TEST RUN<>
012013<><>

AVG AntiVirus Free 2013

Virusi, virusi – vazda vas bilo!

Može se skenirati ceo računar ili naznačeni fajlovi i folderi. Naravno, podržano je i skeniranje u tačno zakazano vreme
Kada se prvi put pojavio termin kompjuterski virus, među življem je nastala pometnja kao u slučaju pojave AIDSA. Kakvo li je sad to čudo koje se prenosi s računara na računar, uništava nam podatke na disketama i po ekranima ispisuje svakakve „pozdravne” poruke. Da li se to ono nama ruga? Brzo se ispostavilo da virus nije ništa drugo do maliciozni softverski kôd koji je u nekom sobičku napisao napredni student matematičkog fakulteta (karikiramo). „Foru” je od njega kopirao kolega, pa poznanik, pa dalji rođak... Stvar je nakon toga bukvalno dobila obrise epidemije.

Da bi se virus uklonio sa računara mora uspešno biti detektovan, a tu na scenu stupaju antivirusni programi. Zahvaljujući naročitoj rutini, oni upoređuju „potpise” virusa sa unosima u sopstvenoj bazi i tako razlučuju da li se zaista radi o napasniku ili ne. Veoma je važno da program ima što utegnutiji sistem prepoznavanja, jer su štakori vispreni, prilagođavaju se situaciji, maskiraju se i znaju da proizvedu lažnu uzbunu. Proizvođači antivirusnih programa godinama se bore da naprave program koji neće olako pritiskati obarač i pozivati sve vojnike na mesto za uzbunu, ali će ipak umeti da u bazu uskladišti veliki broj potpisa virusa (shvatite to kao slike u kriminalnom dosijeu – virusni potpis je baš to).

Iako ima samo četiri zaštitna modula, AVG AntiVirus Free 2013 je pravi tata-mata
Setite se vremena Amiga računara – kako je tada bilo jednostavno obračunati se sa virusima! Sa zaštićene diskete (klipić gore) učitate antivirusni program i potom ubacite disketu po kojoj je moguće pisati (klipić dole). Ako algoritam uspe da nađe pretnju, uključuje se alarm i vi pritiskate dugme za ubijanje virusa. Ovaj momentalno biva odstranjen sa diskete, koju kasnije koristite kao da se ništa nije dogodilo. Kakva su to jednostavna vremena bila, eh. S druge strane, današnji virusi su pain in the ear, koriste se mimikrijom, napadaju sve što im se nađe u vidokrugu i često ih nije tako lako odstraniti. Morate ih staviti u karantim i proučavati ih kao kakav medicinski fenomen pre nego što odlučite šta ćete sa njima. Da zlo bude veće, i zaražene fajlove neretko šaljete u večna lovišta, jer je elektronski kancer pojeo većinu zdravog mesa.

Kompanija AVG se u novonastaloj situaciji prilično dobro snašla. Njeni alati za zaštitu nude toliko toga da samim listanjem mogućnosti počinjete da uviđate koliko je proces zaštite računara danas kompleksan i o koliko stvari se istovremeno mora voditi računa. Naravno, takva zaštita debelo se plaća, često i na nivou jednogodišnje pretplate, ali mi smo ovog puta pogledali šta novo donosi AVG-ov AntiVirus Free 2013, sigurno jedan od najboljih besplatnih alata na tržištu.

Kako je reč o besplatnom ostvarenju, broj zaštitnih modula je relativno mali kada se uporedi sa komercijalnim izdanjima. Ovo je osnovna zaštita i podrazumeva zaštitu fajlova na lokalnim hard diskovima, odbijanje napada koji dolaze direktno sa web stranica, skeniranje dolazne pošte i pomoć pri pokušaju krađe identiteta. Svaki modul se po želji može uključivati/isključivati, a na jednostavan način vrši se apdejtovanje baze virusa (ručno ili automatski). Ukoliko je automatsko osvežavanje iz nekog razloga zatajilo, program će znakom uzivka skrenuti pažnju korisniku na to da nešto nije u redu i da je potrebna asistencija.

U lov na viruse možete da krenete i samostalno, kada postoji opcija da delokrug primene svedete na samo određene foldere i particije. Naravno, tu je i opcija koja će proces skeniranja pokrenuti tačno u zakazano vreme. Dalje, sistem zaštite može da se isključi nakratko u situacijama kada znate da je u pitanju lažna uzbuna, a usluga nekog alata koji je označen kao maliciozan vam je hitna. Takođe, AVG AntiVirus Free vrlo lepo žonglira listom „posebnih slučajeva” – fajlova i direktorijuma koje ste ubacili u no-no sekciju kada je skeniranje i dizanje uzbune u pitanju.

AVG AntiVirus Free lepo radi iz pozadine i pri svakodnevnom radu nećete ga ni osetiti. Bez obzira na to da li se igrate, nešto renderujete ili samo koristite programe iz Office paketa, on je tu da vas štiti kao kakav nindža. Ovaj program koristimo već godinama i do sada nismo iskusili ama baš nikakve probleme ili pretnje. Toliko je dobar da ni u jednom momentu nismo pomislili da pređemo na njegovu komercijalnu verziju.

Vladimir PISODOROV

 
Alternativni internet pregledači
Epubor Ultimate Converter 1.50
CardRecovery 6.10
FastStone MaxView 2.5
Photo Calendar Maker 2.65
Microsoft Office 2013
Funny Photo Maker 2.2
AVG AntiVirus Free 2013
Šta mislite o ovom tekstu?
SnapPea 2.26 Beta
Razvojna programerska okruženja
WinMetro Beta
Presentation Pointer 1.3.2
Perfect Effects 4 Free
Save your videos
DesktopSnowOK 2.22
Browser Backgrounds 6.6
Search for cheap flights 1.1

Potrebno:
Windows
Veličina:
4,2 MB, 109,3 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
free .avg .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera