System 001 – uklanjanje okeanske plastike

Ljudska svest projektuje kontejner u koji zavrljači limenku ili plastičnu flašu kao portal ka drugoj dimenziji koja magično to đubre proždere. Ovo naravno nije slučaj, svaki komad plastike ikada napravljen i dalje je tamo negde, a šansa da mu je reciklažom data nova namena i dalje je relativno tanka. Kumulacija plastike (procenjuje se 1,8 triliona komada) dostigla je vrhunac u vidu veštačkog ostrva koje pluta Tihim okeanom. Ostrvo površine Francuske, pored toga što je spomenik ljudskoj gluposti i aroganciji, predstavlja i ozbiljnu opasnost po još uvek (nekim čudom) živi svet koji u svoj toj silnoj vodi obitava.Smatralo se da je ovakvu nesvetu tvorevinu nemoguće očistiti… do sada.

Holandska neprofitabilna organizacija, pravičnog imena Ocean Cleanup, konstruisala je System 001, prvu napravu koja čisti površinu okeana. Ova izdužena zmijolika mašinerija dužine 600 metara, kreće se uz pomoć vetra i talasa, samostalno skupljajući otpad koji mu se nađe na putu. Pri plovidbi, System 001 poprima oblik slova ‘U‘, pa se sav krš sprovodi u centar sistema. Da bi sakupljao samo plutajuće đubre, na dnu sistema je posebna „zavesa” duga tri metra, koja uspostavlja strujanje koje ribe prate, čime se potencijalna zamka instinktivno zaobilazi.

Džinovski Pac-Man kako su ga prozvali, isplovio je od San Franciska osmog septembra, ka test lokaciji nekih 240 nautičkih milja dalje. Probe će trajati dve nedelje, pre nego što se zaputi ka Great Pacific Garbage Patch ostrvu. Prema procenama Ocean Cleanup organizacije, biće potrebno 60 ovakvih sistema i pet godina da se ukloni polovina ukupnog otpada. Verzija koja prikuplja i veš mašine još uvek nije na vidiku, pa je na zakrčenim pritokama Morave ovakva naprava nažalost beskorisna.