Radijacija 5G baznih stanica

Uz početak komercijalne upotrebe 5G tehnologije u određenim državama i oblastima, sve je realnije da ona postane deo našeg svakodnevnog života. Ipak, u nekim evropskim državama poput Švajcarske, pa čak i u Kini, javnost je izrazila zabrinutost u vezi sa radijacijom baznih stanica. Zapravo svi prirodni objekti poseduju elektromagnetnu radijaciju, uključujući čak i sunčevu svetlost koja nas obasjava svakog dana. Ali potencijalna opasnost po ljudsko zdravlje se određuje u zavisnosti od indeksa radijacije.

U Kini, dozvoljeni standard radijacije je 0,47 W/m2, što je više nego 10 puta rigoroznije u odnosu na SAD, i više nego 20 puta rigoroznije u odnosu na neke evropske države. Pogledajmo bezbednosna ograničenja radijacije vodećih država i regiona.

Nedavno smo, pomoću profesionalnog instrumenta, uspeli da izmerimo radijaciju različitih objekata, uključujući kućne aparate, i uporedili ih sa radijacijom baznih stanica. Za merenje je korišćen aparat koji poseduje visok nivo osetljivosti i, u stanju je da detektuje radijaciju talasa ispod 6GHz. Većina ljudi nosi mobilne telefone sa sobom. Nakon testiranja utvrdili smo da njihov nivo radijacije u stanju mirovanja iznosi 0,002 W/m2. Kada se uspostavlja veza, nivo se povećava na 0,03 W/m2, što je niže od standarda za zračenje elektromagnetnih polja u Kini (0,47 W/m2).

Pored toga, gotovo svaka porodica će instalirati kućni bežični ruter sa nivoom radijacije od oko 0,03 W/m2, što je takođe veoma bezbedno. Pri radu mikrotalasne rerne, nivo radijacije vrata rerne može da dostigne 2 W/m2, što premašuje bezbednu vrednost. Ipak, nivo radijacije se značajno umanjuje na udaljenosti od jednog metra i iznosi 0,02 W/m2. Dakle, svi bi trebalo da stoje na razdaljini od makar jednog metra u odnosu na mikrotalasnu rernu.

Sve 5G bazne stanice se nalaze na vrhu zgrada. Ipak, radi se o čitavom nizu lokacija, tri puta brojnijem u odnosnu na tipične lokacije. Trenutno, sve bazne stanice obavljaju 5G usluge. Maksimalna radijacija na prizemlju zgrade iznosi 0,006 W/m2, dok je ispod krova ta vrednsot 0,004 W/m2. Oba rezultata su veoma mala i u granicama su bezbednosti. Na krovu, u prečniku od pet metara od bazne stanice, ove vrednosti e kreću od 0,04 ~ 0,006 W/m2. Tek na odstojanju od jednog metra, radijacija se znatno povećava, ali je i tada (0,23 W/m2) potpuno bezbedna.

Napravimo intuitivno poređenje:

U stvari, cilj nacionalnog standarda za bezbednost radijacije je da ograniči zračenje elektromagnetnih polja u okvirima vrednosti koja je bezbedna za ljudski život i rad. Prema prethodno prikazanim rezultatima testiranja, možemo da vidimo da smo potpuno bezbedni čak i na veoma maloj udaljenosti od baznih stanica. Dakle, 5G dolazi – verujmo u nauku i prihvatimo bolji život sa mobilnim uređajima.