TEST DRIVE<>
122017<><>

Fibaro Starter Kit

Z-talasi sigurnosti

Više puta smo pominjali termin pametnih kuća (Home Automation), koji se odnosi na upravljanje i nadgledanje raznih stvari po kući, od kamera za nadzor, preko alarma, pa do protivpožarnih sistema. Zapravo, samo vaša mašta je granica. Za ove zadatke se mogu koristiti SBC-i (Single-board Computer), a Arduino je kao stvoren za njih. Može se uzeti neki od mnogih „gotovih” uređaja na tržištu ili neki starter kit kao skup najpotrebnijih delova koji se naknadno može proširivati. Iz firme Fibaro iz Poljske stigao nam je takav startni komplet koji sadrži čak pet senzora, uz centralni kontroler. Osim ovih u kutiji, mogu se dokupiti razni drugi ili dodati još istih.

Po otvaranju kutije, dočekali su nas senzori dosta malih dimenzija u sjajnoj beloj plastici. Belo „oko” koje nas je pogledalo iz kutije jeste senzor pokreta dometa do sedam metara. U pitanju je mala bela lopta sa nosačem uz čiju pomoć se može montirati bilo gde. Nosač je dovoljno jak da drži ovaj lagani senzor čak i na plafonu. Sa jedne strane se primećuje mesto iza koga se krije signalni LED i dovoljno je loptu zakrenuti u željenom pravcu. LED sija (trepće) u nekoliko boja i vizuelno nas je najviše podsetio na oko neke životinje iz porodice mačaka, ali ne onih umiljatih. Ovaj senzor bi bolje bilo nazvati multisenzorom jer, pored senzora pokreta, u sebi sadrži i senzore temperature, svetla, pa čak i senzor vibracija. Sama „lopta” se sastoji iz dva dela. Zakretanjem delova razdvaja se na pola i dolazimo do ležišta za CR123 bateriju (Ć17 × 34,5 mm, litijumska, 3 V). Do njega je i B-dugme za dodavanje u Z-Wave mrežu (o mreži nešto kasnije).

Sledeći na redu je senzor osetljiv na dim, odnosno na ugljen-dioksid. Ovaj senzor ima oblik diska malih dimenzija (Ć65 × 28 milimetara) sa finom metalnom rešetkom po obodu. Sa gornje strane primećujemo taster za dodavanje u mrežu, a tu su i višebojna LED za obaveštenja, dok se sa donje strane ispod poklopca krije ležište CR123 baterije. Postoji mali prekidač (anti-tamper, protiv „čačkanja”) koji će nas obavestiti ako neko pokuša da skine već postavljeni senzor. Odmah do ležišta baterije nalazi se šest pinova: tamper, alarm i 12-24V, a terminal za povezivanje se dobija u kutiji. Preko tamper pinova se povezuje svetlo ili alarm koji se uključuje ako neko, recimo, pokuša da skine senzor. Krajnji pinovi služe za eksterno napajanje. Inače, u senzor je ugrađen i senzor temperature jer određeni materijali gore bez dima, pa će senzor odreagovati nakon povećanja temperature preko 54 stepena celzijusa. Ugrađena zujalica će se oglasiti (uz LED) ukoliko senzor oseti dim ili povećanje temperature, a teoretski domet je do 50 metara.

Senzor za poplave je malo manjih dimenzija od onog za dim i predviđeno je da stoji na podu u prostorijama gde možemo da očekujemo eventualno pucanje cevi ili ventila. Ispod senzora su tri male pozlaćene sonde. I ovaj senzor ima detekciju otvaranja (tamper, čačkanje), pomeranja, kao i temperaturni senzor. U dodiru sa vodom, bilo da je u pitanju manja količina ili veća dovoljna da senzor ponese, senzor će reagovati. Kućište je vodootporno. Unutar njega je ležište za CR123 bateriju, a tu su mesta za povezivanje senzora sa eksternim izvorom energije (12 V), alarmom ili dodatnim sondama, ukoliko se ukaže potreba. Senzor će se oglasiti ukoliko se voda pojavi, ali i ukoliko dođe do kritičnih temperatura. Osim višebojnog LED-a, i ovde je prisutna zujalica.

U kutiji je i senzor za vrata (ili prozor) iz dva dela. Prilikom postavljanja potrebno ih je postaviti tako da se dve crte poklope. Rastojanje između dva dela mora biti oko jedan centimetar, a ukoliko se razdaljina poveća, senzor će signalizirati, uz treptanje ugrađenog LED-a. I ovaj senzor ima taster protiv „čačkanja”, a, kada ga otvorimo, videćemo da i on dolazi sa baterijom, ovaj put ER14250 (Ć14 × 25 mm, 3,6 V). Dalje, primećujemo terminale za priključivanje nekog prekidača ili uređaja koji bi trebalo da reaguje dalje u slučaju da su, recimo, vrata otvorena. Takođe, na terminale se opciono može dodati temperaturni senzor DS18B20, koji je inače čest gost u Arduino svetu. Mi smo uz starter kit dobili beli model, ali, ukoliko se kupuje odvojeno, može se birati između nekoliko boja.

Poslednji u nizu nije baš senzor, već „pametna” utičnica minimalnih dimenzija za takve uređaje, pogotovo imajući u vidu one koje smo u skorije vreme imali na testu i koje su u odnosu na ovu džinovske. Utičnica na sebi ima samo B-taster za povezivanje, a podržava maksimalno opterećenje od 2500 vati. Višebojni LED će sijati po obodu u zavisnosti od opterećenja.

Ispod senzora, u kutiji su napajanje, LAN kabl, antena, kontroler (Home Center Lite) i šrafovi i tiplovi za montažu. Kontroler poseduje recovery sistem, za backup koristi oblake, a može se povezati i sa drugim uređajima koji koriste Z-Wave protokol. Dozvoljava povezivanje sa do 230 uređaja ili senzora. Može da se postavi na ravnu površinu ili na zid ili (plafonsku) šinu. Iza su dva tastera: ’Power’ i ’Add’, a do njih antena. Ispred je LED sekcija sa pet dioda: update, Z-Wave, internet, LAN i power. Priključci za napajanje i gigabitni ethernet su elegantno smešteni ispod. Hardver ovog malenog uređaja je pristojan: ARM Cortex-A8 na 720 megaherca sa 128 megabajta RAM-a i 128 megabajta SLC fleša za podatke.

Nakon povezivanja sa strujom i internetom, potrebno je pronaći dodeljenu IP adresu, a to se rešava preuzimanjem programčića (link na uputstvu). Dobijena IP adresa nas vodi do web interfejsa koji je lepo organizovan i prošaran živim bojama. U okviru njega je sekcija gde dodajemo senzore, a preporuka je da isti budu do jedan metar udaljenosti od kontrolera radi početnog uparivanja. U pitanju je low energy Bluetooth veza, a odvija se po pomenutom Z-Wave protokolu. Nakon dodavanja, senzori odmah počinju očitavanja i slanje podataka koji se mogu pratiti preko web interfejsa. Svi senzori i njihova očitavanja lepo su grafički prikazani, kao i stanje baterije u svakom od njih. Sistem vrši, recimo, temperaturna očitavanja na deset minuta i, ako je za to vreme razlika veća od jednog stepena, poslaće određena obaveštenja ili upaliti alarm, a to sve zavisi od podešavanja. U okviru web interfejsa senzori se mogu organizovati u sobe i može se praviti svojevrsna mreža, a uz upotrebu dostupnih filtera, moguća su „fina” podešavanja. Od zanimljivijih sekcija izdvajamo Plugins, gde se može birati između čak 144 dodatka. Isto tako je dobro urađen deo koji se tiče statistike, bilo očitavanja nekog od senzora u nekoj od soba, bilo potrošnje struje preko pomenute utičnice.

Kao što je red kod sličnih uređaja, namenska aplikacija je prisutna na App Store i Google Play. U okviru nje je dosta toga što smo videli u web interfejsu, ali prilagođeno malim ekranima. Ukoliko je tako podešeno, na eventualni požar može doći odgovarajuće obaveštenje, bilo porukom, bilo zvukom.

U pitanju je krajnje zanimljivo i praktično rešenje. Za manje napredne korisnike najbitnije je to što sve radi out of the box. Međutim, cena je ovde verovatno i najveći kamen spoticanja i kreće se od 55.000 dinara, pa naviše.

Dejan PETROVIĆ

 
MSI B350M Mortar Arctic
MSI GeForce GTX 1060 Aero ITX 6G OC
NZXT Hue+
LG 34UC89G
Nikon D850
One by Wacom M
Xwave Warm Up 40 / Camp L 60 / W80; Alpha Star Box 100
Denver ACK-8058W
Brinno MAC200DN Time Lapse Surveillance Camera
YI Dome Camera
Fibaro Starter Kit
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:
low energy Bluetooth, Z-Wave protokol
Sadržaj:
Home Center Lite kontroler; senzor pokreta, svetla, temperature i vibracija; senzor dima (ugljen-dioksida), senzor vlage (poplave) i temperature, senzor za vrata ili prozor; pametna utičnica
Proizvođač:
Fibaro
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera