O multimedijalnim programima koje je firma „Multicom” namenila kuvarima-amaterima već je bilo reči na stranicama ove rubrike (Barbecues, SK 7-8/2002). Nedavno je do nas stigao još jedan disk iz popularne edicije Better Homes and Gardens: Cooking for Today, posvećen pripremanju morskih specijaliteta, koji širom sveta uživaju veliku popularnost najviše zbog malog sadržaja štetnih masnoća.
Zahvaljujući sve boljoj snabdevenosti domaćih supermarketa, plodove mora nije teško naći, bilo da se radi o često korišćenim ribama (sardele, tuna) ili o „egzotičnijim”, ljudima koji naseljavaju kontinentalne predele manje poznatim namirnicama, poput raznih vrsta školjki, glavonožaca i veoma cenjenog mesa morskog psa (pešikan, na primer). Veći problem pojavljuje se kada ove namirnice treba pripremiti na odgovarajući način, koji se bitno razlikuje od načina pripreme mesa kopnenih životinja. Kompletno rešenje tog problema donosi disk Fish and Seafood. Korisnički interfejs identičan je onom u programu Barbecues. Izuzetno bogat sadržaj može se pretraživati putem indeksa koji sadrži abecedno sortirane recepte, gde je svaki ilustrovan slikom gotovog jela (ako već ne znate o kakvom se jelu radi, barem ćete imati predstavu kako treba da izgleda). Recepti su sveobuhvatni i pregledni: na levoj strani ekrana nalazi se spisak nepohodnih namirnica, dok se na desnom delu nalaze sažeto uputstvo, okvirno vreme potrebno za spremanje i, što je interesantno (za nekoga i veoma korisno), nutritivna i kalorijska vrednost obroka, uz prikaz međusobnog udela svih grupa namirnica. Manje poznati pojmovi povezani su s rečnikom termina, u kojem se nalazi mala ilustrovana „enciklopedija” namirnica, kuhinjskog alata i pojedinih kulinarskih veština, kao i tabele energetskih i nutritivnih vrednosti namirnica i gotovih obroka. Kao i u slučaju Barbecuesa, postoje i opcije za planiranje obroka na dnevnoj i nedeljnoj osnovi, s automatskom kalkulacijom kalorija, kao i video inserti koji ilustruju neke od složenijih tehnika obrade namirnica. Jednom rečju – fenomenalno. Gradimir JOKSIMOVIĆ | | |