TEST DRIVE<>
052015<><>

BenQ VW2430

Crno ili belo

U Beloj kući, usred bela dana, na stolu bleji beli BenQ. Malo za promenu od raznih nijansi i varijacija crne i sive, koje smo viđali ovih godina. Jasno je da se cilja tzv. „i"-publika, što nedvosmisleno piše i na sajtu proizvođača. Mada, koliko se ulaže u dizajn „jabukolikih” proizvoda, slobodno se može reći da su u BenQ-u mislili da je dovoljno da monitor „okreče” u belo kako bi prišli dotičnoj publici, jer je sve drugo „u standardu”, što bi se reklo. Ako izuzmemo zeleni „dodatak” koji postavljate na postolje monitora, verovatno da razbije monotoniju „bolničke sobe”.

Ništa od navedenog nije loše. Naprotiv, sviđa nam se mat finiš i jednostavan dizajn, ali smo se potajno nadali da će nam BenQ dati više. Okvir oko panela je tanak, taman toliko da na desnoj strani može da se smesti šest tastera za kontrolu monitora, klasičnih „nabodnih”, čiji rad i odziv zaista moramo pohvaliti. Na poleđini ekrana se nalaze tri konektora – VGA, DVI i HDMI. Uz ekran stižu HDMI i strujni kabl, naravno u beloj boji. Ergonomske mogućnosti su kao i monitor – jednostavne i svode se samo na promenu nagiba ekrana.

Za razliku od minimalističkog eksterijera, softverski deo je bogat opcijama i one su raspoređene logično, u nekoliko grupa. Jedna od novina sa kojom se sve češće srećemo jeste opcija „Low Blue Light” koja smanjuje intenzitet plave boje u prikazu na ekranu. Time se smanjuje zamor očiju pri dugoj upotrebi kompjutera, naročito ako radite sa dosta teksta, gde je bela pozadina. Smanjivanje plave utiče na prikaz boja pa slika poprima žućkasti ton, ali iz BenQ-a nas uveravaju da je prikaz i dalje veran. S obzirom na to da ovaj tekst kucamo gledajući u ovaj ekran sa uključenom opcijom „Low Blue Light”, dosta nam više znači manji zamor koji nastaje pri radu, nego verna reprodukcija boja (govorimo o situaciji kada čitate ili kucate tekst). Dalje od opcija su podešavanja za gamu, sharpness, hue, saturation... Tu je i AMA (Advanced Motion Accelerator) za brzinu odziva panela, a nisu izostali ni klasični preseti od strane proizvođača. Sve na broju, sve na mestu, odličan pet.

Kada znate da je VA panel u monitoru, ne možete da očekujete lošu reprodukciju slike. Benq VW2430 ni sa te strane ne razočarava, pa je prvobitni prikaz korektan, bez napadnog prikaza boja, možda su malo isprane, ali sve na prvu loptu izgleda prijatno. Odmah palimo sintetičke testove kako bismo ustanovili nedostatke, ako postoje, i zatim proverili na koji način i koliko se manifestuju u realnom radu. Test uniformnosti prolazi sa možda najvišim ocenama koje smo dali jednom monitoru u poslednje vreme, jer skoro nigde nije primetno pozadinsko isijavanje, već samo blagi (skoro nevidljivi) prelaz od ivica ekrana ka sredini. Odlično. Gradient test prolazi sa solidnom ocenom, jer se tamne partije malo teže razlikuju i u samom kraju spektra stapaju, što je primetno i u 2% gradient testu. Test svake boje zasebno (crvena, zelena, plava) potvrđuje ono što smo primetili, a to je da je njihov prikaz blago ispran. Povećavajući saturaciju putem softvera monitora, dobijamo prihvatljiviji i zasićeniji prikaz koji nije uticao negativno na druge aspekte slike. Takođe ćemo napomenuti da je default (tj. „Normal”) preset za prikaz boja dobro odmeren i da će zadovoljiti najveći broj korisnika. Uglovi vidljivosti su očekivano dobri i tek se pri najvišim uglovima vide nedostaci u prikazu. Vreme odziva ne razočarava ni u sintetičkim testovima ni u realnom radu, a pozitivan uticaj AMA podešavanja smo jedino primetili u sintetičkim testovima. Potrebno je napomenuti da ovaj monitor pokriva tek 72% NTSC spektra boja, pa, iako je njegov prikaz veoma kvalitetan, nije namenjen ozbiljnoj nameni, tj. obradi fotografija, što se može primetiti u prikazu finih prelaza između tonova u realnim uslovima rada.

Opšti utisak koji smo stekli o BenQ VW2430 je veoma pozitivan, pogotovo što su out-of-the-box podešavanja veoma dobro odmerena i faktički sve što je potrebno jeste da ga raspakujete, postavite na sto, uključite u struju, priključite na kompjuter (ovaj ili onaj) i počnete da ga koristite. Naravno, ako niste protivnik bele boje.

Vojislav VUJANIĆ

 
AMD A8-7650K i Asus A68HM Plus
Sapphire Vapor-X R9 290X 8 GB
ASRock Fatal1ty 990FX Killer
Gigabyte Z97X-UD3H-BK Black Edition
Acer Predator XG270HU i AMD FreeSync
Samsung Portable SSD T1
BenQ VW2430
Šta mislite o ovom tekstu?
QNAP TurboNAS TS-231
Corsair Graphite 380T i Carbide Air 240
Canon Ixus 165/170
Nikon D750
HP Elite x2 1011 G1
LG PW700
Lenovo IdeaPad Z50-75
HTC RE

Osnovno:
24 inča, 1920 x 1080 px, VA, LED
Ostalo:
DVI, HDMI, VGA, slušalice, osvetljaj 250 cd/m2, kontrast 3000:1, vreme odziva 4 ms, uglovi vidljivosti 178°/178°
Proizvođač:
BenQ
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera