NA LICU MESTA<>
112019<><>

RNIDS panel diskusija

Digitalno bojno polje

Galerija „Artget”, Beograd, 24. X

Povodom Evropskog meseca sajber-bezbednosti, RNIDS je održao prigodnu panel diskusiju u kojoj su učestvovali potpukovnik dr. Dragan Mladenović iz Uprave za telekomunikacije i informatiku Generalštaba Vojske Srbije, Dragoslav Stanižan, rukovodilac Službe za informacionu bezbednost i tehnologije Nacionalnog CERT-a (computer emergency response team) Republike Srbije i Žarko Kecić, rukovodilac Sektora IKT usluga RNIDS-a.

Potpukovnik Mladenović je predstavio kako danas izgleda ratovanje u sajber-prostoru i gde je mesto sajber-sukoba u vojnoj strategiji, kako se ono pozicionira u taktici i kako se koriste vojna znanja u sajber-ratovanju. Predočio je i kako Vojska Srbije gleda na sajber-ratovanje i kako se sprovode obuke.

Gospodin Stanižan je predstavio Nacionalni CERT i njegovu ulogu pre svega u edukaciji raznih državnih nivoa u prevenciji sajber-napada. Predstavio je i veze Nacionalnog CERT-a sa međunarodnim telima i pandanima po drugim državama, ali i opisao aktivnosti prilikom incidenata i kako saradnja pomaže da se problem prevaziđe u kriznim situacijama.

Gospodin Kecić je predstavio značaj DNS-a za funkcionisanje čitavog interneta, a posebno kada se zna da polovina sajber-napada uključuje napade na DNS sisteme. On je predstavio koji su načini da se originalni DNS protokol načini sigurnijim i šta RNIDS nudi na tom planu. Ujedno je najavio skori početak DNSSEC-a, tj. potpisivanje nacionalnih domena kriptografskim ključevima.

U diskusiji inspirisanoj pitanjima publike najviše se pričalo o kritičnoj infrastrukturi države ili neke manje organizacije.

Dušan DINGARAC

 
 TRŽIŠTE
Microsoft Windows Virtual Desktop

 PRIMENA
Robotski astronauti

 NA LICU MESTA
Heapcon 2019
Wonderland AI Summit (najava)
RNIDS panel diskusija
Šta mislite o ovom tekstu?
Corporate Innovation Conference 2019
Nordeus „Intro 2 Gaming”, prvi deo

 KOMPJUTERI I FILM
Frozen II
Ford v Ferrari
The Addams Family
Midway

 VREMENSKA MAŠINA
Snowdeni pre Edwarda

 PRST NA ČELO
U nevolji
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera