Snapdragon X55 – potpuna pokrivenost

IT svet na relativno novu 5G mrežu itekako računa. Predviđa se da će u odnosu na standardnu vezu, protok biti brži od deset do čak sto puta i da će prevazići i  optički kabl. Vreme potrebno za uspostavljanje veze biće svedeno na milisekunde. Eksperti očekuju pojavu novih industrija, kao što je to bio slučaj sa 4G (Instagram, Airbnb, CarGo).

Ovogodišnji MWC u Barseloni, biće polazna tačka za nove telefone namenjene 5G mreži. Više od 20 kompanija priprema tridesetak modela koji će uz pomoć namenskog Snapdragon X50 modema ostvarivati do sada neprevaziđene brzine preuzimanja (pet gigabita po sekundi). Pošto 5G još uvek nije zaživela (niti će u doglednom periodu), mnogi proizvođači su pri konstrukciji ugradili dodatni modem za 4G, 3G i 2G mreže. Osim što povećava potrošnju struje i zauzima više mesta u kućištu, ovakva izrada neminovno utiče i na cenu, koja će ionako biti prenaduvana za flagship telefone (od 35 do 55 procenata u odnosu na postojeću generaciju).

Dok se čeka ta prva generacija pametnih telefona, kompanija Qualcomm predstavila je drugu generaciju 5G modema. Sada, dve godine nakon što se X50 pojavio, predstavljen je novi višenamenski modem oznake X55. Pored toga što, za razliku od prethodnika podržava više mreža, novi čip dodatno ubrzava postojeći protok. U slučaju 5G mreže, brzina preuzimanja raste za čitava dva gigabita, dok 4G dobija boost sa  dva na dva i po gigabita po sekundi. Telefoni (tableti, laptopi) sa novim Snapdragon X55, verovatno će svetlost tržišta ugledati krajem godine.