LAKI PINGVINI<>
022015<><>

SubDownloader 2.0.18

Otvoreno o titlovima

Televizija odavno nije preduslov da bi se uživalo u blagodetima sedme umetnosti i serijskom programu, a svako od nas sigurno ima omiljeni film ili seriju koju redovno prati. Ukoliko u pitanju nije domaći proizvod, jedan od prvih koraka nakon pribavljanja željenog materijala jeste i obezbeđivanje adekvatnog prevoda u vidu tekstualnog titla. Većina popularnih plejera ima integrisano rešenje za ovaj problem, ali vrlo često on nije dovoljno fleksibilan, ili u slučaju serija, zahteva ponavljanje postupka za svaku epizodu posebno. Najbolje bi bilo kada bismo sve mogli da obavimo brzo, jednostavno i sa par klikova, što je naravno moguće.

Već smo vam predstavili jedno rešenje u vidu samostalnog programa za automatsko preuzimanje prevoda, FileBot (SK 01/2013), a ovom prilikom dodajemo i SubDownloader na spisak mogućnosti. Pokrenite vaš menadžer softvera i instalirajte program, a ukoliko se ne nalazi na online riznici vaše distribucije, možete ga preuzeti u formi izvornog koda i jednostavno pokrenuti. Aplikacija je pisana u programskom jeziku Python uz pomoć Qt4 grafičkih biblioteka pa se izgledom uklapa u KDE, ali se bez problema može koristiti i na svim ostalim okruženjima.

Nakon pokretanja otvara se radni prozor programa sa standardnim padajućim menijima za pristup podešavanjima ispod kojih se nalaze tri jezička pomoću kojih se vrši odabir željene akcije. Prvi tab omogućava da izborom direktorijuma na levoj strani prozora automatski preuzmemo titlove za video materijal u tekućem folderu i/ili poddirektorijumima. Titlovi se preuzimaju sa sajta OpenSubtitles.org i prikazuju se u desnoj polovini, a između ostalih podržan je i srpski jezik. Drugi tab nam daje mogućnost da pretražujemo titlove po imenu i jeziku, a treći da izvršimo upload titla, što je opcija koja se ne nalazi često u programima ovog tipa. Postupak zahteva da imate nalog na OpenSubtitles.org sajtu i da se u programu ulogujete na njega. Nakon toga, treba da učitate video datoteku, unesete naziv filma ili IMDB ID broj i definišete jezik, posle čega je moguće obaviti postavljanje. Moramo napomenuti da ovu operaciju nismo uspeli uspešno da izvedemo „iz prve”, uz poruku o grešci prilikom konektovanja na server, pa je verovatno u pitanju privremeni problem.

SubDownloader prilikom preuzimanja titlova, što mu je glavna funkcija, briljira i svi testovi su urađeni korektno i bez problema, jedino ograničenje na koje možete da naletite jeste nepostojanje adekvatnog titla, što, ruku na srce, i nije greška u programu. Eventualna zamerka, tačnije predlog, mogla bi se uputiti ka povećanju broja podržanih online baza prevoda. Na kraju, spomenimo i to da ovaj program ima Premium verziju koja se plaća, ali ostalo je nejasno da li je u pitanju opcija za Windows verziju pošto su sve funkcije bez ograničenja bile dostupne u testiranoj Linux varijanti kod koje postoji samo dugme za donaciju preko PayPal sistema. Imate našu preporuku da probate ovaj program, a ukoliko smatrate da SubDownloader, ili bilo koji drugi slobodni projekat, zaslužuje vašu podršku, donaciju svakako možete izvršiti po svom nahođenju.

Goran STRIČIĆ

 
”Nevidljivi” računari i Linux (1)
Trisquel 7.0
AutoKey 0.90
SubDownloader 2.0.18
Šta mislite o ovom tekstu?
LiBRE! časopis o slobodnom softveru

Platforma:
GNU/Linux, Windows
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
3,6 MB
Cena:
Besplatno, 14,95 € za Premium
Adresa:
www .subdownloader .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera