TEST RUN<>
122014<><>

Andy 0.41

Desktop Android

Više puta do sada bavili smo se načinima za pokretanje Androida pod operativnim sistemom Windows. Ukazuju se dva puta... Napredni korisnici sigurno će se držati VirtualBoxa i image datoteka koje donose puno Android iskustvo, ali ne i sjajne performanse na svim mašinama. S druge strane, oni nešto manje vični prčkanju po opcijama i eksperimentisanju opredeliće se za BlueStacks, emulator koji i nije emulator – Android koji zapravo nije Android. BlueStacks je neka vrsta naročitog frontenda za Android i ne donosi autentično korisničko iskustvo, već svoj upravljački interfejs koji sa Androidom ima malo sličnosti. Ono što ga izvlači je neverovatna kompatibilnost, odnosno mogućnost da iz njega pokrećete programe i igre iz bogate baze. Povrh svega, BlueStacks se pokazao i kao prilično hitar, čak i na prosečnim konfiguracijama.

Kako se u celu priču uklapa Andy? Ovaj projekat predstavlja zlatnu sredinu i dok održava visok stepen kompatibilnosti, sasvim je OK i kada je brzina u pitanju. Mnogi će pozdraviti što Andy donosi autentično Android okruženje, pa se rad u njemu čini kao na nekakvom virtuelnom tabletu ili mobilnom telefonu. U pozadini svega nalazi se, ko bi drugi, VirtualBox, ali to ovog puta ne treba da vas uplaši. Naime, nakon što sa interneta preuzmete mini-instalacionu datoteku veličine 529 KB, Andy ceo postupak podešavanja i preuzimanja potrebnih fajlova prebacuje na sebe. U paketu stižu VirtualBox i pripadajući Android image fajl i to bez bilo kakve intervencije korisnika.

Nakon instalacije i dvoklika na prečicu na desktopu Andy podiže Android 4.2.2 bez potrebe za podešavanjem, odabirom image fajlova, definisanjem specifikacija emuliranog hardvera, pa čak i naznake da se u pozadini obavlja neki proces vezan za VirtualBox. Sve što korisnik vidi je običan prozor sa Android logoom u sredini. Sledi klasično podešavanje uređaja – virtuelnog tableta, kao da ste ga upravo sada otpakovali iz ambalaže. Birate jezik interfejsa, ukucavate svoju email adresu i potom idete direktno na prepoznatljivi Home ekran. Na raspolaganju je dijapazon uobičajenih sistemskih aplikacija kojima je dodat i ES File Explorer radi jednostavnog pristupa datotekama uskladištenim na host računaru. Inače, Andy donosi i potpuno funkcionalnu Play Store aplikaciju tako da se bez problema može pristupiti jurnjavi za programima i igrama.

Da li smo imali sreće ili su, pak, autori programa dobro izvršili optimizaciju, tek Andy nas je oduševio performansama i mogućnostima. Komande reaguju gotovo momentalno, bez problema je prepoznat mrežni priključak i za tili čas našli smo se na internetu u potrazi za programima i igrama. Play Store se otvara kao i na stvarnim uređajima, a da sve radi kako treba bilo je jasno već posle prvih nekoliko uspešnih preuzimanja i instaliranja. Instalirali smo i internet pretraživač i bez ikakvih problema surfovali online svetom. U vezi sa performansama, Andy na ovom polju i dalje zaostaje za BlueStacksom, pogotovo ako ga direktno poredimo u radu na mašinama koje nemaju hardversku podršku za virtuelizaciju. Ipak, treba uzeti u obzir da BlueStacks ne emulira kompletno Android okruženje, što Andy radi i tu poređenje već nije realno. Sa uključenom virtuelizacijom upotreba Andyja dobija sasvim drugu dimenziju, pogotovo što imate potpunu slobodu u korišćenju Androida.

Autori su omogućili jednostavnu „konekciju” između emuliranog uređaja i host računara. Sve što korisnik treba da uradi je da u direktorijumu Users locira svoje korisničko ime i u istoimenom direktorijumu pronađe folder Andy. Pod njim je potrebno kreirati poddirektorijum Shared koji do mile volje možete puniti sadržajem (čitaj: fajlovima). Otvaranjem ES File Explorera datoteke postaju momentalno dostupne za korišćenje pod Androidom. Inače, Andy za vreme rada u systrayu drži komandnu ikonicu preko koje korisnik može da tweakuje neke veoma važne parametre. Na primer, odavde se lako podešava radna rezolucija, vrši prebacivanje u režim rada preko celog ekrana, obavlja restartovanje virtuelne mašine, određuje „dužina” swipe pokreta, poziva onscreen tastatura i slično.

Kod Andyja nam se najviše svidelo to što je besplatan i veoma jednostavan za postavljanje u rad – installer praktično sve radi umesto vas. Naravno, dobijate autentično Android iskustvo i mnoštvo „otključanih” perkova koji se kod drugih proizvođača dobijaju tek za masnu novčanu nadoknadu. Na primer, emulirani su ARM procesori, enableovana je kamera i mikrofon, postoji nativna podrška za x86 aplikacije, ubačena je integracija za senzore, tu su i Push notifikacije, pa čak i mogućnost da mobilni telefon koristite kao upravljač u igrama. Što se tiče hardverske zahtevnosti, Andy nije preterano alav. Traži procesor sa dva jezgra koji podržava virtuelizaciju, 3 GB RAM i grafički karticu sa podrškom za OpenGL ES 2.0. Naravno, radiće i pod x86 i x64 okruženjem. BlueStacks je konačno dobio dostojnog rivala!

Vladimir PISODOROV

 
Homedale 1.50, NetSurveyor 2.0, Xirrus Wi-Fi Inspector 1.2.1.4, inSSIDer 4, Vistumber 10.5, Acrylic Wi-Fi Free 2.01
ACDSee 18
Andy 0.41
Šta mislite o ovom tekstu?
Nero Burning ROM 2015
qBittorrent 3.1.10
CCEnhancer 4.1
MakeHuman 1.0.2
Ultra Virus Killer 6.8.4.0
ocenaudio 2.0.10
Windows 10 UX Pack i Windows 10 Transformation Pack
NetSetMan 3.7.3
Shape Collage 3.1
Dict 0.8.1
RunAsDate 1.30
Fun Face Master 1.72
World Data Atlas 1.0.9
Media Converter and Muxer 0.1.0
PingHurry
iPhotoDraw 1.9
SingleFile 0.3.18

Potrebno:
Windows 7/8/8.1, Mac OS X, procesor sa dva jezgra i podrškom za virtuelizaciju, OpenGL ES 2.0 kompatibilna grafička kartica, 3 GB RAM
Veličina:
529 KB, 681 MB na HD-u
Cena:
Besplatno
Adresa:
www .andyroid .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera