekskluzivan za novi 4K hardware, ali ako svaka buduća igra ima SAMO DLSS3 u ponudi i 2K i 3K serije ne mogu da ga koriste više uopšte, ni stariju verziju, kao što npr FSR može da se bira 1.0, 2.0 itd, to je tek džukački potez, i to mesec dana nakon što sam pukao brdo novca na 3070.

Ako je tako, završio sam sa Nvidiom, mislim, generalno sam verovatno završio sa Nvidiom gledajući koliko je FSR napredovao, zlo i naopako.

buraz
20.9.2022, 19:07
Ček ček, jedno je što je DLSS3 ekskluzivan za novi 4K hardware, ali ako svaka buduća igra ima SAMO DLSS3 u ponudi i 2K i 3K serije ne mogu da ga koriste više uopšte, ni stariju verziju, kao što npr FSR može da se bira 1.0, 2.0 itd, to je tek džukački potez, i to mesec dana nakon što sam pukao brdo novca na 3070.

Ako je tako, završio sam sa Nvidiom, mislim, generalno sam verovatno završio sa Nvidiom gledajući koliko je FSR napredovao, zlo i naopako.

Samo je pitanje vremena kada ce Nvidia “pogurati” dev timove da implementiraju samo DLSS 3.0 “iz tehnickih razloga.” 2070S ce trajati jos nadam se, jer 3080 je osakacena za novi DLSS, osim ako RDNA3 ne pokida i s RayTracingom i sa FSR-om. 7800XT mi deluje sve primamljivije, ali gle kad i oni budu bezobrazni kao sa novim Ryzenima.

Aibo
20.9.2022, 19:46
Cene su ovakve da bi mogli da rasprodaju lager 3xxx serije za koji se priča da je vrlo veliki. Dok se većina toga ne rasčisti nećemo mi videti povoljne 4xxx. Još minimum pola godine a verovatno i duže se izgleda ništa neće promeniti u srednjem i nižem cenovnom segmentu.

Videćemo šta će AMD uraditi, mada nisu ni oni cvećke... Verovatno će staviti tek toliko niže cene da ispadnu malo finiji, ali će ih gotovo sigurno i oni povećati. Nadam se da grešim.

makiem
20.9.2022, 21:10
@Aibo
90 % posto da ne grešiš, AMD će sigurno zarađivati maksimum koji procene da mogu.

@Decoy
Ne kažem da je prosečna plata ili minimalac pravo merilo. Ali daj mi neko koje jeste (stvarno pitam, celi život se mučim da razumem ekonomiju, ali i kada pitam ekonomiste i daju mi objašnjenje nekog koncepta koje se kosi sa osnovnim zakonima logike, e onda dođemo do "to je komplikovano/ne može da se objasni").

Nešto što povezuje radno mesto najmanje plaćeno i usko specijalizovano stručno mesto sa jedne strane i šta čovek koji radi tim mestima može da kupi od svoje zarade sa druge strane? Mnogi oko mene računaju cene u paklama cigareta, neki u pljeskavicama (mada nije ista cena pljeskavice u Bg i Ćupriji). Da l da računamo u litrima mleka, ili kubiku drva za ogrev?

polarnimeda
20.9.2022, 21:12
Nadam se da je DLSS 3.0 pre svega zvrcka da ucini novu seriju primamljivijom na njenom pocetku, jer ce sigurno dobrano kostati, jos pokraj mora polovnjaka.
Ali Nvidia kartice svakako mogu da koriste i FSR, tako da sta sad.

makiem
20.9.2022, 22:10
Opa, 4090 je skoro 2000 EUR u Nemačkoj.
Ok, sve što sam rekao u poslednjih nekoliko postova je glupost i stavljam glavu na panj. Kolege PC gejmeri
"

DeCoy
20.9.2022, 22:12
@makiem

Najbolji pokazatelj bi bila medijalna (median) zarada, a ne prosečna, ali državi je lepše da forsira prosečnu jer ispada veća. To bi za Srbiju trenutno bilo oko 55.000, a ne 70 k'o što Mali tvrdi. Drugim rečima, 50% zaposlenih u Srbiji prima manje od 55k, a drugih 50% više.

makiem
20.9.2022, 22:17
@Decoy
To ima smisla, i jeste najrealnija, u pravu si. Ušima da se pokrijem, polagao sam statistiku na faksu :o

Cracked But Whole
20.9.2022, 22:46
Kakva su oni prevara! Prošlo vreme kad si mogao da guraš mid-range grafu od 300e za 1080p gejming.
Ove cene ni sa inflacijom nemaju smisla. Zaista se nadam da će čamiti na policama dok ne popadaju cene, i nove, i stare generacije.

polarnimeda
20.9.2022, 23:48
uopste nije bitno koliko to sto se prodaje vredi nego za koliko to mogu da uvale.
isplativije im je da trojici prodaju karticu za po 2.000 evra, nego petorici za po 1.000. i to ti je to.

water wizard
20.9.2022, 23:56
pa prvo da ošišaju ove što će da trče u prodavnicu, posle će da spuste cenu kad prodaja opadne

Aibo
21.9.2022, 0:22
Potrošnja je baš narasla a priča se da je RDNA3 dosta efikasniji. Zanimljivo je videti šta će se izdešavati ove generacije posle toliko dugo godina nvidijine reputacije kao efikasne a AMD-a kao furune. Zato DLSS 3.0 deluje vrlo obećavajuće ako su ovi procenti ubrzanja sa Digital Foundry iole realni.

qyGWFI1cuZQ

pa prvo da ošišaju ove što će da trče u prodavnicu, posle će da spuste cenu kad prodaja opadne

Ma šišaju oni i levo i desno, sve dok ima ko da im plaća. Nvidia prethodnih par godina ima jedne od najvećih margina zarade u celoj tech industriji. Pre 2010 su bile ispod 10%, pa oko 15% do 2016... A onda kreće veselo i profit do čak 37%. Znači delom je za ovakve cene kriva inflacija ali nV generalno dere. Mislim, kada imaš veće margine od Apple-a to dovoljno govori. Link ka graficima (https://www.macrotrends.net/stocks/charts/NVDA/nvidia/operating-margin)

water wizard
21.9.2022, 0:44
možemo da se nadamo da će deo profita uložiti u dalji razvoj možda i da otvore neku fabriku a ne sve da izdele menadžeri, mada ne očekujem da će im godina biti toliko plodna kao u vreme mininga

Cracked But Whole
21.9.2022, 11:19
Rudarenje karticama je prošlost, dakle tržište će sad biti preplavljeno polovnjacima. Ljudi će se time obezbediti ili će čekati ok cene za 30xx seriju.
Ovo novo će uzeti samo oni koji mogu da se bahanališu. Mada opet, to je uvek važilo za high-end modele, jedino što se cene stalno pomeraju dalje. A to znači da će i za mid-tier isto biti pomerene napred, kad se pojave.
A performanse - pa ono, marginalno bolje u odnosu na jake kartice iz prošle generacije, uz mnogo veću potrošnju. Šta će ti DLSS 3.0 ako kartica treba da bude jaka? Ako ne može da gura native 4k, pa majku mu za šta onda služi?
PS5 za 600e ti daje istu stvar, uz upscale do 4k

Aibo
21.9.2022, 11:42
Moore's law is dead tvrdi da je 4xxx serija u proizvodnji skuplja oko 50% od ekvivalentnih 3xxx. Baš su onako opustili ručicu kad su dizajnirali ovu generaciju.

https://youtu.be/u07OVq3x0dc

Živo me zanima kako će se prodavati sa tim cenama u ovoj recesiji. Imaju valjda i gejmeri limit neki.

Laskaris
21.9.2022, 12:02
možemo da se nadamo da će deo profita uložiti u dalji razvoj možda i da otvore neku fabriku a ne sve da izdele menadžeri, mada ne očekujem da će im godina biti toliko plodna kao u vreme mininga
A zasto bi otvarali nove fabrike i povecavali sebi troskove kada mogu da knapiraju ponudu i sa manjim troskovima ostvaruju veci profit?
I daj da budemo malo realni: industrija grafickih kartica je u bunaru. Neko nam najavi potrosnju od 1 kW samo za graficku karticu a performanse nisu pet puta vece? Sta to znaci? To znaci da je tehnologija u debeloj krizi. I jos bez blama najavi toliku potrosnju struje na cene energenata koje idu pravo u nebo.

DeCoy
21.9.2022, 12:09
Cena struje je ekstremno porasla samo u Evropi, USA i Azija nemaju tih problema.

Laskaris
21.9.2022, 12:25
Azija ce ih uskoro imati jer Evropljani kupuju po Aziji tecni gas kao da sutra ne postoji pa se ocekuju ogromni problemi bar u Indiji i Pakistanu koji jos nemaju stabilno snabdevanje gasom. Rusija nije jos uvek ukinula snabdevanje USA uranijumom za njihove nuklearne elektrane. Desi li se to, eto igranke i tamo.
Uzgred, moj kolega Nemac (zivi u kuci od 100-ak kvm sa suprugom, dvoje dece i majkom) dobio je dodatak racunu za gas od 6000 evra. To su ozbiljne pare i u Nemackoj koliko god da zaradjujes. Ne verujem da mu je bas do kupovine nove graficke kartice. Posto imam i sam stan tamo upravo cekam koliki ce meni biti racun. Mogu da ga platim naravno, pokusavam da naglasim koliko je situacija zaista ozbiljna.
Mene pojedini gejmeri i IT entuzijasti ponekad podsecaju na "zicoglave" iz romana Dena Simonsa. "Zicoglavi" su neprekidno prikljuceni na net i zive sto posto u virtuelnoj stvarnosti pa dolaze ljudi da im doturaju hranu i menjanju pamperse jer su oni potpuno nefunkcionalni i bespomocni u realnom svetu. Mislim da bi bilo dobro da se pojedini ljudi malo probude, pogledaju oko sebe i realno sagledaju u kakvom svetu zive.

perablenta
21.9.2022, 12:37
Jbt pusti ljude da uživaju dok mogu. Eto ja živim u tom svetu "probuđenih" i bilo je mi bolje ranije...

Laskaris
21.9.2022, 12:45
Ma to ne sporim, i meni je tako lepo ali kao odrasle osobe (vecina je ovde ipak odrasla) ipak imamo odgovornost i prema sebi i prema svojoj deci, okolini.
Ponavljam, da neko u ovakvom trenutku najavljuje potrosnju od 1kW za graficku kartu je totalno sumanuto. Cak i da sutra ovladamo postupkom nuklearne fuzije i za god dana izgradimo 50 reaktora na planeti udruzenim snagama (samo to je vec naucna fantastika a kamoli fuzija) potrosnja od 1 kW tj pet puta veca od trenutne maksimalne za performanse ni 3 puta vece je kriminalna drskost.

buraz
21.9.2022, 13:16
Ma to ne sporim, i meni je tako lepo ali kao odrasle osobe (vecina je ovde ipak odrasla) ipak imamo odgovornost i prema sebi i prema svojoj deci, okolini.
Ponavljam, da neko u ovakvom trenutku najavljuje potrosnju od 1kW za graficku kartu je totalno sumanuto. Cak i da sutra ovladamo postupkom nuklearne fuzije i za god dana izgradimo 50 reaktora na planeti udruzenim snagama (samo to je vec naucna fantastika a kamoli fuzija) potrosnja od 1 kW tj pet puta veca od trenutne maksimalne za performanse ni 3 puta vece je kriminalna drskost.

Nvidia je isla na cisti brute force ove generacije, to se znalo odavno. Kad si ih poslednji put cuo da spominju perf/watt? Maxwell i Pascal si mogao da vozis na trotinetu za identican performance uplift (ali bez RTXa), Lovelace ce spaliti vise napajanja nego ostale generacije zajedno ili ce imati zakljucan power slider i na najskupljim modelima partnera.

Nasao sam 3080 12GB za 750e i 3080ti za 950 (nove s garancijom) sve mi primamljivije deluju. Da nema DLSS 3.0 dileme ne bih ni razmisljao, 2070S jos uvek fenomenalno radi posao ali posle 3 godine upgrade ne bi skodio, plus sto se za nju i dalje moze dobiti fina cena.

Bojim se da Nv ne rasproda 3xxx seriju sada kada su konacno MSRP cene, napravi se luda i ostavi sadasnje za 4xxx. Vec su maskirali 4070 cip u 4080 i digli mu cenu za 400$, a 4080 je otisla sa 700$ na 1200.

Da li se IKADA do sada desilo da najbolji price/perf ima flagship karta? 4090 jede 4080 za “samo” 300 dolars vise?

Entry level bukvalno vise ne postoji. 3050 i cena koju za nju traze je sramotna.

maxx
21.9.2022, 13:18
Azija ce ih uskoro imati jer Evropljani kupuju po Aziji tecni gas kao da sutra ne postoji pa se ocekuju ogromni problemi bar u Indiji i Pakistanu koji jos nemaju stabilno snabdevanje gasom. Rusija nije jos uvek ukinula snabdevanje USA uranijumom za njihove nuklearne elektrane. Desi li se to, eto igranke i tamo.
Uzgred, moj kolega Nemac (zivi u kuci od 100-ak kvm sa suprugom, dvoje dece i majkom) dobio je dodatak racunu za gas od 6000 evra. To su ozbiljne pare i u Nemackoj koliko god da zaradjujes. Ne verujem da mu je bas do kupovine nove graficke kartice. Posto imam i sam stan tamo upravo cekam koliki ce meni biti racun. Mogu da ga platim naravno, pokusavam da naglasim koliko je situacija zaista ozbiljna.
Mene pojedini gejmeri i IT entuzijasti ponekad podsecaju na "zicoglave" iz romana Dena Simonsa. "Zicoglavi" su neprekidno prikljuceni na net i zive sto posto u virtuelnoj stvarnosti pa dolaze ljudi da im doturaju hranu i menjanju pamperse jer su oni potpuno nefunkcionalni i bespomocni u realnom svetu. Mislim da bi bilo dobro da se pojedini ljudi malo probude, pogledaju oko sebe i realno sagledaju u kakvom svetu zive.

E od ovakvih apokaliptičnih izjava,kako će biti ovako-biti onako,pa biće ovo,biće ono prosto mi se s.re...

Mislim,zar već jednom ne možete da ukapirate na osnovu svega do sada vidjenog da neće biti ništa posebno?....te propašće USA,te pomreće pola čovečanstva od korone ili čega već,te neće biti gasa,struje,para.....a zapravo,ništa od toga se neće desiti niti se desilo......gasa će i ove zime biti dovoljno,struje i to će se nekako pregurati....

Naravno,neće biti ni nikakvog nuklearnog rata,zombi apokalipse......ljudi će i dalje,pa i u Srbiji,skroo masovno da kupuju skupocene grafičke karte,automobile,da idu na skupa letovanja/zimovanja....jednostavno,ova naša planeta,tj bar zapadna "civilizacija" u koju i mi spadamo jednostavno ne može drugačije da živi...

Laskaris
21.9.2022, 13:40
Moze tebi da se s.. ali to apsolutno ne menja cinjenicu da je vreme veoma ozbiljno. Nacin zivota svuda pa i na Zapadu ce se dramaticno promeniti. Era jeftine energije je zavrsena, era jeftinih proizvoda iz Azije takodje se bliizi kraju..Demografska implozija Evrope je cinjenica, zivimo u vremenu ogromnih promena. Moze covek da zatvara oci pred svim tim (i to je nacin zivota) ali ne treba da se cudi kada se probudi jednoga dana u svetu koji bas i ne odgovara njegovim predstavama.
Naravno da ne zelim da plasim bilo koga ali daj da sagledamo cinjenice kao odrasli ljudi a one ipak nisu ohrabrujuce.
Naravno da svi mogu drugacije da zive, pa i Zapad. Do pre 150 godina kenj*li iza kuce i brisali se listom 90 odsto njih (nas i vise) a sada ne mogu bez graficke kartrice koja trosi 1 kW sa katastrofalnim odnosom potrosnja/performanse? Ali sad to na stranu, da ne mracimo - najave o ogromnoj potrosnji su prosto iritantne.
U industriji grafickih kartica nesto debelo smrdi. Kako je moguce da procesor, koji je objektivno u svakoj generaciji brzi za 15-ak ili cak i vise odsto, trosi sve manje ili isto struje uz slicnu i cak i nizu cenu a da graficke kartice (ne jos ali najavljeno) trose ogromnu kolicinu energije a da odnos potrosnja/performanse ide u bunar? Mozda se svesno zeli da se ubije gaming na PC-ju, u perspektivi mozda i na konzolama i da svi predjemo na gejming servise (GeForce i sl).
Entry level bukvalno vise ne postoji. 3050 i cena koju za nju traze je sramotna.
Sa ovim mogu samo 101 posto da se slozim.

Cracked But Whole
21.9.2022, 13:43
Da se nadovežem na moju misao o karticama koje potenciraju DLSS.
Nigde nije dato na uvid da je ista kartica u pitanju ali bi bilo sasvim glupo da se porede dve različite kartice.
Dakle, ako je na istoj karti Cyberpunk bez DLSS-a na 22 fpsa, a sa DLSS 3.0 ide do stotke... jel to znači da mi je potreban AI upscaling da bi karta uopšte mogla da pokrene igru?
Zaebi to

https://www.youtube.com/watch?v=ggHvchi_XeI

Laskaris
21.9.2022, 13:51
A neki DLSS, FSR nazivaju trikom da bi ljudi lakse presli na 4k gejming..gde ih cekaju kartice koje ce trositi 1 kW. Da, bas tako, zaebi to. Meni je cela ta prica posvadjana sa zdravim razumom.

polarnimeda
21.9.2022, 14:04
videcemo sta ce biti, ono sto je sigurno je da se kao i uvek stvara nevidjeni hajp, podaci koji se iznose se pazljivo biraju, odnosno guraju samo oni koji im najvise idu u prilog. pa onda krecu paid promotion poredjenja po youtube-u, visoke ocene "relevantnih" portala, izbacivanje po koje igre koju prosla serija nece moci da tera kako treba (da se stvori utisak da je vec zastarela) itd, itd.

mnogo je bitnije sta ce biti sa cenama midrange modela, a ne ovim karticama koje ce kod nas verovatno da kostaju 170.000+ rsd (dok se doda pdv, ugradi prodavac, saceka da se istrose oni koji bi platili koliko god da kosta itd).

a ako se stvarno i bude dobilo nesto posebno bolje, onda je pitanje koji ce procesor i napajanje uz to morati da ide. u sustini, moguce je da za nekoliko godina pikanje igara uz mesecnu pretplatu bez gejming racunara postane realnost, pa onda nek idu i na petocifrene cene ako hoce.

Aibo
21.9.2022, 14:13
.
Bojim se da Nv ne rasproda 3xxx seriju sada kada su konacno MSRP cene, napravi se luda i ostavi sadasnje za 4xxx. Vec su maskirali 4070 cip u 4080 i digli mu cenu za 400$, a 4080 je otisla sa 700$ na 1200.

EVGA je izjavila da ima 3xxx modela na lageru za još par meseci. Verovatno je isti slučaj i sa ostalim proizvođačima, sigurno se neće rasprodati preko noći. A opet, kad se lageri konačno isprazne taman će uleteti sa 4070 po toj ceni. A slažem se da su za ovaj 4080 12GB samo preimenovali ono što je trebalo da bude 4070.

Elem, svakako neće tek tako ostaviti tržište ispod 900$ bez robe i ne verujem da će modeli koji zamene odlazeće 3xxx imati lošiji price/performanse. Jedino što verovatno neće biti ni mnogo bolji.

Laskaris
21.9.2022, 14:18
Moja firma u DE je trenutno u fazi testiranja cloud okruzenja koje nudi potpuno integrisano poslovanje sa bilo kog mesta na planeti. Firma nam je presla na kombinovani rad i rad od kuce i posle korone a kako imamo i puno podruznica smanjili bi se i troskovi odrzavanja mreze, opreme, hardvera, troskovi poslovnog prostora, elektricne energije itd. Hardver tog clouda je u Frankfurtu. Ne bih da ulazim sada u detalje ko to nudi (ima vise ponudjaca zapravo) jer i nije bitno. Poslednjih godina ostvaren je znacajan napredak na polju graficke akceleracije iz clouda. CAD aplikacije, fakat je, rade korektno (ako izaberes dovoljno jaku emuliranu konfiguraciju naravno) Mislim da nam se smesi buducnost integrisanog gejming servisa. Platis za mesec dana npr, pocnes na laptopu, predjes na neki desktop, nastavis na telefonu ili nekom drugom uredjaju. Performanse ce zavisiti od kolicine para koje si dao za virtuelnu konfiguraciju. I to sve bez nekog znacajno snaznog lokalnog hardvera (graficke kartice). Zaceci toga naravno vec postoje. Da bi se cela prica omasovila potrebno je prebaciti klasicni PC/konzolni gejming u segment visokog budzeta u neki VR gaming ili nesto slicno sto ce na pocetku biti teze izvodljivo preko clouda.

Videcemo.

SAJEVAC
21.9.2022, 20:39

To ti je dokaz da trziste gura nov hardver pumpajuci snagu istom,nesrazmerno potrebama korisnika...Ja bih potpisao da i sad osrednja grafa iz 2016 na medium,high detaljima kakva je gtx1070 za coveka koji zeli da se zabavi lepo,a da ne obraca paznju previse na pikanterije,je sasvim dovoljna....Kripto jeste glavni krivac skoka cena,ali i zelja da se upotrebljive grafe poput rtx prve generacije prodaju po solidnoj ceni jer su i dalje itekako dobre i mocne,a onda za posledicu kad se pojavi nova generacija,kao ova nadolazeca,cene iste u srednjoj klasi divljaju nenormalno.

Howard1
22.9.2022, 8:01
Imam kupljenu novu GTX 1650 DDR6 4GB kupljenu po onim niskim cenama. Za ono što igram ona radi bez greške. Ima garanciju još godinu i 3 meseca. Prešao bih na nešto jače, maksimalno bih dodao 150€. Šta mi savetujete? Išao bih na neku karticu od 8GB.

DeCoy
22.9.2022, 8:15
Za te pare ništa.

Aibo
22.9.2022, 8:55
Imam kupljenu novu GTX 1650 DDR6 4GB kupljenu po onim niskim cenama. Za ono što igram ona radi bez greške. Ima garanciju još godinu i 3 meseca. Prešao bih na nešto jače, maksimalno bih dodao 150€. Šta mi savetujete? Išao bih na neku karticu od 8GB.Ako pretpostavim da za svoju možeš uzeti 100-130€ (gledano po cenama na KP)... Imao bi na raspolaganju 250-300€. Korišćene 1660 Ti i 2060 idu za taj novac i duplo su brže od tvoje karte. Od novih nV teško bilo šta. Od AMD ako dolazi u obzir već može nova RX6600.

Laskaris
22.9.2022, 9:13
Imam kupljenu novu GTX 1650 DDR6 4GB kupljenu po onim niskim cenama. Za ono što igram ona radi bez greške. Ima garanciju još godinu i 3 meseca. Prešao bih na nešto jače, maksimalno bih dodao 150€. Šta mi savetujete? Išao bih na neku karticu od 8GB.
Ako radi bez greske za ono sto igras zasto menjas? Graficke kartice svakako nece biti skuplje, koliko jeftinije videcemo. Ako bas hoces da menjas za novu, RX6600. Moraces da doplatis nesto vise od 150 eur. 1660Ti nije bas duplo brza od te kartice. Recimo da je to u idealnom slucaju oko 70-75 odsto a cesto i osetno manje. RTX 2060 je duplo brza. Ako hoces i polovnu mozes nju da pojuris. Izmedju 1660Ti i 2060 za iste pare svakako uzmi 2060.

ETR1
22.9.2022, 9:40
Ja bih potpisao da i sad osrednja grafa iz 2016 na medium,high detaljima kakva je gtx1070 za coveka koji zeli da se zabavi lepo,a da ne obraca paznju previse na pikanterije,je sasvim dovoljna....

E upravo i ja razmisljam isto. Imam 1070Ti i ne planiram jos da je menjam, nemam razlog, a vidim da neko rece da je 2070S vreme za menjanje.. :facepalm zavisi i od zahtevnosti korisnika, ne samo od igara ili cega vec.

Aibo
22.9.2022, 10:44
Neki moj stav je da su ~2x performanse minimum koji ima smisla i oseti se prilikom apgrejda. Ono kad ti je nova karta do 50% brža se pojede sa par podešavanja koja se realno i ne primete.

Evo ja sa RX470 na tako 2x bržu RX6600... GoW igram, podigao sa 1080p na 1440p, sa original na high... FSR uključen. Izgleda sve nijansu lepše kad se zagledaš ali kad se zaigraš ne menja mnogo finalni doživljaj.

DeCoy
22.9.2022, 10:53
mGARjRBJRX8

Aibo
22.9.2022, 11:50
Preteče me. Oplakah dok sam gledao. Ja ću onu sa Anti-Gravity pločom i Dark Matter energijom. 🤣

Inače - Nvidia CEO Says High Prices for GPUs Are Here to Stay: https://au.pcmag.com/graphics-cards/96342/nvidia-ceo-high-prices-for-gpus-are-here-to-stay

Laskaris
22.9.2022, 12:03
Graficke kartice definitivno postaju mnogo vece od cigle :D Pojedine su najskuplji primerci u celoj istoriji cigala :D
@Aibo: ne postoji (jos uvek) igra koja se ne moze igrati u 1080p sa rx470. I to cak sa pristojnim nivoom detalja. Jedina igra od koje sam odustao jer radi lose je Elex 2. Ona doduse radi lose na svim konfiguracijama. DirectX 12 verziju nikako da izbace.

Howard1
22.9.2022, 13:16
Ako radi bez greske za ono sto igras zasto menjas? Graficke kartice svakako nece biti skuplje, koliko jeftinije videcemo. Ako bas hoces da menjas za novu, RX6600. Moraces da doplatis nesto vise od 150 eur. 1660Ti nije bas duplo brza od te kartice. Recimo da je to u idealnom slucaju oko 70-75 odsto a cesto i osetno manje. RTX 2060 je duplo brza. Ako hoces i polovnu mozes nju da pojuris. Izmedju 1660Ti i 2060 za iste pare svakako uzmi 2060.

Menjao bih da taj kupac koji kupi ima garanciju i da ja budem miran kad je prodam. Sebi bih svakako opet uzeo novu nVidia-u jer ceo život imam njihove grafičke. Kada bi bilo onda najbolje da kupim? Iskreno 150€ je maksimalno što bih dodao za sada ili možda 200€ ako baš budem morao. Više od toga ne bih dao. Polovno neću jer je pola njih rudarilo i to nije sigurna kupovina danas.

DeCoy
22.9.2022, 13:39
Kao što rekoh, novo od nVidie, za tvoju polovnu + 150€, nema šanse ni godinu dana da čekaš.

Partybreaker
22.9.2022, 14:06
Slagao bih kad bih rekao da se nisam ponadao nekoj finoj mid-range RTX 4xxx grafici, ali po svemu sudeći - nemam za sad šta tu da tražim. :qliranje:

Popriličan zaokret od Maxwell arhitekture, gde je jedan od glavnih selling point-a bila upravo potrošnja. Ovde je izgleda fokus na egoističnom nabijanju performansi, samim tim i cena. Samo da bude što jače, a balansa nigde. Kvalitetnih igara koje to mogu da isprate još manje. Po prezentacijama se i dalje provlači 2 godine stari mediokritet zvani Cyberpunk 2077. :rolleyes:

Ukoliko AMD spusti cene, eto mene sa nekom kartom iz njihovog tabora, po prvi put posle ~15 godina. 6700XT mi deluje pristojno. Uz 12GB VRAM i peglanje drajvera tokom vremena, biće to dobra future-proof karta.

Treba podržati stvari kao što su FSR 2.0. Dok Nvidia ograničava novu verziju DLSS-a isključivo na novu generaciju, AMD otvara kôd za svoj softver.

Da ne ispadne da sam ja sad nešto ogorčen i razočaran, baš me briga iskreno :D Ispratim Jensenove prezentacije sa znatiželjom i uživanjem i zaista mi se sviđaju ideje i realizacije svih inovacija, naročito u softverskom domenu. Žao mi je samo ako pohlepa pojedinaca onemogući široj publici da oseti sve to što silni inženjeri napraviše svih ovih godina.

Do tad teram zahtevnije naslove na ~50FPS @ 1440p na GTX 1660 Super. 10 minuta posla da se namesti pomenuti FSR 2.0 i optimized settings i sve te igre (God of War/Dying Light 2/Cyberpunk 2077/...) kreću da klize.

filpan
22.9.2022, 14:26
Ma nema nista od ovog. Ja cekam 5XXX seriju. Mozda bude i neka igra tada koja zahteva novu graficku.
Za sada nisam nista igrao na high i ultra high a da zastuca na Full HD.

Aibo
22.9.2022, 14:35
Pa baš su se jasno okrenuli enthusiast delu kupaca, čak se više i ne prave da ih je briga za niže segmente. FSR i DLSS inače mnogo čupaju stvar da igra izgleda pristojno na ekranima više rezolucije a da se ne otvara za grafičke koje to mogu nativno.

@Howard1

Jedino novo od nV što ima ikakvog smisla je neka najjeftinija 3050 za ~320€. Evo ti jedan lep grafik da proceniš odnos snaga i da li ti se to uopšte isplati: https://static.techspot.com/articles-info/2403/bench/1080p-o.png

Ako ti stvarno ta grafa vrši posao za sve što igraš i ne planiraš nešto zahtevno u skorije vreme, možda je najpamentije da je i dalje ne menjaš.

S.t.a.r.a.c.
22.9.2022, 14:39
Pa zar nije nizi segment najveca zarada!

Btw, Nvidia opet laze: https://www.youtube.com/watch?v=1VacJ7rHNAw
Ko bi rekao!

SAJEVAC
22.9.2022, 19:53
E upravo i ja razmisljam isto. Imam 1070Ti i ne planiram jos da je menjam, nemam razlog, a vidim da neko rece da je 2070S vreme za menjanje.. :facepalm zavisi i od zahtevnosti korisnika, ne samo od igara ili cega vec.

Upravo to,nisu svaciji apetiti isti,ali da je rtx2070s sjajna kartica za manje,vise svaku igru danasnjice,jeste....Sad za nekog ko hoce 4k i da se izivljava sa detaljima,verovatno ni rtx3080 ne bi bila dovoljno jaka...

makiem
22.9.2022, 20:41
Ja ću verovatno još neko vreme da ostanem na 1080p, tako da ću sačekati rtx 4080 8gb, ili možda i 4080 4gb, pošto nisam baš zahtevan. :D

polarnimeda
23.9.2022, 15:35
rtx4090 na itx maticnoj:
https://i.ibb.co/q94bS61/4yyzrgu7t5p91.jpg

Laskaris
23.9.2022, 20:18
Kakva abominacija. Toj grafickoj kartici treba oslanjanje u kucistu da bi uopste stajala u slotu ploce.
Tehnologija grafickih kartica i moderni AAA gejming se zapravo prate. Besmisleno i bezidejno a skupo.

ogisha
23.9.2022, 22:17
Ako Nvidia zadrži ovakvu praksu cena i za 4070, a AMD iskoristi situaciju i poentira, uzimam AMD kartu na proleće bez dileme.

Aibo
23.9.2022, 22:45
Neko od ovih većih YT reviewera (mislim da je JayzTwoCents) je pričao da po komentarima vidi da je mnogo više nV fanova isfrustrirano nego ikad ranije i da mnogi pišu da će po prvi put ozbiljno uzeti u obzir AMD. Neki opšti feeling je da su baš preterali sa cenama ovoga puta i to nakon perioda naduvenih cena zbog majninga.

Ako AMD ima osećaja da i sam ne pretera sa svojim, mogao bi da se desi Ryzen moment i ovde.

Cracked But Whole
23.9.2022, 23:04
Ja bih rado prešao na crvenu stranu da znam da su im ok drajveri i podrška kod novijih AMD kartica. Sa 480-icom sam imao podosta problema, stalno neki bagovi i crashevi, al kad bi mi neko rekao - ma nemaš problem to je sve sad prošlost, bez sumnje bih skočio na AMD u narednoj kupovini (koje svakako neće biti još godinu dve)

Vlad Cepesh
24.9.2022, 0:52
Do aprila ove godine sam koristio RX 570 4GB, od 2018te do 2022ge. Dakle skoro 4 godine. Sada sam na RTX 3060. AMD kartica je kod burazera. I mogu da kazem da za 4 godine koriscenja nisam imao vecih problema sa AMD drajverima. Priznajem sada da su Nvidia drajveri bolji, bez daljnjeg, ali AMD drajveri nisu uopste losi. Hteo sam da uzmem RX 6600, ali mi uletela polovna 3060 za slicne novce i zato sam tu gde sam. Inace se ne bi zalio ni na RX 6600.

SAJEVAC
24.9.2022, 2:38
Do aprila ove godine sam koristio RX 570 4GB, od 2018te do 2022ge. Dakle skoro 4 godine. Sada sam na RTX 3060. AMD kartica je kod burazera. I mogu da kazem da za 4 godine koriscenja nisam imao vecih problema sa AMD drajverima. Priznajem sada da su Nvidia drajveri bolji, bez daljnjeg, ali AMD drajveri nisu uopste losi. Hteo sam da uzmem RX 6600, ali mi uletela polovna 3060 za slicne novce i zato sam tu gde sam. Inace se ne bi zalio ni na RX 6600.
Samo da ne bude opet budalesanja kao sa navi arhitekturom..Preseo mi dan kada sal uze rx5700xt...

bojanh
24.9.2022, 10:54
Evo Sajevac je imao problema sa 5700xt (secam se i da mu se grejala uzasno do 80-90c), brat i ja smo ranije imali kartice iz serije RX400/500 i uvek neki problemi sa drajverima ili temperaturama cak i nakon promene paste, pa GPU-Z ne ocitava GPU load kako treba kao kod nvidia kartica, tako da su mnogi ljudi ogorceni na AMD kartice s dobrim razlozima.
Da je naprimer RTX 4070 cak i 100e skuplja od AMD ekvivalente kartice, radije bih uzeo Nvidiu nego AMD (tj nerado bih platio dodatnih 100e znajuci da dobijam bolje drajvere i manje glavobolje s karticom).
Jedino ako AMD ispegla svoje kartice kako treba i cena bude niza, onda ih treba uzeti u razmatranje.

buraz
24.9.2022, 11:22
Evo Sajevac je imao problema sa 5700xt (secam se i da mu se grejala uzasno do 80-90c), brat i ja smo ranije imali kartice iz serije RX400/500 i uvek neki problemi sa drajverima ili temperaturama cak i nakon promene paste, pa GPU-Z ne ocitava GPU load kako treba kao kod nvidia kartica, tako da su mnogi ljudi ogorceni na AMD kartice s dobrim razlozima.
Da je naprimer RTX 4070 cak i 100e skuplja od AMD ekvivalente kartice, radije bih uzeo Nvidiu nego AMD (tj nerado bih platio dodatnih 100e znajuci da dobijam bolje drajvere i manje glavobolje s karticom).
Jedino ako AMD ispegla svoje kartice kako treba i cena bude niza, onda ih treba uzeti u razmatranje.

350 TDP ohladiti neces sem ako komp ne drzis u zamrzivacu. Nv je tu prednost izgubila, ali i dalje imaju RTX.

ognjen_ogi
24.9.2022, 11:28
Koliko vidim jedina igra koja je 'problematicna' za AMD karte je Metro exodus a
u vecini naslova sije Nvidiu ili su tu negde. Podjednako su dobre kartice samo
je pitanje sta ko vise preferira meni je sasvim svejedno,uzimam ono sto je povoljnije.
Cak je i onaj model Asrock iz serije 6 sasvim ok.

Laskaris
24.9.2022, 11:58
AMD drajveri su lutrija. Imam Asus Strix RX470 i nemam problema sa njom (letos po vrucincinama nije presla 65 stepeni) ali drajveri su...osetljiva tema. RX5xxx (Navi) su imale gomilu problema sa amd drajverima sve do sredine 2020 ili cak i kasnije. U 2021 do oktobra nije bilo drajvera koji nije davao driver timeout error na Polaris kartama, u 2022 recimo da je januarski dobar (neki posle januarskih nece ni da se instaliraju). Imam i rezervne 1050ti (u drugom kompu sa 1600AF) i GTX960 (u originalnoj kutiji u ormanu) i nisu imale ni jedan jedini problem sa drajverima za sve ove duge godine koje ih koristim a sa 1050Ti koristim cak i najnoviji drajver. Kad covek pogleda sta su sve upakovali u AMD Software pomisli da je dobro da to sve uopste i radi. I te budalastine ne mozes da ne instaliras, sve ide zajedno u paketu. Sta ce internet browser u AMD software paketu uopste? Zasto moram da imam i softver za screenshotovanje i snimanje-streamovanje videa?
Drugi ozbiljan problem sa AMD kartama je saroliko hladjenje koje zavisi od proizvodjaca. nVidia je tu mnogo, mnogo bolja (barem do sada bila).

voodoo_
24.9.2022, 12:48
Ako izabereš minimal installation, dobijaš control panel ali bez streaminga, snimanja, biblioteke igara i drugih džidža-bidža.

Laskaris
24.9.2022, 12:57
Ako izabereš minimal installation, dobijaš control panel ali bez streaminga, snimanja, biblioteke igara i drugih džidža-bidža.
Da, ali samo od verzije 21.4.1. Kako je cela serija drajvera iz 2021 do novembra s***ana uglavnom koristim drajvere iz 2020 gde to ne moze ,a redje iz 2022 gde provereno samo januarski radi kako treba (mozda jos neki, znam da drajver 22.5.x nece da se instalira sasvim..).

voodoo_
24.9.2022, 13:49
Ne razumem kako neće da se instalira, evo imam RX 570 drajveri poslednji stabilni 22.5.1 instalirani uredno u minimalnom profilu bez problema na Win10.

Ili pričaš da neće na Polaris karticama?

Laskaris
24.9.2022, 13:53
Kazem da nece kod mene, a napisao sam koju karticu u tom kompu imam. Zasto nece ne znam, a iskren da budem, nisam se nesto mnogo ni trudio. Win 10 LTSC 1809, trebalo bi da moze na njega bez problema. Mogao bih da probam taj minimalni profil.
Driver timeout error, crni ekran, restarti je bio problem mnogih sa Polaris kartama u 2021 godini. Da li je do kartica, do ostatka hardvera ili do drajvera ne znam. Cinjenica je da je to AMD popeglao krajem 2021.
edit: instalirao se 22.5.1 i kod mene bez greske koristeci minimalni profil. Hvala. Nedostaje mi stosta iz starog CP al ajd..najbolja bi bila kombinacija full i minimal ali ne moze...

SAJEVAC
24.9.2022, 22:16
Samo da se nadovezem na pricu o temperaturi i hladjenju kartica..Rx5700xt je znao da ode i na 85 stepeni u full loadu tako da mi grejanje nije ni potrebno bilo jer sam imao furunu od kompa,a rtx koji je osetno jaci u full opterecenju nije presao 65 i to pod uslovom da je i cpu nategnut lepo i da stvara toplotu..Jednom recju nebo i zemlja..Kako sada stvari stoje nvidia je majka Mara i tata Franja...U gamingu su temperature daleko nize.Evo presao sam Gears 5 sa zakucanih 75fps na ultra podesavanjima..Temperatura nije presla 45 stepeni i to u najgorem slucaju..Inace i manje zna da bude,a prosek opterecenja gpu je oko 70%.Iskreno,bolje i vise para izdvojiti,nego muciti muku sa amd gpu..Ako se sta promeni,to je druga prica,ne treba biti kategorican.Inace o tome koliko je tih kuler na rtx karti,tek to sto je neuporedivo.Da ne znam da je u kucistu,ne bi ni znao da je imam.

player1
24.9.2022, 22:43
Win 10 LTSC 1809

A da nije mozda problem sto imas taj zastareli Win10, sa feature updejtima do 2018?

DeCoy
24.9.2022, 22:51
Imaju problem AMD drajveri sa LTSC Windowsom, mene zeza na laptopu, isto neće da se instalira, tj. zaglupi se tokom instalacije.

player1
24.9.2022, 23:34
Sto i ima smisla jel ta vezija nije ni predvidjena za korisnike kucnih racunara, nego za opremu koja mora da bude stabilna i gde se hardver ne menja.

Ako oces karticu iz 2021, nemoj onda da koristis Win10 koji je zakljucan na opcije koje je imao u 2018 godini, i za koji niko zivi ne testira drajvere za nov hardver.

Aibo
25.9.2022, 0:18
Nisu AMD drajveri nikad bili ispeglani kao nV. Pisao sam ja kad sam sa 1060 prešao na RX470 kako me je mučilo što ne radi DVI port i mislio da je pokvaren hardver ali ispalo de je neki drajverski problem koji nije rešen od 2016. do danas. Onda ta karta nije htela da baci sliku kada se komp probudi iz sleep-a. Opet poznat problem sa drajverima koji nikad nije rešen. Naučiš ti da zaobiđeš to i živiš OK sa kartom ali ne zahvaljujući AMDu.

Zbog toga mogu da kupim AMD GPU ako je jasno bolji hardver za isti novac, jer što bih u suprotnom rizikovao šta će da me snađe. Mada da kucnem u drvo RX6600 radi kao sat od prvog dana. Čak i u sleep šaljem komp. 😄

Laskaris
25.9.2022, 10:16
Sto i ima smisla jel ta vezija nije ni predvidjena za korisnike kucnih racunara, nego za opremu koja mora da bude stabilna i gde se hardver ne menja.

Ako oces karticu iz 2021, nemoj onda da koristis Win10 koji je zakljucan na opcije koje je imao u 2018 godini, i za koji niko zivi ne testira drajvere za nov hardver.
"AMD Software: Adrenalin Edition 22.5.1 is designed to support the following Microsoft® Windows® platforms. Operating System support may vary depending on your specific AMD Radeon product.

Windows 11 version 21H2
Windows 10 64-bit version 1809 and later"

Znam vrlo dobro sta je LTSC ali umem da procitam i release notes drajvera...
Ne bih pokusavao da instaliram drajver na nepodrzanu verziju windowsa.

Sa druge strane 22.1.2 se instalira bez ikakvog problema a release notes je identican:

"Radeon Software Adrenalin 22.1.2 is designed to support the following Microsoft® Windows® platforms. Operating System support may vary depending on your specific AMD Radeon product.

Windows 11 version 21H2

Dakle, setup rutina drajvera tj neke komponente prateceg softvera su u medjuvremenu menjane a release notes ostao isti. To je, za mene, prosto krs.

Jedine probleme koje sam imao sa Asus Strix RX470 su driver timeout u 2021. godini. AMD treba ozbiljno da se posveti strogom definisanju sistema hladnjenja i to ostro da propise proizvodjacima. I izbaci mogucnost podesavanja krive hladjenja tj ukljucivanja-isklj. ventilatora, pa i ovrerklok opcije iz svojih drajvera. To neka rade proizvodjaci ili neka bude moguce preko 3rd party aplikacija. Ako je hladjenje dobro projektovano korisnik nema sta da prcka po krivama hladjenja. Problem je sto to nije slucaj a AMD izlazi u susret toj losoj praksi.
Ogroman broj problema sa AMD karticama prouzrokovan je i pratecim softverom proizvodjaca maticnih ploca. Jedini ASUS tu, koliko toliko, daje kvalitetan softver uz svoje ploce. Ostalo je, skoro bez izuzetka, smece. Ipak, i tu je problem pre do AMD-ovog drajvera nego do drugih komponenti. Iste konfiguracije sa nVidia kartama rade bez ijednog problema.

Laskaris
25.9.2022, 13:04
Izgleda da "Microsoft.VCLibs.140.00.UWPDesktop" pravi probleme. E sad, instalacioni paket bi trebalo da ima sve potrebne fajlove ali ih, sva je prilika, nema. Trebalo bi proveriti kakvo je stanje C++ biblioteka (imam ih sve od 2005 do 2019 i to u obe varijante: 32 i 64bit) a mozda i .Net Framework 4.5.2 paketa.. Hbm ga, nije ni bitno. Drajver se zajedno sa CP instalira bez problema u minimalnom modu. Jedino sto mi zaista nedostaje su profili igara, ostalo je beskorisno smece. Ocitavanje temperatura i broja obrtaja radim kao i za CPU, preko HWInfo u sistem tray-u.

MARE GSX R
25.9.2022, 14:26
Ja sam na na r9 380 instalirao modovane drivere 22.8.1 to mi je sada u drugom racunaru inace sa originalnim driverima sam imao te pomenute probleme na vise verz...

Послато са SM-A315G помоћу Тапатока

Aibo
25.9.2022, 15:55
Meni lično na tri različite AMD karte nikada nije bio problem da dovedem sve problemčiće u red i nesmetano koristim kartu duži period... Zato se i ne cimam da ih kupim. Ali iz poslednjih par komentara je savršeno jasno zašto ih mnogi izbegavaju i zašto AMD ne bi trebalo da se zanosi sa cenama čak i kad ima hardverski savršen proizvod.

water wizard
25.9.2022, 16:22
meni ukinuli podršku za win 8.1 i to odavnooo.. a ima podrška za win7.. dobro ima načina i da se to prevaziđe tj instaliraju noviji drajveri, ali ono.. ok i ja bih uzeo ne bih se bunio.. gledam samo cenu

SAJEVAC
25.9.2022, 17:33
"AMD Software: Adrenalin Edition 22.5.1 is designed to support the following Microsoft® Windows® platforms. Operating System support may vary depending on your specific AMD Radeon product.

Windows 11 version 21H2

Znam vrlo dobro sta je LTSC ali umem da procitam i release notes drajvera...
Ne bih pokusavao da instaliram drajver na nepodrzanu verziju windowsa.

Sa druge strane 22.1.2 se instalira bez ikakvog problema a release notes je identican:

"Radeon Software Adrenalin 22.1.2 is designed to support the following Microsoft® Windows® platforms. Operating System support may vary depending on your specific AMD Radeon product.

Windows 11 version 21H2

Dakle, setup rutina drajvera tj neke komponente prateceg softvera su u medjuvremenu menjane a release notes ostao isti. To je, za mene, prosto krs.

Jedine probleme koje sam imao sa Asus Strix RX470 su driver timeout u 2021. godini. AMD treba ozbiljno da se posveti strogom definisanju sistema hladnjenja i to ostro da propise proizvodjacima. I izbaci mogucnost podesavanja krive hladjenja tj ukljucivanja-isklj. ventilatora, pa i ovrerklok opcije iz svojih drajvera. To neka rade proizvodjaci ili neka bude moguce preko 3rd party aplikacija. Ako je hladjenje dobro projektovano korisnik nema sta da prcka po krivama hladjenja. Problem je sto to nije slucaj a AMD izlazi u susret toj losoj praksi.
Ogroman broj problema sa AMD karticama prouzrokovan je i pratecim softverom proizvodjaca maticnih ploca. Jedini ASUS tu, koliko toliko, daje kvalitetan softver uz svoje ploce. Ostalo je, skoro bez izuzetka, smece. Ipak, i tu je problem pre do AMD-ovog drajvera nego do drugih komponenti. Iste konfiguracije sa nVidia kartama rade bez ijednog problema.
Upravo to..Ti kao krajnji korisnik nisi duzan da se cimas oko podesavanja krive hladjenja i jos nekih stvari koje dolaze nakaradno odradjeno iz fabrike..Ja cak i sa podesenom krivom nisam bio zadovoljan..Istinaa je da koji stepen je karta bila hladnija,ali se cula kao usisivac,da cak i kad slusalice stavim,bilo je iritirajuce..Drugo,sto je postala praksa kod amd kartica jeste to naduvavanje performanci...Malo,malo pa im neka karta bude nestabilna ka def vrednostima....Onda cujem tako komentar,smanji malo pa uzivaj..Necu nista da smanjujem!Ako je izasla iz fabrike,hocu kad je ubodem u kuciste,instaliram drajver,da je karta stabilna,hladna i tiha...To su tri uslova koja mora da ispuni..Sve ovo ostalo,kako izgleda fizicki i koji je proizvodjac me ne zanima..Zato je po meni bolje i platiti vise za nvidiu,nego kidati svoje zivce..

Laskaris
25.9.2022, 19:20
Meni lično na tri različite AMD karte nikada nije bio problem da dovedem sve problemčiće u red i nesmetano koristim kartu duži period... Zato se i ne cimam da ih kupim. Ali iz poslednjih par komentara je savršeno jasno zašto ih mnogi izbegavaju i zašto AMD ne bi trebalo da se zanosi sa cenama čak i kad ima hardverski savršen proizvod.
Kvalitet proizvodnje je izgleda poprilicno los. AMD nema hardverski ni priblizno savrsen proizvod i to je uzrok svih njegovih potonjih odluka. I podesavanje krive hladjenja i neprijatno cesta potreba da se daunklokuje kartica da bi radila stabilno. Da bi proizvodjacima nesto mogao strogo da propises i sam moras da imas kvalitetan proizvod. AMD celu svoju paletu proizvoda i pravi prema kvalitetu proizvedenih cipova. To naravno nije nista novo ali kada se tako nesto radi bar ta selekcija mora da bude stroga a to nije slucaj. Bas zbog kilave selekcije i vrlo upitnog kvaliteta cipova uopste, AMD pristaje na sve moguce provizorijume u svojim drajverima i tolerisanja gluposti koje proizvodjaci-sklapaci rade. RX480/580/590 su klasicni primeri "silovanja" Polaris palete. 480/580 nisu ni 10-15 odsto brze od 470/570 ali zato imaju 200 odsto vise problema. Zasto? Jer je cip krs i dobar samo za 470/570, ali i dizajn hladjenja kod 99 odsto modela prosto ne odgovara potrebama cipa na tim frekvencijama. O problemima sa rx460/560 karticama (pogotovo manje renomiranih brendova kao npr XFX) ne treba ni trositi reci. Em krs cip (ne arhitektura vec prosto kvalitet) em los dizajn hladjenja em upitan kvalitet ventilatora. Nekom geniju kod XFX-a je palo na pamet da ventilatore ukljucuje od 60+ stepeni. Verovatno jer su loseg kvaliteta pa da ih malo pristedi da duze traju.
O Navi arhitekturi tj o problemima sa drajverima i hladjenjem bolje da ne pocinjem..Svako je imao prilike da vidi hiljade zalbi kupaca.
Ipak, AMD mora prvo da pocne od sebe da bi u lancu mogao dalje nesto da menja.

SAJEVAC
25.9.2022, 20:00
Kvalitet proizvodnje je izgleda poprilicno los. AMD nema hardverski ni priblizno savrsen proizvod i to je uzrok svih njegovih potonjih odluka. I podesavanje krive hladjenja i neprijatno cesta potreba da se daunklokuje kartica da bi radila stabilno. Da bi proizvodjacima nesto mogao strogo da propises i sam moras da imas kvalitetan proizvod. AMD celu svoju paletu proizvoda i pravi prema kvalitetu proizvedenih cipova. To naravno nije nista novo ali kada se tako nesto radi bar ta selekcija mora da bude stroga a to nije slucaj. Bas zbog kilave selekcije i vrlo upitnog kvaliteta cipova uopste, AMD pristaje na sve moguce provizorijume u svojim drajverima i tolerisanja gluposti koje proizvodjaci-sklapaci rade. RX480/580/590 su klasicni primeri "silovanja" Polaris palete. 480/580 nisu ni 10-15 odsto brze od 470/570 ali zato imaju 200 odsto vise problema. Zasto? Jer je cip krs i dobar samo za 470/570, ali i dizajn hladjenja kod 99 odsto modela prosto ne odgovara potrebama cipa na tim frekvencijama. O problemima sa rx460/560 karticama (pogotovo manje renomiranih brendova kao npr XFX) ne treba ni trositi reci. Em krs cip (ne arhitektura vec prosto kvalitet) em los dizajn hladjenja em upitan kvalitet ventilatora. Nekom geniju kod XFX-a je palo na pamet da ventilatore ukljucuje od 60+ stepeni. Verovatno jer su loseg kvaliteta pa da ih malo pristedi da duze traju.
O Navi arhitekturi tj o problemima sa drajverima i hladjenjem bolje da ne pocinjem..Svako je imao prilike da vidi hiljade zalbi kupaca.
Ipak, AMD mora prvo da pocne od sebe da bi u lancu mogao dalje nesto da menja.

Ja zato nisam hteo ni da se cimam sa reklamacijama jer sam znao da je u pitanju ne individualni problem mog hardvera,nego globalni problem cele serije..Kada sam je prodao iako je kartica tada na trzistu isla za 1200e,ja sam je dao za 450 i naglasio kupcu da mora da se cima sa doticnim stvarima,da bi to sve bilo korektno,prihvatljivo korektno....Isto je muku mucio sa temperaturama,stabilnoscu i td..Na kraju je i on istu grafu prodao,trecoj osobi..Jednom recju,je...dan kad sam je kupio..Vise mi je zivaca pokidala,nego sto sam se naigrao sa njom...

DeCoy
25.9.2022, 20:23
Evo šta je gospodin Jensen "kožna jaša" Huang imao da kaže na pitanje o ceni 4xxx kartica:

Moore's law is dead. And the ability for Moore's Law to deliver twice the performance at the same cost, or the same performance at half the cost every year and a half is over. It's completely over. And so the idea that the chip is going to go down in cost over time, unfortunately, is a story of the past.

Laskaris
25.9.2022, 20:44
Tehnologija je prosto u bunaru i to treba svakome da bude jasno. Kupujte grafe kvalitetnijih proizvodjaca, mazite ih i pazite jer treba dugo, dugo da vas sluze. Crkne li vam kartica, placate masne pare za jedva primetan porast performansi u odnosu na grafu staru i pet godina.

zexns73
25.9.2022, 21:03
Pa sad nebi se sa svime slozio koristio sam i amd i nvdijine kartice i secam se da nije ni kod nvdije uvek bilo savrseno sto se tice drajvera,sto se tice amd-ovi kartica nikad nisam bio instalirao odmah cim se pojavi najnoviji drajver obicno su to bili beta(opcioni drajveri).Ok sad je sve mnogo lakse zbog danasnjeg interneta da se zameni verzija drajvera,secam se nekad dok je bio dial-lap internet u pocetku pa odem kupim graficku kartu a u kutiji cd sa drajverom a posto u medjuvremenu izasla jos koja verzija drajvera a ja mogo samo da instaliram sa cd pa bilo kad ono medjutim ili se dovijaj posto su ono vreme neki casopisi se prodavali sa cd-dvd-om sa drjaverima i programima koji su se smatrali pod obaveznom lektirom za nas pc-ase ili cuvaj kolekciju drajvera ili neki poznanik koji ima.Stose tice izrada prethodna amd saphirova karta je imala mnogo bolju izradu nego trenutni mi gigabatova 3050 ,vec sam to napiso u nekim postovima pa necu da se ponavljam tako da izrada sama i kvalitet od prozivodjaca a bili smo svedoci da kad je bila rudarska kriza bila otimacina za kartama pa sto bi se proizvodjaci onda trudili kad su plivali u zaradi a sve sto se ponudi prodalo,svi sebe hvale a dok im ne zagusti da dodje vreme da se moraju laktati da dodju do kupaca tako ce i biti
Tako da na kraju dana bilo kad sam imao problem sa amd ili nvdijom al resavalo se i bilo je igranja.Po vasim postovima sam zakljucio kad intel losiji kriv je amd i kriv je i kad nvdia ne ispuni ocekivanja i amd je isto kriv sto svet kompjutera nije ubacivo neki cd u pakovanje casopisa,sram ga bilo :D

SAJEVAC
25.9.2022, 21:14
Tehnologija je prosto u bunaru i to treba svakome da bude jasno. Kupujte grafe kvalitetnijih proizvodjaca, mazite ih i pazite jer treba dugo, dugo da vas sluze. Crkne li vam kartica, placate masne pare za jedva primetan porast performansi u odnosu na grafu staru i pet godina.

Koga da mazim covece boziji :D .Nije ona kupila mene,nego ja nju...Ja ako u necemu uzivam,to je da se izivljavam na hardveru...Ne mislim u bukvalnom smislu,ali dok ga ne izrabim,ne prodajem ga...Kad rikne i ne bude vise za upotrebu,kroz prozor :D .

makiem
25.9.2022, 21:27
Od grafickih u poslednjih 12 god: gainward nv 9600 gt, asus radeon 5770, asus hd 6850, asus nv 750ti, gigabyte nv gtx960, xfx amd rx580. Dakle nisam fanboy i ovo su sve karte koje su kod mene provele bar godinu, najcesce i do 3 god. Jeste amd za nijansu pipaviji bio sto se tice drajvera. Ne mogu da potvrdim kako se svaka verzija drajvera ponasa kod amd-a jer ne instaliram nove ako nemam potrebe, znam da mi je njihov glupavi OSD bio nestabilan pa sam ga gasio od kako sam na rx580 a ako mi zatrebaju podaci koristim riva tuner i hwinfo. Očigledno da mnogiljudi imaju probleme, a nekad se nekome baš poklopi da bude j...an za sve pare.

Ali mišljenja sam da nikako ne treba smatrati nvidia-u bezbednom opcijom, jer jednostavno nije. Niti nekog proizvođača. Najgora karta što se tiče temperature mi je bila asus 5770 direct cu, koja je rutinski 2 godine radila na 95 C, čak i sa lapovanjem kulera jer ne he asus iskulirao jer kartica radi, tako da reklamacija ništa. Svaki proizvod(i primerak) za sebe, jednostavno.

Remedy
25.9.2022, 22:12
Evo šta je gospodin Jensen "kožna jaša" Huang imao da kaže na pitanje o ceni 4xxx kartica: Moore's law is dead. And the ability for Moore's Law to deliver twice the performance at the same cost, or the same performance at half the cost every year and a half is over. It's completely over. And so the idea that the chip is going to go down in cost over time, unfortunately, is a story of the past.

To se iz perspektive kupaca desilo još 2017-te, nego on tad nije imao potrebu da objašnjava. Sada kad se očekuje poplava polovnih karti i postoji fin lager aktuelne generacije, a on treba da prodaje novu po naduvanim cenama, baš lepo od njega što se setio da objasni :D. Videćemo koji će još zakoni prestati da mu važe, izgleda serija 4xxx i sa gravitacijom ima nekih problema.

buraz
26.9.2022, 0:57
Nabavio sam 1080ti za bratov racunar za 200e. Za sebe i dalje cekam RDNA3 objavu, pa cu videti - mozda 2070S izgura jos jednu gen (po ovim cenama hoce sigurno osim ako i RTX 3xxx ne bude “steal”).
Tako da braco pocelo je, uskoro ce biti masovni dumping. Pratiti oglase i uhvatiti nekog sto se resava karti po prihvatljivoj ceni.

bojanh
26.9.2022, 7:27
Imam Asus Tuf Gaming RTX 3070ti u domacoj garanciji do juna 2024.
Vidim da se krecu oko 600-700e na KP oglasima ali je pitanje po kojoj ceni se zapravo prodaju.
Nasao sam EVGA RTX 3080 10gb FTW3 Ultra s madjarskom garancijom do januara 2025 za 700e.
Da li se isplati ovaj prelazak ili cekati daljnji pad cena?
Mada treba racunati da ce i mojoj da padne cena vremenom, tako da ispadne isto ako je prodam sad za 600e i uzmem 3080 za 700e ili kasnije prodam za 400, pa za 500 uzmem 3080, doplata izadje ista tom logikom, ako budu takve cene...

Porsche
26.9.2022, 9:06
Kapiram da st ti prvi vlasnik tvoje karte?
Ja nebi rizikovao jer ko zna sta je ta 3080 prosla, da li je majnovala, koliko i u kakvim uslovima.
Mozes pogledati na netu uporedne testove tih karti pa proceni da li ti je vredno rizika i promene.

ognjen_ogi
26.9.2022, 10:10
Ne bi ni ja, taj sto je prodaje za 700e verovatno joj je dusu ispustio.
Cena nove rtx3080 je potpuno neprihvatljiva,cak i za dosta manje moze da se
nadje bolji hardver,recimo onaj ASRock 6900xt ako ti treba za 4k.

bojanh
26.9.2022, 10:10
Ja sam drugi vlasnik, prvi vlasnik je majnovao 6 meseci s njom, a kod mene se koristi undervoltovana za povremeni gaming, tako da znam kakva je jer je ipak kod mene skoro godinu dana, radi stabilno bez ikakvih mana, a za ovu 3080 ne mogu nikako da znam, osim da verujem na rec prodavca da nije majnovala, mada posto je stara svega 8 meseci, ne verujem da je mnogo "istrosena".
Nakon kalkulacije, ispadne da se isplati prelazak pod uslovom da uspem moju prodati za bar 600-650e, pa bi me prelazak izasao svega 50-100e...ali posto je trziste u ovom trenutku jako klimavo, ne bi me cudilo da se na kraju proda i za 550e jer cene su u blagom padu, trziste postaje veoma zasiceno polovnim RTX 3000 karticama, oglasa je sve vise i vise iz dana u dan.

DeCoy
26.9.2022, 10:56
Ali najstručniji čovek u Srbiji :facepalm

Mocko
26.9.2022, 11:36
Igrala baba Minesweeper na njoj.:D

galebns
26.9.2022, 11:45
Nisam u majnerskim vodama ali sto su menjani termalni padovi ako nije rudarila? Mozda glupo pitanje...

Porsche
26.9.2022, 11:52
A mene zanima zasto je gpu undervoltovan? Zasto se to radi?

DeCoy
26.9.2022, 12:05
Zato što su obično fabrički overklokovane i nabijaju previsoke temperature po defaultu.

Porsche
26.9.2022, 12:08
Koliki je gubitak performansi?

Sto znaci leti ide undervolt, a zimi ga dizati pod plafon. Treba se i ogrejati. :kreza:

DeCoy
26.9.2022, 12:24
Gotovo nikakav, nekad čak i više FPSa možeš da izvučeš sa undervoltovanom karticom.

9JsqKREvukQ

Što se tiče menjaja padova...

6jOuqwojuWY

bojanh
26.9.2022, 12:32
Gubitak performansi kod undervolta gotovo da i ne postoji, bar neki primetan, mozda 1-3fps.
A dobitak je ~10 stepeni manje, samim tim manja brzina ventilatora, manja potrosnja struje (kod 3070ti sa 250-300w na 170-200w na 99% opterecenja).
Dosta ljudi to radi u danasnje vreme, ja sam za to saznao tek pre 2 godine i krivo mi sto nisam ranije.
Kod brata u racunaru Gigabyte Windforce RTX 2070, na fabrickom naponu ide i do 75c, kad sam je undervoltovao sa njenih ~1050mv na 800mv i malo smanjio core clock, temperatura sad oko 55-60c.
Probaj to da odradis, isplati se, imas tutoriale po youtube kako se undervoltuje.

Porsche
26.9.2022, 12:38
Nisam to nikada radio niti imao priliku da to vidim. Nemam ja sad nikakav komp, mislim rasprodao sam pa bi uskoro trebao da kupujem po nesto.

Svakako cu probati kad sklopim masinu, ako budem imao potrebu za time.

Inace planiram da kupim RTX 3080 Asus Tuf pa cu da vidim.

Cracked But Whole
26.9.2022, 13:02
Mi ovde pričamo o banalnosti novih kartica sa drastičnim cenama i marginalno boljim performansama, a onda se opet nađe neko ko se dvoumi da li vredi menjati 3070ti za 3080 :D
Pa majku mu. Oke, sad kapiram zapravo zašto Nvidia radi to što radi.

bojanh
26.9.2022, 13:18
Pa nije isto kad vec imas karticu vrednosti ~600e koju mozes prodati i dodati nesto novca da uzmes 20% jacu kartu i kad nemas nikakvu graficku i treba da iskesiras 700-800e, to je ogromna razlika.
Ja svake godine na takav nacin nadogradjujem graficke, prodajem dok jos ima dobru vrednost doplatim nesto malo (ako uvaljam moju po lepoj ceni ne doplatim nista), nego neko ko recimo menja graficku na svakih 5 godina pa mora odjednom da pukne 400+ ili vise evra...da su jake cene, to stoji, novu 3070-3080 ne bi nikad kupio, vec samo polovnu u garanciju upravo zbog ustede novca.
gtx 970 - 1070 - 1080 - 1080ti - 3060ti - 3070ti....ovo je bio moj upgrade grafickih od 2015 godine, pre toga se i ne secam sta sam imao, uglavnom idem nadogradnju korak po korak, prelazim na malo jaci model s doplatom koja uglavnom bude 50 do 100e najvise jer toliko mogu da prezalim.

water wizard
26.9.2022, 14:42
pa ono moraš malo da kombinuješ, trebaš da prodaš tu tvoju grafičku ili da se ispružiš keš a grafička da čeka da se proda.. ne znam kakvo je interesovanje trenutno..
Jeste to 100e kako si ti zamislio ali treba i da se realizuje plus uvek malo rizik kad se kupuju polovne grafičke...
Ili samo prodaš tu grafičku i uzmeš 600e :D
Btw sad gledam to je oglas na fb, ja bih za te pare samo lično proveravao i testirao..

buraz
26.9.2022, 15:03
Pa nije isto kad vec imas karticu vrednosti ~600e koju mozes prodati i dodati nesto novca da uzmes 20% jacu kartu i kad nemas nikakvu graficku i treba da iskesiras 700-800e, to je ogromna razlika.
Ja svake godine na takav nacin nadogradjujem graficke, prodajem dok jos ima dobru vrednost doplatim nesto malo (ako uvaljam moju po lepoj ceni ne doplatim nista), nego neko ko recimo menja graficku na svakih 5 godina pa mora odjednom da pukne 400+ ili vise evra...da su jake cene, to stoji, novu 3070-3080 ne bi nikad kupio, vec samo polovnu u garanciju upravo zbog ustede novca.
gtx 970 - 1070 - 1080 - 1080ti - 3060ti - 3070ti....ovo je bio moj upgrade grafickih od 2015 godine, pre toga se i ne secam sta sam imao, uglavnom idem nadogradnju korak po korak, prelazim na malo jaci model s doplatom koja uglavnom bude 50 do 100e najvise jer toliko mogu da prezalim.

Sve razumem osim upgradea sa 1080ti na 3060ti (koja je ustv. 2080 super, dok je 1080ti 2070s). Jedino ako je bilo zbog raytracinga, ali onda si mogao i odmah da ubodes 3070ti i ne hebes se s toliko preprodaja.

bojanh
26.9.2022, 15:59
Sve razumem osim upgradea sa 1080ti na 3060ti
Matora karta van garancije, moze da crkne svaki cas, 3060ti bio u garanciji 2+ godine, ima i DLSS sto je prednost.

pa ono moraš malo da kombinuješ, trebaš da prodaš tu tvoju grafičku ili da se ispružiš keš a grafička da čeka da se proda.. ne znam kakvo je interesovanje trenutno..
Jeste to 100e kako si ti zamislio ali treba i da se realizuje plus uvek malo rizik kad se kupuju polovne grafičke...

Upravo ovo me najvise i brine, da sve ide po planu, bilo bi idealno, ali posto je sad rizican period sto se tice cena grafickih, moram dobro razmisliti.
I trgovina bi bila obavezno licno uz probu graficke.
Jedino je problem sto je garancija Madjarska Ipone, pa u slucaju neke reklamacije ili licno ici tamo ili cimati nekoga ko redovno ide tamo u nabavku pa da ponese karticu...

SAJEVAC
26.9.2022, 20:17
Sve razumem osim upgradea sa 1080ti na 3060ti (koja je ustv. 2080 super, dok je 1080ti 2070s). Jedino ako je bilo zbog raytracinga, ali onda si mogao i odmah da ubodes 3070ti i ne hebes se s toliko preprodaja.

To ako zaboravis na rtx.Rtx2080s je bolji cip od gtx1080ti a rtx3060ti pogotovo.

Љуша
26.9.2022, 20:36
matora karta van garancije, moze da crkne svaki cas,

Чу матора. Моја 650Ти стара 10 година и даље ради.

bojanh
26.9.2022, 20:41
Nisi razumeo, matora u smislu, ima 5 godina starosti, vrednost joj je tada pre nekoliko meseci bila 600e (majning na vrhuncu) i ako crkne, mozes je prodati za 100e na oglasima (citaj izgubio si 500e)...ja je lepo prodao i za malo vise para uzeo 3060ti u domacoj garanciji da se osiguram.
Nije problem kad crkne karta do 50e vrednosti, vec ona koja kosta 500-600e a nemas garanciju :)

Cracked But Whole
26.9.2022, 21:20
Sve je lutrija either way, pogotovo ako ne uzimaš novu. A i tad je pitanje. Meni je 2070-ica pravila space invaders probleme, falična u startu, al srećom pod garancijom pa uspeš da zameniš.

Sve je naravno pitanje prioriteta. Ako misliš da ti zaista znače tih 20% performansi (iako čisto sumnjam da je toliko baš), onda je ok razmena. Ali na duže staze, komotno možeš sačekati i tipa 6080, i proći ćeš fino do tada. Da ne pričamo o tome koliko troše energije ove kartice. Mislim, nije kao da iko posebno gleda zaštitu sredine, al definitivno ćemo osetiti ako bude poskupljenja struje. To jest, kad bude sledeći put, pošto ćemo već od ovog meseca imati.

buraz
27.9.2022, 1:30
To ako zaboravis na rtx.Rtx2080s je bolji cip od gtx1080ti a rtx3060ti pogotovo.

https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-3060-ti-founders-edition/35.html

17-20% performance uplifta sa 1080ti i 2070S, i oko 5% u odnosu na 2080 Super, u zavisnosti od rezolucije. Manje VRAMA. Saving grace je nova domaca garancija, u suprotnom bih me mrzelo da vadim kartu iz kucista pa makar mi raytraceovana Asa Akira bila u VRu.

Niko ne spori da je jaca karta, samo se ne moze smatrati pravim upgradeom. Na sta ja mogu ici sa 2070s na 1440p? Na 3080 12Gb i 3080ti (cak je i 3080 na granici, jedva 60% brza na 1440p, sve ispod 50 je smesno). Sto kaze Aibo, odvrnes jedan detalj koji se pre ugasio i istopilo se 30% prednosti za 2 sekunde (primer: detalji vode u RDR2 ili RT na max u Cyberpunku).

50% je minimum koji ja smatram upgradeom, dok je idealno 80 do 100 (kao sto je 1070 bila jaca od 980ti, koja je bila sama po sebi jaca od 970 za oko 40%).

Gadoguz
27.9.2022, 10:23
Sve što si naveo je djelimično i tačno, al’ brate mili otkud to da je 1070 duplo brža od 980 ti, kada skoro pa iste performanse imaju. Pozz

SAJEVAC
27.9.2022, 11:22
https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-3060-ti-founders-edition/35.html

17-20% performance uplifta sa 1080ti i 2070S, i oko 5% u odnosu na 2080 Super, u zavisnosti od rezolucije. Manje VRAMA. Saving grace je nova domaca garancija, u suprotnom bih me mrzelo da vadim kartu iz kucista pa makar mi raytraceovana Asa Akira bila u VRu.

Niko ne spori da je jaca karta, samo se ne moze smatrati pravim upgradeom. Na sta ja mogu ici sa 2070s na 1440p? Na 3080 12Gb i 3080ti (cak je i 3080 na granici, jedva 60% brza na 1440p, sve ispod 50 je smesno). Sto kaze Aibo, odvrnes jedan detalj koji se pre ugasio i istopilo se 30% prednosti za 2 sekunde (primer: detalji vode u RDR2 ili RT na max u Cyberpunku).

50% je minimum koji ja smatram upgradeom, dok je idealno 80 do 100 (kao sto je 1070 bila jaca od 980ti, koja je bila sama po sebi jaca od 970 za oko 40%).

Dobro slazem se sa tobom da nije upgrade neki sa gtx1080ti da skocis na rtx3060ti...Jeste smesno ako gledas na perfomance..istina je da to sto kazes nije nesto zbog cega se isplati uzimati grafu,ali da kreces od nule ili imas karticu koja je dosta slabija od gore pomenute,svakako je bolja kupovina..Ako gledamo sa tehnicke strane.....Prenaduvane cene su neka druga prica i to ne bi da komentarisem.Sto se tice vrama,mislim da tih 12gb je smesno za tu graficku i da nema aman bas nikakve prednosti zbog njih..Iskreno i ja sam to gledao nekada kao prednost,ali iskreno mislim da to ima smisla samo ako je gpu puno jaci....
A obo za gtx1070 i gtx980ti nisi u pravu...Gtx980ti je bezmalo ista karta kao gtx1070,ali ja bih opet dao prednost tu gtx1070 zbog novije podrske drajvera.toga sto je mladja....

buraz
27.9.2022, 14:37
Za prvi deo posta se slazemo, za drugi si me pogresno razumeo. 1070 je bila oko 10% jaca oko 980ti (u novijim igrama i vise), ne 50. Moja poenta je bila da se do Pascala ocekivalo da x70 serija za nijansu nadmasi prethodnu x80ti seriju po midrange ceni (400-500$). To se sve promenilo sa Touringom kada je 2080ti otisla na 1200$ i bila svegs 30% “sirovo” jaca od 1080ti, a 2070 cak i slabija od 1080ti sa 3GB VRAMa manje, a visem MSRPu od 1070. 3xxx je donekle vratila taj balans cena i performansi, uzevsi u obzir inflaciju. No onda ulecu mineri, pandemija i skalperi, tako da je u realnosti 3xxx serija bila najskuplja ikada.

Nvidia ocigledno nije dobila dopis da je GPU mining gotov pa se i dalje voze na tim cenama.

S.t.a.r.a.c.
27.9.2022, 17:02
Evo šta je gospodin Jensen "kožna jaša" Huang imao da kaže na pitanje o ceni 4xxx kartica:

Taj debil Jensen kao i obicno prica apsolutne gluposti. Kao kada je rekao kako covjek vise ustedi ako vise plati njegov RTX proizvod.
Cijena grafickih je otisla gore prije inflacije! Znaci case closed!

SAJEVAC
28.9.2022, 1:45
Za prvi deo posta se slazemo, za drugi si me pogresno razumeo. 1070 je bila oko 10% jaca oko 980ti (u novijim igrama i vise), ne 50. Moja poenta je bila da se do Pascala ocekivalo da x70 serija za nijansu nadmasi prethodnu x80ti seriju po midrange ceni (400-500$). To se sve promenilo sa Touringom kada je 2080ti otisla na 1200$ i bila svegs 30% “sirovo” jaca od 1080ti, a 2070 cak i slabija od 1080ti sa 3GB VRAMa manje, a visem MSRPu od 1070. 3xxx je donekle vratila taj balans cena i performansi, uzevsi u obzir inflaciju. No onda ulecu mineri, pandemija i skalperi, tako da je u realnosti 3xxx serija bila najskuplja ikada.

Nvidia ocigledno nije dobila dopis da je GPU mining gotov pa se i dalje voze na tim cenama.

U principu,ja mislim da se cene skoro nece stabilizovati i da ludilo tek pocinje,ali sto dole kolega kaze,da mazim kartu ne pada mi na pamet...Dok je u mom vlasnistvu,bice izrabljena,a kada dodje vreme za zamenu,onda cemo videti sta cemo...Tesko onom ko sklapa celu konfiguraciju sad za gaming,jer to sto sada mozes da uzmes za 2000e,pre svih tih cuda koje si nabrojao,moglo je za 1000e.....Iskreno ni najmanje mi se nije davalo za grafu 80 000,ali prosto izludeo sam vise bez grafe,a jedina stvar sto me u celoj prici iritira jeste,sto da sam pre 3 godine,tolike novce izvdvoio,sad bi imao daleko bolju konfiguraciju.....

DeCoy
28.9.2022, 8:14
Ludilo je prošlo, ludilo u smislu nedostupnosti kartica i sumanutih cena po oglasima kod nakupaca. Ovo sad je normalno tržišno ponašanje za razvijeni duopol.

Laskaris
28.9.2022, 9:02
AMD pravi previse slab pritisak na nVidiu. Daleko slabiji je taj pritisak od pritiska koji na trzistu procesora pravi prema Intelu. Da nema AMD-a Intel bi nam jos prodavao dual-core procesore za 100 eur. Trzistu grafickih kartica bi treci proizvodjac legao kao budali samar. Videcemo sta ce tu Intel moci da napravi.

zvucnjak
28.9.2022, 10:29
Treba nam neko da bude Xiaomi grafičkih kartica :D

Vlad Cepesh
28.9.2022, 12:55
Gledajuci cene po nekim drzavama RX 6600 kosta manje od 250$, RX 6600XT i 6650XT su ispoe 300$, dok se pojavio RX 6700 10GB za ispod 400$. Tako da pritiska ima, ali ne po svim trzistima. Sta je tome razlog, pitanje je. Kada bi bile sve ove kartice po slicnim cenama u evrima kod nas, ko bi se zalio uopste? Pa cak i na nesto losije drajvere...