INTERNET<>
112009<><>

.rs

Stiže tender

Još šest meseci za stari domen • Uskoro tender za drugog operatera fiksne telefonije

Naš prastari domen .yu još postoji, mada samo do marta, bez obzira na to što je BBC objavio vest da se gasi (news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8278364.stm). ICANN je dozvolio ovo produženje, ali je izvesno da daljih produženja više neće biti. U Crnoj Gori .yu je faktički prestao da postoji iako radi određeni broj redirekcija na nove sajtove. RNIDS je dobio novog direktora i kupuje poslovni prostor (www.rnids.rs)!

Kada već pominjemo ICANN, recimo i to da je konačno uspeo da se izbori sa kontrolom američke vlade, a u sledećem broju očekujemo ekskluzivni članak o novim, zanimljivim odlukama koje će biti donete na zasedanju u Koreji.

Kako stvari trenutno stoje, do kraja godine trebalo bi da se održi tender za drugog operatera fiksne telefonije. Vlada je usvojila neophodna dokumenta, MTID – pravilnik o broju i periodu na koji se izdaje licenca (u trenutku pisanja teksta dokument nije javno dostupan) i sada je na potezu RATEL da raspiše tender. Navodno, dodeliće se jedna licenca. Minimalna suma nije predviđena, već će se u slučaju više zainteresovanih ponuđača održati aukcija sa najvišom ponuđenom cenom kao početnom. Ukoliko se ne ponudi dovoljno visoka suma, MTID može da poništi čitav tender!

Direktor Telekoma Srbija „jedva čeka konkurenciju”, a iz Telenora i SBB-a, koje su novinari proglasili glavnim zainteresovanima, nema komentara sve dok ne budu objavljeni tačni uslovi tendera. I mi ćemo sačekati tu objavu kako bismo detaljnije analizirali celu stvar.

MITD je tokom oktobra održao javnu raspravu o Nacrtu zakona o elektronskim komunikacijama (www.mtid.gov.rs/aktivnosti/javne_konsultacije/zakon_o_elektronskim_komunikacijama.621.html). Ovaj dokument treba da definiše mnoge važne stvari u oblasti komunikacija.

Prvi portal E-uprave biće otvoren do polovine naredne godine. Građani i pravna lica moći će elektronskim putem da ostvare neke od usluga, a za početak ta mogućnost će postojati samo za nekoliko organa državne uprave (Agencija za privredne registre, Nacionalna služba za zapošljavanje, Narodna banke Srbije, Ministarstvo finansija), a biće omogućeno i plaćanje različitih administrativnih taksi elektronskim putem.

Sertifikaciono telo Privredne komore Srbije održalo je prvu prezentaciju. Tom prilikom podeljene su prve kartice sa digitalnim sertifikatima PKSCA i prikazani su prvi servisi namenjeni privredi.

Telenor je objavio studiju o uticaju Interneta na društveni i ekonomski razvoj Srbije. Ona pokazuje da veća primena Interneta može da utiče na ubrzan privredni rast, povećanje prihoda, otvaranje novih radnih mesta i povećanje javnih prihoda.

Telekom Srbija nastavio je akciju „E-dukacij@!” doniranjem internet konekcije Osnovnoj školi „Dositej Obradović” iz Beograda, dok je pet računara donirao Zavod za udžbenike.

Vikivesti na srpskom (sr.wikinews.org) postale su prve po broju članaka u odnosu na ostala jezička izdanja Vikivesti, pretekavši tako Vikivesti na engleskom jeziku. To je drugi put da je jedan Vikimedijin projekat po broju članaka pretekao odgovarajući projekat na engleskom jeziku. To se prvi put dogodilo pre oko godinu dana sa Vikirečnikom na francuskom jeziku.

Drugi Web Fest, najveći web festival u jugoistočnoj Evropi, održava se od 1. oktobra do 26. novembra. Najveći broj dešavanja biće u Beogradu, dok će deo akcija biti sproveden i u većim gradovima Srbije, kao i u širem regionu. Svi događaji biće umreženi i dostupni preko web sajta festivala www.wfest.org, koji će biti promovisan širom regiona bivše Jugoslavije. Na sajtu postoji mogućnost prijavljivanja i glasanja za najbolje sajtove.

Počev od septembra, Telekom Srbija konačno je odgovorio na Telenorovu ponudu mobilnog 3G Interneta. Mesečne količine podataka koje ulaze u cenu pretplate povećane su čak trostruko (3, 6, 15 i 30 GB), a po prvi put ponuđen je i prepaid mobilni Internet (4800 dinara za USB modem i 4 GB podataka). Jedini problem predstavlja to što su količine modema bile nedovoljne, pa je ubrzo postalo nemoguće kupiti modem uz bilo koji paket, a automatski nije bilo moguće dobiti prepaid paket... Koliko se sećamo, konkurencija nije imala ovakav problem.

SezamPro je predstavio uslugu pod nazivom Instant sajt (www.instantsajt.com). Za 8999 dinara bez PDV-a godišnje dobija se hosting, domen i mogućnost brzog, lakog i jednostavnog kreiranja i održavanja web prezentacije pomoću jednog od pedeset templejta.

Počev od oktobra, MadNet daje 30 odsto popusta na svoje usluge osobama sa invaliditetom. Želja MadNeta je da ljudima koji imaju fizičkih problema olakšaju izlazak u svet putem Interneta.

EUnet je Opštini Subotica donirao 350 licenci za F-Secure zaštitu za potrebe osnovnih i srednjih škola u toj opštini.

Dušan DINGARAC

 
.rs
Šta mislite o ovom tekstu?
Internet preduzetništo za početnike (1)
Privatnost na Internetu (3)
EUnet Grid Hosting Servis
Zarada industrije na pirateriji
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera