PD KUTAK<>
062009<><>

Fiddler 2

Trebljenje „bubica” na muzički način

Kada biste nekome ko je već dobrano zagazio u vode razvoja softvera rekli da je dovoljno da zapeva i zaigra da bi se otarasio „bubica” u svom kodu, verovatno bi vas samo popreko pogledao i doveo u pitanje vaše mentalno zdravlje. Ne i Eric Lawrence, autor jednog od najpopularnijih softverskih alata za praćenje saobraćaja mrežnih aplikacija, čiji je „muzičar”, i pored maratonski dugog statusa bete, dogurao do druge verzije.

Fiddler („violinista”) pripada grupi tzv. web debugging proxy programa, koji u suštini predstavljaju hibrid klasičnih web proxy servera i debuggera. Njegova osnovna namena je da posreduje između klijenta i servera koji kao osnovu za komunikaciju koriste HTTP protokol i da pri tom omogući dublju analizu i pruži opcije za manipulisanje razmenjenim podacima. Ograničenja u pogledu tipa aplikacija uz koje je moguće koristiti program praktično ne postoje, osim što je neophodno da test aplikacija poseduje podršku za komunikaciju preko proxy servera. Svoju popularnost program je ipak stekao korišćenjem u kombinaciji sa web browserima za potrebe testiranja web aplikacija i servisa.

Instalacija programa svodi se na klasičnu „ajd’ dalje” proceduru, tokom koje se instaliraju i ne baš preterano korisni dodaci za Internet Explorer i Firefox čija je jedina uloga da automatski pokrenu Fiddler i podese proxy postavke browsera tako da odgovaraju njegovim zahtevima. Ostali browseri još nemaju ovakvu vrstu „automatike”, što i nije preteran razlog za suze s obzirom na to da je u njihovom slučaju dovoljno ručno pokrenuti Fiddler i podesiti proxy podešavanja browsera da ukazuju na lokalnu adresu i unapred definisani port koji je moguće menjati po želji.

Korisnički interfejs programa podeljen je na dva osnovna dela, pri čemu je levi deo rezervisan za prikaz trenutno aktivnih sesija (svaki zahtev serveru predstavlja sesiju), dok desni pruža izuzetno detaljan prikaz informacija o konkretnoj sesiji i dodatne opcije za manipulaciju njom. Stepen detaljnosti prikaza informacija može se kontrolisati pomoću izuzetno moćnog sistema filtera, koji uz pomoć tzv. uslovnih prekidinih tačaka (conditional break points) mogu da aktiviraju određenu, unapred zadatu funkcionalnost. Za brzu definiciju prekidnih tačaka koristi se tzv. QuickExec sistem, vrsta mini-shella sa komandama specifičnim za namenu programa, koji usput omogućava i brzo izvršavanje velikog broja dodatnih operacija. Prekidne tačke mogu se definisati tako da se aktiviraju na jedan od dva načina: pre slanja zahteva serveru, pri čemu se može manipulisati podacima koji se šalju, ili nakon što se rezultati obrade servera vrate Fiddleru, pri čemu se i nad njima mogu vršiti manipulacije pre nego što se proslede browseru.

Što se tiče informacija o sesijama, pored statistike vremena odziva servera na zahteve klijenata i detaljnog uvida u količinu prenetih podataka, Fiddler u posebnoj sekciji nazvanoj Inspectors omogućava detaljan pregled svih razmenjenih HTTP zaglavlja (headers) između klijenta i servera. Pregled je moguć na nekoliko načina, od kojih su svakako najzanimljiviji prikaz zaglavlja razvrstanih po njihovim funkcionalnim grupama i prikaz u originalnom RAW formatu, dok će heksadecimalni oblik uglavnom naći primenu u slučajevima gde je potrebno dublje analizirati potencijalne anomalije u komunikaciji. Poseban deo u okviru ove sekcije rezervisan je za sadržaj prosleđenih formi (login forme, razni formulari...) i zaglavlja koja definišu način keširanja sadržaja, a nije izostao ni deo koji prikazuje detalje o korišćenju HTTP autentifikacije. U slučaju da server podržava kompresiju sadržaja u jednom od podržanih formata (GZIP, DEFLATE i BZIP2), sadržaj će na izričit zahtev korisnika biti dekompresovan.

Dva svakako najzanimljivija aspekta Fiddlera jesu tzv. request builder, putem kog se mogu generisati potpuno proizvoljni HTTP zahtevi, kao i auto responder, koji nesumnjivo predstavlja jednu od najnaprednijih funkcionalnosti programa. Naime, ova opcija omogućava kreiranje automatskih odgovora na zahteve klijenata čija struktura odgovara unapred zadatim parametrima, koji se definišu pomoću sistema veoma moćnih regularnih izraza. Na taj način moguće je za unapred definisane okidače automatski kreirati odgovor i bez ikakve interakcije sa serverom proslediti nazad proizvoljno kreiran ili unapred pripremljen sadržaj klijentu, tj. browseru.

Jedna od izuzetno zanimljivih novina u novoj verziji programa jeste mogućnost praćenja i manipulacije HTTPS saobraćaja putem eskploatacije tzv. man in the middle tehnike, u okviru koje Fiddler potpuno transaprentno kreira neophodan serverski sertifikat za ostvarivanje „sigurne” veze između klijenta i servera. Naravno, generisani sertifikat nije potpisan od strane autorizovanog izdavača sertifikata (CA), tako da browser prilikom uspostavljanja komunikacije sa Fiddlerom prijavljuje ovu nepravilnost. Dešifrovanje HTTPS saobraćaja nije uključeno odmah po instalaciji programa, pa ga je potrebno uključiti u podešavanjima, nakon čega sve opcije koje postoje i kod klasičnog HTTP protokola, izuzev request buildera, postaju dostupne i za HTTPS saobraćaj.

Iako Fiddler u osnovnoj formi sadrži više nego dovoljno opcija koje će zadovoljiti i najprobirljivijeg korisnika, njegova proširivost je zagarantovana internim skripting sistemom koji koristi JScript.NET za fino podešavanje postojećih i dodavanje novih funkcionalnosti programu. Ugrađena podrška za simulaciju propusnosti web proxyja (tzv. bandwidth throttle), kojom se efektivno simulira željena brzina komunikacije browsera sa ostatkom mreže, kao i bogat izbor potpisa browsera kojima Fiddler može da se potpiše prilikom slanja zahteva serveru samo upotpunjuju ionako izvanredan utisak o ovom programu. Na sajtu proizvođača moguće je naći i video tutorijale koji objašnjavaju kako se neke od najvažnijih funkcionalnosti programa koriste, a ukoliko ni to nije dovoljno, obezbeđena je i dobra podrška u vidu uputstva i odgovora na najčešće postavljena pitanja.

Ako Fiddleru pokušamo da nađemo neku zamerku koja bi bila vredna pomena, onda je to verovatno činjenica da se program nikako ne snalazi sa kuvanjem i pospremanjem stana, kao i sa sličnim zadovoljstvima koje život pruža. Šalu na stranu, osim činejnice da program postoji samo u verziji za Windows operativne sisteme, što i nije čudno s obzirom na to da je njegov autor na platnom spisku Microsofta, izuzetno je teško prikačiti bilo kakvu manu ovom programu. Da ne bude zabune, sam Microsoft zvanično ne podržava Fiddler, ali preporučuje njegovu upotrebu kao „nepodržane moćne igračke”. Ako se izuzme činjenica da u nezaštićenom mrežnom okruženju program može biti zloupotrebljen, ne postoji apsolutno nijedan razlog zbog kog ne biste dopustili ovom genijalcu da vas laganom muzikom vodi kroz vaše web orijentisane projekte.

Miša BREŽANAC

 
Fiddler 2
Šta mislite o ovom tekstu?
multiAVCHD 2.6 build 566
Universal Trainer
MusicBrainz Picard 0.11
Puran Defrag 6.0
Ares 2.1.1
Free FLV Converter 1.6.10
One Click Privacy 2.1
Prism for Firefox 1.0b1
Excellence 1.11
Fluid Mask 3

Potrebno:
Windows, .NET Framework 2.0
Veličina:
506 KB, 1,66 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .fiddler2 .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera