ZenBook Pro 15 – vitkiji ASUS

Asus je rešio da na tržište prenosnih računara lansira tanak i lagan laptop sa hardverom koji bi se uobičajeno mogao naći u znatno gabaritnijim mašinama. Debljina kućišta modela pod oznakom ZenBook Pro 15 UX550GD biće svega 18,9 milimetara i težiće malo jače od dva kilograma.
Energiju će srkati iz litijum-polimerske baterije kapaciteta 71 vatčas, koja obećava devet sati rada pod punim opterećenjem, dok će neka opuštenija varijanta trajati do 14 sati. Ova baterija će se brzo puniti, od nula do 60 procenata za samo 49 minuta.


Sa endoskeletom ZenBooka se Asus očigledno nije šalio. Pokreće ga Intel Core i9-8950HK na četiri i po gigaherca i najavljuje se brzina koja je u odnosu na prethodnu generaciju čipova brža za gotovo trećinu. Grafika je prepuštena GeForce GTX 1050 sa četiri gigabajta GDDR5, a za stanište podataka predviđena su četiri M.2 SSD slota, koji nude brzine do tri gigabajta po sekundi čitanja, odnosno 1,7 gigabajta po sekundi kod uspisivanja podataka. Jasno je da svu ovu skalameriju treba dobro hladiti, a Asus veruje da je kuler sa duplim ventilatorima i tri toplotne cevi dorastao zadatku.
Što se egzoskeleta tiče, on se sastoji od ekrana dijagonale nešto veće od 15 inča osetljivog na dodir, uz koji dolazi i Asus olovka. Ivice ekrana veoma su tanke, a rezolucija je 3840 × 2160 uz pokrivenost spektra od 95 odsto po NTSC standardu. Novom Zenu „glas” će davati Harman Kardon zvučnici, za koje se navodi da će frekventni opseg biti 1,6 puta širi, a nivo jačine za 1,4 puta glasniji od drugih audio sistema istog ranga. Pozadinsko osvetljenje tastature olakšava rad u mraku, a tasteri imaju plitak hod od svega jednog i po milimetra. Touch pad ovog laptopa prekriven je staklom, radi smanjenog trenja, a tu je i čitač otisaka prsta radi sprečavanja neovlašćene upotrebe.
Asus je, očigledno, velikodušno odao gotovo sve detalje o novom ZenBook Pro 15 UX550GD, osim, naravno, cene. Više na tu temu ćemo verovatno čuti početkom juna, na konferenciji Computex, koja se održava na Tajvanu.