INTERNET<>
062009<><>

WWW vodič

Statistika

Koja je najbogatija država na svetu? Koji je najplaćeniji posao na svetu? Sve su to pitanja na koja možete pronaći odgovore lutajući po Internetu ili po nekim drugim izvorima. Predstavljamo sajt koji je iz više različitih izvora širom sveta na jednom mestu objedinio sve statističke podatke, uključujući i pomenute. Pored toga, sajt sadrži i detaljne statističke podatke za svaku državu na svetu, njenu zastavu, položaj na svetskoj mapi i još mnogo toga. Ali, da ne bude sve savršeno, sadržaj se ne osvežava često, te podaci mogu biti prilično zastareli.

Adresa: www.aneki.com

Učenje

Učenje ume da bude prilično teška i zahtevna obaveza, pogotovo ako se to radi bez organizacije. Sajt Study Guides and Strategies namenjen je svima koji žele da nauče da uče ili da poboljšaju kvalitet svog učenja. Podeljen je u više različitih sekcija: priprema, učenje, praćenje predavanja i još nekoliko drugih. Pored brojnih predloga i korisnih saveta, sadrži i više različitih jednostavnih aplikacija koje mogu biti veoma korisne prilikom učenja ili organizacije. Napomenimo i to da je sajt preveden na više jezika, uključujući i srpski.

Adresa: www.studygs.net

Clipboard

U moru web servisa od kojih su mnogi beskorisni ili samo prividno korisni, nađe se poneki koji je vredan pažnje i koji može da posluži u ekstremnim situacijama. Predstavljamo vam Cl1p, internet clipboard, koji je, kako mu samo ime sugeriše, clipboard na Internetu. Za upotrebu nije neophodna registracija (mada postoji kao opciona), a u svoj clipboard možete postaviti tekst, slike ili bilo koji drugi fajl koji želite da prebacite na drugi računar. Pored toga, postoji još nekoliko praktičnih mogućnosti poput zaključavanja šifrom i opcije da se koristi kao message board.

Adresa: http://cl1p.net

Mogulus

Posledica sve jeftinijeg i bržeg pristupa Internetu je sve veći broj web stranica koje u sebi imaju ubačen video ili uživo emitovani materijal. Predstavljamo vam Mogulus, jedan od najpopularnijih servisa za emitovanje videa uživo. Svojim korisnicima nudi dva tipa emitovanja: besplatni (sadrži reklame i nešto je lošijeg kvaliteta) i „Pro”, koji za 350 dolara dozvoljava emitovanje u HD formatu (do 1,7 Mb/s), naravno bez pridodatih reklama. Za pokretanje besplatnog kanala potrebno je samo nekoliko jednostavnih klikova, a registracija je obavezna.

Adresa: www.mogulus.com

Antilimit

Antilimit predstavlja portfolio galeriju fotografija američkog grafičkog dizajnera i fotografa Erika Gustafsona, koji, za razliku od većine fotografa, sebe ne ograničava u pogledu naknadne izmene fotografije. Prema njegovim rečima, Photoshop je prostorija za razvijanje fotografija, pa je u tom pogledu sve dozvoljeno. Od izmene osvetljenja pa sve do kombinovanja nekoliko različitih fotografija. Posmatrano iz dizajnerskog ugla, sajt je veoma kvalitetno napravljen, što ga čini još interesantnijim. Svakako još jedna neobična galerija fotografija vredna pažnje.

Adresa: www.antilimit.com

Ne propustite

Ako vam se redovno dešava da propustite epizodu svoje omiljene serije na televiziji, predstavljamo vam jedinstvenu uslugu koju je za svoje gledaoce napravila engleska kompanija Sky. Reč je o web aplikaciji koja putem emaila obaveštava registrovane korisnike o planiranom emitovanju TV serija ili filmova. Servis je veoma praktičan, jer korisnik sam bira o kom filmu ili seriji želi da bude obavešten. Ovo je jedan od lepših (naravno i praktičnijih) primera privlačenja gledalaca, što bi mnoge televizijske kuće mogle da usvoje.

Adresa: www.sky.com/nevermiss

DropSend

Još jedan sajt pomalo sličan prethodnom. DropSend je znatno ozbiljniji servis, koji svojim korisnicima pruža uslugu prebacivanja fajlova do veličine jednog gigabajta! Osnovni paket je besplatan, dok se ostali naplaćuju, a kapacitet smeštenih fajlova (u zavisnosti od kupljenog paketa) može da dostigne čitavih 500 GB. Servis je veoma jednostavan za upotrebu, najviše zbog načina preuzimanja, jer primaocu stiže email obaveštenje sa linkom za skidanje fajla. Svakako korisna alatka za prebacivanje velikih fajlova, pogotovo ako za to ne postoji drugi način.

Adresa: www.dropsend.com

Pixton Strip

Sada nešto za ljubitelje stripa. U pretprošlom broju predstavili smo Stripgenerator (www.stripgenerator.com), a sada predstaljamo još jedan iste namene, ali drugačijih mogućnosti. Za razliku od Stripgeneratora, na Pixtonu je obavezna registracija kako bi se moglo početi sa kreacijom. Stripovi su u boji, ali je obezbeđena mnogo veća sloboda pri kreiranju poput izmene likova, njihovih izraza na licu, pozadine stripa i još mnogo toga. Da biste otkrili koje sve mogućnosti pruža, najbolje je da pogledate trejler koji se nalazi na sajtu.

Adresa: www.pixton.com

Brzi prsti

Lutajući po beskrajnom web univerzumu, pronašli smo interesantan test brzine. Nije reč o brzini pristupa Internetu ili CPU, nego o brzini kucanja teksta, tačnije o tome koliko reči i znakova možete da otkucate za jedan minut. Test koristi najčešće korišćene reči poslagane nasumično tako da ne predstavljaju smislenu celinu, što obezbeđuje bolju tačnost testa. Rezultat možete postaviti na svoju prezentaciju, jer sajt generiše HTML kod za tu namenu. Naravno, ne bi bio toliko interesantan da nije urađen u 30 jezika, između ostalih i na srpskom.

Adresa: http://speedtest.10-fast-fingers.com

SuperPopust

Otkako su se i u našim krajevima pojavile velike prodavnice (supermarketi, hipermarketi i slični prodajni objekti), počelo se sa raznoraznim akcijskim prodajama i popustima. Pošto ih je iz dana u dan sve više, postaje nemoguće ispratiti ko, koliko i na šta daje popust. U cilju objedinjenog načina informisanja na ovom polju nastao je domaći sajt SuperPopust, koji vam ovom prilikom predstavljamo. Na sajtu se nalazi veoma detaljan pretraživač, a pored toga mogu se pronaći i obaveštenja vezana za otvaranje novih prodavnica i još mnogo toga.

Adresa: www.superpopust.com

Kolekcionar

Prošle godine upoznali smo se s prvim ozbiljnijim domaćim aukcijskim sajtom Limundom. Ovog puta predstavljamo vam još jedan takav domaći sajt posvećen isključivo kolekcionarima. Ipak, pored kolekcionarskih stvarčica može se pronaći još ponešto. Sajt nije previše pohvalnog dizajna, ali je sigurno zaslužio najvišu ocenu po pitanju sažetosti, preglednosti i grupisanja aukcija. Svakako, još jedan sajt iz domaće produkcije vredan pažnje, pogotovo ako ste kolekcionar ili bivši kolekcionar koji želi da svoju kolekciju pošalje u prave ruke.

Adresa: www.kolekcionar.com

Piratski Google

Otkako je počela priča o čuvenom sajtu The Pirate Bay i tužbi protiv njega, počela su raznorazna dokazivanja da Google nije ništa manje kriv za rasturanje piraterije. Nekoliko dana nakon izrečene presude, a u nameri da prikaže nepravednost i dvostruke standarde, nastao je The Pirate Google, koji koristi Google Custom Search ograničen isključivo na pretragu Torrent fajlova što, prema rečima autora, ima istu funkciju kao The Pirate Bay. Iako su kreatori čuvene piratske luke osuđeni, oni ne gube nadu i kažu da je ovo samo prvi korak u njihovoj borbi.

Adresa: www.thepirategoogle.com

Jedna rečenica

Svako ima svoju zanimljivu životnu priču koju ponekad poželi da podeli s celim svetom. Koji je najbolji način za to? Naravno, svako će imati svoj odgovor, a mi vam predstavljamo One Sentence kao neobičan način izražavanja. Radi se o sajtu koji skuplja priče svojih korisnika ispričane u jednoj rečenici. Autor sajta navodi da su najbolje priče upravo one koje su ispričane na taj način. Iako svako može da napiše svoju priču, ona biva objavljena samo ako odgovara merilima autora sajta, što obezbeđuje relativno visok kvalitet sadržaja.

Adresa: www.onesentence.org

Kamatica

Život običnog čoveka skoro je nemoguće zamisliti bez banaka, a da bi se s njima poslovalo poželjno je upoznati se sa svim pogodnostima (i nepogodnostima) koje pružaju. Kako u Srbiji postoji solidan broj banaka, postaje sve teže izboriti se s njihovim ponudama, te vam zbog toga predstavljamo domaći web portal namenjen upravo tome. Na sajtu se mogu naći veoma detaljne informacije ponuda banaka, kao i još mnogo korisnih informacija vezanih za bankarstvo, lizing, kredite itd. Pored toga, moguće je postaviti pitanje o onome što još nije objašnjeno.

Adresa: www.kamatica.com

We Are Hunted

Iza pomalo uznemirujućeg naziva We Are Hunted (mi smo lovljeni) stoji muzička top-lista sa 99 najslušanijih pesama na Internetu. Za razliku od ostalih top-lista koje svoje podatke dobijaju u obliku najviše downloadovanih ili najprodavanijih pesama, We Are Hunted svoje podatke prikuplja sa Facebooka, Tweetera, blogova i drugih social-networking sajtova, prateći o kojim se pesmama i izvođačima najviše govori. Ovaj način zvuči najrealnije, jer ako je pesma downloadovana, ne znači da je i preslušana. Naravno, svaku pesmu moguće je preslušati na sajtu.

Adresa: http://wearehunted.com

SickCity

SickCity je zanimljiv sajt čiji se izvor informacija zasniva na praćenju status korisnika Tweetera (uskoro i Facebooka), pri čemu se traže ključne reči vezane za oboljenja poput gripa, boginja i slično. Na osnovu dobijenih podataka i podataka korisnika generiše se grafikon za svaki grad koji se nalazi na listi praćenih, ali ako se vaš grad tu ne nalazi, možete ga sami dodati. Sajt predstavlja praktičan način praćenja oboljenja, jer, prema rečima autora, prvo što će korisnik Facebooka ili Tweetera da uradi kad se razboli jeste da obavesti prijatelje o tome.

Adresa: http://sickcity.org/

TV Tunes

Muzičke numere iz serija i TV emisija ponekad je teško naći čak i na Internetu. Za sve kojima su takve muzičke kompozicije interesantne predstavljamo Television Tunes, ogromnu bazu numera iz raznih televizijskih serija i emisija. Kako je na sajtu navedeno, baza sadrži više od deset hiljada različitih numera i redovno se dopunjuje novim sadržajem. Sve melodije su u MP3 formatu, a moguće ih je preslušati i downloadovati. Pored toga, postoji simpatična video igra prepoznavanja melodije, koja je, nažalost, još u razvoju.

Adresa: www.televisiontunes.com

Obrazovni YouTube

Iako je Youtube poznat po tome što svako može javno da prikaže svoj video materijal širokim narodnim masama, grupa entuzijasta zaposlenih u dotičnoj firmi pokrenula je krajem marta ove godine projekat YouTube EDU sa namerom da objedini edukativni materijal. Projekat je predviđen isključivo za obrazovne ustanove (privatne i državne), koje nakon registracije dobijaju svoj kanal na raspolaganju. Veoma pohvalan potez YouTubea koji će, nadamo se, privući pažnju mnogih i poslužiti kao jedno od obrazovnih sredstava.

Adresa: www.YouTube.com/edu

Veselin MILJKOVIĆ

 
.rs
Internet tržište u Srbiji
Mediji u budućnosti
Najbrži Internet na svetu
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera