PHONE ZONE<>
082016<><>

Pokémon Go

Igre na mobilnim telefonima uvek su nekako doživljavane kao drugoklasne u poređenju sa „velikim” naslovima na računarima i konzolama. Kada god bi se mobilnim igrama tražile mane, uvek bi se našao poneki razlog kojim bi se to diskreditovalo kao drugorazredna zanimacija namenjena prekraćivanju vremena od kuće do posla. Šestog jula 2016. godine, status quo je promenjen, industrija mobilnih igara zadala je mučki udarac tržištu dok su njegovi najhrabriji vojnici izgubljeno gledali u svoje ulepšane odraze. Svidelo se to nekome ili ne, Pokémon Go predstavlja revoluciju. Kao i u svakoj poštenoj revoluciji, ideja nije baš najsvežija, ali je primena te ideje bez trunke napora dovedena na nivo savršenstva. Igra je perfidno osmišljena tako da je sam konzument glavni zupčanik u paklenom stroju koji rezultuje zabavom, a da ni sam to ne shvata. No, i ako nekada shvati, paklena mašina neće prestati sa radom.

Ideja o AR (augmented reality) MMO mobilnom naslovu sveža je kao rosa u podne. Tim koji stoji iza PoGo-a pre skoro dve i po godine na tržište je plasirao tada revolucionarni Ingress (SK 2/2014). Pionir AR igara na telefonima nije imao mali broj fanova i igrača, ali njegova slava nije napuštala underground krugove večnih gikova i zaljubljenika u cyberpunk SF. Tada revolucionarna ideja delovala je kao previše avangardno rešenje za igrače na mobilnim telefonima, uvek žedne pitke i lake zabave.

Pokémon Go u koncept Ingressa donosi upravo to – laku zabavu. Koncept jurnjave za virtuelnim elementima nikada nije bio ni lakši ni zanimljiviji. Kada jednom napravite vašeg lika u krajnje rudimentarnom editoru, na vama je da jurcate po gradu od Poketačke to Poketačke i skupljate famozna džepna stvorenja. Onog trenutka kada se odlučite na hvatanje nekog Pokemona, pred vama će se pojaviti izbor da li ćete aktivirati AR režim ili ostati pri simpatičnom endžinu igre. Koliko god endžin ove igre bio simpatičan, AR režim jedan je od ključnih selling pointa igre. Koristeći kameru, aplikacija Pokemona stavlja u okruženje koje vi (tj. kamera telefona) vidite. Kao da vam nije dovoljno što tražite Pokemone po svom gradu, možete da stvorite i iluziju da su upravo tu ispred vas. Svajpovanjem koje simulira bacanje, Pokeloptu šaljete do Pokemona, a u zavisnosti od vaše preciznosti on će biti uhvaćen ili će izbeći „ropstvo” u lopti. Igru počinjete sa šezdeset Pokeloptica, a možete ih dokupljivati za valutu iz igre (ili realan novac) ili, mnogo lakše, skupljati na Poketačkama ili levelovanjem lika. Ovim potezom, Pokémon Go izbegava nužne mikrotransakcije i krajnje elegantno upošljava igrača u produžavanju sopstvene zabave. Jednom kada dostignete peti nivo, biće vam omogućeno biranje timova i korišćenje gymova. Za razliku od Ingressa i njegova dva tima, Pokémon Go ih ima tri. „Teretane” su mesto u kojima sučeljavate svoje Pokemone sa Pokemonima drugih igrača. Borbe se (nažalost) svode na puko brzinsko tapovanje i osim combat pointsa svakog Pokemona, nema nekih detaljnijih indikatora o vašem potencijalnom plasmanu na bojištu. Borba, kao i combat poeni nisu najsrećnije objašnjeni i igračima će se čitavo iskustvo sa sučeljavanjem timova Pokemona činiti konfuznim i nadasve ispraznim. Dalje, ukoliko uđete u borbu sa nekim ko je veći nivo od vas, obrisaće pod vama dok ste rekli „Pikaču, ja biram tebe!”. U igri možete dobiti/kupiti posebne predmete i unapređenja, a tu je i inkubacija jaja Pokemona, kao i njihovo posebno unapređivanje i čuveno evoluiranje.

Borba Pokemona je, dakle, polje na kome još treba raditi i neće vas zabaviti dugo. S druge strane, zabavu na duže staze pruža osećaj dok jurite „džepne monstrume”, kao i činjenica da niste jedini koji to radi. Pošto je igra praktično buknula u trenutku, ubrzo su počeli da se javljaju organizovani eventovi na društvenim mrežama (čiji broj korisnika PoGo preti da premaši, Twitter već koristi manji broj ljudi) koji podstiču na zajedničko sakupljanje malih stvorenja. Društvena komponenta igre nadmašuje sva ostala mobilna ostvarenja i ostavlja ih u gustom oblaku prašine. Da se razumemo, nije u pitanju nikakva revolucionarna novost u zajedničkom igranju, već trijumf jednostavnosti nad nepotrebnim komplikovanjem. Uostalom, više ćete uživati u špartanju gradom ako znate da oko vas ima igrača koji rade to isto. Što je najlepše, ima ih, čak i u Srbiji. Pomenuti Ingress nikada nije pošteno zaživeo na našim prostorima, dok je Pokémon Go, kao i u svetu, preko noći dobio veliki fan base. Iako na ovim prostorima igra najnormalnije radi, na Balkanu još uvek nema opcije za zvanično preuzimanje aplikacije sa Google Play prodavnice. Igrači su, naravno, domišljato uspeli da prevare ovu distributersku inertnost (vidi antrfile).

Sa tehničke strane, igra ne može da se pohvali bog zna kakvim karakteristikama, ali je istovremeno dokaz da one i nisu bitne za valjano uživanje. Čak ni serija bagova sa GPS-om i praćenjem vašeg lika na mapi ne umanjuju količinu hajpa koju ova igra izaziva, kako na ličnom tako i na globalnom nivou. Vredi napomenuti da je za uspešno korišćenje AR moda potrebno imati telefon sa žiroskopom, u suprotnom ste „osuđeni” na simpatični grafički endžin igre pri hvatanju Pokemona.

Neki će tvrditi da im Pokémon Go omogućava ostvarenje dečijeg sna, neki da ih igra podstiče na i te kako potrebnu fizičku aktivnost (postoje slučajevi velikog premora izazvanog igrom u svetu), nekima će odgovarati da rade isto što i more njihovih poznanika i prijatelja, dok će neki negodovati i kategorički odbijati da probaju ovogodišnji MMO hit. Primetićete da smo izostavili reč „mobilni” iz sintagme MMO hit. Ova igra ima sve što jedna „ozbiljna” full blown igra treba da ima – zaraznu mehaniku, veliku bazu igrača, odličnu društvenu komponentu pa čak i solidnu dozu bagova. Nema duboke priče, nema dramatike, pred vama je jednostavna navlakuša čiji intenzitet povećavate vi sami, istovremeno pospešujući i svoju zabavu i želju za igranjem.

Pokémon Go je u najmanju ruku nagoveštaj jedne nove ere igara u mobilnoj industriji i gargantuanski korak mobilnih zanimacija ka sticanju statusa „pravih” igara. Kao što pesmica kaže, morate ih uhvatiti sve, hteli to vi ili ne. Jednom kada se kompulzivna potreba pokrene, zaustavljanja zaista nema. Spremite patike, zalihe vode, napunite baterije i pravac u poteru, era Pokemona je počela.

Miloš CVETKOVIĆ

 
Pokémon Go
Šta mislite o ovom tekstu?
Pokémon Go, saveti
Pixel Super Heroes
Splash Pop
Crab War
Marble Machine
Tiny Bouncer
Gordon Ramsay DASH
Ninja Turtles: Legends

Pokemoni, Android i Srbija
Korisnici Android uređaja na ovim prostorima nedostupnost igre na Gugl Pleju (u trenutku pisanja ovog teksta) mogu da reše tako što će sa interneta svući APK datoteku. Napominjemo da u ovome nema ničega ilegalnog, pošto je igra besplatna, a da sve lokacije Poketačaka (ispitali smo Beograd) u igri rade korektno. Kao što smo već pomenuli u tekstu, čak i domaća zajednica priprema Facebook događaje koji za cilj imaju grupni lov na Pokemone pa sa sigurnošću možemo da kažemo da se ni u Srbiji nećete osećati usamljeni u igranju. Ujedno, iako su tehnički samo Apple korisnici instalirali igru zvanično kroz iTunes, Pokémon Go je prvi masovni proboj augmented reality igre u Srbiji, iako je pre nekoliko godina zabeležen solidan ali u poređenju sa Pokémon Goom zanemarljiv broj igrača Ingressa.

Platforma:
Android, iOS
Veličina:
58 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
GooglePlay,iTunes
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera