VREMENSKA MAŠINA<>
012012<><>

Fon Nojman i milenijumski bag

Broj 4, januar 1985.

Početkom nove 1985. godine dogodila se teška železnička nesreća u Etiopiji, a Jugoslavija optužuje Rumuniju zbog prekomernog korišćenja HE Đerdap; kreiranjem DNS-a (Domain Name System) započeo je ubrzani razvoj Interneta.

 
A „Svet kompjutera” objavljuje reportažu iz Mađarske. Ako niste znali, godine 1945. mađarski emigrant Janoš Nojman, kasnije poznatiji kao Džon fon Nojman, „...u svojoj ponudi američkoj vojsci opisao je koncept za skladištenje kompjuterskih programa u memoriji... Ovaj matematičar, fizičar i kibernetičar verovatno nije ni pretpostavljao kakvu će lavinu izazvati za četrdesetak godina”. Mađari su u to vreme postizali veoma dobre rezultate na svetskom tržištu softvera: „Kruži kao anegdota da su se u Appleu zapanjili kad su nekoliko meseci posle predstavljanja novog Macintosha dobili iz Mađarske ponudu softvera za njega... A u Mađarskoj navodno nije prodat nijedan Macintosh!”

Međutim, ni Jugoslavija se nije obrukala na tom polju. „Svet kompjutera” prenosi iz britanskog kompjuterskog časopisa obiman prikaz „... igre Kung-fu za računar ’Spectrum’, koju su napravila trojica Jugoslovena – Duško Dimitrijević, Damir Muraja i Dragoljub Anđelković... Autor članka detaljno i s puno oduševljenja opisuje ovu igru u kojoj je, kako sam priznaje, beskrajno uživao. Naročito ističe lepotu belih figura na tamnoplavoj pozadini... To je jedna od prvih, ako ne i prva igra sa tako krupnim figurama”.

Broj 76, januar 1991.

 
Januara 1991. godine počeo je rat u Persijskom zalivu; Monika Seleš dominira u svetskom tenisu; počeo je raspad SFR Jugoslavije.

A „Svet kompjutera” prenosi rezultate izbora najboljih programa 1990. godine u organizaciji nemačkog časopisa „Chip”. „U kategoriji komercijalnog softvera po drugi put titulu je odneo WordPerfect. Od tehničko-naučnih programa AutoCAD je trijumfovao po treći put. Microsoft Windows 3.0 ubedljivo je pobedio u kategoriji softverskog alata. Program Block Out je, kao pravi naslednik Tetrisa, osvojio titulu najboljeg u kategoriji zabavnog softvera... Windows 3.0 je prva verzija koja je donela upotrebljivi multitasking i proboj barijere od 640 KB radne memorije.”

 
Što se domaće scene tiče, počelo je ubrzano uvođenje kompjutera u poslovanje preduzeća. Međutim, „... mnoga preduzeća doživela su uvođenje takozvanog AOP-a kao pravu noćnu moru. Kao prvo, poželjno je nešto raditi i pre uvođenja novog metoda rada... Da li je iznenađujuće što u većini domaćih preduzeća računari vredno sabiraju tri broja milion puta, obračunavajući sve manje plate?” Hmmmm, tu nam se nešto čini poznatim...

Najprodavanija konfiguracija 1990. godine: „AT računar sa procesorom 80286 na 12 MHz, megabajtom RAM-a, mišem, Hercules grafikom uz crno-beli (’paper-white’) monitor dijagonale 14 inča i hard diskom nove generacije kapaciteta 40–45 MB sa vremenom pristupa 28 milisekundi”.

Broj 184, januar 2000.

 
Početkom ove najtoplije godine koja se pamti u Beogradu desila se ekološka katastrofa na donjem toku Dunava zbog izlivanja cijanida u Rumuniji, ubijen je Željko Ražnatović Arkan, a u Srbiji je osnovan DOS (Demokratska opozicija Srbije). „Milenijumski bag” (greška u datumima zbog lošeg zapisa godine na računarima) nije u svetu izazvao drastične posledice koje su predviđane.

A „Svet kompjutera” najavljuje skoru pojavu na tržištu revolucionarnog procesora Crusoe firme Transmeta, optimizovanog za rad sa Linuxom i Javom, „koji će, zahvaljujući svojim fantastičnim performansama, napraviti pravu pometnju među konkurencijom...”. U pitanju je procesor kod kojeg se firmver može menjati, što do tada nije bio slučaj. „Prvenstvena namena Crusoea je u mobilnim aplikacijama, pa kada se prisetimo razloga nastanka Jave, javlja se pomisao da će se Crusoe polako useljavati u naše domove, ne samo u računarima”. Zamisao je bila lepa, ali zbog skupe proizvodnje i loše poslovne politike, nažalost, nije se održala...

A u WWW vodiču – jedna web prezentacija postala je svetski poznata (i svetski predmet sprdnje). „U pitanju je lična prezentacija Mahira Cagrija iz Izmira u Turskoj. Svojim sada već poznatim sloganom ’I kiss you’ Mahir je postao poznat širom Interneta. U pitanju je, navodno, blago prepravljena originalna web strana.” Mahirova upečatljiva pojava, „tarzanski” engleski i zanimljiv foto-album doživeli su svetsku popularnost, a takođe, kao što se u takvim slučajevima obično dešava, i bezbrojne obrade...

Vojislav MIHAILOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Bespilotne letelice

 TRŽIŠTE
Poplave na Tajlandu

 PRIMENA
Business Intelligence softver

 NA LICU MESTA
WebFest.me 2011 – finalno veče
Extreme Dan 2011
Canon EOS C300 prezentacija
EUnet Cloud prezentacija
Epson prezentacija
Festival nauke 5.0
BorNET, Bor
Cisco Cius prezentacija
Ostali događaji, ukratko

 KOMPJUTERI I FILM
Happy Feet 2
Mapetovci
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Vodena hlađenja (2)

 SERVIS
Spašavanje obrisanih fajlova

 VREMENSKA MAŠINA
Fon Nojman i milenijumski bag
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
A.D. 2012.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera