LAKI PINGVINI<>
062016<><>

Baobab 3.20.1

Grafički alat za analizu iskorišćenosti prostora na hard disku

Pomalo je ironično da u vreme terabajtnih hard-diskova dođemo u situaciju da nam fali prostora ili da ne znamo gde su nam nestali gigabajti. Ti momenti ipak nisu tako retki, zaboravljene instalacije i preuzete datoteke, bekap i drugi podaci generisani aktivnim programima imaju tendenciju rasta sve do momenta zasićenja u kome, verovatno uz glasnu psovku, ustanovimo nedostatak prostora. Sledi procedura otkrivanja i uklanjanja uzurpatora koja može, uz dodatno povećanje krvnog pritiska, iziskivati i dosta vremena, a njega obično nikad nema dovoljno.

Pre skoro jednu deceniju smo na stranama rezervisanim za slobodni softver opisali Filelight (SK 11/2006), program koji omogućava da kroz grafičku reprezentaciju strukture direktorijuma brzo dođete do najvećih „žderača” prostora. Podsećamo se aplikacija za ovu namenu i predstavljamo vam Disk Usage Analyzer ili jednostavnije Baobab kako se inicijalno zvao. Program je namenjen GNOME okruženju, ali bez problema radi i na drugim, pa je dovoljno posegnuti za podrazumevanim menadžerom paketa vaše distribucije i proći kroz proceduru instalacije.

Pokretanjem programa dočekuje nas radni prostor na dve prečice u gornjem delu prozora od kojih jedna služi za pokretanje Help sekcije, prikaz informacija o programu i njegovo gašenje, a druga omogućava učitavanje direktorijuma koji želimo da analiziramo. Najveći deo radne površine prikazuje dostupne particije i foldere na koje je dovoljno kliknuti kako bi se započeo proces analize.

Rezultat će biti prikazan u prozoru vertikalno podeljenom na dva jednaka dela. Na levoj strani nalaze se detaljnije informacije strukture direktorijuma u klasičnom stilu granjanja, koje je moguće sortirati po dostupnim kolonama (ime, veličina, broj stavki, datum izmene). Sa desne strane dostupan je interaktivni grafički prikaz strukture i veličine fajl sistema kroz koji je moguće kretanje klikom miša. Takođe, zadržavanjem kursora iznad određenog segmenta dobijaju se dodatne informacije o nazivu i veličini foldera. Podrazumevani grafikon je kružnog oblika i intuitivno prikazuje odnose veličina i hijerarhiju foldera tako da je vrlo jednostavno doći do najglomaznijih. Ukoliko vam tako više odgovara, klikom na ikonicu ispod grafike moguće je promeniti tip prikaza, mada je, po nama, podrazumevani lakši za snalaženje. Desni klik na željeni direktorijum daje opcije za prikaz sadržaja u menadžeru datoteka, kopiranje putanje u clipboard ili brisanje, kao i kretnje na gore ili na dole (Zoom In i Zoom Out) kroz foldere.

Inicijalna analiza strukture direktorijuma obavlja se relativno brzo, nakon čega je moguće nastaviti. Sam rad je više nego udoban i efikasan pa je autor teksta uspeo da nađe par gigabajta protraćenog prostora tokom testiranja. Treba imati na umu činjenicu da se promene ne reflektuju u realnom vremenu te je potrebno pokrenuti opciju Refresh nakon učinjenih izmena (gornji desni ugao prozora), kao i to da ste bez administratorskih privilegija ograničeni na one delove stabla nad kojima imate dozvole. Ukoliko program pokrećete kao root ne moramo da vam napomenemo da budete oprezni prilikom brisanja?

Goran STRIČIĆ

 
Ubuntu 16.04 Xenial Xerus
GNOME Maps 3.20.1
Etcher 1.0.0 - beta 6
Baobab 3.20.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Malina na steroidima

Platforma:
GNU Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
1180 KiB
Cena:
besplatno
Adresa:
wiki .gnome .org /Apps /Baobab
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera