Sony Aibo – čistokrvni robot

Na projektu robotskog psa Aibo, japanska kompanija radi dvadeset godina. Privremeni zaborav nastao tankim komercijalnim uspehom, sada je okončan, jer Aibo postepeno obeležava teritoriju van Japana, gde je od novembra prošle godine prodato 20 hiljada primeraka.
Najsavremeniji Sonyjev mehanički psić spoj je mnoštva senzora za prikupljanje informacija iz spoljnog sveta i AI kojom se te informacije obrađuju. Pored brojnih senzora osetljivih na kretanje i dodir namenjenih interakciji, ugrađeni su i CMOS senzori za facijalno prepoznavanje, kao i mogućnost simutalne lokalizacije i mapiranja okruženja (SLAM). Ovako Aibo mapira okruženje poput automatizovanog robo-usisivača. Svi ovi senzori upravljaju sa 22 osovine, kojima realistično pokreću noge, telo, glavu, uši i rep. Oči od OLED panela, upotpunjuju ekspresivno lice. Mukotrpnu dresuru pravog psa zaobilaze četiri mikrofona, namenjenim glasovnim komandama.

Aibo se može kontrolisati aplikacijom My Aibo na Android i iOS platformama, koja dozvoljava korisnicima da vide svet njegovim očima, da preuzmu fotografije i video snimke, koje se kamerama pozicioniranim u nosu i na leđima, beleže. AI sistem baziran je na cloud sistemu, čime se pored raznih naprednih funkcija sprovodi i upload Aibovih iskustava Sonyju, radi daljeg razvoja ovog engina. Mesečna pretplata za ovaj servis iznosi 27 dolara, no, besplatan je prve tri godine uz First Litter Edition. Aibo ne ujeda, osim za novčanik, i to u vrednosti od 2900 dolara.

Tags

Aibo Robot Sony