INTERNET<>
112009<><>

WWW vodič

Grooveshark

Postoji mnogo internet lokacija na kojima se može besplatno slušati muzika. Jedno od najboljih mesta za to zasigurno je Grooveshark, na kojem je pored veoma dobro izrađene pretrage (po pesmama, autoru, albumu itd.) moguće pronaći nešto novo, i to zahvaljujući opciji Autoplay, koja sugeriše sledeću pesmu na plejlisti. Svaku pesmu moguće je oceniti, što automatski utiče na izbor sledeće pesme. Takođe, svi registrovani korisnici dobijaju više opcija, između ostalog kreiranje plejlisti, favorita itd. Izuzetan dizajn utiče na to da sve ovo deluje još privlačnije.

Adresa: www.grooveshark.com

Plakatt

U prošlom broju predstavili smo domaću web lokaciju „Kuda za vikend?” posvećenu planiranju slobodnog vremena. Ovog puta predstavljamo vam jedno slično „mesto”. Za razliku od prethodnog, Plakatt je posvećen isključivo najavi događaja. Sajt je jednostavnog, ali veoma privlačnog dizajna, tako da pokriva grupe korisnika kojima šarolikost infomacija nije interesantna. Svakom registrovanom korisniku omogućeno je postavljanje nove lokacije, najava predstojećeg dešavanja, kao i praćenje najava dešavanja određenog tipa ili na određenoj lokaciji.

Adresa: http://plakatt.com

Visible body

Svim studentima medicine, kao i onima koji žele (ili moraju) da nauče anatomiju čoveka predstavljamo Visible body, koji svojim korisnicima nudi nesvakidašnji interaktivan prikaz ljudskog tela, do najsitnijih detalja. Naime, reč je o web aplikaciji koja prikazuje sve delove tela u tri dimenzije, i to grupisane po celinama, a svaki deo tela moguće je pronaći po imenu, prikazati ga kao providan ili ga sakriti. Naravno, korišćenje se plaća, ali je nakon registracije sedam dana moguće besplatno isprobati sve funkcije ove neobične alatke.

Adresa: www.visiblebody.com

Tiny chat

Nije prošlo mnogo od kada su ultrapopularni IRC serveri postali prevaziđeni i manje interesantni široj publici, pre svega zbog nedostatka mnogobrojnih funkcija koje pružaju noviji servisi. Predstavljamo vam Tiny chat, mesto koje prilično podseća na IRC server, ali sa nešto više opcija. Recimo, pored obične tekstualne komunikacije, mogu koristiti mikrofon i web kamera. Veoma je privlačan zbog izuzetnog dizajna, jednostavne upotrebe, kao i zbog toga što ne zahteva instalaciju, što ga čini dostupnim svim korisnicima, bez obzira na to koji operativni sistem koriste.

Adresa: http://tinychat.com

Telegram

Vreme kada je telegram bio jedini način komunikacije sada je daleko iza nas. Iako je kao takav davno prevaziđen, telegram nosi određenu dozu ozbiljnosti, zvaničnosti, ali i romantičnosti. Predstavljamo vam Telegram Stop, web servis koji je upotrebio moderne tehnologije Interneta za dopunu stare tehnologije telegrama, tako da je sa Weba moguće poslati telegram na bilo koji deo planete. Ovo je neobičan i interesantan način da se nekome dostavi poruka, pogotovo imajući u vidu to da se nalazimo u informatičkoj eri, kada postoji mnogo bržih načina za to.

Adresa: www.telegramstop.com

Authorama

Iako smo predstavili poveći broj raznih online biblioteka, nastavljamo istim tempom, jer je svaka od njih načinjena drugačije i na svojim virtualnim policama može da sadrži nešto što druge nemaju. Authorama predstavlja jednu od najjednostavnijih online biblioteka s kojima smo se dosad susreli. Sve knjige su u jednostavnom XHTML formatu (stranica po poglavlju, što nije baš najpraktičnije za čitanje), a do svake se dolazi direktno sa početne strane, gde su poslagane po imenima autora. Prema rečima kreatora sajta, knjige nisu žanrovski ograničene, tako da je moguće pronaći ponešto za svakoga.

Adresa: www.authorama.com

Sucuri

Prethodnih meseci predstavili smo vam dva besplatna web servisa za kreiranje internet sajtova, a sada vam predstavljamo lokaciju posvećenu njihovoj bezbednosti. Sucuri svojim registrovanim korisnicima obezbeđuje pravovremeno obaveštavanje o promenama na sajtu koji se nadgleda, što je veoma korisno ukoliko svoju web prezentaciju ne posećujete često. Pored toga, postoji i više različitih alatki vezanih za bezbednost na Webu, kao i mnoštvo tekstova na istu temu. Imali sajt ili ne, u pitanju je svakako veoma praktična lokacija na kojoj je moguće naći mnogo vrednih informacija i usluga.

Adresa: http://sucuri.net

Site meter

Site meter je još jedna praktična lokacija za vlasnike sajtova. Kao što samo ime sugeriše, u pitanju je alatka za praćenje posećenosti sajta. Iako ga je donekle komplikovano podesiti (za svaki sajt generiše se poseban kôd, koji se postavlja na svakoj stranici), on nudi veoma dobru statistiku. Tako se, pored broja otvaranja na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou, mogu dobiti i mnogi korisni podaci, npr. kojim je putem posetilac došao do sajta i koliko je vremena proveo na njemu. Pored besplatnog naloga, Site meter nudi i napredni, koji obezbeđuje još više funkcija.

Adresa: www.sitemeter.com

Fonolo

Iza simpatičnog naziva Fonolo stoji praktičan web servis, koji je najverovatnije prvi te vrste. Naime, uvidevši da kontaktiranje velikih kompanija može biti veoma frustrirajuće, kreatori ovog servisa dosetili su se veoma praktičnog i jednostavnog načina: odaberete koju kompaniju želite da kontaktirate i u vezi s čim, unesete broj svog telefona, a Fonolo će se pobrinuti da vam za nekoliko trenutaka zazvoni telefon i da stupite u kontakt sa osobom iz službe koju ste tražili. Zanimljivo i veoma praktično rešenje, ali nažalost dostupno (zasad) samo na američkom tržištu.

Adresa: http://fonolo.com

Guitar videos

Svima koji žele da nauče da sviraju gitaru predstavljamo Free Guitar Videos, web lokaciju na kojojse može naći mnogo video tutorijala. Sajt je malo starijeg dizajna, a video lekcije su klasifikovane prema nivou znanja, ali i žanrovski. Iako u nazivu sajta stoji „free” (besplatno), mnogi od njih se plaćaju, tako da relativno zastareo dizajn nije jedina zamerka. U svakom slučaju, lekcije koje se mogu pogledati besplatno mogu dobro doći ako se preferira video. Pored učenja gitare, tu se još nalazi i nekoliko tutorijala za druge instrumente.

Adresa: www.freeguitarvideos.com

Gutar tricks

Još jedna lokacija za učenje gitare je i Guitar tricks, koja pored video tutorijala sadrži i mnogo suve teorije. Za razliku od prethodnog sajta, znatno je lepšeg i modernijeg dizajna, a i lekcije su mnogo kvalitetnije snimljene. Međutim, od svih lekcija, koje su raspoređene prema žanru, samo je nekolicinu moguće odgledati besplatno, što i pored kvalitetnijeg dizajna ovaj sajt ne svrstava u najprivlačnije. Pored toga, tu se nalazi i nekoliko praktičnih aplikacija za učenje i sviranje gitare, koje su dostupne samo korisnicima koji plaćaju.

Adresa: www.guitartricks.com

Whole note

Taman kada smo pomislili da ne postoji sajt na kojem je moguće besplatno naučiti svirati gitaru, pojavio se Whole note. Sajt je možda najneuglednijeg dizajna od svih predstavljenih, ali zasigurno nudi najviše za najmanje novca. Jedina mana mu je to što radi ispravno isključivo u Internet Exploreru. Lekcije nisu u video formatu, ali su interaktivne i svaka sadrži muzičku pratnju u kojoj je moguće izabrati tempo i boju zvuka, što je veoma praktično prilikom učenja. Pored toga, postoji još nekoliko praktičnih aplikacija, kao i mnoštvo informacija.

Adresa: www.wholenote.com

PDF to Word

Svakome se ponekad dogodilo da postojeći dokument u PDF formatu mora da izmeni. Jedno od rešenja bi bio PDF editor bilo kog tipa, ali u nekim situacijama on može biti nedostupan. Za ovakve i slične probleme pronašli smo sajt PDF to Word koji po želji korisnika pretvara PDF fajl u DOC ili RTF format. Veoma je jednostavan za upotrebu, a konverzija je prilično kvalitetna: slike stoje na svojim mestima, a tekst je dobro formatiran. Ograničenje veličine fajla iznosi liberalnih šest megabajta, što je više nego dovoljno za prosečan dokument.

Adresa: www.pdftoword.com

Think Free

Još jedna praktična lokacija za rad sa tekstualnim dokumentima je Think Free, koji pored konverzije iz jednih formata u druge nudi još mnogo toga. Neregistrovanom korisniku dozvoljen je pregled dokumenata i još nekoliko osnovnih funkcija, a tek nakon registracije otvaraju se mnoge praktične mogućnosti, između ostalog kreiranje tekstualnih dokumenata, prezentacija i tabela, a sve to u veoma dobrim editorima koji sadrže naprednije funkcije poput dodavanja slika, tabela, oblikovanja teksta itd. Napomenimo i to da je sajt zahtevniji po pitanju brzine prilikom prvog učitavanja.

Adresa: www.thinkfree.com

Plurk

Kada se priča o mikroblogu, uglavnom se misli na Twitter, ali pored njega postoji još mnogo sajtova slične namene. Jedan od interesantnijih je Plurk koji, za razliku od većine, poruke korisnika slaže u horizontalnom nizu koji predstavlja vremensku liniju. Pored toga, raspolaže sa mnogo više funkcija od Twittera, a ima čak i neke mogućnosti društvene mreže. Štaviše, postoji i mogućnost povezivanja Plurka sa sličnim, kao i sa drugim popularnim lokacijama (Yahoo, Facebook itd.). Iako nije doživeo veliku popularnost, predstavlja veoma dobru alternativu.

Adresa: www.plurk.com

Interface LIFT

Jesen je stigla u naše krajeve i donela sivilo kišnih oblaka. Ako je već nemoguće zameniti kišu suncem, raspoloženje se možda može popraviti promenom izgleda radne površine računara. Predstavljamo vam Interface lift, lokaciju prepunu besplatnih wallpapera koje je moguće preuzeti u više različitih rezolucija, a moguće je naći i poneki koji je predviđen za dva monitora. Pored toga, tu se nalazi i poveći broj ikonica kojima je moguće zameniti postojeće i na taj način malo osvežiti atmosferu svog kompjutera.

Adresa: http://interfacelift.com

Moje fotke

Na Internetu se nalazi mnogo različitih sajtova koji su predviđeni za deljenje ličnih fotografija sa celim svetom. Jedna od boljih lokacija za to na domaćoj web sceni je Mojefotke.rs. U pitanju je sajt koji svojim registrovanim korisnicima obezbeđuje, pored postavljanja novih slika, i kratak opis, tagovanje i komentarisanje tuđih fotografija. Za pregledanje slika nije potrebna registracija, tako da je moguće postaviti direktan link ka galeriji na blogu ili nekoj drugoj lokaciji. Kompletan sajt ima jednostavan i moderan dizajn, što ga čini interesantnim i privlačnim.

Adresa: www.mojefotke.rs

Instapaper

Bookmarkovanje web stranica umnogome olakšava život svakom ko provodi imalo vremena surfujući Internetom. U moru različitih stranica koje su obeležene da bi kasnije bile pregledane može se dogoditi da neka ostane nepročitana. Kako se to ne bi desilo, Instapaper nudi pravo rešenje: svaku obeleženu stranicu moguće je dodati u arhivu kao pročitanu ili je obeležiti zvezdicom. Uz to, tu postoji još mnoštvo različitih opcija za rukovanje bookmarkovima, koji mogu biti veoma praktični. Servis je jednostavan za upotrebu, a prilikom registracije nije neophodno stavljanje šifre.

Adresa: www.instapaper.com

Veselin MILJKOVIĆ

 
.rs
Internet preduzetništo za početnike (1)
Privatnost na Internetu (3)
EUnet Grid Hosting Servis
Zarada industrije na pirateriji
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera