Samostalni remont odštampane gume

Puno dugujemo gumi, tom ekstraktu smole (ili nafte u svom veštačkom izdanju). Od kondoma do „nežnijih” policijskih pendreka, primene ovog elastičnog materijala su brojne. Posebno je pohvale vredna udobnost pri svakodnevnom tabananju ili vožnji. Kako se pređeni kilometri gomilaju, tako su i oštećenja obuće sve izvesnija. Sa idejom da joj produže život, istraživaci sa Univerziteta Južne Kalifornije razvili su posebnu vrstu gume dobijene 3D štampom, koja, pri izlaganju toploti, samostalno obnavlja svoju prvobitnu strukturu uprkos ozbiljnim oštećenjima.

Novi materijal dobijen je posebnom metodom 3D štampe koji koristi fotopolimerizaciju. Reakcijom na svetlosne zrake, tečna smola prelazi u čvrsto stanje po unapred zadatim geometrijskim proporcijama. U prisustvu oksidacionog agensa, hemijska jedinjenja pod nazivom tioli transformišu se u disulfide, koji su sposobni da povežu prekinuti niz polimera, cime se struktura materijala obnavlja.

Pošto su svojstva smole neophodna za polimerizaciju „u sukobu” sa onima koja su neophodna za „samostalno popravljanje” potrebno je da se pogodi tačan odnos između jedinjenja unutar smole koja je polazna sirovina za ovaj novi tip gume. Rezultat ovog istraživanja je izdržljivi gumeni đon, dobijen 3D štampom u roku od 20 minuta. Nakon presecanja đona na pola, za svega dva sata na temperaturi od 60 stepeni Celzijusa, guma se sama spaja i on je kao nov.

Masovna proizvodnja ovakvog materijala još uvek je daleko, i zasigurno ne podrazumeva budućnost u potpuno besmrtnim patikama. Ipak, zakrpiti tek probušenu automobilsku gumu tako što cemo je ostaviti da se sunča neko vreme… može.

Tags

3D guma patike