CeDeTEKA<>
092006<><>

Disney’s Magic Artist Studio

Jedan od best buy naslova iz Diznijeve cedeteke, iako poprilično „bradat” (objavljen je pred kraj prošlog milenijuma), i danas privlači pažnju kao idealan – pre svega jeftin i koristan poklon za naraštaj koji stasava uz kompjuterske monitore. Disney’s Magic Artist Studio je dobar način da se dečiji prstići na mišu zagreju u kreativnom procesu likovnog uobličavanja i kreativnog razmišljanja. U pitanju je program koji bi se u kratkim crtama mogao opisati kao Photoshop za klince predškolskog uzrasta.

Magični umetnički studio mladom „slikaru” pruža mogućnost da napravi prava umetnička dela u okviru tri oblasti u studiju. U oblasti za stvaranje (Creation area) moguće je koristiti 15 umetničkih alatki koje imaju i specijalne stilske opcije. U odeljku za sličice nalazi se više od stotinu originalnih crteža najpopularnijih Diznijevih junaka koji mogu da se inkorporišu u gotove ili napravljene scene. Opcija Under the Hood omogućuje organizaciju omiljenih radova u personalizovane blokove za skice.

Za izradu crteža od nule koriste se alatke za crtanje, palete za bojenje, teksture i druga pomagala za skiciranje slobodnom rukom (kvalitet „otiska” nije ništa lošiji od onog koji se dobija u profesionalnim programima za crtanje, jedino je izbor opcija za podešavanje lošiji). Što se gotovih scena i likova tiče, oni se mogu nalepiti na sliku kao crtež ili obojena sličica, a moguće im je promeniti položaj i veličinu, što olakšava izradu kompozicija s dubinskom perspektivom. Na istom mestu nalaze se i alatke za jednostavnu animaciju i crtanje geometrijskih oblika. Gotove kreacije pohranjuju se u galeriju, u okviru koje se prave projekcije slajdova s muzikom i specijalnim efektima. Postoji i mogućnost importovanja grafičkog materijala iz drugih programa, sa digitalnih fotoaparata i skenera. Edukativnu notu programu daje opcija Lesson Area u okviru koje korisnik prolazi kratak kurs crtanja i tehnika animacije.

Disney’s Magic Artist Studio je retko univerzalan multimedijalni alat koji privlači pažnju podjednako mladih i starijih korisnika. Dok će mlađi uživati u bojenju gotovih crteža i raspoređivanju likova po predivno dekorisanim pozadinama, stariji će biti oduševljeni mogućnostima koje program pruža u sferi likovnog izražavanja i animacija. Uprkos jednostavnom interfejsu i naizgled jako ograničenim opcijama, mogu se dobiti izvanredni rezultati i kreacije za koje niko ne bi mogao da pretpostavi da su nastale u „dečjem” programu.

Korisničko okruženje je „ispeglano” do sitnica. Grafička podloga i kvalitet crteža su na nivou crtanog filma, a dobroj atmosferi doprinose i komični zvučni efekti koji će, u kombinaciji s velikim brojem opcija, korisnika držati uz računar satima. Jedini preduslov za uspešno korišćenje programa jeste strpljenje. Dobri rezultati sigurno neće izostati.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Disney’s Magic Artist Studio
Šta mislite o ovom tekstu?
RSI-Shield 4.5
Disney Classics za devojčice

Potrebno:
Pentium 133 MHz, 32 MB RAM
Veličina:
1 CD, 40 MB na disku
Cena:
599 dinara
Adresa:
www .disney .co .uk
Kontakt:
Extreme
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera