LAKI PINGVINI<>
042008<><>

ManDVD 2.4

Sam svoj DVD majstor

Ranije smo opisali DVD Styler (SK 1/2008), program za autorizaciju DVD naslova. Pošto ovoga puta predstavljamo dvd::rip za prebacivanje DVD naslova u DivX/XviD, red je da odemo korak dalje i predstavimo ManDVD, trenutno „zamrznutog” kolegu DVD Stylera. ManDVD je nedavno prestao da se razvija i tako će biti do trenutka kada jedna njegova komponenta, Manslide (SK 6/2007), ne dostigne uzvišeni kvalitet. Naravno, to što je razvoj pauziran ne znači da program ne zavređuje našu pažnju.

Program je izgrađen na Qt3 grafičkoj biblioteci, a za komforan rad, od međuzavisnosti zahteva DVD Slideshow, xine, mplayer, mencoder, dvdauthor, mjpegtools, netpbm, transcode, lame i dvd+rw-tools. Nema mesta panici, sve ovo je 99,99% već prisutno na aktuelnim distribucijama, a i ako nije, paket menadžer će pomoći u lakom dodavanju. Korisnici Ubuntua mogu radosno da uskliknu jer se ManDVD nalazi u repozitorijumima, dok će se ostali zadovoljiti gotovim binarnim paketom; ceo program je jedna izvršna datoteka.

Licem u lice

Program je koncipiran kao čarobnjak u četiri koraka. Na levoj strani prozora nalazi se deo sa prikazom aktuelnih postavki aktivnog koraka čarobnjaka, dok je desna strana predviđena za meni sa opcijama raspoređenim u sekcije. Prozor programa je fiksne veličine, što može da zasmeta korisnicima čija je rezolucija ekrana manja (1024 x 768 mu je „knap”).

Po pokretanju treba otvoriti već postojeći ili započeti novi projekat izborom odredišnog direktorijuma u kojem će se sačuvati konačni sadržaj, izborom sistema (PAL/NTSC) i rezolucije izlaznog materijala.

Prvi korak čarobnjaka je Add media. Video datoteke koje će sadržati budući DVD biraju se opcijom Add a video to your project. Nije moguće istovremeno ubaciti više datoteka jer se za svaku posebno mora postaviti naslov i thumbnail (izborom spoljne slike ili ekstrahovanjem iz videa). Osim izbora gotovog videa, može se napraviti i video slideshow opcijom Create a slideshow koja vodi na ugrađenu komponentu Manslide. U sekciji Editing and Adjustments nalaze se opcije za uklanjanje delova videa isecanjem, definisanje poglavlja (automatski ili ručno), izbor titla za „lepljenje” na sliku, kao i primena osnovnih video efekata (uklanjanje logotipa, podešavanje osvetljenosti i kontrasta, mirror i uklanjanje šuma). U sekciji Other nalazi se opcija za ubacivanje uvodne špice za DVD (npr. upozorenje o zaštiti autorskih prava) u MPG ili VOB formatu.

Kada je osnova postavljena, poželjno je sačuvati projekat u internom PMA formatu opcijom Save project, a potom klikom na dugme ’Next’ preći na korak određivanja parametara menija. Kao pozadina menija mogu se postaviti statična slika, jednobojna pozadina ili animacija koja se ugrađenim editorom izdvaja iz bilo kog videa. Video za ovu svrhu mora da ima framerate od 25 do 30 fps, na animaciju može da se primeni neki od sedam efekata, kao i da se iznad njega postavi statična slika sa providnim delovima u kojima će se videti animacija (npr. efekat statičnog TV-a na kojem se emituje neki program). Ovde se biraju font i boja teksta u meniju, kao i boja izabrane i aktivne (pritisnute) stavke. Takođe se može izabrati i pozadinska muzika menija u WAV, MP3 ili OGG formatu.

Sledi korak za kreiranje menija Menu Creation. Na levoj strani je veliki prikaz izgleda menija, dok je na desnoj spisak video datoteka umetnutih u prvom koraku, sa definisanim poglavljima koja mogu da se preimenuju. Pošto se naslov ili poglavlje izaberu i klikne na dugme ’Add video to the menu’, ručno treba odrediti veličinu i poziciju na meniju jednostavnim kontrolama. Ubacivanjem naslova u meni se dodaje thumbnail, dok se pri ubacivanju poglavlja dodaje naziv poglavlja. U ovom koraku se određuju i maske koje označavaju izabranu, to jest pritisnutu stavku menija, ali ova opcija je nedovoljno korisnički orijentisana (nema nikakve mreže za vizuelno pozicioniranje, a nema ni nezamenljive undo funkcije. Ako treba promeniti font menija, treba se vratiti na prethodni korak, pri čemu se gube sve izmene načinjene na sadržaju menija.

Završnica je predviđena za pripremu (renderovanje) sadržaja budućeg DVD naslova, DVD Creation. Pre nego što se to odradi, valja pomoću dugmeta ’Options’ podesiti krajnje parametre poput kvaliteta izlaznog videa, vrste i visine fonta za titl u odnosu na visinu videa, vertikalnu poziciju i kodni raspored za ispis titla, kao i deo koji će se reprodukovati pri umetanju DVD medija u uređaj (uvodna špica, DVD meni ili neki od umetnutih videa). Ostaje još da se odredi format izlaznog materijala (4:3 ili 16:9) i prioritet renderovanja (execution priority), a potom klikne na dugme ’Generate DVD structure’. Materijal se automatski reenkodira iz AVI-ja u odgovarajući DVD format, a ako format zvuka nije MP2 ili AC3, prikazaće se upozorenje da će na standalone DVD plejerima zvuk verovatno biti izobličen.

Dužina procesa renderovanja zavisi od više faktora, a dva osnovna su kvalitet sadržaja ciljnog DVD-a i jačina mašine. Kada je materijal već renderovan, dobijeni rezultat se može pogledati u Xineu, narezati DVD ugrađenom alatkom za narezivanje ili K3B-om, odnosno napraviti ISO slika za kasnije narezivanje.

Utisaka puna glava

ManDVD se pri testiranju pokazao kao veoma stabilan program (u nekoliko sati brutalnog maltretiranja nije čak nijednom štucnuo). Mogućnostima, organizacijom sučelja i lakoćom upotrebe nas je fascinirao, ali smo uočili i nekoliko nezanemarljivih nedostataka.

Projekat se može sačuvati samo u prvom koraku, tako da su izgubljene sve naknadne intervencije (postavke pozadine, sadržaj menija i parametri izlaznog materijala). Kada se DVD struktura generiše, po zatvaranju programa i ponovnom učitavanju istog projekta program neće prepoznati da je proces generisanja već obavljen, pa nikakva naknadna izmena bez prolaska koraka 2, 3 i 4 neće biti moguća. Komponenti za pregled videa pri izdvajanju thumbnaila i animirane pozadine menija nedostaje slajder za brzo premotavanje materijala, pa ako zatreba neki kadar sa kraja filma, valja se nakliktati na fastforward. Zasmetao nam je i nedinamičan izbor fonta za tekst u meniju i ništa manje iritirajuća pojava da se, iako su dostupne, stavke u sekcijama (poput izbora titla) prikazuju kao neaktivne. Ne sviđa nam se ni to što nije moguće praviti višeslojne menije, pa ako se nađe više od šest videa na disku, meni postaje pretrpan. Pošto je program inicijalno na francuskom jeziku a nije potpuno preveden na engleski, primetni su tragovi francuskog interfejsa (npr. „Fermer” umesto „Cancel” u komponenti ugrađenog softvera za narezivanje na DVD).

• • •

Videli smo da ManDVD obiluje korisnim mogućnostima ali i iritirajućim nedostacima. Dok razvoj ne bude nastavljen, po ovom pitanju ništa se neće promeniti, ali to ne znači da program nije i te kako upotrebljiv za kućne korisnike. Ako želite da kolekciju filmova o GNU/Linuxu brzo i lako spakujete na „custom made DVD”, sa sve atraktivnim menijem, ili arhivirate uspomene sa odmora, ManDVD omogućava upravo to u četiri jednostavna koraka. U svakom slučaju, vredi ga imati na dohvat miša.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
dvd::rip 0.98.8
Yarssr 0.2.2
ManDVD 2.4
Šta mislite o ovom tekstu?
FreeBSD 7

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
2,6 MB paket, 5,6 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
linux .softpedia .com /progDownload /ManDVD -Download -12812 .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera