U štampanom izdanju: Wiko Y80

Sve veća potražnja za velikim ekranima kod pametnih telefona niže srednje klase ponukala je kompaniju Wiko da početak letnje sezone dočeka još jednim pristupačnim uređajem koji u prvi plan ističe veliki ekran i dobru bateriju, uz pristojan hardver i dvostruku kameru.

Po preporučenoj ceni od samo 99 evra za evropsko tržište (krajnju cenu u našem delu balkanskog rezervata u trenutku pisanja teksta nismo imali) Wiko Y80 nudi više nego što bi se oèekivalo: 5,99-inčni HD+ IPS ekran u 18:9 formatu, bateriju kapaciteta od 4000 mAh, manje poznati Unisoc SC9863A čipset sa osam ARM-ovih A55 jezgara i LTE Cat 4 modemom. Memorijska konfiguracija obuhvata skromnih dva gigabajta RAM-a i 16 gigabajta interne memorije koja se može proširiti microSD karticama. Glavna kamera opremljena je senzorom od 13 megapiksela i dodatnim senzorom od dva megapiksela koji je zadužen za dubinsko mapiranje prostora (to jest precizno opsecanje portreta), a tu su i svi uobičajeni portovi (analogni audio, microUSB, Wi-Fi i Bluetooth).

Wiko Y80 je spakovan u izduženo, zaobljeno i lagano plastièno kuæište sa odličnom završnom obradom i besprekorno pedantno uklopljenim delovima. Uprkos gabaritnom ekranu dimenzije kućišta nisu preterano narasle, zahvaljujući tankim okvirima oko ekrana i njegovom praktiènom formatu; ivice kućišta su lako zaobljene, a poleđina gotovo uopšte ne klizi na dlanu, pa Y80 komotno može proći bez mehaničke zaštite (telefon je i prilično otporan na udarce i ogrebotine). Odlièan utisak o estetici telefona podvuèen je izborom atraktivnih boja koje se prelivaju u vertikalnom pravcu (tamnoplava i zelena varijanta).
Kvalitet ekrana je iznad proseka klase, jer svojim IPS panelom obezbeđuje odličan kontrast, dinamičan kolorit, odlične uglove gledanja i solidno osvetljenje. Niža rezolucija ne predstavlja problem jer je dobra oštrina slike uglavnom očuvana – tek pri ispisu veoma sitnog teksta na veb-stranicama moguće je uočiti blago zamućenje. Dvostruka kamera je solidna, sasvim dovoljna za ciljnu korisnièku grupu, dok će za potrebe ozbiljnije od sporadičnih objava na društvenim mrežama biti nedovoljna.

Hardverska konfiguracija je u osnovi slična modelu Alcatel 1S (isti SoC), za koga smo već zaključili da predstavlja prijatno iznenaðenje: sve osnovne operacije odvijaju se bez usporenja, jer dobra memorijska optimizacija Androida i korisničkog okruženja ograničenu radnu memoriju gura u drugi plan – tek sa nekoliko istovremeno aktivnih većih aplikacija primećuje se agresivnija optimizacija, odnosno sporije pokretanje aplikacija. Manje zahtevne igre takođe veoma lepo rade. Ono što je najvažnije, reprodukcija videa ide sasvim glatko, čak i u slučaju zapisa u visokoj rezoluciji.