LAKI PINGVINI<>
102017<><>

Checkmate 2.4.0

Check(sum) mate

Ako vas je šahovski termin upotrebljen kao naziv programa koji vam predstavljamo naveo na pomisao da se radi o softveru povezanom sa pomenutom drevnom igrom – pogrešili ste. Reč je o jednostavnoj, maloj, laganoj, korisnoj i, ako smemo da upotrebimo termin neuobičajen za recenzije programa, simpatičnoj aplikaciji namenjenoj proveri i generisanju MD5 i SHA kontrolnih suma.

Pitanje je momenta kada ćemo doći u situaciju da moramo da izvršimo proveru neke datoteke preuzete sa interneta. Dok je ta radnja verovatno trivijalna za dobar deo korisnika, početnici i manje vični korisnici računara mogu da budu zbunjeni tačnom procedurom i postupkom. Checkmate je namenjen upravo njima i, ukoliko se prepoznajete u prethodnom opisu, pokrenite menadžer softvera vaše distribucije, ili preuzmite odgovarajuću instalacionu datoteku, i instalirajte program na računar. Nakon pokretanja čeka vas jednostavan prozor sa samo dve opcije, te je bukvalno nemoguće pogrešiti.

U prvo polje radnog prozora potrebno je uneti putanju do datoteke koju proveravamo ili je jednostavno izabrati, dok je u polje ispod potrebno iskopirati hash vrednost kojom ćemo izvršiti validaciju. Takođe, možete navesti program do datoteke u kojoj se ta vrednost nalazi (MD5, SHA1 i SHA256 formati), čime se dodatno štedi vreme i olakšava postupak. Kada su zadovoljena oba parametra potrebna za rad, dovoljno je kliknuti na opciju Run validator, nakon čega počinje procedura provere koja ne traje dugo. Odgovarajuća poruka o uspešnom ili neuspešnom validiranju, označiće kraj rada. U prvom slučaju možete biti sigurni da je datoteka u neizmenjenom stanju, dok u slučaju neuspešne validacije treba još jednom proveriti da li koristimo odgovarajuću datoteku i pripadajuću hash vrednost. Ako nismo pogrešili prilikom izbora, onda je datoteka oštećena i podaci u njoj mogu biti kompromitovani.

Od drugih mogućnosti dostupan je jedino generator hash vrednosti, koji se takođe odlikuje krajnjom jednostavnošću upotrebe. Izaberite datoteku za koju želite da generišete MD5 hash vrednost (jedina dostupna opcija), kliknite na Generate checksum i nakon toga iskopirajte ili sačuvajte vrednost u fajlu.

Malo šta se može prebaciti programu ovako jednostavne koncepcije i minimalnog broja funkcija. Zaista je reč o tipičnom primerku programa koji poštuje osnovne postulate izrade Unix like softvera i radi minimalan broj stvari, ali na maksimalno efikasan i pouzdan način. Upravo iz tog razloga ne uzimamo kao minus nedostatak opcije za proveru većeg broja datoteka odjednom, ali ako ju je moguće implementirati bez narušavanja osnovne koncepcije programa, svakako bismo je pozdravili kao korisnu mogućnost. Čak i bez toga Checkmate je korisna alatka koju treba instalirati. Od nas ima apsolutnu preporuku.

Goran STRIČIĆ

 
Nitrux 1.0.3
WallpaperDownloader 2.8
Checkmate 2.4.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Arduino: Korisnički unos podataka
Štitovi Arduina (1): Proto Shield

Platforma:
GNU/Linux, Windows
Licenca:
LGPL
Veličina:
499 KiB
Cena:
besplatno
Adresa:
goo .gl /Cd2YoA
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera