TEST DRIVE<>
072016<><>

Antec P9

Sve na svom mestu

Igrom slučaja imali smo priliku da sa malom vremenskom razlikom testiramo dva veoma slična kućišta. Model 980B iz LC-Powera je ostavio veoma dobar utisak na nas, a da vidimo sada kakve nam „darove” donosi Antec P9, ne bi li nam se dodvorio.

Kako pripada „P” seriji, umerenost i elegancija se praktično podrazumevaju. Iako bismo želeli da vidimo obrađeni metal, makar na prednjoj maski, jasno je da danas proizvođači samo najskuplje modele lišavaju plastike. Da ne cepidlačimo, kvalitet izrade i završna obrada su na veoma visokom nivou. Utisku elegancije doprinose i prorezi za hlađenje (uvlačenje vazduha) koji se šire celom prednjom maskom efektivno je deleći malim „kanjonom”. Tu je i logo proizvođača uklopljen u gornji deo prednje maske. Logo deluje kao da ima pozadinsko osvetljenje, što nije loša optička varka, međutim kako pripada elegantnijoj i ozbiljnijoj seriji kućišta nećemo zameriti P9 što ne svetli. Na levoj strani se primećuju dve male izbočine. U pitanju su ručice filtera za prašinu za prednje ventilatore. Celo kućište načičkano je ovakvim sitnicama i opcijama i ne radi se o glupostima, već je ceo model veoma promišljeno dizajniran. Deo stranice koji prekriva ventilatore takođe može da se izvadi, za lakši pristup, bez skidanja cele maske ili neko „deblje i besnije hlađenje”. Pored ventilatora prednja maska „krije” i tri slota za 5,25-inčne uređaje. Kućište se isporučuje sa tri ventilatora prečnika 120 milimetara. Dva se nalaze iza prednje maske koju smo maločas analizirali, dok je treći na zadnjoj strani i zadužen je za izbacivanje vrelog vazduha van kućišta. Gornja maska prati stil kućišta, mada nema „kanjončić”, već je podeljena na dve jasne celine: I/O panel i rešetku koja prekriva prostor za ventilatore. Tasteri za uključivanje/isključivanje i reset su veliki (da i reset), kvalitetni i imaju jasan hod i klik, što uvek volimo da vidimo. Pored njih su signalne lampice, a između konektori. Na raspolaganju su dva USB 3.0 porta, kao i dva USB porta prethodne generacije. Ne biste želeli da ponavljamo kako bi danas bilo logičnije da su svi portovi izvedeni po 3.0 standardu, ali – moramo. Naravno, tu su i 3,5-milimetarski audio konektori za slušalice i mikrofon. Svi portovi imaju gumene kapice koje sprečavaju da prašina upadne u nekorišćene konektore i dodaju utisku kvaliteta i elegancije. Iza konektora se nalaze dva tropoložajna klizna prekidača kontrolera obrtaja ventilatora. Korisnik ima izbor između visokih, niskih obrtaja i da isključi ventilatore. Iako je ovo jednostavna kontrola obrtaja i dalje je bolja od ničega i sasvim upotrebljiva za većinu situacija. Sa druge strane na svaki kontroler može da se poveže do tri ventilatora, što znači da fabrički imate kontrolu šest ventilatora, što je ozbiljna vrednost.

Pomenuta rešetka sa mrežicom za „hvatanje” barem dela prašine, pokriva prostor za tri ventilatora prečnika 120 milimetara ili dva prečnika 140 milimetara. Kada se ne koriste ventilatori, prostor može da se zatvori sa plastičnim poklopcima koji imaju sloj zvučne izolacije. Interesantno je da postoje tri poklopca, jedan veći i dva koji odgovaraju dimenzijama 5,25-inčnog slota.

Limčina od koje je izrađena osnova kućišta i stranice veoma je ubedljiva. Lim je dovoljno debeo i odlično obrađen, a kućište se ne giba naslanjanjem na njega. Desna bočna stranica je postavljena zvučnom izolacijom, a leva ima više prozora nego lima, pa ćete moći da se hvalite kompletnim „iznutricama”, ako nekoga puštate u svoju pećinu. Prozor je takođe izrađen od kvalitetne i debele plastike i dobro je uklopljen.

Unutrašnji prostor je dobro organizovan. Kućište podržava ploče u ATX, Micro-ATX i Mini-ITX formatu. Iako prostora ima više nego dovoljno, proizvođač je očigledno bio svestan da nema previše prostora za kablove iza matične ploče, pa su već uradili delimičan cable management i ostavili vam dovoljno vezica da ostatak sredite sami. Otvora za sklanjanje kablova ima dovoljno i na dobrom su mestu. Međutim, kao što smo pomenuli, prostor je donekle ograničen i proizvođač je toga svestan, o čemu govori i extender za osmopinski konektor za napajanje koji stiže uz kućište.

Antec P9, kao i većina sličnih kućišta, može da se natrpa hard-diskovima ili hlađenjem ili može da se napravi neki balans. Dva su kaveza za hard-diskove kapaciteta od po četiri 3,5-inčna (šrafles) ili 2,5-inčna uređaja. Oba kaveza mogu da se uklone kako bi se napravilo mesta za vodeno hlađenje i grafičke karte. Pored ovih kaveza, P9 ima mesta za još tri uređaja za skladištenje podataka. Jedan 3,5-inčni hard-disk može da se montira unutar prostora za 5,25-inčne uređaje, a dva nosača za 2,5-inčne HDD/SSD nalaze se iza nosača matične ploče. Naravno, ceo prostor za 5,25-inčne uređaje možete da konvertujete u kavez za hard-diskove ako dokupite konkretan adapter, ali to nema veze sa ovim opisom.

Pored tri ventilatora koji se već nalaze u kućištu, u P9 može da se „smesti” još šest. Već smo pomenuli mesto za ventilatore ispod gornje maske, još jedan ventilator može da se postavi na donju stranu. Ispod mesta za ovaj ventilator nalazi se filter za prašinu koji može da se izvuče i očisti, isto kao i filteri za prednje ventilatore. Poslednja dva ventilatora mogu da se postave na kaveze za hard-diskove, čime se dobija nešto bolje hlađenje ovih uređaja, ali se gubi mnogo unutrašnjeg prostora, pa je praktičan maksimalni broj ventilatora šest, a ne devet.

Pošto je P9 veliko kućište, ima sasvim solidne mogućnosti za vodeno hlađenje. Uklanjanjem kaveza za hard-diskove dobija se dovoljno prostora za 240-milimetarski radijator, sa ventilatorima. Jedan kavez može da se premesti na mesto za ventilator iza napajanja, čime se dobija malo više skladišnog prostora, ali ćete morati da izvodite magiju sa kablovima. Gornja strana podržava montažu 240, 280 i 360-milimetarskih radijatora, a četiri rupe na gornjoj strani mogu da se probiju za eksterne radijatore. Sve u svemu, P9 je prijemčiviji za vodeno hlađenje nego mnoga druga Antec kućišta koja su morala da se „druže” sa dremelom za uspešan loop. Uz kućište dolaze i nosači za pumpu i rezervoar.

Napajanje se postavlja na odstojnike koji imaju gumene uloške koji pomažu smanjenju buke i otklanjaju mogućnost grebanja, ako vam je to bitno. Prostor za napajanje takođe ima filter koji može da se izvadi i opere (svi su plastični, sa plastičnim mrežicama).

U zavisnosti od broja i pozicija ventilatora i kaveza za hard-diskove, grafičke karte imaće prostor između 270 i 430 milimetara. Realan „plafon” hladnjaka za procesor iznosi 175 milimetara, što će biti dovoljno za većinu komercijalnih vazdušnih hladnjaka. Za kraj, ovo masivno kućište (210 x 528 x 515 milimetara, devet kila prazno) stoji na četiri velike stope koje omogućavaju protok vazduha ispod kućišta, dok gumeni ulošci drže P9 čvrsto na mestu.

Već neko vreme nam se čini kao da Antec kućišta nemaju onaj kvalitet i robusnost iz vremena sivog lima i „a la Iskra telefon” plastike. Njihova kućišta su uvek imala „bubice” i zahtevala malo truda. Ako je P9 vesnik budućnosti, Antec ne samo da se vratio, već je ta budućnost svetla, dokle god postoji potreba za desktop računarima. Ovo je dobro osmišljen i kvalitetno napravljen proizvod koji nudi dosta za (tržišno) prihvatljivu sumu od oko 95 evra. Na početku teksta pomenuli smo LC-Power 980B; kućišta su slična i koštaju slično. Razlike postoje, ali svode se na prioritete i lični utisak. Dobra stvar je da koje god da odaberete, nećete pogrešiti.

Danilo LUKINOVIĆ

 
Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition
Kingston SSDNow KC400 240 GB
Gigabyte GA-Z170X-Ultra Gaming
SilverStone SST-CFP52B, CP-05 i CP-05 SAS
Kingston microSDXC Action Camera UHS-I U3 90R/45W (SDCAC)
LC-Power Gaming 980B Skytower
Antec P9
Šta mislite o ovom tekstu?
Benq GC2870H
Dell UltraSharp U2717D InfinityEdge
Dell Inspiron 15 7559
HP Omen 17
BenQ MW529
Fitbit Blaze i Charge HR
Vector Watch Luna
Grundig Fine Arts 55 FLX 9690 SP
Anza Security PG-500
Samsung UE65KS9000
Synology RT1900ac

Osnovno:
3 x 5,25” (jedan može da se konvertuje u 3,5”), 8 x 3,5"/2,5”, 2 x 2,5”, 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, audio konektori
Ventilatori:
3 x 120 mm, mogućnost ugradnje još 6 x 120 mm (ili 2 x 140 mm + 3 x 120 mm)
Ostalo:
podržava Micro-ATX, Mini-ITX i ATX standard, veliki prozor na bočnoj strani, filteri za prašinu na prednjoj strani i ispod prostora za napajanje i ventilatori na donjoj strani koji mogu da se izvade i operu, zvučna izolacija na delu kućišta, nosač za pumpu i rezervoar
Proizvođač:
Antec
Kontakt:
Mid9
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera