Samsung Galaxy A7 – Treće oko

Tragajući za receptom koji će novom modelu srednje klase omogućiti da se istakne u okeanu raznorodnih uređaja, Samsung je pribegao idealnom rešenju: ponudio je telefon koji će nas privući atraktivnim dizajnom, zadržati kvalitetnim ekranom i na kraju kupiti kamerom, tačnije kamerama kojih ovde ima ukupno – četiri!

Galaxy A7 (2018) je prvi Samsungov pametni telefon sa tri zadnje kamere i drugi takav model na našem tržištu posle Huaweija P20 Pro. Primarna kamera opremljena je senzorom od 24 MP i otvorom blende f/1.7, sekundarna objedinjuje senzor od 8 MP i ultrawide sočivo (f/2.4) koje pokriva polje širine od 120 stepeni, dok treća kamera sa senzorom od 5 MP i fiksnim fokusom (f/2.2) služi kao senzor dubine za bokeh snimke. Na papiru ovo zvuči kao idealna kombinacija: dok prva kamera obiljem piksela „hvata” mnoštvo detalja, dubinski senzor obezbeđuje atraktivne portrete, dok širokougaona kamera podmiruje potrebe za panoramskim fotografijama. Karakteristike glavne kamere poklapaju se sa onima kod modela Galaxy A6, koga smo opisali ranije (za one koji su spavali na času, performanse su izvanredne), dok je prava zvezda ovde ultra široko sočivo koja „hvata” sve objekte unutar polja od 120 stepeni i pravi zaista impresivne snimke (pod uslovom da ima dovoljno svetla, zbog uže blende i fiksnog fokusa). Aplikacija kamere nudi tonu i po režima i opcija koje su, srećom, logično raspoređene unutar lepo organizovanog, ali pomalo sporog interfejsa. Sve u svemu, uz ovakvu postavku kamera sve kreativne ambicije sa lakoćom ćete pretvoriti u konkretne rezultate i može se reći da je Samsung na ovom planu napravio džekpot.

Veliki 6-inčni Super AMOLED full HD ekran nudi šampionske multimedijalne karakteristike – od besprekornog kolorita, preko jakog osvetljenja i širokih uglova gledanja, do neprevaziđene oštrine koja za klasu šije konkurente u klasi – i to ga čini idealnim za gledanje filmova, igranje i pregled sadržaja na društvenim mrežama. Baterija od 3300 mAh u kombinaciji sa trikovima za uštedu energije kojima raspolaže Samsungov Experience UI obezbeđuje natprosečnu autonomiju, a utisak kvari jedino to što punjenje traje i više od dva sata (brzo punjenje nije opcija kroz microUSB port, koji je neshvatljivi downgrade u odnosu na Galaxy A7 iz 2017. godine). Štoperica pokazuje rezultate koji su sasvim prihvatljivi za svakodnevne potrebe, ali definitivno nisu šampionski: aplikacije se brzo pokreću, animacije povremeno seckaju, a ponekad može doći do kratkog zamrzavanja ekrana prilikom prebacivanja između aplikacija i rada sa kamerom. Proizvođač ističe i Widevine L1 sertifikat, koji omogućuje strimovanje HD sadržaja sa video-servisa kao što su Google Play Movies, Netflix ili Amazon Video.

Galaxy A7 (2018) ima nešto veće gabarite i nije naročito zgodan za manipulaciju jednom rukom. Kvalitet izrade je besprekoran, kamera nema veliku „grbu”, a čitač otiska prsta integrisan je u taster za uključivanje ekrana, koji se nalazi na desnoj ivici. U svakom slučaju, u pitanju je veoma privlačan telefon s naglašenim multimedijalnim karakteristikama, koji će sigurno opravdati poverenje korisnika koji telefon koriste za fotografisanje, snimanje i gledanje video-zapisa.

Tags

A7 Samsung