PD KUTAK<>
042011<><>

Oktan 1.0.1

Evidencija potrošnje goriva

U ovom broju osvrnućemo se i na jedan program domaćeg autora. On je namenjen vozačima, i to onima koji vode evidenciju o potrošnji goriva i novca, a ne poseduju modernije tipove vozila koji imaju putni računar.

Autor programa prvenstveno ga je pravio prema svojim potrebama, ali je nesebično odlučio da ga učini javno dostupnim. Idejno, najbitnija funkcija programa je da grafički prikaže potrošnju goriva. Iz tog razloga od programa ne treba očekivati više od onoga čemu je namenjen, pa nećemo govoriti o drugim troškovima vezanim za automobil, koji bi se mogli naći u nekoj od narednih verzija. Samo ćemo reći to da je moguća pojava verzije za ručne kompjutere koja bi učinila program za nijansu praktičnijim. U svakom slučaju, dalji razvoj programa zavisiće i od reakcija ljudi koji ga budu koristili.

Treba imati u vidu to da se najpravilniji rad softvera postiže kada se automobil puni „do čepa”, to jest ako se svaki put rezervoar puni do vrha. Tada program najtačnije računa trenutnu potrošnju. Ukoliko ne praktikujete takav način punjenja rezervoara, gubi se tačnost trenutne vrednosti potrošnje, ali ne i prosečna potrošnja tokom ukupnog vremena. Takođe, ovde postoji još jedan jednostavan uslov, ali je njega često najteže ispuniti, a to je da se redovno unose svi logovi.

 
Tipičan dan korisnika programa mogao bi da izgleda ovako. Prvo, auto se uvek puni do vrha, tako da se uvek zna koliko je potrošeno goriva u prethodnoj vožnji, bila ona sto, dvesta ili petsto kilometara. Iako je možda laptop uz vas, ne unosite odmah log prilikom sipanja goriva već na računu za gorivo zapišite samo trenutno stanje kilometar sata. Svi ostali podaci već se nalaze na računu. Čim pronađete malo vremena, uzmite taj račun ili račune koje niste još uneli u softver, sortirajte ih i počnite sa unošenjem.

Autor je pokušao da unošenje maksimalno pojednostavi, da se što manje podataka unosi, ali da podaci ostanu relevantni i podesivi. Potrebno je otvoriti dijalog za dodavanje novog unosa (Add Log) i pratiti sledeće korake. Prvi je unošenje stanja kilometar-sata. Pri unosu distanca se sama računa na osnovu prethodnog unetog loga. Zatim, sledi unošenje količine potrošenog novca ili količine sipanih litara. Ove dve vrednosti uvek su u direktnoj zavisnosti preko cene goriva. Ukoliko je došlo do promene cene goriva, unosite novu vrednost, u suprotnom stara cena je već uneta. Omogućeno je dodavanje proizvoljnog komentara za svaki unos, na primer napomene da je potrošnja bila pojačana zbog poledice i loših uslova u saobraćaju. To je uglavnom sve što se tiče unosa podataka, te ostaje samo da se na grafiku pogleda prosečna potrošnja i vidi koliko vaše vozilo troši. Grafik se može ograničiti da prikazuje statistiku samo za ograničeni period ili za određeni broj poslednje pređenih kilometara. Program prikazuje i ukupnu količinu potrošenog novca, litara i pređene distance i grupiše ih grafički putem barova u donjem delu ekrana, izdvojeno za svaki mesec.

Napomenimo da se u bazu može uneti više vozila, nakon čega se o svakom odvojeno vodi statistika. Možete izabrati jedinice u kojima se prikazuju pređena daljina (kilometri, milje), tip goriva (dizel, benzin, prirodni gas, hibridno vozilo...), registracione oznake vozila i još nekoliko podataka koji su za funkcionisanje programa nevažni, ali su vama potencijalno korisni jer bliže opisuju vozilo. Logovi se mogu naknadno editovati, umetati ili brisati, nakon čega će doći do novog proračuna za iscrtavanje grafika. Imajte u vidu to da prilikom brisanja loga onaj sledeći zadržava isti broj pređenih kilometara i distancu, tako da se on više ne nastavlja zbirno na prethodnu vožnju.

Ognjen POPOVIĆ

 
Oktan 1.0.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Netbook Optimizer
Super USB Secure 5.0
Clear All History 7.0
CDex 1.70 Beta 4, fre:ac 1.0.17a, Exact Audio Copy 1.0 Beta 1, XMPlay 3.6, Quintessential Media Player 5.0, Winamp 5.572, AIMP 2 2.61, VLC media player 1.1.7, foobar2000 1.1.5, MediaMonkey 3.2.4, Songbird 1.9.3, GoldWave 5.58, Sound Forge Audio Studio 10, Audacity 1.3.12 Beta
Besprekorni format FLAC: Riperi
Besprekorni format FLAC: Plejeri
Besprekorni format FLAC: Editori
AviWcx 1.7
PixPlant 2.1.65
Chrome TV 2.0.5
True BoxShot 1.1.2

Potrebno:
Windows
Veličina:
7,52 MB, 13,1 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .malopero .com /oktan
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera