PD KUTAK<>
052009<><>

Lunascape Web Browser 5.0 Beta

Web kameleon

Koliko web browsera imate instalirano na vašem računaru? Internet Explorer je obavezan (deo je Windowsa), a statistike kažu da otprilike svaki četvrti korisnik računara ima instaliran Firefox, Operu ili Google Chrome (ili više njih zajedno). Razlog ovome je (osim subjektivne prirode i ličnog afiniteta ka nekom proizvodu) i to što neki browseri različito prikazuju različite web stranice. A šta mislite o ideji da, ako već ne može da se napravi univerzalan browser koji će se svima svideti, umesto dve ili tri alternative imate jedan program koji će pod svojim okriljem imati (skoro) sve pomenute browsere? Upravo se na takvim osnovama zasniva Lunascape.

Iako se već radi o verziji programa koji u svojoj oznaci nosi brojku pet, što znači da njegov razvoj traje već neko vreme, moramo da priznamo da do sada nismo čuli za Lunascape (a verovatno je ista situacija i sa većinom naših čitalaca), što je nepravda koju ovom prilikom ispravljamo. U najkraćim crtama, radi se o web browseru koji je maksimalno kompatibilan sa bukvalno svakom web stranicom i koji će potpuno ispravno prikazati bilo koju web prezentaciju. A sve to moguće je zahvaljujući jednom malom triku. Lunascape je, koliko je nama poznato, jedini triple-engine browser koji potpuno ravnopravno i istovremeno koristi Trident (Internet Explorer), Gecko (Firefox) i WebKit (Google Chrome i Safari) tehnologije za renderovanje web stranica. Najlepše od svega jeste to što one mogu da se menjaju „u letu”, bez potrebe za restartovanjem programa. Promena načina renderovanja moguća je na više načina: iz setapa programa, iz opcija u menijima, ali je definitivno najlakši način uz pomoć posebne ikonice koja je postavljena u donjem levom uglu prozora programa. Ona pokazuje koji je engine trenutno aktivan, a sa jednim klikom miša dozvoljava i njegovu promenu. Štaviše, pojedinim stranicama, za koje znate da se najbolje prikazuju uz pomoć određenog rendering algoritma, možete dodeliti da se uvek otvaraju korišćenjem definisanog enginea.

Prema onome što smo videli tokom testiranja, različiti načini renderovanja u potpunosti su samostalni i jedino su objedinjeni pod istim „krovom”. To se vidi i po tome što se, recimo, potpuno razlikuju prozori za download u zavisnosti od odabranog enginea, a takvi primeri sreću se i na još nekoliko mesta. Jedna od posledica različitog prikaza jeste da različiti načini renderovanja doprinose i različitom ocenjivanju na testovima. U globalu, Lunascape je prošao i Acid 2 i Acid 3 testove, ali ne u svim varijantama. Na primer, Acid 2 prolazi samo sa Gecko engineom, dok se rezultat od maksimalnih 100 poena na Acid 3 testu dobija samo korišćenjem WebKit enginea.

Iako je upotreba različitih rendering mašina najznačajniji novitet kod ovog browsera, on poseduje i neke druge, možda nešto manje atraktivne, ali svakako korisne osobine. Jedna od njih jeste i odlično izvedena funkcija za zaštitu od „padova” programa. U najvećem broju slučajeva krahiranje će biti ograničeno samo na aktivni tab, pa će njegovim gašenjem program nastaviti da funkcioniše sasvim normalno. Gestikulaciju mišem je prva uvela Opera, a sada se ona pojavila i u ovom programu. Određenim pokretima miša aktiviraće se pridružene komande, što znatno olakšava rad, pod uslovom da pravilno zapamtite pokrete koje treba da izvedete za pozivanje komandi. Naravno, ne smemo da zaboravimo ni sada već obavezan RSS čitač, a tu bismo mogli da pomenemo i vesti, koje se prikazuju preko news tikera, ali i u obliku popup prozora. Lunascape svoju funkcionalnost može da proširi preko specijalizovanih plug-inova, pisanih specijalno za ovaj program, ali je kompatibilan i sa IE plug-in modulima.

Još jedna veoma važna odlika ovog programa je dobra zaštita od prikaza malicioznih web stranica (phishing stranica) i kôda (Java i ActiveX skriptova). Sve opcije za podešavanje sigurnosnih parametara dostupne su u svakom trenutku i bukvalno se jednim klikom miša mogu dozvoliti ili zabraniti pojedini skriptovi ili prikaz određenih elemenata na stranici. U domen zaštite spada i automatsko snimanje sadržaja upisanog u formulare. U slučaju da se greškom ode sa stranice na kojoj je bio upisan, ali ne i poslat sadržaj upisan u neki formular, on se zahvaljujući ovoj opciji može automatski vratiti i tako vam skratiti muke ponovnog upisivanja istih podataka.

Tokom testiranja ovog programa naišli smo samo na jednu stvar koja nam se nije svidela. Kao i svi moderni browseri, i Lunascape podržava rad sa tabovima. On omogućava otvaranje maksimalno 100 tabova u isto vreme, ali to ne preporučujemo, jer svaki tab „jede” oko 4 MB memorije, pa će 100 tabova sa samim programom okupirati gotovo pola gigabajta sistemske memorije. Ali, nije to ono što nam je najviše zasmetalo. U zavisnosti od stila u kom se program nalazi (među njima je i standardni vizuelni prikaz, koji se aktivira prilikom pokretanja programa), može da se desi da veliki broj tabova zauzme više od polovine radnog dela ekrana, jer u tim modovima ne postoji mogućnost kompresovanja tabova. Pošto se radi o Beta verziji, nadamo se da će autori uspeti da malo optimizuju korišćenje memorije i tabova.

Lunascape je browser koji obiluje novitetima i naprednim mogućnostima. Mnogi od njih nisu ni pomenuti u ovom tekstu, ali ne zato što nisu značajni, već zato što je trostruki rendering engine ekskluziva kojoj smo morali da posvetimo veću pažnju, pa makar to bilo i na račun nekih drugih opcija. Lunascape je pokazao da postoji mogućnost da se najveći konkurenti „pomire” i jedino što možemo jeste da se nadamo da će istrajati u svojoj „mirovnoj misiji”.

Branislav BUBANJA

 
Lunascape Web Browser 5.0 Beta
Šta mislite o ovom tekstu?
Imgares 1.47
Shape Collage 2.1
InSight 1.5.0.8
Feedreader 3.14 Standard Edition
My Lockbox 1.3
Nexus Radio 3.11
Stylish 0.5.9
Filter Forge 1.016
DownThemAll! 1.1.0

Potrebno:
Windows
Veličina:
9,61 MB, 82,29 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .lunascape .tv
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera