Samsung Galaxy S10 i Galaxy Fold

Samsung je ciljano odlučio da nove modele predstavi na svom „Unpacked“ događaju u San Francisku nekoliko dana pre početka MWC sajma u Barseloni. Dva modela koja su bila u fokusu su Galaxy S10 telefon i Fold – savitljivi tablet/telefon koji su svoj put našli i do ovogodišnjeg MWC-a.

Presavijajuća Galaksija

Hit ove godine su savitljivi ekrani na mobilnim uređajima, tako da je Samsung u San Francisku predstavio Galaxy Fold, koji je doneo i na MWC u Barselonu. Fold je 7,3-inčni tablet sa savitljivim AMOLED ekranom. Fold se savija na unutra, tako da ovaj uređaj mora da ima i drugi ekran sa spoljnje strane, kako bi imao funkciju telefona. Taj ekran je znatno skroman po današnjim standardima, jer je njegova veličina 4,6 inča. Prilikom otvaranja telefona, OS mora da se pobrine da sadržaj ispravno prebaci sa malog na veliki ekran.

Na žalost, Fold nije mogao da se dodirne i isproba u prvom licu na MWC-u, već su se svi izloženi modeli nalazili iza stakla. To je otežavalo i procenjivanje kako ekran izgleda kada je rasklopljen. Naime, zbog toga što se ovaj ekran savija na unutra, prečnik pod kojim se savija je drastično mali, pa su mnogi primetili da se na otvorenom ekranu vidi nabor. Promotivne fotografije sa rasklopljenim krilima leptira imaju taman deo na sredini, baš kao što i promotivne slike S10 modela imaju tamnu pozadinu wallpapera baš tamo gde se nalazi rupa u ekranu za kameru. Svakako, kao što je i Samsung najavio, Fold nije model koji će ići u prodaju za široke narodne mase, već će ići samo early adopterima u ograničenom broju i više predstavlja demonstraciju tehnologije i test uživo.

10. izdanje Galaksije

Galaxy S10 telefon prodaje se u nekoliko „ukusa“, po cenama koje kreću od visokih trocifrenih, pa sve do početnih četvorocifrenih cifara. Modeli koji se nalaze u ovoj seriji su S10e, S10, S10+ i S10 5G i svaki ima neku svoju specifičnost. Pokrićemo samo osnovne karakteristike, dok detaljniji opis samih uređaja možete da očekujete u broju.

Galaxy S10e najjeftiniji je model sa najmanjim ekranom od 5,8 inča. Sledeći u nizu je 6,1-inčni Galaxy S10, dok se na vrhu nalaze 6,4-inčni Galaxy S10+ i Galaxy S10 5G. Bez obzira na rezoluciju, svi ekrani su zakrivljeni AMOLED-i, ali se razlikuju po rezolucijama. Tehnološki najinovativniji je 5G model, zbog toga što omogućava konekciju na 5G mrežu koja je planirana za 2020. godinu, ali za koju su mnogi proizvođači, uključujući i Samsung, modele izbacili već ove godine. Ipak, na MWC-u je 5G mogao da se isproba i u praksi, jer su za svrhe sajma podignute mobilne bazne stanice koje podržavaju novu tehnologiju.