TEST RUN<>
042015<><>

AlomWare Undo 2

Malo drugačiji bekap

Praktično svaki program u okviru Windowsa ima funkciju Undo, uz čiju pomoć može da se vrati u neko pređašnje stanje. Ako je to tekst-editor, Undo može da ispravi greškom napisan tekst ili da vrati deo teksta koji je slučajno obrisan. Ako je u pitanju browser, postoji Back dugme koje nas vraća na neku od prethodno posećenih web stranica... To su sve korisne opcije, ali mnogima smeta što neka takva funkcija ne postoji na nivou operativnog sistema. AlomWare Undo ispravlja tu grešku.

U suštini, ovaj program posle svake akcije pravi novi presek stanja sistema i to čuva u svojoj bazi, čime je obezbeđeno vraćanje na neku pređašnju poziciju. U praksi to znači da ako ste slučajno zatvorili neki program koji vam je još potreban, dovoljno je da pozovete AlomWare Undo i da kliknete na odgovarajuću stavku u listi sačuvanih stanja.

Program ima dve liste sačuvanih stavki – listu već pomenutih programa i sadržaje koji su sačuvani u clipboardu. AlomWare Undo možemo da nazovemo i nekom vrstom automatizovanog alata za backup & restore sistema koji čuva sve promene napravljene u poslednja dva sata i koji obezbeđuje njihovo brzo poništavanje. Program omogućava nekoliko različitih operacija: vraćanje sadržaja sačuvanog u clipboardu, ponovno otvaranje zatvorenih aplikacija, foldera i dokumenata i vraćanje dokumenata u neko od prethodnih stanja. AlomWare Undo može da se iskoristi i za proveru da li se neki programi pokreću bez vašeg znanja, jer donosi uvid u sve što se na vašem računaru dešavalo u prethodna dva sata (koliko se čuvaju informacije o promenama).

S obzirom na to da se radi o potencijalno opasnim operacijama, program čuva dnevnik screenshotova i otvaranih aplikacija samo dok je aktivan. Kada se zatvori, svi dnevnici se automatski brišu. Takođe, postoji ograničenje u veličini dokumenata koji se bekapuju. Sve što je veće od 100 MB biće ignorisano iz praktičnih razloga, jer će pravljenje bekapa nekog velikog fajla znatno uticati na performanse sistema (pošto se sve radi u realnom vremenu), ali i na drastično povećanje prostora neophodnog za njegovo čuvanje. Proizvođači pominju i da AlomWare Undo možda neće uspeti da pokrene baš svaku zatvorenu aplikaciju, a to se odnosi na programe koji prilikom startovanja zahtevaju još neke korisničke inpute.

Još dve stvari program nije u stanju da uradi. On ne pamti istorijat posećenih web stranica, jer za tim nema ni potrebe – ionako tu opciju ima svaki browser, pa bi razvijanje algoritma koji bi podržao svaki od njih bilo nepotrebno trošenje resursa. Druga stvar je da AlomWare Undo ne pamti otkucani tekst, a razlozi za to su što on nije keylogger, kao i činjenica da je takva odluka doneta iz bezbednosnih razloga – da se ne bi negde čuvale (pa makar i za ograničeno vreme) osetljive informacije, kao što su možda unete šifre, brojevi kreditnih kartica i slično. Uostalom, sigurni smo da to korisniku neće biti teško da ručno upiše.

Možda ovaj tekst deluje kao da smo većim delom nabrajali šta AlomWare Undo ne može da uradi, ali suštinski nije tako. Samo smo pokušali da vam predočimo kakve stvari možete, a kakve ne možete da očekujete od njega. Kada postanete svesni njegovih ograničenja, mnogo će vam biti jasnije kako on funkcioniše i da li može da vam pomogne u radu.

Branislav BUBANJA

 
Digitalna Uskršnja jaja
Error Lookup 2.0.6
Audio/Video To EXE 1.7
AlomWare Undo 2
Šta mislite o ovom tekstu?
Technician’s Toolbox
Not Another PDF Scanner 2.6
vDos 2014.10.19
Focusky 2.0.1
Lazesoft Recovery Suite 4.0.1 Home Edition
PhoXo 8.3.0
Ashampoo ZIP Pro 1.0.1
XnShell 3.51
Send To Manager 1.7
StripPhoric 0.3.1
Disconnect 3.15.3
QuickJava 2.0.6
Desktop APM 1.13
ClipStacker 2.1.11
IP Address and Domain Information 3.33

Potrebno:
Windows
Veličina:
690 KB (trial), 1,57 MB na HD-u
Cena:
10 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .alomware .com /undo .htm
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera