SERVIS<>
012012<><>

Spašavanje obrisanih fajlova

Povratak obrisanih

„AAAAaaaaAAAA, gde mi je nestao diplomski!?” Skoro svako od nas bar jednom je doživeo šok ustanovivši da je greškom obrisao važne fajlove. Mogu li se obrisani fajlovi spasti i kako?

Pre ili kasnije, svima nam se tokom rada na računaru dogodilo da izbrišemo neki bitan fajl ili grupu njih i da odmah ispraznimo „kantu”, a sve to baš u trenutku kada su nam oni bili neophodni. Pošto od hvatanja za glavu, psovanja i lomljenja monitora i tastature žustrim pokretima nema vajde, treba se smiriti i dobro razmisliti o sledećim koracima.

S obzirom na to da smo mi već bili u takvoj situaciji (da ne pominjemo komšije, prijatelje i rodbinu), provešćemo vas kroz nekoliko suštinskih koraka – šta prvo treba uraditi, koji vam besplatni ili plaćeni programčići mogu pomoći u spasavanju i, na kraju, šta treba da preduzmete da vam se to nerviranje ne bi opet desilo.

Fajl je još tu, ali...

Prvo što treba da uradite u trenutku kada primetite da vam neki bitan fajl nedostaje – prestanite da radite na tom računaru! Razlog za to je sledeći: kada operativni sistem vašeg računara izbriše fajl, on zapravo samo označava prostor koji je taj fajl zauzimao na hard disku kao slobodan. Znači, fajl je još tu, ali ga računar smatra savršeno podobnim za „prepisivanje”. Ukoliko se to prepisivanje desi, proces povraćaja fajla postaje mnogo, mnogo teži, a ponekad i nemoguć. Dakle, radite na tom računaru što je manje moguće sve dok bitan fajl ne bude bezbedno vraćen na svoje mesto (i bekapovan, za svaki slučaj), jer svaki put kada u međuvremenu nešto snimite na hard disk, tj. svaki put kad vaš računar upiše bilo kakve informacije na njega, šanse za povraćaj fajla drastično se smanjuju.

Drugi korak je pronalaženje odgovarajućeg programa za vraćanje podataka. U zavisnosti od toga koji operativni sistem koristite, predložićemo vam nekoliko rešenja koja bi mogla da vam pomognu, pod uslovom da ste ispoštovali prvi korak. Postoji mnogo aplikacija, besplatnih i onih koje se naplaćuju, koje mogu uspešno da izvrše zadatak vraćanja izbrisanih fajlova.

Za platformu Windows tu su Undelete Plus, PC Inspector File Recovery, Recuva, Restoration i Magic Recovery. Od besplatnih, Undelete Plus ima korisnički interfejs koji je najprihvatljiviji za prosečnog korisnika računara, a ima i bogate mogućnosti filtriranja koje olakšavaju pronalaženje „igle” od fajla u „plastu” đubreta. Restoration i PC Inspector File Recovery bolje su se pokazali u nekim testovima, ali sve to ipak zavisi od slučaja. Prednost Restorationa je u tome što je portabilan. Na Mac OS-u, prva opcija koju bi bilo pametno da proverite jeste Time Machine ukoliko ste je podesili da radi. Ukoliko niste, tu su Disk Drill, MiniTool, Exif Untrasher, Data Recovery i Data Rescue. Kada je u pitanju GNU/Linux, vredi probati DiskInternals Linux Recovery, ddrescue, safecopy, Mondo Rescue. Ukoliko imate potrebu da spasavate podatke na različitim operativnim sistemima, dobre kros-platformske aplikacije (za Linux, Mac i Windows) su R-Studio, TestDisk i, ako se ne plašite terminalskog prozora/komandnog prompta – PhotoRec. Ovaj poslednji sjajan je za pronalaženje fotografija (što se vidi i iz imena), kao i bukvalno bilo koje druge vrste fajlova, ali se neće svima dopasti to što nema grafički interfejs. R-Studio pokazao se i kao dobro rešenje za povraćaj fajlova sa nečitljivih/oštećenih particija. U povraćaju fajlova takođe mogu pomoći i Live distribucije GNU/Linuxa i Windowsa, a postoje i specijalizovane Live „spasilačke” distribucije kao što su Trinity Rescue Kit i SystemRecsueCD.

Ko ne zna, taj vrati

Poslednji korak je povraćaj fajlova. Nakon izbora alatke koja vam najviše odgovara, vreme je za skeniranje hard diska. Važno je da, ako je to ikako moguće, hard disk povežete na neki drugi računar kako ne biste program za povraćaj fajlova instalirali na isti hard disk gde se nalazio traženi fajl i time smanjili šanse da operacija uspe. Ukoliko ste se pak odlučili za neku portabilnu varijantu programa koja ne piše ništa po disku (prvo dobro proverite da li je to zaista tačno!) ili Live CD, onda možete pokrenuti aplikaciju na mašini koja je u pitanju, ali sa nekog eksternog memorijskog skladišta poput eksternog diska ili flešića.

Trajanje skeniranja zavisi od odabrane alatke, kao i od toga da li skeniramo ceo drajv ili samo određeni folder i može potrajati nekoliko sati (folder) ili nekoliko dana (particija/drajv). Priprema za skeniranje uvek je ista – uputićete program na hard disk ili folder gde se fajl nalazio i pokrenuti sken. Kada se sken završi, dobićete poveći spisak fajlova, od kojih su većina sistemski i privremeni fajlovi koje OS generiše tokom nekih operacija i briše ih prema potrebi. Vi samo tražite fajl sa imenom i ekstenzijom onoga koji ste vi izgubili. Kada pronađete to što ste tražili, povraćaj se svodi uglavnom na nekoliko klikova mišem – desni klik i usmeravanje na lokaciju na kojoj će fajl biti sačuvan. Ukoliko se nekim slučajem desi da ste kroz sve korake prošli bez uspeha, za svaki slučaj dajte istoj aplikaciji da pretraži ceo disk ako ste joj prvobitno dali da pretraži samo određeni folder. Ukoliko ni to ne urodi plodom, obavezno probajte sa nekom drugom aplikacijom, pošto razne aplikacije koriste različite načine traženja. Retke su situacije kada ništa od svega ovoga ne donese rezultate. U takvim slučajevima obično se ispostavi da nestanak fajla nije primećen na vreme ili da je fajl nestao usled ozbiljnijih fizičkih oštećenja memorijskog uređaja.

• • •

Bilo da ste uzrok gubljenja fajlova vi, neki zlonamerni program, greška softvera ili fizičko oštećenje medija za smeštaj podataka, poslednji korak i topla preporuka jeste da pravite bekap (rezervne kopije) što je češće moguće, jer će vam to olakšati život i sačuvati živce.

Ukoliko se pak ne osećate doraslim ovakvim zadacima, zatražite pomoć prijatelja, pa napadnite problem zajedničkim naporima. Takođe, ako se radi o izuzetno važnim podacima, bilo poslovnim ili izuzetno dragim uspomenama, poput slika sa letovanja ili omiljene muzike iz mladosti (koju ste danima skidali tetki sa „singlica”), ponekad vredi pozvati i profesionalce u pomoć. Naime, postoje servisi koji će vam kod softverskih gubljenja podataka, uz vrlo malu nadoknadu, povratiti bitne podatke, pa čak i velikodušno napraviti bekap.

Petar LONČAREVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Bespilotne letelice

 TRŽIŠTE
Poplave na Tajlandu

 PRIMENA
Business Intelligence softver

 NA LICU MESTA
WebFest.me 2011 – finalno veče
Extreme Dan 2011
Canon EOS C300 prezentacija
EUnet Cloud prezentacija
Epson prezentacija
Festival nauke 5.0
BorNET, Bor
Cisco Cius prezentacija
Ostali događaji, ukratko

 KOMPJUTERI I FILM
Happy Feet 2
Mapetovci
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Vodena hlađenja (2)

 SERVIS
Spašavanje obrisanih fajlova
Šta mislite o ovom tekstu?

 VREMENSKA MAŠINA
Fon Nojman i milenijumski bag

 PRST NA ČELO
A.D. 2012.

Optički mediji
Proces povraćaja fajlova sa izgrebanih ili na neki drugi način oštećenih optičkih medija (CD, DVD ili BRD) nešto je drugačiji od procesa koji se radi za čvrste memorijske uređaje (HDD ili flešići). U suštini, potreban vam je softver koji je sposoban da pročita i prekopira sve čitljive delove optičkog medija, za razliku od standardnog procesa čitanja, kada se bilo koja akcija čitanja prekida kada čitač naiđe na prvu grešku. U te svrhe mogla bi vam poslužiti besplatna aplikacija CD Recovery Toolbox (www.oemailrecovery.com/cd_recovery.html). Ukoliko takav proces ne „upali” sa tom aplikacijom, mogli biste da razmislite o isprobavanju programa CD Check (www.kvipu.com/CDCheck). Kada su u pitanju audio diskovi, vredi isprobati i skidanje pesama pomoću Paranoia CD-a (www.xiph.org/paranoia) ili Exact Audio Copyja (www.exactaudiocopy.de). Ukoliko su samo ogrebotine problem, mogli biste sami da pokušate popravku, koja se svodi na poliranje plastične površine, verovali ili ne, zubnom pastom!

Fizička oštećenja
Ukoliko su vaši memorijski mediji previše fizički oštećeni (što ćete znati ukoliko ste probali da ih iščitate na sve moguće načine i ništa nije uspelo), preostaje vam samo da se obratite profesionalcima. Naime, ukoliko su vam informacije na medijima vrlo bitne, bilo da su mediji optički ili magnetni, postoje firme koje se bave samo Data Recovery poslovima, na vrlo specifičan način (vidi SK2/2005, http://goo.gl/HpxUG). Moramo napomenuti to da su ovakve usluge vrlo skupe, ali to je ipak najsigurniji način da povratite neprocenjive podatke kada sve ostalo zakaže!

Korisne adrese
www.sysresccd.org
www.trinityhome.org
www.diskinternals.com/linux-recovery
www.datarescuetools.com/mac-data-recovery.html
www.bluem.net/en/mac/exif-untrasher
www.cgsecurity.org
www.cleverfiles.com
www.r-tt.com
www.software-recovery.com
www.piriform.com/recuva
www.snapfiles.com/get/restoration.html
www.pcinspector.de
www.undeleteplus.com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera