Samsung demonstrirao 5G na MWC-u

Iako je 5G tehnologija planirana za 2020. godinu, na MWC-u su proizvođači čipsetova prikazali su nove 5G modeme, brojni proizvođači telefona pokazali uređaje koji serijski podržavaju 5G, provajderi su najavili dostupnost 5G mreže u saradnji sa tim proizvođačima telefona, a bila je podignuta i 5G mreža.

Samsungova 5G tehnologija je na sajmu mogla da se doživi uživo kroz nekoliko aktivnosti. Uživo je demonstrirana mobilna igra na cloudu na 5G telefonu koji je povezan na Samsungovo 5G mrežno rešenje, kao i igranje 5G MIMO za više korisnika. To je realizovano na Samsungovoj mreži i pomoću Samsungovih telefona koji koriste pojase od 3,5 GHz i 28 GHz. Takođe je obavljeno i prvo 5G emitovanje programa uživo sa MWC19. Program je emitovan uživo kroz ceo prostor sajma, kao i u 280 hotela u Barseloni.

Samsung je prikazao i svoju novu generaciju čipsetova na 5G radio frekvencijama, koji podržavaju frekvencije od 28 GHz i 39 GHz. Samsungove 5G bazne stanice će zbog toga biti za oko 25% manje, lakše i trošiće manje struje u poređenju sa prethodnim generacijama. Inače, oni su isporučili preko 36.000 5G baznih stanica do februara 2019. godine.

Exynos Modem 5100 usaglašen je sa 3GPP 5G NR standardom, koji će podržati nov spektar frekvencija uključujući one ispod i iznad 6GHz. Time će se omogućiti brži prenos podataka, do 6 Gbit/s.

Tags

5G