CeDeTEKA<>
112004<><>

Virtuelna učionica: Windows XP

Operativni sistem, kao posrednik između korisnika s jedne i računara s druge strane, komponenta je s kojom se ljudi sreću na samom početku rada na računaru. Zato je pravilno usvajanje osnovnih znanja i savladavanje veština korišćenja Windowsa, kao najrasprostranjenijeg operativnog sistema, posebno osetljiv korak u obuci novih korisnika, korak kojem treba posvetiti naročitu pažnju.

Prvo izdanje u novoj Multisoftovoj ediciji Virtuelna učionica, koja obuhvata programe namenjene upoznavanju s najviše korišćenim softverskim paketima, dobar je primer toga kako može da izgleda dobro osmišljena elektronska škola Windowsa XP. Radi se o interaktivnom kursu koji objedinjuje veći broj lekcija, simulacija i vežbi koje čitaoce upoznaju s osnovnim pojmovima i principima rada u Windows okruženju. Unutar programa formiran je virtuelni operativni sistem za direktno proveravanje znanja stečenih iščitavanjem lekcija koje obuhvataju sve teme koje treba poznavati kako bi se položio ECDL (European Computer Driving Licence Foundation) kurs iz operativnih sistema (evropski standard koji se boduje prilikom aplikacije za sve poslove koji podrazumevaju rad na računaru).

Program započinje uvodnim raspravama na temu opštih osobina Windowsa XP, a već u sledećem koraku teorijski aspekti se ilustruju interaktivnim simulacijama u okviru kojih korisnik treba da samostalno ponovi lekciju, sledeći jednostavna uputstva, pri čemu računar prati svaki korak i koriguje eventualnu grešku u trenutku kada se pojavi ili na koncu testa sumira rezultate i ukazuje na napravljene propuste. Na disku se ukupno nalazi blizu dve stotine simulacija koje pokrivaju kako najbanalnije radnje poput paljenja i gašenja računara tako i složenije operacije kao što su podešavanje korisničkog okruženja i instaliranje programa. Početnicima će pomoć za snalaženje u moru informacija pružiti i terminološki rečnik koji prati sadržaj lekcija.

Upravljački interfejs programa je uobličen tako da će se i potpuni početnici lako i brzo prilagoditi novom sistemu učenja koji je daleko efikasniji od većine tradicionalnih metoda, uključujući i klasične elektronske priručnike. Osnovna prednost interaktivnih simulacija je u tzv. ostenzivnom učenju (učenje pokazivanjem) koje je lišeno suvišne retorike koja često ometa efikasno usvajanje suštinskih znanja. Na osnovu ovog programa može se zaključiti da će i buduća izdanja Interaktivne učionice dati važan doprinos informatičkom opismenjavanju naše sredine.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Encyclopaedia Britannica 2005 Deluxe Edition
Traditional Chinese Medicine and Pharmacology
Matematika 3 i 4
Virtuelna učionica: Windows XP
Šta mislite o ovom tekstu?
Origins of Mankind
Discover Astronomy

Potrebno:
Windows, Pentium 233 MHz, 32 MB RAM
Veličina:
1 CD, 0 KB na HD
Cena:
990 dinara
Kontakt:
Multisoft
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera